събота, 16 април 2016 г.

На границата всичко е спокойно!

Бъчварова провери границата.
По границата напрежение няма, военни и гранични полицаи действат в синхрон и това, което правим съвместно е ясно послание към всички, които биха се опитали да минат нелегално през граничните ни зони. Това каза при инспекцията в района на ГПУ-Ивайловград вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Унгария представя план за защита на ЕС от бежанци

Унгарското правителство е разработило план за защита на Европа от бежанската вълна, предаде БНТ. Премиерът на страната Виктор Орбан се готви лично да го престави съвсем скоро на колегите си от няколко държави-членки на ЕС, сред които е и Германия.

Планът, състоящ се от 10 точки, е наречен "Шенген 2.0". Той акцентира върху необходимостта да се защитят европейските граници и бежанците да бъдат държани извън територията на ЕС. 

Най-важната точка е свързана със защитата на Шенгенските граници. „Ако една държава е неспособна да се справи с този свой ангажимент, трябва да поиска помощ от други страни-членки или от европейската Агенция за защита на външните граници“, се казва в документа, изготвен от Будапеща. 

Планът предвижда молбите за убежище да се разглеждат извън територията на ЕС, в напълно изолирани и контролирани т.нар. горещи точки. Подчертава се също така и необходимостта от сътрудничество с трети държави.

Идентификацията на бежанците чрез системата за биометрични данни трябва да се извършва в рамките на Дъблинското споразумение. Строги санкции трябва да бъдат прилагани срещу всички, които злоупотребяват с правото на убежище, се казва още в документа.

Фотофакт: Варненски дюнерджия с Porsche Panamera

Интересен факт забеляза репортер на "Таралеж". Варненски дюнерджия си ходи на работа с Porsche Panamera. 

Тузарският автомобил се използва за снабдяване на дюнерджийницата с лук, картофи и други продукти, видя репортер на "Таралеж".

Автомобилът струва около 150.000 лева, според търговци на автомобили.

Нищо особено, просто България от край до край.

Боливийският президент към папата: Пийте кока, дава сили за цял живот

Боливийският президент Ево Моралес се опита да привлече и 266-ия папа Франциск в своята мисия за легализиране на коката по време на посещение във Ватикана, съобщиха световните агенции.

Моралес подари на Светия отец три книги за отглеждане на кока в Андите, традиция на местните в Боливия от векове. Според него в тях е доказано, че дъвченето на кока помага срещу затлъстяването. И каза за сока от растението:

"Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на Вас, той дава сили за цял живот."
Моралес е вероятно единствения държавен глава, който иска легализиране на коката. Той определя растението като част от начина на живот и културата на боливийците, и поддържа тази позиция и пред ООН. САЩ обаче недолюбва тази политика, тъй като води дълга и скъпа война срещу трафика на кокаин.

През 1978 г. Моралес, тогава още младеж, влиза в синдиката на кокалерос, боливийците, отглеждащи кока, и в следващото десетилетие се издига до генерален секретар на Съюза на кокалеросите.
Миналата година Моралес предизвика остра реакция с друг подарък за папа Франциск - "комунистическо" разпятие, оформено не от две греди, а от стилизирани сърп и чук. Оказа се, че е базиран на оригинал от йезуита Луис Еспинал, който е измъчван и убит от боливийски паравоенни през 1980 г. Папата тогава се намръщи, но после заяви, че не е обиден, и вижда подаръка като акт на протест. Не пропусна и да похвали Моралес за намаляването на бедността в Боливия.
Вероятно по-добре подготвен сега Светият отец пое книгите за кока с много по-спокойно изражение от ръцете на Моралес. Преди това двамата имаха дълъг разговор за социалното неравенство.


На тази дата: 16 април 1925 г. Атентатът в „Света Неделя“-213 жертви!

"Света Неделя", след атентата.
На 16 април 1925 г. по време на церемонията по погребението на ген. Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя“ в София.

Историята за може би един от най-големите атентати в България започва в ранната привечер на 14 април 1925 година, когато народният представител от Демократическия сговор Константин Георгиев е убит. 

Надали тогава някой си е и помислил дори, че това ще бъде началната страница на една трагична история, а именно атентатът в църквата “Света Неделя” в София, извършен на 16 април 1925 година.

Погребението на депутата е определено за 16 април в 15 часа в храма “Света Неделя”, където се очакват да дойдат хора от най-висшата класа – множество офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. Тук е моментът да отбележим, че това е и замисълът на атентаторите – да бъдат събрани на едно място възможно най-много влиятелни политически фигури, за да бъдат премахнати. Затова по-рано казахме, че трагедията започва още на 14 април.

Въпросите, които веднага изникват на преден план, са: кои са организаторите на атентата и как са допуснати да поставят взривоопасни вещества в свещения храм?

Част от осъдените на път към екзекуцията им.
Както всички знаем, в първите две десетилетия на ХХ век голяма сила набират крайните течения в политиката. Идеологии като комунизъм и анархизъм стават все по-популярни сред обществото. Макар да предлагат много социални реформи, единственото, до което водят е напрежение в държавите. Последователи на подобни идеологии съществуват и в България. През 1923 година Българската комунистическа партия (БКП) организира въстание, което е потушено по кървав начин. Следващата стъпка на Военната организация на същата партия (БКП) е именно атентатът в храма “Света Неделя”.   Смелостта и готовността за действията на атентаторите идва от връзката им с Коминтерна, който вече разполага с властта в Русия.

Атентатът е планиран старателно, а главно действащите лица са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман, Коста Янков и още един човек, който може би изиграва най-главната роля – Петър Задгорски. Не за друго, а защото той е клисарят, благодарение на когото в църквата биват внесени 25 килограма взривни вещества. Ето как си го спомня Александър Цанков:

“И сега, след 30 години, виждам пред мен образа на този злодей – висок, строен, облечен в дълга, подобна на попско расо черна клисарска дреха, с подстригани мустаци, голобрад, сключени черни вежди, причесана и прилепена, гъста, мазна черна коса, с бледо мургаво лице и поглед на орел лешояд в човешки образ.”

Същият на 16 април 1925 година около 15ч. и 20 минути се качва на тавана, почуква на вратата три пъти, какъвто е уговореният знак, и тогава Никола Петров запалва фитила – експлозивът се взривява, а над черквата се издига черен облак. Главният купол на църквата се събаря, а под него се намират множество невинни хора. Пожарният командир Юрий Захарчук споделя:

“Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха.”
Жертвите са много, трагедията е огромна, а хаос цари навсякъде. По случайност всички членове на правителството се отървават с не толкова тежки наранявания. А главната “мишена” Цар Борис III изобщо не присъства на опелото за Константин Георгиев, тъй като е на друго погребение на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Макар министрите и царят да се спасяват, общият брой на загиналите е огромен и ужасяващ – 213 души, а сред тях са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани и 3-ма депутати. Сред загиналите са бойци, които са се сражавали геройски за своята родина. Стефан Нерезов например е офицерът, водил Първа българска армия край Дойран. Други видни личности, загубили живота си в православния храм, са генерал-лейтенант Калин Найденов (военен министър по времето на ПСВ), генерал Александър Давидков, генерал-майор Иван Попов, майор Никола Рачев.

Делото за атентата започва на 1 и завършва на 11 май. Съучастниците на Петър Задгорски правят опит да го убият, но той успява да избяга и се предава в полицията, където признава всичко. Така ръководителите на военното крило на БКП са намерени, но един от тях е убит, а другият се самоубива. Голямата част от организаторите получават смъртни присъди, изпълнени публично на 27-ми май.

Отзвукът от атентата обаче не доставя нужния ефект за БКП. Посланието до управляващите несъмнено е изпратено, отговорът от правителството обаче тепърва предстои. Още на същия ден – 16 април, в България е обявено военно положение, което продължава до октомври 1925 г. Започват “Априлските събития“ – поредица от репресивни действия срещу дейците на партията. Безспорно най-кървавият атентат в българската история преди всичко повдига въпроси като: има ли граници силата на идеологиите, докъде се простират те, може ли целта да оправдава средствата?  Изводите и отговорите на тези въпроси оставяме на вас.


Вицове, април 2016 г.

Кратко и ясно за чужденците.

СмЕх


Cпорили грък и италианец:
- (Грък) Ние първи сме измислили демокрацията
- (Италианец) Ние пък първи сме измислили империята
- (Грък) Ние първи сме измислили театъра.
- (Италианец) Ние пък първи сме измислили операта
- (Грък) Ние първи сме измислили секса!
- (Италианец) Ние пък първи сме включили жена в него.

***

Французин, англичанин и Бай Ганьо попаднали в плен при човекоядци. Вождът им казал
- Ще бъдете убити, сготвени и изядени, а после от кожите ви ще си направим кану. Ще ви позволя да изберете как да умрете Французинът поискал сабя, извикал"Vive la France" и се намушкал. Англичанинът поискал пистолет, извикал "Бог да пази кралицата!" и си пръснал мозъка. Бай ти Ганя поискал вилица и започнал да се боде по тялото, докато през стотиците дупчици потекла кръв.
- Какво правиш? - попитал го вождът.
Бай Ганьо изсумтял и измърморил под мустак:
- Кану ли ще си правите, мама ви мръсна...!

***

Може да знаете петнадесет чужди езика,но българския винаги ще ви затрябва,я ще се спънете,я ще се ударите.....

***

Продавач на вестници на Централна гара вика:
- Няма Стандарт, няма Демокрация, няма Пари... Остана само Труд и Капитал!

***

Ако преди една година бяхте закупили акции на Fannie Mae за $1000, днес щяхте да имате $35.81.
Ако преди една година бяхте закупили акции на AIG за $1000, днес щяхте да имате $35.06.
Ако преди една година бяхте закупили акции на Lehman Brothers за $1000, днес щяхте да имате $0.68.
Но ако преди година бяхте закупили българска бира в каси на стойност $1000, и ако бяхте изпили всичката бира, сега щяхте да имате амбалаж на обща стойност $279.67.
Големи хора сте, учили сте... правете си сами сметка…

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 15 април 2016 г.

Новото лого на България: Роза, кон, лъв, шевица...

Седем проекта ще се състезават в избора на ново туристическо лого на България, съобщиха от Министерството на туризма. Те бяха избрани от жури, което отся 183 кандидатури.

Вижте седемте финалиста за туристическия знак на България.

Нова тв връща карикатуриста Ч. Николов след протести срещу "свинщината"

Нова телевизия е възстановила интернет канала с видеокарикатурите на художника Чавдар Николов и го е поканила отново да работи за нея. Това съобщи той в петък на протеста #СтигаВечеСвинщини, организиран в социалните мрежи заради решението на ръководството на Нова тв от сряда да изтрие всички карикатури на Чавдар Николов и да прекрати договора си с него.

Николов все още обмисля предложението на медиата и се надява, че ако приеме офертата, подобно нещо няма как да се случи отново. Карикатуристът напомни, че самите журналисти на Нова тв са застанали на негова страна пред ръководството си. Чавдар Николов допълни, че приема и извиненията на главния изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел.

"Страшно съм изненадан и очарован от подкрепата, която получих – не вярвах, че хората така спонтанно и поривисто ще ме подкрепят. С моята работа винаги съм показвал, че съвестта ме води в решенията ми – грешни или не, одобрявани или не. Това няма как да се промени – все едно дали ще бъда в Нова, другаде или както каза един колега: "По-добре да рисуваш по стените карикатурите си“. Странна перспектива е да стана уличен художник на тези години...", каза художникът.

Чавдар Николов отправи послание и към премиера Бойко Борисов: "Трябва да му кажем, че истинските патриоти са тук, в градинката пред "Кристал". А не онези, които са по долчинките на Странджа баир гора...“

"Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят. Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме. Те трябва да преглътнат тази свобода - нашата и тяхната, за да не ни засяга на гърлото. И което е по-важното - в медиите трябва да подвият опашките си така наречените политкомисари на властта. Те трябва освободят тези места."

Протестът бе в 12.30 пред "Кристал". В градинката имаше много граждани, журналисти, творци и университетски преподаватели, сред тях карикатуристът Христо Комарницки, философът и журналист Тони Николов, писателите от "Стършел" Михаил Вешим и Румен Белчев, скулпторът Велислав Минеков, депутатите Гроздан Караджов (РБ) и Георги Кадиев (независим), активисти на "Протестна мрежа" и пр.


Петър Низамов излезе от ареста - готов за пресконференции

Районният съд в Малко Търново наложи на Петър Низамов - Перата не най-тежката мярка за неотклонение, а втората - домашен арест. Решението на магистратите стана ясно преди минути.



На излизане от съдебната зала Низамов каза, че ще обжалва решението. 

Той от своя страна покани всички журналисти да дойдат на домашния му адрес. "Чакам ви всичките", извика Низманов.

На влизане в колата на "Съдебна охрана" след заседанието той изрецитира края на известното стихотворение на Никола Вапцаров "Борбата е безмилостно жестока: "Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме".

Появата му бе посрещната с викове "Да живее България" и "Българският съд затваря българите" от няколко привърженици на Низамов, които преди ден се събраха на протест в негова защита и пред Съдебната палата в Бургас.

По време на разглеждането на мярката му съдът посочи, че въпреки че по делото има данни, от които може да се направи извод за наличие на опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, няма риск той да се укрие. Именно по тази причина магистратите не уважиха искането на прокуратурата за постоянен арест.

Двамата адвокати на Перата пък подчертаха в пледоариите си, че клиентът им всъщност е с чисто съдебно минало, тъй като е бил реабилитиран през 2014 г. Низамов пък каза пред съда единствено, че иска по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за съпругата и детето си.


В миналото Перата е осъждан общо три пъти за нанасяне на телесни повреди, като едната е на длъжностно лице – през 2004 г., а през 2005 и 2009 г. са по хулигански подбуди. По тези дела той е бил осъден условно и на пробация. Има и една глоба за хулиганство.

Ловецът на бежанци се изправя пред съда

Петър Низамов - Перата ще се изправи пред съда днес. В Малко Търново ще бъде гледана мярката му за неотклонение задържане под стража.

Очаква се в същото време пред сградата да се проведе протест в защита на доброволческите отряди в пограничните райони и в подкрепа на Низамов. Два такива протеста в Бургас и София вчера събраха няколко десетки души.

Охранявани от полиция и жандармерия, пред бургаския съд се събраха представители на националистически организации и близки на задържания Низамов, за да поискат освобождаването му.



Чавдар Николов да се радва! В България са убивали за карикатури

Видеокарикатура на художника Чавдар Николов, осмиваща т.нар. граждански арести със свински опашки и премиера Борисов, бе свалена от сайтовете NovaNews и VBox7 вчера, а впоследствие целият канал на карикатуриста в платформата за видеосподеляне бе изтрит.

Чавдар Николов трябва да се радва, че се е разминал само със сваляне на карикатурите.

Преди години в България са убивали за карикатури:



Заради тази карикатура е убит големия художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев. Алексиев е пребит до смърт от комунистите на 18 ноември 1944 година в София. Според Радой Ралин участие в побоя взима и бащата на кандидат шефката на ООН Ирина Бокова, Георги Боков.


След "великата победа" на 09.09.1944г. видният български художник и фейлетонист Райко Алексиев е набеден за народен враг, тъй като е правил карикатури на Сталин. Отнели са му цялото имущество, но изтезанията и убийството му са далеч по-страшни. Според Радой Ралин именно Георги Боков е мъчител и физически убиец на набедения интелектуалец.

Отначало са отказвали да дадат трупа на роднините, а после са склoнили при условие, че не отварят ковчега. Опечалените обаче са го направили, при което вероятно са останали като гръмнати - дори тестисите на Pайко Алексиев са били смачкани. Представяте ли си за какви гаври и насилие говорим? По случая има и роман - "Горещо червено", - награден от Съюза на българските журналисти, които междувременно вече са изключили изрода Георги Боков от редиците си.

Създателят на популярния сатиричен вестник „Щурец“ Райко Алексиев си създава немалко врагове в средите на налагащата се с репресии комунистическа власт. В последните дни преди Деветосептемврийския преврат той е многократно предупреждаван от свои близки да напусне страната, а кумът на семейството Никола Мушанов го снабдява с дипломатически паспорти. Алексиев обаче отказва да повярва, че е в опасност и твърди:

„Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците, мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат някои политици и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва”.

Непосредствено след преврата завърналият се от Чамкория в София Алексиев е арестуван от комунистическия главорез Лев Главинчев като „враг на народа“. Основните обвинения са заради карикатури на Сталин и именно те стават причина на да бъде пребит до смърт на 18 ноември 1944 година в София.


Разкрития: Ето това е новият дворец на Доган

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ представи ново имение на морския бряг край Бургас, което свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Публикацията е със заглавие „Сарай до пристанището на ЛукОЙЛ – маркира оста: Борисов – Пеевски – Доган“ и разказва как имотът, който някога е бил част от активите на бургаската рафинерия е стигнал до фирми, свързвани с почетния председател на ДПС.

Публикувани са и снимки от въздуха на луксозния комплекс от сгради на морския бряг, тъй като по суша той е недостъпен. Според медията дворецът е изграден от фирма от обръчите на Ахмед Доган с лоши кредити от КТБ в парка „Росенец“, а общественият път до него е преграден с бариера и се охранява. Оказва се, че Община Бургас е предоставила на собственика на сарая общинска улица и така е блокирала достъпа до държавнo пристанище и държавен плаж.

Новият „Догансарай“ се намира на най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос “Чукалята”. Това е бивша военна база на Гранични войски и е единственото място, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово.

В съседство се намира пристанище „Росенец“, което е предоставено на концесия за 35 години от първото правителство „Борисов“ на ЛукОЙЛ – управлявана от премиерския „партньор на карти“ Валентин Златев.

Теренът на новоизградения дворец е бил продаден на Лукойл заедно с близката нефтобаза при приватизацията на рафинерията през 1999 г. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание бе Йордан Цонев, който днес е в партията на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

„Биволъ“ проследява по-нататъшната съдба на имота. Той е бил продаден на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING.

„Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад „Стрейтлайн“ по информация на Биволъ стои самият Валентин Златев. Видимата връзка е адв. Александър Величков. Той е шеф на Правна дирекция на ЛукОЙЛ България ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“, които продават земите. В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица, а самата сделка е откровено симулативна. От  учредената договорна ипотека за TROXY TRADING като кредитодател на „Стрейтлайн“ се разбира, че 184 декара са оценени на 5,28 млн. лв. или 28,7 лв. на квадрат. Реалните цени в предкризисната 2007 г. на това място са над 500 лв. на кв.м.“, пише сайтът за разследваща журналистика.

Сагата около собствеността на терена продължава през март 2014 г. Част от терена (близо 9 декара) са били препродадени от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лева на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата.

Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, който бе намерен мъртъв на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Случаят бе определен като самоубийство.

След прехвърлянето на терена Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан излизат от „Хермес Солар“, а дружеството започва строителството на двореца. Дружеството има два кредита към КТБ. Първият е от март 2012 г. и за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения.

И двата кредита на „Хермес Солар“ са били прекредитирани от ПИБ. Официално обектът се води “спортна база за водни спортове” и предстои да бъде открит всеки момент. Според „Биволъ“ стилът му е подчертано ориенталски и е добре познат от други подобни олигархични имения. Според собственик на съседен имот дворецът всъщност ще е луксозно казино от затворен тип. До него ще може да се стига само със специални индивидуални покани по суша или по вода през недостъпното пристанище, твърди още медията.


На тази дата: 15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ

Първият социалистически мол, построен по съветски образец и сочен за най-големия на Балканите, и днес е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. Ларго. Самият Николов има интересна и драматична съдба.

Роден е във Видин през 1891 г. и още като дете остава кръгъл сирак. Сам, със собствени усилия завършва средното си образование и изкарва прехраната си с тежък физически труд. Намират се добри хора, които през 1914 г. го изпращат да учи архитектура в Мюнхен, което преобръща живота му. Връща се в България и разгръща мащабна дейност – проектира окръжната сметна палата в Плевен, почивната станция на митническите чиновници в Банкя, Главната дирекция на мини „Перник“.

През 40-те години на ХХ век преживява огромна житейска трагедия – губи единствения си син, който следва в Германия. Младежът бил увлечен от левичарските идеи и  след сериен тормоз от страна на Гестапо, е убит от тайната полиция, а трупът му – изгорен. Арх. Николов успява да прибере тленните му останки в България. Изпада в тежка творческа криза. Запазва пръст от ръката на момчето и оцелял кичур коса и се зарича един ден да му посвети най-великото си произведение. Завръща се към архитектурната си кариера в средата на 50-те години, като се заема с големия проект за центъра на столицата, в който влизат като единно цяло ЦУМ и Министерството на тежката промишленост, където днес е Министерският съвет.
Според градската легенда, арх. Николов вгражда в основите на сградата останките от детето си. Твърди се, че при реновирането на магазина през лятото на 2001 г. британските инженери откриват находката, поставена в метална кутия откъм източния вход на ЦУМ. Те обаче я оставят на мястото й и продължават ремонта, без да засягат мястото с урната на загиналото момче.

ЦУМ е открит през 1957 г., година след Априлския пленум. Сградата и до днес е величествена – търговска площ от 19 000 кв. м на 6 етажа, още 11 000 квадрата офис площи на три нива. Тук са монтирани и първите ескалатори у нас. На партера се предлагат пощенски марки, филателия и нумизматика, бижута, картини, цветя, ръчно изработени сувенири от Задругата на майсторите. На първия етаж са детските играчки.

Кадри от щандовете са заснети през 70-те години във филма „Таралежите се раждат без бодли“. На втория етаж са „дамските стоки“, а на третото ниво – „мъжките“. На последния етаж са се продавали китари. Появяват се рекламни брошури, наречени „Една седмица в София“, в които посещението на ЦУМ е в задължителната програма.

На витрината на магазина е поставена на въртяща се платформа мечтата на всеки
средностатистически българин в онези години – „Москвич 403“. „Той не палеше, а хората го гледаха, като че ли е международната космическа станция „Мир“, разказват съвременници. После се появяват последните модели „Жигули“, „Вартбург“, дори „Рено Дофин“, който е емблематичен автомобил за онова време.

Пенсионираният акушер-гинеколог д-р Димитър Джумалиев, който е запален играч на тото, през 1958 г. познава петица и печели 40 000 лв. По онова време средната годишна заплата у нас е 8350 лв. „Това бе огромна сума. Купих си „Рено Дофин“ от витрината на ЦУМ за 19 500 лв. – това бе първата частна кола в Луковит, имаше 2-3 волги на кмета и партийния секретар. С останалите пари взехме мебели и покъщнина“, разказва преди време медикът.

 „Предстоеше ми абитуриентски бал, а живеех в малък град, където по магазините нямаше нищо. Обувките ми бяха запазени в другия край на България 6 месеца преди датата на бала, всичко друго бе готово, но нямах рокля. Мъчителните обиколки из магазините „Валентина“ в големите градове бяха напразни, „Яница“ – Елхово също не предлагаха нищо подходящо. Така майка ми реши да отидем в София. Пътувахме цяла нощ с влака и на сутринта тя беше там – моята рокля, в ЦУМ. Още я пазя!“, разказва 41-годишната Екатерина, за която магазинът е метафора на рога на изобилието в годините преди 1989 г.

Точно по този начин описва съветския мол суинг легендата Леа Иванова, която през 50-те години на ХХ век започва да работи с оркестъра на Концертна дирекция. По музика на Бенцион Елиезер тя записва парчето „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, в което пее как с пълно портмоне ще обходи „тоя друм сред витрините на ЦУМ“ и се заканва как „в тоя благодатен час нещичко ще купя аз“.  От втория куплет разбираме, че по това време в соцмола се е предлагало почти всичко: „От аванса ни следа, ала туй не е беда, че сега поне във къщи никой няма да се мръщи. Купих шлифер, нов балтон, шапка нова  с нов фасон и червило, и чепици, и лепило, и фъстъци, нов юрган и нов тиган – всичко, всичко купих с плам! И килимче за тъщата и гърненца за децата!“.

Основна реконструкция на сградата е направена през 1986 г. под ръководството на арх. Атанас Николов. До 1998 г. ЦУМ си работи като универсален магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника, а след обновяването през 2001 г., в което участва британски екип, е открит отново като търговски център, който приютява магазини на различни марки и вериги. 3 г. по-късно сградата е купена от бизнесмена Георги Гергов за 30 милиона евро. Оттогава съдбата на ЦУМ е постоянно под въпрос. Проф. Божидар Димитров предлага сградата да приюти Националния исторически музей. Последно при правителството на ГЕРБ културният министър Вежди Рашидов преговаря с Гергов, тъй като бизнесменът бил на загуба от ЦУМ заради конкуренцията на моловете и с радост би се отървал, срещу компенсации с атрактивни за него държавни сгради.


Вицове, април 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Конгрес на жените в Русия. Темата е какви категории мъже има. Председателката докладва:
- Мъжете у нас са три категории!
Едните - Могат и си искат!
Публиката аплодира:
- Маладци...! Маладци...!
Вторите - Могат, но не си искат!
Публиката крещи:
- Подлеци..!Подлеци....!
И третите - Не могат, но си искат!
Публиката аплодира:
- Храбреци...!!! Храбреци...!

***

В Афганистан открили телефон на доверието.
Когато им се обадиш и кажеш, че си депресиран и не виждаш смисъл от живота, оттам отговарят:
-Чудесно, а можете ли да карате камион?

***

В ресторант:
- Келнер, поръчахме преди два часа! Колко още да чакаме!!!
- Още максимум 15 минути. След това затваряме...

***


Учители се обаждат в министерството на образованието, да уговорят среща с министъра:
- Какъв е поводът?
- Положението е трудно, нямаме пари!
- Няма страшно, и без пари ще ви приема.

***

Естествено, че Бойко Борисов ще стане футболист на годината на България. От всички футболисти, особено в сравнение с Бербатов, той играе най-редовно.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 14 април 2016 г.

ГЕРБ, СДС и ДБГ увеличиха билетчето в София на 1.60 лв.

С гласовете на ГЕРБ, четиримата съветници от СДС и Прошко Прошков (ДБГ) Столичният общински съвет одобри билетът да поскъпне до 1.60. Само преди дни от партията на Меглена Кунева обявиха, че имат решение да не подкрепят по-високата цена.

Талонът с билети става 12 лв., глобата се вдига от 20 на 40 лв., а актът - от 100 на 200 лв.
Междувременно опозицията организира протест пред общината срещу поскъпването на билетчето.

"Цената от 1,60 лв. касае изключително ограничен кръг хора, ползватели на тази услуга. Тази актуализация на цената касае гости на града и хора, които спорадично използват транспорта", тъй като повечето хора пътуват с карти, а тези които ползват билетчета, го правят рядко", заяви Екатерина Йорданова /ГЕРБ/, председател на транспортната комисия в Столичен общински съвет, която представи доклад за икономическата рамка на обществения транспорт в Столична община за 2016 г.

Според нея друго възможно решение, освен увеличението на цената на градското билетче, е увеличение на цената на всички транспортни документи. „Смятам, че това е справедливо, защото уязвимите групи граждани, които ползват преференциалните планове за пътуване няма да бъдат засегнати. Запазваме не само, но и увеличаваме видовете превозни документи, които дават алтернативи”, заяви Йорданова.

"Голямата група столичани ни подкрепят, не те протестират", посочи Йорданова. По думите й гратисчиите са порок на обществото и не цената формира гратиса. Тя призова "да се изправим срещу него и да застанем до контрольорите в градския транспорт".

Борисов обясни за карикатурите: Провокация срещу правителството

Скандалът със свалените карикатури на Чавдар Николов е провокация срещу правителството, което си върши добре работата, за да не допусне бежанска вълна.

Това е обяснението на премиера Бойко Борисов, който след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента разви сложна схема за дискредитиране на правителството.

"При тази организация на правителството, ние няма да допуснем бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят, като кажат:"Има виновник", обясни пред журналисти Борисов.

От изказването му стана ясно, че участник в заговора е и Нова тв. Борисов се обърна към репортера на Нова тв с думите: "Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на Фейсбук и интернет да речеш да сваляш информация това е самоубийство, и да набедиш някого, това не е честно."

Борисов отказа да определи последните събития с гражданските арести и свалянето на карикатурите на Чавдар Николов като заговор и предпочете да изброява факти.

Първоначално имало кампания на катарската телевизия "Ал Джазира" за нехуманното отношение на България към бежанците. След това се заговорило за "свински опашки", което нарочно навявало асоциации към мюсюлманите. "Изведнъж се заговори за свински опашки, привърза се постепенно и моето име към тези свински опашки. В един момент същата тази телевизия, която участва в този запис (екип на Нова тв първоначално засне акция на граждански патрули, за което Борисов първоначално изрази благодарност, но после заяви, че не подкрепя гражданските арести, бел. ред.), като доста хитри, по много хуманен начин направено, с ябълки с вода за бежанците, изведнъж вчера си изтриха сайтовете с карикатури и последната била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите", обясни премиерът.

Той е категоричен, че никога не си е позволил да отправи критики и да иска сваляне на карикатури. Ефектът обаче сега бил да се говори за нарушаване на свободата на словото.

"Аз не съм виновен, че частна медия си прави своята политика. Но колко е удобно, че тук в България мачкаме свободата на словото. Още от днес ще слагам в моя Фейсбук карикатурите, с което ще покажа, че не само не са ме дразнили... Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен, пък за моите години всеки може да се пробва дали съм дебел, тънък или каквото желае", обясни Борисов.

Той каза, че няма "никакъв комплекс" и пожелава на карикатуристите: "Дълги години да ме окарикатуряват".

Борисов заяви, че има предположение кой седи в основата на всичко това, но предпочита да го запази за себе си.

#СтигаВечеСвинщини

Колегата на Чавдар Николов Христо Комарницки призова Нова телевизия да не показва карикатурите му повече в сутрешния си преглед на печата. Комарницки публикува рисунките си всеки ден на последна страница във в. "Сега".

Нова тв вчера изтри видео карикатурата на художника "Свински опашки vs конски опашки", която изобразяваше Бойко Борисов и Динко под вееща се като знаме свинска опашка, от своята платформа за видеосподеляне - VBOX7, както и от сайта си. С нея бяха изтрити и всички останали карикатури на Николов.

"Нищо и никакви свински опашки, пък такива проблеми създават. To be continued", така лаконично коментира в профила си във фейсбук карикатуристът Чавдар Николов свалянето на клиповете му.

В самата Нова телевизия журналистите също не получиха информация какво се случва.

"Да приключиш договор с карикатурист в деня, в който е иронизирал чувствителния на тема карикатури Бойко Борисов, е решение без нормална бизнес, професионална и имиджова логика. Според мен. Като се случи, независимо от мотивите, негативите са за всички по веригата", коментира във фейсбук профила си разследващата журналистка от Нова Миролюба Бенатова.

Късно снощи медията обясни, че не става дума за намеса в редакционната политика, а за прекратяване на договора с Чавдар Николов поради ниски резултати.
Прекратяването на договора обаче не е всичко. Чавдар Николов се оказва "заличен" от сайтовете на групата. Изтрит е не само каналът му във VBOX7, не само публикациите за него на сайта NovaNews, но и всеки един текст, който съдържа името Чавдар Николов, в новинарсия сайт Vesti.bg.

Във фейсбук вече се организира протест в защита на Чавдар Николов.

Протест в защита на свободата на словото (и четката)

Нека всички български граждани, които сме възмутени от грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов, се съберем в градинката пред Кристал.

В петък в 12:30 на обяд ще покажем, че не сме съгласни и ще извикаме силно:

#СтигаВечеСвинщини

Щурм в Македония

Протестиращи нахлуха в кабинет на президента на Македония Георге Иванов и го опустошиха напълно. През прозореца са изхвърлени всички мебели и документи на президентството.

На много места се виждат да горят купчини от документи и счупени шкафове. Демонстрантите скандират „Превзехме крепостта”.

Преди това те започнаха протеста срещу действията на Иванов под надслов „Няма истина, няма мир” пред сградите на Специализираната прокуратура и парламента.

Вчера излезе и пълният списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията. Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

Нова тв: Карикатурите на Чавдар Николов не били гледани! Той отвръща на удара: Нищо и никакви свински опашки пък такива проблеми създават

Нова телевизия разпространи официална позиция за странното изчезване на карикатурите на Чавдар Николов .

Според становището на тв канала договорът на карикатуриста с компанията  "Нет Инфо" е прекратен, тъй като видеата с творчеството на Чавдар Николов не са оправдали очакваните посещения.

Карикатуристът Чавдар Николов публикува нова творба, с която да отговори на наложената му на 13 април цензура, след като се подигра на Бойко Борисов.

Рисунката си той публикува в своя Фейсбук профил, придружена с думите: "Нищо и никакви свински опашки пък такива проблеми създават. To be continued" (бел.ред. - "ще бъде продължено").

Припомняме ви, че Нова ТВ изтри видеокарикатурата на художника, която осмива премиера, от своята платформа за видеосподеляне - Vbox7, както и от сайта си. С него бяха изтрити и всички останали карикатури на Николов.

На проблемната рисунка, излъчена в ефира на телевизията, се вижда сравнението на Хан Аспарух с неговата конска опашка и силна армия с Бойко Борисов, който вместо конска, има свинска опашка, а зад него стоят мутри.

На тази дата: 14 април 1912 г. Потъва "Титаник"

1912 г. по време на първото си и единствено плаване през Атлантическия океан корабът „Титаник” се сблъсква с айсберг около остров Нюфаундленд и потъва. За времето си това е най-големият кораб в света с водоизместване от 46 300 т, дължина 269 м, ширина 28,2 м, развива скорост от 25 възела. В построяването му вземат участие 17 000 работници и инженери, а самият той представлява последната дума на науката и техниката. По сегашния финансов курс цената на една каюта от първа класа достига 55 000 долара.

Спуснат на вода, корабът изглежда изключително надежден и величествен - по тогавашните оценки се смята за непотопяем, тъй като се състои от лесно херметизиращи се сектори, които не позволяват на водата да нахлува. Ако по някаква причина се появи пробойна в корпуса, конструкторите приемат, че водата би заляла само повредения сектор. Оттук идва и грешното заключение, че в такъв случай на „Титаник” ще му трябват от един до три дни, за да потъне, като за това време той би получил без затруднение помощ от намиращи се наблизо кораби.

По време на първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк, САЩ, той се сблъсква с айсберг в 23.40 ч., неделя вечерта на 14 април 1912 г., и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2.20 ч. в понеделник сутринта на 15 април, след като се разцепва на две части.

В нощта на фаталната среща на „Титаник” с гренландския айсберг капитан Стенли Лорд пътува в същото направление за Бостън с 6000-тонния кораб „Калифорния”. Вечерта на 9 април неговият кораб е заобиколен от ледове и той е принуден да спре до сутринта. Понеже знае за медийния рейс на „Титаник” и че той се намира в същия район, капитан Лорд е първият, който предупреждава капитана на „Титаник” за опасните ледени блокове по радиото в 23.00 ч. Съобщението не е било разбрано и тъй като не е носил специален надпис за опасност, радистът на „Титаник” не е съобщил за него на капитана. Радистът на „Калифорния” изключва радиостанцията и ляга да спи, защото дежурството му е изтекло.

Още същата вечер двамата наблюдатели на „Титаник” съобщават за айсберг. Разстоянието е някъде около 200-250 м. Температурата на въздуха е била около -10 градуса по Целзий. Следва най-известният удар с айсберг в световната история. Ледената скала разпаря корпуса откъм носа по дължина 90 м. Водата бързо изпълва предните отделения. Ако само първите четири отделения бъдат наводнени, корабът може да продължи, без да потъне, но е наводнено и петото отделение.

Конструкторът на „Титаник” Томас Андрюс веднага прави необходимите изчисления - корабът ще потъне! „Титаник” потъва за около два часа и двадесет минути, като отнася със себе си повече от 1500 жертви. Спасяват се едва 704 души, които са прибрани на кораба „Карпатия”.

По време на проведеното следствие след гибелта на „Титаник” се разбира, че корабът е лошо подготвен за аварийни ситуации, като капитанът му - старият морски вълк Едуард Смит, прави редица сериозни грешки по отношение на спасяването му. По време на самата катастрофа капитанът в критичния момент не успява да вземе единственото правилно решение - да спусне веднага спасителните средства зад борда и да направи всичко възможно за оцеляването на колкото се може повече хора.

Първата спасителна лодка е спусната на вода едва един час по-късно - в 0.45 ч. Към 2.00 ч. посред нощ корабът се накренява на 45 градуса спрямо хоризонта, кърмата първоначално потъва, после се надига и корабът с носовата си част поема към дълбочина от 3800 м. Това е краят.

Първа през 1985 г. съвместна американо-френска експедиция успява да открие потъналия кораб приблизително на 800 км югоизточно от остров Нюфаундленд. Буквално преди дни става ясно, че всъщност останките на „Титаник” са намерени при мистериозна военна мисия. За да заблудят руснаците през тези години на Студената война, американците използват за предлог издирването на „Титаник”. В същото време според океанографа Робърт Балард американците всъщност търсят потънали ядрени подводници.

В нощта на 1 септември 1985 г. Балард чете книга в каютата си, когато на вратата се чука и го викат да види какво показва подводната камера от дъното на океана. Пред очите му е парният котел на „Титаник”. Балард е така изумен, че едва успява да промълви: „Той наистина съществува!”. После си казва: „Намерих го!”. И веднага: „Боже Господи, те са там!”.

Година по-късно - през юни 1986 г., са направени и първите дълбоководни снимки на „Титаник” и разхвърляното около него корабно обурудване, а до днес мястото вече е посетено от няколко научноизследователски експедиции, които успяват да направят невероятни открития. Така възникват няколко версии за гибелта на „Титаник”. Според една от най-известните (и всъщност доста невероятна на първо четене) близо до остров Нюфаундленд е потънал не самият „Титаник”, а неговият близнак - корабът „Олимпик”. Нещо повече - той бил потопен нарочно, за да се осъществи една от най-големите финансови измами в света.

Историята тръгва от там, че „Титаник” всъщност е вторият кораб от серията суперлайнери, които са построени от компанията „Уайт Стар Лайн”. Първият - корабът „Олимпик”, е пуснат на вода през 1908 г., но няколко месеца преди първото пътешествие на „Титаник” той попада в катастрофа - сблъсква се с военен крайцер и получава големи повреди.

Компанията „Уайт Стар Лайн” се оказва в доста сложна финансова ситуация. На нея й е по-изгодно да потули случая с „Олимпик”, отколкото да извърши капитален ремонт. И тогава ръководството решава... да смени имената на корабите. Така удареният „Олимпик” под названието „Титаник” излиза в Атлантика, за да не се върне - той потъва, но донася на корабостроителите огромна за времето си застраховка. А истинският „Титаник” (позициониран като „Олимпик”) плава след това дълги години, докато през 1937 г. не е продаден за скрап.

През септември 1985 г. обаче, когато океанографът Робърт Балард открива остатъците на „Титаник” на дълбочина от близо 4 км, истината се изяснява. Той  е поразен, виждайки, че носът и кърмата на кораба лежат поотделно, разделени от голямо поле. Именно тогава, на винта на потъналия лайнер, учените забелязват номер 401, т.е. това е официалният сериен номер на „Титаник”.

Заедно с „Титаник” на дъното на Атлантическия океан остават да лежат огромни съкровища - тяхната стойност се оценява на около 2 млрд. долара. Касите на парахода са претъпкани с ценности, сред които е и брилянтът „Синият Таверние”, покрай който също се „ражда” история.

Брилянтът е открит през 14 в. в един от притоците на индийската река Ганг. Докато „Синият Таверние” се намира в Индия, той носи на притежателите му щастие, богатство, здраве, високи добиви на селскостопанска продукция. Но щом напуска пределите на родината, докарва поредица от трагедии - всички, които го притежават, загиват от насилствена смърт. Тръгват и слухове, че в брилянта е закодирано табу с проклятие - забрана да се изнася от Индия. Той е натоварен тайно, за да бъде пренесен в Америка.

Гибелта на „Титаник” създава и много версии, имащи паранормален характер. Вестник „Сън” например информира читателите си, че очевидци са видели близо до потъващия кораб НЛО, което уж е виновно за катастрофата заради изстрелян от него лазерен лъч. Периодично се появяват и съобщения, че различни съвременни кораби приемат сигнала SOS от „Титаник”, заблудил се във времето и пространството.

Вицове, април 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Интервю с един овчар:
– Чичо, как минава един твой ден?
– Рано извеждам овцете, вадя шише ракия и пия...
– Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише ракия казвайте книга, вместо пия чета...
– Добре. Рано извеждам овцете, вадя си книгата и чета. По обяд идва Генко с неговата книга и заедно я четем.
Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме две книги за до вечерта.
А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.

***

Алфред Нобел се счита за първия изобретил динамита само по простата причина, че предишните не са успели да ги индентифицират.

***

- Най-споменаваното име в света на компютрите?
- Бил Гейтс!?
- Не, майка му!

***

Преди 50 години очаквахме днес да летим из космоса, а ние се гоним по горите със свински опашки.

***

На учредяването на ДОСТ отсъстваха само представители на Ислямска държава.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 13 април 2016 г.

Нова телевизия свали видео карикатура с Бойко Борисов, Динко и свинска опашка

Видеото бе дълго само 16 секунди. За първи път бе излъчено тази сутрин в предаването „Здравей България“ на Нова телевизия в редовната рубрика с видео карикатури на Чавдар Николов. В момента обаче този клип не присъства нито на сайта на NovaNews, нито на платформата за видео споделяне VBOX7, която е част от групата на Нова. Обикновено видео карикатурите се качват и на двата сайта. Така стана и тази сутрин, но...

Няколко часа по-късно видео карикатурата е била свалена.


Клуб Z успя да възстанови видеото и може да го видите по-долу.

В началото на черен фон се появява надпис:

681

КОНСКА ОПАШКА

В следващия кадър се вижда Хан Аспарух, който развява конска опашка – символ на прабългарите, следван от своите воини. Музикалният фон е „Българска рапсодия Вардар“ от Панчо Владигеров.

Следва нов надпис на черен екран:

2016

СВИНСКА ОПАШКА

Музиката вече е различна – инструментал от “Момичето с перлените коси“ на унгарската група „Омега“, която обаче в България е популярна и като „Батальона се строява“. В кадър вече е Бойко Борисов, който развява свинска опашка, а зад него се разпознава Динко, следван от друго здраво момче, приличащо на арестувавия в Бургас Перата.

Вие може да видите карикатурата тук:

ВИДЕО





Чавдар Николов: Никой не ме предупреди за изтритите карикатури


"Никой не ме е предупреждавал, че ще изтрият карикатурите ми. Нямам никакво обяснение. Писал съм писмо до директора на Нова тв и до шефа на НетИнфо и очаквам отговор."


Това заяви в коментар пред OFFNews художникът Чавдар Николов, чийто карикатури бяха свалени от сайтовете на Нова телевизия и Vbox7.com. Неговите анимирани видеоклипове бяха показвани в ефира на Нова телевизия всяка сутрин, включително и днес.

Обновена!


Целта не е United Nations, New York, NY 10017, a "Княз Дондуков-Корсаков" №2, София, 1000

Лидерът на ДСБ Радан Кънев публикува във Фейсбук коментар по повод вчерашното изслушване на Ирина Бокова в ООН. Според него кандидатурата е провалена за шеф на ООН, но целта е президентските избори. 

Вижте коментара:

Силно разтревожен съм, че екипът на г-жа Бокова води към тежък провал българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Българският кандидат разчита преди всичко на силната подкрепа на страните от Централна и Източна Европа. Отказът на Бокова да осъди ясно комунистическия режим (замазан зад глупостите за "поколението, което се бори за демокрация") и мълчанието за анексията на Крим правят тази подкрепа невъзможна.

В Източна Европа, раната от тоталитарното политическо насилие не е заздравяла, а споменът от скорошните войни и окупации прави темата за неприкосновеност на националните граници болезнено актуална. Кандидат, който мълчи по тези въпроси, няма грам шансове. Екипът на Бокова я проваля там, където трябва да спечели ядрото на подкрепата си.

Въпросът е дали го правят от некадърност, или провалът е умишлен, защото целта не е United Nations, New York, NY 10017, a "Княз Дондуков-Корсаков" №2, София, 1000.


Ловецът на бежанци отказал да участва в разпознаването

Бургазлията Петър Низамов, който вчера бе задържан за 24 часа от полицията за т.н. граждански арест на трима мигранти, е отказал да участва в разпознаването, както и да посочи кой друг е бил заедно с него, съобщи преди минути апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Днес Низамов ще бъде привлечен като обвиняем за незаконно лишаване от свобода на трима души, като за това са образувани три отделни производства. Прокуратурата ще удължи ареста му на 72 часа и ще внесе искане за постоянна мярка задържане под стража в съда.

Низамов влезе в новините, след като на 10 април разпространи в социалните мрежи клип, на който се вижда как няколко мъже са завързали със "свински опашки" трима бежанци и на лош английски им нареждат да се върнат обратно в Турция. При извършените претърсвания в колата и в дома на Петър Низамов са намерени хладни оръжия  - нож и мачете, както и малко количество наркотик, най-вероятно марихуана, съобщи ст. комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД МВР Бургас.

На съвместен брифинг прокуратурата и полицията потвърдиха, че известният като Перата, е осъждан. Има три присъди през 2004, 2005 и 2009 г за нанасяне на телесни повреди. Въпреки, че Низамов е отказал да участва в разпознаването, един от бежанците, които са се определили като афганистанци, го е разпознал по снимки. В момента продължават оперативните действия за разкриването на останалите от групата на Перата, тъй като на клипа лица не се виждат.

Възможно е към обвинението за незаконно лишаване от свобода да бъдат добавени и други, тъй като има данни, че мигрантите са ритани и претарашени за ценни вещи и пари.

Любомир Петров уточни, че в момента е повдигнато само работно обвинение. На този етап Низамов е отказал да дава обяснения.

Мотористи пред парламента заради гражданската отговорност

Мотористи се събраха на протест пред парламента, веят се български знамена. Те са охранявани зорко на жълтите павета. В момента там има около 50-ина рокери, чува се рев на мотори.

35 мотоклуба от цялата страната обявиха, че ще се включат в шествието заради задължението да плащат целогодишна застраховка гражданска отговорност. Те подчертават, че демонстрацията не е политическа, а цели разумни условия за всички.

Любопитно: Историята на милиардера, който не може да чете и пише

Крис Доусън не може да чете, нито да пише. Това обаче не пречи на основателя на британската верига магазини The Range да общува с неговата армия от служители – той просто ги залива с телефонни обаждания на зазоряване.

“Ако имам добра идея, дори и да е 3 часа през нощта, просто не мога да я задържам в мен, трябва да я споделя с някого,” казва Доусън пред Telegraph. 64-годишният Доусън, който превърна The Range в процъфтяваща верига магазини, където се продава всичко - от косачки и хамаци до скицници, вярва в това, че трябва да използва възможно най-добре дните си, затова и вземането на интервю от него не е лесно. Той урежда срещата си с изданието по време на отварянето на най-новия си магазин.

Той е рядка порода британски предприемач, който не се срамува от алчността си и от това какво му е коствало, за да натрупа състоянието си. Въпреки странната му персона, която е обект на интерес за таблоидите, феноменалният растеж на The Range до 149 магазина означава, че той все повече е считан за сериозен играч в света на търговията на дребно и имотите.

При отварянето на последния си магазин Доусън споделя, че е станал в 4.30 през нощта, защото не е могъл да спи от вълнение и това се случва при отварянето на всеки нов магазин.

Доусън напуска училище без образование: “Дислектик е учтив начин да се каже, но аз просто нямах никаква идея за какво става въпрос.” Той обаче задоволява жаждата си за печелене на пари, като продава чай на строителни работници на 14-годишна възраст, преди да започне да продава часовници от куфар на пазара, а след това и всичко, до което се докопа, от камион. След това използва печалбата от тази търговия, за да отвори първия магазин The Range в Плимут през 1989 г.

“През живота си не съм написал една буква и не съм прочел една книга. Не ми пука за това. Някои хора не стигат дотук с късмет – те просто са най-добрите. Сега сключвам сделки за милиони,” хвали се Доусън.

Доусън си остава безпардонно грубоват. Неговият метод да продава включва множество намеци, което според него му е помогнало и да спечели съпругата си Сара, когато й продал часовник менте преди 35 години.

“Не те разпознах с дрехи,” казва Доусън на една от клиентките в новия му магазин, която разглежда градински мебели. “Стриптизьорът ще излезе след 15 минути” съобщава той на друга група жени, които пълнят кошниците си с дървени украшения за дома.

Той е прекалено наясно, че наглият му стил може да подейства по неправилния начин на някои хора, но преуспява точно с това. Той дори признава, че наскоро е казал, че иска да стане трилионер, “само за да вбеси антикапиталистите”.

The Range обяви 565 млн. паунда (805 млн. долара) приходи и предварителна печалба от 57.3 млн. паунда (81.5 млн. долара) за годината до края на януари 2015 г., подкрепена от факта, че веригата притежава собствената дизайнерска компания Lucky Fox, която се занимава с обзавеждането на магазините.

По изчисления на Доусън това намалява времето за отварянето на всеки магазин с по 10 дни. “Рим не е бил построен за един ден, но има такива магазини на Range", повтаря няколко пъти Доусън по време на интервюто си си Telegraph. Освен веригата Range, Доусън има и доходоносен бизнес с търговски и жилищни имоти. Една от екстрите е голяма вила в Кан, която той твърди, че отдава под наем на знаменитости. “Едва мога да вмъквам по две седмици там за себе си, но просто не мога да спра да печеля, не мога да се контролирам,” казва Доусън.
Той прелива с енергия и докато другите са изтощени само след няколко часа с него, той използва хеликоптера си, за да посещава по 10 от своите магазини на ден. Той планира да отвори още 30 магазина до края на годината, като така ще е на път да увеличи генерираните, според него, 700 млн. паунда (996 млн. долара) продажби за 2015 г. до 1 млрд. паунда (1.42 млрд. долара) тази година.

Доусън също така не се притеснява, че ръстът на веригата The Range ще пострада от разрастването на дейността на германските дискаунт гиганти Aldi и Lidl. Според него “английските разходи” на тези компании скоро ще започна да растат, тъй като са поставени под натиск да отварят още магазини. Той също така тайно планира да пренесе конкуренцията на германска земя и проучва пазара в последните 18 месеца. На въпрос дали не би предпочел да се оттегли успешно от бизнеса вместо да се концентрира върху международна дейност, той казва: “Просто искам да действам възможно най-бързо, възможно най-дълго и да спечеля възможно най-много пари.”