сряда, 22 май 2024 г.

САЩ предупредиха германските банкери да не се опитват да заобикалят санкциите срещу Русия, за да не бъдат самите те санкционирани с прекъснат достъп до долари.

САЩ призоваха германските банки да засилят спазването на санкциите срещу Русия и да спрат да се опитват да ги заобикалят, за да избегнат потенциални санкции, които биха прекъснали достъпа им до сетълменти в долари. 


Това каза ръководителят на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън по време на среща с германски банкери, предава Ройтерс .

В началото на срещата с банкери Йелън отбеляза, че предоставянето на правомощията на Министерството на финансите на САЩ да прилага вторични санкции към банките, ако те улесняват операции, свързани с руския военен сектор, е помогнало да се прекъснат усилията на Русия да закупи стоки, необходими за войната в Украйна, но в тази посока е необходима допълнителна работа.

Ройтерс отбелязва, че предупрежденията на ръководителя на Министерството на финансите на САЩ на среща с германски банкери са били необичайно директни. 

„Русия отчаяно се нуждае от важни стоки от развити икономики като Германия и Съединените щати. Трябва да останем бдителни, за да предотвратим способността на Кремъл да снабдява своята отбранителна индустриална база и да има достъп до нашите финансови системи, за да го направи“, каза Йелън. 

По-късно обаче тя предупреди, че Министерството на финансите ще бъде „разумно“ при прилагането на вторични санкции към банките и че ръководителите, с които се срещна във вторник, изразиха „много силен ангажимент“ да свършат своята част от работата.

Йелън каза, че опитите на Русия да заобиколи санкциите чрез Китай, Обединените арабски емирства и Турция будят най-голямо безпокойство. Тя добави, че Министерството на финансите „работи за предотвратяване на укриването, където и да го видим, от Централна Азия до Кавказ и цяла Европа“.

Предупреждението на Йелън дойде малко след като Министерството на финансите на САЩ принуди австрийската Райфайзен банк , най-голямата западна банка в Русия, да се откаже от сделка с активи, свързани със санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска.

Преди това Министерството на финансите на САЩ предупреди писмено Raiffeisen, че достъпът й до финансовата система на САЩ може да бъде ограничен заради операциите й с Русия, предаде Ройтерс.

Говорители на двете най-големи банки в Германия, Deutsche Bank и Commerzbank, казаха, че те значително са намалили бизнеса си в Русия и спазват санкциите. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912