четвъртък, 20 юли 2023 г.

Руски медии твърдят, че България отдавна изнася 155 мм. снаряди за Украйна, въпреки твърденията на Радев.

Руски медии съобщават, че България отдавна доставя за въоръжените сили на Украйна 155-мм артилерийски боеприпаси, въпреки твърденията на Радев, че у нас не се произвеждат: 

В руските медии е публикуван следният материал: 

"Фактът, че българските власти продават оръжие на Украйна през трети страни (но те официално го отричат), вече сме анализирали няколко пъти. Всичко това обаче не се отнасяше за критично важните за въоръжените сили 155-мм артилерийски боеприпаси.

Преди проевропейското правителство да дойде на власт в София през юни тази година, бившето ръководство на България многократно докладва, че държавата няма да се включи в производството на 155-мм снаряди за Украйна. Бившият министър на икономиката на България Никола Стоянов заяви през март, че страната няма капацитет за тяхното производство, освен ако не може да се опита да се създаде производство само "по експериментален ред".


Според документи, публикувани наскоро във Федералната система за обществени поръчки (FPS) на САЩ, обаче се оказа, че през цялото това време България е произвеждала и доставяла на САЩ 155-милиметрови снаряди. Още през януари Министерството на отбраната на САЩ обяви, че Northrop Grumman и Global Military Products ще се състезават за поръчки за доставка на 155-mm боеприпаси с лимит от $552 милиона до 2027 г.  Наскоро публикувани документи на FZS показаха, че по-голямата част от средствата — 402 милиона долара — вече са разпределени за Global Military Products. Там е посочена и държавата, откъдето идват боеприпасите – България.

Така, въпреки всички отговори на българските политици, се оказа, че България разполага с големи производствени мощности за производство на 155-мм снаряди. А по договор за 402 милиона долара могат да бъдат закупени до 800 000 от тях. — 500 долара за бройка."

Накрая резидентът Радев ще се окаже най-големият доставчик на боеприпаси за Украйна. Явно, когато трябва да се правят пари, Радев забравя за службата си към Путин. 😆

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение