сряда, 22 май 2024 г.

Естония, Чехия, Нидерландия и Швеция призовават ЕС да отмени безвизовия режим с Грузия, ако там приемат окончателно закон за „чуждестранни агенти“.

Естония, Чехия, Нидерландия и Швеция призовават ЕС да отмени безвизовия режим с Грузия, ако там приемат окончателно закон за „чуждестранни агенти“, пише The Financial Times.

Според The ​​Financial Times ограничителните мерки, за които тези страни настояват, включват спиране на безвизовия режим между Грузия и ЕС, както и замразяване на отпускането на средства от европейските фондове и целенасочени санкции.


Източникът казва на изданието, че планират да се обсъдят ограничителните мерки на срещата на външните министри на Европейския съюз, която ще се проведе в края на май.

Законът за „чуждите агенти“, който грузинският парламент прие на 14 май, предизвика протести в страната и критики в чужбина. Недоволните от закона посочиха, че той е копие на руския закон.

Президентът на Грузия наложи вето на закона за „чуждите агенти“, но парламентът има възможност да го отмени.

Грузия премахна едностранно визите за краткосрочен престой за граждани на ЕС през 2006 г. От април 2017 г. ЕС премахна визите за грузински граждани.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912