събота, 6 декември 2014 г.

Земетресение в София преди минути

Преди минути в София бе усетен лек трус. Съобщение за това веднага бе публикувано в
Европейския сеизмологичен център.

По данни на сеизмологичния институт на БАН земетресението, което бе усетено в столицата е с магнитуд от 2,6. То е било с дълбочина 0,7 км., който стана в 20,48 часа.

Все още не се посочва къде точно е епицентърът, но според картата е недалеч от столицата.
Обновено!

„Газпром” сменя стратегията си спрямо Европа

„Газпром” променя радикално стратегията си по отношение на европейските пазари. Съгласно новият модел, руския природен газ ще се купува от страните в Европа на гръцко-турската граница. Това обясни шефът на компанията Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.
Според него, първата крачка в това направление е отказа от строителството на „Южен поток”.

„Досега ние се стремяхме да доставим синьото гориво до крайния потребител- съответната компания в съответната европейска страна. Но очевидно, не ни искат, а насила хубост не става. Затова сега ще дадем възможност на нашите клиенти да дойдат в нашия магазин, който ще е на гръцко-турската граница”, каза още Милер.

Шефът на „Газпром” разкри и някои подробности около визитата на Владимир Путин в Турция. Той призна, че решението за спиране на „Южен поток” и полагането на втора тръба по трасето на „Син поток” е взето по време на срещата на турския и руския президенти. Но допълни, че преди това е имало размяна на мнения, предложения и позиции по тази тема.

„Такова решение по такава тема като газопровод до Европа естествено не може да бъде взето или обсъдено спонтанно. Трябва сериозна предварителна подготовка”, уточни Милер.

Той съобщи, че „Газпром” е инвестирал досега 4 милиарда евро в инфраструктурата на „Южен поток” на територията на Русия. „Това не са загубени пари, всичко ще бъде използвано в новия проект за тръба до Турция”, завършва Милер.

И Цецка Цачева призова Слави Бинев да се оттегли

Цецка Цачева категорично отсече, че Народното събрание е стабилно. "Когато имаш 8
политически субекта и 8 парламентарни групи, когато е толкова сложна формулата, по която се определя парламентарното мнозинство, за да може парламентът да работи, е нормално да има и такива излъчвания навън за нестабилност", коментира тя пред радио К2.
Председателят на Народното събрания заяви, че след като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор отвън би трябвало да бъде преосмислен.

„Механизмите за това не са много, единият субект е самият председател на комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това“, очерта различните варианти Цачева. Тя каза, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник след края на извънредното заседание за обсъждане на първо четене на бюджет 2015.

Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия, защото работата на комисията е освен в контролните функции, които има, да изслуша министър, председател на СЕМ, е по-скоро в законодателната част, да дава мнения и становища, а това не се формира еднолично от страна на председателя или ръководството, това се формира от мнозинството народни представители в комисията.

Цачева определи като знакови отсъствията от заседанието на комисията по култура и медии, когато се гледаше бюджетът за следващата година, на самия министър на културата и представителите на обществените медии. „Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи, силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения“, коментира председателката на Народното събрание.

„Ако трябва да се протестира срещу конкретна личност, той протестът не трябва да бъде към момента, в който е избран за народен представител, а тогава, когато политическата сила го е издигнала, включила в съответна листа и то на място, от което има очакване, че той като естествен ход от изборите, и резултат, ще бъде народен представител. Тогава е мястото за реакцията на обществото. Тогава, когато един кандидат на партия или коалиция е избран за народен представител, това означава, че зад него има определен брой български граждани, избиратели и като такъв той има правото да бъде член на колективния орган на Народното събрание“, допълни Цачева.

Цецка Цачева каза, че ако Бинев не се притеснява и е убеден, че ще успее по пътя на диалога да изясни противоречията между тези, които протестират и него, в такъв случай той би могъл да продължи да работи. Според нея, е нормално в една демократична държава да има несъгласие с хора, които са избрани на ръководни постове.

На въпрос ако Слави Бинев се оттегли, трябва ли да се оттегли и министърът на културата Вежди Рашидов, тъй като и срещу неговата личност има протести, Цачева отговори, че министърът на културата е доказан творец от гилдията на творците. "Вежди Рашидов не е човек, който идва от външна среда, от друго поприще, от друга секторна политика", поясни тя.

Снимки в точния момент

В Хаити: "Владимир Путин, моля Ви, помогнете ни!"

"Владимир Путин, моля Ви, помогнете ни!" - с такъв призив излязоха участниците в масовите
протести в столицата на Хаити Порт о Пренс.

Демонстрантите настояват за оставките на президента и премиера, съобщава Би Би Си.

Протестиращите обвиняват САЩ, че подкрепят сегашната власт в Хаити.

В многохилядната петъчна демонстрация протестиращите замеряха полицаите с камъни, а силите на реда отговориха със сълзотворен газ.
Демонстрантите успяха да нахлуят в Националния дворец - резиденцията на президента.

За декември това е третата антиправителствена демонстрация в Хаити.

В страната трябваше да се проведат избори още през 2011 г., но заради разногласията между правителството и сената вотът постоянно се отлага. Вашингтон вече призова да се проведат избори час по-скоро.

Бойко видя документите за "Южен поток"! Нищо няма

След разпореждане на премиера Бойко Борисов за предоставяне на пълната документация по
„Южен поток“, министърът на енергетиката Теменужка Петкова възложи събирането на всички договори и споразумения по проекта. Това съобщиха от пресцентъра на МС.

Документите по проекта „Южен поток“ са предоставени на министър Петкова от Българския енергиен холдинг и от дружеството „Южен поток България“. Енергийният министър запозна премиера с документацията по проекта за изграждане на газопровод на територията на България.

Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска территория.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи. Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика”, част „Енергетика”, който ще се проведе на 9 декември в Брюксел.

Невероятни факти!

Местата за паркиране, запазени за жените-шофьори в един китайски търговски център, предизвикваха много полемики, след като стана ясно, че са по-широки от обичайните с около 30 сантиметра.
Местата за паркиране са означени с розова боя и табела с надпис „С уважение запазено за дамите“ и са в непосредствена близост до главния вход на мол „World Metropolis“, в пристанищния град Далиен. Розовият паркинг е направен по решение на ръководството на мола, което забелязало, че жените имат проблем с наместването на автомобилите си в стандартните очертания на подземния гараж.

„Това е направено от уважение към жените, но всъщност представлява обида“, коментира една китайка, която обвинява управата на търговския център в сексизъм.

Китай официално признава равенството между половете, което е и едно от комунистическите начала. А и самият някогашен вожд Мао Дзедун обичаше да казва, че „жените крепят половината небе“. Все пак, консервативните схващания още са дълбоко вкоренени в китайското общество. Мнозина мъже смятат, че жените нямат място зад волана, тъй като не само не умеят да паркират, но и представляват истинска заплаха за движението.

Най-новата идея само „доля масло в огъня“, който миналата година беше разпален от пекинската полиция с нейните съвети към жените за техниката на шофиране, призовавайки ги да не карат с високи токчета, да пускат ръчната спирачка преди потегляне и да не се паникьосват, когато изведнъж забележат, че пътуват в грешна посока.

Тази „розова“ инициатива, която вече съществува и в други страни като Южна Корея, Малайзия, Кувейт, но и в Германия и Австрия, обиди не само нежния пол. „Винаги жените са тези, които имат повече привилегии“, жалва се мъж, който смята, че неговите събратя отдавна са станали по-слабия пол.
***
НАЙ-СТРАННИТЕ ПОСРЕЩАНИЯ НА НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА

Нова година с покойниците – Талка, Чили
Най-странният от всички обичаи е емблематичен за чилийския град Талка, където празнуващите се събират на гробовете на роднините си, за да посрещната Новата година в компания на починалите си близки. Според преданието, началото на този обичай е поставено от местна фамилия, която отишла на гробището, в желанието си да бъде близо до роднините си, докато старата година си отива. В днешно време лично градоначалникът на Талка отваря портите на гробището в 23 часа, за да могат заинтересованите да започнат страховития купон.

2. Ритуално изхвърляне на старите мебели през прозореца – Йоханесбург, ЮАР
Не по-малко странен е обичаят, спазван в Южна Африка, където в новогодишната нощ старите и непотребни вече вещи се изхвърлят през прозореца на къщата. Тази традиция, за която не се знае откъде е започнала, създава доста „главоболия“ на местните комунални служби.

3. Ледено къпане с елха – Сибир, Русия
Традицията в Сибир е преди идването на Новата година да се извърши ритуално къпане в езерото Байкал. Празнуващият пробива дупка в леда, през която влиза във водата, след което се гмурка по възможност до дъното на езерото, а в ръцете си държи елха.

4. Парад на викингите – Единбург, Шотландия
Шотландците не са твърде доволни от факта, че техният парад на викингите заема такава слаба позиция в списъка на световните странности. Което може би е оправдано: можете ли да си представите посрещане на Новата година в компанията на полудели викинги, които вървят по улиците в мрака, държейки в ръцете си факли.

5. „Наказване“ на хляба – Дъблин, Ирландия
Последният обичай в Топ 5 идва от Ирландия. При него в новогодишната нощ трябва да се удари по стената на къщата със стар сух хляб. По този начин се гонят злите духове и се призовава щастие през Новата година.

Бедствие в страната!

Обстановката в страната след поредните наводнения остава сложна. Река Тунджа при Елхово бавно се доближава до критичния си праг. Водният стълб вече е над 3 метра и 90 см, при критични 4 метра. Около 100 семейства са застрашени от евакуация, ако реката продължи да покачва нивото си. Разливът край Елхово обхваща десетки декари земеделски площи. Лошата новина е, че от днес започват нови валежи.
В Ямбол река Тунджа е повишила нивото си от вчера сутринта със седем сантиметра и вече е 473 см, при критични 600 см, съобщи в сутрешната си новинарска емисия Нова телевизия.

В община Стралджа около 30 семейства, които бяха евакуирани, останаха във физкултурния салон на местното училище. 150 кубика в секунда се изпускат контролирано от язовир „Жребчево”, съобщи Мустафа Мустафов, директор на „Напоителни системи” – Сливен. Той беше категоричен, че няма опасност от преливане на язовира. Няма опасност от преливане на язовир „Асеновец” край Сливен, съобщи управителят на ВиК-Сливен инж. Пламен Трифонов.

Между 200 и 300 хиляди кубика е дневният приток във водосборника. Около 150 000 кубика се изпускат контролирано от него. От три дни захранването с вода на домакинствата е помпажно.

Междувременно стана ясно, че само язовирите край сливенското село Злати Войвода преливат. Четирите каскадни язовира са наводнили ниви, но няма опасност за населението. През последното денонощие нивото на река Тунджа в Сливенско се е повишило с още 2 см.

Банда на годината 2014

Асоциация Банка на годината реши да не връчва през 2014 г. редовната си едноименна награда
“Банка на годината”.

Асоциацията първо отложи връчването през юни за октомври, а през октомври реши да няма изобщо класация, а „конференция за банкова стабилност“.

Официалната причина е, че награда не се връчва заради нестабилната икономическа и политическа  ситуация и спадащото  доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.
Позицията звучи логично. Само не мога да разбера защо не се връчи награда при положение, че резултатите в класацията се базират на отчетите на банките през 2013 г. Т.е. това, което са постигнали  и това, което одиторите им и БНБ са приели за достоверно.

Да не би една банка да се е била класирала сред челните места и сега БНБ и комитетът, който оценява банките, да се чудят как да излязат от положение.

Да не би един от важните членовe на оценяващия комитет – одиторът от Делойт Силвия Пенева да е гласувала за КТБ?

Възможно ли е до юни 2014 г. Пенева да е била уверена в резултатите на КТБ, а през октомври одитът на компанията й да е „открил“ една незабележима дупчица от 4.2 млрд. лв. в КТБ. 

Аз лично бих предложил на Асоциация Банка на годината да връчи тази година една-единствена награда и тя да е в категория „Банда на годината“. Сред участниците на този групов победител предлагам управителя на БНБ Иван Искров, двама финансови министри – Петър Чобанов и Владислав Горанов, председателя на КФН Стоян Мавродиев, главния прокурор Сотир Цацаров и  Capo di tutti capi простия депутат Делян Пеевски.

Осъзнавам, че такава символична награда ще загуби блясък сред толкова ярки политико-икономически недоразумения. Все пак мисля, че усилията им да съборят банките в България си заслужават да бъдат отбелязани подобаващо.
Мирослав Иванов

На тази дата: Празнуваме Никулден!

Православната и Католическата църква отбелязват на 6 декември Деня на Свети Николай
Чудотворец, архиепископ Мирликийски. Празникът е по-известен като Никулден.

Честито на всички именници!

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и той трябвало да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае това, без нищо да очакваш в замяна. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий св. Николай бил епископ в град Мир. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорели 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.

През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ св. Никола. Всичките му дела до края на живота му през 342 г. имали цел да умиротворяват, да закрилят, да дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, наричали го Чудотворец. Погребали го в катедралата на град Мир и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През средновековието 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мир и са пренесени в гр. Бари, Италия където се пазят и до днес. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма "Св. Николай" в София и Созопол.

Също днес празнуват банкерите, търговците, моряците, рибарите и дарителите. Никулден е празник и на градовете Бургас и Симеоновград.

Вицове, декември 2014г.

Модно облекло на Ленин за зима 2014г.

СмЕх 

Когато някой ти дава дюнер, значи има дюнер. Когато някой ти дава съвети, значи няма дюнер
***

- Тате, може ли колата за довечера?
- А за какво имаш крака?
- Левия за съединителя, десния за газта и спирачката
***

- Защо французите ядат охлюви?
- Защото мразят бързата храна
***

Догодина излиза поредният епизод на Рамбо. В него Силвестър Сталоун ще се бори с ... артрита.
***

Според социологическо проучване на ЕМ ПИ ЕМ БИ всички български мъже искат да правят групов секс, като 7% от тях искат да го правят с 2 жени, 8% с 3 жени, а останалите 85% искат да го правят с цялото правителство.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 5 декември 2014 г.

Патриотите бяха убедени от Реформаторите

Реформаторският блок (РБ) успя да убеди Патриотичния фронт (ПФ) да не оттегля подкрепата си за правителството. Това съобщиха официално от двете формации. Патриотите ще преглътнат назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. Двамата са от НПСД с лидер Корман Исмаилов.

В замяна ПФ ще получи зам.- министър на отбраната и зам. областен управител на София. Друга част от сделката е новините на турски език да бъдат преместени от БНТ в БНТ 2.

"Не можем да допуснем да зависим от тематични мнозинства и от партии, които са подкрепяли кабинета на Пламен Орешарски". Това обясни съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък заяви, че всички назначения оттук нататък първо ще бъдат съгласувани с патриотите.

Карикатурите на Краси

- На слука 


- Пешо, тия числа дарявам на младите. От дедо ми са!


Краси Петров рисува специално за 
"Таралеж"

В Русия гледат закон всеки да работи специалността си!

Руската Дума разглежда законопроект за утвърждаване на професионални стандарти.
Стандартът включва опит, специализирано образование и набор от специфични умения за работата, която ще извършва. Всеки ще може да работи само по специалността си.
Ако бъдат приети промените в Кодекса на труда, те ще влязат в сила за държавните институции през 2016 г., а за други структури 2020 г.

Откривателят на структурата на ДНК продаде Нобеловата си награда на търг

Един от откривателите на структурата на ДНК Джеймс Уотсън продаде Нобеловата си награда
на търг в Ню Йорк за 4.1 млн долара, писа британският в. "Guardian".

Наградата е била продадена на неизвестен купувач и наддаването е станало по телефона.

От аукционната къща "Кристис" са очаквали цената да достигне максимум до 3.5 милиона долара.

86-годишният Уотсън получава наградата по физиология и медицина през 1962 година. Решил да продаде медала, черновата на речта, която произнесъл на церемонията, както и ръкопис и чернова на негова лекция, за да дари парите на Чикагския университет, където е учил, на колежа "Клеър" в Кеймбридж и на лабораторията "Колд Спринг Харбър", оглавявана от Уотсън.

Черновата от речта бе продадена за 365 000 долара, а лекцията от деня след церемонията - за 245 000 долара.

Проститутка се топли с кюмбе на магистралата! Видео

Странна картина може да се види на магистралата от Бургас за София – на едно от откритите места жена, очевидно практикуваща най-древния занаят, си е спретнала екстра-печка кюмбе тип „циганска любов”, за да се топли между сеансите си с клиентите, видя репортер на Нова телевизия.
Проститутката призна , че е на поста си от две години и „не че ми харесва, но го правя за пари”. Тя изключи да си търси друга професия и се показа доволна от работата и работното си място.

Дървата си ги носела от къщи, а някои от клиентите също и давали, за да вдигнат градуса преди да се възползват от услугите й. така че ако видите мъже да притичват около магистралата с парче дърво в ръка, можете да сте сигурни, че те отиват при нашата жрица на любовта.

ВИДЕО

„Карай направо”...без книжка

Признание направи Георги Първанов по време на интервю за Нова телевизия, дадено на Диана Найденова в рубриката „Карай направо”. Докато въртеше волана, президентът на България от 2002 до 2012 г. разкри, че кара без шофьорска книжка. „В нарушение съм, забравих я”, призна президентът. 
Освен, че си е забравил книжката като го гледах как шофира леко се притесних за Диана Найденова:)

Къде отлетя космонавтът на ПИБ?

Докато чакаше да бъде одобрено спасението й с държавна помощ, банката ударно разкраси

имидж с „подпомагане“ на Съюза на артистите, Федерацията по художествена гимнастика, тенис турнир и готварска книга.
Който искал да прилапа лесни „спонсорски“ пари, искал. Кака (в ролята на кака – ПИБ) излезе с чехлите.

Сигурен съм, че и вие като мен докато пътувате в трамвая из софийските улици в последните 5-6 дни, сте се зачудили къде ли отлетя космонавтът, който беше заел 50% от билбордовете.

Отоговорът е прост – уверяващият ни от рекламното табло герой в скафандър изчзна заедно с отблъскващо натрапчивото присъствие на Първа инвестиционна банка. Това, което всъщност той и рекламираше.

Получилата 900 млн. лв. държавна помощ за да оцелее банка използва времето преди ЕК официално да разреши помощта, за да напазарува ударно имидж. Защо ли? Ами защото: „...за да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др.“ Това се казва в прессъобщението на ЕК. С други думи, банката малко ще трябва да укроти агресивния маркетинг.
Но КОЙ ще плати рекламата за „социални дейности“ на ПИБ?

А те, без да са ясно точно колко са, въпреки че ПИБ е публична компания, не са никак малко. Бърз преглед на прессъобщенията на ПИБ показва смайваща активност през октомври.

На 24-и октомври ПИБ се врича във вярност на Федерацията по художествена гимнастика. Колко ще струва на данъкоплатеца това партниране, не става ясно. Но пък впечатлява намерението на страните да е „до живот“.
На 27-и октомври спортната серия продължава. Спортът този път е тенис. Турнирът на шампионките в София. А ПИБ пак е първа писта. Колко струва това удоволствие, не е ясно. Но пък турнирът е важен и още по-важното - ще се види в Европата, че ПИБ шава.

На 28-и октомври изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов има задачата да се снима пред огромни рекламни платна на ПИБ по друг повод. Пак „социален“. Банката ще подкрепя финансово чрез социален фонд заслужили български артисти. Идеята е за адмириране, ако не личеше и от километри комерсиалният ефект за банката. По тази „програма“ около 15 пенсионери, членове на Съюза, вече ще получават месечна помощ около 100 лева в продължeние на година. Е, може да е малко, ама е от сърце, пък и го има по медиите, нали?

През ноември темпото не спада.

На 20-и ноември банката представя победителите в нещо като фирмена класация с претенциозното име „Най-добра българска фирма“. Кое как се подрежда в класацията, не е важно. Важното е да се напомпа имиджът. Пък и за класацията е договорено медийно партниране с „Капитал” и „Дневник”. Или поне така личи от сайтовете на изданията на „Икономедиа“.

Дали е случайно това това, че двете издания внезапно спряха да пишат сериозни материали по темата ПИБ и предпочитат да цитират „Биволъ”, вие преценете.
Само ще добавя, че банката се мъдреше  с логото си и на банковото събитие на „Капитал“. Банка, която в същото време е обект на спасение с държавна помощ! Дето се вика, нямам повече въпроси.

Ако взе да ви изглежда много сериозно всичко това – релаааакс.

На 29-и ноември ПИБ бърза да разнообрази малко тематиката. Готварство? Защо не. Ути Бъчваров и негова книга попадат под погледа на ПИБ. И хоп - и те са „подкрепени“.

Не знам на ЕК как й е, но честно, на мен ми идва малко вповечко.
Мирослав Иванов

На тази дата: 5.12.1945г.Американски бомбардировачи изчезват безследно над Бермудския триъгълник.

1945 г. американски бомбардировачи изчезват безследно над Бермудския триъгълник.


Пет бомбардировача излитат от военновъздушната база във Форт Лодърдейл, Флорида за рутинна тричасова мисия. Полетът трябвало да ги отведе 190 км на изток и 117 км на север. Впоследствие обратният им път бил около 190 км. Те обаче така и не се завръщат в своята база.

Районът, в който изчезват безследно, е известен още като Бермудският триъгълник. Той е известен и с мистичните изчезвания на морски и въздушни съдове, както и с факта, че предизвиква множество смущения в различни по тип апаратури, включително радио и компас.

Съществуват различни хипотези, опитващи се да обяснят тези изчезвания, които се свързват с необичайни климатични явления, необикновени магнитни сили или отвличане от НЛО. Според други автори обаче, изчезванията на морски и въздушни съдове в тази част на света не е по-често явление отколкото на други места в световния океан и могат да се обяснят с естествени причини.

В научните среди са направени опити за обяснение на явленията, които са се случили в зоната на Бермудския триъгълник и които причиняват изчезването на морски и въздушни съдове. Съществуват няколко основни научни хипотези.

Едната от тях е свързана с географските характеристики на района, където се срещат студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение, като менят често своята скорост и местоположение. Това създава нерегулируеми вихри и чести мъгли, които притежават значителна сила и затрудняват движението на съдовете.

Съществуват и теории, свързани с необичайни магнитни явления или генериране на инфразвук от морските вълни. Или че отдолу (под морето) има голямо находище на магнетитна руда (руда, от която правят магнитните стрелки на компасите.

Вицове, декември 2014г.

Плакат в СССР

СмЕх

Миналата Нова година се отказах от руската салата. Тази ще пробвам да се откажа от мандарините - трябва да изясня от какво ми е толкова лошо на 1 януари...
***


Така както за падането на рублата не сме се радвали откак фалира Гърция.
***

От коментар в Zamunda: "Даже не мисля да гледам филма, за да не си разваля впечатлението от коментарите.."
***

Търговец рекламира стоката си на битака:
- Чисто нов касетофон, само веднъж е пускан!
- От кой етаж? - попитал гражданин.
***

- Докторе, можете ли да ми кажете какво ми е? Ама ако може на прост български, без сложни термини.
- Ами по най-простия начин казано... Вие сте мързеливец и пияница.
- Аха, добре. А сега може ли да го напишете това в служебната бележка, ама на латински?
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Брюксел с бонуси за България

Днес ще бъде одобрена програма за България по фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, съобщи пред журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева.

Тя е за 250 милона евро, а авансово до Коледа ще влязат 22 милиона евро по нея.
Юнкер ни подкрепя за "Южен поток", обещава евронаблюдението да свърши
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща днес солидарност с България в спора с Русия по проекта за газопровод "Южен поток" както и механизмът за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи на страната ни да свърши в идните пет години.

„Европейското семейство подкрепя България да намери решения в настоящите геополитически предизвикателства“, каза Юнкер пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов, в която участва заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева. „Ние сме тук, за да помагаме на българските членове на нашето семейство“.

 „Енергийните въпроси са обща грижа за всички европейци.  България не е сама и Комисията и Европейският съюз не са наблюдатели, ние сме с България в тези трудни времена. Ние искаме енергията да тече към България и към цяла Европа, и няма да приемем изнудване по енергийни въпроси“, каза още Юнкер. „България не е малка страна. Тя е велика нация и има цяла Европа зад себе си“.

"Не приемам простата и лесна идея, че България може да бъде изнудвана...Бълария не може да бъде използвана като фактор за уреждане на сметки между Русия и Европейския съюз", добави той. "За да се танцува танго, трябват двама".

Той заяви, че Комисията ще направи необходимото замразените европейски пари да потекат пак към страната ни и че България е готова за членство в европейската зона без граничен контрол известна като Шенген. Юнкер отрече Комисията да възнамерява да раздели България и Румъния в наблюдението.

Преференциално избрани народни представители от различни политически сили с обща декларация

Преференциално избрани народни представители от различни политически сили, подписаха декларация срещу наказването на народни представители само защото хората са гласували лично за тях и са влезли преференциално в парламента.
„В настоящия парламент има 13 депутати, положили клетва благодарение на преференцията. Хората ясно показаха, че очакват тази опция за гласуване, защото тя означава отговорност в първо лице единствено число. Доверието вече не е абстрактно понятие, а тежест, с която се натоварва всеки кандидат за избираем пост“, се казва в текста.
„Призоваваме ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват“, завършват призива си те.

Електронни учебници предлагат от ГЕРБ

С актуализирания законопроект за предучилищното и училищното образование ГЕРБ предлага да се въведат електронни учебници. Авторът на проекта и председател на комисията по образованието и науката Милена Дамянова посочи, че въпросът е дискусионен - дали изцяло да се премине на електронни учебници или да се даде възможност за смесена система, защото социално слабите семейства не биха имали финансова възможност да си го позволят.

Законопроектът беше представен днес на кръгла маса с учители, организирана от ГЕРБ в Народното събрание.

Путин с амнистия за връщащите се в Русия капитали

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде направена пълна амнистия на капиталите, връщащи се в страната, предаде ТАСС.

Той отправи предложението си днес в традиционното си послание към Федералното събрание.

"Ако човек легализира своите средства и имущество в Русия, той ще получи твърди гаранции, че няма да го мъкнат по всякакви органи, няма да го питат за източниците и начините за получаване на капиталите", каза Путин.

Вероятната причина за идеята му са рязко намалелите напоследък инвестиции в Русия. Това стана най-вече заради наложените от Запада санкции след руската агресия в Украйна.

"Русия трябва да обърне и да затвори офшорната страница в своята история. Често руският бизнес, намиращ се под чужда юрисдикция, не го броят за нищо. Най-добрата гаранция е националната юрисдикция, макар и при всичките й проблеми", изтъкна президентът.

Путин настоя максимално да бъдат снети ограниченията за бизнеса и той да бъде избавен от натрапчивия според него надзор и контрол. Държавният глава предложи също така да не бъде проверяван дребния бизнес при условие, че в продължение на три години едно предприятие си е спечелило добро име.

Годишната реч на Владимир Путин пред парламента! На живо

Руският президент Владимир Путин  прави годишното си обръщение пред парламента в 12 часа местно време (11 часа българско).
СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО:

Путин: "Писна ми от българите"

Българските власти, които създават трудности, са главната причина Русия да изостави проекта "Южен поток". Това е заявил руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на среща им в Анкара на 1 декември. Това твърдят високопоставени източници, цитирани от турското издание "Хюриет".

"Писна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, докато зад тях стоят Запада и ЕС", са точните думи на Путин.

Руският президент обяви края на "Южен поток" на 1 декември в съвместна пресконференция с Ердоган в Турция.

"Южен поток" трябваше да доставя 63 млрд. кубически метра природен газ до европейските пазари чрез тръба в Черно море и България, пише още "Хюриет".

Кирил Домусчиев: Направиха ми предложение – ти ще си платиш, за да не ти пречим

„Аз мисля, че няма бизнесмен в тази държава, който по някакъв начин да не е бил натискан,
винаги има хора, които идват, говорят с теб и ти правят предложение”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на КРИБ и собственик на ФК „Лудогорец” Кирил Домусчиев.

„Преди десетина години при мен дойде представител на една от управляващите партии, впоследствие дойде и политик от партията. Направиха ми предложение, тъй като на тях им трябваха някакви пари. Казаха ми: „Ти ще си платиш, за да не ти пречим”. След този и много други случаи ние с брат ми гледахме да структурираме бизнеса, така че да е насочен към пазари, които не зависят от държавата. Това ни уплаши и решихме колкото може по-малко да сме зависими от държава и политици”, каза още той. Домусчиев обясни, че около 7000 души общо работят за него. На територията на България средната заплата, която плащаме, е над 1000 лева, съобщи той.

„КРИБ не е против увеличаването на минималната работна заплата, защото това ще изкара на светло доста бизнеси и индустрии, единственото условие на КРИБ е тя да бъде отвързана от фиска. В момента има към 120 глоби, вързани с минималната работна заплата и всяко такова увеличение допълнително товари бизнеса”, каза още Домусчиев.

„Нямам представа кой ще е следващият треньор на националния отбор по футбол. Според мен трябва да е чужд специалист. Не бих желал да е Ивайло Петев или Стойчо Стоев, за да няма упреци към мен. Аз искам националния треньор да е по-активен, да обикаля клубовете и да подпомага колегите си с идеи”, заяви той.

„За отстраняването на Любослав Пенев не е натежала моята дума”, категоричен беше Домусчиев. „Ако моята дума беше натежала, той трябваше да бъде освободен преди мача с Малта”, каза той. Домусчиев отхвърли обвиненията, че изходът от срещата между „Лудогорец” и „Марек” е бил уговорен. 

Ужасяващи предсказания за 2015 година! Вижте какво ни очаква според Нострадамус, баба Ванга, Павел Глоба и Едгар Кейси

Най-известен през столетията си остава Нострадамус. Според информацията от
разшифрованите му четиристишия пред света стоят два пътя на развитие.

Една част от специалистите разчитат неговия катрен за 2015 г. така: ще започне страшна война между Турция и Иран, но в определен момент Китай ще успее да потуши този конфликт.

Други акцентират върху отношенията между Русия и САЩ и дават прогноза, че през май 2015 г. между тези страни ще бъде използвано дори ядрено оръжие. Съществува обаче уговорката, че управляващите сили могат да се опомнят навреме. По отношение на икономическата криза в света през 2015 г. според пророка няма да има нищо страшно. Икономиката ще продължи да се развива стабилно.

Но всички, които работят върху разшифроването на катрените на Нострадамус, са единодушни, че 2015 г. ще бъде много трудна. Възможни са природни катаклизми, с които хората ще се справят съвместно. След тъмния период обаче винаги настъпва ведър и в края на краищата нещата ще се подредят.

Предсказанията на Ванга за 2015 г. не се отличават особено от тези на френския пророк и също не са утешителни. Според нея една година след 2015-а ще настъпи краят на света, а догодина ще започнат многобройни природни катаклизми, свързани с вода. Много страни ще пострадат от наводнения. Под водата ще се окаже половината Европа и част от Югоизточна Азия. Практически цяла Южна Америка ще бъде наводнена. Който успее да се спаси, ще емигрира в САЩ и Русия, което ще доведе до усложняване на икономическата криза.

Както става ясно, прогнозата не е оптимистична, но не бива да се отчайваме. Да не забравяме, че човек получава това, за което мисли. Мислете за хубавото и то ще дойде. А с трудностите ще се справяме, когато настъпят.

Други екстрасенси също не са особено оптимистични за предстоящата 2015 г. Някои от тях също споменават война, в която ще бъде въвлечен практически целият свят. Тя ще започне веднага след като тялото на отдавна починал човек бъде изнесено от гробницата му. Да си припомним, че в началото на Отечествената война Сталин заповядва да се отвори гробницата на Тамерлан, независимо че е имало предупреждение, според което, ако някой го направи, ще започне най-страшната война. А преломният момент във Втората световна война настъпва, след като тялото на Тамерлан отново е погребано.

Знаменитият Павел Глоба също дава своите предсказания за 2015 г. Той твърди, че в резултат на противостоянието на двете свръхдържави - Русия и САЩ, светът ще бъде въвлечен във война. Наистина, той не говори за истинска битка, а смята, че това ще бъде своего рода студена война. А препъникамъкът ще стане Украйна. Европа ще изпитва големи икономически трудности, което ще доведе до увеличаване на безработицата и повишаване на престъпността. Евросъюзът ще бъде силно отслабен, много страни, които мечтаят да попаднат в него, ще се откажат от тази идея, а някои от членовете му ще се опитат да го напуснат. В края на краищата след няколко години тази организация ще престане да съществува.

Спящия пророк Едгар Кейси се отличава с точността на своите предсказания. Предвижданията му по повод предстоящата 2015 г. обаче са сходни с останалите. Но има и разлики. Така например Кейси твърди, че няма да има трета световна война. На хората просто няма да им е до това, тъй като война ще им устрои самата природа. По цялата планета ще има множество катаклизми, заради които голяма част от сушата ще се окаже под вода.

Има и още едно пророчество, в което е много трудно да се повярва, но и не би могло да бъде пренебрегнато, тъй като Кейси обикновено не греши. През 2015 г. на нашата планета ще се приземи космически кораб, с който ще пристигнат представители от Космическия съюз. Те ще поставят ултиматум на човечеството: ако в продължение на половин година не прекрати абсолютно всички войни по света, ще бъде унищожено.

Някои банки връщат вложители в КТБ за документи

Тълпа от хора се събра пред сградата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на ул. „Граф
Игнатиев", съобщи Фокус. Хората се оплаквали от това, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни.
По думи на клиент на КТБ, първоначално им е казано, че парите ще мога да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. Жената допълни, че хората трябва да дойдат в КТБ за да срещнат с квестори, които да издадат документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си.

Друг клиент на банката се оплака, че е отишъл пред офиса на банката и е там, защото е сменил личната си карта и трябва да удостовери и това. Има хора, които са и със сгрешени цифри от ЕГН-та на личните си карти, което се явява проблем за да получат парите се, оплакаха се клиенти.

Нова украинска депутатка

23-годишната Дарина Ледовских стана украински депутат, пише местният сайт censor.net.ua. Тя веднага предизвика интереса на журналистите.

"О, Дарина Ледовских също влиза в Радата!!! Списъкът на "Народен фронт" се раздвижи след назначенията на министрите. Когато писах през октомври репортаж за Слідства.Інфо, аз се натъкнах на това съкровище в списъка, но не се отнесох сериозно. Не вярвах, че номер 73 може да попадне в парламента. Даже не се сетих да питам Яценюк за заслугите на тази дама. Сега мога да разчитам на нашия светски хроникьор Lyubomyr Ferens. Скъпи, ако видиш тази 23-годишна блондинка в парламента, моля те поговори с нея за живота. И най-вече как ще смени банския с делови костюм", коментира известната украинска журналистка Анна Бабинец.

„Булгартабак“ изпуши в прегръдката на Пеевски

Дружеството инкасира рекордна загуба за тримесечието и очевидно е системно източвано през дистрибуторските партньорства и външни разходи.
Една от основните конфликтни точки на разразилата се война между ДПС депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на фалираната КТБ Цветан Василев  - „Булгартабак холдинг“, е на път да изчезне. Не че ще изчезне конфликтът, но самата компания, за която има всички белези, че е останала в зоната на влияние на Пеевски, се стопява и е на път да изчезне. А с това и да обезсмисли битката за контрола на холдинга.

От юни 2014 г. насам „Булгартабак“ буквално изпуши в прегръдката на Пеевски. Само за последното тримесечие юли-октомври 2014 г. холдингът отчита 12.9 млн. лв. загуба при 10 млн. лв. печалба за същия период на 2013 г.

Логичният въпрос е какво толкова се промени в дейността на „Булгартабак холдинг“? И единственият логичен отговор е, че сегашният контролиращ компанията, а това по признание на бившите кредитори на дружеството от КТБ е именно Делян Пеевски, се опитва да отклони „добавената стойност“ извън публичната компания.

Най-лесният начин това да се случи за компания от мащабите и структурата на цигарения холдинг е чрез дистрибуцията. Според източници от бранша след юни тази година в структурата на „Булгартабак“ е протекла мигновена реорганизация. В резултат от нея дъщерните дружества в София и Благоевград, които са основните производствени звена ,са без директори. Такъв официално има, но това е изпълнителният директор на холдинга Величко Чолаков. Бившият директор в „Билла” минава за най-довереният човек на Пеевски. Сега в него е съсредоточена цялата власт.

Но да се върнем към влошените резултати. Те в голяма степен се дължат на политиката на компанията да продава продукцията към дистрибуторите си буквално на себестойност. Колкото и условни да са сметките, според източници от бранша  „Булгартабак“ губи между 30-60 долара средно  на мастербокс. Това са пари, които буквално изтичат от структурата на дружеството и отиват някъде другаде. При продажбата на 1 млн. мастербокса, което не е голям обем за мащабите на „Булгартабак“, сумата добива значителни размери. Тези пари не влизат в българската компания, те изтичат.

А основните пазари на цигарената компания от години са арабските страни. Затова дистрибуторът на продукцията за региона е със съществена роля за състоянието на българския холдинг. Основната роля за региона, както е добре известно, се играе от група компании, базирани в Дубай.
И тук отново стигаме до човека-оркестър Величко Чолаков. Според моя информация, която по обясними причини не е потвърдена от втори източник, Чолаков е управител и първоначален собсвеник на регистрираното в свободната зона Jebel Ali дружество BT (Bulgartabac) Limited, което притежава изцяло BT (Bulgartabac) ME FZE. През него преминава основната официална дистрибуция за региона. (Виж схемата)

Величко Чолаков е управител и на Bulgartabac Trade, което притежава лицензи за търговия с цигари и тютюневи изделия. То е еднолична собственост на "Булгартабак холдинг". Или по-скоро беше. Защото в отчета за деветмесечието на 2014 г. българското дружества съобщи, че е продало арабския си клон. Как ще повлия това на резултатите не става ясно. Но едва ли ще е положително.
Но да се върнем на оплетената структура фирми в Дубай. 

BT (Bulgartabac) Limited има договор за сублицензия на търговските марки на българския холдинг. Малко след първоначалната регистрация Чолаков продава компанията на група от шест офшорни компании. Пет от тях - Dalia Trading ltd, Samora Trading ltd., Legaspi Trading ltd, Antwerp Trading ltd. и Adamos Trading ltd. са първоначално собственост на български адвокат. По непотвърдени данни това е Александър Ангелов от „Авиора консулт“. Ангелов не отговори на поставените по и-мейла въпроси за участието му в структурирането на сделката и кого е представлявал. Според моя информация обаче, той е договарял детайлите за разпределението на собствеността във фирмите в Дубай и самата собственост на „Булгартабак“ с основния свидел на прокуратурата по делото за източването на КТБ – Бисер Лазов. 

Дали това е така, какво и как двамата са договорили, кой и как е платил и откъде са дошли средствата, се надявам да представлява интерес за разследващите органи. Може би националното обвинение ще намери достатъчно основания да провери дали сделката не е съмнителна за пране на пари. Защото в нея участват няколко нива офшорни компании, по-голямата част базирани в Лихтенщайн.
Подробностите за това как и кога е разпределена собствеността на „Булгартабак холдинг“, с какви пари са платени дяловите участия при придобиването на мажоритарния собственик BT Invest, очаквайте в края на седмицата.

А сега няколко въпроса, от които може би ще се заинтересуват надзорните и разследващите органи. 

-        Има ли данни прокуратурата за източване на „Булгартабак холдинг“ през търговските си посредници чрез схеми с неясна собственост, базирана в държави, гарантиращи анонимността на собствениците им?
-        Интересува ли ги изобщо българските институции в кого е контролът над едно от структуроопределящите предприятия?
-        Има ли данни Комисията за финансов надзор кой контролира „Булгартабак холдинг“
-        Вярно ли е, че собствеността в дубайската BT (Bulgartabac) ME FZE се контролира косвено от адвокат Александър Ангелов?
-        Вярно ли е, че собствеността в една от фирмите с най-голям дял в дубайското представителство на „Булгартабак холдинг“ Dalia Trading ltd. вече е прехвърлена на Делян Пеевски?
-        Вярно ли е, че една от базираните в Лихтенщайн фирми- собственици на „Булгартабак холдинг“ Panim Foundation е собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева?

И ако данните не представляват интерес за разследващите, може би пък влошаващите се финансови резултатите на „Булгартабак холдинг“ ще накарат одитора на компанията от „Делойт Одит“ да вникнат по-дълбоко в проблемите на дружеството, заверявайки годишния отчет за 2014 г. Или пък одиторите няма да вземат чак толкова надълбоко нещата, като се има предвид, че управителят на компанията Силвия Пенева спаси с цесия свой депозит в КТБ.

КТБ, която беше съборена не без помощта на медиите на Пеевски. КТБ, в която фирмите на Пеевски все успяваха някак да цедират своите кредити. КТБ, в която одиторите случайно пропуснаха да провизират кредит на фирма, свързана точно с Пеевски.

Но за действията на „Делойт Одит“ и как се разписват антидатирани анекси към договори, които оформят проблема с конфликт на интереси, четете в блога ми в четвъртък.
Мирослав Иванов

На тази дата: 4.12.1908г.в София е открит първият киносалон в България, втори в Европа

1908 г. в София е открит първият киносалон в България, втори в Европа. Само година след
историческата прожекция на братя Люмиер в „Гран кафе” в Париж кинематографът прониква и в България.

Първото кино в столицата е „Модерен театър” на бул. „Мария-Луиза”. Около 1910 г. започва реализацията на първите български филми, прохожда и бизнесът с кино, който първи осъзнава необходимостта от обединяване на усилията си в свой интерес.
"Уморените столичани могат да намерят там всеки час почивка срещу 30-40 стотинки. Приятно забавление за окото" - така рекламирала столичната преса новата сграда.

По-късно били открити кината "Метропол", "България", "Феникс", "Театър Пачев" и "Балкан". За да привличат още повече зрители, собствениците им започнали да снимат документални филми, показващи всекидневния живот из столичните улици. Постепенно се родила идеята и за създаването на игрални филми. Първият от тях -"Българан е галант" -
бил заснет от Васил Гендов през лятото на 1914 и показан пред публика в началото на 1915 г. Заедно с Гендов по-късно се откроили имената на режисьорите Борис Грежов и Николай Ларин.

За разлика от днес ходенето на кино в първите десетилетия на ХХ век предизвиквало изключителна еуфория. "Цялата опасна бъркотия започваше още с купуването на билети от касата - пише в мемоарната си книга "Русенски спомени" Стефан Миланов - Представете си тълпа деца и юноши, които без никакъв ред и с всички средства - рамене, лакти, дори с открит бой - се мъчат да достигнат гишето. Надделяваха винаги по-силните. Те избутваха малчуганите встрани от прозорчето на касиерката. Вторият щурм беше към вдратите на салона. Отчаяните опити на контрольорите да проверяват и скъсат входните билети пропадаха още в началото на атаката. Вратите се разтваряха под натиска на вдъхновената младежка публика и в салона се

втурваха настървените кинозрители

Никакви означавания на места и редове не се спазваха, всеки заемаше място, където намери, а това пак зависеше от физическата сила и нахалаството. В салона цареше страшен шум от викове, свиркания с уста и дори със свирки, прескачаше се от ред на ред, за да се съберат приятели, ядяха се печени тиквени семки и се хвърляха отпадъците по земята, дъвчеха се дъвки, бонбони - въобще, пълна анархия и свобода на действията.

Същата празнична суматоха е царяла и в столичните кина, за които пише в спомените си Петър Мирчев. "Големи битки бяха нужни да се снабдиш с билет. Пред касите ставаха същински битки... Отприщеният поток нахълтваше в салона с ужасен рев и невъобразима блъсканица. Викове, тракания на столове, бой с пръчки и заплахи, докато всички се настанят по столовете и се усмирят. Тогава чак идваше ред на "театрото" от платното".

Филмите, които предизвиквали възторг в първите десетилетия на ХХ век, били посветени предимно на вечната тема за любовта. Постепенно били разработени сюжетите за Дивия Запад, както и различни исторически събития.

През 30-те години

Сталин и Хитлер били сред първите

политици, които използвали силата на киното за пропагандни цели. Филмите, създавани по тяхно нареждане, показвали силата и мощта съответно на германската армия и съветската държава. След Втората световна война световното кино бе разделено на две според комунистическата критика: на следващо социалистическия реализъм и на "буржоазно", чрез което капитализмът покварявал младежта. Тези определения днес звучат и архаично, и смехотворно. Но те са също част от историята на киното, което мнозина намират за най-великото изкуство в света.

Вицове, декември 2014г.

Днес отдаваме почит на Св. Цветаний

СмЕх

Днес хиляди вярващи се тълпят в цялата страна, за да отдадат почит на Св. Цветаний.
***

Приятели ! Дайте ми идея къде да изкарам нощта на 24-ти Декември срещу 3-ти Януари?
***

Из молба за кандидастване за работа: "Търся работа! Искам да работя дете в детска градина. Отворен съм за варианти от младша до подготвителна група - предложенията за ясли няма да ги разглеждам! Професионални умения: храня се добре, спя непробудно следобед, играчките сам ще си ги донеса! Иван, 30 години".
***

Мъж казва на жена си:
- Скъпа, ако ми споделиш тайната на този сладкиш, мога да направя революция в циментовата промишленост!
***

- Ами ако дойде башибозука и ти каже: "Избирай кое да режем - дясната ръка или члена?", ти кое ще избереш?
- Че за какво ми е дясната ръка без члена?
***
Всяка  сутрин нови вицове

сряда, 3 декември 2014 г.

Културата срещу шефа на културата!

Театрални и кино дейци, музиканти и писатели се събраха в знаковата градинка пред „Кристал“, за да изразят несъгласието си с управлението на културните институции и най-вече с избора на Бинев.
Вчера Морфов обяви, че напуска Народния театър "Иван Вазов", защото в знак на протест срещу управлението на държавата, срещу Слави Бинев, срещу Вежди Рашидов.

"Аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", каза той.

Фирканият Депардийо провали спектакъл в Брюксел!

Актьорът Жерар Депардийо, който миналата година стана руски гражданин, а напоследък
снима филм в България, провали в Белгия спектакъл, посветен на началото на Първата световна война. Според информация на Corriere della Sera, Депардийо се появил на сцената много пиян и оплескал всичко пред очите на шашнатата публика.

Спектакълът "Нощта ни принадлежи" с участието на именития актьор започнал по план в културния център Flagey в Брюксел. Действието му се състои от фрагменти от поетични и музикални произведения - върху стихове на Рембо, Верлен, Бодлер, Борхес, Волтер и Мишел Уелбек звучи музика на Дебюси и Барток. Представлението обаче било прекъснато 30 минути след началото - малко след като на сцената се появил руският гражданин Депардийо.

Според Corriere della Sera: "Отначало той започна да говори, но с труд намираше думите. После реши да чете, но по няколко пъти прочиташе едно и също изречение. Накрая прибра текста си и взе да се разпростира в импровизации за политиката на Белгия. Когато най-сетне привърши, пак извади текста и попита до коя страница е стигнал".

Руският сайт InoPressa отбелязва, че това не е първият скандал с участието на Депардийо, който "понякога злоупотребява с алкохола". На 29 ноември 2012 г. той катастрофира в Париж и бе задържан от полицията. Тестът за алкохол показа тройно по-голяма от разрешената доза промили в кръвта. Няколко пъти Жерар не се яви на делото, а  накрая съдът го наказа със солена глоба и лишаване от шофьорска книжка.

Друг забележителен инцидент се случи през август 2011 г. Депардийо се качил на самолета от Париж за Дъблин, но не успял да дочака излитането и отварянето на тоалетните, затова станал, разкопчал се и уринирал обилно направо в салона пред очите на шокираните пътници.

Напомняме, че в края на 2012 г. актьорът се отказа от френското си гражданство и стана руски поданик, след което се зае да произвежда биоводка в новата си родина.

Иран започна война с „Ислямска държава”

Говорител на Пентагона заяви, че Иран е нанесъл въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава” в Ирак, съобщава Би Би Си. Джон Кърби каза, че атаките не са координирани със САЩ, които също извършват военна операция в региона от август досега.
Високопоставен ирански военен представител е отхвърлил възможността за евентуално коопериране на действията на двете страни срещу „Ислямска държава”.

Според Вашингтон, би било неуместно Иран да се присъедини към коалицията срещу ИД, въпреки че дългогодишните противници вече имат общ враг. От ислямската революция в през 1979 година, отношенията между САЩ и Иран са силно обтегнати.

Произведени в САЩ самолети Ф-4 „Фантом” са били използвани от иранските военновъздушни сили за поразяване на цели на ИД в източната иракска провинция Дияла. Според Адмирал Кърби, удари са били нанасяни в последните няколко дни. „Работа на Ирак е да прегледа и координира полетите от различните страни в своето въздушно пространство. Ние летим на мисии над Ирак, координираме се с иракското правителство, когато ги провеждаме. Негово задължение е да обезопаси въздушното си пространство”, заяви адмиралът.