събота, 11 октомври 2014 г.

Италианският журналист и писател, осъден на смърт от мафията - Роберто Савиано: „Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре”

Роберто Савиано е италиански писател и журналист, осъден на смърт от мафията заради романа му “Гомор”, изобличаващ неаполитанската “Камора”. Шамарът в лицето на мафията логично води до следването на техните правила – шефовете на неаполитанската Камора осъждат Савиано на смърт.

Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия и от десет години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят. Търсят го милиони – журналисти, издатели, политици, а за да го убият – и мафиоти. Това води след себе си почти нечуваната възможност да бъде открит и да направи разкрития пред екипа на „Ничия земя”.
Интервюто със Савиано, който живее в нелегалност и с непрекъсната охрана, е направено през лятото в Рим, след като водещата Даниела Тренчева от години се опитва да се срещне с италианеца за разговор. Савиано е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда. 

В интервюто Савиано говори и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с
Италия. Той разказва, че се впечатлил от влиянието й покрай разследването на местните власти "Магна карта". От него ставало ясно, че

"калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин

а такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали, и да се снабдяват със стока от българите... Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци", разказва Савиано.

В интервюто той твърди, че "Банев (Евелин Банев-Брендо - бел.ред.) е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко". Писателят дава и своята версия, че

отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия"

Той е единствен, който знае как се осъществява трафикът на България в Италия. България има дълга традиция в криминалните взаимоотношения с Италия. Първите са още в комунистическа България, когато продава хероин като стратегия за отравяне на Запада и вече започват да се изграждат първите криминални взаимоотношения".

Савиано припомня за България определението на Миша Глени, че "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре"... Например Румъния, Унгария, дори Сърбия имат среди, които не са корумпирани. България не е за вярване, не е за вярване... Аз нямам много покани от България, защото италианските институции в България ми казват: "Не, не..."

Според Савиано

"българският проблем е подценяван"

Той казва, че "институциите и медиите са толкова уплашени, че чувам да се казва, че България е излязла от ужасния съветски тоталитаризъм, за да влезе в друг - мафиотския тоталитаризъм. Не е лесно да се разказват тези истини".

Според писателя "България може да се промени само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна".
Интервюто с Роберто Савиано се излъчва в момента  в предаването "Ничия земя" по Нова телевизия.

Къртица с по-висок ранг от Сноудън ще прави сензационни разкрития!

Нова къртица с много по-висок ранг от Едуард Сноудън може скоро да разкрие сензационни тайни около операциите на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. Това става ясно от документален филм за бившия компютърен експерт от американското разузнаване, който се укрива в Москва, след като избяга от Съединените щати през 2013 г.

На кинофестивал в Ню Йорк се състоя предпремиерно представяне на произведението, озаглавено „Гражданин 4“ и създадено от журналистите Глен Грюнуолд и Лора Поатра. След края на прожекцията публиката скочила на крака и ръкопляскала бурно. Кадри от филма, който е на холивудската компания „Уейнстийн“, са заснети в хотел в Москва, където двамата репортери разговарят със скандалния експерт от АНС,  разкрил хиляди страници със секретни документи на американското разузнаване. Грюнуолд и Сноудън се опасявали,че може да ги подслушват и затова си разменяли писмени бележки. Когато журналистът му съобщил, че в АНС има втора къртица, която е с много по-висок ранг, Едуард Сноудън бил направо шокиран. Лицето му изразило страхотна изненада и било уловено от камерата в едър план.

Документалният филм отправя сериозни обвинения срещу президента Барак Обама, че лично ръководи широкомащабната кампания за събиране на данни за милиони хора, което е грубо нарушаване на личните права и свободи, залегнали в Конституцията на САЩ. Наблюдатели предвещават, че администрацията на Белия дом може да отговори на обвиненията със строги контрамерки и дори да преследва съдебно двамата журналисти.

Най-малко милион и двеста хиляди американци са във фокуса на операциите за следене, организирана от най-голямото шпионско ведомство в САЩ, става ясно от документи, използвани от авторите. Лора Поатра изразява опасения, че тя също фигурира в списъка с хора от специален интерес за АНС. Друг интересен факт, залегнал в документалното произведение, е, че бившата танцьорка Линдси Милс, която от 10 години е приятелка на Сноудън, сега живее с него в Москва. По данни на пресата тя пристигнала при него през юни т.г.

Не се посочва кога е бил заснет филмът. През юли т. г. Грюнуолд и Поатра тайно посетили руската столица, за да покажат на Сноудън кадри от лентата. Кинокритици дават блестяща оценка за начина, по който е показано как 29-годишният Едуард Сноудън е предпочел да остане в сянка, предпочитайки  частния си живот пред възможността да се превърне в световна знаменитост.  Преди обявяването на тазгодишните Нобелови награди пресата в Щатите направи спекулации, че Сноудън може да бъде номиниран за мир - приз, който преди бе връчен на Барак Обама.

Филмът описва цялата драматична история на Едуард Сноудън, който на 20 май 2013 г избяга в Хонконг от Хавайските острови, където живееше с приятелската си Линдси. На 9 юни същата година световната преса разпространи първите му скандални разкрития за тайното следене на милиони хора от АНС. Две седмици по-късно Държавният департамент на САЩ обяви за невалиден паспорта на беглеца.

Ден след това Сноудън обяви, че ще отлети за Хавана, но неочаквано се появи на международното летище „Шереметиево“ в Москва. Там той прекара 39 дена. На 1 август 2013 г по лично нареждане на руския президент Владимир Путин Едуард получи убежище в страната за една година. През август 2014 г. руските власти удължиха престоя му с още три години.

Познавачи на Холивуд смятат, че е напълно възможно след документалния филм за Сноудън американската киноиндустрия да направи и игрален екшън за него. Наблюдатели посочват, че обвинителният характер на сегашното произведение, зад което стои най-голямата холивудска компания „Уейнстийн“, е признак, че влиятелни кръгове от филмовата индустрия, която досега подкрепяше Обама с много пари,  се обръщат срещу него заради неспособността му да реши много от проблемите в САЩ.

Соня Колтуклиева внушила на Бойко да прави правителство на малцинството

Пиарката Соня Колтуклиева произведе гръмовен скандал, който със сигурност ще има последици. По време на гостуването си в тв предаването "На светло" тя бе попитана от водещата Люба Кулезич "Кой внуши на Бойко Борисов да прави правителство на малцинството". Отговорът бе повече от стряскащ: "Аз!"
Последваха няколко секунди неловко мълчание в студиото. След тях Колтуклиева се похвали, че е "обикновена българка, която има смелостта и самонадеяността" да му звъни и пише есемеси. "После му се обадих – по време на мача. И той ми вдигна. По-интересното е, че той ми сподели за втори свой разговор с Ангела Меркел. Вчера, освен, че го е поздравила, тя му е казала така: "Бойко, внимавай да не понесеш негативите от корупционната схема през последните години. Може би е по-добре да отстъпиш, ако не успееш да намериш сега солидна подкрепа на правителството". Той остави в мен впечатление, че по-скоро иска нови избори, отколкото да състави кабинет", каза Колтуклиева.

Има само четири оцелели екземпляра от северния бял носорог. Един от тях броди с въоръжена охрана!

Евроквалификация : България - Хърватска 0:1

На тази дата; 11.10.1939г. Президентът Рузвелт получава писмо от Айнщайн, че е възможно да бъде направена атомна бомба

11.10.1939 г. американският президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и
други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба.

Още на 2 август 1939 г. Айнщайн пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките. Няколко години по-късно Айнщайн съзнава ролята си в този исторически момент и дълбоко съжалява.

Бойните действия станали причина за ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

Ето и текстът на писмото на Айнщайн:

Сър:

Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост - бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и бивша Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,
Алберт Айнщайн

Вицове, октомври 2014г.

Чиста водица, мирна главица

СмЕх

Етапи на мъжкото изтрезняване /след прибиране в 6,00 часа/ при поне 3 промила в кръвта :
10.00 - Повече няма да лизна пиене докато съм жив!
12.00 - Днес няма да ям нищо!
14.00 - Днес сигурно ще умра !
15.00 - Лек сън с халюцинации!
17.00 - Препечена филийка със сол!
18.00 - Абе може и да пия една бира, ама не е сигурно!
20.00 - Трета бира и мисъл: "Снощи колко малко пих, а колко глупости изприказвах".
22.00 - Пета бира, достигане на Нирвана. Слушане на женска лекция против алкохола. Сравнение с други пияници. Причини, фактори, прогнози!
23.00 - Лягане.
***

Село... Нощ....
Младеж и девойка седят на пейка и гледат небето...
Той пита:
- Виждаш ли тази звезда горе?
Тя: - Виждам...
Той: - Това си ти. А онази виждаш ли я?
Тя: - Виждам...
Той: - Това съм аз. А онези двете една върху друга виждаш ли ги?
Тя, усещайки накъде вървят нещата се сгушва в него и отговаря:
- Даааа, виждам, виждам...
Той замечтано въздъхнал:
- Това съм аз на мотора...
***
Табела в зоопарка:
"Уважаеми маймуни! Явно това ще стигне по-бързо до вашия мозък,затова моля ви, не яжте храната,която ви дават хората!"...
***
Срещат се двама роми:
-Оооо, здрасти, как си, оня кон, дето умря миналата година, впрягаш ли го още?
-Бе, как ши го впрягам, бе, нали умря?
-Карай, лаф да става , дай една цигара.
***
- Винаги ям много, когато съм нервна!
- Така като ти гледам фигурата, не водиш спокоен живот...
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 10 октомври 2014 г.

ВМРО и френският посланик се захапаха заради български патриот

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и ВМРО влязоха в задочен спор
заради публикуван от партията некролог на Владо Черноземски във в. "Труд" и "24 часа".

На 9 октомври от ВМРО разпространиха некролог за 80-годишнината от смъртта на Владо Черноземски след атентата в Марсилия.

Некрологът на Черноземски във вестниците накара френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан да публикува отворено писмо до Красимир Каракачанов, в което дипломатът призовава лидера на ВМРО да изрази своята позиция за следните факти: този атентат и последвалата стрелба довеждат и до смъртта на френския министър на външните работи по онова време, Луи Барту, както и на много други лица, чиято единствена вина е била, че са отишли да присъстват на преминаването на кралския кортеж по улиците на града им. Освен загиналите, петнадесетина други лица са ранени.

Малко по-късно днес от пресцентъра на ВМРО публикуваха и официално изявление по казуса с френския посланик:

Ваше превъзходителство,

Позволявам си да отговаря на писмото Ви, публикувано на интернет страницата на Френското посолство, за което научих от медиите.

Вчера в няколко български вестника ВМРО публикува некролог, свързан със смъртта на Владо Черноземски в Марсилия преди 80 г.

Действително от сегашна гледна точка отбелязването на смъртта на един атентатор изглежда можи би малко непривично за днешните нрави в Европа. Но искам да ви напомня, че Марсилският атентат е част от историята на борбата, която десетилетия наред българите в Македония водят след 1913 г. срещу сръбската окупационна власт, която им е отнела всички политически, културни и чисто човешка права.

Вдъхновител и организатор на тази политика на геноцид спрямо българите от Македония е тогавашният югославски крал Александър, който е намерил трагичния си край точно в гр. Марсилия.

Атентатът по никакъв начин не е насочен срещу френската държава и французите. Тогавашните стратези на революционната борба са избрали мястото – Марсилия, поради факта, че там кралят ще бъде по-малко охраняван, отколкото на югославска територия.

Ние не можем да пренапишем историята и тя е такава, каквато е била. Както днес във Франция се чества саможертвата на хиляди френски герои от съпротивата срещу немската окупация (1941-1944 г.) – голяма част от които са намерили смъртта си в тази борба и са им издигнати паметници от признателните поколения, така и ние почитаме голямата саможертва на един доблестен български революционер, който е водил същата борба, само че за свободата на българския народ.

Между другото, още тогавашната световна преса не е еднозначния по повод извършения в Марсилия атентат. Ще Ви цитирам американския писател Луис Адамик, който във в. „Ню Йорк поуст“ публикува следното: „Отговорността за убийството на крал Александър не лежи върху самите конспиратори. Окончателната отговорност лежи върху държавниците в Европа, които последователно се отказваха да чуят апелите на подтиснатите малцинства на Балканите.“

По темата за трагичното положение на българите, живеещи в окупираната от Югославия част на Македония, са се произнесли и редица френски журналисти и писатели като Леон Ламуш и Жорж Десбон. Особено красноречива е книгата „Войната се завръща“ на Анри Пози, в която детайлно е разказано в какво положение на постоянни репресии и преследване живеят българите в югославската част на Македония.

Това дава и обяснение на извършеното от Владо Черноземски в Марсилия.

Действително жалко е, че по време на атентата има и други жертви като френския външен министър Луи Барту и около 15 невинни граждани, които са ранени.

Държа да подчертая нещо, което е видно от публикуваните френски полицейски документи за атентата - че смъртта на министър Барту и раните на пострадалите хора не са в следствие на стрелбата на атентатора Владо Черноземски, а са причинени от безразборната стрелба, започната от френската полиция.

Това по никакъв начин, разбира се, не омаловажава трагедията, сполетяла невинните жертви.

Разбира се, Вие сте изключително прав във Вашата констатация, че не трябва да преживяваме отново трагедиите, останали назад в историята. Това означава обаче, че трябва добре да познаваме историята и де не допускаме грешките, които са довели до това цели народи в Европа да бъдат поставени под чужда власт, отнемайки им елементарни човешки права и свободи. Това означава да оценяваме днешните реалности, без да забравяме уроците на историята.

С уважение:

Красимир Каракачанов,

председател на ВМРО

Бойко: Имаме повече гласове от сбора на втората и третата партия

Когато цифрите говорят, коментарите са сравнително лесни. Видно е, че ГЕРБ е спечелил повече от сбора на втората и третата политическа сила. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на прескоференцията на партията след обявяването на изборните резултати.
„Когато имаш такъв резултат, нормално е да благодариш на тези, които са гласували, на структурите, на всички, които не оставиха нито едно населено място да не бъде посетено, да бъде говорено с хората”, заяви той.

„С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан”, каза Борисов и изтъкна цифрите, изнесени от председателя на предизборния щаб, че ГЕРБ се е утвърдила като партия с над 1 млн. избиратели.

ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и да прави правителство. За пореден път казвам - няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение и това изчерпва всякакъв друг коментар. Какво ще прави ДПС, тя ще си прецени. Това коментира на пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Има дисбаланс, когато лявата партия има два пъти по-малко мандата от дясната партия. Ако те имаха 80 депутати, тогава хипотезата за стабилно управление щеше да се осъществи.


Всяка сутрин и вечер слушам и чета коментари за нас и нашата партия - повтаря се една ситуация, че сме виновни за това, че сме били по-добре от другите. Но ние си бяхме първата партия и на предишните парламентарни избори, и на евроизборите. БСП трябва вътре в партията да си отговорят на въпросите и да си кажат с кого и как. България има нужда от силна дясна и силна лява партия, но БСП една година се занимаваше с ГЕРБ и ето, че днес сме свидетели на слабото ляво.

ГЕРБ приема подкрепа, но срещу министерски постове

С поведението си Реформаторският блок изнервя нашите симпатизанти изключително много. Но предварително считам, че не е редно да се обявяват компромиси. Това каза на пресконференцията на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов относно проектите и преговорите за бъдещото правителство.
Според него, ако двете страни не могат да отстъпят от позициите си и не се стигне до компромис, РБ има право да заяви, че не иска да участва във втория кръг политически консултации.

„Ако се съставя правителство, да има споделена отговорност”, поиска Борисов. „Подкрепа без участие в правителството за мен не означава подкрепа. Това означава още следващата седмица да си измислят някаква причина и да се оттегли подкрепата за кабинета”, обясни той.


„Ние правим компромис като отиваме на консултации за съставяне на правителство. Без да се участва с министри, без реално участие в един кабинет, само парламентарна подкрепа не бихме приели”, заяви Борисов.

И Дупница не иска Бат Сали

Граждански протест се организира в Дупница срещу влизането в парламента на депутата от
ДПС Александър Методиев - Бат Сали.

Протестът започна днес от 08.00 часа на площад „Свобода”. В града започва събирането на подписка под надслов: „Да спрем подмяната”.

Хиляди кюстендилци са се подписали срещу изпращането на Бат Сали в парламента.

В четвъртък Мая Манолова призова лидера на ДПС Лютви Местан да отзове Александър Методиев - Бат Сали, като водач на листата в Кюстендил. Тя предлага на негово място да влезе вторият от листата на движението.

Манолова коментира, че "хората в Кюстендил са настръхнали в резултат от избора на Александър Методиев".

По думите и, за да не бъде провокиран етническият мир и да не се провокира гнева на хората, отговорното поведение е Александър Методиев да не бъде народен представител.

В очакване на коалиционен партньор

Ако сте пили Red Bull през последните 12 години в САЩ и нямате крила ще получите компенсации

Ако сте пили Red Bull през последните 12 години в САЩ и автоматично не сте получили крила, значи имате право на малка част от тлъсто съдебно споразумение, което компанията се съгласи да изплати заради подвеждаща реклама. Red Bull GmbH се съгласи да изплати 13 милиона долара компенсации, защото известния й девиз „Red Bull дава крила“ не отговаря на истината. В САЩ потребител на Red Bull заведе дело през 2013 срещу компанията за фалшиви рекламни твърдения. Сега двете страни се споразумяха за изплащане на 13 милиона долара, съобщава „bevnet„. От 2002 г. насам човекът редовно консумирал енергийната напитка, но не могъл да открие някакъв ефект сам по себе си. Red Bull рекламира, че „дава крила„. Действието на мъжа бързо намира поддръжници. Спорът заплашил да се превърне в колективен иск. През юли австрийската компания се огъна и се съгласи с разочарованите клиенти.

Сега Red Bull осигурява 13 милиона долара. Всеки, който между януари 2002 г. и 3 окт. 2014 е закупил най-малко едно питие на Red Bull в Съединените щати, ще получи или 10 $ от компанията или продукти на Red Bull на стойността от $ 15.

До май следващата година, съдът ще събира постъпилите искания и след това ще se вземе решение за отпускане на средства за покриването им, които обаче не трябва да надвишават максималния размер от 13 милиона щатски долара. При това положение, ако 13 милиона американски граждани направят иск, всеки ще получи само един долар.

Новият парламент: Роднина, милиционер, роднина, милиционер…

Милиционерите от ДС също може да си сформира отделна ПГ в новия 43-и парламент. 
Вижте кои са:
ГЕРБ

Любомир Христов – избран от Шумен
Румен Иванов – избран от Добрич
Стефан Дедев – избран от Пловдив

БСП

Румен Гечев – избран от Плевен
Таско Ерменков – избран от Сливен

ДПС

Янко Янков – избран от Сливен
Рамадан Аталай – избран от Силистра
Лютви Местан – избран от Кърджали

Патриотичен фронт

Красимир Каракачанов – избран от Плевен
Велизар Енчев – избран от София-област

"Атака"

Станислав Станилов - избран от Пазарджик.

Роднини ще правят компания на милиционерите в новия парламент.

По роднинска линия в парламента влизат няколко депутати от различни политически формации.
Христо Ковачки се е подсигурил с близко родствена връзка в НС - праща там сестра си Красимира Ковачка ("Лидер"). Подобно на каката на Борисов и тя е лекар, и тя се казва Красимира. ("Лидер", присъдружник на ББЦ е доста добре представен и лично от председателя си Кънчо Филипов).

Стоян Мирчев от младежкото БСП е от любимите на соцпартията - "трето поколение социалист" (все едно, че става дума за генетична детерминираност). Внукът на Стоян Михайлов и син на Михаил Мирчев влиза от 23-ти избирателен район в София.  За да рекламира сина си Мирчев-баща щастливо захилен даде за две седмици толкова интервюта, колкото не е давал през цялата си кариера като социолог.

За баланс още един син ще радва парламента. Наследникът на небезизвестния хасковски кмет Георги Иванов - Станислав, става депутат от РБ. Още номинацията му срещна голям отпор сред симпатизантите на Реформаторите, но въпреки това синът беше предпочетен. Кметът беше избран първо от СДС през 1999 г., после премина към БДС-Радикали заедно с Евгений Бакърджиев. Третото кметуване бе подкрепено от БСП, а за последно Иванов бе преизбран с подкрепата на ВМРО, винаги в широки коалиции. Кметът си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове. Фамилията Иванови развива успешен бизнес в града - има асфалтова база, бетонов възел и прекрасния нов хотел "Ретро".

На тази дата: 10.10.732г. Франките спират нашествието на мюсюлманите в Западна Европа

732 г. край Поатие франките спират инвазията на арабите към Европа. Френско-бургундските
сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат. После Карл Велики започва освобождаване на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492г.

Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд във визиготските християнски кралства на Иберийския полуостров. За времето си Умаядският халифат е най-голямата военна сила. На изток арабските войски достигат до днешен Пакистан. Арабската империя поглъща Персийската Сасанидска империя и големи територии от Византийската империя след пробива си в битката при Ярмук през 636 г. и през 718 г. достигат портите на Константинопол, откъдето са отблъснати с общите усилия на българите под командването на хан Тервел, който ги побеждава при Адрианопол, и византийците под командването на император Лъв III.

Арабите на Ал Самх ибн Малик, главен управител на Андалусия, превземат Септимания през 719 г. след завземането на Иберийския полуостров. Ал Самх установява столицата си в Нарбона през 720 г. и завладява няколко града под контрола на визиготските графове, но през 721 г. херцог Одо Аквитански изненадва арабите при обсадата им на Тулуза, разбива ги и ранява смъртоносно самия Ал Самх ибн Малик. Това поражение обаче не прекратява арабските набези в Галия и през 725 г. те достигат Отун в Бургундия.

През 732 г. арабите напредват на север към р. Лоара. След като е унищожила съпротивата в тази част на Галия, нахлуващата армия се е разделила на няколко части.

Карл Мартел знае, че освен него няма кой да спре мюсюлманското нахлуване в Западна Европа. Научавайки за тяхното приближаването, събира армията си и поема на юг с надеждата да ги изненада. Тъй като възнамерява да използва фалангова формация, за него от първостепенна важност е да избере за бойно поле залесена равнина, която ще възпрепятства противниковата конница.

Арабите нямат добро разузнаване и са изненадани да се натъкнат на присъствието на голяма вражеска сила на пътя им за Тур, недалеч от Поатие. В продължение на седем дни двете армии се дебнат, прибягвайки само до малки схватки.

Абд ал Рахман изчаква да се съберат всичките му сили, което се случва, но все още е обезпокоен. Отлагането обаче дава възможност и на Карл да събере пехотните си ветерани от краищата на кралството. Някои от тях служат под неговото командване още от 717 г. Той също свиква опълчение, но то се оказва полезно само за събиране на храна и тормозене на арабите.

Никой от двамата пълководци не желае да нападне, но накрая Абд ал Рахман се чувства задължен да заповяда нападение преди по нататъшно застудяване и срама от отстъплението. Арабите трябва да се изкачват по горист хълм, за да стигнат франките, което неутрализира част от преимуществото им в численост и тежка конница. Там на високото франкската пехота е построена във фаланга сред дървета, което им помага да устоят на арабското конно нападение.

Абд ал Рахман вярва в тактическото преимущество на тежката си въоръжена с копия и мечове конница, но неколкократните им устремни атаки, заповядани от арабския командир, се разбиват във вътрешността на дисциплинираната франкска пехотна формация. Издръжливите и опитни войници на Карл постигат това, което е смятано за непостижимо на времето – устояване на пехота срещу атака на тежка кавалерия.

Арабите, които успяват да пробият квадрата на франките, се опитват да убият Карл, но неговите феодали го заобикалят и не допускат нападателите. Изходът на битката все още е неясен, когато, според франкските историци, сред арабите тръгва слух, че техните противници заплашват плячката, която са домъкнали от Бордо. Някои от арабите веднага се втурват към лагера, за да защитят имуществото си.

Абд ал Рахман е обкръжен и убит, докато се опитва да спре отстъплението. Франките възстановяват формацията си и остават на мястото си през нощта, мислейки, че боят ще начене отново на следния ден. Когато на следващия ден арабите не възобновяват нападението си, франките още не помръдват, защото се страхуват от засада. Карл предполага, че противниците му се опитват да го примамят да слезе от хълма. Само след подробно разузнаване на умаядския лагер, в който са оставени дори палатките при прибързаното напускане, франките разбират, че арабите са се отправили обратно към Иберия с колкото плячка могат да носят.

Вицове, октомври 2014г.

Системата в нашия прекрасен живот

СмЕх

Типичен коментар след секс според зодията
Овен: "Хайде пак!!!"
Телец: "Ама как огладнях! Подай ми пицата."
Близнаци: "Къде е дистанционното?"
Рак: "А кога ще се оженим?"
Лъв: "Бях страхотен, нали?"
Дева: "Трябва да изпера чаршафите..."
Везни: "Ако на теб ти е харесало, значи и на мен ми хареса."
Скорпион: "Хмм... да те развържа ли?!"
Стрелец: "Не ми се обаждай... Аз ще ти се обадя!"
Козирог: "Имаш ли визитка?"
Водолей: "Искаш ли да пробваме нещо лудо другия път... например да сме голи?"
Риби: "Ъъъ... Как ти беше името?"
***

Женската логика:Не ми пише, няма да му пиша и аз!
Мъжката логика:Не ми пише, ще пиша на друга...
***

Баща води малкия си син при психиатър, за да прецени умственото развитие на детето. Психиатърът пита:
- Колко очи има кучето?
- Две отговаря момчето.
- Колко уши има кучето?
- Две отговаря момчето.
- Колко лапи има кучето?
- Татко, тоя кретен наистина ли не е виждал куче?
***

А бе, ако ме блъсне селянин, важи ли ми гражданската отговорност?
***

Защо калинките летят бавнo ? За да не им отнемат точки за превишена скорост!
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Песен за Путин се оказа хитлеристки химн! Видео

На фестивала „Акордеонът събира приятели“, който се проведе в Подмосковието преди 3 дни, се появи странна песен „Действай, Путин“. Музикантът Сергей Борискин и неговата внучка изпълниха песента посветена на Путин и анексирането на Крим. Бързо „Действай  Путин“ се превърна в хит около рождения ден на президента.  Малко конфузно се получи, когато се разбра, че песента копира изцяло "Напред, Напред"-"Vorwärts! Vorwärts!"- официален химн на фашисткия младежки съюз(Хитлерюгенд).

ВИДЕО 1- "Действай Путин"

ВИДЕО 2- "Vorwärts! Vorwärts!

Нобелов лауреат не знае за наградата

Шведската академия и френски медии безуспешно се опитват да открият новия носител на Нобеловата награда за литература Патрик Модиано, съобщи ИТАР-ТАСС.

От френското издателство Gallimard, което публикува последния му роман, обявиха, че също не могат да се свържат с Модиано.

"Ние знаем, че и ръководството на Шведската академия не може да се свърже с него, дори за да му съобщи добрата новина, че му е присъдена Нобеловата награда за литература", коментираха от Gallimard.

В ГЕРБ и ДПС неважат преференции

Четирима новоизбрани депутати се отказаха доброволно от парламента със заявление до ЦИК. Трима от тях са избрани по схемата 9/9 от ГЕРБ, а един по системата – 18/18 от ДПС. Става дума за кандидати, чиито номера в партийната листа са съвпаднали с номера на бюлетината на формацията им. На тези избори ГЕРБ бяха с номер 9, а ДПС с номер 18.
Заради новия вид на бюлетините много от избирателите са се презастраховали и са зачеркнали номера на партията и в полето за преференции. Така кандидатите със съвпадение на номерата са получили силен преференциален вот погрешка. Заради това от дъното на листите, те са се качили на избираеми позиции.

Първи ЦИК заличи кандидата 9/9 от плевенската листа на ГЕРБ Дочко Димитров Дочев. Същото се случи и с кандидатите от ГЕРБ Петко Борисов Ненов от Сливенската листа и Стилиян Димитров Митев от листата на партията в Добрич.

От място в парламента се отказа и Алеко Тодоров Атанасов от ДПС, който бе номер 18 в листата на движението във Варна.

Явно доста „демократични“  партии са ГЕРБ и ДПС.

Вземи си билет за емиграция сега, че като обявят правителството цената ще се вдигне!

"Франкфуртер рундшау" за Бойко: "Бикът от България"

Като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той
поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, както и всички други, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Това се казва в обширна статия на германското издание "Франкфуртер рундшау" за ситуацията в България след изборите от неделя. Ето какво се казва в статията със заглавие "Бикът от България".
В една държава, в която "полицията бие гражданите" той /Борисов – бел. ред./ не иска да е премиер. С тези думи през февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставката си. В продължение на седмици обеднели софиянци демонстрираха срещу премиера, стигна се до сериозни сблъсъци. Сега той вероятно ще се върне на власт, но съществува раздвоение в мненията за оставката му преди – дали Борисов наистина е бил толкова деликатен или просто е добре пресметлив.

Предсрочните парламентарни избори бяха спечелени от партията на приятелите на Европа на Бойко Борисов, но подчертава, че недоверието е голямо. И припомня, че през февруари 2013 г. Борисов си подаде оставката като премиер.

Партията ГЕРБ спечели изборите с 32,7%, каквито бяха неокончателните резултати от понеделник. И не можа да бъде постигнато мнозинство. Борисов има желание да сформира правителство на малцинството. "Аз ще управлявам, лично аз", заяви самият той в неделя вечерта. Той е готов на всичко, за да бъде избегната политическа безизходица. Алтернативата на коалиция с него биха били нови избори.

Тежки думи, но Борисов със своя стил добре се справя с грубите момчета с големи сърца. Непоколебим пожарникар от предградията, патрулен полицай, каратист, по-късно бодигард и на 55-годишна възраст е отново център нападател за второ разпределение – Бойко Борисов е това, което Арнолд Шварценегер само играе на екрана.

Към неговия образ има и детайли. След като се образова като пожарникар синът на полицай се включва през 80-те години в полицейския апарат и стига до доцент в полицейската академия. След като режимът пада, той основава, като някои негови колеги от полицията и общността на тайните служби, една охранителна фирма. Който дойде на сцената през мътния период на 90-те години, можеше да бъде или престъпник или политик – или и двете заедно.

През 2001 г. бившият цар Симеон, вече станал министър-председател, реализира всички детски мечти в политиката и го направи полицейски началник. Борисов използва облика си на защитник на обезправените и тръгна срещу корупцията. Той позволи да бъдат спирани лъскави джипове, а собствениците им да бъдат питани откъде имат пари за колите. В същото време големите мафиотски шефове живееха необезпокоявани. Плешивият популярен полицейски шеф показа проницателност и през 2005 г. се кандидатира за кмет на София. Тази служба, която по времето на компартията беше без значение, се превърна в откритие след идването на 2000 г.

Навсякъде по Балканите кметовете на столиците се преобразяваха в напористия Руди Джулиани от Ню Йорк и така надбягваха неуважаваните политици. Всъщност чрез една новосъздадена "дясна" партия на Борисов му се удаде да стане министър-председател. Победата на избори беше начинът, по който той да отмъсти за убития от комунистите свой дядо, каза той след триумфа си. В действителност става дума за неговия прадядо, както после се установи, и не са били комунистите, а обикновени престъпници.

За четири години като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, както и всички други, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Когато стана известно, че е забранил на шефа на митниците да извършва разследване срещу близка до партията пивоварна, Борисов призна скандала – последствие, което конкурентите му при подобни случаи никога не са правили.

Неговото очарование го спаси. Сега ще успее ли да спаси България от правителство на малцинството? Това може ли да стане? Ако да, то ще е само заради неговото очарование.

Туитър-премиера Рогозин отговори на Външно

НАТО – това действително е безотпадно производство. Така вицепремиерът на Русия
Дмитрий Рогозин отговори в Twitter на обвиненията на българското Министертво на външните работи за това, че се е отнесъл с неуважение към министъра на отбраната Велизар Шаламанов. 

Към поста си в социалната мрежа руският вицепремиер е приложил линк към статия, в която е описана позицията на МВнР по повод предходния коментар на Рогозин за министъра: „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“.

Този коментар се появи след решение на правителството на кабинета на Георги Близнашки за това страната ни да подмени военната си авиация, като "пенсионира" старите руски изтребители. Решението е свързано с това да се избегне зависимостта от руската военна индустрия.

В отговор от МВнР заявиха, че коментарите на Рогозин са неприемливи. "България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", се казва в официалната позиция на министър Митов", разпространена от пресцентъра на Външно.

От министерството са категорични, че България не дължи обяснения за това каква е политиката ѝ по отношение на националната сигурност. Въпреки това отговорът на външния министър Дание Митов е подробен и обстоен.

Евродепутатите отхвърлиха самономинирала се кандидат-комисарка

Европейският парламент иска председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да смени заместничката си от Словения Аленка Братушек, която е номинирана да отговаря за бъдещия енергиен съюз. Комисиите по индустрия, изследвания и енергетика и околна среда гласуваха късно в сряда с преобладаващо мнозинство (112 на 13) тя бъде отстранена.

Юнкер не реагира веднага. Не беше ясно, дали той ще поиска от новото правителство в Любляна да представи друг кандидат. С Братушек той рискува евродепутатите да отхвърлят цялата му комисия, когато тя се яви пред тях за одобрение ан блок. По досегашния график това трябваше да стане на 22 или 23 октомври в Страсбург.

Братушек, (44 г.), доскоро министър-председател на Словения, се престави неубедително на изслушването си пред споменатите комисии в понеделник. Мнозинството от депутатите останаха недоволни от познанията в ресора й, както и от липсата на ясни отговори по разследването за конфликт на интереси срещу нея у дома. Тя изгуби изборите през юни и се номинира сама за комисар, докато управляваше служебно по време на сформирането на ново правителство.

Кюстендил срещу Бат Сали

Днес сутринта в Кюстендил се проведе протест срещу избора за депутат от Кюстендилския регион на Александър Методиев, известен като Бат Сали.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов  изказа възмущението си срещу евентуалния избор на Бат Сали. ДПС има 864 гласа в област Кюстендил, но преразпределяне на гласовете от чужбина прави Александър Методиев от Самоков депутат от Кюстендилски регион.
Според Паунов, законът е направен нарочно така, че се ощетяват определени райони в полза на дадени партии. Проблемът не бил, че депутатът се казва Бат Сали, а бил принципен.

Националистически гласове се надигнаха от говорители на протеста. Ние сме рая на Турция, тези гласове идват от Турция, изригна човек на микрофона.

Не искаме "Това нещо" Бат Сали, "Долу ДПС", скандират граждани.


"Силните думи за заради провокацията, ясно и откровено следвам математиката. Няма как да прескочите 4 партии и да дадете мандат на осмата сила, обясни Паунов. Искам да се направи ново преразпределение на резултатите.

Странен призив на Централните гробища

Кончита Вурст пя пред евродепутатите

Австрийската поп певицата Кончита Вурст, която спечели тазгодишното издание на конкурса "Евровизия", изнесе концерт в Европейския парламент в Брюксел. Звездата с екстравагантна външност беше поканена от група депутати от Холандия, Италия, Австрия и Финландия, а изявата й бе посветена на толерантността между хората.

На тази дата: 9.10.1944г. В Москва Чърчил и Сталин решават съдбата на България

Московската среща от октомври 1944 г.
На Московската среща (9-19 октомври 1944 г.), освен Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин, присъстват и външните министри на Великобритания и СССР – Антъни Идън и Вячеслав Молотов. Британският премиер се надява да използва разговорите си със Сталин за постигане на така желаното от него споразумение. Предварителните сондажи са му вдъхнали надежда, че този път вероятно ще постигне резултат. И действително, още на първата среща, състояла се на 9 октомври 1944 г., Чърчил лансира идеята за разделяне на Балканите и на Централна Европа на сфери на влияние. Всъщност публикуваните от Албърт Резис факти и обстоятелства относно прословутото листче от бележника на Чърчил потвърждават онова, което великият английски политик споделя преживе в своите спомени.

Едва е започнала срещата и Чърчил се обръща към Сталин:

”Нека уредим нашите взаимоотношения на Балканите. Вашите армии са в Румъния и България. В тези страни ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не се противопоставяме на дребно. Как бихте погледнали да имате 90% предимство в Румъния, а ние да имаме 90% в Гърция и 50 на 50 в Югославия? Докато думите ми се превеждаха нахвърлях следното на половин страничка:
Румъния
            Русия                                                                         90%
            Останалите (съюзници)                                         10%
Гърция
            Великобритания (в съгласие със САЩ)                 90%
            Русия                                                                         10%
Югославия                                                                           50-50%
Унгария                                                                                50-50%
България
            Русия                                                                          75%
            Останалите                                                              25%
Подадох я на Сталин, който вече беше чул превода. Настъпи кратка пауза. След което Сталин постави със синият си молив голям знак и върна обратно листчето. Всичко беше уредено за секунди”.

Дали големият знак със синия молив или “синята лястовичка” означава съгласие? Или Сталин приема само “за сведение” предложението на британския премиер? Каквито и да са интерпретациите, всички резултати в международните отношения през целия следвоенен период до края на 80-те години [на ХХ век] подкрепят категорично наличието на такава договореност.

Може да се твърди, че за Сталин и Молотов директният ход на Чърчил се оказва приятна изненада. Формулата не само потвърждава съветското влияние на Балканите, но и съвпада напълно със съветската програма-минимум. Оказва се, че интересът на британския премиер към България е по-голям от този към Румъния. Чърчил е съгласен на 10% в Румъния, но настоява за 25% влияние в България. Позицията на Сталин е по-различна. Съветският стенографски протокол от тази среща е твърде синтетичен, не съдържа подробности, нито пък споменава за „синята лястовичка”, с която Сталин мълчаливо маркира подадения му от британския премиер лист. В протокола е вписана само една неопределена бележка на Сталин:
„Другарят Сталин заяви, че 25% контрол на британците в България не хармонизира с другите цифри в таблицата. Другарят Сталин смята за необходимо да направи някои промени, в смисъл, Съветският  съюз да има в България 90%, а Великобритания – 10%”. 
Използвана е думата „хармонизира”. Вероятно Сталин има предвид аналогичното разпределение на сферите на влияние в Гърция. Подобна теза се налага и от подкрепеното от Сталин предишно искане на Чърчил Великобритания да има в Гърция право на сюзеренна власт. Протоколът подсказва също, че Сталин е съвършен играч, чиито умения демонстрира и в сръчното си маневриране по отношение на Италия. Когато Чърчил настоява съветското правителство да окаже въздействие върху италианския комунистически ръководител Ерколи да озапти италианските комунисти, чиято реторика можела да възпламени страстите и да доведе до сблъсъци с окупационните съюзнически части, Сталин реагира, според синтетичния стенографски протокол, по следния начин:

„Другарят Сталин каза, че за него би било много трудно да упражнява влияние върху италианските комунисти, защото не е информиран за вътрешното политическо положение в Италия. Освен това, в Италия няма съветски войски, за разлика от България, където сме в състояние да съветваме комунистите какво да правят. Но ако той, другарят Сталин, се опита да посъветва Ерколи, Ерколи може да му каже да върви по дяволите, тъй като той, другарят Сталин, въобще не познава положението в Италия. Другарят Сталин може само да каже, че Ерколи е интелигентен човек и не би действал безразсъдно. Чърчил отговори, че би предпочел италианските комунисти да се въздържат от възпламеняване на страстите в Италия. Другарят Сталин отвърна, че цифрите за България трябва да бъдат коригирани. Чърчил отговори, че общо взето не го е еня за България и че въпросът би могъл да се обсъди от Идън и Молотов. Другарят Сталин се съгласи”.

Антибългарските емоции на британския премиер не са случайни и датират от десетилетия. Една от причините може да бъде потърсена в традиционната британска политика спрямо Балканите, в която българските национални стремления не се вписват по същия начин. Главната причина обаче е дълбоко личностна: България, или по-точно направляваното от цар Фердинанд българско правителство, допринасят в значителна степен за унизяването на Чърчил като политик.

През пролетта на 1915 г. Първата световна война е в разгара си. Сър Уинстън, който по това време е министър на военноморските сили, разработва стратегия за скорошно спечелване на войната от страните на Антантата. Ако Османска Турция – най-слабото звено на Централните сили – бъде принудена да капитулира, британските щикове в Близкия Изток и руските – от Кавказкия фронт ще могат да се пренасочат към Европейския боен театър. Съпротивата на Австро-Унгария и Германия ще бъде сломена в най-кратки срокове.
Планът на Чърчил предвижда Османска Турция да бъде ударена право в сърцето, след като се завземат Дарданелите. Неутралитетът на България да бъде насърчаван срещу обещанието за връщане на Източна Тракия. Преценката е, че такова решение отговаря напълно на българските национални интереси. Чърчил обаче недооценява силите на турската съпротива, командвана от талантливия, но не много известен дотогава Мустафа Кемал паша – бъдещият Ататюрк. Турският гарнизон на крепостта Чанаккале отговаря с ожесточен огън и десантът на британците е неуспешен. Част от британската флота е унищожена. Набързо докараните подкрепления не могат да променят хода на битката. Боевете се проточват и в края на лятото провалът на Дарданелската операция става очевиден.

Чърчил недооценява и категоричните български уверения за неутралитет. През септември 1915 г. България демонстративно престъпва декларациите си и се включва във войната на страната на прогерманската коалиция. Сърбия капитулира. Османска Турция стабилизира позициите си по фронтовете. Съотношението се променя рязко в полза на Централните сили. Сър Уинстън е потресен от маневрата на София. Как може България да влезе в коалиция с армиите, воюващи срещу Освободителката си Русия? Да стане съюзник на петвековния си поробител? При това само две години, след като последният е изклал и прогонил над 200 хиляди българи от земите им в Източна Тракия? Няма такъв прецедент в световната история!

Провалът на Дарданелската операция принуждава британския министър на военноморските сили да подаде оставка. И да приеме незначителния пост министър без портфейл. Потомственият аристократ е безкрайно оскърбен и през целия си живот ще вини българското коварство като главна причина за политическото си унижение. Макар обстоятелствата да сочат, че провалът на Дарданелската операция се дължи на недооценка на тактическата обстановка от страна на Чърчил и е факт далеч преди България да се включи във войната, антибългарските му емоции остават трайни до смъртта му през 1965 г.

Именно тези емоции витаят в британската позиция по време на доста протяжните пазарлъци между Идън и Молотов през октомври 1944 г. в Москва. Първият настоява съотношението в България да бъде 75:25 в полза на Съветския съюз, впоследствие се съгласява на 80:20. Молотов възразява: Сталин иска съотношението “да се хармонизира”, тоест да бъде 90:10. В следващия си ход Молотов предлага краен вариант, който, според него, Сталин би се съгласил да приеме в България при съотношение 75:25, при условие обаче, че за Югославия съотношението се промени на 60:40 в полза на Съветския съюз. Последното, което Молотов приема на 11 октомври 1944 г., при това условно, е съотношение 80:20 в полза на Съветския съюз в България и Унгария, и 50:50 – в Югославия.

Споровете около разпределението на надзора за изпълнение на съглашението за примирие с България са придружени с настойчиви опити на Идън да получи повече британско и американско участие в Съюзническата контролна комисия (СКК). Този въпрос е оставен да се разисква в хода на уточняване на клаузите на примирието.  Идън се съгласява обаче съветският представител да председателства Съюзната контролна комисия в България. Трите съюзни държави нотифицират българското правителство, че предпоставка за започване на преговорите за примирие е изтеглянето на българските войски и администрация от окупираните територии на Гърция и Югославия в 15-дневен срок.

Вицове, октомври 2014г.

СмЕх

Изречения, които никога не са изричани:
1.Тази щангистка е супер секси.
2.Нямам търпение да отидем отново в Чирпан.
3.Завърших антропология и сега съм машина за пари
4.Ние загубихме изборите
5.Оскарът за най-добра мъжка роля отива при..Леонардо Ди Каприо
6.Нашите политици милеят за България
7.Този, детo ме засече на улицата да е жив и здрав.
8.Познавам някои забогатял с работа
9.Много съм щастлив, че ми намалихте заплатата.
10.Така като гледам имам твърде малко работа.
11.Тези бели хавлиени чорапи с две преплетени тенис ракети и сандали, адски ме възбуждат!
12. Много месо в този кренвирш, бе!
***

Никога не хвалете мъжа си пред приятелките! Проверяват...
***

Отначало белите петна в паметта те плашат...после някак забравяш за тях.
***

Знаете ли, че:
Съседите, които не слагат парола на своя Wi-Fi, след смъртта си отиват в Рая...
***

Отварям хладилника и гледам вътре едно желирано пиле се тресе от страх.
- Не се страхувай! - му викам. - Дошла съм за бира...
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 8 октомври 2014 г.

Китай вече е най-голямата икономика

Китайската икономика вече е изпреварила тази на САЩ, съобщи "Файненшъл таймс".
Доскоро се смяташе, че това ще се случи догодина, но прогнозата се сбъдна по-рано.

Според най-новите данни на Международния валутен фонд размерът на американската икономика е 17,4 трилиона долара, а тази на Китай – на 17,6 трилиона долара.

Новината е очаквана, защото китайската икономика вдигна рязко оборотите от 2005 г. насам и растеше с изпреварващо темпо. По онова време икономиката на САЩ е била приблизително два пъти по-голяма от китайската, но това вече е минало. Очаква се до 2019 г. Китай да е задминал САЩ с 20%, посочва "Файненшъл таймс".

Самолетният скандал София - Москва

Служебното правителство реагира остро и обвини Москва в намеса във вътрешните работи на страната. Поводът е, че в Русия започна масирана кампания на тема "неблагодарността" на България, в която основно място е отделено на желанието да бъдат заменени старите съветски изтребители със западни и забавянето на проекта "Южен поток".
"Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15", написа в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, както вече съобщи БЛИЦ.

В отговор служебното правителство обяви, че в най-скоро време ще реагира със съвместна позиция на МВнР и на Министерството на отбраната. Според министъра на отбраната Велизар Шаламанов това е опит за намеса във вътрешните работи на страната и зависимостта "от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи".

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни. Това заяви външният министър Даниел Митов по повод на коментар на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин във връзка с отказа на София да използва руски военни самолети.

"Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", заявява Митов, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Той намирам за "крайно недостойни и квалификациите", отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната Велизар Шаламанов. "Независимо от избраната форма и средство на комуникация те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава", смята Митов.

"Що се отнася до имплицитните (прикритите - бел. ред.) обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си", казва още служебният министър.

В края на изявлението си той споменава, че отношенията между България и Русия имат дълга традиция и София продължавала да "подкрепя развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност.

"Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия, проявявайки нелоялност към нея. Т.е. това е скрит комплимент, че сме защитили българския национален интерес, макар това да не е било приятно на някого", заяви от своя страна вицепремиерът по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Христо Иванов.

Руски медии продължават да публикуват обширни коментари за България и плановете й да модернизира армията си със западно оборудване.

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести", пише руското издание "Сегодня".

Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня".

"Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя. Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок".

Вестник "Правда" пък подозира, че българските МиГ-ове и Су? ще отидат в Украйна, тъй като украинският президент Петро Порошенко, обявил, че се кани да купува оръжия от страните в НАТО".

"Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала.

Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".

"Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква "Правда".

Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото
производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума.

"Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника.

Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява Роман Гусаров.

ДСБ няма да участва в срещата на лидерите от Реформаторския блок

ДСБ няма да участва в планираната за днес среща на лидерите от Реформаторския блок. Това съобщи в профила си във фейсбук председателят на партията Радан Кънев.

На днешната среща Блокът трябваше да изработи позицията си за поведение по време на преговорите с ГЕРБ и останалите политически сили, да обсъди изтърваната от водача на СДС Божидар Лукарски реплика, че отхвърлянето на Бойко Борисов като евентуален министър-председател е предизборен "трик" и да реши някои проблеми между ДСБ и ДБГ свързани с това кои от хората им по места да влязат в парламента.

"Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни", пише във фейсбук Кънев.

Той оставал оптимист, че РБ ще стигне до обща позиция, която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията към избирателите.

Собственикът: Взривът в завода в Горни лом е саботаж

"Моето лично убеждение е такова - това е саботаж. Простичко казано - според мен на няколко
места сред мините се е намирало взривно вещество, което е било инициирано. За мене това е единственото логично обяснение".

Това заяви пред Нова телевизия собственикът на взривения завод за боеприпаси в Горни Лом Валери Митков.

Според него "не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество".

Митков не може да си представи що за "болен мозък" може да е причинил трагедията. Той няма идея кой може да го е направил, но твърди, че взривното вещество "е можело да бъде инициирано както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете. За съжаление знам как се прави. Но за съжаление не само хора като мене знаят".

Той завърза нова теория на конспирацията. "Защо точно преди изборите? Защо точно, когато ръководството е било там?", попита от екрана Митков.
Версията, че адските взривове в Горни Лом са обвързани с изборите изказа и Бойко Борисов.

"След проверката се оказа, че никога не е имало 800 000 мини. В момента на взрива в цяла България не е имало такъв брой противопехотни мини. Аз вървям на тези хора, съмнявам се, става въпрос за човешка грешка. Не е възможно човешка грешка да предизвика взривяването на целия цех", коментира Митков.

„Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога”, категоричен е той.

Собственикът на завода каза, че не е гневен, а по-скоро е убит от мъка. Той не пожелава на никой родител да му се наложи да погребва децата си, защото "няма по-ужасна трагедия".

Ангела Меркел не ставаше за нищо. Тя хал хабер си нямаше от политика- “Заветът – тайните протоколи на Кол”

Ангела Меркел не ставаше за нищо. Тя хал хабер си нямаше от политика. Наред с това не
можеше да си служи с нож и вилица. На официални вечери се луташе и безобразничеше, налагаше се многократно да ѝ правя  забележки.

Жестоката критика към Меркел, която днес е известна като "желязната лейди" идва не от друг, а от нейния благодетел Хелмут Кол.

В края на седмицата на германския книжен пазар излиза “Заветът – тайните протоколи на Кол”. Журналистът Хериберт Шван в съавторство с Тилман Йенс предлага едно прелюбопитно четиво, което в никакъв случай няма да се хареса на Хелмут Кол.
Шван е водил над 600 часа разговори с ексканцлера през периода 12 март 2001 г. - 27 октомври 2002 г., които е записвал на диктофон. Той е бил помолен от Кол да участва в написването на биографичната му книга. Тя излиза от печат, но впоследствие двамата се скарват. Защо, историята мълчи.

Сега Шван публикува скандални излияния на Кол, които е премълчал в биографичната книга. Сп. “Шпигел” публикува в аванс акценти от “Заветът – тайните протоколи на Кол”.

За германската общественост не е тайна защо ексканцлерът разчиства сметки с Ангела Меркел. Нейният пръв наставник в политиката е Лотар де Мезиер, първият и последен демократично избран премиер на ГДР. Той управлява в Източен Берлин от 12 април до 2 октомври 1990 г., на идния ден Германия е обединена. Същата година Кол печели общите избори и трябва да състави кабинет. Той иска от Де Мезиер да му предложи за министър политически неопетнена млада жена от ГДР, която да е член на Християндемократическия съюз.  За Де Мезиер това е Меркел, заместник-правителствен говорител при неговото управление.

Така тя става първо министър на семейството и младежта (1991 – 1994 г.), впоследствие на околната среда (1994 – 1998 г.).
Кол губи изборите през 1998 г., идната година на бял свят излизат и черните каси за финансиране на неговия ХДС. Меркел вече е генералан секретар. На 22 декември 1999 г. “Франкфуртер алгемайне цайтунг” публикува нейна остра статия. “Партията ни трябва да се научи да проходи и в бъдеще да приеме борбата с политическия си противник (социалдемократите – бел. ред.) и без нейния стар биткаджия, както сам често и с удоволствие се нарича Хелмут Кол.”

След публикацията конгрес отне на Кол титлата почетен председател на неговия ХДС. Това той никога няма да прости на Меркел и ненавистта му към нея е обяснима.

Какво още казва Кол за бъдещата канцлерка?

“В моите очи тя е една жена, която изтеглих в рибарската си мрежа от морето на безименни млади политици и тя за благодарност се отвърна от мен в мрачните часове на аферата с партийните дарения. Можеш само да се прекръстиш. Права беше майка ми – първо захапват ръката, която те благославя”, откровеничи Кол.

Как обаче оценява ролята на Михаил Горбачов за рухването на комунизма и обединението на Германия?

За Кол отиването на ГДР в небитието е станало заради слабостта на Москва. И далеч не заради появилото се ново гражданско общество в ГДР.

“Съвършено погрешно е да се смята, че Светият дух се е появил над площадите в Лайпциг и е променил света,” изрича Хелмут Кол пред микрофона на журналиста Шван.

“Горбачов се беше вторачил в литературата и беше длъжен да прозре, че е стигнал до задника на Пророка (разбрал е, че системата е рухнала – б. р.) и вече не е в състояние да удържи режима. За него беше ясно, че ако иска да запази комунизма, непременно трябва да го реформира. Така се зароди идеята за перестройка”, разсъждава Кол.

Публично той винаги е отдавал значимото на Горбачов за обединението на Германия, което е неоспорим факт. В разговора си с Шван обаче Кол стига доста далеч спрямо Горби, когото иначе нарича свой приятел: “От Горбачов ще остане това, че зачеркна комунизма, донякъде против собствената си воля, но де факто го направи. Без насилие. Без кръвопролитие. Не се сещам за повече от това, което действително ще остане след него. Може и да си на мнение, че съсипването на една цяла империя изобщо не е лоша жизнена равносметка, не и в очите на един християндемократ, който винаги се е борил срещу комунизма. Истината обаче е, че Горбачов се провали.”