събота, 23 юни 2018 г.

Мистерията "Лайл Стевик" - какво се случва с интернет детективите, след като решат случай


Интернет е голям и дебне отвсякъде - от фейсбук групите за "Забелязано в" до тъмните кътчета и форуми, където се събират всякакви маргинализирани групи, ядосани на света. Едно специфично общество обаче, което през годините се увеличава постоянно, е това на онлайн детективите.

Едва ли някой въобще може да даде точен брой на неразкритите престъпления. Някои от тях обаче са толкова странни и заплетени, че винаги се намират онлайн потребители, които да се гмурнат в тяхната мистерия.

Точно такъв е и "Случаят Стевик", който напомня повече на "Колорадецът" на Стивън Кинг, отколкото на реално събитие.

Всичко започва през 2001 г., само няколко дни след атентата с Кулите Близнаци в Ню Йорк. Млад мъж се настанява в хотелче в малкия град Аманда Парк във Вашингтон. Няколко дни по-късно камериерката идва да почисти стаята му. Когато отваря вратата, тя открива мъртвото му тяло.

Първоначално камериерката решава, че той се моли — той се намира в ъгъла на стаята, с наведена глава. Но при по-внимателен оглед установява, че около врата му има колан. Мъжът се е самоубил.

Когато полицията идва, не открива документи за самоличност на жертвата и бързо стига до извода, че името и адресът, с които той се е регистрирал в хотела -  Лайл Стевик, са измислени. Човек с такова име и такъв адрес в Меридиан, Айдахо, просто няма.

Аманда Парк, Вашингтон е наистина малък град. Без никакви улики или ресурси за пълноценно издирване, случаят с Лайл Стевик остава нерешен. Близо 20 години по-късно, след като едно кътче на интернет поема случая в свои ръце обаче, самоличността на Стевик става център на ожесточен дебат за лично пространство, етиката и "истинските детективи" от Reddit.

От 2001 до 2006 “случаят Стевик” стои нерешен, а нови улики няма. Скицата на лицето му, разпространена в базите данни с изчезнали хора, не дава резултати. Не е намерено и съвпадение при проверка с обяви за изчезнали хора. Така Лайл влиза в дългия списък с неразгадани случаи, неидентифицирани тела, и неидентифицирани жертви.

През 2006-а обаче едно 15-годишно момиче, част от множеството онлайн детективи, попада на снимката на Лайл в един от тези списъци с изчезнали.

"Аз съм сериозен интернет потребител и огромен почитател съм на разгадаването на престъпления", казва момичето, представящо се като Clan_McCrimmon в Reddit (тя не желае да разкрива истинското си име пред медиите). Докато използва базата данни, тя попада на “случая Стевик” и е впечатлена. “Нещо ме привлече в него,” разказва тя.

Историята му донякъде е била привлекателна за нея, защото самата тя към този момент се чуства тъжна. Стевик е умрял сам и е лесно да се приеме, че се е чувствал самотен също. Много хора, следили “случая Стевик”, изпитват емоционална връзка с него именно заради това. Именно тази депресивност и чувство за самота, които неговият случай излъчва, кара мнозина да се припознават отчасти в него.

“Поставих си за цел да го идентифицирам, така че да се върне у дома,” споделя McCrimmon. “Защото според мен никой не бива да умира така, както си е заминал той.”

През април 2006, тя влиза в WebSleuths, форум за любители-детективи, и пише там за “случая Стевик”. Бързо се намират хора, които да предложат помощта си за намиране на информация за самоличността му.

Според някои "Стевик" може да е бил член на някое от околните индиански племена. Тази хипотеза обаче не довежда до нищо. Други проучват адреса, който той е дал в хотела. Изборът на адрес в Меридиан изглежда като прекалено голямо съвпадение, следователно мъжът или е бил от този регион, или преди е посещавал града. Трети изтъкват, че смъртта му е настъпила само дни след 11 септември 2001 и може да е предизвикана от загубата на близък човек.

В крайна сметка дискусията е преминала в Reddit, където още повече хора се ангажират със случая. Потребителите са поискали повече информация за случая по Закона за достъп до информация, и са проучили в детайли документацията по случая. Някои от тях поръчали да се изготви на Стевик "подмладяващ портрет", чрез който да установят как може да е изглеждал като по-млад. Други пуснали реклами с образа на Лайл в местната преса, приканващи всеки, разполагащ с някаква информация, да се свърже с тях. Отново нищо.

Както обикновено се случва в подобни ситуации, започват да се появяват и абсурдни теории за самоличността на Лайл Стевик. Според една от тях той е един от атентаторите от 11 септември, но се е разубедил и от чувство за вина е отнел живота си. С всяка нова теория обаче Reddit общността, разследваща самоубийството му се разраствала, достигайки до 4000 членове.

Така се стига до 2018 г., когато членове на онлайн общността се свързват калифорнийската неправителствена организация DNA Doe Project, посветена на идентифициране на тела без самоличност с молба за помощ по случая.

Самата организация използва сложен метод, базиран на ДНК, с които се определя родословното дърво на даден човек чрез сравнения в голяма база данни с ДНК профили. DNA Doe отговарят, че ще се заемат със случая, ако онлайн общността събере средствата, необходими за ДНК анализ - 1500 около. За по-малко от 24 часа парите са събрани.

С получените средства, DNA Doe взимат образец от ДНК-то на Лайл от местните власти. После те качили резултатите в уеб сайта за генеалогия GEDMatch. След което в продължение на няколко седмици отсявали възможните резултати в опит да идентифицират родословното дърво на Стевик. И в крайна сметка упсяват да открият съвпадение.

Властите се свързвт със семейството и получават потвърждение, че наистина има изчезнал човек, отговарящ на описанието. Със 17 години закъснение тялото на Лайл Стевик най-после е получава своята самоличност и той престава да бъде анонимна жертва. Случаят е приключен.

За форума в Reddit, посветен на Лайл Стевик, това е и радостна, и тъжна новина. От една страна мисията им е постигната, но от друга причината за съществуването на това мини общество вече се изчерпва.

McCrimmon споделя, че е била развълнувана от идентифицирането му, но й е било нужно доста време, за да осмисли вестта. Тя е следила този случай 12 години - близо половината си живот - от нейния собствен първи пост в WebSleuths, през Reddit, та до завършека му. И сега той бил приключен. “Някак си това стана част от живота ми. И когато разбрах, че е идентифициран... ми трябваше време да свикна с тази информация”, разказва тя.

В дните след идентифицирането му, форумът в Reddit е набрал средства, които да бъдат изпратени на семейството на Лайл за разходите за погребението му. Те са се опитали да ги изпратят чрез контакти в полицията, които са служили като посредници между семейството и общността. Семейството е отказало средствата, вероятно изненадано, че е имало цяла онлайн общност, занимаваща се със смъртта на техния. Те са поискали да бъдат оставени на спокойствие, и модераторите на групата са заявили на потребителите, че трябва да се съобразят с желанието им.

Някъде по това време членовете на общността са осъзнали реалността: след всички тези години, след стотици хиляди часове на теоретизиране, планиране, мислене и организиране, те вероятно никога няма да разберат истинската самоличност на Лайл Стевик.

Самоличността му е била известна на DNA Doe и полицията, но никога не е била разкрита на общността в Reddit. И вероятно и никога няма да бъде - семейството е отказало да огласява тази информация.

Някои хора са проявили разбиране, макар и да не са били доволни от развитието на събитията.

"Всички ние сме тук, защото в някаква степен сме изпитвали любопитство за самоличността на Лайл, и можем да разберем, че оставането на това любопитство незадоволено на 100% е, как да го кажем, незадоволително", пише един от модераторите в съобщение, в което се казва на хората да не публикуват идентифицираща информация за Лайл. “Но целта винаги е била да се даде информация на хората, които са познавали и обичали този човек. Това не е въпрос на нашето любопитство, и ние нямаме лично гарантирано право на тези отговори.”

Други са реагирали много по-грубо. “След всички усилия, които тази общност е вложила в намирането на повече информация за тази мистерия, когато никой друг не се е вълнувал: “Загадката е разгадана, но не е ваша работа. Разотивайте се.” Трудно е да преглътнеш такова нещо,” пише потребителят 5erif.

Личи гняв към семейството, и твърдения, че те не са се интересували от Лайл толкова, колкото Reddit общността. “Моята хипотеза е... че той никога не е бил обявяван за изчезнал. Казвам това, защото сравних снимката му с хиляди обяви за изчезнали хора, без резултат. И като казвам хиляди, буквално имам предвид хиляди, за 10-годишен период”, пише Quantum Satis.

Членовете на този Reddit форум пишат отново и отново, че се чувстват използвани и че са заслужавали да научат самоличността на Лайл, след всичките положени от тях усилия.

"Разбирам, че не го правим, за да получим признание, но "понякога" изглежда неискрено да искаш обществеността да помогне, и накрая просто да кажеш "искаме човекът да остане анонимен". Да, това е тяхно право, но все пак изглежда сякаш ни използват", пише mollymuppet78.

Други насочват гнева си към DNA Doe Project, като се оплакват, че организацията не бива да има правото да приема пари от хора, без да обещае да разкрие в крайна сметка името на неидентифицирания човек.

Всъщност има някаква логика в това общност, изградена около издирването на улики, да негодува, защото й е било казано да спре да рови за улики. "Може би да махнем думите в страничната лента, където се казва "Призоваваме всички супер-детективи!". Няма нищо вече за детективско разследване, освен самоличността му", пише един коментатор.

В крайна сметка, заради нарастващото недоволство и разгорещени спорове във форума, модераторите са решили да ликвидират групата за обсъждания по случая Лайл Стевик на 15 май.

McCrimmon коментира, че ще премине към нови случаи, и се присъединява към група, наречена Miami Dade Does, която проучва неидентифицирани тела в региона на Маями Дейд.

Някои от членовете обаче нямат намерението да се откажат. След като официалният форум, посветен на Лайл Стевик, е закрит, те сформират собствени групи, целящи да открият самоличността на Лайл. Те публикуват скрийншотове на Facebook страници, в които хората са писали, че са изгубили приятел, като се чудят дали този приятел не е бил Лайл. И те изпращат искания по закона за достъп до информация до Gray’s Harbor, като настояват самоличността му да бъде огласена. Нещо повече, те преравят сайта FindaGrave в търсене на нова информация.

За тях това не е неетично. "Не виждам как е проблем огласяването на личната информация на човек, ако той е мъртъв от повече от 15 години и е имало форум в Reddit, посветен на идентифицирането му", пише един потребител.

McCrimmon и други потребители от оригиналната страница за Лайл възприемат нещата по различен начин. "Хората би трябвало да оставят семейството му да огласи името или другите сведения за него, ако реши, по-нататък във времето", заявява McCrimmon.

Случаят с Лайл Стевик в много отношения е аномалия, защото е наистина разгадан. Повечето подобни случаи, с които се заема интернет, не постигат такъв успех, независимо колко усъвършенствана става ДНК технологията. В този аспект случаят “Лайл Стевик” е интересен поглед към начина, по който хората реагират на загуба — не само на загубата на човек, но и на причина за съществуването на дадена общност.

И той показва и как дори най-добронамерените онлайн детективски разследвания могат да стигнат до много мрачен завършек.

Когато Лайл е бил идентифициран, един от модераторите е писал, че "през последните три години всички ние се превърнахме в нещо като семейство - подкрепяме се взаимно, грижа ни е едни за други и се надяваме всички вие да се чувствате по същия начин". Изглежда, че много потребители все пак не са се чувствали по този начин. Това, което са искали те, са отговори. И то - веднага.

Би трябвало обаче да се запитаме – колко информация би задоволила любопитството им? Името със сигурност не би било достатъчно - те искат да знаят кой е бил. И вероятно най-вече те искат да знаят защо той е отнел живота си в затънтен хотел насред нищото. А това е почти гарантирано невъзможен въпрос, на който всичкото ровене в интернет няма да даде отговор.

по The Outline

Защо Шакири и Джака разпериха албанския орел срещу Сърбия?


Двубоят в петък вечер между Швейцария и Сърбия ни предостави много емоции.

„Кръстоносците“ успяха да стигнат до знаменит обрат от 0:1 до 2:1. Александър Митрович бе извел западните ни съседи напред в резултата още в петата минута, но благодарение на голове на Гранит Джака в 52-рата минута и на Джердан Шакири в последните секунди на редовното време Швейцария стигна до успеха.

Всички обаче все още говорят за жестовете, които и двамата голмайстори на швейцарците направиха към публиката и всички зрители пред телевизионните екрани.

И Джака, и Шакири събраха ръцете си в „крилат“ жест, а докато по време на мача само можехме да гадаем, че това има нещо общо с нешвейцарския им произход, то Гранит Джака го каза в прав текст след последния съдийски сигнал.

„Светът може да не знае за какво става въпрос, но питайте който и да е албанец. Направихме нещо историческо. Отбор, който дори не се класира на световното първенство, вкара два гола. Сърбия - Албания 1:2!“, гръмко заяви играчът на Арсенал след мача.

Джака и Шакири са сред огромната колония косовски албанци, бежанци по време на войната през 90-те години. Семействата и на двамата са с корени в бившата Югославия, но заради събитията емигрират в Швейцария.

Джердан Шакири отказа да коментира жеста си: „Не искам да коментирам жеста си. Видяхте какво направих, това са емоции.“ 26-годишният полузащитник обаче ясно показа, че мнението му е идентично на това на Джака, излизайки с бутонки, на които бе изобразен флагът на Косово.
Това не е първият път, в който подобен политически конфликт преминава и на терена. Последният е от квалификацията за Евро 2016 между Сърбия и Албания в Белград, която бе прекратена след бой между футболистите, след като над терена се появи дрон с окачено на него знаме на Велика Албания.

Селекционерът на Швейцария Владимир Петкович, който пък е босненски хърватин и е роден в Сараево, не одобри действията на Джака и Шакири.

„Още вчера казах, че не бива да смесваме политиката с футбола. Спортът обединява хората, а вие наливате масло в огъня. Не искаме да създаваме напрежение. Това не е само мое мнение, но и на отбора, Федерацията и целия футболен свят. Не бива да обръщаме внимание на тези моменти“, заяви Петкович.

Селекционерът на сърбите Младен Кръстаич пък изобщо отказа да коментира жестовете на Шакири и Джака.

В същото време, швейцарците в публиката не измениха на себе си. Един от феновете на „кръстоносците“ хвърли пита сирене след победния гол на Шакири и едва ли се е интересувал от „орловия“ жест на голмайстора.

Жените в Саудитска Арабия подкарват коли от неделя


В неделя (24 юни) влиза в сила дългоочакваното решение, което за първи път позволява на жените в Саудитска Арабия да шофират. Решението бе приветствано и в кралството, и в чужбина.

В последните седмици жени споделят онлайн снимки на новите си шофьорски книжки. Сара Алрумихани публикува своята в Туитър, като благодари на крал Салман и престолонаследника принц Махамед бин Салман.

"Под вашето милостиво ръководство това вече не е мечта, това стана реалност. Днес получих шофьорска книжка", написа тя.

Вдигането на забраната обаче бе съпроводено от изненадващи репресии, насочени срещу активисти, които защитават правата на жените, включително тези, които водеха кампании жените да имат право да сядат зад волана.

"За мен е шокиращо да гледам тази злостна атака", каза Хала Алдосари, саудитска активистка и изследователка, живееща в момента в САЩ.

Репресиите започнаха през май и доведоха до ареста на най-малко 19 активисти, осем от които бяха пуснати на свобода със "заповеди за временно освобождаване". Те са обвинени в съдействие на хора и организации, враждебни на Саудитска Арабия, с цел да се подкопаят сигурността, стабилността и националното единство на кралството.

Алдосари каза, че е шокирана от избора на момента, в който се извършват арестите и отбелязва, че "поради ограниченията върху свободата на словото" активистите споделяли плановете си в социалните мрежи.

"Каквито и стъпки да предприемахме като активисти, се опитвахме възможно най-публично да покажем какво правим и да привлечем възможно най-много групи в Саудитска Арабия", каза тя.

Според "Хюмън райтс уоч" активистите скоро могат да бъдат изправени пред специален наказателен съд, създаден първоначално, за да разглежда престъпления, свързани с тероризъм. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до 20 години затвор.

Фотофакт: Хърватски фенове си направиха селфи в дупка на пътя на Световното в Русия


Фотофакт: 2,5 млн. души на митинг против Ердоган в Турция


На тази дата: 23 юни 1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина

1868 г. Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина. Патентованият от него и Самюъл Соул и Карлос Глидън модел е първият, при който скоростта на писане с машина надхвърля тази на писане на ръка.

Първата реална идея за създаване на пишеща машина патентова английският инженер и изобретател Хенри Мил. През 1829 г. британецът Уилям Остин Бърт пък патентова машина, която той нарича типограф. Именно тази машина в Музея на науката в Лондон е определена като първата пишеща машина.

През следващия период изобретатели от други държави патентоват различни пишещи машини. През 1845 г. - Чарлз Търбър (САЩ), след няколко патента създава христографа. През 1855 г. италианецът Джузепе Равица създава прототип на пишеща машина, при който за първи път пишещият има възможност да вижда написаното. През 1861 г. бразилският свещеник Франсиско Жоао Азеведо създава с подръчни средства собствена пишеща машина, за което е награден със златен медал от император Педру I.

През 1864 г. австрийският изобретател Петер Митерхофер създава пишеща машина, която никога не е изработвана за масова употреба. През 1865 г. датчанинът Размус Малинг-Хансен създава пишеща машина, наречена „Пишещото кълбо на Хансен”, която влиза в масово производство през 1870 г. и, въпреки недостатъците си и краткото съществуване като технология, е първата пишеща машина, разработена за търговски цели.

От практическо значение за развитието на производството на пишещи машини, обаче е именно патентованата пишеща машина на Кристофър Шолс. Пет години по-късно фирмата Ремингтън и синове започва производство на пишещи машини за масова употреба, а през 1878 г. същата фирма патентова пишеща машина с използване на големи и малки букви.

Любопитен факт е, че сред нововъведенията на Шоулс е и клавиатурната подредба QWERTY, която се използва и днес при компютърните клавиатури. Името идва от първите шест клавиша, разположени на най-горния буквен ред. При работа с неговата машина напечатаният текст можел да се види едва след изваждане на листа от устройството.

На първите пишещи машини, изобретени от Шоулс, буквите върху клавишите били подредени по азбучен ред в две редици. Можело да се печата само с главни букви, а цифрите 0 и 1 изобщо ги нямало - вместо тях се ползвали буквите I и О. С течение на времето скоростта на печатане ставала все по-голяма и тези машини започнали да показват проблеми: отделни бутони не можели да се върнат на своето място и постоянно се смесвали един с друг. Много често при опити да се разделят бутоните се стигало до разваляне на пишещата машина.

Това се случвало, защото в английската азбука имало много съседни букви, които често се използвали една с друга, за да се образува дума (например P-R, N-O и т.н.). Така съседните клавиши се притискали един в друг и лесно се чупели. Тогава производителите на пишещи машини проучили въпроса и разработили клавиатура, при която често срещаните букви в текста били поставени далеч една от друга. Така се появила т.нар. QWERTY клавиатура.

Вицове, юни 2018 г.

Когато си направиш хубаво селфи, но жителите на
твоята страна не са в инстаграм.

Потънал руски кораб. Екипажът се спасява и изплува до близкия остров. Обаче ги хващат някакви диваци и се канят да ги ядат. Капитанът преговаря с тях:
- Другари, при вас имаше ли революция?
- Не.
- А съветска власт?
- Не.
- А колективизация?
- Не.
- А култ към личността?
- Не...
- А перестройка? И това не?
- А ленински съботници всеки месец?
- Не?
- Ами тогава от какво сте озверели така???

***

За да продължава да лъже царицата, че тя е "най-красива на света", огледалото държеше да го почистват ежедневно с ракия.

***

Принц може да търсиш цял живот, но мъж си трябва всеки ден.

***

Първи ден фитнес и ме боли всичко и като се има предвид, че ходих да питам само за цената.

***

Тя беше скромна до безобразие. След безобразията пак беше скромна.

петък, 22 юни 2018 г.

Управляващият Сидеров: Време е да се признае Сталин като държавник...


Парламентарният председател на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" - Волен Сидеров, се обяви за признание за Йосиф Сталин и ролята му на "държавник и главнокомандващ". В специално прессъобщение от партията му "Атака" се похвалиха, че "за първи път в България" се отбелязват деня и часа на нападението на "Хитлеристка Германия над Русия" и се почита паметта на загиналите руски воини.

“Русия защити не само Отечеството си, но спаси и Европа от тъмните сили на хитлеризма. Време е също така да се признае ролята на Сталин като държавник и главнокомандващ за тази победа”, обяви Сидеров, докато той, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев и други атакисти се изправиха пред Паметника на Съветската армия в София в 4 ч сутринта и поднесоха венци.

Любопитно е, че никъде в прессъобщението на "Атака" не се споменава СССР - въпреки че Сталин е съветски, а не руски лидер, както и че Германия напада СССР. Навсякъде в текста е изписано името Русия.

След смъртта на Сталин - по времето на следващия лидер Никита Хрушчов, започва процес на десталинизация, а мумията на Генералисимус е извадена от мавзолея на Ленин и погребана.
Сидеров, разбира се, дръпна и реч. С твърдения, наречени в прессъобщението на "Атака" "исторически факти". Например:

„Когато говорим за тази дата, трябва да кажем задължително, че през цялото време тази военна агресия на Хитлер беше подготвена, финансирана и насочвана от Запада”.

"Най-големият спонсор на Третия райх бил англосаксонският Запад. „Англия, Франция и САЩ правиха всичко възможно Германия да се милитаризира. Английски и германски фирми участваха в германски химически и военни концерни, без които милитаризирането на Германия беше невъзможно”.

"През 1938 г. същият Запад подари на Хитлер две суверенни държави - Чехословакия и Австрия. Дори, когато уж започна война с него, същият Запад не водеше истински военни действия срещу Германия. Всичко това беше с цел да се насочи Хитлеристка Германия към Русия и тя да бъде унищожена, само че Русия устоя”.

Директорът на Руския културно-информационен център у нас Павел Журавльов е благодарил за отбелязването на тази дата, става ясно още от съобщението: Радваме се, че в България има хора, които все още помнят тези страници на историята, е казал още той.

Фотофакт: Пропадна улица в центъра на Варна

Снимка: "Таралеж"
Част от улица "Иван Вазов" в центъра на Варна пропадна, заради строителен изкоп.

На тази дата: 22 юни 1941 г. СССР атакува Добрич по въздух

През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето - „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.

Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.
България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.

Вицове, юни 2018 г.

Защо са ти наркотици, когато има череши?

Емо Чолаков предупреждава,
тези с рисуваните вежди да си стоят в къщи , че утре отново ще вали ...

***

Какво включва 7-степенното меню? Според един приятел - 6 ракии и 1 салата.

***

Катаджия се прибира в къщи, край него минава сина му.
-Документите за проверка.
Детето подава бележника с 20 лева вътре.
-На тати отличника.

***

-Какво е ластик......?
Конец с опънати нерви!

***

В България корупция няма! Просто е срамота да се влиза с празни ръце.

четвъртък, 21 юни 2018 г.

Мастаба - формата, от която е обсебен Христо Явашев-Кристо


От 18 юни насам една необичайна и многоцветна конструкция привлича вниманието на посетителите на Хайд Парк в Лондон. Във водите на езерото Серпентин плава трапецовидна скулптура, наречена "Мастаба Лондон", която е дело на родения в България Христо Явашев-Кристо.

Тя е като излязла от анимационен филм, а цветовете й я правят да напомня на детска играчка.

Всъщност "Мастаба" е масивно произведение на изкуството. Съставена е от 7506 петролни варела, подредени и поддържани от стоманено скеле. Височината й е 20 метра, а основата е 30 на 40 метра. Със своите размери успява да заеме 1% от площта на езерото.~
За да е сигурно, че платформата ще остане на своето място, тя е закотвена за дъното на Серпентин с 32 котви, всяка от които тежи по 6 тона.

Проектът на Кристо изглежда футуристично, но идеята всъщност хрумва на него и на съпругата му Жан-Клод преди над 40 години. Още от срещата им в Париж Жан-Клод работи и твори заедно с Явашев. През 1977-а двамата започват да подреждат разноцветни кутии с боя и да образуват форми от тях.

Постепенно се стига до плана за външни инсталации да бъдат използвани пребоядисани варели.

По първоначален план крайната скулптура трябва да е изградена от около 410 хил. варела, а мястото, на което да бъде разположена, да е пустинята на Обединените арабски емирства. Виждането е пъстрите варели да съответстват на сложната и пищна мюсюлманска архитектура.

Само че скиците не успяват да се превърнат в реалност, главно заради избухването на Ирано-иракската война.

Така през следващите десетилетия амбициите на семейството са изместени от други съвместни проекти. През 2012-а, три години след смъртта на Жан-Клод, Кристо решава да поднови опитите си да направи скулптурата до Абу Даби, но липсата на достатъчно добре уредена пътна инфраструктура, по която да придвижва материалите за конструкцията, го спира.

Едно запознанство успява да пренесе проекта от Азия в Европа и по-точно в Лондон.

През 2016-а директорът на лондонската галерия "Серпентина" Ханс-Улрих Орбист вижда "Плаващите кейове" на артиста в езерото Изео в Италия и е впечатлен от творбата.

Въпреки че в "Мастаба" има нещо, което напомня дигиталния свят, Кристо казва, че "не понася виртуалната реалност".

Той допълва, че винаги е предпочитал реалния свят, мрази да говори по телефона, не умее да шофира и дори няма маса в ателието си, защото предпочита да работи прав по 16 часа на ден. По тази причина и новата му инсталация е на открито, изложена на слънце, вода и вятър.

Строежът й започва на 3 април тази година, а на 18 юни е спусната в езерото, където ще остане до 23 септември. Материалите за скулптурата са извозени до парка със 70 камиона, които са шофирали с не повече от 2 км/ ч из алеите заради множеството пешеходци.

Преди това артистът прекарва година в събиране на необходимите документи и разрешителни от лондонските власти и управата на Хайд парк, за да осъществи проекта си. "Мастаба" струва около 3 млн. долара. Средствата идват от продажбата на произведения на Кристо, който държи сам да финансира всички свои начинания.

Произведението е и част от лятната програма на галерия "Серпентина", в която паралелно се провежда изложба на творби на Кристо и Жан-Клод, обединени от идеята им за работата с предмети в цилиндрична форма - кутии, варели, тръби и др.

Според Орбист още при първата им среща на живо артистът изглежда е решен да направи именно мастаба за представянето си в британската столица - форма, от която бил "като обсебен".

Доказателство за това е, че следващата стъпка пред Кристо е реализацията на "Мастаба" в Абу Даби по начина, по който той и Жан-Клод са си я представяли.

Ако успее, това ще бъде най-голямата скулптура в света. Към момента Явашев не е сигурен, че ще осъществи проекта си, но казва, че напредва малко по малко точно като играч на шах и допълва, че да види "Мастаба" в Обединените арабски емирства е най-важното нещо за него в момента.

Фотофакт - спомени: Бой на опашка за бира, СССР 1986 г.


Прогониха с освирквания американски министър от ресторант във Вашингтон


Прогониха с освирквания американски министър от ресторант във Вашингтон, предава Нова тв. Секретарят по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота!" и я обвинявали в престъпления.

Нилсен била отишла да вечеря в мексикански ресторант, което възмутило протестиращите още повече. Част от хората, които я освирквали, бяха активисти от неправителствена организация. Другите били клиенти на заведението.

След десетина минути Нилсен напуснала ресторанта. Повод за конфронтацията е практиката деца да бъдат отнемани от родителите им, които влизат незаконно в Съединените щати. Тя е част от политиката на нулева толерантност, която обяви Доналд Тръмп.

Според юристи, започналото напоследък отнемане на голям брой деца е резултат от начина, по който сегашната администрация тълкува закона. Доскоро нелегалното преминаване на границата беше считано за престъпление от общ характер. Но откакто Тръмп е на власт, заловените на границата се пращат във федерални затвори, където е невъзможно присъствието на деца. Демократите в Конгреса твърдят, че нищо в законите не налага това.

На тази дата: 21 юни 1919 г. Германия потапя морския си флот, за да не бъде предаден на Великобритания

Германия създала най-добрата по време на Първата Световна Война
подводница: истински подводен крузер с широк обсег на действие.
 Подводниците от клас „UA” били дълги 68 метра, тежали около
1500 тона развивали скорост от 15.3 възела на повърхността и обсег
 от 12.63 мили при скорост от 8 възела.
1919 г. Германия потапя морския си флот, разположен край архипелага Оркни (Шотландия), за да не бъде предаден по силата на Версайския договор на Великобритания.

Първите успешни опити за създаване на подводници са от края на 19 в., като в началото на 20 век започва въвеждането им за нуждите на военноморските сили. В Русия началото е сложено в 1878 г., във Франция - в 1884 г., в Испания и Великобритания - в 1887 г., в САЩ - в 1892 г.

Идеята за създаване на подводен флот намира реализация в Германската империя, в която до началото на Първата световна война са въведени на въоръжение 48 подводници с още 29 в строителство. В стремежа си да противодейства на военноморските амбиции на Райха, Британската империя е въвела към 1914 г. на въоръжение 77 подводници с още 15 в строителство, които обаче са технологично по-изостанали от немските. Франция към онзи момент е имала 62 подводници, а Русия - 58.

По силата на Версийския договор, целия военноморски флот на Германската империя е унищожен, като особенно стриктно това е следено от съюзническата контролна комисия по отношение на германските подводници с които се е водела неограничената подводна война в Атлантика.

Германската империя е първата държава използвала подводниците си ефективно за военни цели. Още през Първата световна война немските подводници потапят 11 млн. тона бруто товари на Антантата, кoето обстоятелство поставя Британската империя пред зависимост от ефектива от действията на немския подводен флот, защото на Албиона започнали да изпитват недостиг от доставки на храни, руди и суровини за военната индустрия. Въпреки неголемия си брой, използваните германски подводници показали невероятен потенциал през Първата световна война, което било успешен тест за стратегията при изграждането на Кригсмарине.

Въпреки версайското споразумение, германските военни инженери продължили да работят по развитието на немския подводен флот. Те изнесли разработките си в други държави и още през 1922 г. възложили на проектантско корабостроително бюро намиращо се в Хага разработката на три подводници, а след още три години същата фирма поела задачата да конструира и построи две подводници за турския флот.

Германски специалисти се заели и с изграждането на подводния флот на Испания. Така още в първите години след Версайската система от договори, Германия продължила в тайна разработката на подводници. Oрганизирани били и курсове за подводна техника и водене на морски бой с подводници от бивши германски морски офицери от войната. От 1919 до 1932 г.

Германия изживява най-трудните години в развитието на подводното си дело, но въпреки клаузите на Версайския договор, успява не само да запази в голяма степен военния си и научен потенциал в тази област, но и да го развие в сравнителен план доста успешно. В периода между двете световни войни, продължава разработването на нови подводници в други държави базирани на германския опит от Първата световна война.

Вицове, юни 2018 г.

Майката на лошо няма да я научи...

Северно - македонска наденица. Ке умрам за нея!


***

За оптимистите метростанцията е наполовина празна, а за песимистите - наполовина пълна.

***

- Искам да плюскам!
- Миме, дъще, казва се да ям!
- Да ям исках преди 8 часа, сега искам да плюскам!

***

Мозъкът не е като веждите - ако нямаш, не можеш да си нарисуваш...

***

Винаги съм мислел, че грозни хора - няма! Докато не се видях с нахлузена шапка за плуване в огледалото...

сряда, 20 юни 2018 г.

Симеонов недоволен, че Борисов уволнява без да се допита до него


Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от премиера. Това каза вицепремиерът Валери Симеонова пред журналисти в Министерски съвет във връзка с подадената оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, цитиран Агенция „Фокус“.

Димитрова подаде оставка, след като стана ясно, че в разгара на протестите на майки с деца с увреждания е била на скъпа командировка в САЩ.

„На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред bTV. Той обяви, че не е съгласен с оставката на Росица Димитрова и, че тя е пожертвана от премиера и определи обвиненията срещу нея като абсурдни.

„Тук съм за да изразя своето категорично несъгласие като вицепремиер за приeмането на оставката на г-жа Росица Димитрова. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. 

Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения – че е пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкръви“, каза Симеонов.

Той обясни, че е говорил с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие. „Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най-тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя“, коментира вицепремиерът.

Уволниха шефа на саудитска агенция заради "голи рускини в Рияд"


Саудитският крал Салман уволни началника на Държавната служба по развлеченията, съобщи "Асошиейтед прес". Причината - критики в социалните мрежи срещу представление на руски цирк, в което артистките са били облечени в прилепнали трика.

Ахмед ал Хатиб, ръководител на Главната служба по развлеченията, загуби поста си в понеделник вечерта.

Заради участието на изпълнителки в твърде изкусителни за саудитските представи дрехи граждани започнаха да изразяват недоволството си с хаштаг, превеждан като "Голи рускини в Рияд". Те бяха обезпокоени от руски участнички, които всъщност не са без дрехи, а с прилепнало по тялото трико, пишат световните медии.

Видеоклип в YouTube, видян от стотици хиляди души от събота насам, показва саудитци, говорещи срещу либералните реформи и несъвместимостта им с повелите на исляма.

Програмата на руския цирк беше замислена да е в средата на юни, за да съвпадне с участието на саудитския отбор на световното първенство в Русия.
Не за първи път на властите в Рияд се налага да вземат мерки след гневна обществена реакция. По-рано тази година представители на саудитските спортни власти се извиниха, след като по време на шоу на Световната федерация по кеч в Саудитска Арабия на екраните се появиха кадри на оскъдно облечени жени. В публиката тогава за пръв път бяха допуснати жени и деца.
Агенцията за развлеченията съществува едва от две години. Тя е част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да реформира страната. По-рано тази година в страната бяха възобновени и кинопрожекциите след 35-годишно прекъсване.

Как изглежда следващият най-висок небостъргач в света сега?

Нови илюстрации показват как ще изглежда следващата най-висока сграда в света, издигаща се от пустинята. Когато високата 1000 метра "Джеда Тауър" в Саудитска Арабия отвори врати през 2020-а, тя ще измести емблематичния дубайски небостъргач "Бурж Халифа" от позицията му.

"Джеда Тауър" има цели 72 метра преднина. Строителството на архитектурната забележителност се очаква да струва над 1,4 млрд. долара.

Към края на 2017-а година сградата, която е в процес на строителство, беше висока 252 метра и вече осигуряваше впечатляваща гледка над кралството.

Високо, още по-високо?

"Джеда Тауър" ще е перлата в короната на "Джеда Економик Сити", търговски и жилищен проект с територия 5.3 млн. кв. м, който ще включва домове, хотели и офиси, както и туристически атракции.
Проектът обаче далеч невинаги е вървял като по вода.

Имаше различни забавяния след началото на строителството през 2013 г. От ноември 2017-а два от най-видните поддръжници на проекта - саудитският принц Ал-Уалид бин Талал, виден инвеститор и бизнесмен, и Бакр бин Ладен, председател на компанията-строител на "Джеда Тауър" - Bin Laden Group, са забъркани в антикорупционната чистка в страната, при която стотици хора бяха разпитвани по обвинения в корупция.

"Джеда Економик Къмпани", предприемачите, стоящи зад проекта за небостъргач, обаче настояват, че сградата ще бъде завършена през 2020 г., съгласно първоначално обявения срок.

Глобална забележителност

В момента строителната площадка е заобиколена от пустиня, но при завършването на кулата тя трябва да е център на инвестиционните проекти на "Джеда Економик Сити".

"Към 2020 ще започнем да виждаме сериозни промени: ще се появи небостъргачът, търговски мол, много други проекти", коментира Муниб Хамуд, изпълнителен директор на "Джеда Економик Къмпани".
С обща разгъната застроена площ от 243 866 кв. м, разпределени в 252 етажа, кулата ще включва и най-високата наблюдателна площадка, разположена на 664 м височина с 500 кв.м открита платформа.

Другите екстри включват петзвезден хотел от веригата Four Seasons и 97 свързани с проекта апартамента с рум сървис, включително седем мезонета. Офисите ще заемат седем етажа, а "жилищните нива" ще са четири с 325 апартамента.

Асансьорите ще достигат до рекордна височина - 660 метра, а асансьори на две нива, които ще отвеждат посетителите от първия етаж на сградата директно до наблюдателната площадка, могат да се движат със скорост 1.5 метра в секунда.

С други думи, те могат да издигат гостите до наблюдателната площадка, достъпна от 157 и 158 етаж, за 66.5 секунди.
"Когато за първи път пристигате в "Джеда Тауър", вече сте на 20 м над морското равнище", обясняват от компанията. Затова всеки етаж в тази сграда ще предлага различно изживяване.

Предприемачите смятат, че "Джеда Тауър" ще промени из основи региона, който традиционно е служил като основен път към свещените градове Мека и Медина.

"Преди появата на "Джеда Тауър" това не се смяташе за място, където хората биха живели", казва Хишам Джома, директор по развитието на пазарите в "Джеда Економик Къмпани". "Създаваме независим град... така че да не се налага да напускате региона", допълва той. "Това променя начина на мислене на Джеда".

"Строителството на небостъргач от този род, с такива мащаби, е нещо, което не съм смятал, че ще имам шанса да правя", казва Хамуд. "Джеда ще се позиционира на международната сцена на модерните градове", допълва той. "Както се говори за градския център на Дубай, така ще имаме и градски център на Джеда".

Разрастващо се влияние

Строителството на "Джеда Тауър" се вписва в "Саудитска визия 2030", правителствен план, който цели да диверсифицира икономиката в кралството и да намали зависимостта му от петрола. Визия 2030 е стратегията за развитие на проекта, това е инструкцията, дадена на архитектите и специалистите по градско планиране.

И все пак крайната цел е да се издигне статусът на града като глобален център на влияние.

"Египтяните са построили пирамидите. В средновековна Франция са построили всички тези огромни катедрали и църкви. В съвременни времена са построили Ню Йорк и Чикаго. Така че това е знак за сила и находчивост", казва Хамуд. "Както е във всеки град: след парите, след влиянието, искаш сила".

А след силата искаш да изградиш нещо, да оставиш нещо на света. Сега Джеда ще има сграда, за която ще говорят много бъдещи поколения.

По CNN

БСП внесе вота на недоверие срещу правителството, ДПС ще го подкрепи


БСП внесе в деловодстовото на Народното събрание втория вот на недоверие срещу третия кабинет на премиера Бойко Борисов. Този път темата е провала на кабинета в политиката за сигурност.

"Правителството на Бойко Борисов е вредно за всеки български гражданин, опасно е за България и трябва да си ходи", коментира депутатът от БСП Елена Йончева след внасянето.

Вотът на недоверие е внесен само от БСП. Той е подписан 80 народни представители, колкото са и необходими за предлагането на подобна процедура. Социалистите обявиха, че не са търсили предварителна подкрепа от други партии в парламента. Според тях мотивите показват сериозността на проблемите по тази тема и всяка политическа ще реши дали да ги подкрепи.

"Когато и да бъде внесен вот на недоверие по тази тема, ще бъде късно, защото провалът на правителството в тази политика е сериозен и е видим за всеки гражданин", каза още Йончева. Тя обясни, че мотивите са много подробни и включват примери за провала на правителството в политиката на МВР, в гарантирането на националната сигурност, както и в осигуряването на необходимите условия за работа на българските военни.

Според социалистите правителството не може да гарантира сигурността на хората. "Доверието на гражданите в системата на МВР е спаднало драстично, хората не подават сигнали за престъпления", коментираха социалистите.

След внасянето на вота от ДПС обявиха, че ще го подкрепят, защото това е темата, на която те настояваха да бъде и първият вот на недоверие срещу това правителство. "Радвам се, че стигнаха до нашето мнение", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Депутатите от БСП и ДПС обаче са общо 105, а за да мине вота за него трябва да гласуват поне 121 народни представители.

На тази дата: 20 юни 1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина след 18-годишно изгнание

1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина след 18-годишно изгнание. На 20 юни два милиона души го чакат на летището в Есеиса.

От трибуната на Перон, маскирани въоръжени лица от крайната десница (някои от тях от организацията Трите A, основана от Хосе Лопес Рега), откриват стрелба по тълпата, съставена предимно от привърженици на младежкото перонистко движение и Montoneros, убивайки най-малко тринадесет и ранявайки повече от триста души (това добива известност като Клането в Есеиса).

Кампора и вицепрезидентът Солано Лима подават оставка на 13 юли. За временно изпълняващ длъжността, който да организира избори, е избран Раул Алберто Ластири, зет на Хосе Лопес Рега и член на П-2. Привържениците на Кампора, като канцлера Хуан Карлос Пюиг и министъра на вътрешните работи Естебан Риги, веднага са заместени съответно от Алберто Винес и Бенито Лямби, а Ejército Revolucionario del Pueblo (ERP - Народна революционна армия) е обявена за „терористична организация“ и разпусната.

На 23 септември Перон печели изборите с 61,85% от гласовете, заедно с третата си съпруга, Мария Естела Исабел Мартинес де Перон като вицепрезидент.

Перонистките десни групировки печелят решителна победа и Перон поема президентския пост през октомври 1973 г., месец след преврата на Пиночет в Чили. Актовете на насилие обаче, включително и от Трите А, продължават да застрашават обществената сигурност. На 25 септември 1973 г. е убит Хосе Игнасио Ручи, генерален секретар на Общата конфедерация на труда и приятел на Перон - според слуховете от Montoneros. Правителството прибягва до редица извънредни декрети, включително за създаването на специален орган на изпълнителната власт, който да се справи с насилието.

Церемонията по встъпване в длъжност е на 12 октомври. Във втория си период като президент, Перон работи за постигане на политически мир чрез нов съюз между бизнеса и трудещите се, и възстановяването на страната. Харизмата на Перон и миналите му заслуги по отношение на работещите, му помагат да задържи подкрепата на работническата класа. За разлика от него, Исабел де Перон е неопитен политик, а Лопес Рега е известен като човек с многобройни окултни интереси, включително астрология, и привърженик на дисидентски католически групи.

Икономическата политика е насочена към преструктуриране на заплатите и девалвация на валутата, с цел привличане на чуждестранни капиталови инвестиции в Аржентина. Лопес Рега е свален от поста съветник от Исабел де Перон през юни 1975 г. Генерал Нума Лаплан, главнокомандващ на армията, който подкрепя администрацията по време на Лопес Рега, е заменен от генерал Хорхе Рафаел Видела през август 1975 г.

Вицове, юни 2018 г.


На нарушителите в Синя и Зелена зона в София вече няма да се поставят скоби, а котви.


***

В София, ако преплуваш улицата на червен светофар, глобата е 50 лв. и ти вэемат банския эа един месец...

***

- Кире, представяш ли си, макар и след трийсет години брак с теб – снощи те сънувах в еротичен сън!
- Малиий, Пене, чи как са представих, ма?
- Дойде и развали хубавия купон!

***

- Подай солта.
- Заповядай, да ти е сладко!

***

Цел на диетата...
- Искам да дишам, докато си изрязвам ноктите на краката...

вторник, 19 юни 2018 г.

Видеофакт: Руснаците май са нагостили Марадона с бело



Зам.-министър със самолетен билет за 8300 лв


"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни".

Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по повод това, че докато у нас майки на деца с увреждания протестират, нейното ведомство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка. Димитрова е пътувала в бизнес класа с билет за 8306 лв., държавния експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова е била в икономичната класа срещу 2016 лева.

Димитрова призна, че обява за тази конференцията е дошла в министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

„Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила. Важното е, че сме имали участие в този най-голям форум. Това, което като реформа в момента сме стартирали, е наистина ефективно и ефикасно – да насочваме държавния ресурс към по-конкретни и видими резултати за хората, които подкрепяме”, каза още тя.

По повод това, че скъпата командировка е била докато в София майките на деца с увреждания протестират, тя коментира: „Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания.”

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", каза още тя.

Димитрова твърди, че участието на "българска делегация" и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, са дали възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията.
На въпрос какъв е резултатът от събитието, тя посочи, че двамата представители на министерството са участвали в съпътстващо събитие, на което е представен опитът и напредъка на България по деинституционализацията на грижата деца в България, особено с акцента за закриване на всички институции за деца с увреждания.

„Имаше и друго съпътстващо събитие за приобщаващо образование и обучението на хората с увреждани през целия им живот. Разбира се, че съм говорила на конференцията”, посочи още тя.