събота, 13 юни 2015 г.

САЩ спират временно издаването на визи

Съединените щати временно спират издаването на паспорти и визи от консулствата си в чужбина. Държавният департамент съобщава, че причина за това е компютърна повреда, която е засегнала всички дипломатически служби по света.
Ще се забави обработването на молбите за паспорти, подадени след 26 май, както и за визи.

Заради повредата се забавя издаването на всички молби за американски паспорти, подадени и приети в чужбина от 26 май нататък и молбите за визи от 9 юни нататък. Не е ясно кога ще бъде отстранен техническият проблем и кога ще бъде преустановено издаването на визи.

Вашингтон отрича причина за повредата да е хакерска атака.

Д-р Михайлов: Президентът има поведение на чиновник от евроатлантическите институции

Президентът Росен Плевнелиев не излъчва адекватна ориентация в системата на модерния свят. Това заяви пред бТВ психиатърът доктор Николай Михайлов в анализ на болестите на обществото ни.

Според неговата оценка държавният глава е изцяло "по стилистика и по поведение чиновник на евроатлантическите институции".

"Плевнелиев имаше един наивен навик да се съобщава като добър човек по природа и изглеждаше, че твърдо го вярва. Аз мисля, че това е и основното му качество, на което той се наслаждава и на което разчита. Защото компетентност няма и той сприхаво желае да скрие дефицита на компетентност. Той е залутан в политическа роля, това не е собствена неговата роля. Вижда се един антураж от съветници и екип, който лоялно го съветва. Той има поведение тъкмо на съветван човек. Той не е за тази роля, той няма политическа и идеологическа зрялост", коментира д-р Михайлов.

Българският президент не излъчвал адекватна ориентация в системата на модерния свят, смята още психиатърът. Затова ми се струва ехо-феномен на някакви регламентации, които са извън територията, каза още Михайлов.

Заляха с боя прожекторите на Самуил

Неизвестни вандали са залели с боя прожекторите, осветяващи паметника на цар Самуил, открит преди дни на пл. "Св. Александър Невски" в столицата. Монументът предизвика крайни и противоречиви тълкувания.
Сред възмутените от посегателството срещу паметника са и представителите на Граждански комитет „За София”. Те изразиха своето възмущение от посегателството върху паметника на цар Самуил, извършено на 12. 06.2015 вечерта.

Ето какво пишат от "За София" в писмо, изпратено на редакционната ни поща:

За това се информирахме по публикации в медии, според които прожекторите, осветяващи паметника, са били залети с черна боя. Възприемаме това именно като посегателство върху този паметник.

Не приемаме категорично всякакви форми на вандализъм върху паметници. Има законови начини за изразяване на гражданска позиция. В случая скандалното е това, че се посяга не върху монумент, който има политическо значение, а върху паметник на безспорна фигура в българската история.

Призоваваме към нетърпимост по отношение на всякакви подобни прояви.

Надяваме се, че СДВР и компетентните органи ще успеят да установят извършителите с помощта на записите от охранителните камери в района на паметника и те да понесат своята отговорност спрямо закона.

ЧРД за Бойко!

Май, 1977 г. С черен костюм, купен от ЦУМ, снажният Бойко Борисов е абитуриент на 78-о СОУ в Банкя.

Днес Бойко Борисов празнува 56-и рожден ден.
Честито!

Никой няма покана за рождения ден на премиера. В ГЕРБ до последно не знаят дали за ЧРД довечера той ще е на родна земя или още в Азербайджан.

Квесторите на КТБ манипулирали влогове на клиенти

Неправителствената организация „Ние, Гражданите“ изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който описва нарушенията в Корпоративна търговска банка след наложения й специален надзор на 20 юни миналата година. Сред тях има и информация за манипулирани влогове на клиенти, като сумите по тях са увеличавани до 6 и 7-цифрени размери с оглед получаването на максималния размер на гарантираните средства на вложители – 196 000 лeва.

Към писмото има приложени три документа. Първият е мейл от 17 септември миналата година на началник-отдел в КТБ Георги Кортенски. Приложен е и документ от квесторите на банката от ноември 2014 г. и януари 2015 г. Има и разносен лист за получените на документи в деловодството на КТБ от 6 ноември.

Публикуваме пълния текст на сигнала на „Ние, гражданите“:

„Уважаеми ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,

След 14:29 часа, на 20 юни 2014 г., когато е наложен специалният надзор над Корпоративна търговска банка АД (КТБ или Банката) и тя е под ръководството на квестори, назначени от БНБ, са правени преводи и плащания от и към клиенти на Банката.

В контекста на информацията, която сетълментът на операциите на КТБ по всички платежни системи (Борика, РИНГС и др.) и в резултат на платените към банката суми по различни поводи – преводи, погасявания на лихви, главници, преводи в полза на физически лица, плащания към КТБ от кореспондентски сметки на други банки и др.), може да се направи следният извод: към 22:00 ч. вечерта на 20.06.2014 г. КТБ е разполагала с достатъчно налични средства да продължи операциите си. Въпреки наложения режим на специален надзор и забрана за извършване на каквито и да било банкови операции, в 22:29 ч. на същия ден са извършени плащания към лица и фирми, но не по реда на дневните заявки, а избирателно. За тези факти отдавна сме сигнализирали както Прокуратурата, така и Европейската комисия, с приложени към сигналите доказателства за тези наши твърдения.

Информацията, която свидетели всекидневно изпращат към организацията ни, показва, че след датата на въвеждането на режима на специален надзор над КТБ са извършвани плащания от КТБ към отделни лица и фирми, като най-много подобни операции са извършвани до предаването на банковата информация към Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), по отношение броя и гарантирания размер на средства на вложителите в КТБ.

Разполагаме с данни, които потвърждават следното:

-Манипулирани са влогове на клиенти, като сумите на влогове са увеличавани до 6 и 7-цифрени размери с оглед получаването на максималния размер на гарантираните средства на вложители – 196’000 лeва;
-Откривани са нови сметки и са създавани депозитни истории със същата цел – незаконно и недължимо изплащане на гарантирани влогове, като по този начин се ощетява ФГВБ;
-Изплащани са изцяло дължимите суми по депозити на специални клиенти – политически лица и бизнесмени, а депозитната им история е изтривана;

През целия период на специалния надзор и при ръководството на банката от временни синдици са „отваряни прозорци” и със средства на КТБ през сметките й в БНБ и Уникредит Булбанк, а също така опосредствано през светката на МФ, са извършвани „ръчно” банкови операции в полза на определени лица – клиенти на банката.

Осъществяването на тези операции е било възможно поради две причини: Първо, съгласно заповед на квесторите от 07.11.2014 г. става ясно, че счетоводно приключване на сметките в банката към точния час на отнемането на лиценза на банката за банкова дейност не е направено. Сметките на банката с дата 6 ноември са приключили на 14 януари 2015 г. По същия начин безпроблемно и вероятно по нареждане и избирателно такива операции са извършвани до 14.01.2015 г., за което свидетелстват приложените заповеди на квесторите №№ 3-2785 от 07.11.2014 г и 3-22 от 13.01.2015 г.

Съгласно Заповед № 3-22 от 13.01.2015 г. на Елена Костадинчев и Станислав Лютов се нарежда до 15 януари да се извърши счетоводно приключване на сметките на банката с ДАТА 06.11.2014 г. В създалата се обстановка на пълна секретност, укриване на данни и факти, действия на регулиращите институции за максимално укриване на истината и на определени лица и фирми, напълно логични изглеждат заключенията ни, че през целия период на специалния надзор са извършвани незаконни банкови операции, създавани са депозитни истории на нови вложители, променяни са размерите на истинските вложения на други клиенти, извършвани са изплащания на депозити на определени лица и фирми по номинал, което се потвърждава от свидетели и служители както на КТБ, така и на БНБ.

По същия начин вероятно са се развили нещата и с подадените до отнемането на лиценза за банкова дейност на КТБ документи в деловодството на КТБ. Би следвало приемането на уведомления за цесии да приключи в 13.21 часа на 06 ноември 2014 г. , но до края на деня (поне от документацията, с която разполагаме), от деловодството на банката са приемани уведомления за цесии, за което имаме разпечатка, съдържаща лица и фирми. Така например, в документите, подадени след този час, фигурират уведомления за цесии между държавни предприятия. За членовете ни, подали искания до края на деня на 06.11.2014 г. , не е извършено прихващане на суми, а за държавните предприятия със същия статут –подали уведомления след отнемането на лиценза, прихващанията са осъществени. Това би било особено важно в случай, че поведението на синдиците по тези „две категории цесии” бъде различно и би означавало дискриминационно отношение спрямо различните клиенти на КТБ.

Всички тези манипулации са станали възможни с и след смяната на системата SAN (основния сървър на системата), на която работи програмен продукт СиСофт, чието тестване съгласно мейл на началника на отдел „Програмен софтуер” Г. Кортенски е започнало на 17.09.2014 г. преди подготовката на базата данни с размера на гарантираните влогове, предназначена за Фонда за гарантиране на влоговете.

Поради тези неоспорими документи и факти заявихме и в медиите, че фактологически разработеният от нас списък на депозитите на специални клиенти, който ще предоставим и на Вас, е достоверен, доколкото отразява изцяло вече публикувани данни за депозити на вложители в КТБ. Но дали това са истинските размери на депозитите и дали  само толкова е броят на лицата от кръга на политически известните лица с депозити, както сами са се самоопределили при откриването на депозитните им сметки? Ние твърдим, че посочените от нас данни са вероятно доста точни към дата 31.05.2014 г. Въз основа на разликите межзу 31.05.2014 г. и 31.10.2014 г. сме изчислили остатъците по сметките и реалния размер на изтеглените преди специалния надзор над КТБ суми, както и размера плюс лихвите на сумите на депозантите, останали по техните сметки след затварянето на банката.

Незаконните операции, за които сигнализираме с това писмо, техният обхват по групи заинтересовани, възможното ощетяване на ФГВБ в огромни размери, създаването на нови клиенти и сметки е във възможностите на прокуратурата, която може да изиска банковия електронен архив – дата по дата. Разполагаме също така с информация, че копие на базата данни към средата на м. юни 2014 г. е предоставено в електронен вид и на Столична прокуратура още преди поставянето на КТБ под специален надзор. Би следвало при сравнение на данните в двете бази да може да се докажат разликите.

Настояваме, освен това, да изискате отчетите от сметките на КТБ АД в БНБ и Уникредит Булбанк АД, заедно с данните за извършваните плащания от името на КТБ. Позволяваме си да Ви препоръчаме да поискате от SWIFT SA, Брюксел и Европейската централна банка копия от осъществените чрез SWIFT и „Target2” плащания, които, за разлика от Борика и Рингс, не могат да бъдат манипулирани от БНБ. Това, очевидно, е един от начините да се засекат незаконни изплащания на суми в евро и други валути по нареждане на БНБ и квесторите, включително и в полза на лица, които са били клиенти на КТБ и е следвало да получат само минимално гарантираните си суми.

Считаме, че „отвореното до 14 януари 2015 г. счетоводство” за деня 6 ноември 2014 г. и приключването на всички банкови операции за този период от повече от 3 месеца с вальор 06.11.2014 г. е незаконно и противоречи на законите за счетоводството и банковата несъстоятелност. В контекста на всички посочени в досегашните наши сигнали до Вас разхищения на средства, вредите и щетите от подобни действия се прехвърлят на надгарантираните вложители и ФГВБ.“

На тази дата: 13 юни 1895 г. Провежда се първото автомобилно рали във Франция

1895 г. провежда се първото автомобилно рали във Франция по трасето Париж-Бордо-Париж. В тридневното скоростно състезание по 1178-километровото трасе се включват 46 машини - 29 автомобила са с бензинови двигатели, 15 са с парни и само два са с електрически.

Победител в състезанието става Емил Левасор, който сам кара своята двуместна машина „Панар-Левассор” и преодолява разстоянието за 48 часа и 47 минути, като средната му скорост е 24,4 км/ч. Той пристига 6 часа преди заелия второто място.

Победата му обаче не никак случайна. По това време френският изобретател и пионер в автомобилостроенето заедно с приятеля си Рене Панар притежава фабрика за дървообработващи машини. През 1889 г. двамата купуват от Даймлер лиценз за неговия 2-цилиндров мотор, а през 1890 г. създават и първия си собствен образец автомобил.

Следващият техен автомобил, създаден през 1891 г., вече е пускан серийно и се отличава с блестящи конструктивни хрумвания и извънредна здравина. Автомобилите на фирмата започват да участват в състезания.

Интересно е, че на това рали за първи път се появява и автомобилът Eclair с пневматични гуми. Кара го авторът на нововъведението Андре Мишлен. По целия маршрут той разполага огромен брой сервизни пунктове, но му се налага толкова често да сменя гумите, че не се побира в норматива от 100 часа.

През 1897 г. Емил Левасор загива при катастрофа по време на състезанието Париж-Марсилия. В Париж е поставен негов паметник, на чийто постамент са издялани думите, казани от Левасор веднага след завършване на ралито Париж-Бордо-Париж: „Това беше безумие! Аз правех до 30 км/ч”.

Вицове, юни 2015 г.

СмЕх


Съпруга заварва мъжа си в кухнята.
- Какво правиш? - попитала го тя.
- Убивам мухи!
- Така ли и колко утрепа?
- Пет. Три мъжки и две женски.
- И как ги различаваш? - попитала учудена жената.
- Ами три бяха кацнали на халбата за бира, а две - на телефона.

***

Постоянно ми повтарят: "Трябва да пиеш с мяра!".
Поглеждам в речника - мяра - старославянска мярка за обем, равна на 26,24 литра.

***

Когато си чета книгата с диети ,осъзнавам колко много неща не съм яла още...

***

Петима евреи, които промениха вижданията ни за света:
Мойсей: “Законът е всичко”
Христос: “Любовта е всичко”
Маркс: “Парите са всичко”
Фройд: “Сексът е всичко”
Айнщайн: “Всичко е относително”.

***

Мъж се обажда вкъщи:
- Скъпа, днес имаме банкет от работата, така че може да ме донесат малко по-късно!

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 12 юни 2015 г.

Автобус помете австрийки на първите европейски игри в Баку! Видео

Първите европейски игри в Баку бяха белязани със сериозен инцидент, при който автобус блъсна състезателки по синхронно плуване на Австрия. Най-сериозно пострада 15-годишната Ванеса Сахинович. При инцидента наранявания получиха и две нейни съотборнички. Сега се появи и видео от инцидента, от което е видно, че шофьорът на автобуса връхлита директно върху спортистките.

Сахинович и Луна Пайер са получили медицинска помощ в Баку и след това са изпратени със самолет в Австрия. От делегацията на страната в Баку обявиха, че Пайер е с наранявания на ръката, докато при Сахинович има множество счупвания и сериозни рани. Лекарите не дават надежди, че тя ще може да продължи със спортната си кариера. Третата състезателка по синхронно плуване – Верена Брайт, се е отървала с леки охлузвания и натъртвания.

ВИДЕО

Станишев печели със 70% президентският пост в ПЕС

Над 70% подкрепа на предстоящия конгрес събира настоящият президент на ПЕС Сергей Станишев. Високият форум е днес в Будапеща. По информация на делегати на конгреса зад Станишев се оформя голямо мнозинство. Зад него застават Германия, Италия, Великобритания, цялото Скандинавие, както и цяла Централна и Източна Европа. 

В другия лагер остават само Испания и Франция, подкрепени от част от белгийците и португалците.

„Кандидатурата на Креспо беше издигната в резултат на вътрешнопартийни проблеми, но сега ще постави Испанската социалистическа работническа партия в трудна ситуация.“, твърдят участници във форума в Будапеща. Политически анализатори коментират, че сериозна загуба на испанците на конгреса на ПЕС ще бъде използвана срещу тях на предстоящите парламентарни избори в страната през есента.
Станишев направи силна кампания за преизбирането си. Членове на президиума на партията бяха впечатлени от мотивационното мисмо и от представянето му на изслушването в края на май. Той представи ясна визия за бъдещето на ПЕС и посочи като политическа цел спечелването на следващите евроизбори през 2019 г.

В началото на тази седмица евродепутати коментираха и изказването на настоящия социалист №1 пред парламентарната група: „Станишев беше изключително подготвен, с конкретни предложения и пътна карта за предстоящите избори“.

„Не може да се живее само с миналото. На ПЕС са необходими идеи и енергия“, заявиха делегати след двете изслушвания на кандидатите.
Лидерът на ПЕС направи и модерна кампания в интернет. Последователите му във Фейсбук са над 45 000, а на интернет страницата му са над 150 000. Кампанията даде голяма видимост на партията и позиционира Станишев на европейско ниво.

Как се продава изпит за шофьорска книжка

Листовки, в които верният отговор предварително е маркиран с непишещ химикал, се падат на "правилните" курсисти. Писалката не е оставила следа във "вярното" поле, но при вглеждане издълбаното "хиксче" се вижда и така избраните попълват правилен отговор. Това разкри в репортаж Нова тв (видеото може да видите ТУК). Схемата няма как да стане без участие на изпитващи и е действала поне от началото на годината в Стара Загора и Кюстендил.

До този момент са открити 35 листовки, които са били предварително попълнени, призна пред "Здравей, България" директорът на ДАИ Цветелин Цветанов.

„Прегледани са листовките за последната една година за цялата страна. В Кюстендил са открити 30 листовки, а в Стара Загора те са пет", заяви Цветанов в телефонна връзка.

Съмненията за нарушения дошли след сигнали на браншови организации и се подсилили от регистрирания т.нар. изпитен туризъм – т.е.  изведнъж към тези отдели на ДАИ завалели заявления да се карат курсове именно там. Всички събрани материали ще бъдат предадени на прокуратурата.

Вече са уволнени петимата служители на ДАИ, за които е установено, че са извършили нарушения - трима от Кюстендил и двама от Стара Загора.

Очаква се изкараните "по втория начин" успешни изпити за книжка да бъдат анулирани.

„Ще бъдем безкомпромисни. От началото на годината изпитите на 217 души са били анулирани и са им били отнети свидетелствата", изтъкна Цветанов.

Той посочи, че има и регистрирани случаи, в които курсисти си разменят тестове.

Гафовете  в ДАИ не спират да излизат на повърхността. Преди седмици пък хит в интернет стана клип как контрольор си иска нагло рушвет от турски тираджия. Думите "йок кармазъ" (т.е. - че не иска червени банкноти от 10 евро, б.р.) станаха нарицателно.

Ченгета блокират София за 3 дни

Първи национален протест на всичките 5 синдикални организации в МВР се очаква в петък, събота и неделя. Организаторите от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) казаха, че е взето решение предварително да не се обявява колко участници се очакват, както и чии оставки ще бъдат искани. Хората в униформи обаче ще бъдат "много".

Привеждането на фиксирана възраст за пенсия - 50 години, с 3-годишен гратисен период, възстановяване на всички нива на допълнителните възнаграждения за нощен и специфичен труд, които са получавани до момента, но вече са отрязани, са сред исканията на полицаи и пожарникари.

Униформените изтъкват, че хората, постъпили през 1990-1991 г., са сключили договор с държавата да работят 20 г. , а тя веднъж им е увеличила възрастта за пенсиониране на 25 г., после на 27 г. Социалното министерство иска възрастта да е 52 г. и 10 месеца, да няма гратисен период, а и да расте до 55 г.

Освен това полицаите от 4 г. не са получавани униформи, което е изключително непредставително за държавата, каза преди дни в интервю Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност".

Протестните действия започват на 12 юни в 17 ч пред църквата "Св. Седмочисленици" (до МВР), като след 18 ч., когато ще се включат и софийските колеги, които са били на работа, се предвижда шествие.

На 13-и в 13 ч началото пак е пред МВР.

В столицата се реорганизира и движението заради протеста.

На тази дата: 12 юни 1955 г. В Якутия е открито първото крупно местонахождение на диаманти

1955 г. в Якутия е открито първото крупно местонахождение на диаманти. Местни хора разказват, че когато бог създавал света, ръката му спряла, докато минавала над Якутия, и изсипала богатства навсякъде из замръзналата пустош, разположена на 8000 км от Москва.

Република Саха (Якутия) е единственият регион на планетата, където не само добиват елмази, но и ги обработват: отначало ги превръщат в диаманти, а след това - в уникални бижутерски изделия. В Якутия се добиват 26% от елмазите на Земята. Кариерата „Мирний” е най-голямата яма, изкопана от човека. Нейната дълбочина е 525 м, а диаметърът й е 1300 м.

Любопитен факт е, че през лятото на 2012 г. в Якутия за първи път бе проведен бизнес-турът „Диамантената седмица на Якутия”. Участниците в уникалния якутски тур видяха всички етапи на появата на скъпоценностите: от огромните кариери на елмазена руда кимберлит до цеховете за рязане и бижутерски работилници.

„Звездата на Якутия”

Както личи от името му  този 232,1 каратов диамант произхожда от сибирските диамантени находища. Открит  е през 1973 година и представлява октаедричен кристал с гладки стени, висока  прозрачност и лек жълтеникъв оттенък. Той заедно с другия якутски гигант „XXVI конгрес на КПСС) (342,5 карата) се съхранява в  постоянната изложба при диамантения фонд на Русия.

Вицове, юни 2015 г.

СмЕх


Благодарение на пощите са изобретени синьото сирене, оцета и стафидите!

***

Мъжът е уникално същество...
За него всичките ви рокли са еднакви, а всички негови отвертки-различни

***

Надпис в маршрутка:
Конкурсът "Кой ще тресне най-силно вратата" приключи, всички награди са раздадени.

***

Студентка по медицина говори на изпит по анатомия:
- Ларинксът, така наречения фарингс...
- Достатъчно, колежке - прекъсва я изпитващият - Пиша ви тройка, така наречената двойка!

***

Тежка новина за националите. Малта ще бъдат в пълен състав, защото петък вечер всички играчи приключват работа.


***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Издирват самотен бегач за убийството в Борисовата градина

Полицията издирва младеж, който е заснет да тича 23 минути по бул. "Драган Цанков". Това се на обяд на 2 юни, минути преди да започнат да вият сирените за Христо Ботев. Всички останали хора на видеозаписите стоят, а той се появава откъм парка на бул. Драган Цанков близо до радиото и тича 23 минути към старата телевизионна кула, където записът спира.
Човекът от видеото не спира за миг, въпреки че не е облечен в спортен екип.

Подозренията на полицията са, че този човек е или свидетел или по някакъв начин е съпричастен с убийството на Георги в Борисовата градина. Цивилни полицаи обикалят училищата в София и показват записите на учителките с надеждата да бъде разпозната, защото самоличността не му е установена.

Според полицейските профайлъри лицето от записа не е спортен тип и бягането му нагоре по наклона точно на обяд на 2 юни е най-малкото необичайно.

На една от снимките сякаш се вижда кръв по лицето му, но според експертите на МВР нероятно е отблясък и дефект от несъвършенните камери. Младежът е обут в сини маратонки, светлосини джинси и кафява блуза, закопчано догоре. Има и раница, която навежда на мисълта, че е ученик.

В същото време някъде в Баку

Премиерът Бойко Борисов кацна в столицата на Азербайджан Баку за откриването на европейските олимпийски игри.

И френският премиер ще връща 2500 евро – летял за мач с правителствения самолет

Манюел Валс

Случка като тази на Бойко Борисов възмути Франция!


Френският премиер Манюел Валс ще върне 2500 евро, които са похарчени за пътуването на двамата му сина заедно с него за мач в Берлин, което предизвика възмущение. Решението бе взето след оживената полемика, в която дори се чуха гласове от неговата партия с критика, че не живее като социалист, съобщава „Франс 24”.

В събота той пътува с правителствения самолет за финала на Шампионската лига между „Барселона” и „Ювентус”. Правителството твърди, че пътуването е направено по покана на президента на УЕФА Мишел Платини, а целта е била обсъждането на френското домакинство на Евро-2016 и на кризата около ФИФА.

Платини го подкрепи и потвърди думите му, но това не ги направи по-убедителни, защото така или иначе беше предвидена среща в Елисейския дворец миналата сряда по същата тема с негово участието.

Валс, който като натурализиран имигрант многократно се е препоръчвал за морален образец на французите, отказа да признае злоупотреба със служебно положение за лични цели, но обеща да върне 2500 евро, защото „разбира чувствителността на френското общество по въпроса”. Полетът струва като цяло над 19 000 евро на френските данъкоплатци.

Не е известно по какъв начин е изчислена сумата за връщане, но малко след изявлението му, с което обеща, че „повече няма да прави така”, неговият антураж обясни на журналистите, че това е калкулация за три полета на децата му: от Париж до Поатие, от Поатие до Берлин и от Берлин до Париж.

По-рано от канцеларията на президентството твърдяха, че децата са пътували до Поатие с влак.

Парламентът ратифицира окончателно скандалното споразумение със САЩ

Народното събрание ратифицира окончателно на второ четене Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки).

Без да се включат по същество в дебатите, депутатите от всички парламентарни групи с изключение на БСП, „Атака“ и независимия Велизар Енчев, подкрепиха ратифицикацията на спорното споразумение, което според опозицията е унизително за България.

Споразумението беше прието на първо четене още в началото на април, когато управляващите направиха опит набързо да го приемат и окончателно на второ четене.

Тогава опозицията остро възрази и успя да отложи окончателната ратификация, тъй като настоя, че има свои предложения.

Всички те бяха внесени, но днес управляващите ги отхвърлиха.

БСП предложи в ратификацията да се запише, че българският парламент ратифицира споразумението само за една година, но това бе отхвърлено. Другите предложения бяха за изцяло отпадане на ратификацията, както и за промяна в заглавието, където вместо споразумение за спазване на „данъчното законодателство в международен аспект“ да се запише „данъчното законодателство на САЩ“.

Причина за острите възражения на опозицията бил едностранният характер на споразумението.

След неговото приемане страната ни се задължава да предоставя на САЩ информация за сметки на американски граждани на българска територия, но САЩ няма да има същото задължение към нашата държава относно сметки и евентуални данъчни измами и изтичане на мръсни пари на българи в САЩ.

„За първи път ни принуждават да подпишем уникален за европейската практика и страните от НАТО едностранен договор, който ни превръща в колониална държава“, каза по време на дебатите Румен Гечев от БСП.

България отдавна е колониална държава, отвърна му Илиян Тодоров от „Атака“.

Споразумението предвижда нашата държава за своя сметка да ангажира администрацията си, когато САЩ поискат дадена информация, предупреди още Румен Гечев. Така САЩ ще си свършат работата, но нашият бюджет ще се лиши от приходи от изнесените мръсни пари, без ние да можем да поискаме същата информация от тях.

1 май Ден на...?

Полемики в пленарната зала на Народното събрание предизвика 1 май, съобщи bTV. От Реформаторския блок предложиха 1 май да бъде не само Ден на труда, но и Ден на Априлското въстание.

Срещу идеята скочиха от БСП, според които сегашните чествания не са само партийни. Георги Гьоков и Таско Ерменков се заядоха с председателя на НС Цецка Цачева, след като тя посочи, че познава „историята на партията”.

(Петър Славов от РБ призова социалистите да видят кое събитие е първо в историята и да бъдат патриоти. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт отбеляза, че е глупаво на 1 май да се почива заради Деня на труда, а на 2 май – заради Априлското въстание.

Гласуването ще е утре. Тогава през пленарна зала ще минат и 4 законопроекта на „Атака” (за повишаване на минималната и учителската заплати и за трудовите спорове в т.ч. и с участието на чужденци), БСП (за облекчаване на правилата за малките фирми) и Министерски съвет (за 24-часовите трудови договори).

Освен това, депутатите ще гласуват и промените в Закона за гражданската регистрация заради зачестилия „туризъм” преди местните избори.

Камъните падат!

Бетонни късове падат от виадукт на автомагистрала „Хемус” край село Елешница и застрашават живота на минувачите и работниците, които в момента ремонтират съоръжението. За проблема в ефира на „Здравей, България” разказа кметът на Елешница Цветелин Добрев.

В близост до виадукта се е формирала цяла купчина от паднали отломки. Очевидно, работещите на съоръжението не смятат, че така могат да убият някой, а и е по-лесно да се освободят от ненужните парчета.

Освен това, падаща корозирала водосточна тръба се откъртва от съоръжението, пада върху електропровод и прекъсва електроподаването към Елешница вече два пъти.

След възникването на проблема пристигналите на място техници от енергото отказали да отстранят повредата, защото се страхували да не пострадат.

ВИДЕО

Звъним на 112 за незаконна сеч!

Снимка: "Таралеж"
400 служители на Агенцията по горите ще дежурят денонощно, за да спрат бракониерите.  Специализиран център към спешния телефон 112 ще приема сигнали за незаконна сеч.

Денонощно в него ще работят 400 служители на Агенцията по горите. Целта е бързо и лесно да се отсяват фалшивите от истинските сигнали и бракониерите да бъдат хващани на място.

31 хил. сигнала за съмнителна сеч, незаконен превоз на дървесина или лов са подали граждани през миналата година. В "активния" горски сезон - от септември до януари - сигналите надхвърлят 200 на ден. По това време на денонощния номер ще има поне двама дежурни лесовъди.

Вчера "Таралеж" засне 6 камиона превозващи дървесина в района на село Бабек, община Брезово. Ясно се вижда, че повечето дървета са без маркировка. Местните жители споделиха пред " Таралеж", че всеки ден има сеч в гората и според тях тя е незаконна.

Американците, пострадали в Анево, са работели с бунтовниците в Сирия

Американците, станали жертва на взрива в Анево, са работели по договор за Сирия. Подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрив миналата седмица на полигон в България, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, съобщи днес посолството на САЩ в София.

Един американец загина, а двама бяха ранени, когато граната за РПГ избухна в събота на полигона в Анево. Ранени бяха и двама българи.

В изявление, изпратено до Ройтерс, американското посолство в София казва, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма „Пърпъл шовъл“ (Purple Shovel), спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции. Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия.

„По време на инцидента тримата подизпълнители обучавали други служители на компанията“, се казва в изявлението на посолството, но не уточнява в какво точно се е състояло обучението.

На тази дата: 11 юни 1770 г. Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия

1770 г. английският мореплавател Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия. Всъщност според историци хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 000 години, когато в Австралия се появяват предците на нейното коренно население.

Големият бариерен риф може да се види от Космоса и е най-голямата в света екосистема. Това е най-голямата коралова система в света, съставена от 2900 коралови рифа и 900 острова. Дължината му е 2500 км, започвайки от Тропика на Козирога край град Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, а ширината му варира от 2 до 150 км.

Още през 1606 г. испанецът Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас изследователят Далримпъл намира в книжата на английски моряк, посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток отделящ Нова Холандия (дн. Австралия) от Нова Гвинея. Големият бариерен риф достига на север именно до Торесовия пролив и ще е странно ако торес не се е натъкнал на него.

Документирано е, че пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, засядайки в 23.00 ч. вечерта на 11 юни 1770 г. с кораба „Индевър” върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба.

Капитан Кук се принуждава да изхвърли през борда шест топа с по шест комплекта гюлета, за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на Филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети.

През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. той е по-подробно картографиран и изучен. Едва в края на 19 в. Големият бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици, добивани на рифа.

Вицове, юни 2015 г.

Heil Hitler!

СмЕх


Чаша вино била равна на час във фитнеса...Значи онова на сутринта след 2 бутилки не е махмурлук, а мускулна треска?

***

Ако искаш да накараш една жена да млъкне за половин час, попитай я какво ще облече утре.

***

В магазина:
- Извинете, но нямам да ви върна. Вземете си дъвка с Мики Маус.
- Аз да не съм дете?! Дайте ми с Батман...

***

- Скъпи, започнах нова диета! Вече ще ям само трюфели, омари и хайвер!
- Любов моя, защо така се измъчваш? Яж направо банкноти!

***

Психичните диагнози:

1. Психоза - да си говориш с котката.

2. Параноя - да внимаваш какво говориш пред котката.

3. Шизофрения - котката да ти говори.

4. Депресия - да смяташ, че котката те игнорира.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 10 юни 2015 г.

Семейни войни за наследството на Робин Уилямс

Децата на Робин Уилямс от първите му два брака и вдовицата му Сюзан Шнайдер не могат да разделят наследството на актьора. Уилямс сложи край на живота си през август миналата година и няколко месеца по-късно започват семейните войни за вещите и парите му. На 19 декември Шнайдер – негова съпруга от 2011 г., подаде сигнал в полицията срещу изземването на част от имуществото на актьора.

„Робин Уилямс беше учредил фонд, за да може Сюзан да продължи да обитава къщата им в Тибурон (северно от Сан Франсиско) и да е в състояние да покрива разноските по жилището, където актьорът живееше заедно с двамата сина на съпругата си – обяснява адвокатът на вдовицата Джеймс Уагстаф. – Този фонд представлява само част от това, което децата на Уилямс – Зелда, Коди и Закари, ще получат.“ Уагстаф казва, че понастоящем двете страни обменят данни относно стойността на къщата и че все още не са се споразумели за сумата, необходима за поддръжката на имота.

Децата и вдовицата на Робин Уилямс са в конфликт и за някои негови лични вещи – например дрехите на актьора и по-специално смокинга от една от сватбите му. Голяма част от вещите са вече иззети от къщата в Тибурон от адвокатите на децата на Уилямс, заяви пред медиите адвокатът на вдовицата. Зелда Уилямс обаче опроверга това твърдение и обясни, че нито тя, нито братята й са взимали каквото и да било от дома на баща им.

Вдовицата на комика все пак настоява наследниците му да не бързат да свалят от стените на къщата произведения на изкуството. Адвокатът й заявява, че има основателна надежда да разреши до няколко седмици семейните спорове. Надежда, която той таеше още през март.

Междувременно Върховният съд в Сан Франциско предостави два месеца (до края на юли) на враждуващите страни да се споразумеят. В противен случай рискуват да се озоват в съда.

На тази дата: 10 юни 1871 г. В Румъния излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”

1871 г. в Браила, Румъния, излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”. Това е първият вестник на Христо Ботев. Мото на вестника е „Истината е свята, свободата е мила!”.

В брой първи в статията си Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви „за нови удари”. В четири от известните пет броя на вестника, са отпечатани 16 статии на Ботев - „Наместо програма”, „Народът вчера, днес и утре”, „Смешен плач”, „Решен ли е църковният въпрос”, стихотворенията „До либето ми”, „Дялба”, „На прощаване”, „Хайдути”, „Елегия”, „Борба” и „Пристанала”.

Последният брой на „Дума на българските имигранти” излиза на 5 август 1871 г.

Вицове, юни 2015 г.

СмЕх


2023 година. Бензинът е 11 лева за литър. Съвещание в голяма фирма. Влиза запъхтян полицай:
- Кой е оставил така коня си на алеята. Каретата на "Бърза помощ" не може да мине!

***

Повечето от хората, които са виждали летящи чинии, са
женени.

***

Канибал влиза в ресторант и иска менюто. Вижда: турист - 8 лева; мисионер на скара - 10 лева; пържен пътешественик - 12.50 лева; печен политик - 100 лева
Клиентът-канибал пита:
- Защо такава висока цена за политик?
Келнерът отговаря:
- Ти знаеш ли колко време се чистят тия?

***

Разговарят двама арменци:
- Ти разбра ли, че Крикор е спечелил кола от лотарията?
- Разбрах, само че не е Крикор, а Гарабед, и не е кола, а колело, и не го е спечелил, а са му го откраднали.

***

- Скъпи, ако ме целунеш още веднъж така, ще бъда твоя за цял живот!
- Благодаря за предупреждението.

***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 9 юни 2015 г.

САЩ ще ни махнат визите, ама друг път

Барбара Микулски
Американските сенатори Марк Кърк и Барбара Микулски, внесоха законопроект, който предвижда свободно пътуване до САЩ на гражданите на България, Полша, Румъния и Хърватия, предаде Нова тв.

Микулски, която е от полски произход, е от Демократическата партия. Кърк пък е републиканец. Автор на законопроекта е 79-годишната Барбара Микулски.

В момента 38 страни се възползват от американската Програма за безвизово пътуване, известна като VWP (Visa Waiver Program).

Новият законопроект ще вдигне разрешения процент откази от 3 на 10, съобщава Нова тв. И допълва, че дори това да се случи, България пак може да не се класира.

Изпратиха в Германия ранените в Анево американци

Двамата американци, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево и бяха приети в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, са транспортирани в чужбина, съобщи "Дарик". Стабилно е състоянието и на българите, пострадали при инцидента.

Лекарите в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение са успели да стабилизират състоянието на по-тежко пострадалия 38-годишен американец, което позволи неговото транспортиране в Германия, съобщиха от болницата. Пациентът е изписан в стабилно общо състояние, на самостоятелно дишане.

Другият чуждестранен пациент, който е на 46 години, бе приет в събота в спешното отделение с по-леки наранявания и по-късно настанен в Клиниката по ортопедия и травматология. След операция на сухожилието на десния му крак и обработване на множеството рани по краката, той също е изписан от болницата в добро общо състояние и транспортиран в чужбина.

Състоянието на двамата българи, пострадали при същия инцидент, също е стабилно. В момента 29-годишният пациент, приет с множество рани на двете ръце и раменете, се лекува във Втора хирургична клиника на болницата.

Другият българин, който е на 25 години, бе опериран в почивните дни от екип съдови хирурзи, тъй като беше прекъсната артерия на единия му крак. И той вече е в добро общо състояние, добавят дежурните лекари от Университетската болница в Пловдив.

Американски гражданин загина в събота при експлозия на полигона на ВМЗ в Анево, където са се извършвали планови експериментални стрелби с гранатомет. При инцидента бяха ранени още четирима души. 

ФИФА няма да отнема домакинствата на Русия и Катар

Ръководството на ФИФА обяви, че няма „никакви правни основания“, за да отнеме домакинствата на Русия и Катар на световните първенства, съответно през 2018 и 2022 година, въпреки корупционния скандал и масовите арести.

„Домакинствата на Русия и Катар, съответно през 2018 и 2022 година, бяха присъдени след демократичен вот на Изпълнителния комитет на централата. Въз основа на експертни становища и наличните факти, ФИФА няма правни основания да отнеме домакинството на Русия и Катар“, се казва в съобщение на световната футболна централа.

„Няма да спекулираме около възможните сценарии и няма да правим други коментари от темата“, се казва още в комюникето.

Новият шеф на варненската полиция „герой“ от оня клип със скъсания ръкав

Новоназначеният директор на варненската полиция – старши комисар Даниел Пашов се оказа замесен в скандали за корупция и набеждаване на невинни граждани. Миналата година шефът на столичното І РУП дори е станал "герой" в сатиричното предаване "Господари на ефира".
Името на новия варненски полицейски шеф нашумя и през април 2014-а, когато 25-годишната Александра Стоилова и 26-годишният й приятел Иван Цонев бяха набедени от полицай на Първо РУП, че са му нанесли побой и са скъсали униформата му.

Записи от охранителните камери в Районното управление, излъчени в предаването „Господари на ефира“, показаха, че полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си, за което по-късно беше обвинена Александра.

Въпреки излъчените кадри от охранителните камери, в качеството си на началник Даниел Пашов твърдеше, че момичето действително било скъсало униформата на полицая при опит да осуети ареста на приятеля си.
През изминалата седмица МВР огласи медийно, че са взети мерки и е назначено ново ръководство, което да сложи край на корупцията сред варненските полицаи.
Новото ръководство на варненската полиция обаче е познато на Господари на ефира и стана известно покрай един „саморазпрал” се полицейски ръкав.
Оказва се, че МВР-то  наказват като пращат на море. Сигурно затова те издигат и в длъжност, за да взимаш по-голяма заплата, че по курортите е скъпо. Явно  „Уволнение” и „Порицание” в полицията означава трамплин в кариерата.

ВИЖ ВИДЕО ТУК

5.2 по Рихтер близо до Атина

Земетресение с магнитуд 5.2 по Рихтер е регистрирано на територията на Гърция.

Силни трусове са се усетили в Атина.

По данни на Института по геодинамика към Националната атинска обсерватория,
епицентърът на земетресението се намира на 77 километра северозападно от Атина, на 24 километра от град Халкида в Евбея.

За сега няма данни за нанесени щети.

СмЕх

Снимка от центъра на София. Точно срещу паметника на цар Самуил.

Сифиянци провериха светят ли очите на цар Самуил

Първата вечер след откриването десетки софиянци дойдоха да проверят – светят ли наистина очите на Самуил. И се убедиха, че това не е измислица.

Към 21.30 ч. да видят необичайния ефект с очите на българския цар пристигнаха над 60 души, а реакциите им бяха противоречиви. Някои одобриха решението на скулптора, докато други казаха, че очите изглеждат много страшно. 


Така светят очите на Самуил.Фейсбук издирва "Чоко Лайфа" за гаврата с Апостола

Граждани, побеснели от гаврата с паметника на националния ни герой Васил Левски,
организираха издирване на наглите хулигани във Фейсбук. Реакцията им идва, след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки как двама млади мъже показват среден пръст на пред паметник на Апостола.
От няколко дни активни граждани в социалните мрежи разпространяват снимката на мъж от Камено, Бургаска област, който преди седмица стана печално известен с една срамна снимка, на която показва неприличен жест на паметник на Васил Левски. Бургазлии, а и не само, твърдо са се заели да намерят злосторника и сами да потърсят справедливост за долната му постъпка. Из мрежата се разнасят колажи, на които на час по лъжичка се предоставя информация за въпросния мъж.

Колажите са споделени от потребителите близо 7000 пъти. Хората са убедени, че полицията няма да си свърши работата, а за постъпката си мъжът ще получи най-много смъмряне. Според тях той трябва да бъде съден от народа и улицата, за да разбере, че никога вече не трябва да се гаври със светините на България.

Друг е въпросът защо хората са стигнали до извода да търсят саморазправа и да правят частно издирване и колко трябва да се чака преди да се е случила някоя беля. Случаят с Емил Краси-миров, който се изгаври с паметника на Васил Левски, получи своето продължение, но от неговия авер. Във Фейсбук съществува профил на Тефиков, който е на 29 г. от Камено.

Той е обявен за общодържавно издирване и поради тази причина не се яви пред Районен съд-Бургас в сряда, заедно с приятеля си Емил Красимиров. В социалната мрежа Исуф, подписващ себе си като Чоко Лайфа, се оказва изключително активен, въпреки че органите на реда нямат представа къде точно се намира той в момента. Без да се притеснява, той обижда и псува българските граждани.

На тази дата: 9 юни 1923 г. В Царство България е извършен Деветоюнският преврат

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия - Българската комунистическа партия (БКП).

Подготовка

Още на конгреса си в края на 1922 година Военният съюз взима решение за отстраняване с преврат на правителството на Стамболийски. През януари се появяват слухове за това, които достигат до правителството. През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“, с Военния съюз, който официално е забранен, но обединява много действащи и запасни офицери, и с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), която то се ангажира да унищожи с Нишкото споразумение.

След съставянето на новия парламент през май Военният съюз активизира своите организации и провежда събрания на офицерите в различни гарнизони, подготвяйки се военен преврат, като сведения за това изтичат в печата. Установени са контакти с цар Борис III (чрез Христо Калфов) и с ВМРО (секретарят на Военния съюз Никола Рачев се среща в Пиринско с Тодор Александров). На 25 май е определена датата на преврат, изготвени са подробни планове на операцията с разпределение на целите и задачите на отделните подразделения.

Провеждане на преврата

Превратът е проведен съгласно предварителните планове — действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно потвърждение, започват да действат организациите в гарнизоните в провинцията. За действията в София отговарят Велизар Лазаров и Дамян Велчев - те, както и много други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни части. Лазаров е обявен за началник на Софийския гарнизон и ръководи обезоръжаването на полицията и Оранжевата гвардия в столицата.

В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново — начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолство, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. Дейци на ВМРО убиват и Райко Даскалов и други земеделски водачи и сътрудничи на Цанков срещу левицата.

Опити за съпротива

На отделни места има опити за съпротива от страна на земеделски активисти и отделни групи доброволно присъединили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание. Най-мащабна е дейността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цял Плевен е завзет. Въстанието обаче няма организиран характер, единно ръководство и повсеместен обхват, което спомага за смазването му от правителствените гарнизони.

Ръководството на БКП се отказва да се намеси в защита на сваленото земеделско правителство, заемайки "позиция на неутралитет". ЦК на БКП преценява, че става дума за уреждане на сметки между „селската и градската буржоазия“. Ръководството ѝ оказва активен натиск върху местни структури да не подкрепят съпротивата на земеделците.

В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е заловен та от общинските власти на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По нареждане от новото правителство, той е убит от група на ВМРО, водена от Величко Велянов.

Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание)

Вицове, юни 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


-Как да те позная?
-Ще бъда с дънки, висока съм 165 см и тежа 54 кг.
-Добре, аз ще бъда със светло яке и ще нося кантар и метър.

***

Полиция прави обиск в мазата на циганин:
- Този телевизор какъв е?
- Не знам бе старши, детето го донесе.
- Този касетофон какъв е?
- Не знам бе старши и той детето го донесе.
- Този струг тука какъв е?
- Не знам бе старши и струга детето го донесе.
- Как ще го донесе детето бе, той тежи два тона?!
- То дете бе старши, откъде да знай колко тежи.

***

- Скъпи, какво харесваш най-много в мен - стройното ми тяло или красивото ми лице?
- Чувството ти за хумор!

***

- Иванчо, защо в диктовката си имаш толкова празни места?
- Място за реклами, госпожо.

***

Едно еврейче пита друго:
- Какво ти продадоха вашите за Коледа?

***
Всяка сутрин нови вицове

понеделник, 8 юни 2015 г.

Задигнаха химически тоалетни от АМ Тракия барабар с фекалиите

Две химически тоалетни, заедно с биологичния материал в тях, са били задигнати посред бял ден на магистрала „Тракия”.
За кражбата са се оплакали от хасковската фирма „Ти енд Джи мастер клийн” ЕООД, на която подобно нещо не й се случва за пръв път.
За времето от петък вечерта, когато са били почистени по график, до тази сутрин два от подвижните санитарни възела на фирмата са изчезнали от два различни паркинга на територията на Нова Загора.

Други две от кабините, разположени по трасето на паркинга при село Деветак, Бургаско, са открити от служителите на фирмата тази сутрин извадени и поломени на плаца. Според собственика Тихомир Гьоков, вероятно са били подготвени за изнасяне. Макар и да имаше сравнително силен вятър тези дни, категоричен е, че е немислимо той да е изтръгнал кабините, прихванати с четири анкерни болта и планки към земята стабилно.

През 2013 година хасковската фирма разположи санитарните възли по трасето след като спечели обществена поръча на АПИ за това. Фирмата има разположени вече 44 съоръжения. Те са произведени в Италия и са единствените от този вид в страната – с допълнителен резервоар за свежа вода, обясни собственикът.

С новозадигнатите, откраднатите тоалетни на фирмата по магистрала „Тракия“ са вече пет за две години време. „Колкото и смешна да е ситуацията, всъщност тя е много трагична. Защото става въпрос за добра организация“, коментира Гьоков.

За да се открадне химична тоалетна е необходима специална техника. Първо самата кабина тежки 86 кг, но когато е заредена със свежа вода, кабината става 186 кг. Задигнатите са до една с органични отпадъци, които по капацитет са около 100-ина килограма. Така теглото на пълна тоалетна стига до около 280 килограма, коментира Гьоков. Цената на една нова химическа тоалетна от този тип е 2000 лв. без ДДС. Втора употреба тя би минала за около 1000 лв.

Тихомир Гьоков не вярва, че съоръженията са задигнати, за да бъдат предадени в пунктовете за пластмаса, тъй като не би било рентабилно. Затова според него, конкуренти или просто новоизлюпени играчи в бизнеса се дооборудват за негова сметка. Гьоков разказва и за още фрапиращи случаи на посегателство като този, при който са откривали преди време надупчена врата на една от химическите тоалетни по магистралата и дори проектила в резервоара за вода. Засега обаче нямало по този случай никаква реакция от полицията.

С готовност да съдействат се отнесоха от полицията в Бургас след запитване за новите случаи на откраднати и порутени тоалетни. Според пресслужбата там, малко вероятно е тоалетните да се намират в някои от частните комплекси по морето, защото, за да работят те имат договори с фирми, които се грижат и за почистването и зареждането с химикали на съоръженията.

От там посочиха, че веднага след като им бъде подаден сигнал, ще започнат работа по случая. Предполага се обаче, че откриването на откраднатите тоалетни е почти с шанс нула, защото се смята, че те по-скоро се намират в частни имоти в някои селца.

От пресслужбата на областната дирекция на полицията в Сливен пък, към което е РУП Нова Загора, коментираха, че и при предишните случаи, и сега, вероятността да бъдат намерени тоалетните е твърде малка, а дори това да се случи трудно може да бъде доказано точно чия собственост са, защото съоръженията нямат идентификационен номер нито от производителя, нито пък от вносителя.

Откриха Самуил!

Въпреки многото противоречия, които предизвика, паметникът на цар Самуил официално беше открит днес в 12,00 ч при засилени мерки за сигурност. Президентът Росен Плевнелиев, Георги Близнашки, служебният премиер, чието правителство гласува поставянето на такъв мемориал в центъра на София, патриарх Неофит и столичната кметица Йорданка Фандъкова бяха на откриването.
Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева предпочетоха други свои ангажименти. Церемонията впечатли най-вече със засилените мерки за сигурност. Преграждения, гардове с кучета, които проверяваха за бомби и много ограничения съпътстваха откриването.

На днешното събитие присъства и посланикът на Македония, когото Плевнелиев също поздрави и обяви, че ценим високо този жест от негова страна.

Въпреки критиките към момента, нищо в изгледа на паметника няма да бъде променяно. Авторът на скулптурата Александър Хайтов вече сравни евентуално посегателство - на прицел са най-вече очите на владетеля - с натиска върху Димитър Димов да пренаписва "Тютюн".

"Надявам се този паметник, този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил, да не ни разедини. В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност", коментира Плевнелиев.

Президентът добави, че "в столицата на България имаме паметници на съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори на основателя на българската държава". "Нямаме паметници на Крум, Аспарух, Омуртаг и Симеон. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат - длъжници сме на младите за това"

Бойко Борисов за управлението

Ще има конфискация на къщи в Игнатиево

Има два имота с две къщи са запориранитам и съм убеден, че ще се стигне до конфискация. Поинтересувах се от казуса и разбрах, че се работи. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия, попитан за луксозните къщи на крадците от Иганово.
„Не са само в Игнатиево. Не трябва да се фокусираме, че са само роми. В Бояна и Драгалевци също има големи къщи”, обясни още Борисов.

Ударили контрабандистите на цигари по електромерите

Контрабандистите на цигари ги ударихме по електромерите. Следихме им потреблението. Щом вечер се вдигне потреблението, отива екип във фабриката и виждат как хвърлят цигари през прозорците. Това обясни премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия, след като беше попитан как се справя с контрабандата.
"17 пъти на ден се вдигнаха приходите от кантарите на митниците. Вече всяка цистерна се проследяла къде отива и какво кара. 60% се вдигнаха приходите. Оказа се, че пием бира 30% повече през зимата. Нещата обаче се нормализираха пак по електромерите. Искам да благодаря на МВР и прокурорите. В пъти се вдигнаха преходите от алкохол. Искам за предупредя контрабандата, че това не е инцидентно. Милиарди влизат повече в хазната и това е добре за държавата”, обясни още Борисов.

Борисов не си харесва карикатурите: Не съм толкова дебел!

Бойко Борисов коментира карикатурите, които радевно му прави Христо Комарницки. "Заработва си хонорарите благодарение на мен. Добър е, безспорно, но аз не съм толкова дебел. Да беше дошъл да ме види на тенис турнира", каза премиерът пред Нова телевизия.
После даде няколко съвета на карикатуриста. "Защо не рисува контрабандистите или някой от тези, които нарушават закона", отсече премиерът.

Москов ме пропи - губи басове и ме затрупва с уиски

Последно излъгах Москов. Той много обича да се хваща на бас за футболни мачове. Вече 6-7 бутилки съм спечелил. Пропи ме. Ама виж какво е да си здравен министър - заедно с бутилката ми слага в пликчето лекарство за черния дроб. Но аз не пия. Това сподели с усмивка премиерът Бойко Борсов пред Нова телевизия, след като бе попитан да определи с по една дума няколко човека.
"Много басове губи Москов, миличкия, и ще ме пропие. Последно загуби баса за финала на Шампионска лига, защото заложи на Ювентус”, обяви премиерът, попитан за здравния министър Петър Москов. После призна, че всъщност не близва алкохол.

Премиерът разкри още, че от 15 години не е влизал в магазин. „Детето ходи на пазар”, разказа още Борисов.

Борисов определи Бареков за европейски политик, Местан за опитен политик, а Радан Кънев за съвременен, млад и обигран демократ.

"Ще дойда пак в Нова телевизия, ако не се спряга, че е моя. Аз за 1 час мога да стана Радко Младич на Балканите, искам да го запомните", завърши Борисов.

Водещият Виктор Николаев веднага му отвърна: "Не, благодаря."


Обновена!