събота, 8 август 2015 г.

Почина първородният син на президента Плевнелиев

Преди минути прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи следното изявление на държавния глава и на неговото семейство: "Днес, 8 август, ни напусна първородният ни син Филип. Той беше добро и слънчево дете - даряваше радост на нас и на всички, които го познаваха.

В този изключително труден за семейството момент, съпругата ми, двамата ни синове и аз молим да бъдем оставени на спокойствие в скръбта ни."

Печалната вест бе качена преди минути на сайта на държавния глава.


Преди от профила в Туитър на първородния син на Росен Плевнелиев – Филип, ставаше ясно, че момчето е фен на английския гранд „Манчестър Юнайтед”. Филип е посочил категорично, че обича футбола и лаптопа си.
Освен футболен запалянко, Филип е и голям фен на пословичните вицове за блондинки, става ясно от множеството шеги по адрес на русокосите момичета, които той е харесал.

Детето било и страстен блогър. "Моето име е Филип. Започвам този блог на осем години. Имам двама братя. Правя си блог, защото искам да си имам дневник, който и другите да гледат (имам си и таен, на хартия). Обичам да чета и да спортувам", пише синът на Плевнелиев, който учеше в Първа частна математическа гимназия.

Росен Плевнелиев неведнъж е казвал, че иска да опази децата си от медийния интерес, който се завихри около него след избирането му за президент на България. Той е ограничил по всякакъв начин достъпа до наследниците си - момчетата учат в частно училище.

"Защо да показвам децата си пред прожектори - те са много малки. Защо трябваше да ги показвам по митинги, да повиша своя имидж чрез тях? - Не! Искам хората да ме преценяват по това, което аз съм свършил", каза в началото на мандата си пред Би Ти Ви новоизбраният президент на България. И допълни: "Искам децата ми да се формират като характери, като добри хора. Имам притеснението, че ето - аз съм вече известен, баща ми е известен, може да им се отрази зле в училище. Те са малки, дори още не са в пубертета - най-малкият е на пет. Когато избирахме детска градина, ни казаха "страхотна е детската градина, бият ги" и ние решихме, че не е лошо да има и малко бой. Аз съм ял много бой като дете", призна си Плевнелиев, но каза също, че не е удрял нито едно от децата си.


Лекари от Трета градска болница 12 часа се борили за живота на Филип Плевнелиев


Първородният син на държавния глава Росен Плевнелиев е издъхнал в сърдечното отделение на столичната Трета градска болница,твърдят източници близки до болницата.
14-годишният Филип е бил приет късно снощи със сърдечни проблеми в болницата, която е известна с добрите си специалисти в областта на кардиологията.
В продължение на 12 часа лекарите се борили за живота му. На този етап от здравното заведение отказват коментар.



Филип Плевнелиев е починал от дисекация (разкъсване) на аортата.


Обновена!

Борисов освободи областния, който катастрофира пиян

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е отстранил областния управител на Разград Петър Василев, предаде бТВ.

Василев катастрофира преди няколко дни с 3 промила алкохол в кръвта и без предпазен колан. Той пострада тежко и бе откаран в „Пирогов” в София.

„Пожелавам му да оживее и да бъде здрав, но на мига сваляме доверието от него”, каза Борисов.

Катастрофиралият областен шеф е от управляващата партия ГЕРБ. Премиерът направи изявлението си в Бургас, където днес откри Брегови център за управление трафика на плавателните съдове. Съоръжението се намира в района на Морска гара.

По думите на Борисов е отвратително да кара пиян.

„Дай, боже, да се оправи, но няма да работи в държавната администрация, а вече след като е нарушил закона, ще си носи съответната отговорност, включително и за материалните щети, които са нанесени”, изтъкна министър-председателят.

Хиляди на помен за Ванга

Хиляди българи и руснаци се стекоха днес на Рупите, за да си спомнят за Ванга. Поменът за пророчицата бе отслужен три дни по-рано от датата, на която тя ни напусна.

Сред вярващите се мълви, че се очаква на този ден да се появи духът на леля Ванга. Свещеници отслужиха  в 11 часа панихида и заупокойна литургия на гроба на ясновидката до храма "Света Петка Българска" в местността Рупите. Някои от хората започнаха да прииждат още вчера, за да си намерят място за литургията по-отрано.

Екскурзии по стъпките на Ванга напоследък са истински хит и сред руските туристи. Пророчицата от Рупите е изключително популярна и почитана в Русия. А животът и предсказанията й там са любима тема, въпреки че от смъртта й са минали 18 години.

Руснаците, идващи у нас, с почуда разбират, че могат да посетят къщата на баба Ванга в Петрич, и че тя е превърната в музей. Освен това задължително искат да се отбият и в свещената според пророчицата местност Рупите, където се молят за лечение или лично чудо. Това обясни Ивелина Кючукова, която е работила с руски групи. Изворите в местността, според потърсилите помощ там, са лековити. Руснаците вярват, че самата Вангелия Гущерова, както е рожденото й име, е благословила водите и те пазят част от силите й. Задължителна част от желания маршрут е и параклисът "Св. Петка Българска", който е построен по желание и с дарения от баба Ванга. При изрисуването му художникът Светлин Русев не спазва църковния канон, заради което параклисът не е осветен от Българската православна църква. При посещението си у нас руските туристи искат да опитат и прословутото вино в Мелник, както и да запалят свещ в Роженския манастир. Интересът към туровете е огромен, защото руснаците са едни от най-запалените в света по поклонническия туризъм. Предстои в обиколките да бъде включено и посещение с нощувка в македонския град Струмица, където на 31 януари 1911 г. се е появила на бял свят Ванга. "Културният туризъм е емоционално преживяване и трябва да се отнасяме с познаваме към туристите, които посрещаме. Така ще можем да им предложим това, което ще ги накара да посетят страната ни", обясни Кючукова.

Още в края на юли в Мелник вече пристигат първите групи чужденци, предимно руснаци и украинци. Те се тълпят именно заради честването на годишнината от смъртта на Ванга. Чужденците идвали с очакването да се случи някакво чудо около датата на смъртта на пророчицата. Туровете за панихидата били организирани още преди месеци. Заради това цените в Мелник скочили двойно, като скъпотията се е заселила не само в хотелите и заведенията, което е нормално, но и в магазините и капанчетата.
Междувременно вестник "Струма" написа, че с наближаването на годишнината от смъртта на пророчицата се увеличават свръхестествените явления в близост до дома й. Очевидци разказват, че стават свидетели на това как от стаичката й долита странен шепот, а леглото й вибрира, когато се молиш близо до него. По традиция около тази годишнина мнозина очакват да се случи нещо необичайно, затова и стълпотворението в Рупите е огромно.

Русия поиска и Северния полюс

Руската федерация е подала официално искане към ООН да бъде разширен икономическият й контрол и над териториите на север от Сибир. По-точно - към Арктика до Северния полюс, съобщава Би Би Си.

Става дума за допълнителни 740 000 квадратни километра, в които се намират някои от най-големите недокосвани резерви на нефт и природен газ, както и ценни минерали. Досега твърде скъпи за добив, поради смаляващата се ледена шапка скоро ще бъде изгодно и по-лесно те да се добиват. Освен това, разтапянето на ледовете може да отвори съществен северен търговски маршрут.

Според Конвенцията на ООН от 1982 г. за Законите на морето, всяка държава има право да се възползва икономически от районите на 200 морски мили от бреговете й, освен ако не демонстрира, че континенталният шелф, на който е, не продължава над 200 мили. В тези случай обаче тази ексклузивна икономическа зона е ограничена до 350 мили.

Русия обаче има доста по-големи претенции, като излиза с довода, че ресурсите под Арктическия океан са "естествени компоненти" на територията, която вече контролира.

Това не е първият път, в който Русия отправя това искане. През 2002 г. Владимир Путин подава почти идентичен документ за претенции към ООН, но получава отказ, тъй като не е предоставил достатъчно научни доказателства в подкрепа на твърденията си.
Този път Кремъл обаче твърди, че има солидни научни данни в подкрепа на искането си.

През 2007 г. Русия прати миниподводница под Арктическия кръг, която заби титаниево руско знаме точно под Северния полюс.

Решението на ООН няма да дойде скоро. Комисията, която разглежда тези искания, вероятно няма да се събере отново до 2016 г. Срещу искането вече има възражения от други държави, които граничат с Арктика - САЩ и Канада.

Ивайло Първанов - още един млад и успял мъж

Август ни поднесе поредното дете чудо – Ивайло, 27-годишният малък син на бившия президент Георги Първанов.

Талантливият и оправен в живота младеж се оказа милионер, а милионерите обичат да инвестират. Той и Марияна, която пък е сестра на социалиста Кирил Добрев, станаха горди притежатели на петзвездния комплекс в Кюстендил „Стримона спа“. Сделката е била сключена още в началото на юни, а през изминалата седмица Първанов-старши потвърди за придобивката на сина си. Хотелският комплекс е с над 7.5 млн. лв. капитал.

„Това са пари, събрани в резултат от неговата трудова дейност“, заяви бившият държавен глава пред bTV. Наред с това Първанов твърди, че той и съпругата му са подпомогнали Ивайло с известна сума, но не уточни размера й. Стана ясно също, че Първанов-младши е взел и заем. Цялата тази щастлива бизнес история е в тон с традицията на българския политически живот. Мине не мине време и някой бивш управник, заемал висок пост, се окаже със заможен и находчив роднина.

Хотелът на Първанови – с пари от КТБ?


Една от перлите в бизнесимперията на семейство Първанови се нарича „Техноекспортстрой“. Приватизирана е през 2012 г., само година след края на мандата на президента Първанов и по време на управлението на Борисов. Управлението й е поверено на вечната съдружничка на братята Владимир и Ивайло Георгиеви Първанови – Мариана Николова Добрева.
„Техноекспортстрой“ е закупено с кредит от КТБ.
Както се оказва, никога не успява да се измъкне от зловещата хватка на банката и остава в групата фирми, свързани с източването на банката.

14,5 млн. евро е кредитът, с помощта на който „Техноекспортстрой“ е приватизирана от офшорката „Сиболе“ през 2012 г. Впоследствие задълженията са прехвърлени към една от запорираните фирми на Василев и офшорката се оказва не с дългове, а с вземания от EFV International Financial Ventures в размер на 14 млн. евро.

Вижте шоуто на Роби Уилямс в Бургас! Видео

С над 30 хиляди души беше открита първата вечер на фестивала Spirit of Burgas, похвалиха се организаторите на събитието. Безспорната звезда на вечерта беше британската поп звезда Роби Уилямс, който изнесе близо 2-часово представление в морския град.

Изпълнителят направи невероятно шоу, след което благодари на феновете си на български език и обеща отново да се върне в Бургас.

Видео

На тази дата: 8 август 1815 г. Наполеон I Бонапарт напуска завинаги Франция, за да бъде заточен на остров Света Елена

1815 г. Наполеон I Бонапарт напуска завинаги Франция, за да изтърпи заточение на остров Света Елена. Той умира на 5 май 1821 г. в 17.49 ч.

Бонапарт е първият консул на Франция. На 18 май 1804 г. е провъзгласен за император под името Наполеон I Велики. Коронясан е на 2 декември 1804 г. След като е провъзгласен за император на Франция за по-малко от десетилетие установява контрол чрез завоевания или съюзи над почти цяла континентална Западна и Централна Европа до поражението си в битката на народите край Лайпциг, през октомври 1813 г. Абдикира през 1814 г. и е заточен на остров Елба.

През пролетта на 1815 г. се завръща във Франция, където управлява от 20 март до 22 юни 1815 (т.нар. Сто дни). След битката при Ватерло на 18 юни 1815 г.

Наполеон е пленен от британците и заточен на остров Света Елена. Разрешено му е да подбере съпровождащи офицери, които да се качат с него на английски кораб – Анри-Грасиен Бертран, Шарл-Тристан Монтолон, граф Емануел де Лас Каз и Гаспар Гурго. В свитата на Наполеон има общо 27 души. На 7 август 1815 г., на борда на кораба „Нортъмберленд”, бившият император напуска Европа, съпровождан от девет кораба, с ескорт от 3000 войници, които ще го охраняват на Света Елена.

На 17 октомври 1815 г. Наполеон пристига в Джеймстаун - единственото пристанище на острова. За местообитание на Наполеон и свитата му е определено просторната къща „Лонгуд Хаус” (бивша лятна резиденция на генерал-губернатора), разположена на 8 км от Джеймстаун.

Англичаните правят всичко възможно, за да направят бягството на Бонапарт от острова невъзможно. Къщата и прилежащата й територия, са оградени с каменна стена, в протежение на шест километра. Около стената са поставени часови по такъв начин, че да могат да се виждат един друг. На върховете на околните хълмове са разположени други, които съобщават със сигнални флагчета за всички действия на Наполеон.

Отначало императорът възлага големи надежди на смяната на европейската (преди всичко на британската) политика. На Наполеон е известно, че наследницата на английския престол, принцеса Шарлота (дъщеря на принц-регента, бъдещия крал Джордж IV), е негова страстна поклонничка. Но принцесата умира при раждане през 1817 г.

Новият губернатор на острова, Хъдзън Лоу, още повече ограничава свободата на императора: поставя граници на разходките му, изисква от Наполеон да се показва пред караулния офицер не по-малко от два пъти на ден, старае се да ограничи контактите му с външния свят. По този начин, Наполеон е обречен на бездействие - здравето му се влошава, за което Наполеон и свитата му обвиняват нездравословния климат на острова.

Вицове, август 2015 г.

Така щеше да изглежда луната ако беше на 400 км от нас.

СмЕх


Щипка марихуана в супата превръща обикновения клиент в редовен...

***

Интервю с ром:
- Защо правиш толкова много деца, като нямаш пари?
- Па харесва ми технологията бе, бате ...

***

Прибира се мъж у дома, доста пийнал. Жена му в кухнята, мие някакъв тиган. Мъжът я поглежда с размътен поглед, трясва с юмрук по масата и изревава:
- АЗ съм шефът в тая къща!
Жена му, без да коментира, просто се извърта и му залепя тигана в главата. Мъжът, естествено – нокаут. В това време пристига съседката:
- Въх, Миме, твоят що лежи насред кухнята?
- Той е шефът в тая къща! Където си иска, там ще лежи!

***

Вдигнат паметник на Батман в центъра на Скопие, бил роден в Прилеп.

***

– Мммм... миличка, това е страшно вкусно!
– Видях рецептата от един филм.
– Кой?
– "Ханибал"...

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 7 август 2015 г.

Честит ден на бирата!

Репортер на "Таралеж" засне пред варненски хипермаркет как жадни граждани се готвят да посрещнат днешния международен ден на бирата.

"Ди Велт": Италия първа ще излезе от еврото

Не Гърция, а Италия клати валутния съюз. Единственото, което расте там, са дълговете и безработицата. Италия е на опашката дори в Европейския съюз. Според някои икономисти това е страната, която първа ще излезе от еврото.

Това пише в. “Ди Велт” в обстоен анализ на положението на Ботуша.

“Винаги, когато в Европа се заговори за криза, подозрението пада върху Гърция. При това има една страна, която е далеч зад елините. Точно по показател икономически ръст, най-важният за всяко народно стопанство, красивата Италия е далеч по-назад в сравнение с малката Гърция”, пишат авторите на публикацията Аня Етел и Холгер Цшепиц.

Като пръв аргумент те посочват, че след въвеждането на еврото през 1999 г. икономическият ръст на Италия е едва 4,5 на сто, което ще рече средно годишно по 0,28 на сто и така страната е в дъното на таблицата сред държавите от Еврозоната. Дори една Гърция е постигнала малко по-висок ръст за последните 16 години – 4,6 на сто.

“И двете държави са на светлинни години от средния икономически ръст в Еврозоната – 22 на сто (за визирания период – б. р.). Това е шокиращ резултат за Италия, която все пак е третата по големина икономика в Еврозоната и една от основателките на Европейския съюз. Който твърди, че Гърция била прекалено слаба за еврото и по тази причина трябвало да излезе от него, изобщо не забелязва колко разклатена е Италия. Влиятелният блог за икономика на в. “Вашингтон пост” наскоро дори определи Италия като страната, която първа ще напусне Еврозоната”, се посочва в публикацията.

Все пак в Европа още не се забелязвал “италопесимизъм”. Никой не изразявал съмнения в статута на страната като членка на валутния съюз – нито в медиите, нито на борсите. Говорело се за Grexit и дори Frexit (излизане на Гърция и Франция от еврото), но такова словосъчетание по отношение на Италия още не се е появило.

"Не е лесно да се обясни икономическата мизерия на Италия. До избухването на финансовата криза през 2007 г. тя все пак донякъде се справяше. През първите години от членството си в Еврозоната Италия имаше по-добри показатели в сравнение дори с Германия. След избухването на финасовата и впоследствие на дълговата криза обаче държавата със странната форма на ботуш неизменно върви към заник. Сега икономическият ръст е с 11 процентпункта под нивото преди кризата и в момента е на нивото на 2000 г." , пише «Ди Велт».

Изданието цитира Даниел Стелтър, бивш високопоставен консултант на Boston Consulting Group, написал в блога си:

“Италианската икономика сега е в по-лошо състояние дори в сравнение с 30-те години на миналия век. Такъв срив е безпрецедентен за една мощна икономика и основната причина се корени в непоправима загуба на конкурентноспособност в ранните години на еврото.”

Авторите цитират и друга статистика. След 2002 г. делът на Италия в международния търговски обмен е паднал с 30 на сто, което е печален рекорд в сравнение с други членки на Еврозоната. Това пък се отразявало пагубно на италианския пазар на труда – 12,5 на сто безработни. Най-тежко било положението сред хората на възраст под 25 години – 44 на сто безработица. В тази възрастова група при въвеждането на еврото в страната всеки трети е бил без работа, а сега почти всеки втори.


"Когато половината от едно поколение, което е в началото на трудовия си процес, остане без работа, то това води до трайно блокиране на икономическия ръст", коментират авторите и продължават: "При това Италия с високата си задлъжнялост въпиющо се нуждае от икономически растеж. При въвеждането на еврото грамадата от дългове възлизаше на 1,2 билиона евро, междувременно се добави 1 билион отгоре – 2,218 билиона. Сега процентът на задлъжнялост е 135, най-високото ниво от 1924 г. насам."

Цитирана е и констатация на националната банка на САЩ от 2012 г:

"За никоя друга държава, както за Италия би си струвало да излезе от еврото. Така тази страна би подобрила конкурентноспособността си, икономическия ръст, ще се подобри и държавният баланс."

И след 2012 г. положението в Италия не се е подобрило. Според Международния валутен фонд страната е затънала в дълбоки структурни проблеми. Ако искала да остане във валутния съюз, то тя трябвало да осъществи обхватни реформи.
Но дори според МВФ мисията за Италия била невъзможна: от една страна да намали бремето на задлъжнялостта си, а от друга да подкрепи икономиката, за да се постигне ръст.

Съществувала и огромна пропаст между богатия север и бедния юг. Южните части на Ботуша от 7 години страдали от рецесия, докато  северните бележели 1,3 на сто икономически растеж.

"Италианският премиер Матео Ренци усеща народното недоволство. Според социологически проучвания доверието в него драстично падна. Точно обратното – Бепе Грило и неговото движение "5 звезди" са във възход. (Джузепе Пиеро Грило, познат като Бепе Грило, е известен италиански комедиен актьор, основал движението “5 звезди” – б. р.). Неговата цел е излизане от еврото", заключава публикацията във в. "Ди Велт".

Роби Уйлямс в Бургас! Видео

Роби Уйлямс се е настанил в 5-звездния хотел "Приморец", който е буквално долепен до фестивалното градче на "Spirit of Burgas". Мегазвездата кацна на летището в Сарафово в 21,15 ч. с частния си Боинг 777 и от ВИП-а направо отпраши с луксозната лимузина към града.

Фоайето на хотела е завардено от частна охрана, която не дава и пиле да прехвъркне на горните етажи. Отцепен е и общинският паркинг в близост до него, където са паркирани шестте микробуса.

Те го чакаха на летището, за да качат антуража му, сред които и баща му и съпругата му. В "Приморец" Роби Уйлямс ще спи в президентския апартамент, но били ангажирани още 10 стаи.

Според запознати от управата на хотела са подготвили специална изненада за лошото момче на британската музика, но я пазят в тайна.

Видео

Русия започна да унищожава тонове годни европейски храни

В Русия официално започна да действа законът за унищожение на нелегално внесените в страната продукти, обект на санкции.

Прессекретарят на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) Юлия Мелано разказа, че в Белгород са били унищожени 10 тона сирене. „Започна унищожаването на санкционирани продукти в Белгород. Според уточнените данни унищожената партида е била 10 тона, а не 7 тона, както беше съобщено по-рано“, каза тя пред агенция ТАСС.

По думите на Мелано сиренето е дошло от Украйна, но произходът му не е известен. Помощник-ръководителят на ведомството Алексей Алксеенко по-рано обеща, че санкционираните продукти ще бъдат унищожавани ежедневно.

„Това ще става в Калининград, Санкт Петербург, Смоленкс, Псков, на юг – в Ростовска област, от другата страна – в Оренбургска област, Саратов, Алтай. Навсякъде, където има контрабанда“, каза той и обяви, че в първия ден, откакто законът е в сила, са били унищожени „няколкостотин тона“ продукти.

Пресслужбата на губернатора на Калининградска област съобщи, че подразделението на жилищно-комуналното стопанство е сключило договор с митниците и Россельхознадзор за прием на санкционираните продукти на полигоните за твърди битови отпадъци, където те ще бъдат унищожавани.

Земеделското ведомство задържа на руско-беларуската граница три камиона с праскови и нектарини с общо тегло 73 тона, съобщава „Интерфакс“.

Товарите имали турски фитосанитарни сертификати, но станало ясно, че турските власти не са издавали такива документи. Взето е решение за унищожаването на плодовете.

В Оренбург пък беше взето решение за унищожаване на 20 тона латвийско сирене. „Сиренето ще бъде унищожено по механичен начин на специален полигон, който има всички необходими разрешителни и специализирана техника“, обяви Мелано.

В Санкт Петербург също ще бъдат унищожени 20 тона „санкционирано сирене“, съобщава източник на агенция ТАСС. На унищожение подлежи и месна продукция, която била скрита в хладилни контейнери с надпис „безопасна химия“.

В четвъртък на фитосанитарният контролен пункт в село Долосци, Псковска област, беше спрян камион, с който в Русия са били внесени 1.5 тона санкционирани домати.

Когато разбрал, че доматите ще бъдат унищожени, шофьорът извел камиона на територията на Беларус.

На 29 юли Владимир Путин подписа указ за унищожение на продукцията, внесена на територията на страната в нарушение на санкционния режим. Инициативата за това беше на земеделския министър Александър Ткачев.

На тази дата: 7 август 1876 г. е родена прелъстителната шпионка Мата Хари

Мата Хари – скандалната танцьорка и куртизанка, успява да прелъсти и заблуди едни от най-могъщите мъже в Европа. Мъжете се състезавали за нейното благоразположение и тя винаги им го давала – но не за по-малко от 7500 долара на нощ. Сред нейните многобройни любовници са Жул Камброн, началник от Министерството на Външните работи на Франция, френският военен министър Месими, принцът на Германия, холандският премиер-министър Ван дер Линден, херцогът на Брънсуик и Вон Ягов, външният министър на Кайзера.

Един от нейните любовници имал типично френски план, с който тя да се спаси от разстрел в последната минута. Мата Хари, най-прочутата шпионка от библейската Далила и най-успялата любовница от мадам Помпадур насам, щяла да носи само едно дълго кожено палто на екзекуцията си. Когато войниците вдигнели пушките си, тя щяла да разтвори палтото си и със сигурност нито един мъж, в чийто вени тече човешка кръв, нямало да може да стреля по нейното великолепно тяло.

Всъщност това не е най-странната от многото хитрости разработени за спасяването на най-прочутата шпионка и куртизанка в историята. Докато тя чакала спокойно в затворническата си килия, изисквайки къпане във вана с мляко и всички останали луксове, които считала за необходими, любовниците на Мата Хари крояли план след план. Един плейбой-авиатор предложил да прелети над затвора Сен Лазар и да обстреля войниците от въздуха. Брилянтният адвокат на Мата Метр Клюне решил да изненада в последния момент нейните тъмничари с една техническа подробност – според френските закони една жена не може да бъде екзекутирана, ако е бременна и той, нейният 75-годишен любовник, щял да заяви, че тя носи неговото дете. Най-драматичен от всички бил проектът на Пиер де Мортисак, един благородник, който прахосва цялото си огромно богатство, опитвайки се да спечели любовта на Мата Хари. Пиер взаимства своя план направо от операта „Тоска“. Той възнамерявал да подкупи разстрелващия отряд да използва халосни патрони и неговата любима щяла да падне „мъртва“ при първия фалшив изстрел. По-късно през нощта, той и неговите съучастници, щели да изровят живото й тяло от гроба, който щял да бъде изкопан нарочно плитък, за да не може тя да се задуши в ковчега си.

Мата Хари, която знаела за тези, а и за други подобни планове, можела да си позволи да бъде спокойна и да се наслаждава на затвора си, долкото й позволявала мрачната обстановка. Дори и през онези последни часове в тъмницата, тя забавлявала своя млад доктор и двете скептични монахини, които я наблюдавали. Тя изпълнявала своите екзотични, разсъблечени танци и гощавала пазачите си с авантюристични истории от своето минало…

Това минало бе в голяма степен развенчано напоследък и то без основателна причина. Танцьорката на Седемте воала е не само това, което разказва легендата, но е дори още по-сложно създание. Нейните фотографии разкриват една сладострастна и привлекателна жена, притежаваща животинска чувственост, която омаловажава всеки неин дефект. Мата Хари знаела как да „движи своето дълго, слабо и гордо тяло, така както Париж не бил виждал никой друг да го прави досега“, казва френският писател Колет. Тя била олицетворение на секса, но мразела мъжете, които я обичали. Мъжете плащали на Мата Хари с пари, тайни и чужди животи, но тя можела да ги предаде във всеки един момент – обичайки това, което й давали, но мразейки онова, което смятала че представляват те.

Мата Хари не винаги била такава. Колкото и странно да изглежда, някога, преди да стане шпионин, тя била невинна, дори скучновата холандска домакиня. Зад фасадата, осигурена от псевдонима „Мата Хари“, се крие доста прозаичната Маргарета Гертруда Зеле. Бъдещата шпионка е родена на 7 август 1876 г., в едно малко холандско градче, а нейните религиозни родители я изпращат в католически манастир, когато тя е едва на 14 години. Но, когато отива на ваканция в Хага четири години по-късно, тя среща капитан Кембъл Маклеод, красив шотландец, който служел в Холандската колониална армия. Тази случайна среща щяла да промени целия й живот. Макар да бил двойно по-възрастен от нея – над 40-годишен – този развратен пияница някак си успява да впечатли Маргарета. Той се оженва за нея, но още преди да я отведе на остров Ява й разкрива първично бруталния си характер. Още преди да се роди първото им дете, Маргарета изстрадала доста побои от ръцете на Маклеод. В един от случаите той я заплашил със зареден револвер и толкова често й изневерявал с чужди жени, че тя накрая решила да потърси любов другаде.

Не съществуват данни за любовните похождения на Маргарета в Ява, но се знае, че тя е изучавала Ведите и други ориенталски книги, описващи насладите от чувствената любов, превръщайки се в експерт в това древно изкуство. Онези години в Ява я запознали с показните ритуални танци на местните жители. Докато тя упражнявала своите собствени интерпретации на тези танци, от нея започва да излиза наяве една нова личност. Тази трансформация завършва напълно, когато първото й дете е отровено от една медицинска сестра, която мразела Маклеод. Маргарета по-късно разказва, че е удушила слугинята, но, каквато и да е истината, мъртвото дете става причината за раждането на една нова жена. Дори раждането на нейната дъщеря Банда не успява да смекчи омразата й към Маклеод, когото тя считала за виновен за смъртта на техния невръстен син. След като семейството се завръща в Европа тя изоставя съпруга си, оставя Банда на грижите на роднини и започва кариерата, която щяла да я превърне в легенда.

Никой не знае със сигурност, кога Маргарета е танцувала за първи път гола в Париж и е излъгала света, че е родена „на юг от Индия… дете на семейство от свещена секта на Брама“. Но някъде през 1905 г., десет години след завръщането й от Ориента, тя за първи път казва на публиката си с мек и прелъстителен глас, че нейното име е Мата Хари „Окото на Зората“ и че ще изпълни дръзки, ритуални танци, каквито никога досега не са били виждани извън индийските храмове. Скептични или не, редакторите надушват печалбите и скоро нейното сценично име и фотографии се превръщат в обичайна гледка във френските вестници. Снимките, разбира се, се правели преди началото на изпълнението й, защото Мата Хари артистично отмятала прозирните си одежди и подобните на паяжини воали падали един след друг, докато накрая тя оставала на сцената чисто гола. Единствената част от себе си, която тя не показвала били гърдите й. Тя обяснявала, че съпругът й и ги бил обезобразил по някакъв начин. Някои от танците й били изящни, а други откровено развратни, но всичките й изпълнения се славели с изключителна популярност.

Екзотичният чар на Мата Хари пленява цяла Европа. Но нейните ласки винаги стрували скъпо, независимо дали изисквала пари в брой, разкошни бижута или луксозни апартаменти на Шанз-Елизе – и когато някой от нейните благородни и богати любовници се разорял, тя го изоставяла без да се двоуми. Тя се наслаждавала на секса – толкова много, че често била забелязвана да си „отпочива“ в парижките бордеи. Въпреки това тя мразела мъжете. С изключение на един любовник – слепият руски капитан Маров, когото съжалявала – мъжете за нея съществували, за да бъдат използвани. Безмерната суетност на Мата Хари също играела голяма роля във всичко това, както и вкусът й към лукса, с който тя вече била свикнала. Омразата и жестокостта, обаче я накарали да се превърне в шпионин. Тази жестокост е идеално илюстрирана от една нейна хвалба, според която тя била убила понито си Вичена, забивайки златното токче на обувката си в сърцето му, тъй като при една от мисиите й се наложило бързо да напусне Париж, а тя не можела да понесе мисълта, че някой друг ще язди кончето й.

Мата Хари става германски шпионин просто защото немците първи се свързват с нея.  Когато германците я завербуват, между 1907 и 1910г., тя вече осъзнавала, че популярността й като артистка намалява и ако французите се били сетили да й  направят по-добро предложение, тя със сигурност е щяла да го приеме. Тя е обучена в известното училище за шпиони в Лорак и получава кодовия си номер Х21, серия, издавана единствено на агентите отпреди войната. Този номер убедително доказва, че тя е била вербувана преди войната, а не се е присъединила към германското разузнаване по-късно като двоен агент. По време на Първата световна война тя изпълнявала добре задълженията си към своите началници. Френското разузнаване подозирало за нейните занимания още от самото начало, като дори я допуснало да се присъедини към тях. Но по онова време нищо не можело да бъде доказано. Сега се знае със сигурност, че Мата Хари е информирала германците за усъвършенстването на британския „наземен кораб“ (или танк), и, че нейните доклади за плановете на Съюзниците за офанзивата при Шемин де Дам са подготвили германците за това тайно движение. Ще са нужни доста страници, за да бъдат изброени останалите й предателства – непривлекателната, но смъртоносна информация, която тя купувала с тялото си. В замяна, тя предоставяла на французите единствено безполезна информация. Никой не е наясно с непоправимите вреди нанесени от нея на Съюзниците, тъй като тя била шпионин, който не оставял следи, макар да танцувала за хиляди и да спяла със стотици.

Краят на Мата Хари идва, когато самите германци я предават. Като най-скъпо платения им шпионин, тя се превръщала във финансова тежест, а засиленото наблюдение върху нея от страна на френското разузнаване я правело неефективна. Капитан Валтер Вилхелм Канарис, който по-късно застава начело на германските тайни служби през Втората световна война, разработва план, чрез който да я натопи. Тя е изпратена да вземе чека със заплащането си от една неутрална легация в Париж, но германците били написали съобщението си до нея, използвайки код, за който знаели, че е разкрит от французите. Тя била арестувана още преди да може да осребри чека си.

На 24 юли 1917г. Мата Хари е изправена пред военен съд по обвинение в шпионаж и така се превръща в най-известната от многото шпиони, които били съдени във Франция покрай истерията на войната. Френският прокурор бил повече от умерен когато заявил, че нейните действия са стрували на Франция най-малко 50000 живота, макар че доказателствата сочат за поне два пъти по-голяма бройка. Военният съд единодушно я осъжда на смърт…

На 15 октомври 1917г., в 04:00ч. сутринта, в килия 12 на затвора Сен Лазар, Мата Хари била будна и готова за екзекуцията си. Фантастичните планове за бягство се били провалили един по един и увереността й в нейната недосегаемост била разклатена. Старият Метр Клюне изпробвал номера с бременността, но когато докторът дошъл да я прегледа, Мата Хари осъзнала безсмислеността на плана и отказала прегледа. Колкото до идеята за коженото палто, тя била толкова очевидно абсурдна, че Мата никога не я била приемала за нещо по-сериозно от шега за повдигане на духа. Тя поискала позволение да напише три писма. Едното било за нейната дъщеря Банда, която молела за прошка. Красивата Банда щяла за ирония също да стане шпионка няколко години по-късно – една втора Мата Хари, която предупреждава апатичните Съединени Щати, че комунистическата заплаха грози Корея. Впоследствие тя среща същата съдба като майка си.

Докато отпивала от традиционната чаша с ром, която по закон се предлагала на всеки осъден на смърт, Мата Хари все още се надявала. Дори когато я извеждат навън в мразовитата утрин и я изправят пред дулата на пушките, нейното огромно его й вдъхвало сила. Мата Хари била вързана за едно младо дръвче и, отказвайки да сложи превръзката за очи, тя гледала в дулата на пушките, докато прочитали смъртната й присъда. Никой от свидетелите не съзрял и следа от страх по лицето й. Тогава, в ранната светлина на утрото, тази жена за която се знаело, че рядко показва емоциите си, се усмихнала на екзекуторите си. Може би е вярвала, че Пиер де Мортисак е успял да ги подкупи и в оръжията им има само халосни патрони, а от нея ще се иска единствено да се прави на умряла. Във всеки случай Мата Хари стояла изправено и даже не потрепнала, когато майор Масард излаял стегнато последната си команда. Тя не извикала, когато пушките изгърмели. Нейните любовници, гледащи сред свидетелите познали, че тя е мъртва само по алените въжета, които крепели свличащото се тяло. Нейният плейбой-летец наистина прелетял над затвора, но това бил напразен опит, който закъснял с няколко секунди. В 5:47 ч. тялото на Мата Хари, Окото на Зората, чийто голи танци били причинили смъртта на толкова невинни хора, се помръднало за последен път.

Вицове, август 2015 г.

Будилник унищожава пари ако не се будете

СмЕх


Два лъва в саваната си приказват.
- Писнаха ми тия бели ловци! Търкалят джиповете насам натам, пият, вдигат шум през нощта, псуват пред малките...
- Аха - съгласява се другият. - И после телефоните им ти звънят в корема през пет минути...

***

- Скъпи, моля те, виж в Интернет как трябва да разположим мебелите по фън шуй.
- Мила, по фън шуй направо трябва да бутнем целия "Люлин".

***

Тя така се гордееше с дъщеря си и винаги я хвалеше пред съседките:
- Мимето работи като сладкарка на две места! На едното прави торти, а на другото излиза от тях...

***

Жена към мъжа:
- И забрави за секс днес, не си купил презервативи.
Мъжът:
- Но имаме още една опаковка.
Жената:
- Това е за гости...

***

Разправят, че жените харесват мъже в униформи ...
Три пъти излизам в петък вечер с униформата си от Макдоналдс, и трите пъти без успех ...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 6 август 2015 г.

Разпродават КТБ на безценица

В конкретния случай става въпрос за продажбата на 29 камиона "Скания", един влекач и две водоноски от същата марка в изрядно състояние и на под 100 000 километра, чиято пазарна стойност е между 40 и 50 000 евро, а са били продадени преди седмица за по 10 000 лв. бройката. Всичко това се случва в разгара на отпускарския сезон и със съдействието на държавните органи.На 28 декември 2012 г. "Агрокомплект" ЕАД сключва договор за лизинг за 32 тежкотоварни автомобила "Скания" с "Партнер лизинг" АД. Първоначалният договор на строителната фирма "Агрокомплект" е със "Скания Файнанс България" ЕООД. Общата стойност на лизинговия договор възлиза на 3 238 845, 80 евро или около 100 000 евро на камион. 

Към момента фирмата е изплатила около 2,5 млн. евро от дължимата сума, което е 75% от остатъчната стойност. Заради финансови затруднения от "Агрокомплект" ЕАД са поискали от "Партнер лизинг" предоговаряне на условията по лизинга, като за целта е разменена и писмена кореспонденция.На 2 юли 2015 г. обаче лизингополучателите от "Агрокомплект" са информирани, че от "Партнер лизинг" са прехвърлили "всички свои вземания и права по договора им с "Агрокомплект" ЕАД от 28 декември 2012 г." на "Хидропарк 2011" ЕООД . Купувачите на камионите са уведомени и за това, че договорът им за финансов лизинг ще бъде прекратен с едноседмично предизвестие. Няколко дни по-късно, на 28 юли 2015 г., 16 от самосвалите "Скания" вече са вече продадени на разлошката "Хидропарк 2011". 


На практика управителят Витали Золотарьов вкарва във фирмата си 16 камиона за общо 160 000 лв при пазарна цена поне 1 300 000 лв, които камиони по документи са в активите на КТБ. Договорът е надлежно заверен от нотариус Милена Георгиева. Същия удар и на същия ден – 28 юли прави и Юлиян Инджов с "ИСА 2000 ЕООД" с останалите камиони на 10 пъти под пазарната им цена. Юлиян Инджов стана популярен с опита си да финансира изпадналия в Трета дивизия футболен гранд ЦСКА.Само ден след като продажбата е осъществена, на 29 юли 2015 г., на тежкотоварните автомобили са издадени нови талони, в които като собственици са вписани "ИСА 2000" ЕООД и "Хидропарк 2011" ЕООД. На 30 юли 2015 г. представители на двете фирми, които се явяват "нови собственици", придружавани от полиция, се появяват на строящата се в момента магистрала "Марица", за да влязат във владение на камионите, които до миналия четвъртък са ползвани от "Агрокомплект" при изграждането на пътното съоръжение.От компанията "Агрокомплект" ЕАД, която е създадена в далечната 1974 г., са категорични, че действията на лизинговата компания "Партнер лизинг" и на двете други компании "купувачи" на тежкотоварната техника, са неправомерни. Заради това на 5 август е сезирана и Софийската районна прокуратура. 


Според жалбоподателите спрямо "иззетите" тежкотоварни автомобили са налице два договора за особен залог, които не са прекратени и които представляват пречка за прехвърлянето на собствеността. От "Агрокомплект" твърдят, че с описаните действия е допуснато ощетяване на държавния бюджет чрез неплащане на ДДС, както и на кредиторите и вложителите на КТБ, тъй като на практика продадените на безценица камиони са собственост на трезора КТБ чрез въпросните два договора за особен залог, които не са изтекли.Точно преди година по това време стана ясно, че "Партнер лизинг" АД е сред най-големите кредитополучатели и съответно длъжници към трезора на Цветан Василев. Задълженията на лизинговата компания към КТБ възлизат на между 110 - 136 млн. лв. по различни оценки. 

Управляваното от Явор Нинов дружество бе едно от първите, които новоназначените квестори на КТБ поискаха да бъде обявено в несъстоятелност, но вместо това по необясними причини е придобито от варненската колекторска фирма "Ес Джи Груп" ООД на Станимир Бургаски и Адам Сотков. Преди два дни управителят на "Партнер лизинг" Явор Нинов е сменен, което създава съмнения за замитане на следите от тази и други подобни "сделки" и ще направи почти невъзможно покриването на дължимите над 110 млн. задължения към КТБ.Успоредно с това въпросната фирма, специализирана в "събирането и цедиране на задължения", е започнала да разпродава на безценица и други активи, които реално са собственост на КТБ. 


От "Агрокомплект" са информирали в писмен вид за мародерството на "Партнер лизинг" синдиците на фалиралата банка Лазар Илиев и Росен Ангелчев , на които правителството възложи да защитават интереса на Фонда за гарантиране на влоговете, който в момента се явява най-големия кредитор на КТБ. Изчисленията на потърпевшите от описаната схема показват, че загубите за ФГВБ, съответно на данъкоплатците и "изгорелите" вложители, възлизат на около 1,5 млн. лв., без в това да се отчита, че на практика "Агрокомплект" е поставена в невъзможност да изпълни сключени вече договори, с които е щяла да изплати и задълженията си към лизингодателя. За целта в сигнала си до прокуратурата от фирмата са поискали налагането на запор над камионите до изясняване на случая поради възможността техниката да бъде прехвърлена и на други лица.Очаквайте подробности от разследването по какви сметки са изплатени сумите за камионите от "ИСА 2000" ЕООД и "Хидропарк 2011" ЕООД на "Партнер лизинг", при положение че сметките на лизинговото дружество са блокирани от КТБ, както и действията на държавата срещу този и други случаи на вторично ограбване на активите на КТБ.

Вижте победителите на National Geographic! Снимки

Вече са известни победителите в конкурса на сп. National Geographic Traveler за 2015 г., за който бяха изпратени повече от 17 000 фотографии. Снимките няма как да не бъдат впечатляващи, при това са, както се казва, "без фотошоп" За участие в конкурса се приемат направени през последните 2 години снимки, като са позволени само незначителни графични корекции. Допуска се "залепване" на кадри за панорама, както и изображения с висок динамичен обхват (HDR).

Ето ги победителите, като са представени и седем снимки, отличени с почетни награди.

Първо място
Голямата награда е за мексиканеца Ануар Патяне Флориук, който е специалист по подводни снимки в отдалечени райони като Антарктика, Исландия, и други екзотики.


Снимката му е озаглавена Whale Whisperers и на нея са хванати гърбат кит и неговото малко, заобиколени от риби и снимащи ги водолази около мексиканските острови Ревилагигедо.

Второ място
Второто място е за Gravel Workmen на Фейзал Азим, на която са снимани работници, които трошат чакъл в Бангладеш.




Трето място
Третото е за Ахмед Ал Токи и снимката Camel Ardah, която е направена по време на традиционно състезание с камили в Оман, чиито правила са, че най-бавната камила печели...






И почетните награди
Първа почетна награда получава Бет Маккарли за снимката A Night at Deadvlеi. Да, това е Долината на смъртта в Намибия, заснета на лунна светлина. Дървото в центъра на фотографията е на над 900 години и заради енциклопедичната суша се е консервирало.





Втората почетна награда е за Catching a Duck на Сара Утърс, на която две тайландски момчета се опитват да уловят патица с голи ръце.




Третата е за Kushti, Indian Wrestling на Алън Шрьодър. "Кушти" е традиционна индийска борба, при която пехливаните покриват телата си с пръст, нещо обратно на нашите "мазни" борби.


Четвърта почетна награда е за White Rhinos на Стефан Берубе, който е заснел от 9 метра разстояние три от най-редките животни на Земята - белите носорози.




Петата е за Sauna in the Sky на Стефано Зардини. Това се казва задоволяване на прищявка - да изградиш сауна на 2800 метра в италианските Алпи.





На тази дата: 6 август 1945 г. Американците хвърлят над Хирошима атомна бомба! Видео

На 6 август се навършват 70 години от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония).

На тази дата през 1945 г. в 8,16 ч американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа полк. Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомната бомба Little Boy („Малчуган“ - от англ. ез.). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man („Дебеланко“). С нея е разрушен град Нагасаки.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу едноименните японски градове на 6 и 9 август 1945 г. по време на Втората световна война.
На практика взривът над Хирошима е първата употреба на атомна бомба срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12,5 килотона ТНТ), като непосредствено след него загиват около 100 000 души. Жертвите до края на 1945 г. общо са около 140 000, а още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

Екипажът на "Енола Гей".
Бомбата е направена от обогатен уран-235. Това е първият взрив на уранова бомба.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките. Не бива да се изключва и стремежът да бъде преувеличен броят на жертвите от японска страна.

Принципно обаче се смята, че общите жертви от двете бомбардировки са 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са критикувани като ненужни, безпринципни и дори расистки действия от страна на САЩ. Основната причина е предизвиканата цялостна разруха в Япония, която саботира стопанската и военната й системи и кара населението да понася огромни несгоди и жертви. С оглед на това използването на атомно оръжие срещу Япония през август 1945 г. се смята за безсмислено от военна и политическа гледна точка, а от хуманна е проява на жестокост спрямо цивилното население, което е основната жертва на атаките.

Видео


Вицове, август 2015 г.

Бедните канадци лепят изрисувани дупки на пътя за ограничаване на
скоростта.

СмЕх


Ревност:
- Къде си?
- На магистралата.
- Влез в насрещното да чуя клаксоните!

***

Не вярвай на жена, която казва :"Не знам!" ! Жена е - не може да не знае

***

Жената всяка сутрин ми носи кафе в леглото, защото ако не успее, денят започва с бира.

***

Художник продава картина. Клиентът го пита:
- Това какво е?
- Крава пасе трева.
- А къде е тревата?
- Кравата вече е изпасла всичко.
- Къде е кравата тогава?
- Да не е луда да стои където няма никаква трева…

***

Отишъл попът при кмета и му се оплакал:
- Някой ми е откраднал колелото. Какво да правя?
- Кметът го посъветвал:
- В неделя извърти проповедта към десетте божи заповеди. Когато стигнеш осмата 'Не кради', се спри за малко и се огледай. Който си наведе главата, той го е откраднал.
В понеделник кметът вижда попа да си кара колелото.
- Е, попе, кой го беше откраднал?
- Не, бе. Аз като стигнах до седмата "Не пожелавай жената на ближния" и се сетих къде съм го забравил.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 5 август 2015 г.

Дворецът на Константин Велики лежи под паркинга на хотел „Шератон“

Дворецът на Константин Велики или Сердикийските терми – това най-вероятно ще се окаже, че лежи под паркинга на хотел „Шератон“, обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Уникален научен шанс! Така столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов нарече откритията на спонсорираната от общината археологическа експедиция на паркинга на „Шератон“. Само дето името на проекта „Форумът на Сердика“, вече се налага да бъде актуализирано. Защото вече по всичко личи, че екипът на Веселка Кацарова се е натъкнал не на градския форум, а на една от най-големите сгради на територията на днешна България от римския период.

„Очаквахме, че на това място се е намирал централния градски площад на Сердика – форум или агура – всичко сочеше натам – каза д-р Кацарова, – само че в археологията две и две невинаги прави четири“.

Първата изненада били запазените антични зидове, която се появили на дълбочина не повече от метър под паветата на паркинга. Масивни зидове с широчина около два метра, с размерите на крепостна стена. В Сердика има данни за една-единствена сграда, изградена по тази начин. Тя се намира под днешната църква „Св. Неделя“ и е проучвана частично от края на ХIХ век до 80-те години на ХХ век при ремонти, поставяне на трамвайни релси и т.н. Това е предполагаемият Преториум или двореца на Константин Велики*.

Според д-р Кацарова и научната общност, едва ли в Сердика е имало втора такава сграда, така че почти сигурно новоразкритите зидове принадлежат на същата. Най-вероятна това е Преториумът, но биха могли да бъдат и Сердикийските терми (бел. ред. – термите – антични бани, са сред най-големите обществени постройки в римските градове). Ще се разбере със сигурност до края на разкопките – надява се д-р Кацарова.

„Ако нашите догадки са верни, а те най-вероятно са, говорим за сграда с фронт 70 метра, което дори по съвременните стандарти е внушително – обясни д-р Чобанов. – Дебелината на зидовете от над 2 метра сочи, че сградата е била и доста висока – предполагаме етажност.

Ще се работи много внимателно и поне няколко години, но съм убеден, че Националният археологически институт и експедицията, която работи съвместно с нашия музей, има необходимия научен капацитет да доведе работата до успешен край. За да може едно много ценно културно наследство, което близо 1500 години е било под краката ни, сега да получи втори шанс да се появи на бял свят“.

На обекта под ръководството на д-р Кацарова се трудят 20 работници, четирима стажанти доброволци от Софийския университет и седем археолози. Засега на терен са намерени различни дребни предмети, прозоречно стъкло, керамика и монети, които показват кога сградата е спряла да бъде използвана, напусната и разрушена. Това е станало през VI век с идването на славяните. Основният зид е с отклонение от 18 градуса от оста север-юг, което е същото като на зидовете, останали под църквата „Света Неделя“ – което дава основание да се предполага, че това е една и съща изключително голяма сграда, разположена на поне 5 декара площ.

Пред столичния кмет Йорданка Фандъкова ръководителката на разкопките уточни, че договорът им с общината е до 15 декември, но с оглед на бюджета най-вероятно ще приключат работа към средата на септември.

„Ще се опитаме да намерим още някой лев“, обеща Фандъкова.

Кметът разказа още, че специалните усилия за разкриване и показване на културно-историческото наследство продължават – за последните 5 години Столична община е инвестирала в тази дейност около 8 млн. лева. Още 16 милиона са вложени от държавата и Министерството на културата. Настоящите разкопки – за първи път на площад „Св. Неделя“, се финансират със 133 хиляди лева средства по програма „Култура“, но това е само първи етап от проучванията.

Фандъкова отчете и, че тези систематични усилия вече дават резултат по отношение на развитието на туризма. Последни данни на „Туристическо обслужване“ показват ръст на туристите в София за първото полугодие – около 6%, въпреки при всички проблеми общо за страната. А целта е в бъдеще, когато се разкрият всички съкровища на древния ни град, София да се включи в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО в раздела „Културен пейзаж“.

Щастливеца в центъра на София

Борис Борисов е победителят в конкурса за паметник на Алеко Константинов в центъра на София.  Скулпторът е част от проекта на „Виктория 2011“ ЕООД, в чийто екип влиза още архитект Пламен Цанев. Техният Щастливец ще бъде изваян до изхода за метрото на бул. „Витоша“ – фигурата му е изправена, облегната на стълб с табели на дестинации, описани в книгите му.

Първото място носи на Борисов и Цанев награда от 2 хил. лв. На второ място журито е класирало проекта „Щастливеца“ на скулптора Гълъбин Христов с 66,58 точки, наградата е 1500 лв. Третото място е отредено за идеята на скулптора Неделчо Костадинов – журито му е дало 52, 71 точки, а Общината – 1000 лв. На четвърто място остава варианта на Георги Чапкънов с 52 точки и без парична награда.

Чапкънов бе победител в предишния конкурс за паметник на Алеко на бул. „Витоша“, но Столична община реши да анулира състезанието и да го проведе отново.

Класацията втория път е единодушно приета от журито – без възражения и особени мнения.

„Проектът изобразява фигурата на Алеко Константинов стояща, което е по-доброто решение с оглед размера и мащаба на пространството, както и значителният брой хора, които го населяват… – гласят мотивите на специалистите в журито. – Положително е хрумването да се включи в композицията и стълбът за улично осветление, с което цялостната композиция става по-значителна като обем и мащаб – което архитектурно и градоустройствено е успешна идея. В този проект се предлага най-приемлив портрет на Алеко Константинов.“

Аргументите за седящите фигури на Алеко (в проектите на Неделчо Костадинов и Георги Чапкънов) от комисията са, че изобразяването по този начин е неуместно поради липсата на собствено пространство и сливането й с движещите се в зоната хора:

„Неоригинално вече за София е даването на възможност на разхождащите се да „приседнат“ на свободния стол „на маса“ с писателя. Двусмислено и профанизиращо идеята за диалог и народностност на големия творец. Писателското изкуство, към което принадлежи Алеко Константинов, не е изобразено изобщо. Портретът е неудовлетворителен.“

Комисията смята, че има какво още да бъде подобрено и в проекта на победителя. Затова дава следните препоръки за корекции на скулптурната композиция:

„Наличието в композицията на два елемента (куфар и табели с имена на дестинации) преувеличава образа на Алеко Константинов като пътешественик и пътеписец, а в същото време твърде незначително, неизразително и неубедително той е представен като писател (държи книга – двусмислено обстоятелство, което не означава само писане, но и четене и преподаване. Т.е. този жест е многозначителен и недостатъчен за целта.) Журито препоръчва авторите да помислят за преработка на композицията в рамките на представената като цяло идея и преодолеят посочения недостатък.“

Закриват още едно българско село

По предложение на кмета на община Антоново, кабинетът реши намиращото се в нея село Градинка да бъде закрито, съобщиха от правителствената информационна служба.

Населеното място не отговаря на изискваните от Закона за административно-териториалното устройство на Република България наличие на самостоятелно землище и постоянно живеещо население.

Реформатори искат съдът да каже за заплатата на Искров

Народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха жалба до Върховния административен съд срещу отказа на новия гуверньор на БНБ да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров, съобщи сайтът на сдружение "Граждански блок".

По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес, посочват в своята жалба народните представители.

В средата на юли реформаторите внесоха искане към Димитър Радев за достъп до информацията за заплатите и премиите, които бившия шеф на БНБ и неговите заместници са получавани, какво и за методиката, по която се определят заплатите на ръководството в институцията. На 30 юли Димитър Радев изпраща отговор на искането на Петър Славов и Мартин Димитров, с което им оказва информация за възнаграждението на своя предшественик с мотива, че „същите представляват лични данни, както и поради това, че за посочения от Вас период исканата от Вас информация е била класифицирана като служебна тайна.“

Наскоро и независимият депутат Велизар Енчев се оплака, че Димитър Радев е отказал със същите мотиви на негово искане за разкриване на информацията за заплатите на екипа на Искров.

Протестиращи завзеха общинския съвет във Варна

Престъпно управление! Този общински съвет е изчерпан!

С тези думи протестиращи бяха завзели местата в залата на Община Варна.

Залата беше препълнена, а това наложи общинските съветници да стоят прави до стената.

В момент, в който се направи опит да започне заседанието и хората в залата бяха помолени да запазят тишина, те изригнаха с викове:

Оставка, оставка!

Опасенията на гражданите са, че местната власт ще се опита да прокара важни за тях решения, но в ущърб на хората, а това се случва в удобен момент – точно преди местните избори наесен.
Хората от кварталите „Възраждане“ и „Чайка“ се надигнаха срещу местната управа и обвиниха кмета Иван Портних за престъпното управление на общината.

Двата лагера недоволстващи бяха категорични, че решенията се взимат „на тъмно“ и бетонът е с предимство пред това да се запазят зелените площи в кварталите на Морската столица.

Катастрофа между автобус и автомобил във Варна

Днес сутринта  репортер на „Таралеж“  засне зрелищна катастрофа между автобус и лек автомобил на централния булевард „Христо Ботев“  в района на „Печатницата“. Няма информация за пострадали.

Снимки: „Таралеж“