събота, 28 ноември 2015 г.

Гласът на Путин: Синът на Ердоган има интереси в петролния бизнес

Синът на турския президент Реджеп Ердоган има определени интереси в петролния бизнес, а зетят оглавява министерството на енергетиката. Това каза по руска телевизия прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По думите му има определена заинтересованост в тази насока, но информацията не е подробна.

Песков припомни, че длъжността министър на енергетиката в новото правителство на Турция е поверена на зетя на Ердоган.

Турският президент отхвърли изявления, уличаващи страната му в търговия с петрол с бойци от „Ислямска държава” и определи твърденията като клевета.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 24 (23 ТУК)


Защо да плащаме повече?

Vivanta by Taj Coral Ree, Малдиви.












Бул. „България“, София.


















"Сборная" Русия празнува 1-то място в синхронното плуване. Олимпийски парк в Сочи.










Знаците в Наска, понякога наричани също геоглифи или рисунки, представляват древни линии, начертани на земната повърхност. Изследователите на загадъчните знаци не са на единно мнение за тяхното предназначение. Пустинята Наска, Перу.

















Участник в етническите протести в град Фъргюсън, САЩ довежда до плач възрастна бяла жена.

Русенският районен съд: Глоба 50 стотинки плюс лихвите за обида на лекар

Русенският районен съд осъди жена да плати 50 стотинки плюс лихвите на лекар за това, че го е обидила публично.

Искът е бил подаден от самия доктор, след като в ефира на Нова телевизия жената заявява: „Вие не сте порядъчен лекар", „Вие сте отмъстителен, лош човек“. Освен това твърди, че лекарят е убил майка й.

Любопитно е, че съдът е счел за обидна квалификацията „Вие сте отмъстителен, лош човек“. В резултат на жената е наложена глоба от 1000 лв., а тя ще трябва да плати на лекаря 50 стотинки обезщетение с лихвите. Подсъдимата обаче е била оправдана за думите „Вие не сте порядъчен лекар" и отправеното от нея обвинение за убийство.

Става ясно, че съдът е отхвърлил на първа инстанция иска на обидения медик за компенсация от 1 лев, защото е счел, че накърненото му достойноство се равнява само на половината от поисканата сума. Присъдата може да се обжалва.

Цялата сага около обидата и глобата започва през юни 2014 г. Осъдената жена е помагала в обслужването на майка си, която е пациентка на психодиспансера в Русе. За целта е разполагала със специално разрешение, което обаче впоследствие е отпаднало заради недоволството на останалите пациенти. Те приемали посещенията на дъщерята като нерегламентирани свиждания, на каквито те нямали право. Ден по-късно психично болната жена се опитала да се храни сама и се задавила фатално с парче козунак, задушила се и починала.

Протест срещу винетките днес в цялата страна

Днес от 13:30 часа ще се проведат протести в цялата страна заради цената на винетката.

В София демонстрацията на недоволство ще бъде пред Народното събрание.

Организаторите на протеста във Фейсбук призовават да няма опит за политизиране на мероприятието.

Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”.

Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

ДАНС разкрива руска връзка в хакерската атака на сайта на ЦИК

Имало 8 млн. заявки в секунда от чужбина!

Доклад на ДАНС, който потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че кибератаката в изборния ден е свързана с руските власти, съществува.

Това твърди високопоставен източник, който го е чел. Според него докладът е бил четен на Консултативния съвет по национална сигурност и разпратен на отговорните фактори. Гласност обаче не му се дава.

Сайтът на ЦИК бе атакуван и това доведе до блокирането му в изборния ден. Хакерска атака имаше и на сайта на МВР.

Атаката е била

осъществена по

т. нар. DDoS

технология

Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно с нея. За да прикрият следите си, нападателите са използвали “зомбирана” ботнет мрежа. В опит да стигнат до поръчителите, разследващите са потърсили и съдействието на

ФБР, което се

е включило в

анализа на

събраните данни

Distributed Denail of Service (DDoS) атаката идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница. Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира - съдържанието му не се показва. При атаката над правителствените сайтове се стигнало дори
до 8 млн. Заявки в секунда
Има два варианта за атака - чрез доброволно участие или с ботнет. За ударите в деня на изборите е използван вторият.

При ботнет атаката се използват потребители, чиито компютри са заразени, например чрез теглене на нелегален софтуер, в който е вкаран ботът. Така компютърът се превръща в зомби агент, чакан да бъде използван. Ботът е вирус, който може да изпълнява автоматични действия, които да навредят на носителя или друга посочена цел. Изключително уязвими са и смартфоните, които имат по-малко защити.
Използването на ботове позволява автоматизацията на различни задачи. Така, осигурил си армия от зомбита, нападателят атакува. За да е по-сигурен, замаскира IP адреса си чрез IP Spoofing, което прави откриването му доста по-трудно.

За самата атака срещу сайтовете на институциите е използвана програмата Low Orbit Ion Cannon. Именно с нея е осъществена и едно от най-големите такива нападения - на 19 януари. Бесни от законовата забрана на сайта Megauploud, група ентусиасти свалят сайтовете на Департамента по правосъдие на САЩ, ФБР, Офиса за авторски права на САЩ и няколко компании, подали искове срещу Megaupload.

Атаката срещу

нашите сайтове в

дните на изборите

е добре

замаскирана

и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава, каза за  високопоставен източник от разследването. Но има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Москва.
“Не очаквайте от мен да коментирам закрито заседание на КСНС, още по-малко доклади, върху които има гриф “Строго секретно”. Това е класифицирана информация”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан .

На тази дата: 28 ноември 1414 г. чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията.

1414 г. чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията. Година по-късно е осъден на смърт като еретик и е изгорен на клада.

Роден е в малкото чешко селце Хусинец в семейството на земеделец. От там идва по-късно и името му - Ян от Хусинец, съкратено по-късно на Ян Хус. Учил е в Пражкия университет, където за кратко време е бил преподавател, а после и свещеник.

Със своите проповеди и лекции пред студентите в Пражкия университет, Ян Хус става безспорен водач на чехите в борбата им срещу германското влияние и католическия клерикализъм. Той пише произведенията си на чешки език, съставя чешка граматика и превежда латинската библия Вулгата на чешки език. Под негово ръководство в Пражкия университет започва отстраняване на германските професори и замяната им с чешки, като това приключва с избирането на Ян Хус за негов ректор през 1409 г.

Католическата църква обаче счита неговите проповеди за еретични и поради това той е отлъчен от църквата, а по-късно изгорен на клада. Смъртта на Ян Хус разпалва войни, наречени Хусистки между 1419 и 1434 г.

Ян Хус остро критикува пороците на висшето германско духовенство. Изказва се против трупането на църковни богатства, като смята, че вечното спасение на хората зависи единствено от Божията воля. Затова търсещите спасение християни не се нуждаели от свещенослужители и особено от висша църковна йерархия. Ян Хус не признава папата за Божи наместник на земята и иска създаването на чешка национална църква, независима от папската курия.

Папството и германското духовенство не остават безучастни към набиращото подкрепа чешко национално движение. Ян Хус бива отлъчен от цъпквата и през 1412 г. е принуден да напусне Прага. Заради всички тези свои действия на днешния ден преди 600 години той е арестуван от Инквизицията, а две години по-късно е призован да се яви на съд пред Констанцкия събор в Германия където е осъден като еретик. Присъдата му е прочетена на 6 юли 1415 г. от Одоне Колона, бъдещия папа Марин V. Като еретик е изгорен на клада, която вече била приготвена на централния площад в града.

Когато го привързали за стълба и натрупали около него дървата за кладата, придружаващият го кардинал му предложил за последен път да се отрече от учението си. Ян Хус категорично отказал. Той остава верен на думите си, произнесени в една негова проповед: „Ако забележа в заповедите на папата нещо, противоречащо на истината, то аз никога няма да се подчиня, дори ако поставите пред мен огън, приготвен за изгаряне на тялото ми”.

След отказа му да се покае, палачът запалил кладата. Тъй като огънят не се разгорял бързо, една старица, случайно попаднала на мястото на екзекуцията, хвърлила няколко сухи съчки в огъня. Виждайки това, Ян Хус, чийто съзнателен живот преминал в защита на бедните, произнесъл знаменитата си фраза: „Sancta Simplicitas!”, или „О, свещена простота!”.

Вицове, ноември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Черен петък, пълзящ преврат и трета световна война. Всичко това е с цел да се отклони вниманието от коледния концерт на Веселин Маринов...

***

Рано или късно ще стане ясно, че Ислямската Държава всъщност е Македонска.

***

Малко еврейче влиза в магазин и подава буркан:
- Два килограма мед може ли?
- Може. Дай буркана да ти сипя от наливния – казала продавачката.
Продавачката му сипала 2 килограма мед. Еврейчето взело буркана и тръгнало да излиза от магазина.
- Тате каза, че ще плати утре.
- А-а-а, не може - развикала се продавачката!
Взела буркана и изсипала меда обратно. Еврейчето излязло на улицата, погледнало в буркана как се стичат остатъците от меда и си казало:
- Прав беше тате, за два сандвича ще стигне!

***

Снегът пак изненада софиянци - падна първо в Монтана, Видин и Враца.

***

- Какво работиш?
- Пуша красиво пред един магазин, и ако влязат клиенти, вървя след тях и мълча.

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 27 ноември 2015 г.

Бойка присмехулка

Съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева да бъдат издигнати в Съда на Европейския съюз и в Общия съд, за да им се угоди и да "мирнат". Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, уточнявайки че се шегува.

И продължи:

След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... 

Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? 

Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия. След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. 


Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото…Например здравните осигуровки….

Ще почиваме четири пъти по 4 дни през 2016-а

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет, като размести почивните дни през следващата година.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България - 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември - ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България - 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.

Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

МиГ-овете ще се ремонтират в Полша

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, съобщи Фокус. Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник, тъй като е секретен, но ще влезе в сила, след като бъде обнародван.

В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година, се изтъква като основна теза преценката за необходимостта от ратифицирането на договора и увереността, че полската страна притежава технологичните способности да извърши ремонт на шест двигателя в условията на днешното състояние на Военновъздушните ни сили.

Със скандал приключи визитата на Бойко Борисов в Пекин

Заради изключителните мерки за сигурност на летището в Пекин охраната влезе в остър конфликт с българската делегация, която напускаше страната след края на срещата 16+1 в Китай.

Почти в един и същи момент от летището си тръгваха всички гостуващи европейски министър-председатели.

Полицаите, които охранявали летището започнали да пребъркват и багажа на министър - председателя, защото в джоба на един от костюмите му била забравена запалка. Стигнало се до дърпане на костюмите и багажа, които директора на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова се опитала да спаси и така охраната накрая счупила закачалките.

Китайската полиция пребъркала лекарствата и ножицата от медицинските инструменти в куфара на правителствения лекар, като отказала да ги пусне на борда. Най-голямо внимание било обърнато на дезинфектанта, който бил обявен за бомба.

Оказа се, че китайците не знаели и не били предупредени, че това е делегация на българския министър - председател. По време на скандала Бойко Борисов е бил на среща с китайския президент Си Цзипин.

Турция спира полетите над Сирия

Турската армия спира полетите над територията на Сирия в рамките на водената от САЩ антитерористична коалиция, съобщава вестник "Хюриет". Вестникът отбелязва, че това се случва веднага след инцидента с руския самолет СУ-24. 

Видими резултати: Път, за който се изисква винетка! Видео

Път, за който се изисква винетка! Той изглежда като да караш насред нивата и да не минаваш и през нито метър асфалт.

„23 Ноември 2015 година: Пътят е Габаре - Борован. Има обозначение за Винетка. ОДОБРЯВАМ НОВАТА ЦЕНА ЗА ВИНЕТНИ СТИКЕРИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! ЛИЧИ СИ КАЧЕСТВОТО НА ПЪТУВАНЕ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ, КОЕТО ПРЕДЛАГА ТАЗИ НОВА ЦЕНА!!!“

Това написа Веселин Аврамов в социалната мрежа.

ВИДЕО

Край на "първи сезнон" на „Яневагейт“: „Делян“ говорил с Борисов и Цацаров за Янева

„Първият сезон“ на „Яневагейт“, който приключи вчера с отказ на президента Плевнелиев да назначи независима комисия остави повече въпроси за слушателите, отколкото отговори.
За да се подслади  горчивия финал на първия сезон беше публикуван един запис вместо епилог.

Владимира Янева: Тва е спорен въпрос.

Мъж: Значи този, който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена.

М: Бойко Рашков в понеделник ще го внася.

Румяна Ченалова: Къде ще го внася? В Брюксел.

М: Щот ми предложиха ако искам да го погледна и да преценим кое да не внася и кое да внасяме. М?

ВЯ: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?

М: Единственото, за което ме помолиха е отвод на тази по делото на Иво Дачев.

РЧ: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М към ВЯ: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)

РЧ: След това Главният ти казва, че няма проблем.
ВЯ към М: Добре ще го (не се разбира)

РЧ: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо.

РЧ: Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?

ВЯ: Ема главния прокурор при срещата ни в петък ми каза, че в сряда…

М: Че е било неудържимо

ВЯ: Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва.

ВЯ: Тва ми го казва главния прокурор
М: Ужас.

ВЯ: След тва друго нещо, на Жоро Колев казва: Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор освен да образувам производство срещу нея и да искам отстраняването и.

ВЯ: Като ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.

ВЯ: С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

М: Красота.

ВЯ: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

От записа с продължителност 1 мин. 45 сек. разбираме, че третият човек в разговора е твърде важен. Неговата идентичност така и не беше разкрита нито от Янева, нито от Ченалова, нито от усилията ни да удостоверим съвпадение на гласа с някой от познатите фактори в съдебната система.

Въпросното лице явно има властта да преглежда и дори да цензурира доклади, които институциите внасят в Брюксел: „Щот ми предложиха ако искам да го погледна и да преценим кое да не внася и кое да внасяме“. Тези, които са „предложили“ са поели някакъв „ангажимент“ (по думите на Янева), а единственото, за което помолили е „отвод на тази по делото на Иво Дачев“ (Дачев е съдия от СГС, който гледа делата за КТБ).

Докато Янева и мъжът обсъждат такива важни институционални въпроси, в разговора се намесва Ченалова, която съобщава, че „нещо ми е много мътно, ама много ми е мътно“. Защо след като Бойко е пратил „там хора, тъка-тъка-тъка“ на Янева, след като Цацаров й e казал, че няма проблем, след като

„Делян е говорил с двамата“

изведнъж се появява това чудо?

Ченалова се пита кой е този човек, който е по-силен и от Бойко и от Цацаров и от самия Делян. Кой „може да наклони везните“?

Продължението е известно. Янева обяснява, че главният прокурор и Георги Колев и разказали, как Бойко е наредил „да я приключват“. А мъжът суфлира, че „Цецо натиска яко“. Янева се съгласява на „100%“.

И така, кой е въпросният „Делян“, който си говори с премиера и с главния прокурор за съдбата на Янева? Дали е същият, който е бил 40 пъти при „Цецо“ в МВР, а на една от срещите е присъствал и главният прокурор?

Потърсена за коментар по телефона Румяна Ченалова беше изненадана, че се чува как тя самата произнася това име. Тя пожела първо да изслуша записа, който й беше предоставен, след което замлъкна и не отговори на последвалите запитвания.
#КОЙ е „Делян“? Ето още един въпрос, на който трябва да отговори независимата съдебна власт в лицето на ВСС и прокуратурата, които според президента Плевнелиев се явяват „компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина“.

Същият този президент през лятото на 2013 г. публично свали доверието си от правителството „Орешарски“, защото то назначи един „Делян“ за шеф на ДАНС, а възмутеното гражданство напълни площадите.

Две години по-късно „Делян“ пак си говори с премиера и с главния прокурор, но няма вече гражданство. Няма и президент!

Има „опраскване“, има „сговор“, има гузно мълчание на довчерашни борци срещу същия този „Делян“, който беше станал синоним на Мафия.

На тази дата: 27 ноември 1919 г. Стамболийски подписва Ньойския договор и чупи писалката

Погромът, който се нанася на България в Първата световна война, безмилостно е документиран и узаконен на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой.

Защо точно там и защо точно на датата 27 ноември? Малко наши съвременници знаят, че в селището Ньой до Париж някога е роден крал Балдуин, чийто кръстоносен поход е спрян решително от българския цар Калоян. Балдуин е пленен и затворен в Царевец. А защо на 27 ноември? На тази дата през 1885 г. българският пряпорец се развява на сградата на кметството в град Пирот. С което се ознаменува победоносният край на Сръбско-българската война ­ втори нашественик, разбит в българските земи. Така на 27 ноември 1919 година в предградието на Париж Ньой сюр Сен т.нар. победители от Антантата не само режат като с балтия късове от снагата на майка България, но намират начин допълнително да се изгаврят с достойнството на българската делегация.

От 18 януари 1919 г. до август 1920 г. в Париж е свикана конференция със задача да изработи мирните договори с всяка една победена страна. Главните “миротворци” са Жорж Клемансо, министър-председател на Франция, Лойд Джордж, премиер на Великобритания и Виктор Емануел Орландо ­ италианския премиер-министър, сменен от лятото на 1919 г. от Томазо Титони. Така заедно с президента на САЩ Удро Уилсън на проточилата се над година и половина мирна конференция се решаваха съдбините на Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България.

В началото българската делегация се води от премиера Теодор Теодоров. Тя пристига в Париж след осемдневно пътуване с влак и веднага е настанена в замъка „Мадрид”, където остава през следващите два месеца, без да є е разрешено да излизат оттам. Едва на 19 септември българската делегация е поканена в Министерството на външните работи. Председателят Жорж Клемансо връчва на нашите представители проекто-договора. На България се дава срок от 25 дни за представяне на писмени възражения. Делегацията ни се връща в България и в началото на октомври министър-председателят Теодоров подава оставка. Начело на новия коалиционен кабинет застава Александър Стамболийски.

На 12 ноември Александър Стамболийски заминава с нова делегация за Париж. Той, заедно с бившия министър Венелин Ганев и Михаил Сарафов, са натоварени от правителството да подпишат мирния договор. Определена е датата - 27 ноември, а мястото е кметството на предградието Ньой сюр Сен, където е настанена българската делегация. Отношението на французите към българските държавници е било като към военнопленници.

Ето как в българската преса от онова време се описва церемонията: „ Днес в 10 часа и 45 минути сутринта се подписа в празничната зала на Ньойското кметство договорът за мир между България и съюзените и сдружени сили. Г-н Стамболийски, приближавайки се с твърди стъпки до масата, на която бе поставен договорът, сложи подписа си върху него, както и върху протокола за изпълнение на договора, протокола за подписването и конвенцията между България и Гърция за свободната емиграция на малцинствата. Церемонията продължи 25 минути, след което г-н Клемансо вдигна заседанието. Когато излизаше председателят на българската делегация, войските му отдадоха военни почести.” Свидетели на подписването твърдят, че след като полага подписа си, Александър Стамболийски символично чупи писалката на две.

С Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км. Западните покрайнини с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия са предадени на Сърбия. Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. Малко по-късно обаче под натиска на Англия, областта е включена в пределите на Гърция. Губим излаза на Бяло море, отнета ни е Южна Добруджа в полза на Румъния.

България е задължена да премахне задължителната военна служба и да се задоволи с 20 хил. полиция и 10 хил. митничари, горска стража и др. Останалото оръжие трябва да бъде предадено на Съглашението. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъде изплатена огромната сума от 2,5 млрд. златни френски франка. На балканските съседи трябва да бъдат предадени определени квоти добитък, храни, въглища. И още, и още. Над 5 години мините в Перник изнасят въглищата в Сърбия като репарации.

Въпреки унизителните клаузи в договора сърби, гърци и румънци не изпълняват и малкото текстове, които защитават етническото българско население ­ над 2 млн. остават по родните си места, но вече в присвоени територии от нашите съседи. В следващите 20 години над българите във Вардарска и Егейска Македония, както и в Южна Добруджа е упражнен тотален терор и денационализация.

Вицове, ноември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Еврейският Робин Худ взимал пари от богатите и ги давал на бедните срещу лихва.

***

Трима приятели пътували със самолет, но горивото свършило.
– Приятели, имаме само два парашута. Нека аз да взема единия, защото имам деца и семейство които трябва да храня.
– Добре, скачай.
Скочил първия.
– Вземай парашута и ти също скачай.
– А, не. Няма да те оставя да умреш.
– Няма, аз ще скоча след теб.
– Как.Нали остана само един парашут? Нали Иван вече скочи.
– Аз на Иван му дадох торбата с храна. Нали имал семейство да храни.

***

- Защо министерствата вместо да купуват коледни картички не изпращат онлайн картички?
- Защо онлайн картичките са без комисионна...

***

Веднъж 4 глиста се събрали да играят покер. Единият почнал да губи и за да не изгуби всичките си пари, извикал:
- ХАПЧЕ!
Всички се разбягали, той взел всички пари и офейкал.
На следващият ден го извикал главният глист и му казал:
-Виж сега мойто момче не знам какви са тия хапчета дето ги виждаш, ама утре с първото лайно и си заминаваш.

***

Всяка жена има три вида дрехи:
1. За излизане.
2. Домашни.
3. Домашни, с които може да отиде до магазина.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Терористите обстрелвали руските пилоти са унищожени! Русия e изравнила със земята района

Терористите обстрелвали пилотите от разбития руски самолет СУ - 24 са унищожени. Това заяви преди минути генерал-майор Игор Конашенков от министерство на отбраната на Русия.

"Веднага след като нашият пилот беше спасен в зоната са извършени масивни удари от руски бомбардировачи и ракетни артилерийски удари на сирийските правителствени войски " - каза той.
Действащите в този район терористи и други групи са унищожени, подчерта Конашенков.

Турция е отказала да предаде каквито и да е било материали, свързани със свалянето на руския Су-24, на руския военен аташе в страната. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.
„Нашият военен аташе е бил запознат с невъзможността да му бъдат предадени каквито и да е материали, отнасящи се до атаките от 24 ноември на турски изтребител F-16 срещу руския самолет”, каза Конашенков.


Той също така заяви, че Анкара е потвърдила, че не е разпространявала в медиите записи, съдържащи предупрежденията на турските изтребители F-16 към сваления руски самолет.

По-рано сайта Politikus.ru разпространи информацията, че Русия e изравнила със земята района в който падна Су-24.

Руските кораби в Средиземно море са нанесли удар по района на провинция Латакия, над които бе свален руския самолет.

Освен това, по територията са нанесли удари и авиацията на РФ и артилерията на правителствените войски на Сирия.

Представители на Свободната сирийска армия са публикували видеоклипове на YouTube на които е заснет удар по планински район в провинция Латакия. Авторите на клиповете  твърдят, че ударите са по позициите на групата "Джабхат ан-Нусра".

Обновена!

ВИДЕО

Ченалова: Цацаров даде указания за едно дело, не се съгласих

"Имаше указания от главния прокурор как да се реши едно търговско дело, но аз не се поддадох."

Това обяви уволнената и разследвана съдийка от СГС Румяна Ченалова днес на влизане на заседанието на ВСС, на което да бъде изслушана.

Първо тя призна, че след като вече "няма какво да губи" си е направила равносметка и съжалява, че е допускала грешки и се е "доверявала и се била използвана". На въпрос - по дела ли е било "използването", тя отговори:

"Да, и за дела. Ами не съм единственият съдия, който е бил викан и му е намеквано как да реши едно или друго дело."

На настоятелните журналистически въпроси да каже конкретни примери кой процес е решила в резултат на натиск, тя не можа да си спомни. Само отрече, че става въпрос за известни казуси като "Октопод", "Белведере" или "Соло". Сети се обаче само за един казус (от практиката й в Търговското отделение"), по който имало "указания" на главния прокурор под давление на чужд посланик, но тя не спазила инструкциите. Ставало въпрос за все още висящо дело.

"То става много елегантно и невинаги е възможно", поясни тя как работи механизмът на "викането" на съдии от страна на административните им ръководители.

"Имаше указания от главния прокурор как да се реши едно търговско дело, но аз не се поддадох."

Това обяви уволнената и разследвана съдийка от СГС Румяна Ченалова днес на влизане на заседанието на ВСС, на което да бъде изслушана.

Първо тя призна, че след като вече "няма какво да губи" си е направила равносметка и съжалява, че е допускала грешки и се е "доверявала и се била използвана". На въпрос - по дела ли е било "използването", тя отговори:

"Да, и за дела. Ами не съм единственият съдия, който е бил викан и му е намеквано как да реши едно или друго дело."

На настоятелните журналистически въпроси да каже конкретни примери кой процес е решила в резултат на натиск, тя не можа да си спомни. Само отрече, че става въпрос за известни казуси като "Октопод", "Белведере" или "Соло". Сети се обаче само за един казус (от практиката й в Търговското отделение"), по който имало "указания" на главния прокурор под давление на чужд посланик, но тя не спазила инструкциите. Ставало въпрос за все още висящо дело.

"То става много елегантно и невинаги е възможно", поясни тя как работи механизмът на "викането" на съдии от страна на административните им ръководители.

Иначе съдиите, над които имало практика да се оказва натиск, "не били много".

След като в публичното пространство се появиха информации, че са й се падали много казуси, свързани с конфликта Делян Пеевски-Цветан Василев, самата Ченалова си направила труда и проверила - от общо 129 дела между двамата, на нея й се паднали 8. Тя определи, че не знае как случаите са стигали до нея - дали с честен случаен избор, но каза, че никога не е била близка със зам.-шефката на съда Богданя Желявска, която теглеше жребия.

Запитана дали би свидетелствала в прокуратурата за практиката с "викането" тя отговори:

"В никакъв случай!"

Според Ченалова от обвинението ще образуват нещо проформа, после ще го прекратят и ще й образуват на нея дело за набедяване (срещу нея вече има две дела - за "Соло" и за "Белведере", б.р.).

Днес стана ясно още, че утре бившата вече съдийка е извикана и в ДАНС, да дава обяснения, но тя самата не знае защо.

Ченалова пак повтори, че у дома й е дошла бившата шефка на СГС Владимира Янева и с мъжа си са й оставили пари, които "щели да им потрябват" - нещо, което вече заяви в интервю за "Биволъ".

Без тя дори да знае, бившата й шефка или мъжът й, докато им били на гости, подхвърлили две пачки на леглото, но нейният съпруг ги увил в "някакви торбички" и ги изхвърлил - първо каза Ченалова. После се поправи, че не ги изхвърлили в буквалния смисъл, а викнали Янева да се върне, да си ги вземе.

Освен това Янева я помолила "да спре да говори срещу главния прокурор, защото ще има неприятности".

На въпрос - това загриженост за сигурността й ли е било, съдийката каза, че по-скоро смята, че Янева е била загрижена за себе си, а не за нея.

"Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила", за пореден път намекна Румяна Ченалова и каза, че не е единствена и много съдии знаели много неща, но ги било страх и пишели анонимно по форумите.

Тя спомена и че към днешна дата може да има неприятности или дори "опасност" за нея.
"Ами може и да съм параноична, не знам... Но някакви пловдивски коли паркират пред нас... С тъмни стъкла. От типа баничарка. Но ги забелязвам - няма как. Не ги е имало преди."

"ИДИЛ" не ни включи в списъка на враговете си! Видео

България не попадна в разширения списък на страните, които групировката ИДИЛ смята да атакува.

Джихадистите отправят заплахата си в нов видеоклип. В него са показани флаговете на всички държави, с които България граничи или до които е близо. Това са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Косово, Хърватия и други. В списъка за първи път попадат флаговете на Малта и Тайван.

Незнайно защо клипът започва с кадри от първите години след Октомврийската революция в Русия. Вижда се как Лев Троцки говори пред Кремъл, където още го няма мавзолея на Ленин.
В записа се изтъква величието на Халифата и бойците му.

"Съществува коалиция от демони, в която са Иран, Турция и Русия", казва глас на отличен английски език.

Главно място заемат и великите сили като САЩ, Великобритания, Франция, Германия. Заплахите са придружени със задължителното „Ние се прекланяме само пред Аллах”.

„Америка, ти твърдиш, че притежаваш най-добрата армия. Тя може да е голяма като численост и въоръжение, но твоите войници нямат волята и решимостта и все още са уплашени от пораженията в Афганистан и Ирак”, обявяват от ИДИЛ.

ВИДЕО


Лозан Панов: Ченалова иска да говори, въпросът е кой ще я чуе

Президентът трябва да формира комисия с лица от трите власти във връзка със записите на бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в което се коментира казусът „Червей”. Това призова на влизане на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според един от тримата големи в съдебната власт, в случая няма как да не се намеси и президентът с идеята да се формира комисия с лица от всяка една от трите власти.

„Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, но моралът стои над закона“, допълни Панов. Той посочи, че трябва да има диалог между институциите и самият той е готов на среща с Росен Плевнелиев.

По думите му, Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе.

(До момента позицията на ВСС е, че трябва Етичната комисия да се занимае със скандала, като неин председател е Ясен Тодоров, който също се споменава в записите, б.р.).

„Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже. За да може тя да говори, трябва да има пред кой да го направи. Изразих своята позиция при формирането на Етичната комисия. Очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е същностна проверка по същество, че е обективна и прозрачна. Заседанието на Етичната комисия беше закрито - ако беше открито, то щеше да е част от публичността“, коментира Лозан Панов.

„Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено (засега прокуратурата обяви, че ще разследва откъде са се появили записите, а не какво се твърди в тях, б.р.). Този вакуум не е случаен. Трябва да се търсят решения, свързани с морала. На въпроса, който може да ми зададете - дали ВСС може да го направи, моето мнение е, че органът трябва да бъде съставен от трите власти. В тези записи става дума за лица от изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Орган, който стои над тях, трябва да направи това разследване“, добави той.

Според него, при условие че се споменават имената на членове на ВСС, ако това е орган, който стои в полето на съдебната власт, какъвто и извод да направи, ще бъде дискредитиран още от самото начало.

Според министъра на правосъдието Христо Иванов, Европейската комисия е излязла със становище, което казва очевидното, но не става въпрос за отстраняване на главния прокурор.

„Нещо, което отдавна се повтаря, че трябва по тези изнесени факти да се направи задълбочена и изчерпателна проверка по начин, който не позволява на засегнатите лица да оказват влияние върху нея. Там за отстраняване на става дума, а че не трябва да има влияние на засегнатите лица“, каза той.

Преди три дни съдийката Нели Куцкова също призова президентът Росен Плевнелиев да заеме позиция и да сформира независима комисия за разследване на случая.

Данък "уикенд" отпадна

Използването на фирмени активи за лични цели няма да води до удържане на част от данъчния кредит. Предложението на финансовото министерство да въведе т.нар. данък "уикенд" беше отхвърлено окончателно на второ четене от депутатите. Дебати в пленарната зала нямаше, тъй като те се проведоха на бюджетна комисия седмица по-рано.

Какви са промените


Министерството на финансите предлагаше всяка фирма, която притежава автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да следи колко километра, каква площ и за какъв период от време активът се използва за лично ползване от собственика, управителят или служителите. Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансови министър, щеше да определя каква част от данъчния кредит да удържа.

Допълнително ограничение бе предвидено за джипове, яхти и самолети. При тях правото на данъчен кредит се ограничаваше автоматично до 70%, ако машината е регистрирана на фирма, но се използва и за лични цели. С тази промяна Министерството на финансите иска да ограничи некоректната практика собственици на фирми да си купуват скъпи джипове (които често са 7-местни) за лично ползване, които обаче са регистрирани на фирми и се приспада ДДС.

При разминаване между установеното от НАП и планираното от фирмата трябваше да се удържа цялото дължимо от държавата ДДС. Освен това бяха предвидени и парични санкции.

Отпадането на допълнителната данъчна бюрокрация бе предшествано от множество поправки в текстовете, внесени от почти всички партии на второ четене в бюджетната комисия. Едно от най-разумните предложения бе на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която искаше правилото 70/30 да бъде въведено за всички активи над 5000 лв. Димитър Танев от РБ пък беше предложил две ставки за възстановяване - 70% и 90%, в зависимост от това колко често въпросният актив се използва за лични нужди.

Мафиотски бос: Ще избием джихадистите в Ню Йорк по-бързо от ФБР

Членове на клана Гамбино.
Членовете на нашата мафия могат да защитят от Ислямска държава /ИД/ много по-добре някои части на Ню Йорк отколкото полицията и ФБР. Това каза мафиотския бос Джовани Гамбино.

"ФБР и полицията имат ограничени възможности в работата си. Много често реагират със закъснение. Нямат общ поглед върху случващото се на терена. Липсва им достатъчно информация", каза Гамбино в интервю за едно холандско радио.

"Мафията и нейните привърженици са свързани по един много смислен начин. В онези части на Ню Йорк, където Сицилия е много силна и влиятелна, няма как да се стигне да влизането на Ислямска държава по тези места", подчерта Гамбино.

Ние се грижим за сигурността на нашите приятели и техните семейства, включително и това да бъдат защитени от терористи и екстремисти и по-специално от такива брутални организации, които себе си наричат ИД", каза още Джовани Гамбино. "Холивудските звезди като Ал Пачино и Робърт де Ниро трябва да бъдат ангажирани повече срещу Ислямска държава", каза още Джовани Гамбино.

Гамбино е наименованието на една от най-големите мафиотски групи в Ню Йорк. Тя носи името на един от най-известните си босове Карло Гамбино, който я управлява от 1957 до смъртта си през 1976. Джовани /Джон/ Гамбино ръководи групировката от 2008 година.


Пътниците след тест драйв с новия японски влак-стрела: 500 км/ч. и нищо не се усеща

Влакът-стрела подобри собствения си световен рекорд по бързина през април 2015 г., като разви скорост от 603 км/ч по време на тестове край планината Фуджи. Тестовете продължават като се предвиджда оперативната му скорост да е максимум 505 км/ч. За сравнение, в момента най-бързата оперативна скорост на японския влак-стрела "Шинкансен" е 320 км/ч.

Пътниците за тест драйв са избирани на лотариен принцип, желаещите са били 16 пъти повече от местата, разказват от Би Би Си.

"Пътуването е доста скучно", разказва журналистът.

Даже демонстрира как мобилният му апарат, поставен на коляното му, не потрепва при
максималната скорост, която развива превозното средство.

"Пътуването е удобно и комфортно", оценяват пътниците.
Когато таблото на стената показва, че са стигнали скорост от 502 км/ч, той коментира:

"Все едно, че гледаш видео игра".
При 502 км/ч мобилният телефон дори не потрепва.

Във Великобритания се приготвяме да пуснем влак, който се движи с 250 км/ч, а в Япония това е факт от 50 години, отбелязват още от Би Би Си.

Влакът се движи на принципа на т.нар. магнитна левитация (маглев), при която се използват електрически заредени магнити, които повдигат и придвижват композицията над релсовото трасе. Така, влакът и вагоните на практика се "плъзгат" върху създаденото магнитно поле, а измененията в силата и в интензитета му определят скоростта и посоката на движение.

Central Japan Railway иска да пусне високоскоростните превозни средства по линията Токио-Осака до 2027 г. С тях 400-километровата отсечка ще бъде изминавана за нищожните 41 минути.  Има една дребна подробност - това начинание е доста скъпо- ще струва около 30 млрд. британски лири, уточнява Би Би Си.

По данни на railway-technology.com най-бързият влак в света до момента е китайският Shanghai Maglev, който оперира при скорост от 431 км/ч, но може да развие до 501 км/ч. Той е съвместна разработка на Siemens и ThyssenKrupp и е пуснат през 2003 г., като свързва Шанхай с отдалеченото на 30 км международно летище "Пудонг" за под осем минути.

На тази дата: 26 ноември 1959 г. Че Гевара е назначен за шеф на националната банка на Куба

1959 г. Ернесто Че Гевара е назначен за председател на националната банка на Куба. Той е един от ръководителите на Кубинската революция.

Че Гевара става свидетел на концентрираната политическа власт в ръцете на Фидел Кастро. Зараждат се нови антикомунистически движения и протести, които заплашват да свалят режима на Кастро. На 7 октомври Ернесто Гевара е назначен за ръководител на Индустриалния департамент към Кубинския национален институт за аграрни реформи, а на 26 ноември за председател на Националната банка на Куба.

След завземане на властта в Куба през 1959 г. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба - президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

През 1965 г. се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.

Любопитен факт е, че смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник.

Вицове, ноември 2015 г.

Будилник, който бяга от вас. Когато алармата 
звънне, имате право
на още 5 минути. Щом те изтекат, машинката скача от
масата и тръгва по пода докато се скрие някъде под мебелите.
Програмирана е така, че да намира ново място всеки път.

СмЕх


Семейна идилия: мъжът чете вестник, жената бродира нещо, в краката й спи кучето, свито на кравай, а в камината гори огън и разпръсква приятна топлина из цялата стая.
По едно време жената се обажда:
- Скъпи, много те моля, престани да казваш "да, скъпа" всеки път, когато кучето изръмжи насън...

***

Началник се кара на подчинен:
– Не те ли е срам! Закъсняваш два часа! Аз на твое място изобщо не бих се показал на работа в такъв случай!
– Да, но аз, за разлика от вас, съм съвестен и идвам...

***

Скъпа, бижутерийният магазин беше затворен. Купих ти кисело мляко.

***

В един самолет стюардесата обикаля и пита пътниците кой какво ще пие. Минава през всички пасажери и накрая се доближава до човек, който е с дълга брада.
- Нещо за пиене, сър? – пита стюардесата.
- Не, благодаря. След малко ще карам.

***

Доказано е, че марихуаната вреди на краткотрайната памет и човек забравя какво е казал току-що. Също така е доказано, че марихуаната вреди на краткотрайната памет и човек забравя какво е казал току-що.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 25 ноември 2015 г.

Турция публикува запис, в който се чува как предупреждава руския Су-24

Турция публикува аудио запис на разговор с двамата пилоти от сваления край турско-сирийската граница руски Су-24, в който се чува как предупреждават пилотите на самолета. Появата на записа идва часове, след като оцелелия руски пилот Константин Мурахтин публично обяви,че турската страна изобщо не ги е предупредила ,че нарушават нейното въздушно пространство, съобщава "Дейли Сабах".

Гласът от записа се чува да казва на английски: "Непозната въздушна позиция на Хмейнин 020, преместете се 26 мили. Говори турската военновъздушна служба.Нарушавате турското въздушно пространство. Променете траекторията си незабавно".

Оцелелият руски пилот: Турците изобщо не ни предупредиха. Просто стреляха
Турция не е пращала каквито и да е предупреждения за нарушаване на въздушното ѝ пространство от страна на сваления руски бомбарбировач Су-24. Това твърди оцелелият щурман на самолета Константин Мурахтин.


"Нямаше никакви предупреждения. Нито по радиообмена, нито визуални. Въобще нямаше никакъв контакт. Затова не сме си променяли първоначалния курс. Трябва да е ясно, че скоростта на един бомбардировач и на един изтребител Ф-16 е съвсем различна. Ако са искали да ни предупредят, то можеха да се покажат и да се долепят до нас. Това не се случи. Ракетата дойде в опашката на нашия самолет изневиделица... Не я видяхме, за да направим противоракетна маневра", разказа пилотът, който бе спасен миналата нощ от руски командоси.

ВИДЕО

ЕК настоя за оттегляне на главния прокурор заради „двете каки“

"Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Това се казва в позиция на Европейската комисия (ЕК), изпратена след официално запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор да се оттегли временно.

Тъй като прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, на практика отговорът на Брюксел е, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят, в който са намесени неговото име, това на председателя на ВАС, на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), на премиера Борисов и др.

Този извод се налага и поради обстоятелството, че моделът на българската прокуратура е повоенному централизиран и всички обвинители са подчинени еднолично на главния прокурор, което прави невъзможно който и да от тях да действа независимо.

Становището на ЕК се разминава драстично със заявеното вече намерение на замесените в скандала да го игнорират с оправданието, че той е провокиран от незаконен запис на разговори и да не разследват по същество съдържанието им. Никой от замесените не възнамерява да се оттегля, тъй като презумпцията е, че няма какво да се разследва, освен кой е направил записите.

Преди седмица, в отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата все пак ще провери думите на всички замесени с безпристрастно разследване, Сотир Цацаров каза: "Mediapool, недейте така бе, хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool"

От ЕК отчитат като положителна стъпка, че ВСС е инициирал предварителни проверки по случая, но смятат, че това не е достатъчно.

"Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици", пишат от ЕК.

"Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях. Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", отговарят от ЕК на въпрос трябва ли главният прокурор да се оттегли временно.

В позицията се изтъква, че независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество. "Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай".

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват от ЕК в контекста на скандала.

Във вторник сайтът "Биволъ" публикува шестия запис от "Яневагейт", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Владимира Янева. В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства. От разказа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

В друг запис Янева говори как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да й каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Цялата тази афера не впечатли нито премиера Бойко Борисов, нито главния прокурор.

Първият обясни, че става дума за "две каки", които си говорят, а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата няма да разследва съмненията за търговия с влияние, а само кой е направил записите.