събота, 17 декември 2016 г.

Борисов: Който ще прави кабинет - да си намери премиер и министри

„Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския блок."

"Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет."

Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов преди минути в предаването "Годината" на "Дарик". Ако Реформаторския блок и Патриотичния фронт си излъчат премиер и министри и си носят отговорноста обаче, ГЕРБ ще направи това, което пише в споразумението.

„Това означава, че премиерът трябва да е техен, министрите трябва да са техни, както и отговорността", каза премиерът в оставка и допълни по темата защо няма да приеме да е той министър-председател: „Ако ще се подвеждаме по интерпретациите и лъжите на разни новоизлюпени политици не бих искал да влизам в този разказ, защото ми е неприятен. Кое Ви кара да си мислите, че бих могъл да съставям, извън мандата на ГЕРБ, правителство?“
Не стана ясно кого има предвид, говорейки за "новоизлюпени политици". Към момента публична заявка, че премиер и в ново правителство в този мандат трябва да е Борисов са идвали от лидера на СДС Божидар Лукарски и други представители на синята партия.
Попитан дали би бил служебен премиер, каквато опция допусна по-рано днес президентът Росен Плевнелиев, Борисов каза:

„Не ми е интересно да си го мисля. Ако имаше политическа класа, всички щяха да кажат това правителство да остане, както го направиха ДПС. Но ние всеки ден слушаме, че искаме да седим заради пари, няма политическа класа срещу нас".
Заместникът на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред "Дарик", че досега не е обсъждан вариант друг политик от партията да бъде излъчен за премиер с мандат на Реформаторския блок.

"Персонални имена не са коментирани. Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", заяви Цветанов.

По думите му обаче ГЕРБ биха подкрепили "кабинет, който ще прави политики, които са правени до сега в двегодишния период и да дадем трайната тенденция за увеличаване на икономическия ръст в страната". По-добре било правителствата да са политически, а не експертни, защото тогава се знаело кой носи отговорност. Ако има кабинет в този мандат - той ще е заради нуждата от промяна на изборните правила и секторните политики, където трябва ново законодателство, стана ясно още от думите на Цветанов.


Наша гордост: Българин блокира дрегер на полицията в Мюнхен

49-годишен мъж от България блокира дрегера на полицейски патрул в Мюнхен, след като бе арестуван за опит за кражба, побой и обиди на гарата. Той се опитал първо да открадне куфар от човек, чакащ на опашка на информация, след това побягнал.

Когато бил заловен, освен, че обиждал охранителите, той им нанесъл и няколко удара. Наложило се да бъде извикана полиция и той да бъде отведен с патрулка.

Полицаите измерили съдържанието на алкохол кръвта му, но дрегерът им блокирал – алкохолът надхвърлял много максималната стойност от 5 промила. След това българинът се оплакал от болки в корема и бил отведен в болница. Той ще бъде обвинен в опит за кражба, обида на служебно лице и побой.


Тру стори: Гърция дава бонус от 380 евро за пенсионерите, които получават под 850 евро на месец

Решението на гръцкото правителство за отпускане на коледни бонуси за пенсионерите, които получават под 850 евро на месец, разгневи кредиторите на южната ни съседка.

Плановете за отпускане на бонуси накараха кредиторите да спрат споразумението за облекчаване на гръцкия дълг.

Помощта за пенсионерите, които получават под 850 евро на месец, възлиза на общо 617 милиона евро. Така всеки един от тях ще получи по 380 евро за Коледа.

На съвместна пресконференция с премиера Алексис Ципрас вчера в Берлин германският канцлер Ангела Меркел беше твърде пестелива в коментара си за решението на гръцкото правителство.


Тя каза само, че решението е в ръцете на кредиторите на Гърция.

Според Ципрас отпускането на тези пари не нарушава условията на спасителната програма.

По думите на гръцкия премиер, икономическото развитие на страната не трябва просто да потвърди статистическите данни, а "да излекува раните от кризата и да облекчи всички тези, които през тези години направиха жертви в името на Европа".


На тази дата: 17 декември 1949 г. Изпълнено е смъртно наказание срещу Трайчо Костов

Трайчо Костов е обесен в 2.30 часа в нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година в Централния софийски затвор в присъствието на прокурора Тодор Цаков, служителя на Върховния съд Петър Петков и служители на затвора - директора Георги Тасев, поддиректора Нисим Пинкас и лекаря Димитър Раев.

Трайчо Костов е роден на 17 юни 1897 г. в град София в многодетно семейство на огняр от локомотивно депо. Негови съученици в училище са бъдещият секретар на цар Борис III - Станислав Балан и бъдещият известен полицейски началник Никола Гешев. Завършва гимназия с отличие.

Постъпва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и започва да учи право, но прекъсва учението във връзка с началото на Първата световна война. Завършва школа за запасни офицери и след 1916 г. участва във войната. Изпратен е на фронта, където командва взвод.

След войната работи като стенограф в Народното събрание и възобновява учението в университета. От 1920 г. участва в дейността на БРП (т.с.). По време на режима на Александър Цанков през 1924 г. е арестуван и осъден на 8 години затвор за участие в издаването на „Работнически вестник“ и разпространение на комунистически печат.

През 1929 г. е амнистиран от правителството на Андрей Ляпчев и заминава за Съветския съюз, където става член на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) и работи в апарата на Коминтерна. Преминава курс на лечение в кримски санаториум. Продължително време се счита за втория човек в партията след Георги Димитров[1]. Завръща се тайно в България за кратко през 1931-1932 и 1935-1936 с партийни мисии, а през 1938 — окончателно.

Между 1931-1945 г. е член на ЦК на БРП (т.с.). От 1937 г. е секретар на ЦК на БРП (т.с.). Редактира партийните издания „Работническо-селско знаме“, „Работнически вестник“ (в последствие „Работническо дело“).

По време на войната е опасен терорист. През 1942 г. след провала на ЦК е арестуван и осъден на доживотен затвор, като ръководител на БРП (т.с.). Според неговия съученик Станислав Балан (тогава секретар на цар Борис III), той не получава смъртна присъда заради неговото застъпничество пред монарха. При Балан отиват близки на подсъдимия Трайчо Костов и го молят за това. Той разказва за него на държавния глава по време на екскурзия до връх Мусала след като царят пръв изразява притеснение за многото смъртни присъди, които се искат на процеса. Същия ден Борис III казва: "Между другото, човекът няма да бъде осъден на смърт. Ще получи присъда, но войната скоро ще свърши и той ще излезе...". Освободен е след като идва на власт прокомунистическото правителство на Отечествения фронт на 9 септември 1944 г.
След 9 септември 1944 г., в отсъствието на Георги Димитров, Костов е основната политическа фигура на БРП (к.) като неин политически секретар. Член е и на ПБ на ЦК на БРП (к.) от 27 февруари 1945 г.
През март 1946 година Трайчо Костов е отстранен от ключовия си пост на политически секретар на ЦК на БКП и става подпредседател на Министерския съвет, министър на електрификацията и председател на Съвета на стопанските министерства.

Скоро след това машината на терора, в която той участва лично, се задейства и срещу него. През 1948–1949 г. влиза в конфликт със съветското правителство във връзка с предаването на информация, която е държавна тайна и със Съветско-българското стопанско споразумение. Въпреки заявленията му, че „от някои държави ние нямаме тайни“, съветските власти и лично Йосиф Сталин смятат, че той укрива от тях информация за цените, по които България изнася стоки за трети страни. Поради това на международна среща в Москва, на която се обсъждат въпроси за федерацията, Костов прекъсва обсъждането и изразява на Й. В. Сталин съжаление по повод на неравните, вредни за неговата страна пунктове на българо-съветския икономически договор. Опитва се да вземе мерки за отстояване на икономическите интереси на България. Сталин му казва в лицето: „Жулик!“ (Мошеник!). С това съдбата му е предрешена.

В хода на предприетата от СССР кампания против югославските комунисти и «титовисти» Пленумът на ЦК на БКП от 27.3.1949 г. обвинява Трайчо Костов в антисъветска дейност (макар че той винаги е бил убеден сталинист и последователен противник на Йосип Броз Тито) и взима решение да бъде отстранен от състава на Политбюро на ЦК и от правителството. Костов е снет от постовете, които заема (заместник-председател на Министерския съвет и председател на Комитета по стопански и финансови въпроси) и е назначен за директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“. На 10 юни е арестуван, а на 11 юни с.г. е изключен от ЦК на БКП. Заедно с него са арестувани около 200 души, от които са избрани подсъдими за фалшифициран показен процес. На 7 декември 1949 г. във Военния клуб (ЦДНА) започва съдебният процес срещу него, изцяло скалъпен в Москва, по заповед на Сталин и Берия. Обвинението ръководи министърът на правосъдието Минчо Нейчев и министърът на вътрешните работи Руси Христозов. За помощ в организацията на процеса от СССР в България са насочени видните функционери на МГБ полковник Михаил Тимофеевич Лихачов и полковник Лев Леонидович Шварцман[8]. Един от главните свидетели на обвинението е Андрей Праматаров, бивш ръководител на разузнаването и контрразузнаването в царска България, сподвижник на Никола Гешев.

Свидетели на процеса са Титко Черноколев, Йордан Катранджиев, Георги Мадолев, Христо Калайджиев и Дончо Лисийски. Трайчо Костов е обвинен в антипартийна дейност, заговорничество с Тито, шпионаж в полза на британското разузнаване и атентурна дейност за «капиталистически държави» с оглед на това, че през 1942 г. от 6 подсъдими трима получават смъртни присъди, а той не, без да се отчита застъпничеството за това пред царя на неговия съученик Станислав Балан, който въпреки настояването на обвиняемия не е призован като свидетел. За всичко това Костов набързо е осъден на смърт. При произнасянето на присъдата той отрича вината си и изтръгнатите с мъчения самопризнания, а накрая е насилствено изведен от залата, докато пледира своята невинност.
След смъртта на Сталин в началото на управлението на Тодор Живков започва процес на десталинизация и реабилитация на репресираните от сталинизма. След Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г. Станислав Балан е призован пред Политбюро и разказва истината за своя съученик и причината, поради която той не е осъден на смърт през 1942 г. Дава показанията седем години по-късно, почти пред същите хора, които някога го обявяват за най-злия враг на комунистическата партия, а сега прилежно се грижат за неговата реабилитация. Седем години след обесването му Трайчо Костов е реабилитиран и награден посмъртно с орден "Герой на социалистическия труд" през януари 1963 година.
През декември 1989 г., след отстраняването на Живков, «реформаторското» ръководство на БКП реабилитира Костова не само юридически, но и политически. Обвиненията в заговор и шпионаж са снети от Костов.

Трайчо Костов превежда една от най-известните и оказала голямо влияние на съвременната педагогика книга "Педагогическа поема".

Писателят Георги Марков в своите спомени много ясно изгражда разделителната линия между двамата лидера Георги Димитров и Трайчо Костов като хора и ръководители.


Вицове, декември 2016 г.

Добро утро

СмЕх/Таралеж/


- Как да четем езика на тялото?
Урок 1:
- Ако човек яде прав, леко разкрачен и приведен, то той яде дюнер.

***

При раздаване на автографи на фенове, Лионел Меси подписа двугодишен договор с Ботев Враца.

***

Много полезен съвет за мъже!!!
Ако меки и финни ръце ви закрият очите, в гърба ви се опре пищна гръд и отзад чуете нежно гласче:
- Познай кой е?
Винаги отговаряйте:
- Митко ти ли си бе?
Повярвайте - така ще е най-добре...

***

- Скъпа! Направила си прекрасна, вкусна торта!
- Не съм. Купих я от Кауфланд!
- Добре де, ти сама не можеш ли да направиш такава?
- Е как да стане? Нито глютамат имаме, нито Е517, нито Е1452!

***

Двама колеги си говорят:
- Ужас! Шефът се заканва да съкрати половината хора в предприятието!
- Е, ние с тебе няма какво да се страхуваме. Просто се е скарал с жена си и сега разгонва всичките й роднини.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 16 декември 2016 г.

Обама: Ще отвърнем на руските хакерски атаки

САЩ ще отвърнат на хакерските атаки, извършени от Русия по време на американските президентски избори, заяви президентът Барак Обама пред Националното обществено радио (НОР).

Части от него бяха излъчени вчера.

"Ясно е, че ако чуждестранно правителство - независимо кое, опита да опорочи нашите избори, ние трябва да реагираме. И ще го направим в момента, в който решим. Някои мерки могат да бъдат гласни и публични, други - не. Г-н Путин добре знае за моите мисли по този повод, защото съм говорил за това с него лично", изтъкна Обама. 

Вчера в американските медии се появиха информации, че според разузнавателни източници във Вашингтон е твърде вероятно руският президент Владимир Путин лично да е разпоредил как да бъдат използвани материалите, придобити от хакерите, проникнали в компютрите на Националния демократически комитет (НДК) и висши партийни функционери на демократите в САЩ. Преди вота на 8 ноември в "Уикилийкс" бяха публикувани мейли, откраднати от сървърите.

ЦРУ смята, че руските кибератаки са извършени с цел да се повлияе на изборите в полза на Доналд Тръмп. ФБР е съгласно, че е имало атаки на руски хакери, но до момента не е изказало мнение, че целта е била избиране на Тръмп - кандидат на републиканците.
Юрий Ушаков - съветник на Путин, потвърди, че руският президент е обсъждал темата за хакерските атаки с американския си колега. Това станало на срещата на Г-20 през септември.

"От наша страна бе даден много ясен отговор, който може би не се вписваше в това, което се опита да ни обясни Обама", каза Ушаков, цитиран от ТАСС. Той обаче не съобщи повече подробности.
Дмитрий Песков - говорителят на Путин, нарече "непристойни" постоянните обвинения на САЩ за кибератаките и допълни, че е време най-после да бъдат предоставени доказателства.


Продължава изтеглянето на цистерните, хората недоволстват

Продължава изтеглянето на авариралите цистерни в Хитрино, които първо бяха източени. Вчера спасителите успяха да изтеглят два вагона и да ги поставят на обезопасителни площадки.

Цистерните ще се изтеглят една по една до кариера край близкото село Каменар. Там ще продължат огледите по тях. След това фирмата превозвач трябва да си ги прибере.

Вече седми ден хората не могат да стигнат до домовете си, а властите все още не могат да кажат кога завръщането ще стане възможно.

Междувременно се появи напрежение сред жителите, които са все по-нетърпеливи да се завърнат в домовете си. Блокадата би трябвало да продължи не повече от 15 дни от началото на инцидента, който стана в събота.

Близо 1,5 млн. лв. дарения в помощ на пострадалите са събрани от Червения кръст. Правителството отпусна други 10 млн. лева. Европейската комисия разреши 20 млн. лева по програмата за селските райони да се изразходва целево за Хитрино.

Помощи пристигнаха и директно в общината. Дарения направиха и три партии.


На тази дата: 16 декември 1997 г. децата в Япония преживяват „Покемон шок”

1997 г. децата в Япония преживяват „Покемон шок”. В 18.30 ч. 4000 японски деца тръпнат в очакване на новата серия на популярния сериал „Покемон” по канал TV Tokyo. Излъченият епизод - „Електрическият воин Поригон” (38-ата серия от анимационната поредица), обаче довежда до хоспитализацията на близо 700 япончета заради припадъци, нарушение на зрението, повръщане и други симптоми.

Епизодът е базиран на покемона Поригон - същество от кибер пространството, което вкарва героите в компютъра на един професор. Оказва се, че компютърът е заразен с вирус и героите са обречени. Вирусът е нарисуван като ярки червени ракети. За да спаси приятелите си, Пикачу пуска силна светкавица, която взривява няколко ракети в редуващи се сини и червени светлини. Бързината на сменяне на цвета, комбинирана с ярката светкавица, е именно сцената, която постига ужасния ефект.

20-ина минути след началото на епизода погледът на зрителите се замъглява, някои усещат световъртеж, гадене и главоболие. При други положението е още по-тежко - получават пристъпи, временна слепота, конвулсии и дори губят съзнание.

Родителите на 685 деца, от които 310 момчета и 375 момичета, звънят на Спешна помощ и линейки откарват хлапетата в болници. Над 150 от тях са хоспитализирани за няколко дни, а двама изкарват на легло в медицинско заведение две седмици. Най-тежки са двата случая на фотоепилепсия, причинена от визуалните ефекти.

Освен тези пострадали отделно при още 12 000 деца се наблюдават леки симптоми на заболяването, без да се стига до лекарска помощ.

През 2000 г. в САЩ е направена цензурирана версия на серията, в която сцената е забавена, но така и не стига до ефир.

Любопитен факт е, че в следствие на тази катастрофа Поригон никога не получава основна роля в „Покемон”, а бъдещите му форми - Поригон 2 и Поригон Z са единствените покемони, които никога не са се появявали в анимационния сериал. Този епизод не е излъчван никога повече и е включен в рекордите на Гинес като анимационното филмче, което може да увреди здравето. Серията обаче може да бъде намерена свободно в интернет.

В този момент „Покемон” е световна мания, тръгнала от едноименната видеоигра, разработена от компанията „Нинтендо”. На другия ден след излъчването на епизода обаче каналът TV Tokyo осъмва с надписи с извинение към японския народ, а сериалът е спрян за четири месеца.


Вицове, декември 2016 г.


СмЕх/Таралеж/


Мили Дядо Коледа, още съм много малък и не мога да пиша, затова вместо мен ти пише мама. Моля те донеси ми бельо "Victoria’s secret" и парфюм "Carolina Herrera". Сашко, 3.

***

- Британски учени са установили, че шоколадът повдига настроението..
- Вероятно не са опитвали ракия.

***
Едно малко момиченце се моли:
- Дай, Боже, здраве на мама и татко, хляб насъщен на гладните и малко дрехи на бедните момичета от списанието на татко.

***

У нас е 14 годишната ми племенница с първото ѝ гадже.
Момчето се мъчи от поне 5 мин. да си вкара сламката в сокчето.
Май мога спокойно да ги оставя насаме.

***

На вратата на тоалетната в България не се чука,само се гаси осветлението и ако те напсуват от вътре...значи е заета.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 15 декември 2016 г.

Предпоследно: Борисов склонен на ново правителство с мандата на РБ

Премиерът Бойко Борисов обяви, че би могъл да направи и ново правителство с мандата на Реформаторския блок, както те му предлагат.

Условието му обаче е да бъде поет ангажимент, за да се промени Изборния кодекс и да се въведат мажоритарни избори. Опасението на Борисов било, че ако не се направят промените, той ще бъде посочен като виновник от Слави Трифонов, че заради неговата оставка отново в парламента са влезли същите хора с пропорционален вот.

"Единственото, заради което си заслужава да се удължи, ако трябва и малко, живота на парламента, е за да се въведе мажоритарна избирателна система", обяви в Брюксел преди малко министър-председателят в оставка.




Фотофакт: Нова ТВ обърка името на доктор с абревиатура на отделение

Гаф сътвори екипа на Новините в Нова ТВ след като обърка името на едно от светилата в медицината с абревиатура на отделение.

Това е проф. Вилиян Платиканов. Изписаното "собствено" име всъщност е съкращение от „Клиника по анестезиология и интензивно лечение”. НЕПРАВИЛНО ПРЕПИСАНАТА "фамилия" е съкращение от "Катедра по анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина".

Валентин Златев за Марешки: Ползва политически чадър

При 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на „Лукойл Нефтохим Бургас”, е несъстоятелна, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България” Валентин Златев.

В парламента в сряда заседава Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г.

Златев обяви пред депутатите, че в Българската петролна и газова асоциация участват 19 компании, които осигуряват около 35% от акцизните и данъчни постъпления в страната и дават работа на около 150 хил. души.

Според него пазарът на горива у нас живеел в един двоен свят – част от участниците работят легално, а друга част- в сивия сектор.


„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен. Ако тръгнете днес от Благоевград за Кулата, на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”, каза Златев.

Според него феноменът в случая е, че "тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”.

"Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза", запита Златев.

Председателят на асоциацията съзря и протекции на високо ниво за варненския бизнесмен.

"Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър", каза още той.

Според Златев това е проблем на българската държава.

"Виждам една тенденция, която ще се задълбочава. Всички тези 460 000 човека, гласували за него (Марешки) на изборите коментират в социалната мрежа, че не се интересуват, че не си е платил данъците", каза шефът на "Лукойл".

Златев прогнозира, че ако тази тенденция се запази с този „феномен” може да се стигне до непредвидими последици и да се превърне в заплаха за политическия модел.


Всичките нападатели на жената в берлинското метро са българи


Четиримата нападатели на млада жена в метрото в Берлин са роднини. Това потвърди говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер.

Полицията е научила имената и адресите на цялата група, родом от България. 
Мъжът, който рита 26-годишната германка по стълбите в гръб, се казва Светослав Стойков - роден е в Добрич, задомен във Варна, в ромската махала "Максуда", разказа NOVA. 

Роднините му твърдят, че са се чули с него и той им казал, че е в Германия, а не се крие у нас.
По информацията на телевизията той има множество присъди.

Преди два дни стана ясно, че има арестуван българин, който е придружител на основния нападател, но после стана ясно, че всички са нашенци.

От немската полиция са се свързали с българските си колеги, съобщиха от МВР, но не дадоха повече подробности. Имената на нападателите ще разберем, след като пристигне искането за екстрадиция и европейската заповед за арест, казаха от прокуратурата, пише "24 часа".
Инцидентът, който потресе цяла Германия, стана на 27 октомври и е запечатан от охранителните камери в метрото. Жена, която слиза по стълбите, е ритната в гръб от млад мъж. Тези около него - всички българи, не реагират, а един дори взима паднала бутилка бира. 

Младото момиче - на 26 години, пада по лице и по-късно става ясно, че е със счупена ръка. Тя е германка.

На 27 октомври четиримата българи слизат по стъпалата на метростанция “Херманщрасе” в кв. “Нойкьолн”.

Там живеят най-много българи. Общо с румънците броят на легално регистрираните надхвърля 10 хил. Близо до тази спирка на метрото има и популярни заведения и кръчми с типична българска кухня и музика.
Първоначално в интернет тръгва слух, че тя е сирийка и затова е атакувана, а нападателите са неонацисти.
На 17 ноември тя подава жалба в полицията. Първоначално разследването не води до никакъв резултат. Незнайно как обаче видеозаписът попада във вестник “Билд” и той го публикува на сайта си. Четири дни по-късно, в понеделник, полицията получава 10 сигнала за извършителите, като един от тях ги води до първия задържан.


Мъжът е привикан за разпит и е отговарял на въпроси часове наред. Информацията, която дава, не помага много на следствието, но от нея става ясно, че четиримата вероятно имат роднинска връзка, и така полицията стига до адресите и имената им. Тъй като няма доказателства, че мъжът е участвал лично в атаката, обвинение не му е повдигнато и той е освободен във вторник.

ВИДЕО



На тази дата: 15 декември 1890 г. е убит Седящия бик - последният предводител на сиуксите

1890 г. убит е последният предводител на сиуксите - Татанка Йотанка (Седящия бик). Служители на реда застрелват вожда Седящия бик в резервата на Гранд Ривър, Северна Дакота, където индианците са заточени от бледоликите.

На родния му език го наричат Татанка Йотанка. В историята остава не само като вожд на племе, но и като известен шаман и един от великите предводители на освободителните борби на индианците в периода 1866-1876 г.

Седящия бик е главният стратег на битките на сиуксите срещу американските заселници. Заедно с вождовете Дивия кон и Голямата стъпка той разбива Седма кавалерия на известния генерал Джордж Къстър през 1876 г. в боевете при Литъл Бигхорн Ривър. Тези драматични събития влизат в историята като едно от най-големите поражения на американската армия от индианците. В отговор войските на заселниците предприемат няколко наказателни експедиции срещу червенокожите. Седящия бик се оттегля с 3000 индианци на територията на Канада и остава там, докато запасите им от храни привършват.

По това време и стадата от бизони значително намаляват, за което голям принос имат и бледоликите нашественици. Гладът принуждава индианците да се върнат обратно в родните си земи. Така на 19 юли 1881 г. Седящия бик отвежда остатъка от племето във форт Рандъл. По-късно потомците  на червенокожите са изтласкани в резерват.

През 1885 г. Бъфало Бил успява да привлече вожда на сиуксите да се включи в шоуто „Див запад”, което става популярно в САЩ и Канада. Когато обаче шоуменът предприема турне в Европа през 1887 г., Седящия бик отказва да го придружи.

По това време вождът става все по-неудобен на американските власти с критиките си към резерватите и положението на индианците в тях. В местните вестници се появяват статии, в които Седящия бик е представен като враг на заселниците. Неговото отстраняване е само въпрос на време. Няколко куршума застигат индианския вожд в резервата, а трупът му е намерен обезобразен.


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Цигулар се приближава тактично до двойка в елитен ресторант:
- Добър вечер! Вие ли поръчахте Паганини за дамата си?
- Бааааааааа, я съм й викнал свинско със зеуе!

***

Maйĸa нa yчeниĸ звъни нa yчитeлĸaтa мy пo мaтeмaтиĸa:
- Ама как мoжaxтe дa дaдeтe тaĸaвa зaдaчa зa дoмaшнo... "Aĸo eднa бyтилĸa биpa cтpyвa 15 cтoтинĸи ...". Бaщa мy цялa нoщ нe e cпaл...

***

„Търся мъж – непиещ, непушач, да не ходи по жени, с цел – брак“.
На другия ден се звъни на вратата. Женато отваря – някакъв тип, пиян като кирка, с цигара в уста.
– Какво искате?
– Ами дошъл съм за обявата.
– Пиете ли?
– Редовно.
– Пушите ли?
– По две кутии на ден.
– А по жени ходите ли?
– Всяка вечер с различна!
– А защо си дошъл при мене тогава, като бях писала, че търся точно обратното?
– Дойдох да ти кажа да не разчиташ на мен…

***

Ясновидец се оплаква на доктора:
- Докторе, спрях да виждам бъдещето.
- Така... И откога това?
- От следващата седмица.

***

Попитали радио Ереван:
- Какво е ластик?
- Конец с опънати нерви...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 14 декември 2016 г.

ВАС нареди: да се броят повторно бюлетините за референдума

Да се извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, пуснати в урните за референдума. Това е решението на тричленен състав - Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев от Върховния административен съд, пише "Де факто легал".

Те възобновиха делото, заведено срещу решение № 4000-НР от 11 ноември на ЦИК, с което се обявяват резултатите от националното допитване. Както е известно, в него вот дадоха над 50 % от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и драстично намаляване на партийната субсидия да станат задължителни.

Това е второто дело във ВАС по темата, спряно на 1 декември до приключване на първия спор. Той бе за предходно решение на ЦИК № 3900-НР от 11 ноември, в което се установяват крайните цифри след установяване на несъответствия между броя на пликовете и бюлетините. Това решение е междинно и необжалваемо, категоричен бе ВАС на две инстанции.

Затова досега делото срещу окончателното решение на ЦИК е възобновено.


Шефът на „Булмаркет” с нова версия: Аз блъснах влака, това устройва ли ви?

Аз блъснах влака, това устройва ли ви? Това попита собственикът на „Булмаркет” Станко Станков. Той посочи, че към момента комбинация от причини е довела до фаталния инцидент в шуменското село: висока скорост, лоша жп инфраструктура и проблем в сигнализацията.

„Цистерните бяха 20 броя, пълни с пропилен, който бе предназначен за Румъния. Натоварени са в „Нефтохим Бургас”. 3 цистерни бяха с пропан бутан. Имаше една празна цистерна, защото е имала проблем и две за охрана. Според нашата експертиза вагоните са подредени правилно. „Нефтохим Бургас” е композирал влака. След това той е изкаран на гара от националната мрежа и нашата бригада го поема от там”, обясни Станков пред bTV.

„Пред съда машинистите казаха, че са карали с нормална скорост. Разбрали са, че се е скъсала спирачната композиция. Машинистът от втората машина е слязъл, за да види дали не може да се скачи композицията. След 2 минути чува гръм”, добави той.
Шефът на „Булмаркет” бе категоричен, че компанията му ще обезщети пострадалите. „ Ние сме отговорна компания и няма да бягаме. Тепърва предстоят оценки, огромни дела”, посочи Станков.

„Не съм се срещал с пострадалите и близки на загиналите. Не сметнах за уместно да го направя, нямах и време. В някакъв момент ще го направя”, каза още той.

Що се отнася до това кой е собственик на компанията, Станков бе категоричен, че това е той и бе готов да го докаже с документи.


"Билд": Защо Путин иска да свали Меркел?

Кремъл готви мащабна хибридна война в Германия по време на предизборната кампания догодина с цел манипулиране на общественото мнение.

Експерти са единодушни, че с кампанията си руският президент Владимир Путин цели да бъде разколебано доверието на гражданите в държавата, да се ударят държавни структури и особено Ангела Меркел и хората да бъдат хвърлени в ръцете на леви и десни екстремисти.

Защо Москва иска да се освободи от Меркел?

“Ангела Меркел се застъпва за единна Европа и за един свободен демократичен свят така, както никой друг правителствен ръководител. Тя се посвети на битката за ЕС и еврото. Същевременно олицетворява лидерската роля на Германия вътре в съюза. След 11 години на власт тя е последната опора на стабилност за Запада”, написа “Ню Йорк таймс” през ноември.
Дори Путин да цени Меркел като партньор за водене на диалог, тя е негова пречка по пътя за отслабване и разцепление на ЕС.

“Меркел се застъпва за стария европейски ред, който Русия отрича. Тя застава зад еврото, за санкциите и подкрепата на ЕС за Украйна. На нея се гледа като на символ на старата, устойчива и вярна на принципите си Европа. Меркел добре познава Русия, не можеш лесно да я подведеш, да я корумпираш или да се побратимиш с нея, както това беше при канцлера Герхард Шрьодер”, казва експертът по Русия Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения.

Ето защо Путин се опитва да подкрепя всички сили, които са срещу Меркел, убеден е руският журналист Игор Айдман:

“За Путин Германия е приоритет. Той иска начело на Германия да е политик, който е по вкуса му. Това, което Съветският съюз не можа да осъществи с военен натиск, Путин иска да го постигне с помощта на корупция и манипулиране на политика и медии.”

И работещата в Швеция Анке Шмид-Фелцман, която като учен се занимава с въпроси на сигурността и водене на хибридни войни, е убедена: “Германското правителство начело с Меркел е във фокуса на водената от Путин информационна война. Германия има лидерска роля в ЕС, икономически и политически тя е значима държава членка на НАТО и най-важният европейски търговски партньор на Русия. Така правителството в Берлин е с особен смутителен потенциал по отношение на руските интереси. Кремъл ще направи всичко възможно, за да разруши доверието на германските избиратели в немската демокрация.”

“Кремъл ще се опита да дискредитира не само Меркел в очите на обществеността, а и онези кандидати за народни представители, които открито и ясно се обявяват срещу руската военна намеса в Източна Украйна, срещу руските военни престъпления в Сирия и особено срещу противоправното анексиране на Крим”, подчертава Шмид-Фелцман.
Същевременно можело да се очаква, че мащабна подкрепа от Кремъл ще получат онези, които в Германия активно се застъпват за руските интереси и настояват за свалянето на санкциите срещу Русия.

Путин залага на екстремисти от ляво и дясно

Стратегията на Путин може да се обобщи накратко: Меркел и ЕС да се отслабят и същевременно да се подкрепят критиците на канцлерката и съответно противниците на ЕС.

“Влиянието на Кремъл ще е насочено да се подкрепят както онези, които критикуват из основи германската държава и най-вече Меркел, така и кандидатите за депутати, които са противници на ЕС и НАТО, застъпват се за по-нататъшно разоръжаване в Европа и освен това искат да разрушат ЕС и убедително пледират за помирение между Германия и Русия на Путин”, казва експертката по Русия Шмид-Фелцман от Института за външна политика в Стокхолм.
С подкрепата за десни и леви радикали е в ход концепция за разпадане на ЕС и отслабване на НАТО, смята Ирина Шлегел от сдружението за разследваща журналистика “ИнформНапалм”: “Създават се условия, при които прикритата агресия не се възприема като заплаха, която би следвало да доведе до реакция на пакта. Така се руши цялата система за сигурност и доверие. Русия създава контролиран от нея хаос, при който всеки е сам за себе си – от Близкия изток до САЩ”.


Борисов: Чух, че е имало някакви проблеми с моя брат, тъй като аз съм бил на обрязването на сина му

Вчера Бойко Борисов изсипа нова порция бисери в Хитрино.

Борисов отрече слухове, че е скаран с кмета на селото. „Чух, че е имало някакви проблеми с моя брат, тъй като аз съм бил на обрязването на сина му преди много години и независимо, че е кмет на ДПС и винаги гласуват за ДПС, те са мои братя и може да го потвърди. Проблем с кмета и въобще с хората тук, никой не може да внуши, че има”, каза Борисов.

По-рано сутринта кметът се оплака, че има неразбиране с министърa на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която го отстранила от заседание на кризисния щаб.

От своя страна кметът на селото Нуридин Исмаил потвърди ангажимента на Борисов: „Първите му думи бяха: Не можем да върнем хората, които си заминаха, но за другото недей да мислиш, аз съм насреща..“ И не съм се съмнявал в тези приказки и днеска всичко е факт“.



На тази дата: 14 декември 1911 г. експедиция с впряг от 16 кучета за първи път достигат до Южния полюс

1911 г. Руал Амундсен с четирима души от експедицията с помощта на впряг от 16 кучета за първи път достигат до Южния полюс. След покоряването на Северозападния проход Амундсен планира експедиция до Северния полюс. Но след като полюсът е достигнат през 1909 г. от Фредерик Кук и впоследствие от Робърт Пири, той променя плановете си, гледайки на юг.

Когато Амундсен отпътува с небезизвестния кораб „Фрам” само трима души знаят за истинската цел на експедицията - Амундсен, брат му Леон и капитанът на „Фрам” Торвалд Нилсен. На 14 януари 1911 г. експедицията достига северния бряг на шелфовия ледник Рос, в Китовия залив разтоварва провизии и построява базов лагер, който е наречен „Фрамхайм” (Домът на Фрам).

Любопитен факт е, че Китовият залив днес не съществува, след като тази част от ледника се откъсва през 2000 г. от Антарктида и отплува в свободна вода. Но преди 100 г. Китовият залив се намира с 96 км по-близо до Южния полюс от нос Евънс, където пък английската експедиция, ръководена от Скот, построява своя базов лагер. Макар да има преимущество с построяване на базов лагер по-близо до Южния полюс, Амундсен трябва да се пребори с предизвикателството да открие път през абсолютно непознат терен, докато Скот възнамерява да използва пътя открит от Ърнест Шакълтън през 1908 г., преминаващ по ледника Биърдмор и достигащ до антарктичното плато.

Настъпващата зима Амундсен и хората му прекарват в построяване на лагери с провизии през около 110 км, а самия преход до полюса смятат да осъществят след като започне затопляне по време на антарктичната пролет. На 8 септември настъпва очакваното затопляне и екип от осем души започва преход към Южния полюс. Скоро обаче температурите падат рязко под -50° градуса и те решават да се върнат обратно в базовия лагер и да изчакат по-добро време.

На 19 октомври започва повторен щурм, в който участват само петима души с четири шейни и 52 кучета. На 15 ноември вече се намират в основата на трансантарктическата планинска верига. Изкачването към антарктичното плато започва на 17 ноември и продължава четири дни. На 21 ноември експедицията стига до полярното плато. Времето е бурно и групата престоява три дни в очакване на подобрение, но накрая се отказват да чакат повече и на 25 ноември продължават прехода. Бурното време затруднява силно придвижването. На 7 декември стигат до 88° 23' ю.ш., което е най-южната ширина достигана до този момент. Намират се на 180 км от Южния полюс.

На 14 декември 1911 г. петимата заедно с впряг от 16 кучета стигат до Южния полюс. Там те оставят малка палатка и писмо, в което описват постижението си в случай, че не успеят да се приберат до „Фрамхайм”. Амундсен изпреварва с цял месец английската експедиция на Робърт Скот, който намира смъртта си при обратния път само на 11 мили от спасителния лагер с провизии.

След покоряването на Южния полюс Амундсен е посрещнат в родината си триумфално.


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Лесно беше в училище. Почерпиш момичето сладолед, занесеш и чантата до вкъщи, поцелувате се и край. Тя е твоя! Преписвай, колкото искаш!

***

Като отивате на коледен банкет, все пак не забравяйте, че с тия хора ще трябва и да работите отново, след празниците...

***

Суша. Селяните извикали попа, за да се помоли на Господ за вода.
- Не! - отговорил попът.- Чудото няма да стане, защото и вие самите не вярвате в Господ!
- Но защо, отче?
- Ако наистина вярвахте в Господ, щяхте да дойдете с чадъри.

***

- Кучето ти има ли си родословно дърво?
- Не, то ходи до което дърво си поиска!

***

Малък молец излетял за първи път самостоятелно от гардероба, направил малка разходка из стаята и се върнал върху старото палто.
Стария молец го пита:
- Как беше?
- Май добре, защото всички пляскаха с ръце!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


вторник, 13 декември 2016 г.

СДС взe мандат, чака ГЕРБ за отговор до понеделник

Реформаторският блок - по-точно представители на СДС, БЗНС и БНД от парламентарната му група, но без депутати от ДБГ и без НПСД, взеха мандата за съставяне на правителство и ще чакат отговор от ГЕРБ най-късно до понеделник дали ще има правителство. 

Това съобщи Румен Христов, зам.-председател на СДС, след заседание срещата с президента.

Горски шефове останаха без работа заради купон в деня на траур

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен Емил Гелов, чиито служители бяха заснети от bTV да се веселят след семинар в деня на траур, ще бъде освободен от поста си. Това обяви земеделският министър в оставка Десислава Танева.

Тя изрази „личното си човешко възмущение” от видяното и отбеляза, че е въпрос първо на лично усещане и морал човек да прецени как да действа в тежкия момент, който страната преживява. От думите й стана ясно, че тя е обсъдила случилото се и с премиера Бойко Борисов.

Земеделският министър заяви, че няма възможност да следи мероприятията на всичките си служители, макар по-рано в предаването колегата й в кабинета Божидар Лукарски да разказа, че е наредил на свои подчинени да празнуват по-обрано предстоящите празници в Банско.

Танева заяви още, че и другите отговорни лица, които са допуснали празничния край на семинара, ще се разделят с постовете си.

Минути по-рано Гелов посочи, че организатори на събитието са били от РДГ-Варна, а е имало служители и от други дирекции.


ВИДЕО




Президентът връчва мандат на Реформаторския блок

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Това е и последната възможност за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание.

Реформаторите заявиха в петък, че ще върнат мандата веднага след като го получат. Малко след това обаче от СДС обявиха, че не са съгласни с това становище и че все още няма окончателна позиция по въпроса. В крайна сметка ръководството на формацията ще обсъди още веднъж темата на заседание рано тази сутрин преди да отиде на "Дондуков" 2.

Двете най-големи политически сили у нас ГЕРБ и БСП вече отказаха да правят опити за нов кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание. Ако и реформаторите върнат мандата, Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство.


На тази дата: 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия, която пък воюва - ефективно или все още символично, и с двете. България смята, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.

Въпреки че влиза в съюз с Германия на 1 март същата година, София не обявява война на враговете на Германия, а се задоволява единствено да пропуска през територията си германски войски и да изпрати свои в Македония и Егейска Тракия. Цар Борис III и правителството на Богдан Филов се опитват да извлекат максималното от един съюз, който истински не желаят, но без който не биха могли да реализират националните интереси и дори биха поставили страната пред угрозата да бъде окупирана. България не прекъсва дипломатическите отношения с друг германски враг - СССР, дори и след като двата страни влизат във война на 22 юни 1941 г.

До края на съюза си с Германия България така и не изпраща войски на Източния фронт. Макар и САЩ да обявяват война на България през лятото на 1942 г., до 1944 г. войната между двете страни действително остава символична. Едва тогава след разгръщането на съюзническите операции в Средиземноморието и десанта в Италия София е подложена на сериозни бомбардировки от американски и британски самолети и понася големи щети. Това са и единствените реални бойни действия на българска територия по време на Втората световна война, като се изключат изключително маргиналните подривни акции на подкрепяните от Москва партизани.


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Жена излиза след серия от пластични операции. Нови гърди, нос, уста, бедра, дупе, крака.
Докторът я преглежда и доволен от резултата, пита дамата как се чувства.
- Всичко е чудесно докторе, но не може ли да ми направите очите по-големи и изразителни?
- Може. Сестра, дайте на дамата сметката.

***

- Красавице, и докога си на работа?
- Както са тръгнали нещата, може и до 70 години …

***

На гарата в Монтана. Мъж се опитва да качи един овен във влака. Възмутеният кондуктор се развикал:
- Къде си тръгнал с този овен, бе селянин?!?
- Селянин си ти... и това не е овен, а рушвет! Овенът учи право в София!

***

- Докторе, изпитвам сексуално влечение към конете.
- Хм, извинете, а към конете или кобилите?
- Разбира се, че към кобилите. Вие за някакъв извратеняк ли ме имате?

***

В Хотел "Рила" - Боровец, ако не сте облечени с анцуг, персоналът ви заговаря на английски...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/