събота, 23 май 2015 г.

Just Кавали

В интернет се появи изключително откровени папарашки снимки на Роберто Кавали и младото му гадже. 

Двамата отдъхват на яхта, а 75-годишният моделиер демонстрира пълна липса на комплекси. 

Той спокойно позира пред папараците по гол задник. Красивата му приятелка обаче далеч не изглежда възхитена от заниманието си.

Гейовете спечелиха!

Ирландия ще узакони хомосексуалните бракове след първия референдум в света по този въпрос, съобщи парижкият в. „Фигаро“. Още преди изпразването на всички урни и двата лагера признаха победата на отговора „Да“.

„Това е наистина историческо събитие. Ние сме първата страна в света, гласувала на референдум за равенство в правото на брак“, каза министърът на здравеопазването Лео Варадкар.“ Това е чиста победа на лагера на „Да“, каза директорът на института Йона Дейвид Куин, водач на противниците на хомосексуалните бракове, който представлява интересите на католическата общност. Според него съперниците му са спечелили с две от всеки три бюлетини.

Ирландците бяха призовани вчера да отговорят на въпроса: „Може ли да се сключва законен брак от две лица независимо от техния пол?“ Заедно с това им бе поставен друг въпрос – дали минималната възраст за заемане на президентския пост да бъде намалена от 35 на 21 години.
Противниците на хомосексуалните бракове гласуваха под лозунга „Децата имат право на майка и баща“. Католическата църква призова народа да гласува с „Не“, но той не я послуша, въпреки че 85-90% от населението е католическо.

В същото време във Ватикана: Бойко при Папата

Папа Франциск прие във Ватикана българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Срещата е традиционна и е по случай тържествата за 24 май.

По традиция българите в Италия почитат празника и посещават местата в Рим, свързани с България и Св. Кирил Философ. Началото е поставено от българи от диспората, а традицията с времето стана и държавна. Тази година по случай тържествата във Вечния град премиерът води делегация, включваща представители на различните политически сили в парламента и министрите на културата и отбраната.

Това е първата среща на Папа Франциск с премиера Борисов, който преди това бе приеман от Бенедикт XVI.

Българският премиер разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец "Библиотечна зала“ във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия,  винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

След срещата на Бойко Борисов с папата, той бе приет от държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролни. На тази среща Борисов е помолил да разгледа Асеманиевото евангелие. "Искаме от Ватикана да разреши да участваме догодина в ЮНЕСКО с евангелието", каза Борисов. България е кандидатствала евангелието да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, но сме закъснели. Затова сега искаме помощ от Ватикана.

Срещата на Борисов с Пиетро Паролин продължи повече от предвиденото. "Това малко изнерви македонската делегация", обясни Бойко Борисов. Македонската делегация бе приета във Ватикана след нашата.

Оградата с Турция пада!

Оградата по границата с Турция, която правителството на Пламен Орешарски  построи, за да спира нелегални бежанци, е на път да рухне заради бързото и не особено сполучливо монтиране на носещите стоманени колове.

В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно. Оказва се, че оградата може да бъде преодоляна само за минути. Незаконно преминаващите границата хора са я покривали с килимчета, за да прескачат бодливата тел. Други са я режели с ножици, а трети са прокопавали дупка под оградата, тъй като тя не е вкопана.
Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е четири пъти по-скъпа спрямо досега изградената. Тя обаче по нищо няма да прилича на временно съоръжение и няма да може да се преодолява толкова лесно, колкото сегашната ограда, която вече се руши. Валът ще е по-висок, по-широк и по-добре вкопан в земята. Цената ще е около 90 млн. лв., като ще се строи без търг. Съоръжението ще се опита да коригира установените пропуски и слабости на сегашната ограда.
Успоредно на нея ще бъде построена и полоса, която да улесни бързото придвижване на патрулите в случай на необходимост. В сумата е включена и охраната по време на строежа.

Местните избори на 25 октомври

Парламентарно представените партии определиха за "най-приемлива дата" за местните избори 25 октомври.

Това стана по време на извънреден председателски съвет в Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева е поканила лидерите и шефовете на парламентарните партии, за да уточнят въпроси, касаещи предстоящия вот. В хода на разговорите бе получен широк консенсус около тази дата, тъй като е най-близка до тази от местните избори през 2011-а, коментираха след срещата участвали. Единственото неудобство е, че евентуалните балотажи за кметове ще се състоят точно в Деня на будителите - 1 ноември, който тази година се пада в неделя.

По правило вторият тур се провежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур, в един неработен ден за цялата страна. Парламентарните партии са коментирали още и процедурите около съставите на общинските избирателни комисии.

Очаква се датата 25 октомври да бъде предложена на президента Росен Плевнелиев.
Според действащия Изборен кодекс изборите за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Най-вероятно държавният глава няма да чака крайния срок и ще обяви датата за местния вот по-рано.

НАТО ни е струвало 600 милиона!

593 445 943 лева. Точно толкова ни е струвал ангажиментът ни към НАТО по мисиите му в чужбина.

Това става ясно от справка на военния министър Николай Ненчев в писмен отговор на депутатско питане.

Сумата е за периода 2004-2014 година. В този период България е участвала в следните операции: KFOR в Косово, ISAF в Афганистан, Active Endevour, участие в Силите за отговор на НАТО, в операция "Океански щит", в "Обединен защитник" (в която участва фрегатата "Дръзки"), в постоянните военноморски групи и в Active Fence (Мобилен комуникационен модул).

За персонал са отишли общо 142,6 млн. лв., за издръжка - 298,5 млн. лв., а за капиталови разходи - 152,3 млн. лв.

Най-скъпата ни мисия е тази в Афганистан - 431,3 млн. лв.

С приемането от служебното правителство на "Визия България в НАТО и в Европейската отбрана 2020", представена и пред алианса, България пое ангажимент към 2020 г. да отделя 2% от БВП за отбрана, или около 2 млрд. лв. Бе записано, че още през 2015 г. разходите за сектора трябва да достигнат 1,5% от БВП, като след това се увеличават всяка година с 0,1% от БВП до поетия ангажимент от 2 на сто. Планът бе през 2015 г. за отбрана да се отделят 1,229 млрд. лв., за 2016-а - 1,364 млрд. лв., 1,507 млрд. лв. (2017 г.), 1,660 млрд. лв. (2018 г.), 1,823 млрд. лв. (2019 г.) и 1,996 млрд. лв. (202

Тази година обаче бюджетът на МО не само не беше увеличен, а дори бе намален. Премиерът Бойко Борисов даде заявка, че може да има увеличение, но от 2016 г.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 16 (15 ТУК)

Дунав мост 2- Началото! 


Път за слепи. Придвижването става на основата на брайловото писмо.

 Симулатор на майки за приемни семейства.


Български учени с успех в генно модифицираните храни.Исторически кадри.
Първите години в изгнание на Цар Симеон II


Русия предупреди: САЩ „ловуват“ пътуващи руснаци

Руското външно министерство е предупредило своите граждани пътуващи в чужбина, че съществува заплаха за тях от страна на американските сили за сигурност и специални служби, които, според министерството, „ловуват“ руснаци по света, предава Reuters.

В декларация, разпространена в петък, руското външно министерство обвинява Вашингтон в отвличането на руснаци и цитира случаи като този с Владимир Дринкман, който е бил екстрадиран от Холандия в САЩ по-рано тази година.

„Като вярва, че може да прави каквото си поиска, Вашингтон стига до там да отвлича наши граждани“, казва се в декларацията.

Дринкман пледира, че е невинен по обвинение, че е заговорничил с поне още четирима души да инсталира шпионски програми („sniffers”), с които да следи компютърните мрежи на финансови компании, електронни парични преводи и дейността на онлайн-търговци.

„Заплахата от задържане или арест по заповед на силите за сигурност и специалните служби на САЩ в трети страни продължава. Тя е реална“, казва се още в декларацията.

„Американските власти продължават неприемливата практика да „ловуват“ руснаци навсякъде по света, като игнорират нормите на международното право“, твърдят още от руското външно министерство.

На тази дата: 23 май 1934 г. Убити са легендарните обирджии Бони и Клайд

Имената, станали символ на "опасната" любов - Бони и Клайд, са реално съществуващи хора - Бони Паркър и Клайд Бароу, които намират смъртта си на 23 май 1934 г. на запустял път в Луизиана. Хайка от шестима полицаи, предвождани от бившия тексаски рейнджър Франк Хамър (преследва ги от февруари с.г.) им устройва засада с цел да ги залови. Хамър счита, че двамата се местят от щат в щат за да използват закона, според който полицаи от един щат не могат да гонят престъпници, излезли от границите му.

Затова и прави засада в 9 ч. сутринта на пътя, откъдето очаквал да минат, когато краденият Форд приближава и забелязва хайката, Клайд, който шофира не спира, това предизвикало полицаите да открият огън. Изстреляни са над 100 патрона.
Техните "подвизи" съвпадат с периода на Голямата депресия в САЩ, районът им на действие са централните щати, но известността им далеч го надхвърля. Деянията им приковават вниманието в т.нар. ера на обществения враг - 1931 - 1935 г., довела до формирането на ФБР. Въпреки че са известни най-вече като обирджии на банки, те всъщност са предпочитали да нападат малки магазини и бензиностанции.

Бони Паркър среща Клайд Чеснът Бароу през 1929 г. и се влюбва в него. Той вече е лежал в затвора, а през 1930 г. е арестуван отново и остава зад решетките до 1932 г. След излизането си от затвора подновява престъпната си дейност, а Бони успешно му помага. Същата и следващата година двамата неколкократно избягнат поставени им засади, като грабят магазини, убиват и безчинстват в няколко щата.

Макар и ролята на Бони в престъпленията на бандата на Клайд да е описвана като значителна, всъщност тя се ограничава предимно до логистична подкрепа. Тя дори пише, като поемата "Историята на Бони и Клайд" е забележителна лична изповед за деянията на бандитите и същевременно молба за прошка.

Незабравимите

Възкръсването на легендарната двойка в съзнанието на хората се приписва на известния филм на Артър Пен от 1967 г.. В лентата участват Уорън Бийти, Джийн Хекман и Фей Дънауей. По това време обаче саможивите гангстери са вдъхновили толкова филми, колкото да се проведе цял кино фестивал.

Първите ленти се позовават на книгата на Едуард Андерсън „Крадците изглеждат като нас" от 1937 г. Авторът е сравнен с Хемингуей и Фокнър, а творението му се определя като „един от най-великите забравени романи на 30-те години".

Критикът Лорънс Блок казва, че Андерсън прекрасно е уловил природата на престъпниците като Клайд и неговата банда - те се възприемат за мъже, чиято професия е да ограбват, защото виждат в образа на крадци всички хора от улицата - адвокати, политици, бизнесмени, капиталистите от Уолстрийт.

Книгата остава неизвестна за широката публика, въпреки че се превръща в основа за три добре приемани и популярни филма. Един от тях е „You Only Live Once" на Фриц Ланг, за който и днес е валиден етикетът „един от най-добрите филми на 30-те години". А "They Live By Night" (1949) на легендарния режисьор Никълъс Рей носи призванието да е един от най-добрите романтични филми на всички времена.

Колкото до филма на Пен - много критици не го приемат заради нихилистичния дух и сцените с насилие. Акцентът пада върху жаждата за слава на героите като основен мотиватор, а не богатството. Това явно се оказва шокиращо за част от зрителите. А Пенелопе Джилиат пише в списание "The New Yorker", че изобилстват сцените с хихикане и фукане.

На противоположното мнение е колежката й Паулин Кейл, която пише по този повод - и за същото списание - една от най-известните рецензии в историята на киното - 10 000 души.

По това време - средата на 60-те години - САЩ се намира в турбулентен период. Тогава са бунтове в Чикаго покрай конгреса на Демократическата партия, убийствата на Чарлз Мансън и на четирима студенти от Националната гвардия в Кент, Охайо. Така че филмът перфектно пасва на изнервената социална обстановка в страната.

Самата Бони Паркър пише стихове, които разпраща до вестникарските редакции. Една от тях е достатъчно красноречива: „Един ден те ще паднат заедно / Ще ги погребат един до друг / За малцина ще има мъка / За закона - облекчение / Но това е смърт за Бони и Клайд".

Клайд пък изпраща писма до автомобилния магнат Хенри Форд, хвалейки качествата на неговите автомобили. Двамата обичат да се снимат и дават на вестниците горещи новини, а на полицията - нови доказателства.

Знаели са, че оставят следи напред във времето, но надали са имали представа, че ще стигнат толкова далеч.

Филм за Бони и Клайд с бг субтитри

Вицове, май 2015 г.

Осем, девет, де...

СмЕх


- Тинче, какво стана с оня младеж, който беше много влюбен в теб и всеки ден ти носеше цветя?
- Ожени се за цветарката.

***

- Вчера успях да вляза в компютъра на една секретна служба.
- И какво правят?
- Същото като нас - вицове в интернет четат...

***

Жена към мъжа си:
- Скъпи, свалих два килограма.
- А пусна ли водата?

***

- Вчера моя ми изневери... 
- А ти какво направи ?
- Върнах му го......още миналата седмица...

***

Представи си, че твоят хладилник започне да се държи точно като теб. На всеки 15 минути  да идва до твоята стая, да отваря вратата и да се взира с празен поглед в теб в продължение на 5 минути, след което да си тръгва.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 22 май 2015 г.

Сградата на КТБ "лапната" от защитен свидетел

Сградата на КТБ на софийския площад "Гарибалди" вече е собственост на защитен свидетел.

Това разкри бившият премиер (1997-2001) и основател на ДСБ Иван Костов в разговор по Би Ти Ви.

Той продължава да е убеден в умишления фалит на КТБ. Самият Костов си призна, че е бил сред вложителите на банката с преференциален влог с по-високи лихви.

Според експремиера фалитът на банката не е струвал нищо на държавата, независимо от платените на вложителите компенсации.  Бившият премиер прогнозира още по-мрачни събития около КТБ ако бъде доказан умишленияг й фалит.

"Най-страшното, което ще се случи, е, че тези спорове кой е прав или не за КТБ няма да се решат в България от медиите, няма да е в Народното събрание, нито пък в правителството. Този въпрос ще се реши от европейски съд, защото Оманският фонд съди България вероятно за умишления фалит на КТБ. Ако съдът счете, че аргументите му са достатъчно солидни, тогава ще има нарочен, умишлен фалит на КТБ и никой в България не може да го промени", смята Костов.

За себе си той каза, че е "само щрих от пейзажа", тъй като в момента тече мощна атака срещу българската политическа система.

"Внушава се, че тези, които са си вложили парите в банката, са престъпници, да се публикуват имената на най-големите вложители е активно мероприятие", твърди още Иван Костов.

В "Лудогорец" събират пари за полета на Борисов

Феновете на "Лудогорец", засегнати от журналистическите питания и разследвания за полета на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов до Разград, решиха да... съберат пари за Борисов. За да може спокойно да лети из страната.

Борисов вдигна хеликоптера, за да открие новата трибуна на футболния клуб - "Козмин Моци". Това възмути обществеността и тя зададе въпросите защо до Разград се лети за една частна трибуна, построена с държавни пари и колко е струвал този полет. От Министерския съвет казаха, че е струвал 2900 лева, но от бТВ изчислиха, че е поне 5000 лева. А на финала Борисов, сам обиден, заяви, че МС ще си плати за ползването хеликоптера. Но фенклубът на "Лудогорец" може да го изпревари.

Ето какво пишат от от там:

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Измина точно една седмица, откакто започнаха яростните атаки на една определена телевизия срещу Нас- превържениците на Лудогорец. Така и никой не се извини официално от тази телевизия. Да излезе, да бъде мъж и да се извини. Така, както го направи собственикът на Лудогорец. Ние, хората живеещи в малките, провинциални градове, също имаме правото застъпено и в Конституцията на развитие, култура и спорт.

Разбира се, какво по-хубаво от това и Министър-председателят да присъства на един такъв празник, в един такъв град. Много хора от различни градове ни подкрепиха срещу тази телевизия в писмата и призивите, които отправихме. Човешко е да се греши, мъжко е да поискаш извинение.

Ние, превържениците на ПФК Лудогорец, смятаме, че най-нормалното нещо, когато се открива ново, европейско съоръжение в България е да присъстват и всички държавни мъже. Дали това ще се случи в Разград, Русе, Шумен или Търговище значение няма.

Тук също живеят българи, господа журналисти. Аспарухова България започва съществуването си тук, а не пред сградата на БТВ в София. За това по примера на г-н Шарлопов, ние решихме да съберем пари по време на шампионския си мач срещу Берое, за да бъде платен полета до Разград на Министър-председателя. Нека всеки дари колкото може. А ако сумата е по-голяма, ще я предоставим, за да може премиера да посещава и други забравени градове в България, защото животът не е само на жълтите павета.

Скъпи журналисти, древните римляни са казали: linguam compesce virtus non minima est (не е малка добродетел да обуздаеш езика си.)

САМО ЛУДОГОРЕЦ!

С уважение,
НКП Лудогорец Разград

Само в "Таралеж"! Уникални кадри на въздушен десант край Балчик!

„Таралеж“  документира уникален въздушен десант извършен малко преди 10 часа днес край Балчик. 

Военен самолет изсипа на 2 пъти  парашутисти в полето край град Балчик.

Първият път 12 човека, а след 10 минути още трима.

Не разполагаме с информация дали става въпрос за тренировъчни занимания на Българската Армия. 

Вижте уникалните снимки на „Таралеж“  и видео!Днес малко преди 10 часа край град Балчик.
ВИДЕО НА "ТАРАЛЕЖ"Започнаха екзекуции в Палмира

В превзетата от Ислямска държава Палмира са започнали масови екзекуции. Първо за били обезглавени 14 набедени от Ислямска държава за сътрудници на режима в Дамаск.
От затвора на Палмира са освободени затворници, които започнаха да празнуват по улиците и да безчинстват.

Силите на Ислямска държава са превзели и ключова рафинерия в района на Хомс и петролно поле.

Сирийската армия призна, че се е изтеглила. Все още няма информация за разрушени археологически паметници и древна архитектура в града, който е на 2 хиляди години.
Падането на Палмира в ръцете на джихадистите от Ислямска държава е голяма трагедия. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.
„Ние трябва да действаме, защото под заплаха са не само историческите паметници, но и мирните хора", заяви Оланд.

Ще возят безплатно пияните абитуриенти

Пияните абитуриенти, които са решили да шофират в деня на бала си, ще бъдат возени безплатно на 24 май в столицата.

Инициативата е на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Целта на кампанията е да спре младежите да се качват зад волана след почерпка в абитуриентската вечер, рискувайки своя живот и този на останалите. 

„Нека през тази година нямаме тъжни поводи и най-лошите новини, които научим, да са свързани с неподходящи официални тоалети, а не със смачкани коли и разплакани майки”, призовават от асоциацията. Всеки, който иска да се възползва от безплатната услуга „Drink and drive”, може да го направи, позвънявайки на телефон 0886 980 660 между 22 часа на 24 май и 4 часа сутринта на 25 май.

След като каже къде е, на мястото ще дойде шофьор, който ще се качи зад волана на колата на абитуриента и ще го откара до дома му, без да му вземе и стотинка. За да не се стига до инциденти, служители на Асоциацията на пострадалите при катастрофи ще дебнат за нарушители на пътя сред празнуващите завършването на средното си образование.

„Вече заснехме абитуриенти, които се возят в колите изправени, рискувайки да се наранят. Затова ги снимахме и ги предадохме на КАТ”, съобщиха от асоциацията. Техен представител дори се е записал като свидетел срещу нарушителите. По този начин от КАТ ще могат да накажат шофьора. „Ще продължаваме да следим за абитуриенти, които не спазват правилата. Същото може да направи всеки гражданин на България. След това само трябва да изпрати снимката или видеото до КАТ чрез сайта на МВР, да посочи имената си и телефонен номер за контакт”, уточни председателят на асоциацията Владимир Тодоров.

Звъниш на 112 за пожар, а от там те пращат да миришеш пушека

За случая Илиян ни е изпратил и
снимки от вторник
Читател на „Таралеж“ Илиян Асенов ни е изпратил имейл, в който описва комичния си сблъсък със спешния телефон 112.

Във вторник на 19 май както си стои в офиса нашия читател забелязва пушек в района на отсрещна сграда, която се намира на варненската улица „Девня“. Веднага грабнал телефона и позвънил на 112. 
След известно чакане на свободен сигнал от там му вдигнали и той съобщил за предполагаемия пожар. Операторката обаче му казала, че ще го свърже с пожарната. 

Следва чакане на свободен сигнал цели 3 минути и 57 секунди. Тъкмо мислил вече да се откаже нашия герой, и от там му вдигнал запъхтян възрастен мъж. Илиян Асенов отново съобщил, че вижда от офиса си, че на улица „Девня“ срещу бензиностанция „Шел“ има доста гъст пушек. 

От пожарната му отговорили да отиде да помирише пушека и да им каже на какво мирише... Тук вече търпението на нашия читател се изчерпало и затворили телефона.

 Наистина дано не ни трябва спешна помощ...

На тази дата: 22 май 1856 г. В Москва откриват Третяковската галерия


1856 г. в Москва е открита Третяковската галерия. Днес там се съхраняват някои от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.

Галерията е създадена от руския търговец и меценат Павел Третяков със съдействието на брат му Сергей Третяков. От 1856 г. Павел Третяков започва да събира художествена колекция, която през 1892 г. дарява на Москва. Галерията започва да се нарича „Московска градска галерия на Павел и Сергей Третякови”. Тогава колекцията наброява 1276 картини, 471 рисунки и 10 скулптури на руски творци, а също и 84 картини на чужди майстори.

На 3 юни 1918 г. Третяковската галерия е обявена за държавна с декрет на Ленин и получава названието Държавна Третяковска галерия. За директор на музея е назначен Игор Емануилович Грабар. С неговото активно участие през същата година е създаден и Държавен музеен фонд, който чак до 1927 г. остава сред най-важните източници за попълване на колекцията на галерията.

През 1928 г. е извършен сериозен ремонт на отоплението и вентилацията, а по-късно е прекарано електричество. През 1932 г. са построени три нови зали. От първите дни на Великата Отечествена война, така както и в другите музеи в Москва, в галерията започва демонтаж на експозицията, за да има готовност за евакуация. В средата на 1941 г. ешелон от 17 вагона тръгва от Москва към Новосибирск. Едва на 17 май 1945 г. Третяковската галерия отново е открита в Москва.

Вицове, май 2015 г.

Преди заплата

СмЕх


- Иванчо, отиди до съседа да вземеш теслата, че ми трябва.
Връща се след малко Иванчо :
– Тате, съседът каза, че няма да я даде.
– Остави го, скръндза. Ходи, донеси нашата.

***

Опитният катаджия може да прочете по устните "педал" от огромно разстояние.

***

– С какво се занимаваш?
– С екстензията на захаро-амилозния гел.
– Уау, звучи сложно и интересно, а какво точно значи?
– Разтягане на локуми…

***

Порнофилмите създават нереалистична представа за живота. Например, че като повикаш водопроводчик, той идва веднага.

***

Приятели си говорят:
- Вчера тъщата ходила на изложба на змии.
- И какво?
- Ми върна се с медал.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 21 май 2015 г.

Обама влезе в Туитър и направи световен рекорд

Американският президент Барак Обама постави нов световен рекорд за 1 милион последователи в социалната мрежа Twitter за най-кратко време - само 5 часа. С това отвя предишният рекодьор, актьорът Робърт Дауни Джуниър. Постижението вече е в Книгата за рекордите на Гинес.

Досега Обама публикуваше в социалната мрежа, но двата Twitter акаунта - @BarackObama и @WhiteHouse - всъщност се менажираха от екипът му. Новият @POTUS (от President of the United States) ще бъде изцяло негов.

И симпатизантите, и противниците на Обама се надяват, че от този акаунт могат да се очакват реплики и мисли на президента, които не са минали през пълния преглед и анализ на множеството му съветници.

Ето и първото съобщение на Обама в Twitter:

"Здравей, Туитър! Барак е. Наистина! След шест години, най-после ми дадоха мой собствен акаунт."

След това Обама си направи закачка с бившия президент Бил Клинтън, който го попита дали акаунтът върви в комплект с Овалния кабинет или не.

Археолози откриха кредитни карти и сутиени край Голямата базилика в Пловдив

Археолози изровиха няколко кредитни карти и чуждестранни документи при разчистването на Голямата базилика в центъра на Пловдив. Учените са попаднали още на купища бутилки и няколко сутиена.
Предполага се, че находките от наше време са оставени от крадци и клошари, които дълго време са се приютявали сред античните останки.

Работата по реставрацията на голямата раннохристиянска базилика тръгна от началото на май. Предстои до 2017 г. да бъдат възстановени и експонирани около два декара древни мозайки под купола на модерна сграда.

Дядо Галактион в болница след катастрофа

Старозагорският митрополит Галактион е с пукната лъчева кост на лявата ръка след катастрофа днес. Шофьорът, който е управлявал колата, 71-годишният Бойчо Златинов, е само с леки oхлузвания. В най-тежко състояние е спътникът им дякон Любен Запрянов, на 28 години. Той е настанен в хирургията на хасковската болница със съмнения за разкъсан черен дроб, пневмоторакс и комоцио, съобщиха от стационара.

Инцидентът стана в 8,30 часа сутринта на изхода на Симеоновград в посока Харманли. Мерцедесът Е-класа бе засечен от камион, а возилото бе заклещено между ограда на къща и тежкото превозно средство.

"Анатема! Проклети да сте !", възкликна пред репортери владиката в лечебното заведение. В 12,15 той бе откаран с линейка в Старозагорската болница по негово изрично настояване. Качиха го в линейката с покрито лице заради медийния интерес.

На днешния Спасовден Негово преосвещество пътувал за празнична литургия в свиленградското село Момково.

Ексхумират бразилски политик, подозират, че е инсценирал смъртта си

Тялото на покойния бразилски депутат и бизнесмен Жозе Жанене трябва да бъде ексхумирано, за да се удостовери неговата смърт, съобщи комисията, разследваща корупционния скандал около петролния гигант "Петробраз", предаде ДПА.

Вдовицата на Жанене заяви, че според нея мъжът й е инсценирал собствената си смърт през 2010 г., за да избегне разследване за корупция. Това съобщи председателят на комисията Хуго Мота.

"Твърди се, че той е починал от инфаркт, но никой не го е видял мъртъв. Това е много странно. Ковчегът бе затворен. Има подозрения, че той може би е жив", отбеляза Мота.

Срещу Жанене се готвеше съдебен процес за получаване на подкупи, докато е бил лидер на бразилска консервативна партия, в замяна на подкрепа за законопроекти, предложени от тогавашния президент и лидер на левоцентристката коалиция Луис Игнасио Лула да Силва.

Четири години след смъртта му името му отново бе споменато във връзка със скандала около отклоняването на пари от фондовете на "Петробраз", с които да се плащат подкупи и да се финансират политически кампании.

Мота каза, че ще бъде направен ДНК анализ на останките в ковчега, за да бъде потвърдена идентичността на тялото, положено в него.

Правителствени служители от Румъния и България със забрана за САЩ заради корупция

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий заяви на изслушване в американския Конгрес.
Американското посолство в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От американското посолство обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица, посочва в. "Ромъния либера".
През ноември 2012 г. в. "Журналул национал" бе публикувал писмо на генералния консул на посолството на САЩ в Букурещ, адресирано до Нъстасе, който тогава бе осъден на първа инстанция за корупция, че визата му за САЩ е оттеглена, припомня вестникът. За друг отговорен правителствен служител никога не е съобщавано подобно нещо, посочва изданието. "Ромъния либера" отбелязва също, че нито един румънски служител не е реагирал на новината, докато, в Унгария веднага е имало реакция, когато е бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.

Според "Ромъния либера" румънското правителство е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните румънски представители, които са получили забрана за влизане на американска територия, защото в противен случай единственият извод, който се налага, е, че правителството на Понта приютява корумпирани лица, смятани за нежелани от най-големия стратегически партньор на Румъния.

Агенция Медиафакс допълва, че съгласно американското законодателство досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица.

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий заявил на изслушването в Конгреса, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщава още Медиафакс.

Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

12-ти ден протест в БНР!

Протестът на журналисти от БНР продължава 12-ти ден.

„Не виждаме решение. Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов призова вчера да се възстанови диалогът, но не може да се възстанови нещо, което не съществува. Диалог няма”. Това обяви Ирина Недева от БНР.

По думите й това, което се случва в радиото, се случва в управленска мъгла.

Недева напомни, че работещите в БНР настояват да се осветлят мениджърските договори, приходите от реклама, обществените поръчки на радиото и въобще как се разпределя бюджетът от 42 млн. лв.

„Въпросът с парите измества казуса с управлението. Ръководството казва: „ето те искат едни пари”, вади анонимни публикации в медии за това кой колко получава. Има настройване на едни звена в БНР срещу други – изпитаният метод „разделяй и владей”. Така се прикриват дефицити в управлението”, коментира журналистката.

МВР разследва Яворов!

Десет души, между които и представители на МВР, знаят предварително отговорите на матурите. В 8 ч. училищата имат паролите за разсекретяване и от този момент поне 800 души са заети с размножаването на въпросите и отговорите.

Други 10 хил. души са  ангажирани с наблюдението на матурата – квестори и училищни злрелостни комисии.

Това разказа в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод вчерашните репортажи, в които репортери купуват отговорите на въпросите от матурата.

Цената на верните отговори е между 50 лв. и 150 лв. за един предмет. Срещу тази сума платилият я получава sms. За да сработи този механизъм полагащият изпит трябва да носи два телефона като единият остави, а другият скрие и по-късно при отиване до тоалетната прочете отговорите.
  
Кастрева повтори, че видеонаблюдение се провежда навсякъде, но занапред един човек ще следи какво се случва и в реално време, за да се реагира на момента, ако установи нарушение.

МВР е сезирано за всички нарушения, включително и за профила на  „Пейо Яворов“ във Фейсбук ( виж материал на "Таралеж" от вчера ТУК), създаден ден по-рано, който пожелава успех и добавя многозначителното „Дано сте ме научили добре“.

Днес празнуваме Константин и Елена и Спасовден! Ето откъде идва изразът: "Те ти, булка, Спасовден"

Църквата почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в
памет на император Константин и на неговата майка Елена.
Днес се пада и Спасовден.

Ето откъде идва изразът: "Те ти, булка, Спасовден"


Изразът „Те ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо се е случило внезапно, изненадващо и е сварило човек неподготвен. Но кой знае за каква булка става въпрос? „Те ти, булка, Спасовден“ е краят на българска еротична народна приказка, която днес сигурно знаят само шепа много възрастни български баби, пръснати по селата. И рядко я разказват, защото е срамотна.
В последните години група антрополози и фолклористи изследваха част от този фолклор, разпитаха бабите и публикуваха автентични народни приказки, поговорки, песни и обичаи с еротично съдържание.


В сборника „Фолклорен еротикон“, съставен от Флорентина Бадаланова, са публикувани няколко варианта на приказката „Те ти, булка, Спасовден“, разказани от различни хора.

Ето интерпретацията на Господина Митрикова от Лом (запазен е автентичният диалект на разказвача):

Едно време една мома с голема кукувица (кукувица=вагина, диал.). Толко й била голема кукувицата, че одила да пика на Шърбановата воденица и млела брашно за цел Лом.
Докъде била по-мънинка, добре… Ама като поотрасла, се молила на баща си да оди да й дири мъж да се жени. Рекла му:
- Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на ньего!
И бащата й, като всеки баща, се много наскърбил и тръгнал по света да дири за дъщерата си курец.
Тръгнал е от Сирната неделя и е одил през целите пости. Навръх Великден стигнал до един мост нади Дунава. Ама не било мост, ами било на един овчар кураца. Като пасъл овците, пущил си го напреко Дунава – да се не издават като одат да пасат трева у Влашко. И млого му се молил бащата и му казал:
- Ей, момче, така и така, - ела да ми отървеш чедото, що инак че си откине едно влакно от кукувицата и че се обеси.
Оня, овчара, се съгласил и рекъл:
- Щом е такава работата, нема к’во!
Отишли они и на третия ден на Великден почнала сватбата. У четвъртък правили Замески, като кво си му е адета, месили леб и готвили гозби за сватбарете. У петък почнали да викат: „Их-ху-ху-ууу!“ - из цел Лом и най-много у Боруна, що момата била борунчанка. У събота почнали да играят ръченица у момчето и „на ситно“ стигнали у неделя у момата, та посленке ги водили у черква да ги венчаат. Венчали ги и седнали на момчето у двора сватбарете да се веселат. Ама момчето било сиромах и немало маса и си пущило кураца като трапеза, да турат отозгоре гозбите и лебовете. Нали требвало сватбарите да гулеят и да ядят. Седнали они като кво си требва, а на челото на трапезата - на главата на куреца демек, седнал попа.
Докъде момата с големата кукуля си седела скришно – сичко било без никакъв проблем. Обаче като довели булката и младоженека като погледнал и като му рипнал куреца – и трапезата се дигнала у небесата. А на върха бил попа и се молел: „Господи, спаси ме!“ И се носил у небеси и се кръстел, и се реял, и све се на Бога молел да го отърве. Четиресе дена! На четиресетия ден Господ дал благослов момчето да си узапти силата и попа се спасил. В памет на това, че Господ му дал спасение, попът кръстил тоя ден „Спасовден“ и оттогава у Лом си е останало адет тоя ден много да се тачи. И понеже попът като паднал бил казал на момата с големата кукуля: “Те ти булка, Спасовден!“ - оттогава останало да се вика тая дума кога некой се отърве от големо премеждие, кое Господ му дава изневиделица. Оттогава е останало като памет и закон хората да се не женат по Велики пости, що тогава бил одил бащата на момата с големата кукуля да си дири зет. Великден е останало да бъде дена велик, кога тъстът си е намерил зет. А па Спасовден се тачи, за да се помни кога четиресе дена попът се е носил у небесата нади Лом и кога с Божия сила се е спасил. Големи празници, памет голема.

На тази дата: 21.май 1969 г. Палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди

1969 г. в САЩ палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди.

Минути след полунощ на 5 юни 1968 г. Робърт Кенеди благодари на привържениците си с реч в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис. В 00.15 ч. слиза от платформата и се отправя към кухнята, здрависвайки се с хората по пътя си. Минута по-късно пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан. В ръката му е пистолет 22-ри калибър.

Убиецът стреля в Кенеди и охраната му. Боби се свлича на пода, мъжете наоколо се хвърлят да обезоръжат нападателя. Помощник-келнерът Хуан Ромеро повдига главата на Робърт и слага в ръката му молитвена броеница. Сцената е запечатана от фотографи на сп. "Лайф" и в. "Лос Анджелис таймс". Кадрите обикалят света и стават символ на убийството на сенатора.

Аутопсията показва, че два куршума са улучили Кенеди в гърба, а един е зад дясното ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. При атаката са ранени още петима души. Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него.

В доклада си патоанатома пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ. Този факт е смущаващ, защото според назначенията им тези мъже трябва да бъдат в Югоизточна Азия.

Десетилетия след атентата беше огласен аудиозапис на стрелбата в кухнята, направен от Станислав Пръсжински, полски репортер, с помощта на портативен касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото убийство на Робърт Кенеди. Според изследователи на инцидента Сирхан не е бил сам, а от записа на поляка, излъчен за пръв път на 6 юни 2007 г., с голяма сигурност може да се твърди, че е имало и втори пистолет. Криминалистите са установили, че на местопрестъплението са произведени най-малко 12 изстрела.

Според разследващите атентаторът Сирхан е бил под хипноза в момента на престъплението. Палестинецът имал „проблеми с главата”, получени при работата му като жокей по-рано. Лечението му включвало хипноза и участие в групи за контролиране на съзнанието.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


На вратата се звъни:
- Добър ден. Събираме дарения за местния плувен басейн. Можете ли да ни помогнете с нещо?
- Няма проблем! Колко кофи вода да ви налея?

***

Баща се кара на сина си:
-Засрами се!...Цигари ще ми пуши,..Осми клас си бре!
-Е и ти си почнал в 8-ми клас да пушиш...
-Да, ама бях на 18...

***

Двама политици си говорят за световното положение и единия пита.
- Нещо ново?
- Ами Украйна воюва против Русия.
- И как е положението?
- Ами до тук Украйна е загубила Крим, около 2 милиона жители, няколко десетки самолета, няколко хеликоптера, няколко стотин танка, хиляди машини техника, единици оръжие и около 10 000 войника, навярно ще загуби Донецк и Луганск.
- А Русия?
- Е, Русия още не се включила във войната…

***

Българско порно с медицински сестри - на всеки пет минути влиза някаква бабичка "само да пита нещо".

***

Дегустаторът от винарската изба разбра, че на света има и грозни жени, чак когато се пенсионира...
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 20 май 2015 г.

Пейо Яворов от "Фейсбук" предсказа матурата ден по-рано!

Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)


Това написа неизвестен човек от нов профил във "Фейсбук" с името Пейо Яворов в публичната група за кандидати в СУ за кампанията през 2015 г. Днес на матурата за зрелостниците се падна точно Яворов с произведението "Ще бъдеш в бяло".

От коментарите под публикацията, в които част от около 1700 потребители на групата повдигат въпроси дали може да се вярва на "пророчеството", човекът с име "Пейо Яворов" уверява, че е сигурен.

След като темата беше изтеглена днес и изпитът започна в 8 сутринта коментарите преминават в "То верно се падна?!" а авторът отговаря:

"Шегата настрана наистина знаех, че ще се падне."

На въпроса от къде е знаел, "Пейо Яворов" отговаря:

"Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа. Не се безспокойте и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне."

На критика от страна на друг потребител, че зад името на българския поет издава информация от работното си място, което е очевидно Министерството на образованието, човекът отговаря:

"Въпросът е, че не взимате под внимание доста странични фактори и не се поставяте в моето положение. Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7ми юни. Може и там да изкочи нещо един ден предварително".

Ден по-рано пресцентърът на Министерството на образованието пусна до медиите съобщението, че няма как да са изтекли отговори за днешните изпити по БЕЛ и "подобни публикации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие към МОН". Във вторник, още преди публикацията на "Пейо Яворов" от ведомството увериха, че от банката с тестови задачи теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона.

Гласувайте за Путин!

Аделина Путин е млада италианка, която, получила в страната си прякора Секси братовчедката на Путин, и се опитва да пробие в политиката с помощта на фамилното си име, коментира британският в. Дейли телеграф.

Момичето се надява да получи място в местния парламент на северната провинция Венето. Нейният лозунг в кампанията е: Ако искате да гласувате за Путин, сега имате тази възможността. Аделина твърди, че е далечна роднина на Владимир Путин.

"Ние имаме много общо", казва тя, цитирана от изданието. Кандидатката за властта допълва, че тя, както адаша си, обича оръжието и риболова. Италиански медии разбиват легендата на Аделина.

Кандидатката няма никаква родствена връзка със стопанина на Кремъл. Путин на местния диалект означава "дете" или "бебе", пише британският вестник.

Бойко прибра чантата на индустриалния капитал

Пред микрофона е зам.-председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев., стиснал в ръцете си черна кожена чанта. Само след миг обаче с ловко движение и без да трепне мускул на лицето му премиерът Борисов... му я отнема. Собственикът е видимо изненадан.


Миг по-късно се оказва, че премиерът няма намерение да конфискува чантата. А само да я подържи, за да не пречи на изявлението на Радев. Министър Горанов и вицепремиерът
Калфин видимо се забавляват от нелепата ситуация.Брифингът е приключил. След края му Борисов започва да търси скъпоценната чанта, за да я върне на притежателя. И тя отново минава от ръка на ръка, докато стигна до собственика.

Държавата оставя Пловдивския панаир на Гергов

До началото на юни ще бъдат готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на Международен панаир Пловдив АД, а в края на месеца ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на дружеството (49%).

Това съобщи в интервю за „Дарик“ радио изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

До две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството, информация която касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина. Няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите „чисти“.

Собственик на мажоритарния пакет от панаира е активистът на БСП – Пловдив Георги Гергов. Преди осем години Гергов получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните 51 на сто.

Първото правителство на ГЕРБ оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото и реши да се освободи от съдружието. Панаирът беше изваден от забранителния списък за приватизация, кабинетът „Орешарски“ потвърди намерението за раздържавяване, но процедурата се проточи.

Контрапротест и в Петрич

Десетки петричани се събраха тази сутрин пред община Петрич, за да подкрепят кметския екип начело с Вельо Илиев. Привърженици на кмета застават в негова подкрепа в отговор на протеста, който организираха вчера три сдружения от общината. Вчера опонентите на градоначалника затвориха за 1 мин. главен път Е-79 на кръстовището край борсата в Кърналово.

"Не съм организирал тези хора да дойдат тази сутрин тук на площада", заяви кметът на Петрич Вельо Илиев. Вчера като се връщах от Пловдив разбрах, че ще има такъв протест. От полицията ме питаха кой го организира, но аз им отговорих, че действията на хората са спонтанни", каза Илиев, който бе придружаван от зам.-кмета Христо Георгиев.

Христо Георгиев извади документи за поръчки, печелени от опонентите му, според които става ясно, че обществени поръчки са печелени и от други фирми, пише struma.bg. Една от тях е за над 700 000 лв.

Марешки истории!

"Виден деец на Костовиското движение (Иван Костов) - ДСБ ме заведе при Цветан Василев, за да ме помолят да подкрепя кандидата за кмет на Варна от БСП на последните частични избори". Това разказа варненският бизнесмен и политик Веселин Марешки в ефира на bTV.

С такава приказка реши да ни събуди днес сутринта аптекарят от Варна. 

Страшна история за „добро утро“.  Значи Костов искал да спечели кандидата на БСП и разчитал на подкрепата на Марешки. Колкото и да ни се спи сутрин пак трудно можем да повярваме.

Доста сериозни хора, като Костов и Цветан Василев са разчитали на мощната подкрепа на Марешки?!

Добре, че не се е навил Марешки. С неговия резултат от 0.25% на последните избори не се знае как можеше да размести политическите пластове във Варна.

На тази дата: 20.5.1969 г. Джон Ленън сключва брак с Йоко Оно в Гибралтар

1969 г. Джон Ленън сключва брак с Йоко Оно. Церемонията се провежда в Гибралтар.

Любопитен факт са версиите, които съществуват около запознанството на Ленън и Йоко. Според една от тях, разказана от самия Ленън, срещата е станала в галерия в Лондон, на 9 ноември 1966 г. Там Оно подготвяла своя изложба и двамата били представени един на друг от собственика Джон Дънбар.

Според втората версия, лансирана от Пол Макартни, през 1955 г. Оно била в Лондон, за да събере оригинални музикални партитури за книга, върху която работел Джон Кейдж, но самият Маккартни отказал да й даде от своите ръкописи. Той насочил Йоко към Джон Ленън, който откликнал на молбата й.

След това Оно започва да звъни постоянно на Джон в дома му и когато първата му съпруга Синтия поискала обяснение, той казал, че Йоко Оно само се опитва да събере пари за нейните „авангардни глупости”. През май 1968 г. докато Синтия е на почивка в Гърция, Ленън кани Оно на гости. Те прекарват нощта заедно, а по-късно Джон споделя, че са „правили любов до зори”. Когато жената на Джон се връща у дома тя заварва Оно, облечена в нейната хавлия, да пие чай със съпруга й, при което Ленън само казва: „О, здрасти”.

През последните две години на Джон в „Бийтълс” той и Оно започват публични протести срещу войната във Виетнам. Женят се в Гибралтар през 1969 г. Меденият им месец всъщност представлява 7-дневен протест за мир, по време на който и двамата не напускат леглото си в президентския апартамент в хотел Хилтън в Амстердам.

Джон и Йоко се разделят през 1974 г., но година по-късно отново са заедно. По време на раздялата им Ленън се среща с Мей Панг, която е личен асистент на музиканта и Оно. През декември 1975 г. обаче Джон внезапно решава да се върне при Йоко. Това се случва след среща между Ленън и Оно, след която той й заявява, че се връща при втората си съпруга.

След като Джон и Йоко се събират, а на 9 октомври 1975 г. ражда сина им Шон.
В крайна сметка Джон Ленън и Йоко Оно остават заедно до убийството на музиканта. На 8 декември 1980 г. Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк, връщайки се с Йоко Оно от звукозаписното студио.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


Навремето ядяхме домати, защото нямахме пари за кебапчета,  сега ядем кебапчета защото няма пари за домати.

***

Учителката пита Иванчо:
- Иване, имаше за задача да зарадваш два пъти някой. Ти кого зарадва и как?
- Отидох на гости на баба - тя много се зарадва. В неделя си тръгнах - тя още повече се зарадва!

***

И като ви казват, че тая работа не може да я свърши никой друг, освен вас, значи не се е навил нито един идиот...

***

Пощальонът спира да гребе, слиза от лодката и с кисела физиономия връчва на пазача на фара писмо. Той го взима и казва:
- Ако и следващия път дойдеш при мен такъв кисел, ще се абонирам за ежедневник!

***

Отидох до магазина за салам, а на касата табелка:
"ПРОМОЦИЯ! С всяка бутилка водка – литър доматен сок безплатно".
И като ми се допи сок…

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 19 май 2015 г.

Русия започна да строи мост с Крим

Компютърен образ на моста, който през 2018 г. 
трябва да свързва Крим с континентална Русия
Руските власти започнаха строителните работи по строителството на моста, който ще свързва присъединения м.г. полуостров Крим с континенталната част на страната, съобщиха агенциите. Мостът, който ще преминава през Керченския пролив, ще бъде дълъг 19 км. 

Съоръжението ще разполага с две двулентови автомобилни трасета и две железопътни. 
Строежът се осъществява от компанията "Стройгазмонтаж", собственост на приближения до Путин руски магнат Аркадий Ротенберг. Мостът ще свързва руския Краснодарски край с пристанището Керч в Крим. По разчет трябва да бъде завършен до декември 2018 г., като стойността на проекта не бе обявена.

Според германският архитект Холгер Свенсон тя ще е минимум 8 млрд. долара. "Руснаците са си поставили крайно амбициозна задача като срокове. Строителството на подобно съоръжение отнема около осем години", отбеляза наскоро Свенсон пред Би Би Си. По-рано руското външно министерство обяви прекратяване на договора за съвместно строителство на моста с Украйна. Контрактът бе подписан в Москва през декември 2013 г. - броени месеци преди присъединяването на Крим от Русия.

300 Възходът на една империя! Списък на хора от властта с депозити в КТБ


Близо 300 политически лица, магистрати и техни роднини са притежатели на сметки за депозит в Корпоративна търговска банка преди фалита й. Това сочи справка.

Най-голям брой от „специалните“ сметки са свързани с функционери на ГЕРБ: 84 сметки на депутати, 8 на бивши и настоящи зам.-министри от първия и втория мандат на ГЕРБ, шестима министри и др.

В списъка се виждат имената на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 881 000 лв., Емел Етем, Делян Пеевски, Митхат Метин, Нигяр Сахлим, Веселин Пенев, Борис Цветков, Лъчезар Иванов, Теодора Георгиева, Аспарух Стаменов, Кирчо Атанасов, Делян Добрев,  Румен Стоилов, Красимир Мурджев и други. Сред най-големите богаташи се оказа Бенер Мустафа, който е син на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той е държал на депозит над 1,1 млн. лв.

В списъка има имена и на съпруги и роднини на народни представители. Така например майката на Светлин Танчев – Лиляна, е имала в КТБ, вероятно на преференциален депозит, над 760 000 лв. Пари в банката са имали съпругите на социалистите Кирил Добрев, Мартин Захариев, Жельо Бойчев, Кристиян Вигенин, половинката на евродепутатката Илияна Йотова, бащата на Делян Добрев, синът на Димитър Дъбов и други.

Цитат на денят! Борисов: Вкарах над един милиард в държавата, а вие се заяждате за едни 2900 лв.

Истински съжалих, че за 2900 лева ползвахме правителствения хеликоптер, но той е за това. Да се пести време, защото на другия ден летяхме за Катар. Поговорката "Направи добро, изяж дърво" важи с пълна сила за този случай. Искахме да покажем, на хората в Разград, че държавата мисли за тях. Пламен Орешарски не летеше никъде и нищо не се строеше. 

Вчерашните писания са популистки. Тези пари, ще намеря начин да ги възстановя в бюджета на авиоотряда. За половин година съм вкарала над един милиард в държавата, а вие правите на въпрос някакви си 2900 лева. Това ме обижда. За Разград можех да тръгна и с камила, и с кон, но целта е да вършим работа, ядоса се Борисов.