събота, 20 август 2016 г.

Българско семейство - нападнато от мигранти в Белград

Българско семейство с три деца и било нападнато и ограбено от мигранти на паркинг на McDonald's в Белград.

Инцидентът е станал преди няколко дни. Около 2 през нощта семейството, което пътува за Австрия спира да почине и да поспи за около час в колата си, преди да продължи.

Събуждат се внезапно от много силен шум. Стъклото до съпругата на шофьора е счупено на сол, а двама мъже, на външен вид от арабски произход, започват да я дърпат и бутат, докато й крадат чантата.

След като я взимат, се качват в автомобил и избягват с висока скорост. При опит на българското семейство да последва крадците, шофьорът установява, че гумата му е срязана.

Следват часове показания в полицията в Белград, където става ясно, че подобни криминални инциденти са зачестили в последните месеци.

Очевидно, че схемата на крадците е напълно отработена - набелязват спящи хора в кола, пукат гумите и след това нападат.

Според пострадалата жена нападателите са били напълно безскрупулни и наличието на малки деца в колата не ги е смутило. Те са видели къде е чантата й през прозореца и след като са го счупили са атакували смело, уверени че няма как да им се противодейства.


Кандидатурата на ген. Румен Радев е продиктувана от Русия

Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България е продиктувана от Русия и това е станало по време на конгрес на партията на Путин "Единна Русия" през юни, на който са участвали лидерите на БСП и АБВ Корнелия Нинова и Георги Първанов.

Това заяви пред агенция "Фокус" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

„Не е ясно какво са правили леви формации на конгрес на ярко изразена радикално дясна формация, каквато е „Единна Русия”.

Единственото, което ги свързва е властта и консумирането на тази власт. Точно там е бил поставен ултиматум за издигането на кандидат, който биха желали руските ментори да видят. Няма как по друг начин да се обясни светкавичната поява на човек, който изпреварва стари членове на БСП с много по-голям авторитет вътре в партията и излиза пред тях”, коментира Методи Андреев.

Самото издигане на Румен Радев за кандидат за президент на левицата пък имало много въпросителни:

„Първо, неговият рапорт за напускане излезе първо в медиите, което е много тежко провинение. Един достоен български генерал не постъпва по този начин, а пуска рапорт първо до своите началници. Второто интересно нещо е изказването на Корнелия Нинова, че разговорите с Румен Радев са започнати още преди 2 месеца и половина.

Как действащ български генерал и то командващ на Военновъздушните сили започва да води политически разговори с лидер на политическа сила, каквато е БСП. Съгласно устава в армията, той веднага е бил длъжен да пусне рапорт към началника на щаба на армията и към министъра на отбраната за установения контакт с него. Такъв рапорт няма пуснат”, каза Андреев.

Той смята, че генералът би трябвало да бъде разжалван, защото е нарушил и уронил войнската чест и достойнство.


Държавата купува арабски хляб за бежанците

Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет обяви обществена поръчка за доставка на арабски питки, които ще се предоставят на мигрантите, настанени в центровете в Харманли и Военна рамка в София. Общата стойност на поръчката е 70 000 лв. без ДДС. Договорът ще е за една година, като доставки ще се извършват три пъти седмично.

ДАБ изисква арабските питки да бъдат с диаметър от 210 мм, без странични миризми, по десет в плик, който да е с тегло от 520 г. Прогнозното количество, което ще трябва да се достави, е 700 000 бройки. Това прави около 1,20 лв. с ДДС, на пакет. Цената на дребно в търговската мрежа за подобно количество арабски хляб в София е 1,50 лв. Ако се доставят от чужбина, арабските питки трябва да са преминали задължителен граничен ветеринарно-санитарен контрол, да бъдат опаковани според изискванията на Европейския съюз.


На тази дата: 20 август 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия при Ахелой

/Таралеж/

917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.

Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.

Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.


Вицове, август 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


- Миличък, къде си бил?
- Тичах.
- А защо фанелката ти е суха, а гащите мокри?
- Не дотичах...

***

В лудницата:
– Как е онзи пациент, който се мислеше за Иван Асен Трети?
– Оправя се малко по малко. Сега се мисли за Иван Асен Втори.

***

- Извинете, имате ли пълнозърнест хляб да ми донесете със супата, че съм на диета?
- Да.
- 12 филийки, ако обичате.

***

Две бълхи се напили кьоркитюк и едната рекла:
-Пеша ли ще се върнем или ще си вземем котка ?!

***

Един англичанин отива на лов за бели мечки при чукчите.
Чукчата, който ще го води го пита:
- Можеш ли да бягаш?
- Мога.
- Пак те питам, можеш ли бързо да бягаш?
- Мога, разбира се!
Тръгнали на лов. Вървели цял ден. Накрая чукчата видял една заспала мечка. Отишъл до нея и
леко я набучкал с ножа. Мечката се разярила, скочила и ги подгонила. Тичали, тичали…
На англичанина му омръзнало да тича, спрял, обърнал се и застрелял мечката. Чукчата ужасно се
ядосал и го пита:
- Аз като те питах можеш ли да бягаш ти какво ми отговори?
- Мога.
- А сега, ти ще носиш мечката до селото.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 19 август 2016 г.

Топ готвачи хранят бедните с остатъци от олимпийското меню

От началото на Олимпийските игри в Рио двама топ готвачи на звездите заедно със своя екип събират напълно годни за консумация остатъци от храна от олимпийското село, които иначе са предвидени за изхвърляне.

Ежедневната им работа в кухнята цели да бъдат приготвяни ежедневно около 5 000 ястия за бездомните и други хора в нужда, съобщава "Ройтерс".

Готвачите в олимпийското село използват около 250 тона продукти за едно хранене на всичките 18 хиляди атлети, треньори и официални гости.

Вкусната идея за подпомагане на хората в нужда с остатъци от храната на олимпийците е на известния италиански шеф-готвач Масимо Ботура.

Миналата година по време на Експо 2015 в Милано Ботура поде сходна инициатива, която целеше да предотврати изхвърлянето на годна за употреба храна, останала от събитието.

В партньорство с Ватикана и около 60 признати готвачи той направи кухня за бедните и нуждаещите се в града, която предлага храна, изцяло приготвена от остатъците от изложението.

За целите на проекта, подпомагащ бедните в Рио, Ботура си сътрудничи с друг голям бразилски топ готвач - Дейвид Херц, който е инициатор на още една добра кауза - да бъдат научени социално слабите на занаят, а именно - готвене.

Ботура споделя, че неговата кауза не е просто да оползотвори огромното количество храна, която иначе би била изхвърлена от олимпийското селище, но и да отвори очите на хората към похабяването на храната в глобален мащаб, което се е превърнало в истинска криза.

Около една трета от храната в световен мащаб се разваля или изхвърля преди да е достигнала до хората според Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Само на олимпиадата в Лондон през 2012 година огромни количества храна са били похабени.

През 2014 година Бразилия беше извадена от световната карта на глада на ООН, заради драстичното намаляване на броя на недохранени бразилци през изминалите 10 години.

Въпреки това проблемът с бездомните и гладни хора далеч не е решен и инициативата на Ботура го доказва, като придава изключителна стойност на нещо, което иначе е приемано като обикновен боклук.

Нещо повече - нуждаещите се наслаждават на професионално приготвени и дори изискани блюда oт италианската кухня.

"Основно се надяваме да се превърнем в пример за останалите" - споделя Ботура пред Huffington Post.

"Нашата работа помага за по-голяма социална интеграция чрез насочване на вниманието към прекомерното и опасно похабяване на ресурси. Ще ни се да видим как проектът ни среща приемственост и идеята ни се разпространява по целия свят" - допълва той.

по Huffington Post


Последователите на Петър Дънов посрещат Божествената Нова година

Облечени в бяло край платото на езерото "Бъбрека" в Рила те посрещат заедно първите слънчеви лъчи, изпълнявайки магическия танц паневритмия.

Последователите на Бялото братство посрещат Божествената Слънчева Нова година. По традиция всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последовтелите на Петър Дънов организират събор край платото на езерото "Бъбрека" в Рила планина.

Облечени в бяло там те посрещат заедно първите слънчеви лъчи, изпълнявайки магическия танц паневритмия.


Телевизия в Египет заповяда на 8 водещи да отслабнат

Журналистите са свалени от ефир

Телевизионни водещи бяха свалени от екран, защото са прекалено дебели. Египетската държавна телевизия разпоредила на 8 дами да отслабнат.

Заповедта предизвика критика от редица феминистки организации.  Ситуацията се допълва от факта, че директорът на националната телевизия, който взе спорното решение е жена, която по-рано е била водеща.






На тази дата: 19 август 1960 г. В Москва е осъден Франсис Гари Пауърс на 10 години затвор за шпионаж

В Москва американският пилот на сваления самолет U-2, Франсис Гари Пауърс, е осъден на 10 години затвор за шпионаж.

Франсис Гари Пауърс (1929-1977) е американски военен летец, чийто разузнавателен самолет U-2 е свален над СССР по време на шпионска мисия през 1960 г.

Пауърс се включва в програмата на ЦРУ за изпълнение на шпионски и разузнавателни мисии с U-2 над СССР и страните от Варшавския договор през 1956 г.

Самолетът му е свален на 1 май 1960 г. над територията на СССР, което води до криза в съветско-американските отношения. Пауърс се опитва да се спаси, скачайки с парашут, но е задържан в покрайнините на Свердловск. На 19 август 1960 г. е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 год. лишаване от свобода, но е разменен за съветския разузнавач Рудолф Абел в Берлин на 11 февруари 1962 г.

След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Въпреки всичко, военните не повдигат обвинения срещу него. Пауърс продължава да работи във военната авиация, но данни за продължаване на шпионската му кариера няма. През 1977 г. загива при катастрофа с хеликоптер. През 2002 г. е награден посмъртно за мисията, в която е свален през 1960 г.


ПАУЪРС, ФРАНСИС ГАРИ (1929-1977)


Пилот на американски шпионски самолет Ю-2 (U-2), свален над Свердловск в Съветския съюз от ракета SA-2 на 1 май 1960 г.

Пауърс завършва колежа Милиган в щата Тенеси през 1950 г. и постъпва във военновъздушните сили. Обучава се за пилот на изтребител. През 1956 г. вече е капитан и е прехвърлен към програмата за полети на U-2 на ЦРУ. Сравнително отскоро ЦРУ изпраща шпионски самолети над Съветския съюз от бази в Пакистан и Норвегия. Вариантът за ПРИКРИТИЕ на пилотите на U-2 е, че работят в Националната администрация по аеронавтика и космонавтика (НАСА).

След обучението в Невада Пауърс е изпратен в базата на U-2 в Инджирлик, Турция, за да изпълнява полети по турско-съветската граница. През 1960 г. е прехвърлен в Пакистан и инструктиран за първия му полет над съветска територия. На 1 май 1960 г. (в деня на един от националните празници на Съветския съюз) той излита от Пешавар, Пакистан. След като прелита 6060 км, от които 4670 км над съветска територия, трябва да се приземи в Бьодо, Норвегия.

Сред местата, които ЦРУ се надява да снима, са и тези, които биха разкрили технологичното развитие на руските междуконтинентални балистични ракети. Наблюдателен полет, извършен на 5 април, е показал строеж на комплекс за изстрелване на ракети в Тюра Там. Президентът Айзенхауер дава разрешение за втори контролен полет над същия район, но е определил 1 май като абсолютен край на полетите на U-2, поне за известно време. Работата е в това, че Айзенхауер, френският президент Шарл дьо Гол, британският министър-председател Харолд Макмилан и съветският премиер Никита Хрушчов имат предвидена среща на високо равнище за 16 май, след което Айзенхауер ще направи безпрецедентно посещение в Москва. Той не желае никакви инциденти да помрачават предстоящите събития.

Както Пауърс твърди по-късно, той е бил уверен, че при тази височина (над 20 км) неговият U-2 няма да може да бъде улучен от никакъв съветски самолет или ракета. Над Свердловск обаче е улучен от ракета и успява да катапултира, спускайки се с парашут на земята, където цивилни граждани го задържат до идването на полицията.

След като самолетът не пристига в Норвегия, ЦРУ разбира, че е станала беда. Предположенията им са потвърдени от прехванатите радиосъобщения, че руснаците са се опитали да свалят чужд самолет над съветска територия. В ЦРУ допускат, че Пауърс е загинал, и веднага изготвят версия за ПРИКРИТИЕ, която се разпространява от военновъздушните сили и според която американски синоптичен самолет на НАСА, излетял от Турция, проучващ "горните атмосферни слоеве", не се е завърнал в базата си и се смята за изчезнал.

На 5 май Хрушчов съобщава за свалянето на самолет във вдъхновена реч и заклеймява "агресивните американски кръгове" за това, че се опитват да попречат на конференцията на високо равнище с подобен провокационен акт. Съединените щати се придържат към синоптичната версия, добавяйки, че пилотът може да е бил в безсъзнание поради неизправност на кислородната система и че самолетът, оставен на автопилот, може би напълно случайно е нарушил съветското въздушно пространство.

На 6 май Хрушчов държи нова реч, в която разкрива, че пилотът на самолета е "жив и здрав!", и добавя, че е замълчал за това умишлено, тъй като в противен случай американците биха "съчинили още някаква басня". По това време във Вашингтон АЛЪН ДЪЛЕС – ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, иска да подаде остав­ката си, но не му я приемат. Накрая Айзенхауер поема отговорността за станалото върху себе си, заявявайки, че просто е взел всички "всички възможни мерки за защита на Съединените щати срещу изненадващо нападение".

Хрушчов заминава за Париж, но отказва да вземе уча­стие в разговорите на високо равнище, докато Айзенхауер не се извини. Пътуването на Айзенхауер в Москва е отложено.

Междувременно в Москва се подготвят за добре организиран показен процес срещу Пауърс. ЦРУ инструктира Сам Джаф – репортер от Си Би Ес, акредитиран за процеса. Майкъл Бешлос пише в книгата си Първи май: Айзенхауер, Хрушчов и аферата U-2 (Mayday: Eisenhower, Khrushchev and the U-2 Affair, 1986), че Джаф "е получил данни за съветския шпионаж като доказателства, опровергаващи обвинението, в случай че Хрушчов изобличи U-2. В репортажа си Джаф трябва да говори за Пауърс не като за пилот на шпионски самолет, а като за пилот, който извършва разузнаване". За Москва Джаф пътува заедно със съпругата на Пауърс Барбара. Според репортера тя му казала, че ненавижда Пауърс, но ще го подкрепя от приличие.
Пауърс е обвинен в шпионаж в открит процес и е осъден на 10 години затвор. На 10 февруари 1962 г. е разменен за съветския шпионин РУДОЛФ АБЕЛ, който е в затвор в Съединените щати.

Пауърс е отличин от ЦРУ и лично е поздравен от Дълес. Той става пилот изпитател към корпорацията Локхийд еъркрафт. Без Пауърс да знае, ЦРУ се оплаква от него. Когато научава за това, той напуска Локхийд. По-късно лети на хеликоптер като наблюдател на пътното движение.

На 1 август 1977 г. по време на поредния патрул Пауърс се разбива над Лос Анджелис.


Вицове, август 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


Най-голямото доказателството за съществуването на разумен живот във Вселената е факта, че досега никой не се е опитал да се свърже с нас.

***

- Иване, след  половин литър ще можеш ли да работиш?
- Ще мога.
- А след литър?
- Ще мога.
- А след  два?
- Няма да мога да работя, но ще мога да ръководя.

***

Лекарите в една болница обявили стачка и изпратили писмо с исканията си. Министърът казал, че ще им отговори, след като дойде фармацевт да разчете писмото.

***

Бележка в асансьора:
"Скъпи съседи,нашия блок е на 25 години, асансьора също и няма как, като е толкова стар модел, в него да има тоалетна.Така, че бъдете така добри и се стискайте докато се приберете в къщи!....."

***

- Скъпи, днес направих шест големи нарушения с колата, но ми се размина и не ме глобиха нито веднъж. С парите, които спестих си купих чанта!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 18 август 2016 г.

105-годишната секретарка на Гьобелс: Те бяха толкова добри

Бившата секретарка на Гьобелс Брунхилде Помзел.
Те бяха толкова добри с мен. Това заявява по адрес на Йозеф Гьобелс и съпругата му Магда 105-годишната Брунхилде Помзел, която е била секретарка и машинописка на министъра на пропагандата на нацистка Германия.

На тази преклонна възраст жената сама отбелязва, че това е "едно от първите и последните й интервюта", пише "Индепендънт".

Брунхилде се усмихва, разказвайки колко елегантни са били мебелите и безгрижната атмосферата в приемната на министерството на пропагандата, в която тя стояла заедно с пет други секретарки и как ноктите на Гьобелс винаги са били изрядно подрязани.

"Винаги знаехме когато той идваше на работа, но обикновено не го виждахме докато не си тръгваше през една врата, която водеше директно в нашата стая. Тогава му задавахме въпросите, които имахме. Понякога децата му идваха да го посетят и те бяха толкова развълнувани да посетят работата на тати. Идваха с прекрасния еърдейл териер на семейството. Бяха много учтиви, кимаха ни и се ръкуваха с нас", разказва 105-годишната бивша секретарка.
Преди година Брунхилде е загубила зрението си и обяснява, че изпитва облекчение от това, че дните й са преброени.

"В малкото време, което ми остава - и аз се надявам, че ще бъдат месеци, а не години - аз просто се надявам светът да не се обърне отново с главата надолу. Защото се случват ужасни събития или бъркам? Но аз съм свободна, никога не съм имала деца, за които да се притеснявам", добавя възрастната жена.

Но каква е причината тя да проговори точно сега, когато вероятно е последният човек от близкото обкръжение на нацисткия висш ешелон?

"Няма нищо общо с гузна съвест", категорична е Помзел.
Тя признава, че е била в основата на нацистката пропагандна машината, изпълнявайки задачите си за води статистика за загиналите германски войници, както и за увеличавашия се брой изнасилвания на германски от солдатите на Червената армия, но малко странно го описва като "просто друг вид работа".

Филмът за Брунхилде е сглобен от над 30 часа разговор с нея и съвсем наскоро бе представен на кинофестивала в Мюнхен.

"За мен е важно да разкажа това, което мисля, а след това да изгледам огледалния образ на филма. Така ще разбера всичко, което съм направила погрешно", казва тя, но веднага добявя, че не се е занимавала с друго освен да пише на машина в офиса на Гьобелс.

Често в края на живота, човек изпитва съмнения и чувство за вина, но при Помзел това не е така. При нея няма покаяние. Твърдо обяснява, че е мислила и действала така, както и повечето германци по време на управлението на Хитлер.

"Тези хора, които сега твърдят, че биха се противопоставили на нацистите - вярвам, че те си вярват наистина, но в действителност нямаше да го направят", категорична е Брунхилде.

Според нея след възхода на нацистката партия "цялата страна сякаш бе под влиянието на някаква магия".

"Можех да отговоря на обвиненията, обяснявайки че не съм се интересувала от политика, но истината е, идеализмът на младостта може лесно да ви причини счупване на врата", казва бившата машинопистка.


А така предават Олимпиадата в Иран...


Кметица наби момиче, защото използвало вип зоната на басейн

Кмет наби момиче край градския басейн на Стражица, сигнализираха зрители на bTV. Ваня Иванова, кмет на с. Кесарево, решила да използва юмручното право, след като момичето влязло във вип зоната на басейна. За да използва специалната зона 18-годишната Океана платила по-висока цена на входа на басейна. След като била изгонена от джакузито, тя се настанила в хамака, но това предизвикало гнева на присъстващите гости.

Океана разказва, че била държана от кметицата за косата, докато с другата ръка я биела по лицето. Момичето е със средна телесна повреда.

Екип на bTV откри побойничката на същия басейн в частта за „вип гостите”. Тя не пожела да застане пред камера и да обясни действията си, но побърза да отправи заплахи към майката на пострадалото момиче – Милка Христова, която е кметски наместник.

Личен конфликт между двете жени няма, познават се само служебно. „Кметовете, кметските наместници или хората, които заемат такива позиции, нямат право да бият хората, а да служат на хората”, смята Христова.

18-годишната Океана е внесла жалба срещу кмета на Кесарево в прокуратурата. Ако на Ваня Иванова не й бъде повдигнато обвинение, момичето ще търси правото си като частен обвинител.


Протест на мотористите тази вечер в София

Мотористите в страната подновяват мирните протести срещу пороците в съдебната система, съобщава БТВ.

Причина за недоволството стана решението на Софийския окръжен съд да пусне под домашен арест турския гражданин Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман.

По-късно Бекташ се укри и сега се издирва.

Протестът е насрочен за тази вечер като демонстрации се очакват в София, Бургас и във всички останали големи градове от страната.



Рускиня се опитвала да съживи съпруга си със светена вода

Снимка: Дмитрий Коротаев / "Коммерсантъ"
Жена от руския град Волгоград в продължение на няколко месеца се е опитвала да съживи починалия си съпруг с помощта на светена вода.

Това съобщиха от Волгоградската следствена служба.

На 12 август в апартамента на въпросното семейство имало наводнение. При влизането на съседите в жилището открили трупа на мъжа. При разговор със съпругата се установило, че тя се увлича по нетрадиционна медицина. 

Тя смятала, че при заливането на починалия със светена вода той ще се съживи.

В продължение на цели 4 месеца жената пробвала да върне към живот съпруга си.


Фенове на Динамо (Букурещ) спретнаха велик номер на Стяуа

Феновете на Динамо (Букурещ) успяха да спретнат такъв номер на вечния си футболен враг Стяуа, който ще бъде помнен вечно. Няколко души от Динамо са успели да убедят ръководството на Стяуа, че са фирма, която се занимава с хореография на големи събития. Те са били допуснати на стадиона и са подредили много "специална" хореография, за да могат привържениците на Стяуа да изпишат "Само Стяуа Букурещ" за началото на мача им с Манчестър (Сити) от Шампионската лига.

За изумление на почти всички, наблюдаващи срещата, феновете на Стяуа вдигнаха надписа: "Само Динамо Букурещ". Ситуацията става още по-смешна, защото десетките хиляди фенове, вдигнали цветните листи, всъщност така и не разбират какво правят.

Цялото "удоволствие" от гледката остава за отсрещните сектори, които в продължение на няколко минути бурно освиркват, но феновете отсреща не знаят какво всъщност се случва и продължават да поддържат срамната хореография. Мачът бе излъчван и по телевизията, така че цяла Румъния успя да види унижението.

Крахът на Стяуа бе пълен, защото в този мач отборът загуби с 0:5 от Манчестър Сити. Разгромът можеше да е още по-голям, защото Агуеро вкара три гола, но изпусна две дузпи.

Видео

На тази дата: 18.8.1917г. Пожар в Солун оставя близо 80 000 души без дом

/Таралеж/

Солунският пожар е едно от главните събития в историята на град Солун, което значително
променя облика на града. Пожарът бушува в течение на 32 часа, започвайки на 18  август 1917 година и унищожава 9500 къщи на площ над 1 km2 като оставя без покрив около 79 000 жители на града (от общо население 271 000), повечето от които в турските и еврейските части на града. 

Изгарят ценни исторически и археологически паметници, включително раннохристиянската базилика „Свети Димитър“. 

Една от основните причини за бързото разпространение и разрастването на пожара е силният вятър вардарец, който бушува по това време.Пожарът спира през нощта на следващия ден - 19 август.

Територията, унищожена от пожара, е възстановена по нов проект, който превръща Солун от средновековен в съвременен град. Правителството вместо бързо да построи наново разрушените сгради, назначава френския архитект Ернест Ебрар да изработи нов дизайн на градоустройствения план на Солун с оглед възстановяване на разрушеното и бъдещо разширение на града. Някои от идеите на Ебрар още могат да се видят в Солун, като например площад „Аристотел“, но някои мащабни планове така и не са завършени, заради липса на средства.



Вицове, август 2016 г.

Колебая се...

СмЕх/Таралеж/


Може да знаете петнадесет чужди езика, но българския винаги ще ви затрябва, я ще се спънете, я ще се ударите...

***

- Днес по новините обещаха, че почивните дни ще бъде 40 градуса.
- Не може да бъде!!
- Може: 20 градуса в събота и 20 градуса в неделя.

***

- Жена, като ми се припие бира, да ме събудиш!
- Откъде да знам кога ще ти се припие бира?!
- Абе, няма проблем, ти само ме събуди!

***

Като ти кацне комар на топките разбираш,че не всичко се решава с насилие.

***

Един парашутист може да достигне скорост до 280 км/ч, ако не му се отвори парашута. По-бърза скорост може да развие само сапьор.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 17 август 2016 г.

Ирландец обвини руснаците, че влияят на съдиите и им показа среден пръст

Пореден скандал гръмна на боксовия турнир в Рио, след като световният и европейски шампион Майкъл Конлан демонстративно показа среден пръст на съдиите, присъдили му загуба в 1/4-финала в кат. 56 кг срещу руснака Владимир Никитин. Конлан доминираше в двубоя и накврая вдигна победоносно ръце, но съдийката на ринга от Алжир - Хейра Сиди Якуб, вдигна ръката на Никитин. Шокираният ирландец съблече потника си и показа среден пръст на всеки от реферите край ринга.

"AIBA (б.р. - световната аматьорска боксова асоциация) са измамници. Шибани измамници! Толкова е просто. Това съм аз. Никога няма да се състезавам за AIBA отново– на световни първенства и олимпийски игри. Корупцията е заседнала дълбоко. Те са лъжливи копелета. Плащат на всички!... Мисля, че те са изгнили до мозъка на костите си - заяви вбесеният Конлан. - Аз бях тук, за да спечеля олимпийското злато. Моите мечти бяха разбити. Тези хора винаги са мамели. Аматьорският бокс смърди от върха до долу. Исках да се върна със златен медал за Ирландия. Сега имам чувството, че се връщам като загубеняк. Аз не съм загубеняк, аз съм победител. Днес просто се видя колко корумпирана е тази организация".
Конлан добави, че по подобен начин е била ощетена и сънародничката му Кати Тайлър предния ден.

"Знаете ли, предстои ми велика кариера, но тези хора са известни като мошеници и винаги ще бъдат такива. Аматьорският бокс смърди от върха до долу", добави 24-годишният Конлан, който в Лондон`12 бе бронзов медалист.
Компютърната статистика на боксовия сайт Comubox показа, че в боя срещу Никитин Конлан е опитал повече удари - 365 срещу 257, а при точните удари предимството му е 89:75.
Ирландецът заяви още, че руснаците влияят на съдиите. За самия Никитин това беше втора спорна победа, след тази в 1/8-финала с тайландеца Чатчай Будти.

Ден по-рано гръмна още един скандал - във финала на кат. 91 кг между руснака Евгений Тишченко и Василий Левит (Каз). Тогава съдийка на ринга пак бе алжирката Якуб, а от страничните рефери двама бяха същите като на срещата Конлан - Никитин (Силва до Росарио от Бразилия и Вуонг Тронг Нхи от Виетнам). Левит доминираше в двубоя, но съдиите дадоха предпочитания на Тишченко.
Публиката освирква мощно руснака, включително и на стълбичката на победителите, и при изпълнението на руския химн.
Всичко това се случи пред очите на президента на МОК Томас Ба, който бе на трибуните в компанията на президента на AIBA Чин-куо Ву (Тайван), също член и на МОК.
"Работата на съдиите може да се оценява различно. Но те излязоха с това решение и то трябва да се уважава", коментира обаче Ву.

Една от легендите на бокса Флойд Мейуедър също нападна съдиите на турнира в Рио. Той бе възмутен от начина, по който бе присъдена победа с 2:1 съдийски гласа на Фазлидин Гайбназаров (Узб) срещу американеца Гари Антуан Ръсел в кат.64 кг.
"Гари Ръсел беше буквално обран. Беше твърде очевидно", каза Мейуедър, който бе в боксовата зала.


Кунева ще рекламира образованието със запалки, ключодържатели и антистрес топки за 2 млн. лева

Министерство на образованието и науката обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието, обявено в разгара на летните отпуски.

221 000 ключодържатели и антистрес топки са сред артикулите, с които Кунева възнамерява да популяризира дейностите по финансираната от ЕС оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. По нея българските училища, университети и научни институти би трябвало да получат около 1 млрд. лева. МОН възнамерява да купи и 35 100 шапки, тип “бейзболни”, става ясно още от документацията, както и 35 050 тениски – мъжки и дамски. Предвидена е поръчката и на 50 луксозни тефтера, които трябва да са на английски и български езици, а кориците да са от естествена кожа.

Не са пропуснати и лазерно гравирани луксозни химикалки – също 50 броя. Планирано е закупуването на още хиляди химикалки, моливи, тефтери и т.н. Авторите на заданието на обществената поръчка не са пропуснали сред артикулите, с които МОН ще популяризира науката и образованието, да включат дори и 50 (словом: петдесет) запалки, които да позволят брандиране, да имат кожен калъф, както и да са метални. Както и още 100 запалки, но пластмасови. От документацията не става ясно дали те ще подаряват на ученици или на техните учители.

Освен луксозни сувенири, с пари на български и европейски данъкоплатци, подчинените на Меглена Кунева, която отговаря и за подготовката на Българското председателство на ЕС, са решили, че могат да се закупят 10 комплекта с инструменти – отвертки, клещи и други, които също трябва да бъдат брандирани. Пари ще се дават и за 50 стъргалки за лед за автомобили, които трябва да са в комплект с метлички. И този артикул следва да се брандира. На фона на подаръчните комплекти за автомобили, МОН планира да закупи едва около 6000 USB флаш памети, които със сигурност биха били полезни, както за преподаватели, така и за учащи.

За сметка това от бюджета от над двата милиона лева, сериозно количество ще отидат за отпечатването на стотици хиляди брошури, дипляни, плакати, флаери и други хартиени носители. Всичко това на фона на загрижеността на Европейския съюз към опазването на околната среда.



БСП издига официално ген. Румен Радев за кандидат-президент

Националният съвет на БСП се събира на закрито заседание днес, за да приеме платформа за президентските избори и официално да издигне кандидата на партията за държавен глава. Очаква се това да бъде освободеният като командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев, около чиято кандидатура се обединиха ръководствата на БСП, АБВ и малките формации в коалицията "БСП Лява България".

Кандидатът за вицепрезидент се очаква да бъде издигнат на следващ пленум, макар социалисти да прогнозират, че най-големи шансове за това има евродепутатът Илияна Йотова. Има мнения, че БСП и АБВ все още не можели да се разберат коя партия да излъчи втория в кандидатпрезидентската двойка.


Животът в мафиотската фавела, който МОК не иска да видите

Отвъд светлините на прожекторите на Олимпийското градче в Рио де Жанейро се крият опасни предградия - т.нар. фавели. В огромния мегаполис, събрал близо 12 милиона жители, живеят както приказно богати, така и ужасяващо бедни семейства.

Повечето хора свързват Рио с Копакабана, безкрайни плажове, самба, карнавала и страхотните успехи на Юсейн Болт. Но това е само едната страна на монетата.

Таксиметровите шофьори трудно се съгласяват да возят клиенти до Сенадор Камара фавела. Нашият шофьор е притеснен и изнервен. За да влезем във фавелата, трябва задължително да смъкнем стъклата на колата.

На пръв поглед мястото изглежда пусто, няколко прасета се ровят из боклука, представляващ купчина найлонови торбички на пътя. На улицата гори огън.

Шофьорът бързо ни оставя и си тръгва с мръсна газ. Той се страхува да не го помислят за полицай. Защото ченгетата тук се посрещат с куршуми. Фавелите са забранено място за тях. И те го знаят.

Там, където законът няма сила, управляват мафиотските босове. Три клана: Трета команда, Червената команда и Приятели на приятелите се борят за надмощие в западната част на Рио.

В нашата фавела управлява Третата команда - групировка, която се занимава с продажба на наркотици и раздава правосъдие по собствена преценка.

Когато някой от членовете наруши моралния кодекс, извършвайки престъпление, което привлича вниманието на полицията, той получава жестоко наказание.

Вкарват го в "микровълновата" - ринг от стари автомобилни гуми, които запалват.

Местните жители не са сигурни кое е по-малкото зло - дали предпочитат да бъдат управлявани от полицията или от гангстерите.

"Доста е сложно" - казва Фабиана Савейрао. Въпреки че в някои от гетата има подразделения на Unidade de Policia Pacificadora (Отрядите на миротворческата полиция), често силите на реда изделствателстват над местните хора и сътрудничат с мафията.

Когато все пак властите решат да влязат във фавелата, ги посрещат изстрели от автомати АR15 и "Калашников". Естествено никога не се знае кой и откъде е стрелял. Наричат тези истрели Bala perdida или загубил се куршум.

По данни на Амнести Бразилия през 2012 г. - 56 хиляди души са станали жертви на убийство,
като 30 хиляди от тях са млади хора - на възраст между 15 и 29 години.

90% от загиналите са мъже, а 77 на сто са чернокожи. Бразилия е страната, в която стават най-много убийства в света.

Срещаме се със "Самука", който е създал своя обществена организация във фавелата. Той е учител по професия, но е бил изгонен от работа, след като се забъркал в престрелка.

Неговата история показва как младите хора от това място са предопределени да бъдат част от мафията, когато порастнат.

На 15 години Самука вече работи като рибар, но когато майка му умира, той се принуждава да се занимава с кражби и с отвличания срещу откуп.

"Имах договорка с мафията да работя самостоятелно. Но когато имаха нужда от мен, за да открадна някоя кола или да им направя друга услуга, трябваше да съм на линия. Така ме бяха оставили на мира"- обяснява.

Най-големият му удар е отвличане на сериозен бизнесмен срещу откуп от 200 хиляди долара. Когато впоследствие Самука се опитва да го отвлече за втори път, попада в затвора. Там лежи седем години, и зад решетките решава да скъса с престъпното минало.

Днес Самука организира школи по актьорско майсторство, танци и изкуство за децата от гетото. Сградата, в която се провежда импровизираната занималня, ще се срути всеки момент, а общината няма никакъв интерес към инициативата.
Има фондове за развитие на фавелите, но по думите на местните "те не отиват по предназначение". А пътят от центъра на Рио до тук е около 40 км, или най-малко два часа по ужасни пътища.

Истинската война срещу мафията започва в семействата. "Желанието на момчетата да станат известни в махалата прави клановете привлекателни. Ако работиш за тях, можеш да притежаваш по-скъпи вещи и момичетата те харесват повече." - казва Савейрао.

Навремето младите мафиоти направо заявявали на родителите на момичето, което харесват, че то ще бъде тяхно. Днес това се случва все по-рядко.

В Сенадор Камара икономическата ситуация не е толкова трагична, както в някои фавели в Южна Бразилия, в околностите на Порто Алегре например.

Но поне на юг не са подвластни на мафията. "Търговията с наркотици тук е сериозна и тя придава сила. Виждаш мощта на големите риби. Те живеят като във филмите" - обяснява Савейрао.
В гетото, освен гангстерите има и други опасности. По улиците е пълно със счупени стъкла, а над главите ни висят електрически жици. От едната проблясвят искри и замирисва на изгоряло.

Стигнахме до част от квартала, която не се контролира нито от "Третата команда", нито от някой друг мафиотски клан.

"Все едно сме в Швейцария, но по-добре не снимайте, никога не се знае кой ни гледа" - добавя тя.

Вече е тъмно и се чува пърпоренето на моторетки - без фарове, разбира се. Светлините на супермаркета компенсират липсата на улични лампи.

Така стигаме до близката жп гара, която ще ни отведе до Бара, където са огромните реклами на Олимпиадата, доброволците и щастливите хора. Само на 20 минути път с влака.

"Ние нямаме нищо общо с това, то се различава коренно от нашия начин на живот. Никой от гетото не е нает на работа покрай Олимпиадата. Това е като макиаж. Просто не е реално" - заключава Савейра.

по Ian Herbert


На тази дата: 17 август 1998 г. Бил Клинтън признава за Моника Люински

/Таралеж/

1998 г. президентът на САЩ Бил Клинтън признава, че е имал „неподходящи физически взаимоотношения” със стажантката от Белия дом Моника Люински. Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава. След 21-дневен процес в Сената, Клинтън е освободен от всички обвинения, включително лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.

Историята започва през 1995 г., когато Люински, току-що завършила колежа „Люис и Кларк”, постъпва на работа в Белия дом като стажантка по време на първия мандат на Бил Клинтън. От този период датира и тяхната сексуална връзка. След като техните взаимоотношения започват да се охлаждат и Моника напуска Белия дом, за да работи в Пентагона, тя споделя на своята приятелка и колежка Линда Трип подробности за аферата си с президента. Трип обаче записва телефонните им разговори и ги изважда наяве, когато разбира, че във връзка с казуса „Пола Джоунс” Люински е подписала клетвена декларация, в която отрича всякакви взаимоотношения с Бил Клинтън.

Записите попадат при Кенет Стар, който разследва държавния глава по редица обвинения - Скандала Уайтуотър, Файлгейт и Травългейт. Новината за аферата „Люински” се появява за първи път в медиите на 17 януари 1998 г., а на 21 януари излиза публикация във „Вашингтон Поуст” и скандалът избухва с пълна сила. Клинтън отрича обвиненията, но поради шумния медиен отзвук историята не може да се потули и Белият дом настоява за обяснения.

На 26 януари, видимо притеснен, президентът дава пресконференция в Белия дом, по време на която държи прочувствена реч и напълно отрича сексуалните си взаимоотношения с Люински. Първата дама Хилари Клинтън публично подкрепя своя съпруг по време на скандала и заявява в телевизионно предаване, че целият компромат всъщност е част от крупен план за дискредитиране на президента от страна на десницата, който е в сила от деня на встъпването му в длъжност.

В последвалите месеци широко се спекулира дали президентът е излъгал и по този начин възпрепятствал правосъдието, но не могат да се приведат сигурни докзателства освен записите, тъй като Моника отказва да коментира аферата.

Събитията са катализирани, когато на 22 май 1998 г. федерален съд в САЩ постановява, че агенти на Сикрет Сървис могат да бъдат принудени да свидетелстват пред Върховния съд във връзка със скандала. На 28 юли с.г. Люински най-накрая признава за сексуалната връзка с президента, като осигурява на Кенет Стар и доказателството за нея - прочутата синя рокля с петна от семенна течност по нея.

На 17 август президентът Клинтън прави самопризнание пред съдебни заседатели, че е имал „непристойни физически взаимоотношения” с Моника Люински. Същата вечер той прави и телевизионно обръщение, в което заклеймява връзката си със стажантката като грешка. Той обаче не се признава за виновен за умишлено подвеждане на публиката, като обяснява, позовавайки се на различни законови дефиниции, че терминът „сексуални взаимоотношения” изключва пасивния аспект на оралния секс. А погледнато от тази гледна точка, той не следва да бъде обвинен в публична лъжа за отношенията си с Люински.

След събирането на още доказателства, Клинтън е обвинен в неуважение към съда, отнет му е лицензът за юридическа практика и е глобен 90 000 долара. След 21-дневен процес - на заседание на 12 февруари 1999 г. Сенатът отхвърля предложението за импийчмънт от 19 декември 1998 г. с 55 гласа „невинен” срещу 45 „виновен”.


Вицове, август 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Делегация от депутати посещават психиатрична клиника....пациентите ги посрещат с песента "Колко е хубаво да се живее в България "...само една жена обаче не пее...питат я ....Вие защо не пеете?..извинете,аз не съм луда ...медицинска сестра съм тук!

***

Върви учебен час. Учителят говори пред дъската. Десетки детски очи са вперени в него. Учителят е доволен. Той не знае, че на рамото му седи покемон.

***

Сър Джон се прибира от Франция и вижда надпис с урина на снега пред замъка:
"Сър Джон е идиот!"
Дълбоко възмутен нахълтва в кабинета си и се обажда в Скотланд Ярд. Един мазен глас насреща отговаря:
"Сър Джон, ще ви съобщим резултатите от разследването точно след двадесет минути!"
След двадесет минути телефонът звъни и същият глас съобщава:
"Резултатите от разследването, сър: Урината е на вашия шофьор, почеркът е на жена ви.”

***

Съпругата се сърди:
- Цял ден все кръстословици решаваш. Погледни и мен, кажи ми някоя мила дума...
- С колко букви?

***

Вечер. Проливен дъжд. На вратата на кръчмата "Св. Георги и змеят" чука пътник. Вратата отваря свирепа кръчмарка. Пътникът се обръща към нея с думите:
- Аз съм беден пътник, цял ден съм пътувал, уморен съм и съм гладен, но нямам никакви пари....
Кръчмарката изръмжава зловещо:
- Марш от тук!
Пътникът:
- А мога ли да говоря със Св. Георги...


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 16 август 2016 г.

Фотофакт: Българско БМВ с лика на Реджеп Ердоган

Лека кола с покрито с лика на турския президент Реджеп Ердоган и турското знаме прикова погледите на АМ „Тракия“. На автомобила, марка БМВ, е изобразено и турското знаме.

Колата, с покрито с фолио задно стъкло, е била засечена от бургаския депутат от БСП Атанас Зафиров, който я публикува и в социалните мрежи.







Турски медии подозират ДПС във връзки с Фетхуллах Гюлен

ДПС поддържа връзки с Фетхуллах Гюлен. Това твърдят турски медии в публикации от последните дни, съобщи Нова ТВ.

Най-подробно обвиненията са изложени във вестник "Бурса Шехир". Под заглавие "ФЕТО изскочи от ДПС", изданието с проправителствена насоченост обяснява, че ДПС се наблюдава за връзки с Гюлен. Цитират се активисти на движението, които според публикацията се радвали на опита за преврат в Турция със статуси във Facebook.

Изтъква се още, че кметовете на ДПС активно работели с вестник „Заман”, който Турция смята за част от мрежата на Гюлен. От редакцията категорично отрекоха да имат какъвто и да било политически гръб. От материала става недвусмислено ясно, че подозренията са насочени само към ДПС, но не и към техните бивши съпартийци от ДОСТ с лидер Лютви Местан.

Анадолската държавна агенция също публикува подобна, но значително по-пестелива статия. В нея се казва само, че връзките на ДПС с Гюлен в България са под наблюдение.

Навсякъде официален източник на информацията липсва, така че не става ясно дали статиите отразяват официалната държавна позиция или са просто журналистически материали. От ДПС категорично отказаха да коментират публикациите. Нарекоха ги "пропаганда", а разпространяването им – "безотговорно". От ДОСТ също избраха мълчанието.


Хонорари за милиони от проруската "Партия на регионите" за шефа на предизборния щаб на Тръмп

"Опасната близост" между Доналд Тръмп и Русия остава актуална тема в САЩ в разгара на кандидат-президентската кампания.

Днес New York Times наля още масло в огъня, разкривайки че Пол Манафорт, шеф на предизборния щаб на републиканския кандидат, е получил 12,7 милиона долара кеш от проруската "Партия на регионите" на бившия украински президент Виктор Янукович.

Става въпрос са хонорари за консултантска дейност, извършени от 2007 до 2012 г. Най-вероятно Манафорт е помагал за организирането на предизборната кампания на партията на президента.

Манафорт е консултирал редица чуждестранни държавни глави, но Тръмп го оцени заради активното му участие в изборните кампании в Съединените щати през последните четири десетилетия. Той работи в щаба на Джералд Форд, Роналд Рейгън, Джон Маккейн и Боб Доул, до двамата президенти Буш.

Според New York Times, хонорарът за милиони се съдържа в тайни документи, разсекретени от новосформираната украинска национална Агенция за борба с корупцията. Знае се за връзките и миналото на Манафорт в Украйна, но за първи път излиза наяве колко пари е получил за ценните си съвети.

В изявление до NBC Пол Манафорт отрича, че е получавал кеш хонорар за милиони. "Тези твърдения са безпочвени, глупави и безсмислени. Аз никога не съм работил за правителството на Русия или Украйна" - заяви шефът на предизборния щаб на Тръмп.

По думите му всички получени от него плащания от Украйна са били предназначени за целия му политически екип.

Не става ясно обаче дали Манафорт наистина е получил плащания, но източници от разследването са заявили пред Times, че вероятно той "е усетил последствията от неговите фиансови машинации".

"Работата ми в Украйна приключи с последвалите през 2014 г. парламентарни избори в страната. Освен това, както подигравателно е споменато в статията, всеки цитиран в материала правителствен служител потвъждава, че не съм направил нищо нередно".

Асошиейтед прес вече критикува Манафорт заради връзките ме с Русия и подкрепата му за про-кремълските интереси.

Ню Йорк Таймс припомня и положителните коментари на Тръмп за руския президент Владимир Путин, както и за анексирането на Крим. Споменават се и предполагаемите атаки на руски хакери срещу електронната поща на демократите.

Войната на Тръмп срещу медиите

Тази публикация излиза точно в момента, когато Тръмп е страшно ядосан на американските медии. Той ги атакува открито по време на последните публични речи, обвинявайки ги, че в репортажите пропускат да споменат неговите програми.

Според републиканския кандидат за президент не се предава вярно и колко големи са тълпите, които го слушат по време на предизборната кампания. Той твърди, че медиите искат само да създават полемики и търсят шарения.