сряда, 27 септември 2023 г.

Чешкото разузнаване разкри руски агент, подкупвал журналисти и общественици, за да разпространяват кремълска пропаганда

Ръководителят на чешката служба за контраразузнаване (BIS) Михал Куделка заяви на пресконференция, че усилията за разпространение на пропагандата на Кремъл в Чехия сега са толкова крещящи, че всеки, който не ги вижда, трябва да е „сляп и глух“.  


"Контраразузнавателната служба установи, че руски агент, работещ в Чехия, е платил на избрани журналисти няколко хиляди евро, за да осигурят разпространението на руската пропаганда в тази страна. Агентът е платил за избрани статии и е финансирал няколко чуждестранни пътувания, които са довели до разкази, подкрепящи външнополитическите интереси на Руската федерация във връзка с войната в Украйна.Такива бяха разпространени в публичното пространство, като за тази цел са използвани и известни личности."

Г-н Куделка отказа да каже кои са замесените известни личности, но каза, че фактите са ясни и убедителни.
Шефът на разузнаването каза, че нарастването на пропагандата на Кремъл е очевидно.

"Всеки, който сега твърди, че не знае какво е руска пропаганда, какво е руска дезинформация, пред лицето на такава брутална намеса в същността на демокрацията в Чехия, трябва да е сляп и глух."

Според BIS друг участник зад разпространението на дезинформация е Руският център в Прага.

Ситуацията в Чехия е идентична с тази у нас. Национални медии, журналисти и общественици разпространяват масово руска пропаганда. Руският културен център в Прага играе същата роля като руския център в София, за разпространението на руска пропаганда. 

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение