събота, 19 май 2018 г.

„Нощ на Музеите и Галериите“ – Варна 2018

Снимка: "Таралеж"

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите във Варна.

Стотици варненци посетиха Военноморският музей, предава репортер на „Таралеж“.

Кралската сватба


Принц Хари и Меган Маркъл скючиха брак!

Меган Маркъл се появи в църквата, където  се венча за принц Хари. Красавицата пристигна в автомобил, заедно с майка си. Актрисата е с чисто бяла рокля и с красив воал и тиара на главата. Дължината на шлейфа е по-малък от този на херцогиня Кейт заради йерархията във Великобритания.

Малко преди нея пристигнаха принц Хари и брат му принц Уилям (кумът му). Двамата бяха с черни военни униформи. Още с влизането им в храма всички гости се изправиха, за да отдадат почит на жениха.

Престолонаследникът Чарлз и съпругата му Камила дойдоха секунди преди кралица Елизабет Втора, която бе заложила на тоалет с цвят "лайм".

Меган Маркъл влезе сама в църквата. Част от пътя към Хари тя извървя без придружител, а после до него я заведе принц Чарлз. Меган наруши правилото, че долната част на роклята трябва да бъде във формата на камбана. Дизайнът на дрехата е на Живанши.

На церемонията присъстват Джордж Клуни и съпругата му Амал, семейство Мидълтън, Опра, Дейвид Бекъм, заедно с половинката си Виктория, приятелки на булката и колегите на Маркъл от „Костюмари”, начело с Джина Торес. 


Освен тях там е водещият на Carpool karaoke Джеймс Кордън, тенисиската Серена Уилямс, музикантът Елтън Джон, който ще пее на събитието.

Видеофакт: Русия наши дни - придвижване с козел

Тези дни в Русия стана популярен видео клип как във Воронежките села хора се предвижват с впрегнат козел.




Аржентински министър купил апартамент за $1.5 млн. чрез подставено лице българка


Властите в Аржентина издирват българката Нина Лозева, разследвана като подставено лице на осъден бивш министър и водеща се собственик на скъп апартамент в Буенос Айрес.

Самата ни сънародничка чрез измама е успяла да получи разрешение от съда да се прибере в родината си. Но категорично отказва да се завърне в Аржентина.

Съд в Буенос Айрес й е дал срок да се върне в южноамериканската страна до края на месеца. В противен случай ще бъде издадена международна заповед за задържането й.

Забогателият министър и "българската следа"


Всичко започва от Рикардо Хайме - министър на транспорта на Аржентина през 2003-2009 г. Той заема поста в правителствата на двама президенти - Нестор Киршнер и неговата съпруга и наследничка Кристина Киршнер. След като Хайме подава оставка, срещу него са предявени десетки обвинения в присвояване, неправомерно субсидиране, злоупотреба с власт, присвояване на пари от обществени фондове и сговор. Той първо е осъден на 18 месеца затвор за вземане на подкупи от железниците в столицата Буенос Айрес. А през 2015 г. получава 6-годишна присъда за тежка железопътна катастрофа в аржентинската столица, при която загиват 51 души.

Нина Лозева е българка, 45-годишна, живееща от доста време в Аржентина.

Самата тя твърди, че пристигнала някога в южноамериканската страна, за да учи ветеринарна медицина. В началото едва свързвала двата края и дори нямала вода в дома си в аржентинската столица.

После живяла доста скромно в селска местност край град Ла Плата, столицата на провинция Буенос Айрес. Занимавала се с отглеждане, дресировка и продажба на кучета от породата немска овчарка.

Внезапно Лозева се оказала притежател на лруксозен апартамент на стойност 1.5 милиона долара в един от богатите северни райони на Буенос Айрес. Става дума за жилище на знаменития булевард "Фигероа Алкорта".

Разкритията за подставените лица са от 2010 г. Всъщност не е само Нина Лозева. Още десетина души са закупили в същото качество апартаменти. Но действителният им притежател е бил Рикардо Хайме. Обаче в качеството си на министър и със заплата на такъв той не би могъл да си позволи такова разточителство. Затова е действал чрез други хора.

Нина Лозева е близка на Уго Алварес Пикасо. Той е един от най-добрите приятели на Хайме и е координирал изграждането на железопътно съоръжение в Буенос Айрес.

Бягство в България


Съвсем естествено в Латинска Америка делата срещу министри се точат години. Така е в демократичните държави. Нищо общо с хунтите от едно време, където за отрицателно време свалените управници са били осъждани, а нерядко и разстрелвани.

Макар Рикардо Хайме да излежава присъда, делата по други обвинения срещу него продължават. По едно от тях – за незаконно забогатяване, Лозева е разследвана като негово подставено лице.

През декември 2017 г. тя се явила пред федерален съд в Буенос Айрес и поискала да й бъде разрешено да пътува до България. Мотивът й бил да заведе двете си дъщери да видят своята баба и нейна свекърва, която е болна от рак.

Медицинското свидетелство на свекървата предизвикало подозрения сред магистратите. То било от февруари 2017 г., т.е. повече от 9 месеца преди подаването на молбата за пътуване. Съдиите обаче се съгласили, защото сметнали, че заболяването е постоянно.

Нина Лозева получила разрешение да посети България от 11 декември 2017 г. до 24 януари т.г.

Малко преди изтичането на крайния срок обаче аржентинският адвокат на Лозева се явил в съда в Буенос Айрес. Той представил медицинско, че една от дъщерите на българката била болна, имала треска и по тази причина завръщането ще се забави. След това заявил, че клиентката му няма пари, за да плати глобата за промяна на датата на обратния полет. Защитата подала молба на Лозева да бъде разрешено да удължи престоя си в България, а в замяна редовно да се явява в аржентинското посолство в София.

Същевременно адвокатът представил ново медицинско на детето на Лозева. Този път то било на психолог. В него се твърдяло, че момиченцето получило психическа травма заради лошо отношение от страна на детегледачка в Аржентина.

Оказало се обаче, че същото медицинско било представено и в софийска детска градина. Отгоре на всичко станало ясно, че Нина Лозева записала там детето си още в началото на тази година, преди изтичането на крайния срок за завръщане.

И всичко това означавало, че българката не само няма никакво намерение да се връща в Аржентина, а смятала да остане за постоянно в родината си.

По тази причина прокурорката Габриела Байгун от Федерален съд номер 6 Буенос Айрес отказала да удовлетвори молбата за удължаване на престоя на Нина Лозева в България.

Въпреки това сънародничката иска да остане в родината си до 1 октомври. За тази дата е насрочено делото, по което тя е разследвана. Тя е подала съответната молба Но магистратите в Буенос Айрес настояват тя да се прибере и я заплашват с международна заповед за арест и екстрадиране.

Китай не разреши на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп


След няколко дни преговори в Тингри без успех Атанас Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест (8848 м) с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително сериозни и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много", каза българският алпинист.

Очаква се Скатов да се завърне в България след няколко дни. На 13 май сливенският лекар-веган се изкачи на Чо Ойю (8201) като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата от човек, който не консумира животинска храна.

С този си опит той вече е №2 в класацията на българските алпинисти по брой изкачени осемхилядници. Скатов има шест, а успешните му опити са седем, понеже два пъти е стъпвал на Еверест. Водач с 10 е Боян Петров.

На тази дата: 19 май 1934 г. Извършен е преврат в България

На 19 май т.г. се навършват 84 г. от Деветнадесетомайския преврат. Държавният преврат е извършен през 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията.
Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 г. - 22 януари 1935 г.) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

В парламентарните избори през юни 1931 г. Демократическият сговор претърпява поражение и отстъпва управлението на страната на коалицията Народен блок, съставена от различни по състав и интереси политически партии. Макар че новото правителство не отменя ограничителните сговористки закони и не извършва съществени промени в заварения полицейски апарат, то е посрещнато с известна неприязън от десните сили в страната.

Борбата против блоковото управление се подема от Военния съюз, Политическия кръг "Звено" и Народното социално движение на проф. Александър Цанков. По-активни се оказват звенарите, които се ползват и с по-голямо влияние в армията. Непосредствената подготовка на преврата започва след конгреса на Военния съюз през ноември 1933 г., на който се взема специално решение. Заговорниците правят опит да привлекат на своя страна и някои от политическите сили като БЗНС „Врабча 1“, БЗНС „Ал. Стамболийски“, дори и Демократическата партия, но без успех.
Възползвайки се от настъпилите разногласия и разцепления в Народния блок през пролетта на 1934 г., на 18 срещу 19 май с. г. Военният съюз извършва държавен преврат. Според някои слухове проф. Александър Цанков също има намерение да вземе насилствено властта при насрочения за 20 май конгрес на Народното социално движение.

Според Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него под ръководството на подполковник Тодор Кръстев. В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед да не допуска никого в двореца.

Според други изследователи превратът е югославски проект за ликвидирането на България и своеобразен реванш за сръбския майски преврат от началото на века. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска. Да се справят с царя, ако откаже да подпише указа за новото правителство, са натоварени Лев Главинчев и Перо Шанданов. Царят подписва.

След преврата, за около година в периода юни 1935 - май 1936 г., за военен аташе в югославската легация в София е назначен Дража Михайлович, който изключително активно работи с българската опозиция в лицето на различните фракции на БЗНС за единение на България към Югославия под управлението на династията Караджорджевич.
Новият кабинет е сформиран от Кимон Георгиев - лидер на Политическия кръг "Звено". Той има разнороден политически състав - освен представители на "Звено" в него влизат десни земеделци и дейци на Цанковото Народно социално движение. Ключовите министерски постове са поверени на лица от Военния съюз.

Превратът е посрещнат враждебно от всички политически сили, но те не са в състояние да му се противопоставят. В същото време и заговорниците са лишени от широка политическа подкрепа и разчитат единствено на помощта от армията. Една от първите задачи на новата власт е поставянето на ВМРО извън закона и издаването на задочна смъртна присъда над Иван Михайлов. Още в първите дни на съществуването си новото правителство пристъпва към съществени преобразувания във вътрешния живот на страната: отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание, забранява политическите партии, революционните организации и профсъюзите. Въвежда нова система в държавното управление: назначаване на кметовете от централната власт, създаване на държавни професионални организации (Български работнически съюз), създаване на Дирекция на обществената обнова и други. Благодарение на сръбските пари, раздавани щедро от Югославското посолство, набират скорост обществени движения - Българо-югославянското дружество и особено Студентското дружество за приятелство между Югославия и България.
Във външната политика най-значителният акт е установяването на дипломатически отношения със СССР (23 юли 1934 г.), договор за сътрудничество с Югославия и частичното ориентиране на страната към Франция. Външните министри на Франция и Съветския съюз Барту и Литвинов на своя среща заявяват доволството си от случващото се в България след 19 май. Доколкото част от звенарите и техните привърженици във Военния съюз имат републикански убеждения, това придава известна антимонархическа насоченост на извършения от тях преврат.

След убийството на Караджорджевич кризата в правителството на Кимон Георгиев става очевидна. С помощта на верни офицери от Военния съюз през януари 1935 г. Борис III налага оставка на кабинета и назначава на нов начело с ген. Пенчо Златев.

Дамян Велчев, най-амбициозният член на групата "Звено", се опитва да върне стария сценарий на преврата. С прякото участие на Дража Михайлович се сформира група около него, Владимир Заимов и Г. М. Димитров, комунистическия функционер Сава Гановски и протогеровистите. Сценарият предвижда сваляне на цар Борис III и установяване на република, управлявана от триумвират в състав: Дамян Велчев, Михаил Маджаров и софийският митрополит Стефан. След няколкомесечен престой в Белград, на 2 октомври 1935 г. Дамян Велчев прекосява през нощта пеша българо-югославската граница, но там никой не го очаква. Уплашен от риска превратът да бъде неуспешен, Владимир Заимов дава разпореждане полковете да не излизат от казармите и сам се оттегля от акцията.

Дамян Велчев е посъветван да се върне обратно в Югославия, на което той отговаря: "Не мога да го направя. Аз съм поел ангажименти!" На другата сутрин е заловен и по-късно осъден на смърт, но след верноподаническо писмо до царя е помилван. Показанията на обвиняемите и свидетелите по време на процеса разкриват цялата схема на преврата.

Вицове, май 2018 г.

Когато отидеш на гости при баба.

Семинарът "Как да не стана жертва на мошеници" се отменя. Пари за билетите няма да се връщат.

***

Фразата, че мъжете искат от жените само едно, най-често я повтарят ония жени, от които мъжете общо взето и това не искат...

***

Довечера мисля да направя полента, защото качамак ми звучи някак селски.

***

Риболовът беше в разгара си. Вече трудно различавахме мезето от стръвта!

***

Ако жената е на кантара, не я закачайте!

петък, 18 май 2018 г.

Атрактивна храна и напитки в "Улицата на готвачите" във Варна

Снимка: "Таралеж"

Днес в 16 часа пред ФКЦ във Варна стартира „Улица на готвачите“ и ще продължи до неделя, предава репортер на "Таралеж".

Събитието ще бъде ежемесечно, в най-подходящия за това уикенд.

Вкусна храна, сготвена в момента, музика и добро настроение, ни очакват в трите дни, в които ще се проведе "Улицата на готвачите". 

Място, където бургерът не е просто бургер, ребрата са крехки и сочни, бирата е крафт, а пицата се прави пред вас.

Ще може да се насладите на авторски кухни, майсторски печива, ръчно приготвени десерти и сладоледи.


Каракачанов подсказа новото име на Македония


"Илинденска Македония" е едно от възможните нови имена, около което са се споразумели премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев по време на срещата на върха в София на 17 май. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за бТВ.

"Скопие и Атина постигнаха компромис за името на Македония по време на срещата у нас и доколкото чувам, то май ще е Илинденска Македония", каза Каракачанов.

Той посочи, че България няма да има претенции към името, което ще се използва на международно ниво за обозначаване на съседната страна - независимо дали се избере "Илинденска", или "Северна", или "Вардарска" Македония.

В същото време Каракачанов коментира, че свързването на бъдещото име на Македония с Илинденско-Преображенското въстание е добър избор, защото то е било ръководено от 48 български офицери, а чуждият печат го е наричал "българско въстание".

В четвъртък в София стана ясно, чеправителствените ръководители на Гърция и Македония са се спрели на една от опциите като "подходящо решение и за двете страни".

Консултациите по въпроса за името обаче ще продължат още.

Вариантът за Илинденска Македония се потвърждава и от дипломатически източници на македонската телевизия "А1 On".

Ако се стигне до споразумение, името ще бъде вписано в ООН и ще се прилага за всестранна употреба.

Треска за имоти на границата между Северна и Южна Корея


На фона на обещанията на Северна Корея да намали напрежението и да поднови връзките с южния си съсед, най-горещият пазар за недвижими имоти в Южна Корея в момента е покрай силно укрепената граница между двете страни, коментират Дж. Но и С. Ким за агенция Ройтерс.

Търсенето на недвижими имоти в малки градчета и слабо населени селски области покрай демилитаризираната зона расте силно заради очакванията за приток на хора и инвестиции. Кан Сон-вок, 37-годишен зъболекар от южнокорейския граничен град Паджу, от средата на март е купил осем отделни парцела земя в и около демилитаризираната зона. Пет е придобил без дори да е стъпвал на тях, използвайки само сателитни снимки и карти от Google Earth, тъй като в зоната не е разрешен обществен достъп.

Кан разказва, че с подобряването на отношенията между бившите врагове интересът към покупки е нараснал толкова рязко, че е трябвало да действа бързо.

"Търсех, откакто през март се появиха новините за среща на върха между Северна Корея и САЩ, и изглеждаше, че всички добри (парцели - бел. прев.) вече ги няма. Тогава осъзнах, че пазарът е обхванат от треска", разказва той.

Инвестицията му по границата вече достига общо 3 милиарда вона (2,8 милиона долара) за 49 акра (20 хектара) земя.


Бодлива тел и ограничения


С десетилетия демилитаризираната зона бе съвсем друг вид гореща точка, сцена на понякога смъртоносни военни провокации и смели опити за бягство от Северна Корея. Зоната, осеяна с постове и опасана с бодлива тел, е създадена след Корейската война от 1950-1953 година. Двете Кореи все още официално не се признават взаимно и технически остават в положение на война, защото тогава конфликтът приключва с примирие, а не с мирно споразумение.

Над един милион противопехотни мини са заложени в граничните райони, включително в демилитаризираната зона и зоната за цивилен контрол в Юга, посочва Джьон Ин-чьол, експерт по противопехотните мини в National Park Conservation Network.

Макар обаче общественият достъп да е ограничен, земята в радиус 2 км южно от южнокорейската страна на демилитаризираната зона и други гранични райони все пак може да бъде купувана и регистрирана. Поземлените сделки в Паджу, който е врата към селцето на мира на ООН в Панминчжон, скочиха над два пъти през март до 4628 спрямо февруари, сочат правителствени данни. Това е много над растежа на на по-известни пазари като модния сеулски квартал Гагнам, където сделките са се увеличили само с 9 процента през същия период.

В селището Джандан-мьон, където се намира гара Дорасан - последната жп спирка южно от границата - обемът на сделки е скочил четирикратно спрямо миналата година. Цените на земята през същия период са се повишили със 17 %. Ким Йон Сик, брокер на недвижими имоти с 25-годишен опит в Паджу, отбелязва, че сред собствениците на земи в демилитаризираната зона има такива, които са наследили фермерски земи от предшествениците си от времето преди Корейската война, и някои дългосрочни инвеститори.

"Офертите надминават по брой предлагането и често виждам как продавачи анулират предварителните договори. Толкова е напечено", разказва той.

На тази дата: 18 май 1993 г. Снайперисти застрелват сараевските Ромео и Жулиета

Бошко и Адмира лежат между позициите 
непогребани цели шест дни
1993 г. снайперисти застрелват сараевските Ромео и Жулиета - сърбина Бошко Бркич и бошнячката Адмира Исмич. Смъртта ги настига на моста Връбаня над река Миляцка - на единия бряг са окопаните сърби, на другия хървати и мюсюлмани.

И двамата са родени през 1968 г. в Сараево, завършват заедно гимназия, сгодяват се и заминават да следват химия. След започване на гражданската война в Босна и Херцеговина през пролетта на 1992 г., те остават в обсаденото Сараево.

За Бошко няма шанс да оцелее дълго сред враждебното обкръжение. Връзката му с Адмира обрича и нея на гибел. Още в началото на въоръжения конфликт властите в Сараево събират цялата криминална измет и я оставят да безчинства в града, като избива етнически сърби.

Затова 14 месеца след започване на войната, Адмира и Бошко решават да избягат от Сараево и през контролираните от сърбите територии да заминат за Сърбия. В началото на войната в Сараево най-силно влияние има доскорошният криминален престъпник Исмет Байрамович, по прякор Кело, който се съгласява срещу 18 000 марки да осигури на двамата влюбени безпрепятствено излизане от Сараево. С част от тези пари той е трябвало да подкупи снайперистите да пропуснат Адмира и Бошко да претичат през моста на река Миляцка, която разделя мюсюлманските от сръбските позиции.

В нощта на 18 май Кело дава уговорения сигнал и двамата влюбени побягват по моста. Точно по средата му ги настигат куршумите на снайперистите. Бошко е убит на място, а Адмира, която е ранена смъртоносно, успява да се добере до Бошко и да го прегърне, след което издъхва.

Не е ясно дали Кело ги е излъгал и съзнателно да ги е подложил под куршумите. Възможно е бандитът наистина да не могъл да уреди преминаването, защото на техния бряг имало четири войски: санджашка, на Хърватския съвет за отбрана, някакво паравоенно спецформирование и армията на сараевските мюсюлмани.

Адмира и Бошко остават да лежат непогребани цели шест дена - от 18 до 24 май 1993 г. и никой не може да се добере до телата им, за да ги прибере и погребе. Родителите и на двамата, от двете противникови страни, виждат труповете им и не могат да направят нищо. На шестата нощ от сръбска страна успяват да се промъкнат само на двадесет и пет метра от бошняшките позиции.

По-късно става ясно, че сърбите са принудили босненски военнопленници да издърпат двамата мъртви към сръбската страна и да ги погребат на гробището Вранеш в Лукавица в общ гроб. По-късно, през април 1996 г., тленните им останки са ексхумирани и погребани в Сараево, отново заедно.

Трагедията на Адмира и Бошко става известна благодарение на множество чужди репортери. Пред тях и двете страни си прехвърлят вината за убийството им. Родителите им научават за смъртта им със закъснение от два дни. Бащата на Адмира се обръща към ЮНПРОФОР за съдействие да приберат труповете. Обаче от ЮНПРОФОР отказват с претекста, че бронираните им коли са уязвими от бронебойни снаряди.

В Сараево сега една улица носи името на Кърт Шолк, шеф на офиса на Ройтерс в града. Неговата статия за престъплението се превърна в челна за много от големите европейски вестници, но Европа не се потресе от кървавото престъпление, а само ожали една несбъдната любов, която не признава етническите разделения и изгаря в пламъците на войната.

В дома на Адмира в Сараево родителите й държат нейни снимки и голяма картина с образа й. Такава е обстановката и в малко село до Крушовац, където живее майката на Бошко – старицата е най-точна в преценката си, като не обвинява хървати и босняци, а политиците.

Босненската война е най-кървавият и жесток конфликт при разпадането на Югославия, който продължава от 1992 до 1995 г. Искрата на пожара пламва, след като Сараево обявява независимост от Югославия след референдум, бойкотиран от босненските сърби и приветстван от хърватската и мюсюлманската общност. По различни оценки жертвите са между 100 000 и 140 000 души, като само по време на обсадата на Сараево загиват 11 500 души. Тогава стават кланетата в Сребреница и Маркале.

Вицове, май 2018 г.

Жители на Свердловска област бързат, за да гледат
откриването на моста в Крим.

Гърция и Македония се разбрали за името - Гърция ще се казва вече Южна Македония.


***

След посещението при ветеринаря, Рекс разбра абсолютно всичко и започна да се държи много прилично. Стана изключително послушен, направо неузнаваем, но нови топки така и не пораснаха…

***

- Добър ден. Трябва ми добър, проверен електротехник.
- Всеки жив електротехник автоматично се смята за добър и проверен.

***

Сина ми вчера ме пита:
- Тате, какво е данък добавена стойност?
Не ми се обясняваше и просто му отхапах 20% от сладоледа.

***

- Може ли черен хляб със супата, че съм на диета.
- Да.
- 12 филийки ако обичате.

четвъртък, 17 май 2018 г.

Избягалият от затвора Владимир Пелов прати писмо на президента Радев


Един от затворниците бегълци от Централния софийски затвор - Владимир Пелов - е изпратил писмо по пощата до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и до бТВ, съобщи телевизията и публикува в сайта си снимки на пощенския плик и част от ръкописния текст.

В осем страници Пелов е описал мотивите си да избяга от затвора. Основната теза - осъден е несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това го е предизвикало да организира бягството.

В писмото, преразказано от бТВ, не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого.

Пелов, който е с 30-жодишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство, и още един затворник с 26-годишна присъда за убийство - Радослав Колев, избягаха от Централния софийски затвор на 3 април. Оттогава от тях няма вести, не е ясно и къде се укриват. Бягството доведе до оставки в системата на правосъдното министерство.
Пред бТВ днес синът на Пелов Владимир Стефанов е потвърдил автентичността на писмото. Самият той първоначално бе задържан, но в последствие освободен при разследването на бягството.

В текста му се описва как беглецът, дори когато стрелял по надзирателя, гледал да не го уцели. Пелов твърди още, че не е извършил нито едно от престъпленията, по които е обвиняем и осъден.

"Традиционни" БГ ястия за евролидерите - биволско бонфиле с черни и бели трюфели

Малко странна ми дойде информацията, че лидерите на ЕС ще бъдат хранени с традиционни български гозби, като: 


Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, както и бейби моркови.

Салатата е композиция от български елементи в цветовете на националния флаг. Блюдото включва цял розов домат от био ферма в Южна България, сос от магданоз, краве сирене от малка мандра в Стара планина, салата „Снежанка“ от цедено биволско мляко и краставици, както и зелена салата от естествено отглеждани микрорастения.

Не ми се струват доста традиционни тези продукти за българския бит:)

Фотофакт: Момчетата от Випуск 2018 на Софийската математическа с рокли и перуки


Момчетата от Випуск 2018 на Софийската математическа гимназия решиха да разнообразят деня на завършването си и излязоха на училищния двор с най-красивите си рокли и перуки.

Момчетата се пръскат с шампанско, а тяхното излизане е съпроводено от песента на Бионсе - Single Ladies.

"Макрон, не разделяй Европа!"


На национален протест в София и още десетина големи градове в страната превозвачите заявиха недоволството си срещу промените, предвидени в европейския Пакет за мобилност. Протестни шествия ще има и във Варна, Бургас, Свиленград, Смолян, Пловдив, Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново и на няколко гранични пункта.

Денят е избран неслучайно - точно когато в столицата се провежда европейската среща на върха, за да бъдат убедени лидерите на Общността за щетите, които ще бъдат причинени на българския транспортен сектор и заетостта. Около 190 хиляди души са заети в бранша.

Вече стана ясно, че късно снощи премиерът Бойко Борисов е обсъдил исканията на превозвачите, които българското правителство подкрепя, на 3-часова среща с германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Емануел Макрон, сочен за основен поддръжник на мобилния пакет. Резултатът от нея е, че ще се водят преговори по българските предложения.


Всички се наредиха зад превозвачите
София протестите започнаха на две места. Тежкотоварни автомобили са паркирали в дясната лента на булевард "Цариградско шосе" в района на Четвърти километър, като камионите са с транспаранти, на които се четат послания като: "Макрон, не убивай транспорта в България!", "Има ли място българският бизнес в ЕС?" и "Макрон, не разделяй Европа!"

В близост до румънското посолство в столицата се събират и автобуси, като се очакват около стотина да се подредят в протестна колона. Шофьорите ще останат до 17 часа, след което поетапно ще се изтеглят от София. По-късно от Съюза на международните превозвачи ще проведат мирно пешеходно шествие от площад "Македония" до НДК.

Васил Пиронков от националното сдружение на автобусните превозвачи, коментира по БНР:

"Трябва да стане ясно, тук няма товарни и пътнически превози. Тук има защита на интересите на всички превозвачи в България, независимо какви са и тези два пакета – те са в момента проблем за цялото общество".

Българските превозвачи и власти предлагат да се променят изискванията в Пакета за мобилност, като шофьорите да се прибират при семейството си след 3-седмичен курс да е право, а не задължение. Освен това да се запази правото на водача да почива в кабината на камиона, а не задължително на хотел - докато не се изгради подходяща инфраструктура за охрана на тировете.

България има предложение и за по-високи командировъчни на шофьорите, но чак след 7 последователни дни командировка. "Няма нещо, което да не съм обяснил и очаквам да намерим решение. И президентът Макрон също обеща, Меркел се разпореди на нейните експерти още веднъж да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че българските шофьори са третирани лошо, не подържат хигиенни навици", обясни премиерът Бойко Борисов по-рано днес.

"С приятели като Тръмп не ни трябват врагове"


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подложи на сериозни критики действията на американския президент Доналд Тръмп заради оттеглянето му от ядреното споразумение с Иран и заплахата да наложи извънредни мита на алуминия и стоманата, внос от Европа.

"Като гледаме последните решения на Тръмп, някой дори би си помислил: С такива приятели на кого са му притрябвали врагове?", каза бившият полски министър-председател по време на пресконференция в София във връзка със срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Той посочи, че САЩ и Европейският съюз продължават да са приятели и партньори, но облагането с мита не може да се оправдае на базата на притеснения за националната сигурност.

"Абсурдно е дори да си помислиш, че Европа може да е заплаха за САЩ. Трябва да върнем реалността в този диалог", каза още Туск.

На тази дата: 17 май 2006 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци

Светите Баташки Новомъченици са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г.

Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България.

На заседание през март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква .

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици - това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов - жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите - Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.
Две години църквата търси доказателства в мъченичеството на батачани, за което свидетелстват много разкази на очевидци (свиделства, че са загинали в защита на вярата си и за заплатили с живота си), един от разказите ни запознава с края на новомъченик Петър (един от отците в цървата „Света Неделя“ по време на клането) и разговорът му с поробителите:

„— Три думи, попе, ще ти кажем. Ако ги, попе, изпълниш, нема да те заколим. Ще ли са, папаз, потурчиш?

Поп Петър смело отвърнал:

— Главата си я давам, вярата си не давам!

Турците му отрязват главата

Според църквата това пределно кратко мъченическо дееписание събира в себе си цялото пространно житие на новомъчениците от Батак. То е също така силно и категорично, както е силна и категорична изразената от оцелелите батачанки още в 1877 г. преценка на събитията като християнско мъченичество:

„Да оставим онова, което не се връща от оня свят, та да не търсим мъжете си, които, за да не станат турци, та да изгубят душите си, както искаха кръвниците, по-добре се предадоха да ги изсекат на сечник като свети мъченици“.

Вицове, май 2018 г.


Ако когато отивате на работа името ви е:
върху сградата - вие сте богати,
върху бюрото - вие сте средна класа,
върху ризата - вие сте бедни!

***

- Трябва някой път да се срещнем трезви...
- И да пийнем!

***

Първа среща
- Защо си обула токчета, като не можеш да ходиш с тях?
- Реших, че ти харесват високи момичета.
- Не, харесват ми умни.
- За това съм си сложила очила.

***

Правилото за употреба на пълният член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

***

Основен принцип при определяне големината на заплатата - да имаш желание да убиваш, но да не стигат парите за оръжие.

сряда, 16 май 2018 г.

Офицер Гундяев плаши гръцката църква със схизма

Офицерът от КГБ Владко Гундяев, който в момента се подвизава като руски патриарх Кирил, е изпратил гневно писмо на Атинския архиепископ Йероним по повод украинския църковен въпрос, пише гръцкият сайт orthodoxia.info, като се позовава на свои източници.

В писмото се твърдяло, че ако Вселенският патриарх Вартоломей предприеме сериозни мерки за признаването на Украинската православан църква-Киевски патриархат, ще създаде голяма схизма между него и Руската православна църква, „която ще бъде по-страшна от тази между православни и католици“.

Писмото е изпратено на Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът "Добротолюбие". В писмото се напомнял и ангажиментът, който Вселенският патриарх бил поел към РПЦ – да не признава неканоничната църква в Украйна, водена от Филарет Денисенко.

Според orthodoxia.info писмото на руския патриарх идва след отправена молба от страна на украинския предстоятел Онуфрий, който помолил Гръцката църква да не приема промяната на църковния статут на УПЦ-КП.

На 14 май комисия, занимаваща се с църковния въпрос в Украйна, е посетила Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът amen.gr. Комисията е била водена от Пергамския митрополит Йоан, а с него са били Френският митрополит Емануил и Смирненският Вартоломей. Те били изпратени от Вселенския патриарх да информират архиепископа за протичащите преговори между Вселенската патриаршия и Украинския патриархат.

Същия ден РИА Новости пибликува изказване на "външния министър" на патриарх Кирили - Волоколамския митрополит Иларион Алфеев, който отговаря за външните църковни отношения на Руската православна църква. Пред журналисти той заявява, че инициативата на светските власти в Украйна за създаването на поместна афтокефална църква се намират извън канона. Той добави, че решаването на църковния въпрос в Украйна не е в правомощията на Вселенския патриарх тъй като Украинската православна църква е към Московската патриаршия.

Операциятга по издирването на алпиниста е прекратена


Издирването на алпиниста Боян Петров е прекратено.

Не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Бог да го прости Боян!, написа на страницата със във фейсбук приятелят му Кирил Петков, който днес е летял с хеликоптера за последно търсене на Петров.

Стигмахме до 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни. Времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути, пише Петков.

Той благодари на "10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи!". 

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, по данни на други алпинисти под Шиша Пангма. Китайските власти го смятат за изчезнал на 5 май. Кога ще бъде обявен официално край на издирването решава ръководството на китайския екип, който участва в него.

Среща в София за бъдещето на Западните Балкани


Ако може да се определи кое събитие ще е върховият момент в българското председателство на Съвета на ЕС, то определено това е срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май. Събитие от този мащаб, което събира държавните ръководители от цяла Европа, е без прецедент в демократичната история на България.

Още откакто срещата беше предложена миналата есен, на нея се гледа или с големи очаквания, или с подозрение, и се стига до противоречия заради участието на Косово, непризнато от пет държави в EС (и две на Западните Балкани).

Самата среща на правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС ще премине под ръководството на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Последният такъв голям форум бе заседанието през декември 2004 г. на външните министри на 55 държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Тогава мерките за сигурност обхващаха 5 дни, докато този път подготвената преди месеци модулна организация за целия 6-месечен мандат позволява предоставянето на информация да става 48 часа по-рано.

Този път ключови места от центъра на София ще бъдат блокирани в продължение на около 3 дни - От 08.00 часа на 15 май до 20.00 часа на 17 май.

Видео: Безсмъртен полк - Конго! Вече сме видели всичко


На тази дата: 16 май 1836 г. Едгар Алън По се жени официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния

Едгар Алън По е американски писател, поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.
Родителите му умират, когато той е невръстно дете. Отгледан е от Джон и Франсис Алън от Ричмънд, Вирджиния, но не е осиновен от тях. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малката стихосбирка „Тамерлан и други поеми“ (1827 г.), подписана анонимно - „от жител на Бостън“.

После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години работейки за литературни списания и вестници. Неговата работа го принуждава постоянно да се мести. Той живее в Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. В Балтимор през 1835 година сключва брак с 13-годишната си братовчедка Вирджиния Елиза Клем По. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата „Гарванът“. 2 год. по-късно, на 30 януари 1847 г., съпругата му Вирджиния умира от туберкулоза. На 7 октомври 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.

След своите ранни опити в поезията, По обръща вниманието си към прозата. Той издава няколко разказа и започва работа по своята единствена пиеса - „Политик“. През октомври 1833 е награден от „Сатърдей Визитър“ (Saturday Visitor), балтиморски вестник, за своя разказ „Писмо в бутилка“. Този разказ впечатлява Джон П. Кенеди, заможен балтиморец.

Той помага на По да публикува други свои разкази и го запознава с Томас Л. Уайт, редактор на „Саутърн Литерари Месинджър“ в Ричмънд. Едгар става помощник редактор на списанието през август 1835, но е уволнен след няколко седмици, защото неколкократно идва пиян на работа. Връщайки се в Балтимор  тайно се жени за своята братовчедка Вирджиния на 22 септември 1835. Тогава тя е на 13 години, въпреки че на брачния договор е записана като 21-годишна. Писателят се връща в Ричмънд заедно с Вирджиния и майка ѝ, след като отново е назначен на работа от Уайт, обещавайки добро поведение.

Той остава на този пост до януари 1837. По време на този период Едгар твърди, че тиражът на „Саутърн Литерари Месинджър“ е скочил от 700 до 3 500 бройки. Той публикува няколко поеми, рецензии на книги, критика и разкази. На 16 май 1836 писателят официално се жени за Вирджиния в Ричмънд.

Една вечер през януари 1842 г. Вирджиния получава първите признаци на туберкулоза, докато пее и свири на пиано. По го описва като прекъсване на кръвоносен съд в гърлото й. Тя се възстановява частично. Едгар започва да пие повече, заради стреса от болестта на своята любима. Той напуска „Греъмс Мегъзин“ и се опитва да намери нова работа. За известно време се мъчи да получи правителствен пост. Връща се в Ню Йорк, където работи за кратко в „Ивнинг Мирър“ (Evening Mirror) преди да стане редактор на „Бродуей Джърнъл“ (Broadway Journal), а по-късно и единствен собственик. Писателят се отчуждава по това време от другите си колеги, като публично обвинява Хенри Уадсуорт Лонгфелоу в плагиатство, въпреки че Лонгфелоу не отговаря на обвинението. На 29 януари 1845 се появява поемата „Гарванът“ в „Ивнинг Мирър“ и става всеизвестна сензация. Въпреки че това прави името на Едгар много по-популярно почти моментално, той получава едва 9 долара за своята публикация.

„Бродуей Джърнъл“ се проваля през 1846 г. По се мести в малка къща в Бронкс, Ню Йорк. Този дом днес е известен като "Къщата на По". Вирджиния умира там на 30 януари 1847 г. Биографи и критици предполагат, че често срещаната тема за „смъртта на красива жена“ в творбите на По се дължи на загубата на много жени в неговия живот като майка му и съпругата му

Вицове, май 2018 г.

Рап банда

Хич да не ви пука дали се побирате в банския! Важното е да се побирате в морето.

***

Всяка жена има право в три часа през нощта да събуди мъжа до нея и да го попита дали я обича… И ако я обича, да и донесе вода...

***

Всеки мъж е недоволен от начина, по който жена му и правителството харчат парите му. Единствената разлика е, че той не се страхува да говори против правителството.

***

Когато Петров се върна вкъщи рано сутринта, жена му го посрещна с бурни аплодисменти преминаващи в шамари.

***

Основен принцип при определяне големината на заплатата - да имаш желание да убиваш, но да не стигат парите за оръжие.

вторник, 15 май 2018 г.

Бивш шеф от ЦРУ: Следващата цел на Русия са Балканите


Отслабването на западните структури, дискредитиране на ценностите и компрометиране на НАТО – това са основните стратегически цели на руския президент Владимир Путин. Това казва в интервю за полското издание Polityka бившият ръководител на операциите на ЦРУ в Русия и Централна Европа Майкъл Дж. Сулик, цитиран от БНР.

Според него следващата цел на Русия са Балканите, и по-специално Черна гора и Босна. Той коментира, че Русия не се стреми към въоръжен конфликт с НАТО, тъй като руската армия реално не е готова за това, но вместо военна агресия Путин изпълнява т.нар. доктрина „Герасимов“, която може да бъде описана като информационна война. Тя е основана на модерните информационни технологии, не струва скъпо и главната й цел е да бъдат отслабени страните от НАТО и самият Алианс, казал Сулик.

Според него Москва се изживява като Третия Рим, контрапункт на Запада, а главната цел на Путин, освен да отслаби НАТО, е да не допуска демокрация в Русия, добавя Националното радио.

СмЕх

- Владимир Владимирович, защо сте тъжен? Мост построихме към Крим.

- Да, и сега, като се наложи да връщаме Крим и с мост ще им го дадем.

Причините, поради които се катеря


Откъс* от книгата „Първите седем“ на Боян Петров


Върховете далеч не са само високи точки от релефната карта в кабинета по география. Не са и места за вманиачени туристи, влюбени трекери или амбициозни алпинисти. Върховете са преди всичко необятно поле за изява на човешкия дух и място да изпробваш уменията си за оцеляване в живота – пряко и преносно.

Мързеливите в душата си хора записват по едва няколко върха през целия си живот. Когато се обърнат назад, представителите на тази категория трудно правят разлика между изтеклите години. Повечето им житейски дейности се сливат в аморфна маса, от която с голямо усилие могат да извлекат нещо запомнящо се.

Активните хора работят, тренират, подготвят се и изкачват върхове. По пътя си преодоляват редица стъпала, падат и стават, има сополи и сълзи, драми, съмнения и много терзания. Колкото по-нагоре се качват, толкова по-силни и борбени стават. Увереността, че ще издържиш трънливите изпитания, нараства пропорционално с преодоляването им. Колкото по-често се провокираш и изправяш пред нови трудности, толкова по-мотивиращо става ежедневието, толкова повече ти се живее всеки ден.

За мнозина върхът е точка, от която може да слизаш само надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което аз ясно съзирам следващата си цел. Тя е още по-трудна, още по-далечна и с времето става все по-желана. Слизам надолу само за да се подготвя още по-добре и пак да поема нагоре. И така животът ми преминава в планиране на нови скокове, изчисляване на рискове, изкачване на стотици малки върхове и гигантите зад тях. Колкото по-висока е пирамидата на върха, от толкова повече блокчета е съставена. Почти не сънувам проекти, за които не съм пренесъл достатъчно от тежките малки блокчета в основата, не съм пролял необходимата кръв, не съм съзерцавал стотици изгреви и залези. Стъпването на най-високата точка винаги носи спокойствие. Давам си сметка, че щом съм горе, значи съм уцелил правилните стъпки по дългия път към облаците. Става ми леко, крилата ми порастват с още няколко пера, а желанието за следващия връх е отново посято.

Далеч съм от мисълта, че написаното в тази книга е изчерпателно и съответства на догмите, описани в класическите учебници и ръководства по алпинизъм. Изходил съм основно от личния опит, преживявания, несполуки и успехи. Не съм професионален алпинист, а изследовател-зоолог. Описал съм моя път, подход и причините, поради които изкачвам върховете. Спрях се на числото седем, защото седемхилядниците са общо 14 и вече се намирам малко след средата на тази знаменита колекция, известна като „Хималайската корона“. От друга страна, първите седем години в нашия живот са един от най-важните ни житейски периоди. Тогава се формират повечето качества, които моделират нашите по-нататъшни цели, поведение и същност.

Можех още много да напиша за организацията, храненето, тренировките и живота по време на експедициите. Много от детайлите в подобни книги остават скрити и недоизказани. Нарочно пропуснах някои части и глави, повечето от които пораждат въпроси и тревоги. Ще ги опиша по-нататък, надявам се във „Вторите седем“, когато ще съм преживял още оцелявания и ще съм записал в актива си още върхове. Искам да съм сигурен какви съвети давам, за да не ми тежи на съвестта, ако някой се пребие някъде.

И да не забравяме – животът по върховете е ужасно ветровит. Колкото по-високо стъпваш, толкова повече трябва да си отваряш очите и да удържаш поривите на живота. Тази книга няма да ви изкачи на върховете, тя просто ще ви да даде идеи за подготовка и данни за планините, които може да поискате да изкачите.

Бъдете смели, истински живи, поставяйте си дръзки цели и изкачвайте върхове!

* Предговорът на „Първите седем“ от Боян Петров е озаглавен „Нужни ли са ни върхове в живота?“.