събота, 19 септември 2015 г.

Бойко: Нашето море е по-чисто вече, и от гръцкото и от турското

"Искахме да имаме туризъм конкурентен с Гърция и Турция. Да, от следващата година ще сме много по-добри от тях, защото нашето море е по-чисто вече и от гръцкото и турското. Идвам от Созопол, който е пристанище на Ямбол и трябва да ви кажа, че с магистрала Тракия като тръгнеш на юг въобще няма човек усещането, че пътува".
Премиерът Бойко Борисов в Ямбол, цитиран от "Фокус".

Награда от $1 млн. награда за мислител

Зад думите, които оформят политиката, се крият култури и житейски философии, които обясняват всички нюанси на смисъла. Необходимо е да се познава културата на другия, не само за да говорим помежду си, а за да се разбира за какво става въпрос. Това е движещата идея на новосъздадения Център за философия и култура към Института Berggruen, който изучава ключовите постулати на глобалното управление. Един от тези постулати бе предмет на семинарите по управление, които периодически организира спонсорираният от финансиста Никълъс Берггрюен институт.

„Дадохме си сметка, че в много случаи употребяваме едни и същи понятия, без да говорим за един и същи неща, разбираме ги различно, по различен начин в различните ни култури – обяснява пред „Ел Паис“ Даун Накагава, вицепрезидент на института. – Тази реалност се задълбочава, когато дискусииите са на английски език, който за мнозина е втори език. Констатираме известно разминаване между събеседниците, дори когато употребяват едни и същи думи.“

Центърът за философия и култура със седалище в Лос Анжелис е създаден, за да изследва и дефинира тези културни различия. Накагава дава за пример работата на философа Хайнц Висман, автор на „Мислене между езиците“, който на една конференция обяснил значението на немски и на френски език на две понятия – солидарност и дълг:

„Той разясни различните корени на тези думи в двете култури. И политиците, които присъстваха, си дадоха сметка, че двете понятия означават различни неща във всяка една култура“.

В института Berggruen решили да задълбочат изследванията на културните различия, за да може глобалният диалог да стане по-ясен и конструктивен. И освен да провежда работилници за обмен на идеи, институтът възнамерява да връчва годишна награда по философия с фонд от 1 милион долара на личности, чиито идеи са повлияли по някакъв начин на света. Наградата е за цялостна дейност и зависи от въздействието на идеите върху начина на живот. Институцията се надява да може да връчи първата такава награда през есента на следващата година. Тематиката обхваща политика и социални науки и разбира философията в широкия смисъл на мисълта, която да има въздействие върху човечеството, обяснява г-жа Накагава.

Cъвместно съжителство

Сърцевината на проекта обаче е стипендиантска програма, която да даде възможност на мислещи млади хора да живеят и учат в университетите на Китай, САЩ и Обединеното кралство. В програмата са включени учебните заведения в Харвард, Станфорд, UCLA в Лос Анджелис, Университетът в Ню Йорк, Кеймбридж, Цингхуа (Tsinghua) и Университетът в Пекин. Първите шестима избрани стипендианти започват този септември за една година в Станфорд и Калифорния, а догодина ще продължат в китайски университети.

Центърът за философия и култура се ръководи от Даниел Бел, професор по етика и политическа философия в Университета в Цингхуа и специалист по отношенията между Китай и Запада. Консултативният съвет на Центъра е съставен от тридесет души, между които Жак Атали, бившия президент на ЕБРД, мислителите Франсис Фукуяма и Тимъти Гартън Аш, бившите премиер министри Марио Монти (Италия)и Кевин Ръд (Австралия), както и икономиста Амартя Сен, носител на Нобелова награда за 1998 г.

Институтът Berggruen е създаден през 2010 г. като център за независими изследвания. В него работят политически и бизнес личности от цял свят.

Имам към мигрантите: Правете деца с европейците, за да завладеем страните им! Видео

Виден имам призова мюсюлманите да използват кризата с бежанците, за да правят деца с европейските граждани и така да „завладеят техните страни”. Шейх Мухамад Айед произнесе своята реч в джамията Ал Акса в Йерусалим, като каза, че единствената причина Европа да приема бежанците е, защото вижда в тях нов източник на работници.

По думите му, Европа е изправена пред демографска катастрофа. Затова той призова мюсюлманите да правят деца със западняците, за да може „да ги смачкаме под нашия крак с помощта на Аллах”. „Из цяла Европа, всичките сърца са пропити с омраза към мюсюлманите. Те искат ние да умрем, но те са изгубили своята плодовитост, затова търсят плодовитост сред нас”, цитира духовника Infowars. „Ние ще им дадем плодовитост. Ще правим деца с тях, защото ще покорим техните страни”, каза още имамът.

В своята реч, която е заснета, духовникът казва още, че американците, италианците, германците и французите ще бъдат принудени да приберат бежанците.

В момента Италия има най-ниската раждаемост от 1861 година насам – 8,4 на 1 000 души, като по-голямата част от Европа следва нейната тенденция.

ВИДЕО

На тази дата: 19 септември 1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е.

1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е. Мумията днес се намира в археологическия музей в италианския град Болцано.

Археолозите наричат „ледения човек” Отци или Симилаунския човек. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (медната епоха).

Ерика и Хелмут Симон от Нюремберг се разхождали из Оцталските Алпи. Слизайки към местността Тисенжок, те решили да минат по пряк път, и напуснали маркираната пътека. Вървейки през скалист улей, пълен със ледникова вода, те забелязали нещо кафяво на дъното му. Първо си помислили, че това е някакъв боклук, но когато го разгледали от близо, с ужас разбрали, че са открили човешки труп.

От леда и водата се подавали само главата, голите рамене, и част от гърба му. Тялото лежало с гърди към плосък камък, а лицето било закрито. Близо до трупа двамата туристи забелязали парчета от завита на руло брезова кора. Преди да напуснат мястото, те направили снимка на това, което смятали за нещастна жертва на инцидент при алпинизъм, случил се преди няколко години.

Изваждането на мумията от леда продължава четири дни, заради отлагане поради лошо време, липса на инструменти, липса на хеликоптер. На 23 септември използвайки пикели и скиорски щеки, екипът успял да освободи изцяло мумията от снега. От разтопената вода били извадени множество парчета кожа, връв, ремъци и снопчета суха трева. Така тялото е транспортирано с хеликоптер до Вент в австрийската долина Отц.

Леденият човек бил открит в каменен улей с дължина 40 м, дълбочина 2,5-3 м, и 5 до 8 м ширина. Ограден бил от стръмни скални стени и се намира на 3210 м. Дъното на улея било осеяно с големи обли камъни. Мумията лежала върху голям плосък къс от светъл гранит, разположен в западния край на група големи камъни.

Първите археологически изследвания на мястото на находката, били направени между 3 и 5 октомври с.г. Целта им била да се документира точното местоположение на мумията и останалите предмети. Настъпващата зима обаче сложила край на археологическите изследвания.

Между 20 юни и 25 август 1992 г. е осъществена втора археологическа експедиция, съвместен проект на няколко института. Снегът и ледът в улея са разтопени с помощта на парни турбини и оръдия за горещ въздух. В отложенията по дъното на улея са открити множество фрагменти от екипировката на Ледения човек: остатъци от кожа, трева, върви, парчета сурова кожа, мускулни влакна, коса и нокти. Част от счупеният дълъг лък също е извадена от леда. Намерена е и шапка от меча кожа до камъка, върху който е лежал трупа.

Вицове, септември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


- Представяш ли си, днес видях жена си с някакъв тип!
- И защо не отиде при тях?
- Е как да отида, нали съм в командировка...

***

Едно време моите учителки бяха 30-годишни дъртофелници, а сега учителките на детето са яки 30-годишни какички...

***

Фотограф казва на известна манекенка:
- А сега се опитайте да изобразите на лицето си дълбок размисъл. Аз ще ви помогна: на колко е равно седем по девет?

***

2043. Скайнет. Терминатор е изпратен назад във времето, за да убие автора на третата и следващите части на филма "Терминатор".

***

Когато той спря пиенето, тя започна да обръща внимание на другите му недостатъци.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 18 септември 2015 г.

Намериха 60 нелегални в центъра на София

Около 50-60 души нелегални имигранти са хванати в хостел при акцията на ДАНС и МВР, която се провежда на ул. „Княз Борис I” в столицата. Бежанците се качват в коли на жандармерията.

Полицейското присъствие в района е засилено, съобщава bTV. Репортер на медията, който е работел под прикритие, е бил нападнат от собственика на хостела.

В същото време в Турция

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров бе приет от президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган.

Срещата е била в рамките на официалната визита на българския главен прокурор в Република Турция. На разговорите е присъствал и турският главен прокурор Мехмет Акарджа, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Сред обсъжданите теми е била и ситуацията в двете съседни държави и мерките, които всяка от тях предприема, във връзка с бежанския поток.

От Германия: Искате, не искате – ще вземете бежанци

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер съживи заплахата задължителните квоти за приемане на бежанци да бъдат наложени чрез гласуване с мнозинство в Съвета на ЕС, вместо с консенсус. В интервю, цитирано днес от парижкия в. „Фигаро“, той казва: „Ако не е възможно по друг начин, ще трябва да предвидим възможността да прибегнем към гласуване с квалифицирано мнозинство“.

Предупреждението му е адресирано към страните от Централна Европа и Балтика, които се обявиха против задължителния квотен механизъм за разпределение на бежанци между държавите в ЕС. При гласуване с мнозинство големите държави, на които се полагат повече гласове, могат да надделеят над съпротивата на група малки държави. Според квотната система България трябва да приеме още 1600 бежанци към разпределените й вече през лятото 500.

В БНБ взели 1 милион лева бонуси по време на фалита на КТБ

През 2014 г.  управителният съвет на БНБ е взел близо 1 млн. лева като възнаграждения, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред Нова тв. Осемте му члена, воглаве с бившия управител Иван Искров, са получили 557 000 лв. са раздадени за първите шест месеца на м.г, като през второто полугодие, след затварянето на Корпоративна търговска банка, сумата намалява до 440 000 лева. "След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло", коментира Мартин Димитров

И все пак злободневният въпрос "Каква е заплатата на Искров", остава без отговор.

"Не знаем как са разпределени тези пари", коментира Димитров.

През лятото независимият депутат Велизар Енчев огласи, че Иван Искров е получавал 45 хил. лева на месец, а подуправителите са получавали по 40 000 лева. Тази информация не беше потвърдена или отречена, но ако се направи по нея сметка, излиза, че само заплатите на Искров и тримата подуправители са около 2 млн. лева.

Новият управител на БНБ - Димитър Радев, огласи публично заплатите на ръководството на банката - 15 368 лв. за него, 13 173 за подуправителите и по 4391 лв. за останалите членове на управителния съвет.

Но Радев отказа да оповести доходите на предишната управа на банката с мотив, че това не е публична информация и че тя може да стане известна само ако те позволят това.

Мартин Димитров обясни, че е поискал данни за заплатите в Комисията за защита на конкуренцията, но не е получил отговор от ведомството.

Руски комици се пошегували с Елтън Джон, представили се за Путин! Чуйте целия разговор

Двама руски комици си направили шега с британския певец сър Елтън Джон, като му се обадили по телефона и се представили за руския президент Владимир Путин. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от руски медии.

Владимир Краснов и Алексей Столяров, известни в Русия с погаждането на подобни номера на известни личности и политици, разкриха, че именно те са подхлъзнали съра. В края на разговора британският музикант казал на мнимия Путин: "Благодаря Ви, оправихте ми настроението",.

Русия е критикувана от Запада и правозащитници за начина, по който се отнася с гейовете. Елтън Джон води обществена кампания срещу приетия през 2013 г. в Русия закон за забрана на гей пропагандата. „Да, да това бяхме ние – потвърждава Владимир Кузнецов пред изданието. – Алексей говори перфектно английски, затова се представи за Дмитрий Песков (говорителят на Кремъл) и превежда разговора ни. А пък Владимир Путин бях аз”.
Номерът вече е в центъра на вниманието на всички руски и повечето световни медии. Но доскоро до този момент нямаше подробности за самия разговор.

Но след участието на двамата актьори в предаване по руска телевизия в интернет се появи и пълната версия на разговора.

Ето и най-интересните моменти от него:

В. Кузнецов: Здравейте, сър Елтън Джон! Високо ценя вашия принос в музиклната култура на борбата за правата на човека!

Е. Джон: За мен е огромна привилегия да разговарям с вас! Както и това, че ми се обадихте. И това, че мога да разговарям с един от най-влиятелните хора в света!

В. Кузнецов: Казаха ми, че бихте искали да обсъдите някои важни проблеми на руската действителност?

Е. Джон: Аз не съм политик, аз съм хуманист и съм готов да застана очи в очи с вас, за да обсъдим много важни проблеми и да ги решим.

В. Кузнецов: Но в същото време вие съвсем наскоро бяхте на посещение в Украйна и разговаряхте с господин Порошенко. И това беше политическа среща.

Е. Джон: Това не беше политическо събитие, аз отидох в Украйна, за да поговоря за ЛГБТ-общността в Украйна. Както и за това, че Украйна има слаба икономика и гейовете трябва да бъдат привлечени към нейното развитие. Както и за основните права на гейовете.

В. Кузнецов: Искрено вярвам на думите ви. Но господин Порошенко използва тази среща точно за политически цели...

Е. Джон: Моля да ме извините за това, че се възприели тази среща като политическо събитие, тъй като тя няма абсолютно нищо общо с политиката. Дори нещо повече – аз много обичам Русия от 1979 година, когато се озовах за пръв път там. А онова, което е станало с Порошенко, си е само негов проблем и аз изобщо не желая да бъда свързван с него.

Разговорът завършва с насрочването на среща, на което Елтън Джон реагира с искрена благодарност:

„Това би било фантастично! И това ще бъде грандиозна среща! Тя ще се осъществи само за да направим света по-добър! Искам да дойда в Русия не за да създавам някакви проблеми, а за да обсъдя насъщните проблеми. Защото за мен Русия е свързана само с най-хубавите неща. Затова искам да реша хуманитарните проблеми, разбира се, ако успея. Благодаря ви, че ми отделихте време, че намерихте време във вашия претрупан график. Това обаждане изпълни деня ми! Много ви благодаря, това беше забележителен момент в моя живот!”

Изданието припомня, че Кузнецов непрекъснато си е правил шеги с Ксения Собчак и много звезди от шоу бизнеса, както и Михаил Саакашвили, Виталий Кличко и дори с Александър Лукашенко.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посъветва актьорите, които са си направили шега с Елтън Джон от името на руския президент Владимир Путин, да се извинят на певеца.

Чуйте целия разговор

На тази дата: 18 септември 1698 г. в Бастилията се заражда легендата за Желязната маска

1698 г. в парижката Бастилия е преместен от Пиемонт тайнствен затворник - човек, с желязна маска на лицето. Това е един от малкото достоверни факти от неговия живот, дал почва за многобройни хипотези за истинското име и произход на затворника.

Известно е, че затворникът пристига в Бастилията с надзирателя си Бенин Доверн дьо Сен-Мар, бивш мускетар, един от верните хора на Франсоа Мишел Льо Телие дьо Лувоа, министър на краля-слънце Луи XIV. Това също е потвърдено от запис в регистъра на Бастилията, направен с мастило: „В четвъртък, 18 септември, в 3 ч. следобед пристигна г-н дьо Сен-Мар, комендант на Бастилията, от остров Света Маргарита, водейки със себе си един затворник, който му е поверен още от Пинероло и когото той държи винаги с маска и чието име не се казва”.

От това излиза, че затворникът следва дьо Сен-Мар при всичките му премествания от крепост на крепост - от Пинероло, която Сен-Мар е командвал между 1665 и 1681 г., след това в Exilles между 1681 и 1687 г., на остров Света Маргарита от 30 април 1687 до 1698 г. и накрая в Бастилията. Той е докаран в Бастилията в покрита носилка и, съгласно предписанията, е заключен в едно от най-глухите подземия на крепостта-затвор, като с него е забранено да се разговаря. Живее в безмълвие и самота в килията си дълги пет години и умира на 19 ноември 1703 г. в Бастилията.

След 86 години парижани превземат с щурм Бастилията. Великата френска революция прави възможно обнародване на архивите на страшната крепост-затвор. Разкрити са вековни тайни, изяснена е съдбата на много жертви на кралския произвол. Но загадката на „Желязната маска” остава неразгадана.

Историци и писатели изграждат различни хипотези за личността на тайнствения мъж. Сред най-разпространените хипотези е, че това е граф Вермандуа, син на Луи ХІV от госпожица Дьо Ла Валиер. Принцът официално е обявен за мъртъв, покосен от чума, но се твърди, че е хвърлен в затвора за това, че е ударил плесница на дофина Луи.

Особено настойчиви са версиите, считащи, че „Желязната маска” е доведен брат на „краля-слънце”. Предполага се също, че затворникът може да е роден брат на Луи ХІV, негов близнак, който е изолиран заради опасност от междуособици в страната.

Вицове, септември 2015 г.

Ръстът на руската икономика позволи на правителството
да вдиггне пенсиите на по-високо ниво.

СмЕх


Тази година Октоберфест няма да има-тъй като бирата и всякакъв алкохол е в противоречие с религията на повечето хора в Мюнхен.

***

Средновековието:
- Изгорете вещицата! Изгорете вещицата!
- Ама тя е красива ...
- Добре, де ... Ама след това я изгорете.

***

Обичам да чета хороскопи. Това е единственото място, където имам пари, пътувам в чужбина и имам идеални отношения с всички.

***

Попитали олимпийският отбор по бокс за опасностите в техния спорт.
10% отговорили, че бокса е опасен за здравето, останалите 90% не разбрали въпроса.

***

Продавач на вестници на Централна гара вика:
- Няма Стандарт, няма Демокрация, няма Пари... Остана само Труд и Капитал!

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 17 септември 2015 г.

Хърватия се предаде след 9000 мигранти

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остоич призова мигрантите да спрат да влизат в страната. "Не идвайте повече при нас! Останете в приемните центрове в Сърбия, Македония или Гърция! Този път не води към Европа. Автобусите няма да ви отведат до там. Това е измама", каза на английски хърватският вътрешен министър. Остоич подчерта, че страната вече няма възможност да приема нови мигранти.

 Преди два дни премиерът на Хърватия заяви в парламента, че ще приемат бежанци и че ще ги пропускат по-нататък. Само от вчера сутринта до 17.00 часа днес в републиката от Сърбия са влезли около 9000 души. Остоич потвърди информацията, че словенската граница вече е затворена за мигранти и че няма транзитни коридори за тях. Вътрешният министър съобщи, че всички влезли в страната ще бъдат регистрирани и няма как да продължат пътя нататък, след като нямат документи. "Ако имат редовни паспорти, никой няма да ги спре и ще може да пътуват където си искат", каза още той.

Хилядите мигранти се превозват организирано от сръбските власти от южната част на Сърбия, от приемния лагер в Прешево директно до хърватската граница.

Днес през деня положението в граничния между Хърватия и Сърбия град Товарник на няколко пъти бе много критично, тъй като влезлите на хърватска територия се оказаха непосилна маса за малкото градче. Впоследствие голяма част от мигрантите бяха качени на влакове и автобуси до Загреб. Там ги настаняват временно в хотели, подготвят се две палати на Загребския панаир, за да бъдат приютени мигрантите. Спешно се събират постелки и бельо. Някой от бежанците негодуваха и полицията не можа да ги спре да потеглят пеш към Словения, която вече е затворила границата си. Хърватия не е в Шенгенската зона, но Словения е. Както и Гърция, която трета седмица пропуска десетките хиляди добрали се до нейната територия към Македония.

Пазете си касовия бон, ще има лотария!

Лотария с касови бележки ще има през 2016 г. Това е една от мерките, които са залегнали в новата стратегия за повишаване на приходите в бюджета и справяне със сенчестата икономика. Стратегията е подготвена от МФ и предстои да бъде разгледана от Министерски съвет.
Провеждането на лотария с касови бележки ще накара хората да си искат бележка при всяка покупка, което ще изкара оборотите на светло.

Въведеният вече механизъм за контрол върху доставките и движението на течните горива ще бъде разширен и за алкохола и горивата, предвижда стратегията. Освен това от стоковия оборот ще бъдат извадени търговците на едро, които участват само за да точат ДДС.

Ще бъде въведено задължение за подаване в НАП на информация от всички издадени електронни фактури в реално време, както в реално време НАП вече следи какви обороти се отчитат на касовите апарати. За да се затегне контролът върху отчитането на оборотите с касови апарати, данъчните ще действат и по сигнали на граждани, като за целта ще бъдат направени екипи за бързо реагиране.

Сред набелязаните мерки са и извършване на проверки на вносителите на смазочни и базови масла, съвместни проверки на митниците и НАП в обекти за съхранение и продажба на енергийни продукти, както и на лица отглеждащи, изкупуващи и обработващи суров тютюн.

Всичко това се предприема, тъй като според три независими анализа сивата икономика в страната е 32-33%, се посочва в стратегията.

Парламентът отмени давността за престъпленията на комунизма

Парламентът прие поправка в Наказателния кодекс, с която отпадна давността за престъпленията, извършени от комунистическия режим. Текстът предизвика остра и хаотична дискусия в пленарната зала. В него е записано, че давността отпада при пресъпления "извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения „възродителен процес".

Логичният опонент на този текст - БСП - все пак изненада с яростта на аргументите си.

Топ-говорителят на социалистите по темата Янаки Стоилов изтъкна, че не се разкайва за живота на своите родители, баби и дядовци.

"Те са живели достойно, работили са, съграждали са България, те са хора, чиято памет остава неопетнена", подчерта той, и мина в атака -  "Тези текстове ще бъдат гласувани от мнозинство на хора, които си пренаписваха биографиите. Хора, които винаги изоставяха своите убеждения в името на моментната изгода”

Четин Казак от ДПС подчерта в отговор, че целта на закона не е да напада всички 1 милион бивши членове на БКП.

"Текстът ще възмезди усилията и очакванията, които са живи и са претърпели престъпленията на комунистическия режим. Този текст не цели лов на вещици, той цели да бъдат наказани онези лица, които са преките извършители на престъпления", каза той.

Методи Андреев от ГЕРБ, един от вносителите на закона, призова левицата да покаже човешко отношение към жертвите на комунистическия режим.

"В днешния ден може да излезем с високо вдигната глава – може да очакваме днес, ако лявата страна са модерни социалдемократи, да приемем този закон, за да се приеме като разкаяние от ваша страна."

След това обаче нивото на дискусията падна чувствително. Първи стъписа социалистът Георги Божинов, който обяви, че е "първо поколение комунист-социалист".

"Всички мои предшественици са били дейци на БЗНС. Не се срамувам от историята, борбите и съзиданието на моята партия, която даде много на България и българския народ. Наред с възхода, съзиданието е имало грешни нарушения, дори престъпления”, каза още той.

Съпартиецът му Таско Ерменков пък реагира на нападки на Методи Андреев, като подчерта, че баща му е бил партизанин и антифашист:

"Баща ми се е бил в Сърбия и е участвал и в двата етапа на съпротивата. Аз се гордея с него и пожелавам на всички да имат бащи като моя“, изкрещя социалистът.

Независимият депутат Велизар Енчев обвини БЗНС в криптофашизъм, репликирайки изказването на Божинов.

"Никой от вас няма право да оспорва присъдите от Народния съд,  70% от този съд са членове са от БЗНС“, обяви Енчев и бе отстранен от заседанието.

Методи Андреев не остана длъжен на столетницата, като обвини членовете ѝ, че не смеят да кажат истината за извършваните престъпления.

"Как от редови социалисти всички се превърнахте в милионери“, попита Андреев.

В опит да успокои страстите Петър Славов от Реформаторите изтъкна, че коментираните текстове се отнасят за престъпления, а не за партийна принадлежност. Той подчерта, че вярва на колегите си, които смятат семействата си за невинни по този въпрос.

"Да не даваме различни оценки на комунистическия режим от тази, която е дадена от Народното събрание, а именно, че това е престъпен режим“, призова Славов.

Янаки Стоилов обаче излезе с нов аргумент - според него текстовете са опит да се упражни натиск на съдебната система.

Малко след това за обида на парламента бе изгонен и депутатът от БСП Филип Попов. Това даде повод на негови колеги да поискат от председателстващия заседанието Димитър Главчев да отстъпи мястото си на Цецка Цачева. Те дори скандираха "Цецка, Цецка", което доведе до там, че Цачева все пак се появи в залата.

В крайна сметка текстът бе приет.

В Бургас си имат и соларна пейка...

Бургас има нова, доста любопитна придобивка. В Морската градина, до Бизнесинкубатора има вече соларна пейка.  на нея ще могат да се зареждат от слънцето мобилни телефони и таблети.

Пейката се намира точно до стълбите към Централния плаж. Ако откриете, че батерията ви пада, може да се възползате в крачка да си я заредите. Панелите върху покрива на пейката генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел. Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнесинкубатора, община Бургас и арх. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн“.

Реализирана е доста бързо - за около месец. Заработи днес – в чест на Европейската седмица на мобилността.

Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, наречена от създателите си „Бизнес яйце“, отбелязват от burgascity.com През нощта пейката е приятно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълнителни възглавнички се грижат за удобството на посетителите. Инсталацията е „вандалоустойчива“ – тежи два тона и половина и трудно може да бъде открадната.

Областен управител на София – цена 34.99 лева

Областният управител на Софийска област струва 34.99 лв. Така ще помисли всеки минувач, вдигнал поглед към фасадата на софийския бул. "Витоша" №6. Там, точно до надписа "Софийска област, областен управител" има нарисувана голяма мъжка фигура, а на нея - цена 34.99 лв.

Явно областната управа е дала фасадата си за реклама на модна фирма, но е пропуснала да раздели своя надпис от рекламната площ на фирмата.

Георги Марков: Шапки долу пред Виктор Орбан

Бившият конституционен съдия Георги Марков изнесе пред Би Ти Ви емоционално похвално слово за унгарския премиер Виктор Орбан и неговата политика спрямо бежанците.

"Шапки долу на Виткор Орбан! Велик държавник, който се интересува само от интересите на унгарския народ. Шапки долу на премиерите на Чехия, Полша и Словакия, които го подкрепиха. Снощи беше извършен терористичен акт, беше нападната унгарската гранична полиция, с камъни, железни прътове", заяви Марков.

Той отправи сериозно обвинения към Европа и нейните институции.

"Как е възможно Европа да не може да защити своите граждани? Милиони орди да преминават незаконно граници на отделни държави? Къде са европейските лидери да осъдят терористичния акт? Къде е Жан Клод Юнкер? Защо е спал заради Унгария, каза, че не е спал заради Гърция? Защо ние българите сме балъци, да висим по КПП-та? Защо тези хора получават унгарски хляб и го хвърлят по земята", попита Марков.

Според него някои европейски лидери се държат като началници, а България не е подписвала договор за пълен отказ от национален суверинитет.

"Евала! Съветският съюз пращаше танкове в Чехия. Сега западните лидери пращат финансови оръжия. Повече няма да гласувам за европейски парламент. Това е европейско-мюсюлмански, европейско ислямски съюз. 84% от унгарците искат още по-твърди действия от Виктор Орбан. Унгарския народ чистач ли е на тези хора? Защо разстройват реда, кой им дава това право", каза още Марков.

И продължи:

"Какво повече да направи Унгария, да се надупи на тази инвазия, на тези агресори? Ние може да сме бедна страна, но не сме идиоти, можем да питаме. Защо Юнкер, Туск и Шулц мълчат? Арабската пролет стана ислямско лято 2015 г. Защо Европа толерира нарушаване на граници на европейски държави"?

И припомни, че по Конституция задължение на българската армия е да защити националния суверинитет.

"Сега ще ви кажа една новина - тези бежанци изоставиха 48 000 деца в Унгария. Никой не знае кои са те, кои са родителите им. Това е тероризъм, защото е нападната една суверенна страна", коментира Марков.

На тази дата: 17 септември 1915 г. На аудиенция Александър Стамболийски заплашва цар Фердинанд I, за което е арестуван и осъден на доживотен затвор

По настояване на БЗНС е организирана среща на опозиционните лидери, на която Александър Стамболийски ги запознава с авантюрата на двореца и правителството. "След кратко съвещание - четем в спомена на ген. Г. Вазов - се реши да се отиде при Фердинанд, като се възложи на Стамболийски да поиска аудиенция".

Освен земеделският водач на аудиенцията в червения салон са и Александър Малинов, Найчо Цанов, Иван Е. Гешов и д-р Стоян Данев. Тесните и широките социалисти не изпращат своите лидери. Приети от цар Фердинанд и престолонаследника Борис Трети, при ръкуването си Кобургът понечва да започне непринуден разговор за познанството си със Стамболийски още от Търново, от Народното събрание. Конфликтът между двамата политически мъже всъщност датира някъде от 1903 г. Разправата на Фердинанд с министъра на правосъдието Ал. Радев предизвиква гнева на селския водач: "Княз Фердинанд... трябва да разбере един път завинаги, че българският народ забавя, но не забравя."

Когато вече Негово Величество царят дръзва през 1908 г. да прочете тронното си слово в Народното събрание, седнал и с калпак на главата, отново предизвиква недоволство у Стамболийски. А в реч пред студенти на 6.VI.1914 г. посочва царя като виновник за националната катастрофа на страната. И дръзва да изрече нечуваното дотогава: "Фердинанд трябва да бъде обесен тук пред Народното събрание!"

Така се стига до споменатата аудиенция, на която влизат в първия пряк словесен сблъсък. След лидера на Демократическата партия Малинов, който по същество подкрепя войната срещу Съглашението, говори Стамболийски. И то така,
сякаш е на
селския мегдан,
наричайки действията на властта авантюра, "която ще тласне в пропастта и народ, и държава, и династия". И от упор казва на Величеството: вярата на народа във Вас "е окончателно разколебана и убита".
И все така нападателно: "България

няма борческа мощ да играе тая грамадна и продължителна роля - да се бие с всичките си съседи и с четири велики сили." Пък и кой е сигурен, че Централните сили ще бъдат победителите?

След изявленията и на останалите партийни лидери царят е кратък, но и озлобен от думите на Стамболийски: "Уверявам ви, че ще предам всички ваши съждения на моя пръв министър и ще му предам пророчествата и заплашванията на господин Стамболийски."

После царят повежда индивидуален разговор: очи в очи, насаме с всеки и в същото време пред всички. Изненадващо прекосява залата и благодари на Н. Цанов "за толерантното" му изявление. Всъщност целта му е да се доближи до бунтаря на селските слоеве. И да му покаже кой е царят в тази страна.

Фердинанд уж започва разговора си за плодородието, за комитета по обществената предвидливост, но и възнегодува от БЗНС, чиято резолюция забранявала "сношенията" с царя. И рязко: "Вие ме съветвате да се сближа с народа, а бягате от мен!"

Стамболийски: "Ние бягахме, когато всички, дори и най-ближните ви, бягаха от вас."
Фердинанд: "Вие бяхте много дързък в речта си към мен."
Стамболийски: "Не, аз бях напълно откровен. Възползвах се от свободата на словото, която вън не съществува, и ви казах онова, което трябва да знаете."

Фердинанд: "Защо само мен държите отговорен за всичко? Тук има и други фактори."
Стамболийски: "Това е не само мое убеждение, но и на целия народ. Голяма празнота в конституцията е, че ви дава широк простор да бъдете всьо и вся."

След тоарят се опитва да научи нещо по-конкретно за разговора на Стамболийски с министър-председателя отпреди аудиенцията. Раздразнен, че политиците знаят за поетия от правителството фатален за народа път, царят изпуска нервите си. "Вие, господин Стамболийски, ме заплашвате с метежи и бунтове; вие ми съобщавате, че никой нямал вяра в моята способност и че сами някога щели сте да ми поднесете тежката народна присъда."

Чувайки повторно заканата на дръзкия политик, Фердинанд, доста невъздържано и властнически: "Знайте, че аз си имам определен път... определена политика. И ще вървя смело из тоя път, без да се стряскам от вашите заплашвания." Не дал възможност да го прекъсват, царят още по-сърдито: "Вашето служене на народа в тоя момент търпи въпросителни, много въпросителни."

Стамболийски: "А, вие се опитвате да хвърляте обиди. И то в един момент, когато се нуждаете от подкрепата на всички... Аз съм щастлив, че чух от устата ви онова, което цял народ твърди... Вие смятате да вървите из вашия път. Вървете, аз ще вървя из моя."
Фердинанд: "...Моят път е истинското служене на народа, а не вашият."
Стамболийски: "Моят път не е свършвал с погроми, както вашият. И сега, ако речете да вървите, ще свършите с главата си."

Фердинанд: (извън себе си): "Не жалете за моята глава, аз съм стар, мислете за вашата глава, че сте млад." (Стамболийски е 36-годишен - б.а.)

Стамболийски отпечатва своите "пререкания" с царя в отделна брошура и тръгва из села и паланки, подготвяйки населението за масов отпор. Арестуван по време на една от своите обиколки в родното му село Славовица, той е изпратен в София. Правителственият печат го ругае, нарича го предател, а съдът прибягва към груб натиск, настоявайки да даде писмена декларация, че одобрява правителствената външна политика.

В прокурорското
обвинение
срещу него четем: "Вместо да изложи гледището си, той държал една реч по адрес на Негово Величество царя, в която му отправял най-дръзки оскърбителни обвинения и заплашване с бунтове и метежи."

И по време на процеса земеделският водач е непреклонен в правотата на антивоенните си действия. "Осмелявам се да вярвам, че съм изпълнил достойно и доблестно своя дълг в тоя исторически и съдбовен за отечеството момент. Ако стореното от мен и моите другари е оказало влияние за предотвратяване на катастрофата на страната, аз с готовност поемам всичката отговорност пред закона."

Осъден на доживотен затвор, прокурорът Марков ехидно пита съидейника му поета Цанко Церковски дали е доволен от присъдата. "Доволен съм, само че трябва още двама-трима честни и самоотвержени да осъдите, защото в края на войната ще потрябват светци, които да спасяват България." Прозрението на селския поет е пророческо. След пробива на Южния фронт при Добро поле войниците тръгват към София да търсят отговорност от царя и правителството.

Фердинанд е принуден да отстъпи пред затворника Стамболийски - на 25 септември 1918 г. го помилва и той е заведен при него в двореца. В тяхното второ "пререкание", преди царят да абдикира, земеделският водач нанася и най-тежката - смъртоносната рана на Кобурга.

Вицове, септември 2015 г.

Ех, Мерлин...

СмЕх


Жената и секса - това е като чиновник и рушвет. В началото:
"О, Боже ама какво си мислите, че правите. Не, не! ", а след това:
"Само това ли беше. А, защо толкова малко"

***

Първия учебен ден. Учителката обяснява на децата правилата.
- Деца. Вие вече сте на училище. Ваканцията свърши. Трябва да седите тихо и кротко и ако искате нещо да попитате, просто вдигнете ръка. Иванчо протегнал ръка.
- Да, Иванчо. Кажи. Какво има?
- А-а, нищо! Просто проверявам, дали работи системата.

***

Не забравяйте да ползвате презерватив! Така загубихме Фреди Меркюри и така получихме Джъстин Бийбър...

***
Срещат се вожд на индианците и вожд на папуасите. Вождът на папуасите:
- Колега, ти как си решил въпроса с циганите?
- Много просто: в племето няма цигани - няма и въпрос с циганите! А ти?
- При мене положението е лошо. Колкото и да им обяснявам на тия от племето, че циганите и те са хора като нас, все едно... не искат да ги ядат...

***

Двама евреина се виждат на сватба. И двамата са приготвили по един плик подарък за младите. Единият пита другия:
- Соломон Василиевич, вие какво сте сложили във вашия плик?
- Ха, а вие да не си мислите че плика сам по себе си нищо не струва?

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 16 септември 2015 г.

Бойко обеща още асфалт

Нова правителствена стратегия предвижда построяването на нови 635 км автомагистрали и рехабилитацията на над 17 хил. км пътища от I, II и III клас до 2020 г. Тя бе одобрена на днешното заседание на кабинета и е наречена Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението ѝ до 2022 г.

В документа като приорите са посочени завършването на автомагистралите "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" и "Калотина".

Според стратегията на година ще са нужни инвестиции от над 2.8 млрд. лв., което е повече от три пъти над сумите влагани през последните 10 години. Те варират между 330 млн. и близо 1 млрд. лв. годишно.

"За момента нужните инвестиции от над 22.3 млрд. лева не са осигурени, като дефицитът се очертава на 5.77 млрд. лв.", е посочено в документа.

От европейските фондове може да се разчита на около 3 млрд. лв. до 2020 г. Другите основни източници са от винетки (1.4 млрд. лв.), такси (362 млн. лв.), държавна субсидия (178 млн. лв.), заеми от чужбина (503 млн. лв.), общинско финансиране (770 млн. лв.).

Отделно ще бъдат договаряни заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и други финансови източници.

Депутатите си гласуваха нова ваканция

Народните избраници излизат във ваканция от 14 до 23 октомври.
Депутатите си гласуваха забрана да ползват служебните коли от Народното събрание през последните седмици на предизборната кампания - от 14 до 25 октомври, включително и в деня за размисъл и деня на самия местен вот.

Това стана по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.Тя се мотивира с това, че в края на кампанията парламентарната трибуна може да се използва на агитация, което е недопустимо.

За сметка на това дотогава депутатите удължиха работното си време в останалите пленарни дни с 2 часа - вместо в 14.00 часа, заседанията ще приключват в 16.00 часа.

Освен това депутатите ще работят извънредно на 29 септември и на 6 октомври.

Чавдар Николов от БСП настоя заради сложната международна обстановка и натоварената законодателна програма на парламента да няма ваканция преди изборите. Той настоя забрана да се приеме и за използване на колите на НСО.

Цачева обаче го апострофира, че няма по-важни и по-немаловажни избори. Такива ваканции е имало и за евроизборите, и за местните избори преди четири години. Колкото да колите на НСО, Цачева призова Николов да направи предложение до службата и, "ако може, изобщо да ни отървете от тези коли".

Бежанци тръгват от Истанбул за София!

Бежанци са окупирали международната автогара в Истанбул. Според турски медии около 2 хиляди души са в очакване да потеглят към западните граници на Турция с Гърция и България. Но полицията не разрешава на автобуси с мигранти да пътуват. Хората - мъже, жени, деца, между които и пеленачета са настлали постилки и са налягали върху земята. Районът около автогарата също е задръстен.

Други групи мигранти са разпънали палатки край магистралата за Капъкуле недалеч от град Одрин. Турските власти не им разрешават да стигнат до ГКПП за България и Гърция. Но въпреки това отказват да се върнат обратно, надявайки се, че ще им разрешат да преминат в Гърция или България и оттам в Европа. Големи групи бежанци от Сирия и Ирак тръгнаха пеш от Истанбул за Одрин, след като турската полиция спря пътническите автобуси за одринския регион в опит да спре няколстотин мигранти, които искат да се доберат до България или Гърция през сухопътните граници, понеже пътят през морето крие повече опасности.

Близо 800 души, жени, мъже, деца вървяха пеш по магистралата. Пред турникетата за град Одрин властите ги спряха и не им позволиха да стигнат до границата. Тогава те разпънали палатките. От валийството и общината осигурили вода и храна на бежанците. При разпределянето на храната обаче избухнали кавги. Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че предишната нощ склонили около 4500 бежанци да се върнат обратно. Около 1000 бежанци се намирали в Одрин.

Видео

На тази дата: 16 септември 1620 г.от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка

1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка. „Мейфлауър” е използван от пилигримите за плаването им от Саутхемптън до втората успешна английска колония в Северна Америка, която става по-късно част от САЩ.

Корабът отплава от Англия на 16 септември и на 21 ноември акостира близо до нос Кейп Код в Нова Англия. Пътуването отнема 66 дни. На борда на кораба има 102 пътници и около 25-30 души екипаж.

Пътуването е вдъхновено от първата успешна английска колония в Северна Америка - Джеймстаун, през 1607 г.

Любопитен факт е, че преди няколко години американски генни инженери успяха да извлекат образец на ДНК от човешки останки на възраст 400 години. А сравнителният анализ потвърди, че откритият скелет принадлежи на основателя на първата английска колония на територията на Америка.

Предполагаемите останки са на капитан Бартоломео Госнолд, който през 1602 г. акостира на американското крайбрежие, на територията на днешния щат Вирджиния. През 1607 г. Бартоломео основава град Джеймстаун, а няколко месеца по-късно става жертва на тифна епидемия.

Вицове, септември 2015 г.

Първи учебен ден...

СмЕх


- Жоре, в едната ръка зад гърба си държа бутилка с ракия. Ако познаеш в коя е, ще я изпием.
- В лявата.
- Мисли, Жоре, мисли... концентрирай се!

***

Живеем лошо, защото купуваме контрабанда. За да живеем добре, трябва да продаваме контрабанда.

***

Доброто образование е предпоставка за безпроблемна емиграция.

***

- Какво е българин с немска точност?
- Човек, който всеки ден закъснява за работа с точно 15 минути.

***

Секретарка влиза при шефа си.
- Шефе, май те търсят по телефона.
- Ти ще се научиш ли някога да говориш ясно! Какво е това май?!? Или ме търсят, или не!!!
- Ами някакъв мъж каза-"Извикай тоя кретен на телефона"...

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 15 септември 2015 г.

Фейсбук“ създава група за изтриване на антимигрантски постове

Представители на социалната мрежа „Фейсбук“ и правителството на Германия заявиха за създаването на работна група, която ще следи антимигрантските публикации и проявите на ксенофобия в интернет. Решението е взето поради нарастването на расистките настроения във връзка с масовата миграция на бежанци от Близкия изток в Европа, пише The Wall Street Journal.

„Групата ще търси неприемливо съдържание и ще го изтрива колкото се може по-бързо“, коментира създаването на наблюдателната група министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас. От „Фейсбук“ изразиха увереност, че тази мярка ще ускори откриването на публикации, критикуващи приема на мигрантите и ще следва блокиране на ползватели на социалната мрежа. Представителите на компанията също така напомниха, че всеки човек може да обръща внимание на неприемливо съдържание.
От социалната мрежа подчертаха, че според действащите правила на „Фейсбук“ и в момента се ограничават публикациите на материали, съдържащи ненавист.

Шефът на BMW припадна по време на изложение във Франкфурт

Новият изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер припадна по време на автоизложението във Франкфурт, съобщиха Ройтерс и германските медии.

Крюгер е припаднал, докато е коментирал най-новите модели на компанията  по време на пресконференция. Двама души са го извели от подиума, придържайки го.

Крюгер е прегледан от лекар и е в стабилно състояние.

Това е първата изява на голямо автоизложение на новия изпълнителен директор на BMW, който пое компанията през май тази година.

Любопитно: Вижте как някои деца по света ходят на училище

Днес е първият учебен ден. Броят на първокласниците у нас за тази учебна година е 64 841 деца. Общата бройка на учениците ще е е 757 969.

Любопитно - как някои деца по света ходят на училище


Помислете си за някой от децата, които всяка сутрин мрънкат и се оплакват, че трябва да ходят на училище. Сега се замислете, че на много места по света, децата ежедневно рискуват животите си, за да имат достъп до
образование. Някои деца са принудени да вървят в продължение на часове, да преминават опасни мостове, дори да прекосяват реки спускайки се по въжена линия само и само, за да се доберат до класната стая. Все неща, които ние сме приели за даденост.

Преди време децата от село Бату Бусук, Индонезия са имали надежден мост, по който да преминават по пътя си до училище.


Когато мостовете се срутят от наводнение или просто от старост, децата трябва здраво да се прикрепят с въжета, когато преминават – като тези деца от село Сангианг Танджунг.



Пропастта, която тези деца трябва да прекосят е над 9 метра дълга. Това препятствие е „бонус” на единадесетте километра, които също трябва да извървят по светлия път на образованието.



В Колумбия има места, където децата трябва да изминат близо 400 метра спускайки се по въже, само и само да стигнат до училище.



Някой ден правителствата на тези страни, както и международните организации може би ще помогнат на тези деца в пътя им към образованието. За сега те са оставени на произвола на съдбата и на изобретателността си да се доберат до това, до което толкова отчаяно се стремят, за да получат шанс  за по добър живот.



Тези момчета от Виетнам дори нямат плавателни съоражения като децата от Филипините. Те буквално трябва да плуват срещу течението, за да се доберат до класната стая.

„Шарли Ебдо“ не пощади и мъртвото сирийче

Френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ може да бъде дадено на съд заради серия карикатури с образа на мъртвото 3-годишно сирийче Айлан Кюрди, съобщи британският в. Mirror.
Детето стана символ на трагедията на бежанците, след като телцето му бе изхвърлено на турския бряг край Бодрум.

Последният брой на френското списание се подиграва с глобалния изблик на скръб, изобразявайки Айлан с лице в пясъка под заглавие „Толкова близо до целта“. Над него е изобразена реклама на „Макдоналдс“ с ухиления клоун, която гласи: „Две детски менюта на цената на едно“.

Друг шарж се шегува с религиите и коравосърдечието на Европа, показвайки анимационен Исус по водата до надпис „Християните вървят по водата“ и стърчащите крака на удавено дете до думите „Децата на мюсюлманите потъват“. Шаржът е озаглавен „Доказателството, че Европа е християнска“.
Друга картинка с Айлан го показва до герой на детски сериал – оранжев динозавър, под заглавие „Добре дошъл на детския остров“.

Рисунките идват 9 месеца след атентата срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ в Париж, при който 12 души бяха застреляни от двама братя джихадисти, след като изданието се подигра с пророка Мохамед в серия карикатури.

Трагедията предизвика милиони по света, в това число политици и знаменитости, да се закичат с логото „Je Suis Charlie“ (Аз съм Шарли) като символ на подкрепа за свободата на словото.

Сред многото, които заявиха, че „Шарли“ е прекрачил границата с новия си брой, е британският адвокат Питър Хърбърт, председател на Обществото на черните юристи в Лондон и бивш заместник-председател на Metropolitan Police Authority – надзорът на лондонската полиция.

В Twitter британският юрист изкоментира, че списанието е „расистко, ксенофобско и идеологически банкрутирало издание, което представя моралния упадък на Франция“.

„Обществото на черните адвокати ще обмисли да го докладва като подстрекателство към престъпление от омраза пред Международния наказателен съд“, написа той.

Айлан и семейството му – кюрди от сирийския град Кобане, са опитвали да стигнат до Германия през Гърция с лодка, но той, братчето му Галип и майка им Рехан се удавиха при плаването.

Трагедията на семейството и покъртителните кадри с мъртвото дете доведоха до изблик на състрадание от целия свят и подтикнаха държави като Великобритания и Франция да обявят, че ще приемат хиляди бежанци.

След атаката през януари „Шарли Ебдо“ продължи да излиза и оттогава спечели милиони от дарения и продажби. По-рано изданието се бореше за финансовото си оцеляване.

Според мнозина кръвопролитието на редакцията съвсем не е повишило качеството на идеите й.

Защитниците на списанието пък твърдят, че то използва расистки и религиозни стереотипи, за да се подиграва с расистките и религиозни стереотипи.

На тази дата: 15 септември 2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингиз хан

2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингиз хан. Няколко години след старта на разкопките около могилата в района на Авраг, Централна Монголия, археолозите стигат до резултат.

Група от японски и монголски учени откриват мавзолей, който вероятно е от 13-15 в. На мястото, където е разположен, столетия по-рано бил построен дворецът на Чингиз хан. Неговите стени са достигали до дебелина 40 см, а цялата сграда е била дълга 25 м. В средата на развалините е открит жертвеник с кости от кон и кандилници за благовония с изображения на дракони. Това дава основание на археолозите да предположат, че гробницата на великия завоевател също е в този регион.

Според историческите летописи обаче Чингиз хан наредил на своите приближени да не разгласяват къде са го погребали след смъртта му. Опасявал се, че съседните племена биха разграбили гробницата. Според легендата всички, които срещнали погребалната процесия, били убити. Освен това били избити и тези, които отдали последни почести на Чингиз хан.

Вицове, септември 2015

СмЕх


Срещнали се мишката и крокодила. Мишката за първи път виждала крокодил, а крокодилът за пръв път се сблъсквал с мишка.
Вторачили се един в друг.
Крокодилът казал:
- Абе ти си мъничка, космата, с изцъклени очи... Ти си МИШКА!
- Позна! - рекла мишката. - А ти си с голяма уста, къси крака, скъп костюм... Ти си ИТАЛИАНЕЦ!

***

Преди хиляди години мъжете ловували с копия, а жените с прашки. При вторите положението все още е непроменено.

***

По случай годишнина от рождението на Ленин бил обявен в Москва конкурс за най-ефектен стенен часовник с вид и украса, свързана с делото на юбиляра. От изпратните модели трето място спечелил часовник с украса от дърворезба, изобразяваща Ленин, говорещ на митинг. На второ място бил класиран часовник с кукувица, която на всеки час се показвала, изкуквайки "Ленин! Ленин!" Първата награда била присъдена на подобен часовник, на който от прозорчето на кукувицата се показвал миниатюрен Ленин с възгласа: "Ку-ку! Ку-Ку!"
След конкурса били обявени и наградите:
Трета награда - екскурзия до Сибир с връщане.
Втора награда - екскурзия до Сибир без връщане.
Първа награда - среща с юбиляра.

***

Блондинка се качва в самолет и сяда в бизнес класа.
- Но г-це. Вие сте за икономична поправя я стюардесата.
- Аз съм блондинка, хубава съм, летя за Лондон и няма да се махна - настояла блондинката.
След малко пристига вторият пилот - но г-це.
Последвало вече познатото ... хубава съм, летя за Лондон и няма да се махна!!! - възмутено отговорила блондинката.
Всички се видели в чудо, инат.
По едно време радиста попитал какво става, и получил отговор:
- Абе има тук една блондинка.
- А бе защо не казахте по рано жена ми е блондинка.
Пристигнал той при злополучната блондинка и и прошушнал нещо на ухо, при което тя скочила и изкрещяла:
- Ама защо не ми казахте!!!
Грабнала багажа и хукнала към мястото си. Всички били парализирани, какво и каза???
Попитали радиста.
- Ами казах и че бизнес класата не лети за Лондон.

***

– Как е открита медната жица?
– Двама евреи хванали една монета едновременно.

***
Всяка сутрин нови вицове