сряда, 11 март 2015 г.

След малко гласуват промените в кабинета

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента заедно с вицепремиерта Румяна Бъчварова.


Припомням, че Бъчварова е предложена за поста министър на вътрешните работи на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. Днес депутатите трябва да гласуват рокадата в кабинета.
Ясно е, че кандидатурата ще бъде подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичиня фронт и АБВ, против ще гласуват БСП, ДПС и "Атака".


Смяната ще бъде направена с едно гласуване и не се очаква да има изненади.


Номинацията на Бъчварова предизвика различни коментари. Според някои фактът, че тя е външен човек за системата и досега не е работила в нея ще й създаде проблеми. Според други обаче именно човек като Бъчварова ще може да осигури граждански контрол в МВР. Те изтъкват, че е европейска практика начело на силовите министерсва да застават по-скоро политичекси лица, отколкото професионалисти.

Номинацията на Румяна Бъчварова е едно екзотично назначение, което да потуши конфликта между реформатор номер 1 и гербер номер 2, коментира пред bTV Атанас Мерджанов, който, заедно с Димитър Лазаров от ГЕРБ, коментира предстоящото гласуване за нов вътрешен министър.
Несъмнено е , че Румяна Бъчварова има качества, но тя ще бъде формално министър на вътрешните работи, фактическият министър ще е Борисов, допълни социалистът и подчерта, че за левицата този избор е неудачен.

Волен Сидеров: Да сложат и човек от третия пол за шеф на МВР!
Пиперлив коментар за предстоящото гласуване на Румяна Бъчварова за шеф на МВР направи Волен Сидеров в кулоарите. "Защо трябва да я подкрепяме. Има шесторна коалиция, да си гласува за нея. Ако искат, да изберат и човек от третия пол, нали гласуваха поправка", заяви Сидеров.

Преди броени минути премиерът Бойко Борисов излезе на трибуната в пленарна зала и направи официалното си предложение за рокадата, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви дебата за отворен.

Първи след министър-председателя се изказа Волен Сидеров. Той обаче започна да говори по темата "България-НАТО-Украйна-Русия" и Цецка Цачева реши да прекрати прякото предаване по БНТ, докато трае речта на лидера на "Атака". Той не се смути и не само поиска правителството да се разграничи от военните маневри на НАТО в близост до Русия, а по традиция разкритикува и Патриотичния фронт.



Цецка Цачева изчака края на изказването му, за да позволи на БНТ да поднови прякото си предаване, а лидерът на "Атака" натърти, че за първи път става свидетел на подобно изключване на камерите заради реч на който и да било депутат.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи смяната на Веселин Вучков с Румяна Бъчварова на поста вътрешен министър. Той обаче възложи 3 конкретни задачи, които ведомството трябва да изпълни, за да бъде успешен мандатът.

На първо място Каракачанов настоя за създаване на работна група между МВР и Министерството на правосъдието. Тя трябва да прецени как и къде ще се разполагат полицейските сили в страната, така че да бъдат покрити районите с най-тежък криминален проблем. Каракачанов нарече "директен удар срещу държавата" издевателствата над беззащитни хора на места, където няма видеонаблюдение и достатъчно представители на МВР.

Радан Кънев: Крайно време беше жена да поеме МВР


Реформаторският блок има ясното съзнание че в рамките на това Народно събрание ще трябва да се правят трудни коалиции – в дясно от центъра. Още от преди провеждането на парламентарните избори ние бяхме наясно, че не хора ще подкрепяме за министри, а принципи, програма и най-вече – смелост за реформи. Това заяви от трибуната на парламента Радан Кънев по време на дебатите за избор на нов вътрешен министър.

Вучков: Когато има сянка на противоречие между мен и Борисов е нормално да си подам оставката

Независимо от всичко изговорено досега ще кажа, че тази моя оставка е породена от противоречие с премиера Бойко Борисв по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР. Не става въпрос за конкретно име, а за съдбата на реформата, която се предприема в МВР. Това заяви от парламентарната трибуна министърът в оставка Веселин Вучков.

Няма нищо мистериозно в оставката ми. Тя е по ключов въпрос. Не мога да приема, че начело на професионалното ръководство на МВР е лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорехме и се борихме.

Светлозар Лазаров не вдъхваше доверие у самите профеисоналисти.ю

Тази оставка е личен суверенен акт. Когато има сянка на противоречие между мен и Борисов е нормално да си подам оставката, заяви още Вучков.


Вярвам, че с назначението на Бъчварова реформите ще продължат, ще помогна с каквото мога, завърши той.

Обновява се!