събота, 2 април 2016 г.

Нова война в Нагорни Карабах

Азербайджански войници са насочили оръжията
 си към нагорни Карабах. Снимка въоръжени сили
 на Азербайджан.
Над 100 души са убити в ожесточени сражения, избухнали снощи в анклава Нагорни Карабах в Задкавказието, предаде Нюз.Ру.

Новината съобщи военното министерство на Азербайджан.

Сблъсъците са между армията на Азербайджан, от една страна, и на Армения и Нагорно-Карабахската република, от друга.

И Ереван, и Баку, размениха взаимни обвинения по въпроса кой е започнал първи атаките.

Ереван обвини Баку, че неговите сили са предприели офанзива от всички страни към англава Нагорни Карабах. Той принадлежи на Азербайджан и представлява остров сред неговата територия, но е населен предимно с арменци. Там е създадена непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР).

Според арменски военни източници за първи път от края на бойните действия 1994 г. азербайджанската армия използва всички видове военна техника. Атаките се извършват с артилерия, бронирана техника и авиация.

Азербайджан обяви, че е загубил 12 военнослужещи, но е унищожил над 100 вражески войници.

Армения и Нагорни Карабах не съобщават за никакви загуби - нито свои, нито на противника.

Военното министерство в Ереван съобщи за свален хеликоптер на Баку. Азербайджанската страна първо отрече новината, но няколко часа по-късно я потвърди.

Арменският президент Серж Саргсян отпътува предсрочно за родината си от САЩ, където бе на световния ядрен форум.


29 години конфликт


Конфликтът между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах избухна през 1987 г., още по времето на СССР. Тогава населението на автономната република, което е предимно арменско, обяви излизане от състава на Азербайджанската ССР. Последваха изстъпления на азери, стигна се до десетки жертви.

След разпадането на СССР последваха военни действия в региона в периода 1992-1994 г. След тях Азербайджан изгуби контрола върху Нагорни Карабах и седем прилежащи района.

В резултат Нагорни Карабах обяви независимост. От 1992 г. насам се водят преговори за разрешаването на конфликта. Азербайджан настоява да запази териториалната си цялост. Армения е на страната на непризнатата република.

В момента Азербайджан е ключов съюзник на САЩ. А Армения се сближи с Русия и влезе в Евразийский съюз- На нейна територия има 5000 руски военнослужещи и две руски военни бази.


Реакцията на Москва


Руският президент Владимир Путин призова двете страни на конфликта в Нагорни Карабах да прекратят огъня. Той настоя да бъде проявена сдържаност, за да се допуснат нови човешки жертви, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военният министър Сергей Шойгу проведе днес извънредни разговори по телефона с колегите си Сейран Оганян от Армения и Закир Гасанов от Азербайджан. Той допълни, че Москва с тревога следи съобщенията за новите сблъсъци в Задкавказието.

Варна откри Мото сезонa

Снимка: "Таралеж"
Мотористите във Варна откриха атрактивно новия сезон, предава репортер на „Таралеж“.

В 11 часа започна рок концерт на група Силвър пред „Катедралата“. В 12.30 часа ще стартира и традиционната мото обиколка на града.

Организатори на откриването на Мото сезон Варна 2016 са мото клубове от града.
Мотористите ще спазват всички правила за движение по пътя. Колоната ще се води от пилотна полицейска кола, която ще се движи с 30-40 км/ч.

Снимка: "Таралеж"
След нея ще карат членове на мотоклубовете организатори на събитието, зад тях ще бъдат и свободните мотористи. Накрая на колоната ще има "затваряща" полицейска кола. Движението на колоната ще се извършва по 3-4 мотора на ред в зависимост от ширината на пътя. 

Организаторите забраняват екстремното каране. Пилене на гуми, вдигане на мотора на предна или задна гума, изпреварване в колоната няма да се толерират, категорични са организаторите на събитието.

Обама бил смутен от управлението на Ердоган

Американският президент Барак Обама призна, че е "смутен" от пътя, по който Турция се движи. Според него президентът Ердоган води Турция "надолу" по отношение на свободата на печата и войната в Сирия, предава Дарик.

"Не е тайна, че има някои тенденции в Турция, които са обезпокоителни", посочи Обама, запитан дали смята турският лидер за авторитарен.
"Мисля, че подходът към пресата може да доведе Турция по път, който ще бъде много обезпокоителен", добави той.

Обама заяви, че е споделил тези впечатления на Ердоган. Двамата се срещнаха в Белия дом в четвъртък, за да разговарят далеч от камерите.
Ердоган бе на посещение във Вашингтон, където взе участие в организираната от Обама среща на върха за ядрена сигурност.
Напрежението между двете страни възниква след офанзивата на Анкара срещу кюрдските бунтовници, които за Вашингтон са съюзници във войната срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.
Според Турция групировките са свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която се бори за независимост на най-голямото малцинство в Турция и се смята за терористична група от Анкара и Вашингтон.

До 10 години затвор за кражбата на кабели и проводници

Депутати от почти всички парламентарни групи са внесли промени в Наказателния кодекс (НК), с които се криминализира кражбата на кабели, електропроводници, елементи от електрическата мрежа и т. н. Поправките се радват на рядко срещан в парламента консенсус. Под тях са се подписали депутати от ГЕРБ, АБВ, БСП, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, БДЦ.

Според промените, ако предмет на кражба са кабели, електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи на електрически уредби на електропреносната или електроразпределителната мрежа или топлоразпределителната мрежа, елементи или части от подвижния железопътен състав, железния път или пристанищни съоръжения, металосъдържащи паметници, наказанието е 1 до 10 години затвор. Ако в резултат на подобни кражби се стигне до средна или тежка телесна повреда, наказанието е от 5 до 15 години. При причиняване на смърт накзанието е от 10 години или доживотен затвор.

Предвидени са наказания и за нерегламентирано приемане и третиране на отпадъци от черни и цветни метали. При първо провинение се предвиждат от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 хил. лв. Ако провинението се повтори, санкцията се повишава - 2 до 10 години затвор и глоба от 10 хил. до 16 хил. лв.

Поправките предвиждат и лишаване от свобода до три години при неправомерно присъединяване към електрическа, газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна мрежа. Ако от това присъединяване има вреди в големи размери, санкцията е от 1 до 5 години затвор. При особено големи размери лишаването от свобода е от 3 до 8 години.

На тази дата: 2 април 1972 г. Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист

1972 г. актьорът Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист по време на Маккартизма. Чаплин не е бил любимец на американските власти, особено на консерваторите и нерядко си е навличал гнева заради сатиричните си роли в киното - достатъчно прозрачни, за да могат зрителите да разпознаят в тях конкретни хора от тогавашното време. За 40 години живот в САЩ Чаплин така и не получава американско гражданство. Положението се утежнява, когато в края на 1940-те години идва маккартизмът. Дотогава вече ФБР разполагало с досие от 2000 страници за Чаплин.

Преди няколко години Националният архив на Великобритания разсекрети досието на Чарли Чаплин, от което стана ясно, че актьорът е бил под наблюдение от контраразузнаването МИ-5 по молба на ФБР, което го подозирало във връзки с комунистите.

През 1952 г., когато комикът отива в Лондон за премиерата на фирма си „Светлините на рампата”, не може да се върне в САЩ, тъй като под натиска на ФБР имиграционните служби не го пускат отново в страната. Чаплин заминава за Швейцария, където живее до смъртта си през 1977 г. Само веднъж за този период - именно през 1972 г., той посещава САЩ, за да получи почетния си „Оскар”.

От публикуваните сега документи става ясно, че преди и след забраната за влизане на Чаплин в САЩ американските и британските спецслужби активно са си сътрудничели в търсенето на компромат за комика. Работата им обаче не оправдала очакванията. Така например през есента на 1952 г. агент на МИ-5 предал на американските си колеги думи на Чаплин, произнесени от него десетилетие по-рано по време на заседание на комитет за американско-съветската дружба, че „в комунизма има много хубави неща и ние може да вземем доброто и да се откажем от лошото”.

Разсекретените материали показват ролята, която е изиграл в живота на Чаплин писателят Джордж Оруел, автор на антиутопиите „1984”. Оказва се, че малко преди смъртта си Оруел е предал на познат от МИ-5 списък с 35 души, които той считал за „лакеи на комунистите” и сред тях било името на Чарли Чаплин. Подозренията срещу актьора били подхранвани и от познанството му с кинокритика Айвор Монтегю, който се оказал агент на съветските служби. По тази връзка обаче е открита само една телеграма до Чаплин, в която кинокритикът изказва съжаление, че не може да го посрещне в Лондон. В крайна сметка контраразузнавачите били принудени да признаят, че Чарли Чаплин не представлява заплаха за сигурността на САЩ и Великобритания.

Самият Чаплин винаги е отричал да има нещо общо с комунизма. „Аз съм либерал, мен винаги ме е вълнувал проблемът със световния мир, но това не значи, че се интересувам от комунизма. Не са ми нужни никакви организации за прикритие, аз винаги действам от свое име”, заявил комикът през 1948 г. по време на събеседване в имиграционните служби на САЩ.

Вицове, април 2016 г.

Барак Обама?

СмЕх


Иванчо пита майка си :
- Мамо, защо се скара на тати без причина ?
- Защото трябва да изтупа килима !
- Ама той нали се съгласи и сега го тупа.
- Ядосан го тупа по-добре !

***

Едно негърче боядисвало оградата и се изцапало с бяла боя , погледнало и му харесало как изглежда и се боядисало цялото в бяло ! Като го видяла майка му го набила,после го видял и баща му и той го набил след това и брат му и той го набил.
И накрая малкото негърче седяло само и си мислило -Мамка му от 10 мин. съм бял и вече мразя чернилките!

***

Сибир, замръзнало езеро. Два полярници, млад и по - възрастен ловят риба.Изведнъж на леда се появява бяла мечка.
Възрастният рибар започва да сваля унтите и вади маратонки от раницата.
- За какво са ти?Мечката може да тича с 60 км/ч по леда - казва младият.
- Не ми пука каква скорост може да развие.Важното е ти да не ме изпревариш!


***

Яжте вносни чушки, домати и краставици, а после се чудете защо бабите и дядовците на село, вместо тях садят марихуана!

***

- Миличко, в детската градина биете ли се за играчките?
- Да!
- И кой е най-силен?
- Госпожата!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 1 април 2016 г.

Пловдив ще забранява носенето на бурки

Пловдивските общински съветници от ВМРО подготвят и ще предложат промени в наредбата за обществения ред и сигурност в града под тепетата, свързани със забрана за носенето на нетрадиционни религиозни символи. "Тук става въпрос за тези покривалата за глава и чаршафите, с които са облечени мюсюлманите", заяви регионалният кооринатор на партията Александър Сиди.

"Проведохме предварителните неформални разговори с кмета Иван Тотев и с други общински съветници. Има такава нагласа, обществото е настроено в тази посока. Според нас ще успеем да убедим останалите колеги от всички групи да гласуват", каза Сиди.

"Ще се опитаме в рамките на 10 дни да изготвим предложението и да го внесем за разглеждане в пловдивския общински съвет. В него ще допълним и поставим отново въпроса за забраната на сектата "Свидетели на Йехова", която е регистрирана в България като дружество за защита и опазване на цветята", поясни регионалният координатор. 

Мъж с горелка се опита да запали кола на депутат от ГЕРБ за 1 април

Мъж с горелка и газови бутилки в раница се опита да запали служебен автомобил на парламента. Става въпрос за колата, с която е пътувал Данаил Кирилов от ГЕРБ, шеф на правната комисия. Инцидентът стана около 12 ч днес.

Гумите на автомобила започвали да горят, когато подпалвачът бил забелязан. Видели го депутати от ГЕРБ, тъй като возилото било между тяхната стая и тази на АБВ. Те започнали да излизат паникьосани в кулоарите, викайки "Бомба, бомба!"

"Да живее анархията", крещял той и добавил, че първи април е ден на депутата и затова ги поздравява.

Пристигнала е кола на жандармерията, а после полицията е отвела подпалвача.

Изключиха от ГЕРБ Цветелин Цветанов

ГЕРБ-Плевен изключи от партията арестувания директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, съобщи БНР. Общинското ръководство на ГЕРБ в Плевен изключи от партията Цветанов, който бе обвинен за корупционни действия от прокуратурата.

В четвъртък вечерта е имало спешно заседание, свикано от лидера на ГЕРБ в Плевен Мартин Митев по случая с Цветелин Цветанов. Той членува в местната организация от началото на 2009-а година. "Уронване престижа на партията е мотивът за изключването му. Решението е взето единодушно", съобщи организационният секретар Даниела Гонкова.


Софиянци излизат на протест заради поскъпването на билета

Столичани излизат днес на протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София.

Тази вечер от 18:30 ч. пред сградата на общината недоволни граждани ще изкажат несъгласието си от 1 юни пътният документ да струва 1.60 лв.

Преди седмица Центърът за градска мобилност излезе с предложението с 60% да се повиши цената на билетчето с мотива, че по този начин ще се стимулира използването на карти, чиято стойност се запазва.

Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, пък настоява двойно да бъдат увеличени санкциите за нередовни пътници - глобата да стане 40 лева, а актът - 200 лева.



Франция е изгубила 10 000 милионери през 2015 г.

Двата атентата в Париж в началото и края на 2015 г., както и заради религиозното напрежение във Франция, това е страната, от която през миналата година са си тръгнали най-много милонери.

Нещо повече – прогнозите са, че този процес ще се ускори в следващите 10 години с ескалирането на това напрежение.

Това твърдят анализаторите на неправителствената организация за маркетингови изследвания и консултации New World Wealth.

В свой доклад те изчисляват, че около 10 000 милионери са напуснали Франция през 2015 г. Общият им брой е намалял с 3% до 323 000 души.

Само от Париж са си тръгнали 7000 милионери, което е намалило броя на богатите в столицата с 6%.

Но този процес застрашава също европейски държави като Белгия, Германия, Швеция и Великобритания.

Що се отнася до т.нар. Брекзит (евентуалното оттегляне на страната от ЕС след референдума в края на юни) от New World Wealth смятат, че това по-скоро би имало положителен ефект. Повечето заможни британци, с които е разговаряно, изказват несъгласие с отворената към европа граница и вероятно биха останали в страната при излизане от ЕС. Не е изключено и въвеждане на 2-годишни работни визи за граждани на Канада, Австралия и Нова Зеландия, а може би и за САЩ. След първоначалния шок свободното придвижване ще се възстанови и между тези културно и политически обвързани държави ще се засилят съюзите и бизнеса.

Сериозен е проблемът в Южна Европа, а Турция и Нигерия може да са сред следващите лидери по оттегляне на милионери.

Засега Италия, Гърция и Испания продължават да са сред лидерите в тази класация през последните години и това едва ли ще се прекрати скоро. Ако се стигне до остра криза в Европейския съюз, разпадането му или преминаването му в нови форми на различни групи, именно тези държави ще бъдат ударени най-тежко, смятат консултантите.

Според тях милионерите си тръгват първи и това е лош знак за задаващото се в икономиката. Със себе си те отнасят и значителни средства и спират да плащат данъци, а много хора губят работата си, тъй като 30-40% от тях са и предприемачи. В наши дни мнозина от милионерите са и иноватори, високо образовани или с натрупани умения, поради което за съответната държава това е и "изтичане на мозъци".

Още 7 държави са посочени като водещи по бягство на милионери: Китай (9000), Италия (6000), Индия (4000), Гърция (3000), Русия, Испания и Бразилия (по 2000).

Австралия е привлякла най-мног омилионери през миналата година – около 8000 души, което е увеличение с 3% до 290 000 души. Следват САЩ – 7000 души или общо 4.18 милиона. Канада, Израел, Обединените арабски емирства и Нова Зеландия също са в челни позиции.

Лидер като дял от изгубените милионери е Рим със 7% (или 5000 души до 73 100). Чикаго са напуснали 3000, а Атина – 2000 милионери.

Най-придвлекателните градове за напусналите са станали Сидни, Мелбърн (както и Пърт, Бризбейн и други градове по западния бряг), Тел Авив (но също и Херцлия, Ерусалим и Нетаня), Сан Франциско (както и Сиатъл и Ванкувър), Дубай и Лондон. В случая с британската столица е интересно, че става дума изключително за оттегляне от мегаполиса към по-спокойната английска провинция в обсега на крайградските пътувания до Лондон.

За гигантите Китай и Индия авторите смятат, че няма основание за притеснение от напускането на милионери, тъй като икономиките им създават повече хора с над 1 милион долара лично богатство, отколкото е броят на тези, които се местят другаде. Не е така положението с Русия и Бразилия, където се смята, че има сложен комплекс от проблеми и намеса на държавата, поради което е трудно да се прогнозира подобряване на ситуацията.

Избраха Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Избраха Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщават световните агенции.

Според правителствени източници лидерът на АБВ Георги Първанов, който е главният мотор на кампанията за издигането на Бокова, е помогнал най-много за избора на Бокова.

С биографията си и натрупания опит през комунистическия режим Бокова набързо се справи с конкуренцията и гордо ще представлява ООН през следващите години.

Нейният житейски опит минава по моста между Изтока и Запада, отбелязват наблюдатели.

Честит 1 април!


1 април - Ден на шегата

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.


Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.


Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.


Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април.

На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните”. Според католическата църква това е денят, в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до две години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус от Назарет.

На същата дата в Испания се чества „Денят на шегата”. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича „Ден на лъжата” и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо”.

Във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2 април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар” или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция.

Във Франция празникът се нарича „Априлска риба”. На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ” и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Дания „Денят на лъжата” идва с месец закъснение - 1 май и е известен като „Майска котка”. Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В България от стари времена се смята, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем или нас да ни излъжат до обяд на този ден. Закачките са незлобливи и не целят да засегнат никого. Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността” на времето. Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в столицата на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. е създаден Домът на хумора, а габровският хумор е пословичен.

Едни от най-добрите шеги правени  на 1 април



Шведското бране на спагети през 1957 година


Уважаваното шоу за новини „Панорама” по BBC обявява, че благодарение на мекия климат шведските фермери се наслаждавали на добра реколта от спагети. Много хора се обадили в BBC, за да разберат как да си отгледат свое собствено спагетено дърво. Дипломатичният отговор бил: „поставете спагети в консерва от доматен сок и се надявайте.”

Плачещият Ленин

През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго. Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век.

Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада (който между другото се нарича Пиаца Ленин) в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

Намалена гравитация

На 1 април 1976 г. британският астроном Патрик Мур заявява по Би Би Си Радио 2, че в 9,47 ч ще станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление - планетата Плутон ще мине зад Юпитер и ще породи гравитационна аномалия, вследствие на която земното притегляне ще отслабне.

Мур уведомил слушателите, че ако точно в този момент подскочат във въздуха, ще изпитат неподозирана лекота. В 9,48 стотици хора вече звънели в радиото, за да съобщят, че те са изпитали необикновеното усещане. Една жена дори заявила, че тя и нейните приятелки се издигнали над фотьойлите си и левитирали във въздуха.

На тази дата: 1 април 1778 г. бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара

На днешния ден през 1778 г. бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара. Така се нарича паричната единица на редица държави. Най-известна от тях е тази на Съединените американски щати, наричана на български щатски долар или американски долар, смятана за основната в света резервна валута.

Думата произлиза от името на старата северноевропейска парична единица талер. Същия произход има и наименованието на паричната единица толар на Словения.

Щатският долар (или американски долар) (на английски: United States dollar) е официалната валута в САЩ и основна световна резервна валута.

В момента паричното обращение се контролира от банковата система на Федералния резерв. Най-често използваният символ за щатския долар е знакът "$". Кодът на щатския долар в стандарта ISO 4217 е USD, а Международният валутен фонд използва и US$.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. Coinage Act, приет от Конгреса на САЩ. С този законодателен акт се установява биметален стандарт за долара, който се равнява на определено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 долар е равен на 100 цента.

През 1900 г. САЩ изоставят биметалния стандарт и преминават към златен стандарт, като долара е изцяло обезпечен със злато и се равнява на 23.22 грана (1.505 g) злато (1 тройунция злато=$20.67). Поради постоянната девалвация на долара САЩ се отказват от златния стандарт през 1933 г., и валутата става свободно конвертируема. Намалява се значително златното покритие, като 1 долар се равнява на 13.71 грана (0.888 g) злато (1 тройунция злато=$35). Този стандарт просъществува до 1968 година. След Втората световна война с цел стабилизация на международната валутна система, е прието Бретън-Уудското споразумение през 1944 г., според което щатският долар става световна валута заедно със златото. През 1971 г. САЩ окончателно преустановява използването на златния стандарт и премахва обезпечението на валутата.

Монетите в САЩ се секат от 1972 година от Монетния двор на САЩ. Освен тези в обращение се секат също паметни, юбилейни и инвестиционни монети.

Една от най-скъпите монети в света е златна монета с номинал от 20 долара, проектирана от скулптора Сен Годен, която е в обращение от 1907 до 1933 година. По решение на Франклин Рузвелт монетите са претопени поради отказа на САЩ от златния стандарт след Великата депресия. Единствената оцеляла монета е продадена на търг през 2002 г. за $7 590 020.

До началото на 20-я век на монетите не фигурират лицата на американските президенти, а персонажи от гръцката и римската митология. Последните, на които е променен дизайна са дайм и долар, съответно през 1946 и 1971 година.

Първите банкноти, отпечатани от Федералният резерв на САЩ са от 1914 година с номинали от $5, $10, $20, $50, $100 и с размер 189 на 79 милиметра. През 1928 г. за оптимизиране на разходите банкнотите са намалени до сегашния размер. Размерите на американските банкноти, независимо от номинала не се различават и са 155.81 мм дължина и 66.42 мм ширина. Базовият дизайн на болшинството е утвърден през 1928 година. На еднодоларовата банкнота е изобразен белоглав орел с 13 пера, стискащ в единия крак клонка с 13 листа, а в другия 13 стрели. Числото 13 символизира 13-те колонии, основатели на съюза. На лицевата страна на всяка от банкнотите в центъра (на по-старите банкноти) или изместен вляво (на по-новите) има портет на някои президенти на САЩ или други важни исторически личности.

Понастоящем банкнотата с най-голям номинал е 100 доларовата, която е украсена с лика на Бенджамин Франклин (на английски: Benjamin Franklin) - американски общественик, учен, издател, дипломат и изобретател. Съществуват и по-големи, но са изтеглени от обращение.

Вицове, април 2016 г.

Време е за смяна на зимните гуми...

СмЕх


Толкова много обещаха на българския народ...и пак му е малко.

***

Скулпторът Хайтов, сътворил светещите очи на Самуил, се е ангажирал и със статуята на Стоичков - тя пък щяла да псува.

***

Вчера купих от магазина: картофи (Франция), ...лук (Полша),...домати (Турция),.... ябълки (Англия)…, а бе много се извинявам…, ама у нас в България освен цените нищо друго ли не расте?

***

Жената се приготвя за лятото: купува летни рокли, обувки, сандали, шорти, шапки, няколко чифта бански …
Мъжът изрязва ноктите на краката — и това е, готово… Красавец!

***

Главен недостатък, който крият новите телевизори с гласови команди, е че по време на мач на българският национален отбор по футбол самопроизволно се превключват на порно канали...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 31 март 2016 г.

Човек на Путин раздал имоти на дъщеря му и гаджето му

Алиса Харчева е една от споменатите жени
с имоти в разследването.
Малко известен руски бизнесмен от Санкт Петербург раздал имоти на няколко жени, свързани по различен начин с президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Една от тези жени е Катя - малката дъщеря на лидера. Други две са близки роднини на жена, която според някои медии е приятелката на Путин. А четвърта е студентка, позирала за календар по случай рождения ден на държавния глава.

Всички споменати имоти се намират в затворени комплекси в Москва или край нея.

Те били продадени или прехвърлени на три от четирите жени от Григорий Баевски - 47-годишен сътрудник на стар приятел на Путин. Това показват данни от регистрите.

Катерина Тихонова - малката дъщеря на президента, използвала адреса на един от имотите на Баевски като свой собствен, когато регистрирала компания.
Миналата година Ройтерс съобщи, че Тихонова, която заема висока позиция в Московския държавен университет, има лични съветници в лицето на някои от най-старите приятели на баща си. Тя е омъжена за Кирил Шамалов - син на милиардера Николай Шамалов, също съдружник на Путин.

Баевски е бил помощник на олигарха Аркадий Ротенберг - протеже и партньор по джудо на президента и един от първите, вкарани в черните списъци на ЕС и САЩ заради руската агресия в Украйна.

Според регистрите компаниите, чийто съсобственик е Григорий Баевски, са се облагодетелствали от държавни поръчки за строителство за най-малко 6 милиарда рубли (89 милиона долара) през последните две години.

Досега Баевски не е привличал вниманието към себе си. Връзката му с Путин била разкрита от  разследващия журналист Роман Анин, който извършва проучване за източноевропейската медийна мрежа Проект за отразяване на престъпността и корупцията.

Григорий Баевски е бивш мениджър на недвижими имоти в държавна компания от Санкт Петербург. През 2006 г. той основал вилен кооператив край града заедно с Аркадий Ротенберг и брат му Борис. Започнал бизнес с братята през 2011 г. А до 2014 г. работил като директор на инвестиционната компания на Аркадий Ротенберг. Той бил съдружник и в банка СМП, чийто мажоритарни собственици са гореспоменатите братя.

Ройтерс изпратила запитване за сделките с имоти на Баевски до последния му известен домашен адрес и до неговите компании. Отговор така и не бил получен.

"Нищо не знаем за това кой е този Баевски. Президентът също не го познава", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенцията.

Преди няколко дни той заяви пред журналисти, че се очакват публикации за връзките на Путин с неговите приятели от детинство и за това как те получили държавни поръчки. Той каза също, че няма да коментира, тъй като Кремъл смята, че статиите са част от политически мотивирана кампания за дискредитирането на Путин.

Говорител на Ротенберг заяви, че бизнесменът няма информация за сделките с имоти на Баевски. Запитан дали Баевски е действал от името на Ротенберг в тези сделки или те са свързани с приятелството на Ротенберг с Путин, гтоворителят на олигарха каза: "Разбира се, че не. Такива твърдения са абсурдни." Според него Баевски "не работи" за нито една компания или холдинг на Ротенберг.

Заедно с тези обвинения идват и такива за личното богатство на Путин, което според слухове, съобщени от британския "Дейли Мейл" възлиза на 40 милиарда долара. Песков отрече категорично и тях.

Премиерски лакърдии

Премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е част от Реформаторския блок (РБ), а Реформаторският блок е част от управлението. Според Борисов ДСБ няма как да бъде в опозиция.

"За да угодим по едно време на Радан тръгнахме да подписваме меморандум. Радан е вътре в РБ. Опозиция - на кого? На РБ? Той да се разбере с реформаторите. Реформаторите в управлението ли са? Той част от реформаторите ли е? Да не им обръщаме внимание, защото те с Кадиев това им е целта - да кажа нещо, те да ме коментират след 1 час, да изглежда, че са в голямата игра", заяви Борисов.

Той коментира и призивът на ДСБ да махне техните хора от властта ако прецени.

"Ами това са хора бе, това са семейства, това са съдби. Като наказание ли да ги махна? От вас искам резултати, не ме интересува кой на кого е. И те го спазват", каза Борисов.

Според него Реформаторския блок ще има огромен проблем с това да нареди листата си за евентуални парламентарни избори.

"Антикорупционният закон е на кабинета. Надявам се, че ще има голям консенсус по него", каза още Борисов.

Попитан дали консенсусът ще е толкова голям, колкото по промените в Закона за съдебната власт той отговори:

"Да не си мерим консенсусисите".

Борисов каза още, че над 100 човека участват в операцията, свързана с ареста на шефа на ДАИ.
"Когато 1000 души загинат и 7000 души тежко бъдат увредени след автомобилни катастрофи за една година това го имаме за нормално. Щетата е огромна. В огромния си брой това са млади хора в трудова възраст. Тези, които арестуваме в момента са тези, които с безобразията си... Няма една здрава мантинела останала по магистралите. Това няма да е нито първата, нито единствената операция, която се провежда", каза Борисов.

И изтъкна:

"При предишното правителство колко директори на Европол, Интерпол дойдоха в България? В момента, в който дойде наше правителство, всички идват и всички дават високи оценки".

Борисов упрекна медиите, че не обръщат внимание на факта, че редовно се дават допълнителни пари за пенсионерите.

"За всеки Великден, за всяка Коледа пенсионерите вече свикнаха над 50 млн. лв. да получават бонус. И въобще не ми се свиди, дето се вика".

Попитан защо тези пари не са повече той отговори:

"Наложи се да ремонтираме магистрали от 40 години непипани. Строим метро, строим жп линии. Всеки момент ще е готова централната гара на София, и тя е за 66 млн. лв.".

Борисов коментира и протестите на лекарите и напрежението между тях и здравния министър Петър Москов.

"Москов намали цената на лекарствата с близо 60 млн. Много хора останаха недоволни. Здравната карта досега не е направена. Щастлив съм че за пари не се говори в тези протести. Над 20-30 болници съм посетил, хората виждат. В лекарското съсловие, санитарите, няма напрежение. Много рядко протести се правят в интерес на самите работници и служители. За съжаление ДСБ дезертира, остави Москов в най-тежко време. Много интереси има - и БСП, и ДСБ, и ДПС - Москов да падне. Това би тежко увредило конструкцията на правителството. Мислят, че той е най-беззащитен, но ГЕРБ стои с цялата си мощ зад него и реформата ще стане", каза Борисов.

Стоичков до медиите: Стрелях само по болни и стари животни

В отговор на стотиците коментари, предизвикани от снимките на Христо Стоичков с убитите на сафари в Африка животни, футболистът изпрати отворено писмо до медиите, в което обяснява, че на Черния континент е стрелял само по болни и стари животни.

Стоичков припомня, че той и семейството му са били „част от десетки, дори стотици каузи за опазването на околната среда, дивата природа, изчезващи животински видове, както и от множество благотворителни кампании, свързани със здравеопазване, защита и превенция за населението на Африка“. Лично той пък е бил „част от поне дузина хуманитарни мисии на Черния континент, очевидно останали в пълна тайна за тези, които „намериха сили“ да упрекват мен и моето семейство сега“.

Пълният текст на писмото:

Отворено писмо до българските медии

След зачестилите публикации, коментари и анализи, свързани както с мен, така и с моето семейство, бих искал да поясня следното:

Аз, Христо Стоичков, и моето семейство, в лицето на съпругата ми Мариaна и двете ми дъщери Христина и Михаела, сме били част от десетки, дори стотици каузи за опазването на околната среда, дивата природа, изчезващи животински видове, както и от множество благотворителни кампании, свързани със здравеопазване, защита и превенция за населението на Африка.

Лично аз съм бил част от поне дузина хуманитарни мисии на Черния континент, очевидно останали в пълна тайна за тези, които „намериха сили“ да упрекват мен и моето семейство сега.

Въпреки че не мисля, че дължа обяснение за хобито си, смятам, че Вие се нуждаете от пояснение. Всички ловни резервати, разположени на територията на Африка, са един от петте жизненоважни за оцеляването на населението икономически сегмента на тази толкова бедна, но толкова красива част на света. Местното население и власти са намерили изключително рационален начин за прочистването на старите и болни животни. Възползвайки се от хобито и интересите на хора като мен, те осигуряват прехраната на хиляди семейства, както с месото на убитите животни, така и с таксите, които се заплащат за всяко едно от тях. Именно поради тази причина, само и единствено определени животни от цели стада могат да бъдат обстрелвани, след изрично одобрение на придружаващия гид във всеки един резерват.

За незапознатите от Вас ще спомена, че за обстрел на млади животни и бракониерство е предвиден затвор, без право на съдебен процес. Нима ако бяхте публикували моя снимка с диво прасе, отстреляно от мен, бихте били толкова гневни? Или по-скоро бихте купили такова месо от съседния на Вас магазин под формата на суджук, за да присъства на празничната Ви трапеза? Ще оставя отговора на всички Вас.

Бих искал само да допълня, че става въпрос за различни географски ширини и различни нрави. И не на последно място, бих искал да напомня на всички, че аз и моето семейство продължаваме да подпомагаме резервати в България, като например, ловното стопанство в Етрополе.

Искрено Ваш,
Христо Стоичков

Сръбският "Нюзуик": От България се планират атентати в Европа

Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма.

В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи. Това се казва в обширно разследване на последния брой на сръбското седмично издание Newsweek. В разследването участват журналисти от Белград и Загреб, съобщава БГНЕС.

На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на "Даеш" да се присъединят към терористите.

"Това е само едно от изреченията, което може да се намери в секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил. В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал "Евер" и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах. В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България... Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

"Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации", казва пред "Нюзуик" служител на сръбските спецслужби - Агенцията за сигурност и информация /БИА/. Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него "западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани".

"Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи", казва той.

От докладите на френските спецслужби става ясно, че терористите използват апарати Самсунг със СИМ-карти от Хърватия и Албания. Разговорите, които провеждат са много кратки - до 30 секунди, което подсказва, че ставало въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди. предполага се, че картите са закупени от терористите на път от Сирия за Европа, когато са преминали през Хърватия. Никой не знае точният им брой, но със сигурност са били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на ИД. Гугъл отказва всякаква информация на френските служби, но от централата на Самсунг са предали цялата информация за използваните телефони. Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж - Хасан Аит Булачен - в Хърватия. В този случай е използвана предплатена СИМ-карта, която не е била регистрирана на нито едно име.

"Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 година - в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но, в същото време, е разединена по отношение на сигурността за гражданите си", смята Симеонович. Без да се залага на човешкия фактор - човекът на терена /включително и на мобилни телефони/ очевидно не дава резултати. В Русия, например, е изключително силна мрежата от агенти, инфилтрирани сред терористите.Това позволи през 2014 година да бъдат предотвратени 369 терористични атаки, а през изминалата година 400. В САЩ също се осъзнаха. В албанската група от Македония /които са получили зелена карта/, към които се присъединиха турчин и йорданец, бе вкаран един косовски албанец.

Благодарение на това министерството, отговарящо за сигурността, разбра, че се готви атентат срещу президента.С придобития опит днес агентите се изпращат навсякъде, където това е възможно. Все още малко се знае за това какво е точно положението на Балканите. Според официалните власти ситуацията е стабилна и балканските държави не са сред основните мишени - те са със средно ниво на риск, се казва още в разследването на изданието.

Седем кандидати отиват на изслушване за шеф на ООН

Седем кандидати за поста генерален секретар на ООН ще участват в неформални слушания в централата на световната организация в периода 12-14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт, цитиран от БТА.

Срещите се ще превеждат на официалния сайт на ООН на шестте официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

На 12 април в залата на Съвета на ООН по опеката ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

На 13 април се явяват бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.

На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

"Неформалният диалог ще протича във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което страните членки ще им задават въпроси", се казва в разпространеното днес писмо на председателя на Общото събрание до страните членки.

На всеки въпрос дипломатите ще имат по две минути за отговор, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници.

Люкетофт предупреди, че смята да групира сходните въпроси, както и да дава предпочитание на онези, които ще се изказват от името на регионалните групи.

Пълномощията на Бан Ки-мун, който заема поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Очаква се Съветът за сигурност да започне да разглежда кандидатурите не по-късно от юли.

Дипломати не изключват за първи път за утвърждаване от Общото събрание да бъде представена не една, а няколко кандидатури, посочва ТАСС.

Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е представял държавите от Източна Европа, освен това всички те са били мъже. Изказват се мнения, че тези фактори ще имат голямо значение при избора на новия административен шеф на световната организация.

Постоянните членове на Съвета за сигурност (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция) не могат да издигат кандидати.

Русия възмутена, че в страните от НАТО има войски на НАТО

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ръководеното от него ведомство е принудено да реагира на засилването на военния потенциал на НАТО в Европа, предаде „Российская газета“.

„НАТО продължава да засилва военния си потенциал в Европа, включително в непосредствена близост до руските граници. Безусловно, тази ситуация не може да не ни безпокои. Принудени сме да реагираме на нея“, каза министърът.

Военният министър на Русия каза още, че разполагането на сили на НАТО близо до руските граници предизвиква тревога. Заради това в Западния военен окръг ще бъдат формирани нови поделения, включително две нови дивизии.

На тази дата: 31 март 1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара

1967 г. Джими Хендрикс изгаря за първи път своята китара в лондонската зала „Астория”. По-късно е заведен в болница заради изгаряния по ръцете. Заради нанесените щети на сценичното оборудване, получава предупреждение от управителите на „Ранк Тиатър” да „смекчи” сценичното си изпълнение.

На 5 септември 2008 г. прочутата китара Fender Stratocaster беше продадена за 280 000 паунда. Тони Гарланд, човек от охраната, разчистил обгорялата китара от сцената и я занесъл в гаража на родителите си, където тя прекарала следващите 40 години. Въпреки че Джими Хендрикс става известен с практиката си да изгаря китарите по време на изпълнение, инструментът бил смятан за безследно изчезнал, докато братовчеда на Гарланд не се натъкнал случайно на него.

Хендрикс е роден като Джони Алън Хендрикс на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон, в семейството на Ал Хендрикс и Люсил Джитър. По-късно е преименуван на Джеймс Маршал Хендрикс в памет на починалия брат на баща му.

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл, а по-късно той дори стиска ръце с Литъл Ричард, който гостува в квартала му. След като свири в няколко местни сиатълски групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, за да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена си при своя 26-ти парашутен скок.

След като напуска армията, Хендрикс, заедно с приятеля си Били Кокс се премества в Нешвил, за да свири в тамошните клубове. През 1966 г., Джими сформира своя група - Jimmy James and the Blue Flames и се установява в Ню Йорк. В този период се запознава и свири с много музиканти, между които е и Франк Запа.

Докато се подвизава в Ню Йорк се сприятелява с Линда Кийт, приятелката на Кийт Ричардс, която му урежда прослушване при продуцента на Ролинг Стоунс - Сиймор Щайн. Не успява да впечатли с изявата си и не се стига до договор. По-късно Хендрикс е открит от бас-китариста на Енимълс Чаз Чандлър. Чандлър го отвежда в Англия, урежда му договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри и му помага да сформира групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия. Впечатляващата му китарна техника и ефектно сценично присъствие бързо спечелват уважението на всепризнатите звезди Ерик Клептън (с когото остава приятели до смъртта си) и Джеф Бек, а също и на членовете на Бийтълс и Ху. Първият сингъл на Джими е вариант на песента „Hey Joe”, стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс, която по това време е „стандарт“ за рок-групите.

Успехът на Хендрикс се затвърждава с песните „Purple Haze” и „The Wind Cries Mary”, които заедно с „Hey Joe” са хитове в Топ 10 класацията. Първият албум на групата излиза през 1967 г. „Are You Experienced?” е съчетание между мелодични балади като „The Wind Cries Mary”, поп-рок - „Fire”, психеделик - „Third Stone from the Sun” (вдъхновено от сериала „Стар Трек”) и блус „Red House”.

Същата година Хендрикс участва в Monterey Pop Festival, където дебютира пред американска публика. Впечатляващото му представяне е запечатано във филма на Д.А. Пенбейкър „Monterey Pop” - по време на изпълнението на „Wild Thing”, той отново запалва китарата си и изумява публиката. Това става запазена част от концертите му. Изгорената и счупена Stratocaster, с която той свири на Miami Pop Festival през 1968 г., е подарена на Франк Запа, който я поправя и свири на нея в периода 1970-1980 г.

Любопитен факт е, че през кариерата си на музикант, Хендрикс е притежавал различни китари, включително и един Gibson Flying V, която той оцветява с психиделични рисунки. Все пак китарата, която най-вече е свързана с неговото име е Fender Stratocaster или „Strat”. Той купува първия си Strat около 1965 г. и използва преимуществено тази марка китари.

Вицове, март 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Семейния скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове...

***

Знаеш ли, че докторът ми каза да пия по една чашка на ден.
- И ти? Спазваш ли това?
- Да...вече пия чашките за 2058 година.

***

Съвет към мъжката аудитория:
Не пускайте често половинката да ходи при майка си, защото се връща с фабрични настройки!

***

Женската логика:Не ми пише, няма да му пиша и аз!
Мъжката логика:Не ми пише, ще пиша на друга...


***

Двама старци седят на пейка в градинката и хранят птиците с трохички. По едно време единият казва:
- А бе, тези птички много приличат на нашите политици. Докато са на земята кротко си ядат трохички, а като се издигнат на високо ти серът на главата.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 30 март 2016 г.

Назначиха съпруга на Бокова за български представител Европейската банка

Правителството определи Калин Митрев - съпруг на българския кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова, за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи пресцентърът на кабинета. Той ще заеме позицията на алтернативен директор в съвместния офис на Полша, България и Албания в международната финансова институция.

Калин Митрев има дългогодишен опит в ЕБВР. Той е бил директор за България, Полша и Румъния в периода 2002-2010 г., като след това заема поста отново през май 2014 г. На позицията беше върнат от кабинета "Орешарски", който го назначи на мястото на поставената от кабинета "Борисов 1" Стефка Славова.

Митрев е назначен за директор на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов. Той е роден на 22 февруари 1952 г. в Перник и е бил агент на Държавна сигурност в периода 1980-1985 г. Той е бил зачислен с псевдоним "Симеонов" като секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС (външно разузнаване).

Залежали яйца от католическия Великден могат да стигнат до нас

Възможно е неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители. Това заяви в студиото на "Здравей, България" Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

Изказването му бе по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. Опасенията на родните птицевъди е, че у нас, те се препакетират и срокът им на годност се подменя.

"Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца.

В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председател на Съюза на птицевъдите.
Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя.

"Когато обаче се внасят в палети, не може да се идентифицира кога е снесено. Това означава, че те са подготвени за преработка, а не за консумация. Опаковката има голямо значение. Там е срокът на годност, производител и преработвател.

Добре е, когато те са една и съща фирма. Но хората не трябва да се страхуват от яйцата и трябва да ги консумират" коментира още Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

"Проверката показва, че нямаме констатирани несъответствия. Тоест яйцата, които са цитирани са с произход от друга държава-членка. Те имат необходимия код, който е на производителя и са придружени с необходимите търговски документи", коментира ден по-рано д-р Дора Петрова от отдел "Контрол на храните" към БАБХ.

16 адвокати защитават 14 мюсюлмани за радикален ислям

Ахмед Муса Ахмед
В Окръжния съд в Пазарджик преди малко започна заседанието по делото срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на радикален ислям и война. Защитават ги 16 адвокати.

Преди началото на процеса пред съдебната зала в Пазарджик се събраха роднини на обвиняемите. Жените бяха облечени в хиджаб, съобщи Нова тв.

Съдът даде ход на делото през февруари и започна прочитането на обвинителния акт. Делото беше отлагано веднъж заради заболяване.
Подсъдимите са от Пазарджик и Асеновград и бяха задържани при две акции на ДАНС през ноември 2014 г. и през 2015 г. Сред тях е и проповедникът Ахмед Муса, който е сочен за ръководител на групата. Делото беше връщането три пъти на прокуратуратура заради процесуални нарушения.
Прокурор Недялка Попова от Окръжната прокуратура в Пазарджик трябва да докаже, че мюсюлманите от Пазарджик, Пловдив и Асеновград са проповядвали омраза и война. Сред доказателствата са статуси от фейсбук, споделяния в социалната мрежа, видеоклипове и стикери по хладилник, показания на анонимни свидетели и др.

Близо 7000 лева заплата на член на ВСС

6900 лева ще стане заплатата на повечето от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), ако бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така възнаграждението на член на съвета ще скочи с около 800 лева.

Миналата седмица, докато правната комисия обсъждаше на второ четене измененията в ЗСВ, депутатът от БДЦ Емил Димитров-Ревизоро ожали членовете на съвета, които щели да ходят по бански и джапанки, ако им бъдат орязаните парите за участия в комисии и заседания, каквото е предложението на министерството на правосъдието.

Заради това Ревизоро даде гениалната идея – заплатите на кадровиците да бъдат приравнени с тези на тримата големи в съдебната система, а не на съдия във върховен съд, както е сега. Така, на практика, възнагражденията на ВСС скачат и те ще се превърнат в едни от най-скъпо платените чиновници. Идеята му бе радушно приета от депутати от БСП и ГЕРБ.

На тази дата: 30 март 1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация

1944 г. София е бомбардирана от англо-американската авиация. Около 450 американски тежки бомбардировача и 50 британски бомбардировача нападат София. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби. Разрушени са 3357 сгради. Жертвите са 139, а ранените са стотици.

Първият масиран въздушен удар след началото на Втората световна война срещу българската столица е нанесен на 14 ноември 1943 г. В него вземат участие 91 бомбардировача Б-25 „Мичъл”, Които са охранявани от 49 изтребителя Локхийд П-38 „Лайтнинг”. Въздушнопредупредителната служба подава късно тревога за 3/6 орляк и той излита, когато противникът е вече над София. При този въздушен бои на българска територия не е намерен свален противников самолет, но Радио Кайро съобщава за един незавърнал се в базата си самолет.

Вторият удар по София е нанесен на 24.11.1943 г. В него участват 60 бомбардировача Б-24 „Либърейтър” и 40 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. До края на 1943 г. следват още две нападения. Новата 1944 г. започва за софиянци с тревога за ново въздушно нападение. Само падналата гъста мъгла спасява София от планирана бомбардировка на 4 януари. Долетелите противникови бомбардировачи не успяват да открият целите.

Но само след няколко дни - на 10 януари, българската столица е подложена на първия от замислените комбинирани дневно-нощни удари на англоамериканската авиация, който поставя началото на найтежките изпитания за гражданите и средствата за противовъздушна отбрана.

За първи път над София се появяват четиримоторните бомбардировачи „Боинг” Б-17 „Флайинг Фортрес” („Летяща Крепост”), като техният брой е 143, а на „Либърейтърите” - 37. Те се охраняват от 100 „Лайтнинг”-а. Срещу тях излитат 23 ,Девоатин”-а от 2/6 изтребителен орляк и 16 Ме-109Г от 3/6 изтребителен орляк. След тази бомбардировка англичаните извършват нови четири нощни удара по София: на 16 март с 50 самолета, на 17 март с 25 самолета, на 24 март с 40 самолета и на 29 март с около 40 Де Хавиланд „Москито”. При всички тези нападения градът е отбраняван само от противовъздушната артилерия, защото българската авиация не разполага е нощни изтребители.

В нощта на 29 срещу 30 март 1944 г. е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 „Митчел” и Хендли Пейдж „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг”. На този ден българските летци изтребители свалят четири бомбардировача, повредени са девет. Свалени са и три изтребителя П-38 „Лайтнинг”.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17 април 1944 г. Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи. В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война. Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг”. По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.
Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват общо шестима пилоти.

След тази дата София не е повече бомбардирана. Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната. Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ.