събота, 6 октомври 2018 г.

На тази дата: 6 октомви 1976 г. в Китай е арестувана Бандата на четиримата

1976 г. в Китайската народна република е арестувана Бандата на четиримата. Лидери от управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) са обвинени за жестокостите на Културната революция в Китай. Групата включва Джан Цунцяо, Яо Уънюен, Уан Хунуън и Дзян Цин (вдовицата на дългогодишния партиен и държавен лидер Мао Дзедун).

С Културната революция Мао Дзъдун преследва две основни задачи - да унищожи опозицията, която започва да издига идеи за икономически реформи с частично внедряване на пазарни механизми в икономиката, а в същото време да отклони вниманието на бедстващите народни маси. Крайната цел и на двете е да засилят водещата му позиция в политическия живот на Китай.

По време на Културната революция Мао Дзедун поставя съпругата си за ръководител на държавния културен апарат. Джан Цунцяо, Яо Уънеан и Уан Хунуън са лидери на партията в Шанхай. Те спомагат за задържането на града за Мао по време на културните реформи. Към края на живота на Мао Бандата на четиримата води битки за власт срещу Дън Сяопин, Джоу Енлай и Йе Дзиенин.

Влиянието на групата осезателно запада към 1976 г., тъй като след смъртта на председателя на Държавния съвет Джоу Енлай през януари с.г. на неговия пост не застава никой от радикалите, а неизвестният дотогава Хуа Гоуфън. Когато Мао умира, Хуа е избран за председател на партията.

На 6 октомври 1976 г. Хуа нарежда арестуването на четиримата и на техни поддръжници. Масирана медийна кампания впоследствие им дава името „Бандата на четиримата” и ги обвинява за зверствата на културната революция.

На публичен процес през 1981 г. Дзян Цин и Джан Цунцяо получават смъртна присъда, която впоследствие е променена на доживотна. Уан Хунуън и Яо Уънюен са осъдени на затвор съответно до живот и на 20 години. Впоследствие и четиримата са освободени.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


Седят двама пенсионери и си пият ракията. Единият казва с много угрижен вид:
- Наборе, вече от пет години не ми е ставал....
- Ооо, да чукна на дърво, на мен само от две!

***

- С какво се занимавате в свободното си време?
- С ебуци.
- С какво?
- Електронни книги чета!

***

На двора играеха деца. Всяко на своя телефон!

***

По оценките в дневника може приблизително да се определи месечния цикъл на учителката.

петък, 5 октомври 2018 г.

Гинеколог от Конгои и секс робиня на ИДИЛ взеха Нобела за мир


Нобеловата награда за мир за 2018 г. отива при борци срещу изнасилванията по време на война. Това са Надиа Мурад и Дени Муквеге.

Председателят на Норвежкия Нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен обясни избора с това, че двамата са имали решаваща роля в битката срещу тези престъпления, съобщава Би Би Си.

331 личности и организации бяха номинирани през тази година за престижното отличие.
Гинекологът Дени Муквеге е лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, а Надиа Мурад е йезидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на "Ислямска държава".

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, заяви Норвежкият Нобелов комитет.

Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (1 милион долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Муквеге и неговите колеги в ДР Конго са лекували над 30 000 жертви на изнасилвания.

Надиа Мурад стана лице на кампания за освобождаването на йезидите и спирането на трафика на хора, след като избяга от плена си в "Ислямска държава" през ноември 2014 г.

През миналата година Нобелът за мир отиде при кампанията за премахване на ядреното оръжие.

Граждани излизат на протест срещу кмета на София


Протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова ще се проведе в петък по обед пред Столичната община, съобщава Нова тв.

Една от причините за недоволството е ремонтът в центъра на града. Реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев", както и новият облик на градината пред църквата "Свети Седмочисленици" предизвикаха противоречиви реакции.

Според Общината и архитекта на обекта било нужно търпение, за да се види крайният резултат.

От местната администрация обясниха, че има още работа по реконструкцията на "Граф Игнатиев", а за некачествено изпълнение фирмата е заплашена от санкция за над 1 милион лева.


На тази дата: 5 октомври 1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание

1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание на македонските българи срещу османската власт с цел присъединяване към Княжество България. Българите от Македония изпращат до правителствата на Великите сили и Временното руско управление петиции, мемоари и молби, с които протестират срещу решението техните земи да останат в пределите на Османската империя.

На 8 септември в Рилския манастир се провежда съвещание. На него присъстват Натанаил Охридски, Димитър Попгеоргиев, Ильо Марков и войводи от вътрешността на Македония.
В изпълнение на взетото решение в пограничните с Турция райони се създава местно опълчение, което поема охраната на границата. На 5 октомври сборен отряд от около 400 въстаници, разделен на чети, под общото командване на Стоян Карастоилов (Стоян войвода) и Адам Калмиков атакува турския гарнизон, разположен при кресненските ханове. След 18-часово сражение, турската войска се предава. Пленени са 119 войници и двама офицери.

Освободени са редица села. Освен в Кресненското дефиле въстанически действия започват в Неврокопско, Демирхисарско, Серско, Малешевско и пр. В началото на ноември въстанието обхваща и селата от Разложката котловина. Но въпреки проявения героизъм турците преминават в настъпление. На 11 ноември 1878 г. е опожарена Кресна. Същата участ постига още 12 села от Кресненското дефиле. Към края на ноември е разгромено въстанието и в Разложко.

По десния бряг на река Струма въстаническите действия продължават до февруари 1879 г., но разколът в ръководството оказва силен негативен резултат. В този момент в Македония идва Стефан Стамболов. Той и Никола Обретенов настояват да се използва опитът от Априлското въстание от 1876 г. и апостоли да подготвят населението за бъдещите въстанически действия.

В разгара на въстаническите боеве по инициатива на Натанаил Охридски и въстаническото ръководство е изпратена една делегация в Учредителното събрание в Търново. Тяхната задача е да изразят горещото желание на всички жители българи от Македония за обединение с България, но без успех. През април 1879 г. една сравнително голяма чета преминава турската граница с цел да даде сигнал за въстание около Битоля. Въстаниците остават изолирани и не могат да спрат настъплението на турските войски. На 25 май 1879 г. Натанаил Охридски разпуска четите и въстанието е прекратено.

Поражението на въстанието и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Есен в Япония

Истинският мъж е мъж от стомана! Много, много трудно е да го пречупиш. Затова на жената ѝ остава само едно - да пили!

***

- Страхотна татуировка имаш - хлебарка с копие. Какво символизира?
- Това е скорпион ве...

***

Прогрес. Преди 100 г всички са имали коне, а само богатите - автомобили.
Днес всички имат автомобили, само богатите имат коне.

***

В днешно време, само мързеливите се женят по веднъж.

***

- Пак ли ядеш торта?
- Да. Предписана ми е от доктор...
- Кой?
- Д-р Йоткер!

четвъртък, 4 октомври 2018 г.

На тази дата: 4 октомври 1883 г. Луксозният пътнически влак „Ориент Експрес” започва първото си пътуване

1883 г. луксозният пътнически влак „Ориент Експрес” започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през шест държави.

За създател на „Ориент Експрес” се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името идва спонтанно и е дело на пътниците на дълги разстояния, пътували с влаковите композиции от Париж до Виена през с.г. В онези времена това пътуване се е считало за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия, които може да предприеме човек.

По различно време с „Ориент Експрес” са пътували Франц-Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и много други знаменитости. Любопитен факт е, че Агата Кристи също има съществена роля за популяризиране на луксозния влак, тъй като нееднократно тя споменава името му в произведенията си.

Класическият маршрут на влака тръгва от Париж, преминава през Будапеща и Букурещ, и достига до Истанбул, като пътуването продължава шест дни и пет нощи. Този маршрут обаче е променян няколко пъти, а едновременно с това под шапката на „Ориент Експрес” се появяват още няколко маршрутни линии.

Днес влакът се движи по маршрута Париж - Истанбул веднъж годишно, по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Да си татуираш герба на София
Звъни телефона във фирма за ремонт на компютри, принтери и др.
– Принтера ми започна да не печата добре.
– Най-вероятно е за почистване. Ще ви струва $50, но можете да прочетете ръководството и да си го почистите сам.
Клиента е потресен от такава откровеност:
– Младежо, вашият началник знае ли, че така му проваляте бизнеса?
– Честно казано, това е негова идея. Доста повече пари изкарваме от принтери, които клиентите са опитвали да си поправят сами.

***

Ако пощальона носи поща... Какво тогава носи куриера?

***

- Aло?
- Здравейте!
- Mи, на 38 съм, пия, пуша, кажете вие нещо за себе си?
- Г-не, ние продаваме арматура...
- Но тука пише, телефон за връзка?

***

- Аз те обичам, но ми е любопитно не се ли притесняваш, че сте били
съученици с баща ми?
- Е, то какви съученици... не сме съученици, той беше в "А" клас, аз в
"Б"...

***

Някъде в Габрово :
- Ново пакетче чай ли си извадила ?
- На старото му се скъса конецът .
- И не можа да го завържеш ?

сряда, 3 октомври 2018 г.

"Най-красивият плаж на света" затваря за неопределено време


Пътешествениците, които се надяват да посетят известния тайландски залив Мая, ще трябва да изчакат още малко, за да видят неговите кремаво-бели брегове и извисяващите се варовикови скали.

Популярната дестинация за еднодневни екскурзии трябваше да отвори отново този месец след временна туристическа забрана, но Тайландското министерство на националните паркове, опазването на дивата природа и растенията (DNP) обяви, че заливът ще остане затворен за неопределено време.

Мястото придоби огромна известност след "Плажът" - филм от 2000 г. с участието на Леонардо Ди Каприо, който представя най-доброто от самото място - прекрасните плажове, дивата девствена природа и кристално чистата вода.

Оттогава насам купища туристи се изсипват в залива ежеднeвно, а мястото се сдоби със славата на "най-красивия плаж на света". До 1 юни тази година, когато плажът затваря като част от онова, което се очакваше да бъде четиримесечна програма за обновяван на природата, насочена към съживяване на изчезващите корали там и поставяне на допълнителни кейове за лодки.

Във вторник обаче беше обявено решението на DNP да се забави повторното отваряне на плажа заради належащата нужда от още време за възстановяването на природата в региона. Всякаква туристическа активност е забранена около кораловите рифове, намиращи се в близост до трите острова край източния бряг на остров Пукет.

Всеки, който нарушава наредбата, ще бъде обект на наказателно преследване от закона, а присъдите за нарушенията на правилата са до една година затвор, глоба до 3190 долара - или и двете.

Това решение предизвика и редица негативни коментари, предимно сред заетите в областта на туристическия бранш, които са и най-засегнати от решението заливът да остане затворен. Притесненията там са чисто финансови, тъй като "Плажът" е една от водещите притегателни сили за туристите.

За властите обаче е далеч по-важно мястото да се възстанови от негативното човешко влияние. Иначе се рискува то да загуби очарователния си вид и туристите да се отдръпнат отново, този път завинаги.

"Екосистемата и физическата структура на плажа все още не са възвърнали обичайното си състояние", се казва в позицията на тайландското министeрство и се допълва, че ще се удължи периода на забрана за посещения, "докато естествените природни ресурси не се нормализират".

Според властите кораловите рифове и растителността са били повредени от сериозното човешко присъствие, което понякога се изразява и в до 5000 посетители на ден. Това е и причината околната среда да се нуждае от повече време, отколкото първоначално се смяташе.

А на въпроса колко време ще продължи това затваряне, отговорът е прост - колкото отнеме.

"Спиране на достъпа за четири месеца не беше достатъчно. Нуждаем се от поне една година или дори до две години, или може би повече, за да се възстанови околната среда", коментира Сонгтам Сукстуанг, ръководител на отдел "Природни паркове" към министерството за опазване на природата.

Тайланд редовно затваря национални паркове и острови по различни причини - от екстремни климатични условия до екологично възстановяване, но това беше първият път, когато такива мерки бяха предприети в оживения залив на Мая.

Според данните, предоставени от DNP, националният парк е приел досега през 2018 г. над 2,5 милиона посетители, което е годишен ръст от половин милион души.

Така ежедневно множество лодки стоварват на плажа стотици туристи, които да търсят своето място за слънчеви бани, да се гмуркат във водите, да се разхождат из горичката и да правят всевъзможни снимки на всички тези действия.

В голямата си част тези посетители с туристи, отседнали на остров Пукет, който се намира на по-малко от час път с моторна лодка.

Но не само заливът Мая се изправя пред този проблем. Една от най-популярните туристически дестинация във Филипините - остров Боракай - беше затворена за шест месеца от 26 април.

Причината е реалната заплаха кристално чистите сини води около плажовете на острова да се заблатят заради сериозните щети, причинени от интензивния туристически поток.

Боракай ще се отвори отново в началото на месец октомври като самото отваряне ще става на етапи и местните власти предвиждат доста по-строг контрол върху потока на посетителите.

За разлика от малкия залив Мая, на който няма хотели или жители, а властите са забранили нощуването там, популярната плажна дестинация на Филипините е дом на цели 17 000 души като почти всички по един или друг начин са ангажирани в туристическата индустрия.

На тази дата 3 октомври 1918 г. Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България

На 3 октомври през 1918 г. Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България.


Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски (на немски: Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha), е княз на България - от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България - от 22 септември 1908 г. до абдикирането му.


Той също така е известен като страстен ботаник, ентомолог и филателист.


Българската историография разглежда цар Фердинанд І като противоречива личност. От една страна, изтъкват се заслугите му за утвърждаването и издигането на Третата българска държава, както и за нейната Независимост. От друга страна, на Фердинанд І се хвърля вината за неуспешното участие на България в Междусъюзническата и Първата световна война, които костват на страната стотици хиляди жертви и тежки загуби.


След избухването на Първата световна война през юли 1914 г. под влияние на Фердинанд I българската външна политика се ориентира към Централните сили - Австро-германския блок, към който България се присъединява официално на 6 септември 1915 година. Въпреки военните успехи на фронта - разгрома на Сърбия (ноември-декември 1915 г.) и победата над Румъния (септември-октомври 1916 г.), България претърпява национална катастрофа в края на Първата световна война. Скоро след пробива при Добро поле в Южна Македония, Солунското примирие и капитулацията на България на 30 септември, принуден от обстоятелствата, цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си - княз Борис Търновски (или цар Борис III), и напуска страната.


Старият цар никога не е бил допуснат да посети отново България, въпреки многократните му настоявания, особено през 1937 г. при раждането на внука му - престолонаследника княз Симеон Търновски.


Фердинанд І Умира на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. На смъртния одър пита адютанта си ген. Петър Ганчев: Кога заминаваме за България? Последната воля на цар Фердинанд е да бъде погребан някога в любимата му България и затова ковчегът му е бил временно положен в криптата на католическата църква Св. Августин в Кобург, пред саркофазите на майка му и баща му. Там остава и до днес.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Мерлин Монро?

Син представя приятелката си на майка си:
- Мамо, запознай се с тази прекрасна жена. Готви вкусно, прави разкошни десерти, поддържа невероятна чистота!
- Много добре, сине, нека идва във вторниците и четвъртъците!

***

- Не може с труд да се изкарват пари!
- Глупости, аз например си изкарвам парите с труд!
- Това дето ти го изкарваш, не са пари!

***

Глупакът не е толкова страшен, колкото глупак с инициатива, особено със законодателна инициатива!

***

Лъвът се женил и поканил всички животни на сватбата. Дошла мишката, написала чек и я подала на лъва. ״Заповядай  брат ми”. Лъвът се ядосал. “Поканих те на сватба, но откога сме братя?” Мишката казала: “И аз бях лъв преди да се оженя”

***

Питат радио Ереван: - Как е бъдеще време на глагола прозявам се? - Спя.

вторник, 2 октомври 2018 г.

На тази дата: 2 октомври 1768 г. Екатерина II утвърждава присъдата на садистичната помещица Салтичиха

Даря Салтикова
1768 г. Екатерина II утвърждава присъдата на садистичната помещица Салтичиха. Императрицата изпраща в Сената указ, в който подробно описва наложеното сурово наказание и реда за изтърпяването му от садистичната помешчицата Даря Салтикова. В указа си Екатерина ІІ нарича Даря Салтикова с най-унищожителни епитети - „безчовечна вдовица”, „урод на човешкия род”, „съвършено безбожна душа”, „мъчителка и душегубка”.

Следствието доказва, че Салтикова е „несъмнено виновна” за смъртта след жестоки изтезания на 38 души и „оставена под подозрение” за смъртта на още 26 души.

След смъртта на съпруга си младата вдовица се превръща в еднолична господарка на около 600 крепостни селяни в имотите си, намиращи се в Московска, Вологодска и Костромска губерния. И само половин година след овдовяването започва редовно да пребива прислугата си. Основно поводи за наказанията били обвинения в недобросъвестно изпълнение на слугинските задължения. Господарката се вбесявала и започвала да удря селянките с каквото й попадне. Салтичиха обливала жертвите си с вряла вода или подпалвала косите на главите им. Тя моряла момичетата от глад или ги завързвала голи на студа.

Първите жалби срещу Салтичиха, подадени от крепостните селяни, им донесли единствено наказания, тъй като тя имала влиятелни роднини и успявала да подкупва длъжностните лица с крупни суми. Но въпреки всичко двама крепостни - Ермолай Илин и Савелий Мартинов, чиито жени били убити от графинята, успели да предадат жалбата си на възкачилата се на престола Екатерина ІІ.

Екатерина ІІ получила писмената им жалба, в която селяните съобщавали, че тяхната господарка Даря Салтикова е отговорна за „смъртоубийствени и криминални дела”. Просителите молели императрицата да защити всички крепостници на Салтикова „от смъртна опасност и немилосърдно и безчовечно мъчителство”.

От Канцеларията на императрицата доносът на Илин и Мартинов постъпил за разглеждане и приемане на решение в Управителния сенат, оттам бил отправен в московската кантора на Управителния сенат, а накрая попаднал в Правосъдния съвет. Там пристъпили към разглеждането му по същество на 1 октомври 1762 г.

До ноември 1763 г. следователите се занимават с изучаването на конфискуваните счетоводни книги на Салтикова и с разпитите на свидетелите. Разпитана е многочислената прислуга на помешчицата, живееща в нейния московски дом. Въпроси били зададени и на слугите й в именията в Троицкое и Вокшине.

Следователите направили списък с имената на крепостниците, чиято смърт даже на документи изглеждала подозрителна. Например една млада 20-годишна жена попада в дома на Салтикова като домашна прислужница и умира след две седмици. Много подозрителна била и смъртта на трите съпруги на Ермолай Илин.

В началото на юни 1764 г. едновременни генерални обиски били проведени както в Москва - в квартала, в който се намирал домът на Даря Салтикова, така и в подмосковското село Троицкое, където помешчицата изпращала провинилите се слуги. Следствието изцяло потвърждава убийството на трите съпруги на Ермолай Илин.

Важно доказателство от генералния обиск, проведен в московския дом на Даря Салтикова, са намерените интересни счетоводни книги, попълвани от иконома Савелий Мартинов. В тези книги са отбелязани всички подкупи, раздавани от Салтикова на длъжностни лица от московската администрация.

Следствието официално приключва през пролетта на 1765 г. и случаят е предаден за по-нататъшно разглеждане в 6-и департамент на Управителния сенат. „Делото на душегубката Салтикова” е разглеждано повече от три години, като в крайна сметка съдиите признали обвиняемата за виновна в убийствата и изтезанията на слугите й.

През септември 1768 г. Екатерина ІІ на няколко пъти разглежда въпроса за окончателната присъда на Даря Салтикова. Императриицата е изправена пред трудна дилема: от една страна, следвайки буквата на закона, трябвало да осъди Салтикова, но от друга не бивало да го прави, тъй като това щяло да срине старателно изграждания й имидж на „хуманна и човеколюбива” владетелка.

На 2 октомври 1768 г. Екатерина ІІ изпраща до Управителния сенат указ, в който подробно описвала какво да бъде наказанието на Салтикова - лишаване от дворянското й звание и пожизнена забрана да се нарича с фамилията на баща си и съпруга си; да изтърпи един час на позорния стълб с надпис на гърдите си „мъчителка и душегубка”; след това да бъде изпратена на доживотен затвор без светлина и право на контакти с външни хора.

Наказанието на осъдената помешчица е изпълнено на 17 октомври с.г. на Червения площад в Москва. След това тя е отведена в Ивановския женски манастир, където живее в пълна тъмнина и изолация до края на живота си.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.


- Не стига, че се прибра пиян, но и целият ти гръб е издран! Къде беше?
- Няма да повярваш! Орел ме донесе!

***

Ако чушката и доматът са плодове, то лютеницата следва да е конфитюр...

***

Щастие - това е прилично уиски, прилична храна, прилична цигара и прилична жена... е може и НЕприлична жена - зависи колко щастие може да понесете!

***

За някои хора хуморът е като чужд език... Без субтитри не го разбират.

***

Новини:
- Във Финския залив се е разбил танкер, превозващ спирт. Огромно петно руснаци се движат към мястото на събитието.

понеделник, 1 октомври 2018 г.

На тази дата: 1 октомври 1910 г. Терористи взривяват сградата на вестник „Лос Анджелис Таймс”

Останките от редакцията на „Лос Анджелис таймс” 
след експлозията на 1 октомври 1910 г.
За вестник „Лос Анджелис таймс” 1 октомври остава в историята като Черния ден – на тази
дата преди 108 години срещу изданието е извършен атентат. По онова време всекидневникът е най-влиятелният на западния бряг на САЩ и взема страната на едрия бизнес по време на битката му със синдикатите.


Хрониката на покушението е добре известна - час след полунощ на 1 октомври 1910-а силна експлозия разтърсва пресечката на Фърст стрийт и „Бродуей”, където се намира сградата на „Лос Анджелис таймс. В този момент там върви печатането на поредния брой. След минути зданието е обхванато от пламъци. Пристигат пожарните коли и потушават огъня. Инцидентът обаче вече е взел жертви. Загиват 21 души, над 100 са сериозно обгорени.

Разследването показва, че причина за експлозията е куфарче с динамит, оставено в алея до сградата на вестника. Самоличността на онези, които го „забравят”, е скоростно установена. Оказва се, че това са двамата братя Джеймс и Джон Макнамара – профсъюзни активисти.

Става ясно, че зад покушението стоят синдикатите на Ел Ей, недоволни от атаките на вестника срещу тях. По онова време цяла Америка е арена на профсъюзни борби – работниците настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Но докато в други части на Щатите взимат исканията им под внимание, то в Ел Ей работодателите в лицето на мастити индустриалци и банкери са в настъпление. Най-яростният и гласовит противник на профсъюзите е Харисън Грей Отис – собственик на „Лос Анджелис таймс”. В серия статии изданието му разгромява исканията на синдикатите. Затова работниците решават да го сплашат.

Шестнайсетте пръчки динамит в куфарчето не са достатъчни да сринат сградата. Братята Макнамара обаче не подозират, че под нея има залежи на природен газ, заради които сградата се превръща във факла. Профсъюзните атентатори не подозират и друго – че часовниковият механизъм на бомбата ще се развали и вместо в 4 часа сутринта, тя ще избухне в 1часа и 7 минути. Ако нещата се бяха развили според плана, човешки жертви нямаше да има, но е било писано семействата на 21 печатари да осиротеят, а други сто да се грижат за инвалиди.

Освен пред редакцията на вестника, динамит е бил заложен и в дома на неговия издател, както и в къщата на секретаря на Сдружението на търговците и производителите. Те обаче не гръмват и именно по тях полицията стига до братята Макнамара. Издателят на „Таймс” нарича атентата „престъплението на века” и заклеймява профсъюзите като „анархистка измет” и „пиявици”.

Вицове - само сока, октомври 2018 г.

Никакви социални мрежи не могат да заменят
живото човешко общуване

Тоя свят е странно организиран! Ако държавата намери в задния ти двор нефт, то той е неин. Ако намери наркотици, те са твои!?

***

Хуморът ми е толкова черен, че мога да го пусна да бере памук...

***

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

***

Постепенно смисъла на световната икономика се сведе до това, държавите да си продават една на друга стоки, произведени в Китай, по възможност представяйки ги за свои!

***

Едновременната връзка с две момичета, с различен цвят на косата, увеличава желанието за чистене на апартамента.

неделя, 30 септември 2018 г.

Референдумът в Македония се провали!


Приключи гласуването на референдума за новото име на Македония. В 19.00 часа местно време (20.00 часа българско) избирателните секции в страната затвориха.

Последва кратка пресконференция от представители на Държавната избирателна комисия (ДИК), които увериха, че ще бъдат положени всички усилия, за да може официалните резултати да бъдат съобщени във възможно най-кратък срок, информира Агенция "Фокус".

Въпреки това обаче може със сигурност да се заключи, че гражданите на югозападната ни съседка изглежда предпочетоха бойкотa пред евроатлантическата интеграция. Това става ясно от ниската избирателна активност, която бе регистрирана на днешното гласуване.

По данни на ДИК към 18.30 часа местно време, половин часа преди края на изборния ден, избирателната активност е била 34,09%. Това означава, че 519 435 граждани са упражнили правото си на глас. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват над половината от регистрираните избиратели - около 903 000 души.

Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.


На тази дата: 30 септември 2004 г. за първи път са направени снимки на жив гигантски калмар

2004 г. — За първи път са направени снимки на жив гигантски калмар в неговата естествена среда на 600 мили край Токио. Японски учени са успели да заснемат екземпляр, дълъг около 8 метра. Това ще спомогне за изучаването на тези главоноги мекотели, които обитават най-дълбоките океански падини и котловини. 

Снимките на чудовищното мекотело са направени на от екип от японския Национален природонаучен музей, държавната телевизия NHK и американския телевизионен канал Discovery Channel.

Учените за първи път са в състояние да покажат гигантската сепия в естествената й среда в дълбокия океан. От експерти е установено, че екземплярът е дълъг около 8 метра и има две дълги пипала.

Гигантските калмари могат да достигнат дължина до 18 метра. В края на 18-и век на брега на Нова Зеландия е бил открит огромен калмар, дълъг 17,4 м, като 12 метра е била само мантията му. Според експерти теглото на животното може да достигне до един тон.

Вицове - само сока, септември 2018 г.

Три сезона през прозореца

"Господари на ефира" преговарят с Неймар да им стане репортер, защото по-хубаво падал.

***

– Четири литра наливна бира, моля.
– А носите ли си съд, в който да ви я налея?
– Със съда разговаряте…

***

 И се замислих - зная сума ти стари алкохолици... И нито един стар веган.

***

- Скъпи, кажи какво да ти купя за рождения ти ден?
- Недей нищо ми купувай скъпа, че нещо съм зле с парите...

***

Обява:
- Клуба по спортна стрелба приема поръчки на граждани.