събота, 19 ноември 2016 г.

Нинова излъга! Още през август лидерката на БСП е договаряла Радев с Москва

Леонид Решетников
На 15 ноември лидерката на БСП Корнелия Нинова за пореден път отговори пред бТВ на въпроса кой наложи кандидатурата на ген. Румен Радев за президент.

„За два месеца чух безкрайно много небивалици. Да припомня: г-н Радев е договорен в Москва по време на мое посещение. Първа теза. Г-н Радев е договорен във Вашингтон по време на мое посещение. Факт е, аз бях и на  двете места преди номинацията. Трето, г-н Радев е издигнат от оръжейно лоби в България, някакво. Да не продължавам за другите. Какво ми говори това. Анализирам през последната седмица това говорене. Много ни е сбъркана политическата система и политическото мислене. Счита се за нормално някой отвън да ти наложи кандидат. Счита се за нормално корпоративни лобита да ти налагат кандидат. И не се приема единственото нормално в тази ситуация – нито е разговаряно с Москва, нито с Вашингтон, нито с никакви лобита. Ген. Радев е наша кандидатура (...) Ние казваме: „Край на това мислене, политическо, че някой отвън постоянно може да ни диктува, че вътре някой може да ни дърпа конците“. Сигурно много хора не ми вярват (...) Този човек не е кандидатура нито на външни сили, нито на вътрешни“, каза Нинова.

Само ден по-късно обаче в интервю за телевизионния канал Царьград ген. Леонид Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ на направлението за България, всъщност остветлява, че още през август т.г., преди издигането на Радев за президент от БСП, е бил информиран лично от Корнелия Нинова за предстоящата номинация на Радев. А в хода на разговорите са засегнати и предстоящите лозунги на кампанията му, както и излизането на България от НАТО.


(...)Наскоро беседвах с лидера на социалистическата партия на България (Корнелия Нинова). И тя ми каза: „Ние ще издигнем кандидатурата на ген. Радев“. И аз я попитах: „Какви ще бъдат лозунгите?“, все пак България е неутрална и самостоятелна страна. А тя ми отговори: „Още е рано“ (засмива се). Може би от гледната точка на политика наистина...

- Навярно този разговор между вас е станал преди изборите в САЩ?

Да, да, този разговор беше през лятото. През август тази година.

- Тогава такава нейна предпазливост е била разбираема.

Беше рано. Да видим какво става по-нататък... Тук също имаме парламентарна република. Главно действащо лице винаги е бил Бойко Борисов.

- Който подаде оставка?

Руските журналисти смятат, че му е руска фамилията но той не е Бòрисов, а Борùсов, както има Петров в България, Попòв, а не Пòпов. У нас не знам защо българските имена се преобръщат като нашите. Тази наша близост и тук също се отразява. Смятам, че Бойко Борисов е в паника. Паника. Загубиха с повече от 20 процента. Това е огромна разлика.

- Това е провал.

Това е пълен провал. Той е в паника. Подава оставка. Вкарва страната в парламентарна, в политическа криза. Върви се към нови избори. Т.е. тази победа в България е най-общо казано – значителна.

ВИДЕО ( След 8-та минута интервюто с ген. Леонид Решетников)






Лиляна Павлова за кабинет на Патриотите: Нека опитат, да видим какво могат да направят

Със сигурност ни трябва един експертен кабинет, който да си свърши работата до предстоящите парламентарни избори. Ние от ГЕРБ искаме да бъдат проведени скоро тези избори и гражданите да си изберат сами тези, които искат да ги управляват. Мандатът на този кабинет (на ГЕРБ) да формира стабилно управление вече е изчерпан.

Това заяви в ефира на Нова тв министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова "Забелязвам, че в момента няма сходни политики. Безспорно трябва да има стабилност и затова мисля, че тя ще се съхрани при създаването на експертния служебен кабинет", добави още тя. Попитана за евентуален сценарий за това Патриотите да направят кабинет, тя заяви: Нека опитат.

Да видим какво могат да направят. До преди месец подкрепяха нашия кабинет, а след като започна президентската кампания обърнаха нещата. "Не може без Бойко Борисов правителството да продължи да работи, той е лидерът. Да не говорим, че хората ни показаха, че не ни искат", така отговори тя по повод изказването на Валери Симеонов кабинетът да продължи мандата си, но без премиера.

"Сега предстои да направим дълбок анализ на това, което свършихме и да видим грешките си, защото явно грешим. Кризата е политическа, 2 милиона българи гласуваха за левите политики, достойното беше да си подадем оставката", допълни тя.



Искате на Изток? Ето какви са заплатите!

В България има хора и организации, които проповядват изоставяне на европейския път на развитие и ориентиране към Русия и предвожданото от нея Евразийско икономическо пространство. Сайтът на Радио "Свободна Европа" публикува сравнителна таблица с минималните заплати в страните от бившия Съветски съюз.

В Беларус и Русия минимално допустимото от закона заплащане е наполовина по-ниско от това в България и четири пъти по-малко от това в балтийските републики – съответно 126 и 117 долара. Близки са минималните заплати в Молдова и Армения – 116 и 105 долара месечно.

Много по-ниско от 100 долара месечно е минималното заплащане в Казахстан, Азербайджан, Украйна, Таджикистан и Узбекистан.

За сравнение – в Германия, САЩ и Великобритания минималното допустимо заплащане надхвърля значително 1000 долара месечно.


5.7 по Рихтер в Солун. Усетено е и в София

Земетресение от 5.7 по Рихтер удари Солун в 01:22 местно време. Трусът бе усетен в София и почти цялата страна. Епицентърът е с дълбочина 5 километра между Гевгелия и Килкис. Втори трус със сила от 5.0 бе регистиран в 01:23 минути местно време. 

Потърпевши казват, че трусът е усетен изключително силно и в Македония. Продължителността му е била кратка, около 10 секунди. Все още няма данни за жертви и разрушения. 


На тази дата: 19 ноември 1703 г. поставено е началото на мистерията за Желязната маска

1703 г. поставено е началото на мистерията за Желязната маска със смъртта на един затворник в Бастилията, чието име и престой в тъмницата са пазени в строга тайна. Историята постепенно се раздухва, добавят се различни детайли, докато накрая изпод перото на Волтер се превръща в истинска легенда.

На 4 септември 1687 г. (по време на управлението на Луи XIV) едно апокрифно ръкописно издание оповестява, че офицерът дьо Сен-Мар е отвел по заповед на краля един затворник в укреплението на остров Света Маргарита в Прованс.

Тайнственият затворник се споменава за втори път в книгата „Тайните мемоари за историята на Персия” (издадена в Амстердам през 1745 г. от анонимен автор), в която се описват политически интриги и реални личности от двора на Луи XIV като действието е пренесено в Персия и имената на героите са скрити зад персийски псевдоними. В „Мемоарите” се посочва, че този затворник е не друг, а самият граф дьо Вермандоа, синът на Луи XIV и мадмоазел Дьо Ла Валиер. Принцът официално е обявен за мъртъв, покосен от чума, но истината е, твърди книгата, че той е хвърлен в затвора за това, че е ударил плесница на дофина Луи.

Волтер превръща историята в легенда посвещавайки на Човека с желязната маска една част от глава XXV на „Векът на Луи XIV”, публикуван през 1751 г. Твърдейки, че той е затворен през 1661 г., когато умира Мазарини, Волтер пръв споменава една подробност, способна да разбуди въображението на читателя - долната част на маската на затворника била снабдена със стоманени пружини, които му позволявали да се храни без да я сваля, и добавя също, че на тъмничарите им било наредено да го убият, ако разкрие самоличността си. Добавя също, че към затворника се отнасяли с изключителен респект, свирели му в килията и му доставяли бельо от най-фина дантела.

Известно е, че затворникът е пристигнал в Бастилията през 1698 г. с надзирателя си Бенин Доверн дьо Сен-Мар, бивш мускетар, един от верните хора на Франсоа Мишел Льо Телие дьо Лувоа, министър на Луи XIV. Това също е потвърдено от запис в регистъра на Бастилията, направен с мастило на 18 септември 1698 г.


Вицове, ноември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 4 часа и намериха и мотоциклета му!

***

- Пешо бе, съседи сме с теб цял живот... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!?
- Неее!
- Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?!..

***

Руснак, германец и поляк срещнали Златната рибка. Пита ги тя кой какво желание иска. Немецът:
- Искам Русия да изчезне.
И хоп Русия я няма.
Руснакът:
- Аз пък искам Германия да изчезне.
И хоп и Германия я няма. Дошло ред на поляка:
- Е, при това положение - за мен една бира...

***

Прибира се един мъж по никое време вкъщи и що да види.
В коридора мъжки обувки - 39 номер, мъжко яке - размер M.
Отваря гардероба, а отвътре се е свил някой и трепери.
- Кой си ти бе?
- Митко.
Следващата вечер - същата история.
Само дето обувките са 48 номер, а якето-XXXL.
Отваря нашия човек смело гардероба, а насреща му - огромен бабанка.
И вместо кой си ти, казва:
- Добър вечер! Митко търся

***

Закъсали руснаците за пари и обявили на търг мумията на Ленин. Търгът бил спечелен от една израелска фирма. Руснаците обаче се запънали: - Само на вас няма да го дадем! - Защо? - обидили се евреите. - Защото при вас един възкръсна!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 18 ноември 2016 г.

Радан Кънев: Връх на популизма е с 25 млн. лева по сметка да призоваваш другите партии да са без пари

Кризата в България се дължи на факта, че Бойко Борисов за пореден път постави личните си и партийни интереси над националните. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. На редовното си заседание днес Националното ръководство на Демократи за силна България обсъди задълбочаващата се политическа криза в страната, която продължава вече пета година, както и възможностите за изход от нея.

“В един парламент, който дълго време опозицията беше от няколко души, а всички бяха на трапезата, в момента има 10 опозиции, които се надпреварват една друга в див и опасен популизъм“, каза Кънев и добави, че пример за това е било днешното заседание, на което е обсъден бюджета. „Подкрепихме Бюджет 2017 г., въпреки сериозните експертни възражения, защото е по-добре България да влезе в следващата година с бюджет, отколкото без. Особено по темата за модернизацията на армията. Настояваме бюджетът да не бъде променян между първо и второ четене“, заяви лидерът на ДСБ.

Кънев призова да не превръщаме бюджета в част от предизборната кампания за очакваните предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ДСБ допусна, че най-вероятно той ще бъде променен или актуализиран от следващото правителство и следващо мнозинство. „Отговорното решение е той да бъде приет сега, както е представен от отиващото си правителство“, каза той. Радан Кънев призова за сериозен диалог между всички политически партии по отношение на проведения референдум. Нека и те да не се превръщат в предмет на популизъм.

„Ако по отношение на бюджета шампионите по популизъм са БСП и т.нар. патриотите, то по отношение на референдума са сегашните управляващи от ГЕРБ. Естествено е, че след така проведеният референдум мажоритарният елемент трябва да бъде засилен“, каза лидерът на ДСБ.

Той припомни, че в парламента има отдавна внесен проектозакон, който въвежда германската мажоритарна система съобразена с българските специфики. „Не е необходимо изработването на нов закон. Дори и при скорошни избори времето е предостатъчно да бъде възприета най-добрата мажоритарна система – тази, която се прилага в Германия.

Готови сме да внесем този законопроект отново в този парламент, но смятаме, че отговорното решение е той да бъде внесен от всички парламентарно представени партии и да бъде приет с консенсус“, каза Кънев. Той коментира и партийното финансиране. Според него трябва да има ограничаване на държавното партийно финансиране, след като това е волята на голямото мнозинство от българските избиратели.

„Трябва да е ясно, че нито със субсидия от 1 лев, или както предлагат във вихъра на популизма ГЕРБ с нула лева на глас може да се поддържа некорумпирана политическа система“, каза Кънев и припомни, че ГЕРБ от субсидии имат 25 милиона лева по сметка. „Връх на популизма е с 25 млн. лева по сметка да призоваваш другите партии да са без пари“, заяви Кънев. Според него, който призовава за избори за ВНС през март не е чел Конституцията. Според него избори за ВНС може да има през есента на 2017 г.

„Ние винаги сме били привърженици на свикването на ВНС, но трябва да е ясно с каква цел. Нашите цели биха били дълбока, радикална промяна на системата на правосъдието в България, както и сериозни мерки за децентрализацията на българските финанси и администрация“, каза Кънев.



Нинова: Няма да участваме в служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията няма да участва в съставянето на служебен кабинет и няма да предлага министри. Нинова каза това след края на срещата си с президента Росен Плевнелиев в рамките на консултациите след оставката на Бойко Борисов.

"Ако ни бъде връчен мандат ще го върнем Ако бъдем поканени от третата политическа сила ще откажем. Няма да участаме, парламентът е с изчерпани възможности и доверие. Не считаме, че това мнозинство или други мнозинства в този парламент могат да формират правителство. Нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в редене на служебен кабинет. Не участваме в служебен кабинет, няма да предлагаме министри по никакъв начин. Ако народът ни даде доверието си да управляваме тогава поемаме отговорността за управлението на страната", каза още Нинова.

Според нея предсрочните парламентарни избори трябва да са в края на март или началото на април.

Срещата на ръководството на БСП с президента е втората в рамките на консултациите между държавния глава и парламентарните партии по повод възможните решения на политическата криза, настъпила след оставката на премиера Бойко Борисов. Вчера Плевнелиев се срещна с ГЕРБ.
"Поздравявам ви с добрия изборен резултат", каза Плевнелиев, докато се ръкуваше с лидера на БСП Корнелия Нинова.
Той каза, че се надява доверието на гражданите, получено от левицата, да бъде оползотворено. Президентът каза още, че според него народът не иска нови избори и той е готов да помогне на всеки, за да не се превърне оставката на правителството в оставка на Народното събрание.

Плевнелиев ще проведе подобни срещи и с останалите парламентарни партии. Очаква се той да свика и Консултативен съвет по национална сигурност заради политическата криза

Консултациите между БСП и президента продължиха по-малко от час.


Росен Плевнелиев: Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът

Целта не е да се нареди един служебен кабинет, а да се проведат консултациите за намиране на формула за съставяне на кабинет от парламентарно представените партии. Това каза в интервю за БНТ президентът Росен Плевнелиев, който от вчера провежда консултации с парламентарно представените политически сили, след като кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка заради загубата на ГЕРБ на президентския вот.

Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът казва: "Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи". "Искам много ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, които се разпространяват чрез медиите, с оглед на всички коментари и всички личности, които се спрягат за министри, за министър-председатели, да го кажа ясно и категорично на всички.

Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Не е това моята задача сега. Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България и не само текстовете, но и духа на Конституцията, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия - и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава", категоричен е Росен Плевнелиев.


Министърът, който се влюби в учителката си се кандидатира за президент

Спомняте ли си онзи симпатичен 38-годишен френски министър, който влизаше в новините не толкова благодарение на икономическата си политика, а заради невероятната си любовна история с учителката си по литература (с 20 години по-възрастна от него)?

Сега този герой на френската романтична традиция Еманюел Макрон официално обяви кандидатурата си за президентските избори през 2017 г.

37-годишният Еманюел Макрон зае министерския пост преди 2 години. Първо беше наричан френския Тони Блеър, после – новото лице на социализма. На празника на Франция обаче неговият нестандартен личен живот отново излезе на преден план в медиите - след като година по-рано беше разнищен от жълтата преса.

Когато е ученик в гимназията в град Амиен, той се влюбва в учителката си по литература Бриджит Троньо.

Тя е с 20 години по-възрастна от него.

Когато Макрон става министър, Бриджит влиза в новините като неговата мистериозна половинка. Историята очарова френското общество.

Бриджит стъпва на червения килим редом до мъжа си за първи път по време на официална вечеря, която президентът Франсоа Оланд дава в чест на испанското кралско семейство.

Всичко започва, когато той е на 16, а тя – на 36.

Еманюел Макрон среща голямата си любов в гимназията. По това време Бриджит е учителка по литература в частно училище в Амиен. Тя е наследница на известно семейство производители на шоколад: Троньо. Бащата на Еманюел е невролог и преподавател  в Медицинския факултет в Амиен, а майка му е консултант по здравно осигуряване в Здравната служба в града. Те обаче не могат да се сравняват с богатството на семейство Троньо.

Съучениците на Еманюел си спомнят как той е предпочитал да говори с учителите, отколкото с връстниците си. В междучасията, бъдещият министър търсел възможност за сериозни дискусии с учителите си.

Театралният кръжок, в който участвал, е ръководен от учителката му по литература Троньо. По това време Макрон мечтае да стане актьор, а Бриджит Троньо обожава текстовете му, чете на глас поезията му пред класа. Нарича го „пример за всички останали ученици”.

Въпреки слуховете, двамата започват връзка едва когато Еманюел навършва 18 години. Междувременно той се е преместил в Париж да учи в гимназията на богатите Анри IV, въпреки че е можел да продължи образованието си и в родния си град. Около причините за преместването му има редица спекулации, свръзани с Бриджит.

Еманюел завършва с почести. Дипломата му е отлична, а резултатите му се приемат за изключително високи. Еманюел завършва и магистратура по философия, а след това работи като помощник на известен професор по философия. По-късно го приемат в престижния Институт по политически науки в Париж. Завършва през 2001 година. След това завършва и Националната школа за администрация в Париж – мястото, което произвежда правителствени кадри и от което са тръгнали редица френски президенти.

Междувременно 24-годишният Макрон се присъединява към Социалистическата партия, въпреки че тръгва по път, изключително неочакван за социалист – решава да направи бързи пари, за да бъде свободен да се отдаде на политиката след това. Започва да се занимава с корпоративно банкиране. Работи за Rothschild & Cie. Там негова голяма заслуга е продажбата на компания от Pfizer на Nestle  на стойност 9 милиарда евро. Макрон получава възнаграждение от 9 милиона евро.

Постигайки финансова независимост, той най-накрая се жени за любимата си Бриджит през 2007 година.

Тогава е на 30, а тя – на 50.

Всъщност Бирджит се е развела с бащата на трите си деца още когато Еманюел е на 18, за да замине за Париж и да го последва.

Разводът на Бирджит е скандал в Амиен, като се има предвид и че това е малък провинциален град. Тя се мести в Париж и започва работа като учителка в известно частно училище, където работи и днес.

Любовта им устоява на теста на времето.

Съпругата на младия министър бързо привлича вниманието на медиите. Тя никога не се появява на публични събития, за разлика от жените на другите политици. На първите папарашки снимки на двойката, направени от списание Closer, тя изглежда не особено привлекателна – със суха рошавава коса, къса пола и кльощави крака. Няколко седмици по-късно обаче се появяват други снимки – на тях двамата се разхождат по плажа и се целуват страстно.

На снимките от парада  двамата изглеждат точно така - страстта между двамата продължава 20 години по-късно въпреки разликата във възрастта и изглежда, че двамата сияят от щастие, когато са заедно.


Разкрития: Военният министър в оставка пусна на търг 220 декара атрактивни имоти на метри от морето!

Министерството на отбраната пуска за продажба изключително апетитни застроени терени на метри от плажа. Това са имоти с отпаднала необходимост, съгласно списък утвърден от министъра на отбраната, край Червенка и Царево. Общата (застроена и незастроена) площ на трите терена е 220 417 кв. метра (220 декара), съобщи „Флагман”.

Става въпрос за местностите «Вугарски път» край Царево, и «Аклади» и «Червенка» край Черноморец. Местността „Аклади” се намира след град Черноморец на юг – от двете страни на главния път. Военният терен, който ще се продава, е с площ 1801 кв. м., от които застроената част е 13 кв. м. В близост се намира модерният едноименен хотел „Аклади”, построен през 2006 г.

По-популярна е местността „Червенка“, която е буквално на брега на морето, на юг от Черноморец. Доскоро това беше един от незастроените райони до бреговата ивица. Една от причините бе именно военната зона там, която обаче вече не е необходима на Министерството на отбраната. Сега ведомството пуска за продажба площ от 174 726 кв. м. заедно с 20 броя сгради.

Част от плажната ивица – до къмпинг „Градина“, допреди десетина години се използваше от курсантите от Военноморското училище за морска практика. Там всяко лято се устройваше голям лагер с военни палатки, но това вече не е актуално.

Наследници на граждани с отнети имоти по време на тоталитарния режим в района на „Червенка“ редовно се жалват и периодично организират протести с искания за реституция.

Местностите „Аклади“ и „Червенка“ са на практика една до друга. А военните парцели са непосредствено до едни от най-хубавите плажове у нас. Продажбата им неминуемо ще породи съмнения за обслужване на интереси на недосегаеми бизнесмени и политици, станали пословични със застрояването на морските ивици с големи хотелски комплекси на ръба или директно в разрез с правилата и добрите практики.

 По всяка вероятност след евентуалната приватизация съществуващите сгради ще бъдат съборени, тъй като са стари и са пригодни за военни цели, така че няма да са подходящи за използване от купувачите. Големият бонус за бъдещите собственици обаче ще бъде улеснената процедура за нови строежи, тъй като става въпрос за райони, които вече са урегулирани.

По-забулена в мистерия е третата местност с военни терени – „Вугарски път“ край Царево. Тя не може да бъде намерена в Регистъра на географските наименования в България към Агенцията по кадастъра.

Площта на имота там обаче е доста голяма и вероятно е бившата казарма, която от години е в разпад и е обект на набези. Става въпрос за район с площ 43 890 кв. метра с 15 сгради.

На правителствено заседание на 2 ноември Министерският съвет прие Решение за обявяване на имотите, които бяха публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост. Промяната на статута се прави, за да може да се извърши продажба.

От Министерството на отбраната твърдят, че е отпадала необходимостта от ползването на имотите  – публична държавна собственост, а като имоти – частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия – продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост и правилника за прилагането му.

Цитираните по-горе имоти са включени в утвърден от министъра на отбраната График на имоти със статут на публична и частна държавна собственост, с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2016 г. Графикът е публикуван на Интернет-страницата на Министерството на отбраната.

При документална готовност за тръжни процедури, на Интернет-страницата,  както и в един местен вестник и в един национален ежедневник, ще се  публикуват обяви за търгове.

Засега обявени търгове няма. Не е ясно дали след оставката на кабинета „Борисов” 2 и след смяната на военния министър Николай Ненчев наследникът му ще продължи намеренията за разпродажба на имотите. И дали това ще се случи прозрачно и при защита на публичния.


Малко факти за “важните“ търговски отношения с Русия

Понеже през предизборната кампания всички ни обясняваха за важните търговски отношения с Русия, ето ви няколко факта от НСИ за износа (FOB) на България за 2016:

• 20.1 МИЛИАРДА лева износ към ЕС за 2016 г.

• 442 милиона лева износ към РФ за 2016 г. (538 мил. лв. през 2015 г.) Преди санкциите износът за Русия за 2013 г. възлиза на 573, 5 млн. eвро, което е 2,6% от българския експорт.

• 505.7 мил. лева износ към Македония за 2016 г.

• 497.9 мил. лева износ към Сърбия през 2016 г.

Сами преценети колко са важни за нас търговските отношения с Русия, 2,6% от българския експорт преди санкциите.


Илиян Василев: Прокуратурата стреля по всички за "Белене" за да внуши независимост

Поредната порция обвиняеми за престъпления около реализацията на АЕЦ "Белене" е политическа акция в предизборна обстановка, в която прокуратурата се опитва да внуши, че е независима, смята енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

"Активността на прокуратурата по казуса с АЕЦ "Белене" е заради политическата криза и предизборната обстановка, в която трябва да се платят 650 млн. евро за поръчаното ядрено оборудване. Няма кой знае какво движение в съда, а и прокуратурата има лимит на срам", коментира Василев пред БНР в четвъртък, след като държавното обвинение подведе под отговорност бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за това, че ощетил държавната НЕК със над 193 млн. евро като не е осъществил контрол за сключване на договори с руската "Атомстройекспорт", а е било подписано споразумение от тогавашните шефове на НЕК.

"Прокуратурата се стреми да внуши, че е независима и не таргетира определени партии, а всички партии. Това е подвеждащо, тъй като не всички са еднакво виновни. Да мерим вината на Овчаров и Делян Добрев е прекалено мащабно отклонение от разума", заяви Василев.

Според него изтеклото в интернет арбитражно решение по делото между "Националната електрическа компания" и "Атомстройекспорт" се използва от прокуратурата, тъй като в него много ясно е посочено как са вървели плащанията по проекта и за какво са били те.

"В арбитражното решение ясно се вижда как АЕЦ "Белене" не е бил търговски и бизнес проект, а политически. Документите може и да са били подписвани от директорите на НЕК, но те са били договаряни от Георги Първанов, който също трябва да се нареди в редичката (от обвиняеми), следван от премиери и министри, защото нещата са решавани на Министерски съвет и са вменявани в дълг на изпълнителните директори, които под страх от уволнение са ги изпълнявали", посочи още Василев.

Според него целта на обвиненията е и да се изчисти имиджа на БСП преди предсрочните парламентарни избори следващата година.


На тази дата: 18 ноември 1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му! Това послужило като знак за въстание

1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му. Според легендите героят от швейцарския епос прострелял с арбалет ябълката, а после убил и австрийския управител на градчето Алтдорф Хермат Геслер. Това послужило като знак за въстанието, довело до независимостта на Швейцария от австрийското владичество на Хабсбургите.

Любопитен факт е, че всичко, което се знае за Вилхелм Тел всъщност е само легенда. Една от най-известните версии е, че скоро след отварянето на прохода Готард, когато властващите във Виена от 1273 г. Хабсбурги търсят начин за контрол над кантона Ури, а следователно и над трансалпийската търговия, е назначен негов нов управител Херман Геслер. По онова време непокорните планинци от Ури вече се били обединили със съседите си от кантоните Швиц и Нидвалден, подписвайки споразумение в местността Рютли и обещавайки си да се съпротивляват заедно на австрийското потисничество.

Геслер издигнал кол на площада в Алтдорф, столица на кантона Ури, и закачил на него шапката си, като заповядал всички, които минават покрай кола, да му се покланят в знак на уважение. С това преляла чашата на търпението.

Вилхелм Тел, селянин от близкото село Бюргелн, обаче не бил чул за заповедта. Той минал покрай кола с нахлупена шапка, без да се поклони. Геслер го заловил и му наложил изпитание. Заповядал му да стреля с арбалета си по ябълка, поставена на главата на сина му. Ако улучел ябълката, щял да бъде пуснат, но ако не успеел или откажел, той и синът му щели да бъдат убити.

Ръцете на момчето били завързани за кола. Тел затъкнал една стрела в колана си и една заредил в арбалета, прицелил се, стрелял и улучил ябълката. Геслер, впечатлен и разгневен, попитал за какво е втората стрела. Тел го погледнал в очите и отговорил, че ако първата стрела случайно улучела сина му, втората щяла да порази Геслер.

За тази дързост Тел бил арестуван и осъден на доживотен затвор в тъмниците на замъка в Кюснахт, намиращ се на североизток от Люцерн. За тази цел трябвало да се преплува голямо езеро с лодка. По време на продължителното пътуване се развихрила силна буря над езерото и австрийските гребци, които не го познавали, започнали да молят Геслер да освободи Тел, за да ги насочва към безопасен залив. Геслер отстъпил и Тел умело повел, маневрирайки с лодката близо до брега, после скочил върху една плоска скала и едновременно с това бутнал лодката обратно в бурните води.

Твърдо решен да довърши започнатото и да използва втората стрела, той бързо поел по брега към Кюснахт. Геслер и спътниците му успели все пак да пристигнат там и тръгнали по тъмната алея Холегасе към замъка. Тел изскочил от тъмнината, изстрелял стрелата в главата на тиранина и изчезнал отново в гората, за да се върне в Ури.


Вицове, ноември 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


Жената ми вика, че искала да даде старите си дрехи на семейства, които гладуват. Казах и, че ако дрехите и им стават, то те едва ли гладуват и... кавгата започна...

***

Не разбрах защо правителството подаде оставка?!
В момента сме толкова добре, че всеки пенсионер, на който му звъннеш по телефона, мята по 20 бона през терасата.

***

Засилва се мъж с букет в ръце при жена си и вика:
- Жена, честити 70 години от нашата сватба!!!
Жената:
- Абе, ти луд ли си, едва 10 години са минали!!!
Мъжа:
- Е да, ама след първата брачна нощ моите са кучешки!!!

***

Селянин разправя за реколтата:
- Тая година царевицата стана като електрически стълбове!
- Толкова голяма ли?
- Не, толкова рядка.

***

Цех на Nivea. Работник звъни на шефа:
- Boss, тука по погрешка разсипахме 2,5 тона ситен пясък в главната съставка на женския шампоан. Миксират се вече от 5 часа. Какво да правим?
- Хмм, чакай да звънна на маркетинг отдела, все ще измислят нещо...
Седмица по-късно, реклама по телевизията:
- "И сега, дами и господа - новата Nivea с микро-перли!"

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Продадоха най-старите Десет Божи заповеди за $ 850 000

Мраморна плоча с най-ранния известен надпис на Десетте Божи заповеди, беше продадена на търг в Бевърли Хилс за 850 000 долара, съобщи в. „Джерусалем пост“.

Плочата от бял мрамор е квадратна със страна от 61 см. и тежи около 50 кг. Засега не е известно кой е купувачът на артефакта.

Вероятно е била сътворена по време на късната Римска или византийската епоха, между 300 и 500 от новата ера, и е маркирала входа на древна синагога. Молитвеният дом вероятно е бил разрушен от римляните.

Плочата е била открита през 1913 г. по време на разкопки за железопътна линия близо до съвременния град Явнех в Западна Израел. Някой, вероятно строителен работник, прибрал плочата и я сложил в един двор, където остава до 1943, когато тя е придобита от археолог, който я притежава до смъртта си през 2000 година.


Бойко Борисов: Никога не съм казвал кметовете да дават оставка

"Вчера ви казах, че още при приемането на бюджета щеше да се стигне до оставка. Много бързо забравяме, имаме памет максимум година и половина. Не искам да говоря от името на другите партии, ако искат да работят, ако не искат - тяхна работа.

Търсим максимален кворум, за да приемем бюджета". Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата си с президента Росен Плевнелиев. "Никога не съм казвал, че кметовете ще подават оставки, казах, че ще говоря с тях, защото има оплаквания, че не навсякъде работят добре", добави още той.

"Съобразявам се изцяло с избора на народа, той си каза мнението. Не искам да участваме в служебното правителство, нека Росен Плевнелиев и Румен Радев седнат и направят служебния кабинет. БСП се чувстват победители, нека си дадат кабинет, ние предложения нямаме", обясни още той.

"Това, което ме притеснява от вчера е как се променят хората с часове. Слушах много внимателни всички", добави Борисов.


Плевнелиев обяви началото на консултациите

Бойко Боисов и Цветан Цветанов влязоха при президента Росен Плевнелиев. С това започват политическите консултации при президента за връчването на нов мандат. 

ГЕРБ ще върнат мандата веднага, както заявиха още при подаването на осттавката на правителството. След като направи консултации с всички парламентарни сили, държавният глава ще връчи първия мандат за съставяне на ново правителство.

Президентът има график и едва след срещите ще формулира възможните консенсусни точки между групите. И тогава вече ще се върви към предсрочни избори.

Мандата обещаха да върнат и БСП. Само с 38 депутати те не могат да съставят правителство. Третият мандат ще иде при Патриотите. Вчера в кулоарите на парламента се заговори, че те може да се опитат да съставят кабинет.


На последното заседания: Ковачки получи правата по концесия за добив на въглища в Перник

Кабинетът прехвърли окончателно права и задължения по концесия за добив на въглища от "Пернишки въглищен басейн", която миналата година беше дадена на Христо Ковачки.

Решението беше взето на последното редовно заседание на Министерския съвет преди гласуването на оставката на правителството.

"Мин индъстри" ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионен договор за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн". Така се одобрява поискана промяна от досегашния концесионер – "Мини открит въгледобив" ЕАД.

Находището "Пернишки въглищен басейн" е разположено в община Перник.

Концесионният договор за добив на въглища от него е сключен през 2003 г. за срок от 10 г., като с Анекс 4 от 01.03.2016 г. срокът на предоставената концесия е продължен с 15 години, считано от 13 август 2014 г.


На тази дата: 17 ноември 1950 г. 14-ият Далай Лама е ръкоположен за държавен глава на Тибет.

1950 г. Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.

Тензин Гяцо (Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо) e роден на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога.

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той има двама официални наставника - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са включени „петте големи науки”: логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия) и „петте малки науки”: поезия, музика и драматично изкуство, астрология и словесност.

През 1949 г. комунистите на власт в Китай отхвърлят независимостта на Тибет и изпращат свои военни и идеологически части, за да освободят населението на робството на теокрацията. През 1950 г. 15-годишният настоящ Далай Лама става глава на правителството. През следващите девет години, той търси мирно решение на кризата, но е принуден да потърси убежище в Индия, където в Дхармасала установява тибетско правителството в изгнание.

От изгнание Далай Лама Тензин Гяцо изобличава политиката на Китай и воюва последователно и неуморно, но с мирни средства за връщането на автономията на Тибет. На 9 март 1961 г. той отправя апел към Обединените Нации в полза на възстановяването на независимостта на Тибет. Дън Сяопин през 1979 г. заявява, че освен независимостта всичко друго може да бъде обсъдено. От тогава Далай Лама настоява не за независимост, а за реална автономия на Тибет, като се позовава на китайската конституция.

Делото на 14-тия Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

На 17 ноември 1950 г. със специална духовна церемония роденият на 6 юли 1935 г. Тензин Гяцо е ръкоположен като 14-и Далай Лама. С това той става духовен и държавен глава на Тибет. Тензин е роден в християнско семейство, а когато е избран за  Далай Лама е едва на 13 години.

Будистите вярват, че Далай Лама е една и съща душа, която се преражда в различни личности. След дълга серия от духовни изпитания те определят кой е новото превъплъщение. Преди да бъде избран за 14-и Далай Лама във все още юношеска възраст Тензин се изправя пред сериозно изпитание - комунистическото правителство на Китай, което окупира Тибет и го провъзгласява за своя територия.

През следващите девет години Негово светейшество търси мирно решение на кризата, но е принуден в крайна сметка да потърси убежище в Индия. В индийския град Дхармасала той оглавява тибетско правителство в изгнание. По време на т.н. Културната революция хуйвенбините разрушават много тибетски манастири, а монасите са преследвани, затваряни и измъчвани.

Макар и намиращ се в изгнание, Далай Лама не престава да изобличава политиката на Китай. С мирни средства той преследва неуморно целта си - връщането на автономията на Тибет. Негово светейшество отправя множество апели за освобождението на родината си, а делото му среща подкрепа от страна на много политици, видни личности, интелектуалци и институции от цял свят. На 10 декември 1989 г. Далай Лама е удостоен с Нобелова награда за мир.


Вицове, ноември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


- Искам да имам толкова пари, че да мога да си купя самолет. - Че за какво ти е самолет? - Абе не ми трябва самолет, толкова пари ми трябват...

***

Иде зима... В никакъв случай не се опитвайте да хващате снежинки с език, преди да сте се убедили, че всички птици наистина са отлетели на юг...

***

Подредбата на живота ми по фън шуй:
Голям Шуй, никакъв Фън.

***

Закон на Мърфи:
- Колкото и да го тръскаш, последната капка е в крачолът!

***

- "Моля, носете си винаги очилата!"
Надпис на гише "Пенсии" в сградата на НОИ

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 16 ноември 2016 г.

Патриотичния фронт може да направи опит за съставяне на правителство

При решение на президента Росен Плевнелиев да връчи на Патриотичния фронт (ПФ) третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент, мандатът може и да не бъде върнат веднага, а да се направи опит за съставяне на правителство, твърдят социалисти и националисти. В такъв случай кандидатът за премиер най-вероятно би бил лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Първите два мандата ще отидат при ГЕРБ и БСП, които имат най-голяма подкрепа на парламентарните избори през 2014 г., но лидерите на двете партии вече заявиха, че ще ги върнат неизпълнени. По конституция държавният глава може сам да определи на коя формация да връчи последния проучвателен мандат.

При дебатите за оставката на кабинета "Борисов 2" председателят на НФСБ Валери Симеонов предложи вариант ГЕРБ да състави нов кабинет в рамките на този парламент. Според него мнозинството било старото - ГЕРБ, Реформаторски блок (РБ) и Патриотичен фронт (ПФ), плюс "Атака", която го бетонирала. От началото на президентската кампания НФСБ, ВМРО и "Атака" работят заедно като "Обединени патриоти" и твърдят, че имат 33 депутати.


Парламентът прие оставката на кабинета „Борисов 2”

Народното събрание прие оставката на кабинета „Борисов 2”. С гласовете на 218 депутати второто правителство на Бойко Борисов отиде в историята. Гласуваха общо 220, 218 от тях бяха "за", нямаше против, а само двама се "въздържаха". Точката беше единствена в дневния ред на парламента.

Борисов даде оставка и обяви, че остава на разположение

Премиерът Бойко Борисов произнесе кратко слово, след като официално обяви пред парламента, че подава оставка. Първото, което направи, е да честити на победителите на президентските избори.

"Аз толкова честни избори не си спомням", заяви Борисов.

И призна, че е очаквал кабинетът да изкара максимум 1 година, припомняйки трудностите около неговото създаване.

"Аз си знам какво ми е било 2 години", каза Борисов.
Той изтъкна, че правителството е положило максимум усилия, че за третото тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономиката, но призна, че "сигурно има много неща, които не сме свършили".

Борисов заяви, че ГЕРБ остава на разположение на обществото ако то един ден прецени, че партията отново може да работи за него.

Веднага след като изнесе словото си премиерът излезе от пленарната зала, а малко след това напусна и сградата на парламента.

Всички основни партии заявиха, че оставката ще бъде приета.


Фотофакт: Кабинетът "Борисов" на последно заседание

Кабинетът "Борисов" се събра на последно заседание. Очаква се в 14 часа днес парламентът да гласува депозираната от него оставка на кабинета.

Любопитно: Човекът, който създаде държава, не може да стъпи в нея

Спомняте ли си Вит Йедличка? Чехът основа собствена държава през 2015-а година в пространството между Сърбия и Хърватия. Въпреки целия международен интерес към страната, днес Йедличка може да гледа към своята държава през Дунава, защото е отпратен в изгнание.

Йедличка плава на лодка в Дунав, само на няколко метра от територията на Либерландия - земя, която той нарича "любимата си страна".

Той обаче знае, че ако се опита да акостирa на брега, хърватската речна полиция ще го арестува. Патриотизмът се бори с благоразумието и претърпява поражение.

Либерландия е само 7 кв.км. необитавани блатисти земи, но в съзнанието на първия й президент Вит Йедличка тя е осъществена либертарианска мечта - страна без задължителни данъци, без контрол над оръжията и с валута - биткойни.

През лятото на 2015-а, заедно със своята приятелка и още двама души забиват знаме там.
Тримата му спътници го избират за президент.

Оттогава е одобрил молбите на близо половин милион потенциални граждани, подадени онлайн. Той е назначил свой кабинет и посланици по цял свят, очакващи назначението си. Събрал е бюджет от колективно финансиране и дарения на богати либертарианци. Дори е отпечатал дипломатически паспорти.

Има само един проблем - нито той, нито който и да е друг може да заживее в Либерландия от повече от година насам.

През 2015 Либерландия е рядък пример на това, което законът нарича terra nullius - земя, към която никоя държава не предявява претенции. Някога тя е била част от Сърбия, но когато са преначертани границите в края на югославската гражданска война през 90-те години, тя се оказва в територията на Хърватия.

Само че Хърватия не я желае. Ако я приеме, би се наложило да приеме и новите си граници, които й дават по-малко територия, отколкото е имала преди. Сърбия харесва новите граници, защото получава повече територия, въпреки че губи Либерландия.

И така, по различни причини, и двете държави казват "Не, благодаря" на тази малка ивица суша.

Но 32-годишният Йедличка - дружелюбен и отзивчив бивш пиар специалист, роден в Чехия, който обича да завършва думите си с лек кикот - казва "Да, моля".

Либертарианци идеалисти от цял свят се насочват към Балканите, за да се установят в новия рай.

Но макар Хърватия да не желае територията, тя не иска и размахваща оръжие либертарианска утопия по границите си.

Хърватските власти арестуват и глобяват всеки, който се опитва да влезе в тази територия, както по суша, така и по вода. Самият президент е арестуван и глобен, когато се опитва да навлезе в Либерландия от Хърватия. Още по-тежък удар му е нанесен това лято, когато му е забранено дори да влиза в Хърватия.

Той обаче не е човек, който се отказва лесно. Йедличка поддържа натоварен график с ангажименти, посещава либертариански конференции по цял свят, назначава министри и представители в чужбина и поддържа Либерландия жива в социалните медии.

Дори е провел архитектурен конкурс за Либерландия, който е привлекъл участия от някои елитни световни фирми.

А със сигурност по поречието на река
Дунав има какво да се види
През септември в Будапеща президентът на Либерландия и външният му министър Хосе
Мигел Маскието тръгват с наета кола. И двамата се притесняват дали ще успеят да минат границата с Хърватия. Промъкват се късно през нощта на малък граничен пункт. Йедличка се представя не като държавен глава на официално посещение, а като турист.

Президентът има има два ангажимента. Той е получил покана за регионална макроикономическа конференция и обжалва присъдата си за незаконно навлизане в Либерландия.

Присъствието на конференцията е опит да се подобри неговият имидж като законен представител на реална държава, докато той раздава лъскави брошури на европейски бюрократи. Той и другите либерландерци искрено вярват, че рай на свободния пазар насред Балканите би могъл да възроди икономически закъсалия регион.

Броят на желаещите се увеличава с всеки
 изминал час, въпреки че възникнаха редица
проблеми, свързани с достъпа на хора до Либерландия.
Въпросът със съдебното дело е по-сложен. Хърватският върховен съд е отхвърлил
първоначалната присъда и е върнал делото на районно ниво за ново разглеждане. Но Йедличка всъщност се надява отново да "изгуби" делото.

Ако Хърватия го глобява, че навлиза в незаконно в Либерландия, както гласи неговият аргумент, то със сигурност това е доказателство, че има международна граница там, както винаги е твърдял. На практика той се надява, че един малък хърватски съд да реши къде е границата между Сърбия и Хърватия.

За негово разочарование, но не и за изненада на който и да е, старият съдия решава, че въпросът е извън неговата компетенция, и делото е отложено.

Планът на Йедличка е, ако не може още да заживее на не особено твърдата земя на Либерландия, временно да се установи на закотвена лодка по Дунав до територията. Други лодки ще служат като места за срещи и настаняване на дипломати.

Придобиването на имущество демонстрира сериозност на намеренията му. "Искаме да покажем, че сме истински хора, които могат да правят истински неща, но по романтичен начин," казва той.

В крайна сметка намира подходящ плавателен съд - разнебитен и нуждаещ се от ремонт, за който се съгласява да плати 30 000 евро.

Министърът, който е бил какво ли не

Външният министър Хосе Мигел Маскието е поразително красив и винаги безупречно облечен 32-годишен мъж. Той е от Венеция и разбира доста от лодки. И все пак нещо в него изглежда съмнително.

Казва, че е бил командир в италианската армия и миротворец на ООН в Косово, но не посочва кога. Винаги твърди неща, които се оказват неверни, неточни или невероятни. Той твърди, че поддържа постоянна връзка с посланиците, но се обърква, когато бъде запитан за имената им.

Когато проучваме твърденията му, откриваме друга, също толкова неубедителна история.

Преди три години Маскието твърди, че се радва на международно признание като пианист и композитор, че е спечелил награда за саунтрака на филма "Гравитация", че е бил директор на Пражката опера, гостуващ диригент в Парижката национална опера и гостуващ балетен диригент в Болшой. Биографията му с награди и престижни официални постове заема няколко страници.

Този музикален гений е давал интервюта за италиански и чешки медии. Тъй като е от еквадорски произход - той е бил осиновен от италианско семейство като дете - е бил приет като знаменитост от еквадорския посланик в Германия, който е искал да го назначи за почетен консул в Прага. Дори е щяло да има филм за забележителния му живот.

Само че единственият проблем е, че всичко това не отговаря на истината.

Нито една от институциите, където твърди, че е работил, не го познава. Уменията му по свирене на пиано са в най-добрия случай посредствени. Той е получил ангажимент да дирижира оркестър във Венеция, но както казва мениджърът на оркестъра, музикантите са се разбунтували след половин час и Маскието е бил сменен.

Основната работа по разобличаването на измислиците му е извършена от група еквадорски емигранти в Германия и Чехия, включително наистина радващ се на международно признание еквадорски музикант - Борис Сепеда, който никога не е чувал за Маскието.

В крайна сметка еквадорското правителство признава, че е било измамено, и е оттеглило предложението за почетно консулство. Маскието изчезва от медийния хоризонт и изниква едва тази година като външен министър на Либерландия, като променя името си, вероятно с цел да не бъде разкрит.

Когато Йедличка научава това, изглежда изненадан от богатия измислен живот на външния му министър и иска оставката му. Маскието я подава.

Президентът пише: "Все още правя всичко по силите си да избера най-добрите хора за екипа си и напоследък нямам особен късмет. Надявам се да намеря по-читави хора в близко бъдеще. Може би ще проявите интерес да работите за нашето разузнаване?"

Както много създатели на държави в историята са откривали неведнъж, добре е да държите приятелите си под око в не по-малка степен, отколкото го правите за враговете си.

За разлика от бившия си външен министър, Вит Йедличка не се опитва да мами никого. Но и двамата преследват безумни фантазии.

Ако Хърватия и Сърбия някога уредят граничните си спорове, просто няма да има останала малка ивица земя, на която да се изгради либертариански рай на земята.

Но пък, както обича да казва Вит Йедличка, всички държави са фантазии. Всички те съществуват единствено в главите ни.

По BBC