събота, 7 март 2015 г.

Орешарски: Пеевски беше компромис

Назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС беше компромис между двете управляващи партии, казва бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено в пълния си размер утре.

Имах известно скептично отношение, но го приех като компромис, защото в политиката много от решенията трябва да са компромисни, казва Орешарски.

Той смята, че ратифицирания преди седмица от парламента дълг от 16 млрд. лв. за следващите 3 години е можел да бъде по-малък с поне 4 млрд. лева.

"Доста щедро парламентът подписа чек на кабинета, без да гледа сумата. Как финансовият министър се съгласи на 2 млрд. лв. по-малко. Ако се вгледа още по-малко, може намери икономии още 2 млрд. лв.", категоричен е Орешарски.

Силен вятър прогони американски кораб от Варна!

Пристанище Варна днес към 12 ч.
Американският флагман "Виксбърг" не успя да акостира на Морска гара заради лошото време. Единствено италианската фрегата "Ализео" акостира, въпреки силния вятър.
Пет патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група пристигат на посещение във Варна от днес до 9 март. Водената от контраадмирал Брад Уилямсън група включва американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт" и италианската фрегата "Ализео".

Радан закъса в преспите...

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и негови колеги от ръководството на партията закъсава 
сутринта в преспите на пътя между Сърница и Пазарджик. Те трябваше да пристигнат в Пазарджик на предварително обявена пресконференция в 10.30ч., но така и не успяха.

В петък вечерта Радан Кънев и колегите му от ДСБ са били в Сърница на среща с избиратели, заради предстоящите идната събота частични избори за кмет и общински съвет на най-новата община в региона, съобщи зам. председателят на партията Атанас Атанасов.

Останали са да пренощуват без да предполагат, че започва силен снеговалеж, който ще блокира пътищата в района. Междувременно от регионалната полицейска дирекция в Пазарджик съобщиха, че пътните участъци Велинград - Сърница, Велинград - Батак, Велинград - Юндола са затворени, заради обилния сняговалеж и многото паднали дървета, което налага да влязат машини за разчистването им.

Паднали камъни и дървета спряха и движението на теснолинейката в участъка Велинград- Разлог. Заради скъсани електропроводи бе спряно и движението на влакове в жп-участъка Пазарджик -Стамболийски, който е част от линията София - Пловдив.

Задържаха двама кавказци за убийството на Немцов

Директорът на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) Александър Бортников съобщи, че по делото за убийството на опозиционния политик Борис Немцов са задържани двама заподозрени.

"В резултат на проведената работа са задържани двама заподозрени в извършване на престъплението. Това са Анзор Кубашев и Заур Дадаев. За това информирах държавния глава" - цитира Интерфакс изявлението на Бортников по Първи канал на руската телевизия. Бортников отбелязва, че и двамата са кавказци.

Директорът на ФСС добавя, че продължават оперативните и следствените мероприятия по делото.

Кавказката връзка в убийството на политика и бизнесмен беше огласена от властите миналата седмица.

Борис Немцов бе застрелян в центъра на Москва на 27 февруари късно вечерта. Следственият комитет, създаден по заповед на президента Владимир Путин, работи по опне 5 версии за убийството на политика, включително по политически, битови и бизнес мотиви.

Около 2000 човека държат 7,05 трилиона долара

Еван Шпигел (вляво) и Боби Мърфи на церемония 
на списание “Тайм”
“Не бяхме готини в колежа, затова се опитахме да направим неща, които да бъдат готини.” Това разказва за списание “Форбс” през 2013 г. Боби Мърфи за себе си и своя колега Еван Шпигел. Най-вероятно, без да подозира, че две години по-късно те ще станат най-младите милиардери в годишната класация на изданието.

Двамата се срещат, докато учат в престижния университет “Станфорд”. Еван е син на двама адвокати, а Боби има смесена кръв - майка му емигрира от Филипините. Мърфи е математик и учи магистратура по компютърни науки, докато Шпигел е в програмата за компютърен дизайн. Започват да работят заедно по разработването на онлайн софтуер, който така и не потръгва.

Докато един ден техен колега от “Станфорд” - Реджи Браун, предлага да направят приложение за снимки, които изчезват. Шпигел решава да предложи на Мърфи, който току-що се е дипломирал, наистина да разработи приложението.

Решават да го

кръстят Picaboo

Но след писмо от компания, която държи правата върху името, го променят. То вече се казва Snapchat и днес милиони хора използват, а на създателите си носи огромно състояние.

Покрай работата по него Еван Шпигел - най-младият милиардер в света сега, така и не успява да се дипломира. Всъщност му остават само три лекции, преди да завърши. Които така и не покрива.

Той и Мърфи пускат приложението си за свободно ползване през 2011 г. от лаптоп в хола на родителите на Шпигел. Две години след това в социалната мрежа се споделят повече от 350 милиона изображения на ден. 9 процента от потребителите на смартфони в САЩ използват Snapchat, 26 процента от които са между 18 и 29 години. И Шпигел - на 24 г., и Мърфи - на 25 г., са в тази възрастова група.

А от бранша, в който те работят, са и най-многото милиардери в класацията. Такъв е и човекът на 1-о място в нея - създателят на “Майкрософт” Бил Гейтс със 79,3 млрд. долара.
Втори в нея е Карлос Слим Елу - собственикът на телекомуникационната компания “Телемекс”, с $ 72,9 млрд. Между другото, от миналата година мексиканецът държи контрола и върху компанията “Телеком Австрия”, част от която е и българският “Мтел”.

Трети в класацията на “Форбс” е главният изпълнителен директор и най-голям акционер на американското холдингово дружество “Бъркшир Хатауей” Уорън Бъфет. Той има 71,7 млрд. долара.

Много са статистиките, които специалистите правят след излизането на класацията на “Форбс” в понеделник. Една от тях показва, че тази година има рекорден брой милиардери под 40 г. Както и че има голям спад на руските представители в нея.

От миналогодишните

111 в класацията

вече има само 88 руснаци

Спадът се обяснява с падащите цени на горивата, нестабилната валута и западните санкции заради кризата в Украйна.

138 от предишните милиардери в класацията не присъстват в списъка тази година. Сред тях е и дизайнерът Майкъл Корс.

Но негови колеги успяват да задържат позициите си. Джорджо Армани е на 174-о място със 7,6 млрд., а Ралф Лорън - на 193-о със 7 млрд.

Създателят на “Междузвездни войни” Джордж Лукас също е в класацията. И заради продажбата на правата на поредицата на “Дисни” той се нарежда на 309-о място с 5 млрд. долара.

Колегата му, филмовият продуцент Стивън Спилбърг, е доста след него с 3,6 млрд. долара. Най-известната тв водеща - Опра Уинфри, вече е 603-а, след като миналата година беше на 580-о. Състоянието ѝ сега се оценява на 3 млрд. долара.

Най-много са милиардерите от САЩ - 536 души, следвани от Китай с 213. На трето място е Германия със 103-ма.

Класацията на “Форбс” за най-богатите хора в света се прави всяка година от 1987 г. насам. Тя излиза през март, а основен принцип е, че не включва крале и диктатори, чието състояние идва от позицията им.

Всяка година списанието наема екип от над 50 души, които да следят активността на най-богатите хора в света. Изпращат се предварителни проучвания към тези, които могат да бъдат включени в класацията. Някои отказват да отговарят на каквито и да е въпроси, други съдействат на списанието, без да влизат в детайли, а трети се опитват да набъбват сумите, които притежават.

Японският остров на зайците! Видео

Японският остров Онукошима е известен като "Островът на зайците" заради огромната си популация от сладки ушатковци. Те се движат свободно по улиците и поддържат добри отношения с хората.
Смята се, че тайната на заешкия остров се крие в това, че по време на Втората световна война японците са използвали животните за тестване на химически оръжия именно на този остров. После са оставили оцелелите опитни животни да се оправят както могат.

Турист от Хонконг засне това смайващо видео, в което млада жена е следвана от огромно стадо зайци, които, като питомни животинки, очакват от нея храна и внимание. Гледката напомня силно на легендата за Хамелнския ловец на плъхове, който със звука на вълшебната си флейта омагьосвал животните и децата да вървят след него, накъдето и да ги поведе.

ВИДЕО

Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова е от кръга "Капитал"

Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова е тясно свързана с т.нар. кръг „Капитал“.


Въпреки че Борисов представя вицепремиерката като „гражданска квота“, тя не само че е член на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, но и свързана семейно с икономическите структури около Иво Прокопиев.

Бърза справка показва следното:

Румяна Бъчварова – вицепремиер
Лора Филева – дъщеря, журналистка ,“Дневник“,“Икономедия“.
Росен Босев – почти зет,  журналист , „Капитал“, „Икономедия“.
Боряна Бъчварова – сестра, главен редактор на списание „Регал“, „Икономедия“.

На тази дата: 7.3.1983 г. Направен е опит за отвличане на самолета София-Варна

1983 г. е направен e опит за отвличане на самолет (полет № LZ-013) от БГА Балкан (София -Варна).

Справка на Държавна сигурност сочи, че до 1983 г. у нас има общо 10 случая на принудително отклоняване на български самолети или опити за отвличане. В 7 от тях похитители са били български граждани, опитали да превземат български самолети, а в 3 от случаите турски граждани са извършили опити за отвличане на турски самолети на наша територия.

На 7 март около 20 минути след излитането на самолета четирима български граждани - 20-годишните Валентин Тодоров Иванов, войник в едно от секретните поделения на армията, и Лъчезар Генчев Иванов, както и 22-годишните Красин Христов Генчев и Ивайло Атанасов Владимиров, извадили джобни ножчета с дължина на острието 7-9 см, и задържали стюардесата, като отправили искане към екипажа да отклонят полета към Виена.

Командирът след съгласуване с наземните служби в София и Варна излъгал, че лети към Виена, а всъщност приземил самолета във Варна. Там четиримата били обезвредени, като единият е бил застрелян, защото застрашил живота на стюардесата.

Всъщност първият случай на отвличане на самолет в България е на 30 юни 1948 г., ден след като Българската гражданска авиация навършва година от създаването си и от пускането на първата редовна пътническа линия София-Бургас. В чест на първата годишнина самолетната линия става София-Варна-Бургас-София. По нея лети пътнически самолет на „Табсо” - „Юнкерс 52”. Екипажът е от двама пилоти, радист и борден инженер. По онова време още не е имало стюардеси. Похитителят е бившият царски офицер от военновъздушните сили Станимир Михалакев, отзован от поста му на военен аташе в Букурещ и пенсиониран на 39 години. Бившият летец се качва във Варна. В Бургас на самолета се качват още две семейства и трима мъже. Така конспираторите стават общо 9 от 179 пътника в самолета и носят със себе си шест пистолета. Отклоняват самолета към Турция. Когато обаче кацат на летището Ешеликьой, там ги чакат вече няколкостотин войници, преводачи, лекари и камионетка за ранените. Атентаторите се предават на турските власти и искат политическо убежище.

Българското правителство изпраща нота, в която иска похитителите да му бъдат предадени, но в Истанбул е организиран съдебен процес, който на 14 юли 1948 г. оправдава атентаторите като политически бегълци, действали при самоотбрана.

Вицове, март 2015 г.

Заешкият остров. Oкуношима, Япония

СмЕх

Лазаров и Писанчев ще бъдат сменени.
Лазаров поема ДАНС, а Писанчев става главен секретар...

***

Мъж и жена бутат колата към автосервиза. Мъжът пъшкайки:
– Обаче тоя, дето ми продаде колата се оказа много прав.
– В смисъл?
– Ами, че не харчи много гориво…

***

В Съветския съюз веднага след войната. Учителка пита учениците какво са правили през войната, как са помагали на армията.
- Маша, ти какво прави?
- Аз шиех торбички и ги пращах на бойците на фронта.
- Браво, Маша! Ами ти, Петя, какво прави?
- Аз помагах да се копаят окопи.
- Браво, Петя! Много добре. А ти, Володя?
- Аз бях на фронтовата линия и носех снаряди.
- Браво! Та ти си направо герой! Сигурно и войниците много са те хвалели. Какво ти казваха?
- Gut, Valdemar, gut!

***

Ако едно младо 20 годишно момче може да събере за един ден 3 кг боровинки, а една 18 годишна девойка може да събере 2 кг боровинки, то едва ли е вярно това, че ако отидат заедно двамата в гората ще съберат 5 кг. боровинки...


***

Жена, като ми се припие бира - да ме събудиш!
- Е аз откъде да знам кога ще ти се припие?!
- Ти само ме събуди...


петък, 6 март 2015 г.

Самолет на британските авиолинии се готви за аварийно кацане на „Хийтроу”

Самолет на British Airways, който е излетял с направление Сиатъл - САЩ, се готви да извърши аварийно кацане на летище „Хийтроу” в британската столица Лондон, съобщи Reuters.

Причината е „извънредна ситуация по време на полета”. Засега повече данни не са известни.

Танкове пътуват по магистрала "Тракия"

Бойните машини са превозвани от чешки тирове.


14 танка пътуват в момента по магистрала „Тракия“ към Бургас. Те са натоварени на 7 тира с чешки номера и се движат в колона в участъка между Карнобат и Айтос.

Според запознати преди дни са били водени разговори за бъдещето на бившото военно поделение край айтоското село Карагеоргиево за превръщането му в база на НАТО. Това даде основание да се смята, че машините пътуват именно за там.

Пак се навеждаме на USA


Правителството е внесло за ратифициране в НС споразумение между правителствата на България и САЩ за подобряване опазването на данъчното законодателство в международен аспект.

Поетият с подписаното на 5 декември м.г. споразумение ангажимент е едностранен, обясни народният представител от ПГ „БСП лява България" Румен Гечев пред журналисти в НС.

„Според споразумението САЩ ще получават информация от България за американски юридически и физически лица за инвестиции над 50 хил. долара и за участие във фирми, депозити, във фондове в България. „Само българската страна поема ангажименти да предоставя информация на САЩ, докато те няма да предоставят информация на българската страна за подобни български инвестиции от физически и юридически лица на територията на САЩ", обясни депутатът от левицата.


„Скандалното е, че в това едностранно споразумение, България е само един изпълнител. Систематизирането и предоставянето на тази информация ще струва на българските институции милиони левове", каза още той.


Румен Гечев подчерта, че от сега подписаните споразумения със страни от ЕС, сред които Германия, Дания, Великобритания, Ирландия, Италия, Испания и Франция, България е първата, с която договорът не е реципрочен. „Възниква въпросът, защо се предава българският национален интерес и по какви причини българската страна е приела тези скандални условия - България да е първата страна от ЕС, която доброволно да се откаже от основния при такива споразумения принцип на реципрочност", попита Гечев.


Той изтъкна друга скандална част от това споразумение - България е заплашена, че ако не се съгласи на този договор, ще бъдат налагани санкции в размер на 30% от транзакциите от САЩ към България. Гечев заяви, че ПГ „БСП лява България" категорично не приема България да поема само разходите по осигуряването на информация.

„Това споразумение показва, че принизяването на националния суверенитет е трайна тенденция в политиката на това правителство", заяви народният представител от „БСП лява България" Чавдар Георгиев.


Доказателство за това са договорите за заема от 16 млрд. лв., които също са съдържат клаузи, които водят до отказ от суверенитет. България се е задължила на предварително принудително изпълнение, в което изрично се казва, че се отказва от правата си на суверен и цялото имущество на държавата, с изключение на дипломатическото и военното, във връзка със заемите от въпросните четири банки, посочи той.


„Превръщаме се в държава, която не защитава собствените си интереси. Това е недопустимо и несъвместимо със задачите, които нашата държава има да изпълнява и да се опитва да подобри икономическото си положение", категоричен е Георгиев.




Борисов: Изчаквах да видя дали Писанчев и Лазаров са виновни! Китов няма да го пипам, студент ми е

"Бях казал ясно, исках да преминат проверките. От вчера има комисия за КТБ в парламента.
Исках да видя действително тези хора имат ли вина, нямат ли вина. Пред мен ги представят в различна светлина, когато съм ги викал по различни теми в своите действия в парламента", това каза пред журналисти Бойко Борисов в отговор на въпрос кое от случилото се през последните дни го е накарало да промени мнението си за оставката на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. "Цветан Китов няма да си дава оставката, защото не му я искам. Той ми е бил студент 4 години, прекрасно го познавам и знам какви качества има, така че въобще за Китов не бих водил диалог с никой!", заяви той.
Шефът на ДАТО Цветан Китов, чиято оставка се искаше заради "Червей", е инженер от Висшия институт на МВР, както и инженер по електроника от Техническия университет в София.
В началото на кариерата си е работил в Столичната дирекция "Пожарна охрана", в дирекцията "Оперативно-техническа информация". През 2008 г. постъпва в ДАНС, където до юни 2013 г. е директор на специализираната дирекция "Оперативни технически операции".
„Надявам се до другата седмица да сме готови със Закона за съдебната власт, няма къде да се бавим. Законодателството, свързано с тероризма, трябва да се подготви бързо и да се вкара в парламента. Има много работа да се върши”, подчерта каза още премиерът.
Във връзка с добавките за пенсионери той поясни: „Те ще бъдат за най-нуждаещите се, както миналия път. Те са към близо 1 милион и 300 хиляди. По 40 лв. някъде се пада на човек”.

Лазаров е подал оставка, след минути и Писанчев!

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е подал оставка, твърдят запознати.
Премиерът Бойко Борисов я е приел.

Бойко Борисов потвърди, че главният секретар на МВР е подал оставка и тя е била приета. Премиерът обаче ще я разпише  утре, тъй като Лазаров го е помолил да довърши разследването на убийството на Вероника от Велико Търново.


В единайсет без петнайсет чакам и Писанчев, каза Борисов.
В момента премиерът се среща с шефа на ДАНС Владимир Писанчев в Министерския съвет, съобщи пак той. Борисов съобщи, че Писанчев казал, че е офицер с чест и няма да прави никакви проблеми.

И Писанчев подаде оставка!

Току що и председателят на ДАНС Владимир Писанчев подаде оставка. Той се е срещнал в  Министерския съвет с Борисов, дал е оставката си и премиерът я е приел.

Обновена!

Мощи на четирима светци открити в секретен фонд на Историческия музей

Останки на четирима светци са открити при реставрация на мощехранителница от секретен фонд на Националния исторически музей. Костите са слепени и са били поставени в правоъгълна ниша под изображение на Богородица, съобщават от ведомството на Божидар Димитров. Реликвата е част от военните трофеи, прибрани от екип на Богдан Филов в края на Първата световна война.
Надпис на гръцки език върху мощехранителница твърди, че мощите са на Свети Дионисий, Свети Панталеймон, Света Параскева и Свети Харалампий. Принадлежали са на манастир Косиница. Кутията, съхранявала костите, е  изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонах Серафим на 25 март 1821 г., както личи от отлично съхранения надпис на гръцки език.
Манастирът „Света Богородица Косиница“ се намира край град Драма в Гърция. Основан е през Средновековието сред българска етническа общност и затова носи българско име. Гърците са го прекръстили на Икосифиница“ (двадесетте палми) и настояват, че винаги се е казвал така. Според Божидар Димитров, както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница.

През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Находките са засекретени в специален фонд у нас, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Гърция. Разсекретяването им се извършва едва през 1992 г. от Божидар Димитров, съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато предметите, прибрани от Филов, стават наша законна собственост.

Мощите ще бъдат експонирани скоро за поклонение в централната зала на Историческия музей.

На тази дата: 6.3.1938 г. За пръв път жените в България гласуват на избори

На днешната дата през 1938 година, посредством въвеждането на нов Закон за избори за Народното събрание, за пръв път в българската история се дава право на жените да гласуват.
Текстът на наредбата-закон гласи, че избиратели са "всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени. 

Последните - ако са омъжени, разведени или вдовици".
Победата за слабия пол обаче не е пълна, тъй като извън този критерий остава голяма част от българките - неомъжените. 

Ограничението пада едва през 1947 година, когато е приета нова Конституция, влязла в историята като „Димитровска", по името на тогавашния министър-председател на България Георги Димитров. Тя гласи, че „избиратели и избираеми са всички граждани на Народната Република, навършили осемнадесетгодишна възраст, без разлика на пол, народност, раса, вероизповедание, образование, занятие, обществено положение и имотно състояние, с изключение на поставените под запрещение и лишените с присъда от граждански и политически права".

Вицове, март 2015 г.

Петък на купон...

СмЕх

Засрами се бе, мойто момче, на седем си и още не можеш да четеш! На твоите години децата в Китай телефони произвеждат!

***

В Москва се провели краш-тестове на руски автомобили. Най-опасен бил Лада Калина. Докато поставяли манекена в колата, той счупил и двата си крака.

***

Перничанин отишъл на врачка. Тя го погледнала, погалила го по корема и му казала:
- Ще проходиш!
- Бе, да те ева и у врачката, па я си одим!
Изнервил се станал и си тръгнал. Излязъл навън и що да види - голфа му го няма.

***

Блондинка отива в болницата за годишен преглед. Сестрата я посреща и пита:
- Колко тежите?
- 45кг. - Сестрата я качва на кантара, той показва 58кг и сестрата го записва.
- А колко сте висока?
- 165см. - Сестрата я измерва и височината ? се оказва 155см, пак записва и започва да й мери кръвното.
- Кръвното Ви се е качило доста.
- Е, как няма да ми се качи…влязох тук висока и стройна… а сега съм ниска и дебела…

***

Двама равини се срещат пред синагогата в събота.
– Да знаеш, какво чудо ми се случи днес! Вървя си аз по пътя за синагогата и заваля дъжд. Но как да си разтворя чадъра – нали е събота? Боже, помогни ми, казвам! И става чудо: отляво дъжд, отдясно дъжд, а по средата слънчева пътека.
– Това е нищо – казал другия. – Вървя аз насам и гледам кюлче злато на земята. Но как да го вдигна – нали е събота? И стана чудо: отляво събота, отдясно събота, а по средата – петък!

четвъртък, 5 март 2015 г.

Нов панаир в парламента сделан от "Атака"! Видео

Ново меле между представителите на Патриотичния фронт и Атака взриви атмосферата в Народното събрание и заседанието бе прекратено. Причина за това стана скупчването на депутати от двете парламентарни групи около трибуната, което едва се размина с физически сблъсък.
Всичко започна от изказване, свързано с базата на НАТО във Варна. След като Волен Сидеров коментира темата, на трибуната излезе Димитър Байрактаров от ПФ. Той отвори през таблета си статия на Сидеров отпреди повече от 20 години във в. "Демокрация", озаглавена "Да свалим Альоша от наряд" (публикувана в "Таралеж" преди 2 седмици ТУК)

Това взриви групата на "Атака" и Калина Балабанова, Десислав Чуколов и останалите се втурнаха да търсят сметка от Байрактаров. Благодарение на бързата намеса на квестори и колеги, до грозен бой не се стигна, а заседанието бе прекратено моментално.

ВИДЕО

Вучков няма да се върне в парламента

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който подаде оставка в сряда, няма да се върне като депутат в Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Според конституцията, след като народен представител бъде избран за министър, мястото му в парламента се пази и може да се върне там, ако бъде освободен като министър.

Цветанов коментира, че е решение на Вучков дали да остане депутат. Във вчерашните разговори каза, че ще напусне и парламента, посочи шефът на групата на ГЕРБ.

Филм за ежедневните жестоки изнасилвания, които Индия отрича!

Властите в Индия възнамеряват да попречат на разпространението на документален филм за брутално изнасилване в Делхи. След като заглавието бе забранено на територията на страната, официални източници съобщиха, че се търсят и начини за ограничение в чужбина. Режисьорът на филма отправи послание към министър-председателя.

Заглавието на лентата е „Дъщерята на Индия“, в нея британската режисьорка Лезли Удуин разказва история от декември 2012 г., която потресе целия свят. Тогава банда мъже изнасили жестоко 23-годишна студентка, която по-късно почина от раните си. Във филма е включено и интервю с един от подсъдимите по делото – в момента той се намира в затвора в Делхи и очаква Върховният съд да потвърди присъдата на по-долните инстанции. Смърт.

Изнасилвачът заявява директно пред камерата, че момичето е нямало да намери смъртта си, ако не се бе съпротивлявало срещу нападателите си. Обвинява жертвата си, че не е била „момиче с чест“.

Международната премиера на филма е в неделя (8 март), но властите в Индия в последния момент забраниха излъчването му в страната.

„Можем да забраним филма в Индия, но това е международен заговор срещу реномето на държавата ни. Търсим начини да спрем излъчването и в чужбина“, заяви министърът по парламентарните въпроси Венкаях Найду.

Часове по-късно режисьорът на „Дъщерята на Индия“ отправи апел към министър-председателя Нарендра Моди да спре цензурата.

„Индия би трябвало да посрещне филма с отворени обятия, а не панически да го забранява преди дори да го е видяла. Това беше възможност страната да покаже пред света колко се е променила след инцидента… За съжаление, забраната ще изолира Индия от света. Който и да стои зад решението, умолявам го – първо вижте филма и тогава вземете решението си“, призова Удуин.

ВВС първа потвърди намеренията си, че ще излъчи филма в британския ефир. Прожекции вече са планирани и в Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия и Канада. С премиерата „Дъщерята на Индия“ започва и мащабна кампания срещу сексуалното насилие и половото неравенство в Западна Европа.

Жестокото изнасилване бе на 16 декември 2012 г. в квартал в южната част на Делхи. Студентката Джиоти Сингх пътувала със свой приятел в автобус на градския транспорт. Освен тях в превозното средство е имало шестима души, включително шофьорът. Всички те групове се нахвърлили на двамата, пребили младежа и изнасилили момичето. То почина 13 дни по-късно в болница в Сингапур.

Престъплението предизвика огромен обществен отзвук и протести не само в Индия, но и по света. Извършителите на изнасилването бяха задържани и обвинени за изнасилване и убийство. Един от тях умря в ареста през март 2013 г. – според полицейския доклад той се е обесил, но защитниците му настояват, че е бил убит.

Срещу останалите петима започна дело по бързата процедура – единият, който е непълнолетен, получи максималната присъда от 3 години в изправително заведение. На 13 март другите четири получиха смъртни присъди от съда в Делхи.

ВИДЕО

Бойко Борисов в парламента: Бъчварова ще е вътрешен министър

Премиерът Бойко Борисов пристигна извънредно в Народното събрание днес. Секунди след влизането си в залата той зае позиция на парламентарната трибуна и започна да обяснява мотивите си да приеме оставката на Веселин Вучков, без да се налага да мисли кой знае колко дълго.

Оставката на Веселин Вучков е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

„За мен беше крайно изненадващо във време по покана на ДАНС е дошъл директора на ФБР, преди обяда, да се иска неговата оставка. Винаги пред своите колеги и от ГЕРБ, и Реформаторския блок, съм казвал, че премиерът, министрите, носят отговорност за службите и какво правят те. Има прокуратура, която разследва ако някой нарушава закона”, подчерта премиера.
Борисов заяви, че вицепремиера Бъчварова ще стане вътрешен министър.
„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака” да ме разберат правилно”, добави той.

Бойко Борисов обяви, че ще поиска оставките на Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров при гласуването на оставката на вътрешния министър Веселин Вучков в петък.

Обновена!

Вучков си отива, Писанчев и Лазаров също

Оставката на вътрешният министър Веселин Вучков е необратим акт. Шефът на ДАНС
Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче също ще бъдат сменени.

Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че снощи е провел дълъг разговор с премиера по тази тема.

Проведох снощи много дълъг, много сериозен разговор с премиера. Това, което мога да кажа е, че очевидно ще има нов министър на вътрешните работи. Оставката на г-н Вучков няма да бъде оттеглена. Решението е безвъввратно и от двете страни.

Ще има обща позиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, надявам се и на другите политически сили, които подкрепят правителството, обща подкрепа за нов министър на вътрешните работи. Но и получих безусловния ангажимент на премиера за продължаване на реформите и като посока, и като персонални решения.

Дълго време прявявах разбиране към желанието на премиера да отложи тези смени (на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар Свелтозар Лазаров) в името на стабилността. Но всички видяхме, че фактът, че тези хора не бяха сменени се превърна във фактор на нестабилност само по себе си. Той предизвика оставката на министър, и то на министър от ГЕРБ. От тук нататък стабилността изисква те да бъдат сменени и премиерът го разбира, каза Кънев

"Аз имам моята увереност и доверие към него, че ще ги има тези персонални смени, които ние сме обявили, че искаме", добави лидерът на ДСБ.

Двамата са обсъдили и имена за нов министър, но Кънев отказа да ги назове, Само уточни, че той ще е от квотата на ГЕРБ.

Една седмица е предостатъчно време да се консолидра позиция на мнозинството и премиера да прецени с кого да замени хората, които трябва да си отидат и вътрешния министър.Е дното е акт на МС, който се предлага на президента, а другото е решение на парламента. На мен ми звучи много добре идеята тези актове да стана заедно, защоо това ще покаже волята на премиера и правителството да продължи реформата.

Както г-н Борисов каза, че има добри отношения и доверие с мен преди седмица аз мога да кажа, че в тази ситуация му имам доверие. Това в голяма степен крепи правителството в този кризисен момент, каза още Кънев

Виена отново е най-добър град за живеене

Виена отново е определена за град, предлагащ най-високо качество на живот, а Багдад е класиран като най-лошия град за живеене, информира Ройтерс.

Според проучване на консултантската компания Мърсър (Mercer) германските и швейцарските градове също са се представили добре в годишната й класация. Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт остават в челната десетка. Проучването на Мърсър помага на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина.
Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт. Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.
В първата десетка влизат седем европейски града тази година. Нова Зеландия, Австралия и Канада имат по един град в първата десетка. Иракската столица Багдад отново е на дъното на класацията.

Ето и пълния списък:
1 Виена, Австрия
2 Цюрих, Швейцария
3 Окланд, Нова Зеландия
4 Мюнхен, Германия
5 Ванкувър, Канада
6 Дюселдорф, Германия
7 Франкфурт, Германия
8 Женева, Швейцария
9 Копенхаген, Дания
10 Сидни, Австралия

Румяна Бъчварова: Вучков е използван!

Вучков е използван от хора, които искат неговия пост и искат да притиснат премиера, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред Нова тв.

Спекулативно твърдение е, че Бойко Борисов е избрал Писанчев и Лазаров пред Вучков , защото последователността е различна. Не ставаше въпрос за избор между Вучков и други кадри, посочи Бъчварова и заяви, че всички са били изненади от оставката.  Аз уважавам Вучков, ценя неговите качества и почтеност, но информацията и впечатленията, които имам, не показват, че е имало ситуация на избор, коментира Бъчварова.

Това беше едно ритуално подаване на оставка, да го направи по този начин, в края на заседанието на Министерси съвет и да влезе в стенограмата не бе почтено -  почтеността е да отиде лично при премиера. Борисов не знаеше за тази оставка, контрира твърдението Бъчварова, че премиерът не е бил изненадан от случилото се вчера. 

 Оставката бе изненада за всички, защото бе политически наситен ден. Подадена бе по такъв начин, по който не може да не бъде приета, защото тя бе натиск, сподели Бъчварова.

Според нея премиерът никога не е казал, че няма да освободи Писанчев и Лазаров. Може да стане тази смяна, но не сега. Борисов каза, че ще ги смени, но в най-подходящо време, коментира вицепремиерът.

Нарязаха с бръснач US посланика в Южна Корея

Посланикът на САЩ в Южна Корея Марк Липерт бе нарязан с бръснач при нападение в Сеул.


55-годишен мъж със скрит в дясната ръка бръснач атакува дипломата на официално събитие. Нападателят, който бил незабавно задържан, скандирал лозунги срещу войната и замахнал срещу посланика. Той викал: "Северна и Южна Корея трябва да се обединят". Липерт веднага е откаран в болница, където му е оказана помощ. 42-годишният посланик има рани по лицето и едната ръка. Животът му е извън опасност.
„Остро осъждаме този акт на насилие“, каза говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

„Президентът Барак Обама се обади на американския посланик в Сеул Марк Липерт и му каза, че мисли и се моли за него и неговата съпруга Робин, и му пожела бързо възстановяване“, заяви говорителка на Белия дом.

Президентката на Южна Корея Пак Кън Хе осъди нападението срещу посланик Марк Липерт. По думите й, това е опит за удар по военния алианс между Сеул и Вашингтон.

„Инцидентът е неприемлив, защото той е не само физическо нападение над посланик Липерт , но и срещу алианса Южна Корея- САЩ“, коментира тя.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 6 (Част 5ТУК)




Специалните части на САЩ извозват опасни терористи. Военноморската база на Съединените американски щати Гуантанамо.












Ден на отворените врати. Най-
голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици -„Европейската организация за ядрени изследвания“ (CERN). Женева, Швейцария.





 




Имение с площ 18 акра в Ийст Хемптън, на Лонг Айлънд, на около 150 километра от центъра
на Манхатън.  Щата Ню Йорк, САЩ.











Религиозни места привличат богомолци от целия свят. Църква в Момбаса, Кения.

















На автосалона в Женева дебютираха и много автомобили, за които мечтаят мнозина, но могат
да ги притежават малцина.








На тази дата: 5.3.1558 г. Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене.

1558 г. испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене.


Родина на тютюна е Американският континент, където от незапомнени времена бил използван от индианците за лечебни и религиозни цели. Европейците, които за първи път стъпили на Южноамериканския бряг, се учудили много като забелязали индианците да изпускат дим от завит на тръбичка лист, който държали в устата си. Както се оказало по-късно това били листа на тютюн. Освен за пушене, идианците използвали листата на необичайното растение за лекуване на рани, както и за дъвчене, което помагало при зъбобол.

Първите европейци, познали този навик, били моряците на Христофор Колумб, които участвали в знаменитата експедиция през Атлантическия океан в 1492 . Чрез експедицията на великия мореплавател тютюневото растение попаднало в Европа, където за кратко време добило изключителна популярност.

Пушенето в Европа се разпространило до голяма степен благодарение на Катерина Медичи. Тя започнала да използва тютюневи листа, за да намали главоболието си и скоро навикът да си вдъхва от тази билка бил възприет от целия двор.

За проникването на тютюна в Европа спомага монахът Роман Пане, който съпровожда втората експедиция на Колумб в Америка като мисионер. Той донася в Испания тютюневи семена и започва да отглежда растението като декоративно. През 1496 г. в Испания се появяват първите тютюневи насаждения, през 1559 г. те се разпространяват в Португалия и във Франция.

Френският посланик в Португалия Жан Никот сериозно се увлякъл по приписваните на тютюна лечебни свойства. През 1560 г. дори се осмелил да препоръча магическото растение и на кралица Екатерина Медичи, която често страдала от пристъпи на главоболие. Вероятно запарките от отвъдокеанското чудо помогнали и на коронованата особа, тъй като по височайше разпореждане растението започнало да се отглежда и в кралските градини.

Наред с възхвалата и еуфорията, които тютюнът предизвикал в Европа, все по-често започнали да се чуват и  противни мнения за неговите свойства. Още през 1622 г. в своя труд „Табакология” лекарят Ниандер предупреждавал за вредното влияние на тютюна върху дейността на мозъка. Любопитен факт е, че през 1624 г. Папа Урбан VІІІ анатемосал пушачите на тютюн. А руският цар Михаил Романов издал заповед пушачите да получават телесно наказание 60 тояги и ако не се поправят, да им се отреже носът.

Вицове, март 2015 г.

Уличен музикант...

СмЕх

Нова историчка влиза в клас и задава въпрос:
- Деца, кажете ми, кой е превзел Константинопол?
Абсолютна тишина.
- Тогава ще извиквам по дневника... Да каже номер 6, Петърчо.
Петърчо:
- Не съм аз, госпожице. Сигурно Гошко го е взел....
Учителката отива при заместник директора и му обяснява, че 6Б клас се подиграва с нея и не иска да отговаря, кой е превзел Константинопол..
Заместник директорът:
- Мда-ааа... 6Б, значи... Константинопол, значит... А той скъпо ли струва, тоя Константинопол?
Учителката, обляна в сълзи отива при директора.
Директорът я изслушва и казва:
- 6Б, казвате? Не, тия са такива гадове, че никога няма да го върнат.

***

,Дежурен матрос докладва на капитана на презокеански туристически кораб:
- Господин капитан, разрешете да доложа – имаме пробойна на кораба!
Капитанът:
- Как разбрахте?
Матросът:
- В плувния басеин има акула!

***

Група туристи разглежда Лувъра. След многочасова обиколка из залите на музея, екскурзоводът казва:
– Ако имате някакви въпроси, моля, аз съм на ваше разположение.
– Кажете, – обажда се една дама, – с какво търкате пода, за да блести така?

***

Блондинка фотомодел е на снимки.
Фотографът:
- А сега, миличка, направи замислена физиономия! Ок, ок ще ти помогна: колко е седем по девет?

***

Скучаещ пасажер пита стюардесата
- Мила, какво означава ТУ-154-4-2П ?
- Ами , Ту - от Туполев, 150 - местата в салона, 4 - броя на екипажа
- А 2 П?
- Ааа... това сме ние, двете с колежката.


сряда, 4 март 2015 г.

Борисов II да назначи Пеевски за министър, няма да сгреши(много)

"Държат ме ... за шлифера" - така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса дали
причината за отказа да смени шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главния секретар на МВР не е в това, че го "държат" с компромати.

Стана ясно, че Пеевски държи Бойко за шлифера.

Как иначе да си обясним, че жертва министър от собствената си партия с добро реноме и отзиви за работата му заради хора, към чиято работа има силни критики и които са назначени от предишните управляващи със силната протекция на ДПС? Много по-дребни фигури се разделиха с постовете си просто защото бяха назначени от кабинета "Орешарски"? А ключовите играчи в любимия на Борисов сектор "Сигурност" се оказват недосегаеми.

Така че както би казал Борисов. В името на „държавността“ и „националната сигурност“ да назначи за нов вътрешен министър направо лицето Делян Пеевски. Няма смисъл от други шлифери...


Протест КОЙ организират утре

"Протестна мрежа" разпространи позиция и организира протест по повод оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Организацията призовава хората да се събират в 18 часа в четвъртък пред сградата на Министерския съвет. Събитието вече има страница във фейсбук.

"Днес един министър подаде оставка заради възпрепятстваната смяна на компрометирани личности в сектора за сигурност", се казва в текста.

Веселин Вучков подаде оставка след като не бе подкрепен в плановете си за смяна на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, които бяха назначени от управлението на БСП и ДПС, което избра и Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Позицията на "Протестна мрежа" е озаглавена "КОЙ всъщност управлява България" без въпросителен знак накрая. По време на продължилите 404 дни протести срещу правителството на Пламен Орешарски, изразът #Кой се превърна в синоним на политико-икономическия кръг около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Бойко Борисов за оставката на Вучков: Дребни ченгеджийски номера

"Дребни ченгеджийски номера" нарече премиерът Бойко Борисов оставката на вътрешния си министър Веселин Вучков, която бе подадена изненадващо днес на правителственото заседание.
"Днес тук е стратегическа делегация, директорът на ФБР Джеймс Коми е дошъл в България, защото има ново правителство, а те ме занимават с дребни ченгеджийски номера", бе коментарът на Борисов на пресконференция след среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

"Занимават ме с дребни номера, докато аз се опитвам да възстановя държавата, и ми сервират това в стратегически ден. Политически правилно ли е това? Подкрепящо правителството ли е, изнудване ли е" запита Борисов, след като министърът на вътрешните работи хвърли днес оставка по време на правителственото заседание.

"Нима в парламента има някой по-разбирач от службите и какво да се направи в МВР, и какво и колко струва там? Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тия номерца. С цялото ми уважение към тях, правителство нямаше да има поне четири пъти досега. Вместо да се стегнат да работят, те ми задават гатанки", коментира Борисов.


Сайтът на Министерския съвет публикува стенограмата от заседанието:

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Господин премиер, може ли да повдигна една тема?

БОЙКО БОРИСОВ: Кажи, Вучков.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Предвид някои актуални промени в законодателството, имам предвид Закона за МВР, който влезе в сила преди 8 дни – миналия вторник на 24 януари тази година, има един юридически казус, който със сигурност според мен трябва да бъде обсъден.

Тези промени дълго бяха коментирани в публичното пространство, бяха дебатирани надълго и нашироко в парламента и, общо взето, получиха парламентарна подкрепа, включително по някои от точките и от опозицията. Но най-важното, което бих искал да обсъдя тук с вас, е въпросът за това, че промененият Закон за МВР, чрез който се променят и други закони, предвижда изцяло нова процедура за избиране и назначаване на някои важни държавни длъжности.

Това, което е в моя ресор, е главният секретар на вътрешното министерство. Аз съзнавам, че правната уредба не е съвършена, защото присъствах на дебатите в пленарна зала, където многобройни промени се правеха между първо и второ четене, и в самата пленарна зала. По един начин изглеждаше законопроектът, когато беше внесен, по съвсем друг начин – когато беше гласуван в пленарна зала на второ четене. Но аз имам становище, което е споделено с много юристи, че променената правна рамка изисква стартиране на процедура за назначаване на главния секретар на вътрешното министерство в новите процедурни нормативни условия.

По тази причина в петък изпратих писмо, в което поисках стартиране на такава процедура, а тъй като чрез този закон се променят и други закони – Законът за СРС и председателя на ДАНС, предложих стартиране на такава процедура по отношение на техните ръководители – на Държавна агенция „Технически операции“ и на председателя на ДАНС, без да посочвам, разбира се имена, защото все пак смятам, че тази нова процедура трябва да бъде приложена и съответно да се обсъди какви да бъдат предложенията, защото процедурата включва предложения на Министерския съвет и указ на държавния глава.

В петък вечерта по куриер (това е последният работен ден преди 4-дневната почивка) получих становище, подписано от госпожа Галина Маринска – директор на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет, по повод на моето писмо от петък. Становището гласи, че този ЗИД на Закона за МВР, който влезе в сила преди 8 дни, не съдържа преходна разпоредба, която да се отнася до заварените на посочените длъжности лица и предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание, според нея, за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции“.

Искам да изразя своето дълбоко несъгласие с това становище по ред причини, но най-важният юридически аргумент, който бих искал да изтъкна пред вас – пред целия Министерски съвет и пред Вас лично, е, че на 3 юли 2014 г., когато влезе в сила нов Закон за МВР предишното правителство е било изправено пред абсолютно същата ситуация, а именно – влиза в сила нов Закон за МВР, който предвижда нов механизъм за назначаване на главния секретар на МВР. До 1 юли миналата година главният секретар на МВР се назначаваше с указ на Президента. Новият закон, прието предложение на предишния министър Йовчев, изискваше главният секретар да се назначи с решение на Министерския съвет без да се казва какво става с фигурите, които към този момент заемат тези постове. Тоест, и миналата година сме имали нов закон, предвиждащ нов процедурен механизъм без да урежда с преходна разпоредба статута на действащия главен секретар. Въпреки това – ето, пред мен е решението на Министерския съвет от 3 юли 2014 година, въпреки че липсва такава преходна разпоредба, както и в момента, приложена е новата процедура без изрично да бъде освобождаван от поста тогавашният главен секретар на вътрешното министерство. Решението от 3 юли 2014 година директно се позовава на новия текст на новия Закон за МВР и гласи единствено: „Назначава Светлозар Стоянов Лазаров на длъжността „Главен секретар на МВР“ за срок от 5 години“.

Ако приемем, че стартирането на новата процедура би било порочно, както е становището на Дирекция „Правна“ на Министерския съвет от петък, то в същата степен и процедурата от 3 юли 2014 година е порочна. Но няма как и двете твърдения да са верни – това е дълбокото ми убеждение.

По тази причина, както неведнъж съм го споделял и в парламента и в медиите, аз съм категоричен, че въпреки несъвършената правна рамка, казвам – наистина правната рамка не е съвършена, защото този механизъм беше по един начин формулиран, когато законопроектът беше качен на сайта на Народното събрание, по съвсем друг начин е в „Държавен вестник“, въпреки всичко смятам, че трябва да стартира процедура за определяне на тези три важни държавни фигури, които изредих преди малко. В противен случай можем да окажем в някакъв порочен юридически кръг, от който трудно може да има излизане.

В заключение, господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи – пост, на който бях избран с Ваше предложение на 7 ноември миналата година, преди 4 месеца. Решението ми е категорично и наистина призовавам да се придвижи съответната процедура към Народното събрание, която предвижда съобразно Конституцията промяна на персоналния състав на Министерския съвет.

Благодаря за вниманието.

БОЙКО БОРИСОВ: И аз благодаря.

Министерският съвет има дирекция, която ме консултира. Ето становището й по писмото на министъра на вътрешните работи:

„В писмото на министъра на вътрешните работи до Министерския съвет се обосновава необходимостта от започване на процедури, произтичащи от промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” и в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗИДЗМВР, обн., ДВ, бр. 14 от 2015 г.).

Част от промените в трите закона се отнасят до главния секретар на МВР, председателя на ДАНС и председателя на Държавна агенция „Технически операции”. Тяхното назначаване и освобождаване вече се извършва по предложение на Министерския съвет с указ на Президента на Република България; Предвидени са завишени изисквания за заемането на тези длъжности, свързани с минималния брой години професионален стаж; Въведено е и ново основание за прекратяване на техните правомощия, а именно „при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа” на министерството/агенцията; За главния секретар на МВР и председателя на Държавна агенция „Технически операции” отпада мандатността при заемането на тези длъжности.

Законът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи не съдържа преходна разпоредба, отнасяща се до заварените на посочените длъжности лица, заемането им при условията на новия закон, включително не е възложено задължение на Министерския съвет да стартира пред Президента на Република България процедура по тяхното назначаване.

По наше мнение считаме, че предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции”. В допълнение следва да бъде посочено, че правоотношенията със заварените на трите длъжности лица са възникнали въз основа на индивидуален акт (решения на Министерския съвет, респ. на Народното събрание), издаден при спазване на процедурата от компетентния съгласно действащия към момента на тяхното назначаване орган. Предвид това прекратяването на тези правоотношения с указ на Президента на Република България може да стане само на изрично предвидените в закона основания, едно от които е при несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността, променени с новия закон”.

Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента!

Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не.

Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там – това би ме притеснило повече и ме притеснява.

Така че, оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е.

Благодаря за юридическата консултация.

С това по тази тема приключваме.

Криза! Вътрешният министър подаде оставка, Бойко я прие! Обновена

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка по времe на днешното заседание на Министерския съвет.

Премиерът е приел оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Това е станало на Министерския съвет. Вучков е обявил театрално, че напуска по време на правителственото заседание, а Бойко Борисов е приел.

Премиерът Борисов е разговарял с Вучков като е изтъкнал становището и е подчертал за смяната на шефа на ДАНС и главния секретар, че не е уместно да се сменят хора на ключови постове точно в момент, когато в България идва на посещение шефът на ФБР.

Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова събира на спешна среща председателите на парламентарните групи на четирите партии, които участват в правителството. Причина за заседанието е подадената пред Министерския съвет и приета от премиера Бойко Борисов оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.

Очаква се обсъждането на въпрос да стане около 12 часа днес.

Цветан Цветанов: Изненадан съм от оставката на Вучков


Силно казано е шокиран, но съм изненадан, така шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира оставката на Веселин Вучков. Той отказа по-подробен коментар с обяснението, че не е запознат с мотивите на Вучков.

Не съм говорил нито с премиера, нито с Вучков. Емоционално и прибързано ще е в момента да коментираме, каза Цветанов.

Запитан дали има нещо знаково в това, че Вучков хвърля оставка в деня, в който в София е шефът на ФБР, Цветанов обясни, че отдава това повече на съвпадение, тъй като днес е и заседанието на Министерски съвет.


На въпрос дали Вучков се е оплаквал пред групата на ГЕРБ за разминаване в позициите и невъзможност за съвместна работа на политическото и професионалното ръководство на МВР, Цветанов отговори, че не е имало детайли, които да сочат в тази посока.

Румяна Бъчварова потвърди:  Оставката е заради главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.


Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, която той е връчил на заседанието на Министерски съвет днес. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова пред журналисти в Министерски съвет. Тя потвърди информацията, че причината за оставката на Вучков е несъгласието му със становище на правната дирекция към МС относно главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.


На въпрос от коя квота е новият вътрешен министър Бъчварова заяви, че разпределението на министрите в кабинета ще се запази. Тоест, бъдещият вътрешен министър отново ще бъде от квотата на ГЕРБ. Бъчварова отказа коментар на въпроса дали вече обсъждат имена за нов вътршен министър.


Радан Кънев: Не е възможно главен секретар да е по-ценен от вътрешен министър!



Неформалният лидер на Реформаторския блок Радан Кънев даде сигнал, че ще направи всичко възможно, за да предотврати раздялата на правителството с подалия оставка вътрешен министър Веселин Вучков.

"Надяваме се, че решението на Вучков не е окончателно. Ще проведем разговори с него и ще чуем мотивите му", заяви Кънев в кулоарите на парламента. Той не допуска да има някакви мотиви извън отказа, който Вучков получи на желанието си за смяна на главния секретар на МВР. Според Радан Кънев не е възможно един главен секретар да е по-ценен от вътрешния министър, тъй като това е силово ведомство и неговият началник означава много за стабилността на кабинета.
Обновена!