събота, 24 януари 2015 г.

„Ислямска държава” екзекутира един от японците!

„Ислямска държава” уби един от двамата японски заложници, за които бе поискан огромен откуп от Токио, съобщи lrfenews.ru. терористите публикуваха видео, на което Кендзи Дзего държи в ръцете си снимка на убития Харун Юкава.
Чува се и звук, заложникът казва: „Вие не приехте сериозно заплахата на моите похитители и не предприехте нищо цели 72 часа. Моя любима жена, обичам те. Тъгувам за двете ми дъщери. Моля те, убеди нашето правителство да ми помогне”.

В петък изтече тридневния срок за плащането на откупа от 200 милиона долара за двамата японци. Сега японските власти проверяват достоверността на информацията за смъртта на единия заложник.

Преместихме с 2 минути стрелките на Часовникът на Страшния съд

В четвъртък през нощта една символична стрелка върху един имагинерен циферблат беше преместена две минути по-близо до върха. Събитие, което се е случвало само 22 пъти за последните 68 години. Новината е от световно значение, но, както при повечето символични жестове, светът не реагира с нещо повече от свиване на рамене.

Става дума за Часовникът на Страшния съд, който от 1947 г отброява колко близо сме до глобална катастрофа. Ако някой ден той удари 12 часа, няма да се превърнем в тикви - най-вероятно просто няма да има кой да обяви пренастройването.

Проектът е дело на "Бюлетинът на атомните учени" в Чикагския университет, журнал, чиито управители и съветници решават кога ситуацията в света се е променила така, че налага бутане на стрелката назад или напред. Не говорим просто за някаква група академици - в Борда на спонсорите, които също учавстват в решението, има 18 Нобелови лауреати.

И ако първоначалният замисъл е било да се представи потенциалната опасност от ядрена катастрофа, от последните няколко години на решението влияе и сериозните климатични промени на планетата ни.

Защо ни интересува?

Това е логичен въпрос - и няма нищо чудно, че много по-бурно реагираме на "Може да вдигнат цената на тока", отколкото на "Близо сме до глобална катастрофа". Едното е ежедневен, лесно осъзнат проблем. Последната глобална катастрофа от магнитуда, за който следи Часовникът, е била преди десетки хиляди години. Цивилизацията не е съществувала при последното събитие от този тип.

Подобно събитие - независимо от какво е причинено - ще промени изцяло живота на планетата Земя, като това включва възможността ние, хората, вече да не сме на хорото. Или ако оцелеем, да се върнем в нещо близо до античните времена или Средновековието като технологично ниво.

За сравнение - по време на Ордовикското изчезване измират повече от половината видове на Земята. Говорим за милиони видове, не индивиди. Във Втората Световна война загиват около 70 милиона души. Дребна работа.

Защо американски учени следят за това?

Основоположниците на идеята са били атомни физици, участвали в Проекта Манхатън. След бомбите на Хирошима и Нагасаки те очевадно са стигнали до извода, че някой трябва да обяснява и да предупреждава ясно света с каква играчка си играе. В умовете им ядрената война е била най-вероятния начин да загине човешката раса.

Часовникът първоначално се поставя на 7 минути, като тогава максималните минути са едва 15. Само две години по-късно той пада до днешната си стойност - 3 минути, когато Съветският съюз тества първата си атомна бомба. На другата година достига 2 минути, най-близо до полунощ в историята, тестовете с атомни бомби продължават и от двете страни на Желязната завеса. В следващите години имаме качвания и спадове, като войната във Виетнам не помага особено. Следващият спад до днешно ниво е през 1984 г - войната н Афганистан и повишеното напрежение между СССР и САЩ са основната причина.

И нищо чудно, че и днес сме на 3 минути от глобална катастрофа основно заради проблеми между тези суперсили - този път поводът е Крим и Украйна.

Целта на Бюлетина не е да ни плаши, а да ни информира, да напомня за растящата опасност, да предупреждава, когато някой  залитне в опасна посока, както когато през 1998 г Индия и Пакистан тестват паралелно атомните си оръжия. Дори просто да подсетят, че проблемът е налице - през 2012 г часовникът беше приближен от 6 на 5 минути заради липса на политически действие срещу двата основни проблема - трупането на ядрени оръжия и глобалните климатични проблеми.

Какво общо има климатът?

Защо един концептуален циферблат, отчитащ близостта ни до ядрена катастрофа, изведнъж ще започне да мери и глобалното затопляне? Защото това е следващата най-належаща опасност.

Глобалното затопляне и резките промени в климата са факт, който усещаме много по-лесно от потенциала за радиационни бомби - последните две години в България го доказаха. Реално след падането на Берлинската стена светът обърна внимание на стотиците учени, които от десетилетия си късат гърлата напразно. После обаче дойде финансовата криза и отново забравихме, че планетата ни става все по-негостоприемна за нас, и то напълно заслужено.

Да се предвиждат регионални промени на климата е трудно дори за специалистите със сериозна анализаторска апаратура, така че следващият пример просто ще илюстрира една възможност - а не поглед в бъдещето.

Представете си наводненията от миналото лято да стават все по-сериозен проблем всяка следваща година. Представете си как след две десетилетия ходенето на море е приключение за луди глави, търсещи силни усещания. Представете си потънала в блато държава. Наскоро и във Великобритания имаше страховити наводнения. Но преставете си България, с нашите възможности и нашата инфраструктура, изправена пред същата стихия, която става все по-лоша с времето.

Разбира се, може да се случи нещо съвсем друго - но със сигурност няма да е добро.

Ключовото обаче е не само да чуем, а и да проумеем важността на предупреждението.

Един от 34-мата наследници на сестрите от Америка

Николай Радионов, един от 34-та претенденти за милионите на сестрите от Америка Ан и Мери Петрови, не очаква да получи цялата сума. "Наследниците са много. Има внуци и правнуци. Очаквам да взема около една месечна заплата", каза той в предаването "На светло" по Нова телевизия. Той се е срещнал със сестрите през 90-те години на миналия век в Сейнт Луис, а след това са водили редовна кореспонденция.
"Отговорих на една обява на унгарска фирма, която издирва наследници. Сега ще чакаме по-малко, отколкото до този момент. Ще взема нещо, роднина съм, полага ми се", каза още Радионов.

Мери Петров издъхнала в старчески дом през 2011 г. на 97 години. Оттогава властите търсят кой е законният наследник на нейното богатство, което възлиза на над един милион и триста хиляди долара.

Три години по-късно милионът все още не е пипнат. Общинският ковчежник Кърт Прензлър обясни, че законът дава 10 години на потенциалните наследници да докажат роднинската си връзка. Досега 43 души са подали документи за наследници в съда.

Голяма част от парите Мери наследила от сестра си - Анн Петров, която починала през 2009 г., също без завещание. Сестрите Петров са дъщери на български емигранти, отишли в САЩ през 1912 г.. Никога не са се омъжвали и нямат деца.

Техни познати разказват, че дори не са подозирали за състоянието, което Ан и Мери са натрупали, тъй като са живели скромен живот и са работели като секретарки в местната община. Когато навършват 90 години, Ан и Мери са покосени от деменция и са неспособни да планират парите и имотите си.


След като се разчу за оставените милиони, 34 българи са завели искове и твърдят, че са наследници на Мери Петров, но тепърва предстои да се проверят твърденията им и да се докаже дали имат право да претендират за богатството.

Държавна администрация?


ЕС забрани продажбите на "Лада"

Продажбите на нови автомобили на АвтоВАЗ са временно преустановени във всички страни от Европейския съюз заради нормативни изисквания, влезли в сила на 1 ноември 2014 г., съобщи "Известия". Официалният дистрибутор на компанията в Германия Lada Automobile GmbH е потвърдил новината.

Съгласно новите правила всички нови коли, продавани на територията на ЕС, трябва да са екипирани серийно с датчици за налягането в гумите. С подобен електронен модул не разполага нито един от моделите на Lada, представени на европейския пазар (Granta, Kalina и Taiga 4x4).

От АвтоВАЗ са уверили Lada Automobile GmbH, че работят по въпроса и в скоро време ще предложат решение. От компанията търсят и вариант за монтаж на вносни климатици, тъй като руските не покривали техническите норми на ЕС.

Lada се ползва със слабо, но стабилно търсене в страните от евросъюза. По данни на АвтоВАЗ през 2013 г. на Стария континент са продадени 5 561 автомобила. Статистика за миналата година не се съобщава, но изненади надали ще има, а най-популярният модел в Германия със сигурност ще си остане добрата стара Нива, пласирана под името Taiga 4x4.

През ноември АвтоВАЗ обяви, че планира да възобнови "пълномащабния" износ на автомобили в Швеция. Руснаците смятат да продават в скандинавската страна моделите Granta, Kalina и Largus.

ПИБ дала повече от собствения си капитал на свързани лица?

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е отпуснала заеми за над 820 млн. лв. на фирми, свързани с едно лице - Георгиус Георгиу. Сумата надвишава собствения капитал на банката, който по данни на БНБ към края на септември 2014 г. е 719.68 млн. лв. Това показва разследване на сайта "Бивол".
От там твърдят, че са прегледали кредитите на 280 фирми, проследили са собствеността на 30 офшорни фирми и са проучили над 400 документа. Те показвали, че заеми за още над 445 млн. лв. са дадени на фирми, чиито крайни собственици са свързани с Георгиу или пък той е предпоследен по веригата на собствеността на кредитополучателите. Сред фирмите, контролирани от Георгиу, са дружеството "Юлен", концесионер на ски зоната над Банско, и "Витоша ски", която управлява пистите и съоръженията на Витоша. Неофициално те се
свързват с единия от собствениците на ПИБ Цеко Минев, който е и председател на федерацията по ски.

А връзки със собствениците на банката има. До края на 2013 г. той е собственик и на Legano Enterprises, която беше акционер в ПИБ със 7.68% дял. Той продава дела си на Минев и Мутафчиев, но остава като директор.

Така БНБ изпада в дилема - ако Георгиу е реален краен собственик, то това ще го направи един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, но той и ПИБ биха били в огромно нарушение на закона. А ако е администратор, който държи фирмите в полза на друг инвеститор, регулаторът и банката са длъжни да знаят крайния собственик, за да изпълнят задълженията си по надзора на големите експозиции.

Доста интересна е таблицата.

-100 млн заеми за 6 фирми с по 1 осигурено лице!

-1,3 млрд за свързани с Цеко Минев!

Тук може да видите таблица с кредити към свързани лица:таблица

Как се е създало първото правителство на Борисов? Откъс от книгата на Симеон Дянков

"Кризата в Европа. Поглед отвътре" е новата книга на бившия вицепремиер и финансов
министър Симеон Дянков. Представянето и пред българска публика ще е на 3 февруари тази година.
Предговор към книгата е написал премиерът Бойко Борисов.

Ето и откъс от книгата

В правителството на България. Първи срещи
Участието ми в събитията от европейската криза започна с първата ми среща с бъдещия министър-председател на България. Бойко Борисов беше на посещение във Вашингтон през декември 2008 г. Като лидер на най-голямата опозиционна партия и кмет на столицата, Борисов обсъждаше предизборната програма на ГЕРБ с експерти от Световната банка и Международния валутен фонд. Партията на кмета държеше сериозна преднина в сондажите половин година преди изборите през юли 2009 г. Бях поканен на една от дискусиите като главен икономист в Световната банка.
Бивш пожарникар с
черен колан
по карате и запален
футболист, Борисов
имаше звездна кариера
начело на българската полиция в продължение на четири години. След това бе спечелил два пъти изборите за кмет на София. И всичко това още преди създадената от него ГЕРБ да е участвала в парламентарни избори.
Кметът беше придружен от още двама българи. Единият водеше дискусиите, а другият служеше като преводач. Към края на обсъждането модераторът попита за "становището на Световната банка".
"Програмата няма да
проработи" - казах аз и
изведнъж Борисов премина
в режим на бойна готовност
Икономическата програма на ГЕРБ беше комбинация от данъчни облекчения и преференции за определени сектори. Във време на финансова криза и намаляващи приходи от данъци подобни стъпки можеха да усложнят нещата. Вместо това предложих да се направят незабавни съкращения в разходите, да не се пипа системата на плоския данък и да се види дали някои инфраструктурни проекти могат да се финансират от държавата. Строителството бе секторът с най-бърз растеж в страната за последните пет години, но вече се свиваше и балонът щеше да се спука и в България. Мерките за инфраструктурата направиха впечатление на Борисов. След срещата той попита как другите европейски страни се справят с кризата. По пътя към асансьорите разказах каквото знаех, оставих визитка и си тръгнах. На следващия ден летях за Колумбия, където работех с правителството на Алваро Урибе по намаляване на регулациите за бизнеса.
Около два месеца след този случай един от съветниците на Борисов се обади и ме помоли да погледна икономическите и финансовите глави от предизборната програма на ГЕРБ. Започнахме да я редактираме. Обсъждахме през скайп почти всекидневно. Скоро друг съветник се присъедини - Румяна Бъчварова, която щеше да стане началник на кабинета на бъдещия премиер, а през ноември 2014 г. пое поста на заместник министър-председател във второто правителство на Борисов. В течение на пет седмици пренаписахме значителна част от предизборната програма.
В средата на май 2009 г. ми се обадиха дали мога да посетя България за няколко седмици и да помагам на икономическия екип на ГЕРБ за изборите. Вече следях новините от страната и знаех, че се очаква трудна кампания. Социалистите, основната сила в тогавашното коалиционно правителство, използваха най-различни тактики, за да злепоставят Бойко Борисов. Старите машини за омаскаряване бяха включени на пълна мощност. И тъй като никога не съм харесвал комунисти, приех предизвикателството. Взех си неплатен отпуск от Световната банка и на 30 май кацнах на летище София.
Оттам ме взе кола
и ме закара право в къщата
на Борисов. По пътя към
Банкя колата се повреди.
Дали не беше някакъв знак
Предизборната кампания продължи четири седмици. Всеки ден пътувах из страната и се срещах с десетки нови хора. Така се запознах и с много от бъдещите депутати на ГЕРБ. Цецка Цачева, опитен юрист, който по-късно стана председател на парламента, и Менда Стоянова, дългогодишен мениджър в данъчната администрация, която пое бюджетната комисия, щяха да оказват неоценима подкрепа по време на мандата ми, когато трябваше да се прокарват трудни закони в парламента. Често прекарвах вечерите в дома на Борисов, където след дългите дни на пътувания и срещи вечеряхме с него и с дъщеря му. Тя също живееше в САЩ и наскоро бе получила бакалавърската си степен от Калифорнийския университет. Беше се завърнала у дома, за да подкрепи баща си. Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако спечелим, ще станеш министър на икономиката."
"По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта.
ГЕРБ спечели изборите на 5 юли 2009 г. и си осигури 117 депутати в 240-местния парламент. Три дни след това Борисов ме покани на сутрешно кафе в Банкя и предложи да поема Министерството на финансите. Благодарих му и казах, че ще трябва първо да го обсъдя със семейството си. "Така направи", отвърна той. Половин час по-късно,
в таксито от Банкя към
София, чух по новините, че
първият министър в новия
кабинет е вече избран -
Симеон Дянков,
на финансите
Шофьорът на таксито отбеляза: "Дано тоя е по-добър от предишните. Но едва ли. Те всичките са едни и същи."
Създаване на правителство
По време на предизборната кампания се бях срещал с много от експертите на ГЕРБ и се чувствах уверен да предлагам бъдещи министри. Успях да дам предложения за министър на екологията - Нона Караджова, и за министър на регионалното развитие - Росен Плевнелиев, номиниран също от няколко бизнес асоциации и от камарата на строителите. Предложих и икономически министър. Първата ми номинация беше Бисер Боев, но Борисов не го одобри заради предишната му работа в медиите. Тогава се свързах с Трайчо Трайков, когото познавах бегло от университета, преди да замина да уча в чужбина. Той беше топмениджър в една от големите енергийни компании, беше работил и в чужбина. Отидохме заедно при Борисов.
Бойко погледна Трайчо
и каза: "Скъп костюм.
Това е добре. Значи имаш
достатъчно пари, за да
не крадеш, като станеш
министър"
Опитите ми да предложа министър на транспорта се провалиха. Подкрепих и кандидат за Министерство на земеделието и почти успях. Десислава Танева беше интелигентна жена с опит в сектора. Тогава за пръв път станах свидетел на"приятелски огън". Наложи є се да оттегли кандидатурата си след медийна атака. На мен тепърва ми предстоеше да съм под приятелски огън. Това беше част от политиката в България.
Присъствах, когато се обявяваха имената и на повечето останали министри. Борисов ми се обади да се появя на някакъв плувен басейн. Това беше новост. Дотогава бях свидетел на важни решения, вземани на футболни игрища, но не и на плувен басейн. Когато влязох,
няколко известни личности в
българския спорт пиеха
бира до басейна. Последва
кратка дискусия относно
качествата на потенциални
кандидати за спортното
ведомство
Следва продължение...

На тази дата: 24.1.1944 г. Над 300 американски самолети бомбардират България

Враца е пострадала най-тежко
На 24 януари 1944 г. по време на Втората световна война англо-американската авиация
извършва бомбардировки върху градовете Враца и Скопие, и селата Кунино (Врачанска област), и Беглеж (Плевенска област).

През цялото си участие във войната България е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София. Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век Свети Спас (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30 март 1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30 март 1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е куполът на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център.

Една част от бомбите са с взривател със закъснител. Целта е да се постигне силно поразяващо действие, след като укрилите се в скривалищата излязат от тях на открито. Англо-американската авиация пуска и микробомби c вид на играчки и писалки с цел да могат да поразяват и деца.

Бомбардирани са общо 168 населени места с 45 268 бомби. Убити, безследно изчезнали и починали следствие на бомбардировките са 4208 души и са тежко ранени 4744, 88% от които са мирни граждани - жени, деца и стари хора, от софийското население загиват над 2000 души, само в София са разрушени 12 657 сгради и са тежко увредени или опожарени огромен брой други.

На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки машини отново тръгват да бомбардират София, но поради гъстата мъгла са отклонени. Те хвърлят бомбите си над други градове и села.
Най-тежко пострадала е Враца - в 12,35 ч от 84 „летящи крепости” и в 13,10 ч от още 50 бомбардировача. Пуснатите бомби над града са около 380 – убити са 126 човека, ранени са 250. Разрушени са 234 сгради. Същия ден е бомбардиран и гр. Скопие – над града са хвърлени около 380 бомби. Същия ден това се случва и при с. Чомаковци, с. Драгалевци, с. Симеоново, с. Герман, с. Згалево, с. Беглеж. Общо над страната са хвърлени над 800 бомби. От Ниш излитат германски изтребители, които успяват да свалят 5 противникови самолета.

Вицове, януари 2015 г.

В автобуса...

СмЕх

Млад индианец залюбил дъщерята на вожда на племето и решил да и иска ръката. Вожда го поогледал, здрав, хубав ама много млад, няма сексуален опит. Пратил го при шамана за съвет къде да натрупа сексуален опит. Шаманът го посъветвал да отиде в гората и където види дупка да трупа, да трупа опит . Върнал се след известно време младият индианец, оженили го за дъщерята на вожда и първата брачна нощ точно преди да си легнат той казал на девойката да се обърне. Бил и един шут и на смаяният и поглед отговорил,  просто проверявам за оси...
***

Ако пушиш под 3 кутии цигари на ден, намаляваш приходите от акцизи и оставяш децата без млечна кухня, а пенсионерите - без пенсии.
***

След филма двама си говорят:
- Ех, защо не бях на 15 години...
- Защо?
- Нямаше да ме пуснат в киното да гледам този филм.
***

Жилищен блок. Баскитарист свири в стаята си. След полунощ съседът му започва да чука по стената. Музикантът не издържа, излиза на балкона и се провиква:
- Ей, комшу, хвани най-накрая ритъма, де!
***

- Докторе, разговарям със себе си.
- Нормално, вътрешен диалог.
- Да, но аз говоря на немски език! Не мога да разбера какво искам да кажа!
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 23 януари 2015 г.

Той пишел човека! Това е прекрасно, нали?

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо пишел книга за живота си. Това твърдят негови приятели.
В книгата той щял да разкаже за живота си. Според тях той не се е крил, а се усамотил, за да пише.

"Галъп": ГЕРБ:БСП 2:1, Бареков в графа "други"

Вижте последното проучване на "Галъп".

Местан се кани да съди България

След като ДПС не получи подкрепа отникъде за вота на недоверие към кабинета, лидерът на движението Лютви Местан се закани да съди България в Страсбург заради наложените глоби за агитация на майчин език по време на предизборната кампания. Самият Местан също бе санкциониран. В пламенна реч от параментарната трибуна той обяви, че на осмата година от членството на България в ЕС представител на парламентарна партия е глобен, защото е упражнил най-естественото си човешко право - да говори с избирателите си на майчин език. И размаха квитанция за глоба, наложена от областния управител на Сливен. Местан напомни, че текстът в Изборния кодекс за агитация на чуж език е била приета с "мил консенсус" от БСП, ГЕРБ, сините и "Атака".
"ДПС ли е в изолация, или вкупом всички вие се изолирате от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация на ЕС? Риторически въпрос с много ясен отговор. Не сме сами. На наша страна са международните договори и затова заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург", декларира наследникът на Доган.
"Не на изолираното ДПС, а на вас - ГЕРБ, БСП и "Атака", ви се наложи да се явите на поправителен парламентарен изпит. Тежкият поправителен изпит на европейските ценности, който всеки път ви затруднява, защото имате проблем с политическата си идентичност и с нейните демократични измерения", отсече Местан. И допълни, че само ДПС се противопоставя на езика на омразата. В движението били убедени, че няма да получат подкрепа за вот на недоверие към кабинета, но целта била "ДПС да провери целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата". Но ударило на камък. Положителният ефект от случилото се бил, че митът за ДПС и БСП като присъдружни партии умрял.

Награждават доброволците от Аспарухово

По-голямата част от българските евродепутати пристигнаха в Народното събрание днес. Причина за това е награждаването на доброволците от Варна.
Героите, които през лятото на 2014 година помагаха при водния ад в квартал Аспарухово, са отличени от Брюксел. Номинацията им за Граждани на ЕС е била издигната от преференциално избрания представител на БСП Момчил Неков, станал известен като Любимец 15.

Церемонията по награждаването ще бъде проведена по-късно днес в Народното събрание.

Кралят е мъртъв, да живее кралят!

Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас)
скочиха след като бе съобщено за смъртта на саудитския крал Абдула.

Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Според АФП барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, се е повишил веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк. Барел от сорта “Брент” от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП.

На трона на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд, който почина на 91 години, се възкачва принц Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, а престолонаследник става принц Макрин.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази специално отношение на почит към починалия крал, а египетският президент Ас Сиси напусна форума в Давос, за да оглави траурната делегация на страната си.

Крал Абдула почина в 1.00 часа в петък, като се очаква да бъде погребан още днес след обедни молитви. Кралят е шестият по ред монарх на Саудитска Арабия и бе петият от своите братя, който седна на трона през 2005 г. след смъртта на брат му крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

90-годишният Абдула е страдал от белодробна инфекция, съобщава Би Би Си. В края на миналата година той бе приет в болница с пневмония. Напредналата му възраст и здравословното му състояние бяха причина за чести слухове за бъдещото управление на кралството.

Саудитска Арабия е водещ износител на петрол и има ключова роля в регионалната политика. В момента страната е изправена пред безпрецедентен смут по границите си, заради възхода на джихадистката групировка “Ислямска държава” в близките Сирия и Ирак. Екстремистката групировка обещава да свали от власт династията Ал Сауд, отбелязва Ройтерс.

"Опълченеца" от Горна Баня се предаде

35-годишният психично болен мъж, който се барикадира на втория етаж на къщата си в Горна Баня, е развял бяла тениска, преди да скочи от покрива на къщата си. С него е било преговаряно цяла нощ, но разговорите не дали резултат. Името му е Лъчезар.
Мъжът се качил на покрива на жилището, след като полицаи нахлули в дома. Това се случва около 03:00 часа през нощта. Той е скочил от покрива на къщата си на платнище, опънато от пожарникарите. След това стрелецът, е бил сложен на носилка и отведен с линейка. Мъжът е получил леки наранявания. След скока и падането мъжът е бил контактен, съобщи Нова ТВ.

Мъжът е прекарал 3 часа на покрива преди да се реши да скочи около 06:15 часа. На покрива той е развявал бяло знаме, направено от бяла тениска с щампа на българското знаме. Също е размахвал своята сабя и е скандирал: "Да живее България. Победа".

На тази дата: 23.1.1928 г. Издигат кандидатурата на драматурга Иван Грозев за Нобелова награда за литература

1928 г. проф. Михаил Арнаудов издига кандидатурата на драматурга Иван Грозев за Нобелова награда за литература през 1929 г.

Иван Грозев е роден в Червена вода, Русенско, на 23 юни 1872 г. Той е български поет, драматург, литературен критик, общественик, теософ, масон - дълбоко религиозна и мистична личност, която до края на живота си следва своите идеали. Завършва гимназиално образование в родния си град. Висшето му образование в Софийския университет, според някои сведения, е Славянска филология, а според други - История на философията.

В литературната дейност Иван Грозев е последователен символист-мистик. Първите му стихотворения излизат през 1896 г. в сп. „Българска сбирка”. От началото на 20-те години на миналия век започва да се занимава сериозно с изкуствознание, история на религията и литературна критика. В периода 1922-1923 г. изнася поредица от лекции в салона на Теософското дружество и в Софийския университет „Климент Охридски”. До смъртта си работи като гимназиален учител в София, като два пъти е уволняван. Той дава първите литературни насърчения на Йордан Йовков, Ст. Л. Костов и др. Близък съидейник е на Пейо Яворов, Теодор Траянов, Софроний Ников и Николай Райнов.

Иван Грозев сътрудничи на много списания, редактира теософски издания. Сравнително малко са самостоятелните му издания: легендата „Змей. Планинска легенда” (1902) и две драми - „Наши хора. Драми в четири действия” (1903) и „Съдний ден. Мирова драма в седем картини” (1945). Част от стихотворните му творби са публикувани в сборника „Видения и съзерцания” (1919). От многобройните статии и студии в самостоятелното книжно тяло е поместена само „България, духовно огнище за Европа през средните векове” (1926).

Грозев превежда от френски, руски - Байрон, Жуковски, Шели, Лермонтов, Надсон, Шамисо. Освен класици, в преводната му дейност попадат творби, свързани с темата за мистичното - Бхагават гита, съчинения на Елена Блаватска, Ани Безант, Мейбъл Колинс.

Ранните му стихотворения, писани от 1896 до 1906 г., са около 20-тина и основните теми в тях са родината, природата, социалната справедливост. Първите творби на Иван Грозев са патриотични стихотворения, в духа на следосвобожденската епоха. Те не излизат в самостойни издания, а остават разпръснати из периодични печат или в сборници със смесено съдържание.

Първото по-значимо произведение на Иван Грозев - и като внушение, и като тематика - „Боян Магесникът. Драматическа легенда” започва да излиза на части през 1900 г. в сп. „Българска сбирка”.

В крайна сметка Иван Грозев не стига до високата катедра на нобеловите лауреати, но самото разглеждане на кандидатурата му го поставя в категорията на елитните писатели.

Вицове, януари 2015 г.

Алкохолна карта на света

СмЕх

В едно африканско племе на вожда се родило бяло дете. Естествено съмненията паднали върху единствения бял човек – мисионера в селото.
Под угрозата от смъртно наказание мисионерът направил отчаян опит да се спаси и казал на вожда:
– Виждаш ли онези кози на хълма? Всички са бели, само една е черна. Случва се, майката природа има своите тайни, които никой не може и не бива да разкрива.
Вождът се стреснал, помислил, помислил и казал:
-Добре. Аз ще си трая за детето. Ама и ти си трай за козата.
***
В пътнически самолет някъде по средата на полета стюардесата съобщава:
- Уважаеми пътници, моля седнете на местата си и закопчайте коланите!
Всички много притеснени се подчиняват. Командирът на самолета става от своето място мърморейки:
- Уф! Най-после тоалетната е свободна!
***

Успех на 5 години - да се събудиш в сухо легло.
Успех на 17 години - да можеш да спиш с жена.
Успех на 25 години - да си намери добра жена.
Успех на 35 години - кариера и семейство.
Успех на 45 години - семейство и кариера.
Успех на 55 години - да си намериш добра жена.
Успех на 65 години - да можеш да спиш с жена.
Успех на 85 години - да се събудиш в сухо легло.
***
Един фермер имал около 200 кокошки, но нямал петел, а искал пиленца. Отишъл един ден надолу по пътя при следващия фермер и му поискал петел. Другият фермер отвърнал:
- Да, имам един великолепен петел, казва се Ранди. Той ще оправи всичките ти кокошки без проблем!
Ранди струвал много пари, но фермерът решил, че ще си заслужава и го купил. Отнесъл го вкъщи, настанил го в двора и започнал да го агитира:
- Ранди, искам сега да влезеш в ритъм! Имаш доста кокошки да оправяш, а и ми струваш много пари, така че, трябва да свършиш добре работата си. Лека-полека се захващай и се забавлявай.
Петелът го гледал все едно разбира всяка дума и фермерът му посочил кокошарника. Ранди излетял като куршум и оправил всяка кокошка по 3-4 пъти, а фермерът го зяпал шокиран. Ранди излетял от кокошарника и налетял на ято патки нахлул в кочината, след това и при кравите. Ранди скачал на всяко животно, притежавано от фермера.
Фермерът бил объркан и притеснен, че скъпият му петел няма да издържи дори до края на деня и разочарован си легнал. Събуждайки се на следващия ден, открил Ранди умрял на двора. Лешояди се въртяли над него. Фермерът натъжен от загубата на такова цветисто животно, поклатил глава и казал:
- Ех, Ранди, казах ти в ритъм да ги оправяш, виж какво си причини сам сега!
Ранди отворил едно око, кимнал към небето и казал:
- Тихо, приближават се...
***

При доктор Емилова за 400 лева гладуваш 10 дни, аз за същите пари гладувам цял семестър.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Правосъдни намерения на "Борисов 2"

Дългоочакваната правителствена програма вече е факт.


По-точно "Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България 2014-2018 г. обхваща 21 области, за чието развитие има 423 цели и 1155 мерки.

В частта "Правосъдие" се потвърждават изнесените в някои медии предварителни информации, че властта има намерение за значителни конституционни промени.

"Осигуряване на широк консенсус за промяна на конституционния модел на съдебната власт...", четем в приоритет 2.5 на правителството.

Разбира се, на няколко места се споменава, че подобни революционни мерки ще бъдат съпроводени с "провеждане на широко обществено обсъждане, включително на професионално обсъждане от магистрати, представители на академичната общност..." и т.н.
Правителството категорично отива към промени в статуса на главния прокурор, контролиране на дейността на тримата големи (и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд), както и на възможност за предсрочното им отзоваване.
Съвсем ясен е Приоритет 2.7:

"Въвеждане на механизъм за осигуряване на публичност, прозрачност и обществен контрол върху работата на главния прокурор". Който включва:

Разработване и обсъждане на пакет от промени в статуса на главния прокурор.

Между другото в програмата четем още, че структурата на прокуратурата трябва да бъде въведена в съответствие с чл. 126 ал. 1 от Конституцията, което с две думи означава - да се премахне единоначалието, вертикалната структура, която сега отличава държавното обвинение от съда.

В Приоритет 2.8 - за подобрената ефективност и отчетност на съдилищата, прокуратурата и "тримата големи" - главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, става ясно и как ще стане това. А именно чрез:

"Изработване на сравнителноправен анализ на международните и чуждестранни стандарти за търсене на отговорност на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, включително на практиките по отзоваване.

Изработване и приемане на необходимата нормативна уредба." (Нали помните написаното за конституционните промени по-горе, б.р.)

От последващите проекти за мерки става ясно още, че кандидатите за управленски позиции в съдебната власт ще бъдат изслушвани освен от ВСС и от прокуратурата, МВР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), НАП и др.

Допълнително в самия ВСС ще има комисии с командировани специално за целта съдии и прокурори.

Стратегията залага и на споменаваната от представители на Реформаторския блок нова специализирана прокуратура, която да разследва приоритетно корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта.

Бивш зам.-министър стана стенограф, за да запази ведомствено жилище

Бившият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева си е намерила работа като съдебен стенограф по заместване в Софийския административен съд, за да запази ведомственото жилище, в което живее от 2002 г.  Сапунджиева е започнала работа там във вторник.

Сапунджиева беше пред изгонване от апартамента, тъй като от август миналата година тя вече не е в правителството и затова ползваше жилището без правно основание. Днес стана ясно, че тя е пуснала молба до министъра на правосъдието Христо Иванов да запази апартамента, докато си намери друга държавна работа и има основание да го обитава. Иванов обаче не е отговорил на молбата й.

В биографията си новата съдебна стенографка освен зам.-министерски пост от квотата на ДПС, има и позиция като заместник-шеф на ЦИК, член на Комисията за конфликт на интереси и секретар на президента.

Неофициалният коментар от Министерството на правосъдието е, че ще трябва да проверят дали новата позиция на Сапунджиева в съдебната система й дава право на ведомствено жилище.

БСП няма да подкрепи вот на недоверие

БСП няма да подкрепи ДПС за вот на недоверие към правителството. Източници от Народното събрание съобщиха, че решението е взето преди броени минути на заседание на парламентарната група.
Предложението за отказ е било на Михаил Миков. Представените от него аргументи сочат, че в мотивите на ДПС няма и ред за здравната политика, а недоволството на Лютви Местан е основано единствено върху изказване на министър Петър Москов. Тезата на Миков била приета единодушно от депутатите, които дружно изръкопляскали.

Владимир Каролев "редактира" сайта "Бивол"

Икономистът Владимир Каролев хвана сайта "Бивол" в лъжа. Публикувам позицията на
Каролев:

“Разследващите” журналисти от Бивол изглежда за пореден път се опитват да разчистват лични сметки като представят за истина една каша от 80% неверни твърдения и 20% изкривени факти. A „заблужденията съдържащи в себе си известна истина са най-опасни” (Адам Смит)
Понеже никога не се доверявам на 100% в ефективността на държавни регулатори, коментирам неверните тези на Бивол твърдение по твърдение:

1. Бивол твърдят, че финансовият министър и КФН са разрешили на акционерите на ПИБ да използват държавната подкрепа за инвестиция в облигация на ПИБ по съмнителен начин. Всъщност, цитираното от тях решение на КФН просто отписва емисия ценни книжа на стойност от 40 милиона евро от БФБ. Историята е, че около средата на 2014 КФН потвърждава публичното предлагане на тази емисия, но впоследствие БФБ отказва да я регистрира. Причината – едно от условията на емисията (за едностранно прекратяване на изплащане на лихва без право на натрупване) не отговаря на изисквания в правилника на БФБ-София.

2. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ получават възможността да си изкупят обратно облигациите с 12% лихва (всъщност купона по облигацията е 12.75%), тъй като те няма да се търгуват и следователно никой няма да може да си ги купи. Всъщност, след отказа на БФБ-София, ПИБ подава проспект до люксембургската фондова борса,(Люксембург е 9-тата държава в света с най-ниска корупция). Люксембургската комисия (CSSF) одобрява проспекта и емисията облигации е допусната за търговия. Впоследствие ПИБ уведомява КФН и последната отписва (макар и със закъснение) емисията от своя регистър. Облигацията обаче продължава да се търгува в Люксембург, проверимо от следния линк към сайта на тяхната борса: https://www.bourse.lu/instrument/bond/summary…

3. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ ще се облажат „мощно“ с държавните пари. Всъщност, ПИБ не може да разпределя дивидент за срока на подкрепата (потвърдено официално и от Европейската Комисия), та дори и някой акционер на ПИБ да си закупи тази облигация, това няма да е с дивидент, разпределен след отпускането на ликвидната пидкрепа. Нито с нов кредит от самата ПИБ отпуснат на акционерите, защото и това не е позволено, докато не се върне изцяло ликвидната подкрепа отпусната от МФ. Ако Бивол смятат лихвата за толкова привлекателна, то нека инвестират в облигацията (възможно е във всеки момент). Ако не знаят как да го направят, да се обадят – безплатна консултация ще има дам.
Мисля си, че е лицемерно журналисти от Бивол толкова шумно да се застъпват за свободата на словото (което само по себе си било похвално), а в същото време като че ли се опитват да си разчистват лични сметки с някой акционер в ПИБ, предлагайки (съзнателно или поради липса на знания) на читателите си полуистини и неверни твърдения. Не всеки български гражданин разбира от дългови финанси инструменти и знае как да провери какво се търгува на люксембургската фондова борса. И тъй като вярвам повече в саморегулацията на свободното общество и свободно слово, отколкото на държавни глоби, ще спонсорирам този пост с 10 евро, за да информира повече хора.
P.S. Нямам и никога не съм имал каквито и да е финансови взаимоотношения с ПИБ.

Футболист води телефонни разговори по време на мач! Видео

Когато човек си мисли, че е видял почти всичко по футболните терени, се появява някой, който да покаже още нещо невиждано. Футболист от втородивизионния украински клуб Енергия Новая Каховка учуди зрителите по време на гостуване на отбора в столицата Киев. Бранителят вкара на терена мобилен телефон и показа, че не гледа сериозно на мача, изпращайки кратки съобщения до свои познати и провеждайки няколко разговора, както се вижда и от видеото, което плъзна в интернет мрежата. Всичко това определено не е позволено от футболния правилник, който забранява на играчите да носят каквото и да е било със себе си по време на мач освен екипа и футболните си обувки.

Видео

На тази дата: 22.1.1873 г. Султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски. Той е 32-ият султан на Османската империя. Наследява брат си Абдул Меджид на 25 юни 1861 г.

През 1867 г. предприема пътуване до Великобритания, Франция и Австро-Унгария, през 1869 г. присъства на откриването на Суецкия канал. През неговото управление е разрешен българския черковен въпрос. На 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Българска екзархия, полунезависима от Цариградската гръцка патриаршия.

През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Свален е с преврат и е детрониран на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.

Любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис. Луксозното возило е перлата на Националния музей на транспорта. Луксозният вагон „Султание” е построен в Брюксел през 1866 г. специално за посещението на султан Абдул Азис в България. Височайшата турска особа пристига в Русе една година по-късно, за да открие първата жп линия у нас, свързваща крайдунавския град с Варна. Именно тази линия била липсващата връзка между Европа и Цариград.

Вицове, януари 2015 г.

В Хавай сърфинга е включен в училищните програми по
физическо...

СмЕх

Пиян късно вечер обикаля в кръг стълб на улична лампа и вика: Отворете, отворете!
Срещу него се задава друг пиян и казва:
- Тропай, тропай, горе свети, ще ти отворят.
***

Космонавти от Земята най-после кацват на Марс. Срещу тях се задава един марсианец, целият в златни синджири и пръстени, и ги поздравява на разбираем език.
Космонавтите учудено го питат:
- Вие тука всички ли ходите с толкова много злато по себе си?
- Не - отговаря марсианеца, - само арменците сме така!
***

Гостът:
- Извинете, госпожо, защо вашето куче ме гледа така?
- Не му обръщайте внимание! То прави така винаги когато някой яде от чинията му.
***

Послучай годишнина от рождението на Ленин бил обявен в Москва конкурс за най-ефектен стенен часовник с вид и украса, свързана с делото на юбиляра. От изпратните модели трето място спечелил часовник с украса от дърворезба, изобразяваща Ленин, говорещ на митинг. На второ място бил класиран часовник с кукувица, която на всеки час се показвала, изкуквайки "Ленин! Ленин!" Първата награда била присъдена на подобен часовник, на който от прозорчето на кукувицата се показвал миниатюрен Ленин с възгласа: "Ку-ку! Ку-Ку!"
След конкурса били обявени и наградите:
Трета награда - екскурзия до Сибир с връщане.
Втора награда - екскурзия до Сибир без връщане.
Първа награда - среща с юбиляра.
***

Двама ловци попадат на следи от лъв.
- Иди да видиш накъде е тръгнал - казва единият.
- А ти?
- Аз ще проверя откъде е дошъл...
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 21 януари 2015 г.

Вацлав Клаус: Крим е руски, а Украйна - изкуствена държава

Аз не съм адвокат на Владимир Путин. По време на комунизма ние винаги сме били против Русия. В случая обаче аз търся истината. Според мен Русия бе накарана да реагира в Крим. Това бе реакция на случилото се на Майдана, в Киев и нападенията срещу рускоезичното население в Украйна. Това казва бившият президент на Чехия Вацлав Клаус в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе".
За всички е ясно, че Крим не принадлежи на Украйна. Крим винаги е бил част от Русия. Вътрешната криза в Украйна е основната причина за случващото се там. Ако не бяха събитията от Майдана нямаше да се стигне до анексирането на Крим, обяснява той.

"За мен това е конфликт на Европа и САЩ срещу Русия, а Украйна е само един инструмент в този спор", каза още Клаус, според когото в случая не става въпрос за руско-украински конфликт, както се твърди на Запад.

Украйна е една изкуствено създадена държава без автентична територия и хомогенно население и поради тази причина трансформацията бе много по-трудна, отколкото където и да е другаде, смята още той.

"Сегашната криза е резултат от натиска към Украйна да реши към коя страна да се присъедини - към Изтока или Запада. Да поставиш страната пред такъв избор, означава да я унищожиш", подчертава Клаус.

Той смята, че не трябва да има външна намеса при разрешаването на проблема. Решението може да бъде намерено само чрез компромис. За съжаление политическото ръководство в Украйна няма капацитет за това, казва още Вацлав Клаус.

По-рано днес на темата за Крим говори на пресконференция в Москва и руският външен министър Сергей Лавров. "Потвърждаваме, че сме за решение на проблемите на Югоизтока при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. При това въпросът с Крим бе решен въз основа на международното право", каза Лавров. Той припомни, че "главният принцип от Устава на ООН e правото на самоопределение на народите. Принципът на териториалната цялост трябва да се уважава спрямо онези държави, които осигуряват право на самоопределение и зачитат това право спрямо народите, които живеят на техните територии"

"Извършеният в Украйна преврат подкопа правото на украинската държава да претендира за територия, която в пълно съответствие с международното право проведе референдум, свикан от парламент, избран още преди преврата. На референдума мнозинството население се изказа за самоопределение и последващо присъединяване към Русия", припомни министърът.

Лавров препоръча на чуждестранните журналисти да изучат приетата през 1970 г. Декларацията по вопросите за съотношението между териториалната цялост и самоопределение на народите.

Той отговори и на обвиненията, че Русия е нарушила Будапещенския меморандум с присъединяването на Крим. "В него (меморандума) ние се задължихме да уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Не сме се подписвали да се подкрепя намесата отвън в работите на Украйна, не сме подписвали да се подстрекава майдана към силови действия, към антиконституционни стъпки, а вие знаете, че министри на уважавани от мен държави от ЕС пряко се занимаваха с това. И още повече, не сме се подписвали да се съгласяваме с резултатите от въоръжен държавен антиконституционен преврат".

Лавров отбеляза още, че освен Будапещенския меморандум е било подписано и заявление на ръководителите на Русия, САЩ, Великобритания и Украйна, в което се потвърждава тяхното задължение да противодействат на агресивния национализъм и шовинизъм. "А цитираният от мен Дмитрий Ярош, призовал да бъдат унищожени руснаците в Крим, и цитираният от мен Олег Тюгнибок демонстрират как новите ръководители на Украйна проявиха и агресивен национализъм, и шовинизъм в прекомерни обеми", поясни Сергей Лавров.

"Баси големите ръки човек"! Видео

Бабаит отправи люти закани за саморазправа и дори убийство към „лудия” репортер от „Часът на Милен Цветков” Даниел Петканов, показва потресаващ клип, който се върти отскоро във Фейсбук. Младежът обвинява Петканов, че подстрекавал група хора в мрежата да се шегуват с изявите му.
Ето част от цветните закани. (без редакторска намеса)

„Ако та побарам копеленце мръсно, ще ти строа главичката. Пед.л. Една кост няма да си отсавя. Лудия репортер ли си, откачен ли си, Даниел Петров ли си, фана ли та шта напрая леш. Няма да та спясят и охраната ти, с такава агресивност, с такъва ЗВЯРСКОСТ. Виждаш ли тез кубинки, скинарски са, шта ритам с тях в главъта, щта пречукам. Мъртъв си!," реди всякакви лоши закани по адрес на Петканов младежът от клипа, като от гняв се задъхва и бърка фамилията от Петканов на Петров.

Въпросният нов герой в социалните мрежи се прочу с няколко клипчета, в които се хвали с бицепсите си, вдига самоделни щанги, сглобени от тръби и бетонови отливки и произнася култови реплики от рода на „Баси яките ръки, чувек. Баа, къво жувотно съм?! Вааа!?!”. В един от клиповете „Баси яките ръцки” се хвали как вдига 8 пъти за бицепс 50 кила и с презрение обяснява как конкурентите му с тези килограми и „мъртва тяга” от земята не могат да отлепят.

Кадрите са последен писък в мрежата и според младежа репортерът на Милен Цветков стои зад ескалиращата му популярност и последвалите осмивания. Тези дни дори се появи фен страница БАСИ ГОЛЕМИТЕ РЪКИ ЧОВЕК, в която са публикувани клипчетата, а коментарите под тях са убийствени. 
ВИДЕО


ВИДЕО 2

Кои са най-желаните знаменитости?

Бенедикт Къмбърбач е новият любимец на дамите и те го избраха за най-желана за среща знаменитост. Актьорът, който получи номинация за награда "Оскар", е спечелил 18 % от гласовете в анкетата на сайта за срещи DatingPriceGuide, като успя да измести Дейвид Бекъм и Марк Райт.

Актьорът Марк Райт заема второто място с 16 % от гласовете. За Дейвид Бекъм остава третото място. Четвърти е певецът Оли Мърс, следван от Зейн Малик от групата "One derection".

На шесто място е актьорът Дейвид Тенант от "Doctor Who, седми е певецът Ед Шийран. Челната десетка се попълва от актьора Еди Ремейн, Джордж Клуни и гимнастика Луис Смит.

От класацията тази година изпаднаха актьорът Джони Деп, както и съпругът на Анджелина Джоли Брад Пит.

Борисов поздравен от Медведев

Премиерът Борисов показа във ФБ картичка получена от премиера на Русия Д. Медведев.

Учен оцвети мравки

Изразът "Ти си това, което ядеш" може и наистина да е верен. Доказателство за това е
експеримент, направен от индийския учен Мохамед Бабу, който успял да боядиса мравки в цветовете на дъгата, като им дал да похапнат оцветен захарен сироп, съобщава в. Daily Mail.

Идеята се родила, когато Мохамед бил извикан от жена си Шамеем да фотографира няколко мравки, които били побелели, след като пили от мляко, разсипано на пода в кухнята.

Тогава Мохамед решил да даде на насекомите малко оцветен захарен сироп, така че прозрачните стомахчета на животинките да станат цветни.

Някои от мравките дори си хапнали от няколко сиропа с различни цветове, благодарение на което създали нови цветови комбинации.

Доктор Бабу смесил захарния сироп с боя, подходяща за ядене, която била в червено, зелено, синьо и жълто. Той сложил малко от течността в градината, за да може да привлече насекомите.

Ученият бил изненадан да открие, че като цяло мравките предпочели по-светлите цветове като жълтото и зеленото.

Плевнелиев 3 години по-късно

Президентът Росен Плевнелиев се противопоставя категорично на политиката на Русия в Европа. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев България не трябва да седи в ъгъла в решителен момент и да играе ролята на нечий "троянски кон". Той смята, че с интервютата си пред чужди издания, в които остро критикува Русия, е спомогнал за изграждането на единната позиция на Европейския съюз по Украйна.

Плевнелиев раздели историята на Европа преди и след Крим.

"България днес е част от свободния свят", заяви той.

"Искам България да не бъде пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред ВС е тяхното системно недофинансиране. Тази тенденция трябва да бъде прекратена", каза Плевнелиев.

Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев, съобщи Фокус.

„3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза, в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. 2014 година беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи. Глобалните и регионални заплахи за факт.

Поколението ни се сблъска със сериозни предизвикателства относно бежански вълни, кризи", заяви Плевнелиев. По думите му, инвестициите са на незадоволителни нива. "В последните два месеца на 2014 видяхме нов подход от страна на политическите сили - подход на диалог. След извънредните парламентарни избори бяха демонстрирани смирен тон, коалиционни отношения. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне в последните 2 години е зад нас. Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи - в здравеопазването, образованието, сигурността", посочи Плевнелиев.

"Ще работя за това 2015 година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и др.", каза още Росен Плевнелиев.

Интересувам се не от спечелени битки, а от свършена работа. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев. "Работя като президент на гражданите. Застанах зад обществото. То зададе въпроса "кой".

Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", заяви Плевнелиев. Той заяви, че трябва да подкрепим модерния патриотизъм и хуманизъм.

"Българинът е милосърден и съпричастен. 2014 постави рекорд по природни бедствия, но и по дарителство. Трябва да се обединим около истината за комунизма. Стартирах идеята за музей на българския 20-ти век. Необходим е решителен отпор на демократичния свят. Историята на Европа може да се раздели на преди и след Крим", допълни Плевнелиев. По думите му, това са теми, които определят нашето бъдеще. Като президент работа за по-силен и интегриран ЕС. "България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла. Искам България да не е пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева е безспорен успех", каза още Росен Плевнелиев.

2014 беше година на политическа нестабилност, извънредни парламентарни избори, финансова криза и природни бедствия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас, каза Плевнелиев и добави, че първите симптоми са налице. Трябва да покажем, че България е узряла за работещи коалиции, каза още той.

"Искам да окуража правителството и парламента да проведат реформи", заяви Плевнелиев.

2013 беше година на гражданската енергия, 2014 на извънредна нестабилност, а 2015 ще бъде година на реформи, обеща той.

Вижте какви са заплатите във Фейсбук

Ето какви са заплатите на водещите служители във Фейсбук. Всяка от първите 15 най-добре
платени длъжности е шестцифрена сума - от 380 861 долара за технически директор до 118 864 за продуктов анализатор. Дори стажантите печелят доста - по 5000 долара и отгоре на месец.
Посочените числа са за заплатите преди данъци и въпреки това служителите на Фейсбук са сред по-добре платените работници на трудовия пазар в САЩ.

За да увеличите шансовете си да започнете работа там, трябва да сте завършили университет в САЩ, за предпочитане на Западния бряг. Проучване от Quartz установява, че служителите на социалната мрежа най-често са завършили Станфордския университет, следван от Бъркли.

Топ 15 работни места във Facebook, според комбинирани основни доходи и бонуси:

Технически директор: $ 380,861
Софтуерен инженер V: $ 259 349
Старши софтуерен инженер: $ 211,647
Софтуерен инженер IV: $ 209,988
Продуктов мениджър: $ 194,907
Анализатор „Данни": $ 185 743
Софтуерен инженер: $ 183,397
Мениджър „Техническа програма": 175 589 $
Анализатор „Проучвания": 172 705 $
Софтуерен инженер III: $ 171.076
Мрежови инженер: $ 160.172
Инженер „Данни": 146,949 $
Инженер „Потребителски интерфейс": 146 708 $
Производствен инженер: $ 132,534
Продуктов анализатор: $ 118,864

Бойко продължава да строи "Южен поток"!

В управленската програма, която правителството трябва да гласува днес, все още съществуват текстове, според които ще строим "Южен поток" . На днешното правителствено заседание министрите ще гласуват програмата на правителството до 2018-та година. В нея остава заложено изграждането на "Южен поток",  но е уточнено "при диалог с ЕК и при доказани икономически ползи". Енергийната ефективност е приоритет за кабинета.

"Това беше тема, която обсъждахме по време на съставянето на коалицията. Формално нямаме официално уведомление, затова остана позицията, която беше уточнена още през октомври", обясни странната заявка вицепремиерката Румяна Бъчварова през Нова тв. Това намерение ще остане заявено в управленската програма, докато няма официално съобщение за прекратяването на този проект, твърди Бъчварова. Тя даде и пример, че в програмата липсвала темата за газовия хъб. "Ние активно работим за газовия хъб, но той все още не е решение на кабинета".

В програмата на правителството били набелязани 1155 мерки, но след обсъждане те можели да станат 1255, твърди още Бъчварова.

Обама: Русия е в упадък, благодарение на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама отново обвини Русия в агресия срещу Украйна и заяви, че благодарение на Вашингтон, Москва се е оказала в международна изолация, предаде РИА Новости.

„ Ние демонстрираме влиянието на американската сила и дипломация. Ние подкрепяме принципа, че големи страни не могат да нападат малките. Противопоставяме се на руската агресия, подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО”, заяви Обама по време на ежегодната си реч пред Конгреса.

„Миналата година, когато ние и нашите съюзници се трудихме усърдно над налагането на санкции, някои предполагаха, че агресията на Путин е пример за майсторска стратегия и сила. А сега Америка е силна и единна със своите съюзници, а Русия е изолирана и с икономика в упадък”, добави Обама.

На тази дата: 21.1.1924 г. Умира Ленин!

Последната снимка на Ленин
Ленин умира на 21 януари 1924 г., като през последните две години преди това е на практика неработоспособен, получава удар, лекува се и от предполагаем сифилис  и прекарва времето си в инвалидна количка в градчето Горки край Москва. По инициатива на Сталин е държан откъснат от текущите събития. В едно от последните си напътствия, Ленин диктува т. нар. "Писмо до Конгреса", в което съветва своите съмишленици да сменят Сталин от поста "генерален секретар на ВКП(б)", тъй като е особено властолюбив. Текстът на писмото е държан в тайна от обществеността, вкл. и от състава на Конгреса на болшевишката партия и става известен едва при последното издаване на събраните съчинения на Ленин (55 тома) по времето на Горбачов.

След смъртта му, по предложение на Лев Троцки, Ленин е балсамиран и поставен в мавзолей на Червения площад. В него е изложено на показ балсамираното тяло на Владимир Ленин. Монументалната гранитна сграда на Алексей Шчусев заимства някои елементи на античните мавзолеи особено на гроба на Кир Велики.
С организирането на погребението се занимава специално създадена комисия под ръководството на Феликс Дзержински. Първоначално церемонията е била насрочена за 24 януари, като навярно се е предполагало, че погребението ще се проведе по „скромен сценарий“: изнасяне на тялото на вожда от Дома на Съюзите, митинг на Червения площад и процедура по полагането на тленните останки до стените на Кремъл, пред гроба на Свердлов. Този вариант обаче е отхвърлен най-вероятно заради невъзможността до тази дата да пристигнат делегатите от далечните региони и повечето републики.

Тогава се появява ново предложение: събота, 26 януари. Вечерта на 21 януари са разпратени телеграми с тъжната вест за смъртта на Ленин и определената дата за погребалната церемония – 26-и. Но на 24 януари става ясно, че гробното място не може да бъде подготвено до този срок – не само заради замръзналата земя, но и заради откритите там комуникации – подземни помещения и тунели, които се налага да бъдат затворени. Това налага още едно отлагане – криптата да бъде готова не по късно от 18.00 часа на 26 януари, а погребението да се извърши на 27-и.

Отсъствието на Лев Троцки

За промяната на датата са възможни и други причини. Напр. - известният т.нар. „фактор Троцки“. Твърди се, че Сталин, опасявайки се от силния си съперник, дълго „умувал“ за датата и правел всичко възможно да не позволи на Троцки, който тогава бил на лечение в Тифлис, да присъства. Именно Троцки бил един от първите, получили телеграмата за смъртта на Ленин.

В началото той изразил готовност да се върне в Москва, а по-късно, поради неизвестни причини, премислил. За промяната в решението му свидетелства единствено ответна телеграма на Сталин до Троцки, в която Йосиф Висарионович съжалява за „техническата невъзможност Троцки да пристигне за погребението“ и му предоставя правото сам да реши: да идва или не.

В спомените на Троцки се споменава телефонен разговор със Сталин, в който последният бил казал: „За погребението в събота вие така и така няма да успеете, съветвам ви да си продължите лечението“. Троцки би могъл лесно да пристигне навреме за церемонията, ако беше използвал военен самолет, или ако действително е искал да присъства. Но той е имал причини да не се връща. Много е вероятно Лев Давидович да е смятал, че Ленин е отровен от заговорници начело със Сталин и се е опасявал да не би той да е следващият.

Вицове, януари 2015 г.

Добро утро!

СмЕх

На една бензиностанция виси реклама:
“ Който зареди пълен резервоар участва в лотарията за безплатен секс!“
Зареждат двама. Плащат и искат да участват в лотарията. Бензинджията:
- Изберете число от 1 до 10!
- 4!
- За съжаление не печелите! Аз бях избрал 5!
Другия също не познал.
И си тръгнали. Другата седмица пак не уцелили. И единия казал на другия:
- Тоя май ни лъже! Мошеническа работа ми се вижда това!
- Не, бе! Не е така. Миналата седмица жена ми на два пъти е печелила.
***

Пожарникар спасява възрастна жена от пожар:
- А сега, госпожо, стиснете зъби! Започваме да се спускаме!
- О, но в такъв случай ще трябва да се върнем. Оставих ги на масата.
***

Държавният служител е като сепията - като усети опасност, започва да пръска мастило
***
Докарахме го дотам, че най-яркият израз на ценностите на западната цивилизация се оказаха карикатурите на Мохамед. Вдъхновяващо.
***
(...Защо да не се напънем да направим жена президент. ББ)
А прозорците на няколко дами от върховете на ГЕРБ грееха от вълнение до късните часове на онзи Атанасовден...
***
Всяка сутрин нови вицове