събота, 26 септември 2015 г.

Как лекарство поскъпва от 13,50$ до 750$ за една нощ?

Мартин Шкрели
С колко може да скочи цената на едно лекарство за 24 часа? 10%? 20%? 100%?

Не - с повече от 5000%. Това се случи с "Дараприм" - лекарство, което е в списъка на основни лекарства на Световната здравна организация, което ще рече, че е ключов медикамент и трябва да бъде достъпен навсякъде. Едно хапче миналата събота струваше 13,50 американски долара в САЩ. В неделя цената вече бе 750 долара.



Какво е "Дараприм"?



Това е търговското име на пираметамин, лекарство, разработено през далечната 1953 г от нобеловия лауреат Гертруд Елиън като лекарство срещу маларията. По-късно започва и употребата му срещу токсоплазмоза (остро паразитно заболяване, предизвикано от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii).

При заразени със здрава имунна система, дори без лекарството, заболяването протича като тежък и дълъг грип. При хора с имуннна недостатъчност - заради трансплантация, СПИН, или при бременни жени, без подходящо лечение, токсоплазмозата е фатална.

Как става огромното увеличение от няколко хиляди процента? Всички права върху медикамента се купуват от "Тюринг Фармасютикълс", начело на която е 32-годишният Мартин Шкрели. Той просто слага нов етикет и стотици болни на следващия ден са шокирани при посещението в аптеките.

Ключов проблем е, че "Дараприм" няма генерици, тъй като пазарът за него е твърде малък. Ако някоя фирма реши да създаде генерик сега, ще поеме голям риск, тъй като трябва да вложи много в създаването на производствените възможности, а "Тюринг Фармасютикълс" може да свали цената, когато си иска.

Шкрели твърди, че лекарството се ползва много рядко и ефектът от увеличението на цената върху здравната система ще бъде минимален. Другото, което твърди, е че допълнителните приходи ще бъдат инвестирани в откриването на по-добро лекарство за токсоплазмоза, което да е с по-малко странични ефекти.

"Това не е някаква алчна компания за лекарства, която се опитва да изтръска пациентите си, а просто се опитва да остане в бизнеса", казва Шкрели.

Много от пациентите ползват лекарството за по-малко от година, и сега цената му е по-близка до тази на лекарствата за редки болести.

Шкрели обаче не реагира толкова спокойно на критиката, която последва тази седмица в световната мрежа. На въпрос на журналист защо вдига цената на лекарството той отговори така:

"Вие сте идиот."

И в Туитър много хора атакуваха младия изпълнителен директор.

"Как вдигането на цената на лекарство с 5000% ще даде достъп на повече хора до него?" пита един потребител, цитирайки едно от твърденията на Шкрели.

Той отговаря:

"Има много парадокси в живота."

Друг журналист пък пише:

"Мисля, че дупката, която си си изкопал, е вече доста дълбока."

Шкрели отговаря с "Uh, f u", което може деликатно да се преведе като "Ъ, майната ти". Туитърът му бързо бе "защитен", което означава, че само хора, които са одобрени да го следват, могат да го четат сега.

В крайна сметка натискът се оказа твърде голям и Шкрели обяви в петък, че все пак ще свали цената на "Дараприм". С колко обаче не е ясно.

Дори кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън се включи в критиката към Шкрели, като обяви, че ще представи план срещу подобни случаи, които в САЩ не са рядкост. Закон срещу такова рязко увеличение на цената на дадено лекарство няма.

Наскоро фармацевтичната компания "Роделис" закупи правата над друго рядко използвано лекарство - "Циклосерин", което е единственият сигурен отговор на рядка, агресивна и резистентна форма на туберколоза. Цената веднага скочи от 500 долара за 30 хапчета на скандалните 10 800 долара. Изпълнителният директор на компанията Скот Спенсър обясни, че така ще могат да се осигури по-сигурно доставяне и производство на лекарството, и че компанията ще дава на някои пациенти лекарството безплатно.

Подобни случаи са създали и така наречения "медицински туризъм" - в Индия например едно хапче "Дараприм" струва няколко цента. При тази ситуация на много хора би им излязло по-евтино да си направят една екскурзия до Индия за два месеца и да се лекуват там.

28 руски изтребители и щурмови самолети всеки момент може да атакуват "Ислямска държава"

Американското разузнаване счита, че Москва може да започне авиационни удари по Сирия във „всеки момент”. Това съобщи Лос Анджелис Таймс с позоваване на източник в администрацията на САЩ, близък до разузнавателните кръгове.
„Реактивните самолети са готови за нанасяне на удари, в настоящия момент нищо не ги спира” – заявил източникът. Те ще бъдат „изпълнени с над 20 руски военни самолети, които са доставени тайно в Сирия миналата седмица”.

От администрацията на САЩ отбелязват, че в последно време руски разузнавателни безпилотни самолети разузнават северозападните райони на Сирия с цел откриване на потенциални цели за бъдещи удари в провинциите Латакия, Хама и Идлиб.

Във Вашингтон отбелязват, че тъй като тези райони не са подложени н опасности от терористите на ИД, действията от руска страна свидетелстват за подкрепата на правителствения режим в продължаващата в региона гражданска война.

В специализираните сайтове изтече информация, че през изтеклата седмица на летището в Латакия на 56 км от пристанището в Тартус са пристигнали 28 руски изтребителя и щурмовици, а предишната седмица са доставени са доставени 16 вертолета, артилерия и танкове, на летището е построена допълнителна пътека за рулиране на самолетите преди и след полета, издигната е диспечерска кула.

Официална Москва не веднъж е заявявала, че в Сирия се намират руски военни специалисти, които помагат на сирийците да усвоят доставената военна техника в съответствие със съществуващите договори и международното право. Това въоръжение е предназначено за противодействие на терористичната заплаха от страна на ИД.

Любопитно: учени доказват може ли султан да има 888 деца

Наистина ли марокански султан е добил 888 деца в продължение на 30 години? За едно и също време ли уринират всички бозайници? Може ли пиле да върви като динозавър?

На подобни проблеми са посветили времето си изследователи, спечелили им наградите анти-Нобел, обявени на 17 септември на церемония в Харвард, САЩ. От 25 години комитетът на Ig Nobel Prizes, посветени на най-нелепите и съмнителни научни открития, раздава „награди“ на учени, „които първо разсмиват, а после карат хората да се замислят”, според обичайната формулировка за събитието, пише френският „Льо Поан“.

Тази година отличието за физика си спечелиха трима изследователи от американския технологичен университет в Джорджия, които са установили, че всички бозайници уринират за около 21 секунди, изменение плюс-минус 13 секунди. Екипът е получил, както и всички други лауреати, банкнота от 2 милиарда зимбабвийски долара, чиято стойност се равнява на няколко сантима от еврото в страна, жертва на тай-голямата инфлация в света. Представител на групата, увенчан със седалка на тоалетна чиния на шията, получи „отличието“ от ръцете на един от петимата истинските нобелови лауреати – американеца Ерик Маскин, носител на Нобелова награда за икономика за 2007 г.

В областта на математиката комитетът избра двама австрийци от Университета във Виена, които с помощта на статистически изчисления изследвали дали е възможно Мула Исмаил, султан на Мароко, действително да е бил баща на 888 деца, родени между 1697 и 1727 г., както се твърди. В резултат на тяхната работа, подкрепена от исторически сведения, изследователите са заключили, че човешки и статистически е възможно султанът да е баща на това рекордно потомство – той е имал 4 съпруги, но и харем от около 500 наложници.

„Наградата“ за биология отиде в група чилийски и американски изследователи от Университета в Сантяго, достигнали до извода, че пиле, снабдено с изкуствена опашка, придобива походка, подобна на динозавър.

Освен изследователи, комитетът награди и институция – полицията в Банкок. С идването си на власт през май 2014 г. след държавен преврат, военната хунта обеща да се пребори с корупцията, сраснала се с местната полиция. За целта в края на 2014 г. е въведена награда за полицаи, отказали рушвет. Така самата награда бе наградена – с анти-Нобела на Харвард.

Вижте кандидатите за кметове

Списък с имената на претендентите за местна власт в някои от големите градове:


София

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ

Иван Лозанов, Социалдемократическа партия

Альоша Аврамов, “Българска социалдемокрация”

Страхил Ангелов, “Напред България”

Вили Лилков, РБ

Желяз Турлаков, “Нова алтернатива”

Андрей Георгиев, ДПС

Петко Тодоров, Българска радикална левица

Виктор Лилов, ДЕОС

Минчо Куминев, “Справедлива София”

Николай Гацев, Национална републиканска партия

Христо Димов, “Българска пролет”

Иван Велков, ПП“Зелените”

Стефан Иванов, Движение демократично действие – Д3

Ангел Джамбазки, ВМРО

Силвия Трендафилова, НФСБ

Явор Нотев, “Атака”

Георги Кадиев, “Сердика (АБВ, Български социалдемократи)

Мария Календерска, ББЦ

Михаил Мирчев, БСП

Владимир Марков, НДПС

Пловдив

Иван Тотев, ГЕРБ

Георги Гергов, БСП

Славчо Атанасов, ПФ

Здравко Димитров, коалиция “Здравко Димитров – Да решаваме заедно” и РБ

Дани Каназирева, “Съюз за Пловдив”

Петранка Владимирова,

“Обединени зелени”

Павел Шопов, “Атака”

Георги Илчев,

АБВ и “Български социалдемократи”

Венцислав Каймаканов, ДПС

Атанас Панчов, ББЦ

Яшар Асан, “Солидарност”

Христо Алексиев, “Нова алтернатива”

Илко Николов, “Пловдив утре”

Красимир Куцаров, “Глас Народен”

Ангел Чакъров,

“Движение за социален хуманизъм”

Никола Ранчев, “Българска пролет”

Варна

Иван Портних, ГЕРБ

Радостин Морфов, “Българска пролет”

Миглена Темелкова-Бакалова, АБВ

Кирил Йорданов, Инициативен комитет “Кирил Йорданов – кметът на Варна”

Данаил Папазов, Инициативен

комитет “Живот за Варна”

Анелия Клисарова, Сдружение “Търсете жената”, подкрепена от БСП

Димитър Карбов, НФСБ

Костадин Костадинов, коалиция “Варна”

Младен Младенов,

Национална републиканска партия

Чавдар Трифонов, “Реформатори

и патриоти – решението за Варна”

Бургас

Димитър Николов, ГЕРБ

Бойко Миразчийски, НФСБ

Евгений Мосинов, БСП

Милчо Добрев,

Движение “Напред България”

Камен Сейменлийски,

“Коалиция АБВ за Бургас“

Нела Иванова, “Глас народен”

Андреан Георгиев,

Движение демократично действие

Иван Иванов, “Атака”

Сергей Елфимов, “Българската пролет”

Георги Желязков,

Национална републиканска партия

Цветан Харизано, “Нова алтернатива”

Русе

Анатоли Казаков, “Зелените”

Божидар Йотов, БСП

Венцислав Ангелов, Национална републиканска партия

Володя Попов, “Българска социалдемокрация”

Галин Ганчев, РБ

Дауд Ибрям, ДПС

Искрен Веселинов, МК “ПАТРИОТИТЕ- ВМРО”

Камен Милков – МК “Нова алтернатива за Русе”

Мариян Димитров, МК “БЪДЕЩЕ ЗА РУСЕ”

Мирослав Славчев, “Атака”

Петър Христов Янков, “Българска пролет”

Пламен Стоилов, ГЕРБ

Стелиян Стефанов, АБВ

Христо Кирилов Попов, “Целокупна България”

На тази дата: 26 септември 1983 г. Денят, в който светът се размина с ядрена война

Станислав Петров днес
На 26 септември 1983 г. съветският военнослужещ Станислав Петров предотвратява ядрена война. По време на дежурство той получава сигнал, че САЩ нападат с ракети СССР, но правилно преценява, че става въпрос за компютърна грешка.

Внезапно на главния компютър, намиращ се в дежурната стая на „Серпухов 15“, светва предупреждение за ракетна атака срещу СССР! Едновременно от една американска база по посока към Съветския съюз излитат няколко ракети. В този момент пред пулта е подполковник Станислав Петров, тогава 44-годишен. 

Той дори не дежури. Понеже е теоретик-аналитик, офицерът и други като него веднъж или два пъти в месеца са слагани пред пулта. Петров има две възможности. Първата е да натисне копчето. И тогава решението трябва да вземе Юрий Андропов, който държи ядреното куфарче, при това знаейки, че ракетите ще достигнат до страната за не повече от 15 минути. 

Другата възможност на подп. Петров е да докладва, че данните са грешни. Той има само 2 минути, за да вземе решение.... Буквално за секунди мозъкът му подлага ситуацията на анализ и теоретикът взема връх – няма атака, данните са грешни, обявява той с пълното съзнание, че лично ще отговаря за последствията.
  
Последвалото разследване установява, че причината за фалшивия сигнал е задействане на датчиците от слънчева светлина, отразила се в облаците. По-късно в системата са направени промени, за да бъдат избегнати подобни ситуации.

Заради военната тайна и по политически съображения действията на подполковник Петров стават известни на широката общественост едва през 1998 г. На 19 януари 2006 г. в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк му е връчена специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света“. Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“.

Вицове, септември 2015 г.

Достъпни жилища за млади семейства

СмЕх


Сириец пред портите на св. Петър:
- Къде искаш, в Рая или Ада?
- Не може ли в Германия?

***

Намерих брой на “Плейбой” под леглото на сина си. Страшно съм разочарована. Плащам за най-бързия интернет, а той с някакво списание .... като неандерталец.

***

- О-о-х! Говори ми мръсотии мили... Аааа-мръсотиии..
- Фолксваген дизел! Фолксваген дизел!...

***
Седял си заека на брега на реката и пушел трева. Минал бобърът.
- Какво правиш, Зайо?
- Пуша тревица. Искаш ли да опиташ?
- Какво е това? Никога не съм пушил...
- Пробвай - дърпаш здраво, гмуркаш се в реката, изплуваш на отсрещния бряг и издишаш...
Дръпнал си бобъра, гмурнал се, преплувал реката, изплувал на отсрещния бряг, издишал и се размазал. Видял го хипопотама.
- Бобъре, к`во ста`а бе?
- Заека ме учи да пуша трева, ходи да си дръпнеш от неговата цигара, много е яко!!!
Гмурнал се хипопотама, преплувал реката и изплувал пред заека. А заекът като го видял, подскочил, очите му станали на палачинки и почнал да вика:
- Издишай бе, бобър, издишай…

***
Катаджията:
-Знаете ли защо ви спрях?
- Ъъъ... харесвате дебели мъже?
- Хаха, много смешно! Айде излизай да духаш!
- Ето, знаех си...

***


Всяка сутрин нови вицове


петък, 25 септември 2015 г.

За Бойко и кучетата

Днес по Би Ти Ви Бойко Борисов разказа и за любимите си кучета. Водещият Антон Хекимян го попита как е Чарли - прословутият кавказки вълкодав, с който премиерът се снима и кадърът стана суперхит във фейсбук.

"Толкова случайно стана - каза премиерът по повод успеха на снимката. - Щото предишния ден беше малко непослушен... А той е голям пес."

Борисов разкри, че автор на снимката е "едно момче от охраната". Иначе щял "да се нагласи повече".

Министър-председателят обаче повдигна завесата и върху личните си киноложки проучвания, плюс няколко съвета към тези, които гледат кучета, като "горещ почитател на българското овчарско куче".

"Първо гледах една немска овчарка - Гордън, на една възраст с моите кучета - с Борко и Арес. Още от самото начало. Просто исках да видя - при едно и също възпитание, храна, тренировки колко е умна тя, колко са умни те. Просто да имам база за сравнение - като споря с някой, да знам.

И трябва да ви кажа, че нашите в нито едно качество не отстъпват, освен едно - че са по-зли малко."

Тук Хекимян се включва, че това е като да говорим отстъпват ли българските политици на Меркел, която особено духовито сравнява с немска овчарка...

"Да се върна на темата, която кучкарите ще ги интересува - държавнически подминава опита за шега Борисов. - След това взех пак от бебета българска овчарка с турски кангал. Да видя как се развиват, как растат заедно и кое ще надделее в спора."

Резултатът бил, че до ден днешен българското изяжда храната на кангала, макар че той е над 100 килограма.

- Българското овчарско куче не изяде ли пауните на Доган  - втори път се включва Хекимян в темата.

- Изяде ги... То малко е невъзпитано, когато не се работи ежедневно с него - оневини го Борисов.

"И сега, като взех новия - едно малко овчарче нашенско, и много ми хвалеха кавказкия вълкодав - е те тоя, - каза премиерът по повод на Чарли. -  И ги взех ей такива като бебета и пак растат заедно, за да ги наблюдавам. Искам да видя как нашият ще се развива във времето с него. Щото това го дават за много добро куче."

На въпрос на кой политик освен на Путин и Доган е подарявал кученца, Борисов каза:

"На много хора. Ама не искам... Вижте, всеки е и човек - аз не съм нито машина, нито робот. Всеки си има своите моменти на слабост, своите моменти на притеснение, на радост, на щастие... Нещо, което да му се зарадваш така... да му се порадваш. Неслучайно и в Библията е казано - не трябва да си правим идоли. Нито за хубаво, нито за лошо. Всички сме хора и се опитваме да сме си и човеци.

Откриха само бедрена кост от Мона Лиза

В търсене на останките на Лиза Джерардини, считана за модел на Джокондата на Леонардо, италиански изследователи откриха само бедрена кост, която би могла да принадлежи на знатната дама. Разкопките се провеждат в подземията на древен женски манастир във Флоренция, пише „Паризиен“.

„Това е голямо разочарование”, призна Джорджо Групиони, професор по антропология в Университета в Болоня, по време на пресконференция на 23 септември във Флоренция.

„Да намерим черепа и да възстановим лицето й, бе надежда, която ние хранехме отдавна, но какво да се прави…”, добави той.

Тъй като самоличността на модела не е доказана със сигурност, затова идеята на учените била да се опитат да възстановим лицето на Лиза Джерардини и да го сравнят с известния портрет, нарисуван през 16 век от Леонардо да Винчи.

Родена през 1479 година, Лиза Джерардини е била съпруга на флорентинския търговец на коприна Франческо дел Джокондо, който поръчал този портрет на съпругата си през 1503 г. След като овдовяла, съпругата му се оттеглила в женския манастир „Света Урсула”, където дъщерите й били монахини. Там по всяка вероятност е била погребана и Лиза след смъртта й през 1542 г.

Опразнен от Наполеон през 1808 г. и за известно време превърнат в тютюнева манифактура, бившият манастир днес е голяма изоставена сграда в центъра на Флоренция. Започнатите през 2011 г. разкопки в бившата църква приключиха с откриването на останките на около дузина покойници, обяснява Джорджо Групиони.

„Първите осем гроба разкриха добре запазени скелети и ни дадоха големи надежди, скоро попарени от въглеводороден анализ, който показа, че костите са принадлежали на покойници, живели около 150 години по-рано от очакваното.

Другите останки са на четири лица, от които обаче са останали само фрагменти от кости. Те бяха в общ гроб и анализът разкри, че на трите от тях останките са още по-стари и само онези на едното лице са от периода, в който е живяла Лиза Джерардини.”

ДНК-анализът е невъзможен

Архивите на манастира показват, че подземието с гробниците е използвано в периода между 1521 и 1545 г. Преди това богатите благодетелки, завършили дните си редом с близък свой роднина в манастира, са били полагани в гробището при монахините. След преместването на олтара на църквата е станало невъзможно използването на подземната гробница.

„А в промеждутъка няма данни за никакво друго светско погребение в малката църква, дори и това на Лиза Джерардини през 1542 г. не е ясно отбелязано“, обяснява Силвано Винсент, координатор на проучванията.

През 2010 г. екипът на г-н Винсент се прочу с идентифицирането на останките на Караваджо. Историкът обаче си навлече критиките на мнозина експерти с твърдението си през 2011 г., че освен Лиза Джерардини, и един от чираците и вероятно любовник на Да Винчи – Салай, е послужил за модел на известния портрет.

Може ли да приеме, че бедрената кост, намерена в манастира, принадлежи на Лиза Джерардини?

„Твърде е възможно останките да са нейните, предвид съвпадението на редица елементи”, счита Винсент.

ДНК-изследвания биха могли да разсеят и последните съмнения, но семейната гробница, където почиват близките на Мона Лиза, даде ново разочарование за изследователите – редовно наводнявано и подложено на влага, то бе превърнало в прах скелетите на съпруга и синовете на знатната дама.

„Намерихме само няколко зъба на възрастни лица, а при днешното ниво на техниката се оказа, че е невъзможно от тях да се извлече ДНК“, обясни професор Групиони.

Камъни и Ку-Клукс-Клан посрещнаха бежанци във Финландия! Видео

Със залп от камъни бяха посрещнати бежанци във финландския град Лахти. Един от протестиращите бил с одежди досущ като на расистката организация Ку-Клукс-Клан, съобщава ТАСС.

Камъни летели и по служителите на Червения кръст, които придружавали преселниците. Нито един от дошлите с автобус 49 мигранти не е пострадал.

Спонтанната акция започнала след като била публикувана информация, че в изоставена
казарма ще бъдат настанени 450 бежанци от Близкия изток. Разгневените хора не искали на тяхна територия да има лагер за мигранти.

Премиерът и няколко министри остро осъдиха действията на протестиращите. Не може да има никаква толерантност към подобни вандалски прояви , заяви вътрешният министър, а министър-председателят изрази готовност за засилване на мерките за сигурност на бежанците.

Преди няколко дни в редица градове на Финладия бяха организирани демонстрации. Хората поискаха оставаката на правителството заради политиката му на прием на бежанци.

В страната има около 20 центъра за приемане на мигранти. Очаква се техният брой тази година да нарастне на 25 хиляди.

Обновена!

Видео

Карикатурите на Краси

"Гореща точка"









Краси Петров рисува специално за "Таралеж".

За "Г" точката на Бойко

Какво се разбра за Горещата точка. Какво всъщност е договорено, какви ангажименти е поемала България и кой кого не е разбрал.


След късния час на приключване на разговорите в Брюксел Ангела Меркел каза:
България сама е поискала "гореща точка" за бежанци и имигранти. В България може да се отвори регистрационен център за бежанци.

По-късно Бойко Борисов опроверга: Не, не е поискала "гореща точка", искала е превантивна подкрепа. А парите, които ги харчим - от бюджета, докато Италия и Гърция получават евросредства? Имаме центрове...

Днес в сутрешния блок на Би Ти Ви Борисов потвърди тезата си, че България не е поискала "гореща точка".

Разкрития: 19 годишната дъщеря на на кмета на Ардино с имот за 1 млн. евро

Дъщерята на кмета на Ардино Ресми Мурад е купила имот в центъра на Кърджали, чиято пазарна стойност е милион евро. За терена от 2179 квадратни метра 19-годишното момиче без ден трудов стаж е платило 360 000 лева.

Кметската щерка Бахар Мурад е в съдружие със собственика на местната фирма „Деведжи“, която изпълнява почти всички общински поръчки в градчето. Хакан Нурхан Ахмед е сина строителния предприемач нурхан Ахмед. 

Сделката разкри кандидатът на Реформаторския блок за кмет на Ардино Неджет Хабибов. Той ще сезира прокуратурата за случая.

Сделката е извършена на 25 февруари т.г., сочи справка в Агенцията по вписванията. Пазарната оценка на частния имот тогава е била малко над милион лева. Към момента
тя е милион евро. Към имота е имал интерес и ирански бизнесмен, който е бил готов да плати 1,5 млн.лв.

„Интересно е откъде 19-годишно момиче без и ден трудов стаж, без да тегли кредит, без да е спечелила от лотарията, без да има родители крупни бизнесмени, има толкова средства? Това искам да проверят институциите. Нека проверят и баща й, който е два мандата кмет на една от общините в област Кърджали. Дали всъщност не е вземал комисионни от строителни фирми“, пита Неждет Хабибов. Той уточни, че преди години въпросният кмет е бил негов служител в потребителска кооперация в региона.

„Акцент в моята предизборна кампания за кмет на община Ардино ще бъде „Бий корупцията, предавай корумпираните на прокурор“. Тепърва ще разкрия още скандални неща. В следващите дни ще докажа, че Община Ардино се управлява дистанционно от Кърджали. Има бизнесмен, свързан пряко с кмета“, твърди Хабибов.

Предизборната кампания започва днес

От днес започва предизборната кампания за местните избори. За участие са регистрирани 71 партии и 3 коалиции, съобщава Нова телевизия. Преди ден медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата по време на избори.

На 25-ти октомври, освен за кмет, ще трябва да пуснем бюлетина и за референдума. От народа ще се търси отговор само на един въпрос - дали да има електронно гласуване. В разяснителната кампания са се регистрирали 30 партии, 24 от тях са на позиция, че отговорът трябва да е „Да”.

Шест партии и няколко инициативни комитета са на мнение, че отговорът ни трябва да е "Не".

Семейство Ротшилд продават картини на Рембранд

Семейство Ротшилд ще продаде две картини на Рембранд на Националния музей в Амстердам за общата сума от 160 милиона евро. Портретите, рисувани през 1634 г., са на двама изтъкнати граждани – Мартен Сулманс и неговата съпруга Упхен Копит, изобразени в навечерието на сватбата им.

През 2013 г. семейство Ротшилд предложи платната първо на Лувъра, пише френското издание „Льо Поан“. След година преговори обаче музеят отклони офертата за 160 милиона евро като прекалено висока. Тогава холандският музей предложи на Лувъра да придобият съвместно картините, като те бъдат излагани и на двете места, редувайки се.

Междувременно Холандия направи ново предложение за творбите. И сега, на 21 септември, холандското правителство се ангажира пред парламента да събере сумата от 80 милиона евро и да закупи първата картина. Другата половина от сумата ще бъде за сметка на музея, който притежава голяма колекция от платна на Рембранд.

Напускането на картините от френска територия е провал за Лувъра, първият музей в света по брой на посещенията (9,3 милиона души за 2014 г.).

На тази дата; 25 септември 1396 г. султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал при Никопол

1396 г. султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в битката при Никопол. Сражението бележи края на един от последните големи кръстоносни походи в Средновековието.

След победата си в Косовската битка (1389 г.) османците завладяват по-голямата част от Балканския полуостров, включително Търновското царство, а Византия е ограничена до територията около непосредствено Константинопол. Експанзията на османските завоеватели започва да заплашва все по-сериозно Европа.

Сигизмунд Люксембургски, унгарски крал от 1387 г. (и по-късно император на Свещенната римска империя от 1433 г.) е първият, който проумява сериозността на положението. Но тъй като унгарската феодална армия с ниска боеспособност не може да се противопостави на устрема на османските сили, той поема инициативата да формира коалиция, която да ги отблъсне.

През 1394 г. папа Бонифаций IX предлага нов кръстоносен поход срещу турците, но до това време Западната схизма е разделила папството на две, съперниците седящи в Авиньон и Рим, a дните, когато папата можел да вдигне кръстоносен поход са отминали. Французите преговарят с унгарския крал Сигизмунд за общ кръстоносен поход от 1393 г. Най-активно се заема с организирането и финансирането на похода бургундския херцог Филип II Дръзкия.

Първоначалният план на кръстоносния поход предвижда Джон Гонт, Луи Орлеански и херцог Филип Смели да тръгнат през 1395 г., а кралете на Франция и Англия Шарл VI и Ричард II да ги последват на следващата година. За командващ е определен 24-годишният Жан Безстрашни, граф на Невер и син на Филип Смели. Негов главен съветник е опитният и улегнал военачалник и политик Енгеранд VII дьо Куси. Кавалерията се командва от френския маршал Жан льо Менгр, известен като Бусико.

Французите тръгват от Дижон през април 1396 г., пристигат във Виена през май и юни и се съединяват със Сигизмунд в Буда през юли. С венециански кораби по Дунава пристигат от Родос малък брой рицари-йоанити начело с великия магистър на ордена на Свети Йоан Филиберт дьо Наякс.

Дьо Невер поема командването на армията и потегля на юг по левия бряг на Дунава. Армията пресича реката при Оршова, като прехвърлянето с лодки и понтони трае осем дни.

Кръстоносците не са докарали със себе си обсадни машини, а Никопол се оказва добре снабден и защитен. Въпреки това кръстоносците са убедени, че градът бързо ще падне, след което ще могат да се отправят на помощ на Константинопол. Те не очакват султан Баязид І да се появи скоро с войските си, тъй като е зает да обсажда Константинопол.

Никопол обаче не се предава и издържа 16 дни на обсадата. Междувременно Баязид е информиран за движението на кръстоносците от миланския херцог Джиан Галеано Висконти, който е обиден на французите. Той вдига обсадата на Константинопол и с 20 000 души се отправя в бърз ход към Никопол.

Пристигането на Баязид е шок за кръстоносците, които вечерят, когато пристига вестител с новината. На 25 септември и двете страни се подготвят за битка. Преди това около 1000 турци, пленени в Рахово, са убити от французите. Възникват отново сериозни противоречия между западните и източните кръстоносци относно избора на правилната тактика за водене на сражението.

Тежко въоръжените французи нападат турския авангард, но скоро осъзнават, че ще трябва да слязат от конете при коловете. Те го правят и започват да махат коловете под огъня на турските стрелци. Които се целят не само в рицарите, но и в конете им. След това турската пехота напада рицарите, които макар да са слезли от конете си надвиват турците, които не носят ризници. Французите притискат турците към задните хълмове, но там, вече уморени заради това, че се движат пеш, откриват основните турски сили. В последвалия бой французите претърпяват поражение.

Сигизмунд се втурва на помощ на рицарите и среща Баязид на хълма, където битката е равностойна, докато не пристигат сърбите. В късния следобед Стефан Лазаревич води атаката на бронираните сръбски конници срещу войските на Сигизмунд, които се огъват. Сигизмунд е убеден от спътниците си да се оттегли.

На 26 септември Баязид заповядва екзекуцията на между 3000 и 10 000 пленници като отмъщение за убийството на турци в Оряхово от французите. Той също е разгневен от големите си загуби в битката, въпреки крайната победа. Пленниците под 18 години той запазва за собствената си армия или продава в робство.

Сигизмунд, Никола Горянски и Херман от Кили се връщат през Черно, Егейско и Адриатическо море, подозирайки че власите може да ги предадат. Шарл научава за поражението по Коледа. Рицарите от Западна Европа скоро губят ентусиазма си за кръстоносничество. Видинското царство пада под турска власт веднага след битката при Никопол, а цар Иван Срацимир е пленен и затворен в Бурса. Англия и Франция скоро възобновяват войната си.

Вицове, септември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Излизам на паркинга пред Хоуммакс и гледам върху чисто ново BMW Х6 следната бележка: "Обади ми се! Валя! Тел: 0888......"
"Колко романтично!" помислих си аз и преместих бележката на
съседния Голф 2

***

Две приятелки си говорят:
– Вече излизате заедно цяла година! Той поиска ли ти ръката?
– Ами … само ръката не е…

***

Мъж в командировка. Жена му по телефона:
- Как си там без мен, скъпи?
- Не се притеснявай! Купих си слипове с надпис "Женен съм!".
- И на кого ще ги показваш, скъпи?

***

- Сара, чух че мъжът ти е заминал в командировка?
- Да. Е, и какво?
- Да дойда ли при теб довчера?
- Как смееш! Аз да не съм продажна жена?
- Ама, Сара, кой ти говори за пари!

***

Първокласник пита баща си - математик:
- Тате, как се пише осмица?
- Много просто. Взимаш знака за безкрайност и правиш централна ротация на "пи" върху две.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Путин този път наистина звънна на Елтън Джон

Руският президент Владимир Путин звънна по телефона на певеца Елтън Джон и му предложи да се срещнат, ако програмите им позволят, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Елтън Джон поиска преди две седмици да се срещне с Путин, за да обсъдят правата на гейовете в Русия. Британският певец обаче след това стана жертва на шега на руски комици (виж ТУК), които го измамиха по телефона, че говори с президента.

Певецът прие достойно шегата, като каза, че се надява тя да привлече вниманието към темата, която го вълнува.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че наистина е имало телефонен разговор, в който Путин е помолил Елтън Джон да не се засяга от случилото се и е казал, че е готов да се срещне с него и да обсъди всеки интересуващ го въпрос.

Канабисът масово навлиза в храните в САЩ

Канабисът ще става все по-популярен, а с легализирането му в САЩ той намери все повече приложения не само за директна консумация, но дори и като част от готварската индустрия. Това поне предвижда британският в. „Индипендънт“, който посочва редица примери за все по-разрастващото се комерсиализиране на опиата. Изглежда времето на канабиса тепърва предстои като налице са знаци, че индустрията все по-алчно обръща очи към пазара на наркотика. Рапърът Снуп Дог също се насочва към тази ниша като миналата седмица обяви, че създава медийна компания, базирана на новини за марихуана, която ще се казва „Мери Джейн“.

В същото време ново изследване показва, че канабисът все повече се комерсиализира. То предвижда, че опиатът ще стане особено популярна съставка в готварството и производството на напитки, чиито индустрии са все по-жадни както за задоволяване на апетита за нови вкусове, така и за откриване на нискокалорична алтернатива на алкохола. В скорошна статия на списание „Нюзуик“ анонимен готвач, назован просто Джеф, разказва как успешно готви ястия с канабис като телешко „Уелингтън“, макарони със сирене, печено пиле с картофи и чийзкейк, използвайки за всичко това масло и олио на базата на наркотика.

Джеф обаче не е единственият находчив готвач, който прилага на практика многобройните свойства на опиата. В САЩ се продават много продукти с канабис, сред които безалкохолни напитки, шоколадови десерти и други, предназначени за медицинска употреба. Често се среща употребата му и просто като аромат, без да се търсят наркотичните му свойства. Мненията за употребата на канабис за придаване на аромат в кулинарията обаче са разнопосочни. За някои той е прекалено горчив, докато други откриват различни вкусове в отделните сортове марихуана. Разбира се в момента още е много рано да се каже каква ще е съдбата на канабиса в кулинарията, но едно е сигурно – с него тепърва ще се експериментира, а дебатът за употребата му ще продължава.

453-ма станаха поклонниците загинали в Мека

Най-малко 453 души са загинали при паническото бягство по време на хаджа в Мина, съобщиха в Туитър от гражданската отбрана на Саудитска Арабия. По последни данни броят на пострадалите е около 719 души, предаде Интерфакс.

Инцидентът се случи по време на изпълняването на ритуал, известен като „замерване на дявола с камъни”, което се смята за особено опасно, тъй като огромен брой хора се опитват да изпълнят ритуала по едно и също време.

От управлението по гражданска защита предупреждават, че броят на жертвите може да нарасне.

Видео

Тълпата премаза 150 поклонници в Мека! Видео

Най-малко 150 души са загинали, а още 400 са били ранени при блъсканица по време на хаджа в Мина, близо до Мека, предаде Си Ен Ен. Инцидентът се е случил по време на изпълняването на ритуал, известен като „замерване на дявола с камъни”, в който богомолците хвърлят камъни, с което символизират отхвърлянето на злото.

Мина се намира на около 5 километра източно от Мека. Хаджът е един от най-големите празници в ислямския календар.

По данни на "Интернешънъл бизнес таймс" жертвите са 100 на брой.

ВИДЕО

Административният секретар на Софийската градска прокуратура на кастинга за адреналинки! Видео

Административният секретар на Софийската градска прокуратура (СГП) Даниела Димитрова е понижена, защото се е явила на кастинга за адреналинки на предаването „Господари на ефира“ по Нова тв.

На запитване на юридическия сайт от СГП коментират лаконично, че от четвъртък Димитрова вече не заема въпросната длъжност.  На 15 септември в предаването „Господари на ефира“ е излъчена част от кастинга за адреналинки, където се вижда и 25-годишната Даниела. На въпрос на журито защо е решила да се яви на кастинга, тя отговаря: „Защото смятам, че ще бъде много забавно, че съм умна, красива очевидно, и смятам, че ще успея“. Освен, че танцува на съвременна музика, тя изиграва и народен танц.

Димитрова вече не е административен секретар, но от СГП отказали да кажат на какво основание. По неофициална информация на „Правен свят“ тя не е уведомила ръководството на СГП, че има намерение да се яви на кастинга. Освободена е заради нарушение на Етичния кодекс на съдебните служители, според който при изпълнение на служебните си задължения и в обществения живот съдебните служители следват поведение, което е съвместимо с добрите нрави и не уронва престижа на съдебната власт. А на въпросния кастинг 25-годишната служителка в СГП танцува в оскъдно облекло.

През април т.г. беше освободен шофьорът на районния прокурор на София Петър Белчев. Тогава се появи видеоклип, в който се вижда как Валентин Гюров влиза в конфликт с група колоездачи и след това ги избутва с колата си.

ВИДЕО



Меркел: България сама поиска "гореща точка" за бежанци на нейна територия

България иска Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка“, съобщи германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция в малките часове днес след срещата на върха на ЕС за бежанската криза. Българският министър-председател Бойко Борисов не говори пред журналисти след срещата.

„България също посочи, че има външна граница с Турция, че е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци",каза Меркел. "Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?“

Такива центрове ЕС засега предвижда да открие само в Италия и Гърция. В тях той ще изпрати свои екипи, които да помагат на националните власти при приемането на мигрантите, установяването на самоличността им, регистрацията им, обработката на документите им и молбите за международна закрила.

Темата предизвика страхове и противоречия, защото някои видяха в "горещите точки" средство да превърнат страните, където са разположени, в санитарен пояс за задържане на миграционните вълни в периферията на Европа, пазещ останалите държави-членки.

Според казаното досега от Европейската комисия националните власти трябва да се ангажират успоредно с приемните центрове да създадат места за настаняване на мигрантите, за които могат да получат финансиране от ЕС. Първият транш с такава цел само за Гърция е 33 милиона евро за един приемен център в атинското пристанище Пирея.

Засега „горещи точки“ се предвиждаха само в страните от европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Те са замислени като местата, където мигрантите ще бъдат събирани и вероятно разпределяни за други държави на ЕС.

Днес държавните и правителствените ръководители са се споразумели, че първите такива центрове трябва да са готови до края на ноември, каза на заключителната пресконференция на срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На тази дата 24 септември 1925 г. Правителство на България иска бежански заем от 3 000 000 английски лири

1925 г. Български бежански въпрос: 42- то Правителство на България депозира молба в Обществото на народите за отпускане на Бежански заем от 3 000 000 английски лири.
Бежанският въпрос е национален и социално-политически въпрос в България.

Той възниква в резултат на масовия приток на българи бежанци от Македония, Източна и Западна Тракия, Добруджа и Западните покрайнини, останали вън от пределите на свободната българска държава след ревизирането на Санстефанския мирен договор от 1878 г. от западноевропейските велики сили и последвалите Букурещки мирен договор от 1913 г., Цариградски договор от 1913 г. и Ньойския мирен договор от 1919 г.

Първият приток от български бежанци пристига в страната през 1878-1879 г. след изтеглянето на руските войски от южните български земи и потушаването на Кресненско-Разложкото въстание 1878-1879 г. Бежанците тогава са над 15 000 души.

Извършеното през 1885 г. Съединение на Източна Румелия с Княжество България става повод за рязка промяна в отношението на османското правителство към многобройното българско население, живеещо в Източна Тракия. В отговор на някои акции, предприемани от Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Одринско, местното българско население е подлагано на жесток терор, което принуждавало не малка част от него да търси спасение в България. След неуспешния край на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. страната е залята от нова голяма бежанска маса от Македония и Одринско. До избухването на Балканската война през 1912- 1913 г. броят на бежанското население в България възлиза на около 120 000 души.

Нов, още по-голям приток от български бежанци идва от територията на съседните балкански страни след военния погром на България в Междусъюзническата война от 1913 г. и Първата световна война от 1914-1918 г.

При подписване на Ньойския мирен договор през 1919 г. Гърция с помощта на западните съглашенски сили налага на България и т. нар. конвенция за "доброволно" изселване на населението между двете държави. След поражението на гръцката армия в Мала Азия през есента на 1922 г., атинското правителство забравя за тази спогодба и прогонва насилствено от Западна Тракия огромен брой българско население. Спогодбата Моллов - Кафандарис от 1927 г. само оформя това положение.

Последната значителна вълна от бежанци пристига в България след връщането на Южна Добруджа през 1940 г. По силата на последвалия Крайовски договор 1940 г. през есента от Северна Добруджа са изселени принудително около 70 000 души българи.

Положението на бежанското население в България е твърде тежко. Поради липса на средства българските правителства не са в състояние да му осигурят сносни условия за живот. Сключеният през 1926 г. бежански заем не довежда до съществена промяна на неговото социално-икономическо положение.

Вицове, септември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


На село откриха секс-шоп. В асортимента са включени:
гумени лопати, гумено виме, презервативи с вкус на картофи и надуваем кмет!

***

- Девойче, искате ли да отидем на пикник на Витоша?!
- Каква девойка бе, аз вече съм ходила на два пикника!

***

На пристанището във Варна, в близост до кея, русалка, която плувала с малко дете в ръцете, попитала тълпата от любопитни:
- Къде живее водолазът Жоро?

***

Два прилепа си висят на клона. По едно време единият се обръща с главата нагоре и другият казва:
- О, Боже, пак припадна!

***

В аптеката:
-Имате ли Аспирин?
– Колко ви трябва ?
– ми за около 80 кила чушки.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 23 септември 2015 г.

Почина и видеооператорът от БГНЕС!

Видеооператорът на Агенция БГНЕС Светломир Генев почина в Ловешката болница след тежка катастрофа, в която попадна екипът на агенцията вчера.

Катастрофата стана вчера рано сутринта на пътен възел Абланица. Състоянието на 42-годишния Светломир Генев беше критично още при приемането му в здравното заведение. Той имаше многобройни счупвания и съмнение за мозъчно-черепна травма.

Консилиум от ВМА, дошъл в Ловеч от София, установи, че състоянието на пострадалите не позволява транспортирането им в столицата.

Светльо бе поставен на апаратно дишане днес, но не можа да се пребори за живота. В болницата в Ловеч в тежко състояние остава шофьорът Любомир Янев. Лекарите се борят за живота му. Малко след инцидента в болницата почина и 32-годишният фоторепортер Петко Налбантов.

Поклон пред светлата им памет!

184 промениха Конституцията на първо четене

Депутатите приеха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Проектът мина със 184 гласа "за", 34 "против", а 8 се въздържаха. Това му гарантира минаване по бързата процедура - второ четене от една до три седмици от гласуването.

Подкрепа дадоха 9 от депутатите на Волен Сидеров, които иначе не участваха в дебатите и не направиха нито едно изказване от парламентарната трибуна. Че атакистите са "спазарени" се заговори из кулоарите веднага след приключването на председателския съвет преди старта на пленарното заседание.

Официалното обяснение на юриста на партията Явор Нотев бе, че "Атака" искала да спести агонията от протакането, тъй като така и така измененията щели да минат и със 160 гласа, въпреки че не била съгласна с предлаганите текстове.

"Това са едни промени без собствена физиономия и собствено съдържание, те няма да отговорят на очакванията. Ако днешното гласуване беше приключило с мнозинство от 160 гласа, агонията и безплодните разправии по този въпрос, губенето на парламентарно време, щяха да продължат в следващите два до пет месеца. Предпочетохме да влезем в тази битка. Нашата оценка е, че в този вид предложените промени са негодни да променят каквото и да било в съдебната система. Предстои работа до второ гласуване", посочи той.

Нотев обаче не внесе яснота ще имат ли предложения между двете четения и изобщо, как би гласувала "Атака" след няколко седмици.

Очаквано със "за" гласуваха всички присъствали от ГЕРБ (83), Реформаторския блок (23), Патриотичният фронт (17), БДЦ (11) и ДПС (36). Лидерът на Движението Лютви Местан обеща подкрепата на цялата си група и така сред 36-те, от първия ред, зареден с позитивно настроение, за старта на съдебната реформа гласува и Делян Пеевски.

Както даде заявка по-рано, и председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов гласува със "за", а останалите осем негови съпартийци - с "въздържал се". 4-мата независими също бяха "за". Само БСП бяха против (32-ма).

Бойко иска зона за сигурност в Сирия

България е заплашена от вълна от над 10 милиона имигранти и застава зад искане на съседна Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре миграционния поток в източника му, обяви днес в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

„С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, веднъж - хората да са близко до родните си места, второ – каквото трябва да им се помага да им се помага там и разбира се конфликтът там трябва да се преркарати час по-скоро“, каза Борисов на влизане в среща на държавни и правителствени лидери от европейската десница, която предшества насрочен по-късно през деня Европейски съвет заради миграционната криза.

„Каквото и да се полага от Европейския съюз като усилия, над 10 милиона имигранти се очаква да влязат в България“, каза още Борисов. „Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски и много милиарди долари похарчиха вече по бежанците, но те не могат вече да ги удържат“.

Борисов обяви, че на срещата на върха на ЕС ще пледира за международна конференция за Сирия с участието на ЕС, САЩ, Русия, арабските страни и за налагането на такава зона за сигурност.

Запитан какво ще предложи на колегите си в Европейския съвет, той каза: „Да се направи незабавно среща със САЩ, Русия, ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на тези напрежения...Зоната за сигурност в Сирия незабавно трябва да си изгради“.

По думите му за целта няма да е непременно необходима военна операция. Той обаче се съгласи, че за охраната на зоната биха били необходими включително и европейски военни сили и припомни, че ЕС има над 15 военни контингента изпратени с мироопазващи и хуманитарни мисии по целия свят в осъществяване на неговата Обща политика за сигурност и отбрана.

Братът на Нидал Алгафари ръководел мафията каналджии в Харманли!

Разследване на Нова телевизия доказа огромните суми, които се печелят от каналджиите. Чрез внедрен в средите им човек журналистите се добраха до интересни данни и ценоразпис за транспортирането на хора от Турция до Европа. Мръсният бизнес вече е по-печеливш от контрабандата на наркотици и проституцията, твърдят запознати с ценоразписа за придвижването към ЕС.

Стана ясно още, че за транспорт на мигранти от Истанбул до Германия се искат 8000 евро. Сумата се депозира в чейндж бюро в турския град и нещата се поемат от организирани в мрежа хора.

Сред тези, които се сочат за шефове на каналджиите в България, която е важна транзитна страна по пътя на мигрантите е и братът на Нидал Алгафари - Басел, твърдят разследващите. Той има свои хора в лагера за бежанци в Харманли и чрез тях организира всичко.

Каналджия, който се занимава с превозването на мигранти от доста време съобщи, че за преминаване на българската граница се взимат по 550 евро на бежанец, за да има за всички по веригата. Пари се дават на хора от Гранична полиция, за да има свободно преминаване.

Според участник в схемата, се оставят час или два прозорци на границата и тогава минават групите, организирани и платили си за прехода. В този период има двайсет минути, в които термо каметрите не улавят определен участък и това се знае от каналджиите.. Това става най-вече през нощта.

От София мигрантите тръгват за Европа. Цената за напускането на България и да влязат в Сърбия, цената е 200 евро, а до Белград цената нараства до 850 евро.

Днес гласуват промените в Kонституцията

Точка първа от днешното заседание на Народното събрание е посветена на първото гласуване на промените в конституцията в частта за съдебната власт. След като депутатите от ДПС заявиха своята подкрепа за промените в Основния закон, голямата загадка вече не е дали ще има ремонт на Конституцията, а с колко гласа тя ще мине - с малко над 160 гласа или 180 народни представители ще гласуват “за”.

При вариант от 160 гласа – промяната в Конституцията ще трябва да се осъществи на три гласувания, като второто ще е към края на годината. При вариант от 180 гласа – Основният закон може да бъде изменен с две гласувания и това е възможно да се случи малко преди или непосредствено след изборите.

Засега депутатите на три от четирите партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт плюс народните представители от ДПС са декларирали, че ще гласуват “за” промените, което дава възможност за подкрепа от поне 160 избраници. Дали първото четене на промените в Конституцията ще бъде подкрепено от 2/3 мнозинство зависи от четвъртата партия в управляващата коалиция – АБВ. Засега от партията на Георги Първанов твърдят, че няма да гласуват “за”.

Изцяло срещу промените в Конституцията се обявиха от парламентарните групи на БСП лява България и "Атака", както и няколко от независимите депутати.

Гласуването на депутатите днес ще постави началото на петата поправка на Конституцията от нейното приемане преди 24 години. Тя се прави основно по настояване на Европейската комисия, която продължава да осъществява мониторинг над България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Предишните четири поправки бяха свързани основно с частта за съдебната власт. Те бяха направени в навечерието и малко след членството на България в Европейския съюз.

Вълчицата от Благоевград по-хитра от ловците

Вълчицата от зоопарка в Благоевград, която четвърти ден е издирвана неуспешно, се е връщала в клетката си, за да се нахрани, но в този момент не е имало кой да затвори вратата. Това стана ясно от включване на Нова телевизия от мястото на инцидента.

Името на животното не е Лупи, то е измислено от журналисти, твърдят хората от зоопарка. „Вълчицата може да скача до 2 метра и това е една от вариантите тя да напусне клетката си”, твърдят издирвачите.

Според някои непотвърдени информации 8-месечното животно е напуснало клетката си преди неделя, когато е подаден сигнала официално. Това означава ,че ден или два хората, които посещават зоопарка са били там при разхождащ се свободно вълк.