събота, 8 февруари 2020 г.

На тази дата: 8 февруари 1878 г. Освобождението на Несебър от турско робство

Датата, която историята визира за Освобождението на Несебър от турско робство е 8 февруари 1878 г.Обявяването на акта на освобождението става без нито един изстрел след като майор Колантаевски, начело на военна формация от полуескадрон от 2-ри ес­кад­рон на 13 ­Дра­гун­ски на Во­ен­ния ор­ден полк завзема града по същия начин, както и ден преди това Поморие.
 Информацията за събитието се съдържа в том 75 от Сборника с материали за руско-турската война 1877-1878 на Балканския полуостров, чиято поредица започва да излиза в Санкт Петербург през 1911 г. Всъщност, става въпрос за документи, обнародвани от името на Военната комисия на Руския генерален щаб.                    
Завземането на Черноморското крайбрежие,особено селищата с удобни пристанища ,било от стратегическо значение за окончателното Oсвобождение на България.Това е така, защото по този начин се предотвратява евентуален десант на турската армия по левия фланг и в тила на руската армия.По това време в Бургас и в останалите селища на региона вече
нямало официални представители
на турския султан. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на английски кораби и в края на декември 1877 отплaвали от бургаското пристанище към Истанбул. Дългото изолиране на бургаската територия от активни освободителни действия създало смут сред местното население.
Това активирало и безчинствата на башибозушките и черкезки банди.На масови кланета били подложени жителите на Карнобат и Българово. За да защити българското население, щабът на ХI армейски корпус

сформирал летящ отряд
под командването на полковник Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас.
Полковник Лермонтов влиза с първия отряд от 30-40 кавалеристи от ХIII драгунски полк и е срещнат с хляб и сол и после отведен в църквата “Св.Хач” за отслужване на благодарствен молебен.
Градските първенци тържествено предали на освободителя на Бургас-полковник Лермонтов, ключовете от турските складове на пристанището, където се съхранявали храни и въглища, по-късно разпределени от новата управа за изхранването на населението. Същата вечер под звуците на църковните камбани са посрещнати и останалите 2 000 руски воини от 24 дивизия на ХI армейски корпус. Почивката била кратка, защото пристигнали тревожни
вести за черкезки нападения
срещу Несебър и Поморие, а само половин час след тържественото посрещане полковник Лермонтов получил съобщение за поява на турски броненосец в
Бургаския залив и опасност от евентуален турски десант.
Междувременно в щаба на ХІ армейски корпус в Карнобат на 1 февруари постъпва донесение от дозора на Бургуджийския отряд, че в Месемврия местните българи обезоръжили целия турски гарнизон и пленили 3 оръдия, като за защита на населението от нападения на черкези и башибузуци е организирана самоотбрана. Обстановката обаче остава несигурна, оставала и опасността от турски набези. Тази опасност била предотвратена,след като от Бургас бил изпратен един полуескадрон, който на 7 февруари под командването на майор Колантаевски
освобождава Поморие, а на 8 февруари и Несебър.

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Зимна приказка в област Търговище

Снимка: Свилен Петров


Циганин към циганчето:
- Спирай цигарите!
- И ти си пушил в пети клас.
- Аз бях на 18 тогава, пикльо...

***

От очите на страха, по-големи са само очите на запека...

***

- 12 Сунгурларски ракии.
- Е що па 12?
- Защото след 6-тата не мога да казвам Сунгурларски.

***

Вървят двама българи към бесилката:
- Хайде да избягаме!
- А бе, по-добре да си траем, че да не стане по-лошо...

***

76 годишния бай Пешо, собственик на ракиен казан не разбираше за какъв студ говореха по телевизиите...

петък, 7 февруари 2020 г.

На тази дата: 7 февруари 1878 г. Созопол е освободен от турско робство

На 7 февруари 1878 година Созопол е освободен от турско робство. Това прави т.нар. летящ отряд, воден от полковник Александър Михайлович Лермонтов, командир на XIII Драгунски на Военния орден полк. На 3 февруари отрядът бил сформиран от 7 пехотни роти, 2 кавалерийски ескадрона и 2 конни оръдия, набрани от 13 драгунски и 104 Устюжки полк.
Той имал за задача да заеме ключови позиции за защита на бреговете на Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлински проход башибизуци и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас, на 7 февруари е освободен Созопол.
По традиция населените места в Бургаска област, освен Националния празник - 3 март,честват и деня на Освобождението си от турско робство, с полагане на цветя и венци пред паметниците на своите осводители.

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Le Mont Saint-Michel, Франция

Вече сме на първо място в европейския съюз по брои коли с десен волан.

***

Разбираш, че живееш в ДОБЪР КВАРТАЛ, когато видиш кучетата, облечени по-добре от теб...

***

Тази година снегът ни изненада два пъти. Първия път когато не дойде, а втория когато дойде!

***

- Келнер, шише ракия, кана бяло и кана червено вино!
- Ама, Мило, нали щяхме да отбелязваме и Свети Валентин?!
- А, да... И едни сърца на шиш!

***

Днес е денят, в който спрях да се ядосвам, че си сложих зимни гуми!

четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Фотофакт: Варна, вятър и боклуци

Днешният вятър разпиля боклуци из центъра на Варна.

На тази дата: 6 февруари 1958 г. Най - черният ден за „Манчестър Юнайтед”

1958 г. осем футболисти на „Манчестър Юнайтед” загиват в самолетна катастрофа край Мюнхен. Новината за катастрофата сломява цяла футболна Европа. Отборът на „Манчестър Юнайтед” губи голяма част от състава си. Но само 10 години по-късно те печелят Купата на европейските шампиони, като начело на тима отново е Мат Бъзби. През 1968 г. „Манчестър Юнайтед” става първият английски футболен клуб, който печели Купата на европейските шампиони.
На 5 февруари 1958 г. отборът на „Манчестър Юнайтед” играе реванш в турнира за Европейската купа срещу сръбския Цървена звезда в Белград. В първата среща на „Олд Трафорд” момчетата на Мат Бъзби, или както са ги наричали по онова време „Бебетата на Бъзби” са победили с 2:1. След равенство 3:3 в Сърбия манчестърци се класират за полуфинала с общ резултат 5:4.
В деня след срещата с Цървена звезда ги очаква полет до дома и повечето играчи вече мислят за съботния мач с тима на „Уулвърхемптън”. Тръгването от Белград се забавя с час, защото един от футболистите Джони Бъри е загубил паспорта си. След това самолетът каца в Мюнхен, за да презареди с гориво.
В три часа следобед метеорологичните условия на германското летище са лоши заради обилния снеговалеж. На два пъти пилотът безуспешно опитва да излети. Третият опит се оказва фатален - самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци.
23-ма от общо 44 пътници на борда загиват. Между тях са седем играчи на „Манчестър Юнайтед” - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм „Били” Уелън. Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. По онова време той е сочен като една от големите надежди на английския футбол.
Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб, също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър, получават тежки наранявания и никога повече не играят футбол.
Оцеляват легендарният треньор на „червените дяволи” Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.
Бъзби успява да преодолее нараняванията си и започва да гради нов отбор. Денис Вайълет става един от водещите играчи в тима. През сезон 1959-1960 оцелелият след трагедията играч счупва рекорда на Джак Роули, като бележи 32 гола за един сезон. Отборът завършва на 17-то място.
Формата на Юнайтед в началото на новото десетилетие не е впечатляваща, но отборът скоро започва да „набира скорост”. Червените стигат до финал за купата на Англия през сезон 1962-1963 и побеждават „Лестър Сити” с 3:1.
През следващия сезон 1963-1964 г. играчите на „Манчестър Юнайтед”, вдъхновени от успеха си, започват да мислят и за титла - „червените дяволи” завършват втори, само 4 точки след „Ливърпул”. „Манчестър” печели първенството през 1965 и 1967 г. и Купата на Европейските шампиони през 1968 г., ставайки първия английски отбор, спечелил отличието. Мат Бъзби се оттегля от мениджърския пост през 1969 г.

Вицове - само сока, февруари 2020 г.


Чикаго/САЩ

- Поръчах си проститутка. Така се случи, че в асансьора заедно с нея се качи и майка ми. Никой досега за двеста лева не беше гледал детските ми фотографии.

***

По повод увеличението на минималната работна заплата, резервациите за Дубай и Малдивите са на изчерпване!

***

Тази година ще бъда енергоспестяваща. Ще си спестя онази енергия, която изразходвах да обяснявам на хората неща, които няма да разберат!

***

Толкова съм стар, че даже помня как веднъж избраха красива "Мис България".

***

Домът е там, където мъжът по гащи, а жената по сутиен се разминават като градоносни облаци...