събота, 18 август 2018 г.

Путин, казашки хор и носии - сватбата на дипломат No.1 на Австрия


Карин Кнайсел е нещо повече от жена със самочувствие. Като външен министър на Австрия често си позволява да хока журналистите от националните медии, когато й задават "нечестни въпроси" в интервютата си, пише "Дер Щандард".

Говори няколко езика, смятана е за експерт с опит - качества, които самата тя с удоволствие изтъква за себе си и които определят публичното й поведение.

И все пак Кнайсел едва ли е осъзнавала какви ще са последствията, когато през юни 2018 г. решава да отправи покана към руския президент Владимир Путин да гостува на сватбата й.

Танцът на Путин с булката
Изненадващо, Путин прие да уважи личното събитие на 53-годишната Кнайсел, без формално да е поканен на държавно посещение в Австрия.

Решението не просто е нетипично за руския президент. Самият факт, че държавен ръководител
на една страна посещава сватба на дипломат No.1 на друга страна е своеобразно извънредно събитие от гледна точка на протокола и световната политическа практика.

Женитбата на Кнайсел никога нямаше да привлече към себе си особено внимание, ако не беше поканата към високия гост. Появата на Путин на церемонията в Гамлиц привлече солиден брой местни жители и медии, които се опитваха да зърнат президента на Русия. Посещението му обаче мина бързо и почти "незабелязано" заради повишените мерки за сигурност и извеждането му с лимузина на служебната охрана към Грац.

Бързината беше наложителна - Путин има още една среща в календара си за 18 август, и то на 930 km от мястото на сватбената церемония. Край Берлин, с Ангела Меркел.

Коя е Карин Кнайсел?

Родена във Виена, Кнайсел прекарва част от детството си в столицата на Йордания - Аман. Там баща й работи като личен пилот на крал Хусеин, а майка й е стюардеса. По-късно Карин изучава езиците на страните от Близкия изток, докато следва в университета във Виена. Продължава образованието си в Еврейския университет в Йерусалим и в Университета на Йордания.

Кнайсел има дипломи и от Джорджтаун (САЩ), и Националната школа по администрация във Франция. Говори свободно 6 езика, има дисертация по международното право и концепцията за границите в Близкия изток.

Между 1990-1999 г. Карин Кнайсел работи като експерт в МВнР на Австрия, а по-късно се занимава с научна и преподавателска дейност. Въпреки че не членува в политически партии, от 2005 до 2010 г. тя участва в кандидатските листи за местни избори на консервативната Свободна партия на Австрия (FPO). Партията е известна с тясното си сътрудничество с "Единна Русия".

Кнайсел заема твърда позиция по отношение на мигрантите и неведнъж критикува политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

На 18 декември 2017 г. Карин Кнайсел е избрана за министър на външните работи в кабинета на Себастиан Курц като част от квотата на коалиционния партньор FPO.

Говорителят на МВнР на Австрия Матиас Форенбах посочи, че Кнайсел се познава с Владимир Путин от 18 години, като първата им среща датира от 2001 г. по врема на форум в Словения. Няма официална информация дали тя го е посещавала в Русия, преди да бъде избрана за министър на външните работи.

Сватба с традиционни носии и карети


На 18 август Кнайсел каза "Да" на бизнесмена Волфганг Майлингер във винарна в градчето Гамлиц  в австрийската провинция Стирия. Двамата младоженци, както и голяма част от гостите им, са облечени в традиционни носии. Кнайсел и бъдещият й съпруг се повозиха на карета, украсена със слънчогледи, преди началото на церемонията.

Подаръкът на Путин? Казашки хор от десетима изпълнители, които ще направят импровизиран концерт за младоженците и близо 100-те им гости.

Всички разходи по охраната на Путин ще бъдат поети от руската страна, а организацията на сватбата ще бъде на лични разноски на Кнайсел. Сред поканените е и канцлерът Себастиан Курц, а един от чуждестранните гости се оказа генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.

"Троянски кон на Русия в ЕС"

Поканата на руския президент през главата на австрийския държавен глава и правителството доведе до призиви за оставка на Кнайсел от страна на опозицията.

Михел Раймон от "Зелените - Европейски свободен алианс" поиска тя да напусне МВнР на Австрия, в противен случай - Себастиан Курц сам да поеме отговорността и да я предложи за уволнение.

"Как ще възприемат Австрия по света в ролята й на посредник, ако между австрийският външен министър и президентът на Русия очевидно съществуват близки отношения?", коментира Бруно Росман от лявата опозиционна партия "Peter Pilz List".

Любопитно: Арабските газели - клубът на жените със суперколи в ДубайДо неотдавна Ханан Мазузи Собати се сблъсква с нескрито пренебрежение, когато излиза на пистови състезания в Дубай. Запалена почитателка на високите скорости, Собати показва забележителни резултати като шофьор. Много от мъжете, които участват заедно с нея, не виждат нищо повече от пола й.

Повечето от състезателите си мислят, че Ханан придружава някой мъж, който ще я повози в колата си като трофей.

Със същото отношение се е сблъсквала и Джалин Джарви - когато застане на стартовата линия, всички си мислят, че е нечия жена или приятелка. Всички мъже се взират в нея, което я кара да се чувства неудобно.

С течение на времето Собати разбира, че колегите й не просто не очакват да се състезават с жена, а и не желаят да го правят.

А между шума на двигателите и дима на гумите по асфалта се ражда една революционна идея - за създаването на първия автомобилен клуб в Дубай за жени със суперколи, "Арабските газели".

За мнозина Дубай представлява "Дисниленд за възрастни", площадка, готова за Instagram-галерии със суперзвезди и бързи коли, където всяко желание се сбъдва и слънцето винаги огрява пейзажа.
Хората идват тук, за да правят пари. Ако дойдете в Дубай с идея, можете да се наслаждавате на живота, казва Джарви. Самата тя е родена в САЩ, по професия е пилот от гражданската авиация.

От дете си мечтае да притежава Porsche, а сега пътешества из Обединените арабски емирства с Ferrari 599 с 620 к.с. под капака. Свръхбогатството дава възможност на притежателите му да сбъднат високоскоростните си фантазии, а желанието им да карат само най-новите модели води до зараждането на пазар за употребявани суперколи на по-ниски цени - шанс за всички останали автомобилни фенове.

В луксозни оказионни сайтове като Dubizzle могат да се намерят Bentley, Maserati, Aston Martin, Porsche, Dodge и др., а цените им са по-ниски в Дубай от други големи градове.

"Разбира се, че ще си купя спортна кола. Би било глупаво да не го направя!", казва Джарви.

Тя е една от 80-те жени от общо 17 националности, които участват в "Арабските газели". Голям процент от членуващите в клуба притежават собствени копмании, други са мениджъри от топ-ниво, но има и такива, които са се отдали на грижата за семейството и дома си.
Основателката на "Газелите" Ханан Собати има опит в луксозната индустрия. Родена е в Алжир, живяла е във Великобритания и Катар, преди да се установи в Дубай. Автомобилите са част от любимите й занимания още откакто като дете си играе с количките на брат си. Страстта й към скоростите е сериозна - все още твърди, че 1 май 1994 г. (смъртта на Айртон Сена при катастрофа на пистата Имола) е един от най-тежките дни в живота й.

Собати купува автомобилите със съпруга си, макар че самият той не е толкова запален по колите като нея. В колекцията й има Rolls Royce Drophead Phantom и Morgan Aero Supersport. Докато членува в чисто мъжки автомобилен клуб, решава, че е време да потърси жените-любителки на скоростите, в чиято компания да се радва на по-добро отношение.

В началото кани две от съседките си на пистата през 2016 г. Прекарват си страхотно. След това състезание едната си купува личен спортен автомобил, а другата "присвоява" този на съпруга си.

"В един момент се бях превърнала в страшилището на мъжете - всички съпрузи на приятелките ми се плашеха от мен, защото им развалям жените", казва тя с усмивка.

Социалните мрежи помагат за разпространението на славата на клуба й. Една от новопостъпилите участнички е 18-годишната Гала Ал Кетби, студентка по международни отношения в Университета в Шарджа и собственичка на Porsche 911 Carrera.

"Газелите" използват срещите си за различни активности, а брандове и производители проявяват интерес да подкрепят финансово клубните събития. McLaren спонсорира някои състезания, а Michelin участва в един от семинарите им.
Компаниите знаят, че имат полза от това да се асоциират с група като "Газелите", защото популярността им създава възможности за печалба.

Собати разказва как пет жени прекарват уикенд с тестдрайв на Ferrari California T, което струва над 200 000 долара.

"Две от тях поискаха да си купят колата след онзи уикенд. Спомням си как главният изпълнителен директор на компанията дойде при мен и ми каза, че това е била най-бързата възвращаемост на инвестиция в живота му".

Има и шанс за реална промяна и влияние върху индустрията. Неотдавна BMW кани "Газелите" за участие в дискусия за възприятията на брандовете и дизайна на автомобилите - от онзи тип дискусии, в които участниците разказват как си представят идеалните коли.

Основателката на автомобилния клуб участва и в панел по време на Международния автосалон в Дубай през ноември 2017 - форум, на който жените почти липсват в предишни години.

Все повече отношението на производителите и дилърите на суперколи се променя - гледат на жените-клиенти много по-сериозно, търсят мнението им като на ценни потребители.

Клубът е инструмент за промяна на разбиранията, казва Джарви. Групата иска да покаже на жените, че не е задължително да са "украшения" на мъжете си, за да карат хубави коли - могат да постигнат същия успех с учене и здрава работа.

"Не е задължително да си готината мацка на предната дясна седалка до шофьора. Може да си готината мацка, която държи волана"
Студентката Ал Кетби казва, че членството и в "Газелите" е провокирало интереса на колегите й в университета, а някои от приятелките й също искат да си купят бързи коли.

"Когато видиш толкова много момичета да говорят за коли и да разбират от тях, това те кара да знаеш, че не си сама", казва тя.

 По CNN

Всичките управители на кипърската "Олимпик" българи!


"Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо. Той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион."

Думите са на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която вчера се опита да потуши напрежението около фалиралата кипърска застрахователна компания, завлякла стотици хиляди български шофьори със застраховка "Гражданска отговорност" там. 

Но не успя - в полунощ всички застраховки на компанията станаха невалидни, а гневни шофьори излязоха на протест пред Народното събрание.

Да, фирмата е регистрирана в Кипър, собственикът е цитиран. Но дали нещата приключват дотук?

Дали няма връзка с България? Има, поне според документите, налични в още съвземащия се от дошлия незнайно откъде срив на Търговски регистър. И хората не са случайни.

И докато дотук навява мисълта, че сме просто жертви, все пак е добре да погледнем и имената на управителите, които от началото до края са все българи.

Първият е Жельо Стойчев Христозов. Регистърът на "Биволъ" го свързва с: "Европейска брокерска къща" ООД и Здравноосигурителен фонд "ДаллБогг: Живот и Здраве" ЕАД.
На 24 ноември 2011 г. на мястото на Христозов идва Крум Димитров Крумов. Регистърът на "Биволъ" показва връзките му с: "Би Кей Интернешънъл" ЕООД, здравноосигурително дружество "Планета" АД и застрахователно дружество "БУЛ ИНС" АД

На мястото на Крумов на 6 март 2012 г. идва Венелин Георгиев Манев. Фирмите, свързани с името му са:

- взаимозастрахователна кооперация "ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ К";

- "ВЕМА - КОНСУЛТ" ЕООД;

- здравноосигурително дружество "ПЛАНЕТА" АД;

- многопрофилна болница за активно лечение "ТРАКИЯ" АД;

- "Фокус пропърти" АД;

- застрахователно дружество "Добруджа" АД

В "Планета" освен имената на Крумов и Манев са и на: Пламен Любомиров Ценков, Румън Гълъбинов Гълъбинов, Илия Петков Данов, Николай Михайлов Полинчев, Стефан Христов Софиянски, Дилян Никифоров Петров, Лазар Георгиев Георгиев, "КЛЕНМЕЙ ЕНТЪРПРАЙСИЗ ЛИМИТИД", Стефан Христов Стругаров, Константин Николаев Алексиев, Иван Стефанов Цандев, ЗК "Олимпик", Светла Ангелова Христова, взаимозастрахователна кооперация "Добруджа-М-живот".

След Манев начело на т. нар. български клон на кипърското дружество застава Ивайло Василев Пеев. Той оглавява компанията на 12 септември 2006 г. Фирмите, които излизат срещу името му, са:

-  ИД ИНЖЕНЕРИНГ 2007 ООД;

- МОБИ ТЕЛ ООД;

-  ПРО ИНШУРЪНС ЕООД;

Последният управител преди фалита е Пелагеа Теодосиева Евтимова, заменя Пеев през септември 2017 година. Нейното име се свързва и с "Фокус пропърти" АД от регистрите.

На тази дата: 18 август 1917 г. Пожар в Солун оставя близо 80 000 души без дом


Солунският пожар е едно от главните събития в историята на град Солун, което значително променя облика на града. Пожарът бушува в течение на 32 часа, започвайки на 18  август 1917 година и унищожава 9500 къщи на площ над 1 km2 като оставя без покрив около 79 000 жители на града (от общо население 271 000), повечето от които в турските и еврейските части на града. Изгарят ценни исторически и археологически паметници, включително раннохристиянската базилика "Свети Димитър“. 

Една от основните причини за бързото разпространение и разрастването на пожара е силният вятър вардарец, който бушува по това време. Пожарът спира през нощта на следващия ден - 19 август.

Територията, унищожена от пожара, е възстановена по нов проект, който превръща Солун от средновековен в съвременен град. Правителството вместо бързо да построи наново разрушените сгради, назначава френския архитект Ернест Ебрар да изработи нов дизайн на градоустройствения план на Солун с оглед възстановяване на разрушеното и бъдещо разширение на града. 

Някои от идеите на Ебрар още могат да се видят в Солун, като например площад "Аристотел“, но някои мащабни планове така и не са завършени, заради липса на средства.

Вицове - само сока, август 2018 г.


От днес Гражданската отговорност се предлага на талончета за търкане: който изгори, купува отново.

***

Бай Пешо беше силно разочарован след като разбра, че Ариана Гранде не е промоционална разфасовка от 3 литра бира...

***

Ако твърдите, че трудът е песен, значи нищо не разбирате от музика...

***

- Питието определя съзнанието.

***

- Никой не е застрахован! - застрахователна компания „Олимпик.“

петък, 17 август 2018 г.

И сайтът на Министерството на правосъдието... изчезна


Сайтът на Министерството на правосъдието... изчезна тази сутрин. Това се случва само дни, след скандала със срива на Търговския регистър. Агенцията по вписванията, към която е регистърът, е на подчнинение именно на правосъдното министерство.

В петък сутринта интернет страницата на институцията даваше грешка. На екрана се изписва съобщение, че сайтът не е достъпен, както и че възможните причини за това са прекъсване на интернет връзката към сървъра, на който е домейнът, липса на достъп до сървърите или ограничен такъв от администраторите.

На тази дата: 17 август 1998 г. Бил Клинтън признава за Моника Люински

1998 г. президентът на САЩ Бил Клинтън признава, че е имал „неподходящи физически взаимоотношения” със стажантката от Белия дом Моника Люински. Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава. След 21-дневен процес в Сената, Клинтън е освободен от всички обвинения, включително лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.

Историята започва през 1995 г., когато Люински, току-що завършила колежа „Люис и Кларк”, постъпва на работа в Белия дом като стажантка по време на първия мандат на Бил Клинтън. От този период датира и тяхната сексуална връзка. След като техните взаимоотношения започват да се охлаждат и Моника напуска Белия дом, за да работи в Пентагона, тя споделя на своята приятелка и колежка Линда Трип подробности за аферата си с президента. Трип обаче записва телефонните им разговори и ги изважда наяве, когато разбира, че във връзка с казуса „Пола Джоунс” Люински е подписала клетвена декларация, в която отрича всякакви взаимоотношения с Бил Клинтън.

Записите попадат при Кенет Стар, който разследва държавния глава по редица обвинения - Скандала Уайтуотър, Файлгейт и Травългейт. Новината за аферата „Люински” се появява за първи път в медиите на 17 януари 1998 г., а на 21 януари излиза публикация във „Вашингтон Поуст” и скандалът избухва с пълна сила. Клинтън отрича обвиненията, но поради шумния медиен отзвук историята не може да се потули и Белият дом настоява за обяснения.

На 26 януари, видимо притеснен, президентът дава пресконференция в Белия дом, по време на която държи прочувствена реч и напълно отрича сексуалните си взаимоотношения с Люински. Първата дама Хилари Клинтън публично подкрепя своя съпруг по време на скандала и заявява в телевизионно предаване, че целият компромат всъщност е част от крупен план за дискредитиране на президента от страна на десницата, който е в сила от деня на встъпването му в длъжност.

В последвалите месеци широко се спекулира дали президентът е излъгал и по този начин възпрепятствал правосъдието, но не могат да се приведат сигурни докзателства освен записите, тъй като Моника отказва да коментира аферата.

Събитията са катализирани, когато на 22 май 1998 г. федерален съд в САЩ постановява, че агенти на Сикрет Сървис могат да бъдат принудени да свидетелстват пред Върховния съд във връзка със скандала. На 28 юли с.г. Люински най-накрая признава за сексуалната връзка с президента, като осигурява на Кенет Стар и доказателството за нея - прочутата синя рокля с петна от семенна течност по нея.

На 17 август президентът Клинтън прави самопризнание пред съдебни заседатели, че е имал „непристойни физически взаимоотношения” с Моника Люински. Същата вечер той прави и телевизионно обръщение, в което заклеймява връзката си със стажантката като грешка. Той обаче не се признава за виновен за умишлено подвеждане на публиката, като обяснява, позовавайки се на различни законови дефиниции, че терминът „сексуални взаимоотношения” изключва пасивния аспект на оралния секс. А погледнато от тази гледна точка, той не следва да бъде обвинен в публична лъжа за отношенията си с Люински.

След събирането на още доказателства, Клинтън е обвинен в неуважение към съда, отнет му е лицензът за юридическа практика и е глобен 90 000 долара. След 21-дневен процес - на заседание на 12 февруари 1999 г. Сенатът отхвърля предложението за импийчмънт от 19 декември 1998 г. с 55 гласа „невинен” срещу 45 „виновен”.

Вицове - само сока, август 2018 г.


- Госпожо, от къде синът ви е наследил тази жажда за знания ?
- Знанията - от мен, а жаждата - от баща си ...

***

Научих се да готвя. Сега се уча да ям, това което готвя, ама не е лесно.

***

В Русия обявили нов празник "Ден на трезвеността". Хората са в шок, защото не знаят как да го отпразнуват.

***

- Кое е общото между чалгар и индийска кобра?
- И двете почват да се клатят, когато пред тях има циганин с кларинет.

***

Снощи менюто беше 6 степенно - 5 ракии и салата...

четвъртък, 16 август 2018 г.

Мадона е на 60 и продължава да не й пука какво мислите за нея


Много е възможно ако сте сред децата на 80-те и 90-те сред дискографията ви да е и албумът с ремикси на Мадона "You Can Dance". Обложката на албума е почти незабравима заради яркочервения си цвят и директният, дързък поглед на певицата.

Не погледът обаче е причината тази жена да е на върха на славата вече толкова години.

Мадона е най-добрият алхимик на музикалната сцена.

Умее да взима някои от най-разпознаваемите символи на популярната култура и да ги смесва, докато постигне неповторимия си образ.

Добри примери за това са косата и стилът, взаимствани от Мерилин Монро, или бляскавите облекла и аксесоари, характерни за диско ерата. А след като получи желания резултат, Мадона много бързо успява да го осребри.
Разбира се, критиците на изпълнителката далеч не са на такова мнение. Според тях тя е певица с посредствени гласови данни, която просто умее да се продава добре като продукт.

Въпреки това (или именно затова) Мадона е като шаман на музикалната индустрия, който непрекъснато мени вида и формата си.

Външният й вид мутира в зависимост от това какво точно иска да покаже и да внуши на публиката. Тя връща на мода хипи шика от 60-те с "Ray of Light". Пак тя си присвоява типичния за афроамериканските drag queen стил във "Vogue" и садо-мазо вида в "Human Nature".

И това са само малка част от метаморфозите в над 35-годишната й кариера.

Общото между тях е, че с всеки свой опит Мадона руши консервативните концепции за това какво е приемливо, прилично и красиво. Черният Исус Христос в "Like a Prayer" не е нищо повече от началото на безкрайните й провокации.

Следва турнето "Crusifiction" (Разпятие), а през 1990-а в Торонто е заплашена с арест заради това, че на сцената симулира мастурбация. На музикалните награди на MTV през 2003-а за по-малко от 2 минути целува последователно и Бритни Сипърс, и Кристина Агилера.

Но може би най-предизвикателната метаморфоза, тази, която изпълнителката не може да контролира напълно, е тази на стареенето си. Може и да твърдим, че годините са просто цифра все по-шумно с всяка изминала година, или да казваме, че сме на толкова, на колкото се чувстваме. Нека не забравяме и фрази като "Животът започва на 40" или "60 са новото 40".

Какво означава всичко това за Мадона, която на 16 август навършва 60 години?

Дори в далечната 2005-а, когато излиза "Confessions on the Dancefloor" тя се сблъсква със стандартите на поп индустрията, които често комбинират сексизма и така наречения "ейджизъм" - дискриминация по възраст.

Видеото към сингъла "Hung Up" показва Мадона, която загрява на дансинга в розово изрязано трико. Клипът бързо се сдобива с редица пародии - от бременни жени до актрисата Наоми Гросман. Те сами по себе си не са признак на мизогиния и дискриминация. За сметка на това ясен признак на дискриминация е вотът, че клипът към "Hung Up" е "Най-несексапилният за годината" според музикалния сайт Muzu.tv.

Със сигурност има нещо притеснително във факта, че Мадона може да бъде критикувана по този неприятен начин, докато таблоидът The Sun хвали невероятната форма, с която 64-годишният Дейвид Хаселхоф се е сдобил напоследък и тръби как Ричард Гиър "още си го може", когато е изловен от папараци с 31-годишното си гадже.

Поп културата гледа на този тип мъже с адмирации и възприема видимите признаци, че остаряват, като символ на изтънченост.

Никой не им казва да се скрият някъде далеч от очите на публиката, както се е случвало с Мадона.

Тя обаче отказва да слезе от сцената току-така. Оформя и моделира тялото си, показва го, вместо да го скрие под някоя широка дреха. Не се притеснява от изрязаните тоалети или от това да позира с разтворени крака за кампанията на луксозна марка кожени изделия. Провокацията е нейна запазена марка още от ерата на "Like a Virgin".

Изпълнителката е над бурите в социалните мрежи, които се опитват да я критикуват и унижават след всяка нейна спорна изява и не пропуска да напомни, че основната причина за дискомфорта у критиците й е липсата им на потенциал да видят отвъд елементарните физически форми.

Мадона непрекъснато се противопоставя на съвременния, мейнстрийм вкус и се бори енергично срещу дискриминацията по раса, възраст, пол, сексуалност. Без нея нямаше да я има Лейди Гага и още много други, които щедро черпят вдъхновение от "Кралицата на попа".

Но Мадона си остава оригиналът по простата причина, че каквото и да направи, то може само да бъде изимитирано от по-младите.


По QZ

Вижте какви простотии споделя шефката на Агенцията по вписванията във Фейсбук


Фейсбук профилът на изпълнителния директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова прелива от фейк новини и откровени простотии.
Ето и подборка на по-забележителните проникновения на Даскалова, която вчера обясни срива на Търговския регистър, за който отговаря с думите "случват се такива неща".


 

Ген. Атанасов към Борисов: А бе, наглец! Всички знаели, че кипърската застрахователна компания била на скритите собсвеници от Бул инс


Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира случая с отнетия лиценз на застрахователната компания "Олимпик" и необходимостта над 200 хил. души да платят отново задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

В профила си във Фейсбук Атанасов коментира, че компанията е регистрирана в Кипър, но "скритите собственици са хората на Бул инс". Той прави паралел и с охранителната фирма "Аркус", която стана популярна около задържането на Митьо Очите:

Вчера Борисов между другото каза по повод измамата "Олимпик", че хората трябва да внимават, когато си избират застраховател.

А бе, наглец!

Ти /държавата/ си въвел ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка "Гражданска отговорност". Който кара без застраховка, го грози репресия от Органите. Пуснал си на пазара определени компании със законовото съдействие на държавата да събират пари за определени рискове. Народът, изпълнявайки закона, си плаща. И сега им казваш: платете пак! При условие, че всички в държавата са знаели, че компанията е регистрирана в Кипър, но скритите собственици са хората на Бул инс! Което още повече означава, че измамата е известна на служби, КФН, М–во на финансите и т.н. И... тишина. Това като с охранителната фирма на Митьо Очите. Тя има лиценз от МВР за охранителна дейност макар всички да знаят, че е собственост на осъден за наркотрафик.

И сега 250 хил. измамени. От кого?! Защото очевидно тази измама е осъществена с мълчаливото съгласие на Държавата на Борисов.

В една парламентарна република това би трябвало да приключи със СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН за обезщетяване на увредените от бездействието на държавата и задължителна ОСТАВКА на министъра на финансите!!!

Новата религия на богатите и известните


Когато 24-годишният Джъстин Бийбър обявява годежа си с 21-годишната манекенка и дъщеря на Стивън Болдуин - Хейли, първото, което певецът посочва в профила си в Instagram, е общата им вяра. Там Бийбър казва, че "Иисус чрез Светия дух ще ги води през всяко решение, което вземат".

Освен това допълва, че "Точният момент е дар от Бога", защото се сгодява за Хейли в седмия ден на седмия месец, а числото седем е символ на съвършенството. Ако не вярвате - проверете в Google.

Всъщност дори и без справка с търсачката одата на Бийбър напомня на 12,8 млн. фенове, харесали постинга му, за неговата отдаденост към специален клон на евангелистката църква.

През последните няколко години певецът е чест посетител в църквата "Хилсонг" - мегаразклонение на Петдесятничеството, основано в Австралия от през 80-те години на XX-ти век. Впоследствие през 2010-а е пренесено в САЩ от пастор Карл Ленц, който повече напомня на рок звезда, отколкото на свещеник.

Ленц носи бъбрековидни хипстърски очила и модерни дрехи. Съпругата му е стройна блондинка с перфектен външен вид. Пасторът е възприеман за личен ментор на Джъстин Бийбър, докато Лаура Ленц от своя страна е близка с Хейли Болдуин.
Хейли също често присъства на проповедите в "Хилсонг". Преди нея Бийбър води няколко други свои бивши приятелки на неделните проповеди и често пише за Ленц в профилите си в социалните мрежи. Освен тях на богослуженията могат да бъдат видени Крис Прат, сестрите Дженър, Селена Гомез, спортисти, музиканти...

А "Хилсонг" не е единствената църква с нарастващо влияние сред богатите и известните, които търсят начин поне малко да изкупят греховете си.

Има няколко ориентирани към младите, следващи Петдесятничеството мегацъркви, сред които основаната от пастор Чад Вийч "Църква на Зое" и основаната от пастор Рич Уилкърсън-младши "Църква на Ву" в Маями. Уилкърсън е свещеникът, който жени Ким Кардашиян и Кание Уест на пищната им сватбена церемония.

Тези стилни и приятно изглеждащи евангелисти създават нова религиозна организация в Холивуд, в която всички са готини и небрежни.

Всички носят ежедневно облекло и танцуват на християнски поп-рок, но всъщност вярата им е наследник на традиционното Петдесятничество. Във всяка от модерните църкви фокусът е върху кръщенето, даренията за изкупване на греховете (има вече мобилни приложения за целта) и Библията.

Но интерпретацията на Библията от петдесятните не е нещо, което милениалите ще чуят с радост.

Медиите често оспорват възгледите на Ленц, Уилкърсън и Вийч по отношение на абортите и равноправието между половете - неща, срещу които петдесятните са твърдо против. Готините пастори от своя страна предпочитат да не зачекват неудобните теми, за да не отблъснат почитателите си.

По-рано през тази година New York Times пита Вийч какво е мнението му за абортите, а той отговаря, че не желае да говори за политика. Все пак допълва, че в края на всеки Божи ден е "човек на Библията", каквото и да означава това. Уилкърсън е също толкова уклончив, когато се стигне до вижданията му по социални проблеми.

На въпроса какво мисли за еднополовите бракове, той казва, че не обича еднозначни изказвания. Под натиска на журналистите Ленц споделя, че абортът и хомосексуалната ориентация са грехове, но всички грешници са добре дошли в църквата му.

Напук на тези двусмислици хиляди стилни млади хора избират да следват пасторите и да даряват на църквите им.

Ленц може само да благодари на Бийбър - изпълнителят е направил за "Хилсонг" толкова, колкото Том Круз е дал на сциентологичната църква или Мадона - на Кабала. Всеки път, в който някоя знаменитост се снима по време на проповед на "Хилсонг" или "Зое", все повече звезди и обсебени от тях фенове се присъединяват.

Последователите на Карл Ленц в Instagram са над 620 хил. Той е най-известен като духовен гуру на Бийбър, но всяка неделя на проповедите му се събират около 8 хил. души. Ленц е на чело на "Хилсонг" в Ню Йорк. На 39 години е, баща на три деца. Популярен е сред почитателите си заради поп-рок песните за поклонение и непринуденото си поведение. По време на свое турне Селена Гомез пее някои от песнопенията на Ленц пред многохилядната си публика.

Едно от нещата, които според "Хилсонг" са напълно в реда на нещата, е преследването на материално богатство. Това прави църквата особено популярна сред звездите. Пасторите не се обричат на скромен живот и водят живот, близък до този на поп знаменитостите, пред които проповядват. Самият Ленц е фен на Louis Vuittone и Yves Saint Laurent.

Пасторът покръства Бийбър през 2014-а и опрощава греховете му. Церемонията се провежда в джакузито на баскетболния играч на NBA Тайсън Чандлър.

Миналата година певецът прекратява турнето си, за да се съсредоточи върху душата и съществуването си, а Ленд поема ролята на негов "втори баща". След това пасторът предлага на Джъстин и тогавашната му приятелка - Селена Гомез, консултация как да закрепят връзката си. Неуспешно.

Под духовната опека на Ленц попадат и куп други знаменитости. Кендал и Кайли Дженър са редовни посетители на "Хилсонг". Ник Джонас и Приянка Чопра са го избрали за свещеник на сватбата си. Чад Вийч и "Църквата на Зое" също е любимец на звездите.

Той е фен на социалните мрежи и твърди, че Instagram крепи църквата му.

Модерните версии на евангелистките църкви не се приемат еднозначно обаче.

Звездите и Поколението Z ги обичат, защото им дават възможност да се чувстват вярващи и да изкупват греховете си с колосални дарения. Други критикуват модерните пастори и са на мнение, че те злоупотребяват с по-наивните си последователи и пробутват "дизайнерска религия" за някой долар в повече.

Според Ленц "Исус е най-добрият пример, тъй като е бил приятел с грешниците".


По The Cut

На тази дата: 16 август 1896 г. Започва златната треска в Клондайк

1896 г. в един от притоците на река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска. Джордж Кермак и индианците Тегиш Чарли и Шукум Джим са първите, които намират злато в района на Рабит Крийк.

Мястото се намира непосредствено до река Юкон, която е приток на Клондайк. Местността е дива и необитаема и за пръв път новината за залежите на благородния метал гръмва на 14 юли 1897 г., когато параходът „Екселсиор” достига до областта.

През 19 в. хиляди мъже от цял свят зарязват работата си, за да се отправят на Запад в търсене на златни полета и лесно забогатяване. Най-бързи са златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Не закъсняват и кандидат-богаташите от Германия, Италия, Норвегия, Англия, има дори представители на Китай и Япония.

Вицове - само сока, август 2018 г.

Нанотехнологии

100 000 румънци излезли на протест срещу корупцията. Можеше и при нас така да е, но от къде да намерим толкова румънци.

***

На американския рапър 50 cent, в Турция му казвали 3 лири.

***

Готино ще е да пуснат винетки без пари за гейове, да видиш как за 100 лв. всички ще се пишат пед*расти.

***

Качва се една баба в маршрутката и докато си рови в чантата за парите, нещо пада на пода. Шофьорът се пошегувал: - Каквото падне - за мен е! А бабата: - Ти гледай къде караш, че сега ако падна - цялата съм твоя!

***

В магазин за телефони: - Работил ли сте с Андроид? - Бате, бех 20 години у Кремиковци, работил съм със секакви изроди!

сряда, 15 август 2018 г.

72 годишна козметичка участвала в надграждането на Търговския регистър за 2 млн. лева


Едноличната фирма „АЛФА – Веселка Велчева ET“ на 72 – годишната Веселка Асенова Велчева участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за „Добро управление“, редом с известните IT компании „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“, пише Биволь.

Официалното име на проекта е „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози“. Стойността на проекта е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.

Темата е актуална, защото от няколко дни Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) са недостъпни.

Фирмата „АЛФА – Веселка Велчева ET“ държи салон за красота „Пеперуда“, съобщи в социалната мрежа Facebook младият компютърен специалист Давид Мавдориев. Салон с такова име съществува на ул. Люлин Планина номер 4 в София. В обявата за работа, публикувана от „АЛФА – Веселка Велчева ET“, е посочен и телефон, на който Биволъ се свърза със собственичката Веселка Велчева.

„Ние не поддържаме Търговския регистър“ – заяви Веселка Велчева. На въпрос на журналисти какви точно услуги предоставя фирмата, тя ги препрати към „счетоводството“, като уточни, че „ма то сега те са гръмнали“.

„Фирмата на г-жа Велчева е направила два транспаранта“ – заяви счетоводителят. Той се позова на спечелена малка обществена поръчка и фактури към Агенцията по вписванията. Така стана ясно, че салонът за красота се занимава и с рекламна дейност, а усвоените пари по проекта са за „Осигуряване на дейности „Информация и комуникация“ за около 2300 лв.

В системата ИСУН 2020 обаче не са посочени конкретните дейности и суми, изплатени на изпълнителите на проектите, а само техните имена и ЕИК.

Веселка Велчева е едноличен собственик на две фирми: „АЛФА Веселка Велчева“ и „АЛФА-Г“. „АЛФА Веселка Велчева“ е декларирала над 1 млн. лв. приходи от продажби за 2016 г. и 384 хил. лв. за 2017 г. Няма данни за други обществени поръчки, изпълнявани от тези две фирми, освен тези за Агенцията по вписванията.

Агенцията по вписванията: Надграждането няма отношение към текущия проблем

Биволъ изпратил запитвания към пресцентъра на Агенцията по вписванията за по-подробна информация относно ролята на Веселка Велчева и нейната еднолична фирма в проектите за надграждането на ключови информационни системи на държавата.

Оттам не отговориха на конкретния въпрос, но уточниха, че „надграждането и проектите по Оперативна програма „Добро управление“ нямат отношение към проблемите с достъпа до Търговския регистър“.

Освен това надграждането и поддръжката се извършват от различни фирми. Както беше посочено по-горе, надграждането по европроекта е дело на „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“, с рекламна поддръжка от „Алфа Веселка Велчева“. А фирмата, която поддържа ТРРЮЛНЦ е „Лирекс БГ“ ООД.

„Лирекс БГ“ е доставчик на софтуер, хардуер и поддръжка за информационните системи на ключови държавни институции, сред които и ДАНС. Фирмата има спечелени обществени поръчки за над 120 млн. лв.

Търговският регистър е „гръмнал“ от миналия четвъртък, като от Агенцията по вписванията съобщиха, че работят по възстановяването на услугата и са информирали МВР и ДАНС.

Щетите за бизнеса в България са неизчислими. Невъзможни са вписванията на промени по актуалното състояние на фирмите, което блокира сделки и прехвърляния на собственост. От Агенцията по вписванията не съобщават кога тази функционалност ще бъде възстановена, но твърдят, че справките за актуалното състояние на фирмите ще бъдат възстановени от сряда.

Справки могат да се правят и в момента в няколко специализирани платени системи и в безплатната търсачка на Биволъ, която използва отворените данни на Търговския регистър актуални към 12 юни 2018.

На тази дата: 15 август 1002 г. цар Самуил превзема Одрин

В историята на българския цар Самуил има и славни битки, и величави дати, въпреки че за поколенията остава известен с разгрома и ослепяването на армията му от Василий Българоубиец.

На днешния ден преди 1014 години българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин) през 1002 г.. По същото време византийската войска е концентрирана при обсадата на Бдин (Видин), българите достигат Тракия. Самуил умишлено избира деня 15 април – Богородица. По това време в Адрианопол много хора са се събрали за традиционния панаир, организиран в чест на Божията майк. Без да срещнат съпротива, българските войски заграбват значителна плячка и се оттеглят.

Българският цар Самуил е провъзгласен за владетел през 997 година. Управлява до 1014 г. и става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история. Според латинския превод на хрониките на Скилица баща му комит Никола е бил управител на голямата област Средец. По традиция управителите на големите области са били в родствени връзки с преславския царски двор. Историците предполагат, че Самуил е наследник на Симеоновия род - доказателство, за което намират в имената, които носят Самуиловите наследници.

Вицове - само сока, август 2018 г.

След 3 седмици е есен

Не знам, ама Търговския регистър вече го има в Замундата...

***

Тези които постоянно те поправят за грешен правопис, са същите онези, които преди с*кс си подреждат дрехите.

***

Попитали Радио Ереван:
- Кои жени са най верни - русокосите, чернокосите, червенокосите?
Отговор:
- Сивокосите!

***

- Ох, дебела съм!
- Ее, стига де, зайче... красива си!
- Да си чул, да казвам, че съм грозна?!

***

Патриотична татуировка - белег от изгорено от казана за ракия.

вторник, 14 август 2018 г.

Видеофакт: Бой за място за селфи до Фонтана ди Треви


Две семейства се сбиха пред Фонтана ди Треви в Рим заради перфектното място за селфи, съобщи "Гизмодо".

Инцидентът станал на 8 август. 44-годишна американка и 19-годишна датчанка започнали разпалено да спорят за най-доброто място за селфи пред фонтана. Двете започнали да се блъскат и бият. Малко след това в боя се включили и семействата на двете.

В крайна сметка в боя се включили 11 души, включително двама 17-годишни американци и 13-годишно момиче от Дания.

Полицаи се намесили и ги разтървали. При инцидента няма сериозно пострадали.

В социалните мрежи се появи и видео от боя.


ВИДЕО

На тази дата: 14 август 1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала

1994 г. заловен е терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала, един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години, днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Няма такова друго животно, което да изпие толкова бира, като пържената цаца!

***

Приятелки отиват на море.
- Май обърка пътя.
- Защо мислиш така?
- Трети път прегазваш едно и също куче...

***

Жена ми се мъчи толкова време да ме научи на ред, но аз не, винаги си крия портфейла на различно място!

***

Има три вида хора:
- Сови - лягат късно, стават късно.
- Чучулиги - лягат рано, стават рано.
- Има и трети вид - кълвачи. Заради тях чучулигите лягат късно, а совите стават рано...

***

От половин час съм на плажа и нямам нито една снимка. Нямате представа какво напрежение е това!

понеделник, 13 август 2018 г.

Борисов нареди на БАН и синоптиците да се разберат до 10 дни


Премиерът нареди на БАН и НИМХ да намерят решение на проблема помежду си до идната сряда. Това разказа министърът на образованието Красимир Вълчев след срещата между ръководителите на Българската академия на науките и подчинения ѝ Национален институт по метеорология и хидрология и метеорология.

Представителите на враждуващите страни бяха събрани тази сутрин при Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет, за да се чуят исканията и аргументите им в присъствието и на вицепремиера Томислав Дончев и добре познаващият проблема образователен министър.


Любопитно: Най-недостъпните места на Земята


Малко хора осъзнават, че има места на Земята, на които хората все още не са стъпили и които все още са изцяло запазена територия на дивите животни.

Горското езеро, Русия

Точното местоположение на това мистериозно езеро е неизвестно. Според някои то може да се намери в района на руския град Тюмен, който е разположен в Западен Сибир.
Как се стига до там? Никой не знае...Водопади Хонокохау, Мауи

Това отдалечено място е обляно в зеленина. Само един поглед към снимката ти дава чувство на изящна красота, величие и интерес към тайната на естествения свят.
Само си представете какво би било, ако пътувате до там.


Дъждовната гора в Амазония

Тази невероятна, огромна гора се простира през девет различни държави в Южна Америка: Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.
Тя е толкова огромна, че човечеството дори не може да се надява някога да я проучи цялата.


Гангкар Пуенсум, Бутан

Това е най-високата планина в света, която не е покорена от човечеството.
Разположена е върху спорна територия между Бутан и Китай и се извисява на 7 570 метра в небетоКаменната гора, Афганистан

Тези скални издатини и каньони са образувани в продължение на милиони години, предимно под земята под формата на огромни пещери.
С течение на годините мусонните дъждове отмиват метър по метър от варовика и дебелите слоеве от варовита утайка, създавайки тази система на уникални, мистериозни естествени мостове, кули и клисури, която може да достигне до 120 метра в дълбочина.


Далол, Етиопия

Днес в околностите на вулкана Далол се добива сол, така че, строго погледнато, това не е непокътната зона. Но непосредствената зона на вулкана, разбира се, е необитаема.
Учените смятат, че извънземният му пейзаж поразително прилича на повърхността на Йо - вулканична луна на планетата Юпитер.


На тази дата: 13 август отбелязваме Ден на левичарите

Днес е Международният ден на леворъките. Датата се отбелязва от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Става въпрос за празник на хората, които използват лявата си ръка повече от дясната за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. Смята се, че между 3% и 10% от населението на Земята се състои от левичари.

Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстри), въпреки че са по-рядко срещано явление. Мъжете левичари са повече от жените (52,4% мъже срещу 47,6% жени).
Американският учен Амар Клар е установил, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Въпреки това има много (все още не напълно доказани) теории по въпроса.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес II, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици.
Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Такива още са били Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Вицове - само сока, август 2018 г.


Китайците нямат проблеми с комарите... там всеки си е убил неговия.

***

- Как сте с жена ти в леглото?
- Като в гората. Или тя е като дърво или аз съм се нацепил като пън.

***

Когато Мими беше на 2 годинки, тичаше ли тичаше голичка по плажа. Сега, когато е вече на 30 г., две бутилки вино я връщат в детството.

***

Когато една жена Ви помоли да познаете възрастта ѝ... това е като да решите коя жица да отрежете, за да не гръмне бомбата!!!

***

Мъж се приближава към красиво момиче в супермаркета:
- Изгубих жена си. Може ли да поговоря с Вас?
- Защо?
- Защото всеки път, в който заговоря красиво момиче и жена ми изниква изневиделица...