събота, 9 януари 2016 г.

Разкрития: Комунистката Бокова с имоти за $3 млн. в Манхатън

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и семейството ѝ притежават имоти за над $3млн. в Манхатън, пише "Биволъ".  Според изданието тя е придобила два апартамента в Манхатън за $2,4 млн. в брой, а синът ѝ и от първия брак Павел Коларов е успял да изплати за 4 години ипотека от $870 000. Справката е от публичния регистър на недвижимите имоти в нюйоркския квартал.

Името на Бокова се спряга като кандидат за следващия президент на ООН след изтичането на мандата на Бан Ки Мун в края на тази година.
Ирина Бокова купува първия си апартамент в Манхатън, Ню Йорк на 6 ноември 2012 г. Цената му е $1 189 438.

Квартирата от 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-та улица и 3-то авеню.

Вторият апартамент, с който се сдобива семейството срещу $1 225 000  е малко по-далеч от ООН – на 2-ро авеню и 53-а улица. Той е малко по-малък като площ – 76,5 кв.м., но пък е в модерна сграда построена през 2006 г.

Имотите са съсобственост на Бокова и съпруга ѝ Калин Митрев, който е директор в Европейската банка за възстановяване и развитие. И при двете сделки пълномощник е Павел Коларов. От своя страна той сключва ипотечен заем за $870 000 на 5 декември 2008 г., с който придобива апартамент в близост до 5-то авеню. На 4.10.2012 г. заемът към банката JP Morgan Chase, по който длъжници са Коларов и жената, с която съжителства, вече е заличен, пише "Биволъ".

Изданието прави собствени сметки за доходите на Бокова през този период. Нейната заплата е нетно $146 000 годишно, като за периода от влизането ѝ в длъжност от 1 януари 2009 г. до април 2014 г. това прави около $780 000. Но през 2012 г. Ирина Бокова е продала в България два имота на обща стойност 633 000 лв. ($380 000).

Бокова, която беше 4 години посланик в Париж, като от посланическата си заплата от €3000 месечно теоретично е можела да спести за този период около $130 000. Така сумата от заплати и продажби на имоти в България покрива цената на единия апартамент в Манхатън, пише "Бивол".

Изданието прогнозира, че доходите на Калин Митрев са съпоставими с тези на съпругата му, като през 2014 г. той продава имот в България за 288 000 лева.

Според изданието, за да обезпечи инвестицията в Манхатън, която е в брой, семейството трябва да е спестявало и ограничавало до нула всички свои разходи за храна, облекло и пътувания.

Информацията за имотните декларации и декларациите за конфликти на интереси на персонала на ООН не е публична, а от организацията не са отговорили на запитването на "Биволъ" за информация относно декларациите на Ирина Бокова. Изданието не е успяло да се свърже с нея.

Безредици в Кьолн!

В Кьолн, където стотици хиляди гневни германци се събраха на митинга на "Пегида" срещу бежанците, става напечено. Полицията и крайнодесните привърженици на движението стигнаха до бой. Униформените използват сълзотворен газ и водни оръдия срещу гневните протестиращи, за да ги разпръснат. Това предадоха преди минути AFP и BBC.

Митингът бе свикан не като политическо събитие, а като протест срещу бездействието на политиците срещу вълната от сексуални атаки над невинни германки от страна на бежанци в новогодишната нощ.

Скандирайки „експулсиране“, поддръжници на ксенофобското движение „Пегида“ развяваха знамена и плакати с лозунги като "Rapefugees not welcome" (Изнасилващите бежанци не са желани – б.р.).
Протестиращите се заядоха сериозно и с канцлера Ангела Меркел, обвинявайки я, че е разрешила бежанците да буйстват в Германия чрез своята либерална позиция към бягащите от военни конфликти.

„Меркел се превърна в заплаха за нашата страна. Меркел трябва да си върви“, каза член на „Пегида“ към тълпата , която повтори призива.

Разкрития: 500 мигранти опитали да нахлуят в нощни клубове в Германия в новогодишната нощ

Около 500 мигранти са се опитали да нахлуят в няколко нощни клуба в германския град Билефелд, съобщава в. Die Welt. Инцидентът се е случил в новогодишната нощ.

Първоначалните информации тогава бяха, че е имало леки сблъсъци между полицията и бежанци в града. Изданието обаче съобщава, че причина за сблъсъците е бил опит на около 500 мъже да нахлуят в нощен клуб в града.

Управата на клуба на няколко пъти е викала полиция на помощ. След това тълпата се е разпръснала, но е имало нови опити за нахлуване в други клубове на по-малки групи. Инцидентите са се случили в периода от 23 часа вечерта на 31-ви декември до 01:30 часа сутринта на 1-ви януари.

Die Welt се позовава на полицейския долкад, в който е посочено, че в единия от клубовете също е имало сексуални нападения над жени подобно на тези в Кьолн. Цитиран е и свидетел, който е заявил пред полицията, че хората в клубовете са били принудени да прибягват до физическо насилие, за да помогнат на жените да избягат.

В доклада е отбелязано още, че агресията и действията на групите срещу полицията е била непредвидима. Пред Die Welt полицията не коментира съдържанието на доклада, но потвърждава, че е получила няколко оплаквания от жени, че са били обект на сексуални атаки.

Новината идва на фона на увеличаващия се брой сигнали от нападнати жени в Кьолн, Хамбург и Щутгард. По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се работи по промяна на закона, която да улесни депортирането на мигранти, които са извършили престъпления на територията на Германия. Меркел обяви, че броят на пристигащите мигранти в страната е "твърде голям", въпреки че е намалял през последните месеци.

Цитат на деня! Шефът на "Агресия" убит с два куршума в главата. МВР допуска самоубийство...!?

Поне 2 са куршумите в главата на убития бизнесмен Александър Антов. Има и няколко
изстрела в тялото на собственика на модна къща "Агресия".

От пресцентъра на МВР направиха удивителен коментар:

„Не е ясно дали намереният мъж е прострелян, убит или сам е сложил край на живота си”, заявиха от там.

Не бях чувал за самоубийство с толкова изстрела...

Ново убийство на бизнесмен в София

Собственикът на модната къща Александър Антов (вляво)
заедно с Цветан Цветанов и жена му Десислава (вдясно)
Собственикът на модна къща „Агресия" Александър Антов е бил застрелян снощи. Тялото му е намерено тази сутрин в Бистрица.

Около 19:00 часа снощи Александър Антов излязъл да разхожда кучето си, но не се прибрал. Все още не се знае нищо повече по случая. Криминалисти извършват оглед на мястото.

Това е второ показно убийство в София само за седмица. На 7 януари вечерта в столичният квартал „Градина“ беше разстрелян 53-годишният бизнесмен Веселин Стоименов.

Татяна Дончева: Бойко Борисов и Делян Пеевски играят заедно! Пеевски иска да вземе бизнеса на "Овергаз"

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева хвърли светлина върху най-големия актуален бизнес казус - спирането на доставките на газ от "Газпром" за "Овергаз Инк.".

"Договорът на "Овергаз" за доставка на газ изтича през 2017 г., кой ще влезе на тяхно място? Делян Пеевски", казва Татяна Дончева пред Нова тв.

"Бойко Борисов и Делян Пеевски играят заедно, щом са стигнали до Сашо Дончев", смята тя.

В случая има ирония:

"Сашо Дончев е участник в проекта "Типинг пойнт" на "Глобална България", който създаде Бойко Борисов за голямата политика", казва Татяна Дончева. "Сега той ще се върне назад, ще види дали не е бил наивен, че е смятал, че примитивните хора могат да се управляват лесно. Не могат. Политици, които нямат капацитет да разбират истинските проблеми на нацията, те не могат и да ги решат", категорична е тя.

Дончева очаква срещу нея да има медийни атаки.

Защо през последните години Цветан Василев и Делян Пеевски изкупуват медии като луди?
100% контрол върху медиите им дава да правят каквото си искат. Нямат абсолютно никакъв проблем, заключава Дончева.

Любопитно: Поучителната история на Сара Бартман от "шоута за изроди"

Преди два века умира Сара Бартман - след години, прекарани в европейски "шоута за изроди". И макар че нейната история доскоро изглеждаше напълно забравена, слуховете за евентуален холивудски филм за живота на робинята внезапно предизвикаха ожесточени дебати.

Сара Бартман умира на 29 декември 1815, но тялото й остава пред погледа на хората още доста време.

Мозъкът й, скелетът и половите й органи остават изложени в парижки музей чак до 1974-та. Тленните й останки са репатрирани и погребани чак през 2002 година.

Но коя е тя?

Доведена в Европа под фалшив повод от британски лекар, тя получава псевдонима "Хотентотската Венера", а нейната история е неразривна част от срамната история на континента.

Барман е разкарвана по "шоута за изроди" в Лондон и Париж, а тълпи от европейци се събират да гледат огромното й дупе.

Днес нейното име е приемано от мнозина за символ на колониалната експлоатация и расизъм, а поведението към нея се смята за подигравка с цветнокожите и превръщането им в стока.

Твърденията, че Бионсе планира да напише сценарий за Бартман и да изиграе главната роля в него бяха отречени от представители на певицата. Слуховете обаче са достатъчни, за да предизвикат загриженост.

Джийн Бърджис, вожд на племенната група хойхой, от която произхожда Бартман, твърди, че Бионсе няма "основно човешко достойнство, за да напише историята на Сара, камо ли да играе ролята й".

Джак Девнарейн, председател на южноафриканската актьорска гилдия, обаче коментира, че създателите на филми имат "правото да разказват историите на хора, които считат за интересни и вълнуващи, и това е нещо, срещу което не бива да си позволяваме да възразяваме".

Макар да отрича каквито и да е връзки с филма, представителят на Бионсе заяви: "Това е важна история, която трябва да бъде разказана".

Животът на Бартман е бил изпълнен с огромни трудности.

Счита се, че тя е родена в Източен Кейп, Южна Африка през 1789-та. Майка й умира, когато тя е на 2 години, а баща й - водач на добитък почива, когато тя е млада девойка. Бартман става домашна прислужница в Кейптаун, след като холандски колонизатор убива нейния партньор, от който тя е имала живяло сравнително кратко дете.

През октомври 1810-та, макар и неграмотна, според историческите източници, Бартман подписва договор с английския корабен хирург Уилям Дънлоп и предприемача от смесена раса Сендрик Сезарс, в чийто дом работи, според който заминава за Англия, за да участва в "шоута".

Причината за интереса към Бартман, известна и под името Сартйе, е нейното заболяване.

Тя има стеатопигия, генетично увреждане, поради което задните й части са изключително издадени, заради натрупването на мазнини.

Това я прави обект на всеобщ интерес, когато бива показана в зала на Пикадили Съркъс в Лондон след пристигането й.
"Трябва да знаете, че по онова време е било изключително модерно и силно желано жените да имат голямо дупе, така че много хора са завиждали на онова, което тя е имала по естествени причини, без да се налага да подчертава фигурата си", казва Рейчъл Холм, автор на "Хотентотската венера: животът и смъртта на Сартйе Бартман".

На сцената тя излиза с плътно облекло по кожата с телесен цвят, носи огърлица от мъниста и пера и пуши лула. Богати клиенти плащат за частни представления в домовете си, като на гостите е разрешено дори да я докосват.

"Продуцентите" я кръщават "Хотентотската Венера".

Думата "хотентот" - сега считана за оскърбителна - тогава се е използвала от холандците за описване на националностите хойхой и сан, които заедно съставляват народа, известен като хойсан.

Британската империя забранява търговията с роби през 1807-ма, но не и самото робство.

И все пак активисти и тогава биват потресени от отношението към Бартман в Лондон.

Работодателите й са съдени за това, че в държат противно на волята й, но така и не са осъдени, като самата Бартман свидетелства в тяхна полза.

"Остава въпросът - дали тя е била заставена да го участва в подобни програми, както твърдят активистите, или е действала по собствена свободна воля?", казва Кристър Петли, историк от университета в Саутхемптън.

"Ако е била заставена против волята й, тя може да се е чувствата твърде уплашена, за да каже истината в съда. Никога няма да разберем".

"Случаят е сложен и връзката между Бартман и нейните "работодатели" със сигурност не е била равнопоставена, дори и тя да е имала някакъв елемент на избор или да е чувствала, че може да спечели нещо - материално или друго - от изпълненията си".

Холмс коментира, че шоуто на Бартман също така е включвало танци и свирене на няколко музикални инструмента, и че "изтънчената" публика в Лондон, град, в който етническите малцинства не са били редки дори и по онова време, не би стояла просто и не би я гледала дълго само заради расата й.

След делото, шоуто на Бартман постепенно губи атрактивността си и популярността си сред зрителите в столицата и тя заминава на турне из Великобритания и Ирландия.

През 1814 година Бартман емигрира в Париж със Сезарс.

Там тя отново става знаменитост, пиейки в Cafe de Paris и посещавайки партита на висшето общество.

Сезарс се връща в Южна Африка, а Бартман попада под властта на "дресьор на животни", известен под псевдонима Ро. Тя пие и пуши много и според Холмс, вероятно е използвана за проституция от него.

Бартман се съгласява да бъде изучавана и рисувана от група учени и художници, но отказва да се покаже напълно гола пред тях, заявявайки, че това е под достойнството й - тя никога не го е правила в което и да е нейно шоу.

Този период е началото на изследването на "расовата наука", казва Холмс.

Бартман умира на 26 години. Причината за смъртта е описана като "възпалително и придружено с обрив заболяване".

В по-късен момент се прокрадват хипотези, че това е станало в резултат на пневмония, сифилис или алкохолизъм.

Естествоизпитателят Жорж Кювие, който танцува с Бартман на едно от партитата на Ро, прави отливка на тялото й, преди да му направи дисекция.

Той запазва скелета й и съхранява във формалдехид мозъка и половите й органи. Тези "артикули" биват изложени в парижкия антропологически музей. Те остават там чак до 1974 година - нещо, което Холмс описва като "гротескно".

"Доминацията над африканците бива обяснена чрез науката, като съответно хойсан (хотентотите) са обявени за най-долната група в развитието на човечеството, за която се е твърдяло, че се чифтосва с орангутани", пише Наташа Гордън-Чипембиър, редактор на книгата "Образи и черна женственост: заветът на Сара Бартман".

След избирането му през 1994-та за президент на Южна Африка, Нелсън Мандела изисква репатриране на тленните останки на Бартман и отливката на Кювие.

Френското правителство в крайна сметка се съгласява и през март 2002-ра предава "артефактите".

През август същата година, Барман е погребана в Ханкий, в провинция Източен Кейп, 192 години след заминаването й за Европа.

Публикувани са няколко книги за отношението към Бартман и културната й значимост.

"Тя се превръща в пейзажа, върху който се градят многобройни наративи за експлоатация и страдание на цветнокожата женственост", пише Гордън-Чипембиър. Според нея "сред всичко това, жената Бартман остава невидима".

Дори за хората извън Южна Африка, които не познават историята на Бартман, има някои деликатни културни отправки.

През 2014-та корицата на сп. Paper показва реалити тв звездата Ким Кардашиън, балансираща чаша с шампанско върху стърчащите си задни части.

Някои критици сравняват тази снимка с рисунките на Бартман от нейните съвременници.

Снимката на Кардашиън е подражание на фотография от 1976 на същия фотограф - Жан-Пол Гуд - която показва цветнокожия модел Каролина Бомон гола, в подобна поза.

Миналата година надгробната плоча на Бартман в Ханкий бе опръскана с бяла боя, което предизвика допълнителен скандал.

Това се случи няколко седмици след премахването от университета в Кейптаун след студентски протести на статуята на Сесил Роудс, бизнесмен и политик от XIX век, обявил британците за "първата раса в света".

"Хората откриват начини за справяне с тези проблеми с течение на времето", коментира Петли. "Често тези грозни сцени от миналото, в което една или друга раса или пол са били унижени, се прикриват, но сега е времето да им направим преоценка. Важното е това да се прави по начин, който избягва дискредитиране и разглежда сериозно тези аспекти на нашето минало".

На тази дата: 9 януари 1570 г. По заповед на Иван Грозни започва избиване на населението на Новгород

По заповед на Иван Грозни започва избиване на населението на Новгород.
Иван IV Василевич (Грозни) е роден на 25 август 1530 г. в с. Коломенское. – Княз е на цяла Русия от 1533 г., първият руски цар от 1547 г. Син е на Василий III (1479-1533 г.). Активно се включва в държавната политика от времето на създаването на т. нар. Избрана рада (1549 г.), чийто фактически ръководител е А. Ф. Адашев. Стреми се да укрепи самодържавието и да централизира държавата.

През 1549-1560 г. провежда реформи в областта на централното и местното управление, реорганизация на армията и др. В резултат на военните походи на Иван IV Грозни през 1547-1552 г. е присъединено Казанското ханство, през 1556 г. - Астраханското ханство. Под руска зависимост попадат сибирския хан Едигер (1555 г.) и Голямата Нагайска орда (1557 г.). След падането на Радата (1560 г.) еднолично провежда политика за укрепване на самодържавната власт.
Воюва неуспешно с Ливония за излаз на Балтийско море, но започва присъединяването на Сибир (1581 г.). Още по време на Ливонската война засилва борбата си с остатъците от феодалната разпокъсаност, най-разпространени методи за борба с политическите противници стават заточението и смъртното наказание.

През 1565 г. е въведена опричнината. Избити са голяма част от привържениците на Владимир Андреевич Старицки, а през 1569 г., самият Старицки е заставен да изпие отрова. Наказани са Новгород и Псков в обвинение за стремеж към поданство на "литовския крал". Засилва се крепостническият гнет. Голяма е ролята му в разработването на официалната идеология на самодържавието.

 Оказва влияние върху съставянето на редица литературни паметници от средата на ХVI в., изиграва важна роля в организацията на книгопечатането. По негова инициатива е осъществено строителството на храма "Василий Блажени" в Москва. Умира на 18 март 1584 г. в Москва.

Вицове, януари 2016 г.

Охрана на рибната борса...

СмЕх


В пътнически самолет някъде по средата на полета стюардесата съобщава:
- Уважаеми пътници, моля седнете на местата си и закопчайте коланите!
Всички много притеснени се подчиняват. Командирът на самолета става от своето място мърморейки:
- Уф! Най-после тоалетната е свободна!

***

На Олимпиадата в Лондон се сблъскаха фармацевтичната промишленост на САЩ и традиционната медицина на Китай.

***

- Гошко, харесва ли ти тромпета, който ти подарих за Коледа?
- Това е най-хубавият подарък, който някога съм получавал, дядо!
- Много се радвам! Значи ти харесва да свириш?
- Не, защото татко ми дава по 5 лева на ден, за да не свиря.

***

Полицията обявила война на падението на морала и заповядала на собственик на нощен клуб да рекламира своя балет със стриптийз-солистка без да използва думи от рода на "гола", "разсъблечена" и т.н. Собственикът се подчинил и на другия ден рекламата пред заведението му гласяла: "Дванайсет екзотични красавици! Единайсет великолепни костюма!"

***

- О, ти имаш медалион! Какво има в него?
- Коса - за спомен от мъжа ми.
- Че той нали е жив!
- Жив е, но отдавна няма коса!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 8 януари 2016 г.

Първи уроци по немски: "Ще я убия", "Искам да чукам", "Шегувам се с теб", "Голям бюст"

Бележката, която полицията е
открила у арестуваните.
Шефът на кьолнската полиция Влофганг Алберс е пратен в пенсия заради сблъсъците на Централната гара в Кьолн в новогодишната нощ. Вътрешният министър Ралф Йегер е уведомил Алберс за решението днес след обед. Той заяви, че това се налага, за да се върне доверието на обществото и дееспособността на коьолнската полиция. Кьолнската кметица Хенриете Рикер също се дистанцира от Алберс. Той понесе вината за спестената няколко дни поред информация за случилото се в новогодишната нощ.

Двамата арестувани по подозрение в участие в сексуалните нападения в Кьолн на Нова година междувременно бяха освободени. Те са на 16 и 23 години. Единият е мароканец, а другият тунизиец. Подозренията срещу тях не са се потвърдили.

Двамата бяха задържани малко след полунощ на Бреслауер плац, близо до катедралата. В тях е намерена бележка, на която на арабски и немски пише: "Ще я убия", "Искам да чукам", "Щегувам се с теб", "голям бюст". По неофициални данни става дума за северноафриканци, а в мобилните им телефони има записи от насилието в новогодишната нощ.

До момента са разпитани 29 чужденци, от които 18 са бежанци. Общо заподозрените са 32, съобщи вътрешният министър на Северен-Рейн Вестфалия, от тях 18 очакват бежански статут. Говорител на полицията, съобщи, че става дума за деветима алжирци, осем мароканци, четирима сирийци, пет иранци, един иракчанин, един сърбин, един американец и двама германци. Редови полицаи твърдят, че ръководителите на полицията лъжат и са спестили истината за случилото се на Нова година в Кьолн. Те твърдят, че в онази нощ са били проверени документите на стотици, мнозина са били задържани.

Те оспорват и твърдението на шефа на кьолнската полиция от 5 януари, че полицията няма представа кои са извършителите от Нова година.

По думите на полицаите, малцина са били със северноафрикански произход, повечето са показвали сирийски документи, съобщава Велт ам зонтаг. "Повечето са пристигнали скоро в Германия и чакат бежански статут", казва полицейски служител. Полицейският синдикат в Кьолн потвърждава информацията, че нападателите от новогодишната нощ са били бежанци, чиято цел е била не кражбата, а сексуално развлечение.
Полицаите твърдят, че сексуалното посегателство е служило не за отклоняване на вниманието с цел кражба. "За престъпниците, основно араби, най-важно беше сексуалното развлечение", казват полицаите.

В гр.Майсен, Саксония, преди два дни се стигна до сблъсъци между бежанци и полиция. Бежанците се наредили на опашка пред социалната служба в Майсен, за да получат парите за месеца. Охраната пускала по няколко души вътре, а останалите около 160 стоели на студа навън. Жените и децата били вкарани в някакво помещение, но мъжете останали навън и се стигнало до разправии. Охраната извикала на помощ полицията. Наложило се полицаите да използват спрейове с лют пипер, за да се успокои ситуацията. Служителка на социалната служба коментира, че бежанците са се струпали в 9 часа сутринта, при положение че службата работи цял ден.

Случаят стана още по-известен и заради туит, пуснат в акаунта на социалното министерство на Саксония. Туитът, който се е задържал за кратко, преди да бъде изтрит, гласял: Който идва да получава даром пари и избрал да емигрира в студена страна, трябва да може да търпи да чака на студа".

145 съдии: Стига вече толкова!

145 съдии се подписаха под речта, произнесена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на тържественото честване по повод 135 години от създаването на ВКС. Зад думите на съдия Панов застават съдии от ВКС, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжен съд Русе, Районен съд Разлогв и Районен съд Луковит, а подписката е внесена в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Причината за акцията е сигналът до Етичната комисия на „ПланБ”, че речта на съдия Панов е политическа и с нея председателят на ВКС е нарушил етичните правила на магистратите. Комисията, председателствана от Ясен Тодоров, светкавично образува проверка, а в понеделник (на 11 януари) е насрочено заседание, на което ще се разглежда сигналът.

Унгария ще наложи вето на санкции на ЕС срещу Полша

ЕС трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от АФП.

"Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", каза той пред общественото радио в Будапеща.

И настоя България, която е една от северните съседки на Гърция, да бъде приета в Шенгенската зона. Според него Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.

"Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", каза Орбан.

Унгария построи огради по южните си граници, за да спре притока на мигранти от Сърбия.

Същевременно Орбан заяви, че ще Унгария наложи вето на всички възможни санкции на ЕС срещу Полша. А за налагането на санкции се изисква пълно единодушие.

Преди два дни унгарският премиер се срещна с Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост", която спечели наскоро с абсолютно мнозинство парламентарните избори. Срещата беше очевиден опит да се засили нововъзникващата евроскептична ос в Централна Европа.

Полша е заплашена със санкции от ЕС заради приетия наскоро медиен закон, който постава държавните медии под прекия контрол на правителството.

"Умни" американци поздравиха Северна Корея за водородната бомба! Видео

Обявеното за успешно изпитание на взривяване на водородна бомба под земята в Северна Корея изглежда е добра новина за някои американци.

В популярното токшоу на Джими Кимъл невежи пешеходци застанаха пред микрофона на предаването, за да поздравят Ким Чен Ун за водородната бомба.

Честитките към КНДР случайните минувачи дадоха в традиционна за предаването рубрика, в която нарочно се задават провокиращи въпроси, за да се тества критичното мислене на живеещите в Холивуд.

В един от епизодите например на минувачи им е връчван Iphone 4, представен като последен модел смартфон от Apple.

Поздравите към Северна Корея от "братята" американци:


Екстра СмЕх/ Къде сбъркахме?

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 31 (30 ТУК)В следващите епизоди на „Малката булка“ Санчи научава истината за разваления годеж.
Сумитра е много обезпокоена за „Малката Булка“ Ананди и дори сънува кошмар с нея.

Руският президент Владимир Путин се прощава с генерали преди да получат инфаркти и инсулти. Кремъл, Москва.Уникална снимка от площада пред гарата в Кьолн. Над 107 жени се оплакаха, че са станали обект на сексуални нападения и грабежи от пияни и разгонени мигранти от арабски произход. Кьолн, Германия.

Цигани, крадци на ток: Защо не хващат "багабонтите", а нас?

Нагли роми крадат ток в Сандански. Не ги е страх, че могат да пострадат, защото всичко било в името на децата им. „Защо не хващат "багабонтите", наркодилърите, а нас? Останахме на тъмно на най-светлите празници. Това е дискриминация”, жалват се мургавите обитатели на квартал в курортния град.

„Имат по 5-6 деца, безработни са, как няма да крадат?” каза пред камерата на bTV възмутена ромка.

За крадливите обитатели на квартала кражбата на електроенергия е напълно оправдана, защото били без работа. „Нямаме работа, как няма да крадем”, оправдават се те.

В Сандански от няколко дни се извършват проверки за незаконно присъединяване към мрежата. От електроразпределителното дружество са категорични, че те трябва да продължат.

На тази дата: 8 януари 1935 г. се ражда Кралят Елвис Пресли

През 1935 г. на 8 януари се ражда бъдещия Крал на рокендрола… или просто Кралят Елвис Пресли. Той е най-продаваният солов изпълнител в историята на поп-музиката. Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Любопитен факт е, че Елвис е имал брат близнак, който обаче умира часове след раждането. Може би и поради това нещастие в семейството през годините Елвис се радва на изключителната любов на майка си.

През лятото на 1953 г. Елвис отива в малкото звукозаписно студио Сън Рекърдс, ръководено от Сам Филипс, за да запише плоча за подарък на майка си. Изпява песента My Happiness. Записът е направен от секретарката Марион Кийскър. Тя запазва едно копие за студиото и записва телефона на Елвис. През януари 1954 г. Елвис отново отива в студиото и се среща със Сам Филипс. Изпява две други песни и този път не иска да направи подарък, а се надява да го забележат.

Елвис привлича вниманието на Филипс, който го извиква през март и отново през юли 1954 г. Открива, че Елвис не може да изпее добре каквато и да е песен, затова го оставя да пее каквото иска. Елвис избира песента на Артър Кръдъп That's All Right Mama и заедно с китариста Скоти Мур и басиста Бил Блек я записва на 5 юли. Два дни по-късно песента зазвучава за пръв път по радиото и веднага се превръща в хит. Постъпват толкова много поръчки за малката плоча, че Филипс се чуди как да ги произведе. През първите три седмици след излизането си плочата се продава в 15 000 бройки, което е голям успех за рамките на Мемфис и рекорд за Сън Рекърдс.

По това време Елвис се прехранва, като кара камион. Все още не е спечелил нищо от музиката си. Опитите му да пробие в кънтри шоуто Гранд Ол Опри се провалят. Затова пък упоритият Сам Филипс го изпраща на друго кънтри шоу - Луизиана Хейрайд. Там Елвис пее няколко години и там за пръв път започва да добива популярност в цялата страна.

С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 г. подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 г.

Шеметната си кариера обаче Елвис заплаща с безкрайна умора. Напрежението му през годините е толкова голямо, че той неизбежно се нуждае от стимуланти, успокоителни и приспивателни. Те стават част от живота му и постепенно го довеждат до разруха. Елвис умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсланд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни.

За поколенията остава една от крилатите фрази на Краля: „Когато нещата отидат по дяволите, не отивай с тях и ти”.

Вицове, януари 2016 г.

Просто детска градина в Сибир.

СмЕх


Рускиня отива да си купи хляб. По пътя в една локва видяла да лежи мъж.
Рекла си:
- Малко е мърляв, ама като го изкъпя ще стане. Мъж е все пак. На връщане ще го прибера.
Купила хляб. Тръгнала към къщи и що да види на пътя - мъжът вече го нямало. Ядосала се жената.
- Ама съм и аз... сякаш от три месеца хляб на съм виждала...

***

- Къде работиш сега, Пешо?
- На летището. Мия тоалетните.
- Не можеш ли да си намериш друга, по-приятна работа?
- И просто така да зарежа авиацията?

***

След два тройни и един четворен тулуп, 4 пируета и един недотам изчистен двоен аксел, успях да се прибера...
Даже един комшия изръкопляска от терасата и подвикна "Българи юнаци".

***

- Докторе, махнете съседа ми от стаята, понеже си мисли, че е мотор. - Пречи ви шумът ли? - Не, изгорелите газове!

***

Малкият се учи да свири на цигулка. Баща му излиза ядосан от мазето и крещи: - Не можеш ли да ми кажеш, че свириш на цигулка! От половин час мажа пантите на...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Таен доклад от Кьолн: Меркел ме покани, дръжте се любезно!

“Сириец съм. Длъжни сте да се отнасяте с мен любезно! Покани ме госпожа Меркел.”

Дръзките думи, изречени към полицаи, са на насилник, вилнял в новогодишната нощ в центъра на Кьолн. Тогава озверяла тълпа от над 1000 души, предимно от Северна Африка и арабския свят, се нахвърли върху беззащитни жени и девойки. Те бяха подлагани на сексуален тормоз и ограбвани.

Всички в Германия се питат как е било възможно да се стигне до такива изстъпления и къде е била полицията?

Онлайн изданието на “Шпигел” днес публикува извадки от таен доклад на федералната полиция, с който твърди, че разполага. От него става ясно, че силите на реда в Кьолн не са били господари на положението.


Докладът е писан на 4 януари от висш немски полицай въз основа на анализ на случилото се в града край Рейн. В документа се посочва:

“Жени с придружители или сами буквално са били превърнати от силно алкохолизирани мъжки тълпи в търсещ спасение дивеч, това не би могло да се опише. Тази кохорта нападатели изобщо не се е впечатлила от полицейското присъствие.”

Според “Шпигел” в доклада се посочвало също, че униформените се натъкнали на множество разстроени, ридаещи и обзети от смъртен страх граждани, предимно жени и девойки. Те се оплаквали, че били бити, ограбвани и подлагани на сексуален тормоз. Пострадалите твърдели, че нападателите им били мъже мигранти.

“За жалост не е било възможно идентифицирането на престъпниците, особено на сексуалните насилници. Силите на реда не са били в състояние да регистрират нападенията и другите престъпления, тъй като те са били извършвани по едно и също време на различни места на площада около гарата и катедралата. Не е могло да се помогне на всяка жертва, което е довело полицаите до отчаяние”, е посочено в доклада.

Наред с безочието на сириеца, смятал се за поканен от канцлерката Меркел, се изброяват и някои други драстични примери:

Тълпата нападатели е заплашвала всеки, дръзнал да даде показания.

СЕКСКОШМАРЪТ В ГЕРМАНИЯ - СТОТИЦИ ИЗНАСИЛВАЧИ, НИТО ЕДИН АРЕСТУВАН

Полицаите са били възпрепятствани да се отзоват на викове за помощ.

Пред очите на униформените мъже са късали издадените им документи за регистрация като бежанци и с подигравателна усмивка изричали:

“Нищо не можете да ми сторите, утре ще си извадя нови документи.”

Никой не се е подчинил на полицейски нареждания да напусне площада.

Не е било възможно да се задържат дори уличени на място в извършване на престъпление, тъй като полицията не е разполагала с нужния капацитет.

В тази нощ е било валидно правилото на по-силния.

Това явно не е била полицията. При тълпа от 1000 озверели нападатели на площада е имало едва 200 униформени.

По-нататък в доклада се посочвало, че когато полицаите се опитали да опразнят площада, намиращ се между гарата и Кьолнската катедрала, те са били обстрелвани с пиратки и замеряни с бутилки.

Заключението на съставителя на доклада е повече от мрачно:

“Мерките на служителите на реда са били посрещнати с такова пренебрежение, каквото не съм преживявал за 29 години служба.”

Тъй като полицаите са били малобройни, а снаряжението недостатъчно, те са стигнали твърде бързо до границата на възможностите си при операцията, продължила от 21,45 ч на 31 декември до 7,30 ч на 1 януари.

Авторът на доклада описва положението в новогодишната нощ като “хаотично и срамно”.

Пожар избухна в Басейнова дирекция във Варна

Снимка: "Таралеж"
Огромен пожар горя в сградата на Басейнова дирекция във Варна. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 13:00 часа. Няма застрашени граждани. Всички са били своевременно евакуирани. На място са два екипа на пожарната, които в момента гасят огъня, предава репортер на „Таралеж“.

Причина за инцидента е повреда в служебен компютър, който се е самозапалил, уточниха от полицията. Пламъците са обхванали голяма част от покрива на зданието.

Цитат на деня! Лютви Местан: Някъде преди Коледа стъпих на руска мина

Бившият председател на ДПС Лютви Местан се среща за първи път с медии, след като в края на миналата година бе изключен от партита си.

Лютви Местан вече пристигна в сградата на БТА, придружен от съпругата си Ширин. Бившият председател на ДПС отново е с охрана от НСО.

"Беше ми домъчняло за вас. Защото мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки", бяха първите думи на Лютви Местан.

Той изреди лъжите, които е прочел по свой адрес:

Собственик на електроцентрали.

Собственик на верига ресторанти, на ферми.

Предател, изменик, мошеник, женкар, предател на национални интереси. Ислямист.

"Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности."

Лютви Местан продължи със своите "знакови" политически действия, с които се гордее:

- Решението за оттегляне на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски.

- Спирането на "Южен поток".

"Аз не знам кои са фирмите, за които говори премиерът Борисов."

- Позицията по украинската криза.

- Декларацията по повод убийството на Борис Немцов.

- Систематичния опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърджали с г-н Борисов.

- Възстановяване на диалога с Анкара.

„Едно от основанията за обвиненията в ислямизъм“, допълни Местан.

"Тази връзка е естествена, уважаеми колеги."

До Лютви Местан са застанали кметът на Джебел Бахри Юмер и депутатите Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али. В залата са Ширин Местан и Марияна Георгиева.

После Местан стигна до причината за своето изключване:

"Прословутата декларация за сваления руски самолет, който бе посочен в речта на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган като основен мотив за отстраняването ми от ръководния пост и членството в партията."

Местан обясни каква е била целта на всичките му действия - да свърже ДПС отново с дясното и да се върне на власт.

"Стратегическата цел беше ДПС да се върне на власт през пазарния вход. Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това беше възможно, ако полето на ДПС се освободи от едни много опасни мини.

Знаех, че с тези воденични камъни ДПС няма да бъде легитимен участник в управлението на страната. Особено в съюз с дясното в България. Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от онези митологеми, които ни натъкват в ъгъла на една, както се твърди, олигархична проруска партия."

Още една внезапна смърт в Кремъл

Вчера, 6 януари, на 62 години почина внезапно изпълнителният секретар на президентската държавната администрация и персонал Владимир Кикот. 

Новината бе потвърдена от администрацията в Кремъл. Все още не е взето решение кой ще замени Кикот, съобщава Коммерсантлру.

Само преди два дни също внезапно (официално от преумора) почина на 58 години генерал Игор Сергун, началник през последните 4 години на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия.

Студът развихри ученическото въображение, пишат на Бойко и кметове

Учениците от 64 училища в страната имаха извънредна “дървена ваканция” вчера заради
снега, поледиците и студа в части от страната.

Нямаше часове в 58 учебни заведения заради влошената пътна обстановка в следните области: Варна - 10 училища, Враца -8, Габрово - 3, Монтана - 4, Плевен - 10, Разград - 7, Силистра - 5, Търговище - 10, и Ямбол - 1. Отоплителните инсталации излязоха извън строя и се наложил спешен ремонт в други 6 училища.

Студът и снегът обаче развихриха ученическото въображение в социалната мрежа фейсбук, където започнаха молби за излизане във ваканция. Повечето от написаните текстове са със забележителен стил и правопис, който запазваме.

Например ученик от Враца е написал на лично съобщение на премиера Бойко Борисов следното: Bat Boi4o dai tka nekva kusa vakanciika che she primreme kat ku4eta u tva daskalo. Просителят уточнява, че става дума за Враца, и обещава да почерпи Борисов с едно кафенце. Друг го призовава: “Да бъдем хора” и моли за една ваканцийка, защото “вън пингвините ще емигрират”.
Много призиви има към пловдивския кмет Иван Тотов: “Ванка пусни една ваканция, че докато стигнем до Тхвп-то станахме на ледени висулки.” Молителят уточнява, че въпросното училище е накрая на града и “сигурно и на картата го няма”, като преди това заявява, че ваканцията трябва да е поне 5-дневна, защото в учебното заведение няма парно. “Хлъзгаме се по улиците, спаси ни, че ще се изтрепем”, добавя ученикът в съобщението си до кмета Тотев и продължава да зове да не му се “свиди ваканцията”. “Ванка дай една ваканция душа, че виж кво става тая сутрин трябваше да ставам в 5 часа за да стигна до училище, че като гледам как дрифтят афтибусите ходих с кънките до училище...” Ученикът се оплаква, че wi-fi в училище е замръзнал и трябвало 2 часа да си размразява телефона и призовава: “Затова Ванка бъди добра Бяла мечка и дай ваканция.”

Из творчеството във Варна: “Порти вратле става ли една ваканцийка?”

Колегата на Тотев - варненският кмет Иван Портних, е подложен също на масирана атака: “За много години кмете! Надявам се да оцелея до деня Х който ще решите, че не трябва да се разхождаме като хъски до училише”. Друг ученик пише: “Порти, вратле става ли една ваканцийка, че мръзнем като бели мечки? Ш” смити много благодарни.Gu6, gun”.

Въображаемият свят на Меркел рухна в един миг

Нападенията, извършени от мигранти в Кьолн, потвърдиха огромния политически провал на канцлера на Германия, която не само не успя адекватно да окаже помощ на хората, но и показа пълно неразбиране на ситуацията. Това пише в свой анализ германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten, цитирано от Риа Новости.

Посегателствата над жени в Кьолн, извършени от мигранти, показа, че мечтата на германския канцлер Ангела Меркел за успешното решаване на кризата с бежанците е сапунен мехур, който се спука, а фразата "отворени граници" се превърна в кошмар за Европа.
Меркел изрази възмущение от атаките и подчерта, че те изискват твърд отговор от страна на правоприлагащите органи. От датата на атаките до времето, по което канцлерът направи изявлението си обаче, минаха пет дни, престъпниците са отдавна изчезнали и жертвите никога няма да получат възмездие, отбелязва авторът.

Проблемът е, че мерките за защита правата на човека не работят в светлия и радостен въображаем свят, в който живее германският канцлер. Тя насърчава хората да "обърнат и другата буза." Меркел изглежда е забравила, че не е проповедник, а държавен глава на население от над 80 милиона граждани и първо трябва да предприеме стъпки за защита на своя народ, за което в края на краищата има закони, подчертава изданието.

С всеки изминал ден става все по-ясно, че с политиката си на "отворени врати", към която канцлерът продължава упорито да се придържа, Меркел е нарушила европейското право и правата на гражданите на ЕС. Престъпленията, извършени в Кьолн, показаха каква е днес европейската реалност. Рано или късно, Меркел ще трябва да напусне фантастичния свят, в който живее и да види какво наистина се случва, заключава авторът на статията.

Кьолнската полиция съобщи във вторник, че е получила около 90 жалби от жени, които са били подложени на сексуален тормоз в новогодишната нощ от мъже "с африкански и арабски външен вид", предполага се - мигранти. По информация на Spiegel, позовавайки се на началника на полицията Волфганг Алберс, на площада в града са се били събрали около хиляда мъже на възраст от 15 до 35 години. Подпийналата тълпа мъже са нападали преминаващите жени, като са им задигали портмонетата и мобилните телефони и са отправяли смъртни заплахи към хората, които са се опитвали да се намесят.

Над 370 000 българи празнуват на Ивановден

Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който извършил ритуала по кръщението на Исус Христос в река Йордан. Светецът предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си.

371 082 българи празнуват имен ден, като от тях 338 650 са мъже, а жените са 132 432. Ще почерпят хората, които носят имената Иван, Йоан, Калоян, Иво, Ивайло, Йовко, Ваня, Ваньо, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона, Жан, Жанa и Яна.

Най-популярните имена у нас са...

Иван е второто по популярност име при мъжете у нас, като над 161 000 българи са кръстени така. Сред 20-те най-често срещани мъжки имена на 18-та позиция се нарежда и Ивайло - носят го 35 883 души. Над 62 000 българки пък се казват Иванка, което отрежда на това име второто място при жените.

Какви имена за децата си предпочита българинът?

Иван е избраното име от родителите за 677 деца, родени през миналата година, с което то завършва първата петица за бебетата на 2015-а. И при новородените в последните дванадесет месеца името Ивайло е 18-то сред най-често срещаните, като така са кръстени 317 бебета.

Името Йоана са дали на дъщеря си 362 двойки, което го нарежда на 8 позиция в топ 20 за миналата година, а Ивайла е на 19-тото място, като така са кръстени 219 момиченца.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. По традиция обредното къпане за здраве продължава, като ритуалът е за младоженците. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Днес се прави обща трапеза, на която се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Любопитно: Най-големите късметлии в човешката история

Понякога ставаме свидетели на събития, които са абсолютно невероятни и плод на странни стечения на обстоятелствата.
Точно такива са следните случаи. Хората в тях могат спокойно да се смятат за истински късметлии. Не мислите ли?

Стив Флейг, шофьор на камион за доставки, с години търсил истинската си майка. Най-накрая я намерил – и се оказало, че тя е касиерката в магазина, където той работи.
Кристин Талади казва, че когато го е родила, не била омъжена и взела трудното решения да го даде за осиновяване.
Той я търсел от години и един ден установил, че е изписвал името й погрешно.
Той най-накрая открил името и адреса й. Оказало се, че майка му живее много близо до магазина. Когато казал това на шефа си, той го попитал „Имаш предвид Крис Талади, която работи на касата ли?“

***

Цутому Ямагучи е признат за единствения човек, който оцелява двете ядрени атаки над Япония. Той е бил командировка до Хирошима, когато бомбата пада – намирал се е само на 3 км от експлозията. Получава сериозни изгаряния, но оцелява. Три дни по-късно се връща в офиса си в Нагазаки, където се случва и втората експлозия.


***

Това е продавачката, която продава късметлийския билет на Джоан Гинтер. Той й донася 5.4 млн. долара. 10 години по-късно Джоан печели 2 млн., а три години по-късно – още 3 млн. Накрая, през 2008 г., Джоан печели джакпот на стойност 10 млн.
***


Професионалният холандски велосипедист Мартен де Йонге резервира два билета за малоазийските авиолинии. Той обаче отменя резервацията в последния момент. Единият от самолетите изчезва над Индийския океан. Другият е свален през лятото на 2014 г.***

Фрейн Селак е хърватски учител по музика, който оцелява, когато влакът, в който пътува, пада в езеро. След това преживява автомобилна катастрофа, пада от самолет директно върху сено (останалите 19 пътници загиват). Фрейн претърпява още няколко автомобилни катастрофи, но остава невредим. Накрая печели около 1 млн. долара от лотарията.

На тази дата: 7 януари 1945 г. в Македония започва "Кървавата коледа"! Избиват хиляди хора с българско самосъзнание

На 7 януари 1945 г. активистите на компартията на Титова Югославия започват избиването на хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Този ден остава в историята като Кървавата коледа, тъй като началото на клането съвпада с началото на християнския празник. Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски.

Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония и да се наложи максимално бързо сърбизацията. Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства.

Най-пострадали са представителите на интелигенцията с българско самосъзнание - учители, лекари и др. Общо над 130 000 българи са изселени, гонени, преследвани и изпращани с концлагерите на Титова Югославия.

НЕЧУВАНИ ЖЕСТОКОСТИ

На 26 декември 1944 година, дни преди Коледа 1945 година в казармите в Скопие и Щип се разбунтуват няколко хиляди войници и над 100 офицери. Те не били съгласни с дошлата от Белград  заповед да отидат на фронта в защита на Сърбия. Декларирали желанието си войската да се насочи към Солун, за да се освободят сънародниците от Егейска Македония. Пратениците на  Тито Светомир Вукманович – Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски решават, че сега е моментът за разправа с привържениците на “бугарскиот окупатор”. Те събират около себе си сръбските офицери и им казват, че разбунтувалите се са “бугараши”, “ванчемихайловисти”, “ВМРО-вци” и “фашисти”. Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, “за да обсъдят въпроса”. Където веднага ги обезоръжават , арестуват ги и ги затварят в подземията на старата турска крепост “Калето”. След кратък разпит, воден лично от Темпо само за няколко часа за разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки  казвал: “Хочеш Солун, еве ти га...” Войниците, които вече се били прибрали в казармите усетили, че с техните офицери нещо се случва и около 1000 от тях се насочват отново към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които започват срещу тях безмилостна картечна стрелба. Убитите на площада са около 100, над 900 са арестувани и затворени в “Калето”. Там са държани повече от месец без хляб, вода и завивки. Почти всички умират от глад и студ. На 6 срещу 7 януари 1945 година започнало масово изтребление на кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония. Те били наричани “бугараши” и “помагачи на бугарскиот фашистки окупатор”, Без съд и присъда. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Така Вардарска Македония насилствено се сърбизира.

СТАЛИН, ТИТО, ДИМИТРОВ

Георги Димитров свидетелства в дневника си (10 януари 1945): „Сталин се обади:..."Югославяните ми съобщиха, че предложили на българите България да влезе в Югославия на онези права, както сърбите и хърватите. Но българите не се съгласили с това и настоявали за създаване от Югославия и България на равноправна българо-югославска държава. Аз казах, че българите са прави, а югославяните не са прави. Би следвало от Югославия и България да се създаде двуединна държава на равноправни начала, нещо като бившата Австро-Унгария. Иначе влизането на България в Югославия ще означава поглъщане на България...”  На 28 януари 1945 федерацията се обсъжда във вилата на Сталин, в присъствието на членове на Политбюро, български и югославски представители и самия Димитров. Изглежда, югославската страна се е отнесла резервирано към предложението за федерация от австро-унгарски тип, защото въпросът за характера й се отлага за по-късно. Обсъждане има и на 12 април 1945 между Сталин, Тито и Димитров.

Така Тито усеща, че прикачването на България към Югославската федерация е невъзможно, а Сталин пък вече се е уверил, че маршала се заиграва с Чърчил и англичаните. Това е единствената печалба  от разпада на проекта Балканска федерация. Иначе днешната Благоевградска област щеше да бъде в рамките на Югославия, а сега на БЮРМ. Още повече, че сръбските емисари, наречени македонски учители били плъзнали вече из Пиринския край.
Действително, в най-неизгодно положение при тази сделка е България. След края на войната Югославия печели територии, за Албания остава шансът при евентуално напускане на федерацията да си излезе с целокупното албанско население на Албания и Косово. Единствено България понася само загуба на територия.  Има известна ирония на съдбата в следвоенния статут на Димитров. Преди това той е бил нещо като началник на Тито - председател на Коминтерна. Докато Тито е бил само един от боричкащите се около престола му претенденти за водачи на югославската компартия. Сега формално двамата са равни. В действителност, обаче, Тито има собствена държава и реална власт в нея, докато Димитров е само марионетка на Сталин. Дори, фактически, той е понижен - от интернационален в национален водач.
Нечуваните жестокости към българският етнос по време на Кървавия Божик окончателно сърбизира Вардарска Македония, ситуация, от която днешната република, ужким независима, не може да излезе и сега. Тайната за нечуваните жестокост бяха пазени грижливо от сърбоманите повече от 50 години.

Вицове, януари 2016 г.

СмЕх


Жена ми вика, че искала да даде старите си дрехи на семейства, които гладуват. Казах и, че ако дрехите им стават, то те едва ли гладуват и... кавгата започна...

***

Жена към мъжа си:
- Кажи скъпи, нали очите ми са като планински извор?
- Ъхъ.
- А косата ми пада като водопад на раменете!
- Ъхъмм.
- И кожата ми е като най-фино кадифе?
- Мдаааа...
- Ах, какъв омайник си, как те бива да правиш комплименти!

***

Фараон се обажда в кръчма:
–Мога ли да запазя маса за трима?
–Да, на чие име?
–Сакрахотеп.
–Как се пише?
–Птичка, два триъгълника, вълнообразна линия, пак птичка, кучешка глава, слънце, скарабей...

***

- Каква е разликата между десантчика и сапьора?
- Посоката на полета.

***

С новите си очила баба Куна уши 12 мегапикселов гоблен.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 6 януари 2016 г.

Съмнения: Шефът на руското разузнаване починал от преумора

Излезе официалното медицинско заключение за смъртта на 58-годишния Игор Сергун, шеф на ГРУ от 2011 година. 

Според докторите става дума за остра сърдечна недостатъчност, предизвикана от преумора, недоспиване и свръхнапрежение, съобщи lifenews.ru.

Наздраве! ТИР освети магистрала "Струма" с бира "Туборг"

Магистрала „Струма” бе осветена и с бира, след като ТИР Волво със сръбска регистрация изсипа стотици бутилки "Туборг.

Инцидентът стана в 14.45 часа днес край Благоевград, на кръговото по което се навлиза в началото на ЛОТ-2 на АМ "Струма" в посока Дупница и София. Над 100 каси, натоварени в благоевградската пивоварна "Карлсберг" за Сърбия, се изсипаха от каросерията на товарния автомобил с регистрация от град Крушевац, поради несъобразена скорост и неукрепен товар. Движението в района е отцепено от полицията, кръговото кръстовище се завърташе като във Великобритания - от ляво, вместо от дясно.

При навлизане с висока скорост в завоя на кръговото, недобре укрепеният товар се е наклонил и над 100 каси с „Туборг” се изсипаха на пътното платно. 

Така отново след откриването на 21 октомври 2015 година, ЛОТ-2 бе „осветен” и с бира на Богоявление. За късмет на водача има останали здрави бутилки. В началото той ги събираше сам, после се включиха и работниците на Водно строителство, фирмата която подържа ГП Е-79 и чиято база е на около 150 метра от инцидента. Товарният автомобил не се е обърнал, само се е скъсал брезентът и са изпочупени шприглите.

Папараци снимаха за първи път целувка между Гришо и Никол Шерцингер

Първата целувка между Гришо и Никол Шерцингер е факт! Бдителни папараци уловиха любовната целувка между най-добрия ни тенисист и очарователната певица.

Целувката е била заснета тази сутрин в Бризбейн, веднага след успеха на българина на двойки. Шерцингер е неотлъчно до Григор Димитров по време на участието му на турнира в Австралия.

Красивата Шерцингер бе на трибуните и наблюдаваше всеки един от мачовете на хасковлията до момента. Днес тя отново беше с хора от щаба на Димитров и подкрепяше българина в драматичната три сетова битка на двойки.
Пред погледа й Григор и партньорът му на двойки Кей Нишикори се класираха за полуфиналите след обрат срещу водачите в основната схема Пиер-Юг Ербер и Никола Маю с 4:6, 6:1 10-7.
Чаровната 37-годишна певица бе облечена с бял потник, протрити и скъсани на коленете дънки, а на кръста си бе вързала бяла жилетка. Визията й се допълваше от лек грим, шарени маратонки, слънчеви очила в син нюанс и традиционното за нея кръстче на врата.

Бойко: Ръси, попе, за да изгоним дявола

"Ръси, попе, там, за да изгоним дявола", заръча му премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че той като православен християнин много си спазвал традициите.

С молебен на свещеник започна първото заседание на правителството за тази година преди малко. Свещеникът е бил изпратен от патриарх Неофит.

"Бог да благослови вашите трудове и стойте встрани от всяко дяволско хищение", пожела попопът на министрите.

"И тях ги наръси, защото и там има някакъв таласъм сигурно", насочи Борисов свещеника към операторите и фотографите",  които заснемат правителственото заседание.

Варненци осветиха военните знамена на Богоявление!

Снимка: "Таралеж"
Враненци се събраха пред катедралния храм за освещаването на военните знамена по повод Богоявление. Варненският и Великопроеславки митрополит Йоан отслужи литургия, предаде репортер на „Таралеж“.Снимка: "Таралеж"
След военния ритуал и благославяне на частите и техните бойни знамена владиката заедно с командващия на ВМС Митко Петев, кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев се отправиха на шествие към Морската градина, където ще бъдат положени цветя пред паметника на Христо Ботев.