събота, 13 януари 2018 г.

Винарска резиденция на Тодор Живков стана собственост на Делян Пеевски

В края на 2017 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски е добавил към активите си и винарска изба – „Старата изба – Първенец“. Сделката, която включва 14 дка терен и два комплекса, е за 3.5 млн. лв. и е придобита при публична продан от „НСН Инвестмънт“, съобщава Капитал.

Имотите са на фирмата „Старата изба – Първенец“, чийто собственик Иван Панчев е имал дълг от 746 хил. евро към 71-годишната Минка Иванова, който става причина за образуване на изпълнителното дело.

Според представянето на „Старата изба – Първенец“ от предишния й собственик тя е основана в края на 19 век, а по време на социалистическия режим придобива статут на резиденция на Тодор Живков, който е имал собствена колекция вина там.

Изданието припомня, че в обръщение до медиите, изпратено в сряда, Делян Пеевски заяви, че не е олигарх и единственият му бизнес са медиите. Това обаче не е вярно още преди винената придобивка, дори и ако се гледат само официално притежаваните и декларираните от него участия.


„НСН Инвестмънт“ е основана през юли 2015 г. от Ирена Кръстева, но впоследствие стана негова собственост. В момента едноличен собственик на „НСН Инвестмънт“ е дубайската Intrust LTD, която Пеевски декларира, че притежава.

На тази дата: 13 януари 1928 г. В Скопие българската патриотка Мара Бунева застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция

В Скопие българската патриотка Мара Бунева (на 26 г.) застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция, отговорен за изтезания над български студенти. После тя стреля в гърдите си и умира на следващия ден.
Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.

Отзвук от атентата

Атентатът привлича вниманието на европейската общественост към съдбата на българите под сръбска и гръцка власт. Френският вестник „Йовър“ нарича Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“. Вестник „Франс“ пише: „Истината, която Франция трябва да знае е, че тези терористични действия всъщност са дело не на вулгарни разбойници, а на един въстанал народ!“ Австрийският „Тагеспост“ пише: „Лозунгът на организацията е: Свобода или смърт! Нейните привърженици не се предават живи на неприятеля. Те знаят само едно: борба срещу чуждото насилническо господство...

Паметната плоча на Мара Бунева


След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча. След изтеглянето на българските войски и администрация в началото на септември 1944, в края на същия месец паметната плоча е разрушена по заповед на Лазар Колишевски, секретар на Македонската комунистическа партия. От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Република Македония поставят паметна плоча на мястото на атентата и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в мероприятието.

През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис “Смърт за българите и предателите на 13 януари”, изписан на сграда близо българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание . В израз на съпричастност от българска страна към смъртта на 11 войници от армията на Република Македония, загинали в авиокатастрофа проявите на 13 януари са отменени. По-късно плочата отново е поставена, поругавана и поставяна отново.

Личен живот

Между 1915-1917 година Мара Бунева учи в скопската стопанска гимназия, а след края на Първата световна война заминава за България. Завършва висше образование в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

През 1926 година Мара Бунева се завръща в Тетово при семейството си, а през декември същата година успешно се развежда със съпруга си. През 1927 година се установява в Скопие, в къщата на роднините си Хаджиристич, съседна на тази на Велимир Прелич. Завършва курс по шев и отваря собствено шивашко ателие, междувременно се сближава със семейство Прелич и влиза във висшето сръбско общество в града.

Вицове, януари 2018 г.

Европредседателството в една снимка

СмЕх/Таралеж/



Само ме е страх, като дойдат тия чужденци за Европредседателството, да не ни изкупят печелившите талончета от Националната лотария и за нас да не остане нищо...

***

Ако случайно изпитате подтик да си купите "алфалфа" от био магазина по 10 лв. за сто грама, да знаете, че селяните й викат люцерна.

***

Джон отива при сър Ричард:
- Сър, някой е изписал мръсна дума за Вас в двора с урина.
Господарят му наредил да направи разследване.
- Сър, добрата новина е, че открихме, че урината принадлежи на Вашия съсед Уилям! Лошата обаче е, че почеркът е на жена Ви!

***

Ски инструктор към начинаеща скиорка:
- Браво! Имаш много правилна стойка! Откъде я придоби?
- А! От село съм. Имаме външна тоалетна на двора.

***

- Госпожо, трябва да Ви глобя, защото кучето няма право да пътува на предната седалка!
- Но то е от плюш!

- Породата няма значение, никой не е над закона!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 12 януари 2018 г.

Домусчиев получи най-голямата до момента инвестиция по плана 'Юнкер'

В присъствието на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов беше подписан заем в размер на 100 млн. евро. Средствата се отпускат Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и отиват при компанията на братя Домусчиеви "Хювефарма".

Средствата ще отидат за строеж на два нови завода за ветеринарни продукти в България, като очакваната обща инвестиция ще бъде на стойност 222 млн. евро. Двата нови завода ще бъдат в Пещера и Разград.

Заемът се отпуска от Европейска инвестиционна банка и договорът за него беше подписан в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов на церемония в София. Подписите си под договора сложиха от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев.


Очаква се с тази инвестиция да бъдат създадени 210 нови работни места в селското стопанство в България. С този проект България влиза в топ 3 в плана „Юнкер“ като инвестиции на глава от населените и БВП.

Вижте речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск произнесена изцяло на български език! Видео

Речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск при откриването на Българското председателство в Народния театър "Иван Вазов" бе произнесена изцяло на български език.


ВИДЕО

Ами сега...


На тази дата: 12 януари 1998 г. Европейският съюз забранява клонирането на хора

1998 г. в Европейския съюз е постигнато съгласие за забрана на клониране на хора. Решението е документирано като допълнителен протокол към Конвенцията за правата на човека и човешкото достойнство и влиза в сила през 2001 г., след като е ратифицирано само в пет от страните членки.

Най-ранните експерименти в областта на клонирането датират от 30-те години на 20 в., но първият успешен опит е направен от Робърт Бригс и Томас Кринг, които през 1952 г. клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки.

През 1996 г. учени от университета в Розлин, Шотландия, оповестяват за създаването на първия клонинг на бозайник, който е познат като овцата Доли. Тя боледува от рак на белия дроб и артрит, който се среща само при възрастните екземпляри. За успешното клониране са били необходими над 247 ембриона, които довеждат едва до 27 бременности, от които само една се увенчава с успех.

Любопитен факт е, че на 27 декември 2002 г., в АФП излиза съобщение, че се е родило първото бебе клонинг. Изданието се позовава на сведения, дадени от френската изследователка Бриджит Боасел, президент на компанията „Клонейд”. Седмица по-късно Боасие съобщава, че е родено още едно дете, а в края на януари 2003 г. се появява информация и за трети клонинг. До края на 2004 г. обаче от компанията не представят научни доказателства за тези твърдения.

Вицове, януари 2018 г.

Днес ще е дъждовно

СмЕх/Таралеж/


А не може ли след юни тази година да е обратното - за шест месеца Европейския съюз да поеме управлението на България?

***

Защо в София пукат гумите на варненци?
- За да дишат свеж морски въздух.

***

В любовният ми живот има гръцки елемент: да стигнеш до Кавала, трябва да минеш през Драма.

***

- От колко време сте женени?
- От 23 години.
- От 23 години?Не е за вярване...
- За вярване е, не е за разправяне…

***

- А Вие с рутер ли сте?

- Не... Сама съм...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 11 януари 2018 г.

Доналд Туск: Отечество любезно, как хубаво си ти

С реч изцяло на български език, след като изрецитира в оригинал стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно“, се обърна в началото на председателството председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Словото му бе приветствано с бурни аплодисменти.

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти...

"Тези думи на Иван Вазов улавят духа на днешното празненство. Тук съм като председател и като поляк. Защото като поляк разбирам колко много работа и усилия ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, все нови красоти", каза Туск. После заради мястото на церемонията - театъра "Иван Вазов", спомена и актьора Захари Бахаров и участието му в "Игра на тронове".

"Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от Игра на тронове, макар да няма дракони", пошегува се той.

Според него е добре, че председателството е в ръцете на наследниците на най-старата държава.

"Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка. Кой друг да се заеме с тази важна и трудна задача? Вие винаги сте били решителни и смели, което показахте и през последните години. Ето защо, аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото 1994 г. беше Христо Стоичков на Световната купа", каза още Туск.

Веднага след него председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави с „Добър вечер“, а след това преведе поздрава на английския „за моя скъп приятел Доналд Туск“.

„България е член на Европейския съюз от 11 години, но от 13 века е югоизточната порта на Европа. Това е скъпоплатен исторически опит“. Това пък каза в приветствието си президентът Румен Радев.

Според него на Балканите ние знаем добре, че от разделението се създават трагедии. Радев припомни, че сме родина на кирилицата, но макар страната ни да догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи в най-мрачните години на континента.

„Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, каза Радев.

Президентът спомена, че глобалната ситуация превръща европейската отбрана в императив, а конкурентноспособността не трябва да се постига с орязване на социалните права, а с инвестиции в образованието и високите технологии. Според него ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

„Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви. Тук православна църква, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга. Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкроненена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме. Добре дошли“


„В продължение на шест месеца България ще е основен двигател на задачите на Европейския съюз“, каза парламентарната председателка Цвета Караянчева. Според нея пред България стои нелеката отговорност да работи за консенсусни решения, но тя ще го направи. За да се увенчаят с успех нашите усилия разчитаме на тясното сътрудничество с европейските институции и останалите държави членки, добави Караянчева. Тя припомни, че девизът на председателството „Съединението прави силата“ е изписан на сградата на парламента.

Невъзпитаните карикатуристи поискаха от Борисов три безплатни билборда

Органът на невъзпитаните карикатуристи "Прас Прес" официално поиска от премиера Бойко Борисов да им предостави безплатно три от билбордовете, които той щедро предложи на протестиращите полицаи.

Според карикатуристите не е редно само господин министър-председателят да си чете вестника им, за който е абониран, но и да могат гостите от ЕС да се запознаят с творчеството им.

Ето и официалното писмо на карикатуристите до Борисов, публикувано на страницата на Прас Прес във фейсбук.

ОБРЪЩЕНИЕ ДО ГЛАВАТАРЯ-ПРЕМИЕР

Господин Борисов,

С умиление гледахме последното Ви предложение за безплатните билбордове. Ние приемаме дарение от 3 (три), по един на летището, театъра и НДК, за да покажем всичко лошо от двадесетия брой на Прас Прес. Вие сте лесен, абониран сте , но помислете за Вашите неподготвени гости от Е.С.! Нека и те да се докоснат до ужасяващото изкуство, наречено карикатура. В този брой ще се види кой е лице на председателството, кой - гъз,кой дебело черво, кой - трети пол. Вие си знаете защо.


П.П. Прас Прес Ви обещава ведро председателство.

Фотофакт: Пол Маккартни във влака от Лондон до Ливърпул

Това е влакът от Лондон до Ливърпул! 
Не е първа класа!
Няма охрани и ескорти!
Името му е Пол Маккартни!

Председателството се открива с тържествена церемония и масови протести

Тържествената церемония по откриванена Българското председателство на Европейския съвет ще започне днес от 19:30 в Народния театър "Иван Вазов".

Тя ще бъде открита с изпълнение на българския химн от Детски хор на Българското национално радио. Очаква се министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да изнесе встъпилена реч.

Веднага след нея официални речи ще изнесат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.

Церемонията ще продължи с музикални и танцови изпълнения. Сред изпълнителите са Българската инструментална формация „Булгара”, Националният фолклорен ансамбъл „Българе”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, камереният ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният” и ансамбъл „Чинари”.

В денят на откриването на Европредседателството се очакват масови протестни действия. По информация на зам.-директора на СДВР Антон Златанов са планирани общо 9 протеста.

За 11 януари сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция, който ще се проведе в 11:00 часа пред Народното събрание, където пак днес депутатите ще заседават за първи път през 2018 г.

Синдикална федерация на служителите в МВР също обяви, че ще протестира. Те планират да затворят новооткритото кръстовище на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и кръстовището на Орлов мост. Това ще стане между 16:30-17:00 часа. След това протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов".
Исканията им са за увеличение от 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Най-масови протести се очакват във връзка с решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк "Пирин".

Еколози и граждани излизат на протест в защита на Пирин от 18:30 ч. Сбореният пункт е площад "Патриарх Евтимий", като шествието ще премине по бул. "Левски" и след това по бул. "Раковски", за да завърши пред НДК. Техните искания са решението на Министерския съвет за НП "Пирин" да бъде отменено.


Сдружението „Бъдеще за община Банско“ организира контрапротест, който е "за" изграждането на втори лифт в курорта. Той ще започне от 18:00 ч. и ще премине по бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий". Около 19 ч. се очаква шествието да достигне крайната си цел – площад „Александър Невски”, където ще има концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

На тази дата: 11 януари 1921 г. България получава от Германия 1.5 млн. златни марки в знак на благодарност за участието й в Първата световна война

На 11 януари 1921 г. България получава помощ от Германия в размер на 1.5 млн. златни марки в знак на благодарност за участието й в Първата световна война на страната на Централните сили.

Първата световна война е военен конфликт, продължил от 1914 до 1918 година. В него се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Над 70 млн. войници, от които 60 млн. европейци, са мобилизирани в една от най-тежките войни в човешката история. Повече от 15 млн. души са убити, което прави Първата световна война една от най-смъртоносните.

През 1917 г. Русия и Румъния са принудени да излязат от войната. Опитът за решително германско настъпление на Западния фронт през 1918 г. е спряно след намесата на Съединените американски щати. През следващите месеци Централните сили капитулират една по една, като краят на войната е поставен на 11 ноември 1918 г. с подписаното от Германия примирие.
През 1918 г. войната приключва, победител е Антантата. След пробива при Добро поле и победата при Дойран България, разчитайки на прокламираните принципи на президента Уилсън за следвоенното устройство, сключва Солунското примирие и излиза от войната. При края на войната България е сред победените. Принципите на президента Уилсън са игнорирани от Британия и Франция и по силата на Ньойския мирен договор страната е принудена да се откаже от част от териториите си - Южна Добруджа за втори път е предадена на Румъния, а Беломорска Тракия (крайбрежието на Егейско море между река Марица и река Места), като временен мандат - на Съглашението, което впоследствие я дава на Гърция с ангажимента за икономически излаз на България на Бяло море — ангажимент, който гърците изпълняват.
На 18 януари 1919 г. в Огледалната зала на Версайския дворец се открива конференция за подписването на мирни договори с победените държави. В нея участват 27 държави. Делегации на победените и на РСФСР не се допускат. Конференцията създава свои органи - Съвет на десетте, съставен от държавните глави и министрите на външните работи на САЩ, Англия, Франция, Италия, Япония, и Съвет на петте, които включва само министрите. Основни проблеми на конференцията обаче се решават от т.нар. голяма тройка - британският министър-председател Лойд Джордж, френският му колега Жорж Клемансо и американският президент Удроу Уилсън.

Ньойският договор с България се сключва на 27 ноември 1919 г. (в сила от 1 юни 1920 г.). В резултат губим Южна Добруджа, която отива към Румъния; Западните покрайнини и Струмишко взети от Сърбия; Беломорска Тракия (около 8 700 кв. км) след автономен режим минава в ръцете към Гърция.

Военните ограничения предвиждат: 20 хил. - доброволци в българската армия, 10 хил. - за жандармерията, и 3 000 - за погранична стража. Освен това България трябва да изплати 2.250 млн. златни франка в следващите 37 години.

Вицове, януари 2018 г.

Повече от 2000 снежни човеци привличат вниманието
 на туристите в североизточния китайски град Харбин.

СмЕх/Таралеж/



На ритуала за Богоявление в Пловдив бе поставен своеобразен рекорд. След като попът хвърли кръста в Марица, с него полетя и разкопчалият се от ръката му Ролекс.  За да вадят кръста в реката скочиха над 2000 човека!

***

Моята фантазия за тази вечер е... да се наспя във всички пози.

***

В работата ми въведоха психотест. Явно са се усетили, че нормален човек няма да работи за тази заплата.

***

Бясна съпругата крещи:
- Ти, лъжлив мошеник! Как можа да го направиш?
- Да бе, щото ти пък си ми била вярна...
- Била съм!!! И, ако искаш да знаеш - много често....

***

Клетва между испански селянки:

- Да те рисува Пикасо, мааа! Очите - в устата, ушите - в носа!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 10 януари 2018 г.

Издатели настояха Брюксел да разследва концентрацията на медийна собственост у нас

Съюзът на издателите в България (СИБ), който обединява печатни и онлайн издания, настоя Европейската комисия да започне разследване на концентрацията на собственост и нелоялната конкуренция сред българските медии.

Това е една от петте препоръки, записани в Бялата книга за свободата на медиите в България, представена днес от председателя на съюза Теодор Захов.

Независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват. Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно, пише в Бялата книга. Тя посочва, че "основният проблем е използването на прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров, а чрез нея и много други държавни институции като инструменти за натиск и цензура, като средство за репресия на политически и обществени опоненти. Това блокира функционирането на целия демократичен процес."


Съюзът на издателите в България представя няколко идеи за възможни решения. СИБ например настоява ЕС да изпрати неезависими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България. Друга препоръка е ЕК да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези програми значително надвишават рекламните приходи на всички издатели, взети заедно. Препоръчва се и създаване на програма „Дигитална трансформация на медии“ в ЕС, насочена към технологичното укрепване на традиционните медии.

Росен 3 дни се мотал, легнал и се застрелял

Всички експертизи са категорични: Росен Ангелов е легнал и се е самоубил в бунгало в Луково на 5 януари. Това става, докато около него тече истинска интифада от военни, полиция, спецчасти и журналисти, които го търсят от ранната утрин на 4-ти.

Не е ясно какво (и къде) е правил от първи януари до 3-ти, когато името му вече става известно на органите на реда.

Той е и единственият извършител на 6-орното убийство на Кети Кюхова и нейните близки в Нови Искър - доказват го единственото оръжие, с което после е отнел живота си, барутни натривки, ДНК-то на жената и спътника в живота й Неделчо Юнаков, както и мотивите.

Освен че е имал връзка с Кети, Ангелов е имал и план - тя да му съдейства, давайки му достъп до жилищата на богати столичани, които фирмата ѝ чисти. 

Информацията за намерения труп от 7-ми януари пък не е бавена нарочно, за да не "затисне" медийно посещението на премиера Бойко Борисов в Турция - всичко е просто съвпадение.

Всички тези факти станаха ясни на съвместен брифинг на директора на НСлС Борислав Сарафов, шефове от прокуратурата и МВР, който трябваше финално да осветли обществеността за случая със 7-те трупа в крайсофийските райони.

"Колкото повече чета, накои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват“, каза днес Сарафов по повод появилите се всевъзможни теории.

Оказа се, че не сме само журналистите и гражданите - той изпадна в откровение, че дори собствената му жена е привърженик на "теории на конспирацията". Напротив - в немалката практика на зам. главния прокурор Сарафов малко са били делата, по които доказателствата са толкова еднозначни и ясни.

След 19:30 ч. в новогодишната вечер първа е умъртвена Кети Кюхова - в района на къщата в Нови Искър. Тя, както бе изнесено в медиите, е била на разходка с кучето.

Мотива Борислав Сарафов окачестви като "смесен".

"Мотивът е смесен: той очевидно е отхвърленият любовник, но има и финансов. Кети се е занимавала с почистване на домове. Тези домове очевидно са били на заможни българи и някои от тези домове Росен е искал да ограби.

Всъщност причината за разрива в техните емоционални отношения е именно този. Че Росен Ангелов е искал да му предостави достъп до домовете, които чисти, като му предостави ключовете и код за алармената система. За да може той да ограби тези жилища.


Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му може би не е била съвсем безкористна, съвсем искрена и съвсем сърдечна."

Билборд на полицаите бе свален

Билборд на английски език, с който служителите на МВР смятаха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален снощи, съобщи bTV. Той се намираше на кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Евлоги Георгиев" в столицата. С надписа служителите на реда се оплакват от ниското си заплащане. От полицейския синдикат коментираха, че нямат представа каква е причината, тъй като поставянето е било платено за най-малко 2 седмици.


Подобни плакати са поставени и на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе". Утре, когато официално ще бъде даден старт на българското европредседателство, полицаи планират протест с искане за 15-процентно увеличение на заплатите.


"Най-яката маймуна в джунглата"

H&M се извини за реклама, която изобразява малко чернокожо момче, което носи суичър с надпис "Най-яката маймуна в джунглата".

Снимката, част от рекламната кампания във Великобритания на шведския производител на дрехи, предизвика бурни отрицателни реакции в социалните медии. Според критиците изображението съдържа неприятен расистки намек.

"Разбираме, че много хора са притеснени от рекламата. Ние, които работи, в H&M, може само да се съгласим с тях", излязоха от шведската компания със специално изявление до "Вашингтон пост". "Много съжаляваме, че е направена такава снимка. Затова не само премахнахме изображението, но и предлагането на самия продукт", се казва в коментара от H&M. "Ясно е, че нашите стандарти не са били следвани правилно. В това няма никакво съмнение. Внимателно ще разследваме случая, за да предотвратим подобен тип грешки в бъдеще", уточняват оттам.


В туитър потребители още в понеделник писаха за рекламата, като акцентираха, че други суичъри от същата линия се носят от бели деца като модели. Някои от тях са с изображение на тигър и надпис "Експерт по оцеляването". Социалната мрежа се изпълни с критики от знаменитости, журналисти и защитници на човешките права.

На тази дата: 10 януари 1944 г. при въздушната отбрана на София загива германският капитан Венгел

На 10 януари 1944 г. при отбраната на София от масирана англо-американска бомбардировка е свален край Радомир и загива капитан (хауптман) Герхард Венгел - германски летец, командир на 1-а група от 5-та изтребителна ескадрила на Луфтвафе “Eismeer” (I./JG5).

Кой е Венгел?

Капитан Венгел е роден на 14 януари 1915 г. в Кьонигсберг, Източна Прусия (днешен Калининград). На 17.2.1936 г. е зачислен като юнкер – подофицер във Военното училище в Хановер. На 19.8.1938 г. е произведен в първи офицерски чин лейтенант и командирован в учебната рота на Военновъздушното училище в град Детмолд. От 1.11.1939 г. е в 72-ри Учебен полк за летци. Между април и ноември 1940 г. е зачислен в Изтребителна ескадрила 54 – 5-та група.

На 14.9.1941 г. е ранен, когато неговият самолет N6308 от I./JG77 e повреден от вражески огън над базата си в Петсамо, Финландия. Тогава задачата на ескадрилата, която е в състава на Пети въздушен флот, е да прикрива окупираните от Вермахта съветски територии, да оказва изтребителна поддръжка на частите, сражаващи се на арктическия фронт в района на Мурманск, както и да нарушава снабдяването по ж.п. линията за Мурманск – основен логистичен коридор за Карелския фронт.

В началото на 1942 г. е сформирана 5-та изтребителна ескадра /Jagdgeschwader 5 (JG 5) Eismeer/ от различни бойни части, базирани в Норвегия. Ескадрата е предназначена да оперира в далечния север на Европа – Норвегия, Скандинавия и Северна Финландия. Първа група от ескадрата - I./JG5 - e формирана през януари от бившата I./JG77. Именно в това подразделение е служил дотогава Герхард Венгел.

Група I е базирана на западния норвежки бряг в района на град Ставандж (Stavanger) с цел въздушно прикритие на немските бойни кораби в Северно море.

Между 4.9.1942 г. и 7.7.1943 г. Венгел е в 9-та група на 5-та изтребителна ескадрила „Ледено море” (Eismeer).

От януари 1943 г. 1-а група на “Eismeer” e пребазирана в Северна Норвегия и превъоръжена със самолети Fw 190 A-2, A-3 и А-4, както и с Bf 109 Fs. През февруари 1943 г. капитан Венгел е назначен за командир на групата (gruppenkommandeur) на мястото на капитан фон Верен. Дотогава кап. Венгел за кратко е началник-щаб на 9./JG5.

На 15 ноември 1943 г. Група 1 на JG5 е дислоцирана в Румъния на летище Търгшорул Ноу, за да прикрива ключовите за Германия петролни рафинерии в Плоещ.

На 9 януари Група 1 e прехвърлена от Румъния в София на летище Враждебна. Още на следващия ден англо-американците провеждат първата комбинирана (дневно-нощна) бомбардировка над българската столица.

В дневния удар, изпълнен от американците, участват 280 самолета - 180 бомбардировача „Летящи крепости“ (143 B-17 Flying Fortress и 37 B-24 Liberator), прикривани от 100 изтребителя P-38 Lightning. Срещу тях излитат 39 български изтребителя - 2/6 изтребителен орляк с 23 Dewoitine D.520 и 3/6 изтребителен орляк с 16 Me-109G.

Излита от Враждебна и немската I./JG 5 с 30 изтребителя Me-109G над абсолютно непознатата българска територия. В последвалия въздушен бой българите свалят 5 бомбардировача и 3 изтребителя.

Немските летци също се бият самоотвержено и унищожават 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator.

Капитан Венгел пада на 2 км източно от Радомир с изтребител Messerschmitt Bf 109 G-6, производствен № 26051. Според информацията е загинал при атака срещу изтребител Lightning, който охранява бомбардировачите на съюзниците. Според книгата на Вернер Гирбиг „5-та изтребителна ескадрила „Ледено море” (1975 г.), Венгел е улучен в главата от картечницата на вражеския самолет.

Погребан е на „почетното гробище” /Ehrenfriedhof/ в Банкя. Няма информация дали гробът съществува днес. Името му е отбелязано върху плочата на Германските военни гробища в София.

Освен капитан Венгел на 10 януари е свален и втори изтребител, но пилотът успява да скочи с парашут. Още 11 немски самолета са повредени, а 3 пилоти са ранени.

След гибелта на командира на I./JG5 групата е зачислена към III./JG6 и е предислоцирана във Франция, където през лятото води тежки въздушни боеве над Нормандия.

Памет

На 5 ноември 2004 г. с официални почести в столичната градина „Мадара“ край бул. "Прага" по решение на Столичния общински съвет е открита гранитна паметна плоча на кап. Герхард Венгел, поставена върху къс от витошка морена.

На 20 юни 2012 г. през нощта мемориалната плоча на летеца е поругана и разбита от псевдопатриоти, но надписът с името на капитана бе възстановен. Грубо е погазена международна конвенция за опазване на военните гробове. Всяка страна си има своите герои и тяхната памет трябва да се уважава. Същото искаме за българските военни гробища в Македония, Сърбия и Унгария.

Вицове, януари 2018 г.

СмЕх/Таралеж/


Столична община:
"Животът не се измерва с броя вдишвания, а с миговете, които спират дъха ни"

***

Танчето пише на приятелката си:
- Миче, твоят се разхожда в мола с някаква дебела лелка... Ще ги видя какво ще правят и ще ти пиша.
- Танче... Аз съм с него...

***

В края на неделната литургия свещеникът пита:
- Колко от вас, братя и сестри, простиха на враговете си?
Всички вдигат ръце, освен една съсухрена жена:
- Аз нямам врагове...
- Това е доста необичайно. А на каква възраст сте? - пита свещеникът.
- На 98.
- На 98 ?! И нямате нито един враг?! Моля Ви, излезте, нека да Ви видят. И обяснете на всички как човек може да живее толкова дълго без врагове.
Старицата излиза отпред и казва:
- Надживях ги, кучките!

***

Собственик на ресторант вика сервитьора:
- Гледам онзи в ъгъла, вече от час спи на масата. Защо не го изхвърлиш?!
- Защото през 15 минути го будя и той иска сметката, и я плаща...

***

Бащата се навежда да види какви ги пиши сина му:
- Пиши ги малко по-красиви тия ченгелчета де!

- Баща ми, това са интеграли...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 9 януари 2018 г.

Ей, Богу! Батков остави "Стандарт" в ръцете на журналистите

Ей, Богу!, както обича да казва често Тодор Батков остави на журналистите да фалират - или да спасят изданието. Това става ясно от обявеното на страницата на вестника и на сайта му информация, че Батков е подарил акциите си на журналистите в "Стандарт".

Така "Стандарт" става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, пишат оттам.

Според новината одаряването е станало в кантората му пред целия екип на вестника. "Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", казал адвокат Батков.

"Издавах 13 години "Стандарт" в памет на баща си - големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към "Стандарт" и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника", казва още адвокатът, цитиран от изданието.

Вестникът, който излиза от 25 години, е обременен от неизплатени задължения за милиони, а на журналистическия екип се дължат заплати и осигуровки. За възможен фалит се заговори още преди две години, когато започнаха сериозни забавяния на възнагражденията.

Въпреки че "Стандарт", сайтът "Стандарт нюз", наред с онлайн изданията "Блиц" и ПИК са предпочитани от управляващите за реклами на различни техни инициативи, като например европредседателството. Те са получили средства по комуникационната стратегия за председателството на ЕС от България през тази година.


Не е ясно как е станало прехвърлянето на акциите, тъй като промени в Търговския закон, приети м.г., забраняват подобни сделки, ако продавачът дължи заплати и осигуровки на персонала, какъвто е случаят със "Стандарт". Това се удостоверява чрез проверка от НАП, където събират осигуровките, и ревизия от Главна инспекция по труда, които следят за редовното изплащане на заплатите. Поради нормативни пропуски, които пречат удостоверяването на подобни задължения от страна на ГИТ, прехвърлянето на дялове и дружества към момента е възможно единствено на честна дума - т.е. продавачът декларира, че няма натрупани дългове към персонала, а купувачът приема това за истина, на своя отговорност. Очаква се още на първите заседания на парламента тази седмица пропускът да бъде поправен.

От пет до осем пъти превишение на нормите за замърсяване на въздуха в София


Снимка: Ясен Джабиров
Днес дали ще се съмне?

Това се питахте вероятно и вие, когато видяхте мъглата тази сутрин в София. Но дали е само мъгла?

Потребители на социалните мрежи масово споделят тази сутрин снимки от мъгливия град, но повечето коментари са свързани с чистотата на въздуха.

Данните от независимата мрежа за измерване на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) airbg.info показват, че замърсяване има и то е огромно. В различните станции концентрацията се движи между 300 и 700 микрограма за кубичен метър при ФПЧ10 и между 100 и 250 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5.

Европейската норма за концентрация на ФПЧ10 (с диаметър до 10 микрона, което е една стотна от милиметъра) е 50 микрограма на кубичен метър, а на ФПЧ2,5 (с диаметър до 2,5 микрона) - не повече от 25 микрограма.

Традиционно през зимните месеци данните от София показват превишаване не с проценти, а в пъти. Проблемът с незабележимите прашинки е, че те не се преработват и проникват до белите дробове и кръвоносните съдове и причиняват сериозни заболявания.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова трафикът е отговорен за 60% от замърсяването. През зимните месеци обаче то се дължи основно на отоплението с въглища и дърва.



Тръмп ще се кандидатира за нов мандат през 2020-а

Американският президент Доналд Тръмп ще се кандидатира за втори мандат през 2020-а, когато са следващите президентски избори в САЩ. Това каза пред медиите неговият говорител Хоган Гидли.

От Белия дом допълниха, че приветстват предизвикателството срещу конкурентите си, независимо дали става въпрос за Опра Уинфри или за друг кандидат. Тази реплика идва след изказването на двама близки приятели на Уинфри, че тя активно се замисля да се кандидатира за държавен глава.

Гидли допълни, че телевизионната водеща би била "прекрасен опонент от страна на демократите".

В последните дни спекулациите дали Тръмп е способен да управлява се засилиха. 57 демократи от Камарата на представите подготвят проект на закон за създаването на специална правителствена комисия за "президентска неспособност".


Целта й ще бъде да установи дали дали президентът е "физически или психически неспособен да изпълнява функциите си".

Любопитен факт за убития Петър Христов, според "Блиц":


На тази дата: 9 януари 1570 г. По заповед на Иван Грозни започва избиване на населението на Новгород

По заповед на Иван Грозни започва избиване на населението на Новгород.
Иван IV Василевич (Грозни) е роден на 25 август 1530 г. в с. Коломенское. – Княз е на цяла Русия от 1533 г., първият руски цар от 1547 г. Син е на Василий III (1479-1533 г.). Активно се включва в държавната политика от времето на създаването на т. нар. Избрана рада (1549 г.), чийто фактически ръководител е А. Ф. Адашев. Стреми се да укрепи самодържавието и да централизира държавата.

През 1549-1560 г. провежда реформи в областта на централното и местното управление, реорганизация на армията и др. В резултат на военните походи на Иван IV Грозни през 1547-1552 г. е присъединено Казанското ханство, през 1556 г. - Астраханското ханство. Под руска зависимост попадат сибирския хан Едигер (1555 г.) и Голямата Нагайска орда (1557 г.). След падането на Радата (1560 г.) еднолично провежда политика за укрепване на самодържавната власт.
Воюва неуспешно с Ливония за излаз на Балтийско море, но започва присъединяването на Сибир (1581 г.). Още по време на Ливонската война засилва борбата си с остатъците от феодалната разпокъсаност, най-разпространени методи за борба с политическите противници стават заточението и смъртното наказание.

През 1565 г. е въведена опричнината. Избити са голяма част от привържениците на Владимир Андреевич Старицки, а през 1569 г., самият Старицки е заставен да изпие отрова. Наказани са Новгород и Псков в обвинение за стремеж към поданство на "литовския крал". Засилва се крепостническият гнет. Голяма е ролята му в разработването на официалната идеология на самодържавието.

 Оказва влияние върху съставянето на редица литературни паметници от средата на ХVI в., изиграва важна роля в организацията на книгопечатането. По негова инициатива е осъществено строителството на храма "Василий Блажени" в Москва. Умира на 18 март 1584 г. в Москва.

Вицове, януари 2018 г.

Безплатни разговори
2000 минути.

СмЕх/Таралеж/



През лятото компетентността на служителите бива два вида:
1. О, не знам, от утре излизам в отпуск.
2. О, не знам, до вчера бях в отпуск.

***

- Захарче! - подвиква клиент към сервитьорката.
- Да господине! - разтапя се тя - Какво още да направя за вас?
- Захарче за кафето ми дай ма...

***

- Полет 1213 вика кулата... Горивото ни е на нула, всички прибори отказаха - падаме...
- Добре полет 1213 - зачеркваме ви от летателният план.

***

Дама към собственик на куче:
- Моля ви, господине махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!
Собственикът:
- Рекси, ела тук, че жената има бълхи.

***


Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 8 януари 2018 г.

Майкъл Уолф: Книгата ми може да свали Тръмп от власт

Авторът на книгата "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" - журналистът Майкъл Уолф, прогнозира, че направените от него разкрития може да доведат до предсрочно прекратяване на мандата на Доналд Тръмп, предаде агенция "Ройтерс".

В интервю за радио Би Би Си Уолф коментира, че изводът от неговата книга - че Тръмп е неспособен да изпълнява функциите на президент, вече печели широка подкрепа.

"Мисля, че засега един от интересните ефекти от книгата е ясното осъзнаване, че царят е гол", заяви журналистът.
"Изведнъж хората навсякъде си казват: "Боже, вярно е, той е без дрехи!" Това води до усещането и разбирането, че в крайна сметка ще се стигне до края... на президентството му." - посочи авторът, развивайки алегорията с приказката на Андерсен.

Тръмп от своя страна заяви, че книгата е пълна с измислици и нарече Уолф "пълен неудачник". Той направи опит да отрече и руската намеса в изборите за Белия дом, въпреки позицията на американските спецслужби, че несъмнено такава намеса е налице.

Междувременно срещите на президентския син Донлад Тръмп-младши, зетя на Тръмп - Джаред Къшнър, и на други хора от щаба му с руски представители бяха доказани по безспорен начин. Самият Тръмп не отрече информацията за самите срещи, но твърди, че не са били свързани с изборите, макар че са проведени в разгара на кампанията и непосредствено след това.

Факти: 8 дни председателство - 8 трупа


На тази дата: 8 януари 1935 г. се ражда Кралят Елвис Пресли

През 1935 г. на 8 януари се ражда бъдещия Крал на рокендрола… или просто Кралят Елвис Пресли. Той е най-продаваният солов изпълнител в историята на поп-музиката. Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Любопитен факт е, че Елвис е имал брат близнак, който обаче умира часове след раждането. Може би и поради това нещастие в семейството през годините Елвис се радва на изключителната любов на майка си.

През лятото на 1953 г. Елвис отива в малкото звукозаписно студио Сън Рекърдс, ръководено от Сам Филипс, за да запише плоча за подарък на майка си. Изпява песента My Happiness. Записът е направен от секретарката Марион Кийскър. Тя запазва едно копие за студиото и записва телефона на Елвис. През януари 1954 г. Елвис отново отива в студиото и се среща със Сам Филипс. Изпява две други песни и този път не иска да направи подарък, а се надява да го забележат.

Елвис привлича вниманието на Филипс, който го извиква през март и отново през юли 1954 г. Открива, че Елвис не може да изпее добре каквато и да е песен, затова го оставя да пее каквото иска. Елвис избира песента на Артър Кръдъп That's All Right Mama и заедно с китариста Скоти Мур и басиста Бил Блек я записва на 5 юли. Два дни по-късно песента зазвучава за пръв път по радиото и веднага се превръща в хит. Постъпват толкова много поръчки за малката плоча, че Филипс се чуди как да ги произведе. През първите три седмици след излизането си плочата се продава в 15 000 бройки, което е голям успех за рамките на Мемфис и рекорд за Сън Рекърдс.

По това време Елвис се прехранва, като кара камион. Все още не е спечелил нищо от музиката си. Опитите му да пробие в кънтри шоуто Гранд Ол Опри се провалят. Затова пък упоритият Сам Филипс го изпраща на друго кънтри шоу - Луизиана Хейрайд. Там Елвис пее няколко години и там за пръв път започва да добива популярност в цялата страна.

С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 г. подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 г.

Шеметната си кариера обаче Елвис заплаща с безкрайна умора. Напрежението му през годините е толкова голямо, че той неизбежно се нуждае от стимуланти, успокоителни и приспивателни. Те стават част от живота му и постепенно го довеждат до разруха. Елвис умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсланд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни.

За поколенията остава една от крилатите фрази на Краля: „Когато нещата отидат по дяволите, не отивай с тях и ти”.