събота, 28 май 2016 г.

50 имигранти опитали да влязат нелегално от Гърция

Общо 50 души са задържани късно снощи при опит да преминат през гръцко-българската граница, съобщава bTV. Първоначално група от 70 мигранти направили опит да преминат през границата. Те били много агресивни и се стигнало до сблъсъци с гръцката полиция.

На територията на южната ни съседка за задържани общо 20 от тях и са върнати в бежански лагер в Солун.

Пак взрив в завода "Арсенал" в Мъглиж, един загинал

/Таралеж/ 

53-годишен мъж е починал при взрив в завод „Арсенал“ в град Мъглиж.

Инцидентът е станал около 22:30 часа снощи. Няма данни за други пострадали.

На място е екип на полицията и следствените органи и разследват причините за инцидента. Прокуратурата е образувала следствено дело.

"Няма опасност за населението и за хората, които работят в завод „Арсенал” в Мъглиж, вследствие на взрива, който стана късно снощи", заяви пред "Фокус" главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Той допълни, че освен загиналият на мястото е имало една жена, която не е пострадала, но се е уплашила.

По думите му, отстраняването на последствията от взрива е било извършено изцяло от служителите на завода и не се е наложила пряката намеса на пожарникарите.

„Най-вероятно причините за инцидента са свързани с технологичния процес в завода. Става дума за преса, с която се обработват взривни вещества. Подробностите ще станат ясни от досъдебното производство”, посочи той.

Припомняме ви, че това не е първи фатален инцидент в завода в Мъглиж: на 25 април тази година двама души загубиха живота си след пожар в "Арсенал", а други няколко пострадаха тежко.

На 19 декември 2014 г. взрив в същия завод уби един и рани други четири души. Тогава причината бе авария на технологичния процес.

На 28 февруари 2014 г. също при взрив в завода загина един работник.

Съдът е залят от жалби срещу поскъпването на билета за градски транспорт в София

/Таралеж/ 

Общо 42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София, което трябва да влезе в сила от 1 юни, са подали граждани в
Административния съд на София-град, съобщиха за "Правен свят" от съда.

Жалбите са и от граждани, и от юридически лица и не са с идентично съдържание, но във всички се оспорва изцяло решението на Столичния общински съвет (СОС), с което беше изменена Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда.

Никой от жалбоподателите не е поискал спиране на действието на измененията.

Решението за увеличение на цената от 1 лв. на 1,60 лв. беше взето на 14 април от Столичния общински съвет. Това стана с гласовете на общинарите от ГЕРБ, СДС и ДБГ. Решението на съвета е новата цена да влезе в сила от 1 юни, като преди това тя не беше променяна в продължение на 7 години. Освен цената за единично пътуване, от 8 на 12 лв. се вдига и тази на талона от 10 билета.

От БСП сезираха областния управител на София Веселин Пенев с искане да върне за ново обсъждане в Общинския съвет измененията на наредбата.

Пенев обаче не видя нищо незаконосъбразно в тях. Според него не е проблем, че СОС е посочил за правно основание на промените чл. 21 т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Този текст от закона предвижда, че Общинският съвет приема решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. "Доколкото наредбата касае промени в приходната част на търговски дружества, чийто принципал е СОС и предвид факта че "имущество"-то от правна гледна точка представлява съвкупност от веществените и невеществените стопански активи, с които разполага стопанският субект, считам че посочената разпоредба е приложимата правна норма", заяви областният управител.

Той отхвърли и твърдението, че няма икономическа аргументация за новата цена. И прие за такава новия параграф в наредбата, който гласи: "Цените на превозните документи за обществен градски транспорт на територията на Столична община се определят, съгласно утвърдените с Икономическа рамка на обществения градски транспорт в Столична община за съответните приходи и разходи за дейността".

Що се отнася до аргумента на БСП, че не е направен анализ за съответствие на измененията в наредбата с правото на Европейския съюз, Пенев признава, че в мотивите към решението на СОС не е посочен конкретно Регламент № 1370/2007 г. Но изтъква, че в тях е коментирано, че са предвидени множество гаранции за сигурността и безопасността на гражданите, ползващи услугите на транспортните оператори, а това са аргументи от регламента.

"Спазени са изискванията на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове за публикуване на проекта на интернет-страницата на съответната институция на 28 януари 2016 г., ведно с мотивите към него и предоставяне на заинтересуваните лица на 14 дневен срок за становища и предложения по проекта преди внасянето му за гласуване в компетентния орган, който срок изтича на 13 април 2016 г.", твърди още Пенев.

Освен, че вдигнаха цената билета и талона, на 14 април общинските съветници одобриха и три нови превозни документа и намалиха цената на годишната карта със 135 лв. Така тя вече ще струва 365 лв. т.е. по един лев на ден. Новите карти са "Метро плюс" - за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лв., тридневна карта за всички линии от 10 лв. и карта "София" с отстъпки при посещения на културни и исторически забележителности от 20 лв. Комбинираната карта за транспорт и музеи влиза в сила от 1 октомври 2016 г.

С измененията глобата за нередовен пътник беше увеличена от 20 лв. на 40 лв., а актът - от 100 лв. на 200 лв.


На тази дата: 28 май 1987 г. Немец навлиза с малък самолет в СССР и каца на Червения площад в Москва

1987 г. Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна-172” в съветското въздушно пространство и каца на Червения площад в Москва. По това време Руст е 19-годишен пилот-любител, но успява да прелети разстоянието от Хелзинки (Финландия) до Москва.

Идеята идва на Руст, докато гледа по телевизията безплодните преговори между американския и съветския президент в Рейкявик. По онова време младежът вече проявява интерес към политиката и му се приискало да изглади отношенията между СССР и Запада, като прокара въображаем мост между тях. Бащата на Руст продава самолети „Чесна” в Германия, а младежът изкарва курс за пилот-любител и дори вече има във въздуха около 50 часа.

На 13 май 1987 г. той казва на родителите си, че възнамерява да обиколи Северна Европа със самолет, за да пролети необходимото време за получаване на права за професионален пилот. Първата му спирка е на шотландските Шетландски острови, втората е на Фарерските острови на крайбрежието на Дания, като на двете места прекарва по една нощ.

След това Руст пристига в исландската столица Рейкявик, после в норвежкия Берген, а на 25 май вече е в Хелзинки. В трите последни града матиас Руст прекарва по няколко дни, като събира кураж да изпълни авантюрата си и пресмята шансовете си да оцелее.

Сутринта на 28 май младият пилот съобщава на диспечерите в Хелзинки, че се отправя за Стокхолм. В този момент той все още не е уверен, че ще изпълни замисъла си. Окончателно взема решението след като половин час лети в западна посока към Стокхолм. След това неочаквано и за себе си взема курс на югоизток.

В същото време в Хелзинки диспечерът на въздушния контрол започва да се вълнува от неправилното направление на Руст, който след това изобщо изчезва от екраните заради малката си височина. Подаден е сигнал за тревога и в района на финското крайбрежие започва издирвателно-спасителна операция. След като на повърхността на морето е забелязано маслено петно, към търсенето са привлечени водолази.

Самолетът на Руст пресича въздушната граница на СССР в 14.20 ч. на височина 600 м над Финския залив в района на естонския град Кохтла Ярве. Радарите на ПВО веднага регистрират нарушението поради равния терен и дежурните зенитноракетни дивизиони са приведени в бойна готовност.

Изпратен е свръхзвуков изтребител МиГ-21. Той бързо открива нарушителя, но не му подава международно установените команди, за да го принуди да кацне. Не го и обстрелва. Изтребителят изчезва в облаците и повече не се връща.

За станалото има две коренно различни версии, които никога не са изяснени от съветските власти. Според едната той е опознат като чужд спортен самолет, не представляващ заплаха за страната, и е воден на радарните екрани до Москва. От 1984 г. в съветските ВВС е издадена заповед, забраняваща откриване на огън по граждански и спортни самолети.

Според втората версия самолетът не е опознат като чуждестранен, тъй като изтребителят лети с превишение в скоростта от 400-500 км/ч. Същевременно в района ден по-рано е станала авиационна катастрофа и продължават спасителните операции; в небето се изпълняват учебни полети с млади летци. Всичко това довежда до бъркотия във въздуха и в центровете за управление на полетите.

По вероятна е втората версия, защото никой не го следи на екраните и при кацането и рулирането му до храма „Василий Блажени” никой не го очаква. Милицията пристига после по сигнал за паркирания самолет.

Радостта му, че е достигнал до Москва, бързо секва при вида на куполите на големите московски църкви. Руст си дава сметка, че кацането няма да е лесно, тъй като на Червения площад и наоколо не се вижда празно пространство без хора. Той прави няколко кръга на височина 10 м над Големия Москворецки мост, давайки да се разбере, че ще каца. И ...успява.

На младежа му се налага много време да доказва, че е действал сам и полетът му не е част от заговор на чуждестранно правителство. А тогавашният лидер на СССР Михаил Горбачов си дава сметка, че може да извлече полза от ситуацията в свой интерес, като уволни високопоставени военни, които не подкрепят реформата му за гласност и демократизиране на обществото.

След няколко дни са уволнени военният министър Сергей Соколов и командващият ПВО Александър Колдунов. В течение на няколко месеца са уволнени около 200 високопоставени военни, набедени като виновни за кацането на Руст в Москва.

Руст е обвинен и признат за виновен в нарушаване на международните правила на полетите, незаконно преминаване на държавната граница, а така също и за „злостно хулиганство”. Съдебният процес започва в Москва на 2 септември 1987 г. и завършва след два дни. Матиас е осъден на четири години престой в трудов лагер с лек режим.

Независимо че впоследствие му е разрешено да изтърпи наказанието в Лефортовския затвор в Москва, Руст тежко преживява затворничеството си. През 1988 г., след подписването от Рейгън и Горбачов на договора за неразпространение на ядреното оръжие, международната обстановка се разведрява и към Руст е проявен знак на добра воля.

След като прекарва в предварителния арест и в затвора 432 дни, на 3 август 1988 г. той е помилван и освободен - бившият външен министър Андрей Громико, в ролята на председател на Върховния съвет на СССР, подписва необходимите документи за неговото помилване.

Вицове, май 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/ 


В тъмното един спира добре облечен мъж и го заплашва с нож:
- Дай си парите!
- Не ви съветвам да го правите, аз съм държавен служител!
- Тогава дай си ми парите!

***

Хората на Земята нямат пари, за да доставят вода в сухите райони на Земята, но имат пари, за да търсят вода на Марс.
Това води до въпроса: Има ли на Земята разум?

***

Отива един да си подава документи за кандидат-президент. В ЦИК(централна избирателна комисия). Започват да му оформят документите и го питат:
- Бил ли сте агент на Държавна сигурност някога?
- Задължително условие ли е?

***


- Що е скопен хладилник?
- Хладилник, на когото са отнели и последните две яйца!


***

Пътуват си две приятелки във влака и си говорят:
- Не е живот това,а мъка!
- Намери си любовник и взимай от него по 500 лева на месец!
- Откъде да го намеря такъв?
- Тогава двама по 250.
- Също е проблем.
- Тогава 4 по 125!
Обажда се дремещ мъж от купето:
- Като стигнете до 5 лева ме събудете.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 27 май 2016 г.

Савченко готова за президент

/Таралеж/ 

Освободената от Русия Надежда Савченко е готова да стане президент на Украйна, ако хората поискат това. Военният пилот даде пресконференция на родна земя, след като бе разменена за руски затворници с Москва и така излезе на свобода след 2 години.

Савченко бе осъдена на 22 години затвор за убийството на двама руски журналисти в Донбас през 2014-та година, но твърди, че е невинна и делото е изцяло политическо. В нейна защита имаше протести и изявления на западни дипломати, а сега тя бе посрещнаха като национален герой в Киев, основно заради острите и антикремълски позиции.


На фона на очакването да се възползва от личния си рейтинг, Савченко изрази съмнение, че украинците ще я подкрепят на избори. „Обичам да летя. Но, ако се налага, ако е полезно за Украйна, бих станала президент или влязла в политиката", изтъкна тя и се обяви за преговори с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Изявлението й вероятно ще има отражение в Украйна, където политическата система е разкъсана от войната, икономическата криза и обвиненията в корупция на управляващите.

Савченко изрази желание да се върне на работа в армията на Украйна. Военнослужещата била готова да отиде и на бойното поле, ако там започне "люта битка", и да застане в първите редици.


"Хидрострой" купува свързваната с Пеевски "Водстрой 98"

Собственикът на "Хидрострой" Велико Желев (в средата).

/Таралеж/ 

Емблематичната строителна компания "Водстрой 98", свързвана в медийни публикации с Делян Пеевски има нов собственик - варненската компания "Хидрострой“.

Параметрите по сделката ще бъдат съобщени на по-късен етап, когато тя бъде финализирана. В Търговския регистър все още няма отразени промени в собствеността.

"Хидрострой" е основана през септември 1962 г. от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет с името „Водстрой”- Варна. През 1970 година е преименувана в СУ „Водно строителство”, а четири години по-късно получава името, което носи и до днес – „Хидрострой”. Основни собственици са Велико Желев и Мая Желева.

Компанията е един от най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на строителството през последните години, като в момента извършва и ремонта на Аспаруховия мост във Варна.
Наскоро "Хидрострой" в консорциум с "Водстрой 98" завърши строителството на Северната скоростна тангента на София. А преди дни "Водстрой 98" заедно с "Галчев инженеринг" спечели поръчка на „Софийска вода” за 8 млн. лв. за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години.


В Козлодуй започват Ботевите тържества

/Таралеж/ 

В Козлодуй започват тържествата за отбелязване на 140-годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг.

Пред паметника на Христо Ботев в Ботевия парк в дунавския град президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на 70-ия юбилеен поход „По стъпките на Ботевата чета“. 

Държавният глава ще посети Националния музей параход „Радецки“. Пред паметника на Христо Ботев той ще присъства на възпоменателния митинг-заря и на тържествената проверка по повод 140-годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг.


На тази дата: 27 май 1925 г. Публично са обесени извършителите на атентата от "Света Неделя"

Обесването на атентаторите: Петър Задгорски (клисарят) - обесен,
Георги Коев го бесят, Марко Фридман очаква да бъде обесен,
София, при еврейските гробища зад игрище Славия, 27 май 1925 г

/Таралеж/ 

1925 г. е извършена последната публична екзекуция в Европа - обесени са извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.


Вицове, май 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/ 


Москва, Червения площад. Чуждестранен журналист пита руснак:
- Президентът Путин иска да ограничи или ако може даже да се забрани пиенето на водка. Какво мислите вие?
- Аз моето съм си изпил, но жалко за децата.

***

Снимки на филм. Главният актьор трябва да скочи във водата от един мост. Понеже сцената ще се снима в близък план не може да се ползва каскадьор.
- Но аз не мога да плувам! - възмущава се актьорът.
- Нищо, това е финалната сцена, - успокоява го режисьорът.

***

- Привет Гоги, защо си тъжен?
- Художественият съвет ми върна картината, цяла година я рисувах.
-А що за картина?
- Представи си райската градина, под дърво лежи гола жена, кърми детенце, картината се казва "Живот".
- Въх! Каква хубава картина, и какво рече този недостоен художествен съвет?
- Каза детенцето да се обръсне, да си свали шапката и да му се обуят панталони.

***

Говорят си двама приятели:
- Да знаеш вчера какъв ужасен сън сънувах!
- Какъв?
- Оказвам се на необитаем остров в компанията на Клаудия Шифър, Памела Андерсън и Дженифър Лопес!
- Супер сън! Какво му е ужасното?
- Аз бях Бритни Спиърс...

***

Ако сте си купили блузка на Долче & Габана за 30 лева ,не бързайте да се радвате -възможно е да е Армани.

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 26 май 2016 г.

Радан Кънев: Не гледах Борисов. Бях на фитнес и не съжалявам

/Таралеж/ 

Главата в пясъка. Нито дума за провала на законността, за блокажа на реформата в прокуратурата, за администрацията, която пречи, а не помага на бизнеса.

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира сутрешното интервю на премиера Бойко Борисов по Нова тв. На страницата си във фейсбук Кънев написа още:

Нито дума за тревожното състояние на публичните и частните финанси и парализираните финансови регулатори. Нито дума за изпреварващото икономическо развитие на Румъния и дори на Сърбия. А още по-малко - за причините за него.

Дори вече не "спира поръчки" и не бори корупцията. Тя си е добре...

45 минути, в които важните проблеми ги няма. Меко казано, разочароващо. Не съжалявам, че сутринта преди работа прекарах във фитнеса, вместо пред телевизора. Донякъде съжалявам, че отделих това време по обяд.


Борисов за Ердоган: Тежък характер, но ме уважава

/Таралеж/ 

Премиерът Бойко Борисов умело отклони темата дали турският президент Реджеп Тайп Ердоган се бърка във вътрешните работи на България, но вместо това реши да му даде психологическа характеристика.

"Ердоган е много тежък характер, с него се работи много тежко и не става въпрос само за нас. Освен това така е взел властта и така се е организирал, че е невероятно силен. Така си говорихме и с канцлера Меркел- два дни сме тук (в Турция - б.р.) и така и не видяхме новия премиер", разказа Борисов в интервюто си пред Нова тв.

Важното обаче било, че Ердоган го уважава.

"Ние с него имаме такива отношения, има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент към мен, го изпълнява", обяви премиерът ни. Като даде за пример поетите обещания за българската църква и метоха в Истанбул.

"В една вечеря приятелска с Ердоган го хванах натясно и върнаха метоха, църквата и го ремонтира турската държава", каза Борисов.

Освен това Ердоган удържал думата си и за нещо много важно- за бежанския натиск по границата.

"Не издевателствайте над мен", така отреагира Борисов на поредното питане на водеща Ани Цолова. "Ясно казах за нашите отношения".

Според него един ден историята щяла да се произнесе за разрешаването на бежанския проблем.

"Това, което стана в Гърция беше планирано да стане и в България", каза премиерът. След това уточни, че все пак има предвид не планиране, а предпоставки. "Огромните незаселени територии в Странджа са много по-добро място от гръцките острови. Не мога да кажа, че беше планирано, но се търсеше най-слабото звено", уточни той.

И обобщи:

" С една дума ние успяхме до този момент и затова се надявам, че нашите отношения с Ердоган са такива, че си спазваме думата, въпреки всичко, което се говори."

Борисов обясни, че отчита сега като грешка, че след отстраняването на Лютви Местан от ДПС огласил свой разговор с тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу. "Не бях оторизиран да огласявам разговора ни", каза той.

"Нека да не дърпаме дявола, има си роля на Меркел, Туск, Шулц, кой ли не, толкова началници има в Европа, нека ние си запазим нашите отношения с Турция", заключи в характерния си стил българският премиер.

Не ми е нужна помощ в отношенията с Русия
Той коментира и другата геополитическа тема- отношенията с Русия.

Според него за Москва щяло да бъде по-удобно да има някоя русофилска партия на власт - има поне 3-4, отбеляза Борисов.

"Намирането на газ и петрол безспорно е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Аз на Путин съм го казал лично - това е българският интерес. Колкото и да е неприятно нещо, го разбираш. Но броят на руските туристи два пъти се е качил.  Опитахме се да нормализираме отношенията. Днес той е в Атина, на 1 юни се разбрахме с Ципрас (гръцкия премиер Алексис Ципрас - б.р.) да дойде да ми каже как вървят нещата. Не ми е нужно никой да ми помага евроатлантически или в отношенията с Русия, разясни още той.

"Ако проруски партии, каквито са декларирали поне три.-четири са на власт, много по-лесно ще вървят преговорите с България. Но руснаците се убедиха, че е по-добре да правят отношения с хора, които са принципни, а не такива, които ще ги лъжат, че правят големи шлемове (големият шлем е запазена марка на президента Георги Първанов-б.р.), каза още Борисов.


Любопитно: Мегаавтобуса на бъдещето! Видео

/Таралеж/ 

На международен форум за високи технологии в Пекин бе показана концептуална разработка за автобус, наречена TEB (Transit Elevated Bus). Конструкцията на китайския "транспорт на бъдещето" позволява на леките автомобили да минават под него без да пречат на чудовищното возило. Така задръстванията няма да пречат на градския транспорт, съобщава местната CCTV.

Според главния инженер по проекта Бай Цу Мин като функционалност TEB не отстъпва на метрото, но като инвестиционни разходи е многократно по-евтин.

"Цялата необходима инфраструктура и превозните средства могат да бъдат готови за около година", казва той.

Ширината на автобуса е почти 8 метра, височината - 4,6 метра, а дължината - 32 метра. В страховитото превозно средство ще могат да се возят между  900 и 1200 души.

Първият реален тест на Transit Elevated Bus вече е планиран и то още през втората половина на тази година в град в провинция Хъбей.

ВИДЕО




Разкрития: Петко Сертов станал водопроводчик

/Таралеж/ 

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов стана експерт по ВиК ремонти. Ексразузнавачът вече е шеф на частна фирма за внос на пластмасови тръби и части за климатици, пише столичен ежедневник.

Дружеството „Конти Интернешънъл” не е собственост на Сертов. Съдружници във фирмата са живеещият в САЩ българин Милен Косев и македонката Виолета Апостоловска. Косев е роден в Сливен, но от години живее в град Гилбърт, щата Аризона. Там се занимава с дребни ремонти.От лиценза му става ясно,че негов специалитет са личното отстраняване на течове по водопроводи и ремонт на домашни климатици. Все дейности, които не предполагат откриване на филиал у нас. Съдружничката му Апостоловска няма никакъв опит във ВиК сектора, но участва с 5 хиляди лева в създаването на фирмата.

Самият Сертов също няма особени познания по темата,което не е пречка да бъде избран за управител на „Конти Интернешънъл”. По неофициална информация назначението става факт след молба от техни познати, свързани с бившата месторабота на Сертов. В замяна обещали съдействие при осигуряване договори за ремонт. Някогашните му колеги от службите разчитали,че с ангажимента Сертов ще успее да преодолее здравословните си проблеми.


На тази дата: 26 май 1876 г. Панайот Волов се удавя на път за Румъния


/Таралеж/ 

На 26.5.1876 г., на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание, революционерът Панайот Волов се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра.
Панайот Волов е виден деец на националното революционно движение с псевдоним Петър Ванков. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание.

Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев (Украйна), е принуден да се завърне в Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище.

Председател е на Шуменския частен революционен комитет и като негов представител през август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.

Арестуван е и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местните младежи и европейските инженери, участващи в строителството на железопътната линия Каспичан-Шумен-Ямбол. Панайот Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След няколкомесечен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния.

Волов участва в подготовката на Старозагорското въстание през септември 1875 г. Определен за апостол и действа в Ловешко и Троянско. След неуспеха на въстанието е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет. Определен е за главен апостол на Четвърти Пловдивски революционен окръг с помощник Георги Бенковски.

В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети. В организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието. След появата на противоречия в ръководството, той проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Георги Бенковски.

Панайот Волов е един от инициаторите за свикването на общото събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище край Панагюрище и взема дейно участие в него.

При избухване на въстанието е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др.

След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Ст. Ангелов. След предателство са налага да преплуват Янтра, но буйните води го повличат и там намира смъртта си.

Вицове, май 2016 г.


Volvo - "Ние сме развълнувани точно, колкото и вие"

СмЕх/Таралеж/ 


Хора, пазете Земята, щото ракия и салата по другите планети няма!

***

- Мога ли да ви услужа с още нещо? - пита пиколо, което току що е настанило в хотелската стая мъж и жена.
- Не, благодаря, нямаме нужда от нищо повече - отговаря мъжът.
- А, нещо за вашата съпруга?
- Е, добре, че ме подсети. Донеси ми една пощенска картичка.

***

Не знам как може толкова много да се вълнувате от тия балове, при положение, че розовити домати в Billa са по 1.99 лв...?!

***

В автобуса жена към мъж:
- Здравей!
- ?????
- Не ме ли позна?
- Не....
Тя се обръща с гръб към него и се навежда.
- А така?
- Ааа... Съседката по вила...

***

- Скъпи, какво повече обичаш в мен, моето прекрасно тяло или красивото ми лице?
- Твоето чувство за хумор!

***


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 25 май 2016 г.

Ицо Хазарта, македонец и английски език...

Рапърът Ицо Хазарта направи уникален поздрав за 24 май – Деня на славянската писменост. Той публикува във „Фейсбук” диалога си с македонец, който го е потърсил за контакт с цел участие на изпълнителя в съседната държава.

Обръщението към Ицо Хазарта е на не съвсем добър английски: „Здравейте, аз съм от Македония, може би не разбирате моя език, ето защо пиша на английски.. В момента работя по заявки с някои диджеи от тук.. Има няколко клуба в Македония, които са заинтересовани от вас.. Може ли да ми кажете с кого да контактувам за ангажиране на вашата група??”.

Хазарта, очевидно подразнен от обръщението на македонеца, му отговаря на английски, но написано на кирилица: „Да, трудно е да разбереш този стар, труден македонски език… Нашият телефон е …

Снимка на диалога е публикуван във „Фейсбук” от Ицо Хазарта вчера с поздрав „Честит празник!”


Савченко към украинците: Оцелях благодарение на вас

"Искам да благодаря на всички, които ми желаеха доброто, защото оцелях благодарение на вас."

Това бяха първите думи на украинската жена пилот Надежда Савченко, която днес се завърна в родината си.

"Искам да благодаря на тези, които ми желаеха злото, защото оцеляхх напук на тях. Искам да благодаря на тези, които бяха равнодушни, защото не пречеха. Благодаря на всички", продължи тя.

Савченко, осъдена в Русия на 22 години лагер, бе докарана със самолета на украинския президент Петро Порошенко от руския град Ростов на Дон. Тя слезе боса от самолета и така се появи пред очакващите я журналисти.
Савченко бе разменена срещу руските военни Евгений Ерофеев и Александър Александров. Двамата бяха осъдени в Украйна съответно на 14 и 13 г. затвор. Тази сутрин те подадоха молба за помилване.
Военнослужещата бе предадена на украинската страна въз основа на договор между Москва и Киев. Той предвижда двете страни да си предават взаимно осъдени лица за по-нататъшно изтърпяване на наказанията. По същата причина Украйна предаде двамата руснаци.

Първоначално дори бе съобщено, че самият Порошенко е отлетял, за да прибере Савченко. По-късно обаче стана ясно, че той ще я посрещне в Киев. За нея в Ростов на Дон дойдоха президентският прессекретар Владислав Цеголко и зам.-шефката на парламента Ирина Герашченко.
Същевременно от Ростов на Дон в Москва пристигна самолет с освободените от Украйна Ерофеев и Александров.

На летище "Бориспол" в Киев се бяха стълпили десетки журналисти от Украйна и чужбина. Половин чаас след кацането плъзна слух, че Савченко е напуснала аерогарата със специална кола, коато доведе до масово възмущение сред репортерите. То обаче продължи кратко и освободената военнослужеща се появи.

Посрещнаха я майка й Мария и сестра й Вера. Заедно с тях дойде бившата украинска премиерка Юлия тимошенко, сега лидерна партия "Отечество".
Надежда Савченко поиска прошка и от майките, чиито деца са загинали в битките срещу проруските сепаратисти:

"Искам да помоля за прошка от родителите, чиито деца не се завърнаха от антитерористичната операция (така официален Киев нарича офанзивата на армията си в Донбас - б.р.), а аз и досега съм жива. Искам да помоля за прошка всички майки, чиито деца са в плен, а аз съм на свобода. Не мога да върна мъртвите, но съм готова още веднъж да заложа живота ми на бойното поле и ще направя всичко за това всички хора, които са в плен, да бъдат на свобода."

Споразумението за освобождаването и размяната на Надежда Савченко срещу Евгений Ерофеев и Александър Александров било постигнато след телефонни разговори в "нормандски формат" през нощта на 23 срещу 24 май, пише московският в. "Комерсант". В разговорите участнали президентите Владимир Путин на Русия, Петро Порошенко на Украйна, Франсоа Оланд на Франция и германската канцлерка Ангела меркел.

Савченко бе в руски арест от 30 юни 2014 г.

Според прокуратурата на 17 юни същата година тя тайно проникнала в района на позициите на бойците от самообявилата се Луганска народна република (ЛНР), извършила наблюдение и в резултат идентифицирала там шестима цивилни граждани и трима руски журналисти.

Тези данни военнослужещата предала на командира на украинския батальон "Айдар" Сергей Мелничук. Той взел решение споменатият район да бъде подложен на обстрел от гаубици. По време на обстрела Савченко коригирала артилерийския огън. Тогава били убити руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин.
Самата Савченко никога не се призна за виновна. Тя винаги е твърдяла, че е отвлечена в Русия от проникнали на украинска територия агенти на московските служби и че това се е случило преди обстрела, за който я обвиняват.

Савченко бе осъдена на 22 март 2016 г. от съд в руския град Донецк (да не се бърка с украинския град със същото име). Магистратите постановиха 22 години трудов лагер. Те я признаха за виновна за смъртта на журналистите Корнелюк и Волошин. Според съда "поправянето на Надежда Савченко е възможно само в изолация от обществото".

Савченко не обжалва присъдата си, за да бъде върната по-бързо в родинаата си. Минските споразумения за Украйна предвиждат двете страни да разменят помежду си арестувани и осъдени цивилни и военнослужещи.

На 18 април пък в Киев бяха осъдени Евгений Ерофеев и Александър Александров. Те получиха съответно 14 и на 13 години затвор за съдействие на дейността на терористична организация и за участие в терористичен акт. И двамата са от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Генщаба на руската армия.
Ерофеев и Александров бяха задържани в Луганска област в Украйна през май 2015 г. Макар да признаха, че са руски военнослужещи, от военното министерство в Москва първо опровергаха твърденията, а по-късно заявиха, че в момента на ареста те вече са се уволнили от редовете на армията.

Размениха Надя Савченко за двама руски граждани

/Таралеж/ 

Надежда Савченко бе разменена за двама руски войници, осъдени на затвор в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Украинските власти вече са помилвали руските граждани Евгений Ерофеев и АлександърАлександров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната, съобщи добре осведомен източник. Двамата руснаци вече пътуват към Ростов на Дон.

По-рано днес адвокатът на Александров Валентин Рибин обяви пред ТАСС, че клиентът му и Ерофеев са подали молби за помилване в канцеларията на украинския президент.
Вчера правният защитник на Надежда Савченко Марк Фейгин заяви, че се опитва да я убеди да подаде аналогична молба от руския президент Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.
Савченко бе пленена от проруските опълченци в Източна Украйна и предадена на Русия, където тя бе осъдена на 22 години затвор за предполагаемата й роля в убийството на двама руски журналисти.

НА ЖИВО ПОСРЕЩАНЕТО НА НАДЯ САВЧЕНКО:


Вижте още за Савченко: ТУК


Бъчварова: Патриотите са най-големият партньор на ГЕРБ

/Таралеж/ 

Промените в Закона за МВР ще влязат до седмица, но реформата вътре твърдо ще продължи. Антикорупционният закон е необходим и трябва да бъде гласуван.

Това каза тази сутрин вицепремиерът и МВР министър Румяна Бъчварова в интервю пред БНР.  На въпрос - превърнал ли се е ПФ в най-важният коалиционен партньор на ГЕРБ за предстоящите гласувания, тя отговори:

В момента това е така, защото това е най-голямата група, която ни е партньор. Все пак има една група от Реформаторския блок, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е – според тях не е, но не е излязла от групата.

Когато съставихме това правителство и това мнозинство, имаше общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всяка партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание, каза Бъчварова.
Тя поясни, че споразумението между България и Турция за реадмисия (връщане на мигранти, б.р.) е документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция.

Внимателно следих изявлението (на Ердоган – б.р.). Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи.

В това, че в новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи тя открива "знак за продължаване на политиката".
Според МВР-министъра ние следим ситуацията по границата и имаме готовност да променим организацията. Бъчварова нарече изграждането на защитното съоръжение "една изключително добра защита" и подчерта, че то е към своя край.

Бъчварова припомни, че е изградено добро сътрудничество с армията, както и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите от МВР.



Спад на броя на мигрантите


Според вицепремиера общият брой на установените нелегални мигранти е с около 30% по-нисък от миналата година.

Ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.

Медведев към кримските пенсионери: Пари няма, но вие се дръжте! Видео

/Таралеж/ 

Посещението на руския премиер в Крим не мина по предварителния сценарий, съобщиха руски блогъри. Вместо възторжени приветствия, той се сблъска с исканията на хора, преживяващи едва с държавните си пенсии.

Дмитрий Медведев се е срещнал с възрастните хора при посещението си в един от кримските музеи и те са се оплакали от нищожните пенсии, които получават- средно по 8000 рубли месечно или около 106 евро. Това е било заснето и качено в интернет от очевидци, присъствали на диалога.

„Как да преживеем с тези пари”, отправя директно към него въпрос възрастна жена. Медведев обаче отговаря, че пенсиите на кримските граждани са отделна тема. И директно признава: „Няма пари за индексация. Ще намерим пари, ще индексираме. Вие се дръжте сега, желая ви всичко добро, хубаво настроение и здраве”.

ВИДЕО



На тази дата: 25 май 1895 г. Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "непристойно поведение сдруги лица от мъжки пол"

/Таралеж/ 

1895 г. — Оскар Уайлд е осъден на 2 г. каторга за "крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол". Писателят пострадва по вина на маркиза на Куийнсбъри - баща на неговия интимен приятел лорд Алфред Дъглас.

Уайлд се запознава с  Дъглас през 1891 година. Тогава младежът, по прякор Боси ("властен"), току-що е завършил Оксфорд и има славата на красив и разглезен млад мъж. Скоро приятелството преминава в бурна интимна връзка. По това време Оскар печели около сто паунда на седмица, като всичко отивало за удовлетворяване на желанията на Алфред. 

Скоро Дъглас въвлича Уайлд във викторианският подземен свят на гей проституцията. Бащата на лорд Алфред, маркизът на Куинсбъри, изобщо не одобрявал природата на връзката между сина си и Уайлд. Той често го заплашвал да остави сина му на мира, докато през 1895 г. оставя бележка на Уайлд в неговия клуб, на която пишело – "За Оскар Уайлд, изявен хомосексуалист". По съвет на своите приятели Уайлд завежда дело срещу Куинсбъри за клевета за содомия (хомосексуализъм), което по това време се считало за престъпление. 

Адвокатите на Куинсбъри обаче имали доста доказателства като писма, които Уайлд е писал, и свидетелски показания на няколко мъже, с които тайно се срещал, разкриващи много подробности от личния му живот. По съвет на своите адвокати, Уайлд се отказва от обвинението и се налага да заплати разходите на Куинсбъри по делото, което води до неговия финансов банкрут.

След като Уайлд напуска съда, прибирайки се в къщи, той открива, че е пусната заповед за неговия арест по обвинение в содомия и неприлично поведение. Приятелите го съветват да избяга, а майка му настоява да остане и да се защити като мъж. В крайна сметка е арестуван и обвинен. Дъглас го посещава всеки ден и иска също да поеме своята вина, но Уайлд го моли да замине. Много негови приятели напускат страната, защото се страхуват, че ще ги осъдят. През май 1895 година, Уайлд и Алфред Тейлър са признати за виновни за непристойното си поведение и са осъдени на две години тежък труд. Уайлд излежава присъдата си в затвора Пентънвил, а после в Ундгуърд. През ноември той е принуден насила да посети параклиса в затвора, но бил толкова болен и недохранен, че припада, удряйки много лошо лявото си ухо и пука тъпанче, чието възпаление по-късно допринася за неговата смърт. След този инцидент прекарва два месеца в болница.

През май 1897 година, той е пуснат от затвора, и макар здравословното му състояние да не е много добро, той се чувства духовно като прероден. Въпреки че Дъглас бил причината за всички лоши неща, случили се на Оскар Уайлд, той се събира отново с него през август същата година. Срещата не се одобрява нито от приятелите, нито от семействата им. Констанс Уайлд отдавна отказва да се срещне със съпруга си или да му разреши да вижда двамата им сина, но все още му изпраща пари. Двамата живеят заедно няколко месеца, но се разделят под натиска на семействата си, които заплашват, че ще ги лишат от средства.

Малко след това Уайлд развива церебрален менингит и му инжектират морфин. Здравето му бързо се влошава, и това води до смъртта му през 1900 година. Има различни теории за причината за неговото заболяване от менингит. Погребан е извън Париж, като по-късно останките му са пренесени в гробището Пер Лашез, намиращо се в града, в специално проектирана гробница от сър Джейкъб Епщайн.

Според някои източници последните думи на духовития писател били: "Или тези пердета ще се махнат, или се махам аз!"