събота, 14 февруари 2015 г.

Терор в Копенхаген!

Неизвестни са открили стрелба с автоматично оръжие в датската столица Копенхаген по
сграда, в която се провежда дискусия за свободата на словото и исляма. Ранени са трима полицаи, съобщи БТВ.

На събитието е участвал и посланикът на Франция Франсоа Зимре. В съобщение в Туитър френският посланик написа,че е невредим. Засега няма информация дали нападателите са задържани.

Гост на форума е бил и датският  карикатурист Леркс Вилкс, който през 2007 г. нарисува Мохамед като куче. Оттогава той живее под засилена охрана.


Световните медии съобщиха, че вече има една жертва на днешната стрелба в кафене в Копенхаген. Мястото на атентата не е подбрано случайно. Около 40 изстрела са били произведени на място, където е организиран дебат на любопитна тема – богохулството, съобщава Би Би Си.
Свидетели разказват, че поне четирима души са били изнесени на носилки, единият от тях бил полицай. На дебата са присъствали скандалният шведски карикатурист Ларс Вилкс и френският посланик в Дания Франсоа Зимерей.

Всичко се е разиграло за минути. Нападателите - двама мъже с качулки, са се приближили до кафенето и започнали да стрелят. След това побягнали в посока близкия парк.

Самият Вилкс вече е бил обект на терористични заплахи и при всеки негов престой в Дания му е осигурявана полицейска охрана. Според датската телевизия TV2 убитият е случаен минувач, който е имал малшанса да премине пред кафенето по време на стрелбата.

„Луков марш” започна с екшън!

Вече има няколко задържани по време на „Луков марш”, съобщиха от МВР. Полицаите са получили инструкции да бъдат особено внимателни за шестващи, които биха могли да носят ножове, боксове или други опасни предмети.
НДК е обграден от полицаи и жандармерия. Засилено полицейско присъствие има и в района на бул. „Витоша” към Съдебната палата.

Поредният „Луков марш” се проведе, независимо, че столичният кмет Йорданка Фандъкова не
даде разрешение за него. Повечето от партиите в България също се обявиха против провеждането му. Протестни ноти против „Луков марш” бяха депозирани също от Русия и САЩ.

Фандъкова прекрати със заповед "Луковмарш"



Столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на т. нар. Луковмарш. Тя е на база чл. 13, ал. 1 от Закона за събранията и манифестациите, който ѝ дава това право, след като шествието на практика е стартирало.

Обновено!

Махнаха Янко Станев от шеф на СДС-Варна

Янко Станев
Изборът на Янко Станев за председател на СДС-Варна е отменен и до два месеца местната организация ще проведе нови избори, реши оперативното ръководство на СДС след заседание във Велико Търново.

Срещу избора на Станев се обявиха както местни седесари, така и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който предупреди, че подобен вот може да разруши Реформаторския блок.

Източник от ръководството на СДС, цитиран от Дарик радио твърди, че Станев няма да се кандидатира отново за поста.

Янко Станев беше избран по предложение на Антон Чанев на конференция на СДС, срещу която възроптаха членове на партията във Варна.

Бившият председател на СДС-Варна и кмет на морския град Христо Кирчев заплаши, че ще прекрати членството си, а симпатизантите на ДСБ обявиха пред Дарик, че са изненадани и притеснени от избора на Янко Станев за градски лидер на СДС.

Заместник-председателят на СДС Костадин Марков заяви ден след избора, че ръководството на партията е било известено само, че предстои местна конференция. "Аз лично като член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС ще предложа да вземем политическо решение и да не зачетем избора. Ако няма подобна уставна възможност просто варненската организация на СДС ще бъде в изолация", обяви Марков.

Политическата кариера на Янко Станев пък е свързана с всички партии в демократичната ни история. След 1999 г., когато заради котерийни битки СДС загуби на практика всички позиции във Варна, Янко Станев лесно оглави местната организация на партията. Шест години по-късно, през 2005 г., след като беше изключен от нея, той стана член на ДПС, а след това и председател на градската структура на движението.

На местните избори през 2011г. Станев спечели поредния си мандат като съветник с листата на ДПС, но скоро след това беше изключен и от тази партия. Причината - разкрития, че по време на изборите, а и след тях е работил против интересите й в полза на ГЕРБ . Така през есента на 2012 г. той регистрира нова група в Общинския съвет на Варна, наречена "СДС – Демократична алтернатива".

До 2011 г. Янко Станев бе смятан за особено приближен до бившия председател на съвета и лидер на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Гуцанов бе арестуван в рамките на акцията "Медузите" през март с.г. заедно с бизнесмена Даниел Славов – Дънката.

На извънредната общинска сесия след ареста обаче тримата съветници от ДПС, предвождани от Станев, гласуваха за свалянето на Гуцанов от председателския пост и подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ за негов наследник.

Тази вечер Луковмарш за 12-ти път

За 12-и пореден път в София ще се проведе Луковмарш.


Той ще е с начален час 17.30 часа и ще започне от пилоните на НДК.

Шествия ще се проведат още в Русе, Ловеч и др.

Редица партии и организации поискаха да се забрани провеждането на Луковмарш, тъй като
според тях ген. Христо Луков, в чиято чест се провежда маршът, е фашист и антисемит, а не герой.

Протестна нота беше изпратена от руското посолство. В нея се припомня резолюцията на ООН срещу героизацията на фашизма.

Против марша се обявиха и от американското посолство.

Забрана на марша поискаха и БСП и ДПС.

ВИЖ за генерал Луков в "Таралеж" ТУК

Вижте 10-те най-скъпи картини в историята!

Картина на Гоген беше продадена за 300 милиона долара преди броени дни. Това я прави най-
скъпата картина, продавана някога. „Nafea Faa Ipoipo? (Кога ще се омъжиш?)” е новата придобивка на организацията „Музеи Катар“, които платиха сумата на швейцарския колекционер Рудолф Щехелин.
Вижте Топ 10 на най-скъпите картини за всички времена:

1„Кога ще се омъжиш?“, Пол Гоген – 300 млн. долара, продадена 2015 г.
















2. „Картоиграчи“, Пол Сезан – 250 млн. долара,
продадена 2011 г. Спрямо инфлацията цената й  днес се определя на 263,1 млн. долара.


















3. „№ 5″, Джаксън Полък – 140
млн. долара, продадена 2006 г. Днес цената й е 164,4 млн.














4. „Жена III“, Вилем де Кунинг  -
137,5 милиона долара, продадена 2006 г. Днес цената й е 161,5 млн.























5. Le Rеve, Пабло Пикасо – 155 млн. долара, продадена 2013 г. Днес цената й е 157,5 млн.
















6. „Портрет на Адел Блох-Бауер“, Густав Климт –  135 млн. долара, продадена 2006 г. Днес
цената й е 158,5 млн.


















7. „Портрет на д-р Гаше“, Винсент ван Гог – 82,5 млн. долара, продадена 1990 г. Днес цената й
е 149,4 млн.




















8. „Три изследвания на Лусиан Фройд“, Франсис Бейкън  - 142,4 млн. долара, продадена 2013
г. Днес цената й е 144,7 млн.












9. Bal du moulin de la Galette, Реноар  - 78,1 млн. долара, продадена 1990 г. Днес цената й е
144,7 млн.

















10. „Момче с лула“, Пабло Пикасо – 104,2 милиона долара, продадена 2004 г. Днес цената й е
130,6 млн.

И Плевнелиев срещу Борисов за Лазаров и Писанчев

Росен Плевнелиев е казал, че не може да се съгласи с премиера Бойко Борисов по повод
евентуалните уволнения на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Това съобщи Нова тв.

Както е известно, министър-председателят рязко смекчи позицията си по повод двамата и все по-често повтаря, че трябва да им се даде шанс да работят.

Промененият Закон за МВР върна старото положение, че президентът трябва да подпише указ за назначаването на двата поста, както и на шефа на Държавна агенция "Технически операции". Според юристи, сега всички те трябва да бъдат преназначени по новия закон, но за това не е посочен срок.

Президентът: Не съм съгласен с Борисов, че работата на шефа на ДАНС е добра


"Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандал. Не мога да се съглася с изказаното от премиера вчера мнение, че работата на началника на ДАНС е добра". Това заяви в Перущица държавният глава Росен Плевнелиев, където заряза лозята в опитното поле на местната професионална гимназия по винарство.

"Според мен, като се почне от аферата "Костинброд", като се мине през прегазването на  конституционните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката "Червеите", имаме достатъчно доказателства, че работата на ДАНС трябва да се промени", посочи Плевнелиев.

По думите му огромен скандал е, че след "повече от година подслушване от системата на МВР, ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС". Президентът призова парламента и всички проверяващи, най-вече прокуратурата, този път да стигнат до края на скандала.

"Ние трябва да покажем, че се учим от грешките си - то не беше "Октопод", то не беше Костинброд, сега сме "Червеи", докъде още ще го докараме така?", каза Плевнелиев.

Според него трябва да се носи отговорност от ръководството на ДАНС и е задължително шефът й Владимир Писанчев да даде обяснения в парламента.

"Да не се бавим излишно и прекомерно. Искам да се дебатира по тази тема и всички компетентни органи да застанат на страната на фактите", призова държавният глава.

На въпроса: Как оценява 100-те дни на кабинета "Борисов", той отговори: "Стабилност има, трябват реформи".

По думите му през тази година трябва да има смислени реформи в пенсионното осигуряване, здравеопазването, водния сектор, в системата на сигурността и енергетиката.

"Има сектори, в които могат да  се оптимизират разходите. Не е тайна, че българската енергетика е в много тежко състояние, но там неефективността е огромна. Аз предполагам, че от около 3-3,5 млрд. лв. поне 1 млрд. се губят или са плод на корупция и неефективност", подчерта Плевнелиев.


Заедно с него лозята зарязаха Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител на Пловдив Розалин Петков, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и кметът на Перущица Ради Минчев.

Обновена!

Пращаме 56 сандъка със злато в Лувъра

Останки от конска амуниция от погребение 
на принцеса в района на Синеморец.
Петдесет и шест железни сандъка чакат да бъдат напълнени с най-значимите древни богатства
на България. Контейнерите ще летят на 23 март за Париж, където на 14 април в Лувъра ще бъде открита изложбата „Епопея на тракийските царе“.

Част от сандъците са наредени в момента в хранилищата на НИМ, други са из музеите в страната, откъдето трябва да пратят избраните за Лувъра антики. В ателиетата на Националния исторически музей вече реставрират последните предмети, които ще бъдат показани във Франция.
Сандъците, в които скоро тези съдове ще бъдат положени, са изработени от специална сплав.
Тя по думите на директора на НИМ Божидар Димитров издържа на 1900 градуса температура.
Контейнерите, с които разполага музеят, общо са 200. Купени са преди години в Берлин за 300 хиляди долара. България нерядко ги дава под наем на музеите в съседните държави – Сърбия, Македония, Румъния, когато техни експозиции пътуват за изложби в чужбина.

Самолетната авиокомпания, което ще отнесе българското културно-историческо наследство в Париж, ще бъде избрана с обществена поръчка, обявена в сряда. Превозвачът ще получи за транспортирането на съкровищата 33 хиляди лева.

Най-масивните експонати в изложбата ни във Франция тежат общо 2 тона, казва Димитров. Това са три огромни каменни изображения – надпис от Септември, мъжка статуя от Бургас и лъв от Стрелча. Те ще бъдат извозени до Париж с камион, пратен от Лувъра.

Трифон Зарезан или Свети Валентин, изберете сами

Два празника се борят за първенство в сърцето на съвременния българин днес – класическият Трифон Зарезан и навлезлият в последните години и у нас католически Свети Валентин. На кого от двамата светии ще отдадете предпочитанията си, е въпрос на личен избор. Нищо не пречи да почетете и двамата.

Между светците Трифон и Валентин има доста прилики.
И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора.

Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове. 

На Свети Валентин традицията повелява да се подаряват цвята, бонбони и дарове във формата на сърце. Трифон Зарезан се празнува от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

В Италия всички жители без разлика на пол, години и образование, винаги отбелязват 14 февруари масово, задушевно и красиво, пише вестникът в кореспонденция от „Италия”. Младите го правят с романтична разходка, вечеря на свещи и подаряване на шоколадови сърца, по-възрастните пък леят сладки спомени по отминали копнежи, разказвани на домашната трапеза между две глътки червено вино.

Трифон Зарезан пък за първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от  Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

София ще отбележи Трифон Зарезан и Свети Валентин в 17:30 часа от Моста на влюбените до НДК. Тогава към небето ще се издигнат стотици летящи фенери, за които се смята, че носят съкровени желания към небесните сили.

На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски.

Днес е и голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 23 февруари.


На тази дата: 14.2.1915 г. Правят атентат в Градското казино в София

Атентатът в Градското казино е терористичен акт, извършен около 1 часа сутринта на 14
февруари (1 февруари стар стил) 1915 година в Градското казино в София от т.нар. Червени братя.

Извършен е в началото на Първата световна война, когато България все още е неутрална. Той вероятно е организиран от правителството на Османската империя и има за цел да компрометира привържениците на Антантата в българските политически кръгове.

През 1915 г. на 13 февруари (31 януари стар стил) е денят преди Сирни заговезни и, съгласно установена традиция, актьорите от Народния театър организират в салона на Градското казино благотворителен карнавал. В разгара на празненството е взривена бомба, при което загиват 4 души, а други 8 са ранени. Убитите са Мара Фичева-Багарова - дъщеря на военния министър генерал-лейтенант Иван Фичев, Никола Бояджиев - син на началника на Трета военноинспекционна област генерал-лейтенант Климент Бояджиев, художникът Петър Милев и Цветана Христова.

Следствието се опитва да свърже атентата с лидера на Народнолибералната партия Никола Генадиев, който по онова време се намира в Италия. Като основен организатор прокуратурата посочва Викентий Попанастасов, който е близък с Генадиев. Делото се гледа през юни с.г. от военен съд. Обвиняемите са признати за виновни, макар че обвинението не успява да докаже връзка на Генадиев със случая. Попатанасов и Ицо Сантов са осъдени на смърт и обесени, други 4 обвиняеми са осъдени на затвор с различен срок. Според друг източник на смърт са осъдени Попатанасов, Сантов и Георги Илиев Дезертьорчето, Милан Манолов на 10 години затвор, свидетелят Антов на 6 години, а Серафим Манов на 5 години.

През септември 1915 г. чрез османския полицай от български произход Исмаил Хакъ бей (Георги Парталев) стават известни истинските обстоятелства около атентата. Той е иницииран от османския вътрешен министър Талаат бей, като с организацията му на място се заема Наум Тюфекчиев, а осъдените нямат връзка с този атентат.

Вицове, февруари 2015 г.

Слонче се учи да ползва хобота си при водопой
Художник към модел: - За първи път ли се събличате пред мъж? - Не, обаче за първи път ми се случва той да стои облечен.

***


Мъж наблюдава жена си как си слага грим. Станало му интересно и се поинтересувал, какво тя точно прави.
-Ами гледай сега – казала жената. –Първо измивам с пяна, после тонизирам, след това слагам крем за основа, после тонален крем и накрая пудра.
-И за какво го правиш всичко това – попитал мъжа?
-Ами как за какво? Получава се естествен цвят на лицето.

***

След разгонването на гей парада, на жандармерията й се губят седем палки.

***

12 февруари. В пощата оплешивяващ мъж на средна възраст методично поставя печати "С любов" на ярко-розови пликове с изрисувани сърца. После вади флаконче с парфюм и започва да пръска пликовете. Любопитен посетител се приближава към него и го пита какво прави. Мъжът отговаря:
- Изпращам хиляда картички за Свети Валентин с надпис "Познай от кого!".
- Но защо?
-Адвокат съм по бракоразводни дела...

***

Кога в ЛАФКА ще пуснат мартенички, че да не купуваме контрабандните от бабите по спирките и подлезите...


петък, 13 февруари 2015 г.

300 хиляди лева платили депутатите за цветя, във Великобритания 5200

Близо 300 хиляди лв. са похарчили депутатите през 2014 г. за цветя и подаръци, при положение, че за същия период парламентът на Великобритания е отделил за букети британски паунди на стойност 5200 лева. Скандалната цифра и сравнение идват в отговор от администрацията на Народното събрание на въпрос на в. "168 часа".

Смущаващите цифри не са изненада, защото всеки ден, в който има заседание, из сградата се разнасят кой от кой по-красиви и по-големи букети. Поводите най-често са рождени дни. Част от тези пари са отишли за цветя и подаръци на външни гости, но повечето са похарчени за доброто настроение на колегите депутати.

Най-големите букети, които едва се хващат в ръце, се подаряват на шефовете. Почти всяка седмица някой от 240-те народни представители чества рожден или имен ден. Обикновено кани почти всички колеги без значение от коя група са, дали са управляващи или в опозиция.

Ще въвеждат купони в родния край на Ленин

Къщата на Ленин в Уляновск
Купони за храна са въведени от началото на годината в Кировска област в Русия, пише Нюзру.


Предстои въвеждането им също и в авнотомната република Мордовия и в Уляновска, Саратовска и Омска области.

Любопитното е, че мярката засяга и родния край на пролетарския вожд Владимир Илич Ленин. Той е роден през 1870 г. в град Симбирск, който днес се нарича Уляновск и е областен център.

За връщането на купоните в Русия се говори още от 2008 г. То вече стана факт.

Причина е резкият скок на цените, предизвикан от срива на рублата и западните санкции срещу Русия заради агресията й в Украйна.

Руски икономисти миналата седмица предложиха в цялата страна да бъдат въведени купони. Обществото за защита правата на потребителя "Обществен контрол" се обърнало по въпроса с писмо до правителството на Дмитрий Медведев. То настоява да бъдат подкрепени социално незащитените слоеве на населението, които най-много страдат от скока на цените. Те трябва да получат специални купони, с които да се разплаща в магазините. Самите купони ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

От "Обществен контрол" предупреждават, че сумите, които руснаците харчат за храна, постоянно се увеличават. Ако преди за това са отивали 36-40 на сто от доходите на хората, след скока на цените за целта ще отиват половината от доходите. А ако тенденцията се запази, до няколко месеца процентите ще станат 60.

За пример организацията дава САЩ, където купонната система действа от 1939 г. "Купонът за продукти представлява електронен талон, който всеки месец бива попълван от държавните бюджетни средства", изтъкват оттам.

Според в. "Комерсант" възможно е като за начало правителството да дава на руснаците с най-ниски доходи по 1000 рубли (13 евро).

Купоните в Русия са въведени за първи път още по царско време през 1916 г., припомня Нюзру. А след Октомврийската революция през 1917 г. те започват да се използват масово.

Съветската власт отменя купонната система през 1935 г. Тя е върната по време на войната през 1941-1945 г., но тогава причините са съвсем разбираеми.

За последен път купоните са въведени за кратко в началото на 90-те г. на ХХ век. Начинанието обаче е отменено окончателно заради преминаването към пазарна икономика и непрекъснатото покачване на цените.

Вижте заплатите на властта

Основната заплата на депутатите става 2886 лв., или със 186 лв. повече, отколкото досега.
Това показват сметките по данните на Националния статистически институт (НСИ) за средните възнаграждения през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Според правилника на парламента народните представители получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор. За декември възнаграждението е достигнало 962 лв. при 900 лв. през септември.

Заради скока на депутатската заплата се вдигат и свързаните с нея премиерска, президентска, на министрите. Бойко Борисов ще получава вече 4473 лв. - с 288 лв. повече. Толкова е и месечното възнаграждение на шефа на парламента Цецка Цачева. Базовият доход на министрите пък скача с 242 лв. до 3752 лв.

Най-много от всички държавници получава президентът Росен Плевнелиев. Неговото възнаграждение става 5772 лв., т.е. увеличението е 372 лв. - повече от една минимална заплата.

По данните на НСИ се увеличават и средните заплати у нас като цяло. През четвъртото тримесечие те са стигнали 847 лв. Ръстът е с 4,7% спрямо юли-септември 2014 г. На годишна база пък увеличението е с 2,3 на сто.

Най-много пари получават заетите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", както и в далекосъобщенията” - средно по 1791 лв. Към края на декември наетите у нас намаляват с 47 400 до 2,2 млн. души.

Хаштаг “Цецо е невинен” създадоха депутати от ГЕРБ

Хаштаг #ЦЕЦОЕНЕВИНЕН разпространяват депутати от ГЕРБ на фейсбук страниците си.
Заедно с посланието Пламен Нунев е споделил и специалната страница, създадена за председателя на групата и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов във фейсбук.

Тя се казва “Подкрепа за Цветанов” и е харесана от 927 души, сред които и много от депутатите на Борисов. Страницата е създадена на 9 февруари – деня, в който Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция 4-годишната ефективна присъда за Цветанов, а пикът на харесванията ѝ е на 10-и.

В нея се публикуват различни мнения – и от обикновени хора, и от политици, много снимки на Цветанов от срещи из страната и в чужбина, както и цитати от изказвания на шефа на ПГ на ГЕРБ.

13 факта за петък 13-ти!

1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", като според специалистите
произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. Смята се, че суеверието за петък, 13-и, води началото си именно от онзи 13 октомври.

5. Друга теория е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора карат колите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

На тази дата: 13.2.1943 г. Убиват ген. Христо Луков в София

В началото на 1943 г. нелегалната Българската комунистическа партия (БКП) взема решение за физическо отстраняване на определени лица срещу евентуално включване на България във войната срещу Съветския съюз. Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити, в който влиза и запасният ген. Христо Луков.

Изборът на ген. Луков за мишена не е случаен и трябва да се разглежда в контекста на събитията в страната. След приключването на Сталинградската битка Германия изпитва остра нужда от човешки ресурси. Тогава въпросът за изпращане на български войски на Източния фронт е още по-остро поставен от Хитлер пред българското правителство.

Създава се реалната опасност Германия да подкрепи евентуалното идване на власт на своето протеже в България ген. Христо Луков, който, като председател на Българските национални легиони (БНЛ), е виден радетел за изпращане на български войски на Източния фронт и за усилване на репресиите срещу съпротивителното движение. В тази обстановка БРП /к/ решава, че Луков наистина може да бъде използван от немците за натиск срещу българското правителство или сам да състави нов кабинет и затова претендентът за „български фюрер” трябва да бъде премахнат.


Решението е предадено от секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев (наречен Радомирски), който възлага убийството на ген. Луков на Иван Буруджиев и Виолета Якова.

Предполага се, че вечерта на 13 февруари 1943 година Буруджиев и Якова причакват Христо Луков пред кино „Роял“, след което го проследяват до дома му на улица „Артилерийска“ №1, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва когато той влиза в къщата си. Буруджиев стреля по Луков от близко разстояние и тежко го ранява, но той оказва съпротива, генералът хваща ръката на убиеца и го притиска към стената, отстъпвайки навътре в къщата. Якова влиза след двамата и застрелва генерала с още два куршума в сърцето, след което комунистите избягват през съседния двор.

Друга теория за убийството му обаче имат последователи и близки на убития, обвиняващи за смъртта му правителството и цар Борис III, които се опасяват от евентуални политически инициативи на Луков, които да доведат до изпращане на български войски на Източния фронт.  Първоначално официална Москва също се придържа към тази версия.  Германският посланик Адолф-Хайнц Бекерле, определя смъртта на Луков като тежък удар срещу германските интереси и дори допуска участието на британското разузнаване в атентата.

Опелото на ген. Христо Луков е извършено в храма на Военното училище, поради опасения от нови атентати.  Сред присъстващите са Цар Борис III, Принц Кирил, министри и дипломати. До опелото не са допуснати легионери, за да се избегнат сблъсъци, но един легионер все пак прониква в сградата с намерение да нападне министрите и е арестуван. Легионери и граждани правят шпалир от няколко реда от моста на Перловската река на бул. „Евлоги Георгиев“, по входната алея на Военното училище, до черквата. Погребан е в централните софийски гробища, недалеч от гроба на Стефан Стамболов.

Ранни години

Роден е във Варна на 6 януари 1888 г. Завършва Военното на Н.В. училище през 1907 г. и му е присвоен чин подпоручик. Участва във войните за национално обединение 1912 - 1918 г. като адютант на артилерийски полк, командир на батарея и на артилерийско отделение. Достига чин майор. По време на Първата световна война служи в Първа пехотна софийска дивизия и Пета пехотна дунавска дивизия.

След войните е командир на Четвърти артилерийски полк, началник на Артилерийската стрелкова школа (1924 - 1928 г.), на Учебното отделение в Артилерийската инспекция (1928 - 1934 г.), командир на Втора и Трета пехотна балканска дивизия.

Министър на войната

От 23 ноември 1935 г. до 4 януари 1938 г. Христо Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов.

Наред с това, ръководеното от него министерство извършва значителна дейност за оперативното и стратегическо планиране, в т.ч. планове за случай на война с Гърция, едновременно с Гърция и Турция, за действия срещу Румъния в конкретна обстановка, както и за прикриване на южната граница при гранични инциденти. Разработват се нови нормативни документи, които осъвременяват уредбата на въпросите за бойната готовност на армията, правилници на родовете войски и усъвършенстване на структурата и подструктурите на Министерството на войната и Щаба на армията.

Отношенията му с цар Борис ІІІ се изострят в началото на 1938 г. поради „технически проблеми във войската и военния закон“, както и поради съмнения на царя в опити от страна на Луков да влияе на държавните работи и да назначава министри. Принуден е да се оттегли от правителството и е пенсиониран от армията.  На 25 януари 1938 е произведен в чин генерал-лейтенант и преминава в запаса.
По традиция всяка година в София се провежда  факелното шестви в чест на ген. Христо Луков.

Вицове, февруари 2015 г.

Сама на плажа...

СмЕх

Къде е вашата половинка за Св. Валентин?
Моята вече се охлажда в хладилника ...

***


- Колко даде за тези обувки?
- Два пъти.

***

Имам да съдя доста жени за сексуален тормоз и ще спечеля ! Аз си искам,те ми отказват ...и аз се тормозя!

***

Прибира се една лаборантка от море. На другия ден се връща бясна от работа и вдига скандал на мъжа си:
- Имаш любовница, гадино мръсна, и докато ме нямаше си я водил тука!
- Ти си луда! Няма такова нещо!
- Лъжец! Кръвта от комара, който хванах в спалнята, не е твоя!

***

Младеж разхожда новата си приятелка с лодка в езерото:
- Не искам да си помислиш, че ми харесват лесните момичета, но все пак имай предвид че съм наел лодката само за един час.


четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Бойко: „Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут“

Недоспал, но весел Бойко Борисов разказа тази сутрин пред репортери в Брюксел снощните си
патила в небето над София в повредения правителствен самолет.

Той сравни „Фалкона“, чийто колесник не се прибра след излитането, с „болен щъркел“.

Малко след издигането във въздуха усетил, че машината „не вози като самолет, а като развален самолет“.

 Пилотът направил няколко маневри, но най-накрая се появил и казал на пътниците, че имат проблем и ще трябва да се върнат. Един час кръжали над София, за да изразходват повечето от горивото – мярка за избягване на експлозия при аварийно кацане „по корем“.
„Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог“, образно описа ситуацията Борисов. И сподели част от чувствата си през изминалата нощ:

„Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут“.

Ето го споразумението за Украйна

Руските медии разпространиха снимки на двата документа, които бяха приети от президента на Русия Владимир Путин, президента на Украйна Петро Порошенко, президента на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел след продължилите над 16 часа преговори за мир в Украйна, съобщава ТАСС.
Ето и целия текст на приетата от "Нормандската четворка" декларация:

Декларация

Повече от снимка...
на президента на Руската Федерация, президента на Украйна, президента на Френската Република и канцлера на Федерална република Германия в подкрепа на Комплекса от мерки за изпълнение на Минското споразумение, прието на 12 февруари 2015 г.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската Република Франсоа Оланд и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел потвърждават пълно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени в безалтернативността на изключително мирното урегулиране. Те са напълно готови да приемат всички възможни мерки както отделно, така и заедно за изпълнението на тези цели.

В този контекст лидерите одобряват Комплекс от мерки за изпълнението на Минското споразумение, прието и подписано в Минск на 12 февруари 2015 г. От всички, които са подписали и Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дадат своя принос в този процес и ще използват своето влияние върху всяка от страните, за да способстват изпълнението на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за възстановяването на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони например със създаването на международния механизъм за съдействие за осъществяване на социални плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепването на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще способства урегулирането на кризата. С тези цели те ще поддържат продължаването на тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия по въпросите за енергетиката с това да осъществят стъпки в развитието на „зимния газов пакет“.

Те също така поддържат тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия с цел изработване на практическо решение на въпросите, предизвикващи безпокойството на Русия във връзка с изпълнението на Съглашението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите са привлечени от идеята за създаване на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан на основата на пълно уважение на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще продължат и занапред да изпълняват Минските споразумения. С тази цел те са се договорили за създаване на контролен механизъм в „нормандски формат“, който ще провежда срещи с регулярна периодичност на равнище висши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.


"Комплекс от мерки за изпълнението на Минските споразумения". Той се състои от 13 точки


По-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, че не са водени никакви преговори нито за автономия на Донбас, нито за федерализация на страната.

Документът обаче дава малко по-различна интерпретация.

Ето и неговите точки, придружени с бележки.

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделните райони на Донецка и Луганска области и стриктното му изпълнение, смятано от 0,00 часа на 15 февруари 2015 г.

2. Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни на равно разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина най-малко 50 километра една от друга за артилерийските системи калибър 100 милиметра и повече, зона за сигурност с ширина 70 километра за реактивните системи за заплов огън (РСЗО) и с ширина 140 километра за РСЗО "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" и тактическите ракетни системи "Точка" ("Точка У"):

- за украинските войски - от фактическата допирателна линия;

- за въоръжените формирования на отделните райони на Донецка и Луганска области - от допирателната линия съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Изтеглянето на гореизброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в продължение на 14 дни.

За този процес ще съдейства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с подкрепата на Тристранната контактна група.

3. Да бъде гарантирано ефективно наблюдение и потвърждаване на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с прилагане на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни апарати (БЛА), радиолокационни системи и други.

4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за модалностите* на провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство и украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области", а също така и за бъдещия режим на тези райони н основание на посочения закон.

Незабавно, не по-късно от 30 дни от датата на подписването на дадения документ, да се приеме постановление на Върховната Рада на Украйна с посочване на териториите, върху които се разпростира специалният режим в съответствие с украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области", на основание линията, установена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

5. Да бъдат гарантирани помилване и амнистия чрез влизане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска области в Украйна.

6. Да бъдат гарантирани освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица на принципа "всички за всички". Този процес трябва да завърши най-късно на петия ден след изтеглянето.

7. Да бъдат гарантирани безопасният достъп, доставката, съхраняването и разпределянето на хуманитарната помощ за нуждаещите се въз основа на международния механизъм.

8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, включително социалните преводи като изплащането на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, навременно плащане на всички обществени услуги, възобновяване на данъчните облагания в рамките на правовото поле на Украйна).

С тази цел Украйна ще възстанови управлението върху сегмента от своята банкова система в районите, засегнати от конфликта, и вероятно ще бъде създаден международен механизъм за облекчаването на такива преводи.

9. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне в първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо разрешаване (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска области на основание на украинския закон и конституционната реформа) към края на 2015 г. при условието за изпълнение на точка 11 - в консултациите и по съгласуването с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група.

10. Изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също така наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.

11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила към края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща в качеството на ключов елемент децентрализацията (с вземане предвид на особеностите та отделни райони на Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), а също така и приемане на постоянно законодателство за специалния статут на отделни райони на Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, посочени в бележка [1], до края на 2015 г. (Виж бележките.)

12. На основание украинския Закон "За временната организация на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области" въпросите, засягащи местните избори, ще бъдат обсъдени и съгласувани с представителите на отделните райони на Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със спазване на съответните стандарти на ОССЕ с мониторинг от страна на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към ОССЕ.


13. Да бъде интензифицирана дейността на Тристранната контактна група, включително чрез създаването на работни групи за изпълнението на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

ГЕРБ и Реформаторите останаха сами за заема от 16 млрд. лева

Комисията по външна политика отхвърли ратификацията на заем за 16 млрд. лева, предложен от правителството.

С 9 гласа "за", 3 "против" и 6 "въздържал се", предложението на кабинета не бе одобрено. "За" поемането на нов дълг от 16 млрд. лева в периода 2015-2017 година гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. От БСП бяха против, а представителите на останалите партии в комисията се въздържаха.

За да представи предложението във външната комисия дойде финансовият министър Владислав Горанов. След гласуването той каза само, че очаква заемът да бъде одобрен от водещата Комисия по бюджет и финанси, която ще заседава по-късно днес.

Самоуби се варненският футболен треньор обвинен в педофилия

Тази сутрин е установена смъртта на мъж от Варна с инициали В.А.М. Това съобщи
говорителят на Районна прокуратура – Варна прокурор Десислава Йотова. Става въпрос за футболния треньор, работил в школата на Черно море, Венцислав Маринов, за който се твърдеше, че е блудствал с малолетни.

Припомням, че на 18 ноември 2014 година същият бе признат от първата съдебна инстанция – Районен съд - Варна за виновен в извършването на блудствени и хомосексуални действия с малолетни деца.

За изясняване на обстоятелствата около смъртта му е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 127, ал. 1 от НК (склоняване или подпомагане другиго към самоубийство). Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Варна.

От Свети Валентин любов, а не война в Украйна?

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел може да дадат съвместна пресконференция след край на срещата на "нормандската четворка" в Минск. Това предаде РИА Новости като се позова на информации във френските медии. Преговорите, които продължиха почти четиринадесет часа, са приключили, съобщи преди минути ТАСС. Очаква се съгласуваният на тях документ да предвижда начини за овладяване на конфликта в Украйна.
Междувременно в "Дипсервис хол", където се водят преговорите на тристранната контактна група влязоха лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки, което също е сигнал, за наближаваща финална фаза.

Контактната група трябва да изготви документ с участието на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той трябва да потвърди ангажимента към плана за прекратяване на огъня, изготвен в Минск през септември м.г., и да бъде подписан от Киев и сепаратистките лидери.

Според източници на Франс прес, основните спънки, които доведоха до забавянето на финала на преговорите е нежеланието на Киев да признае бунтовническия контрол върху територия от над 500 кв. км, завзета през последния месец.

Друг ключов въпрос в разговорите е кой да контролира 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според украинската делегация, сепаратистите получават редовно военна помощ от Москва.

Според РИА Новости, по информация на осведомен източник разработеният в Минск документ предвижда примирието да влезе в сила от 14 февруари.

На тази дата: 12 февруари 1809 г. Ражда се Чарлз Дарвин

Карикатура на Дарвин от 1871 г.
В деня на рождението на английския учен, естественик и биолог Чарлз Дарвин (12 февруари
1809 г.) светът отбелязва Международния ден на Дарвин, известен още като Деня на еволюцията.

Дарвин е човекът описал първи как всички видове са еволюирали в течение на вековете от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор (подбор). Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се използва като основно обяснение на еволюционния процес чак през 30-те години на XX век.

Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя модерен вид, тя представлява фундамент на биологията, давайки единно обяснение на биоразнообразието.
Дарвин развива интереса си към естествената история още докато следва медицина в университета в Единбург и теология в Кеймбридж. По време на петгодишното си плаване с кораба „Бийгъл", той се утвърждава като специалист по геология. Наблюденията, които прави, и теориите, които изказва, подкрепят идеите на Чарлз Лайъл за униформизма.

Публикацията на пътеписа му от това пътуване прави Дарвин широко известен. Озадачен от географското разпространение на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, той започва да изследва трансмутацията на видовете, което през 1838 г. дава началото на неговата теория за естествения отбор. Въпреки че обсъжда идеите си с редица естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено изследване, като геоложките му проучвания остават в центъра на дейността му.
През 1858 г., докато дописва теорията си, Алфред Уолъс му праща екземпляр от свое есе, в което изказва същата идея. Вследствие на това, още същата година Дарвин и Уолъс публикуват и двете теории в съвместна статия.

В книгата си „Произход на видовете“ (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека в „Произходът на човека и половия отбор“, а след това публикува и „Изразяване на емоциите при човека и животните“. В своите трудове Дарвин описва и изследванията си за растенията, а в последната си книга проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.

Вицове, февруари 2015 г.

СмЕх

Алкохолът бил убил мн хора....да бе....
Що не кажат колко са се родили благодарение на него!

***

Между приятелки:
- Е?! Как мина снощи?
- Ох, не питай... Аз краката си бръснах по-дълго време.

***

Когато бях малък, се молех за колело. После разбрах, че Господ работи по друг начин: откраднах колело и започнах да се моля за прошка.

***

На ирландски сватбен прием някой извикал:
- Моля, нека всички женени мъже застанат до човека, който е придал смисъл на живота им!
Барманът почти бил смазан до смърт.

***

Кога най-после ще дойдат руските сериали, за да ни освободят от турските сериали?
***



сряда, 11 февруари 2015 г.

Тръгнаха за Минск

Меркел, Оланд, Путин и Порошенко тръгват за Минск. Първи заминава руският президент, обявиха от Кремъл. После към него се присъединяват и другите "нормандци". Както е известно лидерите бяха наречени "нормандска четворка", защото първата им среща бе миналата година в Нормандия.

За разлика от вчера, когато се говореше, че няма да бъде подписван никакъв документ, днес от Кремъл намекват, че може да бъде прието споразумение. То се подготвя на основата на предложенията на Оланд и Меркел, със забележките на Путин и Порошенко, изразени пред тях.

Сутринта руски дипломатически източник обяви, че Путин няма да лети до Минск за нищо. Според него имало 70 процента вероятност да се постигне договореност в беларуската столица.

По-рано днес и френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че все още Оланд и Меркел не са взели решение да пътуват до Минск и всичко зависи от постигнатите резултати на предварителните разговори между заместник-министрите на Франция, Германия, Русия и Украйна и представителите на сепаратистите.

Очевидно, че вече е постигнат някакъв компромис, защото и четиримата лидери потвърдиха участието си във форума.

Срещата между Оланд, Меркел, Путин и Порошенко ще започне в късния следобед. Около 400 журналисти вече очакват лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна в Минск. Там вече са пристигнали 300 представители на различни медии от Русия, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Куба, Украйна, Япония, Чехия, Полша и други страни.

Асансьор с 8 души пропадна във Варна!

Асансьор с осем души в него пропадна два етажа, преди да сработи спирачният механизъм, съобщи БНТ. Инцидентът е станал в бизнес сградата на улица “Никола Вапцаров”. Кабината е започнала да пропада, преди да достигне петия етаж, и е спряла между втория и третия, когато се е задействал клиновият механизъм. Екип на фирмата е повикан веднага, а хората са извадени с помощта на работещи в офисите.
“Много голям шум беше. И после дойдоха техниците от “Лифтком” и ги спасиха хората. Изкарахме ги. Донесох им столче. Една жена само пострада, много лошо си удари главата”, разказа свидетел.

Няма опасност за живота на жената, всички пътували са се прибрали веднага по домовете си. Асансьорът е монтиран през 2007 година, поддържа го една и съща фирма. Управителят Бисер Колев заяви, че най-вероятно инцидентът е причинен от повреда в честотния регулатор, а спирачките са сработили както трябва. Асансьорът ще бъде тестван с тежести от един тон, докато се изясни точната причина.