петък, 5 април 2024 г.

Европейският комисар по правосъдие пред DW: Трибунал за Путин и руския елит може да бъде създаден още тази година.

Международният специален трибунал за политическото и военно ръководство на Русия ще бъде създаден преди края на 2024 г. - поне на това се надява еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, с когото кореспондент на DW разговаря. "Обсъждаме този трибунал с различни международни участници и сега се разглеждат две основни опции: международен трибунал, базиран на многостранно споразумение, или опростено решение, базирано на двустранно споразумение между Украйна и Съвета на Европа", каза еврокомисарят.


Освен това ЕС създаде нова система за прехвърляне на съдебни производства. Така че, ако в Украйна тече наказателен процес, включително за престъплението агресия, тогава той може да бъде прехвърлен на такъв специален трибунал. Рейндерс смята, че създаването на трибунала е на последен етап. „Следващата стъпка е въпрос на политическа воля, сега е само началото на годината и до края на годината това трябва да стане възможно“, заключи той.

Нидерландия предложи да бъде домакин на специален трибунал, което участниците в конференцията също приветстваха. Това би било логично, защото Хага с нейните съдилища се нарича столица на световното правосъдие и най-важното е, че там работи Международният център за разследване на престъплението агресия срещу Украйна, който е в съседство с Международния наказателен съд, който разследва други престъпления, извършени в резултат на руската агресия.

И тук се появява основното процесуално предизвикателство пред спецтрибунала - единственият важен въпрос, който Дмитрий Кулеба спомена. Това е имунитетът на руския политически елит. Според ръководителя на Евроюст Ладислав Хамран, за да бъде изправена пред правосъдието, е необходимо да се засили международното сътрудничество и да се насърчат законодателните реформи. Случаят с руската агресия срещу Украйна заслужава промени в международното право, убеден е още Кулеба, тъй като това е една от повратните точки в историята.

Ръководителят на украинското външно министерство каза пред DW за възможните варианти за решаване на този проблем. Например въпросът за отнемането на имунитета може да бъде оставен на преценката на самия трибунал. „Има международна правна практика, според която трибуналът сам решава каква юрисдикция има“, казва Кулеба.

Според него, ако политиците наистина искат да служат на справедливостта, тогава адвокатите и банкерите винаги намират начин - „в противен случай нито Нюрнбергският процес, нито Международният трибунал за бивша Югославия биха се състояли“.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912