събота, 21 февруари 2015 г.

В Швеция преименуват птици с расистки имена

Ку-ку! Преименувана птица...
В Швеция борбата с расизма започва да придобива леко комични измерения. След като наскоро сериалът за Пипи Дългото чорапче бе цензуриран и баща ѝ от негърски крал стана просто крал, а след това и редакцията бе пренесена в любимата на милиони деца книга, сега в северното кралство са решили да сменят имената на няколко птици, чиито имена са обявени за расистки и обидни.

Шведското орнитоложко дружество е изготвило списък на наименованията на шведски на всички световни птици и е установило, че имената на няколко вида са неприемливи, съобщават местните медии.

Zigenarfågeln (циганска птица), negerfinken (негърска финка) и kafferseglaren (негър моряк) и Kaffergöken (негърска кукувица) са част от птиците, които ще получат нови политически коректни имена.

В публикациите се уточнява, че "Kaffеr" е термин, използван за обидно означаване на черен цвят по времето на апартейда в Южна Африка. Днес в държавата се смята за престъпление използването на тази дума.

Тази дума наистина представлява подбуждане към омраза и затова е необходимо да се премахне това име, казва Ерланд Жирле, един от хората, участвали в разработването на новите имена.

В Швеция обръщат много сериозно внимание на обидите на расистка основа.

Тази година Пипи Дългото чорапче ще навърши 70-ия си рожден ден, но за цензурирана версия на книгата, стана ясно преди няколко дни.

От творбата на Астрид Линдгрен ще бъде премахнато съдържанието, което се смята за расистко.

През април ще бъде публикувано ново издание на книгата и в нея бащата на Пипи ще бъде "крал на Южните морета", съобщи Карин Ниман, дъщерята на Астрид Линдгрен, която заедно с другите членове на семейството има издателски права върху творбите й. Семейството на писателката многократно обяви, че е напълно съгласно с редакциите на книгата.

Българка стана шампионка по секс

22-годишната русенка Деница Севдова подобри световния рекорд за секс с най-много мъже в рамките на 24 часа. Българката, която учи психология и си има сериозен приятел, е участвала в мегаоргията с 1026 мъже, организирана от унгарската продуцентска къща ALS, която работи в порно бранша.
Подвигът й е документиран и ще бъде излъчен скоро в интернет. Предишният рекорд принадлежеше на американката Лиса Спаркс, която се отдаде на 919 мъже през 2004 г.

Нашенката, както и предишната световна рекордьорка, си приличат по едно - и двете са приятно закръглени.

Цитат на денят! Бойко: България е крастава жаба във вряща вода

На какво може да бъде оприличено състоянието на държавата ни според нейния премиер? Бойко Борисов даде повече от цветист отговор на този въпрос на семинара на младежите от ГЕРБ в Сандански.

Според премиера страната ни може да бъде оприличена на... крастава жаба, сложена в тенджера с вряща вода.

"Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере", каза премиерът.

Според него България и най-вече енергетиката се намират в такова състояние.

Премиерът обясни на партийния комсомол, че българската енергетика е унищожавана бавно, но системно в продължение на години, а сега на някои им било удобно да прехвърлят вината за проблемите на ГЕРБ.

5 живи дами родени през XIX век

Вяра в Бог, упражнения или чашка домашна ракия – каква е тайната на дълголетието?


Преди 15 години с големи церемонии отбелязахме идването на новия век.

В света обаче има петима души, на които това се е случвало два пъти в живота. Петте дами - японка, 3 американки и италианка - са свидетелки на зората на XX в., а после и на XXI в.

Те не са единствените, които твърдят, че произхождат от XIX в., но останалите нямат документи, с които да го докажат. Според семейството и приятелите на мексиканката Леандра Лумбрерас тя е на 127 г., но е загубила сертификата си за раждане преди 40 години и Книгата на Гинес не я признава.

“Ю Ес Ей Тудей” разказва кои са рекордьорките по възраст и съветите за дълголетие, които дават.

Мисао Окава до 102 г.

ходела на фитнес

Държава: Япония

Рожден ден: 5 март 1898 г.

Възраст: 116 г.

Мисао Окава е най-старата японка за всички времена. Само няколко дни я делят от навършването на 117 г.

Предишната носителка на титлата за възраст беше французойката Жан Луиз Калман. Тя почина на 122-годишна възраст през 1997 г. Оттогава Мисао, която живее в старчески дом в Осака, е обявена за най-стария човек в света.

И неслучайно е от Япония - държава, популярна с изобилието си на столетници. При последното преброяване там бяха регистрирани 54 397 столетници. 282-ма от тях са минали границата от 110 години.

Мисао Окава е родена по времето, когато британската кралица Виктория е на власт, а испано-американската война е в разгара си. Мисао се омъжва през 1919 г. и има три деца, две от които сега са 90-годишни. Вдовица е от 83 години, след като съпругът ѝ умира през 1931 г. Като най-щастливия момент в живота си тя определя сватбения си ден и раждането на децата ѝ. Има 4-ма внуци и 6 правнуци.

Тайната ѝ за дълголетие: добри гени, редовен сън и упражнения. Когато била млада - на 102 години, тя правила клекове във фитнеса.

“Яжте и спете добре и ще живеете дълго. Трябва да се научите да си почивате”, съветва Мисао. Яденето на суши също е много важно за японката. “Госпожа Окава се храни три пъти на ден и задължително спи по осем часа всяка нощ”, казва директорът на старческия дом, където столетничката живее от 18 години. “Тя настоява да яде поне веднъж седмично любимото си суши, особено със скумрия и ориз, задушен в оцет”, добавя той.

Гертруд Уийвър

танцува в количка

Държава: САЩ

Рожден ден: 4 юли 1898 г.

Възраст: 116 г.

Второ място в класацията по възраст заема най-старият човек в Америка. Удивително е, че Гертруд Уийвър е родена на националния празник на САЩ - Деня на независимостта. Тя е дъщеря на селскостопански работник от Арканзас, свидетел на Гражданската война в САЩ.

През 1915 г. 17-годишната Гертруд се омъжва, има 4 деца. Надживява всички тях, освен един от синовете си, който сега е 93-годишен. Днес Уийвър живее в частната клиника за възрастни хора “Силвър Оук” в град Камден, Арканзас.

Г-жа Уийвър разказва, че любимият момент от седмицата са часовете за маникюр, изучаването на Библията и танцуване с инвалидните колички, прави го три пъти седмично. “Танцуваме често, нищо, че не можем вече да ставаме”, казва тя.

Приятелите ѝ и 78-годишната ѝ внучка Грейди Уелх я посещават често. “Тя е любяща и състрадателна баба”, казва Уелх. Когато я питат как се чувства като най-възрастната американка, Гертруд отговаря, че не е сигурна какво да мисли, защото никога преди не ѝ се е случвало.

Тайната ѝ за дълголетие: “Доброта”, отговаря Гертруд. “Отнасяйте се към хората добре и бъдете мили с тях, ако искате и те да се отнасят добре с вас.” Също така много помага, ако имате силна вяра. “Трябва да следвате Господ и никой друг. Бъдете послушни, следвайте Неговите закони и не се тревожете за нищо. Аз го следвам неуморно от много години и Той ме благослови с деца и внуци”, обяснява столетничката.

Джералийн Тали е

запалена рибарка

Държава: САЩ

Рожден ден: 23 май 1899 г.

Възраст: 115 г.

Доскоро, преди да бъде доказано, че Гертруд Уийвър е родена през 1898 г., се смяташе, че Джералийн Тали е най-възрастната американка. Тя е родена в Монтроуз, щата Джорджия. Едно от 11 деца, прекарва младостта си във ферма. Беряла памук и фъстъци.

През 1935 година се мести в Мичиган, за да търси по-добър живот. Омъжва се за Алфред Тали и през 1937 г. се ражда дъщеря им Телма. Джералийн и съпругът ѝ са женени 52 години, преди той да почине през 1988 г. Столетничката има 3 внуци, 10 правнуци и 4 праправнуци. Днес живее със 77-годишната си дъщеря.

“Баба Тали е забавна. Чувствам се чудесно, когато съм около нея. И много обича да яде”, разказва 23-годишната ѝ праправнучка Ариел Хололей. Дните ѝ минават в гледане на телевизия и хапване на сандвичи. Всяка неделя ходи на черква. За 114-ия си рожден ден Джералийн получила лично поздравително писмо от президента Барак Обама.

Тайната за дълголетието ѝ: винаги е активна. Доскоро често залагала в казиното, ходела на боулинг до 104-годишна възраст и дори косяла собствената си морава, когато била на 105 години. Джералийн все още често ходи за риба с приятели. През май 2013 г., когато била на 114 години, хванала 7 сома.

Сузана Мушат Джоунс

носи дантелено бельо

Държава: САЩ

Рожден ден: 6 юли 1899 г.

Възраст: 115 г.

Родена в Алабама, тя е третото дете на селскостопански работник. Сузи Мушат Джоунс се мести в Ню Йорк през 1923 година, където живее и до днес в дом за възрастни хора в Бруклин.

След като завършва училище в Алабама, на дипломирането си тя изнася реч на тема “Негърската музика във Франция”. Благодарение на това е приета в престижен университет за чернокожи в Алабама. Родителите ѝ обаче нямали достатъчно пари да плащат таксите, затова тя решава да се премести в Ню Йорк - в ранните години на Харлем ренесанса. Омъжва се, но се развежда след пет години и няма деца. През голяма част от живота си работи като гувернантка, грижейки се за образованието и възпитанието на чуждите деца. Пенсионира се през 1965 година.

“Тя е мила, етична в работата си и обича живота”, казва 80-годишната й племенница Уотсън. Тя разказва, че благодарение на подкрепата на леля ѝ, която е сляпа от 12 г., двете ѝ сестри и двете ѝ братовчедки учили в университет. “Тя иска всеки да има шанса да учи. Грижи се за нас като майка”, казва Уотсън.

За себе си Сузана казва, че за толкова години вкусовете ѝ не са се променили. Харесва мъже, но не ѝ бившия си съпруг. Допада ѝ актьорът Роналд Рейгън. Обича да яде бекон и диня – не е задължително да са заедно.

Много е щедра към семейството си, но ако реши да харчи за себе си, слабостта на Сузана е качественото дантелено бельо. “Леля би спестявала пари само за да може след това да отиде до “Блумингдейлс”. Веднъж, когато се наложи да ѝ направят ЕКГ, лекарите и сестрите бяха изумени, като видяха луксозното ѝ бельо”, разказва племенницата ѝ Селбра Мушат. “Никога не можем да станем твърде стари да носим луксозни дрехи”, коментира самата Сузана.

Тайната за дълголетието ѝ: Сузана никога не е пушила или пила, но диетата ѝ далеч не е здравословна. “Госпожица Сузи обожава пиле барбекю и бекон и ако дори опитате да вземете част от тях, ще си изпатите”, разказва друга нейна племенница.

Ема Морано яде сурово яйце всеки ден

Държава: Италия

Рожден ден: 29 ноември 1899 г.

Възраст: 115 г.

Родена само месец преди края на XIX в., Ема Морано е най-старият човек в Европа. Изумително е, че тя живее сама в северната част на Италия, независима е, грижи се сама за къщата и за себе си.

Ема е първото от 8 деца, но надживява всички. Една от сестрите ѝ стига до 102-годишна възраст. През 1926 г. се омъжва, но единственото ѝ дете почива само 6 месеца след раждането. През 1938 г. се разделят със съпруга си Джовани Мартинузи, но така и не се развеждат. Работила е като готвачка в училище, а след това във фабрика за платове. Пенсионира се на 75 години.

Тайната на дълголетието ѝ: първото нещо, което споменава, е чашата домашно бренди, която пие всеки ден. Но най-често Ема казва, че дължи дълголетието си на начина си на хранене. Той включва сурово яйце всеки ден. “За закуска ям бисквити с мляко и вода”, разказва тя. “След това през деня хапвам две яйца, едното сурово и едното сготвено – точно както ми препоръча лекарят, когато бях на 20 години. За обяд ям паста с кайма, а за вечеря - само чаша мляко.” Сънят също е важен фактор за дълголетието. Ема си ляга всяка вечер в 19 часа и сутрин се събужда преди 6 часа.

Протест в София срещу Кремъл

Протест срещу "кремълската агресия в България" започва в 11 ч. пред Президентството.

Протестът е организиран чрез Фейсбук, а към страницата му в социалната мрежа са се присъединили 1300 души.

Исканията на протестиращите са:

"1. Незабавно прекратяване на руската информационна агресия в България. Все по-голямата истерия на кремълската пета колона намира публичност дори в националните ни средства за информация. Прокремълската пропаганда агресивно ни залива от печатни и електронни медии, както и чрез изявленията на определени партийни централи и политици.

2. Категорично отстояваме евроатлантическия избор и път на България. Родината ни е и ще бъде лоялен член на Европейския Съюз и НАТО. Политици, организации и медии, които агресивно застават срещу този наш избор и опитват да ни откъснат от европейската общност, следва да бъдат третирани като национални предатели.

3. Изразяваме пълна подкрепа за народа на Украйна, който с цената на много жертви се бори срещу руската военна агресия за европейския си избор и път на развитие. Настояваме ЕС и България да окажат икономическа, политическа и логистична помощ на украинския народ."

Организаторите предупреждават, че събитието е надпартийно и партийни отличителни знаци няма да се допускат.

Тази година руснаците няма да идват на море у нас!

Министерството на туризма прогнозира спад на руските туристи през 2015 г., заради
санкциите на Европейския съюз срещу Москва, както и заради обезценяването на руската рубла. Това става ясно от писмен отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова до НС.
За периода януари-ноември 2014 г. България е била посетена от 645 825 руски туристи, сочат данните на Националния статистически институт. Това е спад от 3,1% спрямо същия период на предходната година. Сред основните причини за негативния резултат са: ситуацията в Украйна, напрежението в Близкия Изток, девалвацията на рублата, поскъпването на почивките за руснаци зад граница, наложените ограничения за пътувания на руски граждани, фалит на над 20 руски туроператора и нарушаване на чартърните програми.

"Експертните оценки показват, че през 2015 г. тенденция за намаляване на броя на туристите, които ще почиват извън Русия, ще продължи", пише министър Ангелкова.

Опасенията на експертите са свързани с очакванията от сериозно поскъпване на почивките в чужбина за руските граждани. Прогнозите са за скок от 50-80%, спрямо цените за почивките, които руснаците са плащали през миналата година.

Допълнителни фактори за мрачната прогноза за спад на руските туристи у нас са свързани с ограниченията за пътуване в чужбина на редица руски бизнесмени и държавни служители, въведените нови правила за ползване на социалните фондове, които преди са изпращали своите служители и техните семейства на почивки у нас, активната роля на руската страна за развиване на вътрешния туризъм, както и конкурентните цени на руските курорти спрямо тези в българските курорти.

В заключение, министърът на туризма, посочва, че се очаква продължаване и на още една негативната тенденция от 2014 г. През миналата година руските туристи са намалили с 6% средствата, които харчат при почивки в чужбина.

И Стоичков щял да играе в "Дякон Левски"

Христо Стоичков пожелал да играе във филма „Дякон Левски“. Камата дори имал среща с режисьора Максим Генчев и сам предложил своята роля.

„Стоичков ми каза: Искам да съм овчарин. Отвърнах му - как така, по-добре войвода! Той обаче си държеше на образа“, разказва Максим Генчев.

Режисьорът добавя, че легендарната осмица си представял сцена, в която крие ранения Апостол и го завива с кожи. Стоичков обаче не искал да има реплики. Когато разбрал, че трябва да говори пред камерите, се отказал: „Не мога с чужди думи. Аз съм си аз“.

Максим Генчев споделя, че съжалявал за пропуснатия шанс да даде роля на великия футболист. „Беше много любезен с мен, но аз се притесних и не събрах смелост да продължа преговорите", добавя режисьорът.

На тази дата: 21.2.1848 г. Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват „Комунистическия манифест”

1848 г. немските философи Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват „Комунистическия манифест”. Трудът им е считан за едно от най-значимите политически философски произведения. Текстът на манифеста нито веднъж не е претърпявал корекции.

В предговора към немското издание на Манифеста от 1883 г. Енгелс заявява, че произведението е дело основно на Маркс. В произведението Маркс изказва твърдения относно Втория Райх и възможността от евентуална война на народите. В своите тези немският философ доказва чрез неопровержими доводи, че пролетариатът в своята същност е по-скоро едно твърдение, отколкото исторически факт.

През 40-те години на 19 в. класовата борба между пролетариата и буржоазията излиза на първи план в най-развитите страни на Европа. От 1845 до 1848 г. Енгелс и Маркс живеят в Брюксел и прекарват по-голямата част от времето си в организиране на германските работници в града. Малко след пристигането си, те се свързват и се присъединяват към нелегалната немска комунистическа лига.

Комунистическата лига е приемник на старата Лига на справедливостта, основана през 1837 г., но наскоро разпусната. Тя е международно общество на пролетарските революционери с клонове в различни европейски градове и има контакти с нелегалната конспиративна организация на Луи Огюст Бланки. Макар много от членовете да са имигранти, някои от новите сътрудници са белгийци.

Комунистическата лига възлага на Маркс и Енгелс да напишат брошура, която обяснява принципите на комунизма. Така се ражда Манифест на комунистическата партия. За първи път е публикуван на 21 февруари 1848 г. Той завършва с крилатата фраза: „Нека управляващите класи треперят пред комунистическата революция. Пролетариатът няма какво да загуби, освен своите вериги. Те ще спечелят света... пролетарии от всички страни, съединявайте се!”.

Самата програма съдържа 10 точки:
Експроприация на землената собственост и използване на доходите от земята за покриване на държавните разходи; Висок прогресивен данък; Отмяна на правото на наследяване; Конфискация на имуществото на всички емигранти и метежници; Централизация на кредитирането в ръцете на държавата посредством национална банка с държавен капитал и с изключителен монопол; Централизация на всички транспортни средства в ръцете на държавата; Увеличаване на броя на държавните фабрики, оръдия на производство, разчистване и подобрения на земята по общ план; Еднакви задължения на труда за всички, учреждаване на промишлени армии, особено за земеделие; Съединяване на земеделието с промишлеността, съдействие за постепенното отстраняване на различията между градовете и селата; Обществено и безплатно възпитание за всички деца; Премахване на труда във фабриките на децата в съвременната му форма.

След смъртта на Маркс, Енгелс отдава голяма част от времето си, за да довърши редакцията на Маркс на „Капиталът”.

Вицове, февруари 2015 г.

СмЕх

Скоро ще дойде пролетта. Ще потекат ручеи. При децата - сополи... При мъжете - лиги...
***

Путин звъни в Газпром:
- Газопровода до Китай прокаран ли е?
- Готов е.
- Газта тръгна ли?
- Газта още не е тръгнала, но китайците пропълзяха.

***

Разказан от Мая Манолова в парламента:
"Разясняват Бойко Борисов и Лиляна Павлова за санирането в един софийски квартал. Гражданите слушат на онези събрания, които депутатите редовно организирате между четири блока, и един гражданин пита: "Извинявайте, разбрах всичко, но, господин премиер, не разбрах от кой блок ще започнете". И Бойко Борисов му казва: "Ама нищо не си разбрал, разбира се, че ще започнем от Реформаторския блок"

***

За вечеря най-добре мога да правя... резервация.

***

Забелязал съм,че жените чиито мъже печелят много, рядко страдат от главоболие...петък, 20 февруари 2015 г.

ДС откраднала теста за бременност от Япония през 80-те години

В периода 1984-1988 година секретните сътрудници „Ричев“ и „Хико“ от Научно-техническото разузнаване към Първа главно управление на Държавна сигурност откраднали от лаборатория в Токио „7 линии хибридомни клетки, произвеждащи моноклонални антитела със специфична насоченост, плазмиди и други линии клетки, подпомагащи хибридомната технология“. Зад тези неразбираеми за широката публика думи се крие създаването на български тест за бременност.

Това разкриват разсекретени документи от архива на ДС.

На 4 февруари 1988 година подполковник П. Костадинов – началник на първи отдел в Научно-техническо разузнаване, докладва на началника си за „постижението“.

След това ДС „дооборудвала“ лаборатория в Института по зоология към БАН, където на базата на „придобитото“ разработили готов продукт –
диагностичен тест за откриване на ранна бременност.

В докладната записка пише, че според секретен сътрудник „Ричев“, тестът познавал в 97,22% от случаите и „съществуват реални възможности за продажбата на готовия продукт на международния пазар с висока икономическа ефективност.

Служителите на Първо главно докладват на началниците си, че с помощта на „придобитото“ с еднократна инвестиция от 215 щатски долара може да се произведе търговски продукт с пазарна стойност около 480 млн. щатски долара.

Историята обаче не помни подобен световен бум на български тестове за бременност.
Филм на телевизия Це Де Еф: Путин биел Людмила, правил си лифтинг! Видео

Руският президент се страхувал от стареене, правил си лифтинг, а на младини бие бившата си съпруга Людмила. Всичко това може да се видим в документалния филм "Човекът Путин" на германската телевизия Це Де Еф (Zdf) за личния живот на 62-годишния руски президент.

В лентата се разкрива, че след пет неуспешни опита за покушение, Путин "се е вманиачил на тема контрол".

Според телевизията руският държавният глава спял до обяд, съответно бил работил само в седобедните часове.

След работа си вземал душ, а после залягал над фигурата си във фитнес зала, където използвал скъпи американски уреди. "Путин се страхува от физическа разруха и от старостта", уверява документалистът Бен Джуда.

Западните разузнавателни служби твърдят, че руският президент си правил лифтинг от 2010 година. Той, също така, често закъснявал за срещи. Дори британската кралица трябвало да го изачка половин част, а неговите министри го чакали по цял час.
Путин от дете мечтаел да стане разунавачм и е минал през много препятствия, за да влезе в редиците на КГБ. В същото време стартът му на агент съвсем не бил славен. Той е описан като "мързелив пияница", запонал да работи в бюрото на КГБ в източногерманския град Дрезден, където е прекарал 5 години от 1985 до 1990 г.

На младини често си попийвал и като един от примерите се споменава рождения ден на негов приятел, където грабнал щерка му, прегърнал я и я цеунал. Негови колеги от КГБ търдят, че харесвал силните алкохолни напитки.

Източник от Дрезден твърди, че Путин редовно биел Людмила, с която се разведе миналата година. Двамата имат две дъщери.
Видео 

Без тричане на кучета в Бродилово тази година

Няма да има „тричане“ тази година в с. Бродилово, заяви Илия Илиев, кметски наместник в село Бордилово.

Ритуалът „тричане“ е известен главно в Източна и Южна България и се изпълнява в седмицата от Сирни заговезни до Тодоровден. Той се провежда от мъже, които връзват въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят куче. При рязкото изправяне на коловете, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада във водите на реката.

Срещу ритуала се обявиха много хора и защитници на правата на животните.

Сидеров: Да се мобилизираме и да станем като Гърция...

"Трябва да се мобилизираме и да станем като Гърция."


Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНТ в коментар за предложението на правителството  за външен заем от 16 милиарда лева от 4 банки.

"Не 6, а 66 милиарда ще му намеря на нашия безценен и безалтернативен премиер", заяви Сидеров в контекста на посещението му в Крим миналата седмица.

Скандална връзка във ВМА!

Интересни връзки между бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и началника на кожната клиника във военната болница проф. Мирослава Кадурина разкрило разследване на bTV. Вчера бе цитиран одит на МО, според който в клиниката има опит за скрита приватизация и злоупотреби за милиони левове по времето на Тонев.
На територията на клиниката от 2004 година е работила частната фирма "Дерма Парм", която е на 85% собственост на проф. Кадурина. Според bTV, при всички поисквания от страна на шефката на клиниката за нова апаратура, тя не е получавала отказ от страна на началника на военна болница - тогава ген. Тонев.

Според Тонев - няма злоупотреби за милиони и с оставянето на частната фирма в болницата той е запазил експертния капацитет, а именно - проф. Кадурина, която е безспорен специалист в тази област.

Известно е, че преди ген. Тонев да стане шеф на ВМА, е бил шеф именно на кожната клиника и е оставил за свой наследник Кадурина. Клиниката е сред първите реновирани до много високо ниво на условия в болницата.

Министерството на отбраната реагира изключително лаконично на скандала с частната компания, като заявява , че в резултат на одита има проверки и договорът с фирмата не е подновен.

Междувременно става ясно, че Комисията за конфликт на интепреси не е установила конткретен такъв по сигнал срещу проф. Мирослава Кадурина и проверката срещу нея е прекратена през 2014 година.

В разследването се съобщава, че в клиниката са закупени скъпи машини за разкрасяване и лазерни процедури.

Одитът установил, че няма подробен журнал на пациентите в дермоклиниката.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение... Част 3 (Част 2 ТУК)
Мотивиращи надписи на фасадата на швейцарско училище. College du Leman, Женева, Швейцария.Приемна за гости на шейха на Дубай, ОАЕ.


Специално разработено от експерти на Пентагона оръжие за борба с масови безредици. Град Фъргюсън, САЩ.
Син на боец от ИДИЛ отива  да взриви
училището си. Дамаск, Сирия.


Изпитания на бронежилетки  четвърто ниво на
защита. Акредитирана лаборатория  H.P.White, САЩ.Баскетболисти от НБА  се легитимират преди мача на звездите. NВА All-Star Game, Бостън, САЩ.
Поглед  към новата метростанция
до пазара в "Красно село". София, България.Имамът изгоря във варненската джамия

Рано тази сутрин на телефон 112 е получен сигнал за пожар във варненската джамия. Веднага са се отзовали 3 екипа на Пожарна безопасност - Варна. Оказало се е, че гори вътрешната част на храма. Наложило се е пожарникарите да разбиват вратите, за да започнат гасенето. След като са влезли в джамията са намерили човек в безпомощно състояние и веднага е била извикана линейка на Бърза помощ. Горят две помещения по около 20 кв. метра, които относително бързо са били загасени. Комисар Тотев посочи, че от външната фасада на джамията няма никакви щети от пожара. Щетите са само във вътрешната част. Към пожарът е локализиран и почти изгасен.
Пострадалият при пожара в джамията във Варна е с опасност за живота. Това е имамът на джамията по информация на полицията. От Бърза помощ - Варна, където е приет пациента посочиха, че пострадалият е в тежко състояние заради силното обгазяване. Той е в кома с белодробен оток. Извършват се всички манипулации по спасяване на живота му. Пострадалият е е транспортиран до Токсикологията на Военноморска болница – Варна.

На тази дата: 20.2.1987 г. Турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден за атентата срещу Йоан Павел II

1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен
затвор за атентата срещу Йоан Павел II. По-късно той получи опрощение от папата и беше помилван от италианския президент.

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада папа Йоан Павел ІІ е прострелян от Агджа, член на организацията „Сивите вълци”. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По онова врем той е служител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан” в Рим. Изправен е пред италианския съд - не е оправдан, но е освободен „поради липса на доказателства”.

На 18 януари 2010 г. Агджа излезе на свобода след почти 30 години, прекарани в затвора и направи ново гръмко изявление - този път, че покушението е било поръчано от правителството на Ватикана. Агджа увери, че в атентата не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а „българската следа” е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз. В интервю за Турската държавна телевизия Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е „мозъкът” на атентата срещу папата поляк.  

Вицове, февруари 2015 г.

Закон на зимата- На тръбата не воюваме...
Как жена паркира кола?
- По слух.

***

Двама приятели се срещат.Единият, сериозен и тежък бизнесмен, изтупан с костюм, носи голяма златна обица на едното си ухо. Другият го пита:
- Какво става бе, каква е тая обица?
- Ох, не питай... Дълга история.
- И откога я носиш?
- Откакто, жена ми я намери в леглото...

***

Шеф към чистачка-блондинка :
–Изчистете асансьора !
–Ама ,шефе? На всички етажи ли ?

***
Американският президент се обажда на нашия:
- Ще те замоля за една услуга. Нашата фабрика за кондоми изгоря, а ни трябват спешно за армията 10 милиона презерватива!
- Нямаш проблем, нещо още? – попитал президентът ни.
- Да, искам да са сини на цвят, да са 32 см дълги и 6 см в диаметър! – прави се на важен американският.
- Ок, няма проблем! – отговаря българинът и се обажда на директора на фабриката за презервативи и го пита:
- Можете ли да изпратите в САЩ 10 милиона кондома, син цвят, 32 см дълги и 6 см диаметър?
- Ок, няма проблем, нещо още?
Президентът ни се замислил и рекъл:
- На всеки сложете надпис – MADE IN BULGARIA, SIZE SMALL!

***

"Дали ще пуснат мартеници с бандерол, че да не купувам от лошите баби - контрабандистки?

Апартаменти от ТУК

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Отстраниха В. Янева от СГС!

Шефката на Софийски градски съд Владимира Янева е отстранена от поста си. Тя отказа да се яви на изслушване пред ВСС днес.
Председателят на Софийския градски съд, чиято оставка поиска първи главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин, а преди малко правосъдният министър Христо Иванов и съдия №1 Лозан Панов внесоха предложение за дисциплинарно дело срещу нея, е пратила писмено становище. Янева обяснява, че е спазила закона във връзка с обвиненията за разрешенията за подслушване, които е издавала по разработката "Червеи".

Според член на ВСС тя не е описала конкретни случаи, обяснявайки това със закона за класифицираната информанция. Янева бе овинена преди дни, че е давала разрешения за подслушване за 300 дни, което надвишава разрешения от закона срок.

Отказът на председателя на СГС Владимира Янева да се яви на изслушване силно е смутил членовете на съвета.

БСП: Банките консултанти за дълга, са избрани заради КТБ

"Скандално признание" на депутатката от ГЕРБ и заместник-председател на Бюджетната комисия цитираха социалистите на трибуна в Народното събрание. Тази сутрин Диана Йорданова в интервю пред "Дарик Радио" разкрила как са избрани 4-те банки, които ще консултират приемането на новия външен дълг от 16 млрд лева, предложен от управляващите преди дни.

Ето какво каза Йорданова:

"Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство, за съжаление, за тегленето на 3,5 милиарда евро за КТБ, която вие фалирахте. Това беше част от условията. Освен това, едно уточнение - тези 4 банки няма през целия тригодишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг."

Според социалистите това е още една причина БСП да застане твърдо срещу новия дълг.

"Тук излиза въпросът - условие ли е било отпускането на кредит при погасяване ангажиментите на КТБ от страна на държавата, емитирането на нов дълг от 16 млрд. лева? Кое налага с комисионните към тези банки да се купува доверието в Европа и българските граждани ли трява да плащат в крайна сметка цената на подкрепата за това правителство в международен аспект", заяви червеният депутат Красимир Янков.

Янков подчерта, че ГЕРБ са представили друга версия - че едва преди дни са открили нуждата от нов дълг, който е наложителен за функционирането на държавата.

"Виждаме как функционира властта в момент, и тя функционира по най-безобразния начин - без да спазва каквито и да е закони, без да спазва каквито и да е правила. Виждаме, че някой се договарял някъде за неясно какво и за неясно колко, и за неясно колко на кого. И сега ние търпим последиците от тези договорки, в които главните действащи лица очевидно са финансовият министър и премиерът на България. От юридическа гледна точка това е архискандал", заяви Чавдар Георгиев.

Той отбеляза, че и вчера от столетницата са имали основание да заявят, че всички тези действия на финансовия министър Владимир Горанов са извършени без каквото и да е правно основание.

"Министърът е бил упълномощен миналата година с решение на Министерски съвет единствено за 3 млрд. лева, а той подписва за 16. Аз, ако бях на мястото на главния прокурор, досега вече да бях се сезирал и да потърся  отговорност и данни защо министърът е действал на своя глава и какви са били мотивите", аргументира се Георгиев.

Трети на трибуната беше зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси от БСП - Румен Гечев.

"Признанието по национално радио за корупционна практика е световен скандал. Сега ще има много други световни банки, които ще разберат, че българското правителство ги е измамило. И се отблагодарява на 4 банки, като предрешава евентуален конкурс кой да реализира българския дълг. Вместо да се реализира на по-ниска цена, юнаците, преговарящи от българското правителство, са договорили скандални условия. И това е признание на заместник-председател на Бюджетната комисия от партия ГЕРБ", завърши той, видимо възмутен.

Карикатурите на Краси


Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

САЩ трепят по списък лидери на "Ислямска държава"

Абу Бакар ал Багдади
САЩ имат таен списък с двадесетина от най-важните хора от "Ислямска държава" (ИД), които се надява да ликвидира с въздушни удари, предаде Си Ен Ен.

Това сподели пред телевизията висш американски служител.

Съвсем естествено номер 1 в "черния тефтер" е Абу Бакр ал Багдади - лидерът на организацията, действаща в Ирак и Сирия. Той добре знае, че САЩ са по дирите му и затова не се показва публично, отбелязва американският служител. Последните разузнавателни данни за скривалището на терориста са отпреди няколко месеца.

Досега са ликвидирани десетина души от ИД, включени в американския списък. Сред тях е и експертът на терористите по химическите оръжия. Към листата обаче постоянно биват добавяни нови хора. Това става, след като разузнаването събере данни за ролята им в джихадистката групировка.

Командната структура на ИД обаче все още не е напълно разгадана. Необходими са още доста данни за най-висшите ръководители. В списъка на САЩ са включени хора, чиято смърт би навредила сериозно на ИД.

Същевременно листата може да бъде сериозно разширена с появата на групировки, свързани с ИД, в Египет, Йемен, Афганистан, Пакистан и Либия. Анализатори обаче предупреждават, че всички тези организации могат да преследват съвсем различни цели, въпреки че се обявяват за местни клонове на джихадистите.

"Трябва да разглеждаме всеки терорист или организация във всяка страна като отделна единица. Не можем да гледаме на всички тях като на една голяма група. Ако човек прави това, може да пропусне най-важната цел", изтъква Марк Хъртлинг, военен анализатор на Си Ен Ен.

Последният особено тревожен случай е обезглавяването в Либия на 21 християни копти от съседен Египет. Той показва, че ИД вече има своя крепост в либийския град Дерна и по крайбрежието на арабската страна, което е на една ръка разстояние от Южна Европа. То лесно може да бъде изминато, тъй като е малко и по него плават много кораби, свързващи Европа с Африка.

"Много е трудно да контролираш терористи, които могат лесно да попаднат на корабите под прикритието на хамали или други работници", изтъква Марк Хъртлинг.

Забравили отбивка за Бургас на магистрала "Марица"

Автомагистрала „Марица“ остана без отбивка за Бургас. Предвижда се аутобанът да е дълъг
117 километра и да свързва „Тракия“ със Свиленград и ГКПП Капитан Андреево.

Проектантите и строителите на първите километри от магистрала „Марица“ са забравили да направят важна отбивка от нея. Това заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.
„На мястото, на което аутобанът се свързва с „Тракия“ при пловдивското село Плодовитово, няма отбивка за Стара Загора и Бургас“, обяснява Лазаров.

По думите му, когато в края на годината цялата магистрала „Марица“ бъде готова, идващите от Свиленград превозни средства ще трябва да се качат на „Тракия“, но в посока София, да пътуват десетина километра до пътния възел при Оризово и там да обърнат в обратната посока, ако искат да стигнат до Стара Загора или Бургас.

Сега според Лазаров държавата ще трябва да плати от бюджета няколко милиона лева, за да може този пътен възел да се проектира и изгради. Това ще стане чрез мост над „Тракия“.

Строителството на останалата част от „Марица“ закъсня и според най-актуалните графици аутобанът трябва да е напълно готов до края на септември.

След скандал отложиха дебатите в парламента по новия дълг

Депутатите отложиха гласуването на ратификацията на новия външен дълг. Предложението дойде от лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов. То бе гласувано на два пъти и в крайна сметка бе прието със 115 глаза "за", 59 "против" и двама "въздържал се".

"Да се спре с първосигналните реакции и първосигналното гласуване", мотивира се Симеонов.

"Да продължим дебатите, българският народ чака да види нашето решение. Грозен алъш-вериш върви. Нямате нужда от цяла седмица да ви купят и продадат. Трябва да го гласувате! Ако трябва да се ходи на избори, ще се ходи на избори", опонира му Георги Кадиев (БСП).

 "Имаше достатъчно време всички да се запознаем. Г-н Симеонов, един политик трябва и да чете, не само да говори глупости", каза Йордан Цонев (ДПС).

Гласуването бе последвано от викове "Оставка" от страна на БСП. Подобни викове от ляво имаше и вчера.

Народното събрание продължава обсъждането на 16-те млрд. лева

Народното събрание ще продължи обсъждането на ратификацията за 16 млрд. лева. Вчера депутатите влязоха в спор именно по този въпрос, а финансовият министър Владислав Горанов проведе срещи с коалиционните партньори. На този етап подкрепа за ратификацията са изразили само от Реформаторския блок.

Очаква се да бъде обсъдено и създаването на Временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 година, а предложението е внесено от депутата от АБВ Кирил Цочев и група.

При гласуване на тези две точки, на първо четене ще бъде гледан и Законопроектът за енергийната ефективност, внесен от Министерски съвет.


“Дякон Левски” – Ревю

Длъжен съм да напиша това ревю. Ще го направя в името на героите, с достойнство понесли всяка минута от четиричасовото филмово изтезание, наречено „Дякон Левски“. Сигурен съм, че след прожекцията са се чувствали така, сякаш главата им е пълна с овчарска салата вместо с мозък. Нека отдадем дължимото и на онези злощастници, които все още стоят на седалките си в зала 1 на НДК, безпомощно загледани в една точка. Докато от полуотворените им усти се процежда мазна слюнка, те кротко чакат някой добър самарянин да им подари ваучери за лоботомия.

Честно казано нямам намерение да водя спор за историческата прецизност на филма – не съм пурист, отраснал с устава на БРЦК и тефтерчето на Левски под възглавницата, за да коментирам доколко са достоверни патетичните словоизлияния, пикантно овкусени с кухи философски напъни (когато в една от сцените камерата достига птичи поглед осъзнаваме, че Апостолът на свободата води пламенния си монолог, застанал лице в лице с търпелив и безмълвен слушател – висок каменен зид). За разлика от непорочните като пръдня на еднорог госпожици в киносалона, не се възмутих от каруцарските псувни на дякона (след като цялата Османска империя го издирваше под дърво и камък, човекът наистина беше оставен на самотек в една каруца). Дори ми допадна усърдието, с което всеки герой във филма разговаряше на майчин език, без това да му пречи да се разбира с останалите: някои дискусии се водеха едновременно на три различни езика. Изключение правеше британският лорд Бонър, който си служеше с перфектен български и обикаляше като „миндовата кучка” из всевъзможни църкви и манастири, за да бие свещениците и да вдига скандали. Гореспоменатият благородник беше посветил живота си в търсене на мощите на св. Игнатий – нездрава и шизофренна обсесия, която в течение на филма прерасна във фетиш към гледжосани гърнета.

Историята на Левски (всъщност умело изигран от Веселин Плачков) често оставаше на заден план, изместена от други сюжетни линии, които започваха и свършваха в нищото. Появяваха се десетки герои, чиито хаотични действия бяха изпълнени с безсмислие и пропити с неуместна мелодрама. Разнообразие внасяха заснетите на бавен каданс тупалки, в които с безупречна кеч стилистика български селяни и хайдути правеха зашеметители и задушаващи тръшвания на турски заптиета и черкези. Резултатът беше неповторим кинематографичен оргазъм – бойни съчетания в най-добрите традиции на „Матрицата“, „Хитър Петър“ и пилотните епизоди на „Спартак – Кръв и пясък“.
Но нека обърнем специално внимание на няколко жизнеутвърждаващи проявления на Апостола, чието най-голямо премеждие в новата българска история всъщност се оказва появата му в четиричасовия опус магнум на Максим Ганчев:

Левски песнопоеца – Непокорното момченце Васил е поверено на своя вуйка изедник – архимандрит Василий. През целия път към светата обител малчуганът мърмори, че не иска да живее в манастир, но едва минута, след като е прекрачил прага на храма, го осенява чудодейна сила. С талант и магнетизъм, присъщи за принцеса от филмче на Дисни, той започва да реди църковнославянски песнопения, които биха засрамили Йоан Кукузел и Григорий Цамблак взети заедно.

Левски разбивача на женски сърца – Красива млада даскалица, носеща на ръце висока камара книги, върви по тясно каменно мостче, докато Апостолът небрежарската лешпери отдолу. Една книга пада от върха на купчината и очевидно подхвърлена от Левски, се връща на мястото си, летейки с изящна парабола в забавен каданс. Минута след това дяконът се появява от плът и кръв. Изразителният му поглед пресича този на девойката. Лицето ѝ грейва в малоумна усмивка, зашлевено от мокрия парцал на любовта. Оказва се, че освен умението да подхвърля предмети с прецизността на чевръст уличен жонгльор (демонстрирано няколко пъти по време на филма), Левски е изкачил и друго стъпало на еволюционната стълбица. С непогрешим рентгенов взор, той вижда, че в десния ботуш на даскалицата се крие камъче. Дяконът енергично разрешава и този казус, събувайки хубавицата на улицата, докато тя се опитва да запази равновесие, притисната под тежестта на няколко килограма учебни пособия и възрожденска литература.

Не повече от поглед е достатъчен на Левски, за да възпламени искрата на любовта и у друга своя последователка – грешната турска хубавица Лейля, която се подвизава из православните манастири, предрешена като светска дама с изтънчения творчески псевдоним „госпожица Татарска“. Останах с впечатлението, че последната се оказва забременена от собствения си баща или настойник Мохарем бей. Той прекарва часове наред, въздишайки по нея, докато съзерцава пошло червено цвете в малка керамична саксия, което полива с вряща вода от чайника.

Докато всички нетърпеливо очакват съдбата на заловения Левски, имаме безкайна сцена с някакъв неугледен дебел турчин, когото очевидно обсипват със злато и „кандърдисват“ хем да построи бесило и изкове ковчег за Левски (защото нямало кой друг), хем, ако е възможно, да вземе бременната обезчестена Лейля за съпруга. С други думи – разиграва се поредната сапунена драма с герои, от които никой в нито един момент не се интересува.

Левски самоубиеца – Дяконът влиза в Къкринското ханче, поглежда критично обявата за залавянето си, залепена от вътрешната страна на вратата, след което любезно поздравява чакащите го заптиета. Поръчва им вино, докато ханджията настървено му дава указания как да се измъкне. Вместо да напусне, Левски демонстративно оставя оръжието си, спокойно очаквайки да го застрелят или заловят. Преди края на нелепата сцена, един от турците изпълнява маане в чест на любимата си Гюлтен. Ако се беше явил на музикално реалити, щяха да го поздравят за изящната орнаментика.

Левски е категоричен в желанието да посрещне съдбата си. Той не само отхвърля и без това мързеливия опит на един доктор да пререже въжетата му със скалпела си, но в деня ня екзекуцията сам се затичва към бесилото, докато дебелият палач се мъчи да го догони. Ако ръцете му не бяха вързани сигурно щеше лично да надене клупа на шията си.

Няколко почетни споменавания:

Филмът е изпълнен с десетки видения и ретроспекции на събития, които не получават дори бегло обяснение. Прилича на част от двойно по-дълга режисьорска версия, но дори да има такава, никога не бих я гледал, независимо с какви облаги изкушават порочната ми душа.
Култовата сцена, в която БУКВАЛНО около 30 или 40 статисти – мустакати чичковци и забрадени лелки – се изреждат да се кълнат във вярност на революционната кауза. В един момент очаквах да видя и някой заблуден познат, на когото са пробутали 10 лева, за да надене калпак и да се снима в тази отегчителна безкрайна сцена.

След като получава за подкуп сандъче с жълтици, подъл родоотстъпник предава тайни документи на турската армия. Действието се развива на някаква поляна. Издайникът и жена му или курвата му (чиято гола цица беше отчаян приом за привличане на изгубеното внимание в третия час на филма) отварят сандъчето и започват да хвърлят пари във въздуха, заливайки се от смях. Наподобяват наркомани на хероинови инжекции или чичо Скрудж, докато се гмурка като делфин в купчините монети, запълнили трезора му в Дъкбург.

Бой между сръбски проститутки на пазара в Белград (без коментар).

Различни мъже стрелят по други мъже с повод и без повод – понякога стрелят по своите, друг път стрелят във въздуха, трети път в храстите край реката. Важно е да има гърмежи и да летят тела.

Всички женски образи са тотално безлични. Лишени от идентичност и собствен характер, те служат като спомагателно средство, за да се движи сюжетът напред, но той или безпомощно буксува на място, или блуждае в унизителна за здравия разум безпътица.

Създателите на филма и техните роднини очевидно присъстваха на премиерната прожекция в Зала 1 на НДК. От време на време отривисти аплодисменти избухваха в напълно неподходящи моменти от филма – разголена цица на изнасилвана жена – ръкопляскания; плиткоумна шега, съчинена от сценарист с умствения капацитет на четвъртокласник – ръкопляскания; пламенен патриотичен призив на ниво рецитал в селско читалище – ръкопляскания. Първоначално многохилядната публика беше благоразположена и откликваща. Впоследствие всички изпитваха убийствено отегчение и неудобство от разиграващия се на екрана водевил и спорадичните гузни ръкопляскания умираха още в зародиш.

Във филма има както много добри, така и обидно бездарни актьори. Още веднъж адмирации за Веселин Плачков, който поне според мен, дава най-доброто от себе си. За естествен фон на събитията служат разнообразни, естествени и много красиви локации. Някои режисьорски и операторски решения грабват окото – включително и видяното в трейлъра, което ме накара с нетърпение да очаквам едно вълнуващо преживяване. За огромно разочарование филмът представлява четиричасов безпорядък от нахвърляни една връз друга сцени без логична последователност и фокус. И докато всички технически несъвършенства могат да бъдат извинени с евентуалната липса на средства, нищо не може да оправдае нескопосаният мързелив сценарий и пълната безпомощност да се вдъхне живот, човечност, динамика и смисъл на една от най-вълнуващите глави от българската и европейската история.
Марин Трошанов

Ветко Арабаджиев прекръсти "Японския" на жена си

Пловдивският олигарх Ветко Арабаджиев, който в края на миналата година купи Японския хотел в София, в началото на тази година го кръсти на жена си.

Впоследствие след „революцията от 89 година“ за мнозина той стана хотел „Кемпински – Зографски“. Днес обаче той има ново име – хотел „Кемпински – Маринела“, както се казва съпругата на олигарха.

Маринела и Ветко Арабаджиеви са са една от най-успешните бизнес двойки в България. Имат хотели в родния си Пловдив, няколко огромни комплекса в Слънчев бряг, хотел в Пампорово и комплекса „Елените“ до Свети Влас.

Зевзеци се отбелязват, че все пак хотелът все още е „Кемпински – Маринела“, а не „Маринела – Кемпински“, което вече щеше да бъде шок и за международните пазари.

Жената на Ветко Арабаджиев, чиято страст са нестандартните интериозни решения, е оставила отпечатък вурхо доскоро смятания за най-стилен хотел в София. Специфичния вкус на Маринела се проявява най-вече във фоайето, което е украсено с огромни изкуствени бели пауни, разположени сред червени рози. Веднага срещу входната врата те посреща и рекламен автомобил, заобиколен от пернатите.

Освонта тема на разговор на дългогодишните клиенти н Японския напоследък не е само смяната на името му, но и нетрадиционният интериор, който се въприема нееднозначно от гостите му.

На тази дата: 19.2.1963 г. СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба

1963 г. СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба. Още през 1959 г. радикални политически групировки, ръководени от Фидел Кастро, извършват революция в Куба срещу корумпираната олигархия на диктатора Фуанхенсио Батиста.

След така стеклите се събития Никита Хрушчов решава да се възползва от ситуацията и да привлече острова към Източния блок и Москва. През 1960 г. Хрушчов изпраща в Хавана специалния си пратеник Анастас Микоян, който да проучи какви хора са извършили Кубинската революция. Микоян харесва Кастро и му обещава кредит от 100 млн. долара и евтин съветски петрол срещу кубинска захар.

Скоро започва изпълнението на план „Анадир”, който има за цел да настани в Куба група съветски войски с преобладаващо участие на ракетни части. Дружбата укрепва, когато след разгрома на организираното от ЦРУ нахлуване в залива Кочинос Кастро обявява революцията в Куба за социалистическа. После обаче го вбесява договорката на Москва с Вашингтон, постигната през главата му при Карибската криза през 1962 г. Все пак през 1963 г. Кастро отива на посещение в СССР и силно е впечатлен от видяното. През 1974 г. съветският ръководител Леонид Брежнев връща визитата.

За кратък период от време подопечният остров на Фидел Кастро се сдобива с ракетна площадка и ракети с близък обсег на действие. Обстановката в Карибско море се изостря и на 24 октомври 1962 г. американския президент Джон Кенеди обявява морска блокада на острова.

Даден е ход на Карибската криза. Положението се усложнява в следствие на две събития, случили се по това време. Първото от тях е, че корабите пренасящи оръжие от СССР за Куба не спират своите рейсове. Второто е, че на 27 октомври над Острова на свободата е свален американски разузнавателен самолет Ю-2. За няколко дни светът е изправен пред възможността във всеки един момент да избухне Трета световна война.

Разразилата се криза на Карибите приключва по мирен начин в края на октомври 1962 г. И този път разума в Белия дом и Кремъл надделява, въпреки че и Кенеди и Хрушчов имат какво да си доказват един на друг. Битката за Куба безспорно е битка за чест и престиж за двете световни сили.

Между 1976 и 1980 г. СССР влага 1,7 млрд. долара в строителство и реконструкция на мощности за кубинската индустрия. Между 1981 и 1984 г. Куба получава средно по 750 млн. долара съветска военна помощ годишно. През 1985 г. обменът със СССР заема 70% от цялата кубинска търговия.

Нещата драматично се променят след перестройката. Михаил Горбачов също гостува в Куба - през 1989 г. Но ако дотогава СССР е плащал за кубинската захар 11 пъти над пазарната цена, вече плаща само три пъти повече. Ако през 1989 г. Куба е получавала по 13 млн. тона нефт годишно, през 1993 г. количеството вече е 3 млн. тона. След разпускането на СИВ през 1991 г. Куба на практика остава без никаква външна подкрепа.

Вицове, февруари 2015 г.

Добро утро!

СмЕх

Арабски шейх се влюбил в наша девойка. Баща ѝ разказва на приятелите си:
- Накратко, той ми каза: ако ми я дадете за жена, то аз ще заплатя за нея толкова злато, колкото е теглото ѝ. И аз му отговорих, че по такъв въпрос не трябва да се бърза. Да поговорим след месец!
- Да, прав си! Тези шейхове с техните странни желания и възможности... Трябва да помисли момичето.
- Какво има да му мисли! Трябва да се храни!

***


- Вече два месеца ползвам вашия мехлем " За здрави колена" , а ставите продължават да ме болят. Няма никакъв ефект. Вие сте мошеници!
- Момент! Вашите колене са болни, нали така?
- Да.
- На нашия мехлем, на ясен български език, с главни букви пише: "За здрави колена"!

***

От филма за Левски не очаквах историческа достоверност. Очаквах накрая да дойде Тити Папазов, да се разплаче и да го спаси".

***

Колата на една жена се разваля на пътя. Тя спира някакъв таксиметров шофьор и го моли да й помогне. Таксиметраджията се навежда над двигателя, а жената наднича през отворения капак и подпитва:
- Какво става? Голяма ли е повредата?
- Госпожо, как да ви обясня. Ако тази кола, беше кон, щях да ви посъветвам да го застреляте…

***

- Просто невероятно е за колко кратко време построихте училището!
- Това стана благодарение на самоотверженият труд на нашите съграждани. Вярно, че до последния момент бяха убедени, че строят пивница...


сряда, 18 февруари 2015 г.

Избихме 3000 украински бойци, хвалят се сепаратистите

Избихме между 2000 и 3000 украински бойци, които бяха в капан в Дебалцево, заявиха военни от самопровъзгласилата се Донецка народна република, цитирани от Интерфакс.

В телефонен разговор с агенцията един от сепаратистите заявил: "Поне 2000 войници са убити в Дебалцево".
"Предполагаме, че около 10 000 украински войници бяха обкръжени в Дебалцево. От тях 3000 са унищожени", съобщил за Интерфакс зам.-министърът на отбраната на т.нар. Донецка народна република Едуард Басурин. 

Киев не дава никаква информация за загинали войници в града. Но се съобщава, че в Артемовск са настанени в болницата 167 ранени при изтеглянето на войската. Украински депутат обаче твърди, че има сведения за десетки трупове в моргата на здравното заведение без да се знае точния им брой.

Нерде Монако, нерде Разград

Наградата "Футболист на годината" заприлича на „Банкер на годината“.  Там Цецо Василев печелеше всяка година, тук пък Влади Стоянов и Дяков бяха подредени преди Димитър Бербатов. WTF както казват американците. Пълна глупост.  Къде е Бербатов, къде са Влади Стоянов и Дяков? Нерде Монако, нерде РЯзград? Не се подигравайте с Бербатов.
.

Радан Кънев: Не гласуваме и не обсъждаме нов дълг!

Най-същественото е, че няма нов дълг. Не гласуваме и не обсъждаме нов дълг преди бюджета за 2016 година. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.
Както е известно, днес в парламента се разгоряха остри страсти относно искания от кабинета дълг от 16 млрд. лева.

От БСП проведоха митинг протест, а към тях се присъединиха и от „Атака”.

По време не заседанието на Министерски съвет дори премиерът Борисов намекна за оставка, ако заемът не бъде гласуван.

По-рано през деня финансовият министър Владислав Горанов и Радан Кънев проведоха консултация. След срещата си двамата влязоха в стаята на Патриотичния фронт в Народното събрание, като отказаха да коментират дали са постигнали някакво споразумение. Владислав Горанов разговаря с представители на всички парламентарни групи.