събота, 31 декември 2016 г.

В същото време някъде край Айтос

Борисов: Всички ще посрещнат Новата година там, накъдето са тръгнали

В профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов обеща на хилядите хора, закъсали по магистралите му, че ще бъдат извадени оттам за посрещането на Новата година.


"Сериозна остава обстановката на територията на област Бургас, Варна, Шумен и Добрич. Аз съм на място. Обещавам, че всички ще посрещнат Новата година там, накъдето са тръгнали", написа той преди 5 минути. Съобщението му е придружено от десетина снимки, на които се вижда, че двамата с вътрешния министър Румяна Бъчварова надзирават изваждането на затрупаните от сняг коли и изнемогващите пътници в тях. 

От снимките ясно се вижда и че снегорините са дозатрупали закъсалите в преспите автомобили.

По-рано днес премиерът прехвърли отговорността за непроходимите магистрали на "колегите,
които недооценили обстановката", очевидно визирайки пътната агенция.
Районът при Петолъчката от години е проблемен при всеки по-силен сняг, тъй като там се получават силни навявания на пътя. Мерки обаче не се вземат.

Гръцки посланик е убит от жена си и любовника й

Посланик Кириакос Амиридис
Гръцкият посланик в Бразилия, който беше в неизвестност от понеделник, е бил убит, смята местната полиция. Сред заподозрените е съпругата му - бразилка, която имала връзка с местен полицай, съобщи бТВ.

Вчера бразилски медии съобщиха, че посланик Кириакос Амиридис е изчезнал. Според първоначалната информация Амиридис и съпругата му, които живеели в столицата Бразилия, са прекарали Коледните празници в къща в град Нова Игуасу, недалеч от Рио де Жанейро.

Сигнал за изчезването на посланика подала съпругата му, която твърдяла, че последно го е видяла в понеделник.
В четвъртък вечерта бразилската полиция обаче съобщи, че е открила опожарен автомобил с обгоряло тяло в него. Регистрационните номера съвпадат с тези на кола, наета по-рано от семейството на Амиридис.

Съдебно-медицинска експертиза пък е установила, че обгорялото тяло е на гръцкия посланик. Полицията е поискала от съда заповед за арест на съпругата на дипломата Франсис Амириди и още трима заподозрени.

Според властите става дума за престъпление от битов характер.

Същевременно 29-годишният сътрудник на военната полиция на Рио де Жанейро Сержиу Гомес Морейра Филю признал, че е имал любовна връзка със съпругата на посланика и е участвал в убийството му.


Видеофакт: Пияни руски комунални работници! На тях се държи матюшка Русия


В снежен капан: : Виелици и катастрофи блокираха магистрали

Министъ-председателят в оставка Бойко Борисов написа в малките часове на деня в профиа си във фейсбук по повод катастрофата, при която коли са заклещени на АМ "Тракия:

"Извънредно свиках тази нощ кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в област Бургас. В щаба участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, началникът на отбраната Константин Попов и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

Към момента има достъп до всички граждани в колоната от закъсали автомобили на пътя Бургас-Айтос, за всички желаещи от тях са осигурени места за настаняване, завършва първия си постинг Борисов.
Още по-късно - след 3.30 ч през нощта той призова за търпение:

"Искам да призова хората, които са закъсали, за търпение, защото такива метеорологични условия не са често срещано явление. Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха тук и си оставиха телефона. Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея.

Това ще го анализираме допълнително. Утре до 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните днес, забранено за ТИР-ове, имаше отново неспазване на правилата. ТИР, въпреки забраната, влиза, обръща се и прави колони задръстване, хората нервничат и аз ги разбирам напълно.

Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда. За съжаление верижните машини вървят бавно.
Търпение, нека хората да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя и да могат да минат. Хиляди хора са включени в акцията. Надявам се до сутринта да сме готови. Два хотела сме осигурили в Бургас, автобуси също, за тези, които искат да ги закараме на безопасно място."

ВИДЕО





На тази дата: 31 декември народите празнуват новата година!

Празненства във Вавилон
Всички култури, използващи годишен календар, празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането й датира отпреди 4000 години, когато на първия ден от новата година ("Акиту") са се организирали празненства в древен Вавилон.

За римляните новата година е започвала от 1 април - денят в който встъпвали в длъжност новоизбраните консули. Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иберия, което налага консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. С въведения през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар промяната вече е окончателна. На 1 април започва да се празнува "лъжливата" нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха.

Пир в Рим
В Египет през 4241 г. пр. н.е. в Хелиополис е създаден най-древният календар, в който
годината е разделена на 12 месеца и има 365 дни. В него новата година започва през месеца на разливането на Нил - Юли. Този календар бил използван в Египет до въвеждането на Юлианския през 26 г. пр. н. е.

През 2700 г. пр. н. е. китайците съставили свой цикличен календар, според който новогодишните тържества, наричани "Празник на пролетта", траят 3 дни и се честват през февруари. Едва 3000 г. по-късно те приели, че годината има 365 и половина дни. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но и сега в някои области продължават да си служат с цикличния.
Според древния японски календар, всяка година преминава под знака на един от всичките 12 зодиакални символа: плъх, бивол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. Новогодишният празник трае от 30 декември до 3 януари и се отбелязва със 108 камбанни удара. Следващата 2015 г. ще бъде Годината на Дървената Овца (Коза).

Според индийския календар от 1952 г. новата година започва на 22 март, а високосната - на 21 март.

Виетнамската Нова година, наричана "празник Тет", се празнува според лунния календар.

Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия. Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата:

Руснаците, за да приветстват Новата година, след дванадесетия удар отварят вратата на дома си. По време на бившия Съветски съюз е прието да се разменят подаръци, най-често шоколадови бонбони.

Италианците носят червено бельо, а на трапезата слагат свински бут и леща, като признак на късмет и богатство през Новата година.

Англичаните по традиция не посрещат Новата година с шумни празненства, нито пък е прието да се канят гости.

Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.

Испанците излизат на улицата и си разменят подаръци, когато часът удари 12.

Словаците на трапезата непременно трябва да имат шаран.

Унгарците задължително трябва да имат на масата чесън с мед.

Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд, и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.

Холандците поднасят на трапезата топли понички със стафиди.

Японците посрещат Новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара всеки бърза да се изкачи на високо, за да приветства слънцето.

Етиопците запалват огромни огньове, около които устройват тържества, шествия, игри и танци.

Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са символ на сила и богатство.

Китайците слагат на новогодишната трапеза нарциси.


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Отива стар руснак при лекаря и му казва:
- Докторе, помагай, бабата не я бива, има депресия, въртят я всички стави, не става от леглото, няма сили да отиде и до тоалетна...
- А имате ли редовен секс?
- А бе, докторе, какъв секс, аз съм стар комунист, Ленин ми издъхна в ръцете...!!!
- Повярвай ми, прави секс с бабата и всичко ще бъде наред!
Прибрал се дядото, изкъпал се, пийнал една водка за кураж и...действал...
Събужда се на другата сутрин и гледа: бабата станала, направила кафе и закуска и пее около печката. Дядото гледа и си говори:
- Еййй, да знаех по-рано...Ами аз и Ленин съм можел да спася!

***

Две циганчета мръзнели на улицата в лютата зима и едното казало на другото:
-Бате Асене, ако ма видиш на лято да седя на сянка да ми биеш два шамара...

***

- Имате ли хапчета, за мързел?
- Да!
- Сложете ми едно в устата!

***

- Аз съм като Пепеляшка - по цял ден пера, готвя чистя... - Нали ти обещах - омъжиш ли се за мен, ще живееш като в приказка. 

***

Mъжĸaтa дyмa e твъpдa и нeпoĸoлeбимa. Koгaтo мъжът ĸaжe, чe щe cвъpши нeщo „yтpe“, тo peшeниeтo мy нe ce мeни. Hямa нyждa гo питaш вceĸи дeн, oтгoвopът нe ce пpoмeня.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 30 декември 2016 г.

Фотофакт: Силен вятър събори Дядо Коледа във Варна

Снимка: "Таралеж"
Силен вятър 20 м/с и пориви до 22 м/с. развали част от новогодишната украса на Варна, видя репортер на „Таралеж“. Вятърът повали Дядо Коледа и Снежанка часове преди посрещането на 2017 г.

Русия отговори на санкциите на САЩ: Закрива англо-американското училище в Москва

Русия е решила да затвори англо-американското училище в Москва, където учат децата на служителите в дипломатическите мисии на САЩ, Великобритания и Канада, съобщи Си Ен Ен, цитирайки свой източник във Вашингтон.

Освен това, според информатора на телевизионния канал, със специално нареждане се закрива и почивната станция на американското посолство в гористия масив Серебряный Бор северозападно от Москва.

Това се случва в отговор на новите санкции и отпращането на руски дипломати от САЩ.

Няма официално потвърждение на тази информация от руските власти.

Министерството на външните работи на Русия внесе предложение президентът да обяви 35 американски дипломати за персона нон грата. Информацията идва от изявление на руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

След като стана известно за обявяването на руски дипломати за персона нон грата в САЩ, президентът Барак Обама заплаши, че това е едва началото на санкциите срещу Русия. САЩ обвиняват Русия в хакерски атаки.


ФБР разказва как Русия хакна партии и избори


Руските разузнавателни служби са засипали през последните две години Демократическата партия със зловредни имейли и са продължили с тези си усилия след ноемврийските избори.

Това се казва в кратка публична част на доклад на Федералното бюро за разследване и министерството за вътрешна сигурност на САЩ, разпространен като част от мерките и санкциите на администрацията на Барак Обама в отговор на руската хакерска дейност.

В текста, изпълнен с термини и информация за запознати с функционирането на интернет и пробиването през защитата на компютърни системи, се проследяват каналите, по които хакерите проникват в информационните масиви на партията. Това е ставало, например, чрез целенасочени кампании за т.нар. spearphishing или подвеждащи електронни писма, които карат получателя им да разкрие пароли или други данни и след това да се откраднат гореми масиви от пощенската кутия.

В заглавието руските действия са наречени Grizzly Steppe, а докладът в значителна част допълва или потвърждава вече направени разкрития от медиите.

Докладът, определян като "съвместен анализ" (Joint Analysis Report или JAR), обявява, че досега зловредната активност в интернет не е била приписвана на конкретни държави или "актьори". "Но публичното приписване на тази дейност на руските разузнавателни служби се подкрепя от технически индикатори от американската разузнавателна общност, Департамента за вътрешна ситгурност, ФБР, частния сектор и други институции."

Авторите посочват, че в САЩ са атакувани американското правителство и американските граждани, важна инфраструктура, неправителствени институти, университети, политически организации и корпорации. "В други държави руските спецлужби са извършвали кибератаки, причиняващи щети или прекъсване на дейността, включително срещу стратегически инфраструктурни мрежи. В някои случаи те са се прикривали зад трети лица и фалшиви онлайн идентичности с цел жертвата да се насочи към погрешен източник на атаката."

Като изброява технически индикатори, свързани с множество подобни случаи, докладът дава препоръки за реагиране и как инцидентите да бъдат съобщавани на властите в САЩ.

ФБР и Департаментът за вътрешна сигурност заявяват заедно със Служабата на Директора на националното разузнаване, че дейността на групите APT 28 (от advanced persistent threat), свързвана с военното разузнаване на Русия, и APT 29, която може да се асоциира с контрарарузнаването ФСБ, продължава от десетина години.
През октомври американски разузнавателни представители формално обвиниха Русия, че е отговорна за хакерските атаки, но се въздържаха да предоставят доказателства, за да не разкрият как събират информацията си за това.

Сега в доклада се посочват технически спецификации и IP адреси, които да помогнат на мрежовите администратори да разпознават зловредна дейност.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп ден по-рано препоръча американците да се занимават със собствените си работи и коментира, че "компютрите направиха живота ни много сложен, а компютърната епоха ни докара дотам, че никой не знае какво се случва".

След публикуването на доклада и санкциите срещу Русия той обяви, че веднага след Нова година ще се срещне с ръководството на американското разузнаване. "В името на интересите на нашата страна и нейния велик народ ще се срещна с ръководството на разузнавателната общност, за да получи нова информация за тази ситуация", обяви Тръмп.


Досега той дори бе разредил до около веднъж седмично получаването на сбита разузнавателна информация и се изказваше много критично срещу заключенията на спецслужбите.

Обновена!


САЩ гонят 35 руски дипломати

САЩ обявиха за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване". Те трябва да напуснат страната до 72 часа заедно със семействата си. Това са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

Решението е на Президентът Барак Обама в отговор на "агресивния тормоз срещу американски длъжностни лица и кибероперациите" на Кремъл по време на президентските избори в САЩ.

Ще бъдат закрити и два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, тъй като са били използвани за събиране на разузнавателна информация.

Белия дом съобщава, че се въвеждат санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, защото са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.

Според източници, цитирани от Ройтерс, експулсирането на руските дипломати е в отговор на налаган от Русия "тормоз върху американски дипломати".

Отговорът на Кремъл

Русия ще даде адекватен отговор на новите американски санкции, които са проявление на непредвидима агресия от страна на отиващата си администрация на Белия дом. В Кремъл разчитат, че след смяната на властта във Вашинтон, „грешките" на хората на Барак Обама ще бъдат поправени и двете страни ще стигнат до нормализиране на отношенията.

Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков в коментар на решението на САЩ да изгони 35 руски дипломати и да въведе още ограничения поради предполагаемата на намеса на хакерските атаки към САЩ.

„По този начин се нанасят огромни вреди на двустранните отношения, още повече, че източник на тези действия е администрация, която ще работи още три седмици"- каза Песков. Според Кремъл по този начин Обама нанася удар по външната политика на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, поставяйки го пред свършен факт.

„Със сигурност ще дадем адекватен отговор, какъв ще бъде той, ще реши руския президент Владимир Путин" - обясни неговият говорител.




На тази дата: 30 декември 1967 г. в България е въведена петдневна работна седмица

1967 г. в България е въведена петдневна работна седмица. С развитието на индустриалното производство през 19 век заетоста на работната сила от традиционните десетина часа за селскостопанските и занаятчийски работници нараства до 12-18 часа на ден и то при тежки жизнени условия. Това предизвиква появата на обществени идеи и социални движения за урегулиране положението на населението полагащо наемен труд.

В Европа на 20 януари 1934 г. Адолф Хитлер като държавен закон установява с трудовото законодателство 40-часова петдневна работна седмица при нормиран трудов ден и платен годишен отпуск от 12 до 21 дни за работниците. След това във Франция на 7 юни 1936 г. също е установена петдневна работна седмица от правителството на Леон Блум.

В България на 30 декември 1967 г. е издаден Указ на Президиума на Народното събрание за постепенно въвеждане на петдневна работна седмица, с което ръководената от Тодор Живков държава започва въвеждането на петдневната работна седмица.

С Постановление на Министерския съвет и Централният съвет на Българските професионални съюзи от 13 март 1973 г. „за въвеждане на намалено работно време и петдневна работна седмица през шестата петилетка (1971-1975)”, процесът приключва и в 1974 г. е факт за всички работещи в цялата страна.


Вицове, декември 2016 г.

Наскачала се е...

СмЕх/Таралеж/


"Не го пипай, това е за Нова година" приключва на 31 декември.
От 1 януари започва "Яж, че ще се развали".

***

- Какво си толкова притеснен?
- Жената отиде при съседа.
- Не се коси толкова. Ще погуляе, ще се опомни и ще се върне.
- Точно от това се притеснявам!

***

- Маестро, а Вие защо започнахте да свирите на пиано?
- От цигулката ми падаше бирата.

***

Между приятели:
- Този доктор е гений! За две минути излекува жена ми.
- Как го направи?
- Каза й, че всичките й оплаквания са признак на приближаващата старост.

***

"Тайната на моето дълголетие е чесънът" - споделя пенсионер. "За никого не е тайна" - отговориха съкооператорите му.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 29 декември 2016 г.

Филипинският президент хвърлил китаец от вертолета си

Филипинският президент Родриго Дутерте заплаши корумпираните държавни служители, че ще ги хвърля от вертолета си, както вече е правил с един престъпник, съобщи в. „Филипин стар“, цитиран от световните агенции.

Държавният глава, който е бивш прокурор, каза, че е изхвърлил китаец от вертолет, когото разследвал за изнасилване и убийство.

„Ако сте корумпирани, ще ви завлека с вертолета до Манила и ще ви изхвърля от него“. Вече съм го правил, защо да не го направя отново!“, каза той на митинг пред жертви на последния тайфун във Филипините. Преди няколко седмици той призна, че е убивал хора, докато 22 години е бил кмет на град Давао, като понякога е карал мотоциклет и се е оглеждал кого да убие. Няколко сенатори вече предупредиха президента, че с такива изявления може да предизвика процедура за отстраняване от поста. Това не го развълнува и миналата седмица каза, че заловени от полицията шестима трафиканти на наркотици заедно с половин тон метаамфетамин са имали късмет, че лично той не е бил по същото време в столицата. „Ако бях в Манила, сигурно щях да ги убия“, каза той.

А към корумпираните подхвърли: „Да не драматизираме. Лично ще ви застрелям, ако друг не го направи“.

Не е ясно кога е станала екзекуцията с вертолета, но говорителят на президента Ернесто Абела предположи, че такъв инцидент не е имало. „Можем да го определим като градска легенда“, добави той.

Върховният комисар на ООН за човешките права принц Зеид бин Раад ал Хюсеин (Йордания) поиска разследване на твърденията на Дутерте за извършени лично от него убийства, но президентът отвърна миналата седмица, че този „глупак“, „идиот“ и „кучи син“ трябва да се върне на училище. Въпреки това националната Комисия за защита на човешките права започна проверка на 22 декември.


"Шарли ебдо": Лоша новина. Путин не е бил там

Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" скандализира за пореден път.


Публикува карикатура на падащ самолет, придружена от саркастичния коментар: "Лоша новина. Путин не е бил там".

Руско село си пожела електричество от Дядо Мраз

Жители на руското село Таежный (Бурятия) си пожелаха от Дядо Мраз електричество.

Още през 1996 година пожар унищожил електрическата станция в селото и за 20 години не е ремонтирана. От тогава сме в мрак разказват жителите пред "Московский комсомолец".

Властите са се отказали да строят нова ел.станция, заради липса на пари. Нужни са около 500 хиляди евро. Монтиран е дизелов генератор, който работи от 9 до 10 часа сутрин и от 18 часа до полунощ. 

Липсата на ток не е единствената беда в селото. Например няма мобилна връзка, а ако решите да ползвате мобилен телефон трябва да вървите 1,5 км, за да се обадите.

Търсенето на мобилен сигнал винаги става от група хора, при това въоръжени, за да не станат жертва на многобройните вълци около селото.


Ислямисти призоваха за нападения в Европа по Нова година

Групировка, подкрепяща "Ислямска държава", призова поддръжници на джихадистката организация да извършват нападения срещу мишени в Европа (например, пазари и болници) по време на новогодишните празници и приканиха мюсюлманите да стоят далеч от християнските празнични прояви. Това предаде Ройтерс.

Призивите бяха отправени, след като европейските власти затегнаха сигурността заради кървавото нападение на коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души и за което отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Посланието, придружено със снимки на бойци с огнестрелно оръжие и ножове, изображения на Дядо Коледа, северен елен и Коледна елха, е публикувано в интернет от "Нашир медия фаундейшън", която подкрепя ИД, съобщи американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE Intelligence Group.

"Техните празнични прояви, клубове, пазари, театри, кина, молове и дори болници са идеална мишена за вас", се казва в онлайн обръщението към ислямистките "самотни вълци" в Европа.
От него става ясно, че ИД ще замени новогодишните фойерверки с "пояси с експлозиви и взривни устройства".


Радев ще назначи служебен кабинет на 31 януари

Румен Радев е поканил за министри хора с опит в държавната администрация. Целта е да има приемственост в работата на администрацията по ведомства.

Заместникът на Владислав Горанов - Кирил Ананиев, е точно такъв експерт. Назначаването му като служебен финансов министър ще гарантира изпълнението на бюджета за 2017 г. и най-вече безпроблемното предвижване на средства към общините и работата по европейски и национални програми.

Радев ще издаде указ за правителство около 31 януари - седмица след като на 22 януари встъпи в длъжност, назначи администрацията си и проведе консултации с лидерите. Все още името на служебния премиер се пази в тайна.

Депутатката от БСП Весела Лечева пък е най-спряганото име за служебен министър на спорта, независимо, че в средата на декември тя отрече вероятността да приеме поста. Петкратната световна шампионка по спортна стрелба бе начело на Държавната агенция за младежта и спорта от 17 август 2005 до 27 юли 2009.

На тази дата: 29 декември 1890 г. САЩ извършва масово избиване на индианци от племето Дакота

1890 г. армията на САЩ извършва масово избиване на индианци от племето Дакота в резервата „Пайн Ридж”. Битката се състои при ручея Уундид-Ний.

На 15 декември по заповед на генерал Майлс е направен опит за арестуването на Седящия бик в неговия лагер заедно със сина му и шест други индианци. При акцията обаче вождът е убит. Останалата част от племето му продължава пътя си към Бад Лендс. На 29 декември се състояла битка близо до Уундид-Ний между кавалерийски полк и оцелелите мъже на Голямата стъпка. 30 бели са убити, а от индианците падат 200, сред които имало много жени и деца.

Повече от 3000 индианци се преселват близо до Уайт Клей Крийк, където на следващия ден се разразява нова битка. Резултатът е разпръсване на индианците и тежки загуби от тяхна страна. На 14 януари 1891 г. са проведени два съвета с участието на генерал Майлс и индианските предводители. Осъзнавайки безизходността на своята ситуация, индианците са принудени да отстъпят. Войната приключва на 21 януари и по-голямата част от племената са върнати в резервата.




Вицове, декември 2016 г.

Кожена шапка...

СмЕх/Таралеж/


Един митничар умрял и отишъл при Господ. Отворил той една голяма книга и казал:
- Аа-уу ти си много почтен човек, дал си много дарения за домове за сираци, ти си за Рая!
Но като отворил на другата страница, какво да види, и казал:
- Ама ти толкова много си крал, ти си разорил толкова много хора! Къде да те сложа сега?
И митничарят казал:
- На бариерата, на бариерата!

***

Голяма мъгла тази сутрин. Вместо в хотел на Банско ... съм отишъл на работа...

***

- Жена ти говори ли много?
- Не можеш да си представиш! Когато бяхме на море, дори езикът и почерня.

***

– Докторе, пиша писма сам на себе си.
– И кога го направихте за последен път?
– Вчера.
– А какво пише в него?
– Не знам, още не съм го получил…

***

Българин е на гости на емигрант в Израел:
- Добре сте си в Израел, полиция не се вижда, но усещането е, че тя е навсякъде.
- Благодаря, а в България усещането е точно обратното.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 28 декември 2016 г.

Какви картички събра Бойко за Коледа?

Северни елени и Дядо Коледа на съд сред поздравителните картички на министър-председателя Стотици коледни картички от чуждестранни министър-председатели и обикновени граждани са затрупали кабинета на премиера Бойко Борисов в първия работен ден след Рождество Христово.

Пристигнали са пожелания от цял свят, дори от подалия оставка министър-председател на Нова Зеландия Джон Кей. Подобно на Борисов и той подаде изненадваща оставка в началото на декември.

Снимка от барбекюто си е пратил заедно с пожеланията си за Коледа премиерът на Австралия Малкълм Търнбул. В момента в Австралия е разгарът на лятото и сезонът на градинските партита с барбекю.

Доста по-тематична е картичката от премиера на Исландия Сигурър Инджи Джохансън. Тя е със северни елени на фона на заснежена планина.

Израелски адвокат пък е пратил тематична картичка на Борисов - Дядо Коледа на подсъдимата скамейка, обвинен, че 47 милиона пъти е влязъл в частна собственост без разрешение. Най-дълго е посланието на патриарх Неофит. В него той пожелава на Борисов да получи божието благословение във “високоотговорното Ви служение за благото на нашата страна и благочестивия български народ”. “Бог на мира да Ви освети напълно”, пожелава още патриархът на министър-председателя.



Трус с магнитуд от 5,6 във Вранча разклати България

Земетресение с магнитуд 5,6 е регистрирано в Румъния около 1:50 часа тази нощ, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC-CSEM).

Трусът е станал на дълбочина 100 км. Епицентърът му е бил на 142 км северно от столицата Букурещ в района на сеизмичната зона Вранча. Според сеизмологичния център земетресението е усетено като силно разклащане.

Трусът бе усетен в България, както и във всички други съседни страни на Румъния. Няма данни за пострадали и разрушения.


На тази дата: 28 декември 1941 г. Таня Савичева започва своя дневник на смъртта

1941 г. Таня Савичева започва своя дневник на смъртта. По време на блокадата на Ленинград от Вермахта ученичката започва да води дневник в бележник, останал от нейната безследно изчезнала сестра Нина. В този дневник има само 9 листа като на 6 от тях са датите на смъртта на нейните близки роднини.

Днес този дневник е изложен в Историческия музей на Ленинград, а негово копие е изложено в параклиса на Пискарьовското мемориално гробище в Санкт Петербург.

Таня е родена на 23 януари 1930 г. като най-малкото дете в семейството на хлебар и шивачка. Нейният баща умира, когато тя е едва на шест години, оставяйки майка й Мария с пет деца: три момичета - Евгения, Нина и Таня, и две момчета - Михаил и Леонид.

Семейството планира да прекара лятото на 1941 г. в провинцията, но германската интервенция в Съветския съюз на 22 юни разрушава плановете. Всички с изключение на Михаил, който вече е напуснал града, решават да останат в Ленинград. Всеки от тях работи в подкрепа на армията - майката Мария шие униформи, Леонид работи като плановик в Адмиралтейството, Евгения е в завод за боеприпаси, Нина строи укрепления около града, а двамата й чичовци, чичо Вася и чичо Льоша, служат в противосамолетната отбрана. Таня, която по това време е на 11 години, копае окопи.

Един ден Нина отива да работа и никога не се връща. Тя е изпратена на Ладожкото езеро и след това спешно евакуирана, но семейството не знае за това, защото комуникациите са изключително затруднени. Затова считат Нина за починала. След няколко дни, в памет на Нина, майката Мария Игнатиевна дава на Таня малък бележник, който е принадлежал на сестра й и това по-късно става дневникът на Таня.

Първият запис в него се появява на 28 декември 1941 г. на страниците тя разказва как всеки ден Женя става сутрин и върви 7 км пеша до завода за боеприпаси, където работи в продължение на две смени всеки ден. След работа дарява кръв. Тя умира в завода от изтощение. След нея умира баба Евдокия Григориевна. После е брат й Льока. Един след друг умират чичо Вася и чичо Льоша. Нейната майка е последната. Таня остава съвсем сама.

През август 1942 г. тя е едно от първите 125 деца, които са евакуирани от Ленинград и отведени първо в село Шатки в Нижегородска област, а след това в село Красний бор. Децата са физически изтощени, но само пет от тях са инфекциозно болни. Единственото дете с туберкулоза се оказва Таня Савичева. Държат я изолирана от другите деца и тя има контакт само с медицинската сестра. Всички оцеляват, с изключение на Таня.
Бележникът

•             28 декември 1941 година. Женя умря в 12 часа сутринта.
•             Баба умря на 25 януари 1942 година, в 3 часа през деня.
•             Льока умря 17 март в 5 часа сутринта.
•             Чичо Вася умря на 13 април в 2 часа.
•             Чичо Льоша - 10 май в 4 часа през деня.
•             Мама — 15 май в 7.30 сутринта.
•             Савичеви умряха.
•             Умряха всички.

На 31 май 1981 г. на Шатковското гробище е издигнат паметник - мраморен надгробен камък и бронзов барелеф на Таня. В нейна памет на нейно име е кръстен астероидът Таня 2127.


Вицове, декември 2016 г.

Термометърът удари -62 градуса в Сибир. 
Някои изкараха нощта в „Сбербанк“.

СмЕх/Таралеж/


Заекът имал голям проблем. Всеки дан вълкът го минавал поне по веднъж и понеже това неможело да продължава, Зайо отишъл при добрия стар лъв да се оплаче.
Лъвът:"Виж сега , заек, заека си е заек, вълка си е вълк, аз нищо немога да направя , мога само да огранича вълка да те минава не повече от веднъж седмично"
На другия ден Зайо върви из гората и насреща му вълка.
Вълка: "Заек , я ела тука ... "
Заека не се дърпал , понеже знаел че после цяла седмица няма да го закачат.
На следващия ден пак се засичат и ...
Вълка: "Заек , я ела тука ... "
Зайо: "Ама нали по веднъж на седмица ... ? "
Вълка: "Е, нищо де, това ще е за другата седмица" ...
... И така дните минавали, вълка пак си пердашил заека всеки ден , само че му казвал че е за по- ....другата седмица ...
Един ден заека решил да отбелязва за колко седмици на пред го е минал вълка и пак да отиде при лъва, но този път с доказателства ...
Един ден си върви лиса и гледа заека седи на един пън с един куп календари и зачертава, псува ...
Лиса: "Зайо , какво става ... ? "
Зайо: "Абе, непитай, нестига че ме оправят пак всеки ден, ами и съм затънал в бумащина"

***

Поканиха ме на арт пърформанс. Не зная какво е това, но за всеки случай взех шише ракия.

***

- Преди командировката поставих на жената пломба.
- Вие сте стоматолог?
- Не, митничар...

***

Мъжът се връща от командировката:
- Мъжът cе върна, скрий се някъде!
Любовникът се скрива под леглото.
Мъжът влиза и чува някакъв звук под леглото.
- Джак, ти ли си?
- Да - каза Джак, и облиза ръката му.

***

Двама пенсионери си говорят в парка:
- Значи напоследък имам некви проблеми с биологичния часовник.
- Моят пък си е абсолютно наред - 6.40 - ходя по малка нужда, в 6.50 - по голяма, в 7.00 се събуждам и ставам.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


вторник, 27 декември 2016 г.

Арестуваха турчин, казал, че няма да сервира чай на Ердоган

Управителят на столовата на опозиционния турски вестник "Джумхюриет" е бил арестуван, след като заявил, че не би сервирал чай на президента Реджеп Таийп Ердоган, предава Би Би Си.

На 24 декември Сенол Буран пътувал към работа, когато видял, че някои пътища са затворени заради предстояща реч на Ердоган.

"Не бих сервирал на този човек чаша чай", казал той пред полицаите. Той е задържан и му предстои дело за обида към президента. Ако бъде признат за виновен, може да получи присъда от 4 години затвор.

Миналия месец 10 служители на "Джумхюриет" бяха задържани за предполагаеми връзки с кюрдски бойци и Фетхуллах Гюлен, който Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат от 15 юли. Бившият главен редактор на изданието Джан Дундар избяга в Германия и очаква обжалване на наложена в Турция присъда, напомня Би Би Си.


Намериха една черна кутия от падналия Ту-154

Намериха една от черните кутии на падналия в Черно море руски самолет, съобщи ТАСС. Устройството веднага е било пратено в Москва за разчитане. Има още две записващи кутии, които обаче още не са открити.

През нощта са били извадени телата на още трима души. Общият брой на намерените човешки останки е на 13 пътували в Ту-154. Сред тях е и на главния пилот.

Една от основните версии за трагедията е попаднал предмет в мотора на машината. Разследва се обаче и версиите за претоварване, зареждане с некачествено гориво, пилотска грешка и други. Според мненията на експерти, възоснова на намерени отломки от самолета, се прави заключението, че може би командирът е направил опит да приводни машината.

Повредите по задната част на руския самолет Ту-154, свидетелстват, че първият пилот е искал да кацне във водата, предаде ТАСС, като се позова на източник от силовите структури. Той е уточнил, че водолази са намерили части от крилете до опашната част.

На борда на самолета, с който пътуваха войници, музиканти и журналисти за Сирия, имаше общо 84 души пътници и 8-членен екипаж. Сред загиналите са и над 60 души от прочутия хор на Червената армия.


На тази дата: 27 декември 1872 г. заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски

1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски.

На 26 декември вечерта Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина Левски е придружаван от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца. По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември с.г. от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание (дн. Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села.

Действията на турските власти са улеснени от признанията, които прави Димитър Общи. Благодарение на тях властта тръгва и по следите на Васил Левски, който за да предотврати окончателното проваляне на революционната организация, се отправя за Ловеч. Целта му е да прибере и запази архивите на организацията, след което да се прехвърли в Румъния.

От съществуващите писмени документи е известно, че по внушение на Васил Левски ханчето в с. Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев-Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

На 27 декември 1872 г. сутринта Левски е заловен в Къкринското ханче, заедно с двамата си придружители. Първоначално е отведен в Търново, а след това изправен пред специален съд в София. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на революционната организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Осъден е на смърт и е обесен край София.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 в. пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й.

На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим.


Вицове, декември 2016 г.

По Коледните празници.

СмЕх/Таралеж/


От книгата за похвали на "Макдоналдс":
"Ура! Запекът ми мина!"

***

Турист пита в едно село:
- Чичо, имате ли някаква атракция за туристите?
- Имахме, чичовото, но се омъжи...

***

- Скъпи, май че в карбуратора попадна вода...
- Ох, умницата ми, и от автомобили започна да разбираш. Знаеш ли къде се намира карбураторът?
- В автомобила.
- А автомобилът къде е?
- В реката.

***

Полицай спира кола, а вътре класната му от гимназията. Тогава полицаят оставя фишовете с глобите и изважда лист и молив и казва: - Госпожо Цонева, до утре да сте ми написали ей тук сто пъти "Аз повече няма да превишавам скоростта".

***

- Здравейте, аз съм Гошо. Пия от 20 години. Дойдох, защото ми казаха, че решавате проблеми, свързани с алкохола... - Кажете как да Ви помогнем? - Не ми стигат лев и петдесет за една бутилка ракия...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/