вторник, 7 ноември 2023 г.

Украинските служби задържаха предател, насочвал ракети "Искандер" до жилищни сгради в центъра на Харков преди месец.

СБУ задържаха предател, който преди месец насочил ракети "Искандер" към жилищни сгради в центъра на Харков.


Киберспециалисти на Службата за сигурност задържаха агент на руските въоръжени сили, който е коригирал въздушната атака на Руската федерация срещу Харков на 6 октомври тази година.

Този ден окупаторите обстреляха областния център с ракети тип "Искандер". В резултат на вражеската атака загинаха двама цивилни, включително 10-годишно момче, а десетки цивилни бяха ранени. Няколко жилищни сгради в центъра на Харков също претърпяха значителни разрушения и щети.


Установено е, че за подготовката на ракетна атака руски агент е дал на нашествениците електронни координати на „цели“, свързани с терена.

Според разследването предателят се оказал мъж, работил като майстор в местно предприятие, занимаващо се със строителство на магистрали и мостове. Руската спецслужба го е вербувала дистанционно чрез месинджъра Telegram.


Под прикритието на работни пътувания агентът е записвал местоположението и движението на украинските войски в региона.

Получената информация е предадена на руската страна чрез „свързочник“ от временно окупираната част в източната част на Украйна. Той се оказа един от бившите лидери на терористичната организация "ЛНР" с прякор "Шаман".

В момента предателят е в ареста. Води се разследване за установяване на всички обстоятелства около престъплението. Извършителят е заплашен от доживотен затвор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение