събота, 1 юли 2017 г.

Видеофакт: Самоходни биотоалетни в Москва

Силният вятър в Москва превърна биотоалетните в центъра в самоходни.

Видео

„Джулай морнинг”

Снимка: Явор Николов
Във Варна стотици посрещнаха изгрева на Градския плаж.

На тази дата: 1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн разгласява Теорията на относителността

1905 г. Алберт Айнщайн прави публично достояние създадената от него Теория на относителността. Любопитен факт е, че през 1999 г. американското списание „Тайм” го провъзгласява за „Личност на столетието”, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена.

През 1905 г., едва на 26 години, Айнщайн пише пет статии на три различни теми, които разтърсват и променят научния свят. Темите са специалната теория на относителността, статистическата теория на брауновото движение, обясняваща го на молекулярно и на атомно ниво, и уравнението E = m c^2 за еквивалентност на маса и енергия.

Тези статии не са базирани на трудни експерименти и на сложни изчисления, а по-скоро на елегантни аргументи, изводи и интуиция. За първи път в историята на човечеството Алберт Айнщайн доказва, че чистата мисъл може да промени представите ни за природата. Същата година Айнщайн защитава докторат.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн разбира, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към разработването на неговата специална теория на относителността. Той разбира също, че принципът на относителността може да бъде приложен и към гравитационните полета и през 1916 г. формулира и общата теория на относителността.

Продължава работата си в областта на статистическата и квантовата теория създавайки свое обяснение на теорията на елементарните частици и движението на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което поставя основите на фотонната теория за светлината. През 1917 г. използва общата теория на относителността за създаването на цялостен модел на структурата на Вселената, с което поставя началото на релативистичната космология.

През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Немският физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работи през голяма част от живота си в Швейцария и САЩ. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена. Публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети.

Вицове, юли 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Катаджия спира кола за проверка. Поглежда в колата. Вижда, че всички са поставили предпазните си коланите и процежда през зъби:
- Ей-й-й, за 5 лв ще се издушите, бе!

***

Жената винаги оставя следа в живота на мъжа....За един това са хубавите спомени, за друг болката в сърцето, а за трети – бикините в жабката...

***

Лято. Жега. Влакът София – Варна. Няма никакви места, всичко е претъпкано. На двама тарикати обаче не им се стои прави.
Влизат в едно купе и почват да гледат под седалките, излизат…
Влизат в следващото купе, пак гледат под седалките… Пътниците ги питат:
– Какво правите, бе?
– Абе, изпуснахме си змията и я търсим…
Лека полека пътниците се изнизали от купето. Нашите се настанили вътре, заключили вратата, пуснали пердетата и легнали да спят. По някое време се събуждат. Единият поглежда през позореца. Вижда чичката, дето почуква колелата на влака…
– Еййй, чичеее, във Варна ли сме вече?
– Ква Варна, бе…Некви идиоти са изпуснали змия … вчера откачиха вагона на Горна Оряховица и го докараха тука у Видин да я търсим…

***

Да скроиш на някого номер е също така уморително, както и да му направиш добро, но в първия случай моралното удовлетворение е много по-голямо.

***
- Току що видях един младеж, който се опитваше да целуне жена ти. - И успя ли? - Не, не успя. - Значи не е била жена ми...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 30 юни 2017 г.

Тодор Живков: „Солаков, това, което ни разтревожи, е погребението на двамата спортисти!

Протокол номер 140 от съвместно заседание на Политбюро на ЦК на БКП с колегиума на МВР от 13 юли 1971 г. - част от стенограмата:

Говори Тодор Живков:

„Солаков, това, което ни разтревожи, е погребението на двамата спортисти! Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това, което др. Солаков извърши, не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство! Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало! 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров!

Др. Солаков, ти не си ли зададе въпроса, че всички тези хора работят някъде, че те трябваше да напуснат своите научни институти, учреждения, фабрики за това погребение? Не ти ли е известно на тебе, че такива спортисти като Аспарухов и Котков са достатъчно известни и не е нужно да се лепят афиши и да се призовават гражданите да участват в погребението, че не е необходимо да се провежда тази хитрост, че на стадиона ще се проведе голямо поклонение? Такова поклонение не е имало. Оттам се е разгърнала манифестация! Наредил си административно целият ръководещ състав на министерството да участва.

Защо извърши погребението в часа, когато погребваха съветските космонавти? Защо трябваше да се огорчат съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа, освен тези, които партията издига!”


Феновете на "Ботев"(Пловдив) - "Македония без българи - Огън да я гори!"; В Скопие се сърдят, а това всъщност е Иван Михайлов

Снимка: "Спорт клуб"
Сагата със задържането на футболните фенове на пловдивския "Ботев" от македонската полиция в продължение на часове на пътя между Крива Паланка и Куманово до намесата на българския консул в Скопие привлича вниманието на македонските медии.

Според местните издания българските футболни запалянковци спрели на бензиностанция край Крива Паланка и докато някои почивали, други изписали със спрей обидни за Македония графити. Служителите на бензиностанцията уведомили полицията, която спряла автобуса преди Куманово и установила четиримата извършители на прегрешението, но тъй като останалите се солидализирали с приятелите си, се стигнало до блокада на пътя, до намеса на консула в Скопие по разпореждане на Външното ни министерство и да конвой до македоно-албанската граница.

Оказа се, че всъщност македонските медии най-силно са се обидили на един от графитите, който много точно характеризира развихрилата се антибългарска истерия след посещението на премиера Заев в София и който гласи:

"Македония без българи - Огън да я гори".

Именно за него спортното издание "Спортклуб" констатира, че "един от графитите бил особено обиден"
Бедните македонски колеги не осъзнават, че тази обидна фраза, заимствана от пловдивските фенове всъщност принадлежи на Иван Михайлов, познат в Македония повече като Ванчо Михайлов, последният ръководител на истинското, някогашно ВМРО, родом от Ново село, Щипско и по всички представи - македонски българин.

"Gol" допълва представата за феновете-патриоти, които едва пристигнали в Тирана, успели да се сбият с привържениците на "Партизани"(Тирана).

Електронното издание "Локално" пише, че пловдивските фенове били върнати обратно в България.
"Радио Свободна Европа" съобщава, че след тричасова блокада на пътя за българската граница, въпросът най-накрая бил разрешен и част от българите били върнати в Кюстендил, заради обидни за Македония графити.
На същото мнение са "Телевизия Нова", "А1 ОN", телевизия "Сител" и "ТВ21".
Телевизия "Канал 5" съобщава, че "преговорите са завършени и агресивните фенове са върнати в България".
"МКД" пише, че "автобусът с български фенове, които изписаха провокативни надписи, е бил върнат обратно".
"Стандарт" обещава, че "македонското МВР ще вземе необходимите мерки срещу вандалското поведение на българите".
"Курир" отива още по-далеч, като поставя гръмкото заглавие "Отворена врата за българизацията на Македония: Феновете на "Ботев" блокираха път в Македония и изписаха обидни послания за Македония". Според изданието виновен за всичко това е Зоран Заев, който беше заявил, че "с българите сме един народ и имаме обща история."
Информация за инцидента с феновете на "Ботев" има във всички останали македонски медии.
Междувременно футболният отбор на "Ботев" победи в Тирана албанският "Партизани" с 3:1.

На тази дата: 30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м следи от гумите, но разстоянието не стига. редната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. П колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов-Гунди е наричан „Легендата на „Левски”. Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.

Вицове, юни 2017 г.

В Париж...

СмЕх/Таралеж/


– Аз, когато не мога да заспя, започвам да броя всички жени, с които съм бил.
– А защо не броиш овце?
– Е, тях какво да ги броя, то само една беше...

***

Мъдрост, която прочетох в тоалетната на ЖП - гара Горна Оряховица:
- "Важното е, не само да стигнеш до тук, а по-важното е да го донесеш"!

***

Съобщение в интернет:
- "Мъж, 40 години търся секс".
Чудя се дали е пропуснал една запетайка или наистина става дума за житейска трагедия?

***

Потресаваща фигура - това е, когато има какво да потресеш.

***

- Дами и господа, напразно се оплаквате, че не правим нищо против закъснението на влаковете! Нима не забелязвате, че сме сложили в чакалнята още три пейки!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 29 юни 2017 г.

Командирът на ВВС на Франция пътувал до вилата си с изтребител

Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с... изтребител. Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник "Канар Аншене". Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с воения самолет "Алфа джет" от август миналата година.

"Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да "направи необходимите заключения" и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството.

Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване.

Произведеният от френската компания "Dassault" и немската "Dornier" "Алфа джет" е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро.

Ребул, бивш военен пилот с досега безупречно досие, е назначен за заместник-командир на военновъздушните сили на Франция през септември. След смъртта на командира на френската военна авиация Ребул е назначен за изпълняващ длъжността му.
Това не е първият случай на злоупотеба с обществени средства на френски държавен служител. През 2015 г. директорът на архива на френския Национален институт по аудиовизия Агнес Саал е принудена да си подаде оставката, след като става ясно, че за 10 месеца е похарчила над 40 000 евро публични средства за... таксиметрови услуги.

Тя е освободена с президентски декрет, но след половин година отново заема длъжност в културното министерство.

Президентските избори в страната бяха съпроводени с корупционни скандали, а четирима министри от кабинета на президента Еманюел Макрон подадоха оставки по обвинения във финансови злоупотреби.

Цитати на великите: Бизнесменът Ивайло Пенчев: И най-добрите се изкушават да пръднат, ако няма да ги усетят

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който обеща да изгради онлайн система за честни и прозрачни обществени поръчки до Коледа, обяви, че вече е готов с платформата и, че тя ще заработи още от 10 юни.

Новината дойде под формата на "обръщение към свободните българи", което собственикът на Walltopia и Auxionize публикува във фейсбук.

Ето текста му:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ

СВОБОДНИ БЪЛГАРИ,

Обещах ви, че за Коледа "Окшънайз" ще бъде готов за ползване от държавните и общинскии институции.

Е да, ама сърце юнашко не трае! Не ни се чака до Коледа.
УСКАМЕ ГО ДРУГИЯ ПОНЕДЕЛНИК - ДЕСЕТИ ЮЛИ!

От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз.

Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката

И ДОКАТО ГО ОПИСВА, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ВИЖДАМЕ КАКВО ПИШЕ!

НА ЖИВО!

Ако човечецът е решил да заложи критерии, в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони.

Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването.

И ОТНОВО: ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО ПРОЦЕСА НА ПОТДАВАНЕ ТАКА, КАКТО ГО ВИЖДАТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ.

НА ЖИВО!

Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници включително и ВСИЧКИ НИЕ ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите, ВСИЧКО!

ВСИЧКО!

И СЪЩО ТАКА НА ЖИВО ЩЕ ВИДИМ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОБЕДИТЕЛ И АРГУМЕНТАЦИЯТА НА ОБЯВЯВАЩИЯ!

НА ЖИВО!

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ!??

ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЯТА, ВСИЧКИ НИЕ, СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО КАК ЧИНОВНИЦИТЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ!
!!!

И АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ НЯКАКВА СИ КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ, НИЕ ЩЕ МУ ТЕГЛИМ ЕДНА ЛЮТА МАЙНА.

ЗАЩОТО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, КОЙТО И ДА Е БИЛО ЧИНОВНИК ДА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ ТАЙНО ОТ НАС!

КОНФИДЕНЦИАЛНОСТТА Е НАЙ-ДОБРАТА СРЕДА ЗА ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА!

ПРОЗРАЧНОСТТА, КОЯТО ОКШЪНАЙЗ СЪЗДАДЕ Е ПО-ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ В БИТКАТА С ИЗМАМИТЕ ОТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ЗА И ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА ПИСАНИ НЯКОГА НЯКЪДЕ ОТ НЯКОГО!

За да ме разберете, ще ви дам един пример:

Колко от вас са летели със самолет?

А на колко от вас им се е допърдявало по време на полет?

А колко от вас са пръдвали, надявайки се, че шумът на двигателите ще заглуши чревния тътен, а вентилацията ще се погрижи за уханието?

А сега тези, които сме го правили да си представим как щяхме да постъпим в тих самолет без вентилация?

Казвам ви: И НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗМЕЖДУ НАС СА ИЗКУШЕНИ ДА ПРЪДНАТ, АКО НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБЕЛЯЗАНИ. А ДОРИ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО СТОРЯТ ПУБЛИЧНО!
РАЗБРАХТЕ МЕ.

Цацаров и приятели бойкотираха заседание на ВСС

Членовете на ВСС, които гравитират около главния прокурор Сотир Цацаров, напуснаха демонстративно заседанието заради бдението в подкрепа на Лозан Панов пред сградата на съвета.
По-рано днес пред ВСС се събраха 20-на души, които освиркаха председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и посрещнаха с овации председателя на ВКС Лозан Панов.

Обиден от поведението на протестиращите, Колев заяви, че няма желание да продължи участието си в заседанието и напусна залата. След него се изказа и главният прокурор, според когото в "сайтове на обвиняеми" се появили снимки с болтове пред ВСС.

"Гледайки монитора пред себе си, отварям сайт на подсъдимо лице. Виждам болтове. Гледам друг сайт на обвиняем, виждам същото. Някак си този цирк ми идва в повече, желая ви приятна работа", заяви Цацаров и напусна залата. В същото време в дневния ред беше заложено предложение да се разгледа сигнал срещу Лозан Панов в публикация на сайта Блиц.

Заедно с Цацаров заседанието напуснаха и по-голямата част от членовете на ВСС.

На тази дата: 29 юни 1828г. е роден Желю войвода

На 29 юни 1828 г. е роден българският войвода и национален герой Желю Христов Чернев –
Желю войвода или дядо Желю. За негово родно място претендират Ямбол и ямболското село Маломир.

Живот и дейност

Според някои източници е роден в Ямбол, а три години по-късно семейството се мести в с. Карапча (днешно Маломир).

Желю става хайдутин почти на 30-годишна възраст. През 1858 г. първоначално се включва в дружината на Димитър Калъчлията, а след неговото залавяне преминава в четата на Панайот Хитов. В 1867 г. е помощник на войводата Панайот Хитов, където знаменосец е Васил Левски. През 1868 г. подготвя чета, в която се записва и Христо Ботев, но по разни причини четата се разпада и не преминава Дунава.

По време на Априлското въстание Желю войвода е в Браила, откъдето заминава за Сърбия. Там Панайот Хитов, като главен войвода на българските чети, отново го определя за свой помощник-войвода. Упълномощен е да набира доброволци в Сърбия, Румъния, Русия и България.

Желю войвода участва в три войни: Сръбско-турската война (1876), Руско-турската война (1877-1878) и Сръбско-българската война (1885).

На 20 август 1877 г. с разрешение на руското командване е създадена доброволческата чета на дядо Желю, наброяваща около 300 души, която действа в Еленския и Котленския балкан.

В края на 1877 г. четата се обединява с четата на Панайот Хитов и наброява около 1000 души. През зимата на 1878 г. те участват в прочистването на Източна Стара планина от башибозушки банди. Там ги заварва вестта за сключването на Санстефанския мирен договор.

За участието си в Освободителната руско-турска и Сръбско-българската война войводата е награден с кръст за храброст и сребърен медал.

Желю войвода умира на 24 юни 1893 г. в с. Карапча (Маломир).

Необходимо е да се отбележи, че когато през 1858 г. Желю Чернев започва хайдушката си дейност, в този край има вече и друг прочут войвода със същото име Дядо Желю - това е 48-годишният Желез Добрев Железчев (ок. 1810-21.IV.1878). Той също е хайдутувал в четата на Димитър Калъчлията, а по-късно сам става войвода на чета. Подвизава се в Сливенския и Котленския балкан. През 1863 г. се отказва от хайдутството. Сливенското село Желю войвода, намиращо се на 15 км. северно от Ямбол, носи името точно на този хайдутин, защото е негово родно място (тогава Черкешлии).

Памет

Знамето

В деня на създаване на четата за участие в Освободителната война, тя получава своето трицветно знаме. За произхода на знамето липсват преки данни.

Върху знамето е избродирана датата на нейното създаване - „1877 ав. 20”. Разположението на цветовете му са като тези на знамето на Стилияна Параскевова и бъдещото българско държавно знаме. Състои се от три хоризонтални ивици - бяла, зелена и червена - с тази особеност, че външната му страна е изрязана зигзагообразно.

Изработването на знамето на дядо Желювата чета в същия ред на цветовете показва, че този ред вече се е наложил в съзнанието на народа. В средата върху зелената ивица е апликиран кръст от вълнен плат, раменете на който завършват с троен овал. Под кръста, от лицевата част е извезан с бели конци текстът „За славянска Свобода”. Цялото знаме е шито на ръка.

Пръв честа да носи знамето има един от най-достойните в четата - Гочо Тодинов от с. Карапелит (днешно Медникарово), Старозагорска област.

Печатите на Желю войвода

Във фондовете на Ямболския исторически музей се съхранява личният печат на Желю Чернев (дядо Желю войвода), както и печата на четата на Панайот Хитов, в която той е подвойвода от 1867 г.

Първият печат с диаметър 47 мм. и с дръжка от дърво. Той е от времето, когато Желю Чернев е подвойвода в четата на Панайот Хитов (1867 г.). Представлява кръгла медна пластина с надпис "НАРОДЕНЪ БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТЪ БАЛКАНСКИ "867". В средата на печата е изобразен лъв обърнат надясно, който в едната си лапа държи кръст. Върху главата на лъва има корона с кръст.

С втория печат са подпечатвани документи, свързани с живота на войводата след Съединението. Той е бронзов и с кръгла по форма, с текст "ВАЙВОДА ЖЕЛЮ ХРИСТОВЪ", вписан между два концентрични кръга. В свободното вътрешно пространство на печата е изобразен лъв, изправен на задните си крака, с вдигната опашка, обърнат наляво и стъпил върху повалено турско знаме. Диаметър на печата е 23 мм; височина на. буквите 3 мм.

Вицове, юни 2017 г.

От фонтана в Рим събраха 1,4 млн. евро.

СмЕх/Таралеж/


- Съжалявам, господине, но в момента нямаме виагра от 50 мг. Ще Ви дам една от 100 мг и ще я сцепите на две...
- Кого!? Жена ми?
- Неее, таблетката!

***

Лято. Централния плаж. Женските съблекални. Вратата се отваря и влиза гол мъж, видимо на поне 6 бири. Писъци и крясъци.
- Нахалник, пияндурник, махай се... отивай в мъжката съблекалня!
Той, безкрайно учуден:
- Кво да правя там ? Да не съм гей!

***

Граф Дракула така се напил, че тръгнал с приятели да посреща изгрева...

***

И получавам на лични съобщения следното: "Искам да погаля котето ти"...Отговорих му, че имам котарак....Що така не ми писа повече тоя човек?...

***

– А бе, в трети клас като ни правиха манту, ни казаха да не се мием....Дали вече е разрешено?...
Иван 41г.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 28 юни 2017 г.

Дъщеря на свирепия филипински президент и инстаграм звезда

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е наричан жесток и безскрупулен и често е обвиняван от международните организации за потъпкването на човешките права в страната, заради безнаказаното избиване на наркотафиканти и наркозависими. Неговата политика на "война срещу дрогата" отне живота на хиляди филипинци.

Масовите убийства, извършвани от паравоенни под протекцията лично на президента привлече вниманието на Международния наказателен съд, който се закани да разследва филипинския президент за престъпления срещу човечеството.

За разлика от баща си 39-годишната дъщеря на Дутерте - Сара - изглежда много забавна личност.

Тя е кмет на Давао, най-големият град на остров Минданао и често "управлява" чрез социалните медии.

А нейният Instagram-акаунт е буквално хитов.
В биографията си в социалната медия, тя се описва като "Победител на "Наградите Грами" за песен на годината".

Сред котенца, цветенца, мемета - и картечници! - @indaysaraduterte публикува различни неща и за града, които се виждат от 277 000 последователя.

На 25 май Сара пуска правила за придвижване в Давао, в който живеят 1.6 млн души, след като нейния баща обяви "военно положение" на целия остров, с цел "борба срещу ислямистките бунтовници".
Силно рестриктивните правила някак не се вписват в нейния иначе доста мил профил. Но с това изненадите не приключват.

На 6 юни Сара поства "невинна" снимка на картечница и написа "Препоръчано ми беше да съм готова за всичко, затова слизам долу с това бебе? Минданао никога няма да е същият отново?"

Или както пише изданието Outline, да прекараш време в акаунта на Сара Дутерте може да е много объркващо за всеки, който не познава Филипините.

Първо - Филипините са под много силно американско културно влияние. САЩ са владели архипелага между 1898 и 1946 година и това все още се усеща навсякъде - президентът Дутерте например говори на народа си предимно на английски. Но независимо, че културно Филипините и САЩ си приличат много - политически и икономически нямат нищо общо.

Акаунтът на Сара Дутерте ясно показва тези две реалности. В един момент тя демонстрира, че е много наясно с английския интернет сленг и меме-културата, а в другия - защитава баща си, когато атакува пресата на себуано - говоримият език в тази част на Филипините.


На тази дата: 28 юни 1914г. Австрийският престолонаследник Франц Фердинанд е убит в Сараево! Започва Първата световна война

На 28 юни 1914 г. австрийският престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София фон Хоенберг са застреляни от членове на терористичната организация „Млада Босна”. Това довежда до началото на Първата световна война.

Покушението

Франц Фердинанд и съпругата му пристигат в Сараево по покана на генерал Оскар Потиорек - губернатор на анексираната през 1908 г. провинция Босна и Херцеговина – с цел да наблюдават военни маневри край Сараево.

Същевременно младежкото бунтовническо формирование "Млада Босна", свързано със сръбската националистическа организация "Черна ръка", взема решение да се възползва от случая и да убие ерцхерцога като отмъщение за анексирането на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария. Убийството е поверено на група от седмина млади заговорници, повечето от които са православни сърби, родени в Босна.

На 28 юни височайшата двойка тръгва с влак от град Илиджа и пристига във военния лагер във Филипович, където Франц Фердинанд провежда кратък преглед на войската. Генерал Потиорек организира официален прием на високите гости в градското кметство - понастоящем Национална и университетска библиотека на Босна и Херцеговина.

В 10:10 ч. официалните лица слизат на гарата в Сараево и се настаняват в шест коли, които да ги откарат до кметството. Във втората кола, открит шестместен Gräf & Stift Phaeton, се настаняват ерцхерцогът със съпругата си, Потиорек, собственикът на колата граф Харах и шофьорът Леополд Лойка.

Кортежът тръгва през препълнените улици, където хората са се стекли, за да видят лично и да поздравят имперските особи. Мерките за сигурност са много отслабени и съвсем недостатъчни.

Колите приближават крайбрежната улица на река Милячка, където се спотайват атентаторите. Те обаче нямат стабилни навици за боравене с оръжие. Недалеч от полицейското управление най-близкият до кортежа атентатор Мехмед Мехмедович губи самообладание и не стреля.

Вторият терорист - работникът-печатар Неделко Чабринович - хвърля към автомобила бомба, която отскача и се взривява под колелата на третия автомобил, убивайки шофьора и ранявайки двама офицери. Чабринович гълта цианидна отрова и се хвърля в реката, за да се удави. Отровата обаче е с изтекъл срок, а реката е дълбока само 13 см. Чабринович е изваден и пребит почти до смърт от притичали граждани.

Другите терористи, стоящи на позиция, са изблъскани встрани от следващата кортежа тълпа.

Друг член на групата терористи - 17-годишният гимназист Гаврило Принцип в тези минути изчаква херцога пред кафенето „Мориц Шилер” на кръстовището на крайбрежната и улица "Франц-Йосиф". Чувайки гърмежите, първоначално допуска, че атентатът е успял, но малко по-късно забелязва, че с ускорен ход кортежът преминава покрай него към кметството, където високите гости са посрещнати от големците на града. Принцип остава, влиза в кафенето и закусва.

Франц Фердинанд не губи присъствие на духа. Той все пак посещава кметството и се среща с градското ръководство, след което се отправя в болницата, за да посети ранените от бомбата. Нарежда да се мине обратно по същия път - по крайбрежната улица. Предупреден е, че е опасно, и е решено маршрутът да бъде променен.

Шофьорът на ерцхерцога неправилно завива в погрешна уличка и, забелязвайки много скоро заблудата си, прави опит да върне колата на заден ход.

Малката скорост превръща Франц Фердинанд в леснодостъпна мишена за случайно оказалия се тук Гаврило Принцип. Той веднага изважда приготвения „браунинг” и от метър и половина стреля два пъти – в ерцхерцога и съпругата му. Първият куршум, пробивайки вратата на автомобила, попада в херцогинята отстрани в стомашна артерия. Вторият преминава през яката на мундира на Франц Фердинанд, поразява сънната му артерия и засяда в гръбначния стълб.

Гаврило също прави опит да се самоубие, но и той поглъща от некачествената отрова. Минувачи избиват пистолет от ръцете му.

София умира първа, пет минути преди съпруга си, който шепти: "Софи! Софи! Не си отивай! Заради нашите деца - остани". Впоследствие се оказва, че херцогът е можел да оживее, ако не е била твърдата яка на мундира: докато се опитват безуспешно да я разтворят, престолонаследникът почива от загуба на кръв.

На 28 юни 2004 г. Виенският военноисторически музей представи пред публиката вещи от атентата: имперската лимузина Graf & Stift Phaeton, станала за съпрузите катафалка; сухи листа от роза, която била закичена в този фатален ден към пояса на Софи; окървавената рокля на херцогинята; калъфката на възглавницата, на която е положена главата на умиращия Франц Фердинанд; пистолети и бомби, от които шестимата съзаклятници на Принцип така и не се възползвали.

След атентата организацията „Млада Босна” е забранена. Нейният лидер Данил Илич и оцелелите атентатори през октомври 1914 г. са осъдени на смърт. Гаврило Принцип като непълнолетен получава 20 г. каторга и умира от туберкулоза в затвора на чешкия град Терезин през 1918 г. само няколко месеца преди краха на австро-унгарската монархия.

Последствия

Войната

На 23 юли Австро-Унгария предявява към Сърбия ултиматум, който съдържа искания, нарушаващи нейния суверенитет: иска се въвеждане на австрийски войски на сръбска територия за защита на намиращи се там австрийски граждани, както и допускане на австрийски следователи до разследването.

Сърбия приема основните пунктове, обаче въпреки това на 27 юли Австро-Унгария й обявява война. Сърбия обаче е поддържана от Русия, която счита нейната територия за сфера на своите жизненоважни интереси, застава на нейна страна и се включва в един привидно локален конфликт, който скоро разпалва Първата световна война. В нея са мобилизирани 74 млн. души, от които 10 млн. загиват, а 20 млн. са ранени.

Династията

Понеже децата на Франц Фердинанд са родени от морганатичен брак, то нов наследник на император Франц Йосиф І става 27-годишният ерцхерцог Карл, племенник на Франц Фердинанд – син на по-малкия му брат Ото, починал през 1906 г. През 1916 г. той става последният владетел на Австро-Унгария.

Съдбата на генерал Оскар Потиорек

Въпреки явните си пропуски при осигуряване на сигурността на престолонаследника, генерал Потиорек по чудо запазва своята длъжност. Когато атентатът и последвалият Юлски ултиматум формално довеждат до започването на Първата световна война, той става командващ на австро-унгарските сили на Балканите.

Спекулира се с предположението, че генералът е изпитвал "вината на оцелелия" и това го е подтикнало да поеме ръководството на първата "наказателна" мисия срещу Сърбия.

Върховното командване го счита за много ревностен в службата, а той няколко пъти заявява, че "оцелял в Сараево, за да може да загине, отмъщавайки за атентата". Не се изявява обаче като умел командир. Не успява да победи малката сръбска армия в нито едно сражение и след пораженията "като по учебник" при Цер, Дрина и Колубара, при които падат много жертви от австрийска страна, той е отстранен.

На 22 декември 1914 г. той е заместен с ерцхерцог Ойген Австрийски. Още същия ден е изведен и от активна военна служба. Потиорек се оттегля в Клагенфурт, област Каринтия, където умира през 1933 г. Погребан е в гробищния парк на Терезинската военна академия във Винер Нойщат.

Кошмарната орис на автомобила

Струва си да се отбележи изключително злощастната съдба на автомобила Graf & Stift Phaeton, в който са застреляни Фердинанд и съпругата му. Това е първият автомобил австрийско производство.

След трагедията колата става собственост на генерал Питерек. Скоро след това генералът полудява и умира. Следващият собственик на Graf & Stift Phaeton - губернаторът на Сърбия - попада в пътен инцидент и си загубва ръката, но поне остава жив.

"Омагьосаният" автомобил погубва швейцарски автомобилен състезател, който се врязва в стена, излита от колата и загива. Лимузината е дадена за ремонт. Собственикът на сервиза, след като я поправя, решава да повози на "царския" автомобил свои приятели. След рисковано изпреварване механикът и всички пътници загиват. Общо за 12 години след сараевското убийство Graf & Stift Phaeton попада в шест аварии и погубва 13 човека.

Пистолетите „Браунинг”

През октомври 1914 г., след 12-дневен съдебен процес срещу заговорниците, браунингът „модел 1910” с фабричен номер 19074 е предаден за съхранение на свещеника-йезуит Антон Пантигам. Светият отец бил духовник от висок сан и прочел опелото при погребението. По-късно той пожелал да създаде музей в памет на Франц Фердинанд и София, като събрал за целта всичко необходимо. Не срещнал обаче одобрение от властите, а и в хаоса на започналата световна война станало невъзможно да осъществи замисъла си.

През 1926 г. Антон Пантигам починал. Йезуитската община предложила на семейството на ерцхерцога редките вещи, включително пистолета на Принцип, но то не ги приело. По-късно най-важният браунинг (всеки от съучастниците в покушението имал подобен) се изгубил. Намерен е преди десетина години затрупан от вехтории в ритуален дом.

Другите предмети така и остават в австрийските йезуити, докато орденът не решил да ги предаде на Виенския военноисторически музей за 90-годишнината от трагедията. "Нека по-добре за редките вещи се грижат експертите, а публиката да получи широк достъп до тях" - отбелязал главата на ордена отец Томас Нойлингер.

До наши дни от четирите пистолета, с които са въоръжени сръбските терористи, са се съхранили три. Пистолетът на Принцип е уточнен по записания сериен номер в полицейския протокол.

Интересен е въпросът защо именно пистолети браунинг, модели 1900 и 1910, са избрани от организаторите на покушението? Това е по същите причини, заради които в първите две десетилетия на 20 век браунингът става професионално оръжие на терористите. Именно с браунинг на 1 септември 1911 г. в Киевския оперен театър двойният агент Дмитрий Богров от четири крачки прострелва смъртоносно Пьотър Столипин. Също с браунинг на 30 август 1918 г. в московския завод „Михелсон” полусляпата есерка Фани Каплан тежко ранява Ленин.

Автоматичният пистолет на Джон Браунинг образец 1910 г. е доста своеобразен. Освен със слабия си откат се отличава с компактност и малка дебелина, като позволява на терориста незабелязано да се приближи до жертвата. С револвер с дебел барабан или с пистолет „парабелум” или „маузер” това е доста по-трудно.

Вицове, юни 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


В антикварен магазин: - Колко струва това гърне? - Това не е гърне, а ваза! - Аз по-добре знам, как ще го ползвам...

***

Две клюкарки се събрали и едната казва на другата: - На гинеколога Георгиев и баща му беше гинеколог, и дядо му беше гинеколог. Не се нагледаха тия, бе!

***

– Виж, татко, айфонът ми сам си минава на зимното часово време.
– За тези пари трябва да минава из къщи и да сверява всичките часовници!

***

Пиян мъж седи на бара и изведнъж се провиква: - Всички, които са от ляво, са скапаняци! И всички от дясно са боклуци! От тълпата излязлиза възмутен господин и казва: - Извинете, но аз не съм никакъв боклук! Учуден, пияният отговаря: - Ами какво правиш там, бе! Мини от ляво!

***

в BMV седят двама,в костюми,при затворени прозорци,а навън е + 40 градуса.По едно време: -Пешо, хайде да отворя прозореца. -Не може! -Хайде де! -Казах, че не може. -Защо? -Нека всички мислят, че имаме климатик!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 27 юни 2017 г.

„Гугъл“ ще cпpe дa ни чeтe пoщaтa

„Гугъл“ щe cпpe дългoгoдишнaтa cи пpaĸтиĸa дa cĸaниpa cъдъpжaниeтo нa пиcмaтa, ĸoитo пoлyчaвaмe в Gmаіl, oбявиха от ĸoмпaниятa.

Texнoлoгичният гигaнт "чeтe" нaшитe мeйли oщe oт cъздaвaнeтo нa ycлyгaтa c цeл дa пpeдлaгa нa пoтpeбитeлитe пo-дoбpe нacoчeни peĸлaми.

Πoлзвaщитe Gmаіl и дoceгa мoжexa дa oтĸaжaт, a пpaĸтиĸaтa ce пpилaгaшe caмo пpи aĸayнтитe нa чacтни пoтpeбитeли, нe и нa ĸopпopaтивни, пише „Гардиън“.

Bъпpeĸи тoвa бизнecитe нямaт дoвepиe нa гигaнтa, ĸoйтo иcĸa дa пpивлeчe вce пoвeчe фиpми ĸъм oблaчнитe cи ycлyги.

Πpoмянaтa щe влeзe в cилa oт тaзи гoдинa, нo тoчнa дaтa вce oщe нe e oпpeдeлeнa.

Ha пaзapa нa oблaчнитe ycлyги нaй-гoлeмитe ĸoнĸypeнти нa „Гугъл“ ca „Макрософт“ и „Амазон“.

C xoдa cи, ĸoйтo цeли дa въpнe дoвepиeтo ĸъм нaчинa, пo ĸoйтo ĸoмпaниятa пaзи пoвepитeлнaтa ĸoмyниĸaция, „Гугъл“ ce нaдявa дa cпeчeли нoви пoтpeбитeли.

Пpoмянaтa нe oзнaчaвa, чe пoлзвaщитe Gmаіl щe cпpaт дa виждaт peĸлaми изoбщo.

Цецка Цачева е най-неодобряваният министър в кабинета "Борисов 3"

Цецка Цачева е най-неодобряваният министър в кабинета „Борисов 3“. Това показват данните от последното проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“. Индексът на дейността на министъра на правосъдието е -13,2%.

Преобладаващо критично е отношението към икономическия министър Емил Караниколов (индекс -7.9%), към здравния Николай Петров (индекс -6.9%). Поредица реакции на вицепремиера Валери Симеонов се посрещат критично от хората и му отреждат място сред най-малко успешните министри (индекс от -7.0%).

Премиерът Бойко Борисов запазва съизмеримо с периода на предишното управление доверие от 32%. Що се отнася до членовете на кабинета, първите мнения за работата им ги обособява в три групи:

Добре познати от предишните две правителства на ГЕРБ министри с положителна оценка за дейността: сред тях са вицепремиера Томислав Дончев (индекс за дейността от 18.8%), министъра по председателството на България на Съвета на ЕС – Лиляна Павлова (индекс 12.3%) и спортния Красен Кралев (11.1%), които оформят водещата тройка на възприеманите като най-успешни членове на кабинета. С добри позиции в челото на класацията е и министъра на отбраната Красимир Каракачанов (6.7%).

Месец след поемане на управлението коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти има одобрение от 23% срещу 33% неодобрение – равнище, аналогично на това, от което стартира и „Борисов 2“, показват данните на „Алфа рисърч“.

Нормално за началото на един управленски мандат, значителна част (44%) от хората все още не могат да изразят мнение за работата на кабинета. Към момента, отношението към него е силно повлияно от политическите симпатии: сред привържениците му се открояват избирателите на ГЕРБ, Обединените патриоти и частично – тези на Реформаторския блок. Сред най-ярките му противници са последователите на БСП и ДПС.

На тази дата: 27 юни 1905 г. Екипажът на „Потьомкин“ въстава срещу офицерите си

/Таралеж/ 

На 27 юни 1905 г. моряците на броненосеца "Потьомкин", един от най-важните кораби на руския черноморски флот, въстава срещу репресивното отношение на офицерите си. Събитието е увековечено впоследствие от станалия класически филм на Сергей Айзенщайн и е митологизирано като прелюдия към болшевишката революция от 1917 г. Бунтът е организиран от социалдемократите, които се надяват през есента да въстанат едновременно екипажите на всички кораби от черноморския флот.

На "Потьомкин" събитията обаче започват по-рано, тъй като корабът е на учения и не може да координира действията си с останалите. Надигането е предизвикано от зам.-командира на кораба, който наложил сурови наказания на моряците, тъй като те отказали да ядат сервираното им развалено месо, и дори ги заплашил с екзекуция. В същото време дисциплината в руския военноморски флот е била изключително сурова, а моралът - крайно нисък вследствие на загубата на руско-японската война.

След началото на бунта са убити 7 от 18-те офицери на борда на "Потьомкин", включително кап. Евгений Голиков и заместникът му Иполит Гилярковски. Останалите са арестувани. Когато корабът пристига в Одеса, развял червен флаг, обаче се стига до разрив между моряците и вдигналите се на стачка работници, а властите вземат мерки, за да успокоят положението.

Когато разбира, че бунтът няма да се разрасне, "Потьомкин" отплава за Румъния и екипажът се предава на властите в Констанца. Повечето от моряците остават в страната до болшевишката революция от 1917 г., а румънските власти бързо връщат кораба на Русия.