събота, 6 август 2016 г.

Наш олимпиец към Григор Димитров: Поне да ни поздравяваше, а не да ни подминаваш

Малък скандал избухна в българския лагер, часове след началото на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Нашият лекоатлет Тихомир Иванов нападна остро тенисист №1 на България Григор Димитров в Instagram. Димитров публикува своя снимка от Бразилия, а отдолу Иванов коментира от своя профил:

"Поне да поздравяваше съотборниците си нямаше да е лошо а не да ни подминаваш :)". Отговор от хасковлията не последва. По-късно коментарът на спортиста, който се състезава на висок скок, бе изтрит.

Днес Григор започна и завърши участието си на олимпийските игри след загуба от М.Чилич  1-6 4-6.


Полуголият знаменосец на Тонга

Вероятно не сте чували много неща за Тонга. Кралството е архипелаг в южните части на Тихия океан и се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Тонга е единствената островна държава в Тихия океан, която е с непокътната монархия.

Историята й на Олимпийските игри пък е съвсем бедна и скромна и се състои в един сребърен медал отпреди 20 години.

В това обаче няма никакво значение, защото именно делегацията на тази страна направи най-силно впечатление на откриващата церемония, създавайки най-яркия момент поне засега. Знаменосецът на Тонга беше оскъдно облечен, а единствената му дреха се състоеше в опасана около кръста му традиционна черга от Тонга.

Кой обаче е полуголият и намазан с олио знаменосец, който се превърна в истинска сензация?

Казва се Пита Тауфатофуа и се добра до Олимпийските игри, преминавайки през квалификациите по таекуондо в зона Океания. 32-годишният състезател пък се провали в предишните си два опита да се класира на Игрите.

За живота на Тауфатофуа не се знае много, но в сайта generosity.com, който събира средства за спортиста, пише, че Пита е „жертвал целия си живот и го е прекарал из необитаеми подслони.“ Ето обаче, че 6,262 долара по-късно, той е звезда на Олимпиадата, а жертвата вероятно си е заслужава.

Тауфатофуа е роден в Австралия, но предпочита да се състезава за Тонга, защото от там идват корените на баща му. Сега вече той живее в Окланд, Нова Зеландия.

Представители на медиите пък се свързаха с близки до състезателя и те разкриха, че идеята за нестандартното му облекло на откриването на Олимпийските игри е негово дело, а традицията с този вид препаска е от стотици години.

„Тонга за първи път прави подобно нещо, за Пита беше много важно. Той е много патриотичен и обича културата на страната. Не знаеше дали ще бъде избран за знаменосец, но знаеше, че ако това стане, ще направи нещо, което е много специално“, разкрива един от най-добрите му приятели.


Бойко: Путин беше много добронамерен, иска да помогне

Борисов дълго мислил дали да поиска разговор с Путин. Заради "риториката, която имаше от България към Русия и санкциите", обясни той. Путин обаче бил доста добронамерен, което учудило нашия премиер. Всичко това Борисов сподели на откриването на Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

Той каза, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с Путин, да предложат бързо варианти за „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват, както България, така и руската страна.

„Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа в България има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”, коментира Борисов. 

Борисов обясни, че е избрал обратния на предишното правителство подход - Европейската комисия да е водеща по енергийните въпроси, и даде за пример изпратеното от българското правителство писмо във връзка с енергийните проекти.


Хилъри води само с 3 на сто на Тръмп

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън води пред своя съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп с по-малко от 3%, показва проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в петък, предава Reuters. 

Според онлайн запитването, проведено между 31 юли и 4 август, 42% от гласоподавателите биха подкрепили Клинтън, докато 39% биха дали гласа си за Тръмп. В анкетата са участвали 1,154 души.

Проучването показва, че от понеделник до петък Клинтън е загубила 5% от подкрепата на гласоподавателите, като причините за това не са ясни.
Но според данните на друга анкета на Real Clear Politics на 1 август Клинтън е имала преднина пред Тръмп с 3,9%, докато в петък вече е водила с 6,8%.

Хилъри Клинтън и Тим Кейн имат вече 10 на сто преднина пред съперничещата им двойка Доналд Тръмп-Майк Пенс, предаде телевизия Фокс нюз, преди два дни..

Тя за първи път обяви резултати от проучване не само на кандидат-президентите от двете големи партии, но и с техните евентуални вицепрезиденти.

За демократите Клинтън и Кейн биха гласували 49 на сто. Предпочитанията си за републиканците Тръмп и Пенс дават 39 процента.

Преди месец Хилъри водеше с 6 на сто пред Тръмп - 44 срещу 38%.

Клинтън и Кейн са предпочитани пред Тръмп и Пенс от жените, чернокожите, испаноезичните и гласоподавателите на възраст от 18 до 30 г. Това е т. нар. коалиция на Обама, която осигури неговото преизбиране през 2012 г.

Двойката на републиканците се ползва с по-голямо доверие от демократите сред ветераните от войните. И то при положение, че миналата седмица Доналд Тръмп публично се присмя на родителите на американски военнослужещ мюсюлманин, загинал в Ирак.

Миналата седмица Хилъри поведе със 7 процента пред Тръмп.


Бокова пета във второто класиране за шеф на ООН

Португалецът Антониу Гутериш остава начело сред кандидатите за нов генерален секретар на ООН след второто тайно предварително гласуване в Съвета за сигурност, съобщи неправителствената организация World Federation of United Nations Associations (WFUNA), която следи вота.

Българският кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нарежда на пета позиция.

11 от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, 2 са били против и 2 - без мнение. На първия тур Гутериш получи 12 насърчителни вота и нито една бюлетина "не насърчавам".

Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва от трето на второ място, с 8 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която от осмо вече е на трето място (8/6/1).

Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутериш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място (7/5/3).

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отива от трето на пето място, със 7 гласа "насърчавам", 7 - "не насърчавам" и един "без мнение".

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

По неофициална информация на БНТ посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН са коментирали днес изпратеното срещу Бокова писмо от режисьора Евгений Михайлов до посланиците в организацията и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.


На тази дата: 6 август 1945 г. Американците хвърлят над Хирошима атомна бомба! Видео


/Таралеж/

На 6 август се навършват 71 години от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония).

На тази дата през 1945 г. в 8,16 ч американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа полк. Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомната бомба Little Boy („Малчуган“ - от англ. ез.). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man („Дебеланко“). С нея е разрушен град Нагасаки.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу едноименните японски градове на 6 и 9 август 1945 г. по време на Втората световна война.
На практика взривът над Хирошима е първата употреба на атомна бомба срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12,5 килотона ТНТ), като непосредствено след него загиват около 100 000 души. Жертвите до края на 1945 г. общо са около 140 000, а още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

Екипажът на "Енола Гей".
Бомбата е направена от обогатен уран-235. Това е първият взрив на уранова бомба.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките. Не бива да се изключва и стремежът да бъде преувеличен броят на жертвите от японска страна.

Принципно обаче се смята, че общите жертви от двете бомбардировки са 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са критикувани като ненужни, безпринципни и дори расистки действия от страна на САЩ. Основната причина е предизвиканата цялостна разруха в Япония, която саботира стопанската и военната й системи и кара населението да понася огромни несгоди и жертви. С оглед на това използването на атомно оръжие срещу Япония през август 1945 г. се смята за безсмислено от военна и политическа гледна точка, а от хуманна е проява на жестокост спрямо цивилното население, което е основната жертва на атаките.

Видео

Вицове, август 2016 г.

Търсете сянката...

СмЕх/Таралеж/


България. Спешно отделение. Внасят носилка с пострадал:
- Прехвърляме го на сто! Едно, две, три, четири, пет, ... , 98, 99, 100!
"Пиуууууууууу"
- Няма пулс!
- Дефибрилации!
- Няма дефибрилатор.
- Час на смъртта?!
- Няма часовник...
- А онзи на стената?
- Няма батерии.
- Нямате ли телефони?!
- Да бе, да ги изпоцапаме с кръв!
- Аз... имам... телефон..!. - изпъшкал пострадалият.
- Има пулс!
- Не е вярно. Няма пулс! Продължавам да чувам "пиуууууууууу"?!
- Няма кардиограф, откъде го чуваш?
- Пищят ми ушите!
- Няма ми... нищо..!. - пропъшкал пострадалият, хванал се за главата става и бяга на зиг-зат.
- Час на изписване?
- Нямаме формуляр...

***

Моше към касиера, броейки заплатата си:
- Дали сте ми 100 лв. по-малко!
- Така е, но предният път съм Ви дал 100 лв. повече! Тогава защо мълчахте?
- Първата грешка Ви простих, ама втората – ми идва в повече!..

***

Човек е 40% генетиката, 40% образование и 20% последния филм, който е гледал.

***

Когато се напиел, младият Нострадамус
все звънял на всички свои бъдещи гаджета...

***

Гледах филм: Жената плаче под душа, после влиза мъжът и три часа правят любов!
Стоя и си мисля...къв е този бойлер…

 Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 5 август 2016 г.

СмЕх

Бойко разговаря с Путин по телефона

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. „На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов.

Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти“, се казва в съобщението. По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност. По отношение на природния газ в писмото е написано следното: „Взети заедно, всички тези постижения маркират важни стъпки към концепцията за газов хъб „Балкан”, по която Еврокомисията продължава да работи много усърдно и която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза.

В тази връзка, с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г. Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси, които ти подчертаваш в писмото си.” Малко по-надолу в него се говори и за развитието на ядрената енергетика в България: „Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом.”

 Русия и България работеха по три големи енергийни проекта - АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис. В момента и трите проекта не се реализират заради геополитически и икономически проблеми. Строителството на втора ядрена централа беше спряно в края на март 2012 г., след което през септември същата година руската "Атомстройекспорт" - дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом" заведе дело в Международния арбитраж срещу България за над 1 милиард евро. В средата на юни тази година стана ясно, че България е осъдена да плати 620 милиона евро на руската страна заради спирането на проекта.

Миналата седмица в Москва се проведоха преговори между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и първия заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров. След разговорите стана ясно, че Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“. „Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза тогава Комаров.


Храната в Русия е поскъпнала с 30% след контрасанкциите на Москва

Две години, след като Москва въведе ембарго върху вноса на храни в отговор на западните санкции, хората в Русия вече ядат по-малко и по-зле, констатира "Независимая газета". Руските контрасанкции оскъпиха хранителните стоки с една трета, посочва вестникът.

Той припомня обещанието на властите сурово да пресичат опитите за спекулативно вдигане на цените. Но статистиката сочи, че за две години потребителските цени в Русия са скочили с близо 24 на сто, при това храните са поскъпнали с близо 30 процента. Още най-малко година и половина ще останат в сила контрасанкциите, които според кабинета освен взета по принуда ответна мярка са и балсам за душата, се казва в статията.

"Продължаването на (антируските западни) санкции е балсам за душата, защото виждаме как санкциите действат положително и подкрепят нашата икономика, най-вече аграрната", заяви преди година селскостопанският министър на Русия Александър Ткачов, цитиран в материала. "Ткачов и премиерът Дмитрий Медведев очакват чудо от родните производители", коментира всекидневникът в текст под снимка.

Руското Министерство на икономическото развитие публикува малко по-различни данни, според които храните в страната са поскъпнали за тези две години с 31,6 на сто.


Започват първите олимпийски игри в Южна Америка

Точно в 20 часа днес (02:00 на 6 авуст българско време) ще бъдат открити олимпийските игри в най-големия бразилски град – Рио де Жанейро. В най-големия спортен форум участие ще вземат близо 11 000 спортисти от 206 страни.

В грандиозното откриване ще присъстват 45 държавни и правителствени глави, часто от които и генералният секретар на ООН Бан-ки Мун. Режисьор на близо 220-минутното шоу ще бъде Фернандо Мейрелеш („Градът на Бога“). Пред 78 600 зрители на стадион „Маракана“ ще се изявят много известни личности, прославили бразилския народ по света. Част от изпълнителите са самба певицата Елза Суарез, съпруга на футболната легенда Гаринча, 12-годишната рапърка МС София и певецът Каетану Велозу. Супермоделите Жизел Бюндхен и Леа Ти, също ще се изявят на сцената.

Над 3 милиарда зрители по целия свят ще станат част от една Олимпиада, посветена на добрия начин на живот на бразилския народ и последната градина на Земята – Амазонската екваториална гора. Билетите за събитието варират от 50 до 1200 евро, като записалите се доброволци са 12 000.

Интересен факт е, че бюджетът, отделен за грандиозното откриване е само 3,6 млн. евро. За сравнение, преди 4 години, откриването на Игрите в Лондон беше на стойност 36 млн.


На тази дата: 5 август 1998 г. Умира Тодор Живков

/Таралеж/

На днешния ден се навършват 18 години от смъртта на Тодор Живков. Той почина на 86 години. Живков, или както беше известен сред народа Тато и Бай Тошо, управлява България от 1954 г., когато става първи секретар на ЦК на БКП до 1989 г., когато е свален като председател на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на БКП.

Тодор Живков е роден е на 7 септември 1911 г. в Правец. Има две деца - син Владимир и дъщеря Людмила (починала през 1981 г.). През 1928 г. е приет за член на БКМС. През 1932 г. постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София. По същото време се включва в нелегалната дейност на Българската комунистическа партия.

През 1934 г. е уволнен след провали в Държавната печатница и в две акции на Софийската окръжна партийна организация, но скоро е възстановен на работа. От 10 май до 19 октомври 1935 г. отбива военната си служба като трудовак в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина в София. От юли 1938 г. до ноември 1942 г. пребивава в селата Дъскот, Лесичево, Говедарци.

През юни 1943 г. като член на Софийския окръжен комитет на БКП организира партизанското движение в Ботевградско. През 1944 г. е изпратен в партизанския отряд "Чавдар" като пълномощник на ОК на БКП. Партизанското му име е Янко. В началото на май 1944 г. заминава за София. През юли 1944 г. става заместник-командир на Първа въстаническа оперативна зона. На 6 септември 1944 г. оглавява оперативно бюро за охрана на главния удар на шестващите демонстрации. На 8 и 9 септември 1944 г. командва сборния отряд за щурмуване на Военното министерство в София. От септември до ноември 1944 г. е политически ръководител на щаба на Народната милиция. През 1945 г. е кандидат-член на Централния комитет на БКП. От 1948 г. до декември 1989 г. - член на ЦК на БКП.

От 1948 до 1990 г. е народен представител. От 1948 г. до 1949 г. е първи секретар на Градския комитет на БКП-София, председател на Градския комитет на Отечествения фронт. От 27 май до 28 октомври 1949 г. е председател на Столичния градски народен съвет. През 1950 г. става секретар на ЦК на БКП. От 1951 г. до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП. От март 1954 до април 1981 г. е първи секретар на ЦК на БКП. От 19 ноември 1962 г. до юли 1971 г. е председател на Министерския съвет. От юли 1971 до ноември 1989 г. - председател на Държавния съвет на Народна република България. От 4 април 1981 г. до 10 ноември 1989 г. е генерален секретар на ЦК на БКП. На пленум на ЦК на БКП (11-13 декември 1989 г.) е изключен от БКП. След 1990 г. Главна прокуратура започва срещу него 5 дела.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, на жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 лв. На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.

На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т. нар. “Лагери на смъртта”. Привлечен като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетил държавния бюджет. Обвинен и по т. нар. дело “Фонд Москва” за подпомагане на международното комунистическо движение. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.


Вицове, август 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Издателство публикува книга със заглавие "69 нови позиции (превод от френски)". Тиражът незабавно се изчерпал.
- Невероятно! - коментира иэдателят - Не очаквах толкова да се търси наръчник по шах!

***

Да планираш почивката си е много лесно...
Шефът ти казва кога...
Жената ти казва къде.

***

Лято. Жега. Влакът София - Варна. Няма никакви места, всичко е претъпкано. На двама тарикати обаче не им се стои прави.
Влизат в едно купе и почват да гледат под седалките, излизат...
Влизат в следващото купе, пак гледат под седалките... Пътниците ги питат:
- Какво правите, бе?
- Абе, изпуснахме си змията и я търсим...
Лека полека пътниците се изнизали от купето. Нашите се настанили вътре, заключили вратата, пуснали пердетата и легнали да спят. След няколко часа се събуждат. Единият поглежда през позореца. Вижда чичката, дето почуква колелата на влака...
- Еййй, чичеее, във Варна ли сме вече?
- Абе, к'ва Варна, бе... Вие не разбрахте ли... Некви идиоти си изпуснали змията и трябваше да откачим вагона.

***

Из ученическо съчинение:
"Прабългарите нямали цигани и затова,когато им изчезвал казанът за ракия, примерно...обвинявали злите сили".

***

- Кой е измислил секса?
- Гърците! Гърците са измислили всичко. След тях, обаче, римляните го усъвършенствали.
- Как?
- Като добавили жени.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 4 август 2016 г.

Само в "Таралеж": Разходка в историческия кораб „Калиакра”

Михаил Астаркин на "Калиакра"

Екип на "Таралеж" разгледа отвътре истинското историческо бижу "Калиакра". Моторният пътнически кораб „Калиакра” днес се намира във варненското езеро.  Това историческо бижу е собственост на Михаил Астаркин-българин от руски произход. Строежът на този кораб започва в Държавната корабостроителница – Варна през далечната 1939 г., а на вода е пуснат на 27 март 1947 г.

Известно е, че кръстницата Надя Белопитова му дава името „Калиакра” и става първата българка - кръстница на кораб. До тогава кръстниците на българските кораби са само мъже.


На 5 октомври 1947 г. е вдигнат българският флаг над втория 250-местен пътнически кораб, построен в Държавната корабостроителница - Варна, с името „Калиакра”.

„Калиакра” и „Емона” - двата новопостроени кораби в
корабостроителницата във Варна. Снимката е
публикувана в бр. 3-4 на списание „Морско дело” (г. ІІ, 1947 г.)
Днес  собственикът Михаил Астаркин ни разведе из кораба, като ни показа всички помещения, в които има много история. Той гордо ни разказва за кораба докато кръстосваме палуби и каюти. Доскоро корабът е бил собственост на швейцарец и е бил под малтийски флаг. Михаил обаче купува "Калиакра" и го връща във Варна под български флаг.

Предстои ремонт преди отново „Калиакра“ да заплава. Виждаме 2 палуби, 13 каюти, бар, ресторант, кухня. Някои каюти са в отлично състояние, а други предстои да бъдат реновирани.
Барът и ресторантът изглеждат много добре.

38 - метровият кораб съвсем скоро ще бъде в идеално състояние обещава Михаил, който има още 6 кораба във варненските пристанища.


ФОТОРЕПОРТАЖ:

Корабът във варненското езеро  











Поглед отвътре: бар, ресторант













   














Реновирани каюти
















Машинно отделение с двигател SKL с 300 конски сили.














Рулева рубка












Австрия: Да прекратим преговорите с Анкара за турското членство в ЕС

Преговорите за турското членство в Европейския съюз трябва да бъдат прекратени, каза австрийският канцлер Кристиан Керн, предаде РИА Новости. Премиерът във Виена даде интервю пред медия в родината си.

Той заяви, че по време на срещата на върха на политици от 28-те на 16 септември в Брюксел ще инициира дебат относно спирането на разговорите между Брюксел и Анкара на турското влизане в блока. "Разговорите няма да бъдат от най-леките", коментира той. Според Керн Турция не може да бъде кандидат за пълноправен член на ЕС нито сега, нито в близките няколко десетилетия.

"На този етап преговорите за влизането на страната в ЕС са в рамките на добрите пожелания", допълни той. Канцлерът на Австрия уточни, че освен политически има и икономически основания да предложи спиране на разговорите. "Турция е зависима в икономическо отношения от Европа", поясни той. По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Турция върне смъртното наказание след опита за преврат срещу президента на държавата Реджеп Ердоган в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., то Брюксел веднага ще спре присъединителния процес.


Фотофакт: Пред Бранденбургската врата след падането на Берлинската стена, 1989 г.

С нечувани фанфари местна власт във Варна приветства дарение на 100 светлоотразителни жилетки

С нечувани фанфари в сряда сутринта почти цялата местна власт във Варна приветства дарение на 100 светлоотразителни жилетки за нуждите на пътната полиция (КАТ) в града. Събитието се проведе във фоайето пред официалната зала в община Варна. На събитието присъстваха кмета на града Иван Портних, заместник-кметът по сигурността, заместник-шефът на областната дирекция на полицията, шефът на КАТ-Варна, както и почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.

Цялата гюрултия вероятно бе точно поради факта, че подаръкът бе връчен присъствено от руснака с израелски паспорт Офер Миретцки, който е крупен инвеститор в града. Миретцки е съуправляващ на дружеството "Оркид Гардънс", управляващо най-големия търговски център във Варна – "Гранд мол". Той се води и заместник-председател на учредената наскоро Българо – израелска търговска камара, която бе представена като официален дарител на жилетките.

Почетният консул представи жилетките като "високотехнологични". Те били подобни на тези, които се използват от пътните полицаи в Израел.

Любопитното в случая е, че 100-те жилетки са брандирани с надписа "Пътна полиция", а екипите на КАТ във Варна от тази година са само три. Ако жилетките бъдат раздадени на катаджиите из цялата област, то шестимата варненски пътни полицаи ще могат дълго време да сменят жилетки, без да ги перат.

От областната дирекция на полицията обясниха за Mediapool, че официален получател на дарението е община Варна. Вероятно част от жилетките щели да се ползват и от 60-те общински полицаи в града. Как общинската полиция ще ползва жилетки, на които пише "Пътна полиция" (която не е към общината - б.р.), не се разбра.

Дарението е направено към общината "с цел ограничаване на пътно-транспортния травматизъм".

Кой е Офер Миретцки?

Извън факта, че той има голям бизнес във Варна и е способен да накара цялата местна власт да стане на крака за дарение от 100 светлоотразителни жилетки, през 2010 година ДАНС обяви Миретцки за опасен за национална сигурност. Той беше експулсиран от страната със заповед на тогавашния шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

По същото време ДАНС реши да експулсира заподозрения като мафиот Константин Циганов-Костя, както и Андрей Панпурин, Леонид Беренбаун, Роман Миретцки-Брилянта и Анатолий Дремлюг. Това се е случи много скоро след арестите по операция "Октопод".

Впоследствие на Миретцки бе разрешено да се върне в страната ни, за да може да движи бизнеса с имоти. И до днес конкретните причини за решението на ДАНС да изгонят Миретцки не са оповестени публично. Не е ясно с как той веднъж е бил сметнат за заплаха за националната сигурност, а малко след това изведнъж е престанал да бъде такава.


На тази дата: 4 август 1944 г. разкрито е убежището на семейството на Ане Франк

/Таралеж/

1944 г. разкрито е убежището на семейството на Ане Франк. Анелис Мари Франк е родена на 12 юни 1929 г. в германския град Франкфурт на Майн. Родителите й Едит и Ото Франк са евреи.

През 1933 г. семейството е принудено да изостави спокойния живот, който води на „Гангхоферщрасе”, и да замине за чужбина. Ане и нейната по-голяма сестра Марго отиват при баба си по майчина линия в Аахен, докато родителите им се установят в Амстердам, Нидерландия. Малко по-късно при тях идват Ане и Марго. Семейство Франк се установява в един от новите квартали на Амстердам, на „Мерведеплейн” №37. Семейството живее спокойно до окупирането на Нидерландия от нацистите през 1940 г.

На 5 юли 1942 г. Марго Франк получава призовка от СС, която ускорява с десет дни реализирането на плана на семейство Франк за укриване от немците. Укритието се намира на „Принсенграхт” №263, в задната част на сградата на фирмата, в която работи бащата „Опекта”. Освен семейство Франк, там се укрива и тяхно приятелско семейство Ван Пелс, както и един познат зъболекар. В укриването на хората помагат и някои от служителите на „Опекта”, техни доверени приятели. В укритието Ане пише своя дневник, подарък за 13-ия й рожден ден от нейните родители, който тя нарича Кити. Ане споделя с Кити своите мечти, мисли, чувства и желания, веселите и тъжните моменти от всекидневието в Задната къща.

На 4 август 1944 г. убежището е разкрито. Предателят е шпионин на полицията - Антон Алерс, уж „приятел” на Ото Франк. Укриващите се са арестувани, а на другия ден са изпратени в нидерландския лагер „Вестерборк”, близо до град Дренте. Там остават близо месец.

На 3 септември са откарани в лагера „Аушвиц”. Там разделят Ото Франк завинаги от семейството му. Едит Франк умира в „Аушвиц” на 6 януари 1945 г., а в края на есента и началото на зимата Ане и Марго са преместени в концентрационния лагер „Берген-Белзен”, близо до Хановер. През февруари Марго умира, а в началото на март - и Ане. Петер ван Пелс е изпратен в „Маутхаузен”, където умира в началото на май, малко преди лагерът да бъде освободен. Майка му Аугуста е изпратена в „Терезиенщат”, където умира при неясни обстоятелства. Бащата на Ане, Ото Франк, по една случайност успява да избегне тази участ, тъй като се намира в лагерна болница от ноември 1944 до 27 януари 1945 г., когато Съветската армия освобождава концлагера.

Веднага след войната Ото Франк се връща в Амстердам. Негови служителки намират дневника на Ане. През 1947 г. той сбъдва мечтата на дъщеря си да стане писателка. Книгата е издадена под заглавие „Задната къща” и веднага привлича вниманието на публиката. Днес книгата е преведена на 60 езика, снимани са и филми по нея.

През 60-те години сградата на „Опекта” се превръща в музей „Ане Франк”. Апартаментът на „Мерведеплейн” №37 е ремонтиран и се дава под наем на млади писатели.


Вицове, август 2016 г.

Флорида, САЩ

СмЕх/Таралеж/


Мъж влязъл в аптека и попитал аптекаря дали може да му даде нещо за хълцане. Без предупреждение аптекарят се пресегнал и силно го зашлевил по лицето.
- Защо го направихте? - възмутил се мъжът.
- Е, вече не хълцате, нали?
- Аз и преди не хълцах, хълца жена ми!

***

Стачка.
5000 роми стачкуват заради безработица.Случайно минава солиден господин с черен мерцедес,спира и пита един ром:
- Защо стачкувате?
- Нямаме работа .
-Ок. Ето ти визитката ми и от утре можеш да започнеш при мен.
- Е м@мка му,как можа от 5000 човека точно мен да избереш?

***

Всички, когато си купуват лекарства питат кога ще се излекуват. Само българите питат дали могат да пият и алкохол с тях.

***

- Коя е най-скъпата картина на света?
- Арменци се връщат от жътва.

***

В бар на плажа в Слънчев Бряг се появява пингвин. Сяда, поръчва уиски с кола. Изпива си уискито, става и тръгва. През цялото време цари пълна тишина, всички останали посетители гледат пингвина втрещено, а той, на излизане, се обръща и пита леко учудено:
- Какво сте ме зяпнали така???
Пръв и единствен се окопитва бармана:
- А, нищо... просто за първи път виждаме пингвин, на плажа, в Слънчев бряг, да пие уиски, че и да говори...
Пингвинът отсича сърдито:
- С тия цени – ще ви е и за последен!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 3 август 2016 г.

Напрежение между Турция и Италия заради сина на Ердоган

Италианските съдии трябва да разследват мафията, а не моя син, заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от вестник The Local.

Най-големият син на Ердоган, който в момента учи в Болоня, от февруари е разследван заради подозрения за участие в пране на пари. „Моят син трябва да се върне в Болоня, за да довърши своята докторантура, но има опасност да бъде арестуван“, заяви турският държавен глава в интервю в италианският новинарски канал Rai News24.

„Този въпрос може да компрометира нашите отношения с Италия?“, подчерта Ердоган, допълвайки: „Нека италианските съдии се занимават с мафията, а не с моя син“.

Този коментар е предизвикал отговор от страна на италианският министър-председател Матео Ренци, който написал в „Туитър“: „В тази страна съдиите следват закона и италианската конституция, а не турския президент. Това се наричан „върховенство на закона“.

Фотофакт: Миков на "Мала Маракана"

Ето тайната за успеха на Лудогорец:
Михаил Миков със снимка от стадиона на Цървена Звезда при успеха на Лудогорец с 4:2

Обама към републиканците: Тръмп е негоден, оттеглете го

Американският президент Барак Обама предизвика лидерите на Републиканската партия да оттеглят "негодния" си кандидат за Белия дом Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Обама отправи унищожителната си критика към милиардера, след като той нападна американско мюсюлманско семейство, чийто син - армейски капитан, е загинал в Ирак.

Тръмп разкритикува Хизър Хан и Газала Хан, след като двамата се появиха на сцената на конвента на демократите миналата седмица. Бащата на загиналия офицер разказа за саможертвата на сина си в служба на САЩ, оспорвайки предложението на Тръмп за временна забрана за влизането на мюсюлмани в САЩ.

Според Обама критиката на Тръмп към семейството е поредното доказателство, че той не може да води страната.

„Това не е ситуация, при която имате епизодичен гаф. Това се случва всеки ден и всяка седмица, републиканците се дистанцират от неговите изказвания - каза Обама. - Трябваше вече да сте казали "Стига". Какво говори това за вашата партия, щом той ви е флагманът?"

Обама припомни, че макар през 2008 и 2012 г. да се е изправял срещу опоненти от Републиканската партия - Джон Маккейн и Мит Ромни, никога не е смятал, че те са негодни да заемат най-могъщия пост в света. "Това не е случаят с Тръмп, бизнесмен от Ню Йорк", каза американският президент.


На тази дата 3 август 1977 г. избухва стачка на миньорите в Румъния против режима на Николае Чаушеску

/Таралеж/ 

1977 г. избухва стачка на миньорите от въгледобивния басейн „Валя Жиулуй” в Румъния против режима на Николае Чаушеску. Това е първият антикомунистически протест в страната. В стачката участват около 35 000 души.

По време на репресиите, осъществени от румънската служба за държавна сигурност „Секуритате”, в „автомобилна катастрофа” загиват двама инженери, участвали в стачката на страната на работниците. Опитите да бъде създаден независим профсъюз завършват с изпращането на инициаторите в психиатрична клиника и съд за „престъпления против социализма”.


Вицове, август 2016 г.

Тен на плажа - 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


Днес живеем в свят, в който храната е пълна с химия, но затова пък козметиката е фрашкана с авокадо, мед и всякакви други витамини...

***

На въпроса от логическия тест "Кое е излишно от изброените:
морков, лук, бентли, картоф?", седмокласничките масово отговорили : морков, лук , картоф!...

***

- Господине, кога разбрахте, че сте бисексуален?
- Когато за първи път спах с жена.

***

Един селянин пита комшията си:
- Комшу, мога ли да мина през твоята ливада за да хвана влака в 7:45?
- Мини, пък ако се е отвързал бика, ще хванеш този в 7:15.

***

САЩ. Препълнен автобус. Негър и бял мъж се сбили. Шофьорът спрял автобуса и казал всички да излязат и да се подредят пред автобуса. Попитал какъв и проблема. Негърът казал:
- Отвратителна дискриминация! Белите постоянно ни унижават! Трябвало те да стоят отпред в автобуса, защото били бели, а ние черните - отзад.
Шофьорът казал:
- Мен това не ме вълнува, защото съм далтонист - всичко виждам в зелено! И сега всички да се качват в автобуса - светло зелените отпред, тъмнозелените отзад.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 2 август 2016 г.

Фотофакт: Цар Борис единствен на трибуната не вдига ръка в нацистки поздрав на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин

Знаете ли , че....Цар Борис е бил сред официалните гости на откриването на Олимпийските игри в Берлин на 1 август 1936г. 

Той единствен на трибуната не вдига ръка в нацистки поздрав, което впечатлява всички и е запечатано в много снимки и кадри.

Ердоган продължава: Уволниха 94 футболни съдии

Турската федерация по футбол съобщи днес, че отстранява 94 съдии и други футболни деятели в допълнение към десетките хиляди отстранени държавни служители след опита за преврат в страната на 15 юли, предаде ДПА.

В краткото си изявление футболната федерация не дава подробности или обяснения за уволненията. Турция казва, че прочиства държавните структури от последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото обвинява, че стои зад опита за преврат.

До момента над 60 хиляди военни, магистрати, учени, журналисти и други са арестувани, уволнени или разследвани за връзки с живеещия в изгнание в САЩ Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван като вдъхновител на преврата.


Българка удари 68 млн. евро от испанскато тото

Това е сумата, която живееща в Испания българка спечели от лотария "Примитива" , съобщи в. "А Бе Се". Така тя поставя рекорд на печалбите в историята на лотарията в провинция Куенка, област Кастиля-Ла Манча и записва втората по големина в историята на Испания - рекордните 101,7 млн. бяха спечелени в Барселона през 2015 г.

Лотария "Примитива" е еквивалент на нашето "Тото 2". От сфера с 49 топки с числа се изтеглят шест. Има и две допълнителни числа.

Сънародничката ни е назована само като Г. и е на 61 г. Тя живее от 16 години в село Кинтанар дел Рей.

Вчера по обяд, както всеки понеделник, Г. излязла от дома си и отишла до пункта, където се продават лотарийни билети. Както всеки път по това време на седмицата тя проверява дали е улучила нещо.

Преди това казва, че изобщо не подозирала, че е спечелила огромната сума. Тя нямала навика сама да си проверява числата.

А в това време в Кинтанар дел Рей пристигнал телевизионен екип. Той тръгнал да отразява рекордната печалба. Точно в момента, в който репортерът съобщавал, че победителят все още не е известен, покрай него минала Г.
Макар да живее от 16 години в Испания, българката почти не говори испански език, пише "А Бе Се". Когато й казали, че е станала милионер, тя първо си помислила, че това е шега. След това обаче се разплакала от вълнение и се обадила на сина си, който работи като шофьор и в този момент карал камион към Португалия. Като разбрал новината, той веднага обърнал посоката и тръгнал обратно към майка си.

Г. е омъжена, има двама синове и трима внуци. Всички са в Кинтанар дел Рей.

Сънародничката ни купила билета само за 5 евро. Той съдържал пет комбинации, а числата били избрани автоматично от машината. Печелившите числа се оказали по реда на изтеглянето 34, 28, 30, 11, 32 и 24.

Макар да печели почти 68 милиона, Г. ще прибере едва 54 милиона. По испанските закони 20 на сто от лотарийната печалба отива за Министерството на финансите.

За сравнение - годишният бюджет на 8-хилядното село Кинтанар дел Рей е едва 5 милиона евро.


Разкрития: Тайният живот на "Принцеса Олга"

През 2013 г. корабостроителната компания Oceanco от Холандия пуска на вода луксозна елегантна яхта с дължина, доближаваща размерите на футболно игрище (85,6 метра).

Корпусът на яхтата е изграден от стомана, а надпалубните конструкции - от алуминий. Външният вид на кораба е разработен от руския дизайнер Игор Лобанов, а интериорът е създаден от италианския дизайнер Алберто Пинто.

На кърмата на яхтата е вграден басейн, който при нужда може да се превърне във вертолетна площадка. На горната палуба има джакузи, заобиколено от меки бели дивани за почивка; във вътрешността на яхтата има асансьор и стая за SPA.

Отначало яхтата получава кодовото название Y708, но след като я предават на новия й собственик, името й е променено на "St. Princess Olga" ("Светата принцеса Олга").

Днес "Принцесата" заема 72-ро място в класацията на стоте най-големи яхти в света. Но експертите в сферата на луксозните яхти подчертават, че нейното главно достойнство не е размерът, а уникалността.

До ден-днешен името на собственика на St. Princess Olga се пази в тайна. Руското издание "Новая газета" обаче забелязва в социалните мрежи снимки от борда на яхтата, публикувани от съпругата на един от най-влиятелните хора в Русия - Игор Сечин, изпълнителен директор на нефтената компания "Роснефт" и бивш вицепремиер на Русия.

Детайлите на тези снимки напомнят доста от детайлите на St. Princess Olga. Нещо повече - местата на снимките съвпадат с маршрута на яхтата.

Игор Сечин се развежда с първата си съпруга Марина преди няколко години. През юни 2016 г. Life.ru публикува запис от една от вечерите на Петербургския международен икономически форум, чийто домакин в музея "Павловск" е Игор Сечин.

Ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" е в компанията на красиво русокосо момиче, което е идентифицирано от "Новая газета" като Олга Рожкова. По информация от източници, близки до "Роснефт", преди години Рожкова е работила в правителствената администрация, когато Сечин е вицепремиер.

Изданието твърди, че разполага и с документ, който показва, че през 2011 г. Олга Рожкова е сменила фамилното си име на "Сечина".

Олга Сечина работи в държавната Газпромбанк. Съдейки по снимките в социалните мрежи, дамата прекарва голяма част от времето си в чужбина. В акаунта й в Instagram има серии от нейни снимки на борда на частни самолети, но още повече са фотосесиите й на бреговете на курортите в Сардиния и Корсика.

Сравнението на снимките от социалните мрежи на Сечина с фотографиите от St. Princess Olga и маршрутите на яхтата, говори, че съпругата на директора на "Роснефт" си е почивала именно на нейния борд.

На 27 август 2014 г. Олга Сечина публикува в Instagram снимка от яхта, на която тя релаксира заедно със своя приятелка до кръгло джакузи, обградено с бели дивани.



На 5 юли 2015 г. Сечина публикува нова снимка, на която седи на палубата до басейна.



На 1 август същата година, споделя снимка от същата палуба и същия басейн.



Детайлите от тези фотографии - джакузито, диваните, басейнът, шезлонгите, масичките - всичко това напомня удивително на екстериора на St. Princess Olga.



На други снимки от профила на Сечина се вижда, че яхтата, на която се намира, плава под флага на Каймановите острови. St. Princess Olga е собственост на компанията Serlio Shipping, регистрирана на Каймановите острови.

Външните сходства не са единствените свидетелства, които показват, че Олга Сечина е прекарвала лятната си ваканция на St. Princess Olga.

"Новая газета" анализира гео-таговете от снимките на Сечина и ги сравнява с маршрутите на яхтата - окзава се, че в много от случаите те съвпадат.

На 13 юли 2016 г. Олга Сечина публикува снимка от моторна лодка, като се тагва в Ибиса, Испания.



Три дни преди това компанията Superior Design публикува в профила си във Facebook снимка на яхтата St. Princess Olga на пристанище Адриано на остров Майорка - в съседство на Ибиса.



На следващия ден - 14 юли 2016 г. - мъж с потребителско име @carolfeith публикува клип, на който се вижда как St. Princess Olga пристига на пристанище на o. Форментера на юг от Ибиса.





На 19 юли 2015 г. жената на Игор Сечин пуска снимка от Венеция. По данни от портала vesseltracker.com, който следи движението на корабите, точно в този ден яхтата St. Princess Olga се е намирала на пристанището във Венеция. Портали като vesseltracker.com използват в анализа си данни от автоматичната идентификационна система (АИС) на корабите.






Разследващите жураналисти успяват да намерят 6 безусловни съвпадения между времето на публикацията, таговете на снимките на Олга Сечина и местоположението на прословутата яхта.


Тези съпвадения не се срещат само в една година, а се повтарят от 2014 г. досега. При това - тук са отчетени само онези случаи, в които съвпада всичко - и времето, и мястото. Но има примери, когато геотаговете съвпадат с местоположението на лодката, макар че публикуването на снимките се забавя с няколко дни или седмица (т.е. Сечина е публикувала снимките в социалните мрежи не веднага, а с известно закъсненеи).

Колко струва?

Никой не знае каква е точната цена на St. Princess Olga, освен нейния производител и купувач. Цените на мегаяхтите зависят от детайлите на интериора и от много други фактори. Но всички експерти, с които се допитва "Новая газета", посочват, че St. Princess Olga струва не по-малко от 100 млн. долара.

На сайтовете на компаниите, които се занимават с продажба и отдаване под наем на луксозни яхти, има оферти за кораби от същия клас, същата година на производство и подобни характеристики - цените им варират между 150 и 180 млн. долара.

През 2015 г. ББС разкри, че годишната заплата на Игор Сечин се изчислява на приблизително 12 млн. долара с включените бонуси. Ако тези оценки са верни, то директорът на "Роснефт" едва ли може да си позволи да си купи такава яхта.

На теория - Сечин може да я е наел за съпругата си. Но дори при официално високата му заплата, наемът на St. Princess Olga би ударила силно по семейния бюджет.

Офертите за едноседмичен наем на яхтите, подобни на Olga, започват от 1 млн. долара. А доколкото може да се съди по снимките - през последните 3 години Олга Сечина е прекарала немалко време на борда й.

От пресцентъра на "Роснефт" заявяват, че компанията няма да отговаря на "въпроси, засягащи личния живот или имуществото на своите служители, които излизат извън рамките на законовите изисквания".

"Съжаляваме, че съдържанието на питанията ви попада в контекста на очевидна поръчкова кампания срещу "Роснефт" и директора й", се казва в писмото на държавната компания, която намеква, че ще потърси съдебна отговорност от медията, ако публикува "непроверена и недостоверна информация, придобита по незаконен начин".

по "Новая газета"