събота, 13 май 2017 г.

Багери започнаха събарянето на постройки в Слънчев бряг

Багери започнаха събарянето на постройки на Северния плаж в Слънчев бряг. На ударната акция присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Новият стопанин на плаж "Слънчев бряг – Север", "Булимпекс АД" започна да разрушава незаконно изградените заведения върху ивицата. Акцията започна днес със събарянето на емблематичния бар "Бикини". Това съобщиха от Съюза на собствениците в курорта.

През седмицата вицепремиерът, който има и ресор икономика, Валери Симеонов, обяви, че ще има събаряне на незаконни постройки по плажовете от идната седмица.

Според съюза наемателят на ивицата бил категоричен, че ще премахне всичките 300 обекта, които са били вдигнати от предшественика му незаконно, но тъй като късно влязъл във владение на концесията това няма да е възможно до началото на активния летен сезон. Министърът, цитирана от пресцентъра си, посочи, че за нея е необяснимо защо се е забавило въвеждането във владение.

От дни плажът има нов концесионер, който трябва да получи плажа абсолютно чист, обясни Ангелкова какво е наложило спешната акция.

„Преместваемите обекти на плажа надхвърляха 8000 кв. м. Колко са точно незаконните обекти – не мога да ви кажа. Допустимата площ е 4600 кв. м”, коментира още министърката.
Тя обяви и че през този летен сезон цените на плажните принадлежности на "Слънчев бряг-север" са съответно: 8.00 лв. за чадър и 8.00 лв. за шезлонг. За сравнение, през миналата година посетителите заплащаха по 10.00 лв. за чадър и 10.00 лв. за шезлонг. В Слънчев бряг вече има чуждестранни гости от Великобритания, Германия и Белгия, съобщават от министерството.

Обявяват пастирчетата от Фатима за светци

Две пастирчета ще бъдат канонизирани за светци от папа Франциск в Португалия днес. На 13 май преди точно сто години три деца от Фатима твърдят, че виждат Дева Мария, докато водят овце на паша (Виж историята ТУК). Третото от тях също предстои да стане светец на по-късен етап, предава Би Би Си. 

Папата пристигна във военно-въздушна база северно от Лисабон в петък и по-късно благослови миряни във Фатима. Очаква се повече от милион християни да пристигнат за церемонията днес. Португалия силно е затегнала мерките за сигурност и временно е възвърнала граничния контрол.

Католици се събират във Фатима на религиозно поклонение от далечни страни като Чили, Венецуела, Източен Тимор.

Днес канонизирани за светци, заради чудеса, които им се приписват, ще бъдат Жасинта и Франсиско Марто. Те почиват през 1918-1919 г. по време на грипната епидемия в Европа.

Т.нар. три тайни на Фатима са записани от тяхната братовчедка, Лусия дош Сантош, която издъхна на 97 години през 2005 г. Процесът по нейното обявяване за блажена започна през 2008-а.

Католическата църква придава огромно значение на виденията на трите деца – смята се, че тя им е открила истини, с които да помогне на човечеството. Официално според Ватикана първото явление на Богородица е на 13 май 1917 г.

Лусия записва пророчествата години след като децата казват, че са видяли образа на Дева Мария. Самата Сантош прекарва живота си като монахиня в манастир в Коимбра. Първите две тайни от бележника ѝ са разкрити през 1942-а.

Какво казва Ватиканът за тайните?

Според предшественика на Франциск, папа Бенедикт XVI, описанията от трите тайни са „предназначени да мобилизират силите на промяната в правилната посока“. Но те не са като Библията – която той нарича „обществено откровение“.

Тайните от Фатима са „частни откровения“, пише той. Тяхната цел е „да помогнат да живеем по-пълноценно“ в синхрон с учението на Христос.

Покойният папа Йоан Павел II бе прострелян от турски атентатор на 13 май 1981 г. Той вярваше, че оцеляването му се дължи на божествена намеса от Дева Мария, както и че третата тайна е предсказала атаката срещу него. Йоан Павел дари куршума на Фатима и по-късно той бе инкрустиран в короната на Богородица там.

Мощна хакерска атака в 80 страни, искат 300 долара в биткойн

Хакерска атака засегна близо 80 страни по света. Сред засегнатите са САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Италия, Испания и Тайван.

Вирусът блокира компютрите в системата и иска стойността на 300 долара в популярната електронна валута биткойн, за да възстанови достъпа. Пробивът в системата е направен през остарял софтуер, който вече не се поддържа от компанията производител, съобщи бТВ.

Анализ на антивирусната компания "Касперски" показва, че вирусът показва съобщения с инструкции за плащането на "откуп" на няколко езика. Сред тях е и българският. Най-много случаи на заразата са регистрирани в Руската федерация, но във Великобритания от хакерската атака здравната система пострада тежко. Редица болници, в това число и Кралската болница в Лондон, се пренасочили спешните случаи. 

Експерти свързват атаката с хакерска групировка, която наскоро разпространи вируси, създадени от Американската агенция за национална сигурност с цел събиране на лични данни.

Според компютърни експерти срещу вируса вече е разработена защита, която освобождава компютрите без плащане на откуп, информира Нова тв.

На тази дата: 13 май 1917 г. Света Дева Мария се явила пред три овчарчета в Португалия

1917 г. три селски деца виждат обявлението на Света Дева Мария край Фатима (Португалия). Историята разказва, че в малкото португалско градче Божията майка се явила пред овчарчетата, за да им разкрие важни пророчества, които светът трябва да чуе.

Според легендата Лусия, е десетгодишна, а братовчедите и Жасинта и Франсишку, са съответно на девет и на седем, когато Дева Мария им се явява за пръв път близо до местността Кова да Ирия. Необичайното събитие се случва на 13 май 1917 г. и след това Светата майка се явява пред трите деца на тази дата всеки месец до 13 октомври. Няколко години по-късно Жасинта и Франсишку умират при грипна пандемия, а Лусия става монахиня. Четири десетилетия по-късно явяванията на Дева Мария са признати от Ватикана като Чудесата от Фатима, а градът се е превърнал в едно от най-светите места за поклонение.

Дева Мария разкрила на пастирчетата пророчества за ключови събития на 20 в., сред които краят на Първата световна война, началото на Втората световна, възникването и падането на комунизма. Казват, че една от неразкритите допреди 7 години тайни е била свързана с предсказанието за опита за покушение срещу папа Йоан-Павел Втори, което се случва отново на 13 май, само че през 1981 г.

Днес Фатима представлява огромен площад, застлан с мраморни плочи. В дните на поклонение картината е неописуема и просто трябва да се преживее. Тогава към „същинското” светилище в редица един след друг по пътеката към олтара се придвижват хора - по колене, привели глави, задължително със свещ в ръка. Службите обичайно са в неделя, но през седмицата също има посетители на святото място. Част от тях са туристи, дошли да видят култовото светилище, други - да се помолят... И едните, и другите задължително палят поне по една свещ.

Вицове, май 2017 г.

Индийска рок банда?

СмЕх/Таралеж/


Вчера по обяд исках да паркирам колата пред Народното събрание. Дойде един полицай и вика:
- Не може! Тука работят депутатите.
Аз му отвърнах:
- О, не се притеснявайте, имам аларма и застраховка!

***

Скучно ти е? Напиши на някоя групова женска снимка във фейсбук:
- А, коя е оная грозната?
И веднага ще стане интересно и забавно...

***

Семейство отива на хотел: – Стая за една вечер – иска мъжът. – Голяма късметлийка сте – казва рецепционистката на жената, – обикновено той наема стая за един час.

***

В някакво село катаджии спрели шофьор за превишена скорост.
- Господа полицаи, ще си платя каквото трябва!
- А, не - ние рушвети не взимаме, ама ако искаш отсреща, в кафето, може по едно кафе да вземеш. Кажи, че са за нас, тя знае как ги пием.
Отишъл човекът и казал :
- Две кафета за полицаите отвън, не знам как ги пият.
Девойката казала :
- Ето кафетата - дължите 40 лева.

***

Как изразяват възхищението си хората в различните държави:
Американците:
- Ооо, иеееее!
Французите:
- О-ла-ла!
Италианците:
- Белисимо!
Българите:
- Еее, е*ах му майката!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 12 май 2017 г.

Светослав Малинов се кандидатира официално за лидер на ДСБ

Светослав Малинов се кандидатира официално за председател на ДСБ. На десните партии, които останаха извън парламента, им предстоят Изпълнителни съвети, на които да изберат нови лидери, тъй като старите им подадоха оставки след загубата на изборите.

За ДСБ претендентите досега са 4-ма, Радан Кънев категорично отказа да се кандидатира за лидер на костовистите, но Атанас Атанасов се кандидатира индирекно чрез пост във Фейсбук. "Повече от месец мълчах и мислих. Днес съобщавам - тръгвам в поход. Защото моята политическа общност сега има нужда от това. Господ напред и ние след него".

Официално това днес направи и Светослав Малинов. „Кандидатирам се за председател на ДСБ. Считам, че ще реша най успешно проблемите на партията. Разчитам на вашата подкрепа“, казва в обръщение той.
СДС избира своя лидер утре – очаква се това да е отново Божидар Лукарски. За председателското място има още един претендент – Тодор Грозданов, член на СДС от 2009 г.

Валери Симеонов: Другата седмица ще има погром на плажа на Слънчев бряг

Този път ще има действия, този път ви казвам, че ще има събаряне на бараки в Слънчев Бряг. Премахването на бараките в Слънчев бряг и Златни пясъци е работа на общинските кметове. Пожелавам на общинска администрация да си свърши работата, а не да се притеснява, че бараките са на знакови имена.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на БНТ. Държавата трябва смело да влезе и да си свърши работата. Бих препоръчал на министър Ангелкова с мое съдействие да се въведе сериозна промяна в процедурата за отдаване на концесии на плажовете, защото те са се превърнали в едни касички, посочи още той.

Въобще не ме интересува кой от къде идва и на кого е приятел. И  няма Маджо, Баджо, Маргини и други такива. Всички бараки ще се разчистят. Другата седмица ще има шоу на плажа на Слънчев бряг, каза още Симеонов. Той съобщи още, че днес най-сетне ще бъде издадена заповед за назначаване на зам.-мининистрите от квотата на Патриотичния фронт. "Почти всички хора са от бизнеса", уточни Симеонов.

На тази дата: 12 май 1926 г. Трима авантюристи прекосяват Северния полюс с аероплан

1926 г. норвежецът Руал Амундсен, италианецът Умберто Нобиле и американецът Линкълн Елсуърт прекосяват Северния полюс с аероплан. 1880 г. е роден забравеният полярен изследовател Линкълн Елсуърт.

На 12 май 1880 г. в Чикаго е роден малко известният в България полярен изследовател Линкълн Елсуърт, чието име обаче носят в Антарктида полярна станция на шелфовия ледник Филхнер-Роне, подледено езеро и планина, в която се намира най-високата точка на Антарктида (масив Винсън - 5140 м).

Бащата на Елсуърт е милионер и се занимава с търговия на въглища. Синът обаче, след като завършва Йелския и Колумбийския университети, отначало работи като дървосекач по време на строителството на Първата Канадска национална железопътна линия. След това известно време е минен инженер в златоносните мини в Аляска. През 1924 г. възглавява геоложка експедиция в Перу, като пресича Андите до изворите на Амазонка.

Последните 27 години от живота Елсуърт посвещава на изследователска дейност. Най-голяма известност му донасят полярните експедиции от 1925 до 1941 г. През 1925 г. бащата на Линкълн Елсуърт, Джеймс, спонсорира със 100 000 долара експедицията на Руал Амундсен, в която като щурман на един от самолетите-амфибии „Дорние-Вал” (370 к.с.) участва Линкълн. Тези средства обаче се оказват недостатъчни.

Норвежкото правителство и „Норск-Луфтсейландс-Форенинг“ (Норвежко въздухоплавателно дружество) обаче подкрепят идеята, като привличат на помощ филателията.

Пуснатите са пощенски марки, изобразяващи бяла мечка, гледаща летящ самолет, с печат отгоре „Северен полюс”, представляват неустоимо изкушение за филателистите. А и тиражът е внушителен - 2 215 500 броя. От тях 1 795 000 са пуснати в полза на експедицията.

От Пиза (Италия), където са построени, самолетите са докарани в Тромсьо. На 9 април 1925 г. корабите „Хоби” с двата аероплана и придружаващият го „Фарм” отплават за Шпицберген. Като база за отлитане е избран датският остров Ню Олесунд, намиращ се на 1165 км от Полюса. Взети всички мерки за случай на злополука: ски, шейни, палатки, спални торби, сгъваеми лодки по 11 кг, годни да издържат един тон товар.

Условията позволяват излитане чак на 21 май. Аероплан № 24 е пилотиран от Лейф Дитрихсон с навигатор Елсуърт и механик Оскар Омдал. Пилот на №25 е Рийсер-Ларсен, навигатор е Амундсен, а механик - X. Фойхт. Излитането е назначено за 17 часа в условията на бялата полярна нощ.

Самолетите трябва да се завърнат на следващата сутрин, но това не става. Първи се поврежда аероплан №24 и пилотът Дитрихсон е принуден да кацне принудително върху вода. После се приземява върху лед и самолетът на Амундсен. Намират се само на 250 км от Северния полюс. Събират се случайно на следващия ден - ледът под Дитрихсон и Омдал се чупи и те едва не се удавят, спасява ги Елсуърт.

Оказва се, че повредата на аероплан № 25 е по-лека и поправима. В продължение на 24 дни двата екипажа с помощта на една брадва и две лопати къртят леда, за да си направят достатъчно гладка писта за излитане. Намаляват храната до 250 грама на ден.

Двата екипажа едва се вместват на една машина, като е изоставено всичкото имущество, включително и храната. От Шпицберген ги делят 850 км, всяко допълнително кацане ги обрича на гибел.

Излитат на 12 юни сутринта. Претовареният хидроплан не може да набере скорост над 120 км/ч. След 7 часа с последните литри бензин кацат край закотвения кораб „Сьолив”, който ги взема на буксир до Порт Вирго.

Линкълн Елсуърт с голям ентусиазъм поддържа идеята на австралийския изследовател Хуберт Уилкинс за достигане на Северния полюс с подводница под ледовете. Тъй като опитите се оказват неуспешни, Елсуърт приема предложението на Амундсен да участва в експедицията му с дирижабъл от Шпицберген през Северния полюс до Аляска - 3500 км. Дирижабълът е построен от Умберто Нобиле, който дотолкова е ентусиазиран, че също се включва в екипажа и то като командир на кораба „Норвегия-1”.

В утрото на 11 май 1926 г. „Норвегия” започва полета си над Северния ледовит океан от Кингсбей, Шпицберген. Екипажът на дирижабъла се състои общо от 17 човека: шестима италианци, шестима норвежци, един швед и трима участници в експедицията, нямащи отношение към управлението на въздушния кораб: Руал Амундсен, Линкълн Елсуърт и журналистът Рам.

На 12 май „Норвегия” достига Северния полюс и от борда на дирижабъла са хвърлени три флага: норвежки, американски и италиански. Полетът продължава по-нататък, като „Норвегия” се движи по меридиана 150º з.д., и на 13 май пресича северното крайбрежие на Аляска.

По план дирижабълът трябва да кацне в Уайнрайт, но след проверка на останалото гориво той е насочен към Ном. Беринговият проток ги посреща с ураганен вятър и гъста мъгла, което налага нова промяна в маршрута и дирижабълът се приземява в ескимоското селище Телер, на 100 км от Ном.

Полетът от Кингсбей до Телер с дължина 5300 км над неизследваните простори на Северния ледовит океан става едно от най-значителните достижения в историята на въздухоплаването.

През 1931 г. Елсуърт като представител на американското географско дружество прелита на борда на дирижабъла „Граф Цепелин” над територията на Съветска Арктика.

Въпросът дали се съединяват море Уедъл и море Рос, отдавна занимава умовете на видните полярни изследователи. С решаването на този проблем се заема Елсуърт. Имайки необходимия опит от Арктика, знаейки възможностите на съвременните самолети и след като изучава отчетите за походите във вътрешността на Антарктида, Елсуърт идва до заключението, че почти във всеки район на ледения континент е възможно кацането и излитането на самолет на ски.

Неговият план е смел, но прост: да се лети от единия край на континента до другия само при добро време, а при най-малките признаци за разваляне на времето да се каца и се чака, докато отново настъпи подходящо време. Корабът, стоварил експедицията на единия край на континента, трябва да се придвижи до противоположния и там да натовари кацналите летци на борда си. В този случай летците няма причина да се притесняват за горивото за обратен полет.

Елсуърт оповестява своя план през 1931 г. и започва осъществяването му през 1933 г. На 7 януари 1934 г. корабът стоварва в Китовия залив на брега на море Рос един самолет, с който са направени пробни полети, но 12 януари ледът, на който се намира самолетът, внезапно се пропуква и пропадналата машина е силно повредена. Полетът е провален.

През следващия летен сезон (декември-март 1934-1935 г.) Елсуърт решава да извърши полета от море Уедъл до море Рос, но и този път намеренията му се провалят поради лошото време. На 3 януари 1935 г. екипажът на самолета прави опит да стартира по маршрута, но отново поради настъпилото лошо време се връща обратно.

За третия си опит Линкълн Елсуърт и пилотът Хърбърт Холик-Кеньнон избират самолета „Полярна звезда”: звездообразен двигател с големи жалузи за регулиране на въздуха, двойна кабина (пилотите един зад друг), неприбираем колесник с внушителни обтекатели, мощно тяло с големи горивни резервоари.

През ноември 1935 г. експедицията отново е свалена на брега на Антарктида, недалеч от остров Дънди. На 21 ноември е направен поредният опит, но отново прекратен, този път поради неизправност в самолета.

От 23 ноември до 5 декември Елсуърт и Холик-Кеньнон извършват на самолета „Полярна звезда” първия трансантарктически полет от остров Дънди до Китовия залив с дължина около 4000 км. По време на полета двамата откриват платото Холик-Кеньон, хребета Етернити, Земя Джеймс Елсуърт и планината Сентинел.

През тези 12 дни на полета са извършени четири кацания в ледовете за извършване на астрономически наблюдения. След първите 14 часа полет времето се влошава и се налага първо кацане на 110 км. от Полюса. След като престояват 19 часа, двамата излитат, но много скоро времето отново се разваля и се налага пак да кацнат, като в лагер №2 престояват три дни.

На 27 ноември „Полярна звезда” се издига във въздуха, но само след 170 км поради гъстата мъгла се налага ново приземяване. Скоро след кацането се разразява буря, която продължава една седмица и те я прекарват без отопление в самолета. Едва на 4 декември отново излитат, но след няколко часа се налага отново да се приземят, за да определят координатите си, тъй като наближават Китовия залив и има опасност да пропуснат базата. Кацат в лагер №4.

На 5 декември „Полярна звезда” отново е във въздуха, но след час и пет минути горивото свършва и се налага принудително кацане на 30 км южно от базата Литл Америка. След десетдневно блуждаене летците се добират пеша до нея на 15 декември и прекарват там повече от месец, преди да бъдат спасени от британската океанографска експедиция на кораба „Дискавъри ІІ” и след това прибрани на своя кораб.

Заради направените открития и изследвания Конгресът на САЩ удостоява Линкълн Елсуърт със специален златен медал.

През 1938 г. Елсуърт за четвърти път се отправя към Антарктида, този път с намерение да прелети от брега на Индийския океан до море Рос. Поради неблагоприятните ледови условия едва в началото на януари 1939 г. корабът успява да се добере до бреговете на континента, но лятото е доста напреднало и Елсуърт се опасява, че начинанието му ще претърпи неуспех.

На 11 януари Елсуърт, заедно с пилота Лимбарнер, излита от точка на 2350 км от Южния полюс и вземат по меридиана на юг, но преди да изминат 400 км се връщат поради влошаване на времето. Направени са обаче аерофотоснимки, които дават възможност да се внесат значителни поправки и уточнения в географската карта на Антарктида.

За изследванията си в Антарктида Линкълн Елсуърт е удостоен с медали от Норвежкото, Италианското и Британското географски дружества. През 1941 г. Елсуърт се завръща в Перу и продължава своите геоложки изследвания почти до смъртта си в Ню Йорк на 26 май 1951 г.

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Всъщност, когато сутрин застане пред отворения гардероб, всяка жена знае какво да облече. Ама го няма...

***

Реших да направя сладкиш. Рецептата започваше с "Вземете два шоколада..."....Не я дочетох.....След двата шоколада времеви моменти ми се губят....

***

Запознанство в чата. Пламва искра и се уговарят за среща:
- Ти с какво ще си облечена?
- С розова блузка на Victoria Secret с надпис "I Love You", а ти?
- С бяла тениска. На нея пише "Ауспуси и гърнета - Венко"!

***

- Мамо, мамо... А аз вече мога ли да вляза в морето? - Не, вълните са много големи... - А тати как влиза? - Е, той е застрахован...

***

Проблемът на модерния българин е, че когато му замирише на джоджен, се чуди боб ли му се яде или мохито му се пие.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 11 май 2017 г.

ВСС с букет за Цецка и с атака по Лозан Панов

Пленумът на ВСС започна заседанието си днес... поляризирано.

Представляващият Димитър Узунов чакаше с букет и познатата усмивка новата председателстваща съвета - министър Цецка Цачева.

Почти в края на мандата на този състав на ВСС Цецка Цачева стана седмият правосъден министър, който води негово заседание.

През това време строени репортери чакаха с въпроси пред входа председателя на ВКС Лозан Панов.

След като Панов стана един от 6-имата настояващи за проверка на ЦУМ гейт и Сотир Цацаров, вчера от Канал 3 (телевизията се смята за близка до Делян Пеевски) сезираха със сигнал Инспектората на ВСС срещу него. Става въпрос за "сюжетите", представяни нонстоп срещу съдията от определени "медии" още откакто произнесе речта "Не на страха" и се застъпи за проверка на "Яневагейт": дали се е срещал с адвокат Иван Тодоров, споменавана ли е съпругата му от Христо Иванов и др.

Канал 3 официално е собственост на „Елит Медиа Груп“ с управители Кеворк Малашян и Огнян Димов. В края на август 2015 г. притежаваната от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" поиска от Комисията за защита на конкуренцията разрешение да придобие контрол над компанията и сделката бе одобрена още в началото на септември. През март 2016 г. Пеевски обяви, че се отказва от финализиране на покупката, така че официално собственик все още се води „Елит Медиа Груп“.

Шефът на ФБР: Тръмп е луд

"Доналд Тръмп е луд и обитава царството извън нормалното", коментирал пред колегите си шефът на ФБР Джеймс Коми, веднага след изявлението на президента на САЩ през март, че Барак Обама е наредил да го подслушват. Контраразузнавач номер 1 бил шокиран от това твърдение.

Коми бе изненадващо уволнен от Тръмп в сряда с аругмента, че не си върши добре работата. Обаче политическите наблюдатели в САЩ почти единодушно са на мнение, че истинската причина е разследването на хора от екипа на Тръмп за връзки с Кремъл.

Веднага след като Тръмп обвини Обама, че го подслушвал, Джеймс Коми направи изявление, че това не е вярно и никъде няма доказателства във ФБР за подобни действия.
Преди да изгони Коми Тръмп казал на своите най-близки съветници, че "нещо му има на този", предаде "Ню Йорк Таймс".

Само ден преди да бъде уволнен шефът на ФБР е поискал разширяване и повече ресурси за разследването срещу свързани с Тръмп съратници, за които се предполага, че са имали незаконни контакти с Русия.

Това още повече засилва подозренията, че светкавичното уволнение на Коми е заради напредналото разследване, което може да подкопае властта на Доналд Тръмп.
Хора от Белия дом обаче твърдят, че новият президент бил нарочил и не харесвал шефа на ФБР още от първия ден на президентството. И бил особено недоволен, че Коми не е направил нищо, за да провери по-обстойно дали наистина Обама е наредил подслушване на телефоните му.

Скандалът тепърва набира сили и не се знае докъде ще стигне, но при всички случаи ще бъде обсъждан много дълго време, прогнозират вещи в политическия живот на Вашингтон.

На тази дата: 11 май 1310 г. 54 тамплиери, обвинени в ерес, са изгорени на клада във Франция

1310 г. 54 тамплиери, обвинени в ерес, са изгорени на клада във Франция. Тамплиерите, наричани още Бедните рицари на Христа, са членове на духовно-рицарски орден, основан в Светите земи около 1119 г. след Първия кръстоносен поход.

Точните обстоятелства на създаването на ордена са неизвестни. Целите на новосъздадения орден били да поддържат новото кралство Йерусалим срещу враждебните мюсюлмански съседи, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превърнал не само в мощна икономическа, но и в политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа.

Когато през 12 в. рицарите-тамплиери полагат основите на новата монашеска структура, те за кратко време поемат контрола над земите на Латинската империя. По това време рицарите се занимават с всичко, което носи някаква печалба - охраняват поклонници, дават заеми, преговарят с мюсюлманите, дори се твърди, че именно те са измислили чековото разплащане. Разбира се, участват и в бойни действия, когато се налага.

Постепенно ориентират дейността си към Европа и с течение на времето орденът придобива мощ. Съзирайки заплаха в тяхно лице и искайки богатството им, Филип IV Хубави, вече затънал в дългове към тамплиерите, убеждава папа Климент V да забрани ордена като средство за освобождаване от дълговете. Така през 1307 г. кралят арестува рицари-тамплиери и ги обвинява в содомия, манихейство и престъпни дела.

На 13 октомври с.г. Жак дьо Моле, Великият Магистър на ордена, е арестуван заедно със 140 рицари. Подложени на ужасни изтезания, те направили признания за ерес, содомия, човекоядство и множество други престъпления. Над сто от тях били изгорени живи на клада, а още 51 последвали съдбата им през 1311 г.

Орденът бил формално ликвидиран на 22 март 1312 г. на събора във Виен. Римският папа Климент V под натиска на френския крал Филип IV Хубави разпуска ордена. На 18 март 1314 г. Жак дьо Моле и прецепторът на Нормандия, Жофроа дьо Шарне, били изгорени на клада.

След разгрома на Ордена на тамплиерите останалите живи негови представители емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство. Данните говорят също, че в началото на 14 в. оцелелите рицари-тамплиери или основават свой собствен орден, или се сливат със съществуващ по това време таен орден, по-късно споменаван като „Орденът на Розенкройцерите”.

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


В ресторант за бързо хранене клиент се обръща към управителя: – Извинете за безпокойството, но работи ли още при вас сервитьорът, на когото поръчах една пържола?

***

Младеж сваля момиче:
- Какво силно излъчване имаш. Откъде си?
- От Хасково...

***

Запознанство в чата. Пламва искра и се уговарят за среща:
- Ти с какво ще си облечена?
- С розова блузка на Victoria Secret с надпис "I Love You", а ти?
- С бяла тениска. На нея пише "Ауспуси и гърнета - Венко"!

***

По време на обиколка в психиатрична лечебница: – Този болен защо ридае така? – пита лекар колегата си. – Продал родината си. – А защо преживява така? – Не му платили.

***

В музея гид обяснява на посетителите: – Това е синът на фараона, това е жената на фараона, това е братът на фараона, а това е мумията на фараона. – А мумията каква му се пада на фараона? – попитал учуден един от посетителите.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 10 май 2017 г.

Слави спира протеста си

Слави Трифонов обяви, че спира протеста си пред парламента. Това стана веднага след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в изборното законодателство в полза на мажоритарната система съгласно проведения референдум по инициатива на "Шоуто на Слави".

"Явно да приемеш волята на суверена, изразена в референдум, е нещо много сложно. Поне така изглежда според действията на българските депутати. А всъщност е толкова просто. Има референдум. Суверенът се е произнесъл категорично. Депутатите го приемат. И... както казва един популярен български боксьор - “продължаваме напред”, написа Трифонов в писмо до медиите.

ГЕРБ посочиха, че внасят предложенията за промени в законодателството в унисон с волята на гласоподавателите. Представителите на най-голямата парламентарна сила обясниха, че са длъжни да го направят, макар да са наясно, че коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" са против промяна в избирателната система.

ГЕРБ внесе първия си законопроект - за въвеждане на мажоритарния вот

Както обеща в началото на мандата, днес ГЕРБ внесе първия си законопроект за 44-ото Народно събрание и той е за промени в Изборния кодекс. Управляващите са въвели на практика дума по дума въпросите от референдума, въпреки че решение от съда за резултатите от него още няма.

Голямата промяна - мажоритарното гласуване - ще става в "два тура с абсолютно мнозинство", точно както гласеше въпросът, зададен от Инициативния комитет начело със Слави Трифонов. 31-те многомандатни избирателни района се превръщат в 240 едномандатни района (ЕИР) в страната, като във всеки партия, коалиция или инициативен комитет има право само на един кандидат.

Кандидат-депутатите ще се съревноват в новите ЕИР-ове за около 28 000 гласа, ако избирателите са колкото на последните парламентарни избори - 6 810 341. Ако никой не спечели 50%+1 гласа на първи тур, първите двама (или трима, четирима и повече, ако има равенство на гласовете) отиват на балотаж след седмица - както е на изборите за кмет и президент. На втори тур печели кандидатът с най-много гласове. "Абсолютното" мнозинство се оказа напълно обикновено.

Когато става дума за районирането, според ГЕРБ, най-редно е то да не се прави от управляващите, както е например в САЩ, а от независима политическа фигура - държавният глава, който има достъп до ресурсите на НСИ, ГРАО и Информационно обслужване, които трябва да вършат тежката експертна работа. А президентът само ще издаде указ, който начертава изборната карта на страната.

В редките случаи, в които и на втори тур има равенство, се провеждат частични избори само в един район. Ако пък депутат бъде избран за министър, мястото му в Народното събрание остава празно до края на мандата - концепция, която противоречи на Конституцията. Тя изисква НС да се състои от 240 народни представители.

Причината за това е в естеството на мажоритарния вот - сега ако депутат стане част от кабинета, на негово място влиза следващия в листата на партията. В ЕИР обаче партията би имала право само на един кандидат - и следващият с най-много гласове би бил някой от друга партия. Така управляващите ще губят депутатски места, но поне опонентите им няма да печелят. Видно е обаче, че всеки депутат, който бъде избран на друга длъжност, ще намалява мандатите на управляващите сили.

За разлика от предишни идеи за мажоритарен вот, избирателите в чужбина няма да имат собствени едномандатни райони или депутати - те ще гласуват по постоянен адрес в България, и то след регистрация за вота 1 месец преди изборите. От ГЕРБ обещават, че гласуването за тях ще е улеснено от електронното и машинното гласуване, макар и двата алтернативни вида гласуване все още да не се прилагат напълно на избори у нас - камо ли зад граница.
В края на законопроекта - в Преходните и заключително разпоредби, е очакваното намаляване на партийните субсидии от 11 лв на 1 лв за глас. Обещанието на Борисов да ги направи 0 лв - тоест да ги премахне, явно остава популистко изказване.

Въпреки заявките на ГЕРБ, няма никакви промени по отношение на задължителното гласуване - тоест то продължава да стои в Изборния кодекс, но при липса на каквато и да е санкция при нарушаването му е на практика символично.

Официално: Мария Габриел е българският еврокомисар

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар. Това обяви след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Предстои ресорът ѝ да бъде уточнен, посочи Захариева.

Самата Мария Габриел заяви, че ще "бди" българското председателство да бъде успешно.

Няма да се ангажирам с ресор. Решението за него е изцяло в ръцете на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, каза още Габриел.

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България, съобщиха от "Дондуков" 1.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Разкрития: Кумицата на Цветанов стана зам.-министър на спорта

За зам.-министър на спорта е назначена кумицата на Цветан Цветанов Ваня Колева. Това стана ясно от списъка с първите зам.-министри, обявен от новото правителство. В периода 2014 г. – януари 2017 г. е била парламентарен секретар на ведомството.

Цветанов удостои с високата чест Колева в края на миналата година. Тогава той кумува при църковната венчавка на Ваня Колева и съпругът й Николай.

„Много се радвам, че със съпругата ми имахме възможност да бъдем свидетели на този църковен брак и то точно в Арбанаси. Щастлив съм, че се затвърждават християнските семейни ценности“, коментира тогава Цветан Цветанов.

На тази дата: 10 май 1941 г. Полетът на Хес! Как втория човек в Третия Райх се оказа в шотландска ливада

На 10 май 1941 г. от летището на Аугсбург в 17.45 ч. излита самолет Messerschmitt Bf 110 пилотиран от втория човек в Третия Райх. Самолетът прелетял над Северно море и навлязъл над небето на Шотландия. Хес не успял да открие предварително набелязаната писта за кацане и след като самолетът му останал без гориво, скочил с парашут.

Презимил се във ферма в Шотландия в 23,30 ч. местно време. Когато бил забелязан от местния селянин Дейвид МакЛеан, веднага пожелал да види дукът на Хамилтън, чиято резиденция в Замъкът Дънгавел разполагала с малка самолетна писта и която била най-вероятната крайна цел на полета. Предполага се, че Хес е отъшил на специална секретна мисия при водача на мирното течение в Англия, което застъпвало позицията да се сключи сепаративен мир с Германската империя.

Цел на мисията

След залавянето на Хес и предаването му на официалните британски власти, и особенно след края на Втората световна война, възникват редица напълно изключващи се версии за случилото се. Най-разпространената от тях гласи, че Хес е поддържал посредством германското външнополитическо разузнаване връзки с британската аристокрация и дори с кралското семейство. Още преди началото на Втората световна война, през есента на 1937 г., Дукът на Уиндзор и абдикирал крал на Англия — Едуард VIII с американската си съпруга Уолис Симпсън, се срещат на вечеря с Рудолф Хес и Адолф Хитлер.

Разбилият се самолет на Хес в Шотландия
Междувременно Британските специални служби вече са попречили на Едуард VIII да стане
крал на Англия, като са го дискредитирали пред обществеността, използвайки „морала“ на съпругата му за претекст. Причината била намерението му за обвързване на Британия в бъдещ съюз с Третия Райх. Британският престолонаследник още от 1936 г. поддържал връзки с нацистите. Според непотвърдени сведения, на 28 юли 1940 г. в Лисабон с посредничеството на Валтер Шеленберг е осъществена тайна среща между Хес и брата на краля на Британската империя. Според публикация в британския вестник Телеграф Хес е носил със себе си подробен проект за мирен договор между Германия и Великобритания, включващ изтеглянето на германските войски от Западна Европа в замяна на британски неутралитет в предстоящата война срещу СССР.  Едуард VIII виждал в Германия преграда пред разпространението на комунизма в Европа и света.

Какво е наложило Хес да излети на специална мисия до Британия не е известно, но са изказани предположения, че британските тайни служби са подвели нацисткото външно разузнаване, че вечерта на 27 май ще му бъде осигурена специална среща с крал Джордж VI на която двамата като упълномощени от правителствата на двете воюващи страни ще изяснат и пригладят позициите си.

Официалната британска реакция

Когато премиер-министъра Уинстън Чърчил научава за приземяването на Хес, той изчаква да се убеди, че именно Хес е кацнал в Британия. След разгласяването на „инцидента“ от пресата, консерваторът Чърчил и монархическото семейство се оказват в твърде особена и деликатна ситуация. Вероятно поради тази причина се стартира дезинформационна кампания по прикриването на всякаква информация за връзките на Хес с кралското семейство и британската аристокрация. Информацията по случая е засекретена за 100 години, т.е. и до 10 май 2011 г., когато се навършват 60 години от полета на Хес до Британия. Като мотив за това, се изтъква обстоятелството, че почти цялата британската аристокрация била пацифистки настроена към войната, и симпатизирала прикрито на Третия Райх в обявения му идеологически кръстоносен поход срещу комунизма на изток.

Официалната германска реакция

Германското правителство изпада в още по-неловка ситуация от британското, когато разбира от пресата и радиото на Албиона, че е задържан вторият човек в държавата и партията. Веднага лъсва очевидното, че Хес съвсем не е в състояние сам и само по своя воля, нито пък напълно самостоятелно, да осъществи този полет, прелитайки над цялата противовъздушна отбрана на двете страни. Както предава Шеленберг в своите спомени за случката, няколко дни след „инцидента“ никой в държавата и партията не излязъл пред германците да обясни какво прави Хес по ливадите в Шотландия и защо любимия ученик на Карл Хаусхофер се е предал сам на омразните английски плутократи, които обявили война на Райха според Йозеф Гьобелс.

Според Шеленберг, Хитлер няколко дни се крил и бил обладан едновременно от гняв и терзание. В онзи критичен момент, спасителната реплика за пред бюргерството, била открита от Мартин Борман и тя гласяла „Хес се е побъркал!“, за което Борман много се бил издигнал в очите на фюрера и насетне заел заслужено мястото на Хес. Според Шеленберг, след обявяването на „официалната версия“ за случилото се, на никой в Райха не му направило впечатление обстоятелството, каква е тази държава, която е позволила луд човек да заема втория по важност пост в нея.

След Втората световна война

След залавянето на Хес, той прекарва цялата война в британски затвор. През 1945 г. е изправен пред трибунала на Нюрнбергския процес като номер 2 в списъка след Херман Гьоринг. Адвокатите му пледират, че е невменяем, но Хес отговаря напълно смислено. Осъден е на доживотен затвор (съветският съдия е с особено мнение, настоявайки за смъртна присъда). Хес е затворен в затвора Шпандау в Берлин.

След освобождаването през есента на 1966 г. на друг обвиняем по процеса - Алберт Шпеер, Хес остава единственият затворник. На 17 август 1987 г. 93-годишният Хес е намерен в килията си мъртъв с електрически кабел около шията. По официални данни се е самоубил, но семейството му твърди, че е убит. Погребан е в семейното гробище на Хес в гр. Вунзидел.

Мистерията със смъртта на Хес

След осъждането му на доживотен затвор, той остава най-дълго в затвора от всички осъдени. През 1987 г. Хес се самоубива, но близките му официално отхвърлят официалната версия като твърдят, че той е бил убит. Според ГРУ, войници от охраната на затвора забелязали двама непознати в американски униформи в денят на смъртта му. Военното съветско разузнаване е на мнение, че това били наемните убийци изпратени нарочно от МИ-5 в американски униформи. В тази връзка следва да се отбележи и факта, че две години по-късно в преговорите по сключването договора "Две плюс четири", позицията на Великобритания спрямо обединението на Германия била най-непреклонна.

И с живота, и със смъртта си, роденият в Александрия пръв заместник на фюрера повдига само въпроси, които оставя за разрешаване на историята.

Затворът „Шпандау“ е разрушен, за да се предотврати превръщането му в място за поклонение. Неонацисти от Германия и други части на Европа се събират във Вунзидел в негова чест; такива събирания започват да се провеждат ежегодно в деня на смъртта му. Тези прояви биват забранени от 1991 г. до 2000 г. и неонацистите правят опити да се събират в други градове и страни (като Нидерландия и Дания). През 2001 г. демонстрациите във Вунзийдел са разрешени отново. През 2003 г. се събират над 5000 неонацисти, а през 2004 г. - над 9000, което представлява най-голямата нацистка демонстрация след 1945 г. След промяна на разрешителния режим за демонстрации в Германия през март 2005 г. неонацистките прояви отново са забранени.

На 20 юли 2011 г. останките на Хес са ексхумирани, ден по-късно са кремирани, а прахът - разпръснат над езеро, чието име е тайна. Близките на Хес и църковните представители в града дават разрешение за ексхумирането. Смята се, че това ще спре ежегодните неонацистки чествания на смъртта на Хес.

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Само пълен идиот може да мисли, че ако препрати писмо на щастието 10 пъти, ще забогатее или ще стане щастлив. Писмото на щастието трябва да се препрати минимум 12 пъти!

***

Най- трудно е за учителите по химия.
Те знаят как да взривят или отровят всеки малолетен дебил, но се сдържат с всички сили.

***

- Професия?
- Ловец на вампири.
- Но вампири не съществуват!
- За това съм безработен.

***

Майка:
- Какво ядеш?
Детето:
- Ами не знам.
- А от къде го взе?
- То само си дойде!

***

Клиент: - Ягодите нали не са ГМО?
Продавачката: - Нямам идея!
Ягодите: - Не сме!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 9 май 2017 г.

Корнелия Нинова: Поклон пред Червената армия

"Да е честит Денят на победата и Денят на Европа! Отдаваме почит на онези милиони мъже и жени от цял свят, които са дали живота си, за да бъдем свободни".
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай 9-и май.

"Поклон пред  Червената армия и българските антифашисти за саможертвата им. Без победата над хитлерофашизма, нямаше днес да празнуваме Деня на Европа. И нека, както двата празника са свързани, така и народът ни да бъде обединен в признателност към героите си, стремеж към мир и просперитет на европейските граждани в обединена Европа!", каза още Нинова.

Тя взе участие в церемонията по полагане на цветя и венци на паметника на Незнайния войн по случай Деня на победата. Лидерът на БСП присъства и на церемонията по издигане на знамето на ЕС пред президентската институция по случай Деня на Европа.

Борисов казва "Имитирай реформа, не пипай Цацаров!"

Мандатът на Цецка Цачева като правосъден министър е да поддържа статуквото, а на вицепремиерката Екатерина Захариева - да го представя навън. Така бившият министър Христо Иванов обясни нуждата от министър и вицепремиер с ресор съдебна реформа в ефира на бТВ тази сутрин.

"Това е малко унизително за г-жа Цачева, очевидно Борисов си дава сметка, че тя няма как да представя убедително това навън. Аз я познавам, ние сме работили заедно, знам, че г-жа Цачева, оставена на себе си, без излишни указания от Борисов, би вървяла в правилната посока. Но знам какви инструкции е получила - да крепи властта на главния прокурор", отбеляза още Иванов.

Думите на Цачева, че онази съдебната реформа, която Иванов се опита да прокара в миналия парламент, е "една красива мечта", показват, "че тя знае за какво става дума", но няма да направи нищо, смята Иванов.

"Едната няма да прави реформа, другата ще замазва това в Брюксел, защото стои по-добре на международната сцена. Борисов казва - имитирай реформа, но не пипай Цацаров", отбеляза Иванов.

Той за пореден път подчерта, че основният проблем в съдебната реформа е свързан с прокуратурата и ролята на главния прокурор. И отбеляза, че това не са просто неща, които той е искал  като правосъден министър, а искания на Европейския съюз, ЕК и експерти от Съюза.

"Или имаме реформа на прокуратурата, или нямаме съдебна реформа. За борбата с корупцията трябва тези хора, които са по висшите етажи на властта, да имат страх от закона. А гаранцията за тях се държи от г-н Цацаров", каза той и добави, че в България това е основната причина за липсата на чувство за справедливост.
Иванов коментира и скандала ЦУМ-гейт, като отбеляза, че дори да приемем версията на главния прокурор за събитията, то пак имаме скандал и той трябва да си подаде оставката.
"Ако Сашо Дончев пристига с три листа, главният прокурор трябва да започне разследване, което той не прави. Този човек излиза с името си и казва тези неща в ефир. Това не са слухове. Прокуратурата отказа проверка, което е абсолютен скандал, означава, че нямат обяснение."
Според него Цацаров се среща с две лица, които би трябвало да са в интереса на прокуратурата, и ако такава среща е наложителна, редно е тя да се прави публично и по официален ред.

Честваме Деня на Европа

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, депутати и други официални лица ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз от 10 чaса, пред сградата на президентската институция, по случай Деня на Европа. Денят е символ на обединението и мира на Стария континент.

В Дома на Европа са предвидени различни прояви, сред които среща и разговор с ученици на министъра за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова. Тя ще връчи наградите на отличените участници в конкурса за есе на тема "10 години България в Европейския съюз". В столицата се организира публична дискусия на тема "Визии за демократично обновление на европейския проект".

В Борисовата градина ще има приключенско състезание за ученици, а на Терминал 2 на летище София - празничен концерт. Популярни класически произведения ще представят музикантите от струнен квартет Симфониета "София".
Довечера, върху фасадата на Националната художествена галерия, предстои 3D мапинг шоу и Ден на отворените врати за ученици. Шоуто може да бъде гледано и в интернет.
Местните служби на Европейския съюз в Европа и в целия свят организират множество дейности и прояви за всички възрасти, които имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.
Денят на Европа се чества на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Нещо не е наред с този "Безсмъртен полк"

Русия днес отбелязва с военни паради в Москва и в много други райони Деня на Победата.

Отново ще видим акция "Безсмъртният полк" участниците, в която излизат на марш с портрети на свои роднини, загинали във Великата отечествена война, се провежда за пети път в градове и села в Русия.


Тълпа от псевдороднини и псевдоветерани?
Че нещо не е наред с този "Безсмъртен полк" стана ясно още преди акцията миналата година.

Портрети на героите бяха раздавани на хората преди митинга от организаторите. Всеки може да си избере „дядо“, който се е бил за майка Русия. 




По тв каналите дори показваха 8-10 годишни деца, които говореха за дядовците си герои. Даже и на идиота е ясно, че няма как 10 годишно дете да има дядо участник във ВСВ.


Накрая след  събитието участниците си тръгнаха и захвърлиха своите „роднини, герои“ навсякъде. Дори в кофите за боклук!



Ако си носил портрет на близък човек  дали би го хвърлил на боклука?

Това е много обидно за онези, които искрено са се включили в акцията и са се озовали в тълпа от псевдороднини на псевдоветерани.