събота, 9 юни 2018 г.

Държавата може да не плати за килима от рози до НДК


Министърът на културата Боил Банов намекна, че правителството може да не заплати част от проектите, изпълнени по време на Европредседателството, заради общественото недоволство от тяхното изпълнение.

Конкретният казус, който Банов коментира, беше инсталацията с "жив килим" от български рози пред Националния дворец на културата, която издържа само 3 дни и струваше 39 000 лева на бюджета.

Имаме начин да не заплатим, ако сме недоволни от нещо или ако обществото е недоволно. Но трябва да се има предвид, че проекти в областта на културата и изкуствата не винаги могат да бъдат предвидени - как ще протекат, какво ще се случи и какъв ще бъде отзвукът", каза Боил Банов в интервю за "Седмицата" по Дарик радио.

Той отхвърли критиките срещу избора на стилистика при илюстрирането на символите на страната.

"Ако ние в лицето на нашите комисии не бяхме подкрепили проекти, свързани с азбуката, с розата или други емблематични за държавата ни неща, може би тогава щяхме да бъдем много по-удряни, че сме подценили ключови елементи от нашето развитие и култура. Всеки проект като списване може да стои много добре, как е бил реализиран, предстои анализ", каза Банов.

Цветния килим беше с размери 10 на 7 метра и за него са използвани около 14 000 рози.

Идеята му е да кореспондира с прословутия цветен килим на Големия площад в Брюксел, който всяка година има своята тема. Дизайнът на килима в София бе в стила на българската шевица - друг от символите на Европредестелството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.", на Национален фонд "Култура"

Г-7 изолира Тръмп още в първия ден от срещата на върха


Доналд Тръмп беше изолиран още в първия ден на срещата на върха на Г-7 от лидерите на останалите шест най-големи световни икономики, след като поиска връщането на Русия в групата и възстановяването на Г-8.

Русия, изгонена след анексирането на Крим, трябвало да бъде върната, защото "може и да не ви харесва, може и да не е политически коректно, но имаме свят за управляване", според Тръмп, който поиска връщането на Русия "на масата на преговорите".

Новоизбраният италиански премиер Джузепе Конте подкрепи Тръмп и написа в Туитър, че е "в интерес на всички" Русия да бъде върната. В отговор германският канцлер Ангела Меркел обяви, че всички лидери от ЕС на срещата са против връщането на Русия, докато няма напредък по въпроса за Крим. Канада също застана срещу предложението.

Днес гей парад и контра демонстрации в центъра на София


Гей парад и две контра демонстрации ще окупират центъра на столицата днес. Движението ще бъде спирано поетапно. Възможни са сблъсъци. Десетки полицаи са на крак. За реда ще следят служители на СДВР и ГД "Национална полиция".

София прайд започва в 19 ч., а сборният пункт е паметникът на Съветската армия. Преди това организаторите му са предвидили музикална програма с начален час 16:30, също пред паметника.

Движението ще бъде ограничено от 16 ч., а организаторите са заявили, че събитието ще продължи до 22 ч.

На тази дата: 9 юни 1923 г. В Царство България е извършен Деветоюнският преврат

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. 

В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия - Българската комунистическа партия (БКП).

Подготовка

Още на конгреса си в края на 1922 година Военният съюз взима решение за отстраняване с преврат на правителството на Стамболийски. През януари се появяват слухове за това, които достигат до правителството. През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“, с Военния съюз, който официално е забранен, но обединява много действащи и запасни офицери, и с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), която то се ангажира да унищожи с Нишкото споразумение.

След съставянето на новия парламент през май Военният съюз активизира своите организации и провежда събрания на офицерите в различни гарнизони, подготвяйки се военен преврат, като сведения за това изтичат в печата. Установени са контакти с цар Борис III (чрез Христо Калфов) и с ВМРО (секретарят на Военния съюз Никола Рачев се среща в Пиринско с Тодор Александров). На 25 май е определена датата на преврат, изготвени са подробни планове на операцията с разпределение на целите и задачите на отделните подразделения.

Провеждане на преврата

Превратът е проведен съгласно предварителните планове — действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно потвърждение, започват да действат организациите в гарнизоните в провинцията. За действията в София отговарят Велизар Лазаров и Дамян Велчев - те, както и много други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни части. Лазаров е обявен за началник на Софийския гарнизон и ръководи обезоръжаването на полицията и Оранжевата гвардия в столицата.

В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново — начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолство, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. Дейци на ВМРО убиват и Райко Даскалов и други земеделски водачи и сътрудничи на Цанков срещу левицата.

Опити за съпротива

На отделни места има опити за съпротива от страна на земеделски активисти и отделни групи доброволно присъединили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание. Най-мащабна е дейността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цял Плевен е завзет. Въстанието обаче няма организиран характер, единно ръководство и повсеместен обхват, което спомага за смазването му от правителствените гарнизони.

Ръководството на БКП се отказва да се намеси в защита на сваленото земеделско правителство, заемайки "позиция на неутралитет". ЦК на БКП преценява, че става дума за уреждане на сметки между „селската и градската буржоазия“. Ръководството ѝ оказва активен натиск върху местни структури да не подкрепят съпротивата на земеделците.

В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е заловен та от общинските власти на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По нареждане от новото правителство, той е убит от група на ВМРО, водена от Величко Велянов.

Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание)

Вицове, юни 2018 г.

Полицаят от "Слънчев бряг"
На пазара излезе нов модел навигация, за рали пилоти,състезатели и младежи с пистови мотори... Озвучена е с гласа на Тити Папазов!

***

Само мъжете и котките притежават умението с невероятно делови вид да........лежат на дивана

***

Обява:
"Бирария без тоалетна организира конкурс по модерни танци"...

***

Ако наистина сме това, което ядем, излиза, че аз съм овчарска с много голяма гроздова.

***

- Кое годишно време най-много ви харесва?
- В петък следобед - всяко!

петък, 8 юни 2018 г.

Пенсионерка от Красноярск приписа апартамента си на Тръмп


Пенсионерка от Красноярск реши да подари жилището си на американския президент Доналд Тръмп, а в случката се намеси и руското контраразузнаване - Федералната служба за сигурност (ФСБ). Новината съобщи "Проспект Мира".

Причините да се реши на това са ниската й пенсия, високите такси за комунални услуги и натрупаните сметки. И Ирина Борисовна решила да накаже държавата.

58-годишната жена съобщи, че от ФСБ се намесили в конфликта й с фирмата, осигуряваща жилищно-комунални услуги. По думите на жената, ФСБ инициирали проверка на компанията, но дългът, от който се оплаквала, само се увеличил.

"Е, нещо са подхвърлили на компанията, но на нас още 12 000 рубли (164 евро) ни се натрупаха и продължават да се увеличават. Какво да правя", казва тя.

Ирина Борисовна смята да стигне до самия Тръмп, за да реши проблемите си. От пресслужбата на местното управление на ФСБ нито потвърдили, нито отрекли участието си в историята.

Заради ниската пенсия и високите цени започнали да не й достигат парите за храна и тя била принудена да вземе кредити. Тогава жената решила да накаже държавата.

"Нека след всяка наша смърт да дойде юристът на Доналд Тръмп и да се разправя с нашите чиновници", казала жената, която обещава да уговори още 20 други пенсионери като нея да завещаят домовете си на американския президент.

Жената казва, че нито едно руско ведомство не може да реши проблемите й, а след вчерашната пряка линия с президента Путин се отказала да се обърне към него за помощ. По думите й, той не отговарял конкретно на въпросите на хората.

В речта си на 1 март пред двете камари на руския парламент, Путин обяви като основна цел подобряване благосъстоянието на гражданите на страната. Според президента в момента в Русия 20 милиона души живеят в бедност, а целта му е техният брой да намалее поне два пъти в следващите 6 години.

Средната пенсия в района Красноярск, където живее Ирина Борисовна, е 11 900 рубли (около 163 евро) за 2017 г.

Цитати на великите! Бойко: "Отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо"


Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да участва в парламентарния контрол, което не се беше случвало близо една година.

Той трябваше да отговори на въпрос на Антон Кутев (БСП) за посещението му в Русия и срещата му с Владимир Путин. Видимо изнервен от въпроса на Кутев, Борисов бе лаконичен:

"Преди време предложихме министърът на европейските въпроси да бъде от вашата партия. Казахте, че сме искали да ви купим, сега ни предлагате същото - да работим заедно. Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо. Благодаря", каза Борисов.

В репликата си Кутев изтъкна, че президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от премиера.

"Вие не можете да свикнете с това", заяви Кутев.

В дупликата си Борисов говори малко повече:

"Знам, че вие чакате да дойда днес, за да можете да си изговорите това, което сте си намислили. ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента - това не значи нищо. Можеше да отидете при своя президент и да го питате какво е трасирал", каза Борисов.

Той изтъкна, че срещата му с Путин е била 3 часа.

"Толкова да не съм разбрал това, което казваше... Имаме един проблем - договор за газ имаме до 2030 г. Говорим за допълнително количество газ, което ще влезе в България. Това допълнително количество по третия пакет трябва да видим как да го прекараме по третия пакет. Това е проблемът и затова "Северен поток" бускува", каза още Борисов.

И продължи:

"Използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики. Нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него - на кого да повярявам. И като дойде сега в България (Путин - б.р.) тази година, ще ви помоля да седне с вас на руски да ви обясни какво мисли."

Веднага след това Борисов напусна залата. Докато излизаше, Кутев заяви от трибуната, че могат да си говорят с Путин и на руски, и на английски - все някак щели да се разберат, но не и на "банкянски". Той упрекна премиера, че се държи в парламента като "дерибей" и "дебелашки".

Органична материя открита на Марс


Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ е открил органична материя, запазена на Марс. Находката води до предположението на учените, че Червената планета някога е била дом на живот. Новината бе съобщена на пресконференция на американската агенция за космически изследвания.

Откритите в почвата органични молекули може би са знак, че Марс някога е бил много по-жив, отколкото сме подозирали. Планетата вероятно е била дом на извънземен живот или все още е.

„Шансовете да сме в състояние да открием признаци на древен живот в бъдещи мисии вече са по-големи“, заяви Ашвин Васанада, учен от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, член на проекта „Кюриосити“, цитиран от „Индипендънт“.

Експертите съобщават, че находката може да увеличи възможностите им в търсенето на по-убедителни доказателства за извънземен живот на планетата.

„С тези нови разкрития Марс ни казва да продължаваме по същия път в търсенето на доказателства за живот – каза Томас Цурбюхен от дирекция „Научни мисии“ в централата на НАСА във Вашингтон. – Аз съм уверен, че нашите текущи и планирани занапред мисии ще ни изправят пред още повече спиращи дъха открития на Червената планета.“

Новото изследване разкрива нови подробности как метанът съществува на планетата, както и неочакваните органични молекули, съхранили се в почвата.

Отделянията на газ, забелязани на Марс, може би са белег за живот под повърхността, възможно е да са свързани с топла вода или среда, подходяща за някои форми на земния живот, твърдят учените.

Специалистите отдавна са заинтригувани от начилието на значителни количества метан на Марс. На Земята повечето метан се произвежда от биологични източници – и това кара изследователите да се надяват, че Червената планета е по-жива, отколкото някога са смятали.

На тази дата: 8 юни 1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей

1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей. Той се опитва да напусне Обединеното кралство с фалшив канадски паспорт.

Мартин Лутър Кинг - известен проповедник, лидер на движението за права на чернокожите в САЩ и лауреат на Нобелова награда за мир, е убит 4 април 1968 г. на терасата на мемфиския мотел „Лорейн”.

Година по-късно полицията арестува Джеймс Ърл Рей, който по това време е бил регистриран като затворник-беглец. Смята се, че под натиска на съдиите, които обещали на Рей сделка със следствието в случай на чистосърдечно признание, той се е подписал под собствената си присъда.

Съдът осъжда Рей на 99 години затвор. Веднага след произнасянето на присъдата той заявява, че не е убивал защитника на човешките права.

Джеймс Рей умира на 23 април 1998 г. в Мемориалната болница в град Нешвил. А своите съболезнования по повод кончината на осъдения изразява дори семейството на Кинг, което го смята за невинен.

Любопитен факт е, че през 2011 г. в интернет се появи музей, посветен на Джеймс Ърл Рей. Онлайн изложбата бе открита на сайта на окръг Шелби, в който е разположен град Мемфис, където е застрелян Кинг. Сред експонатите в „музея” са материали от наказателното дело срещу Рей, аудиозаписи на показанията му, записки на секретаря на съда, лични писма на осъдения, както и някои редки снимки на престъпника.

Вицове, юни 2018 г.


Познавам няколко човека, които много добре знаят как трябва да се управлява страната ни, но за съжаление те вече работят като таксиметрови шофьори!

***

- Говориш като идиотка!
- Говоря така, че да ме разбереш!

***

- Да те предупредя, на първа среща не правя с*кс.
- Пий, пий...

***

Прозата на живота от "Сваляй всичко, искам те!", до "Сваляй всичко, ще зареждам пералнята!"

***

Интересно нещо е това водката. Всеки път вкусът е един и същ, а приключенията различни!

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Махат шефа на парламентарната комисия за българите в чужбина


Депутатите от парламентарната група "Обединените патриоти" (ОП) поискаха оставката на председателя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев от "Воля".

Поводът за искането е изказване на Дончев по време на откриване на Културно-информационен център на българите в сръбското село Звонци. Според ОП там Дончев приветствал присъстващите българи с думите "народа на Югославия", обяснил им, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, а в България в скоро време щял да се проведе референдум за излизане от НАТО, каквато политическа кампания напоследък обявяват от партия "Воля".

"С недопустими действия – изказвания и политически изяви, Дончев уронва авторитета на институцията Народно събрание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница незаинтересованост по проблемите им от страна на българската държава", смятат патриотите.

Според патриотите той подхождал към задълженията си на председател на комисията изключително непрофесионално.

Самият Дончев обяви, че не приема упреците. "Не чух нито един аргумент в полза на твърдението на "Обединените патриоти", че като председател целя да извлека партийни дивиденти. Държа да заявя ясно - защитата на интересите на нашите е сънародници където и да е по света е основен  приоритет за мен и съм го доказвал нееднократно с делата си", каза той.


Иванчева: Имаме си хлебарки, бълхи, дървеници - всичко е разнообразно


Иванчева описа условията в ареста днес пред съда, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им дват.

70% от таваните на килиите са капещи, с изронна мазилка, с лдългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

На някой му е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници всичко си е разнообразно.



БХК призова Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка


Да се разграничи от изказванията на съпругата си публично или да подаде оставка. Това поискаха три организации от вицепремиера Томислав Дончев.

Българският хелзинкски комитет и сдруженията "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил днес му изпратиха отворено писмо с копие до медиите, възмутени от антиромските изявления на Светлана Дончева.

Те цитират с възмущение нейната забележка във Фейсбук от 5 юни, според която "морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“. Публикацията беше докладвана и изтрита, но последваха още две.

„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора - пише Дончева в първата. - Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания.

Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.

АЕЦ "Белене" хорошо


44-ото Народно събрание извади проектът за АЕЦ "Белене" от гьола с гласовете на ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и "Воля".

Учени: Животните умеят да водят разговор и да се изслушват


Разговорът, за който се смяташе, че е характерен само за хората, е често срещан и в животинския свят, съобщава изданието „Дейли мейл".

Откритието е направено от международен екип учени от университетите в Йорк и Шефилд, Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Германия и Института по психолингвистика в Холандия.

Животинската комуникация все още не е добре проучена, въпреки че изследванията върху птици по този казус започнали преди 50 години.

Липсата на информация и слабата комуникация между учените е затруднила сравненията между различните животински видове.

Авторите на изследването са установили, че синхронът е от ключово значение в двупосочната комуникация както при хората, така и при животните.
Някои видове били нетърпеливи бъбривци, като част от пойните птици, например. Те чакали само 50 милисекунди, преди да отговорят по време на разговор.
Тяхна противоположност са кашалотите, които си разменят щракащи звуци през две секунди.

Хората се нареждат някъде по средата на скалата, правейки пауза от 200 милисекунди преди да отговорят.

Не само хората обаче смятат прекъсването на събеседника за невъзпитано. Черношапичните чикади и скорците запазват мълчание или отлитат, ако бъдат прекъснати.

На тази дата: 7 юни 1988 г. Изстрелян е „Союз ТМ-5” с вторият български космонавт Александър Александров

1988 г. изстрелян е съветския космически апарат „Союз ТМ-5”. Част от екипажа е и вторият български космонавт Александър Александров. Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов.

Мисията продължава до 17 юни.Александър Александров завършва Военновъздушното училище като летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 г. Александров e подбран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос” заедно с Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.
По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния лидер на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки” (сега доктор).

Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина”.

В сянката на Александров завинаги остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 г. като полковник в щаба на ВВС.

Вицове, юни 2018 г.

Нищо особено. Просто руски войник кастри дърво.

Жена тегли пари от банкомат. Детето ѝ стои до нея и поглеждайки я любопитно, пита: - Мамо,
тате ли е вътре?...

***

Вчера си пръскам прическата с лак за коса, а мъжът ми ме гледа и казва:
-Колкото и да ги пръскаш с Райд, бръмбарите в главата ти са безсмъртни!

***

Шофьорът на автобус, тип "хармоника" от градския транспорт:
- Иванов, с ловки редувания на "газ" и "спирачка", успя да изсвири "Катюша"...

***

Познавам няколко човека, които много добре знаят как трябва да се управлява страната ни, но за съжаление те вече работят като таксиметрови шофьори!

***

Всеки семеен мъж знае:
- Пълният тиган храни. Празният възпитава...

сряда, 6 юни 2018 г.

Цитати на великите! Борисов: Как президентът ще е надпартиен, щом Нинова му е шеф


Президентът Румен Радев беше надпартиен, но стоейки заедно със своя шеф Корнелия Нинова, вече не е надпартиен, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Божурище.
Всички изказвания на президента Радев всеки ден са срещу правителството, констатира Борисов.

Всеки ден ние слушаме упреци за правителството, нито дума за опозицията. Нито дума за това, което през годините са сторили. Нито дума. Само срещу правителството. Това не е равноотдалечен, категоричен е премиерът.

Борисов не разбира защо е оприличен като "слуга на Путин", а президентът Радев е бил пръв там и за него няма подобни изказвания.

Фотофакт: Гъбари продават новородена сърна за 5 лева в найлонов плик


Гъбари се опитали да продадат новородена сърничка, напъхана в найлонов плик, срещу 5 лева на пазар в София. За този фрапиращ случай алармира асоциация "Дивите животни".

На 5 юни двама мъже, продаващи гъби, предлагали на клиентите си и сърна, буквално на един ден, сложена в плик и с още незасъхнала пъпна връв.

"Искаш ли го и това за 5 лева?!", попитали продавачите. При вида на тази гледка купувачът им скочил на бой и взел сърната, за да я спаси. Успял да избяга, отървавайки се само с травма на китката.

Сърничката вече е спасена от "Дивите животни", които са ѝ дали името Нели. Трудно обаче ще бъде върната в гората при майка си, тъй като тези животни бързо се опитомяват и след това трудно се приспособяват в дивото.

Затова от "Дивите животни" призовават: видите ли малко на диво животно, не го вземайте.

"Има тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката. Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен."

Асоциацията апелира, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Протест пред парламента срещу АЕЦ Белене


"Демократична България" организира  днес протест пред Народното събрание срещу рестарта на АЕЦ "Белене".
От обединението призовават хората да посрещнат депутатите пред входа на парламента днес сутрин.

"В дневния ред на Народното събрание ще бъде внесена точката за рестарта на АЕЦ "Белене".  Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно включително и с междудържавен заем от Русия. Това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене", смятат от "Демократична България".

Според тях само с присъствие пред парламента може бъде заявено несъгласие рестарта на проекта, който наричат "кражбата "Белене".

"Да излезем и да попречим на Коалицията "Кражба" между ГЕРБ и БСП, и енергийната мафия да налее нови милиарди в гьола "Белене", призовават още от обединението.

На тази дата: 6 юни 1944г. започва Десантът в Нормандия

На 6 юни 1944 година започва Десантът в Нормандия. Той е част от Втората световна война.

Десантът, известен като Денят „Д” или операция „Нептун”, е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх. В нея участват към 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Съюзниците дебаркират по бреговете на Нормандия, преодоляват Атлантическия вал и навлизат във вътрешността на строната.

Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на противника. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е успешна, благодарение на голямото превъзходство по море и въздух. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците - около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.
Ветеран от десанта в Нормандия почете годишнината със скок от 1500 метра височина
На моята възраст животът започва да става малко скучен. Така че, трябва да грабнеш всяка възможност за вълнение. Това заяви пред медиите 89-годишният ветеран от десанта в Нормандия Джок Хътън, след като скочи от самолет на височина 1524 метра за своето уникално по рода си почитане на 70-годишнината от десанта.
Шотландецът се приземи на същото поле край село Ранвил в Нормандия, където като член на 13-ти батальон на британските парашутни части е чат от първата вълна военнослужещи, взели участие в инвазията на Съюзниците на континентална Европа.

Заради възрастта си Хътън направи скока заедно със старши сержант Били Бланчард от „Червените дяволи”, но затова скочи от 10-пъти по-високо отколкото преди 70 години.

Нормандия- възпоменателни церемонии за 70-ата годишнина от десанта на съюзниците през Втората световна война. Най-мащабната по рода си военна операция ускорява падането на Третия райх.

Част от тържествата ще бъдат в Колвил сюр мер, където се намира голямо американско военно гробище – първото в Европа. На 6 юни 1944-а, близо до селището, на така наречения плаж Омаха дебаркират част от съюзниците. Тук Съединените щати дават най-много жертви – 2 500 – още в първия ден на десанта.

Последни приготовления се извършват и на друг кодов плаж в Нормандия – Суорд, където
дебаркират британски войници. Много от оцелелите също са във Франция, за възстановки на събития отпреди 70 години, близо до северния град Кан. 102 ветерани от Съединените щати, Великобритания, Норвегия, Канада и Франция получиха възпоменателни отличия.

Кулминацията на тържествата, които вече започнаха, е днес. В страната ще се съберат десетки държавни лидери, сред които американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин.

Лидерите на около 20 страни ще се съберат във Франция. Във френския град Кан стотици ветерани бяха отличени с юбилейни медали. Сред тях имаше много американци, канадци и норвежци.

"След като толкова много хора направиха такива огромни саможертви, наш дълг е да си спомним за тях. Те трябва да бъдат уважавани за делата им", убеден е ветеранът Джордж Хенри.

Вицове, юни 2018 г.

Добро утро

- Ох, нямам търпение да изляза в пенсия, най-после ще мога да довърша втората си книга.
- Не знаех, че пишете!
- Не пиша. Чета.

***

Българското земеделие западна, защото кадрите се насочиха към поп-фолка.

***

Вчера жена ми изгори 5000 калории. Заедно с тях изгоря и тенджерата в която ги готвеше.

***

Покани ме у тях. Навсякъде по стените висят оръжия, ловни и бойни. Но, най-много ме напряга, че ми вика "Зайо"...

***

Посегнаха и на кренвиршите, ще им слагат месо.

вторник, 5 юни 2018 г.

Управляващият Сидеров громи американския долар от Русия


След като "извади" България от ЕС и НАТО, обяви анексията на Крим за право на Руската федерация  и "повлия" на правителственото решение да не гоним руски дипломати заради случая "Скрипал", сега лидерът на "Атака" и съуправляващ Волен Сидеров се захвана да "разбие хегемонията на долара".

Естествена трибуна за новата си мисия съпредседателят на "Обединени патриоти" и председател на парламентарната група на коалицията намери в Москва, където от понеделник се провежда международен форум "Развитие на парламентаризма". Информацията за изказванията на българския парламентарист е от пресцентъра на партията му.

"Сидеров пред парламентарния форум в Москва: Трябва да разбием хегемонията на долара", е заглавието на прессъобщението. А в него се разказва:

"Лидерът на АТАКА Волен Сидеров участва в международен форум „Развитие на парламентраризма”, който се провежда в руската столица Москва. Приветствие към участниците направиха председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

В словото си пред форума, Сидеров заяви, че ролята на парламентите се е превърнала в "учтива измама"."

"Суверенитетът на нациите отдавна е задушен с кадифените ръкавици на т.нар. демокрация и глобализъм. А икономиката на света също от десетилетия не се командва от националните парламенти, а от транснационалните корпорации, които имат в пъти по-големи финансови ресурси и от най-големите национални държави", заявил Сидеров.

Той дал и актуален пример с новия еврорегламент за личните данни, който принуждава всяка фирма да обработва по специален начин данните на служителите и клиентите си. По думите му обаче такава услуга предлагат само няколко чуждестранни фирми срещу голям хонорар.

"Ако не заплатиш на тях, няма да спазиш изискванията на еврорегламента и следва глоба до 10 милиона евро, уточнил Сидеров пред над 500 парламентаристи и експерти от 96 страни по света - Това е чудесен инструмент за отстраняване на компании, които пречат на големите международни играчи. И българският парламент не може да направи нищо".
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" обаче бил оптимист за бъдещето на парламентаризма и предложил за тема на следващия форум да бъде "Как да разрушим финансовия монополизъм и да създадем балансиран, многополюсен свят".

"Днес, ако искаш да купуваш и продаваш, трябва да се съобразяваш с диктата на Световната търговска организация и транснационалните компании.  Дори мощни икономики като китайската или руската са в зависимост от долара. Разплащания с държави като Иран са направо невъзможни, защото си зависим от американската банкова система. А властта отвъд океана решава кой е демократичен и кой не, кой е добър и кой – лош."

"Може ли това да се промени? Вече има действия в тази посока, но не достатъчно. Без разбиване на световния финансов монопол, не може да има многополюсен свят. А без многополюсен свят не може да има национален суверенитет и нормална парламентарна дейност на отделните държави", заявил в заключение лидерът на "Атака"

Владо Кузов в ДПС, за да привлича гей обществото


Владимир Кузов е член на ДПС от седмица. Той е приет в организацията на движението в столичния район Оборище.

Имам партийна книжка, заяви в предаването "Часът на Милен Цветков" късно снощи Кузов. Той отрече да е осъден за педофилия, според него присъдата му е "оправдателно-осъдителна".

През 2005 година Кузов стана депутат от „Атака”. Той бе изключен от парламентарната група заради обвинения в педофилия. По-късно Кузов призна, че е с различна сексуална ориентация, но не е педофил. Делото приключи с осъдителна условна присъда.

Той е категоричен, че делото срещу него е било политическо, а той е невинен.

ДПС е най-либералната партия, обясни Кузов влизането си в редиците на Движението. Той се запознал с председателя на структурата Антон Тепавичаров и изложил пред него идеите си, с които може да бъде полезен на ДПС.

Най-важната от тях е да привлече хората с хомосексуална ориентация към Движението за права и свободи, стана ясно от думите на Кузов по Нова тв. ДПС е срещу различието, срещу омразата и дискриминацията, мотивира се Владимир Кузов.

"Антикорупцията" набързо "отработи" и "приключи" Пеевски


Новосъздаденият мегаорган за борба с корупцията и конфликта на интереси, на който управляващите възлагаха много надежди да пребори тези две явления, определяни като „бич за обществото“ – КПКОНПИ, за три месеца е успяла да „отработи“ и „приключи“ сигнал за депутата и медиен издател Делян Пеевски.

Сигналът е подаден в края на януари, в първия работен ден на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – 23 януари. Подател е гражданското сдружение БОЕЦ, което нашумя с разкритията си за това, че държавата не успява да събере ДДС за милиарди левове и „относно съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от народния представител Делян Славчев Пеевски“ .

Този сигнал беше потънал в забвение. До днес. Когато насред международна конференция, посветена на борбата с корупцията, която се провежда в столицата под патронажа на президента Румен Радев, председателят на БОЕЦ Георги Георгиев не го постави ребром на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев бе панелист в конференцията и докато обясняваше етимологията на думата „корупция“, лидерът на БОЕЦ го прекъсна с въпроса какво стана със сигнала срещу Пеевски.

„Стига лицемерие!“, призова Георги Георгиев.

А председателят на „Антикорупция“ посочи лаконично:

„Сигналът на БОЕЦ е отработен и приключен.“

С това и темата бе счетена за приключена и Пламен Георгиев продължи лекцията си, а Георги Георгиев напусна демонстративно залата. Но се оказа, че към казуса има и медиен интерес и председателят на КПКОНПИ го задоволи, макар и наполовина, по време на почивката между панелите. Междувременно напусналият лидер на гражданското сдружение се бе върнал, за да попита извън камерите и фотоапаратите какво е движението по сигнала.

- Докъде стигнахте със сигнала? Ние отговор нямаме. Длъжни сте да обявите какво сте свършили.

- Сега, ще направим една пресконференция, всички други резултати ще дадем, по всички такива, случаи, които са от обществен интерес.

- Няма нищо публикувано на сайта ви.

- Качва се всичко, което законът го изисква. Законът казва кои решения и как трябва да се качват. Спазваме стриктно закона.

- За колко време приключи проверката?

- Три месеца някъде, да.

- Искаме официален отговор.

- Ще дадем ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

- Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

- Ще дадем пресконференция.

- Пет месеца са много. В края на януари сме го внесли. Сега е юни.

- Ама вие хем искате да се работи, искате да има резултати, а в същото време искате да се свърши за един месец. Това няма как да стане.

- Ама вие сега обявявате, че това е приключено. Искаме отговор.

Така се разви диалогът между двамата Георгиеви извън официалната част на конференцията.

Фотофакт: Варна след вчерашния дъжд


На тази дата: 5 юни 1963 г. британският военен министър Джон Профумо подава оставка след секс скандал


1963 г. британският военен министър Джон Профумо подава оставка след секс скандал, в който е замесена танцьорка.

Джон Денис Профумо е английски политик и италиански барон, който въпреки важните държавни постове, които заема през 50-те години на 20 в., остава в историята именно заради „Аферата Профумо”. Скандалът избухва през 1963 г. заради танцьорка и води до оставката на Профумо и оттеглянето му от политиката, като за малко не се стига и до падане от власт на консерваторското правителство на Харолд Макмилан.

Политическата му кариера започва през 1940 г., когато още като военнослужещ е избран в Камарата на общините. 25-годишният консерватор е най-младият народен представител в английския парламент. Първият му успех на политическата сцена идва по време на парламентарните избори през 1950 г., когато току-що напусналият армията Профумо е избран за депутат от Стратфорд-он-Ейвън, Уоруикшър (родният град на Уилям Шекспир).

Профумо сменя няколко поста в кабинета на консерваторите - той минава през Министерството на гражданската авиация (1952 г.), Министерството на транспорта и гражданската авиация (1953 г.), Министерството на колониите (1957 г.) и Министерството на външните работи (1958 г.), а през 1960 г. е назначен за Военен секретар (правителствен пост, подобен на министър, в Обединеното кралство) и член на Кралския съвет.

През януари 1961 г. Джон Профумо се забърква в секс афера с танцьорката Кристин Кийлър, с която се е запознал на празненство. Военният секретар прекратява връзката си с нея след няколко седмици, но слуховете вече са плъзнали. Скандалът придобива национален мащаб, когато случайно става ясно, че момичето е имало сексуални отношения и с Профумо, и със съветския военноморски аташе Евгений Иванов, което поставя на дневен ред въпроси за националната сигурност.

И въпреки че англичаните по принцип уважават правото на личен живот на политиците си, депутатът лейбърист Джордж Уигс раздухва случая под предлог, че е накърнена националната сигурност и Профумо е принуден да отговори на обвиненията. Той признава за познанството си с Кийлър, но отрича да е имал непристойни отношения с нея. Пресата обаче задълбава аферата и правителството на Макмилан започва да губи позиции.

На 5 юни 1963 г. Профумо е принуден да признае, че е излъгал Камарата на общините, което в британската политическа етика е непростима обида. Той се оттегля от Министерството, от Парламента и от Кралския съвет. Никой не успява да докаже, че аферата с Кийлър е представлявала заплаха за националната сигурност, но въпреки това тя става една от причините за загубата на консерваторите на изборите през 1964 г. и оттеглянето на Макмилан.

Профумо запазва пълно мълчание за аферата до края на живота си. След оттеглянето си от властта той работи за една благотворителна организация, използвайки връзките си да набира средства, и така успява да възстанови доброто си име.

Вицове, юни 2018 г.

Даже на мен ми е интересно какво става там.

Безспорният лидер на пазара за бързи съобщения, винаги си остава средният пръст...


***

Има добри и грижовни жени. Проблемът е, че няма за всички...

***

Преди малко попаднах на сайт, който ме предупреди, че освен бисквитки, използва и кафе с мляко…

***

Правителството реши да подкрепи малкия бизнес, в частност автосервизите. По тази причина се прекратяват ремонтите на пътищата.

***

Спомням си детството. Искаш бонбонче - ето ти бонбонче. Искаш колело - ето ти бонбонче.

понеделник, 4 юни 2018 г.

Комисията по транспорт на Европарламентa гласува в полза на българските превозвачи


Комисията по транспорт на Европейския парламент гласува без обсъждане днес предлаганите промени в правилата за работата на дружествата за международни пътни превози, съобщава БТА.
Отхвърлено бе предложението водачите да се прибират у дома "възможно най-често, поне веднъж седмично".

Прието бе предложението водачите да имат право да ползват "нормалната седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа, ползвани като обезщетение за предишни намалени седмични почивки, във всички зони за паркиране със специален сертификат".

Промените предвиждат международните водачи да могат да прекарат у дома или на друго място по техен избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа, след всеки четири последователни седмици.

Въвежда се определение за "дом" на водача - там, където той е регистринан по адрес в държава от ЕС. Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това.

По желание на водача дневните почивки ще може да бъдат ползвани в превозното средство, ако то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно.

Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.
Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

Всички тези предложения ще залегнат в предстоящите преговори между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

"Всичко ще се оправи" - житейската философия на исландците


Ако Исландия трябваше да има национален девиз, то това най-вероятно щеше да е "petta reddast" или грубо преведено "Накрая всичко ще се оправи".

Можете например да вземете пример от самите исландци и да обиколите Западните фиорди с автомобил под наем. В края на септември пътищата са почти празни, което обаче е проблем, ако закъсате някъде с колата.

Но когато се обадите в компанията, от която сте наели колата, е много възможно отговорът да ви остави в дълбока почуда - "petta reddast".

Репликата не означава "Не ме е грижа за твоите проблеми" или "Не ми се плаща, за да помагам на такива като теб". Изречението значи "Накрая всичко ще се оправи" и изразява дълбокото вярване, че нещата ще се наредят по един или друг начин. Фразата обобщава цяла една философия, по която исландците гледат на живота - спокойно и с доза чувство за хумор.

Това не е просто израз, който ще чувате често, а настроение, което почти се усеща във въздуха. Използва се в редица случаи - за да повдигнете настроението на събеседника си, да му предложите подкрепа или просто ако не знаете какво друго да кажете в конкретната ситуация. Настроенията са много, но посланието е едно.

На пръв поглед тази философия изглежда странно на място, на което нещата често не вървят особено гладко. От заселването на острова през VIII - IX-ти век до ден-днешен Исландия преминава през времена, в които "petta reddast" не сработва. Зимите там са дълги и сурови и често водят до глад и дълги периоди на бедност.

По време на вулканично изригване през 1783-а загива 20% от населението и 80% от селскостопанските животни. Бурите нерядко помитат откритите лодки, използвани за риболов. Според статистиките до XVIII-ти век 30% от бебетата са умирали, преди да навършат годинка.

Исландия е била и донякъде все още е изключително трудно място за живеене, на което природата има последната дума при оцеляването.

Докато в момента страната е една от най-технически напредналите с безжичен интернет почти навсякъде, само допреди 80 години голяма част от населението живее в колиби от пръст и слама. Преди 45 години изригва вулканът Елдфел, наричан "исландския Помпей". Изригването унищожава 400 сгради и принуждава над 5000 души да се евакуират.

Но дори и в дни без такива ужасяващо бедствия, Исландия зависи от природата. Островът живее и дори диша по начин, по който малко други места го правят - кратерите на вулканите бълват пепел и горещ въздух, горещите извори бълбукат, гейзерите разпръскват вряла вода.

Държавата се намира на разлома между северноамериканската и евразийската тектонични плочи. На седмица обикновено биват регистрирани около 500 леки земетресения.

Климатът е също толкова променлив, колкото и земята на Исландия. Силни бури могат да се извият и по средата на топъл летен ден, а през зимата слънцето грее само за няколко часа на ден.

Случва се да завали сняг през август, което принуждава земеделците спешно да прибират животните си от пасищата. Изригванията на вулканите понякога спират полетите за дни напред, както беше с Ейяфятлайокутъл.

Може би на фона на това не е толкова учудващо, че исландците, свикнали да оставят всичко на благоразположението на природата, са се научили да се надяват на най-доброто. "Petta reddast" не означава, че исландците се предават, а че ще се опитат да извлекат най-доброто от това, което им бива поднесено.

Фразата изглежда още по-разбираема като се има предвид, че първите заселници на острова не са били безстрашните викинги, а норвежки фермери, бягащи от властта на крал Харалд I Прекраснокосия. Трудно е да си представим как тези хора са предприели опасното пътуване към Исландия без карта или някакъв вид навигация, но с много сляпа вярва в бъдещето.

Това мислене се е запазило непоклатимо и до днес. Понякога то помага, понякога надеждите биват предадени, но това не спира исландците да опитват и да продължават напред.

И в много случаи исландците успяват да направят невъзможното възможно. Те превърнаха изригването на вулкана с непроизносимо име от 2010-а в PR-възможности, което направи страната желана туристическа дестинация.

А през 2017-а Исландия изуми спортния свят като се класира за Европейското футболно първенство. Година по-рано Исландия стига до четвъртфинали срещу Франция на Евро 2016. И въпреки че имаха много малък шанс да спечелят, около 8% от исландците пътуват до Париж, за да гледат мача.

При анкета от 2017-а на Университета в Рейкявик повече от половината запитани казват, че "petta reddast" е основният принцип, по който живеят. В крайна сметка исландците показват, че могат да оцеляват въпреки несгодите.

Така че явно накрая нещата наистина се нареждат...

по Би Би Си