събота, 14 януари 2017 г.

Цветанов отхвърли варианта за управление ГЕРБ+БСП

ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП, за да управлява. Това каза пред Нова телевизия председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„БСП се връща на власт не с проведени избори, а чрез формата на служебен кабинет и избора, който постигна чрез президента Румен Радев", каза Цветанов.

Според него управляващата коалиция днес е работеща формула и за следващия парламент.

Той коментира и оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Според него моментът, в който България се готви за председателство на ЕС, не е добър за подаване на оставка, но премиерът Бойко Борисов е имал своите аргументи.

Според него няма значение дали на всички им харесва, но 2.5 милиона са гласували на референдума за промяна на изборните правила и според него политиците трябва да проявят разум и да се съобразят със суверена.


Днес е Банго Васил или Ромската нова година

Банго Васил, Банго Васили или Банго Василий или още Василица е най-големият празник на ромите в България. Това е ромската Нова година. Празнува се по стар стил и празненствата траят 2 най-много 3 дни.

Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира вкъщи. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле, докато я приготвя мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми.

Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи и по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка от тях. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ пристига Банго Васил (в превод-куция Васил), който е пътувал 3 дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.


На тази дата: 14 януари 1901 г. в София е пуснат първият електрически трамвай

1901 г. в София е пуснат първият електрически трамвай. Пускането на трамвая у нас станало възможно благодарение на първата електроцентрала в Панчарево.

Първият вагон тръгва накичен с цветя, около него са току-що назначените ватмани, зад тях любопитните столичани. Вестник от онова време описва събитието така: „Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес - първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица. Грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелата му и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”.

Първият електрически трамвай се движи по трасето от гарата до днешния пл. „Славейков”. Маршрутът е нарочно подбран и за времето си е най-представителният. Старата гара тъкмо е ремонтирана и разширена с луксозен салон, а около пл. „Славейков” още от турско време е центърът на столицата. За център на нова градска железопътна мрежа е определена Градската градина, днес градинката пред Народния театър, която била опасана от всички страни с трамвайни линии. Това е проектът на германския инженер Клингенберг. Той е разработил седем варианта за електрическо осветление и трамваи в София още през 1896 г.

Първоначално има шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км, с коловози за разминаване на някои от възловите места. На крайните спирки ватманите сменят кабините и обръщат ролковия токоприемник, защото мотрисите нямат обръщателни колела. Тогава е построено и депото на бул. „Княгиня Мария Луиза”.

Веднага е въведено и „класовото” деление - билетът за първа класа струвал 15 стотинки, а на втора - 10. Въпреки високите за времето си цени няколко дни тълпи се трупали по спирките, във вагоните пътниците били натъпкани. Първите, престрашили се да се качат на трамвай, били впечатлени, както описват съвременници, от „бързината му (трамваят развивал около 20 км/ч) и светлите искри под колелата и на жицата отгоре. Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка”.

Любопитен факт е, че работата по електрифицирането и пускането на първия трамвай е започнала 13 години по-рано, още при управлението на Димитър Петков. После са се сменили още петима кметове, но големи заслуги за новото техническо чудо има Димитър Яблански, който на два пъти е обявявал нови концесии за електрифицирането на София. То става факт при Христо Попов.


Вицове, януари 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Питат чукча какво е чувствал преди революцията и той казва:
- Чувство холода и чувство голода.
- А сега, при новата власт?
- Чувство холода, чувство голода и чувство глубокой благодарности.

***

Между блондинки:
- Твоето куче има ли родословно дърво?
- Няма, пикае където му падне…

***

Сняг се сипе на парцали.
Реното ми от раз запали,
ала е без зимни гуми.
Ще седи пред блока чак до Юни!

***

Въпрос:
- Какво е корупция?
Отговор:
- Далавера, в която ти не участваш

***

Едва когато стъпи на кантара, Мими осъзна, че кравата върху шоколада не е илюстрация, а предупреждение...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 13 януари 2017 г.

Румен Радев пак "плаче" за санкциите срещу Русия

В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени.

Това заявява новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за тв канала France 24, което ще бъде излъчено на 14 януари. В него Радев коментира Русия, Крим, ЕС, мигрантската криза, енергийната диверсификация и новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Историята ясно показва, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни. Решението на ЕС за вдигането на санкциите трябва да бъде единодушно, солидарно. България ще следва тази политика", изтъква Радев.

По отношение на анексирането на Крим от Русия Радев отговаря, че са необходими реализъм и прагматизъм.

"Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим", посочва той.
Според него много важен въпрос е дали жителите на Крим искат да се върнат в Украйна.

Трябва да се намери цивилизовано решение, казва Румен Радев и призовава за подход в политическия дебат по въпроса.

"Членството на България в ЕС е стратегически избор. Страната се присъедини към съюза с големи очаквания, но те не съвпаднаха с реалността. Не можем да приемем Европа на две скорости", казва новоизбраният президент.
И посочва, че България заслужава да стане член на Шенген, след като е изпълнила всички изисквания за членство. Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп, допълва той.
Радев коментира и кризата с мигрантите.

"Предоставената помощ за границата ни е много важна, но не е достатъчна. Необходима е също и солидарност. Нашият народ е състрадателен, винаги помагаме на хора в нужда, но има огромна разлика между бежанци и мигранти", заявява Румен Радев.
Според него настоящата ситуация е несправедлива за държави по периферията като България, Гърция и Италия, където според европейските правила мигрантите и бежанците първо трябва да се регистрират. Радев се обявява категорично за спиране на мигрантите преди да влязат в ЕС. И още по темата:

"Европейците започват да осъзнават, че безконтролният мигрантски поток носи риск за сигурността и увеличава риска от тероризъм. Не трябва да позволяваме мисленето, че терористичните атаки ще бъдат част от ежедневието ни. Социалната система е под натиск от мигрантската вълна. Готови сме да помогнем на хора в нужда, но е необходим някакъв лимит. България няма неограничен финансов ресурс, заявява още той и призовава за определяне на ясни критерии за интеграция.
В интервюто за France 24 Румен Радев се обявява за ясен, реалистичен и прагматичен подход, при който икономиката не трябва се поставя под контрола на политиката.

Страната ни се нуждаела от многостранен подход и икономиката не трябвало да бъде предрешавана от политиката.

По отношение на диверсификацията на енергийните ресурси, новоизбраният държавен глава на България отговаря, че страната ни полага усилия за различни енергийни доставки, но не е важно откъде идват енергийните доставки, а стабилността на доставките и ниските цени на ресурсите.

Той изразява безпокойство си от последното развитие в енергийната област, тъй като България с естествената си географска позиция може да бъде център на енергийни коридори, а вместо това е заобикаляна, имайки предвид "Турски поток".

За Доналд Тръмп Румен Радев смята, че милиардерът мисли за бъдещето на САЩ и приоритетно поставя интересите на американците.

"Позитивното е, че той не е роб на политически предразсъдъци, а търси прагматичен подход, диалог с Русия, което е важно за ЕС", заключава Радев.


"Алибаба груп" ще строят логистичен център у нас

Китайският гигант в интернет търговията „Алибаба груп” (Alibaba group) обмисля създаването на Европейски логистичен център в България. Това предодаха агенциите Синхуа и Ройтерс, след като представители на компанията се срещнаха в сряда с премиера Бойко Борисов.

Идеята е логистичният център в България да обслужва поръчките от цяла Европа.

„Проектът включва и предлагане на български стоки и храни на международните пазари”, съобщиха от правителствената пресслужба у нас.
Официално съобщение от китайската компания засега няма.

„Алибаба груп” е вторият по големина интернет търговец след „Амазон” (САЩ) и преди еBay (САЩ). Групата води началото си от 1999 г., когато предприемачът Джак Ма създава интернет портала Alibaba.com, чиято цел е да свързва китайските производители на най-различни продукти с търговци от цял свят (business-to-business). Днес на сайта се предлагат стоки в над 40 категории – електроника, машини и съоръжения, облекло, аксесоари, земеделие и храни и др.

В портфолиото на „Алибаба груп” са: онлайн магазините Taobao (№3 сайт в Китай по посещения), Tmall.com (№4 в Китай), 1688.com, популярният и в България шопинг портал AliExpress (№23 по посещаемост в страната), платформата за онлайн разплащания Alipay, специализираната в облачните технологии компания Alibaba cloud, филмовата компания „Алибаба пикчърс груп”, логистичното звено Cainiao network и др.
Само през третото тримесечие на 2016 г. „Алибаба груп” има приходи за 5,14 млрд. щатски долара, което е ръст от 55% на годишна база. Печалбата за периода е 1,061 млрд. долара.

Основателят Джак Ма днес е изпълнителен президент на компанията. Американското издание „Форбс” определя Ма като втория най-богат китаец и №28 в света със състояние от 27,4 млрд. долара.

„Алибаба груп” често има проблеми с властите в много страни, заради продажбата на фалшификати в неговите сайтове. В дните преди Коледа 2016 агенцията по търговия на САЩ включи Taobao в специалния си доклад за сайтовете, замесени в нарушение на авторските права и фалшифициране на търговски марки

На срещата с Бойко Борисов са участвали и Чао Лин, основател и главен изпълнителен директор на компанията GS-Solar. Дружеството има намерение за строителство на завод за производство на соларни панели в България. А от GoldPoly Group са проявили интерес към изкупуването на български тютюн.


13 факта за петък 13-ти!

1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", като според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. Смята се, че суеверието за петък, 13-и, води началото си именно от онзи 13 октомври.

5. Друга теория е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора карат колите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.


На тази дата: 13 януари 1928 г. В Скопие българската патриотка Мара Бунева застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция

В Скопие българската патриотка Мара Бунева (на 26 г.) застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция, отговорен за изтезания над български студенти. После тя стреля в гърдите си и умира на следващия ден.
Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.

Отзвук от атентата

Атентатът привлича вниманието на европейската общественост към съдбата на българите под сръбска и гръцка власт. Френският вестник „Йовър“ нарича Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“. Вестник „Франс“ пише: „Истината, която Франция трябва да знае е, че тези терористични действия всъщност са дело не на вулгарни разбойници, а на един въстанал народ!“ Австрийският „Тагеспост“ пише: „Лозунгът на организацията е: Свобода или смърт! Нейните привърженици не се предават живи на неприятеля. Те знаят само едно: борба срещу чуждото насилническо господство...

Паметната плоча на Мара Бунева


След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча. След изтеглянето на българските войски и администрация в началото на септември 1944, в края на същия месец паметната плоча е разрушена по заповед на Лазар Колишевски, секретар на Македонската комунистическа партия. От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Република Македония поставят паметна плоча на мястото на атентата и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в мероприятието.

През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис “Смърт за българите и предателите на 13 януари”, изписан на сграда близо българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание . В израз на съпричастност от българска страна към смъртта на 11 войници от армията на Република Македония, загинали в авиокатастрофа проявите на 13 януари са отменени. По-късно плочата отново е поставена, поругавана и поставяна отново.

Личен живот

Между 1915-1917 година Мара Бунева учи в скопската стопанска гимназия, а след края на Първата световна война заминава за България. Завършва висше образование в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

През 1926 година Мара Бунева се завръща в Тетово при семейството си, а през декември същата година успешно се развежда със съпруга си. През 1927 година се установява в Скопие, в къщата на роднините си Хаджиристич, съседна на тази на Велимир Прелич. Завършва курс по шев и отваря собствено шивашко ателие, междувременно се сближава със семейство Прелич и влиза във висшето сръбско общество в града.


Вицове, януари 2017 г.

Така работата минава много по-леко...

СмЕх/Таралеж/


Като се съберат огнените жени и ледените мъже на този народ, който не може да бъде унищожен, се получава гола вода...

***

Мъж отива да търси работа в Канадските пощи. Интервюиращият го пита:
– Алергичен ли сте към нещо?
Мъжът отговаря:
– Да, към кофеин. Не мога да пия кафе.
- Ок, били ли сте някога на военна служба?
- Да, бил съм на една мисия в Афганистан.
Интервюиращият казва:
– Това ще ви донесе 5 допълнителни точки към характеристиката. А имате ли някаква степен на инвалидност?
– Да. Избухна бомба близо до мен и изгубих двата си тестиса.
Интервюиращият прави гримаса и вписва: инвалидност, получена при служба на Родината! Това носи допълнителни бонус точки. Окей. Според регламента имате достатъчно точки, за да ви назнача още сега. Нормалното ни работно време е от 8 сутринта до 4 следобед. Можете да започнете утре в 10 часа и да си планирате нещата всеки ден да идвате в 10.
Мъжът озадачено го пита:
– Щом работното време е от 8 до 4, защо да идвам в 10?
- Това е държавна работа. - казва интервюиращият. - Първите два часа пием кафе и си чешем та**ците. Няма смисъл да идваш преди 10.

***

Татко, уморих се да нося сестричката си. По-добре да взема от тебе чантата с бирата.
- Как не! Да вземеш да я изпуснеш!

***

Мъж с голям букет цветя отива при родителите на любимата си.
- Какво има, Пенчо? - пита бащата на момичето.
- Знаете ли, вече дванадесет години обичам вашата дъщеря.
- Ти да не си дошъл пенсия да искаш?

***

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна. Вижте какво пише на етикета - 100% памук.
- А, това е, за да лъжем молците.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 12 януари 2017 г.

ГЕРБ: Мажоритарен избор в два тура и 240 района

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор в два тура на всичките 240 депутати. Предложението е внесено в деловодството на парламента и ще бъде разгледано утре на извънредно заседание на правната комисия.

Районите съответно ще бъдат 240, а на втори тур ще отиват двамата претенденти с най-висока подкрепа. Победител ще бъде този, който има по-голям брой действителни гласове.

Основните промени обаче засягат българите в чужбина. Техните гласове ще се отчитат в многомандатните райони според постоянния им адрес в България. Затова в чужбина ще може да се гласува и машинно като в машината ще бъдат вкарани всички 240 листи.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че за чужбина ще се въведе активна регистрация, която нямало да бъде нищо повече от заявлението за гласуване, каквито и в момента се попълват от желаещите да гласуват в чужбина. Гласоподавателите зад граница ще посочват адреса си в България, за да може да се формира списъка за българите в чужбина.

ГЕРБ считат, че новоизбраният президент Румен Радев трябва да определи границите на едномандатните райони.Според тях в процеса трябва да участват всички бази данни - на ГРАО, общините, преброяването на Националния статистически институт.

Ако депутат стане министър или заеме друга длъжност, според промените мястото му няма да бъде заемано, а ще остане празно. При определени условия може да се провеждат и извънредни избори.


Съпругата и дъщерята на Тръмп ще изпълняват заедно ролята на първа дама

Съпругата и дъщерята на новоизбрания президент Доналд Тръмп - Мелания и Иванка, ще изпълняват заедно ролята на първа дама, а офисът на първата дама ще бъде преименуван на офис на първото семейство, съобщи "Фокс нюз", позовавайки се на източници, близки до новия президент.

Иванка Тръмп обяви вчера решението си да се оттегли от поста вицепрезидент на семейната компания "Тръмп организейшън" и да престане активно да се занимава със собствената линия модни аксесоари.

Тя посочи, че на първо време ще се съсредоточи върху устройването на семейството в американската столица. Съпругът ѝ Джаред Къшнър вече беше назначен за старши съветник на президента.

Според списание "Уошингтъниън" Иванка и Джаред ще живеят в престижния столичен район Калорама.


46-годишната Мелания Тръмп пък ще остане с 10-годишния син Барън в Ню Йорк поне до края на учебната година. Момчето посещава елитно частно училище в града.

Информацията за оставането на Мелания в Ню Йорк потвърди самият Доналд Тръмп.

Така вероятно в началото на мандата на Тръмп ролята на първа дама ще изпълнява дъщеря му от предишен брак Иванка.


Карикатурите на Краси

Разпродажба с намаление - срещу строително разрУшение.







Краси Петров рисува специално за "Таралеж".

ВСС няма да кани антикорупционния прокурор на Румъния

Директорката на румънската антикорупцинна дирекция DNA Лаура Кьовеши няма да бъде поканена да гостува у нас. Също така прокурори от северната ни съседка няма да проведат обучение на наши магистрати как да се борят с корупцията по високите етажи на Темида.

Това прие ВСС, който не само че торпилира двете горни предложения на Калин Калпакчив, а и опита да му държи сметка каква позиция е изразил на среща на магистрати в Румъния през първите дни на миналия ноември.

"Смятам, че ще бъде полезно на ВСС да отправи такава покана. Ще е полезно за България, още повече и в светлината на доклада на прокурорите", мотивира се вноситлят на предложението.
Първо се намеси главният прокурор Сотир Цацаров.

Той каза на колегите си от ВСС, че не че иска да им влияе в гласуването, но първо - да имат предвид, че г-жа Кьовеши е ръководител на DNA, а няма качеството да е лицето на румънската прокуратура.

Цацаров добави, че били проведени разговори от българските обвинители и бил постигнат консенсус за сътрудничество между българската прокуратура и румънската, както и между нашите и службата DNA.

Тъкмо да го подпишат обаче и румънският главен прокурор подал оставка. В момента със съдействие на посолството опитвали да възобновят контактите.

"Бих ви съветвал да помислите - доколко пленумът може да покани г-жа Кьовеши – това би следвало да стане само със Върховния съвет на магистратурата... Самостоятелно да бъде канена е малко странно", произнесе се Цацаров.
Дали това повлияло на гласуването, не стана известно... Резултатите - по-долу.

По отношение на обучението на наши магистрати от румънци, Цацаров продължи, че "вътрешният календар за обучения на прокуратурата е променен изцяло от тази година" и дори обяви, че има целева група от 40 човека, която ще премине обучения през цялата година.

Дори допълни още, че има обучения на прокурорите съвместно със спецпрокуратурата за разследване на тероризъм на Израел.

"Ако бъдат провеждани обучения, свързани с разследване и производства с корупционни престъпления, първо да съобразите че календарът на Националния институт на правосъдието е утвърден", посочи пречката Цацаров.
Той добави още, че магистратурата не се състои само от прокурори и ако ще се вкарва точка за обучение, изрично да се запише, че и съдии ще се обучават от румънски колеги.

Цацаров каза, че би искал да види презентацията на Калин Калпакчив, която е изнесъл в Румъния на среща с магистрати (преди около месец и половина).

"Според това, което чух от румънските колеги, всеки е направил някаква презентация. Дали е възможно вашата презентация да ни бъде качена на мониторите. Аз се интересувам от презентацията, която е била изнесена пред румънските колеги", контраатакува Цацаров.

Калин Калпакчиев веднага отговори, че няма практика член на ВСС да си съгласува предварително позицията, когато ходи на всякакви срещи. Подкрепи го Соня Найденова, която разшири въпроса - защо не и в България, като ходи член на Съвета, за различни работни групи и пр., първо всички да обсъждат какво ще говори.

"Калин Калпакчиев се явява в качеството си на член на ВСС. И в същото време прави презентация, в която заявява, че изразява лична позиция, а не на целия ВСС. И в доста точки то се различава примерно от моята позиция - включи се Светла Петкова - Ако аз бях отишла там, щях поне да запозная колегите... Тук има едни обобщени изводи за - дето се казва - цялата съдебна система, за административната и политическа корупция в България, намесва и други институции.

Защо се стигна до това положение да изнася презентация лично от своя позиция, при положение, че е изпратен командирован от ВСС.."
Включи се и Незабравка Стоева, която също каза, че няма да подкрепи да се покани Кьовеши:

"Когато членове на съвета се командироват в позицията и качеството на член на ВСС и се изисква презентиране, според мен е подходящо презентацията, тъй като касае ВСС – държавен орган, да бъде съгласувана поне в тези основни позиции".
Съветът се разжужа, а в суматохата се чу как Васил Петров (бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) запита защо пък да канят точно румънски специалисти.

С 13:8 гласа съветът отхвърли предложението за покана към Лаура Кьовеши (към обичайните 6 "опозиционери" се присъединиха Милка Итова и Елка Атанасова, б.р.). С още по-смазващо мнозинство не се прие да се обучават наши магистрати от румънци - единствено Калин Калпакчиев и Лозан Панов гласуваха "за".

Затова пък с 13 гласа "за" ВСС упълномощи на утрешна среща с Параскеви Миху - зам.-генерален секретар на ЕК, представляващият Димитър Узунов да настоява за... сваляне на евромониторинга от правосъдната ни система.


Плевнелиев: Не съм ястреб, но не искам нов Берлински конгрес

"Не ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Нова ТВ. Така той коментира вчерашното писмо на 17 политици от Източна Европа до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.
Плевнелиев припомни, какво се е случило на Берлинския конгрес:

"Там се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията, за сфери на влияние. Преди това Русия и Австро-Унгари се разбраха за поделяне на сфери на влияние. Не искам това да се случи отново".

Плевнелиев обясни, че с писмото се приветства избора на Тръмп и се сигнализира, че ако той тръгне на "сепративна сделка на Руся за разпределяне на сфери на влияние това ще бъде пагубно за България"

"Не съм против затоплянето на отношенията между Русия и САЩ, само че на принципи на XXI в. - върховенството на правото, а не върховенството на силата. Аз обичам Русия, но не уважавам и не съм съгласен с политиката на Руския президент, която ни връща в XIX в. - на разпределяне на сфери на влияние", каза Плевнелиев.

И допълни, че чете Достоевски и Толстой и слуша Чайковски.


Ако аз бях главен прокурор (IV), бих арестувал самия себе си

Заплеснал се във всекидневни задачи, аз съм пропуснал основни развития в българската правораздавателна теория и практика. В тяхната светлина разбирам, че е престъпление:

a. Да се продават активи, които са държавна собственост, по цената договорена от продавача и купувача, а не по оценката на вещи лица, прокурори и политически водачи – на власт или в опозиция;

b. Това да става през фондовата борса с участието на всички институции и лица, обслужващи сделката;

c. Да се спестяват средства на държавния бюджет чрез избор на доставчик на стоки и услуги с по-добра цена за изискуемо качество;

d. Да се подпомагат и дават съвети по повод тези деяния.
Смятам, че е недопустимо хора с временен и ограничен опит в попрището на приватизацията и ограничаването на държавните разходи да бъдат подвеждани под отговорност, а такива като т.нар. Красен Станчев да бъдат оставяни безнаказано вече 27 години да подтикват висши държавни служители и народни избраници да вържат подобни неща.

На такъв субект веднага следва да бъде повдигнато обвинение, защото той:

1. Отдавна смята, че приватизацията чрез фондовата борса е най-добрия метод на приватизация;

2. Изказвал се е нееднократно по въпроса, сравнявал е различните сделки, пропагандирал е този подход, критикувайки всички останали и лично познава, и е общувал с почти всички висши държавни служители, провеждали приватизация;

3. Е бил против съставянето на специални списъци на държавни активи, които са стратегически и не подлежат на продажба и е убеждавал лично и през средствата за масово осведомяване министрите (например г-н Гечев и г-жа Шулева, но не само), които са отстоявали този подход;

4. Категорично се противопоставя на запазването държавната собственост, като се опитва да докаже, че това ще подклажда изкушението на политици и държавни чиновници да оперират с тези активи, така както ги управляваше КТБ;

5. Нещо повече, той не е подписал чл. 18 от Конституцията на Република България, където са изброени изключителните права на държавата (макар това да е правил в далечното минало като народен представител, с имунитет и прочее права), с което волно или неволно е подтикнал мисленето, че чрез концесии тези права могат да се преотстъпват възмездно за частно ползване;

6. Смята, че ЕРП-тата са легитимно продадени първоначално, че либерализацията на електроенергийния пазар е трябвало да настъпи по план на 1 юли 2007 г. (с което дейността им да бъде преведена на конкурентна основа) и че миноритарните дялове на държавата не просто не е трябвало да се продават, а изобщо не е трябвало да ги има;

7. Нееднократно е заявявал, писал и изпращал аналитични материали на висши държавни служители, от които доклади се вижда, че всяка форма на приватизация, колкото и осъдителна да е тя по политически и морални съображения, винаги е била в рамките на закона и е по-добра от държавното управление на съответните предприятията;

8. Още по времето на главния прокурор Филчев опровергава неговия възглед, че приватизацията би трябвало да донесе приходи в бюджета от над 20 милиарда днешни лева, защото такава е оценъчната им цена (това той прави в интервю по бТВ, водено от г-н Бареков и лесно може да бъде намерено в записите на сутрешните блокове);

9. На основата на гореизложените възгледи отстоява позицията си, че няма активи и дейности, които да не подлежат на приватизация, независимо дали става дума за национални гордости като НЕК, БЕХ, Булгаргаз, Булгартабак, БДЖ, АЕЦ Козлодуй, БАН (от 1991 г. насам), БНТ, БНР, армията (негови подчинени и той самият водят кампанията за премахване на задължителната военна повинност и консултират министерството на отбраната по фискалните прогнози за членство на страната в НАТО) или за институции в образованието, здравеопазването, пенсионното дело, „вътрешните работи“ защитата на правата на кредиторите и договорите;

10. Предполага, че приватизацията у нас е икономически и политически успешна форма на ликвидация на губещите държавни предприятия, за които, сам и с колеги, доказва, че в последващите години те са се превърнали не просто в печеливши, но и във водачи в съответните отрасли на глобално ниво;

11. Се обява още през 2000 г. за премахване на следприватизационния контрол, като разтурянето на сделки се остави на съда (под негово ръководство е извършен нарочен анализ и е издадена специална книга по темата);

12. Представлява най-големите кредитори на Кремиковци АД в процеса на ликвидация на предприятието, с което спестява значителни суми на бюджета, но и пише писма до и се среща с министрите, на които сега е повдигнато обвинение, макар и по други поводи (резюме на анализите по този повод той изпраща и на тогавашния министър председател);

13. Отстоява въвеждането на пропорционален 10-процентен данък върху доходите на физическите и юридическите лица, в което създава предпостави за увеличението на приходите в бюджета и съответно за повече злоупотреби с бюджетни средства (поради увеличилите се приходи);

14. Ръководи първия анализ на ползи и разходи от проекта АЕЦ Белене, който доказва неговата необоснованост и стопанска вреда; самият анализ е потвърден от други такива анализи, по други методи, включително консултанта на правителството; на 11 април 2011 г. изпраща резюме от анализа на министър-председателя, президента и председателя на народното събрание и упорито общува с министрите на енергетиката и финансите (както и с народни представители) по тази тема;

15. В крайна сметка има съществена вина за спирането на проекта, с което е допринесъл за бюджетната загуба от 1,5 млрд лева по делото на РОСАТОМ срещу НЕК (въпреки че с акта на спирането на „Белене“ са спестени около 18 млрд лева, виновникът ще може да бъде посочен).

Списъкът на престъпни деяния може да бъде продължен. Доказателствата са лесно намираеми в интернет и деловодството на съответните държавни органи (ако са водени правилно).

Следствието и евентуално присъдата ще бъдат от важно обществено и политическо значение.

Т.нар. Красен Станчев отстоява мнението, че преходът от централно планиране към демокрация и капитализъм в България не е провал, а по-скоро успех, чиито несъвършенства и незадоволително състояние трябва да се анализират, обяснят и променят към по-добро. Една присъда би показала, че той не е прав.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на основателя на Института за пазарна икономика Красен Станчев.


Турските управляващи и опозицията се сбиха в парламента

Сблъсъци в турския парламент между депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозицията. Ожесточенията дебат за противоречивата конституционна реформа прерасна в размяна на юмруци и ритници.

Управляващите започнаха явно гласуване по законодателния пакет, който включва 18 статии и дава значително по-големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, което според опозицията е нарушение на действащите правила, според които подобни изменения могат да се гласуват само тайно. Опитът на представител на опозицията да заснеме вота нажежи страстите и телефонът буквално беше изтръгнат от ръцете ѝ.

Ако законопроектът бъде одобрен той ще даде възможност на президента Ердоган редица правомощия, сред които да назначава и уволнява министри от кабинета и да управлява до 2029 година. Управляващата партия настоява, че с промяната на системата към президентска република ще се постигне по-голяма стабилност. И управлението на Турция ще стане ефективно, като в Съединените щати и Франция. Народнорепубликанската партия, създадена преди близо 100 години от основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, твърди, че Ердоган просто иска да вземе цялата власт.


На тази дата: 12 януари 1998 г. Европейският съюз забранява клонирането на хора

1998 г. в Европейския съюз е постигнато съгласие за забрана на клониране на хора. Решението е документирано като допълнителен протокол към Конвенцията за правата на човека и човешкото достойнство и влиза в сила през 2001 г., след като е ратифицирано само в пет от страните членки.

Най-ранните експерименти в областта на клонирането датират от 30-те години на 20 в., но първият успешен опит е направен от Робърт Бригс и Томас Кринг, които през 1952 г. клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки.

През 1996 г. учени от университета в Розлин, Шотландия, оповестяват за създаването на първия клонинг на бозайник, който е познат като овцата Доли. Тя боледува от рак на белия дроб и артрит, който се среща само при възрастните екземпляри. За успешното клониране са били необходими над 247 ембриона, които довеждат едва до 27 бременности, от които само една се увенчава с успех.

Любопитен факт е, че на 27 декември 2002 г., в АФП излиза съобщение, че се е родило първото бебе клонинг. Изданието се позовава на сведения, дадени от френската изследователка Бриджит Боасел, президент на компанията „Клонейд”. Седмица по-късно Боасие съобщава, че е родено още едно дете, а в края на януари 2003 г. се появява информация и за трети клонинг. До края на 2004 г. обаче от компанията не представят научни доказателства за тези твърдения.


Вицове, януари 2017 г.

Ямало-Ненецкият автономен окръг на Руската федерация. 
Мястото където термометъра свършва.

СмЕх/Таралеж/


Питам съседа
- Комшу, твойта кола при -20 С пали ли?
- Не знам, при -20 С не се отваря!

***

С един хладилник отоплявам две спални,кухня и хол...

***

Когато в Москва температурите паднаха под -30° американските дипломати започнаха да молят Путин все пак да ги експулсира от Русия...

***

Госпожица се хвали:
- Вчера получих предложения за брак от един банкер и един лекар.
- И какво избра - парите или живота?

***

Две дами разсъждават на исторически теми:
- Любопитно ми е да разбера - какво са намирали жените в мъжете по-рано?
- Колко по-рано? – пита другата.
- По-рано, преди да измислят парите.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 11 януари 2017 г.

Одобриха офис за Плевнелиев в „София тех парк“

Правителството даде съгласието си да бъде учредено безсрочно право на безвъзмездно ползване от президента Росен Плевнелиев на офис за извършване на обществена дейност, съобщиха от МС след днешното заседание на кабинета, пише Труд.

Офисът от 192 кв. м се намира на столичния бул. „Цариградско шосе” №111 ж. На №111 б е любимият на отиващия си президент държавен проект – София тех парк.

С решението се изпълнява ангажимент на държавата, предвиден в чл. 4 от Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, напомнят от МС.

Според цитираната разпоредба на бивш президент се учредява по негово искане безсрочно право на безвъзмездно ползване върху недвижим имот – частна държавна собственост – до 200 кв. м, в посочен от него областен град за извършване на обществена дейност.

Другите права за бившите държавни глави по закон са пожизнено месечно възнаграждение в размер 60 на сто от основното месечно възнаграждение на действащия президент за съответния месец, лична охрана и специализиран транспорт, осигурени от НСО, за срок до една година след изтичането на мандата и право на специализиран транспорт от службата за охрана след това, 30 000 лв. годишно за издръжка на офиса, пари за заплата и осигуровки на един сътрудник и еднократни 20 000 лв. за закупуване на техническо офис оборудване.

Правата се губят, ако бившият президент е избран за народен представител, конституционен съдия, назначен за съдия, прокурор, следовател или назначен по служебно или трудово правоотношение. При отпадане на такива обстоятелства се възстановяват.



CNN: Русия държи компромати и срещу Доналд Тръмп

Руски оперативни работници от разузнаването твърдят, че разполагат с компрометиращи данни за личния живот и финансовото състояние на Доналд Тръмп. Данни за тази активност се съдържат в класифицирания доклад, който ръководителите на американските тайни служби представиха на самия Тръмп в края на миналата седмица.

Това твърдят "множество източници с пряка информация от срещата", цитирани от CNN.

Тези данни са представени в приложение в обем 2 страници, приложени към доклада за руската намеса в изборите през 2016 г.

Един от източниците на информацията са записките на бивш британски разузнавач, чиито досегашни доклади са считани за легитимни от американските служби. ФБР разследва доколко достоверни и точни са тези твърдения, които се базират предимно на информация от руски източници. Все още не са потвърдени подробностите, които засягат Тръмп.

Запиките на британския агент са събрани в 35-страничен опис, на базата на който е съставено приложението в класифицирания доклад за Тръмп.

На засекретената среща при Тръмп участваха четирима от най-висшестоящите ръководители на слжубите в САЩ - директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, директорът на ФБР Джеймс Коми, директорът на ЦРУ Джон Бренан и на Агенцията за национална сигурност адм. Майк Роджърс.

Самият Тръмп обаче нарече разкритията "фалшиви новини" и "тотален политически лов на вещици".
Една от причините те да предприемат безпрецедентният ход и да включат това приложение в документите, е нуждата да убедят новоизбраният президент, че компроматите срещу него вече циркулират между разузнавателните служби, някои членове на конгреса и представители на администрацията във Вашингтон.

Разузнаването е показало още, че Русия събира потенциално опасна информация не само за Хилари Клинтън и Демократическата партия, но и за победителя в изборите - Доналд Тръмп.

Документът съдържа твърдения, че по време на предизборната кампания е имало продължителна обмяна на информация между лица, свързани с Тръмп, и посредници на руското правителство, твърди CNN.

Тази комуникация между щаба на Тръмп и руснаците е накарала лидера на Демократите в Сената Хари Рийд да изпрати писмо до шефа на ФБР Джеймс Коми през октомври, в което пише: "Стана ясно, че притежавате взривоопасна информация за близките връзки и координацията между Доналд Тръмп, висшите му съветеници и руското правителство - външен интерес, който е открито враждебен към САЩ".
Обобщението е написано без детайли и без информация за източниците и използвните методи за събиране на информацията. Въпреки това данните в него са счетени за твърде чувствителни, за да се включват в разсекретения доклад за руската кибератака.

То е разпространено само до най-висшите нива на американското управление: президента Барак Обама, бъдещия президент Доналд Тръмп и осмината председатели на комисиите за разузнавателните служби в Сената.

CNN посочва, че на 9 декември сенаторът Джон Маккейн е предоставил на шефа на ФБР Джеймс Коми пълния обем на записките, датиращи от юни до декември 2016. Маккейн ги е получил от бивш британски дипломат, който е бил на служба в Москва по това време.

ФБР вече е разполагало с част от записките, съставяни до август 2016 г., когато бивш агент на британското външно разузнаване MI6 ги е предоставил на агент на ФБР в Рим, твърди CNN.

Оригиналните записки, на чиято база е съставен докладът на разузнаването, са подготвени от бившия агент на MI6, който е бил на служба в Русия през 90-те, а сега ръководи частна фирма за събиране на разузнавателна информация.

Разследването му по отношение на Тръмп отначало е финансирано от групи и спонсори, гравитиращи около опонентите на Тръмп в рамките на Републиканската партия по време на първичните избори за кандидат-президент.

След като той все пак спечели номинацията на Републиканците, разследването е продължило, но този път - финансирано от групи и спонсори, подкрепящи Хилари Клинтън.


Прощалната реч на Обама - урок по демокрация

Американският президент Барак Обама произнесе последната си публична реч в Чикаго преди края на мандата, в която отправи призив за опазване на демокрацията.

"Америка днес е по-добра и по-силна", обяви Обама и се обърна към всички американци да се мобилизират, за да поддържат демокрацията.

"Демокрацията може да огъне под натиск, ако ние се предадем на страха. Затова - както сме длъжни да останем бдителни спрямо външната агресия, така сме длъжни да внимаваме за отслабването на ценностите, които ни изграждат като нация", каза той.

"Демокрацията не изисква уеднаквяване. Нашите основатели са спорили и са отстъпвали, но са очаквали, че и ние ще постъпваме по същия начин. Но те са знаели, че демокрацията изисква базово разбиране за солидарността - идеята, че въпреки всички наши външни различия, се обединяване около едно: че ще бъдем заедно и във възход, и в трудни времена".

Обама призна, че голяма част от политическите му инициативи са блокирани от Конгреса във Вашингтон: "За всяка крачка напред, често се оказваше, че правим още една крачка назад".

Президентът на САЩ отправи и предупреждение към Демократическата партия да не се капсулира в себе си, както и че само чрез ангажирането си с реалния политически дискурс тя може да се надява да поднови визията, с която той влезе в Белия дом преди 8 години.

Макар да призна, че расовият конфликт все още е "проблем, който разделя в Америка", Обама подчерта, че е постигнат известен напредък по разрешаването му. Сред положителните резултати от двата си мандата той посочи броя новосъздадени работни места, програмата за здравно осигуряване ObamaCare и успешната мисия по ликвидирането на Осама бин Ладен в Пакистан.

На финала той благодари на съпругата си Мишел и на двете си дъщери Малия и Саша.

"Да, можем, да, успяхме", бяха последните му думи - препратка към легендарния слоган на предизборната му кампания "Yes, we can".


На тази дата: 11 януари 1921 г. България получава от Германия 1.5 млн. златни марки в знак на благодарност за участието й в Първата световна война

На 11 януари 1921 г. България получава помощ от Германия в размер на 1.5 млн. златни марки в знак на благодарност за участието й в Първата световна война на страната на Централните сили.

Първата световна война е военен конфликт, продължил от 1914 до 1918 година. В него се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Над 70 млн. войници, от които 60 млн. европейци, са мобилизирани в една от най-тежките войни в човешката история. Повече от 15 млн. души са убити, което прави Първата световна война една от най-смъртоносните.

През 1917 г. Русия и Румъния са принудени да излязат от войната. Опитът за решително германско настъпление на Западния фронт през 1918 г. е спряно след намесата на Съединените американски щати. През следващите месеци Централните сили капитулират една по една, като краят на войната е поставен на 11 ноември 1918 г. с подписаното от Германия примирие.
През 1918 г. войната приключва, победител е Антантата. След пробива при Добро поле и победата при Дойран България, разчитайки на прокламираните принципи на президента Уилсън за следвоенното устройство, сключва Солунското примирие и излиза от войната. При края на войната България е сред победените. Принципите на президента Уилсън са игнорирани от Британия и Франция и по силата на Ньойския мирен договор страната е принудена да се откаже от част от териториите си - Южна Добруджа за втори път е предадена на Румъния, а Беломорска Тракия (крайбрежието на Егейско море между река Марица и река Места), като временен мандат - на Съглашението, което впоследствие я дава на Гърция с ангажимента за икономически излаз на България на Бяло море — ангажимент, който гърците изпълняват.
На 18 януари 1919 г. в Огледалната зала на Версайския дворец се открива конференция за подписването на мирни договори с победените държави. В нея участват 27 държави. Делегации на победените и на РСФСР не се допускат. Конференцията създава свои органи - Съвет на десетте, съставен от държавните глави и министрите на външните работи на САЩ, Англия, Франция, Италия, Япония, и Съвет на петте, които включва само министрите. Основни проблеми на конференцията обаче се решават от т.нар. голяма тройка - британският министър-председател Лойд Джордж, френският му колега Жорж Клемансо и американският президент Удроу Уилсън.

Ньойският договор с България се сключва на 27 ноември 1919 г. (в сила от 1 юни 1920 г.). В резултат губим Южна Добруджа, която отива към Румъния; Западните покрайнини и Струмишко взети от Сърбия; Беломорска Тракия (около 8 700 кв. км) след автономен режим минава в ръцете към Гърция.

Военните ограничения предвиждат: 20 хил. - доброволци в българската армия, 10 хил. - за жандармерията, и 3 000 - за погранична стража. Освен това България трябва да изплати 2.250 млн. златни франка в следващите 37 години.