вторник, 7 ноември 2023 г.

Руските нашественици минират критичната инфраструктура на левия бряг в Херсонска област. Явно ще е я взривяват при отстъпление.

Докладите на украинското разузнаване показват, че руснаците заравят експлозиви в близост до важни обекти, което може да е знак за готовност скоро да напуснат района.


Отбелязва се, че подобни престъпни действия на Въоръжените сили на РФ са регистрирани в населени места в Херсонска област, които са временно под техен контрол.

„Руските нашественици заравят експлозиви в близост до фиксирани пунктове за контрол на газ, електрически подстанции и критична инфраструктура“, се казва в доклада.

Разузнаването добави, че съответните действия на противника могат да показват, че той има намерение да унищожи тези елементи от критичната инфраструктура, когато бъде принуден да напусне тази територия.

Между другото, журналисти на Ройтерс съобщиха, че руснаците минират телата на свои колеги, преди да предадат позиции на Въоръжените сили на Украйна. 


В материала се казва, че окупаторите са монтирали противопехотни мини и мини-капани на стотици километри от фронта в Украйна. „Имаше трима-четирима загиналите. Двама лежаха един върху друг, което ни накара да се съмняваме, защото ако имаше взрив, те щяха да се разхвърлят на различни посоки, но тук единият лежи върху другия“, казва Володимир, 47-годишен сапьор с може би най-опасната работа в Украйна: разминирането на противопехотните мини на фронта.

„Добре направихме, че не ги докоснахме, защото когато стигнахме до там видяхме, че под тях има мина“, казва той пред журналисти на "Ройтерс".

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение