събота, 22 август 2015 г.

Майката на Делян Пеевски ще обединява „жените по света“

Семейният бизнес“ на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева навлиза в нови територии.

Справка в Търговския регистър показва, че през юли тя е оглавила две нови фондации. В края на месеца Кръстева е вписана като председател на „Жените на света“ и „Български женски алианс“, като с това обществената дейност на издателката явно придобива още една посока. Още от периода 2010-2012 г. тя ръководи две фондации на религиозна тематика – „Християни“ и „Български духовен център“, а през 2013 г. навлезе и в международните отношения чрез „Дружество за приятелство България и Оман“.

Изглежда арабската държава е на сърце на депутатската фамилия, защото в началото на юли близки до Кръстева лица формират и „Българо-оманска търговска камара“. Председател е членът на основания от Пеевски „Български медиен съюз“ Васил Захариев, който е и главен редактор на вестник „Телеграф“.Член на борда е бившият пиар на Николай Василев от министерските му години Марияна Личева, която е и в управата на споменатия духовен център на Кръстева.

През същия този горещ откъм събития месец тя успя да учреди и три еднолични дружества, на които е и управител. „НСН инвестмънт“, „Био уотър инвестмънт“ и „Био уотър“ са с по 10 хил. лв. капитал, внесен по набирателни сметки в ПИБ и еднакъв, пределно общ предмет на дейност. Засега няма информация с какво точно ще се занимават, като единствената подсказка са течните имена.

Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски управляват медийния бизнес на ДПС. И двамата са считани за подставени лица на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Национален протест срещу цените на горивата на 1 септември

Национален протест срещу високите цени на горивата се организира на 1 септември в
социалните мрежи. Протестът ще се проведе в няколко града в страната - в София, Бургас, Варна.

С призива: „Българи дойде време отново да сме задружни”, групата призовава за протест през есента. В нея се казва още, че „В цяла Европа горивата са по -евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по - големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това”.
Виновните, в призива е посочено, че са в парламента и се казва, че е време да им се потърси сметка.
„Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни. Свалете Цената на ГОРИВАТА”, призовават още в групата.

Екшън: Въоръжен откри огън във влака Амстердам-Париж

Тежко въоръжен мъж откри огън във високоскоростния влак от Амстердам за Париж, ранявайки най-малко двама души, преди да бъде обезвреден от трима американски пътници, предадоха световните агенции. Според първоначалната информация, става дума за терористично нападение.

Мотивите за стрелбата остават неизвестни, макар френската прокуратура да съобщи, че разследването се води от антитерористични следователи. Заподозреният е арестуван и е идентифициран като 26-годишен от Мароко или с марокански произход. Той е известен на разузнавателните служби.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви, че стрелбата е „терористично нападение“, предаде AFP.

"Аз осъждам терористичното нападение във влака и изказвам своето съчувствие на пострадалите", написа Мишел в "Туитър“.

Според първоначалната информация от разследващите, тримата американци, които са надвили нападателя, са войници, които го чули да зарежда своите оръжия в тоалетната на влака, който в този момент е бил на белгийска територия. След това той бил арестуван, когато влакът спрял на гарата в Арас, съобщиха от железопътната компания.

Нападателят носил няколко оръжия в багажа си, сред които "Калашников", автоматичен пистолет, остриета.  Един от пострадалите е бил уцелен от куршум, но няма опасност за живота му. Вторият пострадал е с порезна рана на лакътя. По неофициална информация пострадалите са американец, вероятно един от обезвредилите го, и британец.

Президентът Барак Обама пък похвали героичните действия на тримата американски военнослужещи. Той изрази своята дълбока благодарност за куража и съобразителността на няколко пътници, включително американски военнослужещи, които самоотвержено надвиха нападателя. "Макар разследването на атаката да е още в началото си, вече е ясно, че техните героични действия изглежда са предотвратили далеч по-лоша трагедия", каза представител на Белия дом.

Малко по-късно стана ясно, че стрелецът е заявил, че не е член на нито една терористична организация. Полицията обаче не вярвала на това твръдение. 26-годишният нападател е живял в Испания, откъдето властите твърдят, че той е радикален ислямист. В момента той се намира в Париж под наблюдението на службите за борба с тероризма. Самоличността му още не е известна.

Днес почитаме 138 години от Шипченската епопея

С поредица от събития ще бъде отбелязана 138-годишнината от Шипченската епопея днес. Националното честване е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Проявите започват с "Изложение на открито" още днес, представено от Националното дружество "Традиция", в подножието на Паметника на Свободата.

Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, отслужена в Соколския манастир, туристически походи до свързани с епопеята места в Балкана, състезание по изкачване на стълбите на Паметника на свободата, състезания по ориентиране, планинско бягане, включват проявите в съботния ден. Туристи и родолюбци ще могат да се възползват от разходка по бойните позиции с екскурзовод или да посетят изложбата "Паметници на признателността", организирана от НМП "Шипка Бузлуджа", на паркинга под връх Шипка.

Официалната церемония за отбелязване на 138-годишнината от Шипченската епопея започва в 13,15 часа пред Паметника на свободата на връх Шипка утре. По традиция честванията завършват с възстановка на паметните събития от август 1878 година.

Германия може да се откаже от Шенген

Според министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер поради големия наплив на мигранти, Германия може да излезе от Шенгенското споразумение, предвиждащо безвизово преминаване на хора между повечето страни от ЕС, предаде УНИАН.

„Шенгенското споразумение е заплашено от срив, ако страните от ЕС не започнат да приемат повече бежанци от регионите на конфликт“, каза Мезиер. „Не искам да критикувам своите колеги, но Великобритания има особена роля, тъй като тя не влиза в Шенгенското пространство. Но всички страни трябва да осъзнаят своята отговорност“, добави той.

Очаква се Германия да приеме 800 хиляди бежанци на своя територия тази година. Повече от половината мигранти от Близкия изток и Северна Африка се насочват към Германия.

Любопитно: Индийски съд прати псуващ папагал в изгнание в джунглата

Псуващ папагал бе осъден на изгнание в джунглата. Птицата непрекъснато обиждала 85-годишна индийка от град Раджур. Най-накрая била арестувана от полицията на щата Махаращра по оплакване на собственичката си, предаде ТАСС.

Историята стана популярна през последните дни в цяла Индия и за нея съобщиха медиите в страната. Безпрецедентният в индийското правосъдие случай предизвика интерес и по света.

Възрастната индийка, която години наред била подлагана на вербален тормоз от папагала хулиган, е писала периодично жалби до полицията. Едва след като от случая се заинтересували местните журналисти, служителите на реда се отнесли по-сериозно към историята.

След съдебното решение индийски зевзеци очакват псуващите папагали в джунглата да се увеличат.

В Европа в средните векове провинили се животни са били изправяни пред съд.

На тази дата: 22 август 565 г. пр. Хр. за първи път се съобщава за чудовище в шотландското езеро Лох Нес

Чудовището се споменава в житието на свети Колумбус. Тогава се показало пред група молещи се християни, които се прекръстили, и то се скрило.

Присъствието на странното езерно същество започва да се отбелязва в хрониките на шотландците през 16 в., когато според местните жители под повърхността на водата се движело „нещо голямо”. В началото на 30-те години на 20 в. започва и голямата истерия по непознатия обитател на Лох Нес.

На 2 май 1933 г. местният вестник „Инвернес куриер” под сензационното заглавие „Странното същество от Лох Нес” пуска кратка дописка за наличието на огромно създание във водите на езерото. Според репортерите свидетели били видели и самия обитател на дълбините. Публикацията предизвиква огромен интерес в страната и чужбина. Учени и търсачи на сензации окупират малкото градче с надеждата да съзрат митичното създание. Те обаче така и не успяват да го видят със собствените си очи и с помощта на въображението си раздуват до неузнаваемост историята. Така Неси прави своя дебют в света на медиите.

Като най-достоверни се смятат няколко кадъра от филма на Тим Дисдейл, който през 1960 г. запечатва с камерата си нещо с размерите на малка лодка, плуващо във водите на езерото. За почитателите на Неси това е неопровержимо доказателство за неговото присъствие, но за скептиците си остава лодка.

Сред популярните теории е още, че в езерото живее плезиозавър - големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава.  И до днес обаче съществуването на подобно същество не е потвърдено, но... не е и отречено.

Лох Нес е едно от най-зловещите места в света по признание на всички гмуркали се в него водолази. Езерото е образувано при отдръпване на ледниците, водите му са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна - над 250 м.

Вицове, август 2015 г.

Паметник на женската чанта

СмЕх


Гледах филм: Жената плаче под душа, после влиза мъжът и три часа правят любов!
Стоя и си мисля...къв е този бойлер

***

Един моторист се събужда след катастрофа и пита:
- Да не съм в болница?
- Отчасти - отвърнал докторът.

***

Ивицата Газа. Еврейски магазин за оръжие. Влиза богат арабин:
- Селям алейкум рави.
- Шалом - отвръща продавачът и потрива ръце
- Бомби имаш ли?
- Ами ето - сочи витрината евреина - гранати, динамитни шашки...
- Не бе! Аз съм голям терорист! Искам голяма бомба!
- Амиии...Имам една тука, ама хем е скъпа, хем е с изтичаща гаранция..
- Бе кой ти гледа парите бе! - отсича арабина и вади огромна пачка.
Евреина отива в склада и се връща с огромен кашон. Преброява внимателно парите и дава кашона на арабина. Арабина, щастлив грабва кашона и си тръгва.
- Абе, рави. Ти спомена нещо за гаранцията. Колко и остава? - пита от вратата арабина
- Ами как да ти кажа - евреина си поглежда часовника - 57-56-55-54...

***

Циганин и циганка си говорят за нещата от живота.
- Ей, Айше, кво нещо е животът, бе… Бехме брат и сестра, после мъж и жена, а сега си ми тъща...

***

Лекар към пациент:
-Имате ли проблем с алкохола?
-Да, свършва...

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 21 август 2015 г.

Любопитно: Нацистки влак, пълен със злато, е открит в Полша

Нацистки влак, за който се смята, че е пълен със злато и скъпоценни камъни, изчезнал пред Втората Световна война е открит от двама авантюристи в Полша, твърдят самите те, цитирани от британския „Индипендънт“. Дирите на бронирания си влак се губят близо до източногерманския град Бреслау (днес Вроцлав, в полските граници), към който съветската армия напредва малко преди завършека на войната през 1945 г.

Двамата златотърсачи, които твърдят, че са открили влака, са се свързали с адвокати и са ги ангажирали като посредници – това, което те искат за себе си е 10% от съкровищата, които ще бъдат открити в нацистката композиция.

Според Радио Вроцлав откритието съвпада с местния фолклор за мистериозния влак, пренасящ огромни богатства. Според своеобразната легенда той изчезнал близо до замъка Кшанз, където влязъл в тунел и никога не се появил в другия край. Впоследствие тунелът бил затворен, а локацията му – забравена.

Местна медия обяснява, че откривателите са поляк и германец. Друго електронно издание пък добавя, че влакът е дълъг 150 метра и може да съдържа до 300 тона злато в себе си.

Именно железопътни композиции са се използвали за откарването на плячката обратно към Берлин от завоюваните от нацистката армия земи и по двата фронта.

„Адвокати, военни, полиция и пожарна вече са в разговори по случая – казва Марика Токарска от местния общински съвет. – Този район никога не е бил разкопаван, така че не знаем какво можем да открием.“

В конкретния случай влакът е бил от 24 вагона и се движил от Будапеща към Германия, натоварен със семейните богатства, включително злато, сребро и ценни картини, иззети от унгарски евреи. Стойността на скъпоценностите е артефактите би трябвало да е около 175 милиона евро.

Бос на циганската мафия в Италия погребан като завоевател на рая! Видео

Помпозна траурна церемония в Рим изпрати главатаря на могъщия цигански мафиотски клан Виторио Казамоника (65 г.), който бе погребан под лозунга „Ти завладя Рим, сега ще завладееш Рая“. В последния си земен път той получи кралски почести в катафалка, теглена от шест черни коня. Вертолет ръсеше над множеството листенца от червени рози. Шествието премина в съпровод на оркестър духова музика, който изпълняваше прочутата песен „Parla Piu Piano“ („Говори ми тихо“) от филма „Кръстникът“, обожавана от представителите на подземния свят.

Опелото бе в църквата „Сан Джовани-Боско“, украсена с изображения на боса в бял костюм с надпис „Виторио Казамоника – крал на Рим“, възвисен над Колизея и базиликата „Свети Петър“ във Ватикана. Ковчегът бе внесен под бурни аплодисменти на стотици роднини, близки и съратници. Казамоника имаше слабост към древните символи, разкоша и властта.

Групировката му е една от четирите клана, които контролират криминалния свят в Рим. През 70-те години тя се настани в югоизточните райони на столицата, а след това разшири влиянието си до морския бряг недалеч от Рим. Според полицията първият й бизнес бил рекетът, а през 90-те години преминала към наркотрафик и пране на пари. Смята се, че върти капитал за стотици милиони евро. Кланът на Казамоника е свързан с тазгодишния скандал за корупция, известен като Mafia Capitale (Столична мафия). В него са забъркани имената на около 60 известни италиански политици и предприемачи. Делото срещу тях започва през ноември.

ВИДЕО от погребението

Варненски общинар за циганите от Максуда: Под ножа и толкова

Йордан Павлов, младши експерт по архитектура в община Варна, създаде огромен скандал.

"Няма жалко, да рови багера, жандармерията да мачка и стига толкова. Аз защо не си опъна помията на центъра, да се вържа към мрежата и да мрънкам за помощи. Под ножа и толкова" (правописът е на автора, б.р.).

Днес към 10:30 ч. обидният пост вече не се виждаше на стената на Павлов.

"Як си сине, но си будала"

Най-запомнящите се глупости от днешното гостуване на премиера Бойко Борисов в "Нова телевизия":

Единственият който никога не е правил коалиция с ДПС съм аз, от всички партии. Когато направят нещо добро - ефенди мерси, като е нещо лошо - не сте прави, нямаме работа с вас.

Премиерът се възмущава на твърденията, че го слагат в един кюп с ДПС.

Прощавам. Баща ми ми викаше: "Як си сине, но си будала" и ми даваше оценка.
Бива, бива, ама вол за мезе не бива!

Запитан и за спорния закон за НСО и кога български премиер ще се движи (като Дейвид Камерън, б.р.) в нискотарифна компания, той отговори, че  и него е можело да го видят с най-нискотарифната компания на посещение в Емирствата. А в САЩ пътувал с "Бритиш еъруейс" по същия начин.

Но все пак според него имало голяма разлика дали си в стара демокрация, или в размирен район като Балканите.

Ако считат моите приятели от Реформаторския блок, че трябва да си изложим и живота на риск - при всичките огромни усилия, които полагаме. Тези врагове - това са цигари, това е алкохол, това е петрол!

"И да тръгна с колелото сега от Банкя до Министерския съвет?! И това ли да направя, та да им направя кеф - да ги улесня!“

Западна музика в Северна Корея

Огромен екран с преводи на севернокорейски в 
типичния пропаганден стил.
В сряда една от най-известните словенски банди, майсторите на концептуалността в музиката „Лайбах“, стана първата западна рок група, изнесла концерт в Северна Корея. На кадри от събитието се вижда, че публиката е одобрително настроена, макар и не напълно уверена какво да прави на подобно място. Какво точно означава това участие?

„Лайбах“ са популярни с еклектичните си кавър версии на популярни песни – зрителите им в Пхенян чуха редица от тях, дори и парче на „Бийтълс“, а музиката бе съпроводена от прожекции в типичния севернокорейски пропаганден стил – с преводи на местния език, разказва в пространен материал „Би Би Си“.

Но какво имаше в сетлиста на „Лайбах“ в Пхенян? И какво би могъл да означава изборът им на песни?

„Звукът на музиката“

Както бяха обещали и преди пътуването си, „Лайбах“ изпълниха няколко песни от мюзикъла от 1965 г. „Звукът на музиката“. Разбира се, те не ги свирят за пръв път на своя изява – но изборът им да ги представят на севернокорейската публика със сигурност не е случаен.
Филмът всъщност е едно от малкото западни кинопроизведения, които хората в комунистическата страна имат право да гледат. Когато през март журналист от „Венити Феър“ посети Пхенян, местен жител му се оплака, че му се е наложило да изгледа „Звукът на музиката“ повече от сто пъти, тъй като той бил „учебната тетрадка по английски език в университета“.

А и от друга страна не личи историята на филма, която е за семейство, което бяга от нацистка Германия, да смущава властите в Северна Корея…

„Опус“ и Life is Life


Друга песен от програмата – прочутият диско хит на „Опус“ Life is Life, също често се изпълнява от „Лайбах“ на концертите им. Поглед към текста му обаче донякъде обяснява защо той добре се вписва в принципите на самостоятелност и самодостатъчност на тоталитарната страна.

Когато всички даваме силите си / даваме най-доброто

Във всяка минута от часа / не си и помисляме за почивка

И всички ще получите сила / всички ще получите най-доброто

Когато всеки дава всичко / и всяка песен се пее от всекиго.

Би могло, разбира се, изборът на тази песен да е и просто съвпадение.
„Бийтълс“ и Across the Universe

Across the Universe на „Бийтълс“ също е сред често изпълняваните на концерти на „Лайбах“ песни. Парчето е писано в периода, когато Джон Ленън е най-силно запленен от трансценденталната медитация. Заради това и песента е със силна духовна тематика и включва санскритска мантра.

Миналата година обаче един севернокорейски дезертьор каза пред британски медии, че хората от страната му са дълбоко духовни, но изобщо не са религиозни.

„Човешката комуникация с духовния свят е нещо много популярно в Северна Корея, където изниква най-често под формата на предсказания – заяви Джи-Мин Канг. – Както навсякъде по света, когато нещата прелеят чашата, а животът стане непоносимо труден, хората искат да научат какво предстои в бъдещето им.“

„Юръп“ и Final Countdown

Или Final Countdown на „Юръп“ – дали с песента за обратното броене „Лайбах“ не препраща към ядрената програма на Северна Корея?

Вторият куплет на парчето започва с думите „Отправяме се към Венера“ и въпреки че Пхенян засега не е обявил колонизаторски намерения към пращане на хора на Венера, имаше скорошни индикации, че се готви да изстреля нов сателит в космоса.
Решението да изпеят и традиционна корейска фолклорна песен се прие много добре от зрителите в залата. Всъщност музиката от жанра Ариранг, много популярен и в Южна Корея, е част от списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО – с мотива, че говори за „напускане и обединение, тъга, радост и щастие“ и „функционира като важен символ на единството“.

И макар на снимките от концерта да не изглежда зрителите да се забавляват, Севернокорейската информационна агенция съобщи: „Изпълнителите показаха артистичното умение на групата чрез специфичното си пеене, богат глас и умела интерпретация“.
Всички седят през цялото време и няма припяване или пляскане по време на песните – но пък това е норма на концертите в страната така или иначе. Или както обобщи Саймън Кокръл, генерален мениджър на севернокорейския туроператор „Корио Турс“, базиран в Пекин:

„Смятам, че повечето от хората не са имали идея какво да очакват, но цялото шоу изглежда много добре прието“.

Бойко доведе шефа на митниците да обясни за горивата

Бойко Борисов доведе шефа на митниците Ваньо Танов в студиото на Нова телевизия да обясни за акцията за горивата. Премиерът е направо бесен. "Кои ще протестират!", избухна той в ефир. Борисов показа и таблица, която показва спад в продажбата на горива. "Когато хората пътуват най-много се случва това. Ето заради това е акцията, заради това триъгълниче", обясни премиерът и посочи данните.

"Първо търся вината в нас, в държавата. Всеки яде зелника, който му се даде. Подходили сме много толерантно, и в газовия бизнес също, не го пропускайте, че там има някои, които не ме обичат. Измамници, мошеници, като тези дето крадат коли и апартаменти застават с машинката пред колонката и я манипулира", заяви Борисов. Той отсече, че всички цистерни в земята трябва да са с нивомери.

"Фискалните апарати не подават информация към нас. Има разлика в произведеното и продаденото. Това е измама към държавата", обясни Танов. "Терпентинът е освободен от акциз. И какво се получава - влагаш един, получаваш 2,20 лева", продължи шефът на митниците.

"Големите вериги знаково мълчат, защото знаят какво ние знаем", коментира Бойко Борисов. "Не залагаме бомба на отоплението, каквото е заглавието на вестник "Сега". В прекрасни отношения съм със собственика и с главния редактор, но вашите хора да ви кажат, че докато с Танов чакахме в коридорчето, той го прочете и каза: "Това е заради оцветените горива, които им готвим". И е така - ще има бомба за посредниците. Иначе там са прекрасни хора", коментира премиерът, който се прекръсти и се закле, че не мисли лошото на газовия бранш.

"Оцветените горива са с 50 лева акцизна ставка, другите са с 640. Посредникът печели от това", заяви Ваньо Танов.

На тази дата: 21 август 1968 г. потушават Пражката пролет

Пражка пролет е период на политическа либерализация в Чехословакия. Започва на 5 януари 1968-а и продължава до 20 август същата година, когато СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната.
В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войските на Източния блок от пет държави от Варшавския договор нахлуват в Чехословакия. Провежда се т.нар. Операция „Дунав“. Според официалните съветски власти войските им са „повикани“ от чехословашките комунисти, които са потърсили братска помощ против контрареволюцията.

По време на нахлуването между 5000 и 7000 съветски танка и между 300 000 и 600 000 войници от частите на Варшавския договор окупират чехословашката територия. България изпраща бригада с 33 танка „Т-34“. Над 100 души губят живота си по време на нашествието.
Западните страни осъждат само вербално нахлуването. Реалността от ядрена заплаха по времето на Студената война поставя страните от Запада в положение, при което не биха били в състояние да изтласкат съветските войски.

Окупацията принуждава между 70 000 и 300 000 души да емигрират на Запад, предимно висококвалифицирани професионалисти. Западните страни приемат емигрантите.

Събитията около Пражката пролет разочароват много западни левичари и допринасят за разпадането на много от тези партии в западноевропейките страни. Еврокомунистите и редица леви интелектуалци се разграничават от действията на комунистическите партии в социалистическите страни.
България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

Вицове, август 2015 г.

Изпитание на нови технологии

СмЕх


–Вашето дете е при нас!
–Какви са вашите искания?
–Ами елате и си го приберете, детската градина няма да работи до полунощ заради вас!

***

С тия смартфони и тъчскрийни навсякъде поне всички се научиха да си режат ноктите редовно.

***

Засрами се бeе, мойто момче, на седем си и още не можеш да четеш! На твоите години децата в Китай телефони произвеждат!

***

- Кой е измислил секса?
- Гърците! Гърците са измислили всичко. След тях, обаче, римляните го усъвършенствали.
- Как?
- Като добавили жени.

***

Двама възрастни евреи си говорят:
- Да ти се оплача - вчера твоят Аврам спал с нашата Сара!
- Какво? Ужас! В събота!

***

Всяка сутрин нови вицове

Бойко ги посочва - съдът ги прибира

Вчера Борисов насочи общественото внимание към един престъпник и още днес съдът го прати за постоянно в ареста. Ако перефразираме - Борисов ги посочва, съдът ги затваря.

Днес Софийският районен съд вкара за постоянно в ареста автокрадеца Ярослав Димитров, който бе заснет да задига БМВ и Ауди в подземен паркинг в кв. "Манастирски ливади". Димитров се прочу особено много вчера, когато премиерът Бойко Борисов произнесе дълъг монолог пред медиите в началото на заседанието на правителството. Автокрадецът бе основна част от този монолог.

Борисов потърси сметка от министерството на правосъдието как така човек с три европейски заповеди за арест и множество дела в България може да е задържан под домашен арест. Зам.-правосъдният министър Вергиния Мичева-Русев му отвърна, че този въпрос е от компетенциите на съдебната власт.

На свой ред Борисов й обясни как за хората съдебната реформа се изчерпвала с това престъпниците да са в затвора.

Ден по-късно Димитров вече е в ареста с решение на Софийския районен съд. Пред съда обвиняемият поиска по-лека мярка, а адвокатът му представи документи, че страда от болки в гърба, което би направило престоя му под стража трудно поносим. Съдът обаче отхвърли тези доводи с аргумента, че има опасност Димитров да се укрие или извърши друго престъпление предвид богатото му криминално досие.

32-годишният мъж има 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Софийският градски съд на свой ред е разрешил екстрадицията на Димитров в Италия, където трябва да бъде съден за извършени там престъпления. Това може да стане, след като делата му в България приключат.

четвъртък, 20 август 2015 г.

Започна събарянето на ромските къщи във варненската "Максуда"

Тази сутрин започна събарянето на незаконните ромски постройки в "Максуда". Това съобщиха от Община Варна.

Ще бъдат бутнати общо 58 коптора по улиците „Георги Пеячевич” и „Д-р Иван Селимински”. В района по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес- 490 души.

7 работни екипа ще участват в събарянето на къщите. В случаите, когато незаконният строеж не е освободен доброволно ще се пристъпва към принудително освобождаване, обещават от общината.

На екипите ще помагат шестима ромски медиатори. Осигурени са 2000 бутилки минерална вода, които да бъдат раздавани от служители на БЧК. На място ще има също медици и линейка.

Днес ще бъдат съборени всички 58 къщи в махалата "Максуда". И това е само началото. Това коментира кметът на район "Младост" Христо Христов, който в момента е на мястото на събитието.

"Осигурили сме 40 места за децата на семействата, които нямат къде да отидат на първо време. Те ще бъдат настанени в социалните заведения в града", допълни той. Кметът категорично отхвърли жалбите на ромите, чиито къщи още днес ще останат в историята, че не били предупредени. "Още преди година ги предупредихме, много добре знаят", коментира Христов. Той посочи, че повечето от жителите на незаконните постройки в "Максуда" не са с постоянна адресна регистрация във Варна, а в други населени места. "Да се върнат по домовете си. Или пък да кандидатстват за общински жилища, но те не го правят. Две- три молби получихме от тях. На едно семейство дадохме жилище, но хората се отказаха от него", допълни Христов.


Циганин с туба бензин тръгна да се пали


Истински екшън се разиграва във варненския квартал „Максуда”, където в момента багери на общината бутат незаконните ромски къщи! Жител на квартала е грабнал туба с бензин и плаши, че се ще пали, ако акцията по събарянето на къщите продължи.
Пожарна и жандармерия са го обградили и следят за действията му.

В същото време полицията влезе в схватка с местните жители в „Максуда”, които се опитват всячески да спрат събарянето на къщите си.

Хвърлят камъни по полицаите
 

Срещу кордона от тежко въоръжени полицаи, които разделят насъбралата се тълпа от багерите, които разрушават постройките бяха хвърлени няколко камъка, а част от местните се опитаха да се саморазправят с двама полицаи.


Беше направен и опит да бъде запалена една от къщите, която подлежи на събаряне, но пожарът беше бързо изгасен. Към момента ситуацията е спокойна, въпреки че много от местните жители не желаят доброволно да изнесат имуществото си от къщите за събаряне. В момента пристигнаха и допълнителни полицейски части, а на мястото на събарянето влезе и пожарен автомобил.


Обновена!

Ципрас подава оставка днес?

Премиерът на Гърция ще подаде оставка днес, прогнозират гръцки медии, цитирани от Нова тв. Ако това се случи, гръцкият парламент ще бъде разпуснат веднага. Предсрочните избори в Гърция изглеждат все по-близо, дори на фона на одобреният вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро, пишат още медиите в южната ни съседка.

Премиерът Алексис Ципрас изглежда е решил, че Гърция трябва да проведе предсрочни избори, но все още не е взел решение, кога да бъде точната дата, съобщиха в сряда източници близки до правителството. Около премиерът са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27-ми септември, така че правителството да преодолее вътрешният разрив на СИРИЗА, докато другата група препоръчва, урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с някои корекции.

“Ясно е, че има въпроси, с които трябва да се справим. “, заяви говорител на правителството Олга Геровасили.

В румънски град: Без билет в автобуса, ако четеш книга

Как звучи возенето в градския транспорт да е безплатно срещу една приятна „уловка“ – да четеш книга? Тази идея на румънския активист Виктор Мирон след едногодишно убеждаване на кмета и местните власти вече е факт в Клуж-Напока, Трансилвания. Пък макар и само за няколко дни – от 4 до 7 юни всеки четящ пътник в градския транспорт се е возил без билет.

„Правя и други кампании за „реклама“ на четенето – „Букфейс“ например – разказва Виктор Мирон в сайта „Борд Панда“. – Хора, които имат книга на профилната си снимка във фейсбук, получават всякакъв тип намаления – от книжарници, фризьорски салони, дори при зъболекаря. Специална акция направихме и на 23 април, Световния ден на книгата. Тогава всеки с книга влизаше безплатно в местната ботаническа градина.“

 „Вярвам, че е много по-добре да се поощряват хората, които четат, вместо да се назидават онези, които не го правят“, категоричен е той.

Идеята за безплатния превоз в градския транспорт не е нова. В Бургас през 2014 г. в рамките на фестивала „Четящият човек“ за един ден (14 юни) четящите пътници в автобусите не плащаха за билетче. След това местните власти отчетоха, че общо 1922-ма души са се възползвали от акцията – а 50 от тях дори получиха награди.

На тази дата: 20 август 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия при Ахелой

917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.

Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.

Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.

Вицове, август 2015 г.

СмЕх


Митничар се стряска на сън и започва да бълнува:
"Боже, тирът отминава!"
Жена му се надигнала и прошушнала в ухото му:
"Спинкай спокойно, празен е."

***

Жена на пазара купува десет петела и една кокошка.
Продавачът казва:
- Тряба да е обратното: десет кокошки и един петел.
Тя:
- Нека поне на нея да й провърви!

***

Хирург по време на операция:
-Сестра , преместете члена,...не моя, на пациента!

***

Отива мъж на риба. Жена му го съветва: "Ако шаранът е много скъп може да наловиш скумрия..."

***

Две пенсионерки си говорят: - Чух, че внукът ти е на гости? - Да, вече една седмица е на гости в нас. - Помага ли на дядо си? - И то как. Вчера заедно с дядо си са изпили пенсията му.

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 19 август 2015 г.

"Ислямска държава" обезглавиха главния археолог в Палмира

Главният археолог на разкопките в древния сирийски град Палмира, Халед Асаад е бил екзекутиран от Ислямска държава. 82-годишният историк бе заложник на терористичната групировка, откак тя нахлу в Палмира по-рано тази година.

Асаад, прекарал повече от половин век в работа по руините в града, е бил обезглавен, а тялото му е било провесено на антична колона на централния площад на Палмира, са съобщили от семейството на археолога пред официалните власти в Сирия, предава „Би Би Си“. Преди да го убият, в продължение на месец джихадистите са се опитвали чрез изтезания да изкопчат от него информация за това къде са скрити някои от съкровищата на Палмира. Не се уточнява кога точно е станала екзекуцията.

Халед Асаад е работил четири десетилетия като главен археолог на разкопките, докато през 2003 г. се пенсионира. Дори и след това обаче остава активен като експерт по въпросите на Палмира в културното министерство на Сирия.

„Само си представете, че такъв изследовател, дал толкова много на града и и историята, може да бъде обезглавен – коментира Мамун Абдулкарим, директор на отдела за антиките в Министерството на културата в страната. – Продължаващото присъствие на тези престъпници в града е проклятие и зло за Палмира, за всяка колона там и за всеки археологически артефакт.“

В края на месец май бойците на Ислямска държава нахлуха сред руините на Палмира, след като превзеха съвременния град в съседство. По-рано джихадистите сринаха с булдозери, чукове и експозиви няколко други древни асирийски града – Нимруд, Хатра и Дур Шарукин. През февруари пък те разпространиха видео, показващи разрушението на артефакти на хиляди години в музея в иракския град Мосул.

Палмира, днес част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Бойко: Някои бензиностанции зареждат 40% терпентин

Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет.

Премиерът поиска доклад за начина на пломбиране. "Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големият пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция „Митници”, се оказва, че харчим по-малко гориво”, обясни Борисов. Той се обърна към вицепремиера Томислав Дончев КЗК да даде становище има ли картелно споразумение. „Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”, подчерта Борисов.

В отговор икономическият вицепремиер Томислав Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ. „Доколкото знам, той вече се прави”, добави той. „Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят”, посочи премиерът Борисов. „До петък искам доклад за всяка от тези агенции численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност”, посочи Бойко Борисов за Агенцията по метрология и Български институт по метрология. „Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид като разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката”, каза още Бойко Борисов.

„Както се договорихме с главния прокурор, понеже участват много агенции – ДАНС, „Митници”, НАП, съответно вашите агенции, МВР, създали сме център, който да управлява тези процеси, докато не разберат, че така няма да бъде”, уточни министър-председателя.
В началото на днешното заседание финансовият министър Владислав Горанов информира кабинета за извършената проверка в периода 14-17 август, като са констатирани доста нарушения по отношение на търговията с горива. „Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната”, коментира Горанов. Той поясни, че сегашния начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фиска с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП.

„На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин”, информира финансовият министър като разясни, че проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги.

На Земята не е било по-горещо от 4000 г.

Най-горещата година, откакто има измервания на температурата, счупи още един голям рекорд, съобщава mashable.com.
Според предварителни данни от НАСА, които се потвърждават и от Японската метеорологична служба, юли 2015 г. е бил най-топлият месец, откакто има измервания на температурите през 1880 г.
Измервания по кората на дърветата, дебелината на леда, кораловите колонии в океана, показват, че Земята днес е най-топла от 4000 г.

Според данните на НАСА, които подлежат на прецизиране, средните температури през юли 2015 г. надвишават предишния рекорд от юли 2011 г. с 0,02 градуса по Целзий. Всеки месец тази година влиза в топ 4 на най-топлите месеци от 1880 г. насам.

Обикновено юли е най-топлият месец на планетата, заради пикът на топлина в Северното полукълбо, където има много повече суша, отколкото в Южното. Тази година обаче горещината беше извън очакваното.
Според данните, събрани от Японската метеорологична служба, пет от седемте месеца на тази година влизат сред най-топлите, в това число и юли. И тя потвърждава тенденцията, че 2015 г. вероятно ще задмине миналата година като най-горещата регистрирана година.

За да не се случи това, останалата част от годината трябва да бъде много студена, в световен мащаб. Това едва ли ще стане като се имат предвид дългосрочните ефекти от глобалното затопляне и от краткосрочния климатичен цикъл, известен като Ел Ниньо.

Ел Ниньо представлява повишение на температурите до над обичайните на повърхността на екваториалните води на Централния и източния Тих океан. Това се случва за по няколко месеца на всеки пет години, като в обичайния случай средната температура не се повишава с повече от няколко десети части от градуса. Според прогнозите обаче тази година се очаква Ел Ниньо да бъде с по-високи от обичайните температури.

По последни прогнози на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) тазгодишният Ел Ниньо е класифициран като "значителен и засилващ се", но ако температурата на океана се задържи с два градуса по-топла за три последователни месеца, феноменът може да бъде обявен за "много силен" - нещо, което се е случвало само два пъти в историята на замерванията.
Заради Ел Ниньо 1998 г. стана годината с най-високи температури, докато рекордът не беше счупен от 2014 г. При нея забележителното беше, че високите температури станаха факт при отсъствието на Ел Ниньо.

Юлският рекорд тази година дойде в средата на лято, което и преди това се характеризираше със смъртоносни жеги в целия свят - от Северна Америка до Южна Азия.
Жегите доведоха до смъртта на хиляди хора в Индия, Египет, в Европа и чак до американските градове Сиатъл и Портланд. Дори Япония и Хонконг регистрираха температурни рекорди.
Топлинната вълна започна в началото на юни като изпревари сезона на мусоните и доведе до смъртта на над 2000 души в Индия и Пакистан.
Мадрид счу рекордите и през юни , и през юли - на 6 юли там бяха измерени 39,9 градуса по Целзий.
40,3 градуса по Целзий бяха отчетени в германския град Китцинген на 5 юли и това се оказа най-високата температура, измервана някога в страната. Рекордът във Великобритания беше по-скромен - 36,7 градуса по Целзий на летище "Хийтроу" на 1 юли.

На тази дата: 19 август 1960 г. СССР изстрелва космическия апарат „Спутник 5” с двете кучета Белка и Стрелка

1960 г. СССР изстрелва космическия апарат „Спутник 5” с двете кучета Белка и Стрелка. На борда са качени още 40 мишки, два плъха и няколко вида растения. Спътникът е оборудван с телевизионна камера, която да заснема поведението на кучетата по време на полета.

Корабът е вторият от поредицата такива, за изучаване възможностите за пилотиран полет и ефектите от самия полет върху човека. Това е първият космически кораб, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

Белка и Стрелка прекарват в космоса два дни - 19 и 20 август, за това време корабът извършва 17 пълни обиколки около Земята. Целта на експеримента по изпращането на животни в космоса е да се провери ефективността на системата на животоосигуряване в космоса и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми.

След стреса, предизвикан от старта, кучетата се държат спокойно и ядат с апетит приготвената специално за полета храна. Връщането преминава благополучно. Животните издържат натоварването, дългата безтегловност, прехода от натоварване към безтегловност и обратно. Няколко месеца след завръщането им на Земята Стрелка ражда шест здрави кученца. Днес препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

Поведението на Белка в орбита дава някои насоки в работата на учените. След четвъртата обиколка на Земята, те забелязват, че кучето става неспокойно, удря се, се опитва да се освободи от укрепленията. Така след анализ на показанията на приборите, учените решават да ограничат полета на човека в Космоса до минимално количество обиколки около Земята. Практически кучето Белка предопределя, че Юрий Гагарин ще направи само една обиколка около Земята.

Любопитен факт е, че първият руски анимационен филм, заснет в 3D формат през 2010 г., е посветен на 50-годишнината от полета на Белка и Стрелка.

Вицове, август 2015 г.

СмЕх


Слънчев бряг, Какао биич, 11.00 часа морни гъзари леко и тарикатски разцъкват сношния купон. Бармана подрежда плавно, сервитьорката се движи лежерно - тарикатлък. В този момент в бара влиза един пингвин, отива и сяда на бара.
- Барман, дай едно Джони и един Ред Бул!!!
В заведението шаш, пингвин на бара и си поръчва.
Бармана държи фронта и изпълнява поръчката. Пингвина изпива уискито и енергийната напитка и:
- Барман, дай сметката!
Бармана носи, пингвина плаща.- всички ошашавени. Пингвина най-спокойно си тръгва. Първи се опомнил бармана.
-Извинете, но ние за първи път виждаме пингвин да влиза в бар, да си поръча уиски и ред бул, да ги изпие, да си плати и да си тръгне?
-При тия цени, няма и да видите повече.

***

Бай Пешо, аптекар с 30 години стаж, бидейки на екскурзия в Египет, с лекота прочете и преведе текстовете от пирамидата на Аменхотеп Трети...

***

Хората със синя кръв са : крале, царе, принцове, жени рекламиращи дамски превръзки, графове, херцози...

***

Пресцентърът на МВР съобщи, че са заловени хакерите, причинили срива на информационната система за обслужване на детските градини. Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С., които не са искали да ходят на детска градина."

***

Срещат се двама наркомани. Единият носи мотика.
- Накъде с тая мотика?
- Отивам да се боря с плевелите.
- Какви плевели?
- Абе посях си коноп, а то поникнали и едни домати, едни краставици, не ти е работа...
***

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 18 август 2015 г.

Край Балчик започва най-голямото учение след Втората световна война с натовски танкове

Най-голямото многонационално въздушнодесантно учение в Европа след края на Втората световна война ще се проведе между 20 август и 13 септември, съобщиха от Министерството на отбраната.
В него, едновременно в Германия, Румъния, България и Италия, ще се тренира въздушнодесантна операция. На 21 и 24 август в България, в регионите около Балчик и Тенево, ще бъде симулиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха.

В учението ще участват сили и на други страни - членки на НАТО – Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и САЩ. От българска страна ще участват около 150 военнослужещи и техника от състава на Сухопътни войски, сред които и 30 парашутисти от Специалните сили.

Целта на учението „Swift Response – 2015“, което е водено от САЩ, е да се интегрират силите с висока готовност на отделните членове на НАТО, така че те да могат да оперират като една и да могат да реагират ефективно на промените в сигурността по цялата територия на Алианса.

То ще подпомогне новите сили, създадени от НАТО, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) – Сили с много висока степен на готовност. Тяхната задача е да гарантират на Алианса възможността да реагира на промени в сигурността във всяка своя част в рамките на 48 часа.

Излезе списък с кредиторите на КТБ

Списъкът с кредиторите на Корпоративна търговска банка бе публикуван в Търговския регистър. От седмичния отчет на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев става ясно, че фирмата за разследване на банкови фалити е започнала анализ на 26 нови кредита. Илиев и Ангелчев са изпратили и отговор на молба, свързана с обявения таен търг за имущество, заложено в полза на КТБ.

Списъкът включва имената на кредиторите, основанието за приемането на вземането и размерът му, видът и размера на обезпечението и поредността на удовлетворяване на вземането. В списъка фигурират имената на хора и фирми с признати вземания от банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете. От 4 декември 2014 г. до 17 ч. на 17 август 2015 г. той е изплатил 3 647 600 хил. лева на 109 230 вложители.

В списъка са вложителите с над гарантираните от държавата 196 000 лева депозити. Извън Фонда, сред най-големите кредитори-банки, се оказват държавната Българска банка за развитие с 46 651 510.50 лева, следвана от Societe Generale, Париж – 44 325 903.67 лева, и Commerzbank AG, Франкфурт – 12 458 917,99 лева. Отделно, Българска банка за развитие е направила две цесии – за 8 400 000.00 и още 13 001 047.22 лева – и така си е прибрала общо 21 401 047,22 лева. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол има 10 756 479,92 лева. От предприятията най-много средства има да взима общинското дружество "Топлофикация София" – над 90 млн. лева, които бяха оставени на депозит във фалиралата КТБ.

Военният завод "Дунарит" има да получава над 85 млн. лева, както и винарската изба "Телиш" и НУРТС, които се свързват с банкера Цветан Василев. Сред списъка с приетите вземания правят впечатление предприятията от енергетиката ни: "Булгартрансгаз" - 60 329 598,52 лева, Български енергиен холдинг – 14 727 084,03 лева, "Булгаргаз" – 10 154 061,48 лева, АЕЦ "Козлодуй" – над 4,5 млн. лева. Признатото вземане на Българската телекомуникационна компания е в размер на 12 839 576,05, а на "Бромак" – фирмата с мажоритарен собственик Цветан Василев, която е и мажоритарен собственик на КТБ – 11 062 850.70 лева. В списъка не се срещат имената на Иван Костов и Вежди Рашидов, които сами признаха, че са имали депозите в КТБ над гарантираната сума от 196 000 лева. Присъства и Ахмед Доган с 694 000 лева. Гаранционният фонд, който изплаща обезщетенията по застраховка "Гражданска отговорност", чака 9 698 108,22 лева от влогове в КТБ.

Приетите вземания в списъка са подредени по ред на удовлетворяване, а в рамките на реда – по азбучен ред. В списъка присъстват имената на всички с признати вземания от КТБ. Това може да са или собственици на средства над гарантираните 196 000 лева, или хора, чиито заплати за били запорирани в банката. В списъка се съдържат имената на граждани и фирми, които все още не са получили парите си от фалиралата банка. След оповестяването на списъка започва да тече 14-дневен срок на обжалване на решението на синдиците. При подадена жалба те ще имат 7-дневен срок за отговор. Ако кредиторът не е удовлетворен и от него, може да го обжалва пред съда. Данните са актуални към 22 юни 2015 г.

След скандала с часовника говорителят на Путин нае яхта за $426 000 седмично

Яхтата "Малтийски сокол"
Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, отново бе обвинен от опозиционери в разточителство, не съответстващо на годишните му доходи като държавен служител.

На скорошната си сватба с фигуристката Татяна Навка той бе заснет да носи часовник за 620 000 долара. Новината бе огласена от Фонда за борба с корупцията, оглавяван от блогъра Алексей Навални.

Сега от Фонда твърдят, че Песков и Навка изкарали медения си месец на най-скъпата яхта в света "Малтийски сокол", и в момента са на борда й край бреговете на италианския остров Сардиния. Едноседмичният наем за нея е 26 милиона рубли (385 000 евро или 426 000 долара). При това в тази цена не влизат храната и забавленията.

Навални отправил запитване до неназован държавен чиновник кой е платил почивката на яхтата. Самият Песков заявил, че отдъхва в хотел, без да уточнява къде.

Новината, че Песков е на "Малтийски сокол", дошла от "твърде надежден източник" на Фонда за борба с корупцията. Заедно с младоженците на борда бил малък приятелски кръг с деца.

Дмитрий Песков трябва да похарчи всички свои доходи за три години, за да прекара само една седмица на "Малтийски сокол", отбелязва Навални.

Чрез специализиран сайт било установео местоположението на
яхтата срай Сардиния. Снимки Фонд за борба с корупцията.
За да провери твърденията на "надеждния източник", Фондът на Навални направил проверка чрез сервиза за проследяване на пътя на яхтите. Оказало се, че "Малтийски сокол" наистина е била край Сардиния.




Дъщерята на младоженката се е 
тагнала в инстаграм, че е на Сардиния.

Друго доказателство била снимка в инстаграм, публикувана от руския политик Олег Митвол, който е близък приятел на Песков. Именно снимка на Митвол улови говорителя на Путин със скъпия часовник. Този път Митвол не снимал "Малтийски сокол", а две дсруги яхти. Снимката обаче можело да бъде направена само от борда на най-скъпата яхта в света. Навални установил това по местонахождението на другите два морски съда. Те също се намирали край Сардиния.




На този халат ясно се вижда
част от надписа "Малтийски сокол"
Друго доказателство - снимка, също в инстаграм, дава 15-годишната Саша, дъщерята на Татяна Навка от предишния й брак. Първо тя сложила в профила си таг "Сардиния". Освен това, тийнейджърката е облечена с халат, на чийто гръб личи напдисът ALTES FALCO. Извън всякакво съмнение, това е част от Maltese Falcon - английското название на яхтата, което е изписано на борда й.

"Искаме от администрацията на президента Путин и от самия Путин не само юридическа, но и етична оценка за начина на живот на държавния служител Песков", призовава Навални в сайта на Фонда за борба с корупцията.

Самият Песков отхвърли пред агенция РБК твърденията, че почива на яхта. Той допълни, че наистина почива на италиански остров, но той не е Сардиния, а Сицилия. И е отседнал в хотел.

На което Навални отвърна с подигравателен коментар:

"Предлагаме на Дмитрий Песков да издигне нова версия: ние просто бяхме в хотел на Сицилия, като унищожавахме санкционни продукти, когато внезапно торнадо отнесе айфоните на нашите деца, след което адска вихрушка ги понесе около Капри, като там направипа няколко снимки на момичета, приличащи на нашите, но други."

Каква яхта е "Малтийски сокол"


"Малтийски сокол" е най-голямата и най-скъпата платноходна яхта в света. Дължината й е 88 метра. Развива скорост до 36,1 километра в час. Предназначена е за 12 пътници и 18-членен екипаж.

Построена е през 2006 г. от италианската компания "Перини Нави" и пусната на вода в турското пристанище Тузла. Първи собственик е американският милиардер Том Пъркинс.

През 2009 г. той продава яхтата на кипърската милиардерка Елена Амброзиаду, основателка на хедж фонда ИКОС. "Малтийски сокол" е регистриран в Малта.

Съдът е обявен за продан с първоначална цена 99 милиона евро. В крайна сметка той е купен за 85 милиона евро.