събота, 26 декември 2015 г.

Любопитно: Как ЦРУ виждаше 2015-а преди 15 години

През 2000 година ЦРУ свика група експерти извън агенцията и им постави задачата да надникнат в близкото бъдеще и да предскажат каква ще бъде 2015-а, пише британският „Дейли Телеграф”. Резултатът бе 70-страничен доклад, който покрива всякакви теми – от възхода на нанотехнологиите до сътресенията с цените на нефта, демографските промени и световната икономика.

15 години по-късно можем да видим колко точни са били специалистите в прогнозите си за бъдещето. Много от заключенията им са неоспорими: водата ще бъде все така мокра, захарта ще бъде все така сладка и етническото и религиозно напрежение все така ще пораждат конфликти в страни с лошо управление.
Други предсказания обаче се провалиха с гръм и трясък. Като например това, че всички ще ядем клонирано телешко месо или пък че Северна и Южна Корея ще се обединят.

Ето списък с част от прогнозите на експертите и доколко верни са се оказали.

Интернет революция: вярно

Експертите на ЦРУ правилно предсказват бума в дигиталните и мобилни технологии, които напълно трансформират света ни.

„Универсалните безжични клетъчни комуникации ще предизвикат най-голямата световна промяна от индустриалната революция насам”, пророкуват те.

А като имаме предвид смартфоните, които задръстиха планетата и които имат седем пъти по-голяма изчислителна мощ от компютъра, победил Гари Каспаров на шах, не можем да не се съгласим с думите им.

„IT революцията”, както я наричат експертите, ще има и политически последствия. В Близкия Изток „свързаната чрез интернет опозиция” ще предложи нови предизвикателства за авторитарните режими. Ето че Арабската пролет вече се случи!

Същите тези технологии ще създадат предпоставки за междудържавни конфликти. Тези думи на експертите също се потвърдиха след китайските и руски кибератаки срещу САЩ. Америка пък създаде компютърен вирус Stuxnet, за да саботира иранската ядрена програма.

Бум на биотехнологиите: наполовина вярно

ЦРУ е било твърде оптимистично по отношение на биотехнологиите. Личните геномни профили и изкуствено отглежданите човешки органи ще са нещо обичайно, смятат експертите. Животни ще бъдат клонирани за производство на месо, а терористите ще създават с помощта на генетичното инженерство опасни болести.

Футуролозите дори отсичат, че през 2015 г. супербогатите ще живеят „драматично” по-дълго от останалите хора, благодарение на напредъка в медицинските технологии.
Някои от прогнозите им изглеждат по-скоро сбъркани. Супербогатите все още не могат да се подложат на лечение за „драматично” удължаване на живота (освен ако конспиративно не го пазят в тайна от нас).

Но в две други области ЦРУ отгатва. Цените на геномните изследвания спаднаха значително през последните пет години, а Националната здравна система на Великобритания се опитва да изучи ДНК на 125 000 души, за да помогне за лечението на рака.

Агенцията е права и за генномодифицираните посеви. Въпреки съпротивата, ГМО превзеха света. Според статистиката 82% от соята, 68% от памука и 30% от царевицата са генномодифицирани.

Падението на Русия: грешно

ЦРУ е познало, че Русия ще реагира бурно на загубата на статута си на суперсила и че ще използва газовите си залежи като средство за възвръщането му.

И наистина, съпротивата срещу „новия американски век” – както един съвременен мозъчен тръст го нарича – е сериозно застъпена в руската външна политика. Но преди 15 години ЦРУ е смятало, че „най-вероятният резултат” ще е една слаба Русия, чиято роля в международната дипломация ще се ограничава предимно до налагане на вето върху решенията на Съвета за сигурност на ООН.
Вместо това влиянието на Владимир Путин вече се простира до Гърция и Сирия, той води военни операции зад граница, анексира нови територии и спъва амбициите на Запада. Вместо предсказаните 2500 ядрени глави руският президент разполага с 8000.

Сред останалите несбъднати геополитически прогнози е и обединението на Северна и Южна Корея (което няма изгледи скоро да се случи) и създаването на Палестинска държава до Израел.

След като се спаси от многобройните организирани от ЦРУ атентати през 60-те, кубинският лидер Фидел Кастро разочарова старите си врагове отново – като отказа да умре.

Ръст на населението: наполовина вярно

Докладът правилно предвижда, че населението на Земята ще бъде над 7 млрд. и че нарастването му ще се забави и дори ще спре в Русия и Източна Европа. Това е истина: сега в Русия има по-малко хора, отколкото през 2000 г.
ЦРУ обаче греши за съдбините на Африка. Вместо да се топи заради епидемията от СПИН, населението в субсахарските държави нараства. Икономиките им обаче продължават да се сриват и това не изненадва никого, дори експертите на ЦРУ.

Демографската криза на Запад: вярно

Агенцията предвиди как застаряващото население в развитите страни ще предизвика криза. Струва си да цитираме целия доклад по темата:

„Намаляващото съотношение между работещи и пенсионери ще натовари социалните, пенсионните и здравните системи. Правителствата ще опитат да се справят с проблема, като увеличат възрастта за пенсиониране, насърчат трудовата заетост при жените и привлекат работници-имигранти.

Имиграцията ще усложни политическата и социална интеграция: някои политически партии ще продължат да мобилизират обществените настроения срещу мигрантите, като организират протести срещу натоварването на социалната система и трудностите при асимилирането.

Европейските страни и Япония ще се изправят пред трудни дилеми в стремежа си да запазят националните си граници и културната си идентичност и едновременно с това да покрият нарастващите дисбаланси в демографията и пазара на труда”.

Финансовата криза: грешно

Докладът очаква бурен икономически растеж през първото десетилетие на новото хилядолетие и не бърка в прогнозите си, поне до един момент.

„Световната икономика е добре позиционирана, за да гарантира продължителен период на динамика през 2015-а. Световният икономически растеж ще достигне високите нива от 60-те и началото на 70-те години на XX век”, убедени са експертите.

Докладът наистина посочва и опасността от финансова криза, но се съсредоточава основно върху рисковете за развиващите се страни, които са провели неуспешни реформи, тоест не са либерализирали финансовите си системи.

Реалността обаче се оказа съвсем друга. Разпоредбите за либерализиране предизвикаха банков колапс в САЩ, който пък срина световната икономика и предизвика нов дебат за ограниченията и мъдростта на капитализма.

А Европейският съюз? Досега той трябваше да стане „относително мирен и богат”, доизпипващ „окончателните компоненти на европейската интеграция”

Международен тероризъм: наполовина вярно

Опасенията на ЦРУ за все по-сложни и смъртоносни терористични атаки бяха бързо оправдани след събитията на 11 септември 2001 г. Но Агенцията дори не е могла да си представи до каква степен тероризмът ще повлияе върху външната политика на Запада през следващите 15 години. Може би единствено колапсът на „Леман брадърс” може да претендира за толкова голямо влияние върху американската политика, колкото рухването на Двете кули.

Иначе експертите на ЦРУ преценили, че бунтовнически групировки, наркотрафиканти и криминални банди от цял свят ще използват глобализацията, за да се обединят във все по-големи мрежи. Те дори ще търгуват с ядрено, биологическо и химическо оръжие, което ще бъде използвано предимно срещу Запада.
Това е било кошмарно видение за зараждането на едно международно Зло, родено от останките на Студената война, чиито пипала се простират отвъд граници и континенти, и което безскрупулно търгува с оръжия за масово унищожение.

Нещата не се развиха точно така, но реалността може да се окаже дори още по-страшна. Ислямска държава представлява една сложна терористична организация, която организира или най-малкото вдъхновява атентати по цял свят. Тя се финансирана от широк спектър престъпни дейности – от продажба на нефт до търговия с антики. Ислямска държава е едно вездесъщо престъпно формирование, което е натопило кървавите си пръсти в много каци с мед.

Не, САЩ все още не са претърпели атака с мръсна бомба или епидемия от генетично модифицирана болест. Но ИД вече използва химическо оръжие, което заграби от сирийското правителство, и работи върху производството на свое собствено. Освен това на нейна територия се намира и площадката на таен ядрен реактор, унищожен от Израел през 2007 г., който иначе сега щеше да й принадлежи.

Но за разлика от криминалните мрежи, които ЦРУ си е представяла преди 15 години, ИД не се стреми само да печели пари. Тя има своя собствена апокалиптична идеология, която я отвежда до кота нула във финалната конфронтация между Исляма и Запада.

Лютви Местан и новите лидери в ДПС се разминаха край Могиляне

Лютви Местан на поклонението.
Лютви Местан и тримвиратът, който в момента управлява ДПС се разминаха по пътя между Могиляне и гробището на селото.

Това се случи, след като бившият партиен лидер се поклони пред гроба на бебето Тюркян.

На връщане колоната автомобили придружаваща Местан и турския посланик се размина с тримата съпредседатели на ДПС, които вървяха пеш начело на голяма група активисти тръгнали на поклонение на гробището.

Местан на турски в Могиляне: Не съм куче нито на ДПС, нито на държавата

Изключеният от ДПС заради предателство към националните интереси Лютви Местан скандално проговори на турски в Могиляне.

"Не съм куче нито на ДПС, нито на държавата", обяви на турски език Местан пред погледа на турския посланик Сюлейман Гьокче и на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Около тях са представителите на ДПС Айдън Али и Шабан Али.

Депутатите Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед обявиха в Момчилград, че напускат парламентарната група на ДПС.

Хафъзов подчерта, че актът на изключването на Лютви Местан от всички постове и от партията без да бъде изслушан, е недопустим и циничен и означава предателство спрямо каузата ДПС. Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, който и днес се движи в групата на Местан заяви, че ако и местната структура се получи разминаване на позициите, дори минимално, мястото му няма да бъде там.

Все още няма яснота раждали се нов проект в българската политика, но депутатите декларираха, че са получили подкрепата на избирателите в своите райони. Лютви Местан подчерта, че дори и хиляда пъти да трябва да му отрежат главата, пак би застанал зад декларацията определена от Ахмед Доган като тежък гаф.


 Отцепниците и изгоненият от лидерството бяха посрещнати с бурни възгласи на одобрение от стотици жители на Момчилград, които изразиха подкрепа за тях. Очаква се да започне възпоменателният митинг в центъра на града в памет на жертвите на тоталитаризма и комунистическия режим. В него отново ще се включат тримата съпредседатели на ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза.



Обновена!

Напрежение в Кърджалийско заради ДПС

Днес на два възпоменателни митинга за жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско е възможно да възникне напрежение покрай участието в тях на новоизбраната ръководна тройка на ДПС, зрелищно отстранения от лидерския пост Лютви Местан и евентуалното участие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

По неофициална информация проявите, организирани традиционно от ДПС в края на декември, ще бъдат охранявани от засилено полицейско присъствие, в това число и от части на жандармерията. Две са горещите за деня точки – в 10 ч. край Тюркян чешма в село Могиляне, Кирковско и в 14 ч. в Момчилград, като за пръв път двата митинга ще се състоят в един ден, а не последователно на 26-и и 27 декември, както досега.

Силовите власти се готвят и за отпор на евентуални националистически групи, които е възможно да засвидетелстват гнева си по повод частната визита на турския държавник, несъгласувана с българското външно министерство. Чавушоглу е в района от вчера, съобщи БНР, но за присъствието и конкретното му местонахождение няма никаква информация. Спорно е и дали изобщо той ще се включи в проявите, които този път преминават под знака на тежките трусове в ДПС.

В страницата на феновете му във Фейсбук е наличен статус от около 19 ч. в петък, илюстриран със снимки, според който в петък вечерта Чавушоглу е провел среща с турската асоциация на туроператорите, а по-късно и с главния секретар на Турския съвет /организация на страните, говорещи турски език, в която участват Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция, б.а./ Рамил Хассанов и с помощника му Юмер Коджаман.

Факт е обаче солидната резервация в един от хотелите в Кирково, направена от консулската служба в Пловдив, но до късно вечерта стаите все още са били празни откъм обитатели. Присъствието на турски дипломати на тези прояви на ДПС в Кърджалийско два пъти годишно са вече утвърдена практика – по време на отбелязването на трагичните Майски събития от 1989 г. и в края на декември, когато в региона комунистическият режим дава старт на насилственото преименуване на българските турци.

Фалшиво приветствие на Путин обиколи медиите в България

"На Коледа стават чудеса! Путин поздрави България! Призова ни да сме сплотени, единни и силни!".
Това заглавие в "Пик" достигна до хиляди българи вчера  благодарение и на спонсорираните (платени) постове във фейсбук.

Ето какво бил „казал“ Владимир Путин:

"Днес според Григорианския календар отбелязваме Рождество Христово. Посрещането на този празник е една от най-топлите и сърдечни традиции в религията ни. Искам да поздравя нашите братя от България, които днес празнуват!

През отиващата си 2015 година имахме известни противоречия с българските управляващи, но въпреки това връзката, която свързва нашите народи няма как да бъде нарушена. Тя е била датира (запазваме оригиналния словоред – б.р.) отпреди нашето съществуване и ще продължи след нас!

България и Русия трябва да са сплотени и единни, за да бъдат силни!

Скъпи приятели, желая ви здраве и щастие. Нека във всеки български дом да има много топлина, радост и благополучие!

Честито Рождество Христово".

Тази „новина“ вчера прочетоха читателите на Фрогнюз, Брадва, Биг5, Нова Варна, Пан, Сливен Днес и Утре, „Епицентър“ и т.н. Всички те цитират или "Пик", или bgnews168.  Някои проявяват и творчество. Например сайтът "Петел" обръща пътя на „новината“ и цитира „местна информационна агенция, цитирана от bgnews168". А изданието "Нова Варна" дори подписва съобщението със свой автор – това е Айля Юзеир.

За съжаление трябва да ви разочароваме. Путин не ви е поздравил за Коледа. Официалният сайт на президента на Руската федерация Владимир Путин Kremlin.ru не знае за тази "новина".
Нито един официален източник от Москва не твърди подобно нещо.

На тази дата: 26 декември 1972 г. Писателят Георги Марков е осъден задочно за шпионаж

На 26 декември 1972 г. Софийският градски съд произнася задочна присъда срещу писателя Георги Марков. Той е осъден за шпионаж , и трябва да изтърпи 6 г. и 6 месеца лишаване от свобода. Задочната присъда е изцяло скалъпена и наложена под диктата на Държавна сигурност и БКП.

До съдебното решение се стига, след като през 1969 г. по време на вътрешната премиера на пиесата му „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и пиесата отхвърлена заради наложена цензура. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната под предлог, че заминава за Италия при брат си, който живее там. Първоначалното му намерение е да изчака преминаването на скандала около пиесата, но постепенно решава да емигрира, особено след като през септември 1971 г. задграничният му паспорт не е подновен.

Установява се в Лондон, започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972). Опитва се да влезе във филмовата индустрия, като разчита основно на помощта на Петър Увалиев, но опитът му не успява. По-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“.

През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. Произведенията му са иззети от библиотеките и името му не се споменава в официалната българска преса и медии до 1989 г. Държавна сигурност започва разработката му под кодовото име „Скитник“.

В отговор на задочната присъда Марков започва да пише и публикува своите „Задочни репортажи“ — очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио „Свободна Европа“. Критиките, отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков, стават причина Марков да си навлече гнева на българското политическо и държавно ръководство. В България публикуването на „Задочни репортажи за България“ става възможно едва през 1990 г. когато авторът е вече мъртъв, убит от агенти на тайните служби.

Вицове, декември 2015 г.

Добавете надпис

СмЕх


На пазара дотичва една ядосана жена и вика на продавачката на плодове:
- Преди малко изпратих сина си да купи 3кг. ягоди от вас. Вкъщи ги претеглих и бяха едва 2кг. и 200гр!
- А момчето претеглихте ли, госпожо?

***

Някой знае ли, на коя точно страница от Библията е рецептата, дето се превръща водата във вино...?!

***

Група наши туристи загубили се в джунглата,баха намерени благодарение на папагалите,които псуваха на български.

***

Циганче пита баща си:
— Тате, какво е това демокрация?
Бащата:
— Демокрация е, когато всички бели работят, а ние получаваме социални помощи ей така.
— Е това не ги ли дразни?
— Дразни ги, ама това вече е расизъм.

***

Питат Радио Ереван:
- Защо Армения има национален отбор по футбол, по волейбол и даже по шах, а няма отбор по баскетбол?
Радиото отговаря:
- А вие някога виждали ли сте арменец да пусне нещо в чужда кошница?

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 25 декември 2015 г.

СмЕх

Руското разузнаване засече голямо количество контрабандни цистерни на ИДИЛ на турско-сирийската граница.

Бурната 2015: цитати на 15 световни лидери

Американското издание The Washington Post описва ключовите събития през изминалата
година, илюстрирайки ги с изказванията на премиери и президенти от различни страни.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: "Имаме отличен шанс да започнем всичко на чист лист". През януари оглавяваната от Ципрас лява партия СИРИЗА дойде на власт с лозунги за отказ от мерки за строги икономии. Така и не успя обаче да се договори с кредиторите и страната се върна към "мъчителното статукво". Въпреки това през септември Ципрас отново победи на предсрочни избори, макар и с по-скромен мандат.

Франсоа Олланд, президент на Франция: "Франция се намира в състояние на война". Тези думи френският лидер произнесе след серия от терористични актове в Париж на 13 ноември.

Башар Асад, президент на Сирия: "Причината за разрастването на тероризма се крие в неправилната политика на страните от Запада и преди всичко на Франция, по отношение на случващото се в региона, а също така и в това, че тя не обръща внимание на фактите, че някои нейни съюзници са свързани с терористите".
В последната част на това изказване Асад има предвид има сирийските въстаници срещу неговото управление, пояснява The Washington Post. Това е "конюктурно" изказване, свързано също и с парижките актове на терор.

Ангела Меркел, канцлер на ФРГ: "Ще се справим". За "праволинейното заявление в защита на бежанците" Меркел бе удостоена с Нобелова награда за мир, но в Германия тази позиция не й донесе повече популярност.

Виктор Орбан, премьер на Унгария: "Хората, които идват тук, са израстнали в условията на друга религия и представляват съвършено друга култура". Орбан не скрива своето нежелание да приема бежанци и влиза в образа на "защитник на християнството".

Барак Обама, президент на САЩ: "Да не заравяме, че свободата е по-силна от страха". Тази реплика трябва да се разглежда в контекста на "ожесточената американска дискусия", разгоряла се след като кандидатът на Републиканската партия за президент предложи да се ограничи достъпа на мюсюлмани в САЩ. "Борбата с "Ислямска държава" не означава да се откажем от нашите ценности", заяви по този повод Обама.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Никакъв мюсюлманин не си ти, братко". Британският лидер цитира мъж, който станал свидетел на това, как предполагаем ислямист нападнал с нож пътници в лондонското метро.

Хасан Рухани, президент на Иран: "В отношенията на Иран със света започна нов етап". Така иранският лидер оцени края на юлските разговори за иранската ядрена програма пред Генералната асамблея на ООН. В крайна сметка Иран спечели смекчаване на санкциите срещу обещание да ограничи дейностите по създаване на ядрената програма. 

Бинямин Нетаняху, премиер на Израел: "Каква зашеметяваща, историческа грешка!" Не на всички световни лидери сделката с Иран е по душа, коментира изданието.

Владимир Путин, президент на Руската федерация: "Аллах реши да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и разсъдък". Инцидентът с руския самолет на турско-сирийската граница. The Washington Post определя случката като "една от най-опасните геополитически провокации през 2015 г"..

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Аз няма да остана на този пост". Ердоган заявява това по повод твърдения на Русия, че Турция купува петрол от "Ислямска държава". Ако Москва представи доказателства, то Ердгоан ще подаде оставка. 

Синдзо Абе, премиер на Япония: "Изразявам чувства на дълбока скръб и искрени съболеднования". Думи от речта му послучай началото на Втората световна война и извинение за японското участие в нея. Това обаче предизвика недоволство в Китай, защото в същото време се водеха спорове между двете страни за действия в Южно Китайско море.

Нарендра Моди, премиер на Индия: "Страната трябва да остане единна". Става дума за напрежението между индуистите и мюсюлманите в Индия. Повод за искрите бе това, че мюсюлманите консумират месо от крави, които за индуистите са свещени. Правителството на Моди е считано за консервативно, а самият той за "индуистки националист", пише авторът на статията Тарур.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве: "Лъвът Сесил е ваш лъв и вие не можахте да го защитите". По този начин Мугабе упрекна всички, че са съучастници в смъртта на лъва Сесил, убит от бракониер.

Джъстин Трудо, премиер на Канада: "Защото сме 2015 година!" Това изказване избраният през октомври канадски лидер направи по повод на журналистически въпрос, защо в кабинета 15 от 30 министерски кресла получават жени.

В нашата страна.

Бойко Борисов, премиер на България: "Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечението". Така той защити лансираните от здравния министър Петър Москов реформи в здравеопазването и в частност данъка върху вредните храни.

"Не мога да обръщам внимание, две каки се събрали и си говорят". Така премиерът коментира скандала с изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които е намесено и името на премиера. В допълнение той заявява: "Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мен".

Как да си направим вкусна домашна бира

Домашната бира все още е лукс, но ако сте упорити, може да си я приготвяте сами. Това прави от известно време нашия сънародник Георги Христов, който разкри рецептата за пенливото питие в предаването ”Тази сутрин” по bTV.
Георги обяви, че за първия си опит е взел казан от 30 литра и е сварил 19 литра бира на балкона, въпреки че било студено.

„За да си направите бира, трябва да си купите мелница за малц. Разбира се, малц се продава натрошен, но е по-добре да си купите мелница и да си го смелите. После следва механизиран процес, за който ви трябва уред за топлене на казана. Такъв например е газовия котлон, който е евтин и удобен. След ферментацията бирата се излива в бидон. Много е важно всичко да бъде стерилно. Когато бирата сварена, я слагаме в казана”, каза Христов.

Той обясни и какви съставки са необходими. Това са ечемичен или пшеничен малц, като пшеничния придава по-тъмен и лек аромат на каремал, хмел на листа, шишарки и пелети и качествена мая.

„Бирата се прави за 6-7 часа на няколко етапа, като основното е да се извлече захарта от ечемика в различните етапи. Задушеният малц се сипва в мелницата, а после се спазват температурните граници за накисване, които са различни за различните стилове бира. Хмелът се добавя накрая, когато варим бирата. Той е доста силна подправка, колкото повече хмел добавяме, толкова по- горчива и ароматна става бирата”, обясни процеса Христов.

Той допълни, че при него ферментацията е продължила месец и половина и се е сдобил с прекрасна светла бира.

На тази дата: 25 декември - Честито Рождество Христово!

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима
източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл.Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV в. в календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение.

Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината.

През 20 в. българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Вицове, декември 2015 г.

СмЕх


Животът на мъжа се дели на 5 етапа:
І етап - не знае кой е Дядо Коледа;
ІІ етап - вярва в Дядо Коледа;
ІІІ етап - не вярва в Дядо Коледа;
ІV етап - е Дядо Коледа;
V етап - започва да прилича на Дядо Коледа...

***

На вратата на тоалетната в България не се чука,само се гаси осветлението и ако те напсуват от вътре...значи е заета.

***

Кво работиш?
- Супервайзор на логистичен терминал.
- Аха - хамалин.

***

След 9 големи ракии, фитнес инструкторът се качи на велоергометъра и се прибра с него вкъщи.

***

Двама българи свалят чужденки по морето, сядат до две мадами в една дискотека и започват да ги черпят. Черпили се, пили, веселили се, накрая се заклатушкали с чужденките към хотела. Но още щом влезли в стаята, единият паднал на дивана и захъркал. Събужда се на сутринта, гузен от неслучилото се, а приятелят му го успокоява:

- Добре, че бях да спася българската чест!

- Ама как... Ти... и двете ли?

- Не, бе... Ама преди да заспя, им казах, че сме румънци...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 24 декември 2015 г.

Решено: Местан изключен от партията, председателски съвет поема ДПС до конференцията - Казак, Риза, Карадайъ

Лютви Местан вече не е председател на ДПС, освободен е от ПГ на ДПС, изключен е и от партията. Това решение взе ЦС на ДПС. От общо 166 членове, в залата бяха 138 души.

Председателски съвет ще управлява ДПС до 9-тата национална конференция. В него влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

Това заяви пред журналисти говорителката на Движението за права и свободи Велислава Кръстева след края на заседанието на Централния съвет в Бояна.

По думите ѝ вички решения са взети единодушно.

Обновява се!

Местан се появи в Кърджали. Дава пресконференция

Вижте кои са с Местан в Кърджали
В 10.30 часа Лютви Местан дава пресконференция в Кърджали, в клуба на областната организация на ДПС. Информацията бе разпространена от Мюзеки Ахмед,  бивш общински съветник на движението.


Той няма да отиде на заседанието на Централния съвет на ДПС в столицата, а ще направи изявление в Кърджали. Готви шокиращо изявление! Само 4 народни представители са с него - Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али от Шумен и Венцислав Каймакамов от Пловдив.


ВИЖТЕ КАКВО КАЗА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА:

Лютви Мeстан: Заседанието на ЦС на ДПС е незаконно! Само аз мога да събера националното ръководство! Стоя зад позицията си в парламента


Председателят свиква Централния съвет на ДПС, никой друг. Това обяви в Кърджали Лютви Местан, според когото форумът в София от 13.30 часа днес, на който той ще бъде свален от ръководния пост е нелегитимен.

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан. Лютви Местан не е подал оставка и няма намерение да подава.


Снощи в 22.30 часа той се чул с Рушен Риза и имали уговорката днес в 9.30 часа да получи информация дали ще има заседание на ЦС на ДПС. Местан не бил поканен на форума.


19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя. Това заяви още в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан.


 „Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза Местан. На журналистическия въпрос „Какъв?", Местан отговори: „Свободата, Санчо, е велико нещо!".

„Тази декларация, която аз диктувах пред голяма част от парламентарната група на ДПС, е ярка изява на образа, който искаме да изградим на ДПС-партията, която следва евроатлантическите ценности. 

За нас евроатлантизмът е израз, изпълнен с конкретно съдържание.

Балансите, за които се говори в декларацията, могат да се тъпрсят от различни държави спрямо статуса им. България и в частност ДПС не могат да останат неутрални, изхождайки от статуса си на равноправен член на НАТО. За нас е много важно да видим отношението на нашите избиратели по този казус.

Сигурен съм, че голяма част от тях не биха видели проблем и дори биха приветствали декларацията. Тази пронатовска позиция да бъде наречена протурска, а ДПС едва ли не „пета колона" за мен е неприемливо. Такава декларация би последвала независимо на чия граница би станал подобен инцидент.

Но дали тогава позицията щеше дза бъде определена като да речем прогръцка или пролатвийска. Интересът на ДПС е България да се развива като пронатовска държава и да бъде в добри отношения с партньорите си, сред които е и Турция. Независимо от какъв статут, няма да отстъпим от позицията си ДПС да се развива в евроатлантическа насоченост. Най-лошият сценарий би бил партията да се върне крачка назад към митологемите, които развенчахме", заяви Местан.

На въпрос дали при евентуалното му отстраняване от председателския пост той ще създаде нова партия, Местан отговори, че винаги ще следва идеите на Движението за права и свободи. 

Той посочи, че никой не е искал от него да подаде оставка. Председателят на ДПС предложи свикване на Централния съвет на 11 януари. Той посочи, че са необходими дебати на нива-общински и областни съвети, на които да се обсъди посоката на развитие на партията.

„Ще работя за развитие на ДПС като синоним на евроантлатическите ценности", категоричен бе Местан.


Междувременно депутатите от ДПС започнаха да се събират в сараите на Доган в столичния квартал „Бояна”. 
Има много полиция, така че най-вероятно там ще се проведе заседанието на Движението за права и свободи.
До последно мястото на събитието бе крито.

Членове на ДПС започнаха да се събират в
сараите на Ахмед Доган в Бояна.
Тунчер Кърджалиев: Поведението на Местан е смущаващо

Като смущаващо определи поведението на Лютви Местан зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев.
Той направи коментара си на влизане на Централния съвет на ДПС в Боянските сараи на Ахмед Доган.

Кърджалиев е спряган за временен лидер на ДПС на мястото на Местан. Той отрече такъв вариант.

Обновява се!

Обичаи и вярвания за Бъдни вечер

На 24 декември се отбелязва Бъдни вечер, наричана в България още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Тогава приключват и четирисетдневните коледни пости, продължаващи от 15 ноември.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според народния обичай тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 ястия.

Православие

От православна гледна точка, трапезата няма никакво значение или друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество.

Народни и езически

В народните обичаи могат да се открият различни традиции, някои от които езически и съответно несъвместими с християнството и православната вяра.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост

Обичайно: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой по традиция е 7, 9 или 11. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеeмските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Късмет и предсказания

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Метеорологични прогнози

Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни
Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Забрани

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.
Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърлят.
Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите

Свалят Местан днес около 13:30 ч.

Лютви Местан ще бъде свален от поста председател на ДПС на 24 декември в 13.30 часа. Съобщиха източници от централата на партията. Днес Местан има рожден ден, навършва 55 години. 

„Този е най-голямото разочарование за ДПС – и от времената, в които бяхаме нелегални и сме лежали в затворите, и в легалния период – във властта, и в опозиция", това е заявил вчера  Ахмед Доган пред членове на Централното оперативно бюро.

Доган бил бесен, че Местан вместо да се качи в „Сараите" в квартал „Бояна", предпочел да се срещне с турския посланик Сюлейман Гюкче и да иска помощ да създаване на ново ДПС. Тази информация била обсъдена при Доган късно вчера.

Лютви Местан ще бъде отстранен поради „трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия". Това е записано в член 9, ал. 7 от Устава на ДПС. С най-големи шансове за временен председател е депутатът Тунджер Кърджариев, като сред фаворитите е и евродепутатката Филиз Хюсменова. По-малко вероятно е до провеждането на 9-тата Национална конференция са бъдат избрани двама съпредседатели – Тунджер Кърджалиев за Северна България и Мустафа Карадайъ – за Южна България.
Днес от 13 часа започва заседанието на ЦС на ДПС, на което се очаква отстраняването на Местан.

Ирина Бокова "разкрасила" биографията си за пред ООН

"Ирина Бокова, една от кандидатките за най-висшия пост в ООН с най-големи шансове за успех, е разкрасила автобиографията си", твърди журналистката Щефани Болцен на страниците на германския вестник "Ди Велт". "В официалната си автобиография Бокова се представя като бивша външна министърка на България. Според разследване на "Ди Велт" обаче, 63-годишната българка никога не е ръководила външното министерство в родината си", пише тя.

Бокова не е избирана за външен министър

От публикацията става ясно, че това се потвърждава и от официалните отговори, получени след запитване на "Ди Велт" от българския парламент и българското външно министерство.

"Госпожа Ирина Бокова никога не е била избирана от българския парламент за външен министър на страната съгласно изискванията на Конституцията. От юридическа гледна точка, заеманият от госпожа Бокова пост е бил "изпълняващ длъжността външен министър на България", се казва в становището на външното министерство в София.

"Госпожа Бокова де факто въобще не е можело да бъде избрана за външен министър, защото през ноември 1996 оставката на външния министър Георги Пирински изобщо не беше внесена в парламента от тогавашния министър-председател Жан Виденов", се казва в становище на Народното събрание. "Поради тази причина парламентът не е разглеждал и не е гласувал оставката на г-н Пирински като министър на външните работи", се казва в писмо, подписано от парламентарната председателка Цецка Цачева.

"Ди Велт" посочва, че през декември 1996 Жан Виденов депозира оставката на ръководеното от него правителство, а през февруари 1997 управлението на страната бе поето от служебен кабинет. Външният министър в това служебно правителство Стоян Сталев, който е и бивш български посланик в Бон, казва пред "Ди Велт", че Ирина Бокова никога не е била външен министър.

Станала е грешка

От кабинета на госпожа Бокова са потвърдили за "Ди Велт", че в периода август 1996 - март 1997 Ирина Бокова е била и.д. (временно изпълняващ длъжността) външен министър. Грешката в официалната ѝ автобиография, публиквана на уебстраницата на ЮНЕСКО през 2009, е била отстранена чрез добавянето на съкращението "и.д." пред думите "външен министър". От екипа на Ирина Бокова са благодарили на редакцията на германския вестник за това, че са обърнали внимание на този "пропуск" в автобиографията на генералния директор на ЮНЕСКО.

На тази дата: 24 декември 1865 г. ветерани създават Ку Клукс Клан

1865 г. ветерани от Армията на Конфедерацията от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан. Те се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война.

Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс с още шест свои съратници. Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите „предатели” и освободените роби, Ку Клукс Клан се противопоставя на Възстановяването в Юга.

Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армиите на Юга, той сформира организация „за защита на белите жени”, но през 1869 г. поради несъгласие с все по-свирепите й акции нарежда да се разпусне.

През 1867 г. в Нешвил делегати от щатите на бившата Конфедерация оформят структурата на Невидимата империя на Юга. Тя е оглавявана от Великия маг. На него са подчинени т.нар. дракони, титани и циклопи. Ку-Клукс-клан носели бели мантии, покриващи телата им изцяло. На главите сио носели най-типичният и отличителен атрибут, сс които е запомнена организацията, а именно маските или островърхите бели качулки, под които се криели.

Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкия елит, който смята жестокостите за основна причина на продължаващата окупация от страна на федералните войски. Ку-клукс-клан запада в периода 1868-1870 г., и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 г.

През 1915 г. в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс. Тя съществува най-вече като „братство за правене на пари” и се стреми да запази „ценностите” на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в САЩ.

Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922-1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн. Членската маса под неговото ръководство достига 4 млн. души (1925).

Вицове, декември 2015 г.

Геният не се нуждае от фризьор...

СмЕх


Мили Дядо Коледа, още съм много малък и не мога да пиша, затова вместо мен ти пише мама. Моля те донеси ми бельо "Victoria’s secret" и парфюм "Carolina Herrera". Сашко, 3.

***

Трансатлантически полет. Изведнъж по радиоуредбата се чува шум от боричкане и писък. След това:
- Уважаеми пътници! Самолетът е отвлечен. Най-после можете да пушите спокойно…

***

На Коледа всички стават по-добри, освен българските национали по футбол.

***

Удрят се две коли на кръстовище.
От едната излиза 29 годишен младеж, от другата - бесен 40 годишен шофьор.
Последният, като видял огънатата си броня, извикал на младежа:
- Виж кво направи, бе, да те е*а в гъ**.
А младежът изчуруликал:
- Ох, на мен главата ми пламнала, той за любов ми говори.

***

Родители подарили на малкия си син барабан. След седмица дива експлоатация, най-мъдрият съсед прошепнал на момченцето: „Знаеш ли какво има вътре?”

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 23 декември 2015 г.

Разкрития: САЩ щели да поразят с ядрени атаки 16 обекта у нас

Факсимиле от разсекретения документ.
С червено са оградени
подлежащите на ядрен удар места в София.
16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР.

Това сочат разсекретени от Националния архив във Вашингтон документи, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г. Публикува се за първи път едва сега.

Три от нарочените обекти са били в София. Останалите български градове са с по един. Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.
САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.

Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България обаче не е било предвидено избиване на хора.
"Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми", отбелязва Уилям Бър - научен сътрудник в университета "Джордж Вашингтон" и редактор на публикацията в "Ню Йорк таймс".

Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.

Така например два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.

Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва "Ню Йорк таймс". Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.

Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.

Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи. Само някои от кодовете са разсекретени и е ясно какво е трябвало да бъде подложено на ядрена атака.

Балчик - товарни вагони
Габровница, област Монтана
Горски извор, област Хасково
Каменец, област Плевен
Карлово
Крумово, област Пловдив
Ловеч
Пловдив
Равнец, област Бургас
София/Божурище
София/Кумарица - радиотелевизионен предавател
София/Враждебна
Стара Загора
Добрич (отбелязан като Толбухин)
Узунджово
Ямбол

Семейство на покоен български дипломат съди "Кристис" за кутия от енфие, струваща 665 000 долара

Златната кутийка за енфие с диамантен герб на Николай II, която
предизвика фурор на търга в Ню Йорк.
Семейство на покоен български дипломат съди аукциона къща „Кристис“ да върне кутийка от енфие с произход от предреволюционна Русия, за която то твърди, че е била открадната от сина на дипломата по времето на Втората световна война, пише The New York Post.
„Безценната семейна реликва“ е била продадена на неназован купувач на търг в Ню Йорк миналия май за 665 000 долара.

На кутийката е гравиран надпис на френски, на който пише „Дарено от негово величество Император Николай II на Димитър Станчов– български пълномощен министър в Санкт Петербург по случай мирната конференция от 1899 г.“

Десетина наследници на Станчов са завели дело за завръщането на реликвата. Те твърдят, че тя е била загубена след като домът на сина на Станчов Иван е бил разрушен при съюзническите бомбардировки над София през 1944 г.

Семейството смята, че продажбата на кутийката за енфие не е приключила до край и че тя все още е държана от аукциона. Говорител на „Кристис“ съобщи, че „е задължение на аукциона да задържи при себе си предмета докато не се определи неговата собственост с точност от съда“.

Видео кадри от коледния купон на ДПС

СмЕх

"Таралеж" разполага с кадри от речта на Ахмед Доган на коледния купон на ДПС, който разбуни политическото спокойствие преди празниците. Видео с част от речта на Ахмед Доган, в която казва, че не се ебава...

Част от речта на Доган с кадри във видеото

(...)  Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам. 

(...) Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…..

(...) Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… 

... Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!
Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса.

ВИДЕО


Едно горско предприятие остана без скъп джип

Държавното горско предприятие в Габрово ще остане без свръхлуксозен джип за над 160 хил. лева, тъй като не е била подадена оферта за такъв.

В началото на декември 4 от 6-те горски предприятия са си поръчали свръхлуксозни джипове за над 160 хил. лева без ДДС. С ДДС цената може да стигне и до 198 000 лева. Условията на конкурса бяха направени така, че на тях да отговаря само една марка.

Три от четирите поръчки спечели съученик на министъра Десислава Танева. Тя обясни, че тези джипове са за скъп ловен туризъм и отказа да ги прекрати, въпреки скандалните условия. Зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов я защитит с аргумента, че в тази малка страна всички сме съученици.

Българите еднакво харесват Обама и Путин

Българите изразяват практически еднакви симпатии към президентите на САЩ и Русия – Барак Обама се радва на 47% одобрение и 29% неодобрение, а Владимир Путин – на 46% и 29%. Тази преднина на позитивното отношение със 17-18 пункта (т.нар. нетна популярност) поставя страната на 42-о място сред 65 държави от цял свят по отношението спрямо Обама, но доста по-напред (15-о място) по симпатии към Путин.

Това сочат данни от годишното социологическо проучване на Worldwide Independent Network/Gallup International, разпространени във вторник. Тази асоциация включва 75 големи и независими компании за пазарни изследвания и за проучвания на общественото мнение и няма общо с американския институт Gallup Inc.
Авторите казват, че между септември и декември са провели интервюта с почти 64 000 души от цял свят в национално представителна извадка с размер на грешката +3 – 5%.

От тях се вижда, че в световен мащаб почти 60% одобряват дейността на Обама, докато 43% не симпатизират на Путин. Нито един от представените в допитването 10 световни лидери не е толкова непопулярен като руския лидер. Но той е много популярен в най-многолюдните държави в света – Китай (55 пункта нетно одобрение) и Индия (39).

Сравнението между двамата показва, че американецът по-скоро не е харесван в 12 от 65 държави, докато при руснака групата държави, където не го одобряват, е 35.

Ангела Меркел – Човекът на годината според сп."Тайм", е вторият по популярност лидер след Обама – 42% я одобряват срещу 29%, които се изказват негативно за нея. Любопитното при Меркел е, че тя е харесвана предимно от мъжете (45%), а не толкова от жените (39%). В челната тройка е британският премиер Дейвид Камерън с 37% срещу 29%.

Търговски вериги крадат с манипулирани везни! Видео

Възмутен потребител публикува в социалната мрежа видео, в което се вижда как една от големите търговски вериги манипулира везните си и по този начин ощетява своите клиенти. Върху везната е оставена подложка, която обаче променя теглото със 100 грама. 

Клиентът пише: "Ако направим една проста сметка 100гр х 10 човека = 1 кг. А на 1000 човека, а на 10 000 човека?"

Видео във Фейсбук:



Вижте най-добрите нови музеи, открити тази година

Музеу до Аманя, Рио де Жанейро, Бразилия

Зрелищната сграда, проектирана от Сантяго Калатрава, сама по себе си е експонат в този музей на науката. Комплексът е разположен край пристанището „Пиер Мауа”, заема площ от 15 000 кв. м и включва огромен отразяващ басейн, градини и велоалеи.

Основната експозиция в „Музея на утрешния ден”, както се превежда името му от португалски, е плод на въображението на физика и космолог Луис Алберто Оливейра. Посетителите могат да обходят за около час пет големи пространства: Космос, Земя, Антропоцен (бел. ред. – епохата, през която човекът населява Земята), Настояще и Бъдеще. Чрез различни експерименти и преживявания хората са насърчавани да мислят върху фундаментални въпроси на битието и да си представят какво ни очаква в бъдеще. Музеят е съвсем нов – отвори врати на 19 декември.

Светът на Грим, Касел, Германия

Любителите на приказките ще се влюбят в този музей в Касел – градът, където Братя Грим са живели дълги години. Галерията акцентира върху значимия принос към фолклора на двамата германски академици, които са автори на „Хензел и Гретел”, „Снежанка” и „Рапунцел”, както и върху лингвистичните им трудове. Изложбите включват оригинални ръкописи и писма, филмови и адио документи, арт инсталации и др.

Музей на Летище Кайро, Египет

Преди няколко седмици на Терминал 3 на Международното летище на Кайро беше открит музей, чиято цел е да привлече вниманието на транзитните туристи. Работата по него продължава, но когато бъде окончателно завършен, той ще приютява 38 антични експоната, взети назаем от Египетския музей в Кайро, Лувъра и др.

Сред тях е прочутата скулптура „Седящият писар”, изработена между 2620 и 2500 г. пр. Хр., която се смята за един от най-важните образци на древноегипетското изкуство. В момента египетската туристическа индустрия е в криза и надеждите са, че новият музей ще насърчи повече хора да посетят страната и да се запознаят с хилядолетната ѝ история.

Музей на американското изкуство „Уитни”, Ню Йорк, САЩ

Проектирана от Ренцо Пиано, новата сграда на музея „Уитни” се намира между парк „Хай лайн” и река Хъдсън и добавя 4650 кв. м към изложбените му пространства. В тях ще бъде разположена част от огромната колекция на музея със съвременно американско изкуство. В допълнение към внушителната постоянна експозиция с творби на Доналд Джъд, Джеф Кунс, Жан-Мишел Баскиа, Кара Уокър и Лий Креснър, в момента на петия етаж има голяма ретроспектива на Франк Стела.

Фондация Aïshti, Бейрут, Ливан

Фондация Aïshti е открита през октомври и се намира в модернистична сграда с изложбена площ от 3700 кв. м. Целта ѝ е да покаже колекцията от съвременно изкуство на ливанския моден магнат Тони Саламе. Настоящата експозиция „Нова кожа” е курирана от Масимилиано Джони, артистичен директор на „Новия музей” в Ню Йорк и Фондация „Никола Трусарди” в Милано. Тя заема четири етажа с творби на Манцони, Пистолето, Вилем де Рой и Тауба Ауербах.