събота, 28 октомври 2017 г.

Боен кораб на САЩ спаси две американки, изгубени 6 месеца в Тихия океан

Боен кораб на САЩ спаси две американки и кучетата им, изгубени преди почти половин година с яхтата им в Тихия океан, съобщи в. "Гардиън". За това време Дженифър Апел и Таша Фуява преживели атаки на тигрови акули и още куп неприятности. И двете приятелки са в добро състояние.

Двете жени са от Хонолулу, столицата на Хаваите. На 4 май те отплавали към полинезийския остров Таити, отстоящ на 5000 километра.

След спасяването им двете заявиха, че техните кучета постоянно повдигали духа им. Да оцелеят им помогнал и фактът, че на борда имали достатъчно запаси от вода, воден пречистваел и трайна храна като овесена каша и тестени изделия. Запасите им би трябвало да стигнат за цяла година. Но не би. За това обаче - малко по-късно.

"Истински кошмар е да се чудиш дали днес ти е последният ден, дали довечера е последната
ти нощ", сподели Дженифър Апел на борда на спасилия ги кораб.

В края на май при лошо време моторът на яхтата се развалил и замлъкнал завинаги. Дженифър и Таша обаче се надявали, че въпреки всичко ще стигнат до Таити, като използват платната. Един ден обаче се счупила и мачтата. И яхтата започнала да се носи неуправляема из безкрайната шир на Тихия океан.

По план плаването трябвало да трае два месеца. Като наближил срокът, Дженифър и Таша започнали да подават сигнали за бедствие по радиостанцията. Обхватът обаче бил слаб и никой не чул зова за помощ. Наоколо не плавали и никакви морски съдове.
Двете американки пращали отчаяни сигнали в продължение на 98 дни.

"Беше много депресиращо и безнадеждно, но това е единственото, което можеш да направиш. Така че прави това, което можеш", разказва Дженифър Апел.
През една страшна нощ акули нападнали яхтата. На другия ден се върнал един от морските хищници.

"Те бяха много страшни. Просто имахме невероятен късмет, че нашата черупка бе достатъчно здрава, за да издържи на атаката", спомня си спасената американка.

Попитана дали тя и приятелката й са си мислели, че могат и да не оцелеят, Апел отговаря, че не би било човешко, ако тази мисъл не им е минавала през главата. За оцеляването им решителен принос имат и техните кучета, които повдигали духа им.

Дженифър и Таша бяха спасени на 25 октомври. Тогава яхтата им бе забелязана от тайвански рибарски кораб на 1600 километра югоизточно от бреговете на Япония - доста далеч от планирания им маршрут. Рибарите веднага уведомили американската бретова охрана.

Корабът "Ашланд" пристигна рано сутринта на 26 октомври. Новината бе съобщена в изявление на американския военноморски флот.

"Те ни спасиха", каза Дженифър Апел за моряците от екипажа.
Двете приятелки получиха медицинска помощ. Те бяха нахранени на борда на "Ашланд" и ще останат там до акостирането му.

"Американският боен флот е готов да спаси всеки изпаднал в беда мореплавател от каквато и да е народност при всякаква ситуация", заяви Стивън Уосън - офицер от командния състав на бойния кораб.

Джойс Апел - майката на Дженифър Апел сподели пред АП, че никога не е губила надежда, че дъщеря й ще бъде открита. Тя не можела да повярва на ушите си, когато вдигнала звънящия телефон и чула: "Мамо!"

Г-жа Апел се похвали, че дъщеря й била много оправна. Винаги, когато нещо се разваляло, тя не чакала майстор, а се захващала да го оправя сама. Затова майката знаела, че каквото и да се случи на борда, Дженифър ще се справи.

Самата Дженифър призна, че макар да е опитен мореплавател и да е обиколила с яхтата си Хавайските острови, тя не е била както трябва подготвена за пътешествието до Таити. Тя поканила приятелката си Таша да пътува с нея и дори я попитала как намира подготовката.
"Не знам, аз не съм плавала", отговорила Фуява.

И хем храната и водата трябвало да стигнат за цяла година, но се оказало, че двете пътешественички я консумирали доста по-бързо. Още повече, че взели малко ядене за кучетата си и скоро трябвало да ги хранят със своите запаси. Към момента на спасяването били изконсумирани 90 на сто от хранителните запаси на борда на яхтата.

Развалил се и пречиствателят за вода. Дженифър Апел успяла да го оправи. Но това станало, когато мореплавателките останали с едва 3 литра вода.

В крайна сметка всичко завършило щастливо.

На тази дата: 28 октомври 1922 г. Италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим, където свалят италианското правителство

1922 г. италианските фашисти, водени от Бенито Мусолини, маршируват до Рим. Черноризците-фашисти настояват за разпускане на парламента, избирателната реформа и нови избори.

Два дни по-късно крал Виктор Емануил ІІІ, под натиска на обществените настроения, назначава бившия журналист-социалист и настоящ лидер на фашистката партия Бенито Мусолини за министър-председател, който впоследствие установява диктатура.

След края на Първата световна война Италия е в хаос, обществото е недоволно, а позициите на левите партии се засилват. Това дава възможност на фашистите да размахват знамето на червената заплаха и да бъдат толерирани от управляващите. Мусолини планира и подготвя безкръвна революция, която да започне под формата на поход от Милано към Рим и да приключи с овладяването на ключови институции в Рим и други италиански градове. Походът трябва да бъде осъществен от фашистката гвардия, т.нар. черни ризи, а Мусолини да следи събитията от Милано.

В опит да спре фашистите, подалото междувременно оставка правителство на Луиджи Факта нарежда в Рим да бъде обявено извънредно положение, но крал Виктор Емануил III отказва да подпише такава заповед. Армията не се противопоставя на фашистите, което разчиства пътя на Мусолини към властта.

На 29 октомври кралят кани Мусолини да състави правителство и сам да стане премиер. Мусолини пристига от Милано в Рим със специален влак на 30 октомври и обявява кабинета си, съставен от най-близките му сподвижници от фашистката партия, като придобива специални пълномощия.

На 31 октомври 1922 г. по улиците на Рим в тържествен марш преминават 25 000 черноризци и властта в Италия окончателно и изцяло пада в ръцете на фашистите.

Вицове, октомври 2017 г.

Когато броиш овце преди сън.

СмЕх/Таралеж/


- Как да те позная? - Ще бъда с дънки, висока съм 165 см и тежа 54 кг. - Добре, аз ще бъда със светло яке и ще нося кантар и метър.

***

Влизам в кафето, гледам хората си говорят, викам си "Ужас! Няма нет!"

***

- Колко вида любов има?
- 3 вида - френска, шведска и българо-съветска...

***

Знаете ли защо в миналото са пренасяли в жертва на боговете само девици?...Е па, да не са луди да жертват, тия дето пускат.

***

Когато някой е убит, полицията първо разпитва съпруга/съпругата му. Това е всичко, което трябва да знаете по темата за брака.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 27 октомври 2017 г.

Каталуния обяви независимост от Испания, Мадрид ѝ отне автономията

Каталунският парламент гласува за обявяване на независимост от Испания.
"За" обявяването на независимост се обявиха 72 депутати, 10 гласуваха "против", а двама се въздържаха.

Каталунският парламент поиска поиска от международната общност да признае Каталунската република като суверенна държава.

"Спечелихме си свободата да изградим нова държава", заяви каталунският вицепремиер Ориол Хункерас.

Хиляди каталунци празнуват обявяването на независимостта пред сградата на парламента. Множеството наблюдаваше процеса на гласуването и броенето на живо на големи екрани.

По-рано резолюция за независимост внесоха партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“, които имат мнозинство от 72 депутати в 135-местния парламент.

Депутатите от опозицията излязоха от залата преди гласуването, като обявиха, че го смятат за незаконно.

Малко след обявяването на независимост испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Испанското правителство се събира на спешно заседание заради решението на каталунския парламент.

Минути след обявяването на независимостта на Каталуния испанският Сенат гласува за отнемане на автономията на Каталуния и предсрочни избори в следващите 6 месеца.

"За" гласуваха 214 души, "против" - 47, а един се въздържа.

Синоптиците се оказаха виновни за щетите и жертвите от потопа в Бургас

Проблем за управниците се оказа не наличието на 200 опасни язовира, а лошото време и слабата метеорология.

Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време. Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем. Вчера обаче представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата, и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в управляваната от ГЕРБ област Бургас нямат принос за бедствието.

Версията за синоптиците се появи сутринта в изява на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той всячески се помъчи да неглижира факта, че Камено и Бургас се управляват от кадри на ГЕРБ, и стрелна метеоролозите: "Кодът, който беше подаден, беше жълт... Винаги, когато се планират дадените решения на местната и изпълнителната власт, и разбира се, призивите към гражданското общество... е на база прогнозата, която се получава". И даде пример как в САЩ и Западна Европа метеоролозите предсказват успешно бурите. Всъщност бедствието настана на 24 октомври през нощта, като кодът за този и следващия ден бе не жълт, а оранжев.

Тезата за подценената прогноза беше застъпена и в изслушването на няколко министри в парламента. Там министърът на икономиката Емил Караниколов, привикан от БСП с трима свои колеги за обяснения, заяви, че предупрежденията са били за валежи до 60 л/кв. м, а са паднали 200 л/кв. м. "НИМХ на БАН е издал оранжев код за значителни валежи в 16 области за 24 октомври. Очакваните валежи са били с количество от 35 до 50 л/кв. м за 24 часа, като локално е било възможно да достигнат до 60 л/кв. м. Реално валежите са били повече от прогнозираното", информира министърът на околната среда Нено Димов. "Когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея", обобщи вицепремиерът Валери Симеонов. Това и остава основната версия на управляващите за трагедията.

Разкрития: 1962 година съветската армия и КГБ избиват протестиращи в Новочеркаск

На 2 юни 1962 г, съветската армия и КГБ потушават един от малкото бунтове на руски граждани срещу увеличение на цените на хранителни продукти в СССР. На 1 юни 1962 г. в гр. Новочеркаск, Ростовска област, около 200 работника от Черкаски Електростроителен Завод излизат на протест срещу поредното увеличение на цената на хляба, месото, млякото и др. храни. Цяла нощ бунтуващите се граждани се събират в двора на завод , като числото им нараства до 5000 човека. Протестното множество се отправя към гарата, където блокират всички влакове. На един от локомотивите се появява надпис "Хрушчов на месо".

Рано сутринта властите в Кремъл вече са уведомени за бунтовете в Новочеркаск и предприемат мерки. 18 -та танкова дивизия от Северно-Кавказкият военен окръг е вдигната под тревога и пратена в посока Ростов на Дон. В помощ на танковата дивизия са изпратени милиция и въоръжени подразделения на КГБ, а също така и снайперисти. В късният след обед на 2- ри юни ситуацията се обостря, защото протестиращите започват да хвърлят камъни по автоматчиците и танковете, които са ги заобградили.
2017 година пред паметника на жертвите от разстрела

Първите предупредителни изстрели са по короните на околните дървета. За нещастие там са се скрили любопитни деца, които наблюдават какво се случва. Телцата им почват да падат едно по едно, което довежда протестиращите до паника и истерия. Издадена е заповед на войниците да стрелят на месо. По официални данни убитите са 26 човека, ранени - 87, а по неофициални убитите са над 50, а ранените 120.

Същата нощ са арестувани 240 човека, които получават тежки присъди /10-20 г./, а 7 от тях и смъртна присъда. Информацията за убийствата в Черкаск дълги години е тема табу и едва през 1980 г излизат няколко статии по повода. През 1996 г. арестуваните получават реабилитация. И до днес документите за случилото се в Черкаск са засекретени.


Гласуваха бонусите за спецсъдии и прокурори, до 6 заплати отгоре на година

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които уреждат командироването на съдии и магистрати и допълнителни възнаграждения за служителите в спецсъда и спецпрокуратурата.

Текстът на закона гласи, че съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на до 6 месечни заплати. Бонусите ще се определят от Висшия съдебен съвет.

Вчера пленумът към Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви категорично против идеята на депутатите за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които засягат бонусите на спец магистратите. С 20 гласа "за" съдебните кадровици гласуваха срещу частта, която предвижда годишен бонус до шест заплати върху възнаграждението в спецправосъдието.

Пленумът подкрепи становището на правната комисия към ВСС, която смята допълнителните бонуси за спецмагистратите за "необоснована привилегия".

По време на дебатите в парламента Хамид Хамид от ДПС посочи, че Движението ще подкрепи това предложение и смята, че то е правилно.
„В медиите се твърдеше,че едва ли не на калпак се раздават по 6 заплати допълнително и се противопоставят съдиите. Това не отговаря на истината, защото не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по индивидуална оценка на ВСС“, заяви Хамид.

Според него няма друг по-ефективен стимул освен допълнителни възнаграждения, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като допълнително стимулиране на тези съдии.

„Не става въпрос за 6 заплати, въобще, а това е максимален размер на годишна база. Максимумът, който командирован магистрат може да получи, е до половинка допълнително възнаграждение“, поясни и председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Явор Божанков от БСП смята, че допълнителното възнаграждение трябва да става на база обективни критерии, за да не се създава противопоставяне и разделение в съдебната система. Това решение трябва да бъде на база постигнати резултати, допълни Божанков.

На тази дата: 27 октомври 1962 г. съветска ракета сваля US-шпионски самолет над Куба

1962 г. над Куба съветска ракета сваля шпионски U-2 и загива пилотът. Инцидентът над кубинския град Бан се случва по време на Карибската криза. Пилотът Рудолф Андерсън-младши загива. Той е първият човек, получил Кръста на Военновъздушните сили на САЩ.

На 20 май 1962 г. съветският лидер Никита Хрушчов, веднага след завръщането си от България, излага в тесен кръг предложение да изпълнят молбата на Фидел Кастро за увеличаване на съветското военно присъствие в Куба, като разположат на острова ядрено оръжие. На следващия ден въпросът е обсъден в Съвета по отбрана. Целта всъщност е да се отговори на американското предизвикателство с инсталиране на територията на Турция още през 1961 г. американски ракети PGM-19 „Юпитер”.

През юни Генералният щаб разработва план за операция „Анадырь”. За прехвърлянето на войските и техниката са определени 85 кораба. Първият от тях пристига в Куба на 8 август. Съветският Генерален щаб обаче си дава сметка, че над Куба редовно прелитат разузнавателни самолети U-2 и ракетите няма да останат в тайна, затова изпраща и зенитно-ракетни комплекси С-75 „Двина”, с които на 1 май 1960 г. е свален шпионски самолет над СССР.

Самолет U-2 още в края на август фотографира позиции за зенитните ракети и на 4 септември Кенеди заявява в Конгреса, че в Куба няма „настъпателни ракети”. До тогава шпионските самолети изпълняват по два полета месечно. Кенеди ги прекратява от 5 септември до 14 октомври заради опасения, че сваляне на един U-2 може да ескалира конфликта.

На 14 октомври в 3.00 ч. след полунощ от авиобаза „Едуардс” в Калифорния излита майор Ричард Хейзер. Полетът до Мексиканския залив му отнема пет часа. Час след изгрева той достига Куба, заобикаля я от запад и я пресича от юг на север. След като каца в САЩ, аналитиците на ЦРУ откриват на фотолентата съветски балистични ракети със средна далечина Р-12.

Последващ полет на 19 октомври прави явни нови ракетни позиции, ескадрила бомбардировачи Ил-28 и насочен към Флорида дивизион крилати ракети.

Снимките са представени на Кенеди на следващия ден. Експертите му предлагат ракетите да бъдат унищожени с прецизни удари, да започне пълномащабна военна операция на Острова или да предприеме морска блокада. Кенеди се спира на морската блокада с радиус 926 км и заповядва полетите на U-2 от два месечно да се увеличат до шест на ден.

Блокадата влиза в сила на 24 октомври, когато 30 кораба, включително „Александровск” с ядрените бойни глави и четири кораба с ракетите Р-14, пристигат в Куба. Съпровождат ги под вода четири дизелови подводници. Едновременно с това Кенеди издава заповед за повишаване на бойната готовност на въоръжените сили на САЩ до степен DEFCON-2 - първата и единствената в историята на САЩ.

На 27 октомври 35-годишният майор Рудолф Андерсън излита на U-2A от авиобаза „МакКой” в Орландо, Флорида. Той бил е информиран за наличието на съветските зенитни ракети.

В един от зенитноракетните дивизиони е получено съобщение за засечен разузнавателен U-2 да лети към американската база Гуантанамо. Началник-щабът на дивизиона капитан Антонец звъни в щаба на командващия съветските войски в Куба ген. Иса Плиев за инструкции, но не го намира там.

След няколко минути Антонец отново звъни в щаба, но никой не вдига слушалката. Когато U-2 вече е над Куба, Гарбуз сам притичва до щаба на Плиев и, без да го дочака, заповядва самолетът да бъде унищожен. Пускът е осъществен в 10.22 ч. местно време (17.00 ч. московско време). Андерсън загива, а самолетът пада на територията на Куба.

Няколко часа по-късно два самолета от фоторазузнаването на ВМС на САЩ са обстреляни от зенитни оръдия по време на полет над Куба на малка височина. Един от тях е повреден, но двойката благополучно се завръща в базата си.

За гибелта на Андерсън първи съобщава Генералният секретар на ООН У Тан след визитата си в Куба на 31 октомври 1962 г. Със заповед на президента Кенеди, майор Андерсън е награден посмъртно с първия Кръст на ВВС, Медал да забележителна служба, Пурпурно сърце и премията Чейни.

Любопитен факт е, че днес отломки от самолета на майор Андерсън могат да се видят в музеи в Куба. Двигател и част от опашката се пазят в Музея на революцията в Хавана. Дясната част на крилото, част от опашката и предното шаси се намират в музея на авиацията в Хавана.

Вицове, октомври 2017 г.

В Англия пуснаха в продажба коледни играчки пълни
с алкохол. Празник идва при нас!

СмЕх/Таралеж/


Две баби се препичат на слънце.
– Вчера показаха Бриджит Бардо по телевизията. Помниш ли преди години как всички мечтаехме да приличаме на нея?
– Как да не помня?!
– Е, мечтата ни се сбъдна...

***

Млада ученическа двойка седи на пейката в парка. Момчето слага ръка върху рамото на момичето с думите:
- Сега ще докосна някои части по тялото ти, които до сега никой не е пипал.
- Ти, гледай само да ми бръкнеш в окото и такъв шамар ще ти изплющя!

***

61 годишен богат мъж, пита приятеля си:
- Виж сега, свалям една млада, как мислиш дали ще си повиша шансовете ако кажа, че съм на 50?
- Със сигурност ще ги повишиш, ако кажеш, че си на 87.

***

- Докторе, боли ме душата за този народ!
- Такаааа... записвам - душевноболен!

***

В България минаваш за интелектуалец, ако вместо "мамка му", казваш "упс".

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Разкрития: Путин крие милиардите си при роднини

Руският президент Владимир Путин винаги е отричал да притежава много пари. Според бизнесмена Бил Браудър, Путин е един от най-богатите хора в света. А пред американския режисьор Оливър Стоун руският президент философски заключи: "В ковчега няма място. Не можеш да вземеш парите си в гроба."

Името на Путин никога не се е появявало в документи, които биха го свързали с огромни богатства. Според декларациите му за имуществено състояние, публикувани от "Прозрачност без граници", руският президент притежава скромна банкова сметка и няколко имота. Приходите му през 2016 г. са 8,9 милиона рубли или 133 000 долара.

Малко хора обаче вярват, че Путин е обикновен гражданин. Мрежата за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) обаче разкрива, че руският държавен глава просто управлява парите си достатъчно умело.

Сред роднините и близките приятели на Путин има хора, които никога не са се занимавали с бизнес или политика и все пак имат огромни активи на стойност стотици милиони, въпреки че често трудно си спомнят имената на компаниите, които притежават.

Путин, неговите роднини и близки приятели и свързаните с тях компании.

Михаил Шеломов е син на братовчедката на руския президент Любов Шеломова. През последните 10 години той работи като "главен специалист" в петербургския клон на държавната компания "Совкомфлот", която се занимава с транспортиране на нефт и нефтени продукт. Точната му заплата не е известна, но според руския сайт за работни обяви Trud.com, на позицията си той получава около 40 000 рубли месечно или 8 400 долара годишно. Според OCCRP обаче той притежава активи на стойност 573 милиона долара.

Чрез базираната в Санкт Петербург компания Accept, която нито има собствен сайт, нито извършва някаква дейност, той притежава дялове в десетки фирми, близки до Владимир Путин. Единствената й функция е да притежава други фирми, с чиято дейност самият Шеломов не е запознат.

В края на 2016 г., Accept купува 50% от Igora Drive - фирма, която строи писта за автомобилни състезания близо до любимия зимен курорт на Путин Игора. Според руски издания, проектът е на стойност 192 милиона долара. Когато е попитан от OCCRP за писатата, Шеломов е изненадан - "Защо питате мен? Чувал съм за това, но не знам повече от вас."

Другите инвеститори в проекта са близкият до Путин банкер Юрий Ковалчук и свързаният с руската държавна железница бизнисмен Владимир Василиев. Ковалчук е един от най-богатите хора в Русия според местното издание на "Форбс" със състояние от над 1 милиард долара. От 2014 г. той е под американски санкции заради руското нахлуване в Крим. Василиев пък е спечелил 382 милиона долара за последните чеири години от договори с руската железница. Откъде обаче Шеломов има средства за инвестиране в такъв проект?

Като използват публично достъпни документи, репортерите от OCCRP изчисляват активите на компанията на Шеломов на 573 милиона долара.

През 2004 г. Accept получава 18 милиона долара заем от панамската офшорна компания Santal Trading Corporation. В договора обаче не присъства механизъм за осигуряване на връщането на парите.

Същата година компанията придобива 6.1 % от банка "Россия". Тя е известна като банката на приятелите на Путин и върху нея са наложени американски санкции от 2014 г. Мажоритарни собственици на банката са Юрий Ковалчук и Генадий Тимченко, а малки дялове имат Шеломов и музикантът Сергей Ролдугин, станал известен около разследването на "Досиетата Панама".

Отново през 2004 г. банка "Россия" придобива мажоритарен дял в "Согаз" - застрахователната компания на държавния газов гигант "Газпром". По това време и Accept купува 12.5% от компанията. "Газпром" продава "Согаз", но компанията продължава да се занимава със застраховането на енергийния гигант и до 2013 г. стойността на дела на Accept достига 193.4 милиона долара според оценката на "Газпромбанк".

През 2009 г. компанията на Шеломов придобива дъщерната компания "Согаз-Недвижимост", която се занимава с недвижими имоти. Стойността й е 34.2 милиона долара. Не е ясно откъде Шеломов получава парите за покупката.

През ноември 2009 г. Accept купува компанията Platinum, която тогава притежава активи на стойност 324 милиона долара. Тя е свързана с братята Аркадий и Борис Ротенберг, които са сред най-богатите хора в Русия и близки приятели на Владимир Путин. Те са собственици на банката SMP, а през 2014 г. САЩ налага санкции върху тях. Преди да бъде придобита от компанията на Шеломов, Platinum става един от най-големите кредитори на банка "Россия". Според отчета за второто тримесечие на 2008 г. банката дължи 164 милиона долара на компанията. До края на годината Platinum придобива 2.3% от банка "Россия". Когато я купува Шеломов придобива и нейния дял.
Случаят с Шеломов се вписва в установен модел. Има много други хора в близкото обкръжение на Владимир Путин, които са като него - не се занимават с бизнес, не изглеждат като милионери, но притежават огроми активи в приближени до руския президент компании, за чиято дейност не знаят почти нищо.

По-голяма част от тях са роднини или близки приятели на Путин от детството. Това повдига въпроса - тези пари на руския президент ли са всъщност?

Бивш служител на КГБ, който иска анонимност, разказва пред OCCRP, че като бивш офицер от тайните служби, Путин "никога няма да остави следи като подпис на документ, който може да го компрометира, или да позволи името му да се появи в документ за притежание на големи активи".

"Защо да компрометира името си, ако може да разчита на близки приятели и далечни роднини, които да пазят богатството му? И от правна гледна точка - всичко е наред."

Заловиха "нинджата на нашето време"

В Япония са заловили най-известния крадец и полицията била шокирана кой се крие зад маската, предава Нова тв.

В продължение на 8 години, бандит, облечен като нинджа, обрал 250 магазинa и частни домове, отмъквайки над 200 000 долара.

Когато го хванали, се оказало че е пенсионер на 74 години.

В медиите наричаха крадеца "нинджата на нашето време" и години наред спекулираха кой успява да се измъкне толкова дълго от полицията.


На тази дата: 26 октомври 1185 г. братята Асен и Петър обявяват в Търново въстание против византийската власт

1185 г. братята Асен и Петър обявяват в Търново въстание против византийската власт. Това въстание се превръща в освободително движение на българите в днешна Северна България и завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци.

Въстанието избухва в благоприятната обстановка, създадена в края на 1185 г., когато в резултат на дворцов преврат във Византийската империя настъпват сериозни вътрешни смутове и тя започва да търпи поражения в битките срещу външните нападатели от запад и северозапад. Нахлулите в пределите й нормани успяват да заграбят Албания и Македония и да стигнат чак до Одрин.

В този момент византийският император се решава на една крайно непопулярна мярка - да обложи българското население с извънреден данък, за да напълни хазната във връзка с предстоящата си женитба за унгарска принцеса. Това предизвиква спонтанното надигане на населението в Северна България, към което се присъединяват и част от власите, живеещи отвъд Дунав.

Начело на въстанието застават двамата търновски боляри Асен и Петър, които са недоволни от отказа на императора да им даде искано от тях владение в Стара планина. Под тяхно ръководство въстанието придобива организиран характер и победите не закъсняват. За кратко време те освобождават по-главните селища от Северна България и успяват да проникнат през старопланинските проходи в Тракия.

През лятото на 1186 г. византийският император Исак II Ангел решава да се справи с въстаниците и с голяма войска тръгва срещу тях. При невъзможността да му се противопоставят Асен и Петър са принудени да изтеглят своята войска на север от Дунав.

След завръщането на императора в Цариград те отново преминават в българските земи със съюзническа куманска конница и продължават въстаническите си действия. Опитът на императора повторно да ги разгроми не успява и през пролетта на 1187 г. той е принуден да сключи примирие с тях, с което официално признава възобновяването на българската държава на север от Стара планина. Заради големия си авторитет по време на въстанието начело на държавата като цар е поставен Иван Асен I (1187-1196).

Вицове, октомври 2017 г.

Хавай

СмЕх/Таралеж/


Мъж решава кръстословица и пита жена си:
- Първият мъж с четири букви?
- Киро.

***

В спортният магазин.
- Извинете, имате ли ски и скиорски обувки 53 номер?
- Кой номер?!
- 53-ти.
- А, за какво са ви ски?!

***

- Вие сте любител на алкохола?
- Чак любов не, но поддържаме връзка.

***

Циганчетата спят под кревата, а Манго люби Айшето на леглото. Най-голямото циганче не издържа и се провиква плачешком: - По-полека бе, тате! Ти едно че направиш, а пет че утепаш...

***

- Здравейте съседе. Дълго наблюдавах вашите деца и искам да ви предложа нещо. Аз съм режисьор в телевизията и искам да снимам децата ви в рекламен клип. Готов съм да платя добър хонорар.
- А рекламата за какво ще е?
- За контрацептиви.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 25 октомври 2017 г.

Цитати на великите: Борисов за военните летци: И мен ме е страх да летя в такова време, но летя, когато имам задачи

За никой друг не са давани толкова пари, колкото за българските военни летци, надявам се
някой да не ги подръчква. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти вчерашния отказ на пилотите на авиобаза "Граф Игнатиево" да летят.

"За никой друг не са давани толкова. Осигурени са им най-скъпите и модерни самолети тип „Спартан“. Най-скъпите произведени единствено за България „Пантери“, най-скъпите и модерни хеликоптери „Кугър“, и на тях летят българските летци", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

"Моето уважение към неразположението им. Да, времето е лошо. И мен ме е страх да летя в такова време, но летя, когато имам задачи.




Наводнение и жертви на пороите

Мъж е загинал от наводненията след поройните дъждове в бургаското село Ливада. Спасителните екипи издирват друг човек в с. Полски извор, съобщиха от Пожарната.

По-рано бе съобщено и за един загинал в Полски извор. Няма данни и за изчезнала жена от с. Черни връх, за чието издирване обаче МВР не потвърждава официално. По-рано бТВ съобщи за жена, потърсила помощ на тел. 112, връзка с която не е установена в следващите часове. 

По информация на ГДПБЗН частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали Долно Езерово, Горно Езерово, Лозово, както и в селата Маринка и Извор. Пътят за с. Извор е затворен поради преливане на реката. Затворен е и пътят между кв. Долно Езерово - с. Братово.

Проливният дъжд наводни и един от главните булеварди в Стара Загора, съобщи БГНЕС. Бул. "Славянски" остана непроходим заради образуването на огромни локви, в които водата достигаше около 50 сантиметра.

Десетки автомобили плуваха във водата, показва видео на агенцията:

На тази дата: 25 октомври 1983 г. САЩ окупира Гренада

1983 г. САЩ провежда „Операция Неотложна ярост” в Гренада и окупира островната държава.

На 13 март 1979 г. в Гренада е извършен държавен преврат и на власт идва движението New Jewel Movement начело с харизматичния ляв лидер Морис Бишоп. Новото ръководство на страната взема курс на активно сътрудничество със социалистическите страни и на първо място с Куба. С чуждестранна помощ армията на Гренада е превъоръжена и към 1983 г. е най-боеспособната въоръжена сила в източната част на Карибско море.

Новият външнополитически курс на Гренада предизвиква сериозно безпокойство в САЩ, чието политическо господство в Централна Америка вече е поставено под съмнение от идването на власт на сандинистите в Никарагуа и от действията на левите партизани в Салвадор.

През април 1982 г. Рейгън на среща с ръководството на източните карибски държави открито обвинява правителството на Гренада в разпространяване на „вируса на марксизма” в други страни. Обстановката се изостря. На 26 март 1983 г. Гренада привежда своята армия и полиция в повишена бойна готовност. Морис Бишоп обаче се стреми да избегне ескалацията на конфликта и през юли лети до Вашингтон, за да се срещне с Уилям Кларк, помощник на президента по националната сигурност.

Бишоп сондира възможността за подобряване на отношенията със САЩ и обещава да преразгледа връзките с Куба. Американските официални лица изразяват най-силна тревога във връзка със строителството в Гренада на ново международно летище в Порт Салинас с дължина на пистата 2700 м, което трябва да е готово към началото на 1984 г. На 17 март 1983 г. американците показват въздушни снимки от строежа и обявяват, че това ще бъде „кубинска военна база”.

Генералният директор на британската компания „Плеси Еърпортс”, която проектира летището, съобщава, че аеропортът е за граждански самолети и на него няма военни и подземни съоръжения, горивните резервоари са разположени на открито, а пистата е в съответствие с изискванията на ИКАО и даже е по-къса отколкото в съседните страни в карибския архипелаг.

В средата на 1983 г. в движението New Jewel Movement настъпва разцепление. На 13 октомври привържениците на премиера Бърнард Коард извършват преврат. На 14 октомври Бишоп е арестуван и разстрелян. Организацията на Източнокарибските държави се обръща към САЩ с молба да възстановят стабилността в Гренада.

САЩ обосновават необходимостта да се намесят в събитията в Гренада с обстоятелството, че там учат около 630 студенти-медици, чиято сигурност е поставена под заплаха. Планът за операцията предвижда внезапен морски и въздушен десант с цел овладяване на най-важните военни и административни обекти в Гренада. Американската армия започва агресията в 6.00 ч. сутринта на 25 октомври. Националното радио успява да съобщи за нахлуването, но скоро оттам започват да говорят американци.

Неочакваната упорита съпротива принуждава САЩ вечерта на 26 октомври да изпратят в Гренада допълнително два батальона. На 27 октомври бойните действия като цяло са завършени.

На международно равнище обаче САЩ се оказват в изолация. Операцията е осъдена от много държави, които са съюзници на САЩ - Франция, Швеция и др. Край посолствата на САЩ в Амстердам, Лондон и Бон преминават протестни демонстрации. Мексико преценява нахлуването като източник на допълнителна заплаха за мира в Централна Америка и на Карибския архипелаг, като призовава Съвета да сигурност към ООН да вземе мерки по извеждане на чуждестранните войски от острова. Великобритания се изказва против операцията.

На 28 октомври 1983 г. САЩ се възползват от правото си на вето, за да възпрепятстват приемането на проект за резолюция от СС към ООН по отношение на събитията в Гренада (за приемането гласуват всички 11 членове на СС с изключение на САЩ). На 2 ноември с.г. Генералната Асамблея на ООН приема резолюция №38/7, която оценява интервенцията като грубо нарушение на международното право и посегателство на независимостта, суверенитета и териториалната неприкосновеност на Гренада.

В подкрепа на резолюцията гласуват 108 страни, а против са само САЩ и още едва 8 страни. САЩ предоставят на островната държава 110 млн. долара компенсация за щетите, нанесени от американската армия. Основната част на американските войски е изведена от острова към 15 декември.

Вицове, октомври 2017 г.

Есен в Бостън

СмЕх/Таралеж/


Светът е пълен с идиоти, разположени стратегически така, че всеки ден да срещаш по един от тях...

***

- Скъпи, хайде да прекараме двамата една романтична вечер!
- Да гледаме мача на свещи ли?

***

- Цветя и бонбони даде ли и?
- Дадох й.
- А тя?
- Не ми даде.

***

– Ето видео, на което можеш да видиш как докато бях на пикник в гората за 2 секунди влязох в колата през резервоара.
– И кой го е снимал това?
– Мечката...Без да иска натиснала копчето на телефона...

***

Заради това, че простирам полугола на терасата, цените на апартаментите в отсрещния блок рязко се повишиха...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 24 октомври 2017 г.

Цитати на великите: Бойко Борисов: Като дойде петък - болнични и айде в Гърция на почивка

"Знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка".
Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Така той коментира темата за фалшивите болнични и предложението на управляващите работодателите да изплащат само 50% от възнаграждението за първите три дни от болничните. В момента размерът е 70%.

"В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват, може да му се нормализира кръвното", обясни Борисов.

На тази дата: 24 октомври 439 г. вандалите превземат Картаген и основават свое кралство

439 г. вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. Той е крал на вандалите и аланите от 428 до 477 г. По време на продължителното му управление, Вандалското кралство се превръща в един от основните фактори в Средиземноморието, но след смъртта му бързо запада.

След смъртта на Гундерик през 428 г. Гейзерик е избран за крал. По това време, вандалите пребивават на Пиренейския полуостров, но са подложени на нападенията на вестготите от север. Малко след като става крал Гейзерик, който още преди това започва строителството на морски флот, решава да изостави Пиренейския полуостров и да пресели вандалите в Северна Африка.

Възползвайки се от споровете между Бонифаций, римският управител на Северна Африка, и император Валентиниан III, през 429 г. Гейзерик прехвърля своите около 80 000 души в Африка. Там той удържа няколко победи срещу слабите и разпокъсани римски войски и бързо завладява територията на днешните Мароко и Северен Алжир. След 14-месечна обсада превзема Хипон Регий и император Валентиниан III е принуден да го признае за крал на завладените от него земи, формално подчинен на Рим.

По традиция вадалите са привърженици на арианството и Гейзерик изисква от своите високопоставени служители да следват този клон на християнството. В същото време на православните е предоставена относителна религиозна свобода. Завладяването на Африка от вандалите довежда и до намаляване на данъците, голяма част от които преди това отива за издръжка на духовенството и на богатите фамилии в Рим.

През 439 г. Гейзерик напада внезапно Картаген, столицата на римска Африка, и превзема града без бой, като пленява и голяма част от римския флот, намиращ се в пристанището му. Той е присъединен към корабите на самите вандали, които скоро подчиняват Сицилия, Сардиния, Корсика и Балеарските острови. През 442 г. римляните трябва да признаят новите завоевания, както и независимостта на Вандалското кралство.

Вандалите установяват контрол над Средиземно море, като през следващите три десетилетия предприемат множество морски походи, разграбвайки крайбрежните селища.

През 455 г. римският император Валентиниан III е убит по заповед на Петроний Максим, който заема трона. Според Гейзерик това обезсилва мирния договор, сключен с Валентиниан през 442 г., и малко по-късно той прехвърля войските си в Италия и тръгва към Рим. Той се споразумява с папа Лъв I да не разрушава града и да не избива жителите му, след което вандалските войски влизат в Рим без съпротива. Петроний Максим е убит от тълпа римляни край града.

Гейзерик спазва споразумението с папата и вандалите не причиняват съществени разрушения в Рим, но заграбват значително количество ценности. Гейзерик отвежда със себе си вдовицата на Валентиниан Лициния Евдоксия и нейните дъщери, както и много знатни римляни, за които по-късно е искан откуп.

През 468 г. Източната Римска империя прави опит да се противопостави на вандалите. Към Картаген е изпратен голям флот и стохилядна армия, командвана от Василиск. Въпреки голямото числено превъзходство на имперските сили, Гейзерик удържа победа и затвърждава хегемонията си в Западното Средиземноморие. След това той напада Пелопонес, но е отблъснат. През 474 г. е сключен мир с Източната Римска империя.

Крал Гейзерик умира в Картаген на 25 януари 477 г.

Вицове, октомври 2017 г.

Първите гаражи за летящи автомобили са варненски.

СмЕх/Таралеж/


Закъсала кокошката за пари и решила да практикува най-древната професия. Наконтила се и тръгнала по горската пътека. Среща Мецан: - Мецане, за пет лева съм твоя! Мецан бил два месеца на мед и пчели и се съгласил. Оправил я, след което кокошката продължила. Срещнала вълка, който също я оправил. Навътре в гората тя срещнала заека. След малко Мецан и вълкът чули крясъците на кокошката. Отишли и що да видят - заека скубе перата на кокошката едно по едно. - Какво правиш бе, Зайо? - Платил съм пет лева за нея! Искам я гола!

***

- Чух, че си си намерил работа?
- Да, пазач на склад.
- А какъв е графика?
- Ден спиш, три почиваш...

***

Шефът прави оперативка и обявява:
- Зле са нещата. Ще трябва да съкратя един от вас.
- Ааа, шефе, аз съм жена с три деца. Не може.
- А аз съм от малцинствата, продумал тихо циганина.
- Нали няма мен да съкратите, щото съм мюсюлманин?
- А на мен, шефе, ми остава една година до пенсия...
Тогава всички вперили поглед в последния работник - млад бял християнин, при това ерген. Той се почесал по врата и рекъл:
- Какво ме гледате, бе? В последно време живея с чувството, че съм гей!

***

Преди малко зачетох, че хората имат невероятни способности.
Например:
- Човек може да скочи по-високо от собствения си ръст, да вдигне щанга по-тежка от теглото си...
- Брех! - викам си аз.
- Тия работи не ги мога, хич нищо ли не става от мен? Тогава се усмихнах блажено. Та, аз мога да изпия бутилка уиски, по-стара от мен! Не съм ли невероятен тогава?

***

– Ще се качиш ли да пием по едно вкъщи?
– Не.
– Не мисли, че каня всяка срещната!
– Е, то и аз не отказвам на всеки.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 23 октомври 2017 г.

Корнелия Нинова отново катастрофира

Председателката на БСП Корнелия Нинова отново е катастрофирала. Автомобилът, с който тя е пътувала, е бил ударен странично от такси в центъра на София между улиците "Княз Борис I" и "Денкоглу".

Нинова не е пострадала сериозно. Прегледана е от лекар. Контактна е и в съзнание.

Ударът е бил в страничната част на Шкодата, в която се е возила. Двамата шофьори са предпочели да не викат екип на "Пътна полиция" и са уредили формалностите с двустранни протоколи, информира БНР.

Това е втори такъв инцидент за Корнелия Нинова за последните два месеца. В средата на септември служебната й кола беше ударена от друг автомобил отново в София, докато тя пътувала към централата на БСП. докато е била спряла и е изчаквала да се включи в движението.


Турция произвежда „дронове камикадзета“

Турция пусна в масово производство „дронове камикадзета“, предава БГНЕС. Те са произведени от местната отбранителна индустрия и са проектирани да се удрят в целта и взривяват. Това съобщил Исмаил Демир, заместник-началник на секретариата за отбранителна индустрия на Турция.

Очаква се дроновете да бъдат масово използвани по време на антитерористичните операции. Те могат да се управляват само от един военен. Дроновете имат три модификации – две от тях спадат към така наречените камикадзе, а третата ще се използва за разузнавателни цели.

Първият турски дрон Байрактар ТВ2 от септември миналата година играе важна роля в антитерористичните операции, припомнят местните медии.



На тази дата: 23 октомври 1893 г. В Солун се създава ВМРО

На 23 октомври 1893 г. в Солун се създава Българо-македонският комитет — бъдещата
Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Основоположници са Дамян Груев, Ив. Хаджиниколов, д-р Хр. Татарчев, Петър Попарсов, Антон Димитров и Христо Батанджиев. ВМОРО е организация на българското население в Македония и Одринско, бореща се за освобождението на двете области, които по силата на Берлинския договор (1878) остават в пределите на Османската империя. В програмата на организацията се изтъква, че тя ще се бори по революционен път за осъществяване постановленията на член 23 от Берлинския договор - предоставяне на политическа автономия на Македония и Одринско.

През 1896 г. в Солун е свикан конгрес на организацията, който взема важни решения по организационното й устройство. След Солунския конгрес организацията бързо се разраства. Това налага промени в програмата и устава на организацията. През 1902 г. те са преработени от Гоце Делчев и Гьорче Петров. Според тях БМОРК е преименуван в Тайна македоно-одринска революционна организация (ТМОРО). В новия устав е посочено, че в нейните редове могат да членуват "всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност", които са готови да се борят за нейната крайна цел.

През 1903 г. е свикан конгрес на ТМОРО в Солун, който, без съгласието на Гоце Делчев, Дамян Груев и голяма част от революционните окръзи, взема решение за вдигане на въстание през пролетта на същата година. В хода на подготовката на въстанието организацията претърпява едно от най-тежките си поражения - през май 1903 г. е убит Гоце Делчев.

След разгрома на Илинденско-Преображенското въстание (1903), оцелелите ръководни кадри се събират в София. Проведени са няколко заседания, на които е обсъдена цялостната дейност на ТМОРО и са набелязани мерки за нейното преустройство. По тези въпроси не се установява единомислие. Обособяват се две течения: ляво - начело с Я. Сандански, Хр. Чернопеев, Д. Хаджидимов, М. Герджиков и дясно, възглавявано от д-р Хр. Татарчев, Ив. Гарванов и Б. Сарафов.

Проведените през 1904 г. конгреси подкрепят лявото течение. Това позволява на левицата да вземе връх на Рилския конгрес на организацията, свикан през октомври 1905 г. На него тя е преименувана във ВМОРО.

През 1919 г. Т. Александров, ген. Ал. Протогеров и П. Чаулев, създават Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО).