събота, 8 юни 2024 г.

Bloomberg: На Путин му изтича времето, за да постигне пробив в Украйна.

Русия не е превърнала своите предимства на бойното поле в сериозни постижения. Прозорецът на възможностите за армията на Кремъл постепенно се стеснява. В продължение на няколко месеца руската армия постигна само ограничен успех на бойното поле срещу украинските войски, които нямаха оръжие и боеприпаси. Това е нарастващо предизвикателство за президента Владимир Путин, тъй като предимството на армията му започва да намалява, пише Bloomberg.


Тъй като сега Киев получава нови оръжия на стойност милиарди долари от своите американски и европейски съюзници, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че продължава да бомбардира украински градове с ракети и дронове, включително енергийна инфраструктура.

Опитът на Русия да отвори нов фронт в района на Харков в североизточна Украйна вече изглежда се проваля, без да постигне целта на Путин за създаване на буферна зона по границата. Украйна твърди, че е нанесла "много тежки загуби" на руските войски в битките около Волчанск, пише медиата.

Руските войски са постигнали малък напредък, се казва в историята, след превземането на стратегическия източноукраински град Авдиевка през февруари с цената на тежки загуби по време на месеци на битка. Те се опитваха седмици наред да превземат ключовото селище Часов Яр в източната част на Донецка област.

Руската стратегия за изчерпване на силите на Украйна е „много скъпа и кървава за самата руска армия“, каза Руслан Пухов, ръководител на Московския център за анализ на стратегии и технологии, добавяйки, че това може да доведе до прекомерно изчерпване на силите на руската страна, което от своя страна дава шанс на украинците за контраатака.

Докато Русия атакува няколко точки по фронтовата линия, „ние имаме шанс да променим ситуацията в наша полза“, каза главнокомандващият на украинските въоръжени сили Александър Сирски.

Путин настоява, че военните му цели са непроменени и че Русия ще се бори толкова дълго, колкото е необходимо, за да спечели в Украйна, въпреки нарастващите загуби във война, която вече е трета година и не се вижда край. Украйна и нейните съюзници са изправени пред предизвикателството да подкрепят съпротивата във война, която почти е стигнала до задънена улица.

Докато украинските официални лица вдигнаха тревога за заплахата от руски пробив по време на месеци на забавяне на доставките на оръжие от САЩ, украинските въоръжени сили до голяма степен задържаха линията, въпреки че военните на Москва бяха значително превъзхождани по численост. Докато администрацията на президента Джо Байдън бърза да достави американски оръжия на Украйна, след като Конгресът най-накрая одобри 61 милиарда долара финансиране през април, балансът на огневата мощ започва да се променя.

„Украйна се озова в дълбока дупка поради забавянето на изпращането на оръжия на САЩ и те се изкопаваха от тази дупка. Видяхме как те устояха на руската атака и в ситуация, която динамично се развива", каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери.

Страните от Европейския съюз също увеличават помощта и доставките на оръжие в подкрепа на Киев, въпреки че приятелското на Русия унгарско правителство продължава да блокира милиарди евро в по-широка военна подкрепа.

Сега Путин също трябва да се бори с промяна в отношението на съюзниците на Украйна, като САЩ и Германия се присъединиха към нации, включително Великобритания, за да позволят на Киев да използва техните оръжия, за да нанася удари по цели в граничните зони в Русия. Френският президент Еманюел Макрон каза, че работи за изпращане на коалиция от инструктори , които да обучават хиляди войници в Украйна, въпреки заплахите за ответни мерки от Москва.

Лидерите на Г-7 ще се срещнат следващата седмица в Италия, за да преценят плановете за отпускане на заеми на Украйна, като използват печалбите от около 280 милиарда долара в замразени активи на руската централна банка.

„Перспективите на Русия за победа тази година бяха значително намалени от подновените оръжейни доставки. Русия може да има повече войници, но голяма част от тяхната първокласна броня е унищожена и ще отнеме години, за да се възстанови армията до нивата от 2022 г.“, казва старши изследовател от Лондонския международен институт за стратегически изследвания Бен Бари.

Решението на Путин да назначи икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната вместо дългогодишния си съюзник Сергей Шойгу подчерта необходимостта на Русия да изцеди повече от ограничените ресурси в една прегряваща икономика, дори ако безпрецедентните международни санкции не успяха да я сринат.

Разходите за отбрана като процент от брутния вътрешен продукт се доближават до нивата, достигнати в разгара на Студената война през 80-те години по време на Съветския съюз, ограничавайки способността на Русия да продължи да разширява военното производство.

Въпреки че Русия значително увеличи производството си на ракети, артилерия, танкове и боеприпаси след нахлуването през февруари 2022 г., изграждането на ефективна икономика за въоръжените сили е от съществено значение.

„Това трябва да генерира възвръщаемост на всяка рубла, която инвестираме“, каза Путин на среща на 25 май с представители на отбранителната индустрия.

Несъмнено и двете страни са изправени пред огромни предизвикателства, особено при набирането на заместници за убити или ранени войници, казват журналисти. Украинският президент Володимир Зеленски подписа нов закон за мобилизация , който намалява наборната възраст, въпреки че числеността на армията остава проблем за военните.

Кремъл е решен да не повтаря заповедта на Путин от септември 2022 г. за призоваване на 300 000 резервисти, мобилизация, която разклати обществената подкрепа и накара милион руснаци да избягат от страната. Вместо това той разчита на щедро заплащане и бонуси по договора, за да привлече новобранци, тъй като Министерството на отбраната има за цел да наеме най-малко 250 000 войници тази година.

Докато политиката избягва социалното напрежение в Русия заради войната, е малко вероятно да позволи на армията да събере достатъчно войски за успешна офанзива в Украйна, каза базираният в Москва военен анализатор Руслан Пухов, добавяйки, че Кремъл ще има нужда от много повече хора за истински пробив.

През декември Путин каза, че Русия е разположила 617 000 войници в Украйна. На среща с чуждестранни медии в Санкт Петербург той изглежда намекна , че около 10 000 руски войници са били убити или ранени всеки месец, твърдейки, че общият брой е пет пъти по-малко от украинските загуби, които той оценява на 50 000.

Украйна отхвърля подобни оценки за своите загуби. През февруари Зеленски каза, че неговата армия е загубила 31 000 войници от началото на войната.

САЩ определиха броя на убитите и ранените руски войници на 315 000, около 90% от първоначалната сила за нахлуване. Министерството на отбраната на Обединеното кралство също повиши оценката си за общите руски загуби до 500 000 и заяви, че жертвите са 1200 на ден .

„Русия не е превърнала предимствата си на бойното поле в значителни печалби, защото командирите й губят жива сила, преследвайки целите си, докато украинските сили са ефективни в отбраната, когато са снабдени с хора и оборудване“, каза Карнеги Дара, старши сътрудник във Фонда за международен мир. Масикот, вярвайки, че има значителни ограничения на руската военна мощ.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912