събота, 10 юни 2017 г.

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това показаха резултатите от втория тур на избора по време на Националното събрание на партията в София. От 382 бюлетини ген. Атанасов получи 194, а конкурентът му Светослав Малинов - 185. Невалидните бюлетини са 3.

На първия тур Атанасов също водеше с малко. От раздадени 403 интегрални бюлетини за гласуване, той спечели 191 гласа. Със съвсем малка разлика след него бе Малинов със 177 гласа.

Ралица Кирилова бе трета в надпреварата с 28 бюлетини в нейна полза, а Борис Точев е последен с 5 гласа. Две от бюлетините са недействителни.
По-рано по време на заседанието делегатите решиха гласуването за ново ръководство да е ан блок, а не поименно.

Атанасов предложи в новия си екип бившия председател Радан Кънев, който по-рано сам каза, че е получил такива покани и от Атанасов, и от Малинов, но не бе взел кателогично решение дали ще приеме, а очакваше избора.. Сред останалите предложения за ръководството са Стоян Михалев, Цецка Бачкова, Грети Стоянова, Стоил Яков, Людмила Илиева, Димитър Сяров, Дорет Димитрова, Зарко Маринов, Катя Панева, Димитър Божилов.

Веднага след първят тур на тайното гласуване Ралица Кирилова призова делегатите, които са я подкрепили, да гласуват по съвест по време на двубоя. Босир Точев още по време на речта си по-рано на деня заяви, че ако не събере подкрепа, призовава симпатизиращите му да подкрепят ген. Атанасов.

По-рано по време на представянията на всяка една от номинациите Атанас Атанасов заложи на посланието, че съпартийците му го познават достатъчно добре, че е независим човек, че винаги е бил част от общността, ще остане част от нея, какъвто и да е изходът от гласуването. Той заложи на политически послания за линията на партията, а не толкова на вътрешнопартийните задачи, които има за отмянане.

"Аз се кандидатирам, защото искам да участвам в създаването на истинската политическа алтернатива за управлението на страната. Не харесвам начина, по който се упражнява властта. Третото правителство на Бойко Борисов по нищо не се различава от първите две. Не успяхме да бъдем намордник на управлението на Бойко Борисов, но това, че не сме успели, не значи, че не сме били прави."
Той припомни, че Борисов два пъти е канил първо БСП на разговори за общи действия, а и откакто е на власт "никога не се е противопоставил на руските имперски интереси България на принципа винаги с Меркел, никога срещу Путин."

Малинов пък заяви в представянето си, че не се кандидатира не за председател на ДСБ, а за лидер на партията. По думите му в следващите две години работата на председателя би трябвало да е 95% вътре в партията, а не извън нея. По думите му лидерът има две задачи - работа в партията и "успешни коалиционни преговори". Не каза с кого, но заяви, че "лявата алтернатива на ГЕРБ е готова, но дясната не е".

Борисов към Радев: Защо не уволни съветника си с хитлеристкия поздрав?

"Аз се надявам, че в понеделник ще видим указ за отстраняването на съветника на Румен Радев Пламен Узунов, който се правеше на Хитлер. Аз веднага уволних зам.-министъра, дето беше се снимал в музея на Хитлер. Не ни оставихте на мира 10 дни кога ще го уволня този човек, а беше свястно момче. Като хвърляш камъни в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче." Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато инспектира строителството на третия лъч на метрото в София.

"Още 200 милиона евро ни отпусна Европейската комисия и така 800 милиона отиват за работата по третия метродиаметър. Това е един огромен подземен град, който се прави под реалния, дишащ и работещ град София. Правим го най-вече за гостите на столицата и най-вече за самите живеещи софиянци", каза Борисов. Той помоли хората за още година търпение, за да се свършат всички спирки на третия метродиаметър.

Премиерът ще свика и съвещание за административната реформа в МВР. Той ще иска да се промени начинът, по който работи системата. Най-вече да се махнат тези номерца, които получават хората и губят част от времето си за дреболии в КАТ.

Оградата по границата не е защитна стена, а просто да спре ако се появи наплив на прекалено много хора от другата страна, каза Борисов по темата за оградата на границата ни с Турция.

"Няма да наруша добрия тон в комуникацията с другите власти, макар че имам основания за това. Като са ни дали власт, да я управляваме добре. Нашето правителство завари секретно министерско постановление, което ми напомняше това за "Уестингхаус".

А аз бих попитал г-н Радев, дали неговият ментор г-жа Нинова бе единствена, която не подкрепи 2-та процента за въоръжение. И аз й казах публично,че ако и аз подкрепя нейната теза, че ще изляза в тежък конфликт с КСНС. Аз ще участвам вече на такова нещо само ако медиите са вътре. А на мен стенограмата от КТБ ми върши работа", каза още Борисов.

"Аз се надявам, че в понеделник ще видим указ за отстраняването на съветника на Румен Радев Пламен Узунов, който се правеше на Хитлер. Аз веднага уволних зам.-министъра, дето беше се снимал в музея на Хитлер. Не ни оставихте на мира 10 дни кога ще го уволня този човек, а беше свястно момче. Като хвърляш камъни в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче", каза още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов в момента проверява как върви работата по третия лъч на метрото в столицата. Заедно с него е и шефът на Метрополотена Стоян Братоев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Братоев обясни на премиера какви са машините, с които се градят тунелите, откъде идват и колко струват. С тях е и министър Ивайло Московски.

Особената чест да бъдеш блокиран от Тръмп в Twitter

Шега за сладолед. Предложение да прекарва повече време с най-малкия си син. Анимиран GIF с папа Франциск, който гледа скептично.

Това са само част от причините, които карат Доналд Тръмп да блокира хора в Twitter.


вече има специална група на тези, които са #BlockedByTrump (#БлокираниОтТръмп). Появихя се и заплахи за съдебни дела, които да определят дали не е противоречащо на конституцията и най-вече на първата поправка, президентът на САЩ да възпрепятства комуникацията с определени избиратели в предпочитаната от него комуникационна платформа.

За мнозина специалното блокиране в Twitter от лидера на свободния свят е толкова странно, че когато се случи, те изпитват усещане за благоговение, примесено с негодувание и неверие. За други то се е превърнало в чест, като току-що блокираните потребители биват приветствани в "клуба" от по-рано блокираните.

"НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ, ТОЙ НАИСТИНА ГО НАПРАВИ!" написа в Twitter на 31 май Джулс Суздалцев, журналист на свободна практика от Сан Франциско, като придружи думите си със скрийншотове на внезапно станалия недостъпен за него личен акаунт на Тръмп. "Предложих на Тръмп да прекарва повече време със сина си И ТОЙ МЕ БЛОКИРА!"

Суздалцев се е оказал неподготвен, когато Тръмп го блокира след поредицата от (по негови думи) относително безобидни туитове. През повечето време критик на президента, Суздалцев твърди, че всъщност е започнал, като е подкрепил мнението на Тръмп, че "Кати Грифин би трябвало да се срамува от себе си" и се е съгласил, че "шегата й беше безвкусна и глупава."

После обаче той продължава с непоискани съвети към Тръмп да прекарва повече време с най-малкия си син Барън.
И просто ей така, изведнъж, Twitter акаунтът на Тръмп е станал недостъпен за Суздалцев.

"Изпитах радост," коментира той пред Washington Post. "Може би в началото имаше известна горчивина, но когато осъзнах, че все още мога да му отговарям, ликувах."

Суздалцев не се е стремил специално да бъде блокиран от президента, но не се е и сдържал особено. Той е споменавал акаунта на Trump редовно от встъпването му в длъжност, често с "прекалени, агресивни" послания, които са оспорвали какво ли не - от интелигентността на Тръмп, до външния му вид. Често Суздалцев просто не е могъл да се сдържа.

"Преди всичко, невероятно лесно е да му отговориш," казва Суздалцев. "Понякога той говори неща, които очебийно са неистини. Сякаш има нещо като мания да докажеш, че ‘Не можеш да заблудиш никого. Не ме интересува дали си президент, но това е най-тъпото нещо, което съм чувал от който и да е'."

Към момента на блокирането му, Суздалцев вече е един от шумна група утвърдени Twitter потребители, които се забавляват с това да се състезават кой пръв ще коментира в момента, в който Trump туитне.

Трудно е да се каже със сигурност колко хора е блокирал Тръмп, защото списъкът с блокирани акаунти на потребителите не е публичен (може да се разчита само на скрийншоти от тези, които казват, че са били блокирани от Тръмп.)

В края на май се разчу, че Тръмп е блокирал Бес Калб, комик и сценарист, след като тя  пише в Twitter до @realDonaldTrump, че пътуването му до Близкия Изток е било "излагация."
"Казах си, че това е доста объркващо и притеснително, защото никога не съм очаквал, че може да се случи и винаги донякъде съм се боял от това," казва Суздалцев за блокирането на Калб. "Но все пак си мислех, че няма да променя това, което пиша на Тръмп, защото това е дефиницията на ефекта на сплашване."

Роб Шерба, технологичен мениджър в Ню Йорк, който рядко пише в Twitter за политика преди Тръмп, също е въвлечен в Twitter тръпката.

"Просто си мислиш, защо да се засяга човек от това?" коментира Шерба. "Изглежда донякъде глупаво."

Подобно на Суздалцев, Шерба има навика да се опитва да измисля бързи, хумористични отговори на туитовете на Тръмп. Той настройва нотификации да го известяват, когато Тръмп пише в Twitter. И подобно на други, неговите отговори към президента обикновено са получавали стотици, ако не и хиляди харесвания и ретуитове.
"Обикновено туитовете му са доста груби," казва Шерба за Тръмп. "Никога реално не съм тутивал заплахи, нито съм прибягвал към оскърбления. Опитвах се да използвам чувството си за хумор."

Но дори и това не е достатъчно, за да спре Тръмп да натисне бутона за блокиране. В нощта на 1 юни, в същия ден, когато Тръмп оповести, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, Шерба разкритикува решението му - под формата на леко безвкусна шега.
Скоро след това, когато отваря профила на Тръмп, осъзнава, че е блокиран.

"Избухнах в смях, когато той ме блокира," коментира Шерба. "Сериозно, да ме блокира за нещо такова?"

Шерба казва, че не знае дали самият Тръмп се занимава с блокирането, или това се прави от някой от неговия екип. Така или иначе, по негови думи блокирането е непродуктивно. Най-малкото защото все още има начини, чрез външни приложения, да се четат туитовете и да се отговаря на съобщенията на Twitter акаунт, който ви е блокирал.

"Когато сте блокирани, това показва, че някой наистина чете тези съобщения, и някой се е издразнил," коментира Шерба. "И за един политик... Да реагира по такъв начин не изглежда в негов интерес."

Други "последни туитове до Тръмп", които се твърди, че са предизвикали блокиране от президента, варират от критики към рейтингите на Тръмп до призиви към импийчмънт.
"Отправяла ли съм заплахи за живота му? Използвала ли съм оскърбителен език, заплашвала ли съм семейството му?" пише Холи О'Райли (@AynRandPaulRyan) в гост-рубрика в Washington Post за довелия до блокирането й туит. Естествено, в него няма нито едно от тези прегрешения.

"Просто му казах, че папата го е изгледал по странен и забавен начин," казва О'Райли.

В началото тя не успява да реагира другояче, освен "да се смея на абсурдността на всичко това" - но скоро смехът й е отстъпва място на гняв, пише тя:

"Едно е, ако президентът ме блокира; аз съм просто човек и със сигурост мога да употребя другояче тези пет минути от деня ми. Но когато той систематично започва да блокира десетки хора, които просто не са съгласни с него, тогава започвам да се опасявам, че говорим за нещо повече от просто блокиране на един човек от друг. Това е политик на избираем пост, който се опитва да заглуши мнението на цяла група от несъгласни представители на населението. Така постъпват диктатори и фашисти. Това не е начинът, по който постъпваме тук, в Америка".

Оттогава О'Райли се присединява към група, която твърди, че блокирането от Тръмп нарушава правата по Първата поправка на конституцията, гарантираща свобода на словото. Тръмп не е единственият избираем политик, който блокира част от избирателите си в Twitter, разкрива разследване на ProPublica.

За мнозина други блокирането от Тръмп е недотам сериозен проблем, а по-скоро нещо, с което се парадира в Twitter и за което се напомня със скрийншотове.

"Донякъде се приема за чест, когато той ви блокира," коментира Шерба.

На тази дата: 10 юни 1871 г. В Румъния излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”

/Таралеж/ 

1871 г. в Браила, Румъния, излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”. Това е първият вестник на Христо Ботев. Мото на вестника е „Истината е свята, свободата е мила!”.

В брой първи в статията си Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви „за нови удари”. В четири от известните пет броя на вестника, са отпечатани 16 статии на Ботев - „Наместо програма”, „Народът вчера, днес и утре”, „Смешен плач”, „Решен ли е църковният въпрос”, стихотворенията „До либето ми”, „Дялба”, „На прощаване”, „Хайдути”, „Елегия”, „Борба” и „Пристанала”.

Последният брой на „Дума на българските имигранти” излиза на 5 август 1871 г.


Вицове, юни 2017 г.

Лос-албинос.

СмЕх/Таралеж/


Само тогава, когато комар кацне на яйцата ти, разбираш че проблемът може да се реши и без употреба на сила...

***

Отец Кирил три години събираше дарения за нов параклис, но стигнаха само за ново ауди.

***

- Как да разберем, че лятото е дошло?
- Във Варна започват ремонт на пътищата...

***

Вчера съм изпил толкова водка, че едва се събудих днес на обяд и имам руски акцент…

***

Жена отишла на пазара и си купила череши от една сергия. Скоро обаче се върнала и казала:
- Искам да ми смените черешите. Тези са пълни с бели червеи.
- Не мога, госпожо, всички череши са с бели червеи, с друг цвят нямам!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 9 юни 2017 г.

Съветник на президента се маскирал като Хитлер

Съветникът на президента Румен Радев и бивш службен МВР министър Пламен Узунов също се оказа почитател на нацистки превъплъщения. Предаването "Господари на ефира" показа снимки на Узунов с типичните хитлеристки мустачки и ръка, вдигната за поздрав "Хайл Хитлер". Той е маскиран като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили.

Изображенията са били изпратени на редакционната поща на тв предаването, обясниха оттам. На една от тях нацисткият поздрав е заменен от знака за хеви метъл.

Според обяснение на Узунов пред "24 часа "снимките са от семейно тържество от посрещането на новата 2004 година". Били правени на маскараден купон във вила край Пловдив, на който всички в компанията били облечени по различен начин. След томбола му се паднало да облече тази униформа. "Мустаците, а и всичко друго е изкуствено", добавя той. Снимките са правени по времето, когато Узунов е редови служител към Криминалната полиция към РДВР-Пловдив.
Преди седмици се разгоряха два скандала с използването на нацистка символика от висши държавни служители. Заради снимки в музея "Гревен" в Париж до восъчни фигури на хитлеристи прясно назначеният зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев трябваше да подаде оставка под обществения натиск. Вицепремиерът Валери Симеонов реши да го брани с аргумента, че "може и той на младини да си е правел майтапчийски снимки в Бухенвалд".
Той многократно заяви, че отхвърля нацизма и че снимките му, публикувани във фейсбук, са били опит за артистична шега.
Случаят с Тенев припомни и изображения на Иво Антонов, сниман в скандална поза във Военноисторическия музей пред германски танк "Майбах" преди три години. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на социалната дирекция в Министерството на отбраната. Антонов се разболя, Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил.
По време на скандалите с двамата кадри на "Обединените патриоти" президентът Румен Радев се изказа остро срещу  подобен тип заигравки с нацистки символи.
"На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали", заяви тогава Радев.

Той подчерта тогава, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не".

Радев все още не е коментирал случая с Пламен Узунов.

ВИДЕО

Наш военен хеликоптер падна в Черно море! Почина пилотът

Български военен хеликоптер падна в Черно море по време на тактическо учение, съобщи МО.

Пострадали са тримата членове на екипажа. Един от тях е с опасност за живота, другите двама са с по-леки травми.

Инцидентът е станал около 12.30 часа при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“. Вертолетът AS „Пантер“ – 565 MB, който е от състава на военно формирование 36 940 на Военноморските сили, е паднал във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Инцидентът е станал по време на тактическото учение „Черно море – 2017“.

При инцидента членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите. Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

38-годишният командир на екипажа на падналия военен хеликоптер "Пантер" капитан Георги Анастасов е починал. Това потвърдиха на брифинг от Военната болница във Варна.

По-рано днес от Военната болница във Варна съобщиха, че мъжът е пострадал тежко и е бил с опасност за живота.

Атанасов е бил без самостоятелно дишане, без сърдечна дейности, с трайно разширени зеници и в кома още при пристигането си на пирса на Морската гара, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от "Фокус".

Въпреки реанимационните мероприятия, сърдечната дейност на 38-годишния мъж не е възстановена.

Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, без опасност за живота и в стабилно състояние.

Те са с проблеми в белите дробове след поемане на изгорели газове от падналата машина. В момента се правят скенери на двамата.

Засега не са ясни причините за инцидента.

Хеликоптерът паднал във водите на Черно море около 12.30 часа по време на тактическото учение „Черно море – 2017 г.” при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“. Вертолетът AS „Пантер“ – 565 MB е паднал във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Той е от състава на военно формирование 36 940 на Военноморските сили. Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов се разпореди на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов спешно да отпътуват за Варна. Те ще се запознаят на място със здравословното състояние на пострадалите в днешния инцидент военнослужещи.

Хотелиерите за Рагин: Той е Майка Тереза, няма да му позволим да се оттегли

Благодаря, че ми помогнахте да се оттегля, сега съм свободна птица, ще помагам на всички с каквото мога без ангажименти. Това е моята кауза, аз съм един Дон Кихот!” Това заяви вече бившият председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Той скандализира обществеността с изявленията си, че не трябва да се вдига шум около шведския турист, който изрита нищо неподозираща камериерка в главата, за да не отблъснем „чувствителните“ летовници от скандинавския пазар.

„Извинявам се на всички, които съм обидил. Във въпросния ден станах в 6 часа сутринта, за да участвам в предаването, това интервю отиде в сайтовете, а вие не ме защитихте. Вие трябваше да вземете становище“, накара се Рагин на водещия на Нова телевизия.
„От една година се моля на моите колеги да ме освободят. Още тогава получих покана да се оттегля, защото не съм удобен за някои хора. Поисках освобождаване, но колегите ми не ме пуснаха. Преди една седмица отново ми намекнаха, че е крайно време да освободя поста и сега виждате какво се случва. Благодаря ви, че ми помогнахте да се оттегля, 20 години работя на доброволни начала, не получавам пари”, каза Рагин.
„Казах, че искам да бъдем по-внимателни към обикновените шведи, те не са виновни, че един лумпен създава лошо мнение за тях. Но в сайтовете написаха друго и хората въстанаха", защити позицията си той.
От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова определи оставката на г-н Рагин, като „достойна постъпка“.

„Радвам се, че чу апела ми, защото е много важно на БХРА да представи интересите на работещите в сектора“.

Главният секретар на БХРА Веселин Налбантов обаче заяви, че е бил упълномощен от колегите си да съобщи, че „познават Рагин като Майка Тереза и няма да му позволят да се оттегли самоволно“.

Фотофакт: В Русия бутат влак в метрото

В 8:41 часа на 7 юни в новосибирското метро една от машините спира, заради технически проблем на спирка "Красный проспект".

Докато машинистът се опитва да преведе на резервна схема композицията някой се пошегувал, че трябва да се бута влакчето, за да тръгне. И по навик руснаците започват да бутат. 












На тази дата: 9 юни 1923 г. В Царство България е извършен Деветоюнският преврат

/Таралеж/ 

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. 

В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия - Българската комунистическа партия (БКП).

Подготовка

Още на конгреса си в края на 1922 година Военният съюз взима решение за отстраняване с преврат на правителството на Стамболийски. През януари се появяват слухове за това, които достигат до правителството. През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“, с Военния съюз, който официално е забранен, но обединява много действащи и запасни офицери, и с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), която то се ангажира да унищожи с Нишкото споразумение.

След съставянето на новия парламент през май Военният съюз активизира своите организации и провежда събрания на офицерите в различни гарнизони, подготвяйки се военен преврат, като сведения за това изтичат в печата. Установени са контакти с цар Борис III (чрез Христо Калфов) и с ВМРО (секретарят на Военния съюз Никола Рачев се среща в Пиринско с Тодор Александров). На 25 май е определена датата на преврат, изготвени са подробни планове на операцията с разпределение на целите и задачите на отделните подразделения.

Провеждане на преврата

Превратът е проведен съгласно предварителните планове — действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно потвърждение, започват да действат организациите в гарнизоните в провинцията. За действията в София отговарят Велизар Лазаров и Дамян Велчев - те, както и много други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни части. Лазаров е обявен за началник на Софийския гарнизон и ръководи обезоръжаването на полицията и Оранжевата гвардия в столицата.

В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново — начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолство, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. Дейци на ВМРО убиват и Райко Даскалов и други земеделски водачи и сътрудничи на Цанков срещу левицата.

Опити за съпротива

На отделни места има опити за съпротива от страна на земеделски активисти и отделни групи доброволно присъединили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание. Най-мащабна е дейността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цял Плевен е завзет. Въстанието обаче няма организиран характер, единно ръководство и повсеместен обхват, което спомага за смазването му от правителствените гарнизони.

Ръководството на БКП се отказва да се намеси в защита на сваленото земеделско правителство, заемайки "позиция на неутралитет". ЦК на БКП преценява, че става дума за уреждане на сметки между „селската и градската буржоазия“. Ръководството ѝ оказва активен натиск върху местни структури да не подкрепят съпротивата на земеделците.

В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е заловен та от общинските власти на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По нареждане от новото правителство, той е убит от група на ВМРО, водена от Величко Велянов.

Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание)

Вицове, юни 2017 г.

Вѝлнюс, Литва.

СмЕх/Таралеж/


Ариана Гранде - това трилитровка ли е?

***

Тежа 70кг., а съм висока 1.70.
Значи, трябва да тежа 60кг.!
Как по дяволите, до август месец, да порасна с 10см.?

***

- Мило, голяма си овца!
- Стига беееее!!!

***

В самолет на Аерофлот минава стюардеса и пита пътник:
- Искате ли нещо за обяд?
- Дали искам обяд? Между какво мога да избирам? - облизва се пътника.
- Между "да" и "не!" - отговаря стюардесата.

***

Вървя си по улицата и си мърморя:
- Господи, прати ми малко любов! Поглеждам си в краката и виждам 20 лв... Това подкуп, за да млъкна ли е!?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 8 юни 2017 г.

Благой Рагин се извини и подава оставка

„Морално е Благой Рагин да се извини и оттегли“. Това заяви след правителственото заседание министърът на туризма Николина Ангелков във връзка със скандалните изявления на шефа на Българската хотелско-ресторантьорската асоциация (БХРА).

Минути след това той каза, че приема да си подаде оставката от браншовата организация и поема отговорността за думите си, но е "без вина виновен".

Вчера в ефир Рагин се изцепи, че страната ни трябва да си замълчи за бруталните изстъпления на шведския турист Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в "Слънчев бряг", защото иначе сме щели да загубим летовници от скандинавския пазар, които били много "чувствителни".

"С удоволствие си давам оставката, от години моля колегите някой да ме замени, но те - не, та не. Сега моля за извинение и напускам", допълни Рагин.
Пред Несебърския районен съд, където бе откаран, шведът Ралф Сундберг заяви лаконично:

„Бях пиян, не помня нищо.“
Реакцията на шведските медии, естествено, е на другия полюс – след получаването на сигнали от българските си колеги, те призоваха за получаване на максимално наказание на сънародника си.

Въпреки това обаче родните власти продължават да наричат вандалския акт "инцидент":

"Във връзка с бруталния инцидент, при който шведски турист удря нищо не подозираща камериерка, която по никакъв начин не го е предизвикала и за реакциите на определени хотелиери, Министерство на туризма се разграничава от изказванията им и осъжда това поведение", отбеляза Ангелкова.
"Личното ми мнение е, че такова поведение, особено на председателя на БХРА Благой Рагин е неприемливо, независимо, че това са неправителствени организации, които министерството не контролира и не се бърка в тяхната работа", коментира Ангелкова.
На въпрос притеснява ли се, че България ще разсърди шведите и те повече няма да дойдат на нашето море, министърката на туризма заяви:

"Не се притесняваме, че ще разсърдим никого. Всеки един гражданин, независимо от коя държава е и коя страна посещава, е длъжен да спазва законодателството й. Браншовите организации са длъжни да защитават интереса на работещите в този сектор“.

Яхта се запали и потъна край Царево

Яхта се запали и потъна във водите на Черно море край Царево.

От МВР съобщиха, че инцидентът е постъпил в Гранична полиция днес около 12.45 часа.

Според първоначалните данни, при прибиране на плавателния съд след ремонт, в района на Царево двигателят изгаснал. Направените няколко опита за повторното му запалване довели до възпламеняването му. Двамата пасажери бързо съобразили и скочили във водата и почти веднага били качени на друга лодка, плавала в близост.

Незабавно към яхта били насочени противопожарни екипи. Въпреки усилията им, бързо разразилият се огън обхванал съда и той потънал.

При инцидента няма пострадали.


Фотофакт: Бойко се избръсна за целувките с Меркел

Бойко се е обръснал специално за срещата си с Меркел.
На снимката от вторник е небрежно брадясал при френския президент Макрон. 

Вчера в Берлин го виждаме гладко избръснат за срещата с любимката си Меркел. Явно, за да не и боцка при многобройните целувки.

Пиар експерт: Оставка за Рагин! Бойкот на мутрите!

Шеф на браншова асоциация казва, че трябва с усмивка да посрещаме клиентите, които ни ритат, защото ни оставят пари. Г-н Рагин, Вие сте срам! Срам за бизнеса, срам за България, срам за човечеството. Не може да поставяте парите над човека. Има едни граници, които не може да се преминават. Това написа във Фейсбук пиар експертът Любомир Аламанов във Фейсбук.

Защото преставаме да бъдем хора. Защото ако сами не се уважаваме, как да накараме другите да ни уважават. А ако туристите искат насила секс? Пък макар и за пари? Пак ли да се съгласяваме? Пак ли да посрещаме с усмивка? Вие разбирате ли въобще до къде може да ни отведе Вашето отношение?

Нищо, никакви пари, не може да компенсират подобно унижение! Да се оправдавате с терористи в Англия и Франция е срамно! Да казвате, че трябва да се преглътне подобна гарва, за да станем някой ден като западняците, е срамно! Да казвате, че трябва да търпим подобно нещо, защото сме бедни, е кошмарно срамно!
Но Вас не ви ритат, нали? Стоите си кабинета и карате другите да стискат зъби. За да прибирате милиони. Нали знаете как се наричат хората, които карат жени с усмивка да обслужват клиенти, докато ги ритат и бият?

Между другото, фамозните милиони, които развявате непрекъснато, ги прибират няколко фирми. На които Вие сте браншовик. Приказките Ви как България ще загуби, са глупости. Ама чувстителни били шведите, щели да ни бойкотират. Е, какво, да ги оставим да ни ритат, че да не се обидят? И радостно да взимаме по някой лев за това? Срам!

Министър Ангелкова, все още ли се правят кампании с бюджетни пари в помощ на този бизнес? Искам да знам дали парите от моите данъци отиват за привличане на неадекватни хора, които ритат жени. И оставят пари, за да пълнят джоба на хора като този браншови шеф. Ако е така, запишете го в програмата на правителството.
Ние тук говорим за Employer Branding, повишаваме културата на работодателите, опитваме се да станем нормални европейци. А г-н Рагин иска да се усмихваме, докато ни ритат. За да имал пари. Срам!

Не, клиентът не винаги е прав. Особено ако нарушава основни човешки ценности. И това трябва да се издълбае на челото на всеки, който мисли обратното.
А ако започнем кампания по бойкот на българските хотели, докато Рагин е шеф на асоциацията? Или настояваме всеки хотел и ресторант да заявят дали подкрепят подобна позиция?

Дами и господа от хотелиерския и ресторантьорския бизнес, ако това е позволено, да мина довечера да ви поритам малко, а? Нали ще оставя пари?
Оставка за Рагин! Бойкот на мутрите!

На тази дата: 8 юни 1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей

/Таралеж/ 

1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей. Той се опитва да напусне Обединеното кралство с фалшив канадски паспорт.

Мартин Лутър Кинг - известен проповедник, лидер на движението за права на чернокожите в САЩ и лауреат на Нобелова награда за мир, е убит 4 април 1968 г. на терасата на мемфиския мотел „Лорейн”.

Година по-късно полицията арестува Джеймс Ърл Рей, който по това време е бил регистриран като затворник-беглец. Смята се, че под натиска на съдиите, които обещали на Рей сделка със следствието в случай на чистосърдечно признание, той се е подписал под собствената си присъда.

Съдът осъжда Рей на 99 години затвор. Веднага след произнасянето на присъдата той заявява, че не е убивал защитника на човешките права.

Джеймс Рей умира на 23 април 1998 г. в Мемориалната болница в град Нешвил. А своите съболезнования по повод кончината на осъдения изразява дори семейството на Кинг, което го смята за невинен.

Любопитен факт е, че през 2011 г. в интернет се появи музей, посветен на Джеймс Ърл Рей. Онлайн изложбата бе открита на сайта на окръг Шелби, в който е разположен град Мемфис, където е застрелян Кинг. Сред експонатите в „музея” са материали от наказателното дело срещу Рей, аудиозаписи на показанията му, записки на секретаря на съда, лични писма на осъдения, както и някои редки снимки на престъпника.

Вицове, юни 2017 г.

Манекени за шиене на униформи за висши чиновници

СмЕх/Таралеж/


В събота реших да чистя вкъщи. Дрънках по всички съдове, не се яви никакъв Мистър Пропър.

***

В психиатрията докторът разпитва пациент с мания за величие:
- Разкажете ми повече за себе си.
- Откъде да започна?
- Ами от началото.
- Та значи, беше Ден Първи. И рекох Аз: да бъде светлина...

***

Млада жена се съблича и влиза в реката да се къпе. Изведнъж от храстите изскача горският:
- Къпането тук е забранено!
- А защо не ми казахте, преди да се съблека?
- Събличането не е забранено.

***

- Господине, вчера купих във вашия магазин чифт обувки, но те са направени така, че не могат да се носят повече от половин час. Ужасно са неудобни! - А какво да кажа аз, госпожо? Вие имате само един чифт, а аз имам поне триста такива.

***

- Какво се е случило, приятелю, целият си надран, насинен, дрехите ти скъсани, ела да те заведа до вас.
- Аз от нас идвам.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 7 юни 2017 г.

Как с искова молба, намерена от огняр и чистачка в Никопол, отнеха апетитен имот в София

Каква е връзката между огняр и чистачка в Никопол и апетитен търговски обект на най-скъпата улица в София – „Съборна”?, се пита bTv.

Минко Личев е бивш огняр в съда в Никопол, а Мюнюбе Топишева е хигиенистка на същото място. Двамата никога през живота си не са стъпвали на жълтите павета на ул. „Съборна” в София, но се оказват ключови фигури в решаването на съдебен спор за цели пет търговски обекта на стойност милиони левове на метри от президентството.

Шансът за успешно оспорване на собственост е значително по-голям до 5 години след сключената сделка. За въпросните магазини на ул. „Съборна” давността е приключила през 2004 г., но чудото се случва в Никопол. Съдия Тодор Тихолов от Районния съд в града, на 200 км от София, успява да образува дело на базата на мистериозно открита и входирана 3 години по-рано искова молба.

Молбата е намерена в подобна кантонерка. При почистване на сградата в един от ъглите случайно е намерена молба от 2004 г. Намират я Минко Личев и Мюнюбе Топишева. „Там където откриха този документ е коридор до стаята на административния секретар и имаше една кантонерка, в която се съхраняваха документи. Тя беше прашасала, а в нея имаше много папки. При разместването на тази кантонерка чистачката и парнаджията намериха този документ и аз бях много притеснен, че такова нещо въобще се намира в районния съд на Никопол”, разказва съдия Тодор Тихолов.

Той много бързо написва една заповед, за да се образува дело и „това нещо да се маха”, както каза пред екипа на bTV .Чистачката Мюнюбе обаче е категорична, че не е намирала никаква искова молба. „Аз не съм намерила такова нещо. Аз съм чистачка там, даже не мога да чета, нямам такова образование”, казва тя пред камерата ни. Минко Личев си спомня, че е намерил папка, захвърлена сред стари вестници, на която пише „Дело” и я предал на служителите на съда.

По ред, исковите молби се обработват от административен секретар и се завеждат в регистъра на съда. Служителката, която вписвала всички останали искови молби в Никопол твърди, че не е правила подобно нещо за исковата молба за ул. „Съборна”. Освен това почеркът при въвеждането не е неин. Графологична експертиза по-късно потвърждава думите й – молбата е вписана от неустановено лице в края на една от страниците с номер 125 и нетипичната буква А след него.

Първоначално съдия Тихолов не си спомня да е разговарял със служителката, но след това променя думите си – административният секретар на съда го предупредил, че исковата молба не е приета от нея. Въпреки това той образува делото, защото е негово задължение.

При завеждане на самото дело има още мистерии. В исковата молба до съда в Никопол пише, че оспорваният имот е на ул. „Съборна”, но не е уточнено в кой град. София фигурира само като място на съставяне на молбата.

На въпроса как съдията е преценил, че става въпрос точно за ул. „Съборна” в София, Тихолов отговори така: Аз една „Съборна” знам – там беше Висшият съдебен съвет навремето. Тогава така съм счел.

След установеното документно престъпление при завеждане на исковата молба, производството срещу неизвестен извършител е прекратено по давност след 5 години. Но образуваното дело вече е факт и то е препратено в Софийския градски съд. СГС решава в полза на фирмата, пуснала исковата молба.

Предстои частен съдебен изпълнител да изведе осъдените стари собственици от магазините им. Христо Киров и Теодора Джерманова – Кирова са собственици на имота на ул. „Съборна” от далечната 1999 г. Сделката е сключена между тях и Столична община, като заплатили с 6 апартамента в София и допълнителна парична вноска. Те разбират за оспорването на собственост през 2010 г. – цели 6 години след изтичането на давността за оспорване.

ВИДЕО



В същото време някъде в Берлин...

ГЕРБ и ДПС единодушно срещу Лозан Панов

Депутати от ГЕРБ и ДПС с впечатляващо единодушие разкритикуваха шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради политически изявления. Повод за коментарите им стана вчерашното искане на Панов за консултации за свикване на ново Велико народно събрание (ВНС), което да подготви промени в конституцията, свързани със съдебната реформа. Панов се обяви и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че е "критично", когато магистрати правят политически изказвания.

"Това са изявления, които са извън компетентността, извън битието на магистрат, включително магистрат от най-висок ранг. Смятам също така, че те са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето. Този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато се конструират изцяло органите в съдебната система и се диференцира тяхната независимост", коментира Кирилов.
Според него всички европейски партньори смятат този въпрос за решен.

"Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии", каза Кирилов.
И припомни, че в програмата на ГЕРБ е записано, че партията ще работи за постигане на мнозинство, което да направи възможни едни следващи промени в конституцията.

"Малко е странно единият от "тримата големи" да казва, че иска тази част от магистратурата да бъде еди-каква си. Никой не е печелил от повдигането на такива дебати", допълни Кирилов.
Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид заяви, че промените в конституцията са работа на парламента или на Велико народно събрание.

"Този дебат, за мястото на прокуратурата в съдебната власт, не е от днес или вчера. Когато му дойде времето за съдебна реформа и когато дебатираме изменения в конституцията, ще заявим своето становище. Но такива инцидентни подмятания от определени лица от съдебната система не смятаме да коментираме. Какъв е този формат? Може ли представител на срещата при президента да прави промени в конституцията, това не е ли работа на Народното събрание, на ВНС?!", коментира Хамид.

Автографите на световните рок имена били "увреждане на общинско имущество"

Автографите на световните рок звезди върху автомобила на Община Каварна били "увреждане на общинско имущество" - това каза в сутрешния блок на bTV кметът на града Нина Ставрева в разговор за заличаването на рок столицата на България като такава.

Освен от автомобила, Ставрева показа, че иска да се отърве и от рок фестивала, станал традиционен за града. Тази година в Каварна няма да има фест, а за оправдание кметицата изтъкна, че не е успяла да се свърже с промоутъри, които да го организират. Също така Общината е без финансов ресурс.

„Не мисля, че служебният общински автомобил е най-подходящият обект за полагането на подписите на великите рок имена, които са били гости на България”, коментира още тя .

Колата е купена за 84 хил. лева, а върху нея има автографи на световни имена като Алис Купър, Кай Хансен и банди като Deep Purple, Accept, Dimmu Borgir, Scorpions и още много. Общината ще я продаде за 30 хил. лева. Ставрева се надява автомобилът да отиде при ценител.
По телефона в студиото се включи и кметълът Цонко Цонев, който каза, че се "чувства като същински Лорд Волдеморт, който унищожава общинско имущество".

Цонев обясни, че автомобилът е използван само по предназначение и припомни, че с него са превозвани световни музикални легенди като Алис Купър и Емир Кустурица.

„Щом това се тълкува като увреждане, значи ние сме увредени”, добави още бившият кмет.

Внимание! Полицаи в храстите

Управляващото мнозинство връща практиката полицаите да се крият в храстите.

Шумно заявените "сериозни" промени в Закона за движението по пътищата, всъщност представляват 2 параграфа, явно писани ударно и набързо.

Това, което веднага прави лошо впечатление е, че е премахнато изискването в чл. 165, ал. 1, т.1, катаджиите да се обозначават ясно, когато извършват контрол по този закон, твърди Петър Славов от Нова Република.

Иначе казано, добре познатата ни и не особено "европейска" практика, катаджии да се крият из храстите и от "засада да изненадват" нарушителите, се връща. Да не говорим, че подобни действия, особено при натоварен трафик, са изключително опасни, създават задръствания и често сами по себе си стават предпоставка за възникване на ПТП.

Руски хакери са създали фалшиви новини и са провокирали катарската криза

Разследващите в САЩ смятат, че руски хакери са проникнали в катарската държавна агенция и са създали фалшива новина, която е допринесла за кризата между най-близките съюзници на Америка в Персийския залив, съобщава Си Ен Ен като се позавава на източници от американската администрация

ФБР наскоро изпрати екип в Доха, който да помогне на правителството на Катар да разследва хакерския инцидент, обясниха властите в Катар и в САЩ.

Информацията, събрана от разузнавателните служби на САЩ, показва, че руски хакери стоят зад проникването, за което за първи път съобщи правителството на Катар преди две седмици. В държавата се намира една от най-големите военни бази на САЩ в региона.
Вероятната намеса на руските хакери увеличи притесненията на шатските разузнавателни служби, че Русия продължава да се опитва да прилага някои от същите кибер тактики на американските съюзници, които, според службите, е използвала и по време на президентските избори през 2016 г., твърди Си Ен Ен.

Руската цел била да вкара клин между САЩ и съюзниците им.

Все още не е ясно дали САЩ са проследили хакерите от катарския инцидент до руски криминални организации или до руските тайни служби. Според източник на Си Ен Ен "почти нищо в тази държава не става без благословията на правителството".
ФБР и ЦРУ са отказали коментари. Говорителка на посолството на Катар във Вашингтон е заявила, че разследването продължава и резултатите му скоро ще бъдат публично оповестени.
Според катарското правителство новини от 23 май, съобщени от Катарската новинарска агенция, приписват фалшиви думи на държавния глава, който се изказва ласкаво за Иран и Израел и поставя под въпрос дали Доналд Тръмп ще се задържи на власт.

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абудлрахман ал Тани казва пред Си Ен Ен, че от ФБР са потвърдили хакването и прокарването на фалшива новина.

Частично и заради тази фалшива новина съседите на Катар, начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, скъсаха иконимически и дипломатически отношения в понеделник и това доведе до още по-голяма криза, обяснява Си Ен Ен. Това се случи на фона на растящи подозрения, че Катар финансира тероризма. Доха отхвърля тези твърдения.

Във вторник Тръмп в серия от туитове разкритикува Катар, че финансира тероризма, но не спомена фалшивата новина.

Няколко часа след туитовете от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Катар отбелязва напредък в овладяването на финансирането на терористи, но че има още много работа да се свърши. Властите в САЩ и Европа от години се оплакват, че терористите се финансират от Саудитска Арабия и други държави в региона.

На тази дата: 7 юни 1988 г. Изстрелян е „Союз ТМ-5” с вторият български космонавт Александър Александров

1988 г. изстрелян е съветския космически апарат „Союз ТМ-5”. Част от екипажа е и вторият български космонавт Александър Александров. Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов.

Мисията продължава до 17 юни.Александър Александров завършва Военновъздушното училище като летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 г. Александров e подбран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос” заедно с Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.
По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния лидер на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки” (сега доктор).

Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина”.

В сянката на Александров завинаги остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 г. като полковник в щаба на ВВС.

Вицове, юни 2017 г.

Подкрепа от любимия.

СмЕх/Таралеж/


Един си купил куче птичар, но след една седмица го върнал.
- Защо го връщате?
- Не струва!
- Как не струва - това е куче птичар с медали!
- Да, да, птичар. Имате някаква грешка - или кучето не може да лети, или аз не го хвърлям достатъчно високо...

***

Женска логика:
– Защо-защо? Защото така съм решила!..А защо така съм решила – още не съм решила...

***

Свалка в баничарницата:
- Дай да ти разклатя айряна...

***

Три редки природни явления:
- Кълбовидна мълния.
- Двойна дъга.
- Три работещи каси в супера.

***

Жена в такси:
– Вижте колко красиви са есенните листа! Във всякакви цветове и краски! О, Боже - толкова е красиво!
Шофьорът:
– Кое, шумата ли...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/