събота, 11 февруари 2017 г.

Сноудън: Извънземните са между нас, живеят под земята!

Едуард Сноудън разкри невероятната тайна, че вътре в Земята съществува друга цивилизация. Тези документи потвърждават, че извънземните са между нас и предишният служител на ЦРУ, който разкри куп държавни тайни, съобщи и за новата сензация.

Както се знае, Сноуден разкри над 15 000 австралийски, 58 000 английски и 1,7 милиона американски тайни документи.

Той е обвинен за шпионаж, предателство и кражба, заради което избяга в Русия. Сега, когато се чувства по-сигурен, Сноуден обяви нови информации, които според мнозина са невъзможни.

Той твърди, че извънземните не само живеят между нас под повърхността на планетата, но и властите знаят за това още от деветдесетте години на миналия век, пише в портала Edwardsnowden.com. "Учените обаче нямат достъп до тези документи," пише той.

Кокаин за 60 милиона "изплува" в Англия

Наркотици за 60 милиона евро изплуваха на плаж в Англия. Неочакваната находка била направена от гражданин, който се разхождал по брега. Властите събрали чанти с найлонови пакети, в които имало 360 килограма наркотици, предава Нова телевизия.

Градчето Хоптън, край което е открита дрогата, има едва 3000 жители и не е известно с трафик на наркотици. Властите разследват, а според медии и друг път на плажовете са изплували пакети с дрога, но никога в такова голямо количество.

Напрежение между Русия и Турция заради убитите войници в Сирия

Напрегнати остават отношенията между Анкара и Москва, след като в четвъртък по време на руски въздушни удари в Сирия бяха убити трима турски войници, а други 11 бяха ранени, съобщава БНТ.

От руска страна завиха, че ударът е нанесен по грешка, а цел на атаката са били членове на групировката "Ислямска държава". В телефонен разговор, руският президент Владимир Путин изказа съболезнованията си на турския си колега Ердоган. От турската армия обаче заявиха, че ден преди инцидента са уведомили руската страна за координатите на техните военни и отхвърлиха твърдението, че ударът е нанесен случайно.


Елена Йончева ще е водач на листа на БСП

До късно продължи Изпълнителното бюро на БСП на "Позитано" 20, което обсъди водачите на депутатските листи, с които левицата ще се яви на избори. В събота те трябва да бъдат утвъдени от Националния съвет.

Журналистът Елена Йончева, която вчера президентът Радев освободи от поста прессекретар,  ще бъде водач на хасковската листа. Още един от предизборния екип на Румен Радев - социологът Иво Христов, ще се влее и официално в червените редици - ще поведе листата в Пловдив. Синът на журналистката Ани Заркова - Крум Зарков, поема листата в Русе или Сливен. Един от "мохиканите" на международната журналистика - Тома Томов, оглавява листата в Благоевград.

Журналистът Иван Ченчев ще води в София-област, Жельо Бойчев - в 23 МИР в София. Самата Корнелия Нинова ще оглави лидерския 25 избирателен район, където най-вероятно ще се сблъска с Бойко Борисов. Доайенът на социалистическата партия - Стефан Данаилов, оглавява две листи - 24 МИР в София и размирната Варна.
Кирил Добрев отново ще е от Габрово, откъдето бе издигнат в предишния парламент, Драгомир Стойнев оглавява листата в Стара Загора, Кристиан Вигенин - в Ямбол. Продължава обсъждането на Петър Кънев за Бургас и на Весела Лечева за Велико Търново.

БСП  имашe трудности в определянето на водачите за Пазарджик, Добрич, Разград и Кюстендил. Решено е експертът по национална сигурност Славчо Велков да е в Пазарджик, в Разград - бившият кмет Денчо Бояджиев, Стоян Мирчев - в Силистра. Източник от заседанието информира, че бившият шеф на АЕЦ Козлодуй" Иван Генов ще поведе листата във Враца.

На тази дата: 11 февруари 1990 г. Нелсън Мандела е освободен от затвора след 27 години

1990 г. Нелсън Мандела е освободен от затвора „Виктор Ферстер” в Република Южна Африка. До тогава той е прекарал 27 години като политически затворник.

Нелсън Ролихлахла Мандела започва да се занимава политическа дейност през 1944 г., когато става член на Младежката лига на Африканския национален конгрес (АНК). През 1952 г. оглавява кампанията за неподчинение на расистките закони, а година по-късно е избран за президент на АНК в провинция Трансваал.

През 1956 г. той попада в списъка на 156-те човека, обвинени в държавна измяна и арестувани от властите в ЮАР. От 1960 г. Мандела е в нелегалност, а от 1961 г. ръководи военната организация на АНК. През 1962 г. отново е арестуван и е осъден на 7 години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда.

Мандела прекарва 18 години в затвора на остров Робън, през 1982 г. е преместен в затвор в Кейптаун, където остава още шест години, след което е хоспитализиран заради туберкулоза.

В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Избран е за председател на Изпълнителния комитет на АНК през 1991 г. и за негов президент от юли 1991 г. През септември с.г. Мандела подписва национално споразумение за мир от името на АНК, уточнява процедурите за спиране на политическо насилие.

На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР Фредерик де Клерк получава награда на ЮНЕСКО за мир „Хофу-Боани”. През 1993 г. отново с Де Клерк е отличен и получава и Нобелова награда за мир.

През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. През 1996 г. под негово ръководство е разработена и приета новата конституция на ЮАР.

Вицове, февруари 2017 г.

Защо в Русия не правят панорамни прозорци?

СмЕх/Таралеж/


Притеснена циганка тича към мъжа си с дете на ръце:
- Асане, детето глътна патрон!
- Ма не го върти към мене, ма!


***

-Къде беше ?
-Ми тичах!
-А защо ти е мокър панталона , а не блузата?
-Ми не дотичах

***

Две мутри си говорят: – Леле брато, страшен хотел отворили в центъра! Отиваш, вечерята без пари, спането без пари и сутринта като се събудиш, 100 долара под възглавницата. – А стига, бе! Ти кога ходи да го видиш? – Не аз, жената вчера ходила.

***

В цветарския магазин:
- Госпожо, днес купувам за последен път цветя.
- Града ли напускате, господине?
- Не, ще се женя!

***

Съпрузи гледат криминален филм. - Аз съм сигурен, че убиецът е Ален Делон! - Ама той изобщо не участва в този филм! - Така си и знаех, той винаги има отлично алиби!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 10 февруари 2017 г.

Автор на книга срещу Борисов и Цветанов влиза в листите на ГЕРБ

Политологът Антон Тодоров ще бъде в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ като представител на гражданската квота. Това обяви самият той в предаването "На четири очи" по бТВ.
През 2013 г. Тодоров издаде книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите".
В нейната анотация пише:
"Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню...Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като "шайка" – персони, обединени от престъпна цел. В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт... "Шайката ГЕРБ" е най-мрачната част от голямата измама, известна като "български преход". Книгата е издадена от издателство "Миленуим", собственост на съпругата на Недялко Недялков, който е собственик на Агенция "ПИК".

Пред Цветанка Ризова Тодоров заяви, че е в листите на ГЕРБ в качеството си на приятел на Борисов.

"Борисов не е диктатор. Той не е обидчив", заяви той.

Според Тодоров по адрес на Борисов били изписани много глупости, а бившият премиер всъщност бил много начетен и интелигентен.

"Дипломата му е с пълно отличие. Защо и Нинова не си извади дипломата?!", каза той.
Тодоров разкри и че Борисов много добре познавал руската литература, а проблемът бил, че по интелектуални теми никой не разговарял с него, за да разбере колко е подготвен.
На припомнянето на водещата Цветанка Ризова, че преди е писал за лидерите на ГЕРБ като за "шайка", Тодоров обеща един ден да напише и книга "Разговори с Борисов". "Тогава съм оценявал факти, сега промяната на фактите изисква преоценка", обясни още Тодоров, за когото вече няма по-голямо зло от БСП/БКП.

Проверете дали някоя партия не е откраднала подписа ви за изборите

На сайта на Централната избирателна комисия вече всеки гражданин може да извърши проверка дали някоя партия или коалиция не е използвала неправомерно негови лични данни за регистрация за вота на 26 март.

Провери ТУК

Проверката става чрез въвеждане на ЕГН и 10-цифров ПИК номер, който се получава чрез имейл. Ако в предни години сте ползвали вече тази услуга, то ПИК-а, който сте получили тогава, още важи.

Ако фигурирате в някой списък без вашето знание и съгласие, то вие може да подаде жалба към Комисията за защита на личните данни.

Широка лъка - тук ще изпитатe истинското гостоприемство на родопчанина...

Широка лъка е известно с богатата си история родопско село. Тук ще изпитатe истинското гостоприемство на родопчанина...

Това са първите думи на титулната страница на сайта shirokalaka.net.

А ето какви бяха първите думи на карикатуриста Христо Комарницки по повод "доблестната" победа на селото на екзарх Стефан и Капитан Петко войвода, което изгони от училището (и от живота си) две непълнолетни хлапета от Афганистан.

Христо Комарницки: Представям си как двете афганчета се връщат в Широка лъка като туристи, вадят пачка долари и ония селяци се размазват от пословично гостоприемство. Това си е сюжет за филм, но нямам пари да го направя.

В Полша ревнаха срещу публиката ни в "Арена Армеец", държала се просташки

Полските медии оплюха българската публика след снощната победа на Григор Димитров над поляка Йежи Янович на турнира в София. "Многократно прекрачваха границата на добрия тон и подсвиркваха. Поведението им определено попречи на концентрацията на Янович, а бразилският съдия на можеше да направи нищо, за да спре няколко хилядната публика.

Ако имаха възможност, щяха да хвърлят нещо по Йежи. Иначе играта беше зрелищна и двамата играха агресивно и много разнообразни удари", пише sportowefakty.wp.pl.

Przegladsportowy.pl пък подчертава, че дори коментаторите на Българската национална телевизия, излъчила двубоя, на няколко пъти са определили като некоректно поведението на родните фенове.

"Янович постоянно беше провокиран и трябваше да контролира емоциите си. Обърна се към съдията, но и той не спря звуците от трибуните. Местните фенове толкова защитаваха Григор Димитров, сякаш мислеха, че съперникът му няма право да удря топката и постоянно крещяха", пише изданието.

В интерес на истината и доста родни фенове, посетили мача, се възмутиха от липсата на тенис култура. Явно доста запалянковци бяха дошли като на футболен мач.

Държавата плаща 1 милион за мониторинг на ромската интеграция

Администрацията на Министерския съвет (АМС) обяви обществена поръчка за “разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.”. Стойността на мониторинговата система и на софтуера възлиза на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси 2014-2020 година.

Разходването на средствата, макар и по одобрен проект за ромска интеграция, е трудно обяснимо, тъй като т.нар. “мониторинг” в голяма степен се извършва и в момента от Националния статистически институт (НСИ). До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС ще трябва да е въвел в експлоатация системата позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г. В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 души експерти, които са ангажирани на централно и регионално ниво (28-те областни центрове-бел.ред.) с интеграцията на ромите.

Кандидатстването за изпълнение на поръчката приключва на 13 март 2017 г., а критерият за подбор ще е 50% предложена цена и 50% качество на изпълнението. До края на работния ден в четвъртък от Администрацията на МС не бяха публикували подробната документация за обществената поръчка, а само решението и обявлението за нея. Справка в информационната система на Министерския съвет показа, че и без държавата да дава поредните над 1 млн. лв. от европейските фондове за ромската интеграция, този път за софтуер за мониторинг на изпълнението на Стратегията за интеграция на ромите 2012-2020 г., такъв е извършван. Всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г. От годишните анализи за ромската интеграция става ясно, че Националният съвет ползва за изготвянето им информацията на Националния статистически институт.

Така например от Доклада за 2015 г. става ясно, че продължава да бъде незадоволителен обхвата на профилактичните медицински прегледи сред ромската общност, както и се запазва тенденцията на нередовност при здравното осигуряване, липсата на избор на семеен лекар, ниската грамотност и липсата на здравна култура. И без разходването на 1 млн. лв. става ясно, че от 2010 година насам НСИ регистрира, макар и с незначителни темпове, намаляване на броя на ражданията от майки на възраст под 18 г. Ако през 2005 г. на всеки 1000 раждания в страната 60 са от майки под 18 г., то през 2014 г. съотношението е 46,4 към 1000. През 2014 г. 3126 деца са родени от непълнолетни майки, което поставя в риск здравето и благополучието както на децата, които стават родители, така и на новородените деца.


На тази дата: 10 февруари 1962 г. Руснаци разменят пилот на американски шпионски самолет за полковник от КГБ!

След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, 
че не е успял да унищожи шпионското оборудване в 
самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. 
Но въпреки всичко военните не повдигат обвинения срещу 
него и той продължава да работи във военната авиация. 
1962 г. заловеният съветски шпионин Рудолф Абел е разменен за пилота Гари Пауърс, свален над СССР през 1960 г.

На моста „Гленикер”, който свързва Източен и Западен Берлин, руснаците разменят пилота на американски шпионски самолет Франсис Гари Пауърс срещу полковника от КГБ Рудолф Абел, разкрит в САЩ пет години по-рано. Двамата са разменени точно в 8.52 ч. сутринта берлинско време. Малко по-рано, на друг пропускателен пункт в Берлин, властите на ГДР предават на американците студента Фредерик Прайър, арестуван през 1961 г.

Рудолф Иванович Абел е един от най-изявените съветски шпиони на Запад, експерт в техническите аспекти на шпионажа. След като служи във военното разузнаване през Втората световна война, Абел под фалшива самоличност отива в германски лагер за бежанци, откъдето получава убежище в Канада. През 1948 г. се прехвърля в САЩ, където реорганизира съветската шпионска мрежа.

Под името Емил Голдфус създава свое фотографско студио в Бруклин, Ню Йорк. ФБР попада на следите му през юни 1957 г., след като друг съветски шпионин в САЩ - подполковникът от КГБ Рейно Хейханен, бяга в американското посолство в Париж.

Франсис Гари Пауърс завършва колежа Милиган в щата Тенеси през 1950 г. и постъпва във военновъздушните сили. Обучава се за пилот на изтребител. През 1956 г. вече е капитан и е прехвърлен към програмата за полети на U-2 на ЦРУ. Сравнително отскоро ЦРУ изпраща шпионски самолети над Съветския съюз от бази в Пакистан и Норвегия. Прикритието на пилотите на U-2 е, че работят в Националната администрация по аеронавтика и космонавтика (НАСА).

След обучението в Невада Пауърс е изпратен в базата на U-2 в Инджирлик, Турция, за да изпълнява полети по турско-съветската граница. През 1960 г. е прехвърлен в Пакистан и инструктиран за първия му полет над съветска територия. На 1 май 1960 г. той излита от Пешавар, Пакистан. След като прелита 6060 км, от които 4670 км над съветска територия, трябва да се приземи в Бьодо, Норвегия.

Сред местата, които ЦРУ се надява да снима, са и тези, които биха разкрили технологичното развитие на руските междуконтинентални балистични ракети. Наблюдателен полет, извършен на 5 април, е показал строеж на комплекс за изстрелване на ракети в Тюра Там. Президентът Айзенхауер дава разрешение за втори контролен полет над същия район, но е определил 1 май като абсолютен край на полетите на U-2, поне за известно време.

В същото време обаче Дуайт Айзенхауер, френският президент Шарл дьо Гол, британският министър-председател Харолд Макмилан и съветският премиер Никита Хрушчов имат предвидена среща на високо равнище за 16 май. След това се очаква Айзенхауер да направи безпрецедентно посещение в Москва. Той не желае никакви инциденти да помрачават предстоящите събития.

Както Пауърс твърди по-късно, той е бил уверен, че при тази височина (над 20 км) неговият U-2 няма да може да бъде улучен от никакъв съветски самолет или ракета. Над Свердловск обаче е улучен от ракета и успява да катапултира, спускайки се с парашут на земята, където цивилни граждани го задържат до идването на полицията.

След като самолетът не пристига в Норвегия, ЦРУ разбира, че е станала беда. Предположенията им са потвърдени от прехванатите радиосъобщения, че руснаците са се опитали да свалят чужд самолет над съветска територия. В ЦРУ допускат, че Пауърс е загинал, и веднага изготвят версия за прикритие, която се разпространява от военновъздушните сили и според която американски синоптичен самолет на НАСА, излетял от Турция, проучващ „горните атмосферни слоеве”, не се е завърнал в базата си и се смята за изчезнал.

На 5 май Хрушчов съобщава за свалянето на самолет във вдъхновена реч и заклеймява „агресивните американски кръгове” за това, че се опитват да попречат на конференцията на високо равнище с подобен провокационен акт. САЩ се придържат към синоптичната версия, добавяйки, че пилотът може да е бил в безсъзнание поради неизправност на кислородната система и че самолетът, оставен на автопилот, може би напълно случайно е нарушил съветското въздушно пространство.

На 6 май Хрушчов държи нова реч, в която разкрива, че пилотът на самолета е „жив и здрав”, и добавя, че е замълчал за това умишлено, тъй като в противен случай американците биха „съчинили още някаква басня”. Накрая Айзенхауер поема отговорността за станалото върху себе си, заявявайки, че просто е взел всички „всички възможни мерки за защита на САЩ срещу изненадващо нападение”. Хрушчов заминава за Париж, но отказва да вземе участие в разговорите на високо равнище, докато Айзенхауер не се извини. Пътуването на Айзенхауер в Москва е отложено.

Междувременно в Москва се подготвят за добре организиран показен процес срещу Пауърс. ЦРУ инструктира Сам Джаф - репортер от Си Би Ес, акредитиран за процеса. Майкъл Бешлос пише в книгата си „1 май: Айзенхауер, Хрушчов и аферата U-2”, че Джаф „е получил данни за съветския шпионаж като доказателства, опровергаващи обвинението, в случай че Хрушчов изобличи U-2. В репортажа си Джаф трябва да говори за Пауърс не като за пилот на шпионски самолет, а като за пилот, който извършва разузнаване”.

На 19 август 1960 г. е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 години затвор.

На 10 февруари 1962 г. е разменен за съветския шпионин Рудолф Абел, който е в затвор в САЩ. След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Но въпреки всичко военните не повдигат обвинения срещу него и той продължава да работи във военната авиация.

Вицове, февруари 2017 г.

В очакване на есента

СмЕх/Таралеж/


Млад, симпатичен, търси жена с бойлер в района на Младост 4 за кратка авантюра...

***

Юнаците.. дет' до вчера играеха хорo в ледени води, днес реват, че са им спрели топлата вода...

***

– Как е новото гадже? – Какво да ти кажа, мозъка й е тефлонов, нищо не залепва по него!!!

***

- Скъпа, много вкусна торта!
- Купих я от магазина.
- А сама може ли да направиш такава?
- От какво? Нито имаме брашно, нито яйца, нито натриев глутамат, нито Е217, нито Е428.

***

В Тел Авив турист се спира пред впечатляващата зала "Ман".
Възхитен от архитектурата, той пита екскурзовода дали сградата е кръстена на името на известния писател Томас Ман.
- Не, кръстена е на името на Фредерик Ман от Филаделфия.
- Никога не съм чувал за него. Какво е написал?
- Чек.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Варненско село на косъм да стане "Хитрино 2" тази нощ

Инцидентът е станал около 1.00 часа след полунощ на 9 февруари. Тогава част от товарна влакова композиция от девет вагона и една цистерна, пътуваща от Русе към Долно Езерово, дерайлирала на 200 метра преди спирката на варненското село Боряна. Цистерната е изляза за кратко от релсите, но двамата машинисти успели да я върнат и да възстановят движението на композицията.

За щастие жертви и пострадали няма.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че се разследва това, че е допуснато повреждане на релсовия път.

В Карнобат цистерната е отделена от композицията. В момента се извършва оглед на релсовия път, както и на цистерната. Останалите 9 вагона са продължили към Долно Езерово, за където е предназначен товарът им, а локомотивът е прикачен на друга композиция и е отпътувал за Пирдоп.

Разследването е за железопътен инцидент, от който са последвали значителни имуществени вреди на релсовия път. Извършват се процесуално-следствени действия по неотложност. Работата по жп инцидента продължава.

Герджиков излъга: шефът на АПИ не е уволнен, а понижен

Служебният премиер Огнян Герджиков само понижи шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради „престъпна небрежност“. Поводът бе инцидентът в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ в неделя. Първоначално премиерът обяви на извънреден брифинг заедно с регионалния министър Спас Попниколов, че шефовете на АПИ и държавната пътноподдържаща фирма „Автомагистрали“ са освободени. По-късно обаче от съобщение на регионалното министерство се разбра, че досегашният директор и председател на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов е само понижен до член на УС на агенцията. Уволнен е Парашкев Кръстев – шеф на „Автомагистрали“, както и още трима пътни експерти в агенцията.

Уволненията идват три дни след като в неделя в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ загина жена, след като в автомобила, в който тя пътуваше, се вряза греда от осветлението на съоръжението. Последваха поредица от нелепи обяснения от експерти в пътната агенция за ремонти – извършени, неизвършени, предстоящи, в които отговорността за фаталния инцидент се разми тотално. „Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това“, заяви Герджиков и добави, че именно като изпълнение на този свой ангажимент е взел решението за смените.

На мястото на Дончо Атанасов ще бъде назначен Пирин Пенчев – специалист по транспортно строителство в архитектурния университет, с 22-годишен опит в пътния бранш. Той е бил зам.-шеф в сегашната АПИ при кабинета „Станишев“ – по времето на строителния министър Асен Гагаузов. Тогава начело на сегашната агенция беше Велико Желев, а по-късно и Веселин Георгиев-Батко, който стана известен с поръчките, дадени на неговия брат Емил Георгиев, заради което ни спряха европарите. Шеф на „Автомагистрали“ става Валентин Николов. Той е доктор по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От 2009 до 2012 г. е бил председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД.

Уволнен е и Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура“ в АПИ. Ще бъдат освободени и шефът на софийското областно пътно управление и на район „Пътна служба-Хемус“. Оставка вече е подал и шефът на дирекция „Пътна инфраструктура“ в АПИ.
Магистрала „Хемус“ ще бъде пусната в понеделник, поех личен ангажимент, обяви още Герджиков.

Междувременно станаха ясни и любопитни подробности около дългогодишното безхаберие при поддръжката на тунела. Както стана ясно, ремонт на съоръжението е бил предвиден още през 2005 г. Вече бившият регионален министър Лиляна Павлова разказа през 2015 г. за фирма, която е взела държавни средства след спечелена обществена поръчка за ремонта. Шефът на въпросната фирма – „Трансстрой“, Бургас съобщи, че вината не е в строителя. „АПИ така и не ни издаде строително разрешително, за да ремонтираме тунела „Ечемишка“, заявява изпълнителният директор Николай Милев. Той потвърди, че съоръжението е било описано като опасно и в аварийно състояние. Според него през 2007 г. са преведени 30% аванс – 2.4 млн. лв., част от които били изразходвани за проектиране и материали. Проектът включвал и подмяна на осветителната система, но държавата така и не осигурила цялостно финансиране на ремонта.

На тази дата: 9 февруари 1923 г. Александър Стамболийски става министър-председател

На 09 февруари 1923 г, в България е съставен нов кабинет с министър-председател
Александър Стамболийски.

Александър Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Министър-председател на България в 40-то правителство (1919-1923). Народен представител в XIV-то, XVI-то, XVII-то, XVIII-то, XIX-то, XX-то ОНС и в V-то ВНС.

Роден през 1879 г. в с. Славовица, Пазарджишко. Завършил Лозаро-винарското училище в Плевен. Ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. Учил философия в Хале и агрономство в Мюнхен.

Участва в учредителния конгрес на БЗС (1899). Фактически водач на БЗНС - под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия. Противопоставя се на промените в Търновската конституция (1911) и на участието на България в Първата световна война, за което през 1915 г. е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор. По време на Войнишкото въстание (1918) е освободен и изпратен да преговаря с въстаниците за мирно разрешаване на конфликта.

Под влияние на своя сътрудник Райко Даскалов, той оглавява въстанието и е провъзгласен за председател на т. нар. Радомирска република. След неуспеха на бунта се укрива, но през 1918 г. е амнистиран. През 1919 г. се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. 

Участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция. След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, той оглавява правителството и на 27 ноември 1919 г. подписва Ньойския договор.

След парламентарните избори през 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС. Правителството на Стамболийски се опитва да изведе страната от международната изолация след Първата световна война чрез активно участие в дейността на Обществото на народите и установяване на приятелски отношения с Югославия.

Във вътрешен план то провежда някои реформи, като ограничаване размера на поземлената собственост, въвеждане на трудова повинност, опростяване на правописа. Наложено е авторитарно управление. През 1922 г. е проведен референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи.

По-късно се провеждат репресии срещу БКП и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т.нар. Оранжева гвардия. В началото на 1923 г. режимът на Стамболийски губи напълно подкрепа, извън средите на българското селячество. Срещу него е цялата българска интелигенция - лява и дясна, македонските емигрантски организации, военните.

На 9 юни 1923 г. срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз, с подкрепата на буржоазните партии и царя. Оранжевата гвардия е обезоръжена. Междувременно, в страната избухват стихийни селски вълнения. БКП заема позиция на неутралитет, лишава бунтовете от подкрепа и в крайна сметка те са потушени. Стамболийски е заловен край родното си село и убит по особено жесток начин на 14 юни 1923 г.

Убийството на Александър Стамболийски, 1923 г.

Покушението срещу министър-председателя Александър Стамболийски е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии, на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат. Няколко дни по-късно законният министър-председател е заловен и заедно с брат му Васил е подложен на нечовешки изтезания в къщата им край с. Славовица. Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Вицове, февруари 2017 г.

Сексуалната революция достигна и Русия...

СмЕх/Таралеж/


Проспериращ бизнесмен е поканен да изнесе лекция пред студенти по икономика. Накрая той пита: - Имате ли въпроси? След кратко мълчание се чува женски глас: - Женен ли сте?

***

Доказателство, че хомеопатията е измислица: ако беше истина, щеше да има хомеопатична ракия.

***

Жената е препила предната вечер и пита мъжа си:
- Ти какво правиш, когато имаш махмурлук?
- Слушам мрънкането ти!

***

Гледах как в парка един се опитваше да си говори с кучето. И го правеше в пълна заблуда, че кучето разбира всяка дума! Прибрах се вкъщи, разправям на котарака таз случка. Умряхме да се хилим.

***

- Ало, здравейте! Нямам интернет.
- Лампичката на рутера свети ли?
- Да. Само че това не е лампичка, а тиристорен светодиод, излъчващ на дължина на вълната...
- Ъъъ, да, извинете... Май проблемът е при нас...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 8 февруари 2017 г.

"Нова република" предлага пакт за борба с корупцията

"Нова република" предлага на останалите партии да подпишат пакт за общи действия срещу корупцията. Това заявиха от формациите. Предложението е отправено до партиите, които ще влязат в 44-ия парламент.

Пактът включва няколко точки. Едната е внедряване на румънския модел в българско правосъдие и прокуратура и създаване на две дирекции в прокуратурата - за борба с корупцията и за борба с тероризма, оглавени от независими прокурори. Лидерът на "Нова република" Радан Кънев заяви, че се предлага и свикване на Велико народно събрание, тъй като подобни реформи го изискват.

От "Нова република" декларираха, че се отказват от депутатските си имунитети и призоваха всички други партии да го направят. Формацията настоява за истинска децентрализация и 50% от данъка върху доходите и печалбите на фирмите да остава в съотвените региони, където са изработени.

Бившият депутат Мартин Димитров представи идеята си за диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги. Той уточни, че става въпрос за храни, които отговарят на критерии за качество. Според Димитрв това ще доведе до изсветляване на икономиката и насърчаване на потреблението.

"Това е масовата европейска политика. Предлагаме го сега, защото има излишък в бюджета", каза Димитров.

От "Нова република" очакват до понеделник реакция от останалите политически сили. Ако такава няма - от коалицията ще представят този пакт на гражданите, като не уточниха как точно ще стане това. Кънев призова да не се предпоставя, че останалите партии няма да приемат пакта.


Кадри на НДСВ и БСП замениха областните управители на ГЕРБ

Министерският съвет назначи 14 нови областни управители, след като освободи досегашните. От освободените днес 11 души са кадри на ГЕРБ. Голяма част от новоназначените обаче имат сериозна политическа биография по време на управлението на НДСВ, БСП и при кабинета на Пламен Орешарски.

В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев - досега зам.-кмет на община Гоце Делчев и заместник-председател на областното ръководство на БСП. Завършил е Школата на МВР в Симеоново, магистър е по „Право“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров“, където е бил в последствие ръководител на офис „Международна дейност“. В периода 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония. Йотов беше част от инициативния комитет, който издигна транспортния министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за кмет на Варна.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов. Завършил е ВВАУ в Шумен, ВА в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ „В. Левски”, където е бил и преподавател. В последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Момчил Младенов става областен управител на Враца. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник-кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града. Младенов бе от активните членове на НДСВ във Врачанско и областен координатор на партията.

Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев. Бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г., завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София. Ковачев беше един от активистите на НДСВ в Кърджали.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Магистър е от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор. Татарски е бил главен секретар в регионалното министерство, когато то е оглавявано от Костадин Паскалев от БСП.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Магистър по регионално развитие и управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Община Ловеч, а през 2015 г. е заемала поста заместник кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. Той е сред учредителите на НДСВ. Има магистратура по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бил е заместник кмет в общините Алфатар и Дулово.

София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. в мандата на правителството на Пламен Орешарски. По това време е член БСП и председател на Общинската организация на БСП в с. Челопеч. В момента е административен директор в частно дружество. Завършила е магистратура по индустриален мениджмънт в МГУ „Св. Иван Рилски“ в София, магистър е и по автоматизация и информационно управляваща техника.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител при правителството на Пламен Орешарски в периода юли 2013 – декември 2014 г. Била е кандидат на БСП за кмет на община "Триадица". От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна.

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник. Завършва ВИХВП в Пловдив с магистратура по автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост. Бил е съветник в кабинета на НДСВ – на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Беше назначен през 2013 г. от Цветлин Йовчев като директор на ОДМВР - Шумен. Той напусна поста си година по-късно след като Румяна Бъчварова поиска оставката му. Той беше и кандидат за общински съветник от БСП на последните местни избори.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община Тунджа. Два мандата е бил общински съветник от групата на БСП.

Правителството уволни 13 областни управители

13 областни управители са отстранени от длъжност. Правителството днес е взело решение от постовете си да бъдат освободени губернаторите на Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново.

Причината за отстраняването им са предстоящите парламентарни избори, които трябва да бъдат проведени без нарушения.

По-късно през деня се очаква да станат ясни още кадрови промени, които служебното правителство е направило.

По-рано днес от правителствената пресслужба обявиха, че служебният кабинет не е обсъждал оставки във връзка с инцидента в тунел "Ечемишка". От там уточниха, че министър-председателят Огнян Герджиков ще излезе със становище по темата до края на деня.

Полицията разгони протест заради загиналата в "Ечемишка" жена

Полицията не позволи да бъде блокиран пътя от Ботевград до София при село Врачеш – обходния маршрут на магистрала „Хемус”.

Идеята беше пътят да бъде блокиран от 8 ч. в знак на протест срещу лошото състояние на пътищата и тунелите в страната, съобщи бТВ.

Повод за протеста е и смъртта на жена, която загина на място, след като осветително тяло от тунел „Ечемишка” падна върху автомобил на 5 февруари.

"Не искам нещо подобно да се случи с мен или с друг шофьор", обяви пред bTV Николай Змеев, организатор на протеста.

"Пътищата и тунелите в България не се ремонтират. Строят се магистрали и след три години те са по-зле от третокласните пътища, плащаме висока цена за винетките”, каза още Змеев.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 40 (39ТУК)


След получаване на новите пенсии от Обединените патриоти Трендафил и Богданка се отправиха към Лазурния бряг.












Наш репортер засне последното съобщение оставено от Барак Обама към Доналд Тръмп в Белия дом.

На тази дата: 8 февруари 1878 г. Освобождението на Несебър от турско робство

Датата, която историята визира за Освобождението на Несебър от турско робство е 8 февруари 1878 г.Обявяването на акта на освобождението става без нито един изстрел след като майор Колантаевски, начело на военна формация от полуескадрон от 2-ри ес­кад­рон на 13 ­Дра­гун­ски на Во­ен­ния ор­ден полк завзема града по същия начин, както и ден преди това Поморие.

 Информацията за събитието се съдържа в том 75 от Сборника с материали за руско-турската война 1877-1878 на Балканския полуостров, чиято поредица започва да излиза в Санкт Петербург през 1911 г. Всъщност, става въпрос за документи, обнародвани от името на Военната комисия на Руския генерален щаб.                    

Завземането на Черноморското крайбрежие,особено селищата с удобни пристанища ,било от стратегическо значение за окончателното Oсвобождение на България.Това е така, защото по този начин се предотвратява евентуален десант на турската армия по левия фланг и в тила на руската армия.По това време в Бургас и в останалите селища на региона вече



нямало официални представители



на турския султан. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на английски кораби и в края на декември 1877 отплaвали от бургаското пристанище към Истанбул. Дългото изолиране на бургаската територия от активни освободителни действия създало смут сред местното население.

Това активирало и безчинствата на башибозушките и черкезки банди.На масови кланета били подложени жителите на Карнобат и Българово. За да защити българското население, щабът на ХI армейски корпус



сформирал летящ отряд



под командването на полковник Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас.

Полковник Лермонтов влиза с първия отряд от 30-40 кавалеристи от ХIII драгунски полк и е срещнат с хляб и сол и после отведен в църквата “Св.Хач” за отслужване на благодарствен молебен.

Градските първенци тържествено предали на освободителя на Бургас-полковник Лермонтов, ключовете от турските складове на пристанището, където се съхранявали храни и въглища, по-късно разпределени от новата управа за изхранването на населението. Същата вечер под звуците на църковните камбани са посрещнати и останалите 2 000 руски воини от 24 дивизия на ХI армейски корпус. Почивката била кратка, защото пристигнали тревожни



вести за черкезки нападения



срещу Несебър и Поморие, а само половин час след тържественото посрещане полковник Лермонтов получил съобщение за поява на турски броненосец в

Бургаския залив и опасност от евентуален турски десант.

Междувременно в щаба на ХІ армейски корпус в Карнобат на 1 февруари постъпва донесение от дозора на Бургуджийския отряд, че в Месемврия местните българи обезоръжили целия турски гарнизон и пленили 3 оръдия, като за защита на населението от нападения на черкези и башибузуци е организирана самоотбрана. Обстановката обаче остава несигурна, оставала и опасността от турски набези. Тази опасност била предотвратена,след като от Бургас бил изпратен един полуескадрон, който на 7 февруари под командването на майор Колантаевски
освобождава Поморие, а на 8 февруари и Несебър.

Вицове, февруари 2017 г.

Човек ставаш или от детството или никога

СмЕх/Таралеж/


- Брато, моето гадже май е вампир.
- Глупости, няма такива работи. И к'во, налита на кръв или как?
- Още не, обаче я излових, че когато съм ял чесън, тя не ще да се целуваме.

***

Синдикатът на телефонните измамници предлага минималната пенсия да е 1500лв.

***

Шеф на фирма се кара на секретарката си: - Как си могла да се обърнеш в писмото към този шарлатанин, мошеник, идиот, крадец, лъжец и бандит с думите "Скъпи приятелю"?! Препиши го отново! - А какво обръщение да сложа, шефе? - Пиши: "Драги колега!"

***

Двама студенти след изпит си говорят: - С колко го взе? - С тройка. В началото мислех да го взема с шестица, а после реших, че е по-добре с тройка, а спестените пари да ги дам за бири.

***

Недоволен клиент към келнера: - На какво прилича това, в супата ми има парцал! - Бе, ти за 80 стотинки персийски килим ли искаш?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 7 февруари 2017 г.

"Нова Република" се регистрира в ЦИК и прикани към антикорупционен пакт

Надпартийната платформа "Нова Република" се регистрира в ЦИК за участие в предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Необходимите за регистрацията подписи донесоха председателят на формацията Радан Кънев, говорителят му Трайчо Трайков, както и няколко други техни съмишленици, сред които Ивайло Цветков-Нойзи, Петър Славов, Борис Станимиров и Вили Лилков.

"Регистрирахме надпартийното дясно обединение "Нова Република" за участие в изборите като единствената дясна алтернатива на ГЕРБ. Няма такава регистрация преди нас, няма да има и след нас", заяви пред медиите Кънев.

Той припомни, че с колегите му са предложили широко дясно обединение, но поканата им е била отхвърлена "вероятно от лични амбиции и страх".

"Неслучайно казах страх – не всеки има смелостта да влезе в решителна битка, да се обяви за алтернатива на ГЕРБ и да попадне под обстрела на кафявите медии-бухалки. Ние отдавна живеем с това и не ни е страх", добави Кънев.

Подобно на председателя на "Да, България" Христо Иванов, той обяви намерение да покани всички партии, които влязат в 44-ото Народно събрание, да подпишат Пакт за общи действия срещу корупцията.

"Вие видяхте какво се случи, помните и протестите от 2013 г. в България, помните и какво стана в Македония. Всеки път ставаше дума за партиен елит, който опитва да осигури безнаказаност за всички партии. Дълбок социален конфликт между гражданите и всички партии. Точно затова "Нова Република" кани всички партии, които ще бъдем в заедно в 44-ия парламент, да подпишем Пакт за общи действия срещу корупцията. Надяваме се да постигнем едно голямо мнозинство в следващия парламент", обясни Кънев.

По думите на Трайков поканата за въпросния пакт е отправена към "всички, които смятат, че ще влязат в парламента".

"До понеделник ще ги преброим. А за борба срещу корупцията всеки говори, но не всеки е показал, че може да го прави. Ние в "Нова Република" сме доказали това с действия", каза още неуспелият кандидат-президент на Реформаторския блок.