събота, 21 юни 2014 г.

Млада дама захвърли дрехите, за да повдигне духа на доброволците от варненския квартал „Аспарухово”.

Неизвестната блондинка захвърли панталоните и блузата си, оставайки само по гащички и
късо потниче. Смелата дама веднага предизвика одобрителните възклицания на работниците.

Бойко: Вежди има пари в КТБ - ако не му ги върнат, ще посегне на живота си!

Бойко Борисов направи сензационно разкритие. В интервю за предаването "Животът и други
неща" на БНТ той обяви, че вчера вечерта е получил обаждане от Вежди Рашидов. Бившият културен министър му доверил, че има влог в Корпоративна търговска банка, чиито сметки са блокирани. Той обявил, че ако изгори с парите, ще посегне на живота си.
Ето какво отговори Бойко Борисов, запитан "Можете ли да дадете просто решение за кризата, която е свързана с Корпоративна търговска банка"?

Бойко Борисов: Това е не по-малко бедствие от това, което се случи, от наводненията. Не по-малко бедствие, защото снощи ми се обади Вежди Рашидов, който си има лични пари там, и каза: „Ако не ми върнат парите, ще си посегна на живота“. Това са маса човешки съдби, стоят сега там заложник на този процес, който няколко седмици вървя. И дано дотук спрат бедствията. Затова и тук, пак без да политиканствам, максимално подкрепих действията на БНБ, макар че закъсняха с действията - вече се бяха извили опашките. Правителството не си мръдна пръста по този въпрос, макар че всички предупреждавахме, че така ще се случи. Дано, само се моля, дотук да се приключи и това да е проблемът, след това няма оправяне.

ЕС ще ни помaга, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро

България може да получи помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро.
Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС) предоставя финансова помощ на страните членки, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки, публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро.

Вицепремиерът Даниела Бобева обаче съобщи пред Дарик радио, че все още няма оценки на щетите, тъй като първо трябва гражданите да заявят претенциите си. Във Варна обаче ставало дума и за доста незаконни постройки.

Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

Правителството обсъжда варианти за осигуряване на средства от европейските фондове при възстановяване на щетите от наводненията.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможността финансиране да се търси и чрез преалокиране на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма, посочват от правителствената пресслужба.

След потопа идва ураган

След потопа, който удави половин България, идват ураганни ветрове днес. За това
предупредиха синоптиците. Рекордни количества дъжд се изляха над североизточната част от страната. При средни количества на валежите от 60-90 литра за месец за последното денонощие имаме над 100 литра на кв метър, каза синоптикът Орлин Лазаров от НИМХ към БАН.
За последните два-три дни пък валежите са от 140 до 160 литра на кв метър, което е два-три пъти над месечната норма. Най-много дъждове са паднали във Варна - 159 литра на кв. метър, на Емине - 157, в Калиакра - 136, в Добрич дъждовете са били по-малко - 111 литра на кв. м, но пораженията са големи.

Реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо са с повишени нива и около тях има вероятност за локални наводнения. Преливат редица язовири, сред които "Дибич", "Маломир", "Станянци", "Янково", "Александрово", "Кълново" и "Елешниц".

В община Балчик язовир "Македонка" е достигнал до критичното си ниво и е възможно и той да прелее. Най-критично е състоянието в Добрич, където язовир "Смолница" има пробойна на стената и оттам водата прелива към язовир "Козлодуйци", стигайки до Плачи дол.

Според агенцията за управление на водите и двата язовира са в предаварийно състояние. Във Варна общото генерирано водно количество е било около 4 млн. куб. м. "Това количество вода няма как да изтече, след като застрояването създава изкуствен бараж на естественото му оттичане към морето", заявиха от екоминистерството.

Въпреки че прогнозата е валежите да стихнат, опасността от наводнения и бедствия остава. "Ако земята е преовлажнена, вече нищо не потъва в нея и всичко се оттича за броени часове, така че дори и по-слаб да е дъждът, в някои теснини, дерета може да доведе до прииждаща вода", обясни синоптиците.

Успоредна с водната стихия настъпва и въздушна. Опасен вятър се задава по Черноморието в Североизточна България. Вчера към 12,00 часа на Калиакра скоростта му достигаше до 36 метра в секунда или над 120 километра в час. Във Варна и Шабла вятърът духа с 18-20 метра в секунда.

Заради потопите здравните власти очакват да възникнат и епидемии. За да се ограничи разпространението им, експертите предупредиха да се пие минерална вода, а при стомашно-чревни оплаквания веднага да се търси лекар.

На тази дата: 21 юни 1527 умира Николо Макиавели

На 21 юни 1527 г. умира флорентинският мислител, музикант, поет и драматург Николо
Макиавели, ключова фигура при формирането на модерното политическо мислене и на европейската държавност в рамките на Ренесанса.

Той е сред първите, наложили обективното научно отношение към политиката и правителството. Макиавели е роден във Флоренция през 1469 г. като втори син на адвоката Бернардо Макиавели, член на видно, но обедняло флорентинско семейство.

Николо е на служба на флорентинската република след изгонването на Медичите през 1494 г., като пътува на дипломатически мисии в други италиански градове, както и във Франция и Германия, от които събира материал за някои от произведенията си и най-вече за политическия си трактат "Принцът" (познат у нас и като "Владетелят"), в който развива теорията на управлението на държавата и пледира за авторитаризъм.

Написан като опит за връщане в политиката като съветник на Лоренцо Медичи, трактатът донякъде противоречи на по-ранните му творби. През 1500 г. Макиавели е изпратен във Франция, за да договори условията с крал Луи XII за продължаване на войната с Пиза. Кралят присъства в "Принцът" с пет фатални за управлението грешки.

Важна роля в книгата играят и папа Александър VI и синът му Чезаре Борджия. Когато папа Юлий II връща на власт Медичите през 1512 г., името на Макиавели присъства в списъка на 20 личности, участващи в конспирация срещу тяхното управление. Той дори е арестуван и измъчван, но вината му не е доказана.

Макиавели е освободен и пратен в изгнание през 1513 г. от папа Лъв Х, самият той от фамилията на Медичите. В последните години от живота си Макиавели се присъединява към хуманистичната академия около Бернардо Ручели и се отдава на литературата.

Умира във Флоренция, но гробът му е неизвестен. В негова чест в базиликата "Санта Кроче" е поставен празен саркофаг.

Вицове, юни 2014г.

Трите стадия на любопитство...

СмЕх

- Това е просто... ужасно е да си търсиш спътницата в живота с помощта на компютър! - казва баща на сина си.
- А ти как си се запознал с мама?
- Нормално, спечелих я на покер.
***

Влизаш във Facebook - всички са в заведение.
Влизаш в заведение - всички са във Facebook.
***

Кристалина Георгиева следи бедствената ситуация в страната чрез туитър
***

- Как да кажем на високо интелигентен език -"Гладна мечка хоро не играе"?
- Кулинарно незадоволена биологична единица, отказва да изпълни фолклорен танц.
***

Аз ям - жената готви, аз цапам - жената чисти, аз разхвърлям - жената подрежда. Чудя се какво щеше да прави без мен.
***

На времето при среща сваляли шапка.Сега се вади слушалка от ухото, а знак на особено уважение - и двете.

Всяка сутрин нови вицове

петък, 20 юни 2014 г.

Теория! Възможна причина за трагедията във Варна

Незаконно строителство и неграмотни технически решения - това може да е довело до
трагедията във Варна. Това е тезата във видеоклип, озаглавен "Една от възможните причини за наводнението във Варна". Негов автор е Христо Топчиев.

Ето какво е написал той в обяснението си към клипа, направен днес:

Направих набързо едно клипче за проблем, който виждам в google street view - дерето над Аспарухово преля и уби хора, защото постепенно се стеснява, застроено е с вероятно незаконни сгради и в един момент направо си
се излива на улицата .... което поне според мен е скандално ! Също така дърветата в гората над него са изсечени, поне според сателитните снимки в интернет, което вероятно обяснява и всичката кал ....

Най-голямото наводнение във Варна се случва през 1950 година, когато Франгенското плато се излива в долината и наводнява града. Като превантивна мярка то е изкуствено залесено през 50-те години, тъй като е известно, че дърветата дърпат много вода и могат да предотвратят подобни големи наводнения!
Комбинацията между природни стихии и човешка небрежност, продължаваща с десетилетия, винаги води до подобни трагедии!

ВИДЕО


Потопът във Варна! Галерия! Видео


ВИДЕО



КТБ е затворена, опашки от хора искат да си изтеглят парите

Офиси на Корпоративна търговска банка не функционират и пред тях са се извили опашки от вложители. Опашка от клиенти се изви и пред централата на Корпоративна търговска банка в София. Някои от хората пред офиса са признали, че искат да си изтеглят парите.
Новината е, че  КТБ е поскала спцециален надзор от БНБ заради опасност от изпадане в неплатежоспособност.

Шефът на БНБ: КТБ не е фалирала. Да не си бутаме къщата без никаква необходимост
"Нека да не си бутаме къщата без никаква необходимост", призова управителят на БНБ Иван Искров на специална пресконференция, свикана във връзка с поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор.

Вероятно нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не беше една анонимка, която беше изчетена едно към едно в една национална медия, каза още г-н Искров. Тя постигна своя ефект, подчерта управителят на БНБ.

В сряда наложи да излезем с официално съобщение, в което да се опитаме да успокоим обществеността. Тогава призовахме всички обществени, политически и медийни фактори да съдействат за успокояване на обстановката.

По думите му от понеделник започнало голямо теглене от страна на вложители на КТБ, което се засилило сред сряда.

Вложителите трябва да са спокойни, и малки и големи, каза още Иван Искров. КТБ не е фалирала банка, тя е под контрола на БНБ.

КТБ по никакъв начин не влияе на останалите търговски банки в страната, допълни управителят на националната банка.

ПОТОПЪТ ВЪВ ВАРНА! ОБНОВЯВА СЕ

Между 9 и 12 са жертвите във Варна. Сред загиналите има и две деца. В града е обявен денна
траур, съобщи кметът Иван Портних. Той очаква броят на жертвите да продължи да расте. През нощта спасителните екипи са били затруднени в издирването поради липсата на ток. Операцията е прекратена около 2.30 часа.
„Мобилизирали сме всички възможни сили”, заяви Иван Портних. За Варна е обявен неучебен ден. След 10.00 часа пред катедралата „Успение Богородично" ще се дава информация за това, от какво се
нуждаят хората в квартал „Аспарухово".

Водата след вчерашния потоп продължава да се оттича. Иван Портних обясни, че нормата на
валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа.

Всичко започва изведнъж. Хората разказват, че приливната вълната е била висока над 2 метра. Тя идва изведнъж, пълни дерето и залива къщите в близост. През последните 15 години дерето не е било почиствано. В него има пораснали дървета, високи около 7-10 метра. Вълната носи автомобили и покъщнина.

Възможно е да има срутени къщи. За да могат да се спасят хората са се качвали по покривите на къщите си. В „Аспарухово” все още има къщи, които са недостъпни и изолирани. Дъждът не е спрял да вали през цялата нощ.



Йовчев-Портних

"Още от първия момент държавата е започнала да действа... Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да действа толкова неадекватно", коментира Цветлин Йовчев оплакването на кмета на Варна Иван Портних, че не е успял да се свърже с управляващите, за да получи помощ.

Думите на вътрешния министър бяха изречени по телефона в ефира на БНТ в защита от нападките на Портних, че "държавата демонстрира абсолютна непригодност към подобни бедствия"

"Ако е викал за помощ от прозореца на кметството, едва ли ще я получи", беше отговорът на Цветлин Йовчев.

Той допълни, че ситуацията в цялата страна е много тежка, но най-зле е в морския град.

Йовчев заяви, че в 18:00 часа е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало, като са били изпратени „абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него“.
НЯМА КРАЙ! Бурите продължават!
Валежи с бури и гръмотевици в Източна България. Такава е прогнозата за времето за петък. Очакват се и градушки. Над останалата част от страната облачността ще е предимно значителна, а в следобедните часове от запад ще започне да се разкъсва и намалява.

Над Източна България обаче през целия ден ще остане предимно облачно. Там ще има и валежи, които до вечерта се очаква да спрат. На места в Западна и Централна България в следобедните часове също ще превали, в отделни райони и прегърми. Ще духа северозападен, в Източна България северен вятър, който през деня временно ще се усили, особено по Черноморието. Максимални температури, в повечето райони, между 21 и 26, в София около 21 градуса.

23 юни за Ден на национален траур
23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.


Водолази извадиха още една жертва от кола
Водолази откриха още една жертва на потопа във Варна. Тялото е извадено от кола, която е
била под водата в канала "Езеро море".




Обстановката към 10ч. днес
Най-сериозно изглежда положението в Аспарухово.
Придошлата вода буквално е потопила под вода и отнесла няколко автомобила. Къщи в ромската махала буквално са били пометени от водното бедствие.

Много хора вече час стоят под различни козирки и навеси в града и не могат да се приберат по домовете си. Бул."Цар Освободител се е превърнал в река с ниво на водата 25-30 см.

Подобно е състоянието и на други главни булеварди. Затруднено е движението в подлезите.

Гръмотевинчата буря остави няколко района от Варна без електрозахранване. Без електричество остана и контактната мрежа на тролейбусния транспорт. Новите тролеи обаче са с двигатели с вътрешно горене и продължават макар и трудно да изпълняват курсовете си.


Всички линии са поети от автобуси, в Аспарухово е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от „Градски транспорт”. Със закъснение с около 40 мин. е движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. На ул. „Николай Ханчев” има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема. Огромна водна маса се е събрана в района на гаровия площад.

Температурата падна, духа силен вятър

Студено време, слаб дъжд и подгизнали хора – това е картината в момента в морската ни столица, съобщиха очевидци. Според синоптици, температурата на въздуха към 9 часа и 30 минути е 12 градуса, духа и силен вятър, който допълнително усложнява обстановката.
Спасители и хора, излезли на улицата, за да помогнат в разчистването, са подгизнали и мокри. Не е ясно колко ще издържат на тези условия. По улиците в квартал Аспарухово се вижда много техника, което разчиства, но има и места, където все още не са стигнали спасителните екипи.


От общината разпространиха съобщение, че днес се отменят всички учебни занятия на територията на града. В квартал Аспарухово няма да работят детски градини и училища, както и някои социални заведения. Според синоптици, дъждът ще продължи до късния следобед, възможно е спирането му едва след 18-19 часа.

В ДОБРИЧ ЧАКАТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА!
Регионалната дирекция на МВР в Добрич пусна официално съобщение до гражданите, че поради покачването на водата в коритото на „суха река” по протежението на бул. „Русия” в град Добрич, се очаква приливна вълна.

Апелираме към гражданите на, живущи по протежението на бул. „Русия” в град Добрич, да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си. При възможност същите да бъдат напуснати до нормализиране на обстановката, се казва още в съобщението.

Митрополит Йоан ще отслужи молебен за жертвите във Варна
Днес от 13:00 ч. в катедрален храм „Св. Успение Богородично” ще бъде отслужен Богородичен канон от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Поводът е стихийното бедствие оставило без дом и близки част от жителите на кв.Аспарухово.

Поради обявеният ден на траур храмовите камбани в града ще бият заупокойно на всеки кръгъл час.

Митрополит Йоан заяви, че Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността „Траката“ бедстващи семейства.

ДА ПОМОГНЕМ НА ВАРНА - DMS VARNA 17 777

Обновява се

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

Майка ми не може да си запомни пина на GSM-а. Баща ми си носи тефтерче с номерата и всеки път, като набира, чете от там. Баба ми си свети с GSM-а, за да види часовника.
Как, по дяволите, тяхното поколение първо е излетяло в космоса???
***

Скъпи!!! Събуди се! Събуди се!!!
- Каква става? Три часа през нощта е!
- Мина ми главата!
***

Затварям си очите -много пари, яхта, вила на морето.
Отварям ги - няма пари, няма яхта, няма вили. Сигурно някакъв проблем с очите???
***

"Нова диета: 3 дни само сокове, 5 дни само зеленчуци, 7 дни само плодове...после 9 дни, после 40 дни... година....."
***

"На немски "контрацептив" е "Schwangerschaftsverhutungsmittel".
Докато го кажеш и вече е късно."

Всяка сутрин нови вицове

Потоп във Варна! ВИДЕО


11 СА  ЖЕРТВИТЕ ВЪВ ВАРНА
Положението в квартал „Аспарухово” е бедствено. Главната улица е наводнена. Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка, а в кварталите „Аспарухово и „Галата” няма ток. В момента в кв. „Аспарухово” продължава да вали. 

От високите части на кв. "Аспарухово" е дошла висока вълна, която е изненадала хората от квартала, който е разположен на скат в южната част на града, разказват очевидци. С кал е залята е цялата централна улица, която свързва квартала с града, съобщи Дарик.

В дере, което се намира под ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", има залети с кал и тиня много коли и 10 къщи. Властите призовават хората да се качат на високите части на къщите си, защото се очакват още силни валежи тази нощ. 
Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора.
Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода...
Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.
Хора и коли са се премятали в калната вода.
Поне петима души се издирват във варненския квартал „Аспарухово”, където ситуацията е бедствена след обилния дъжд. Информацията потвърди пред Дарик говорителят на РДВР Варна Ивана Милева, която не даде подробности за възрастта и пола на издирваните. По думите й, ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района. На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора.
Най-вероятната причина за ситуацията е сриналият се заради проливния дъжд баир на Джанавара, който е затрупал платното по пътя за „Аспарухово”. Към 23 ч. премиерът Орешарски съобщи чрез Фейсбук, че е пратил вицепремиера Цветлин Йовчев, гл.секретар на МВР Светозар Лазаров и директора на Пожарна безопасност Николай Николов във Варна.
Хората в квартала говорят, че липсват три деца, но информацията не е потвърдена.
Десетки са затрупаните коли от образувалото се свлачище.
35 л/кв.м дъжд се е излял във Варна, съобщават от общината. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/кв.м. Метеостанция на разсадник "Керия" във Варна измери 107,1 литра на кв.м. дъжд за 2 часа и половина. Това съобщи за Varna24.bg читател.
Премиерът Пламен Орешарски реагира на ситуацията във Варна малко след 23 часа през профила си във "Фейсбук". Той написа: 
"Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно." 
"В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой. Слава Богу, на местно равнище се организирахме. Централна помощ никаква", каза кметът на Варна Иван Портних.
"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", отговори Пламен Орешарски във Facebook.
Той също ще бъде в морския град утре сутрин.
Еврокомисар Кристалина Георгиева написа в "Туитър": "С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога. Изразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!"





четвъртък, 19 юни 2014 г.

Срамът на Испания в социалните мрежи

С чувство за хумор посрещнаха отпадането на световния шампион футболните фенове в
Испания. Тимът на Висенте Дел Боске, който е номер 1 и в Европа снощи загуби с 0:2 от Чили, което в комбинация с 1:5 от Холандия в първия мач, постави "ла фурия" на последно място в групата.

Испанските фенове, които преди 4 години празнуваха по улиците, сега са тихи и споделят мъката си в социалните мрежи. Намират се и такива, които подхождат с чувство за хумор, за да напомнят, че футболът е само игра.

Сред забавните колажи има такива, които представят тима като група туристи с куфари и като потъващ "Титаник". Други пък свързват абдикацията на крал Хуан Карлос с лошото представяне на тима. Други пък "продават" фланелките на футболистите на по-ниска цена с уточнението, че са обличани само два пъти и ще бъдат носени още само един път.

Причини за слабата игра на тима някои дори намериха в тийн идола Джъстин Бийбър, които не е харесван от милиони по света и преди време позира с фланелка на "ла фурия".

Няма "Фейсбук"!

Сървърите на "Фейсбук" отново гръмнаха. Малко след 10.30 часа българско време днес
социалната мрежа спря да работи. При опит за влизане в акаунт, на екрана се изписва: "Sorry, something went wrong", т.е. "Съжаляваме, нещо се обърка". От екипа на "Фейсбук" уточняват, че в момента работят по възникналия проблем и ще се справят с него във възможно най-кратки срокове.
Социалната мрежа изпитваше проблеми и през миналата седмица. Тогава за няколко часа потребителите влизаха в акаунтите си само за секунди, след което автоматично бяха изхвърляни. Все още няма информация дали гафът със сървърите се дължи на вътрешен проблем или те са били обект на хакерска атака.

Цветан Василев Част II: Пеевски разпределя всички строителни проекти в държавата

Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече
всички строителни проекти и обекти, каза днес във втората част на интервюто пред Би Ти Ви мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. По думите му една от тези "марионетки" е собственикът на "Водстрой" Иван Мирински.

Формално Делян Пеевски не е длъжник на Корпоративна търговска банка, но има набор от фирми, обслужвани от нея, със скрит краен собственик, който бойкотираха банката и не обслужват задълженията си, каза Василев. Той не скри, че знае, че реалният им собственик е Пеевски.

Според него този бойкот няма да е проблем за банката, защото тя ще започне да се разпорежда с обезпечаващите кредитите активи и ще си вземе парите. Цветан Василев призна, че КТБ е кредитирала придобиването на медийната група на Петьо Блъсков, но уточни, че не е участвал в управлението на вестниците.

Никога не ми е харесвало, че вестниците на семейството на Делян Пеевски се използват за политическа саморазправа, каза банкерът. Опитал да говори за това с майката на депутата от ДПС, но "комуникацията била трудна". Той добави, че не чете вестниците на семейството на Пеевски, защото "нивото на списване не е достатъчно добро".

Василев обясни, че неговият интерес от покупката на вестниците е била към притежаваният от тях терен на ИПК "Родина". "Тогава беше време на бум на имотите. Моята цел беше да финансиам покупката, те да останат за фамилията на Пеевски, а аз да участвам в потециалния проект за имота", обясни Цветан Василев

Според него първите искри между него и Пеевски са започнали да прехвърчат още през миналата година, когато той започнал да злоупоребява с името на банкера. "Той обикаляше на различни места и казваше Василев иска да стане това, да се назначи този или онзи", поясни Цветан Василев. Според него разривът му с Пеевски не е икономически.

Като "медийна бомба" описа банкера твърденията, че спор за разделянето на парите от строителството на Южен поток е в основата на конфликта. "Начинът за търга беше скандален и непрозрачен. Южен поток е полезен проект за България и южната част на европа, но търгът за основен изпълнител трябва да бъде повторен, смята Василев.

Попитан дали той е дал пари за предизборната кампания на "България без цензура" Василев каза, че единствено бонусът от ТВ7, дадени на Николай Бареков при напускането му, може да се приема за такава подкрепа. "Останалите средства нямам идея от къде ги е взел", уточни Василев.
За Иво Прокопиев
Различията между мен и Иво Прокопиев са принципни, обясни Цветан Василев „Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това”, каза Цветан Василев.

Испания има нов крал - Фелипе VI

От днес Испания има нов крал - Фелипе VI.


Синът на Хуан Карлос наследи престола от баща си, който абдикира доброволно на 18 юни. В полунощ официално влезе в сила указът, с който Хуан Карлос предава властта на престолонаследника.
На церемонията присъстваха 150 официални гости, сред които и Симеон Сакскобургготски.

Формално Фелипе ще трябва да премине и през парламентарна процедура, която да узакони властта му. Тя ще е скромна и по-скоро ще прилича на прокламация, отколкото на коронация, коментират испанските медии.

На тази дата: 19 юни 1885г. Статуята на свободата пристига в САЩ

На 19 юни 1885 г. Статуята на свободата, превърнала се по-късно в символ на Америка,
пристига в Ню Йорк като дар от френския народ. Тя има за цел да увековечи приятелството на Франция и САЩ, както и да отбележи вековния юбилей на младата американска държава.

Статуята е изработена от Фредерик Огюст Бартолди, а вътрешната й структура е дело на Гюстав Айфел. Висока е 46 м, а заедно с пиедестала - 93 м.

Статуята е разработка по модела на класическите скулптури от римския период на богинята Либертас и символизира свободата и края на потисничеството, а главата и е увенчана с венец като на Аполон.

Седемте лъча на короната представят седемте континента и седемте морета. Фигурата не е застинала, а е уловена в момент на движение, разнасяща свободата по света. Оригиналното заглавие на статуята е "Свободата, озаряваща света" (La liberte eclairant le monde).

Идеята за даряване на подобна статуя се ражда през 1876 г., но реализацията й отнема почти десетилетие. Пренесена е в Америка, разделена на 350 парчета, сглобена е на място и през октомври 1886 г. е официално открита от президента Грувър Кливланд.

До 1902 г. е ползвана като ролята на фар, а след това продължава да посреща пристигащите с кораб в Ню Йорк.

Вицове, юни 2014г.

Победител в Евровизия през 2015г.

СмЕх

"Гост - това е човек, който идва да пие кафе и ти изпива всичката ракия."
***

- Вчера реших да се пошегувам с мъжа ми. Сложих си прашките в джоба му, за да ги извадя след това и да му изиграя сцена на ревност.
- Е и ... успешна ли беше шегата.
- Шега ли ? Всичко си призна от раз.
***

Да спориш с жена е като да четеш лиценза за нов софтуер.
Накрая игнорираш всичко и цъкаш,че си съгласен.
***

- Как ще се развие мач ако играят Колумбия и Холандия?
- За 80 минути холандците ще изпушат тревата, а през останалите 10 колумбийците ще изсмъркат очертанията.
***

Много се гордея с българския отбор по футбол, все още нямаме нито една загуба на това Световно
***

- Скъпи, къде си?
- На лов.
- А кой диша така тежко?
- Една мечка.
- Ми защо така стене?
- Щото съм я ранил.
- Защо й е женски гласът?
- Отде да знам, ма? Аз съм ловец, не съм ветеринар!

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 18 юни 2014 г.

Цветан Василев: Пеевски се изживява като властелин на България

Банкерът Цветан Василев отрече да е използвал пари от държавни дружества, за да финансира
проекти на Делян Пеевски в интервю за bTV, дадено във Виена. Василев обявява, че Пеевски е стигнал „прекалено далеч” в последната година.
Ето част от интервюто:
- Само до преди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие с Пеевски действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.
- Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България.
- Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?
- Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?
- Чрез свързани фирми и свързани лица.
- Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места.
- Тоест, финансирани ли са фирми на подставени лица - ваши и на Делян Пеевски?
- Аз казвам следното - подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект.
Василев заявява, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере в България.

Симеон Дянков стана писател

Ректорът на Руската икономическа школа и бивш вицепремиер на България Симеон Дянков
публикува книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account (Кризата на еврото. Поглед отвътре), която излиза в Европа на 23 юни. Той започва представянето й с премиери в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Франция.

С характерния си прям език Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на Екофин и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. „Симеон Дянков ни отвежда в дълбините на неотминалите ни тревоги и допринася значително към европейския дебат за реформите", казва шведския финансов министър Андрес Борг, който заедно с Лешек Балцерович е сред първите рецензенти на книгата.


Дянков търси отговори къде е пределът на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика. Привърженик на единния банков надзор при равнопоставеност на участниците, противник на данъчната хармонизация и оптимист за еврото, бившият финансов министър на България развива четири идеи за стабилна обща валута: приемане на еврото от бъдещи страни-членки още с влизането им в ЕС; въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства; намаляване на тежестите за бизнеса; неизбежни структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.

„Институциите не бяха подготвени да се справят. Решенията се вземаха бавно и с недостатъчно разбиране какво става с икономиките по места", отбелязва Дянков. „Изгуби се време в тактики на изчакването. Имаше и сочене с пръст на обичайните заподозрени - американските банки, рейтинговите агенции, политиците от Южна Европа, докато проблемът беше другаде."

„Малцина са открехвали завесата към битката на идеи и характери в Брюксел и малцина пишат с такава яснота на анализа", казва Адам Поузън, президент на Института за международна икономика „Питърсън".

Симеон Дянков отделя място и за процесите и събитията у нас - от формирането на правителството през 2009 г. до драматичните дни на оставка насред февруарските протести. Бившият вицепремиер прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата. Дянков анализира какво страната ни загуби от забавените реформи, като търси и исторически причини в липсата на лустрация и запазено влияние на старите служби.

Бойко обяви война на БСП и ДПС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "война до дупка и реваншизъм" на БСП и ДПС. Това
стана в парламента след скандал, свързан с прегласуване на закона за МВР след ветото.
Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ скъса лист с текста от постигнатото вчера в КСНС споразумение по приоритетите на парламента. "Те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера. Оттук нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност. Реваншизъм до дупка сега."

Попитан какво означава "война" лидерът на ГЕРБ поясни: "Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността им я доказах пред целия народ с предложенията. Те се подиграха с мен".

Ябълката на раздора стана прегласуването на Закона за МВР, върху части от който президентът наложи вето. Въпреки че гласуването беше отложено, лидерът на ГЕРБ не остана доволен, очевидно очаквайки управляващите да се откажат изобщо да го приемат.

Още преди прегласуването да бъде отложено за другата седмица, Борисов заяви от трибуната: "Предлагам Законът за МВР да остане след вторник, когато се договорим или не се договорим. Вчера (на КСНС) Станишев, Местан и Сидеров се подписаха да се определят приоритетите на парламента и на изпълнителната власт. Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети тази седмица”.

След призива на Борисов депутатът от БСП Янаки Стоилов предложи прегласуването на закона да бъде отложено. Борисов обаче отвърна, че законът не е финансово обезпечен, което означавало, че назначенията ще бъдат без конкурс, а това е реваншизъм.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че има чувството, че излишно се драматизира ситуацията и подчерта, че на КСНС не е бил поставен въпросът за този закон. Разбрали се във вторник да се видят за законодателната програма на парламента. "Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, нас в такава игра ни няма", допълни Местан.  Войната и реваншизмът не са стилът на политиката, в която ДПС ще има участие, подчерта лидерът на ДПС.

Лятото идва тази седмица

Лятото идва в края на седмицата, прогнозира директорът на Националния институт по
метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН доц. Георги Корчев. По думите му, досега метеорологичната ситуация е благоприятствала развитието на купесто-дъждовни облаци не само над нашата страна, а и над целия Черноморски регион и Североизточната част на Европа. Затова през изминалите почти две седмици у нас имаше непрекъснато интензивни валежи, придружени с гръмотевици и градушки в отделни региони на страната.
"Краят на това дъждовно време ще настъпи в последните дни от тази седмица", уверява доц. Георги Корчев. Тогава ще настъпи коренна смяна на циркулацията и вече ще се радваме на слънцето. Подобряването на времето ще започне още от петък следобед, като в събота и неделя вече няма да има никакви облаци. Температурите ще започнат постепенно да се повишават и ще достигнат 25-30 градуса в различните райони на страната. През юли и август също ще се радваме на хубаво време с нормални за сезона температури.

Специалистът успокоява, че са възможни интензивни валежи, но те ще са краткотрайни и няма да развалят почивката ни на плажа. "Най-хубавото време да си вземете отпуск и да релаксирате както на морския бряг, така и в планината е в края на юли и почти през целия август", категоричен е доц. Корчев. В края на август и началото на септември, като правило, винаги има захлаждане, но то ще е краткотрайно - в рамките на 3-5 дни, а след него ще настъпи т.нар. циганско лято. Така че няма да сгрешим и ако отскочим до морето в началото на септември.

"Очаква ни едно нормално лято без дълготрайни интензивни валежи и големи горещини. Температури от порядъка на 40 градуса през юли и август са изключени по крайбрежната зона, но големи жеги са възможни в Югозападна и Северна България", прогнозира доц. Корчев. Според него обаче екстремните температури не могат да се предвидят отсега и за тях се прогнозира едва седмица по-рано.

Че лятото у нас най-сетне ще започне през идната седмица, потвърждават и британските метеоролози. Според прогнозата от Острова, след четвъртък валежите в България постепенно ще намаляват и още в края на седмицата ще се радваме на повече слънце, по-летни температури и по-малко дъжд. Британците не се ангажират с по-дългосрочна прогноза, но в края на този и в началото на другия месец времето също би трябвало да е подходящо за море.

От мрежата:)

В петък ще ремонтират правителството

Първа точка в дневния ред на депутатите за 20 юни са персонални промени в правителството.
Ремонтът стана неизбежен, след като министърът на екологията Искра Михайлова бе избрана за евродепутат. Не е ясно обаче дали само това ще е промяната или ще има и други сменени министри. Не е известно и БСП и ДПС да са провеждали консултации по този въпрос..
Втора точка са промени в състава на Народното събрание. Вероятно тогава ще бъдат гласувани оставките на избраните за евродепутати.

На тази дата: 18 юни 1429 г. Жана д'Арк разгромява английската армия

На днешния ден през 1429 г. френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват
основната английска армия в Битката при Пате и тази победа обръща хода на Стогодишната война.

Самата война всъщност е поредица от въоръжени конфликти между Англия и нейните съюзници, от една страна, и Франция и нейните съюзници, от друга страна, която продължава от 1337 до 1453 г. Военните действия се водят най-вече на територията на Франция и в някои отношения конфликтът прилича на френска гражданска война, като според Фернан Бродел „Англия действа като провинция (или група провинции) в рамките на Англо-френската уния.“.

Сред причините за значимостта на Стогодишната война са въвеждането на нови оръжия и тактики, които подкопават старата система на феодални армии, опиращи се на тежката кавалерия; образуването на първите постоянни армии в Западна Европа от времето на Западната Римска империя; промяна в ролите на аристокрацията и селяните и важни стъпки във формирането на новите национални монархии.

Вицове, юни 2014г

БулсаткоН

СмЕх

Жена се кара на мъжа си:
- Казах ти да не ми пречиш! Заради тебе изпуснах готварската книга, тя се затвори и сега не знам какво съм сготвила за обяд. .
***

Едно негърче боядисвало оградата и се изцапало с бяла боя , погледнало и му харесало как изглежда и се боядисало цялото в бяло ! Като го видяла майка му го набила,после го видял и баща му и той го набил след това и брат му и той го набил.
И накрая малкото негърче седяло само и си мислило -Мамка му от 10 мин. съм бял и вече мразя чернилките!
***

Срещат се двама приятели:
- Жоре, какво правиш?
- Записах се в хора и сега отивам на репетиция.
- Хор ли?!!! Ти и хор?!!! И какво правите там?
- Ами ... пием ракия, после биричка, играем на карти..
- А кога пеете?
- Като се прибирам .
***

- Как се нарича вървежен софиянец?
- Топ Шоп!
***

"Събудих се тази сутрин и започнах да се оправям за работа. Облякох си риза и докато се закопчавах, едното копче се откъсна и падна. После, приготвяки се си повдигнах чантата за да я преместя и дръжката се откачи. Най-накрая, излизайки от дома си, дръжката на входната врата ми остана в ръката.
Са малко ме е страх да се изпикая..."
***

Сибир, замръзнало езеро. Два полярници, млад и по - възрастен ловят риба.Изведнъж на леда се появява бяла мечка.
Възрастният рибар започва да сваля унтите и вади маратонки от раницата.
- За какво са ти?Мечката може да тича с 60 км/ч по леда - казва младият.
- Не ми пука каква скорост може да развие.Важното е да не ме изпревариш!

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 17 юни 2014 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден-369! 

Официално: Изборите между 28 септември и 12 октомври

Предсрочните избори ще са между 28 септември и 12 октомври. Това реши Консултативният
съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев. Ще има политически консултации между парламентарните сили за конкретната дата.

Ето и пълния текст на казаното от президента след приключването на КСНС:

Позволете ми да ви запозная със становище и предложение на Консултативния съвет за национална сигурност относно актуалната политическа обстановка в страната. Парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за:

1. Датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.;

2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт;

3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.;

4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар;

5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

Позволете ми да благодаря на членовете на Консултативния съвет за национална сигурност за изключително коректния и добронамерен диалог, дебат, който имахме, за конструктивния и национално отговорен подход.
Вярвам, че днес взетото решение на Консултативния съвет за национална сигурност е една важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Благодаря още веднъж на всички. Пожелавам успешен ден.

Плажът в Слънчев бряг

Mорето изхвърли на пясъка дънери и клони
от дървета.

Днес заседават при президента за изборите

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за
национална сигурност от 9 часа във вторник на "Дондуков" 2. Тема на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Темите, които се очаква да бъдат обсъдени на заседанието са: датата за провеждането на предсрочните парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила и избора на български еврокомисар.

Най-вероятно предсрочни избори у нас ще се проведат в последните 2 недели на септември - 21-ви или 28-и, или в първите две недели от октомври - 5-и или 12-и.

Извънредно заседание от 14.00 часа ще проведе и парламентът. Народните представители ще обсъждат решение по предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа, внесено от президента на Република България и по предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет.

На тази дата: 17 юни 1964г. е разжалван за дисидентство съветският генерал Пьотр Григоренко

На 17 юни 1964 г. с решение на Военната колегия на Върховния към на СССР е разжалван на
редник „другомислещият” съветски генерал Пьотр Григоренко, признат е за душевноболен и на 14 август е вкаран в Ленинградската специална психиатрична болница. Той е арестуван на 1 февруари и през всичкото време е държан в психиатрия и в Лефортовския затвор, а делото е гледано в негово отсъствие.
Пьотр Григоревич Григоренко е роден на 16 октомври 1907 г. в селско семейство северно от полуостров Крим. На 16-годишна възраст постъпва в железопътно депо, после е помощник-машинист. От 1929 до 1931 г. учи в Харковския технологичен институт, но е преместен и завършва Военноинженерна академия в Москва (1934 г.) На 32 г. завършва Академията на Генералния щаб.

Бъдещият генерал се развива като съвсем благонадежден съветски офицер и нищо не предвещава, че ще стане участник в някакво дисидентско движение и правозащитник, че ще лежи в затворите за антисъветска дейност, че ще стане основател на Украинската Хелзинска група и член на Московската Хелзинска група, а накрая ще умре като емигрант в САЩ и там ще бъде погребан.

Военен инженер

През 1934-1936 г. Григоренко е началник-щаб на сапьорен батальон във Витебска област. Спомня си за тези години с дълбоко съжаление, защото по заповед ръководи разрушаването на три православни храма – исторически паметници на архитектурата и построява наколко десетки дървени моста. Тогава осъзнава за първи път, че нещо около него не е наред.

През 1937 г. става началник на инженерите в Минския укрепен район. Тогава много негови колеги са репресирани, но тази съдба го отминава, защото постъпва в Генералщабна академия.

Във ІІ курс пише писмо до секретаря на ЦК Андреев, в което настоява за повишаване на качеството на обучението в Академията. Тексът на писмото показва, че все още е примерен съветски гражданин.

Същата година обаче успява да се добере до генералния прокурор Я. Вишински, на когото разказва за злоупотреби с властта на представители на НКВД в Запорожието – информацията я получава от брат си Иван, арестуван по политически причини, но след това е освободен. Организаторите на репресиите са арестувани.

Григоренко не знае, че ходи по острието на ножа, дори не допуска, че това е кампания в целия Съветски съюз, че сигналът му е приет само защото властта в НКВД се е сменила и Лаврентий Берия прави поредна чистка.

През 1939 г. Григоренко служи в Генералния щаб по време на боевете на Халхин Гол. Ранен е при минохвъргачен обстрел. В периода 1942-1943 г. е командир на стрелкова бригада.

Участие във войната

По време на Втората световна война Григоренко още през 1941 г. изказва критика по адрес на Сталин за военно късогледство, заради което не получва генералска длъжност. Той има неприятности със СМЕРШ заради прехванато писмо до приятел с критика относно способите за водене на войната.

От декември 1943 г. той е на съветско-германския фронт, но през февруари 1944 г. е тежко ранен и е изпратен на лечение. От август 1944 г. е началник-щаб на стрелкова дивизия и през февруари 1945 г. става полковник. Вътрешно трупа гневни критики към маршал Жуков за големите загуби, за грубостта, необоснованите разстрели и за укриване на историческета истина.

Не е любимец на началниците си, защото не се вписва в наложения от Жуков начин на водене на бойните действия без оглед на загубите. В служебните му характеристики те пишат:

Командващ Далекоизточен фронт арм. ген. И.П.Апанасенко: „Учил е много, но на нищо не се е научил. Почти няма команден опит, бавен, муден, в работата си има много недостатъци. Самият той е дисциплиниран, смел, към подчинените си не е достатъчно взискателен, нуждае се от всекидневен контрол и ръководство.”

Началник-щаб на 10-а гвардейска армия ген.-майор Н. Сиделников: „Няма опит от щабна работа в бойна обстановка. (...) Инициатива не проявява. Във военно отношение е подготвен достатъчно. Смел и решителен. За придобиване на опит в бойна обстановка е необходимо да бъде назначен за началник-щаб на стрелкова дивизия, действаща на активен участък на фронта.”

Всичко това обаче не означава, че е воювал лошо. За участието в организацията на бойните действия и за проявена лична храброст той е награден с орден „Ленин”, два ордена „Бойно Червено знаме”, „Отечествена война” и „Червена звезда”.

След войната Григоренко отива във Военна академия „М. Фрунзе” - там, за където е най-пригоден, и става преподавател по тактика и началник на научно-изследователския отдел, началник на катедрата по военна кибернетика, създадена преди всичко по негова инициатива през 1959 г. Още през 1949 г. става кандидат на военните науки.

През 1958-1960 г. ръководи авторски колектив на основния теоретичен труд на академията „Общовойсковият бой”. Автор е на повече от 60 военнонаучни работи. За защита на „големия докторат” попречва уволнението му от армията.

Начало на дисидентската дейност

На 7 септември 1961 г. ген. Григоренко се изказва на партийна конференция в Москва, като казва: „Ние одобряваме проекта на програмата, в която се осъжда култа към личността, но възниква въпросът дали се прави всичко култът към личността да не се повтори (намек по адрес на тогавашния ръководител на съветската държава Н. Хрушчов). Той предлага да се усили „демократизацията на изборите широка сменяемост и отговорност пред избирателите.”

Шокиращото и скандално изказване на ген. Григоренко е оценено като „погрешно” и той е лишен от мандата си на участник в конференцията. След това обаче Григоренко пише открито писмо до московските избиратели, в което критикува „неразумната и често вредителска дейност на Хрушчов и неговото обкръжение”, за което незабавно е изхвърлен от Академията.

От 1962 до началото на 1964 г. е началник на оперативен отдел в щаба на 5-а армия в Далекоизточния военен окръг. През есента на 1963 г. създава„Съюз за борба за възраждане на ленинизма”, в който влизат 13 души. Те разпространяват листовки с критика на съветската бюрокрация и казионните профсъюзи, за контрол от народа над властите и за сменяемост на длъжностните лица.

На 1 февруари 1964 г. Григоренко е арестуван заедно с тримата си синове (съставляващи гръбнак на „Съюза” и на 12 март е откаран в института „В. Сербски” за съдебнопсихиатрична експертиза. На 19 април 1964 г. той е признат за невменяем и до 14 август е в Лефортовския затвор, като после е въдворен в психиатрия.

През пролетта на 1965 г., наскоро след оставката на Хрушчов, е освободен, но не е му е възстановено генералското звание. За да изхранва семейството си работи като портиер и общ работник в зеленчуков магазин.

Един от лидерите на правозащитното движение

През 1967 г. неофициално чете лекции на студенти от Московския университет по история на Великата отечествена война. На следващата година рязко осъжда инвазията в Чехия.

По това време Григоренко е напълно разочарован от нелегалните методи на борба и става активен поддръжник на активната и гласна обществена дейност на дисидентите.

Решително подкрепя националното движение на прокудения от Сталин кримо-татарски народ и способства за активизацията му. На 17 март говори пред представители на кримо-татарските общини, анализирайки причините за неуспеха им за връщане в Крим: „Главната причина е, че вие недооценявате своя враг. Вие мислите, че ви се налага да общувате само с честни хора. А това не е така. Това, което е направено с вашия народ, не го е направил само Сталин. Неговите съучастници са не само живи, но и заемат отговорни постове. А вие се обръщате към ръководството на партията и правителството със смирени писмени молби. И тъй като човек се моли за неща, за които липсва безусловно право, то вашият въпрос се поднася на този, който трябва да го реши, като спорен и съмнителен. Вашата кауза обраства с нямащи отношения по нея разсъждения. За да се ликвидира това ненормално положение, вие трябва твърдо да усвоите: за това, което ви се полага по право, не се моли, а се иска! Започвайте да искате! И искайте не части, не парчета, а всичко, което ви е отнето – възстановяване на Кримската Автономна Съветска Социалистическа Република!”

На 7 май 1969 г. по време на пътуване за Ташкент на съдебен процес на кримски татари, Григоренко е арестуван и настанен в специална психиатрична болница. Експертизата в Ташкент завършва с извод, че е психически здрав и вменяем, не се нуждае от лечение.

Отново са потърсени услужливи психиатри в московския институт „В. Сербски”. Експертизата заключава, че пациентът „страда от психическо заболяване във форма на патологично (параноидално) развитие на личността с наличие на идеи за реформаторство”. Отново е настанен в психиатрия за принудително лечение.

На 13 май 1970 г. към Генералния прокурор на СССР А. Руденко се обръщат А. Сахаров и още трима правозащитници по делото на Григоренко. Остава без последствие.

През 1974 г. под натиска на широка международна протестна кампания Григоренко е освободен и продължава дисидентската си дейност. През 1976 г. става член на Московската Хелзинска група, след това е един от основателите на Украинската група.

В края на 1977 г. Григоренко заминава със съпругата си в САЩ за операция и свиждане с емигрирал по-рано син. След няколко месеца е лишен от гражданство и от правото да се връща в СССР. В следващите 10 г. продължава активното си участие в обществения живот, написва книга със спомени „ В подполье можно встретить только крыс”.

По време на емиграцията получава предложение да стане преподавател във военната академия Уест Пойнт, но той отказва: „Аз не мога да преподавам на своя враг: аз съм съветски – бивш съветски – генерал. ”

Намирайки се в САЩ, Григоренко се обръща с писмено зявление към ръководството на Американската психиатрична асоцация, от която иска освидетелстване на своето психическо състояние. Многочасовият преглед не открива и следа от психическа болест.

Умира в Ню Йорк на 21 февруари 1987 г.

Памет

През 1997 г. руският президент Б. Елцин подписва указ „За увековечаване паметта на Григоренко П.Г.”. Указът е съгласуван с голям труд с държавната бюрокрация.

На 17 октомври 1997 г. украинският президент Л. Кучма издава указ за награждаването му (посмъртно) с орден „За мъжество” за участие в правозащитното движение. Неговото име носи булевард в Киев и площад в Лвов.

През 1999 г. кримските татари откриват негов бюст в Симферопол, при това без разрешение на градските власти.