събота, 17 март 2018 г.

Видео: Чисто македонче



Русия гони 23 британски дипломати


Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната, съобщи, че закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Представяте ли си какъв кошмар е това за английските дипломати:) Днес си спят спокойно в Саратов, а утре им казват събирай багажа и заминавай за Лондон.

Пием пластмаса, без да знаем


Рекламите представят бутилираната вода като чист продукт, който е полезен за здравето. А ние очевидно им вярваме - статистиката сочи, че пием все повече минерална вода: през 2017 година са били консумирани повече от 390 милиарда литра бутилирана вода, което е с над 100 милиарда повече, отколкото пет години по-рано. Бизнесът с водата носи огромни печалби - браншът прави годишен оборот в размер на близо 119 милиарда евро. Но едно съвсем ново изследване на Orb Media, публикувано съвместно с Дойче Веле, може и да сложи край на този бум.

Какво пием?

От изследването става ясно, че бутилираната вода очевидно не е съвсем безвредна - в цели 93% от взетите проби са били установени замърсявания с пластмасови микрочастици. Въпросът е колко вредни за здравето са тези миниатюрни частици. Науката все още не е дала еднозначен отговор на този въпрос. "Не знаем колко от тези частици успяват да преминат в човешкото кръвообращение. Но има съмнения, че те могат да проникнат в тъканите на човешкия организъм", казва Ролф Халден, ръководител на Центъра за здравно-екологични технологии към Аризонския университет.

Хедър Лесли от амстердамския университет Врейе от години изследва отровите в околната среда и тяхното въздействие върху човека. Експертката твърди, че ако проникнат в тъканта на човешкия организъм, миниатюрните пластмасови частици предизвикат т.нар. „оксидативен стрес", който на свой ред може да доведе до различни хронични възпаления. Въпросното влияние вече е било изпитано върху мишки.

Шери Мейсън от Държавния университет в Ню Йорк е сред учените, участвали в изследването на Orb Media. Тя и екипът ѝ са подложили на тестове общо 250 бутилки с вода, като са инжектирали в тях оцветяващ пигмент, способен да се задържа по повърхността на материали с петролно съдържание - тоест, и по повърхността на пластмасовите микрочастици. След това водата била прекарана през изключително фини филтри, задържащи дори частици, които са по-малки от един еритроцит. При този експеримент учените открили средно 10,4 частици на литър, чиято големина била 100 микрона. Това отговаря на около 0,1 милиметър, колкото е например дебелината на човешкия косъм. Лазерният анализ на молекулярната структура на по-големите частици доказал, че действително става дума за пластмаси. Открити били и множество по-малки частици, които по всяка вероятност имат същия произход.

Заради бутилките?

Сред идентифицираните от учените частици били открити найлон, полиетилен-терефталат (ПЕТ), какъвто често се използва за направата на пластмасови бутилки, както и 54-процентово наличие на полипропилен - това е материалът, от който обикновено се правят капачките на бутилките.

До подобни изводи стига и изследването на Дарена Шимански, която е подложила на тестове бутилирана вода, продавана в Германия. В тази вода също са били открити полиетилен-терефталат и полипропилен - тоест, полимерите, които се съдържат в бутилките и в капачките.

Изследвания като цитираните показват съвсем еднозначно, че колкото и чудесен материал да са пластмасите, те трябва да се използват предпазливо. "Сега на ход е потребителят: той трябва ясно да покаже, че не желае повече да използва такива материали", казва в тази връзка токсикологът Ролф Халден от Аризонския университет.

Дойче веле.



Любопитно: Момчето, което случайно се озова в детските снимки на съпругата си


Съдбата си знае работата. Доказателството идва от Китай. Омъжена двойка от Чънду, провинция Съчуан, изпита истински шок, докато гледаше старите си снимки. Господин и госпожа Йе се запознават през 2013 година, но се оказа, че са се срещнали 18 лета по-рано.

През юли 2000 година и двамата са на екскурзия до град Циндао. В един и същи ден, в един и същи час на едно и също място. Докато мисис Хуе си прави снимка за спомен, бъдещият й съпруг влиза случайно в кадър. Няколко пъти.

11 години по-късно двамата се запознават, а 24 месеца след това вдигат сватба. Преди месец обаче семейство Йе разглеждат снимки от своето детство. Тогава господин Йе се вижда на няколко от снимките. В последствие намира своя от пътуването до Циндао и заедно със съпругата си изтръпват като котак на мост.
„Виж! Това съм аз!“, изкрещял мъжът, не вярвайки в чудото.

Двамата се върнаха в Циндао вече като семейство и си направиха обща снимка. Съдба, брато, но не на „Кристали“…




На тази дата: 17 март 1959 г. Започва изгнанието на Далай Лама

На 17 март 1959 г. започва изгнанието на Тензин Гятсо, 14-ият Далай Лама. Той напуска Тибет и отпътува за Индия.

Пълното му религиозно име е Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Той e духовен водач, почитан от будистите в Тибет, Монголия, Калмикия, Бурятия, Тува и други будистки региони. Роден е на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и е получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога. 

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той е имал двама официални наставници - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са били включени "петте големи науки": логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия и "петте малки науки": поезия, музика, драматично изкуство, астрология и словесност. На 22 февруари 1940 г. Далай Лама XIV е възкачен на трона в столицата на Тибет, Лхаса. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 г. Далай Лама непрестанно предприема стъпки за мирното съжителство между двата народа, но бива принуден да напусне Лхаса на 17 март 1959 г. и да намери убежище в Индия.

От 1960 г. Далай Лама живее в Индия, град Дхарамсала (Малка Лхаса) в щата Химачал Прадеш. Там е разположена щаб-квартирата на тибетското правителство в изгнание.

В периода 1959-1965 г. нееднократно Далай Лама XIV моли ООН за съдействие при решаване на тибетския проблем. Резултат на това са и трите резолюции на Общото събрание на ООН, призоваващи Китай да уважава правата на човека в Тибет.

През 1963 г. Негово Светейшество провъзгласява Демократична конституция, основана на будистки принципи и Всеобща декларация за правата на човека, като модел за бъдещо освобождаване на Тибет.

На 10 декември 1989 г. Далай Лама XIV получава Нобелова награда за мир.

Делото на Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

През март 2011 г. Далай Лама обявява решението си да излезе от политическото ръководство на правителството на Тибет в изгнание, оставайки духовен водач.

„Още от 1960г. постоянно повтарям, че на тибетците им трябва водач, избран от самите тях, на когото бих могъл да предам властта. Сега явно е дошло времето за това.“ В последните години той не изключва възможността за предоставяне на реална автономия на Тибет от страна на Китай, подчертавайки нарасналата роля на Китай за световния мир.

Вицове, март 2018 г.


Бора-Бора
Като ученик по случайност отворих вратата на склада на физкултурния салон... След това
дълго време получавах само 6 по математика и физкултура.

***

- Здравей, Извънземни! Нека да ти стисна ръката!
- Внимавай, землянино! Кой ти каза, че това е ръка?

***

Китаец се качил на един баир, и се провикнал:
- 晚安怎麼去屁股
А ехото отвърнало:
- Ко каза, ко?

***

- Съдейки по начина по който лъскаш лампата, първото ти желание е жена - каза духът на Аладин.

***

Скоро гледах "Пепеляшка". Доколкото аз го разбрах, за една жена е важно да се удържи красива до полунощ, нататък както дойде.



петък, 16 март 2018 г.

Рублофилът Сидеров иска оставката на Захариева


След коалиционните партньори, които обиждат руския патриарх Кирил, сега обект на нападките на "Атака", пак по руско направление, стана външният министър Екатерина Захариева. 

Най-отявленият защитник на московските интереси у нас - рублофилът Волен Сидеров не е харесал това, че Захариева изрази солидарност към Великобритания по случая с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Видеофакт: Лифт в Грузия изхвърля хора

11 души пострадаха при инцидент с лифт в ски курорт в Грузия. След като лифтът излезе от строя, седалките започнаха да се движат с много голяма скорост и да се разбиват една в друга.


От публикуваните в социалните мрежи видео кадри се вижда, че част от туристите скачат в движение и получават редица травми.



Путин лично наредил убийството с "Новичок"


Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че руският президент Владимир Путин лично е наредил нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи „Скай нюз“.

Британският дипломат посочи, че страната му няма нищо против руския народ, а проблемът е „с Путин и Кремъл“. Бившият двоен агент и неговата дъщеря бяха отровени на британска земя, което доведе до срив в дипломатическите отношения между Лондон и Москва.

„Най-вероятно решението за използване на това вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа е взето лично от него. Ние сме в конфликт с Русия, а не руския народ“, заяви британският дипломат на фона на разразилата се криза.

Заради опита за убийство на Скрипал британските власти изгониха 23 руски дипломати. От Кремъл посочиха, че ще предприемат ответни мерки срещу тези действия. Стана ясно, че дипломатическият персонал в руското посолство в Лондон ще бъде редуциран с 40%.




Видеофакт: Как падна Лавров на форума "Русия- страна на възможностите"


Външният министър на Путин  Сергей Лавров се изплющя на сцената по време на форума „Русия - страна на възможностите“.

На тази дата: 16 март 1978 г. Премиерът на Италия Алдо Моро е отвлечен и по-късно убит

1978 г. премиерът на Италия Алдо Моро е отвлечен и по-късно убит. Отвличането е дело на
лявата радикална организация „Червените бригади”, водена от Марои Морети. В замяна на живота на италианския политик „Червените бригади” искат освобождаването на няколко терористи.

Алдо Моро е един от най-дълго управлявалите поствоенни италиански премиери. По време на двата си мандата през 1963-1968 г. и 1974-1976 г. той е на власт общо над шест години. Той е политикът, застанал зад проекта на лидера на италианските комунисти Енрико Берлингуер от средата на 70-те години за Историческия компромис, осигурил солидарност и общи действия между комунисти и социалдемократи в Италия за справяне със сериозната икономическа, социална и политическа криза.

При нападението на ул. „Фани” в Рим са убити петимата му охранители. В този момент Моро е на път за заседание на Камарата на представителите във връзка с вот на доверие за ново правителство, водено от Джулио Андероти, което за пръв път в историята би имало подкрепата на комунистическата партия. Това трябва да е първата стъпка в приложението на стратегическата политическа визия на Моро, както е дефинирана от Исторически компромис.

После Моро е държан в изолация, най-вероятно в апартамент в Рим, 55 дни, след което на 9 май е убит. Тялото му е открито в багажника на кола, паркирана на видно място в столицата.

Докато е в плен, Алдо Моро изпраща писма на християндемократическата партия и на папа Павел VI. Тези писма са пазени в тайна в продължение на повече от десетилетие и са публикувани едва в началото на 90-те години на 20 в. В тях Моро заявява, че основната цел на държавата трябва да е спасяването на живота и че правителството трябва да се подчини на исканията на похитителите. Повечето от християндемократическите лидери твърдят, че писмата не изразяват истинските желания на Моро, тъй като са писани по принуда и следователно отказват всякакви преговори.

Това рязко контрастира с исканията на семейството на Моро. В обръщението си към терористите папа Павел VІ иска от тях да освободят Моро без „условия”.

Любопитен факт е, че в италианската преса се появяват информации, че много важни личности, сред които и  бившият председател на Еврокомисията Романо Проди, са знаели къде се намира Моро, но не са направили нищо за освобождаването му от користни интереси.



Вицове, март 2018 г.

Очаква се да е слънчево

Мъж се оплаква на приятеля си:
- Много съм притеснен. Жена ми говори на сън.
- А какво говори?
- Постоянно повтаря: "Не, Кире, не!"
- Няма нищо страшно.
- Как така - аз не се казвам Киро!
- Няма нищо страшно, докато тя казва "не"!

***

- Защо катаджиите са въоръжени?
- За да си пазят заграбеното!

***

Майка се кара на детето си:
- Ти си прасе, погледни каква бъркотия си направил! Знаеш ли какво е прасе?
- Да, мамо, прасето е детето на свинята...

***

Жена ми шофира. За първи път чух навигацията да казва:
- Е, по принцип може и така...

***

Напълно е възможно да отслабнеш от зелен чай, ако отидеш на плантацията да го береш...



четвъртък, 15 март 2018 г.

Фотофакт: Кюлчета злато се разлетяха от самолет в Русия

В Якутск 9 тона злато изпаднаха от товарен самолет АН-12. Веднага след излитането се разбил един от товарните люкове и драгоценният метал се разлетял. 

Радан Кънев към Симеонов: Sorry, Валери, подай оставка и не бъди мюре


Бившият председател на ДСБ Радан Кънев призова вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов да подаде оставка от Министерския съвет и да мине в опозиция в Народното събрание. Повод за това станаха позитивните оценки, които десни избиратели започнаха да дават на думите на Симеонов.

"Думите на Валери Симеонов привличат внимание. Забелязвам, че дори предизвикват уважение - у нас малцина политици се осмеляват да предизвикат Кремъл", пише Кънев в профила си във фейсбук.

Думите на вицепремиера обаче нямали никаква стойност на фона на Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Бойко Борисов.

"Тези думи нямат никаква стойност на фона на съпредседателя на Валери, г-н Сидеров, който от чуждоугодничество отрича историята на Възраждането.

Нямат никаква стойност на фона на съпредседателя на Валери, г-н Каракачанов, който подчини българската авиация на Москва по начин, по който и БСП не се е осмелявала. И който върви съзнателно и целенасочено към ликвидиране на отбранителната способност на Българската армия като член на НАТО...

... И преди всичко нямат никаква стойност на фона на Министър-председателя г-н Борисов, който подготвя загробване на бюджета и енергетиката ни през реанимация на кражбата "Белене".

Накрая Радан Кънев коментира, че думите на Валери Симеонов са "песен за ушите", но те водят до едно-единствено възможно действие:

"Оставка от МС и опозиция в НС. Всичко останало те поставя в ролята на мюре, което привлича вниманието, докато собствените ти ортаци ни грабят в съучастие с Кремълската мафия, срещу която говориш".



За да е ясно: Санкциите срещу Русия ще останат, докато не върне Крим


САЩ препотвърдиха подкрепата си за суверенитета на Украйна и териториалната цялост на държавата. "Крим е част от Украйна и нашите санкции към Русия, свързани с Крим, ще останат в сила, докато Русия не върне контрола над полуострова на Украйна", пише в официално съобщение от Държавния департамент на САЩ.

То е във връзка с това, че тази седмица се навършват 4 години от референдума, с който Крим стана част от Русия. От Държавния департамент определят гласуването като незаконно, като посочват, че гражданите на Крим е трябвало да дадат своя вот, докато са били наблюдавани от тежко въоръжени руски войски.

Посочва се още, че обиколката из Крим на руския президент Владимир Путин е била доказателство за това, че Русия не уважава териториалната цялост на суверенни държави.
В позицията се твърди, че през последните 4 години Русия е провела кампания на "принуда и насилие", чиито цели са били всички, които са против анексирането на полуострова.

Руският президент Владимир Путин в сряда посети Севастопол дни преди президентските избори в Русия. Пред събралото се множество там той заяви, че са минали 4 години откакто "Крим се е завърнал у дома".

Путин посети работната площадка на мост, който ще свърже полуострова с Русия, съобщи CNN. Очаква се мостът, който ще има както автомобилен път, така и жп линии, да бъде открит на 9 май.

Украинският президент Петро Порошенко нарече визитата на Путин в Крим "опасна провокация".



На тази дата: 15 март 1998 г. Папа Йоан Павел II обявява българския епископ Евгений Босилков за мъченик

Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. На 15 март 1998 г. вицепремиерът Веселин Методиев, зам.-председателят на Народното събрание Иван Куртев, тримата действащи католически български епископи Христо Пройков, Петко Христов и Георги Йовчев, и 50 поклонници от цяла България са във Ватикана за тържествата по провъзгласяването на епископ Босилков за блажен.

Точно в 12 часа Папа Йоан Павел II благославя на извънредна аудиенция българските поклонници в Рим и чрез тях всички българи. Светият отец произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 година в Белене, България. Родителите му, Левиджо Босилков и Беатриче Босилкова, са имали пет деца: Йосиф, Павел, Атанас, Винченци (Евгений) и Никола.

Първо е приет в пансиона на отците-пасионисти в село Ореш (1911 г.), а две години по-късно постъпва в тяхната Духовна семинария в Русе, където е седалището на Никополската епархия с епископ монсеньор Дамян Теелен, холандец по произход.

В желанието си да поеме пътя на пасионистите, през 1914 г. Босилков е изпратен за по-нататъшното си обучение в град Кортрейк, Белгия, но почти веднага се налага да напусне Белгия, поради военните действия през Първата световна война там.

През военните години следва в съседна Холандия, но се завръща в Белгия, заради задължителното едногодишно послушничество (новициат) през 1919-1920, когато поема официално расото на пасионистите и приема духовното име Евгений. Следват курсове по философски и богословски науки до 1926 г., когато е върнат в България, за да бъде ръкоположен за свещеник.

През следващата година е изпратен в Рим в Папския източен институт. До тогава там е учил само един българин, станал по-късно епископ – Симеон Коков.

От 1929г до 1934 е назначен за енорийски свещеник в Русе.

През 1931 г. завършва института, става доктор на източно-църковните науки, защитавайки дисертация на тема “Съединението на българите с римското седалище през първата половина на XIII век” (Калояновата уния).

През 1934 г. е назначен за енорийски свещеник на църквата в селището Бърдарски геран, населено с преселници от Банат. Сред съпътстващите свещеническия и монашеския му дълг забавления са пеенето и свиренето на орган в църквата, футбола и лова.

Промените след 9 септември 1944 г. обуславят застой в дейността на Босилков. През този период той се сближава с представителя на Ватикана в България. След смъртта на епархийският архиерей Дамян Теелен през 1946 г. в Русе, Светият престол назначава Евгений Босилков за титуляр, а по-късно той е избран на тази длъжност чрез папски декрет от 26 юли 1947 г.

През този период Босилков активно участва в съживяването на вярата и се противопоставя на атеистичните внушения от страна на комунистическата власт. Той се заема с организирането на типичните за ордена на отците пасионисти “народни мисии”, с интензивно проповядване на християнските идеи повсеместно по всички енории, стигайки до най-отдалечените места на епархията.

Скоро след идването на съветската армия, безследно изчезва отец Флавиан Манкин от село Секирово, Пловдивско. Католическите институции започват да затварят вратите си, а чуждестранното духовенство е екстрадирано. В края на 1948 г. папският представител в България, монсеньор Галлони, е прогонен от страната. Започват и арести на свещеници, между които e и епископ Босилков.

В списъка на подсъдимите, подредени съобразно тежестта на “провинението”, той е на седмо място, след отците Камен Вичев, Павел Джиджов, Петър Сарийски, Йосафат Шишков, Петър Лавренов и Никола Барбов.

Съдебният процес е на 3 октомври 1952 г. като преди това подсъдимите включително и епископ Евгений са подложени на тежки побоища и изтезания.След произнасянето на смъртната присъда е създадено затъмнение около съдбата на епископа. Дори най-близките му дълго време са държани в неизвестност и не знаят с положителност за кончината му.

Присъдата е изпълнена в Централния софийски затвор през нощта на 11 ноември 1952 г. и не е известно точно къде са погребани екзекутираните.

Вицове, март 2018 г.


Пуерто Рико
На вратата се звъни:
–Кой е?-пита женски глас.
–Водопроводчикът. Искам да запиша показанията на водомера.
–Момент, че съм гола.
След 15 минути водопроводчикът пак звъни:
–Хайде де, не се ли облякохте вече?
–Не. Не знам какво да облека...

***

В дискотеката.
Той:
- Девойче, да те изпратя до вас.
Тя:
- Ааааа, не съм девойче, вече са ме изпращали.

***

Като кажат ''примата на поп-фолка'' имам чувството, че не поставят ударението на правилното място....

***

Фотографиите на които човек е отслабнал от 120 кг. до 60 кг. страхотно въодушевяват. Разбираш, че винаги можеш да отслабнеш и продължаваш да плюскаш.

***

След смъртта на Стивън Хокинг средният коефициент на интелигентност на човечеството рязко намаля...



сряда, 14 март 2018 г.

Великобритания изгони 23-ма руски дипломати


Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които знае, че са офицери на руското разузнаване. Това обяви премиерът Тереза Мей и нарече мярката най-мащабната експулсия на дипломати от 30 години.


Дипломатите имат седмица да напуднат Обединеното кралство. В отговор руски депутат каза за РИА "Новости", че не изключва Москва да приеме същата мярка за повече от 23-ма британски представители.


Мей също така отмени поканата за руския външен министър Сергей Лавров за реципрочна визита във Великобритания и потвърди, че няма да има официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия догодина. Ще се отменят всички контакти на високо ниво с Русия.


Другите мерки

Решението е отговор на отравянето на рарузнавача Сергей Скрипал в Солсбъри в началото на март. Пред парламента Мей каза, че сегашният инцидент има "само две приемливи обяснения" - акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката. Според Мей Москва не е предоставила никакво обяснение за случилото се - "никакво обяснение защо Русия има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право."


"Няма алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна за опит за убийство срещу г-н Скрипал и дъщеря му." Това е "незаконна употреба на сила" от страна на Русия срещу Обединеното кралство и трябва да бъде посрещната с "решителен отговор" отвъд действията, предприети след случая с двойния агент Александър Литвиненко.


Британският премиер обяви още, че страната ѝ:


- ще въдеде засилени проверки на руски граждани, които влизат в страната;


- ще въведе законодателство, което да защитава Великобритания от враждебна държавна дейност;


- ще помисли за нови "антишпионски" закони;


- ще се погрижи да се въведат поправки тип "Магнитски" в закона за санкциите срещу Русия и ще замразява руски държавни активи в случаи на заплаха;


- ще вземе други мерки, които няма да бъдат обявени публично.


Мей увери, че случилото се няма да прикъсне напълно контактите с Москва и няма да има опити да се "предотвратят контактите между населенията" на двете страни.


"Трагично е обаче, че президентът Путин избра да действа по този начин... Няма да толерираме заплахи за сигурността на британските граждани, нито такива крещящи нарушения на международните задължения на Русия," продължи Мей. По-рано тя изтъкна като улика срещу Москва и опита на Русия в "извършването на държавни убийства".


Мей увери, че Великобритания не е сама в осъждането на атаката и ще задвижи дебат по въпроса в ООН. Лондон вече поиска извънредно заседание в Съвета за сигурност на организацията. По думите ѝ правителството ще се погрижи Организацията за забрана на химически оръжия (която не е подмандатна на ООН) да потвърди заключенията на Обединеното кралство.



Борисов даде плажа Росенец-Север на Доган сарай за 12 хиляди на година


Избраният днес от правителството на Бойко Борисов концесионер на плажа Росенец - Север през следващите 15 години - фирма „Хермес Солар“ получава плажната ивица при невероятно изгодни условия.

Дружеството, което се свързва с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, построи внушителната резиденция край морския бряг, добила известност като Доган сарай.

Всъщност Хермес Солар стопанисва плажа под наем още от миналата година.

Тогава тръжната процедура за наем на ивицата Росенец – Север бе обявена от служебното министерство на туризма на 22 март. Спечели я бургаската фирма Томи-Ар, а заповедта за това бе обявена на 2 май. Изненадващо обаче, само два дни по-късно Томи-Ар уведоми Министерството на туризма, че се отказва от сключването на договора.

Така красивият плаж отива при втория класиран участник в процедурата - фирмата Хермес Солар ООД срещу годишна наемна цена от 48 000 лв. с ДДС.

Според днешното решение на кабинета Борисов-3 собственикът на Доган сарай ще "оптимизира" четворно разходите си. Годишната концесионна такса за плаж Росенец-север е 12 092,40 лв. с ДДС,

"Хермес солар" е създадена през 2011 г. с основен акционер Хайрие Хаджийска, която беше секретар на Ахмед Емин, който се самоуби в Боянските сараи на Доган.

Строежът на резиденцията на мястото на бившата ветроходна база с яхтено пристанище в Парк Росенец (Отманли) започна официално на 22.07.2014 Според Търговския регистър на 24.07.2014 Хаджийска излиза от дружеството, а с най-голям дял влиза Снежана Карова, която е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011 - 2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС.



Пожар в Арсенал: Един работник загина, друг е ранен


Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщи БГНЕС.

Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни пред журналисти, че е възможно да има трети пострадал, но информацията не е сигурна. Първоначалната информация беше, че става дума за взрив, но според Радев е имало само пожар.

По думите му инцидентът е станал в помещение, където не би трябвало да има хора. Там се е запалила бъркалка, която се  управлява дистанционно.

"Те са били вътре двамата, не е трябвало да са там. Съгласно технологията и мерките за безопасност е трябвало да бъдат отвън. Защо са били вътре сега тепърва ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Няма взрив. Сместа се е запалила, тя е особена - димна, на барутна основа. Обгорила ги е, обясни вътрешният министър.

Вътрешният министър е говорил лично с директора на завода, за да се информира за случая.

Преди две години взрив в завода също взе жертви.



На тази дата: 14 март 1897 г. в България е обнародван Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници

1897 г. в България е обнародван е Закон за задължително носене на дрехи и обувки местно производство от държавните чиновници. Законът е внесен от Иван Гешов, тогавашен министър на търговията, а по-късно и министър-председател на България (1911-1913).

Целта на този закон била да стимулира всички процеси в производството и търговията с български дрехи и обувки, както от икономическа, така и от социална гледна точка. За неспазване на закона са регламентирани наказателните мерки за чиновниците, като глобата е от 10 до 60 лв. А глобите от 100 до 1000 лв. и затвор от 1 до 6 месеца са за всеки фабрикант или търговец, който продава чужди материали за облекло и обувки, вместо родно производство.

Няма съмнение, че в първите възрожденски правителства на съвременна България е имало много истински родолюбци. Такъв е кабинетът на Константин Стоилов, който идва на власт през 1894 г. и управлява страната два мандата, до 1899 година.

По това време законът обхваща няколко десетки хиляди души.
Този закон до голяма степен се съчетава с друг закон, който датира от 1894 година - Законът за насърчаване на местната промишленост. Това е първият закон в следосвобожденска България, която утвърждава политиката на протекционизъм. Двата закона вървят ръка за ръка.
За младата българска държава протекционизмът е единствената възможност за оцеляване на нашата индустрия.

Отново през март 1897 година е прието и допълнение към Закона за насърчаване на местната промишленост, което предвижда широки преференции за родни предприятия с капитал на 25 000 лева и поне 20 работника.

Фактологично интересно е, че законът продължава да действа почти до идването на власт на комунистите през 1944 г.

Вицове, март 2018 г.

Пролетта дойде по-рано благодарение на вентилацията.

Най-хубавото на истинската любов е, че вече не е нужно да си гълташ корема...


***

Един ходил при любовницата си и много закъснял. Прибира се към три през нощта. Жена му го пита:
- Къде беше?
- Ходих да гледам премиерата на "Междузвездни войни" от 12:00 ч.
- Хайде да си лягаме, да видим дали силата ще е с теб...

***

- Аз съм за естествената красота! Харесвам своите вежди, мигли, нокти, устни, гърди.
- Твоят не ти даде пари?!
- Не ми даде, тоя боклук!

***

И най-големият дъжд не оправдава двама мъже под един чадър...

***

Мъдростта не е задължително да дойде с възрастта. Понякога възрастта пристига самостоятелно.



вторник, 13 март 2018 г.

В същото време някъде в Пловдив


Президентът Румен Радев изненада войниците от 68-а бригада Специални сили в Пловдив.


Радев се хвана за лоста и показа как се прави коремно.

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив


Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че тонът на руския патриарх Кирил е бил неочакван и неприемлив. Това мнение изрази тя пред NOVA по повод скандала, който се разрази след гостуването на руския патриарх у нас.

За нея обаче е по-важно как българските институции са реагирали на това, което се случи на срещата между патриарх Кирил и президента Румен Редев. Реакцията на държавния глава била точна, хладнокръвна и с ясни послания, смята Йотова.

„Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България”, допълни вицпрезидентът.
Според нея продължението на този скандал в руските медии очевидно води към предизборната кампания в Русия.

„Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори, както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно”, коментира още вицепрезидентът.



Интервюто на великите: Славчо, Гинка, една краставица и ботушите на Беновска


Предлагаме ви част от разговора, който проведоха депутатът от БСП Славчо Велков и Илияна Беновска в предаването на Канал 3 "Беновска пита" в неделя.

Приятно четене:

Славчо Велков: Ние имаме скромната претенция да представляваме скромна част от този народ.

- Ако позволите, не сме в сферата на народната музика и на танците и песните...

Славчо Велков: Да, но вие говорите за популизъм.

- Аз го употребявам в един по-широк смисъл...

Славчо Велков: А защо да не сме в сферата на народната музика, като вече се появиха хитове като „Вечер лягам с Калинка"...

- Ой, Шу-шу-шу-ша-нааа... (тук водещата Беновска запява.)

Славчо Велков: ...сутрин се събуждам с Гинка...

- Това ли?

Славчо Велков: Не. Не я зная тази, която я пеете. Между другото, имате разкошни ботуши. Направи ми впечатление, искрено го казвам. Сигурно са от еленска кожа.

- Не, от неопрен са.

Славчо Велков: Ааа, значи аз трябваше да си сложа очилата.

- Сложете си очилата.

Славчо Велков: Но са много добри и са в тон с...

- Аз съм веган и не употребявам кожа.

Славчо Велков: Така ли?

- Да.

Славчо Велков: Това е добре.

- Не, не разводнявайте разговора. Питах ви...

Славчо Велков: Не разводнявам разговора.

- Оставете ми ботушите на мира. Сега ще пишат, че Славчо Велков и Беновска си говорят за ботуши.

Славчо Велков: Аз ги свързвам с конкретен повод.

- Какво например? Каква еленска кожа?

Славчо Велков: Във връзка с един такъв известен въпрос и разбрах, че вие сте против употребата на кожите на животни в обувната...

- А каква е еленската кожа?

Славчо Велков: Една от най-добрите.

- Какво общо имат ботушите ми с ЧЕЗ?

Славчо Велков: Най-хубавите обувки и най-хубавите ботуши са от еленска кожа, това имах предвид.

- Г-н Велков, какво общо имат ботушите ми с ЧЕЗ?

Славчо Велков: Ами, имаше същите г-жа Върбакова. Подобни. Не по цвят, а по вид. И бяха нейните, предполагам, от еленска кожа.

- Вие питахте ли нейните от еленска кожа ли са?

Славчо Велков: Абе, аз говорих с нея между другото на почивката.

- А нея питахте ли я?

Славчо Велков: Не, не я питах. Там имаше доста навалица.

- А защо ме свързвате с Върбакова? Това са ботуши от неопрен. Ето, да ги покажа. Дайте, колеги, близък план... (Повдига крака си и показва ботушите.)

Славчо Велков: Много са хубави.

- Върбакова какво общо има с моите ботуши?

Славчо Велков: Казах ви, че имаше подобни хубави луксозни ботуши.

- Какво значение има това?

Славчо Велков: Има значение. Аз съм ценител на женската красота.

- Я се изправете! С каква марка сако сте? Много хубаво сако, хареса ми. (Повдига ревера на сакото му.) Какво е това „Джоп“? (вероятно JOOP)

Славчо Велков: Немско е. Има си „джоб“.

- Вие сте много елегантен също. Какво да кажа по тоя повод.

Славчо Велков: Благодаря ви, благодаря ви. Питайте ме от какъв плат ми е сакото.

- Не ви питам. От какъвто искате да е.

Славчо Велков: Радвам се, че го оценявате.

- Добре, благодаря ви за този разговор. Дайте ми подаръците.

Славчо Велков: Той не е един. Видях, че не ми хвърляте ябълка тоя път.

- Е, колко пъти ще я хвърлям? Може да е изгнила сигурно.

Славчо Велков: Тук има една книга чудесна – Мъдростта на имам Али ибн Аби Талиб. Написано е, отдолу и на персийски. Това е специално за вашето предаване.

- Който... какво е това?

Славчо Велков: Това е един цитат.

- „Който събира различните мнения, знае къде са грешките.“ Хубаво е.

Славчо Велков: Да, точно така.

- Вие събирате ли различните мнения.

Славчо Велков: Разбира се. Ето, тук ви давам едно камъче на мъдростта от Персия. Виждате ли, може да се огледате в него.

- Ако е от еленска кожа като ботушите на Върбакова, не искам да го вземам.

Славчо Велков: Не, не е от еленска кожа. Ще се почувствате по-мъдра. И съм ви донесъл една краставица, ето я тука.

- Какво да я правя тая краставица?

Славчо Велков: Ами, мислех, че ще ми хвърляте ябълка.

- А краставицата какъв символ има?

Славчо Велков: Тя, символът беше това – ей така да я направя. (Поставя я на масата и я чупи с откосен удар с дясната ръка.) И да ви напомня, че в ЧЕЗ има едно име – Каратиста. Да се сетите за какво става въпрос, а вие я ползвайте по предназначение.

- Това може би трябва да го дадете на някой друг. Аз краставици, г-н Велков, не употребявам. (Потупва го по рамото.)

На тази дата: 13 март 1935 г. в Йерусалим е открита библиотека от около 1000 г.пр.Хр., която потвърждава библейската история

1935 г. по време на разкопки в Йерусалим е открита библиотека от около 1000 г. пр.Хр., която потвърждава библейската история. Любопитен факт е твърдението, че до 17 в. малцина са се е интересували от произхода на Библията, а въпросите се появяват в началото на Просвещението.

Днес съществуват две гледни точки за произхода на Библията. Едната я представя като човешко творение - литературно произведение, създадено в продължение на векове под влияние на други антични религиозни съчинения. В него Бог е символ на доброто и съществува само в религиозното въображение.

Другата изхожда от факта, че Бог е реална Личност, неограничена от времето и пространството. Бог е Творецът на света и има за него конкретен план. Той осъществява този план в хода на човешката история до днес, като го разкрива в Словото Си на хората, които Го търсят. Божието Слово - Библията, е непогрешимо и истинно, а това не може да се гарантира за човешките изследвания, към които се отнася и богословието.

Логично се появява и въпросът доколко е точно Свещеното Писание, с което разполагаме днес? Дали в текстовете не са се появили грешки през периода, когато печатът все още не е бил изобретен (до 15 в.), когато са се преписвали на ръка и разказвали от уста на уста. Според Талмуда еврейските учени са били длъжни да спазват строги правила при преписването на Свещените книги.

Преписвачът не е имал право да напише нито една буква, без да я свери, т.е. по памет. В края на всяка колона буквите са се преброявали. Ако броят им не е съвпадал или е имало грешки, цялата колона се е преписвала отново. Така се е осигурявала изключителната точност на копието.

Юдейските учени - масоретите - от 3 в. сл.Хр. отново и отново са преписвали еврейските Свещени Писания (Стария Завет). Когато копията овехтявали и ставали негодни за ползване, ги заменяли с нови, при изработването на които също са се спазвали множеството правила, целящи копието винаги да е идентично с оригинала. Тази точност е уникално явление. Преписвачите са превърнали в наука работата по запазването на Свещеното Писание за следващите поколения.

Текстът на Новия Завет ни е предаден със същата поразителна точност. Досега не е намерен нито един оригинал, но днешният текст напълно съответства на откритите през различни периоди копия, изработени в древността. Най-древното копие е Синайският кодекс, който Константин Тишендорф открива в манастира „Св. Екатерина” край планината Синай. Той датира приблизително от 350 г. Съдържа 199 листа от Стария Завет и целия Нов Завет.

Кога обаче са написани тези текстове? Намерените глинени плочи свидетелстват, че още през 3500 г. в Близкия Изток са съществували високоразвити цивилизации. Около 2000 г. пр.Хр. шумерите са имали писменост. Археолозите са открили не само документи за сключени договори, но и лични писма, дори писмени упражнения от обучение в училище.

При разкопки до град Алепо (Сирия) е открита библиотека от древното царство Ебла (2500 г. пр.Хр.), която наброява 16 000 глинени плочи с текст. Явно още тогава писмеността е била разпространена доста широко. А някои археолози предполагат, че още Авраам, живял около 2000 г. пр.Хр., е можел да пише и е записал събитията от живота си върху глинените плочи, които е предал на своите потомци.

Кумранските свитъци на свой ред доказват достоверността на Библията. Глинените стомни, намерени през 1947-1948 г. в пещерите на Кумран до Мъртво море, съдържат удивително добре запазени свитъци и фрагменти от свитъци. Те са били скрити там през І в. сл.Хр. Съдържат целия Стар Завет, чийто текст почти изцяло съвпада с масоретския. Има някои различия в изписването на думите, но съдържанието на книгите е идентично.

Археологическите открития в Израел също потвърждават достоверността на библейските истории. Нови археологически данни красноречиво свидетелстват за достоверността на Библията.

През Средновековието един монах е преписвал Библията за около 2,5 години.
През 1388 г. абатството Йоханесберг се сдобива с ръкопис на Библията за 70 златни флорина. През онези времена за един златен флорин се е продавал цял бик.
През 1455 г. е отпечатана първата Библия, наречена Гутенбергска. Текстът е напечатан на пергамент и е струвал 50 гулдена. През 1989 г. директор на японската книготърговска мрежа е платил за Гутенбергската Библия около 5,8 млн. долара. Днес са известни 47 екземпляра от това издание.

Най-малката печатна Библия има размер на кибритена кутийка. Излиза в Англия и се състои от 878 страници. Освен текста съдържа много илюстрации. Тази двадесетграмова Библия може да се чете само през лупа. Издяланата от дърво Библия има 8048 страници и тежи 547 кг. За подготвянето й на дърводелеца от Лос Анджелис са били нужни две години.

Библията на диапозитив има размер 3х4 см. Записани са 1245 страници с мащаб 1:48 400. Всеки от 25-те видими на диапозитива редове съдържа 50 страници от Библията. За четенето й е нужен микроскоп.

Вицове, март 2018 г.

Мексиканецът Роберто Кабрера получи инвалидна пенсия
заради 48 см си член.

Няма по-недостъпна жена от тази, която знае, че не си е избръснала краката!


***

Търкулнала се житената питка по нанадолнището. След нея баба й вика:
- Не минавай чедо покрай Макдоналдс, за да не ти мушнат някой кренвирш!

***

- Красавице, и докога си на работа?
- Както са тръгнали нещата, до 70 години...

***

- Продавам БМВ, 7-мица, леко блъсната от валяк. Изгодно.
- Купувам без пазарлък. Ако ме няма, мушни го под вратата.

***

Обаждане в полицията:
- Дежурния слуша!?
- Спешно помагайте! Котка влезе в къщата!
- Спокойно госпожо, без паника!
- К'ва госпожа бе! Аз съм папагал!



понеделник, 12 март 2018 г.

Фотофакт: С какъв самолет долетя в София Владимир Гундяев(патриарх Кирил)

Вижте с какъв самолет пътува Божият служител Владко Гундяев, който наричат патриарх Кирил.

Патриархът на Русия пътува често с нает частен самолет от компанията Transaero — Boing 737 клас Империал.

С този самолет  Гундяев последно пътува до Варшава, Луганск и София.

Наемът на самолета е 84 326 лева за ден.






Да погледнем отвътре самолета на Божия слуга:

Самолетът има 46 места, има кресла обшити със злато, легла. Кухнята е специално изпълнение от луксозния ресторанта «Кафе Пушкин». На борда има всичко нужно: сателити, интернет, кино и тнт.


Агенти на Москва отровили и зетя на Березовски?


Георгий Шупе. Снимка Уикипедия
Британската полиция разследва възможността руските спецслужби да са отровили още един противник на президента Владимир Путин.

Става дума за Георгий Шупе, зет на покойния олигарх Борис Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди това да се случи на 4 март в град Солсбъри с бившия агент Юрий Скрипал и дъщеря му Юлия.

44-годишният Шупе постъпил в болница през декември 2017 г. Той бил закаран там от луксозната си къща в град Оксшот на стойност 5,6 милиона евро, принадлежала преди на футболиста Джон Тери.

Тогава от Скотланд ярд допуснали, че става дума за покушение. Полицията започнала да издирва помощника на Шупе, който дошъл ден по-рано в палата с колата си. 10 дни по-късно обаче пациентът бил изписан и властите прекратили делото, като заявили, че причината е сърдечен пристъп.

Малко след отравянето на Сергей Скрипал, за което Лондон подозира службите на Москва, съседи на Шупе споделили пред журналисти, че бизнесменът също може да е станал жертва на подобна планирана атака.

Роднина на Георгий Шупе кимнал утвърдително с глава на въпрос на репортери на в. "Сън" дали той е отровен.

През август 2017 г. британски съд отказа да екстрадира Шупе в Русия. Москва го обвинява в организирането на убийството на Александър Минеев - основател на веригата магазини "Партия". Като негов съучастник е посочен израелският му партньор Михаил Некрич.

Георгий Шупе е бивш съпруг на Екатерина - дъщерята на Борис Березовски от първата му съпруга Нина Короткова. В момента двамата са в процес на развод. За известно време той е бил бизнес партньор на тъста си Березовски. През 90-те години на ХХ век той основава в Русия най-големия интернет доставчик там - "Ситилайн". Днес се занимава с венчърни инвестиции.
Според британските медии през миналата година Шупе се преместил от луксозния лондонски район Челси в Оксшот, за да бъде на по-безопасно място. В момента го пазят най-малко трима телохранители.

Борис Березовски също може да е жертва на руските служби. Той бе получил политическо убежище във Великобритания. Олигархът бе намерен мъртъв в  имението си край Лондон през 2013 г., с увит шал около врата. Това веднага доведе до версията за самоубийство.