събота, 1 август 2015 г.

Двама починаха на Бузлуджа

Днес по обяд 66-годишен социалист от град Пирдоп почина на поляната под Бузлуджа. По първоначални данни Костадин Симеонов е получил масиран инфаркт, докато бил на път нагоре към изоставения Дом-паметник на БКП, известен повече като Чинията.

По-късно втори човек почина на събора на партията-столетница на Бузлуджа. 55-годишна жена е издъхнала от естествена смърт и е била открита в палатка пред хотел „Бузлуджа”. Сигналът е подаден в полицията около 18,44 часа.

ООН: До 2050 г. България намалява с 2 млн. души

През 2050 г. в България ще живеят 5 154 000 души. Това сочат данните на ООН в доклад, посветен на демографските тенденции в света. Към 2015 г. населението ни е 7 150 000. Простата сметка показва, че за 35 години българите ще намалеят с около 2 млн.

Така България се оказва начело на мрачна статистика. Тя е лидер в списъка от 43 държави в света, чието население ще намалява между 2015 и 2050 г. според прогнозите на ООН.

За нашата страна сривът е най-голям - през 2050 г. тя ще е на минус с 27,9%.

В топ 10 на най-топящите се нации второто място е за Румъния, следват други източноевропейски страни - Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Латвия, Литва, Сърбия, Хърватия и Унгария.  В черния списък на държавите с намаляващо население преобладават европейските представители.

Невролози откриха защо Хичкок е майстор на съспенса

Кинематографичното майсторство на Хичкок при създаването на мъчителна атмосфера е несъмнено. Какви са обаче мозъчните механизми, които се задействат при съспенс? Учените от американския Технологичен институт на Джорджия се опитаха да разрешат тази загадка. Публикувано в списанието „Нюросайънс”, изследването им показва ясно невронния почерк на съспенса.

За да проведат изследването си, учените са използвали IRM (магнитен резонанс). Наблюдавали са дейността на мозъка на доброволци, докато гледат откъси от филмите на Хичкок, от „Пришълецът” на Ридли Скот и „Мизъри” на Роб Райнер. Така са измерили нивата на внимание на зрителите, както и промените във визуалното възприятие по време на всяка сцена.

Оказва се, че когато напрежението нараства, дейността на мозъка, осигуряваща периферното зрение, отслабва. В същото време се усилва мозъчната дейност, свързана с възприятието в централната част на зрителното поле. По-просто казано – по научен път е било доказано, че по време на съспенс мозъкът концентрира дейността си върху това, което се случва в центъра на зрителното поле и се абстрахира от онова, което протича в периферията. Това стесняване на зрителното поле дава възможност на мозъка да се фокусира върху основните елементи на кадъра и да изключи второстепенните.

Явлението съвсем не е непознато: това е прословутото „ограничено зрение”, което могат да изпитат хората под въздействие на алкохол, наркотици или онези, които страдат от мигрена, глаукома или катаракт. Така може да се обясни причината за пристрастяването и почти хипнотичния характер на някои сцени на Хичкок – истински образци на изкуството на зрителната манипулация.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 23 (22 ТУК)


Бойко Борисов  започна работа на тел. 112.
В петък местният феодал и кмет Рейзи вдига ограда. В събота хората я събарят. В понеделник Рейзито пак я вдига. След което Бойко му звъни и оня хукна да сваля оградата.





















Ученици демонстрират здрав цвят на изследванията си в поликлиниката.










Избирането на Мая Манолова за омбудсман цели да отклони вниманието ви от намаленията в „Била“.










След легализацията на гей браковете в САЩ.

Обраха репортерка на „Нова“, докато прави репортаж за цената на тока

Това са нещата, които са останали
 на Велина след обира.
Репортерката от Нова телевизия Велина Сашева Симеонова е била обрана пред сградата на КЕВР на бул."Дундуков" София, докато прави репортаж за цената на тока. За патилата си тя сама разказа в профила си във Фейсбук. Нагъл крадец е задигнал дамската и чанта, докато Велина е била залисана в работата си. Вътре са били личната ѝ карта, шофьорската книжка и талонът на колата, пари, дебитни карти.

По думите на колежката от Нова, продавачката от съседния магазин е видяла момче с татуировки, което се оглеждало насам-натам. Журналистката моли, ако някой попадне на документите ѝ и на ключовете от колата (Москвич) да ги предаде на полицията.

Ето и част от емоционалния пост на Велина:

"Добри хора, Откраднаха ми дамската чанта пред Комисията за енергийно и водно регулиране на Дондуков, докато си пишех прякото включване. Вътре беше светът ми. Лична карта, шофьорска книжка и талон, ключове, пропуски, сантиментални опори в живота, малко пари и две дебитни карти

Полицията знае, банката също, знае и момичето от магазина до КЕВР. Тя видяла момче с татуировки по краката, оглеждал се съмнително, но решила, че е оператор „от нашите”. Пазете се всички татуирани! Полицаят каза: „Тоя ше е нашият човек!” Ама няма да е моят
Разбрах две неща от тази случка: че хората стават лоши, когато го закъсат за пари. И че се замисляш за ценностите в чантата и душата си, когато останеш на Дондуков с тефтер с цените за тока, клипборд, за да ги разкажеш и слушалки за пряко".

Петър Москов: „Кой е избрал Мая Манолова – очевидно не Реформаторският блок”.

Метли, шейни, нямат особено място в политиката, когато целта е една единствена – да се гарантира сигурност, стабилност. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов в предаването „Събуди се” по повод страстите в парламента от последната седмица и разменените остри реплики между Реформаторския блок и ГЕРБ.

„В парламента надделя предизборната кампания”, смята Москов. „Истината е следната: Когато РБ и ГЕРБ гласуват различно, кой е победителят определя ДПС. Това се случи в последната седмица”, допълни той.

Москов коментира всяко от решенията на парламента от последните дни, за които като „виновник” се сочи Реформаторският блок. Той увери, че антикорупционният закон на Меглена Кунева ще бъде приет: „Антикорупционно звено ще има и то с приемането на закона в началото на септември. Категорично!”.

„Кой е избрал Мая Манолова – очевидно не Реформаторският блок”, заяви той относно гласуването за омбудсман. Основният му аргумент е, че блокът е предложил Константин Пенчев и няма как да е гласувал против собствения си кандидат.

„В думите на Борисов за начина, по който се държи блока в парламента, има много истина. Аз го изпитах лично на гърба си”, оплака се министърът.

Той обясни и защо реформаторите не подкрепиха два от трите въпроса на референдума. Според него, въпросът за мажоритарния вот е „некоректно и лошо зададен, за да не може да получи парламентарна подкрепа”. „Хората ще бъдат излъгани”, смята той.

„Президентът не ни е чул когато е формулирал въпроса”, каза Москов и добави, че дори хората да кажат „да” на мажоритарния вот, парламентът е този, който ще определи колко точно депутати да бъдат избирани мажоритарно – може да са 3, 5 или всичките 240.

„Въпрос, който е некоректно зададен, не би трябвало да е въпрос на референдума”, заяви Москов. „Аз нямам проблем да се явя на мажоритарен вот с тези, които упрекват РБ в момента”, допълни той.

Относно задължителното гласуване, министърът посочи: „Да вменяваме задължение на хората да гласуват, всъщност означава неразбиране на проблема”. „Промяната трябва да дойде от качеството на хората, които биват избирани”, изтъкна той.

„За мен тази структура на блока е изчерпана”, коментира Москов по отношение на Реформаторския блок. Според него, партиите в блока трябва да решат дали да бъдат една структура. Този разговор е отдавна назрял”, подчерта той.

„Без ясна структура, без ясно изработване на решения и орган, който да ги взема, не може да съществува”, смята Москов. По думите му, ако има слабост на блока, тя е свързана именно с това – структурата. Това, обаче, не означава разпадане на коалицията, посочи той.

БСП катери Бузлуджа

БСП ще проведе традиционния си събор на Бузлуджа днес, съобщиха от партийния пресцентър. Социалистите ще се съберат на историческата поляна до върха по случай 124 г. от създаването на формацията, като се очаква в събитието да се включат десетки хиляди социалисти.

По време на честванията ще се проведе национален политически митинг под наслов "За хората! Справедливост и солидарност!", съобщават още от пресцентъра и добавят, че ще бъдат поднесени цветя на барелефа "Основоположници на социалистическото движение", на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско–Севлиевския отряд.

Присъстващите ще поздравят председателя на БСП Михаил Миков и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Както всяка година, ще бъдат връчени партийните книжки на десетки млади социалисти.  

Как животът в Северна Корея се променя

Малко хора могат да кажат, че са били в Северна Корея. Още по-малко са хората от Запада, които редовно са ходили там в продължение на 13 години.

Саймън Кокерел е член на този елитен клуб, пише „Вашингтон пост“. Той е управител на „Корьо Турс“ - британска туристическа агенция, която оперира от Пекин. Кокерел започнал да посещава Северна Корея през 2002 година. Той бил на екскурзия в Китай, когато основателят на фирмата Ник Бонър му предложил работа. И Саймън казал „да“, още преди да е стъпил в Пхенян.

„Корьо турс“ е първата западна фирма, която организира пътувания до Северна Корея. Започва още в началото на 90-те. В момента компанията води по около 2500 души годишно в страната. Бонър дори е организирал прожекция на филма „Ритай като Бекъм“ на Пхенянския филмов фестивал. Тогава фирмата започва да предлага и пътуване с влак от столицата Пхенян до Чонгжин – град на североизточното крайбрежие.

„Вашингтон пост“ се среща с Кокерел веднага след 143-то му пътуване до най-изолираната държава в света.



„Вашингтон пост“: Какво се промени от първото ви пътуване до Северна Корея през 2002 година?

Саймън Кокерел: Появи се средна класа, ако можем да приемем за средна класа хора, които си купуват и неща, от които нямат нужда. Средната класа на Пхенян не си купува обаче втори дом, нито пътува в чужбина – това просто са хора, които разполагат с някакъв доход, а това не беше толкова често срещано преди.

Много е лесно да наречем това елит – хора, които сядат в кафенета, които купуват вносни дрехи, които хващат такси. Вижда се, че има хора с пари в джобовете, но това не е елит. Просто са хора, които могат да си позволят да вземат такси, вместо да се возят на автобуса. Но това е предимно в Пхенян.

За туристите най-голямата промяна е, че има повече места за посещение. Ограниченията и правилата са си все още същите. Трябва да си предплатил all-inclusive пакет, трябва да имаш водач със себе си през цялото време, не можеш да се разхождаш сам, нямаш достъп до интернет.

Но вече можеш да се снимаш на повече места. Постепенно се либерализира това, но все пак промяната за тези години е почти нищожна.

ВП: Да се върнем на това, което казахте – че не само елитът има разполагаем доход. Но не е достатъчно само да живееш в Пхенян, за да си елит?

СК: В Пхенян живеят 2-3 милиона души, не може да имаш 10-процентен елит в никоя страна. Той просто спира да бъде елит. Истинският елит в Северна Корея са много малка група хора, които са не повече от няколко десетки хиляди.

ВП: Какво си купуват севернокорейците? Какво е модерно сега?

СК: Хоратя ядат на вън, а жените си купуват модни дрехи. Мъжете все още се обличат униформено, но много жени на 20-30 години се обличат доста по-стилно отпреди. Има няколко модни марки – предимно ментета, вече се срещат жени с по-къси поли и високи токчета. Преди десет години младите хора и децата изглеждаха като умалени версии на родителите си, а сега е различно. Това обаче е само в столицата и пак не са всички.

ВП: Забелязвате ли промяна в отношението? Станаха ли по-отворени?

СК: Може би, но аз контактувам с малко хора. Обучихме хората, с които работим, да се отнасят по-приятелски с чужденците. Повече хора вече карат децата си да казват „Hello” на чужденците. Често хора ме спират да се снимат с мен. Причината е, че когато Денис Родман беше там, телевизията показа негови снимки заедно с мен. Преди това го нямаше – хората просто нямаха фотоапарати и телефони, с които да снимат.

Все още обаче никой няма да те покани на гости, както се случва с чужденците в други страни. Например в Пекин някой веднага ще се опита да ти продаде нещо, да те измами, някое момиче ще се опита да те свали. В Северна Корея няма такива неща.

ВП: За тези 15 години и 143 посещения успяхте ли да създадете приятелски отношения с някой местен?

СК: Да. Познавам много хора и ги приемам за приятели, но ако говорите за истински приятели, може би имам само двама.

ВП: Как успяхте да спечелите доверие и да развиете бизнеса си?

СК: С много посещения. Те са бизнес хора, не са от правителството, а задачата им е да осигуряват приходи за компанията.

ВП: Но това все пак е правителствената Корейска международна търговска компания?

СК: Не, това е компания, собственост на правителството. Трябва да правим разлика между правителството и държавата. Това са две различни неща. Едното е организация, чиято цел е да печели пари. Те имат поставена задача да правят печалба чрез работата си с нас. Ние се представяме доста добре, водим доста туристи, започнахме да правим събития и да разширяваме паазара.

ВП: Как става това в Северна Корея?

СК: Организирахме първия голф турнир преди 11 години, а преди три или четири години направихме и колоездачни състезания, правили сме и футболни турнири, първия мач по крикет, първата викторина в пъб, турнир по дартс. Понякога са много успешни, друг път – не.

ВП: Участваха ли и севернокорейци?

СК: Да, двама. Само трябваше да им покажем как се хвърлят стреличките. Понякога обаче отнема години, за да получим достъп до други части на страната. Години и години продължиха убежденията ни, за да стигнем до Хамхунг и Синуиджу.

ВП: Наистина ме впечатлиха огромните пари, които една малка държава инвестира в новото си летище?

СК: Летището на Пхенян не е чак толкова лъскаво, даже не е и голямо. То е по-малко от всяко едно летище, което съм посещавал в Китай. Очевидно и икономиката е различна, но летището в Пхенян изглежда просто като провинциално летище.

ВП: С шоколадов фонтан?

СК: Да, разбира се, че има и глупави неща. По-голямо е от необходимото за толкова малко полети, но не чак много повече.

ВП: Няма ли етичен проблем в това да правиш туристически бизнес със Северна Корея? Все пак давате пари на режима?

СК: Е, не давате пари на режима. Парите, които правителството получава от туризма, са приходите от данъците върху платените от чужденците стоки и услуги. Самолетни билети, билети за влак, нощувки, сувенири, пране, телефонни обаждания и т.н. Това са стоките и услугите, които купуват чуждите фирми. Ако приемем, че компаниите плащат данъци върху печалбите си, то парите отиват в общия кюп в хазната. И за какво се харчат?

Училища, пътища, затвори, оръжия, охрана на границите, лекари. Парите са лесно заменяеми. Никой не иска да плаща точно за лошите неща, които правят севернокорейците.

На тази дата: 1 август 1885 г. е отпечатана първата българска банкнота

1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева. Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева.

Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

В края на 1884 г. парламентът дава възможност да бъдат емитирани сребърни монети за още 10 млн. лева, като за тази цел са претопени голямо количество рубли в монети, събрани от държавата като данъци. През следващите две години правителството и Българската народна банка (БНБ) успяват окончателно да изтеглят от обращение руските сребърни монети.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите.

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лева, размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

Вицове, август 2015 г.

Живот си живее....

СмЕх


Свещеник влязъл във софийска бръснарница. След като се подстригал, той попитал колко струва.
- Безплатно е - отвърнал бръснарят. - Ще го смятам за служба на Господ. - На другата сутрин отишъл на работа и намерил пред вратата 12 молитвеника и благодарствено писмо от свещеника.
По-късно същия ден в бръснарницата влязъл полицай. След като се подстригал, той попитал колко струва.
- Безплатно е - отвърнал бръснарят. - Ще го смятам за служба на обществото. - На другата сутрин отишъл на работа и намерил пред вратата 12 понички и благодарствено писмо от полицая.
После в бръснарницата влязъл депутат. След като се подстригал, той попитал колко струва.
- Безплатно е - отвърнал бръснарят. - Ще
го смятам за служба на страната.
На другата сутрин отишъл на работа и намерил пред вратата 12 депутата!

***



- Слушай се в гласа своя разум. Чуваш ли го?
- Не!
- Значи още не се е научил да говори...

***

- Дайте ми един шпек, моля. Ей оня - по-големия.
- Искате ли да ви го нарежа?
- Ти пък! Аз да не съм касичка?!

***

Двама приятели седят в заведение и си пият кафето. По едно време единия казва.
-Можеш ли да ми оправиш презрамката на сутиена?
-Ти пък от кога носиш сутиен?
-От както жена ми го намери в жабката.

***

Преди на мода бяха скъсаните джинси, после - скъсаните потници. Сега чакам да дойде модата на скъсаните чорапи, за да избия рибата.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 31 юли 2015 г.

Бламираха и закона "Антикорупция"

След бламирането на референдума и омбудсмана днес депутатите бламираха и вицепремиера Кунева. Цяла сутрин Народното събрание се опитваше да гласува на първо четене антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева. 

И в парламентарния дух на противопоставяне дори между реформатори и ГЕРБ, демонстриран тези дни, заваляха обвинения кой присъства в зала и кой не и трябва ли законът да бъде оставен за след депутатската ваканция. В крайна сметка всички парламентарни групи, с изключение на Реформаторския блок, решиха: не му е сега времето на антикорупционния закон, остава за наесен.

Oказа се, в зала има едва малко над 20 народни избраници от партията на Бойко Борисов.

Цецка простила на Мая

Аз съм християнка и простих на Мая Манолова, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред Би Ти Ви.

На 18 декември м.г. в ефира на Би Ти Ви Цачева поиска имунитета на колежката си от БСП, за да може да я съди, след като ден преди това двете размениха остри реплики от парламентарната трибуна. Тогава Манолова поиска оставката ѝ и я нарече "помагач в измама", защото в "Държавен вестник" беше публикувано споразумение между България и Германия, без да е било ратифицирано от парламента.

"Надявам се Мая Манолова да изпълни ангажиментите си, въпреки че тя има повече обвинителен уклон", каза Цачева по повод избора на депутата от БСП за омбудсман на България.

"В ГЕРБ няма разделителна линия заради Мая Манолова. Единствената обида, която остана е, че защитникът на гражданите нямаше доблестта да каже извинете", каза още председателят на Народното събрание.

Разкрития: Изкупува се ток от ВЕИ, които не съществуват

За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%. Това съобщи вчера председателят на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България Валери Симеонов. Той представи резултатите от извършената работа от комисията в сектор „Електроенергетика“ в периода от създаването й до 31 юли 2015 г.

До момента комисията е провела 21 заседания. Според Симеонов през 2011 – 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдаваше се цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата, заяви Симеонов и направи ретроспекция на развитието на сектор „Енергетика“ през последните години. Той посочи, че през 2014 г. НЕК е на загуба.

Дългосрочните договори за задължително изкупуване на еленергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 и да я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби. По наше искане и на комисията по енергетика в стъпване в 43-то НС АДФИ извърши проверки, при които се откриха нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Симеонов.

По думите му ТЕЦ „Марица Изток 3″ не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв. Количеството електрическа енергия, което НЕК е задължен да купува от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3, е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов. От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи.

В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи, каза той.
Симеонов обясни, че вторият голям участник след американските централи в регулирания пазар са ВЕИ-тата и изтъкна, че има бум на новоприсъединени ВЕИ-та. Например 1072 са били ВЕИ-тата със слънчева енергия през 2012 г., а през 2008 г. са били едва 11. Ръстът на новоприсъединени ВЕИ-та е през 2013 г., стана ясно от изчисленията на комисията.

За част от ВЕИ-централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация, и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания между данните на ЕРП и ДНСК следва да се изпратят на прокуратурата, посочи Валери Симеонов. Симеонов съобщи доста смущаваща новина, или както той я нарече, „пикантерия“.

По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2,3 млн. мегаватчаса електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството, с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка. Направено е с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста.

80% от ВЕИ у нас са присъединени към елсистемата ни чрез ЕРП-та, а върху процеса на присъединяване почти не е упражняван контрол, съобщи Симеонов. Стана ясно, че при „Енерго про“ няма проведена съгласувателна процедура за 38 централи, в ЧЕЗ става въпрос за 49 ВЕИ-централи, а ЕВН не е предоставила поисканата информация. „Все още продължава изкупуването на еленергия от ВЕИ, които не само че не работят, ами изобщо не съществуват. В 129 от присъединените от ЧЕЗ ВЕИ има разминавания между фактурите, които показват три пъти по-голямо количество“, каза Симеонов. Има нарушения и злоупотреби при зелената енергия. 96 зелени централи са вземали средства по оперативни програми на ЕС, а в същото време са били ценово облагодетелствани от държавата. Констатирани са и 4 ВЕИ-централи, които Валери Симеонов нарече „фантоми“, на които се е плащало уж за произведена енергия.

На тази дата: 31 юли 1944 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери излита от летището в Борго и никога не се връща

1944 г. командир Антоан дьо Сент-Екзюпери излита със своя Lightning P38 от летището в Борго, департамента От Корс, на разузнавателна мисия в Савоя. Той никога повече не се връща в базата. Писателят-авиатор е обявен за „мъртъв за Франция”, но изчезването му остава мистерия.

„Ако падна, няма да съжалявам за абсолютно нищо“ – последните думи, написани от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери преди да полети на 31 юли 1944 г. поддържаха мистерията около изчезването му, изяснена половин век по-късно с откриването на самолета му и разказа на германския пилот, който го свалил.

Споменават се най-различни хипотези за изчезването му до откриването през 1998 г. на верижка на часовник с неговото име, омотана в мрежите на рибар край Марсилия. Две години по-късно водолазът археолог от града Люк Ванрел намира останките на Lightning F5-B 223 близо до остров Риу между Марсилия и Каси.

Останки на германски изтребител Месершмит, открити близо до отломките, ориентират разследването към Германия. Последните разкрития датират от 2008 г., когато извършителят на стрелбата излиза от сянката. "

Германският авиатор, който бил на пост в Прованс, разказа, че връщайки се в базата си, забелязал разузнавателен самолет Lightning P-38 да лети към Марсилия, на 3000 метра над него. Един от въпросите без отговор и до днес обаче си остава какво е правил Сент-Екзюпери над Марсилия при положение, че бил изпратен на мисия в Савоя. Според хипотезите той не той не могъл да изпълни мисията си заради лошите метеорологични условия и решил да прелети над Тулон и Марсилия, без съмнение, за да разузнае за дебаркирането в Прованс, което се случва през август.

Вицове, юли 2015 г.

Иновативни технологии в туризма

СмЕх


–Скъпа, аз вече печеля повече от прилично и определено мога да си позволя да издържам още една жена, как гледаш на това?
–Сега ще звънна на мама да я поканя да живее при нас...

***

Мъж отива при любовницата си, но асансьорът не работел, а тя живеела на 17-ия етаж. Първите четири етажа мъжът изкачил на крилете на любовта. На 6-ия етаж изтрил потта от челото си и засмукал "Валидол". На 11-ия етаж обаче седнал на стълбите и си помислил:
"Господи, дано не си е вкъщи!"

***

По време на разходка мисионер в Африка срещнал лъв и веднага паднал на колене и започнал да се моли. За голямо учудване, лъвът направил същото.
- Но, как, и Вие ли сте християнин? - попитал недоумяващият мисионер.
- Да! И благодаря на Бога - за добрия обяд.

***

Обещах на доктора, че ако успее да ме излекува от зависимостта ми към фейсбук, ще го добавя в Приятели.

***

През войната английска делегация посещава Кремъл. На официалната вечеря Сталин забелязва, че англичаните през няколко минути тичат до тоалетната и пита Молотов:
- Вячеслав, какво им става на гостите, да не сме объркали нещо храната?
- Не знам, другарю Сталин, всичко е подготвено както трябва. Готвачът им е английски, храната им е английска, напитките са английски... Дори и сол английска сме им дали!

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Протест #ОмбудСРАМ

Изборът за омбудсман на Мая Манолова събра няколкостотин граждани на протест пред Народното събрание. Кордон от около 30-ина полицаи охраняваше Народното събрание.

Мотото на протеста е: "Не искам Мая Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис". Инициатори са участници от протестите #ДАНСwithme и членове на "Протестна мрежа".

Протестиращите поискаха Манолова да се оттегли от поста на омбудсман. Чуваха се и скандирания: "Оставка!" и "Избори веднага!"

Разкриха най-пазената тайна в държавата! Вижте заплатата на шефа на БНБ

Най-пазената тайна в държавата е разкрита. 15 368 лева е заплатата на управителя на БНБ Димитър Радев, обявиха от банката днес. По 13 173 лева е определеното възнаграждение за подуправителите и по 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет. Досега имаше само предположения за това колко получава говерньора и спекулациите сочиха суми между 15 и 30 хиляди лева месечно.

Решението за заплатите е взето днес на основание чл. 12, ал. 8 и чл. 23, ал. 3 от Закона за БНБ.

Решението се базира на следните принципи:

• Обвързване на възнагражденията на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на Управителния съвет.

• Отменяне на възнагражденията за участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите.

• Въвеждане на лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Решението гласи още, че ще има публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет в Годишния отчет и в бюджета на БНБ.

„Българинът всичко може, стига да му се възложи“

Мая Манолова е новият омбудсман.

Убиецът на лъва затрупан от плюшени животни

Протестиращи започнаха да трупат плюшени играчки на животни пред входа на денталната клиника на д-р Палмър.

Американският зъболекар Уолтър Палмър е подложен на безпрецедентно преследване заради убийството на прочутия лъв Сесил от националния парк Hwange в Зимбабве. Палмър е с унищожена репутация, а вероятно и практика, след като защитници на животните поискаха да затвори зъболекарската си клиника в Минесота заради страстта си към лова на едър дивеч.

Сесил намери смъртта си от негова стрела – хобито на доктора било да стреля по диви животни с лък и стрели. Палмър е прострелял лъва, след като го е примамил със стръв да напусне пределите на резервата. 40 часа по-късно го е открил жив и го е довършил с пистолет. За това „удоволствие“ е платил $50 хил. (£ 32,000) лов.

Според властите в Зимбабве ловът е бил незаконен, защото професионалният ловец Тео Бронкхорст и местният земевладелец Honest Ndlovu, които са били водачи на американеца – са извели лъва извън националния парк. Затова двамата в сряда бяха призовани в съда.

В изявление пред „Гардиън“ Палмър потвърди, че е бил в Зимбабве в началото на юли за лов с лък. Пред медията зъболекарят заяви, че доколкото му е известно всичко около това пътуване е било законно.

Стореното от него предизвика гневни изказвания в САЩ и искания да бъде изправен пред закона. Бившият говорител на американската Камара на представителите Нют Грангрич написа в Туитър, че Палмър трябва да бъде прибран в затвора.

Бети MакКолъм, представител в Конгреса на демократите от Минесота, призова да бъде проучено дали убийството на лъва е било в нарушение на законите за застрашени видове.

Междувременно протестиращите срещу убийството на Сесил започнаха да поставят плюшени играчки на животни пред вратата на денталната клиника на Палмър в Блумингтън, предградие на Минеаполис. Клиниката е била принудена да затвори за клиенти, след като протестиращи организираха стрелба с водни пистолети и играчки пред входа.
Палмър бе принуден да затвори не само клиниката си, а и страниците й в Туитър и Фейсбук, тъй като бяха залети от критични коментари.

Мая Манолова стана омбудсман

Мая Манолова стана омбудсман. Депутатите избраха колежката си от БСП, която наследява Константин Пенчев. Той беше и другият кандидат на тайния вот в парламента. За Манолова гласуваха 129 депутати.

Орден "Стара планина - първа степен" за 1500 долара в ebay

Орден "Стара планина - първа степен" е девалвирал, разглеждайки списъка на хората, които са го получили, този въпрос е напълно резонен, защото той наистина се продава.

В момента в онлайн аукциона ebay има оферта за такъв медал, а продавачът е определил цена от 1500 долара. На офертата пише с големи букви "Много редки".

От офертата става ясно, че предлаганият орден се намира в град Кдине, Пилзенски край, Чехия и че купувачът ще трябва да плати още 7,99 долара за доставка.  Срокът на валидност на офертата е още 23 дни, а орденът може да бъде платен чрез "Пейпал", "Американ Експрес", "Виза" или "Мастъркард".
В ebay могат да се намерят и други редки държавни отличия. Онлайн аукциона предлага и "Орден на розата" на цена 1190 долара.
Има и други родни медали, които обаче са на значително по-ниски цени. Орден "За храброст" от Първата световна война може да бъде купен и за 12,95 долара.

Разкрития: Доган строи новия си сарай с пари от КТБ

Скандалната фирма „Хермес солар“ ООД, която строи новите сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган край Бургас, е взела 21 млн. лв. кредити от КТБ.

Проверка в документацията на умишлено фалираната банка показа, че фирмата е получила крупната сума чрез два кредита. Първият заем за близо 12 млн. лв. е от март 2012 г., а вторият е за 7 млн. лв. и е от юли 2013-та г. Справка в Имотния регистър показа, че те са обезпечени само е една ипотека на терен в София, оценен от КТБ на 5,2 млн. лв.

Споде документите, милионите са взети за „построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София“. Няколко месеца след затварянето на КТБ – през октомври 2014 г. неочаквано „Хермес солар“ ООД рефинансира изцяло всичките си задължения. Фирмата е обслужена с  най-голямо внимание от ПИБ. Нейният кредит е покрит напълно чрез директно плащане от банката, която получи над милиард лева държавна помощ. Най-вероятно става дума за рефинансиране отново чрез заем.

До 18 юли тази година, което е близо месец след вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар” е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства приближен до Ахмед Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян. След сделката мажоритарен собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова, която няма никакви други търговски участия.

Пълномощник на управителя на фирмата Мустафа Шан е арх. Калин Тихолов. Именно той е подписал строителните книжа за мащабния строеж, който никне в момента на самия морски бряг в парк „Росенец“. Подписът на Тихолов стои под договора за строителен надзор с фирма „ЗТ Консулт“ ЕООД. Името на последния нашумя през 2013-та г., когато ДПС го предложи за министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски“. Заради силното обществено недоволство, Тихолов бе заменен с Иван Данов.

Преди няколко седмици депутати от Патриотичният фронт внесоха заявление в Община Бургас за предоставяне на сведения и документи относно скандалното строителство в „Росенец“. Достъпът до строежа е забранен и има съмнения, че параметрите на строежа надхвърлят позволените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

На тази дата: 30 юли 1858 г. английският изследовател Джон Спик открива езерото Виктория в Африка

1858 г. английският изследовател Джон Спик открива езерото Виктория в Африка. То е най-голямо езеро от Великите Африкански езера и е на трето място сред всички езера в света (след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка) и на второ - сред сладководните езера. Общата площ на източноафриканските езера (Виктория, Танганайка и Малави (Нияса) е над от 170 000 кв.км.

Английският изследовател Джон Ханинг Спик служи като офицер в Индия и предприема в Хималаите и Тибет минералогически и зоологически изследвания. През 1856 г. заминава за Централна Африка. Когато открива езерото Укереуе, което той нарича Виктория, пътешественикът го смята за източник на р. Нил.

Езерото Виктория е най-голямото тропическо езеро в света, то е сравнително плитко - най-голяма дълбочина е 84 м, при средна - 40 м. Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова долина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Има брегова линия с дължина 3440 км и повече от 3000 острова, много от които са населени.

Вицове, юли 2015 г.

Аз съм художник

СмЕх


Ако смятате, че трудът облагородява човека, отидетe до близкия строеж и вижте благородниците.

***

- Скъпа, като умреш, в какво искаш да се преродиш?
- В овца.
- Е, то май не може два пъти в едно и също...

***

Банкет по нашенски
Отиваш в заведението - внасяш пиене, тръгваш си - изнасяш ядене!

***

Влиза гола жена в бар и казва на бармана:
- Чаша уиски! И какво сте ме зяпнали с тези очи, какво не сте ли виждали гола жена?
Бармана и отговаря:
- Просто си мисля- откъде ще извадите парите...

***

Цяла нощ тя стенеше във възглавницата и изпитваше неудържимо желание. Сънят й бе тревожен и накъсан... до края на диетата оставаха два часа.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 29 юли 2015 г.

Нагласено ли е тотото!

Дали изтеглянето на числата от тотото в Сърбия е нагласено? Това пита сръбският вестник Blic след като на вчерашния тираж, който се е предавал пряко по телевизията, зрителите са били изненадани, като на екрана първо се появявало числото, а след това излизала топката от барабана.

„Снощното избиране събуди сериозни съмнения у зрителите, че става дума за манипулация. Първо бяха избрани три числа (4,33,12). При избирането на екрана се появи числото 21, а след това числото 27. Появи се и броят на печелившите с пет числа, въпреки че петото число не беше избрано. Проблемът стана още по-сложен след като за четвърто число беше избрано числото 27, а за пето – 21. Водещата беше видимо объркана и обяви кратка пауза заради технически проблеми”, коментира изданието.

От Държавната лотария на Сърбия са съобщили, че става дума за техническа грешка, тъй като числото 21 било погрешка изписано на екрана.

Припомняме, че през 2009 г. в рамките на 5 дни българското тото изтегли  едни и същи числа в два поредни тиража. Тогава от тотализатора ни увериха, че е чиста случайност.
Шансът в продължение на една определена седмица, т.е. при два последователни тиража, да се повторят едни и същи числа в играта "6 от 42" е около 1 на 4,2 млн.


Полицията - биещото сърце на властта

Бие ли българската полиция? Отговорът на този въпрос дава най-мащабното досега изследване на Българския хелзинкски комитет по темата. Анкетирани са 1691 затворници в 29 места за лишаване от свобода, вкл. всички затвори в страната.

Общо 27,6% от всички интервюирани казват, че са били жертва на физическо насилие при арестуване или при отвеждането им в полицейско управление, или и в двата случая.

21,8% от респондентите (354 лица) съобщават, че са били бити в полицейските участъци.

15,5% от анкетираните (220 лица), когато са били арестувани (1 419 лица), 4,3% - в ареста.

В повечето от случаите – при арест и в полицейското управление – насилените лица са били с белезници, като в част от тези случаи белезниците са използвани и като средство за малтретиране. Не е регистриран нито един случай, в който полицай да е отреагирал в опит да възпре насилие над задържани лица от страна на други полицейски служители, отбелязват от БХК.

Докато в някои случаи по време на задържане законът допуска употреба на сила, вътре в полицейското управление това е абсолютно недопустимо и е грубо нарушение както на Закона за МВР, така и на Наказателния кодекс. В голяма част от случаите насилието, на което се подлагат задържаните, може да бъде квалифицирано като изтезание, твърдят от Хелзинкския комитет.

Близо 34% или общо 568 от анкетираните затворници споделят, че достъпът им до адвокатска помощ е бил неадекватен по време на досъдебното производство. Изследването разкрива ключовата роля на адвоката в предотвратяване на насилието над задържаните в полицейското управление. Делът на тези, които са били обект на насилие вътре в полицейските управления и са имали адвокат, е с 13,3 (процентни) пункта по-нисък от дела на тези, които са били обект на насилие, но не са имали адвокат по време на досъдебното производство. Подобна е ситуацията и при случаите на насилие над задържани лица в следствен арест.

Чуждите граждани са тези, които най-често свидетелстват за полицейско насилие при арестуването им – 27,3%. Висок е делът (80%) на чуждестранните граждани, които са били задържани през цялото време на досъдебното производство. При етнически турци процентът е 53,6%, при българите – 53,3%, и при ромите – 49,8%.

Ромите са тези, които най-често стават жертви на физическо насилие при задържане вътре в полицейското управление – 27,2%, като разликата с останалите етнически групи е значителна: българи – 16,6%, етнически турци – 15,5% и чужденци - 14.7%. Рискът при малолетните да бъдат подложени на полицейско насилие е значително по-голям, отчитат от БХК.

ГЕРБ и ДПС избраха подуправителите на БНБ!

Кандидатурите за подуправители на БНБ, предложени от гуверньора Димитър Радев, попаднаха под кръстосан обстрел в пленарната зала. БСП, Реформаторите, Патриотичният фронт и дори Методи Андреев, който е от гражданската квота в ГЕРБ, категорично обявиха, че ще гласуват против.

Димитър Радев предложи Димитър Костов да стане подуправител на "Банков надзор", Нина Стоянова за подуправител на управление "Банково" и Калин Христов - за подуправител на управление "Емисионно".

Проблемът е, че и тримата заместници на Радев са били част от управленския екип на Иван Искров.

Това разпали и страстите в пленарната зала.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС скандалните кандидати бяха избрани.

СмЕх: Проблем с пултовете спрял ГЕРБ да подкрепят референдумa

Проблем с пултовете за гласуване попречил на депутати от ГЕРБ да подкрепят предложението в референдума наесен да фигурира и въпросът за задължителния вот.

Това обяви по Нова телевизия народният представител Десислава Атанасова.

При вчерашното гласуване на предложенията на президента за допитване на народа първоначално парламентът одобрил въпроса „за” или „против” задължителното пускане на бюлетина. Член на БСП обаче поискал прегласуване на предложението. При него 10-ма депутати от ГЕРБ не повтори вота си отпреди минути – част от тях – заради повредени пултове.
„Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации”, категорична бе Атанасова в обяснението си по казуса.

Парламентът избира подуправителите на БНБ

Народното събрание избира подуправителите на Българската народна банка.

В началото на днешното заседание ще бъдат гласувани кандидатите за подуправители на БНБ в трите направления - "Банков надзор", "Емисионно" и "Банково".

Новоизбраният управител на БНБ Димитър Радев предлага за подуправител в "Банков надзор" да стане сегашният управител на управление "Банково" Димитър Костов. Банковото управление се предлага да се заеме от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова, а сегашният ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов ще запази поста си.

Срещу номинациите се обявиха някои от парламентарните групи, тъй като кандидатите са заемали сходни позиции при бившия управител Иван Искров.

На тази дата: 29 юли 1981 г. Даяна и принц Чарлз сключват брак в катедралата „Свети Павел”

1981 г. Даяна Спенсър и английският престолонаследник принц на Уелс Чарлз сключват брак в катедралата „Свети Павел” в Лондон.

Даяна и Чарлз започват да излизат през 1980 г. Тя привлича вниманието на принца първо по време на един уикенд в провинцията, когато го наблюдава как играе поло. След това той я кани на друг уикенд на кралската яхта Британия и в кралската резиденция Балморал, Шотландия , където я представя на родителите си и тя получава тяхното одобрение.

Двойката продължава да се среща в Лондон и на 6 февруари Чарлз прави официално предложение за женитба, което Даяна приема, но запазват това в тайна няколко седмици. Годежът им е обявен официално на 24 февруари 1981 г., когато престолонаследникът подарява на принцесата пръстен за 30 000 лири с 14 диаманта и сапфир.

В деня на сватбата им хиляди хора излизат по улиците на Лондон, а милиони наблюдават на телевизионните екрани бракосъчетанието между 32-годишния престолонаследник и 20-годишната му избраница. Любопитен факт е, че пред олтара Даяна случайно размества първите две имена на Чарлз, наричайки го Филип Чарлз Артър Джордж (вместо Чарлз Филип). Сватбата започва в 11.20 ч. преди обяд (английско време). Роклята на Даяна е оценена на 9000 лири и има 25 фута дълъг шлейф и най-фина дантела.

Най-екстравагантният подарък, който двамата получават за сватбата си, е от емира на Бахрейн. Той има подарява инкрустиран със скъпоценни камъни модел на лодка.

По-малко от година след венчавката се ражда първият им син - принц Уилям. През 1984 г. на бял свят идва и вторият - принц Хари.

В средата на 80-те се появяват първите признаци, че нещо в брака на Даяна и Чарлз не върви. През 1986 г. принцът започва да се вижда отново със старата си любов Камила Паркър Боулз. Съпрузите продължават да се появяват заедно на публични места, но вече живеят отделно. Слуховете за тяхната раздяла са официално потвърдени през 1992 г. в британския парламент.

През юли 1996 г., само три седмици преди 15-та годишнина от сватбата си, Чарлз и Даяна оповестяват решението си да сложат край на брака си. След процедурата тя се отказва от титлата „кралица на Англия” в бъдеще и от обръщението „Ваше височество”, но в замяна получава 20 млн. долара компенсации.

Вицове, юли 2015 г.

Табела до новата зала ''Булстрад арена''-Русе.
Така де, два центъра и ZhP gara…

СмЕх


Пиян влиза в аптека.
- Извинете, може ли една скумрия?
- Това е аптека и риба не продаваме.
След час още по-накъркан човекът пак влиза и иска да купи пъстърва.
Аптекарката ядосано обяснява, че в аптеката се продават лекарства. И слага табела: Риба няма! Пияният казва:
- Аха, значи все пак сте имали.

***

Един бездомник влязъл в заведение, „Свети Георги и змея" и помолил за храна.
– Я се махай от тука! - нахокала го сервитьорката.
Той постоял, постоял отвън и пак се върнал:
– Извинете, госпожице, а може ли да говоря със Свети Георги...

***

Жена отива на почивка и изпраща оттам телеграма на мъжа си:
"Не забравяй, че си женен!"
Той й отговаря:
"Съжалявам, но телеграмата ти пристигна прекалено късно."

***

В лудницата лудите седят и си говорят. Каже един едно число и всички се смеят.
- Защо се смеете като ви кажат някое число? - пита главният лекар.
- Ами ние така си разказваме вицове. Всичките ги знаем и сме си ги номерирали, така е по-лесно.
- Е, нека и аз да кажа един виц тогава, 601...
Да, ама никой не се смеел.
- Защо не се смеете? - пита лекаря.
- След 600 са политическите...

***

Българският език е единственият, с който в едно изречение можеш да изразиш потвърждение, отрицание, възклицание и въпрос:
- Ще пиеш ли една бира?
- А, не бе?!
***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 28 юли 2015 г.

Депутатите отхвърлиха два от трите въпроса за референдума

Народното събрание отхвърли първия въпрос на президента Росен Плевнелиев за това част от народните представители да се избират мажоритарно. 

Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не очаства в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ.
Току що беше отхвърлен и въпроса за задължителното гласуване. Така за референдума остава само въпроса за електронното гласуване.

Подкрепеният въпрос за въвеждането на електронното гласуване бе допуснат до референдума, но дори и да получи подкрепата на гражданите на 25 октомври, то едва ли ще може да бъде въведено скоро по технологични причини.


Така заедно с местните избори ще се проведе референдум само с един въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на електронно гласуване на избори и референдуми?". Резултатът бе постигнат след близо 3 часа дебати, след които всички предложения за редакции и на РБ, и на БСП, и на ДПС, и на ПФ бяха отхвърлени.


Цветанов: Референдумът се обезсмисля


"Референдумът само с един въпрос се обезсмисля", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след като депутатите отхвърлиха въпросите за мажоритарния вот и задължителното гласуване и приеха само питането за въвеждането на електронно гласуване.
Цветанов заяви, че сред депутатите от ГЕРБ е имало противоречия за задължителното гласуване. При първото гласуване на този въпрос повечето от депутатите от партията мандатоносител се обявиха в подкрепа на задължителния вот, но при прегласуването го отхвърлиха с мнозинство.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отхвърли тълкуванията, че днешното гласуване на парламента е бламирало президента Плевнелиев.

Депутатите в крайна сметка гласуваха решение, според което референдумът ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори и ще пита гражданите само за въвеждането на електронното гласуване.


Обновена!

СуперБойко махна оградата от пътя Созопол-Приморско с едно обаждане по телефона

Докато общуваше с обществеността в Луковит премиерът
Бойко Борисов реши проблема с оградата в Созопол.
"Току-що разговарях с кмета на Созопол Панайот Рейзи. Увери ме, че до 30 минути оградата на пътя Созопол-Приморско ще бъде премахната. Кметът мотивира действията с това, че плажът е неохраняем и се разбрахме да осигурим няколко спасителни поста, за да могат почиващите спокойно да се наслаждават на почивката си".

Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

По-рано през деня стана ясно, че оградата на пътя Созопол-Приморско не само че е поставена отново, но е циментирана. Проблемът възникна в събота, когато се разбра, че че туристите са били изненадани от желязна ограда на пътя. Ден по-късно съорженията бяха изтръгнати от недоволни граждани.

Кметът Рейзи обясни, че пътят плаче за ремонт, а плажа не се охранява.

Малко по-късно оградата е била премахната. За сметка на това обаче при къмпингуващите са били изпратени полицаи, които да ги принудат да си махнат палатките Според органите на реда те извършвали "диво къмпингиране". До намесата на Борисов не беше ясно дали оградата е махната окончателно, или ще бъде поставена нова.