събота, 23 март 2024 г.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Москва. Известни са самоличностите на четирима от шестимата предполагаеми терористи.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в московската зала. Това пишат руски медии, като цитират канали в "Телеграм" на групировката. По-рано американски медии писаха, че в предупреждение на САЩ за терористична атака в Русия отпреди няколко седмици се говори тъкмо за "Ислямска държава". 

"Бойци на "Ислямска държава" нападнаха голямо събиране на християни в град Красногорск в покрайнините на руската столица Москва, като убиха и раниха стотици и причиниха големи разрушения на място, преди да се оттеглят безопасно в своите бази", се казва в изявление на групата в приложението за съобщения Telegram.

Групировката е взела на прицел "струпване на християни в града и впоследствие се е оттеглила безопасно в скривалищата си", според изявление, цитирано и от информационната агенция на Amaq.

Според агенция "Ройтерс" САЩ разполагат с информация, че атаката е дело на "Ислямска държава". Броят на жертвите на атентата е вече 60, а ранените са 115 души. 

Станаха известни самоличностите на четирима от шестимата предполагаеми терористи, извършили стрелбата в Crocus City Hall: 


1) Насридинов Махмадрасул, 37 години; 2) Исмонов Ривожидин 51 г.; 3) Сафолзода Шохинджонн 21 г.; 4) Назаров Рустам 29 г. Всички те са граждани на Таджикистан.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912