сряда, 24 юли 2024 г.

Главнокомандващият на ВСУ Сирски пред The Guardian: Имаме реалистичен план за връщането на Крим. Подробно.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Сирски даде интервю за The Guardian.


Основни тези:
▪️За доставките на F-16: „Знам кога ще се случи, но не мога да кажа.“ Изстребителите ще се приближат до фронтовата линия на разстояние до 40 км, за да не ги свалят.
▪️Много е важно всички граждани на Украйна да изпълнят своя конституционен дълг.
▪️В началото на нахлуването Руската федерация имаше 100 000 войници, сега броят им се увеличи до 520 000, а до края на 2024 г. са планирани 690 000.
▪️От 2022 г. броят на руските танкове се е удвоил, на артилерийските системи - три пъти, а на бронетранспортьорите - от 4500 на 8900.
▪️Ние се стремим да запазим живота на нашите войници и не защитаваме руините до смърт.
▪️Ще можем да отговорим добре, ако руснаците започнат ново нападение в южната част на Запорожка област.
▪️Имаме план да върнем Крим. Реалистично е. Разбира се, без подробности, но ще направим всичко, за да се върнем в границите от 1991 г.

"Именно това превъзходство на хора и машини обяснява последните събития на бойното поле. От миналата есен въоръжените сили на Украйна непрекъснато се връщат назад. Едно от първите му действия, когато получи работата през февруари 2024 г. – замествайки Валерий Залужний, сега посланик на Украйна в Обединеното кралство – беше да нареди изтеглянето на войските си от източния град Авдиевка. Отстъплението съвпадна с шестмесечна пауза в доставките на оръжия от САЩ," пишат от медията.
В ексклузивно интервю за Guardian, първото му интервю с чуждестранен вестник като генерален военен началник, Сирски призна, че нещата са „много трудни“. „Руският агресор атакува нашите позиции в много посоки“, каза той. Може ли настъплението на Русия да бъде спряно? "Да разбира се. На първо място, това зависи от нашите смели войници, нашите офицери“, каза той. Доста често „издръжливите и героични“ украински части побеждават по-големи вражески групи, каза той.
Като пример той посочи последния опит на Русия да превземе Харков и съседната Сумска област. „Не успя“, каза Сирски. Боевете продължиха, но той каза, че опитът на Путин да създаде „така наречения коридор за сигурност“ до границата на Русия и Белгородска област е бил осуетен. Какво ще кажете за слуховете, че Москва планира ново нападение в южната Запорожка област? Ако това се случи, „можем да им дадем добър отговор“, отговори той.

Междувременно успехите на Русия дойдоха на изумителна човешка цена. Жертвите на Кремъл са били „три пъти” по-високи от тези на Украйна и „дори повече” в определени посоки, каза Сирски. „Техният брой на убитите е много по-голям“, подчерта той.

Сирски каза, че Киев има план да си върне Крим, повече от десетилетие след като Владимир Путин незаконно го анексира. „Реалистично е. Разбира се, това е голяма военна тайна“, каза генералът. Той продължи: „Ще направим всичко възможно, за да достигнем международно признатите граници от 1991 г. "Ние трябва да победим... за да освободим нашите граждани, които са в окупираните територии, които страдат", казва Сирски.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912